Namirnice i nutrijenti


Ljudski organizam posjeduje nevjerojatnu sposobnost samoiscjeljenja i brojne mehanizme za borbu protiv raznih uzročnika bolesti. Imamo li snažan, zdrav organizam i dobar imunitet, moći ćemo izaći na kraj s gotovo svim bolestima. Ali ako imamo oslabljen imunitet, sve će ići puno sporije i simptomi će biti teži. Dobar imunitet se, pak, ne postiže lijekovima, već samo prirodnom, nutritivno bogatom hranom, iz koje organizam crpi sve važne hranjive sastojke potrebne za pravilan rad i funkcioniranje.

Naš je organizam jedna zapanjujuća tvornica u kojoj se u svakoj sekundi odvijaju milijarde različitih biokemijskih, međusobno ovisnih procesa. O tim procesima uopće ne trebamo razmišljati niti njima svjesno upravljati, ali jednu obavezu imamo: dostaviti u tu čudesnu tvornicu sav potreban građevinski materijal. Samo prava, izvorna i prirodna hrana sadrži sav taj materijal – proteine, masnoće, vitamine, minerale, antioksidante, fitokemikalije, probiotičke bakterije i druge tvari koje su neophodne za razne funkcije u tijelu.

Istraživanja tradicionalnih predindustrijskih naroda pokazala su da su masnoće životinjskog porijekla smatrane Svetom hranom kod skupina koje su imale potpuni izostanak civilizacijskih, tj. degenerativnih bolesti. Namirnice koje možemo nazvati svetom hranom našeg modernog vremena su:

  • riba i plodovi mora, ulje riblje jetre;
  • iznutrice divljih životinja ili pašnih životinja;
  • masnoća organskih ili domaćih svinja;
  • žumanjci kokoši iz organskog ili domaćeg uzgoja;
  • svježe neobrađeno mlijeko, vrhnje, sir i maslac od mlijeka pašnih životinja;
  • fermentirano mlijeko - kefir;
  • kokosovo ulje;
  • srž i hrskavice u juhama od kosti. 

Pročitajte: 

Dobre namirnice:

Loše:Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.