LCHF i zdravlje

Mark Sisson, vitalnost i izvrsno zdravlje u 60-oj,
uz Primal - Paleo - LCHF stil
Znanstveno su dokazani mnogi pozitivni učinci LCHF prehrane kod metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2 i pretilosti. Povišeni trigliceridi, najpoznatiji faktor rizika za srčane bolesti, smanjuju se na LCHF dijeti. HDL, zaštitni kolesterol, koji smanjuje rizik od srčanih bolesti, povećava se na LCHF dijeti. LCHF smanjuje šećer u krvi, kao i razinu inzulina kod dijabetičara i osoba sa inzulinskom rezistencijom, što omogućava smanjivanje ili potpunu eliminaciju lijekova za snižavanje glukoze, a smanjeni unos ugljikohidrata dovodi i do snižavanja visokog tlaka. Doktori Jeff Volek i Stephen Phinney, koji imaju zajedno preko 50 godina kliničkog iskustva u radu sa LCHF dijetom, smatraju da je restrikcija ugljikohidrata ”čarobna pilula” za obuzdavanje metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip 2, jer poboljšava šećer u krvi i lipide, te smanjuje inflamaciju (upalu) i to sve bez lijekova. 

Poljski liječnik dr. Jan Kwasniewski postao je poznat, čak je nominiran i za Nobelovu nagradu u medicini, radi izvrsnih postignuća sa svojom metodom koju je nazvao Optimal Diet, s vrlo niskim unosom ugljikohidrata i vrlo visokim unosom masti. Danski ginekolog dr. Bjarne Stigsby osmislio je način prehrane KISS, pomoću kojeg liječi probleme neplodnosti i policistične jajnike, uzrokovane inzulinskom rezistencijom, pa se i njegova dijeta zasniva na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti. 

Osim kod metaboličkog sindroma, dijabetesa, inzulinske rezistencije i pretilosti, LCHF ima pozitivno djelovanje i kod brojnih drugih bolesti. Kako ovaj način prehrane potpuno izbacuje žitarice i gluten, tako dovodi do poboljšanja svih bolesti koje su povezane sa osjetljivošću na gluten. Necelijakijska osjetljivost na gluten povezuje se u znanstvenim radovima sa preko 50 različitih bolesti. To su između ostalih upalne bolesti crijeva, reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, psorijaza, bolesti štitnjače i skoro sve druge autoimune bolesti. Izacivanjem glutena i žitarica iz prehrane, mnoge se bolesti vrlo uspješno dovode u remisiju. Poznata dijeta za autoimune bolesti je AIP – Autoimuni Protokol Paleo prehrane.

I mnoge druge poznate i vrlo učinkovite medicinske dijete zasnivaju se na načelima LCHF prehrane. To je npr. GAPS dijeta doktorice Natashe Campbell-McBride, koju ona primjenjuje za liječenje poremećaja pažnje, hiperaktivnosti i bolesti iz autističnog spektra. Slična je SCD dijeta, biokemičarke Elaine Gottschall, koja se uspješno primjenjuje kod Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, celijakije, iritabilnog kolona i drugih probavnih tegoba i crijevnih bolesti. Sve ove dijete ograničavaju unos ugljikohidrata, izbacuju žitarice i industrijske prerađevine te se baziraju na izvornoj i prirodnoj hrani: meso, riba, jaja, povrće, prirodne zdrave masti, orašasti plodovi i manje slatko voće. 

Ketogena dijeta (vrlo malo ugljikohidrata i puno masnoće) koristila se još od 1920. god. kao terapija za epilepsiju, a novija istraživanja zadnjih godina nude dokaze da ketogena dijeta ima terapeutsko djelovanje i kod mnogih drugih bolesti, kao što su dijabetes, PCOS (policistični jajnici), akne, kardiovaskularne bolesti, neurološke bolesti (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest), migrene, poremećaji pažnje, pa čak i rak. 

Paleo – LCHF prehrana je jednostavan, zdrav, prirodan i učinkovit način koji, kad je prilagođen individualnim potrebama i zdravstvenom stanju, postaje moćno oružje u borbi protiv cijelog niza kroničnih bolesti, od metaboličkih i hormonalnih poremećaja, upalnih bolesti crijeva, neuroloških poremećaja do autoimunih bolesti. Zaboravite nemasne bolničke dijete, dvopek, rižu, margarin i hrenovke. Ti su savjeti zastarjeli a prehrana krajnje štetna. Novi način tretiranja bolesti zasniva se na prehrani s puno manje ugljikohidrata i procesirane hrane, te puno više masnoća i prirodne izvorne hrane, što je u skladu s ljudskom genetikom i fiziologijom.

Pročitajte:

Neurološki poremećaji i mentalne bolesti


GihtCopyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.