Foto Ariana Miljević Bugenvilija |
Ne tako davno i kod nas je bio običaj da se iznutrice
serviraju jednom u tjednu, pa su starija izdanja kuharica puna recepata za ta
ukusna i nutritivno bogata jela. No, u novije nas vrijeme službene prehrambene
smjernice upozoravaju da ih ne jedemo kako bismo izbjegli kolesterol pa je i
ova korisna navika pala u zaborav. No, pozitivno je da su cijene iznutrica,
koje se smatraju ”jestivim nusproizvodima preostalim nakon klanja stoke”,
također pale.
Mnogi su, međutim, prestali konzumirati jetru zbog straha od
toksina koji se mogu akumulirati u jetri životinja. Kako se u masovnom uzgoju
životinje hrane neprirodnom hranom (koncentratima žitarica i soje), te im se
dodaju antibiotici i hormoni rasta, ovaj strah nije potpuno bezrazložan, jer je
funkcija jetre uklanjanje toksina iz krvotoka. No, treba znati da jetra ne skuplja
toksine u sebi, već ih obrađuje, neutralizira i šalje negdje drugdje na
pohranu, npr. u masno tkivo. Čak i ona domaćih i ekološki uzgojenih životinja
može sadržavati neke toksične supstance, međutim, nutritivna vrijednost jetre
nadvladava eventualnu opasnost od toksina koje sadrži. Osim što je bogata
željezom, cinkom, bakrom, vitaminima A i D, bogata je i antioksidantima koji pomažu
našoj vlastitoj jetri ukloniti toksične supstance iz tijela. Moja je preporuka
da vratite jetru i ostale iznutrice u svoje jelovnike, makar jednom tjedno.
Ako vi ili vaša djeca niste ljubitelji specifičnog okusa
jetre, postoji način da je ”prokrijumčarite” u drugu hranu. Komadić izribane
jetre lako je pomiješati s mljevenim mesom od kojeg se pripremaju brojna
popularna jela. Jetru podijelite na manje komade veličine šake, pa ih stavite u
zamrzivač. Kada planirate pripremati jela s mljevenim meso, izvadite jedan
komad zamrznute jetre, pričekajte da malo omekša pa ga onda naribajte. Dakle,
komad se ne smije potpuno odmrznuti, nego treba biti dovoljno tvrd da ga možete
izribati krupnim ribežom. Naribani komad jetre tada pomiješajte s mljevenim
mesom i nastavite s pripremom jela kao i obično.
Drugi način konzumacije ove vrijedne namirnice svakako su jetrene paštene, koje su poseban gurmanski doživljaj. Naravno, ne mislim na one kupovne, već na domaću paštetu od prave jetre.
Recept: Teleća jetra na brzinu
Narežite jetru na duguljaste tanke komadiće, pa je popržite naglo na maslu ili masti. Malo posolite, dodajte narezani luk i fino narezanu slaninu. Još kratko popržite pa izvadite na tanjur. Pospite usitnjenim češnjakom i peršinom i prelijte vrućim maslom, mašću ili maslinovim uljem. Poslužite odmah uz zelenu salatu ili neku drugu salatu od sirovog povrća.
Za paštetu: prženu, pečenu ili dinstanu jetru usitnite u blenderu, uz dodatak maslaca i začina po želji. Poslužite uz LCHF - Paleo kruhove i salatu.
Pročitajte više o hrani koja ubija i hrani koja liječi u knjizi Istine i laži o hrani. Saznajte više o zdravom mršavljenju bez gladovanja, o zdravoj probavi, zašto sve više ljudi ne podnosi gluten i žitarice, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba i još puno toga.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.
Potpuno se slazem sa ovim. Ja je jako volim pecenu na maslacu, sa malo vode, i bijelim lukom, bude izuzetno ukusna, i naravno zacini... Steta je sto smo se udaljili od zdravig nacina ishrane, pa su preradjevine i industrija preuzele (ne)brigu o nasem zdravlju... No dobro, polako cemo doci svijesti...
OdgovoriIzbrišiTekstovi poput ovoga se trebaju ponavljati kako bi se sprijecila i najmanja mogucnost zaboravljanja ovih vaznih cinjenica i njihovog primjenjivanja, stvarno.
OdgovoriIzbrišiKolikogod je bitno izbjegavati lose, toliko je bitno unositi neophodno.
Odlicno, zahvaljujem!
Poštovana, da li se mozak može zamrzavati? Ako da, treba li biti svjež, obaren ili npr. pohan? Hvala za odgovor i hvala na svim ostalim podatcima, otrgli ste od zaborava puno korisnih stvari i srušili mnogo predrasuda o prehrani! Čestitam!
OdgovoriIzbriši@:
IzbrišiMeso se moze zamrzavati svjeze ili termicki obradjeno. Za pohano nisam sigurna, ovisi mozda kako je pohano.
Pozdrav.
Jedan veoma zanimljiv i inspirativan članak, kao i svi ostali. Hvala Vam!
OdgovoriIzbrišiDali je istina da jetra smeta kod bolesti kostiju reume i slicno
OdgovoriIzbrišiTeleca jetra na rostilju uz dodatak cesnjaka,persina i maslinovog ulja uz pire od kaula i mix salatu nesto njami.😊
OdgovoriIzbrišiPročitala sam da se teleća jetra po sastavu bitno ne razlikuje od svinjske,ali cijena je drastično veća:svinjska 6.00kn,a teleća 40.00 kn.kilogram...
OdgovoriIzbriši