subota, 25. veljače 2012.

Karika koja nedostaje - temeljac ili juha od kostiju


Najveći uzrok alergija, intolerancije hrane, upalnih crijevnih bolesti i autoimunih bolesti, zapravo je intestinalna propusnost (intestinal permeability) ili sindrom propusnih crijeva (leaky gut). Crijeva su filter kroz koji u krvotok smiju proći samo osnovne molekule nutrijenata i elektroliti i ništa drugo, a sindrom "propusnih crijeva" znači da se inače tijesno priljubljene stanice crijevnog zida razmiču, odnosno stvaraju se pukotine na crijevnom zidu kroz koje onda može proći i ono što ne bi smjelo: virusi, bakterije, gljivice i njihovi toksini, te nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini iz hrane. Kad takvi nepotpuno razgrađeni dijelovi hrane uđu u krvotok, imunološki sistem ih prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija, intolerancije hrane i autoimunoloških bolesti.

Glavni uzročnici intestinalne propusnosti su gluten (neprobavljivi protein iz pšenice) i crijevna disbioza (loš sastav crijevnih bakterija, kad prevladavaju loši sojevi bakterija i gljivica). Kad nisu pod kontrolom korisnih ”prijateljskih” bakterija, oportunistički sojevi bakterija i gljivica dopiru do crijevnog zida, narušavaju njegovu cjelovitost i pridonose njegovoj propusnosti, pri čemu gluten nanosi još veću štetu.

Mnogi ljudi se muče da otkriju na koju su hranu alergični ili intolerantni, ali to je zapravo jako teško utvrditi kad je u pitanju propusnost crijeva. Zbog oštećene crijevne stijenke većina se hrane ne probavlja pravilno, što može izazvati trenutnu, ali i zakašnjelu reakciju, koja se manifestira tek nakon nekoliko dana. Kako se ove reakcije preklapaju, ne možemo nikad biti sigurni koja hrana je uzrokovala koju reakciju. Zapravo, kada bismo radili testove intolerancije dva puta dnevno tijekom dva tjedna, moglo bi se pokazati da reagiramo na sve što jedemo. Jedini pravi način za rješavanje problema sa alergijama i intolerancijom hrane je iscjeljenjenje crijevne stijenke i izgradnja zdrave crijevne flore. Tada će se većina hrane pravilno probavljati, a mnoge alergije će netragom nestati.

Nepravilna probava hrane, propusna crijeva i disbioza crijevne flore dovode i do drugih ozbiljnih bolesti. Nedovoljno iskorištavanje nutrijenata dovodi do ozbiljnog nedostatka vitamina, minerala i drugih vitalnih tvari o kojima ovisi naše zdravlje. Nepotpuno razgrađeni proteini glutena kroz propusna crijeva prodiru u krvotok gdje izazivaju kaskadu upalnih i imunoloških reakcija koje otvaraju put razvoju autoimunih bolesti. Pored svega, dr. Natasha Campbell-McBride je otkrila i uzročno-posljedičnu vezu između loše probave i osjetljive kemije mozga, što je nazvala GAPS - 
Crijevno psihološki sindrom. Neprobavljeni ugljikohidrati, slaba probava i brojčana nadmoć candide rezultiraju proizvodnjom toksina kao što su etanol i acetaldehid u crijevima, što može imati teške posljedice na kemiju i razvoj mozga, osobito kod djece, te može dovesti do poremećaja ponašanja, poteškoća s učenjem i koncentracijom, pa čak i autizma. Sve učestaliji kod djece, atopijski dermatitis, također je posljedica loše crijevne flore i propusnih crijeva. Roditelji takve djece znaju da tretiranje kremama ne pomaže, kao što uostalom ne pomaže nijedan lijek koji je dizajniran samo za prikrivanje simptoma. Srećom, prehranom možemo učiniti puno za ozdravljenje crijevne stijenke i ponovnu izgradnju zdrave crijevne flore. Uz dobro osmišljenu dijetu, kojom se izbacuju sve namirnice koje iritiraju (žitarice, mahunarke, mliječni proizvodi, šećer, procesirana hrana), uz domaći kefir koji pomaže izgradnju zdrave crijevne flore, postoji i jedna moćna namirnica koja pomaže zacjeljivanje crijevne stijenke. To je karika koja nedostaje u modernoj prehrani – juha od kostiju ili temeljac/bujon. 

U neka ne tako davna vremena, dok su se životinje uzgajale lokalno, ništa se nije bacalo. Kosti i srž, koža i noge, tetive i ligamenti, odnosno dijelovi koji se ne mogu jesti izravno, koristili su se za kuhanje temeljca. U kuhinjama naših baka, kao i u tradicionalnih kuhinjama svih svjetskih kultura, juhe od kostiju imale su važnu ulogu u pripremi hrane i smatrane su lijekom za sve zbog svoje iscjeljujuće i hranidbene vrijednosti. Domaća pileća juha od davnina se davala bolesnima i slabima za brži oporavak, a temeljac se cijenio i kao vrhunski gurmanski dodatak jelima. Ova zaboravljena namirnica, koja je nekada bila neizostavna u kuhinji naših baka, čudesan je melem koji pomaže zacjeljivanju crijevne stijenke i predstavlja kariku koja nedostaje u modernoj prehrani.

Puno je razloga da vratimo mesne, kokošje i riblje juhe od kostiju u našu prehranu. U današnje vrijeme, kad toliko puno ljudi ima probleme sa propusnim crijevima, treba znati da upravo juhe od kostiju osiguravaju potreban materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke i imaju zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima. Osim što ova hrana ima zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, također je ljekovita i za naše kosti i zglobove, te jača imunološki sustav organizma i ubrzava oporavak bolesnika.

Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite komponente kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, koji su važni za zdravlje kostiju i zglobova jer smanjuju upalne procese i bolove u zglobovima. Ove se komponente čak prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa. Osim toga, juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju.

Kokošje juhe od kostiju sprečavaju infekcije i djeluju protuupalno pa su odlično sredstvo protiv prehlade i gripe. Aminokiselina cistein koja se oslobađa kuhanjem, smanjuje sluz u plućima i pomaže procesu ozdravljenja (tvar sličnog kemijskog sastava acetilcistein koristi se u lijekovima protiv kašlja). Aminokiselina arginin djeluje protuupalno kod svih vrsta upala u tijelu, važna je za imunološki sustav i zarastanje rana.

Temeljac hlađenjem poprima želatinozni oblik. To je zbog sadržaja želatina koji se oslobađa kuhanjem kostiju, srži, hrskavica, tetiva i ligamenata. Želatin je vjerojatno najstarija funkcionalna hrana i stoljećima se znalo za njezinu ljekovitost, čak i u drevnoj Kini. Dr. Francis Pottenger, kao i drugi poznati svjetski istraživači, otkrili su mnoga ljekovita svojstva želatina:

  • Želatin je je hidrofilni koloid, što znači da privlači i zadržava tekućinu pa tako privlači i probavne sokove koji su neophodni za pravilnu probavu hrane.
  • Želatin sadrži velike količine aminokiselina prolin i glicin koje imaju zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, što pomaže kod IBS-a, Crohnove boesti, ulceroznog kolitisa i refluksa.
  • Želatin pomaže u razgradnji proteina i omogućuje rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke, što je važno za iscjeljenje propusnih crijeva i autoimunih bolesti (koje uvijek idu zajedno s propusnim crijevima).

Juhe od kostiju sadrže mnoge ljekovite komponente koje su važne za naše zdravlje na puno načina. Bogate su kolagenom koji je važan sastojak za zdravu kožu, kosu i nokte. Glutamin djeluje zaštitno na sluznicu probavnog trakta, ubrzava metabolizam i izgradnju mišićnog tkiva. Aminokiselina glicin iz želatina potrebna je našoj jetri za pravilan proces detoksifikacije. Juhe od ribljih kostiju i glava sadrže jod i tvari koje potpomažu pravilnu funkciju štitnjače. No, kad pričamo o zdravoj probavi i crijevima, zapamtimo da juhe od kostiju sadrže građevinski materijal koji je potreban za rast i obnovu stanica crijevne stijenke, kao i da imaju protuupalno djelovanje na sluznicu probavnog trakta. Zbog toga juhe od kostiju predstavljaju neizostavnan dio u svakom protokolu ili dijeti za propusna crijeva ili druge probavne tegobe i crijevne bolesti. 

Osim što je izuzetno zdrav, želatin daje hrani izvrstan okus i zato je temeljac u svim poznatim kuhinjama svijeta imao glavnu ulogu u pripremi ukusne hrane. No, u drugoj polovici 20. stoljeća želatin pada u zaborav, jer je industrija otkrila kako u laboratoriju proizvesti umjetne okuse i arome. Otkriven je mononatrij glutaminat (pojačivač okusa) koji, na vrlo jeftin način, hrani daje jači, više mesni okus. Tako su nastale kocke i koncentrati za juhu, juhe iz vrećice, mješavine začina, gotovi umaci i sva gotova i polugotova jela. Domaći temeljac – ljekovita juha od kostiju bogata hranjivim tvarima, izbačena je iz našeg jelovnika u zamjenu za jeftin i vrlo štetan supstitut – MNG. Dakle, osim što domaće juhe od kostiju trebamo vratiti u naše jelovnike zbog zdravstvenih razloga, one su također i vrlo ukusan i okrepljujući napitak, a upotreba temeljca u kuhanju pridonosi općenito većem gurmanskom užitku.

Teleći ili juneći temeljac

Za pripremu ovog temeljca izaberite dijelove s kostima: koljenicu, zglobove, rebra, dijelove od vrata i sl. Zamolite mesara da koljenicu nareže na manje dijelove, kako biste kasnije mogli lakše doći do koštane srži. Stavite kosti u lonac i pokrijte ih vodom. Dodajte malo octa, može i jabučnog, to će pomoći da se minerali izvuku iz kostiju. Neka sve tako odstoji jedan sat. Dijelove kostiju koji na sebi imaju meso, možete u međuvremenu zapeći u pećnici na laganoj temperaturi dok ne uhvate boju. Ovaj postupak temeljcu daje bolji okus, ali nije obavezan. Zapečene kosti i sok koji su ispustile stavite u lonac s kostima pa još dodajte povrće: mrkve, luk i celer. Zakuhajte. Na vrhu će se skupiti dosta pjene, to je nečistoća pa je uklonite žlicom. Zatim smanjite vatru, dodajte svježi timijan (majčinu dušicu) i zdrobljeni papar u zrnu pa ostavite da temeljac kuha.

Za pravi, koncentrirani temeljac, trebali biste kosti kuhati 12 ili više sati na tihoj vatri. Prema Sally Fallon, autorici Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats (Prehrambene tradicije: Kuharica koja propituje politički korektne i službene prehrambene smjernice), čak i do 72 sata. Neposredno prije završetka kuhanja, temeljcu dodajte svježi peršin i sve prokuhajte još deset minuta, potom temeljac procijedite i ohladite. Ohlađeni temeljac izgleda kao želatina, a na vrhu će se izdvojiti stvrdnuta masnoća. Bacite je jer nakon toliko sati kuhanja neće imati dobar okus. Temeljac podijelite u male porcije i zamrznite, pa ga kasnije koristite kao dodatak jelima, za variva, umake, gulaše i juhe. Ovako kuhani temeljac vrlo je intenzivnog okusa pa ga treba razrijediti vodom ako ga želite jesti kao juhu. Obratite pažnju na to da temeljac nije posoljen pa uobičajeno solite jela u kojima ga koristite.

Drugi način kuhanja juhe od kostiju je kraći, prema dr. Campbell-McBride. U juhu se dodaje sol i kuha se tri sata, što je po mom mišljenju ipak prekratko. Ja je kuham najmanje šest sati. Ova juha se ne razrjeđuje vodom, već se jede ili pije takva kakva jest. Može se čuvati u hladnjaku do sedam dana, a osobe s probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebale bi je piti nekoliko puta tijekom dana. Čim procijedimo juhu, jako je važno da iz nje odvojimo sve masne i želatinozne dijelove oko kostiju i da izvučemo srž iz kostiju. To su najzdraviji dijelovi koje ne treba baciti već pojesti, jer su pravi lijek za zacjeljivanje crijevne stijenke. Samo gole kosti se bacaju. Podgrijavajte samo onu količinu juhe koju ćete upotrijebiti, ali nikad u mikrovalnoj pećnici jer ona uništava hranu. Umjesto tjestenine u juhu dodajte razmućeni žumanjak, a dodajte i žličicu maslaca ili kokosovog ulja, ako juha nije dovoljno masna.

Kokošji temeljac

Kokošja juha je naročito blaga za osobe s osjetljivim crijevima i probavnim tegobama. Upotrijebite cijelu kokoš ili dijelove kokoši s kostima: vrat, leđa, prsne kosti i krila. Po mogućnosti dodajte i pileće noge. Naravno, najbolje su domaće kokoši. Postupak je isti kao kod junećeg temeljca, koristi se isto povrće i začini, ali kokoš ne treba stavljati u pećnicu da se zapeče. Sve odmah stavite u hladnu vodu, s povrćem i malo octa. Čim juha zakuha, uklonite pjenu i kuhajte je na laganoj vatri 6 do 8 sati za koncentrirani temeljac, ili 3 sata za blažu juhu od  kostiju. Juhu procijedite i uklonite meso s kostiju. Možete ga koristiti za razne salate, složence s povrćem ili paštete.

Riblja juha

Za pripremu ribljeg temeljca ne koristite plavu ribu. Osjetljive višestruko nezasićene masnoće iz plave ribe mogu oksidirati tijekom dugotrajnog kuhanja, a osim toga plava riba daje gorak okus juhi. Birajte bijelu ribu, zajedno s kostima i glavama koje su bogate jodom i vitaminima topivima u masti. Povrće možete prvo malo popržiti na maslacu da omekša, pa ga dodati ribi, sve preliti vodom i zakuhati. A možete i sve sastojke staviti u hladnu vodu pa dodati maslinovo ulje i zakuhati. Ribljoj juhi obavezno dodajte i malo bijelog vina. Čim zakuha, uklonite pjenu pa dodajte peršin, timijan (majčinu dušicu), papar i sol. Kuhajte na tihoj vatri, što duže to bolje.

Ako imate probavne tegobe, IBS ili druge crijevne bolesti, povrće treba biti dobro raskuhano jer sirovo povrće može iritirati osjetljiva crijeva. Izbjegavajte jako vlaknasto povrće kao kupus, celer, stabljike cvjetače i brokule, i druge dijelove koji izgledaju previše vlaknasto. Povrće jedite sa dosta maslaca i nasjeckanog bijelog luka. Jedite juhe od kostiju sa kuhanim mesom i svom pripadajućom masnoćom, dodajte žumanjak kao dodatni izvor vitamina i dobrih masnoća.

Zdrava crijevna stijenka i normalna crij
evna flora osiguravaju dobru probavu, a dobra probava je uvjet za cjelokupno dobro zdravlje. Ne zaboravimo da se u crijevima nalazi više od dvije trećine imunološke zaštite organizma. ”Sve bolesti počinju u crijevima” tvrdio je još i Hipokrat, ali trebalo je proći 2 500 godina da bi i nauka to napokon počela shvaćati. 


74 komentara:

  1. imam sina 10g. boluje od kronične bronhijalne asme.napravili smo alergo test koji je pokazao da je alergičan na candida albiicans 4.zanima me dali bi i njemu pomogla drugačija prehrana i koja? HVALA!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ nina, da, promjena prehrane bi mogla pomoći. evo nekih smjernica:
      -izbaciti šećer, slatkiše, brašno i tijesto, naročito gluten.
      -izbaciti kupovno pasterizirano mlijeko. drugi mlječni proizvodi mogu ostati.
      -kuhati normalna jela od mesa i ribe sa dosta povrća i dosta prirodne masnoće. koristiti maslac, svinjsku mast, vrhnje, maslinovo ulje.
      -obavezno juhe od kostiju, u juhu se može razmutiti žumanjak, jesti sa kuhanim komadima mesa i povrćem.
      -obavezno domaći kefir.
      -koristiti češnjak u pripremi hrane.
      -dodati kokosovo ulje.
      -umjesto običnog kruha, peći kruh od mljevenih orašastih plodova, sjemenki i kokosovog brašna.
      -umjesto slatkiša - orasi, bademi, lješnjaci, šumsko voće sa tučenim slatkim vrhnjem, peciva ili palačinke od dozvoljenih sastojaka, mogu se primjeniti svi recepti sa bloga.

      lijep pozdrav

      Izbriši
    2. molim da mi se objasni ovo o juhi od kostiju i općenito od mesa?? na čemu se to zasniva...
      http://preventdisease.com/news/12/031112_Decayed-Meat-Is-Treated-With-Carbon-Monoxide-To-Make-It-Look-Fresh-At-The-Grocery.shtml

      Izbriši
    3. Na čemu se zasniva to o juhi piše u tekstu. A meso treba koristiti svježe, domaće od pašnih životinja i izbjegavati industrijski tretirano meso kao i sve drugo industrijsko smeće.

      Izbriši
  2. Skoro sam pila na jednom predavanju o blagodetima domacih supa od kostiju. Predobro..

    OdgovoriIzbriši
  3. Anita ovu juhu dakle procjedim i pijem u biti samo temeljac a povrće i meso iz juhe jedem posebno? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Tina možete juhu jesti zajedno sa mesom i povrćem, na možete je i posebno jesti/piti, samu ili sa nečim drugim.

      Izbriši
  4. Pozdrav,
    poslala sam post Anonimno, pa sam tek kasnije vidla sta dolje pise u vezi toga :)
    dakle :), da li susena/dimljena rebra u varivu imaju donekle slicnu (ikakvu) funkciju/ucinak kao i juha od kostiju?
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. "Brige se lakše ispiru juhom."
    Židovska izreka

    OdgovoriIzbriši
  6. Ustanovio sam da imam kandidu, također imam problema sa psorijazom. Uglavnom imam dosta problema koje trebam riješiti. Započeo sam sa pravljenjem kefira i to mi ide sasvim dobro(koristim sirovo kravlje mlijeko sa male farme).Uskoro ću krenuti i sa antikandida jelovnikom.Pretpostavljam da ću sa kefirom,antikandida djetom i juhicam od kostiju riješiti problem psorijaze i kandide.
    Interesira me koliko dugo moram jesti juhu od kostiju odnosno koliko često.
    Zahvaljujem na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marko, koristite juhu od kostiju što duže, dokle god ste na anticandida dijeti, tj dok ne ozdravite. Bilo bi najbolje da je pijete svakodnevno, znate da je možete skuhati jednom tjedno pa čuvati u frižideru?

      Radi psorijaze strogo pazite da prehrana bude 100% bez glutena, znači ni mrvica kruha ili brašna, jer je nepodnošenje glutena povezano s psorijazom. Još bi bilo dobro da uzimate dodatak vitamina D, ili da se svakodnevno izlažete suncu min 20 minuta u sunčanoj polovici godine.

      Sretno!

      Izbriši
  7. Najljepše hvala na odgovoru.Planiram se 100% posvetiti riješavanju ovih problema i to u periodu od 6 mjeseci. Nadam se da će do 11mj. sve biti u najboljem redu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Anita, postoji li povezanost intolerancije na gotovo sve šećere i ugljikohidrate i iritabilnog kolona?Kako otkriti takvo što u Hrvatskoj i kako si pomoći s prehranom, a da ona ostane nutritivno jaka?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kompleksno pitanje...Anonimo.
      Pod intolerancijom mislite na alergiju ili na problem sa inzulinom...
      Iritabilni kolon je široka tema, na njega više utiče stres i depresija.
      Trebalo bi znati koje točno probleme imate sa kolonom...
      LP
      Neno

      Izbriši
  9. I te kako da postoji. Sad da li ste alergicni ili samo ne podnosite secere /UH (manje vise ista stvar). Izbacite sve super brze UH iz ishrane i konzumirate ih sa sto manjim GI indexom. Uz to uzimati probiotike i u vodi otopiva vlakna (kiseli kupus,kupus,lomljeno laneno zrno),regularno koristiti mesne temeljce za obnovu crijevne flore. Sam Chrons syndorm je zajednicki naziv za oko 400 razno raznih crijevnih oboljenja i najbolje se lijeci (vlastito iskustvo) izbacivanjem mlijecnih proizvoda i svega sto sadrzi skrob a samim time i secer. U kolikoj mjeri zavisi od nepodnosljivosti / alergije.

    Na dva dana izbacite sve mlijecno (cuvajte se sakrivenog mlijeka) i treci dan ujutro na prazan stomak popijte casu mlijeka,dobijete li gasove i nadutost znate sta vam valja raditi. Isto vazi i za kruh. Do duse reakcije na nepodnosljivost glutena se odlikuju u principu nakon 12 sati, tvrd i nadut stomak.

    Ako ste u mogucnosti testirajte se na alergente sluzbenim putevima i u lokalnom domu zdravlja. Kako god valja vam mijenjati nacin ishrane pod hitno bez obzira na fizicke aktivnosti.
    Sretno i ustrajno naprijed!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Bok, jedno pitanje...kako prilagodit juhu od kostiju dijetetu sa crijevnom limfangiektazijom? U potpunosti odstraniti masnocu? Da li je to dovoljno nemasno za njega? Momentalno je na omjeru 70:30 (mct:maslinovo ulje). Ima 2,5 godine. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  11. Imam (bolje receno IMAO sam)Chrons syndrom,kemoterapije,zracenja,kortizona i pred operacijska "prijetnja" odstranjivanja dijela crijeva/zeluca stanje se pogorsovalo od doktora preporucene nemasne hrane. Bilo mi je ili pod noz ili se kasikom dokrajciti iz zasjede. Sto sam jeo masnije sve sam se bolje osjecao. Masnocu mozete odstraniti sa vrha tecnosti ili jednostavno vise vode koristiti prilikom spremanja temeljca. Polako smanjivati vodu prilikom navikavanja na masnocu. Naravno da masnoce su pogudne u kombinaciji sa brzim i ultra brzim UH (koji ubrzavaju i odrzavaju rast limfnih zadebljanja)

    U krajnjem slucaju znate sami najbolje za vase dijete pa i tome shodno potrazite vise informacija.

    Strpljivo i uspjesno samo naprijed

    OdgovoriIzbriši
  12. draga anita, imam jedno pitanje: kako "pomiriti" LCHF ishranu i terapiju dijareje? imala sam strašnu dijareju po povratku sa letovanja, i toliko sam dehidrirala da sam završila na infuziji :( pa sam na kraju morala da poslušam lekare i da jedem bareni krompir i (beli) pirinač, i potpuno nemasnu hranu 1-2 dana. i pomoglo mi je! masna hrana samo mi je bila podsticala peristaltiku creva i dodatno ih iritirala. nadam se da je to bio samo neki virus, i da će mi se sve vratiti na staro, jer mi je LCHF ishrana veoma prijala (izlečila sam se od kandide).
    puno pozdrava, lana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Lana, LCHF nikako ne znači da stalno trebamo jesti iste namirnice i masnu hranu. LCHF podrazumijeva i povremeni post (ne jesti ništa) i detox povrćem i voćem, nekad više hrane, nekad manje. Ako vam u određenom periodu iz bilo kojeg razloga neka hrana ne prija - ne jedite je. Pravila nema osim da uvijek slušate svoje tijelo. Lijepi pozdrav i sretno :)

      Izbriši
    2. da, i ja mislim da treba slušati svoje telo :)samo sam ja valjda toliko bila uplašena od kandide koju sam lečila toliko meseci unazad, da mi je pomisao na belo brašno bila nemoguća! ali mislim da sam sad ok. i da nema šanse da mi se kandida vrati... za svaki slučaj ću se ponovo testirati, ali mislim da sam ovog puta jača od nje ;) pozdrav još jednom i sve najbolje i vama!

      Izbriši
  13. Draga Anita evo da se tu ubacim, pratim vas izvrsni blog i prakticiram LCHF najbolje sto znam, Lani ste napisali za detox, da li to znaci da jedan dan treba jesti povrce ili voce bez imalo masnoca ili kako? Koliko cesto to treba raditi? Ako pojedemo npr komad lubenice ili nekog drugog no-no voca kad je to najbolje napraviti, ujutro, uz obrok, uz masnocu ili kako? Tesko mi je odoliti pokojem komadu smokve iz vrta ili npr dinji ili lubenici sad kad im je sezona..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitate mi misli, baš se spremam napisati jedan tekst o tome - LCHF, ljeto i sezonsko voće... Ali evo ukratko: ja mislim da je šteta propuštati sve to divno sezonsko voće. Ali kad se jede voće onda to više nije Low Carb jer voće ima dosta šećera, koji dovodi do izlučivanja inzulina, a inzulin dovodi do pohranjivanja masnih zaliha. Jedemo li High Fat + voće, to može dovesti do debljanja. Zato, kad ima voća - jedite ga ali ne zajedno sa drugom kaloričnom hranom.
      Negdje sam pisala da voće treba jesti sa nečim masnim, npr maline ili jagode sa tučenim vrhnjem. Ali to je jedna druga situacija koja je još uvijek Low Carb, jer se radi o malim količinama šumskog voća koje ne sadrži puno šećera, a uz dodatak masnoće iz vrhnja kontroliramo šećer u krvi.
      Međutim, lubenice, dinje i smokve najbolje je jesti same. Možete npr uvesti jedan voćno-povrćasti dan kao mini detox, ili za jedan obrok jesti samo voće.
      Opet sve ovisi i o ciljevima: oni koji ne trebaju mršaviti mogu jesti voće, oni koji se žele udebljati moraju jesti voće, a oni koji žele smršaviti, mogu napraviti pauzu dok je sezona voća.

      Izbriši
    2. Anita, sad i ja imam pitanja u vezi s tim, taman mi je dobro došla ova tema. Naime, moji kilogrami stoje, gore-dolje 1 kg. Mislila sam napraviti duži post od 24 sata, takve radim inače, no i usprkos tome sve stoji. Moram ipak napomenuti da se moje zdravlje vidno i osjetno popravlja, u par rečenica je to teško sažeti, pa o tome nekom drugom prilikom, sve u svemu, presretna sam. Dakle, post. Moj plan je postiti 72 sata, pa me zanima kako to izvesti na LCHF-u? Samo piti tekućinu u obliku čaja i vode i kokosovog ulja ili to izvesti s povrćem s vrlo malo UH u smoothiju, ali bez masnoća?
      Inače, jako dobro znam što je post, jer postila sam već i puno dulje od toga, izgubila 5 kg bez problema, upala u hlače dva broja manje nego nosim sada. Naravno, tada nisam bila na LCHF-u. I pri izlasku iz posta, što jesti?

      Ne znam može li se na to gledati i ovako: osim što ću crijeva i probavu odmarati, možda ću pokrenuti masne naslage na taj način. Samo da te podsjetim, 4 mj. sam na LCHF prehrani, 174 cm, 70 kg, cilj 65, koliko sam imala prije dvije godine...

      Hvala na odgovoru i puno pozdrava od Sanje!

      Izbriši
    3. Sanja, možeš postiti samo s vodom, čajevima ili uz dodatak kokosovog ulja ako osjećaš jaku glad. Možeš i ucijediti malo limuna u čaj sa kokosovim uljem. Ako se pojačano znojiš zbog ljetnih vrućina, možeš dodati malo morske soli. UH ti pri postu ne trebaju jer tvoje tijelo uz LCHF prehranu troši masnoće i ketonska tijela, a potrebnu glukozu proizvodi samo iz masti.
      Nakon posta počni jesti laganiju hranu kao što je npr juha, kuvano meso i povrće sa maslinovim uljem, smoothie od povrća, žumanjka i malo kefira ili jogurta. Sa prženom i pečenom hranom počekaj malo. Sa postom kreni samo ako se osjećaš jako dobro i u formi. Ako iz bilo kojeg razloga osjetiš da ti ne prija, jednostavno prekini post i počni ponovo jesti.
      Ti zapravo imaš idealnu tjelesnu težinu i zato ti mršavljenje teško ide.

      Izbriši
    4. Anita, hvala na brzom odgovoru. Osjećam se odlično i zato mislim probati s postom. Moje masne naslage skupile su se zadnjih 5 godina, lijepo polako i skoro neprimjetno. Najviše je naslaga oko struka, po leđima i nogama. Prehrana bazirana na UH dala je "rezultate", na žalost. Centimetri ne lažu, a ni vaga. Ono što se otopilo, bilo je na nadlakticama, vidi se to jako, trbuh je splasnuo, tako da promjena ima, no sad bih ja i više od toga. javit ću se s rezultatima posta slijedeći tjedan. Hvala na podršci, Anita!

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  14. Draga Anita
    Jutros sam u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" vidjela reportažu o uzgoju Aronije kod nas u Međimurju.
    Za nekoliko dana će se reportaža moći pogledati ovdje http://djh.hrt.hr/propustili-ste-pogledajte

    Pročitala sam odmah nekoliko članaka o Aroniji i njenom snažnom antioksadivnom učinku, jer me strašno zainteresiralo.

    Ovdje: http://www.bobica.hr/zdravstvena_svojstva_aronije.pdf
    sam pronašla podatak da ima 9,6 g UH na 100 g. Nažalost, na fineli-u ne pronalazim koliko je od toga vlakana.

    Slučajno sam sad ušla u trgovinu po neke namirnice, i otišla "bezveze" do odjela voća i povrća (premda ništa od voća ne kupujem...) i kad nađem, nebiste vjerovali, mjericu bobica Aronije! :)

    250g košta 19kn.

    Na deklaraciji piše da je 1.kvalitete, i da je Hrvatsko podrijetlo, proizvođač FRAGARIA
    http://www.fragaria.hr/Onama.aspx

    Na nekim dr.stranicama sam čitala da je 1 kg preko 100 kn, pa sam malo posumnjala u kvalitetu ove.

    Uglavnom, pojela sam sada 100g (štetiti valjda neće). OK okus, nije prekiselo kako sam čitala...

    Interesira me Vaše mišljenje.

    Također na http://www.bobica.hr/zdravstvena_svojstva_aronije.pdf

    stoji da sušena aronija ima više poliefnola od svježih bobica. Kako se sušeno uklapa u LCHF?

    Lijepi pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  15. ARONIJA

    http://www.bobica.hr/zdravstvena_svojstva_aronije.pdf

    Sada sam uočila da piše da 100g ima
    9,6 g UGLJIKOHIDRATA
    5,3 g dijetalnih vlakana

    To bi značilo da su šećeri, odnosno ono što nas interesira na LCHF: 4,3g UH na 100g?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Candy možeš jesti šumsko voće, puno je antioksidanata i nema puno šećera. Naročito tamno plave i crne bobiice su jako zdrave. Sušeno ipak ima više šećera...

      Izbriši
  16. sta znaci ako mi vec 3. put za redom ( za godinu ipo dana) u nalazima u urinu stoji: ketonska tela?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. FYI

      http://www.primalscienista.com/wp-content/uploads/2012/08/TheKetoneZone1.jpg

      Gdje u ovom omjeru se nalazite?

      Izbriši
    2. Uvek je isti nalaz:
      Urin

      ....
      Ketonska tela ++50mg/dL
      ....

      Ostalo u urinu je ok
      Inace da kazem da imam 41g, 195cm a kilaza mi varira izmedju 87-93.
      Jako lako gubim i dobivam kilazu . Dovoljno je da dan-dva slabo jedem i ode 2 kile dole(i obrnuto).
      WBC mi je zadnjih par godina uvek oko 3.5-3.7
      Holesterol (je zadnji put i samo tada bio povisen) 5.82
      (Trigliceridi 0.94; HDL 1.57; LDL 3.82)
      glukoza 4.76
      urea 5.42
      AST i ALT ok

      Hvala unapred na odgovoru, a mozda i savetu.
      Zoran

      Izbriši

  17. htjela bih zahvaliti svima na ovim nesebičnim savjetima. I sama se borim s candidom, Gerb-om, želučanim refluksom i iritabilnim crijevima. Poćela sam primjenjivati ovu odličnu prehranu i osjećam se mnogo bolje iako sve te pripreme zahtijevaju dosta vremena. Kako se i sama bavim biljnim pripravcima,u sve do sada navedeno uključila sam i čisti 100% sok od aloje (Barbadensis miller) koji jača imunitet jer čisti organizam od toksina i ostalog smeća iz organizma. Ujedno obnavlja želučanu sluznicu i crijevnu floru i uništava viruse, bakterije, gljivice (osobito kod Candida albicans).
    Toplo je preporučam svima koji imaju takve i slične simptome jer je meni puno pomogla.

    Gđo.Anita sve pohvale na vašem trudu i srdačnosti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stela hvala na savjetu! Znate li da li razne vrste Aloje imaju isto djelovanje? Ja sam dobila jedan pripravak od Aloe Arborescens i bagremovog meda.

      Izbriši
  18. Krenula sam na anticandida dijetu prije 2,5 tjedna. Nisam odmah bila sve izbacila, već sam išla postepeno iz dana u dan i sad već 5 dana ne jedem ništa od zabranjenog. Tek prije 4 dana mi je doktorica na temelju brisa potvrdila da imam candidu i dala Royazol gel i kapsule Fluconax koje planiram od ponedjeljka počet koristit. Koristim ulje egipatskog crnog kima, češnjak u kapsulama i Probio Balance od Calivite (Acidophilus, LGG i Bifidobacterium). Da li je to u redu? Osobito me zanima ovaj zadnji proizvod od Calivite? Čitam već danima forume i jako puno ljudi govori da su jako smršavili, ja imam 51 kg na 167 cm visine i ne bih baš htjela dodatno smršaviti. Za sada nisam smršavila :) Ljekarnica mi je rekla da je jako dobra zelena magma u prahu i da bi ju trebala kupiti. Što Vi mislite o tome? Još mi je rekla da koristim uz Royazol i Octenisept sprej zbog jezika, ali meni je jezik u puno bojem stanju već skoro tjedan dana i mislim da nije potrebno. Ispirem kaduljom svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  19. Poštovana Anita, držim se vaše dijete već mjesec dana i osjecala sam se puno bolje. Nisam imala nikakvih tegoba (imala sam zbog candide česte mučnine, povracanja). Prije tri dana sam opet osjetila napuhnutost, grčeve i po jeziku imam opet one "ispečene ranice" i bijel je na nekim mjestima. Što se događa :)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lol možda je die-off reakcija. Kad candida ugiba ispušta toksine koji se moraju izlučiti iz tijela pa dolazi do pogoršanja simptoma. Da li se držite anticandida dijete? http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

      Izbriši
    2. Da, držim se dijete i jako sam disciplinirana. Ne znam da li je moguće da su ti toksini tako naglo počeli djelovati jer sam počela koristiti ulje origana? Čitala sam po forumu i nadam se da je stvarno o tome riječ, da je to die off reakcija. Hvala puno na odgovoru :) Lijep pozdrav

      Izbriši
  20. Pozdrav,
    imam skoliozu, akne koje vec godinama ne prolaze (tek sam prije par tjedana saznao za pojam kandida, za koju sam sad siguran da je uzrok akni) i alergiju na cink. Procitao sam da bi se rijesio skolioze, osim vjezbanja naravno, bitniju ulogu igra prehrana. Pa sam isto tako prvi put čuo za kefir i želatin. Zanima me vaše mišljenje o teoriji koja kaže da bi trebao konzumirati kefir koji ce poboljsat trbusnu floru i poboljsati apsorbciju nutrijenata te na to dodati i želatin od kojeg će kosti "ojačati" ?
    I kad sam već tu da pitam jel možda netko može poslati kefir ? :)
    I možda ako nekom nije problem napisati u kratkim crtama kako napraviti samo želatin? i usput me zanima kako pojesti srž kosti? i kad se kuha na puno sati, dali se moze ostaviti lonac bez nadzora svo vrijeme?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kristijane, kefir i temeljac (juha od kostiju) osnova su prehrane za izlječenje probavnog sistema, što onda utječe i na općenito zdravlje organizma (sve bolesti počinju iz crijeva rekao je Hipokrat). Potrebno je naravno izbaciti hranu koja iritira (pšenica, gluten, laktoza, aditivi, hidrogenizirane biljne masti, šećer) i bazirati prehranu na izvornim cjelovitim nutritivno bogatim namirnicama koje ispunjavaju potrebu za važnim nutrijentima (jaja, povrće, maslac, iznutrice, prirodne masnoće, meso, riba).
      Kako se kuha želatin stoji gore u postu, a do srži lako dođete ako zamolite mesara da kosti nasječe, pa kad su kuhane lako izvadite srž i pojedete.
      U kojem ste gradu, da vam nađem "vezu" za kefirna zrnca?

      Izbriši
    2. Hvala na brzom odgovoru. Iz Iloka sam.

      Izbriši
    3. Kristijane pošaljite mi adresu na istineilaziohrani@gmail.com pa ću vam ja poslati zrnca kad budem imala viška.

      Izbriši
    4. Kristijane, ako slučejno vidiš ovaj post i želiš nabaviti vodeni kefir, javi mi se na ndermi88@gmial.com. Ja sam također iz Iloka i imam oba kefira i vodeni i mliječni.

      Izbriši
  21. Poštovana Anita! Već nekoliko dana,kad uhvatim vremena,proučavam Vaš blog i mogu reći da mi se sviđa.Knjigu sam pokušala nabaviti u gradskoj knjižnici,ali nije još uvedena za posuđivanja.
    Postoji par nedoumica koje nalazim u čitanju Vaših odgovora; naime koliko i kako ovaj način prehrane može utjecati na rad štitne žlijezde i organizma općenito? Možete mi navesti primjere istraživanja i analize koje navodite u odgovorima na pitanja?
    Operirana sam prije 3 godine i izvađen mi je lijevi režanj štitne žlijezde.Od tada hormone redovito kontroliram i nisam pod nikakvom terapijom.U međuvremenu sam ostala i trudna i rodila krasnog velikog dečka.Trudnoća prošla savršeno,čak ni kile nisu tako ludovale.Od tada je prošlo 19 mjeseci.Sada bih ipak htjela malo regulirati svoju težinu. Nedavno sam bila na pregledu kod gastroentrologa (imam problema sa želucem) koji mi sugerira bolničku dijetu 1800 kl u kojoj je zastupljeno sve,izuzev šećera.Zanima me Vaše mišljenje o istoj.
    I da,primjećujem da nitko ne navodi godine,a mislim da su one vrlo bitne u reguliranju metabolizma tj. skidanju kilograma :). Kao 20godišnjakinja sam kao od šale skidala kilograme.Sada to više nije slučaj :) ...imam 37.
    Zahvaljujem!
    Lijep pozdrav iz Slavonije

    OdgovoriIzbriši
  22. POzdrav Anita,

    imam sina od 4,5 godine koji je alergičan na kravlje mliječno i bjelanjak. Alergije se manifestiraju u obliku kožnih promjena. Krenuli smo od nedavno s LCHF prehranom + mlijeko pašnih krava i kefir od kada su mu obrazići stalno crveni. Trebam li ipak izbaciti iz prehrane mlijeko te što uzimati umjesto jaja?

    Unaprijed zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
  23. Poštovana Anita,

    vaš blog mi je fantastičan, relativno nedavno sam ga "otkrio" i zaista je koristan, hvala na trudu!
    Skuhao sam svoj prvi temeljac, za sad na ovaj drugi, brži način, sa solju...kuhao sam ga 10 sati i sad me zanima jedno, naime u prilično velikom i predobrom članku o temeljcu stoji i ova rečenica "Osobe sa probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebaju piti ovu juhu više puta u toku dana."

    Zanima me što se može/smije uzimati uz taj temeljac?
    Može li se jesti s kruhom ili se mora isključivo piti sam za sebe?
    Ako se pije više puta na dan da li mora biti to pijenje udaljeno od uzimanja hrane (sat-dva prije ili poslije jela) ili se može kombinirati s hranom (kojom?)?

    Molio bih odgovore na ova pitanja ako je moguće.

    Hvala!

    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  24. pozdrav!
    zanima me da li je ikako moguće da kuham ovaj temeljac 3 sata u expres loncu, da li se to računa kao 6 sati, ili će expres lonac uništiti korisne tvari?
    puno hvala,
    luna park

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dakle, nisam stručnjak kao gđa. Anita ali mogu s vama podijeliti svoja zapažanja i zaključke temeljene na (usudio bih se reći) zdravoj logici, naime: sa express loncem nemam ama baš nikakvih iskustava tako da ne mogu reći što bi se događalo u tome slučaju, međutim shvatio sam da se svi minerali (ne znam ima li i vitamina) koji se nalaze u kostima, bolje "otpuste" u juhu što se juha dulje kuha. Kad uzmeš kosti i zgolobove na kojima je hrskavica (što kasnije čini da juha želatinizira) da bi ta hrskavica "otpala" sa kosti potrebno je dugo je kuhati. Da bi se, što je moguće više, interijera kosti raskuhalo i izašlo van, potrebno je što je moguće duže kuhanje. Iako to nisam radio, pretpostavljam da pri 72-satnom kuhanju se praktički i jedan veliki dio same kosti uspije raskuhati (te time svi minerali koji se nalaze u samoj stijenci kosti, se otope u juhu)...dakle, opažajući eto...to su moji zaključci. Dakle bit stvari kod kuhanja, dugotrajnog, jest da se što je moguće više minerala kuhanjem "otopi/pretopi" u juhu. I nije vam to kuhanje problem...uzmete kosti u subotu kod mesara i imate subotu i nedjelju da cijeli dan kuhate juhu. Ja je kuham 8-9 sati i vrlo sam zadovoljan!!! Ne biste vjerovali koliko mi je pomogla u samo mjesec dana pijenja temeljca u kombinaciji sa tekućim probioticima iz Probiotika Viva (nek im bude reklama, zaslužili su). Naime shvatio sam da mi je "lijek" protiv alergije - Telfast - učinio komu u probavi i to se dešavalo svake jeseni/zime, u proteklih nekoliko godina, a meni nikako nije bilo jasno zašto me probava užasno muči svake jeseni...ali ono...uništava...dok nisam shvatio da se sve tegobe počinju dešavati sa jesenskim početkom uzimanja Telfasta (protiv ambrozije). Naravno da sva ta smeća protiv alergija zapravo djeluju na probavu jer drugačije ne bi mogli utjecati na imunološki sustav...no sve su to zapravo otrovi...da ne duljim. Budite vrlo oprezni sa uzimanjem bilo kakvih lijekova!!!
      Temeljac me preporodio.
      Hvala još jednom g. Aniti što je našla volje da sa svima nama podijeli svoja dragocjena iskustva, koja nažalost nismo "nasljedili" od svojih roditelja i djedova i baka a smatram da smo trebali jer ovo je puno važnije od srebrnine, nekretnina i novca: ovo je zdravlje!!!

      Izbriši
    2. puno puno hvala darko, super si mi pomogao!!!! thnx!! to me i zanimalo :)
      luna park

      Izbriši
  25. Ja sam juhoman, ma, skoro svaki dan je kuhamo, a ak ne, onda jedemo "jučerašnju".
    Najčešće je poleća, od sitniša, s jako puno povrća. Juha je zakon, a i ovaj Blog

    OdgovoriIzbriši
  26. jel zna itko jel se moze naručiti u hrvatsku crock pot?
    http://www.amazon.co.uk/Crock-Pot-Cook-Carry-Cooker-Litre/dp/B005OY6FBA/ref=sr_1_15?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1363820591&sr=1-15

    OdgovoriIzbriši
  27. hvala na ovome. muce me crijeva odmalena..plinovi, tvrda stolica itd...od nedavno i lagano napuhavanje...sada dajem serum krvi za food intolerance...cekam analizu..al ovo od sutra pocinjem primjenjivati

    OdgovoriIzbriši
  28. da li umesto kuvanja od 12 sati u obicnom loncu mogu da kuvam supu u ekspres loncu 6 sati? da li je isti efekat? hvala, nikola

    OdgovoriIzbriši
  29. pokušavala sam u više navrata kuhati kosti od koljenice i u tome napraviti varivo. no, preintenzivan je miris. i svaki put se dogodi da bude nejestivo. koja količina kostiju se ukuha u npr. dvije i pol litre vode. na kolike se količine takav temaljac razdijeli? negdje griješim, a ne znam gdje. hvala na odgovoru, pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte kokošji temeljac, blažeg je okusa. Stavite 1,5 kg dijelova s kostima, kao što su leđa, vrat, kosti od prsa i krila. Dodajte 3-4 kokošje noge. Dodajte povrće za juhu: 2 mrkve, 2-3 stabljike celera i jedan veći luk, koji prethodno možete malo zapeći na štednjaku. Prelijte sadržaj lonca s 4 litre hladne vode i dodajte 2 žličice octa koji izvlači minerale iz kostiju u juhu. Uključite štednjak pa kad voda zakuha smanjite vatru. Pjenu koja se skuplja na površini pažljivo odstranite žlicom, to su komponente koje bi mogle pokvariti okus temeljca. Kuhajte na laganoj vatri 3 - 3 i pol sata. Gotov temeljac procijedite, očistite meso s kostiju i spremite ga za kasnije za jelo. Ovakva se juha može jesti sama, a ako vam je i dalje prejakog okusa, podijelite je u porcije po 2 dl pa dodavajte u jela, variva, juhe od povrća...

      Izbriši
  30. Anita bok,

    možete li nam dati mjere i za juho od telećih kostiju. Koliko kilograma kostiju ide na koliko litara tekućine. I povrće također molim. Koliko mesa treba biti na tim kostima? Na slici gore čine mi se bez mesa. Kupujemo li uobićajeno teleću koljenicu sa svim mesom koje ono sadrži ili bez mesa (vrlo malo)? Dolijeva li se voda tokom 6 sati kuhanja?

    Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
  31. Pozdrav Anita,

    Znate li možda sadrži li želatina proteine, točnije fenilalanin pošto ga moje djete ne smije konzumirati
    Hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  32. Anita, posto je na LCHF-u zlocin zezati se s vrstama masnoca :), stvarno bih htjela znati mogu li se za temeljac koristiti kosti i glave plave ribe, ALI, da se na kraju, kad se ohladi, ukloni sva masnoca s vrha. Tako ne ostaje ta oksidirana masnoca u juhi, jer se sva izdvoji na povrsini.

    Glavurde :) ribe koje sam kupila bas su velike, a kuham po S. Fallon-Morell 24h.
    Nikad ne kuham cijelu ribu, nego uvijek odvajam glavu i ostali kostur, a ostatak pojedem sirov. Recimo, glavu skuse bih htjela staviti u juhu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nediljka ja ne bih kuhala te polinezasićene masti toliko puno sati, bez obzira hoćeš li poslije odvojiti masnoću. Kuhaj druge bijele ribe, onda možeš i glave i sve...

      Izbriši
  33. Anita, prvo sve pohvale blogu. Imala bih pitanje. Prekjučer sam skuhala teleći temeljac i okus temeljca je odmah nakon kuhanja bio odličan međutim nakon što je jedan dan odstajao u frižideru kad sam ga počela jesti pojela sam ga, ali mu je ukus bio drugačiji i dogodilo mi se tri sata nakon što sam ga pojela da sam sve povratila i to u dva navrata. Da li je moguće da se temeljac pokvario (nije mi jasno kako jer je bio u frižideru) ili je previše intezivan pa sam ga trebala razrijediti?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      U kakvu posudu ste ga ga ulili i stavili u hladnjak? Treba biti u staklenci/staklenkama ili necemu poput posudja inox, uglavnom, izbjegavati metal i plastiku jer s tim "reagira", pa je moguce trovanje.

      Da je do intenzivnosti, mislim da biste odmah reagirali pri prvom konzumiranju i sam miris Vam ne bi bio ugodan, ali to niste naveli, pa ne bi trebalo ni biti uzrok.

      Koje sastojke ima Vasa juha?

      Izbriši
    2. Temeljac je stajao u posudi u kojoj se kuhao, " silit" lonac, mislim da je od inoxa, a u temeljac sam stavila teleće kosti, kapulu koja sam malo zažutila u velikim komadima na maslinovom ulju i mrkvu, možda je do kapule jer prije ovog temeljca radila sam riblji i kokošji, ali bez žutenja kapule i sve je bilo ok.

      Izbriši
    3. I ja mislim da je do kapule, posto ste sve ostalo radili isto kao kod prethodnih (riblji i kokosiji) temeljaca. Nema sto drugo biti. Luk se ne treba "zutiti", nego ubacite sirov, "zazutit" ce on. :)

      A inace, ako ga volite "zlatiti" :) u neke druge svrhe, bolje je to ciniti na masti ili maslacu, cesto i ukusnije, jer maslinovo ulje sve svoje cari daje najbolje u sirovome obliku, a temperatura koju "podnosi" je tek lagano dinstanje.

      Kad sljedeci put budete pravili bez obradjivanja luka, mozete javiti je li sve uredu.

      Pozdrav.

      Izbriši
    4. Ok, hvala na savjetima.
      Pozdrav!

      Izbriši
  34. Mnogo hvala na divnim savjetima.Citajuci vase izlaganje o crijevnoj flori dosla sam do zakljucka da je to to. Imam kcerku i muza koji za sigurno imaju problema sa crijevnom florom. Neime, moja kcer se obratila ljekaru, ali jos uvijek nije ustanovljeno da je crijevna flora, mada je nagovjestio ljekar da misli da je sindrom crijeva.

    Uistinu svaki put kada pojedu supu od kuhanih junecih kostiju (koju inace pravim tako sto kosti kuham tri puta po dva tri sata) moji komentarisu kako im prija i pojedu po dva tanjira i nikada nemaju problema sa probavom.

    Savjet koji sam cula od moje bake KADA SE KUVA TEMELJAC. "U kolicinu vode koju si sipao/la za kuvanje temeljca nikada ne dodaji u toku kuvanja jos vode ako zelis da dobijes zeliranu masu (mi smo u Bosni to zvali "pihtije").

    OdgovoriIzbriši
  35. Danas sam kuhala prvi put juhu od junećih kostiju, kako kuham samo za sebe ne radim veliku količinu, međutim kako se nakon 5 sati kuhanja količina vode se smanjila za pola pa sam juhu procijedila i dodala još vode i nastavila kuhati još sat vremena. pretpostavljam da možda nije dobro dodavati vodu naknadno, probat ću staviti veću količinu vode na početku. može li mi netko reći što se tiče koštane srži, koliko se ona treba kuhati da bi se mogla pojesti? kosti su se počele lagano raspadati ali ta srž u kostima mi je još nekako gruba i tvrda ali se da izvaditi nožem, ne znam da li takva i treba biti. zaporavila sam na početku ostaviti meso da stoji u vodi i octu, ja odma stavila kuhati, da li zbog toga možda srž nije dovoljno omekšala. ako zna tko kako bi trebalo biti? Hvala vam, ja tek počinjem s AC dijetom pa sam puna upitnika :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Suzana:
      Za juneci/teleci temeljac potrebno je najmanje 12 sati neprestanoga kuhanja.
      Pri kuhanju temeljca lonac se treba poklopiti i kuhati na laganoj vatri, pa voda ne ce ispariti, a kolicina vode potrebna za temeljac je tolika koliko treba da se kosti prekriju.
      Na kuri anticandida se ne koristi ocat.

      Pozdrav.

      Izbriši
  36. Hvala Nediljka na odgovoru :) LP

    OdgovoriIzbriši
  37. Dobar tekst..
    Samo da dodam da kada se kuva kokosja supa/corba, kosti se mogu slomiti i tako lakse doci do kostane srzi, samo se treba paziti sitnih komada kostiju koji se mogu tada pojaviti.

    OdgovoriIzbriši
  38. Poštovana,
    Jako mi pomažu i koriste Vaši članci. Hvala na trudu. Planiram početi kuhati temeljac i potreban mi je Vaš savjet. Budući da imam prilike umjesto kupovanja kostiju dobivati već kuhane kosti iz juhe, koja se kuhala otprilike 4 sata, mogu li njih koristiti i nastaviti kuhati juhu, narednih 4 ili 6 sati? Hoće li efekt biti isti? Hoću li na taj način možda raditi nešto pogrešno, odnosno nezdravo? Unaprijed hvala za pomoć!
    Ana Marjanović

    OdgovoriIzbriši
  39. Poštovana Anita,
    Moram pohvaliti vaš blog i sve što činite kako biste pomogli drugima.Što se tiče moga zdravlja imam problema već 10 godina,i kada pogledam simptomekoje sam imao i još imam jasno mi je da je sistemska kandidijaza u pitanju.Nijedan doktor a bilo ih je 7 nije mi spomenuo jednom riječju candidu.Nakon što sam pročitao vaš blog o candidi,krenuo sam na ac dijetu,već 5 tjedana je iza mene,ali ne koristim svakodnevno juhu od kostiju,a kefir nisam uspio nabaviti,ostalog se svega pridržavam.Rezultati su djelomično uspješni.Najupornija je candida na jeziku,svaki dan perem zube pastom od sode bikarbone,ali mi se svaki sljedeći dan ponovo pojavi i još uvijek je prisutan loš zadah.Postoji li poseban tretman za usnu šupljinu ili jednostavno moram uništiti dio koji je u probavnom traktu?
    Kako nabaviti kefirna zrnca?
    Unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Morate pratiti sve navedene preporuke da bi imali rezultate.
      Ako ste na Facebooku upitajte za zrnca u ovoj grupi https://www.facebook.com/groups/438139632942224/?fref=ts

      Izbriši
  40. Gđa. Anita, molim pomoć. Naveli ste :
    Osim toga, juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju.
    Juhe od kostiju sadrže mnoge ljekovite komponente koje su važne za naše zdravlje na puno načina. Bogate su kolagenom koji je važan sastojak za zdravu kožu, kosu i nokte.
    Kod mene je problem što su pronađeni elementi sklerodermije (autoimuna), stvaraju se kalcifikati, kolagenoza. Sada mi nije jasno: Juha od kostiju sadrži kalcij (kojeg moram izbjegavati, da se dodatno ne stvaraju kalcifikati) i bogate su kolagenom (kod mene je kolagena previše, više nego što ga treba biti). Molim Vaše cijenjeno mišljenje: Da li u tom slučaju ja sa navedenim problemom smijem kuhati juhe od kostiju??? Unaprijed zahvaljujem na Vašem cijenjenom odgovoru, Marina.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Ako smatrate da su informacije koje ste ovdje dobili za vas vrijedne i ako želite podržati moj volonterski rad na ovom blogu, možete to učiniti novčanim darom.

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.