subota, 25. veljače 2012.

Karika koja nedostaje - temeljac ili juha od kostiju


Mnogi ljudi i djeca pate od probavnih tegoba i alergije na hranu. No i mnoge druge bolesti za koje vjerujemo da nemaju veze s probavom i alergijama, zapravo su posljedica nepravilne probave i nepodnošenja hrane. Najčešći razlog ovim zdravstvenim problemima je narušena crijevna flora koja uzrokuje sindrom propusnosti crijeva. U našim crijevima stanuje oko 1,5 kilogram bakterija. Mlječno-kisele bakterije (laktobakterije ili probiotičke bakterije) koje žive u našim crijevima igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštite organizma od raznih bolesnih stanja. Narušena crijevna flora znači loš bakterijski sastav, prekobrojno množenje određenih patogenih sojeva bakterija i prekomjerno množenje gljivice candida albicans. Ovo uzrokuje propusnost crijeva što znači da hrana nema priliku da se pravilno razgradi prije nego se absorbira kroz oštećenu crijevnu stijenku.

Zbog narušene crijevne flore, neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju imunološku ili alergijsku reakciju. Mnogi se muče da otkriju na koju su hranu alergični ali to je zapravo vrlo teško ustanoviti kad je u pitanju propusnost crijeva. Zbog oštećene crijevne stijenke većina se hrane ne probavlja pravilno što može izazvati trenutnu alergijsku reakciju ali i zakašnjelu reakciju (nakon nekoliko dana, čak i nakon nekoliko tjedana). Kako se ove reakcije preklapaju, ne možemo nikad biti sigurni koja hrana je uzrokovala koju reakciju. Dr Natasha Campbell McBride kaže da ako bismo radili alergijske testove dva puta dnevno u tijeku dva tjedna, pokazalo bi se da smo alergični na sve što jedemo. Dokle god je crijevna stijenka oštećena, nećemo stići nikuda samo izbacujući namirnice za koje mislimo da ne podnosimo. Jedini pravi način za rješavanje problema sa alergijama je izlječiti crijevnu stijenku. Kad se to dogodi, tada će se većina hrane pravilno probavljati i većina alergija će nestati.

Nepravilna probava hrane dovodi i do drugih velikih problema – nedovoljno iskorištavanje nutrijenata što znači ozbiljni nedostak esencijalnih vitamina, minerala i drugih vitalnih tvari o kojima ovisi naše zdravlje. Hipokrat je smatrao da sve bolesti počinju u crijevima, a danas se sve više liječnika funkcionalne medicine slaže s tim. Nepravilna probava može biti uzrok i još mnogo ozbiljnijih bolesti. Studirajući zdravstvena stanja stotina pacijenata oboljenih od autizma, poteškoća s učenjem, koncentracijom i poremećaja ponašanja, doktorica Campbell McBride je otkrila da u gotovo svim slučajevima ova djeca i odrasli pate od probavnih tegoba, i to često ozbiljne prirode. Kroz svoje istraživanje, ustanovila je jasnu korelaciju između nezdrave crijevne flore, slabe probave i toksičnosti od kemikalija nastalih od neprobavljene hrane, koje mogu ozbiljno ugroziti kemiju mozga. Ovo je nazvala Crijevno psihološki sindrom (Gut and Psychology Syndrome) ili GAPS. Neprobavljeni ugljikohidrati, slaba probava i brojčana nadmoć candide rezultiraju proizvodnjom etanola i acetaldehida u crijevima, što može imati teške posljedice na kemiju mozga i razvoj mozga, osobito kod djece. I mnogi drugi toksini i bakterije prisutni su kod GAPS pacijenata, mnoge bakterije proizvode neurotoksine koji mogu imati za posljedicu autistično ponašanje.

Kako izlječiti svoja crijeva - crijevnu stijenku i dovesti u ravnotežu crijevnu floru? Prehranom naravno. Kako je kriva prehrana najčešći uzrok bolesti tako je pravilna prehrana i lijek za tu bolest. O kefiru, najučinkovitijem sredstvu za uspostavljanje normalne crijevne flore već se pisalo na ovom blogu, a danas ćemo naučiti koje je najmoćnije sredstvo za zacjeljivanje crijevne stijenke. To je karika koja nedostaje u modernoj prehrani – juha od kostiju ili temeljac/bujon.

Mesne, kokošje i riblje juhe od kostiju osiguravaju građevinski materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke i imaju zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima. Kako se u crijevima nalazi 80% imunološke zaštite organizma, tako zdrava crijeva osiguravaju općenito dobro zdravlje. Juhe od kostiju pomažu dobru probavu i stoljećima su predstavljale narodni lijek za probavni sistem. U kuhinjama naših baka, kao i u većini svjetskih tradicionalnih kuhinja, juhe od kostiju imale su važnu ulogu u pripremi hrane i smatrane su lijekom za sve. Masna kokošja juha pomaže protiv prehlade i uvijek se davala bolesnicima za brži oporavak. Juhe od kostiju sadrže minerale, između ostalog kalcij i magnezij, u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može iskoristiti. Juhe od kostiju sadrže tvari iz hrskavica i tetiva (chondroitin sulfate i glucosamine) koji se danas prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa i bolova u zglobovima. Juhe od ribljih kostiju i glava sadrže jod i tvari koje podržaju pravilnu funkciju štitnjače.

Kad se temeljac ohladi, poprima želatinozni oblik. Želatin je vjerojatno najstariji functional food, stoljećima se znalo za njegovu ljekovitost. Sadrži aminokiseline arginin i glicin u velikim količinama što omogućuje da se proteini iz hrane najbolje iskoriste čak i ako je prehrana siromašna proteinima. Najvažnija funkcija želatina je da pomaže probavu i vrlo uspješno se koristi za tretiranje mnogih probavnih tegoba i crijevnih bolesti, kao i kod viška kiseline u želucu, kolitisa i Crohnove bolest. Mala djeca neće imati probavnih teškoća kad se želatin dodaje u njihovo mlijeko. Pokazalo se da želatin pomaže i kod drugih kroničnih bolesti, kao što su anemija, dijabetes, distrofija mišića, čak i rak.  Američki istraživač Francis Pottenger otkrio je da je želatin hidrofilni koloid, što znači da privlači i zadržava tekućinu, pa tako olakšava probavu jer privlači probavne sokove na hranu u probavnom sustavu.

Osim što je izuzetno zdrav, želatin daje hrani izuzetan okus i zato je temeljac u svim poznatim kuhinjama svijeta imao glavnu ulogu u pripremi ukusne hrane. No, nakon 1950. želatin pada u zaborav jer industrija preuzima stvar u svoje ruke. Prehrambena industrija otkrila je kako u laboratoriju proizvesti umjetne okuse i arome. Otkriven je mononatrijev glutaminat (pojačivač okusa) koji na jeftin način hrani daje jedan više mesni okus. Tako su nastale kocke i koncentrati za juhu, juhe iz  kesice, mješavine začina, gotovi umaci i sva gotova i polugotova jela. Domaći temeljac - juha od kostiju bogata hranjivih tvarima, izbačena je s našeg jelovnika u zamjenu za jeftine substitute koji sadržavaju izuzetno štetno sredstvo - glutaminate.

Zaključak ove priče - nema nam druge nego uhvatiti se pregače i kuhače i vratiti domaće juhe od kostiju u naše jelovnike.

Juneći/teleći temeljac
Izaberite dijelove sa kostima: koljenicu, zglobove, rebra, dijelove od vrata i sl. Zamolite mesara da koljenicu nareže na manje dijelove, kako biste kasnije mogli lakše doći do koštane srži. Stavite kosti u lonac i pokrijte vodom. Dodajte malo octa (može i jabučni) – ovo pomaže da se minerali izvuku iz kostiju i ostanu u juhi. Neka sve tako odstoji jedan sat. Dijelove koji na sebi sadrže meso, možete u međuvremenu zapeći u pećnici na laganoj temperaturi dok ne uhvate boju, ovo daje bolji okus temeljcu ali nije obavezno. Zapečene dijelove i sok koji su pustili dodajte u lonac, i dodajte povrće – mrkve, luk i celer. Zakuhajte. Na vrhu će se skupiti dosta pjene, ovo je nečistoća i treba je ukloniti žlicom. Zatim smanjite vatru, dodajte svježi timjan i zgnječeni papar u zrnu i ostavite da kuha.

Za pravi, gusti, želatinozni temeljac, kuhajte ovo 12 ili više sati na tihoj vatri. Prema Sally Fallon, autorici Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats - i do 72 sata. Neposredno prije završetka kuhanja, dodajte svježi peršin i prokuhajte još 10 minuta. Procijedite temeljac i ostavite da se ohladi. Odvojite meso od kostiju i spremite za kasnije za jelo. Ohlađeni temeljac se pretvara u gustu želatinu, a na vrhu je skupljena masnoća - ovu masnoću bacite jer nema dobar okus nakon toliko sati kuhanja. Temeljac se može podijeliti u male porcije i zamrznuti pa kasnije koristiti za kuhanje jela, za variva, umake, gulaše i juhe. Ovako kuhani temeljac obično je jakog koncentriranog okusa pa se treba razrijediti vodom da bi ga jeli kao juhu ili u drugim jelima. Obratite pažnu da temeljac nije posoljen već se sol normalno dodaje u jela za koja koristite temeljac.

Drugi način kuhanja juhe od kostiju je kraći, prema doktorici Campbell McBride. U juhu se dodaje sol i kuha se 3 sata, što je po mom mišljenju prekratko - ja je kuham najmanje 6 sati. S ovako kuhane juhe ne treba uklanjati masnoću. Juha se ne razrjeđuje vodom već se jede ili pije direktno takva kakva jest. Može se čuvati u frižideru do 7 dana. Osobe sa probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebaju piti ovu juhu više puta u toku dana. Kad procijedimo juhu vrlo je važno da odvojimo sve one masne i želatinozne dijelove oko kostiju i da izvučemo srž iz kostiju, to su najzdraviji dijelovi jer osiguravaju najbolje ljekovito sredstvo za zacjeljivanje crijevne stijenke. Samo gole kosti se bacaju. Podgrijavamo samo onu količinu juhe koju ćemo upotrebiti i to nikad ne radimo u mikrovalnoj pećnici jer mikrovalna pećnica uništava hranu. Važno je pojesti sve masne dijelove sa kostiju i srž iz kostiju jer je ona ljekovita. U juhu možemo dodati razmućeni žumanjak ili žličicu maslaca ili kokosovog ulja, ako juha nije dovoljno masna.


Kokošji temeljac
Kokošja juha je naročito blaga za osobe sa osjetljivim crijevima i probavnim tegobama. Upotrebite cijelu kokoš ili dijelove kokoši sa kostima: vrat, leđa, prsne kosti, krila. Po mogućnosti dodajte i pileće noge. Najbolje su kokoši iz domaćeg ili organskog uzgoja. Postupak je isti kao sa junećim temeljcem, koristi se isto povrće i začini ali kokoš ne treba stavljati u pećnicu da se zapeče. Sve ide direktno u hladnu vodu, sa povrćem i malo octa. Kad zakuha, uklanja se pjena i kuha se na laganoj vatri 6 – 8 sati. Kad se juha procijedi, meso se očisti od kostiju i spremi za kasnije za jelo. Ovo se meso može koristiti za razne salate ili zapečence s povrćem, ili se može od njega napraviti pašteta.

Riblja juha
Ne koristite plavu ribu za temeljac. Osjetljive višestruko nezasićene masnoće iz plave ribe mogu oksidirati za vrijeme dugotrajnog kuhanja a osim toga plava riba daje gorak okus juhi. Birajte bijelu ribu, zajedno sa kostima i glavama koje su bogate jodom i vitaminima topivim u masti. Juhu možete kuhati od samih kostiju i glava tako da filete odvojite pa ih posebno pripremite za jelo, na neki malo atraktivniji način. Možete prvo popržiti povrće na maslacu da omekša pa dodati kosti i preliti vodom. Ili stavite sve u hladnu vodu pa dodajte maslinovo ulje. Dodajte malo bijelog vina. Zakuhajte i uklonite pjenu. Dodajte peršin, timjan, papar i sol. Kuhajte na tihoj vatri, što duže to bolje.

Ako imate osjetljiva crijeva, probavne tegobe, sindrom iritabilnog crijeva ili druge crijevne bolesti, povrće treba biti dobro raskuhano jer sirovo povrće može iritirati osjetljiva crijeva. Izbjegavajte jako vlaknasto povrće kao kupus, celer, stabljike cvjetače i brokole, i druge dijelove koji izgledaju previše vlaknasto. Povrće jedite sa dosta maslaca i nasjeckanog bijelog luka. Jedite juhe od kostiju sa kuhanim mesom i svom pripadajućom masnoćom, dodajte žumanjak kao dodatni izvor vitamina i dobrih masnoća. Istovremeno dok koristimo juhe od kostiju koje pomažu da se izliječi crijevna stijenka, trebamo izgrađivati normalnu crijevnu floru uz pomoć fermentiranih mlječnih proizvoda (domaći jogurt i domaći kefir) ili povrća (domaći kiseli kupus), najbolje za početak samo sok kupusa bez povrća.

Zdrava crijevna stijenka i normalna crijevna flora osiguravaju dobru probavu a dobra probava osigurava dobro zdravlje. Najveći broj bolesti počinje u crijevima i zato se tamo treba tražiti njihov uzrok i tamo se trebaju liječiti. 


73 komentara:

 1. imam sina 10g. boluje od kronične bronhijalne asme.napravili smo alergo test koji je pokazao da je alergičan na candida albiicans 4.zanima me dali bi i njemu pomogla drugačija prehrana i koja? HVALA!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. @ nina, da, promjena prehrane bi mogla pomoći. evo nekih smjernica:
   -izbaciti šećer, slatkiše, brašno i tijesto, naročito gluten.
   -izbaciti kupovno pasterizirano mlijeko. drugi mlječni proizvodi mogu ostati.
   -kuhati normalna jela od mesa i ribe sa dosta povrća i dosta prirodne masnoće. koristiti maslac, svinjsku mast, vrhnje, maslinovo ulje.
   -obavezno juhe od kostiju, u juhu se može razmutiti žumanjak, jesti sa kuhanim komadima mesa i povrćem.
   -obavezno domaći kefir.
   -koristiti češnjak u pripremi hrane.
   -dodati kokosovo ulje.
   -umjesto običnog kruha, peći kruh od mljevenih orašastih plodova, sjemenki i kokosovog brašna.
   -umjesto slatkiša - orasi, bademi, lješnjaci, šumsko voće sa tučenim slatkim vrhnjem, peciva ili palačinke od dozvoljenih sastojaka, mogu se primjeniti svi recepti sa bloga.

   lijep pozdrav

   Izbriši
  2. molim da mi se objasni ovo o juhi od kostiju i općenito od mesa?? na čemu se to zasniva...
   http://preventdisease.com/news/12/031112_Decayed-Meat-Is-Treated-With-Carbon-Monoxide-To-Make-It-Look-Fresh-At-The-Grocery.shtml

   Izbriši
  3. Na čemu se zasniva to o juhi piše u tekstu. A meso treba koristiti svježe, domaće od pašnih životinja i izbjegavati industrijski tretirano meso kao i sve drugo industrijsko smeće.

   Izbriši
 2. Skoro sam pila na jednom predavanju o blagodetima domacih supa od kostiju. Predobro..

  OdgovoriIzbriši
 3. Anita ovu juhu dakle procjedim i pijem u biti samo temeljac a povrće i meso iz juhe jedem posebno? Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. @ Tina možete juhu jesti zajedno sa mesom i povrćem, na možete je i posebno jesti/piti, samu ili sa nečim drugim.

   Izbriši
 4. Pozdrav,
  poslala sam post Anonimno, pa sam tek kasnije vidla sta dolje pise u vezi toga :)
  dakle :), da li susena/dimljena rebra u varivu imaju donekle slicnu (ikakvu) funkciju/ucinak kao i juha od kostiju?
  Hvala :)

  OdgovoriIzbriši
 5. "Brige se lakše ispiru juhom."
  Židovska izreka

  OdgovoriIzbriši
 6. Ustanovio sam da imam kandidu, također imam problema sa psorijazom. Uglavnom imam dosta problema koje trebam riješiti. Započeo sam sa pravljenjem kefira i to mi ide sasvim dobro(koristim sirovo kravlje mlijeko sa male farme).Uskoro ću krenuti i sa antikandida jelovnikom.Pretpostavljam da ću sa kefirom,antikandida djetom i juhicam od kostiju riješiti problem psorijaze i kandide.
  Interesira me koliko dugo moram jesti juhu od kostiju odnosno koliko često.
  Zahvaljujem na odgovoru

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Marko, koristite juhu od kostiju što duže, dokle god ste na anticandida dijeti, tj dok ne ozdravite. Bilo bi najbolje da je pijete svakodnevno, znate da je možete skuhati jednom tjedno pa čuvati u frižideru?

   Radi psorijaze strogo pazite da prehrana bude 100% bez glutena, znači ni mrvica kruha ili brašna, jer je nepodnošenje glutena povezano s psorijazom. Još bi bilo dobro da uzimate dodatak vitamina D, ili da se svakodnevno izlažete suncu min 20 minuta u sunčanoj polovici godine.

   Sretno!

   Izbriši
 7. Najljepše hvala na odgovoru.Planiram se 100% posvetiti riješavanju ovih problema i to u periodu od 6 mjeseci. Nadam se da će do 11mj. sve biti u najboljem redu.

  OdgovoriIzbriši
 8. Anita, postoji li povezanost intolerancije na gotovo sve šećere i ugljikohidrate i iritabilnog kolona?Kako otkriti takvo što u Hrvatskoj i kako si pomoći s prehranom, a da ona ostane nutritivno jaka?
  Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kompleksno pitanje...Anonimo.
   Pod intolerancijom mislite na alergiju ili na problem sa inzulinom...
   Iritabilni kolon je široka tema, na njega više utiče stres i depresija.
   Trebalo bi znati koje točno probleme imate sa kolonom...
   LP
   Neno

   Izbriši
 9. I te kako da postoji. Sad da li ste alergicni ili samo ne podnosite secere /UH (manje vise ista stvar). Izbacite sve super brze UH iz ishrane i konzumirate ih sa sto manjim GI indexom. Uz to uzimati probiotike i u vodi otopiva vlakna (kiseli kupus,kupus,lomljeno laneno zrno),regularno koristiti mesne temeljce za obnovu crijevne flore. Sam Chrons syndorm je zajednicki naziv za oko 400 razno raznih crijevnih oboljenja i najbolje se lijeci (vlastito iskustvo) izbacivanjem mlijecnih proizvoda i svega sto sadrzi skrob a samim time i secer. U kolikoj mjeri zavisi od nepodnosljivosti / alergije.

  Na dva dana izbacite sve mlijecno (cuvajte se sakrivenog mlijeka) i treci dan ujutro na prazan stomak popijte casu mlijeka,dobijete li gasove i nadutost znate sta vam valja raditi. Isto vazi i za kruh. Do duse reakcije na nepodnosljivost glutena se odlikuju u principu nakon 12 sati, tvrd i nadut stomak.

  Ako ste u mogucnosti testirajte se na alergente sluzbenim putevima i u lokalnom domu zdravlja. Kako god valja vam mijenjati nacin ishrane pod hitno bez obzira na fizicke aktivnosti.
  Sretno i ustrajno naprijed!!

  OdgovoriIzbriši
 10. Bok, jedno pitanje...kako prilagodit juhu od kostiju dijetetu sa crijevnom limfangiektazijom? U potpunosti odstraniti masnocu? Da li je to dovoljno nemasno za njega? Momentalno je na omjeru 70:30 (mct:maslinovo ulje). Ima 2,5 godine. Hvala

  OdgovoriIzbriši
 11. Imam (bolje receno IMAO sam)Chrons syndrom,kemoterapije,zracenja,kortizona i pred operacijska "prijetnja" odstranjivanja dijela crijeva/zeluca stanje se pogorsovalo od doktora preporucene nemasne hrane. Bilo mi je ili pod noz ili se kasikom dokrajciti iz zasjede. Sto sam jeo masnije sve sam se bolje osjecao. Masnocu mozete odstraniti sa vrha tecnosti ili jednostavno vise vode koristiti prilikom spremanja temeljca. Polako smanjivati vodu prilikom navikavanja na masnocu. Naravno da masnoce su pogudne u kombinaciji sa brzim i ultra brzim UH (koji ubrzavaju i odrzavaju rast limfnih zadebljanja)

  U krajnjem slucaju znate sami najbolje za vase dijete pa i tome shodno potrazite vise informacija.

  Strpljivo i uspjesno samo naprijed

  OdgovoriIzbriši
 12. draga anita, imam jedno pitanje: kako "pomiriti" LCHF ishranu i terapiju dijareje? imala sam strašnu dijareju po povratku sa letovanja, i toliko sam dehidrirala da sam završila na infuziji :( pa sam na kraju morala da poslušam lekare i da jedem bareni krompir i (beli) pirinač, i potpuno nemasnu hranu 1-2 dana. i pomoglo mi je! masna hrana samo mi je bila podsticala peristaltiku creva i dodatno ih iritirala. nadam se da je to bio samo neki virus, i da će mi se sve vratiti na staro, jer mi je LCHF ishrana veoma prijala (izlečila sam se od kandide).
  puno pozdrava, lana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga Lana, LCHF nikako ne znači da stalno trebamo jesti iste namirnice i masnu hranu. LCHF podrazumijeva i povremeni post (ne jesti ništa) i detox povrćem i voćem, nekad više hrane, nekad manje. Ako vam u određenom periodu iz bilo kojeg razloga neka hrana ne prija - ne jedite je. Pravila nema osim da uvijek slušate svoje tijelo. Lijepi pozdrav i sretno :)

   Izbriši
  2. da, i ja mislim da treba slušati svoje telo :)samo sam ja valjda toliko bila uplašena od kandide koju sam lečila toliko meseci unazad, da mi je pomisao na belo brašno bila nemoguća! ali mislim da sam sad ok. i da nema šanse da mi se kandida vrati... za svaki slučaj ću se ponovo testirati, ali mislim da sam ovog puta jača od nje ;) pozdrav još jednom i sve najbolje i vama!

   Izbriši
 13. Draga Anita evo da se tu ubacim, pratim vas izvrsni blog i prakticiram LCHF najbolje sto znam, Lani ste napisali za detox, da li to znaci da jedan dan treba jesti povrce ili voce bez imalo masnoca ili kako? Koliko cesto to treba raditi? Ako pojedemo npr komad lubenice ili nekog drugog no-no voca kad je to najbolje napraviti, ujutro, uz obrok, uz masnocu ili kako? Tesko mi je odoliti pokojem komadu smokve iz vrta ili npr dinji ili lubenici sad kad im je sezona..

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Čitate mi misli, baš se spremam napisati jedan tekst o tome - LCHF, ljeto i sezonsko voće... Ali evo ukratko: ja mislim da je šteta propuštati sve to divno sezonsko voće. Ali kad se jede voće onda to više nije Low Carb jer voće ima dosta šećera, koji dovodi do izlučivanja inzulina, a inzulin dovodi do pohranjivanja masnih zaliha. Jedemo li High Fat + voće, to može dovesti do debljanja. Zato, kad ima voća - jedite ga ali ne zajedno sa drugom kaloričnom hranom.
   Negdje sam pisala da voće treba jesti sa nečim masnim, npr maline ili jagode sa tučenim vrhnjem. Ali to je jedna druga situacija koja je još uvijek Low Carb, jer se radi o malim količinama šumskog voća koje ne sadrži puno šećera, a uz dodatak masnoće iz vrhnja kontroliramo šećer u krvi.
   Međutim, lubenice, dinje i smokve najbolje je jesti same. Možete npr uvesti jedan voćno-povrćasti dan kao mini detox, ili za jedan obrok jesti samo voće.
   Opet sve ovisi i o ciljevima: oni koji ne trebaju mršaviti mogu jesti voće, oni koji se žele udebljati moraju jesti voće, a oni koji žele smršaviti, mogu napraviti pauzu dok je sezona voća.

   Izbriši
  2. Anita, sad i ja imam pitanja u vezi s tim, taman mi je dobro došla ova tema. Naime, moji kilogrami stoje, gore-dolje 1 kg. Mislila sam napraviti duži post od 24 sata, takve radim inače, no i usprkos tome sve stoji. Moram ipak napomenuti da se moje zdravlje vidno i osjetno popravlja, u par rečenica je to teško sažeti, pa o tome nekom drugom prilikom, sve u svemu, presretna sam. Dakle, post. Moj plan je postiti 72 sata, pa me zanima kako to izvesti na LCHF-u? Samo piti tekućinu u obliku čaja i vode i kokosovog ulja ili to izvesti s povrćem s vrlo malo UH u smoothiju, ali bez masnoća?
   Inače, jako dobro znam što je post, jer postila sam već i puno dulje od toga, izgubila 5 kg bez problema, upala u hlače dva broja manje nego nosim sada. Naravno, tada nisam bila na LCHF-u. I pri izlasku iz posta, što jesti?

   Ne znam može li se na to gledati i ovako: osim što ću crijeva i probavu odmarati, možda ću pokrenuti masne naslage na taj način. Samo da te podsjetim, 4 mj. sam na LCHF prehrani, 174 cm, 70 kg, cilj 65, koliko sam imala prije dvije godine...

   Hvala na odgovoru i puno pozdrava od Sanje!

   Izbriši
  3. Sanja, možeš postiti samo s vodom, čajevima ili uz dodatak kokosovog ulja ako osjećaš jaku glad. Možeš i ucijediti malo limuna u čaj sa kokosovim uljem. Ako se pojačano znojiš zbog ljetnih vrućina, možeš dodati malo morske soli. UH ti pri postu ne trebaju jer tvoje tijelo uz LCHF prehranu troši masnoće i ketonska tijela, a potrebnu glukozu proizvodi samo iz masti.
   Nakon posta počni jesti laganiju hranu kao što je npr juha, kuvano meso i povrće sa maslinovim uljem, smoothie od povrća, žumanjka i malo kefira ili jogurta. Sa prženom i pečenom hranom počekaj malo. Sa postom kreni samo ako se osjećaš jako dobro i u formi. Ako iz bilo kojeg razloga osjetiš da ti ne prija, jednostavno prekini post i počni ponovo jesti.
   Ti zapravo imaš idealnu tjelesnu težinu i zato ti mršavljenje teško ide.

   Izbriši
  4. Anita, hvala na brzom odgovoru. Osjećam se odlično i zato mislim probati s postom. Moje masne naslage skupile su se zadnjih 5 godina, lijepo polako i skoro neprimjetno. Najviše je naslaga oko struka, po leđima i nogama. Prehrana bazirana na UH dala je "rezultate", na žalost. Centimetri ne lažu, a ni vaga. Ono što se otopilo, bilo je na nadlakticama, vidi se to jako, trbuh je splasnuo, tako da promjena ima, no sad bih ja i više od toga. javit ću se s rezultatima posta slijedeći tjedan. Hvala na podršci, Anita!

   Pozdrav od Sanje!

   Izbriši
 14. Draga Anita
  Jutros sam u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" vidjela reportažu o uzgoju Aronije kod nas u Međimurju.
  Za nekoliko dana će se reportaža moći pogledati ovdje http://djh.hrt.hr/propustili-ste-pogledajte

  Pročitala sam odmah nekoliko članaka o Aroniji i njenom snažnom antioksadivnom učinku, jer me strašno zainteresiralo.

  Ovdje: http://www.bobica.hr/zdravstvena_svojstva_aronije.pdf
  sam pronašla podatak da ima 9,6 g UH na 100 g. Nažalost, na fineli-u ne pronalazim koliko je od toga vlakana.

  Slučajno sam sad ušla u trgovinu po neke namirnice, i otišla "bezveze" do odjela voća i povrća (premda ništa od voća ne kupujem...) i kad nađem, nebiste vjerovali, mjericu bobica Aronije! :)

  250g košta 19kn.

  Na deklaraciji piše da je 1.kvalitete, i da je Hrvatsko podrijetlo, proizvođač FRAGARIA
  http://www.fragaria.hr/Onama.aspx

  Na nekim dr.stranicama sam čitala da je 1 kg preko 100 kn, pa sam malo posumnjala u kvalitetu ove.

  Uglavnom, pojela sam sada 100g (štetiti valjda neće). OK okus, nije prekiselo kako sam čitala...

  Interesira me Vaše mišljenje.

  Također na http://www.bobica.hr/zdravstvena_svojstva_aronije.pdf

  stoji da sušena aronija ima više poliefnola od svježih bobica. Kako se sušeno uklapa u LCHF?

  Lijepi pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 15. ARONIJA

  http://www.bobica.hr/zdravstvena_svojstva_aronije.pdf

  Sada sam uočila da piše da 100g ima
  9,6 g UGLJIKOHIDRATA
  5,3 g dijetalnih vlakana

  To bi značilo da su šećeri, odnosno ono što nas interesira na LCHF: 4,3g UH na 100g?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Candy možeš jesti šumsko voće, puno je antioksidanata i nema puno šećera. Naročito tamno plave i crne bobiice su jako zdrave. Sušeno ipak ima više šećera...

   Izbriši
 16. sta znaci ako mi vec 3. put za redom ( za godinu ipo dana) u nalazima u urinu stoji: ketonska tela?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. FYI

   http://www.primalscienista.com/wp-content/uploads/2012/08/TheKetoneZone1.jpg

   Gdje u ovom omjeru se nalazite?

   Izbriši
  2. Uvek je isti nalaz:
   Urin

   ....
   Ketonska tela ++50mg/dL
   ....

   Ostalo u urinu je ok
   Inace da kazem da imam 41g, 195cm a kilaza mi varira izmedju 87-93.
   Jako lako gubim i dobivam kilazu . Dovoljno je da dan-dva slabo jedem i ode 2 kile dole(i obrnuto).
   WBC mi je zadnjih par godina uvek oko 3.5-3.7
   Holesterol (je zadnji put i samo tada bio povisen) 5.82
   (Trigliceridi 0.94; HDL 1.57; LDL 3.82)
   glukoza 4.76
   urea 5.42
   AST i ALT ok

   Hvala unapred na odgovoru, a mozda i savetu.
   Zoran

   Izbriši

 17. htjela bih zahvaliti svima na ovim nesebičnim savjetima. I sama se borim s candidom, Gerb-om, želučanim refluksom i iritabilnim crijevima. Poćela sam primjenjivati ovu odličnu prehranu i osjećam se mnogo bolje iako sve te pripreme zahtijevaju dosta vremena. Kako se i sama bavim biljnim pripravcima,u sve do sada navedeno uključila sam i čisti 100% sok od aloje (Barbadensis miller) koji jača imunitet jer čisti organizam od toksina i ostalog smeća iz organizma. Ujedno obnavlja želučanu sluznicu i crijevnu floru i uništava viruse, bakterije, gljivice (osobito kod Candida albicans).
  Toplo je preporučam svima koji imaju takve i slične simptome jer je meni puno pomogla.

  Gđo.Anita sve pohvale na vašem trudu i srdačnosti.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Stela hvala na savjetu! Znate li da li razne vrste Aloje imaju isto djelovanje? Ja sam dobila jedan pripravak od Aloe Arborescens i bagremovog meda.

   Izbriši
 18. Krenula sam na anticandida dijetu prije 2,5 tjedna. Nisam odmah bila sve izbacila, već sam išla postepeno iz dana u dan i sad već 5 dana ne jedem ništa od zabranjenog. Tek prije 4 dana mi je doktorica na temelju brisa potvrdila da imam candidu i dala Royazol gel i kapsule Fluconax koje planiram od ponedjeljka počet koristit. Koristim ulje egipatskog crnog kima, češnjak u kapsulama i Probio Balance od Calivite (Acidophilus, LGG i Bifidobacterium). Da li je to u redu? Osobito me zanima ovaj zadnji proizvod od Calivite? Čitam već danima forume i jako puno ljudi govori da su jako smršavili, ja imam 51 kg na 167 cm visine i ne bih baš htjela dodatno smršaviti. Za sada nisam smršavila :) Ljekarnica mi je rekla da je jako dobra zelena magma u prahu i da bi ju trebala kupiti. Što Vi mislite o tome? Još mi je rekla da koristim uz Royazol i Octenisept sprej zbog jezika, ali meni je jezik u puno bojem stanju već skoro tjedan dana i mislim da nije potrebno. Ispirem kaduljom svaki dan.

  OdgovoriIzbriši
 19. Poštovana Anita, držim se vaše dijete već mjesec dana i osjecala sam se puno bolje. Nisam imala nikakvih tegoba (imala sam zbog candide česte mučnine, povracanja). Prije tri dana sam opet osjetila napuhnutost, grčeve i po jeziku imam opet one "ispečene ranice" i bijel je na nekim mjestima. Što se događa :)?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lol možda je die-off reakcija. Kad candida ugiba ispušta toksine koji se moraju izlučiti iz tijela pa dolazi do pogoršanja simptoma. Da li se držite anticandida dijete? http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

   Izbriši
  2. Da, držim se dijete i jako sam disciplinirana. Ne znam da li je moguće da su ti toksini tako naglo počeli djelovati jer sam počela koristiti ulje origana? Čitala sam po forumu i nadam se da je stvarno o tome riječ, da je to die off reakcija. Hvala puno na odgovoru :) Lijep pozdrav

   Izbriši
 20. Pozdrav,
  imam skoliozu, akne koje vec godinama ne prolaze (tek sam prije par tjedana saznao za pojam kandida, za koju sam sad siguran da je uzrok akni) i alergiju na cink. Procitao sam da bi se rijesio skolioze, osim vjezbanja naravno, bitniju ulogu igra prehrana. Pa sam isto tako prvi put čuo za kefir i želatin. Zanima me vaše mišljenje o teoriji koja kaže da bi trebao konzumirati kefir koji ce poboljsat trbusnu floru i poboljsati apsorbciju nutrijenata te na to dodati i želatin od kojeg će kosti "ojačati" ?
  I kad sam već tu da pitam jel možda netko može poslati kefir ? :)
  I možda ako nekom nije problem napisati u kratkim crtama kako napraviti samo želatin? i usput me zanima kako pojesti srž kosti? i kad se kuha na puno sati, dali se moze ostaviti lonac bez nadzora svo vrijeme?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kristijane, kefir i temeljac (juha od kostiju) osnova su prehrane za izlječenje probavnog sistema, što onda utječe i na općenito zdravlje organizma (sve bolesti počinju iz crijeva rekao je Hipokrat). Potrebno je naravno izbaciti hranu koja iritira (pšenica, gluten, laktoza, aditivi, hidrogenizirane biljne masti, šećer) i bazirati prehranu na izvornim cjelovitim nutritivno bogatim namirnicama koje ispunjavaju potrebu za važnim nutrijentima (jaja, povrće, maslac, iznutrice, prirodne masnoće, meso, riba).
   Kako se kuha želatin stoji gore u postu, a do srži lako dođete ako zamolite mesara da kosti nasječe, pa kad su kuhane lako izvadite srž i pojedete.
   U kojem ste gradu, da vam nađem "vezu" za kefirna zrnca?

   Izbriši
  2. Hvala na brzom odgovoru. Iz Iloka sam.

   Izbriši
  3. Kristijane pošaljite mi adresu na istineilaziohrani@gmail.com pa ću vam ja poslati zrnca kad budem imala viška.

   Izbriši
  4. Kristijane, ako slučejno vidiš ovaj post i želiš nabaviti vodeni kefir, javi mi se na ndermi88@gmial.com. Ja sam također iz Iloka i imam oba kefira i vodeni i mliječni.

   Izbriši
 21. Poštovana Anita! Već nekoliko dana,kad uhvatim vremena,proučavam Vaš blog i mogu reći da mi se sviđa.Knjigu sam pokušala nabaviti u gradskoj knjižnici,ali nije još uvedena za posuđivanja.
  Postoji par nedoumica koje nalazim u čitanju Vaših odgovora; naime koliko i kako ovaj način prehrane može utjecati na rad štitne žlijezde i organizma općenito? Možete mi navesti primjere istraživanja i analize koje navodite u odgovorima na pitanja?
  Operirana sam prije 3 godine i izvađen mi je lijevi režanj štitne žlijezde.Od tada hormone redovito kontroliram i nisam pod nikakvom terapijom.U međuvremenu sam ostala i trudna i rodila krasnog velikog dečka.Trudnoća prošla savršeno,čak ni kile nisu tako ludovale.Od tada je prošlo 19 mjeseci.Sada bih ipak htjela malo regulirati svoju težinu. Nedavno sam bila na pregledu kod gastroentrologa (imam problema sa želucem) koji mi sugerira bolničku dijetu 1800 kl u kojoj je zastupljeno sve,izuzev šećera.Zanima me Vaše mišljenje o istoj.
  I da,primjećujem da nitko ne navodi godine,a mislim da su one vrlo bitne u reguliranju metabolizma tj. skidanju kilograma :). Kao 20godišnjakinja sam kao od šale skidala kilograme.Sada to više nije slučaj :) ...imam 37.
  Zahvaljujem!
  Lijep pozdrav iz Slavonije

  OdgovoriIzbriši
 22. POzdrav Anita,

  imam sina od 4,5 godine koji je alergičan na kravlje mliječno i bjelanjak. Alergije se manifestiraju u obliku kožnih promjena. Krenuli smo od nedavno s LCHF prehranom + mlijeko pašnih krava i kefir od kada su mu obrazići stalno crveni. Trebam li ipak izbaciti iz prehrane mlijeko te što uzimati umjesto jaja?

  Unaprijed zahvaljujem!

  OdgovoriIzbriši
 23. Poštovana Anita,

  vaš blog mi je fantastičan, relativno nedavno sam ga "otkrio" i zaista je koristan, hvala na trudu!
  Skuhao sam svoj prvi temeljac, za sad na ovaj drugi, brži način, sa solju...kuhao sam ga 10 sati i sad me zanima jedno, naime u prilično velikom i predobrom članku o temeljcu stoji i ova rečenica "Osobe sa probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebaju piti ovu juhu više puta u toku dana."

  Zanima me što se može/smije uzimati uz taj temeljac?
  Može li se jesti s kruhom ili se mora isključivo piti sam za sebe?
  Ako se pije više puta na dan da li mora biti to pijenje udaljeno od uzimanja hrane (sat-dva prije ili poslije jela) ili se može kombinirati s hranom (kojom?)?

  Molio bih odgovore na ova pitanja ako je moguće.

  Hvala!

  Lijep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 24. pozdrav!
  zanima me da li je ikako moguće da kuham ovaj temeljac 3 sata u expres loncu, da li se to računa kao 6 sati, ili će expres lonac uništiti korisne tvari?
  puno hvala,
  luna park

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dakle, nisam stručnjak kao gđa. Anita ali mogu s vama podijeliti svoja zapažanja i zaključke temeljene na (usudio bih se reći) zdravoj logici, naime: sa express loncem nemam ama baš nikakvih iskustava tako da ne mogu reći što bi se događalo u tome slučaju, međutim shvatio sam da se svi minerali (ne znam ima li i vitamina) koji se nalaze u kostima, bolje "otpuste" u juhu što se juha dulje kuha. Kad uzmeš kosti i zgolobove na kojima je hrskavica (što kasnije čini da juha želatinizira) da bi ta hrskavica "otpala" sa kosti potrebno je dugo je kuhati. Da bi se, što je moguće više, interijera kosti raskuhalo i izašlo van, potrebno je što je moguće duže kuhanje. Iako to nisam radio, pretpostavljam da pri 72-satnom kuhanju se praktički i jedan veliki dio same kosti uspije raskuhati (te time svi minerali koji se nalaze u samoj stijenci kosti, se otope u juhu)...dakle, opažajući eto...to su moji zaključci. Dakle bit stvari kod kuhanja, dugotrajnog, jest da se što je moguće više minerala kuhanjem "otopi/pretopi" u juhu. I nije vam to kuhanje problem...uzmete kosti u subotu kod mesara i imate subotu i nedjelju da cijeli dan kuhate juhu. Ja je kuham 8-9 sati i vrlo sam zadovoljan!!! Ne biste vjerovali koliko mi je pomogla u samo mjesec dana pijenja temeljca u kombinaciji sa tekućim probioticima iz Probiotika Viva (nek im bude reklama, zaslužili su). Naime shvatio sam da mi je "lijek" protiv alergije - Telfast - učinio komu u probavi i to se dešavalo svake jeseni/zime, u proteklih nekoliko godina, a meni nikako nije bilo jasno zašto me probava užasno muči svake jeseni...ali ono...uništava...dok nisam shvatio da se sve tegobe počinju dešavati sa jesenskim početkom uzimanja Telfasta (protiv ambrozije). Naravno da sva ta smeća protiv alergija zapravo djeluju na probavu jer drugačije ne bi mogli utjecati na imunološki sustav...no sve su to zapravo otrovi...da ne duljim. Budite vrlo oprezni sa uzimanjem bilo kakvih lijekova!!!
   Temeljac me preporodio.
   Hvala još jednom g. Aniti što je našla volje da sa svima nama podijeli svoja dragocjena iskustva, koja nažalost nismo "nasljedili" od svojih roditelja i djedova i baka a smatram da smo trebali jer ovo je puno važnije od srebrnine, nekretnina i novca: ovo je zdravlje!!!

   Izbriši
  2. puno puno hvala darko, super si mi pomogao!!!! thnx!! to me i zanimalo :)
   luna park

   Izbriši
 25. Ja sam juhoman, ma, skoro svaki dan je kuhamo, a ak ne, onda jedemo "jučerašnju".
  Najčešće je poleća, od sitniša, s jako puno povrća. Juha je zakon, a i ovaj Blog

  OdgovoriIzbriši
 26. jel zna itko jel se moze naručiti u hrvatsku crock pot?
  http://www.amazon.co.uk/Crock-Pot-Cook-Carry-Cooker-Litre/dp/B005OY6FBA/ref=sr_1_15?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1363820591&sr=1-15

  OdgovoriIzbriši
 27. hvala na ovome. muce me crijeva odmalena..plinovi, tvrda stolica itd...od nedavno i lagano napuhavanje...sada dajem serum krvi za food intolerance...cekam analizu..al ovo od sutra pocinjem primjenjivati

  OdgovoriIzbriši
 28. da li umesto kuvanja od 12 sati u obicnom loncu mogu da kuvam supu u ekspres loncu 6 sati? da li je isti efekat? hvala, nikola

  OdgovoriIzbriši
 29. pokušavala sam u više navrata kuhati kosti od koljenice i u tome napraviti varivo. no, preintenzivan je miris. i svaki put se dogodi da bude nejestivo. koja količina kostiju se ukuha u npr. dvije i pol litre vode. na kolike se količine takav temaljac razdijeli? negdje griješim, a ne znam gdje. hvala na odgovoru, pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Probajte kokošji temeljac, blažeg je okusa. Stavite 1,5 kg dijelova s kostima, kao što su leđa, vrat, kosti od prsa i krila. Dodajte 3-4 kokošje noge. Dodajte povrće za juhu: 2 mrkve, 2-3 stabljike celera i jedan veći luk, koji prethodno možete malo zapeći na štednjaku. Prelijte sadržaj lonca s 4 litre hladne vode i dodajte 2 žličice octa koji izvlači minerale iz kostiju u juhu. Uključite štednjak pa kad voda zakuha smanjite vatru. Pjenu koja se skuplja na površini pažljivo odstranite žlicom, to su komponente koje bi mogle pokvariti okus temeljca. Kuhajte na laganoj vatri 3 - 3 i pol sata. Gotov temeljac procijedite, očistite meso s kostiju i spremite ga za kasnije za jelo. Ovakva se juha može jesti sama, a ako vam je i dalje prejakog okusa, podijelite je u porcije po 2 dl pa dodavajte u jela, variva, juhe od povrća...

   Izbriši
 30. Anita bok,

  možete li nam dati mjere i za juho od telećih kostiju. Koliko kilograma kostiju ide na koliko litara tekućine. I povrće također molim. Koliko mesa treba biti na tim kostima? Na slici gore čine mi se bez mesa. Kupujemo li uobićajeno teleću koljenicu sa svim mesom koje ono sadrži ili bez mesa (vrlo malo)? Dolijeva li se voda tokom 6 sati kuhanja?

  Hvala unaprijed.

  OdgovoriIzbriši
 31. Pozdrav Anita,

  Znate li možda sadrži li želatina proteine, točnije fenilalanin pošto ga moje djete ne smije konzumirati
  Hvala na odgovoru

  OdgovoriIzbriši
 32. Anita, posto je na LCHF-u zlocin zezati se s vrstama masnoca :), stvarno bih htjela znati mogu li se za temeljac koristiti kosti i glave plave ribe, ALI, da se na kraju, kad se ohladi, ukloni sva masnoca s vrha. Tako ne ostaje ta oksidirana masnoca u juhi, jer se sva izdvoji na povrsini.

  Glavurde :) ribe koje sam kupila bas su velike, a kuham po S. Fallon-Morell 24h.
  Nikad ne kuham cijelu ribu, nego uvijek odvajam glavu i ostali kostur, a ostatak pojedem sirov. Recimo, glavu skuse bih htjela staviti u juhu.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nediljka ja ne bih kuhala te polinezasićene masti toliko puno sati, bez obzira hoćeš li poslije odvojiti masnoću. Kuhaj druge bijele ribe, onda možeš i glave i sve...

   Izbriši
 33. Anita, prvo sve pohvale blogu. Imala bih pitanje. Prekjučer sam skuhala teleći temeljac i okus temeljca je odmah nakon kuhanja bio odličan međutim nakon što je jedan dan odstajao u frižideru kad sam ga počela jesti pojela sam ga, ali mu je ukus bio drugačiji i dogodilo mi se tri sata nakon što sam ga pojela da sam sve povratila i to u dva navrata. Da li je moguće da se temeljac pokvario (nije mi jasno kako jer je bio u frižideru) ili je previše intezivan pa sam ga trebala razrijediti?
  Hvala!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. @:
   U kakvu posudu ste ga ga ulili i stavili u hladnjak? Treba biti u staklenci/staklenkama ili necemu poput posudja inox, uglavnom, izbjegavati metal i plastiku jer s tim "reagira", pa je moguce trovanje.

   Da je do intenzivnosti, mislim da biste odmah reagirali pri prvom konzumiranju i sam miris Vam ne bi bio ugodan, ali to niste naveli, pa ne bi trebalo ni biti uzrok.

   Koje sastojke ima Vasa juha?

   Izbriši
  2. Temeljac je stajao u posudi u kojoj se kuhao, " silit" lonac, mislim da je od inoxa, a u temeljac sam stavila teleće kosti, kapulu koja sam malo zažutila u velikim komadima na maslinovom ulju i mrkvu, možda je do kapule jer prije ovog temeljca radila sam riblji i kokošji, ali bez žutenja kapule i sve je bilo ok.

   Izbriši
  3. I ja mislim da je do kapule, posto ste sve ostalo radili isto kao kod prethodnih (riblji i kokosiji) temeljaca. Nema sto drugo biti. Luk se ne treba "zutiti", nego ubacite sirov, "zazutit" ce on. :)

   A inace, ako ga volite "zlatiti" :) u neke druge svrhe, bolje je to ciniti na masti ili maslacu, cesto i ukusnije, jer maslinovo ulje sve svoje cari daje najbolje u sirovome obliku, a temperatura koju "podnosi" je tek lagano dinstanje.

   Kad sljedeci put budete pravili bez obradjivanja luka, mozete javiti je li sve uredu.

   Pozdrav.

   Izbriši
  4. Ok, hvala na savjetima.
   Pozdrav!

   Izbriši
 34. Mnogo hvala na divnim savjetima.Citajuci vase izlaganje o crijevnoj flori dosla sam do zakljucka da je to to. Imam kcerku i muza koji za sigurno imaju problema sa crijevnom florom. Neime, moja kcer se obratila ljekaru, ali jos uvijek nije ustanovljeno da je crijevna flora, mada je nagovjestio ljekar da misli da je sindrom crijeva.

  Uistinu svaki put kada pojedu supu od kuhanih junecih kostiju (koju inace pravim tako sto kosti kuham tri puta po dva tri sata) moji komentarisu kako im prija i pojedu po dva tanjira i nikada nemaju problema sa probavom.

  Savjet koji sam cula od moje bake KADA SE KUVA TEMELJAC. "U kolicinu vode koju si sipao/la za kuvanje temeljca nikada ne dodaji u toku kuvanja jos vode ako zelis da dobijes zeliranu masu (mi smo u Bosni to zvali "pihtije").

  OdgovoriIzbriši
 35. Danas sam kuhala prvi put juhu od junećih kostiju, kako kuham samo za sebe ne radim veliku količinu, međutim kako se nakon 5 sati kuhanja količina vode se smanjila za pola pa sam juhu procijedila i dodala još vode i nastavila kuhati još sat vremena. pretpostavljam da možda nije dobro dodavati vodu naknadno, probat ću staviti veću količinu vode na početku. može li mi netko reći što se tiče koštane srži, koliko se ona treba kuhati da bi se mogla pojesti? kosti su se počele lagano raspadati ali ta srž u kostima mi je još nekako gruba i tvrda ali se da izvaditi nožem, ne znam da li takva i treba biti. zaporavila sam na početku ostaviti meso da stoji u vodi i octu, ja odma stavila kuhati, da li zbog toga možda srž nije dovoljno omekšala. ako zna tko kako bi trebalo biti? Hvala vam, ja tek počinjem s AC dijetom pa sam puna upitnika :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. @Suzana:
   Za juneci/teleci temeljac potrebno je najmanje 12 sati neprestanoga kuhanja.
   Pri kuhanju temeljca lonac se treba poklopiti i kuhati na laganoj vatri, pa voda ne ce ispariti, a kolicina vode potrebna za temeljac je tolika koliko treba da se kosti prekriju.
   Na kuri anticandida se ne koristi ocat.

   Pozdrav.

   Izbriši
 36. Hvala Nediljka na odgovoru :) LP

  OdgovoriIzbriši
 37. Dobar tekst..
  Samo da dodam da kada se kuva kokosja supa/corba, kosti se mogu slomiti i tako lakse doci do kostane srzi, samo se treba paziti sitnih komada kostiju koji se mogu tada pojaviti.

  OdgovoriIzbriši
 38. Poštovana,
  Jako mi pomažu i koriste Vaši članci. Hvala na trudu. Planiram početi kuhati temeljac i potreban mi je Vaš savjet. Budući da imam prilike umjesto kupovanja kostiju dobivati već kuhane kosti iz juhe, koja se kuhala otprilike 4 sata, mogu li njih koristiti i nastaviti kuhati juhu, narednih 4 ili 6 sati? Hoće li efekt biti isti? Hoću li na taj način možda raditi nešto pogrešno, odnosno nezdravo? Unaprijed hvala za pomoć!
  Ana Marjanović

  OdgovoriIzbriši
 39. Poštovana Anita,
  Moram pohvaliti vaš blog i sve što činite kako biste pomogli drugima.Što se tiče moga zdravlja imam problema već 10 godina,i kada pogledam simptomekoje sam imao i još imam jasno mi je da je sistemska kandidijaza u pitanju.Nijedan doktor a bilo ih je 7 nije mi spomenuo jednom riječju candidu.Nakon što sam pročitao vaš blog o candidi,krenuo sam na ac dijetu,već 5 tjedana je iza mene,ali ne koristim svakodnevno juhu od kostiju,a kefir nisam uspio nabaviti,ostalog se svega pridržavam.Rezultati su djelomično uspješni.Najupornija je candida na jeziku,svaki dan perem zube pastom od sode bikarbone,ali mi se svaki sljedeći dan ponovo pojavi i još uvijek je prisutan loš zadah.Postoji li poseban tretman za usnu šupljinu ili jednostavno moram uništiti dio koji je u probavnom traktu?
  Kako nabaviti kefirna zrnca?
  Unaprijed hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Morate pratiti sve navedene preporuke da bi imali rezultate.
   Ako ste na Facebooku upitajte za zrnca u ovoj grupi https://www.facebook.com/groups/438139632942224/?fref=ts

   Izbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.