ponedjeljak, 27. rujna 2010.

Glutaminat E620-625 opasan dodatak u namirnicama

U znanstvenim pokusima, kada znanstvenici za određena testiranja trebaju debele miševe i štakore, hrane ih glutaminatom kako bi postali debeli. Ta je metoda vrlo učinkovita budući da se u normalnim okolnostima miševi i štakori neće lako udebljati, jer imaju dobru prirodnu regulaciju tjelesne težine. No, kad dobiju glutaminat, nateknu kao baloni. Glutaminat povećava proizvodnju inzulina, a djeluje i na supstance u mozgu koje povećavaju apetit, što je dobro je poznata činjenica u znanstvenim krugovima.  Istraživanja pokazuju da i ljudi, a ne samo miševi, konzumacijom glutaminata povećavaju rizik za pretilost. 

Glutaminat se u velikoj mjeri koristi u proizvodnji hrane kao pojačivač okusa. Dodaje se u sve gotove i polugotove proizvode, u mješavine začina i kocke za juhu. Nalazi se u suhomesnatim proizvodima, hrenovkama, salamama i kobasicama. Prehrambenoj je industriji uvijek cilj upotrebiti što manje mesa a što više vode i jeftinog škroba, zato u takve razrijeđene hrenovke i salame mora dodati različite kemijske dodatke i pojačivače okusa, jer ih inače onako bezukusne nitko ne bi kupovao. Kad sljedeći put posegnete za omiljenom vrstom hrenovki ili salame, pročitajte deklaraciju. Provjerite koliki je postotak mesa, jer sve ostalo su voda, škrob, kemikalije i pojačivači okusa. Uz pomoć glutaminata proteini poprimaju jedan više “mesni” okus, čak i kada u proizvodu uopće nema mesa. Ovo je odličan način da se kupcima prevare osjetila okusa. 

Istraživanja su pokazala da glutaminat smeta funkcijama mozga, uzrokuje migrene, promjene raspoloženja pa čak i astmu. Jedna četvrtina stanovništva reagira na visoke doze glutaminata bez da razumije o čemu se radi. Ovi se problemi prvi put spominju kao ”sindrom kineskog restorana”, jer su osobe koje su često jele kinesku hranu, u kojoj se koriste velike količine glutaminata (tzv. umami – peti okus), upravo nakon jela dobivale reakcije poput migrene, nervoze želuca, pomutnje u glavi, proljeva, nepravilnosti rada srca, astme ili nagle promjene raspoloženja. U vrlo visokim dozama glutaminat uništava živčane stanice i mrežnicu oka.


Čim je otkrivena povezanost između glutaminata i zdravstvenih problema, u medijima je započela kritika prehrambene industrije zbog nekontroliranog dodavanja glutaminata u sve gotove i polugotove proizvode. Bojkot ovih proizvoda od strane potrošača sve je veći i inteligentni proizvođači sa sluhom za promjene počeli su proizvoditi namirnice bez glutaminata, te to jasno ističu na pakiranjima. Također, i mnogi restorani prestaju koristiti glutaminate, pa ćemo po restoranima diljem svijeta sve češće nailaziti na oznaku NO MSG.

Najbolji način da se zaštitimo od štetnih glutaminata je da ne kupujemo industrijske prerađevine koje ga sadrže. Najsigurnije je da kupujemo čiste nezagađene namirnice i sami kuhamo svoju hranu, jer samo tako možemo znati što jedemo, s obzirom da industrija na deklaracijama ne navodi skriveni glutaminat koji se krije pod drugim imenima.

Na deklaracijama može stajati glutaminat, pojačivač okusa, E620 - 625, MSG (engl. monosodium glutamate), MNG (hrv. mononatrijev glutaminat), kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni protein, hidrolizirani sojin protein, sojini proteini itd. U nastavku slijedi detaljni popis sastojaka koji uvijek ili često sadrže mononatrijev glutaminat (prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu), a jako ih je puno gdje je naziv glutaminat – skriven. Popis je složen iz izvješća potrošača o nuspojavama u posljednjih 20 godina i iz informacija dobivenih od proizvođača i prehrambenih tehnologa.

Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

glutaminska kiselina (E 620), glutaminat (E 620)
mononatrijev glutaminat (E 621)
monokalijev glutaminat (E 622)
kalcijev glutaminat (E 623)
monoamonijev glutaminat (E 624)
magnezijev glutaminat (E 625)
natrijev glutaminat
kvaščev ekstrakt
bilo što “hidrolizirano”
bilo koji “hidrolizirani protein”
kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
kvasac, sastojci kvasca
autolizirani kvasac
želatina
teksturirani proteini
Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutaminata)

Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

karagenan (E 407)
bujon i temeljac
kocke za juhu
protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
izolat proteina sirutke
bilo koji “okus” ili “aroma”
maltodekstrin
limunska kiselina (E 330)
bilo što “ultrapasterizirano”
ječmeni slad
pektin (E 440)
proteaza
bilo što “enzimski modificirano”
bilo što koje “sadrži enzime”
sladni ekstrakt
sojin umak
ekstrakt sojinog umaka
sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina
bilo što “pojačano proteinima”
bilo što fermentirano
začini

Sastojci koji zajedno s mononatrijevim glutaminatom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNG-om)

dinatrijev-5’-gvanilat (E627)
dinatrijev-5’-inozinat (E631)
dinatrijevi-5’-ribonukleotidi (E635) 

Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak prerađene nevezane glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNG-a kod visoko osjetljivih osoba

kukuruzni škrob
kukuruzni sirup
modificirani škrob
lipolizirane mliječne masnoće
dekstroza, rižin sirup, smeđi rižin sirup
mlijeko u prahu, mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima

Napomena: Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenim proteinima ne uzrokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti prerađena/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina. Steknite naviku čitanja deklaracije i ne kupujte one proizvode koji imaju duge popise sastojaka i riječi koje ne razumijete.

Broj komentara: 48:

  1. oduševljena sam ovim postom.
    mislim da je kod nas velika potreba za osvješćivanjem ljudi o MNGu (mono natrijv glutamat, u našem jeziku).
    slika je pun pogodak, prizvod koji je na velika vrata ušao u naše kuhinje i donio nam MNG. jako dobro izreklamiran, i većina ga smatra vrhunskim i zdravim. sjećam se da je moja baka izjavila da stavlja vegetu u juhu, jer ne smije puno soli zbog visokog tlaka, da ju je tako savjetovala liječnica.
    mnogo ljudi je u zabludi, drago mi je da netko i tome progovara.
    sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  2. kod nas se MNG vješto kamuflira i kao "kvaščev ekstrakt", koji se reklamira kao prirodan proizvod, a obiluje vrlo štetnim MNGom, zatim "hidrolizirani sojin protein", ili samo "sojin protein".

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam Vaša čitateljica punih 5 mjeseci. Čitam Vas od prvog posta. Puno puta sam se već javljala u komentarima. Potaknuta vašim postovima dala sam si truda i pročitala sastav svih namirnica u kuhinji. Onda sam guglala jer pod tim E-ovima ili eufemizmima tipa "pojačivač okusa" se uglavnom kriju otrovi. Istog trena su sve takve namirnice letile iz kuće.
    Drago mi je kad vidim da Vam se iz dana u dan povećava broj čitatelja.
    Osobno sam Vam beskrajno zahvalna jer je Vaš doprinos poboljšanju zdravlja moje obitelji nemjerljiv.

    OdgovoriIzbriši
  4. okusni pupoljci svibanjski28. rujna 2010. u 15:39

    zanimljivo je da se dalmatinski kulinarski savez odbio natjecati na vegeta cupu (mislim da se se tako zove nacionalni derbi profi-kuhara) one godine kada je isti promijenio naziv iz podravka u vegeta. njihovo obrazloženje bilo je da podravka ima hrpu dobrih i kvalitetnih proizvoda na koje su oni nacionalno ponosni, ali da vegeta nije jedan od njih, a da svakako nije proizvod kojim bi se profesionalac trebao služiti. kao dalmatinska, ovo govorim s ponosom jer sam, a znam da su moji stari (a i mladi) znali (i znaju) skuhati ukusnu hranu i prije izuma iz 1958. problem je što je većina zbog lijenosti negdje zametnula stare prave začine koje je tobože pokrila vegeta. pa da rezimiram, po mom baš i ne skromnom mišljenju, prava vegeta je začin za lijene i neznalice.
    ipak, da vegeta ne bi bila samo crnocrna, za pohvalu je podravkin proizvod vegeta natur ( http://www.podravka.hr/brandovi/proizvodi/dodaci-jelima/univerzali-dodaci-jelima/vegeta-natur ) koji je namijenjen lijenima ali ne i neznalicama. ne sadrži E63nešto ni ništa sličnog, ali ima hrpu sušenoga povrća i napravljena je na način na koje su naše prabake konzervirale povrće: sušenjem i solju (doduše, moglo bi i bez šećera). namijenjena je lijenima jer se sami ne trebate bakćati sušenjem povrća, a nećete biti neznalica dodate li je u mesnu juhu ali ne i uz ribu (tko je vidio brujet od škarpine ili buzaru od škampi posut mrkvom, pa makar i suhom!)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bravo!
      al okus hrane sa vegetom je uvijek isti :// zanimljvo je kad sam odabires koliko cega ces koristiti...papar,sol,persin,stagod.

      Izbriši
    2. dalmatinski kuharski savez se raspao jer se ekipa posvađala oko love. neprijatelj hrvatske-miro bogdanović (zamisli dalmatinca iz šumadije- nije nikome dao da izvuče benefite iz cijele priče pa je savez završio onako kako mu je i bilo pisano

      Izbriši
    3. Nazalost Vegetar natur sadrzi tzv. ekstakt kvasca, a to je opet pojacivac okusa, znaci laz je sto pise na pakiranju da nema pojacivaca okusa.

      Izbriši
  5. vegeta natur sadrži kvaščev ekstrat.
    kvasac prirodno sadrži veliku količinu MNG (kao i meso i mnogo namirnica), ali u vezanom obliku.
    procesom kojim se dobiva kvaščev ekstrakt, oslobađa se velika količina MNG - postupak je potpuno neprirodan, tako da nisu baš svi sastojci u vegeti natur prirodni.
    tako da to dođe na skoro isto. u vegetu natur nije dodan čisti MNG, ali je dodan kvaščev ekstrakt koji sadrži velike količine slobodnog MNG.
    vegeta natur je samo kamuflaža, ista stvar pod različitim nazivom i u različitom pakiranju.
    okusni pupoljci svibanjski, ne dajte se zavaravati reklamama.

    OdgovoriIzbriši
  6. misscow, hvala ti za ove napomene, dodala sam i te druge nazive kao i link do liste gdje se nalazi jos puno naziva pod kojima se krije glutamat!

    Vladka hvala, ja sam sretna da sto vise ljudi izbaci industrijske otrove iz prehrane, oni stvarno nikome nisu potrebni!

    OdgovoriIzbriši
  7. okusni pupoljci, poznat mi proizvod vegeta natur bez pojacivaca okusa. ali nazalost mnogi potrosaci ne razumiju u cemu je razlika pa zbog cijene ipak kupuju standardnu vegetu koja sadrzi glutamat, jer je natur dosta skuplja.
    (ono drugo sto ste me pitali mi nije moguce izvesti, nemam takvu funkciju na blogu :/)
    hvala na svim komentarima!

    OdgovoriIzbriši
  8. Nakon ovog što sam pročitala mogu samo reći "Čovjek uči dok je živ".

    Kad bi ovakav (ovaj) tekst bio objavljen u dnevnom tisku mnogima bi bilo jasnije što konzumiraju.Možda bi ljudska svijest i savjest proradila.

    Hvala na tekstu.

    OdgovoriIzbriši
  9. potaknuta ovim postom predlazem da skupimo listu namirnica bez ovih otrova. anita oces biti kolekcioar pa jednom objavis ovdje?

    OdgovoriIzbriši
  10. misscow u pravu si za kvascev ekstrakt. Evo sto pise na vegeti natur:

    "Vegeta Natur nastala je potpuno prirodno, od pod suncem uzgojenog povrća i bez ikakvih dodataka. Za jedno pakiranje Vegete Natur korišteno je 450 g svježeg povrća. Proizvod ne sadrži pojačivače okusa, arome ni bojila.
    Za kuhanje s ljubavlju i potpuni užitak u bogatstvu prirodnih okusa i mirisa!
    Sastojci: kuhinjska sol, sušeno povrće 30% (mrkva, pastrnjak, luk, krumpir, celer, poriluk, paprika, peršin list, češnjak), šećer, kvaščev ekstrakt, začini (crni papar, kurkuma, kopar)."

    Kvascev ekstrakt uvijek sadrzi glutamat. "Vegeta Natur nastala je potpuno prirodno, od pod suncem uzgojenog povrća i bez ikakvih dodataka."???

    OdgovoriIzbriši
  11. Kris79 vazi! vi cure javljajte koje ste ciste namirnice nasli, a ja cu ih objaviti u jedan post :)
    ali trebalo bi prvo prevesti ovu listu sastojaka koji sadrze skriveni glutamat http://www.truthinlabeling.org/Ingredients_WithEnumbers_6.4.10.pdf
    mozda ima neki dobrovoljac da se angazira oko toga? ja jednostavno nemam uvid u koje izraze koristi industrija na nasem jeziku?
    lista je zastrasujuca :/

    OdgovoriIzbriši
  12. Sjajan clanak! Da se covjek dobro zamisli. Mislim da smo mi - potrosaci, oni koji mogu uticati na to da se smanji trpanje glutamata u sve. Isto tako, mi koji gutamo sve sto nam se servira, jos ako ima fancy reklamu u kojoj su svi lijepi, zgodni, sreci i suncan je da, smo odgovorni za to sto jedemo svasta. Hvala Anita, ovo su super stvari. Drago mi je sto postoji tvoj blog.

    OdgovoriIzbriši
  13. okusni pupoljci svibanjski28. rujna 2010. u 21:53

    vratila sam se na tekst, otkrila dodatak o kvaščevom ekstraktu, ponovno pogledala sastav vegete natur i htjela alarmirati društvo da sam ga nehtijući dovela u zabludu. misscow hvala na brizi i brzini, moj primjerak je svršio u smeće.
    a sad pitanje: zaboravila sam kako se proizvod točno zove, koristila sam ga samo jednom, a radi se o nekakvom kvascu u laganim plosnatim pahuljicama koji se prodaje pod zdravu hranu i služi obogaćivanju okusa varivima, umacima i juhama. radi li se i tu možda o nekom skrivenom E600inešto?

    OdgovoriIzbriši
  14. tanjusa80 imas potpuno pravo, moc je u rukama potrosaca jer samo mi odlucujemo gdje cemo ostaviti svoj novac. trebamo samo nauciti vidjeti "kroz" te reklame s kojima nas bombardiraju sa svih strana i shvatiti da nas varaju kako stignu samo radi svog profita :/

    okusni pupoljci, nikako se ne mogu sjetiti kakav je to kvasac u pahuljicama, mozda ce neka citateljica znati bolje?

    OdgovoriIzbriši
  15. pupoljci,
    pročitaj sastav na tim pahuljicama.
    ako se radi o čitavim stanicama kvasca, onda nemaš brige. MNG je u cijelim stanicama još uvijek vezan (kao i u mesu), ne radi se o istom MNGu kao u kvaščevom ekstraktu.
    ako se ne radi o cijelim stanicama, bacaj to u smeće. vjerojatno je obrađeno tako da se oslobodi MNG i daje onaj okus koji podsjeća na meso.

    OdgovoriIzbriši
  16. hvala na ovom postu, morat ću i ja malo pročačkati po kuhinji iako nastojim da što više doma kuham samo ono što znam od čega je
    ipak nekad se neke stvari ne mogu izbječi

    OdgovoriIzbriši
  17. Nina, slazem se, ipak je velika razlika kad smo svijesni sto se sve moze kriti u namirnicama i kad pokusavamo smanjiti unos raznog otrovnog smeca koliko je to moguce...

    OdgovoriIzbriši
  18. Evo imam u ruci kutiju Delikatesnog susenog kvasca i pod sastojci pise: suhi neaktivni kvasac, ekstrakt jecmenog slada 7 posto. Visoki sadrzaj bjelancevina (50 posto), vitamina B kompleksa, aminokiselina, minerala i biljnih vlakana. Zemlja porijekla Francuska
    Vjerovatno ima mng kad ima jecmeni slad.
    pozdrav, stubica

    OdgovoriIzbriši
  19. Koji onda protein koristiti ? Meni, kao aktivnom sportašu, je važno nakon treninga uzeti nešto za oporavak u tekućem obliku u roku pola sata. Što bi mi savjetovali ? I još jedna informacija kao moj doprinos blogu :-), biljka koju se tretira kao korov, tušt ili tucanj kako je u narodu zovu je jako dobar izvor proteina. Često je i ne primjećujemo, raste u vrtovima na divlje i stari ljudi su je često stavljali u salatu. Postavio bih i sliku ali ne znam gdje.

    OdgovoriIzbriši
  20. giuseppe napravite smoothie od raznog voca, povrca, jogurta i par zlica proteinskog praska od sirutke (whey), nikako od soje. u principu sam ja pristalica prirodne prehrane koja se sastoji od prirodnih i cjelovitih namirnica kakve nam dolaze iz prirode a ne koncentrata i izolata, ali par zlica proteinskog praska nece smetati, pogotovo ako ga u smoothie pomijesate sa necim masnim, avokadom, jogurtom, vrhnjem, kokosovim uljem itd...

    OdgovoriIzbriši
  21. Pitam se ,dali ovde spada sve ono mleko,tetrapak ,sa smanjenim mlecnim masnocama,vitaminizirano,onda ligt jogurti,jogurti sa probioticima,molim vas
    pisi te mi

    OdgovoriIzbriši
  22. SVE sto ima oznaku light treba izbjegavati, bolje je koristiti pravi 80%-tni putar pa manje pojesti nego se trovati light produktima.

    OdgovoriIzbriši
  23. Bog,

    Ma evo sinoć iznenadjenje, VERDURA od LUXORA is Splita oliti NADALINA, ima sasvim prirodne sastojke kao bivša Vegeta i na natpisu stoji da nema pojačivaća okusa niti ikakve E sastojke.

    OdgovoriIzbriši
  24. Poštovana,
    cijenim vaše stavove i poglede na ljudsku prehranu uopće.Oni su ispravni-treba da se hranimo zdravo.Sa druge strane ,prozvodnja hrane je isuviše veliki biznis,da bi se sva polemika vezana za istu dešavala slučajno i spontano.Ona je uglavnom inicirana različitim infomacijama koje dobijamo na ovaj ili onaj način,ali opet sve u sklopu ineteresa onih koji vode ovaj "veliki biznis " i interesa koji uopće vladaju u njemu.
    Zašto su proizvodi"organski uzgojeni" višestruko skuplji od ovih drugačije proizvedenih?Zato što se uzgajaju kao "nekada" kako su to radili naši preci ašto je garancija zdravlja? U svakom slučaju ne,nego isključivo što su natpisi o "svakodnevnoj" hrani postali toliko bombastično dramatični ,da zabrinuti ljudi spas traže starom i provjerenom.Nije li to lijepa prilika za unosan biznis??Opet biznis!Mi pričamo o hrani ...Kada bih vodio evidenciju,gotovo da ne bih mogao naći proizvod ili tvar ili sirovinu koju konzumiramo u svakodnevnom životu a da nije utvrđeno da može izazvati rak ili pak isto samo u drugoj studiji spriječava razvoj ćelija raka...Kada uz svoj tekst o "opasnom glutaminatu" stavite sliku vegete vi ste sasvim sigurno to učinili namjerno i sasvim sigurno vam "aplaudiraju" svi oni koji bi voljeli da unište mit o jednom proizvodu po kojem je Hrvatska nadaleko poznata.Da, u taj proizvod već godinama namjerno guraju glutaminat ,kako bi kako neko reče ,lijene domačice dobro udebljale svoju dječicu i dobile pohvale za to.Kako smo samo zaboravili da sve to što imamo u vegeti možemo naći u prirodi ,pa to fino posadimo u vrtu,poberemo ,osušimo kako to prave domačice rade.Mislim da bi smo jednako tako trebali izrađivati posuđe od gline,uzgajati goveda i ovce pa od istih praviti obuću,odjeću,koristiti meso za prehranu.....
    Ukratko,savjetujte ljude kako da dođu do što kvalitetnije hrane,a ne da previše čitaju deklaracije jer postoji neko ko je zaduženi za te stvari i koji sigurno ne misli ništa zlo po ljudski rod.Sve što navodite u smislu štetnih posljedica konzumacije odnosi se na čiste,izvorne oblike u stostrukim količinama od onih koji se inače mogu naći u namirnicama.Iste te namirnice se,budite sigurni, kontroliraju sukladno usvojenim standardima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ ma jasno, vi ste branimire u pravu. dragi čitatelji nemojte više čitati deklaracije na proizvodima jer su namirnice KONTROLIRANE sukladno USVOJENIM standardima. i neka hrvatska ostane u svijetu poznata po vegeti jer nema što drugo ljepše svijetu ponuditi.

      samo, ima jedan mali problemčić. upravo zato što smo VJEROVALI u poštene i dobre namjere INDUSTRIJE, DRŽAVNIH SLUŽBI i MEDIJA, što smo vjerovali da ESTABLISHMENTU nije jedini interes profit nego naše zdravlje, što smo dozvolili da netko drugi odlučuje što ćemo jesti, upravo zbog toga je i došlo do epidemije svih mogućih "modernih" bolesti.

      uz svu modernu nauku i tehnologiju, narod je bolesniji nego ikad, postalo je normalno da svi pate od nekih zdravstvenih poremećaja i što svi uzimaju nekakve lijekove. pitam se kako smo uopće kao vrsta preživjeli sve te stotine tisuća godina razvoja bez industrije i medicinske nauke? mora da smo iznenada, u novije vrijeme (otprilike istovremeno kad je industrija preuzela preradu hrane) - mutirali i da nam se genetski kod pomiješao kad smo odjednom tako neispravni. to sigurno nema nikakve veze sa svim tim nutritivno osiromašenim industrijskim prerađevinama, prepunim šećera i njegovih jeftinih zamjena, modificiranih škrobova, hidrogeniziranih ulja i transmasnoća, umjetnih dodataka, glutaminata i drugih štetnih i kancerogenih kemikalija.

      Izbriši
    2. Bravo, Anita.
      Uvijek me iznova iznenadi ignorancija ljudi kad se susretnu sa informacijama kakve Vi objavljujete. Ne mogu razumjeti takvo slijepo povjerenje u proizvođače, kao da je njima DOISTA stalo do čovjeka?! Oni nemaju ništa od toga da smo mi siti i zdravi, ali zato imaju puno novca od loše hrane kojom nas mame i lijekova na kojima kasnije završimo. Zar nije poznato da su neki od ljudi koji drže firme poput Monsanta također i vlasnici farmaceutskih firmi? Jel tako teško zbrojiti 2 i 2?

      Izbriši
  25. citiram branimira:

    "savjetujte ljude kako da dođu do što kvalitetnije hrane,a ne da previše čitaju deklaracije jer postoji neko ko je zaduženi za te stvari i koji sigurno ne misli ništa zlo po ljudski rod"

    moram priznati da sam užasno zbunjena. znači da ja više ne bih trebala čitati deklaracije s ambalaže prehrambenih proizvoda, jer je to već napravio netko tko je za to zadužen (dodala bih: i p l a ć e n) i tko nema loše namjere prema meni.

    ojojoj, branimire ....

    OdgovoriIzbriši
  26. Imam problem i tim deklaracijama na proizvodima. Naime na sirovinama kojim se hranim zadnjih godina NEMA deklaracija o sadrzaju.
    Meso od lokalnog mesara,riba,jaja i povrce od malih privatnika. Jedine etikete su cijene. Smatram i hranu skuplje placati nego se trovati jeftinim lijekovima i "hranom".
    By the way....I'M BACK!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ o pa gdje si ti bernard, ja se već zabrinula :) välkommen tillbaka!

      Izbriši
  27. Pa nije tebe bilo,onda si mijenjala izgled bloga pa mi mobil kocio i nisam mogao ostaviti komentar. Sad korizmeni lchf i gvt,novi posao ma svasta nesto ali tu sam da ostanem.
    Lijepo je i energetski povoljno zivjeti na ribi,povrcu i jajima. Uz to kad se spomene trening 3 puta sedmicno otrcao bih do Australije :-)
    Tack så mycket, det är skönt att vara välkommen :-)

    OdgovoriIzbriši
  28. GVT ili German Volume Training zasniva se na modifikovanom HIT treningu. High intesivity training koje sam prilagodio svojim mogucnostima.
    Naime radi se o treningu 3 put sedmicno i maximalnom odmoru ostale dane. Samo osnovne vjezbe za najvece grupe misica. Posto jos nisam u stanju da nesto dizem onda sam ssvoju "idealnu" tezinu podijelio na 2 odnosno na 4. Tako da 42 kg koristim za prsa,noge i ledja a 21 kg za ruke. Mozda zvuci malo i djecije medjutim poenta GVT je da se striktno izvrsi 10 serija po 10 ponavljanja. Kad se dodje do lakoce u izvodjenju za pojedinu vjezbu tezina se poveca za 2 do 5 %. Zavrsna poenta je da se vlastitom tezinom izvode vjezbe za ledja,noge i prsa a za ruke i manje grupe misica polovinom tjelesne tezine. Naravno ovo sa 5 serija sa 5 ponavljanja. Znaci u mom slucaju NIKAD ali imam se arem cemu nadati :-)
    Zahvaljujuci lchf mogu neometano jesti koliko hocu i kad hocu, jaja riba i sataras kao korizmeni oblik lchf. Milina ziva :-)
    Nisam ni znao da posjedujem izvjesne grupe misica. :-)

    OdgovoriIzbriši
  29. Doista divan post, samo sam malo uplašena jer sve što volim ima u sebi modificirani kukuruzni škrob (npr.voćni jogurt ili sladoled), ali najviše me brine da li je zato opasan i prirodni suhi kvasac koji koristim radi B kompleksa (onaj Encianov)? Puno hvala unaprijed na odgovoru.

    ana marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ana Marija prirodni suhi kvasac nije isto što i kvaščev ekstrakt. MNG u prirodnom kvascu, kao i drugim namirnicama, je vezan i neopasan. Treba biti oprezan sa svime što je ekstrahirano, izolirano, modificirano, pojačano...

      Izbriši
  30. Prostor za manipulaciju24. kolovoza 2012. u 20:41

    Drago mi je da se preko interneta lagano razbija skrivena izrežirana predstava ovog trenutno izopačenoga svijeta. Ne treba nas industrija hraniti kojoj je cilj isključivo novac. Hvala bogu da jos mozemo birati sto pojesti, a brzo nam dolazi na vrata i GMO...Sve je ipak podolzno broju komada pamučnih papira i vecina odgovora se krije iza njih. Mozemo svi vrlo lako prestati jesti smece, samo nam treba dobra reklama, a ne zaboravite internet je širok prostor za reklamu. Ipak smo svi sada postali jedno jedna mreža i jedan sustav i tome neka služi ;)

    OdgovoriIzbriši
  31. umjesto vegete može se napraviti i svoja domaća vegeta koja stoji u frižideru i traje 1 mjesec a ima i u dućanima kontany zeleno za juhu koje može zamijeniti vegetu,tu nema ekstrakta kvasca začudo :)

    OdgovoriIzbriši
  32. vegetu može uspješno zamijeniti kontany zeleno za juhu tu začudo nema ekstrakta kvasca...a što je žalosno da u bio dućanima ne možeš pronaći ništa slično vegeti bez tog ekstrakta kvasca,svo povrće je iz organskog uzgoja i onda ga upropaste sa tim kvascom,šteta

    OdgovoriIzbriši
  33. Glutaminat je prirodno sadrzan u pecurkama, paradajizu, grasku, svim sirevima... Kinezi i Japanci ga koriste hiljadama godina u velikim kolicinama u svojim kuhinjama, a nisam primetila da su debele nacije. Takodje ne postoje dokazi da je MSG stetan, cak je i link koji ste gore postavili nevazeci. Sto se tice Vaseg komentara kako sve vise oboljevamo, samo cu Vas podsetiti da je zivotni vek u pecinskom dobu koje propagirate trajao 30 godina. Danas ipak zivimo malo duze. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, Jovana.
      Moram reći da se niste dosta informirali.
      Da Vam puno ne pametujem, samo upišite u google: Chinese restaurant syndrome.
      Izbacit će Vam hrpu rezultata, primjerice: http://www.chineserestaurantsyndrome.com/
      Nažalost, na nekim stranicama se objašnjava da taj sindrom podrazumijeva skup simptoma koje često osjećaju ljudi koji dosta konzumiraju kinesku hranu(poznato je da je ona jako bogata aditivima, posebice glutamatom), no, i dalje navode da "nije 100% sigurno" da je to posljedica glutamata.
      Drugi izvori daju dokaze, no, oni se "guraju pod tepih", naravno.
      Najbolje da pročitate svjedočanstva ljudi (osoba je 14 godina bila liječena od autoimunih bolesti, a 2 mjeseca nakon što je potpuno izbacila glutamat je ozdravila!), ili još bolje - probajte sami!
      Pozdrav

      p.s. što se tiče debljine - ja sam imala stvarno dosta nuspojava od glutamata (migrene, neprestane grčeve i bol u trbuhu, nadutost, zatvor sa povremenim proljevima, konstantnu vrtoglavicu - na svim pretragama doktori nisu mogli naći uzrok tome), ali ja sam cijelo to vrijeme mršava.
      mislim da je ta pretilost, isto kao i ostatak simptoma, stvar od osobe do osobe, ne reagiramo svi isto.

      Izbriši
    2. Pozdrav Kristinka,
      Upravo kako ste rekli simptomi su stvar od odobe do osobe. Osoba od 14 godina koju pominjete je verovatno intolerantna na histamin te je normalno da je regulacijom ishrane regulisala i simptome. Inace histamin je prisutan u npr. skusi i tuni koje vecini populacije prijaju i smatraju se jednim od najzdravijih namirnica. Ja sam intolerantna na laktozu, ali ne govorim svima da ne piju mleko, jer "ne reagiramo svi isto". U prilog tome ide i link koji ste postavili na kome osim simptoma koje ste naveli kod odredjenih individua stoji da glutaminat kod drugih osoba smanjuje visok krvni pritisak. Za chinese restaurant syndrome ne postoji ni jedna naucna studija koja je potvrdila postojanje istog (ili barem ja nisam uspela da pronadjem, a imam pristup svim relevantnim strucnim casopisima). Ipak, vidim da je lakse verovati u misljenje blogera nego procitati naucne studije. Ukoliko se ipak odlucite za takav korak http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/027869159390012N. Sve najbolje

      Izbriši
  34. Svaka čast, članak je sjajan!
    Ja sam izbacila iz prehrane glutamat prije oko mjesec i pol dana. Kakvo olakšanje!
    Tražila sam dosta informacija o tom aditivu, i ostalima, ali teško je naći nešto više na našim stranicama.
    Preporučam, koga zanima, i posebno ako netko misli da ima problema zbog konzumacije glutamata da svakako pogleda stranicu: http://www.msgmyth.com/
    I na toj stranici postoje i chat rooms, gdje ljudi razmjenjuju iskustva o svojim bitkama sa glutamatom.

    OdgovoriIzbriši
  35. pozdrav i hvala na ovom blogu.imam dijete od sest godina koje dobije urtikariju nakon vegete,krekera sa povrcem,vanilija sladoled od leda u refuzi,cokolada sladoled,milka cokolade sa ljesnjakom..ig ukupni je ok.alergo testovi radjenii na ruci su ok svi.kako se dokazuje alergija na pojačivače..ja osobno imam cjeli život alergiju na suhomesnate proizvode,u obliku crvene i upaljene koze oko nosa i obrva koji se ljušti i svrbi..zašto su svi ovi koji brane vegetu tako ozbilni i napadacki nastrojeni za razliku od nas koji imamo stvarne probleme sa tim alergijama..pa ja jedem smoki ali necu napadati nekog kome taj smoki dodje zivota..i ludo ga ubjeđivat da je smoki ok....valjda ce nekad u zivotu shvatiti šta čine ..a ti anita samo naprijed..i hvala velika..

    OdgovoriIzbriši
  36. Hvala Bogu da se ljudi osvescuju i da vise vode racuna o tome sta jedu, obzirom da je hrana prepuna otrova! Hvala na prosvetljujucem blogu!!!

    OdgovoriIzbriši
  37. Koje zacine da stavljam u supu? Hvala.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.