Zašto Paleo - LCHF


Službene prehrambene preporuke – da se smanji unos životinjskih masnoća, a poveća unos prerađevina od žitarica i biljnih ulja – najveći su fijasko zadnjih desetljeća koji je doveo do epidemije debljine, dijabetesa, metaboličkog sindroma, srčano-žilnih bolesti, raka, upalnih crijevnih bolesti, alergija i autoimunoloških bolesti. 

Tradicionalnu ljudsku prehranu bogatu prirodnim mastima zamijenila je jeftina procesirana hrana prepuna šećera, škroba, glutena, hidrogeniziranih masti i kemijskih aditiva. Poljoprivredni biznis, masovni uzgoj hrane i prehrambena industrija funkcioniraju po logici profita - cilj je da hrana bude isplativa i jeftina s dugim rokom trajanja, na uštrb njezinog nutritivog sadržaja.

Neprirodna moderna prehrana dovela je do brojnih zdravstvenih tegoba i bolesti, koje rijetko povezujemo s onim što stavljamo u usta. Bolesti se onda tretiraju lijekovima, koji su dizajnirani tako da suzbijaju ili prikrivaju simptome, umjesto da se traži i uklanja njihov uzrok. Većina ljudi, uključujući i stručnjake, nisu svjesni da je hrana najmoćnija medicina koja postoji. Ono što osoba jede, njezina prehrana, najmoćniji je tretman svih kroničnih bolesti tipičnih za današnje vrijeme. 

Da bismo postigli optimalne uvjete za dobro zdravlje i vitalnost, neminovno je da se vratimo na prirodan način prehrane za koji smo od prirode i prilagođeni. LCHF ili Low Carb High Fat znači manje ugljikohidrata i više prirodnih zdravih masti u prehrani, a Paleo znači odbacivanje procesirane hrane i vraćanje izvornoj ljudskoj prehrani, što posljednih godina postaje sve jači globalni pokret u svijetu. Odbacivanjem neprirodnih, industrijski procesiranih i osiromašenih proizvoda, te vraćanjem u prehranu prave, izvorne, cjelovite hrane koja sadrži sav potreban građevinski materijal za tijelo, omogućavamo organizmu da se dovede u ravnotežu i svoje prirodno zdravo stanje. 

Konkretno to znači da ne konzumiramo namirnice nakrcane šećerom i škrobom (šećer, slatkiši, kolači, sokovi i zaslađena pića, brašno, kruh, tjestenina, peciva i drugi proizvodi od žitarica i brašna), rafinirana biljna ulja, margarine i ostalu procesiranu hranu. Osnovu Paleo - LCHF prehrane sačinjava PRAVA IZVORNA HRANA: meso, riba, morski plodovi, jaja, povrće, zelenje, orašasti plodovi, te pravi punomasni mliječni proizvodi i sezonsko voće. Biramo zdrave prirodne masnoće (maslac, svinjska mast, hladno prešano maslinovo i kokosovo ulje) te koliko je to moguće, biramo hranu iz organskog i domaćeg uzgoja. 

Iz ovih namirnica dobivamo sve potrebne hranjive tvari i energiju te dugotrajan osjećaj sitosti. Ovaj način prehrane poboljšava zdravlje i regulira apetit i tjelesnu težinu bez gladovanja. Problemi se ne rješavaju “dijetom” ili ”kurom” koju ćemo provoditi ograničeno vrijeme da bi se onda opet vratili  starim prehrambenim navikama. Problemi se rješavaju samo trajnom promjenom načina prehrane – promjenom načina života. Osvještavanje i edukacija o utjecaju prehrane na zdravlje daje nam oružje uz pomoć kojega možemo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke. A sve to počinje prvim korakom. 

Znanjem do zdravlja 
Anita Šupe 

Link na Facebook grupu --> Grupa Anita Šupe - Paleo/LCHF 

Pročitajte:Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.