utorak, 10. siječnja 2012.

Njegovo veličanstvo - maslac


Mnoge kulture širom svijeta tisućljećima su cijenile maslac kao superhranu i on je bio osnovna namirnica mnogih iznimno zdravih naroda. U izoliranim švicarskim alpskim selima postojao je običaj da se u crkvi ostavi zdjela maslaca s upaljenim fitiljem da gori kao znak božanstva u maslacu. Arapski su narodi također cijenili maslac, posebice onaj duboke žuto-narančaste boje, dobiven od životinja koje su pasle po zelenim livadama u proljeće i jesen. Američka narodna predaja svjedoči kako su djeca odrasla na maslacu bila robusna i čvrsta, dok su djeca koja su pila obrano mlijeko bila blijeda i slabašna.

Osim što je božanstvenog okusa i može se koristiti uz svako jelo i za pripremu svih jela, maslac ima brojna zaštitna svojstva za naše zdravlje. Iako medicinski autoriteti još uvijek tvrde da je maslac opasan za srce i da ga, kao i druge prirodne masnoće životinjskog porijekla, trebamo izbjegavati, ipak najnovija saznanja pokazuju da prirodne masnoće poput maslaca, nemaju nikakve veze sa srčano-žilnim i drugim oboljenjima. Štoviše, dokazano je da maslac sadrži mnoge hranjive tvari koje djeluju preventivno protiv mnogih bolesti.

Maslac je bogat vitaminom A koji je potreban za zdravlje štitnjače i nadbubrežnih žlijezda, pravilnog funkcioniranja srca i krvožilnog sustava. Abnormalnosti srca i većih krvnih žila javljaju se upravo u djece čije majke imaju nedostatak vitamina A. Maslac sadrži lecitin, tvar koja pomaže u pravilnoj asimilaciji i metabolizmu kolesterola i drugih komponenti masnoća, te također sadrži niz antioksidanata koji nas štite od slobodnih radikala koji oštećuju arterije. Vitamin A i vitamin E, kao i selen iz maslaca, igraju snažnu antioksidacijsku ulogu. Kolesterol u maslacu ima, između ostalog, moćno antioksidacijsko djelovanje protiv štetnih slobodnih radikala, koje često unosimo kroz oštećene i užegnute masnoće iz margarina i drugih industrijskih proizvoda. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu pravi maslac imaju upola manji rizik od razvijanja srčanih bolesti, nego ljudi koji umjesto maslaca biraju margarin.

Maslac ima i snažna antikancerogena svojstva. Njegove kratkolančane i srednjelančane masne kiseline imaju snažne učinke protiv tumora. Maslac također sadrži CLA (konjugiranu linolensku kiselinu) koja pruža izvrsnu zaštitu protiv raka, te je snažan antioksidant i jača imunološki sustav. Sadržaj CLA je međutim tri do pet puta veći u maslacu pašnih životinja, nego u maslacu životinja iz konvencionalnog uzgoja koje se hrane žitaricama. Vitamin A te antioksidanti u maslacu: vitamin E, selen i kolesterol, štite protiv raka kao i protiv srčanih bolesti. Vitamin A, kao i kratki i srednji lanci masnih kiselina, jačaju i imunološki sistem.

Wulzen faktor (anti-stiffness factor), tzv. faktor protiv ukočenosti, jedinstvena je komponenta maslaca. Nizozemski naučnik Wulzen otkrio je da ovaj faktor štiti od kalcifikacije u zglobovima, degenerativnog artritisa, kao i od stvrdnjavanja arterija. Nažalost, ova vitalna supstanca uništava se pasterizacijom i nalazi se samo u svježem nepasteriziranom mlijeku i maslacu.

Vitamini A i D koje nalazimo u maslacu esencijalni su za pravilnu apsorpciju kalcija i stoga neophodni za jake kosti i zube. Pošast osteoporoze u zemljama gdje se pije puno mlijeka posljedica je toga što ljudi biraju pasterizirano obrano mlijeko s manje mliječne masti, vjerujući da je to bolje za njihovo zdravlje. No kalcij se iz mlijeka ne može iskoristiti bez masti i vitamina topivih u mastima, kao ni bez enzima koji se uništavaju pasterizacijom, pa je tako kalcij iz obranog pasterizirang mlijeka beskoristan. Maslac ima također antikariogeni učinak, tj. štiti zube od propadanja.

Maslac je dobar izvor joda u obliku koji se dobro apsorbira, pa konzumacija maslaca sprečava gušavost u područjima u kojima nisu dostupni morski plodovi. Osim toga, vitamin A iz maslaca neophodan je za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde.

Mliječna mast sadrži glikosfingolipide, specijalnu kategoriju masnih kiselina koje štite od gastrointestinalnih infekcija, osobito u vrlo mladih i starijih osoba. Kolesterol u mliječnoj masti promiče zdravlje crijevne stijenke i štiti od karcinoma debelog crijeva. Kratki i srednji lanci masnih kiselina štite od patogena i imaju jaki antigljivični učinak, pa maslac igra važnu ulogu u liječenju candide (Candida albicans).

Mnogi čimbenici u maslacu osiguravaju optimalan rast djece. Glavni među njima je vitamin A. Djeca koja su kao bebe u majčinoj utrobi bila lišena dovoljne količine vitamina A često imaju uska lica i koštanu strukturu, mala nepca i zbijene zube. Ozbiljni nedostatak vitamina A dovodi do sljepoće, skeletnih problema i drugih urođenih deformacija. No, djeca koja od začeća imaju dovoljne količine vitamina A, imaju lijepo razvijene široke kosti lica, snažne i zdrave zube i odličnu koštanu strukturu. Vitamin A također ima značajnu ulogu u razvoju spolnih obilježja.

Vitamin K2 iz maslaca neophodan je za optimalan rast djece i prisutan je samo u mliječnoj masti dobivenoj od krava sa zelenih pašnjaka. Kolesterol koji se nalazi u maslacu igra važnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava. Nije slučajno da je majčino mlijeko puno kolesterola i sadrži preko 50% kalorija iz mliječne masti, jer to upravo djeca trebaju za optimalan rast i razvoj.

Mnogi ljudi su se odrekli maslaca vjerujući da ih masnoće debljaju. No, kratki i srednji lanci masnih kiselina iz maslaca ne pohranjuju se u masnom tkivu već se koriste za brzu energiju. Osim toga, maslac je bogat hranjivim tvarima, što daje dobar osjećaj sitosti, za razliku od nutritivno siromašnih prerađevina poput margarina, koje tijelu ne pružaju ono što mu treba pa tako izazivaju glad i potrebu za prejedanjem. Interesantno je popratiti koleraciju između konzumacije maslaca i debljine u Švedskoj. Od 1980-ih godina, otkada je krenula agresivna kampanja za light proizvode i otkada je potrošnja maslaca pala za skoro 60%, pretilost i prekomjerna tjelesna težina povećala se za 50%. Međutim, od 2005. godine potrošnja maslaca je ponovo porasla, jer svaki četvrti Šveđanin jede prema LCHF principu. To je konačno dovelo do ponovnog smanjenja postotka pretilih u Švedskoj.

Više nije tajna da je maslac zdrava namirnica, dok su margarin i hidrogenizirane masnoće iz prerađevina štetne. No, osim što brinemo za svoje zdravlje, konzumacijom domaćeg pravog maslaca i drugih kvalitenih mliječnih proizvoda od pašnih krava, potičemo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i lokalnu ekonomiju. Prirodan uzgoj krava na zelenim pašnjacima, podrazumijeva i rotiranje usjeva i ostavljanje različitih dijelova farme za ispašu krava, što istovremeno zemlji pruža koristan odmor i visokokvalitetno gnojivo. Polja koja se obrađuju na ovaj način daju vrlo kvalitetno povrće i usjeve u kasnijim sezonama, bez dodavanja dušičnih gnojiva i s minimalnom upotrebom pesticida. Isto tako, kokoši koje slobodno trče po dvorištu i kljucaju crviće daju jaja vrhunske prehrambene kvalitete, koja obiluju vitaminom A i korisnim omega-3 masnoćama. Zato nastojmo kupovati maslac, vrhnje, punomasno mlijeko i jaja iz slobodnog organskog uzgoja. To će proizvođaču donijeti dobru i poštenu dobit, a nama potrošačima osigurati nutritivno bogate visokokvalitetne prehrambene namirnice.

Maslo (pročišćeni maslac, ghee)

Neki ljudi su osjetljivi na mliječne proizvode. Alergiju obično izaziva mliječni protein kazein iz pasteriziranog mlijeka, a intolerancija se odnosi na mliječni šećer laktozu, kod osoba kojima nedostaje enzim laktaza pomoću kojeg se razgrađuje mliječni šećer. Maslac sadrži 80% mliječne masti, ali i manji postotak mliječnog proteina i mliječnog šećera. Ako napravimo maslo, uklanjamo protein i laktozu i ostaje samo 100 % čista mliječna mast koju izvrsno podnose i oni koji su osjetljivi na ostale mliječne proizvode. Ima dugu trajnost i pogodno je za prženje jer je stabilno na visokoj temperaturi.

Postupak:
Kilogram maslaca rastopite u posudi na laganoj temperaturi. Ostavite ga da lagano kuha (struji) oko 20 minuta, na najnižoj temperaturi i bez miješanja. Uklonite bijelu pjenu koja se taloži na rubovima posude, to je mliječni protein. Zatim maslo ostavite 15 minuta da se hladi, bez da ga dirate ili mičete posudu. Za to vrijeme ostatak proteina past će na dno posude. Pažljivo izlijte maslo u drugu posudu bez taloga. Eventualno ga možete procijediti kroz filter za kavu ili gazu. Izlijte ga u staklenku i zatvorite. Rok trajanja je neograničen.




Broj komentara: 39:

  1. Pozdrav, imam jedno pitanje, zasto su Kinezi i ostali Azijati dobra zdravlja, a koriste enormne kolicine rize u svojoj prehrani? Miha

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas lep i poucan tekst. Vazno je da se kod ljudi budi svest o pravoj hrani da LCHF dolazi sve vise do izrazaja.
    Zanima me koji maslac ide kad se topi, onaj bez soli koji stavljamo u nase LCHF torte ili onaj posoljeni koji kupujemo u pakovanju od pola kilograma ?
    Hvala Anita na jos jednom predobrom clanku !

    OdgovoriIzbriši
  3. Anita, imao bih jednu dobronamjernu sugestiju - umjesto riječi "Ghee" (pod kojom se komercijalno prodaje pročišćeni maslac u trgovinama zdrave hrane)preporučam korištenje stare hrvatske riječi koja označava isto, a nezasluženo je gotovo izumrla - "Maslo"

    OdgovoriIzbriši
  4. 1. što ti više pišeš to si mi draža :-)
    2. hvala za recept za ghee. skupilo mi se maslaca i sad imam rješenje za njega. do sada sam kupovala ghee, ali čini mi se da će mi ovaj iz kućne radinosti biti puno jeftiniji.

    OdgovoriIzbriši
  5. @ miha to su sve mitovi.

    @ mina možeš koristiti i posoljeni i neposoljeni maslac, isto kao i za prženje i pečenje hrane. meni nema neke razlike.

    @ dario, imaš pravo.

    @ vladka, još više posla za tebe ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Posto je "azijata" vise nego sto se moze zamisliti naravno da jedu jos vece nezamislive kolicine rize. Riza im je starvning food kao sto je nama bio krompir. Te oni uz rizu ne jedu kruh,niti se truju light i fat free proizvodima. Riba,alge,tuljani i kitovi jer im je to geografska hrana i na to su genetski preodredjeni. Mongoli nemaju rijec za rizu mada su iz Azije dok na drugoj strani Vietnam,Tajland,Laos,Kambodja zbog genetski mutirane soje imaju izraz "Ako zelite da vam djeca budu dvospolci jedite soju a zelite da vam djeca budu sumo borci dajte im rizu"

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ti Anita i za ovaj clanak. Poucan kao i uvijek. Naucila razliku izmedju maslaca i masla pa cu ga probati sama napraviti. Ono sto mene zbunjuje je to koje proizvode kupovati. Mozes li mi ti reci koji maslac iz svedskih trgovina je dobar. Iste probleme imam sto se tice mlijeka, vrhnja, mesa, ribe, ali i povrca. Uh!

    OdgovoriIzbriši
  8. @ goga švedski maslac i vrhnje su vrlo dobre kvalitete. meni su najdraži od skånemejeri ali i druge marke su dobre. bitno da je SMÖR a ne nešto drugo. vrhnje VISPGRÄDDE gledaj da je čista mlječna mast 40% i da nema dodatke karagen i sl. creme fraiche je isto odličan kupovni.
    mlijeko kupujem na farmi nepasterizirano http://www.guddebygard.se/, meso (junetinu) kupujem ekološku kod http://www.gronagardar.se/, ribu na ribarnici ali i smrznutu nekad. ali ne kupujem lax iz uzgajališta nego jedino ako nađem ulovljeni iz mora.

    OdgovoriIzbriši
  9. Anita,

    maslac od kikirikija na AC?

    Kupljen npr. u LIDLU? Pročitala sam negdje post od čitateljice koja je SAMA napravila maslac...(kupila kikiriki, samljela itd...)..

    kikiriki ima puno UH?

    Puno hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pravila AC dijete stoje na dnu sljedećeg posta: http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

      Dakle, ništa od kikirikija - ni u ljusci, ni u maslacu.
      A koliko UH neka namirnica ima, pogledaj tu: http://www.fineli.fi/foodlist.php?lang=en

      Izbriši
    2. @Danica:
      UH je skracenica od rijeci UgljkoHidrati.

      Pozdrav.

      Izbriši
  10. Evo prijavljujem uspjeh kod pravljenja masla, jedino ću ubuduće koristiti filter za kavu kod cijeđenja, a ne filtere za čaj (jer su premali). Svidjelo mi se kako izgleda mliječni protein kad se nataloži na dnu - kao neki žele ili ljepljiva ameba. Fora mi je i ova tvrdnja sa ajurvedske stranice (http://www.prirodom-do-zdravlja.net/tekst/ghee.html) koja kaže: Ghee star deset ili više godina postaje jaka tvar koji se koristi i kao lijek. Kaže se da je staro maslo tako moćno da čovjeka može povratiti iz kome. Koristi se kod gojaznosti, epilepsije, nesvjestice, poremećaja vida i sluha. Ghee je visokokvalitena namirnica potrebna našem tijelu. Ghee ne morate držati u hladnjaku, neće se pokvariti. Može stajati na sobnoj temperaturi mjesecima i koju godinu. *** Nek se javi tko je isprobao! P.S. okus je isto super. (Ovo ne tvrdim za taj starinski ghee)

    OdgovoriIzbriši
  11. Lijep pozdrav! Prvi put Vam pisem pa prije pitanja zelim Vam se zahvaliti na blogu i reci Vam da ga obozavam i da mi je, inace zainteresiranoj za ono sto jedem i pravilnu prehranu, postao omiljeni izvor znanja o prehrani i otvorio nove vidike.
    Zanima me imate li saznanja o tzv.tibetanskoj gljivi koja stvara kefir? Dobili smo gljivu prije par dana i radimo po dobivenim uputama, a kefir je odlicnog okusa, puno boljeg od onog koji kupujemo u trgovinama.
    Hvala unaprijed,

    Ruzica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ružice sve o kefiru i tibetanskoj gljivi (što je krivi naziv jer kefir nije gljiva) možete pročitati ovdje :)
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/04/kefir-cudesna-hrana-sa-kavkaza.html

      i ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/06/prakticni-savjeti-za-vas-koji-pravite.html
      Lijepi pozdrav!

      Izbriši
  12. Da li mogu pretjerati u korišćenju maslaca kod ishrane dvogodišnjaka, kao i koliko jaja može jesti nedjeljno. Mada, po čitanju tekstova, vidim da problemi nastaju od korišćenja šećera u raznim oblicima. Ipak, molim Vas za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majo, nećete pretjerati s maslacem. Ja dajem djeci 2-3 žumanjka dnevno (od domaćih jaja) - puni su vitamina, minerala i dobrih masnoća.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/04/jaja-nasa-svagdasnja.html

      Izbriši
  13. Koje boje i mirisa treba bit domaci maslac? kupila sam jedan, bijeli je i mirise "kravlje", pa da znam za ubuduce. hvala

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Anita, posto si bila u Svedskoj onda znas i za Bregott cuveni.
    Reci mi da li je on cisti maslac, je li ok za jesti? Svedjani ga tamane dobro...
    Znam da je jako kalorican ali ako je maslac a ne margarin onda bi trebao biti ok?
    IngredienserSmör (pastöriserad grädde, mjölksyrakultur),rapsolja, vatten, salt 1,8%, vitamin A och D.
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maslac pomiješan s repičinim uljem. Svakako bolji nego margarin, ali maslac je bolji. Bregott je popularan jer se lako maže, isto se tako lako može mazati maslac ako se drži na sobnoj temperaturi.

      Izbriši
  15. koji maslac da koristim u USA? ima ih dosta vrsta pa neznam sta da kupim.

    OdgovoriIzbriši
  16. Skoro sam u jednom tekstu pročitao toliko lošeg o margarinu da mi je preselo sve ono što sam do sada namazao na hleb,prestao sam da ga konzumiram i zainteresovao se za maslac,koji iskreno nikad nisam kupio a možda ni probao...hvala za još jedan prosvećujući tekst o zdravoj hrani...

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Anita
    Na anti candida dijeti sam, osjecam se dobro, malo neobicno! Samo sto puno mrsam, pa bih htjela stopirati daljnje mrsanje. Otprilike dnevni unos je proteina kako preporucujete, UH oko 15-20 gr iz povrca (tikvice, krastavac, paradajz,paprika, patlidzan) i sjemenki suncokreta i susama. Masti (najvise maslaca) oko 200gr dnevno! Da li mi mozete reci, da li je ovo ok unos? Ili da nesto smanjim ili povecam? Kako bih dobila koji kilogram-šta mi predlazete? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Tea:
      Visina i tezina?
      Ako ste izgubili 1, 2 ili 3 kilograma, radi se o vodi, a ne o masnom tkivu i tu nista nema lose.
      Ako pak mislite da ste premrsavi, to cete popraviti ubacivanjem vise ugljikohidrata uz masnoce, ali nakon sto vratite Candidu u ravnotezu. Sad izdrzite neko vrijeme, unosite masnoce i dalje koliko Vam treba da niste gladni i kad budete sigurni da Candida vise nije u prekomjernom broju, uvedite postepeno vise ugljikohidrata (voce, korjenasto povrce, sumsko voce) za debljanje.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Hvala puno na odgovoru.
      Izgubila sam puno, trenutno imam 44kg visina 171cm. :(

      Izbriši
    3. Tea, vrlo vjerojatno ste takve tjelesne građe - ektomorf, zato ste vitki, uz to i lako i brzo mršavite, gubite i masno tkivo i mišiće. Teško da biste se mogli udebljati na AC dijeti. Povećajte količinu hrane u svakom obroku i imajte više od tri obroka dnevno. Proteine uzimajte više od 1 g po kg čiste tjelesne mase, bar 1,5 g, proteini, prvenstveno iz mesa i jaja, su hrana za mišiće. Ne trebate se vagati svakodnevno, dovoljno je tjedno jedanput.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    4. @Tea:
      To je stvarno ekstremna mrsavost za tu visinu, premda kod mladih djevojaka koje se jos uvijek razvijaju nije neobicno i jednostavno su krhke (i.e., nerazvijene) gradje.

      Medjutim, kod odrasle osobe je to zaista problem i zena ne moze imati hormonalnu ravnotezu bez odredjene kilaze, tocnije, odredjenoga postotka masnoga tkiva.

      Sudeci po tome sto ste napisali, jedete dovoljno (ako se ne bavite nekom pretjeranom tjelesnom aktivnoscu) kalorija, sto onda moze znaciti samo jedno, a to je da organizam nije u stanju apsorbirati nutrijente upravo zbog crijevne neravnoteze, Candide, parazita i bakterija kao patogenih organizama. I to, pod uvjetom da niste u stresu koji isto oslabljuje imunitet, kao i neravnoteza u crijevima.

      U tom slucaju domaci kefir je nezamjenjiv (ni najbolji probiotici u kapsulama nisu ni blizu po kvaliteti) uz smanjen unos ugljikohidrata i temeljac kako bi se popravilo stanje u crijevima. Kad se ovaj problem rijesi uz kuru Anticandida, moci cete se udebljati. Prema tome, i dalje vrijedi savjet da se nastavi s lijecenjem do poboljsanja simptoma, nakon cega slijedi postepeno konzumiranje ugljikohidrata za debljanje. Do tada se dobro pobrinite da nikako i nikad niste gladni, odnosno, jedite zivotinjske masnoce koliko god treba, bez obzira ako to znaci i vise od 200g. Sto se vise zivotinjskih masnoca unosi, brze se ozdravlja i Vi s masnocama ne mozete pretjerati. Najbolji izvor je sirov maslac pasnih zivotinja, ali moze i kupovni u nedostatku sirovoga domaceg.

      Pozdrav.

      Izbriši
  18. Draga Anita,
    u mjestu gdje živim gotovo se ne može naći nepasterizirani maslac. Da li ghee od pasteriziranog maslaca ima smisla?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Maslo je "procisceni" maslac i sadrzi 100% masti, a maslac uz oko 80% masti sadrzi jos i vodu (oko 18%), laktozu (oko 0.7%) i bjelancevine (oko 0.6%) i nema veze s pojmom pasteriziranoga ili nepasteriziranog - i od jednog i od drugog moze se dobiti maslo.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Bogat je vitaminima to je tačno, ali šta bude sa tim vitaminima kad se mleko skuva, pa se maslac odvoji, pa se opet maslac kuva da bi se dobio prečišćeni ghee... vitamini se unište tolikim kuvanjem i ponovnim zagrejavanjem, kuvanje ga dosta osiromaši...

      Izbriši
    3. @:

      Neki vitamini manje su osjetljivi na visoke temperature od drugih vitamina. Vitamin A spada u stabilnije vitamine, a udio vitamina A u maslacu i maslu ovisi o uzgoju krava.

      Pozdrav.

      Izbriši
  19. Da li može ghee da se napravi a da se ništa ne kuva? :) da to bude ,,sirovi ghee,, :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:

      Sirovo maslo moze se dobiti jedino centrifugom, a to je onda nesto poput visokovitaminskoga maslacnog ulja (u opisu pise da je razlika ovoga i obicnoga masla nezagrijavanje pri izradi).

      Tako da, ako se jednom upustite u takvu izradu, obavijestite me, kupila bih rado. :)

      Pozdrav.

      Izbriši
  20. Ja radim domace sirovo maslo samo za svoje potrebe. Navikla sam se na ukus I miris. Jos cu od svoje nene uzeti stap I s njime raditi, iz njega mlacenica bude savrsena. Nazalost, kod nas ti stari obicaji izumiru. Hvala na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  21. Imam jedno pitanje,da li je u redu koristiti maslac,mleko,jaja,meso i sve sto podrazumeva LCHF cak i ako nije iz organske proizvodnje? Drugim recima ako ne postoji mogucnost nabavke organskih namirnica a da pri tom smanjimo unos UH i izbacimo secere,skrob itd. a sve prema principima LCHF da li se i tada postizu svi pozitivni efekti ove ishrane? Postavljam ovo pitanje jer zivim na bliskom istoku i skoro sva hrana je uvozna,nema domace proizvodnje hrane kao na nasem podneblju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e to i mene jako zanima jer stvarno nemam kak nabaviti domace.... :(

      Izbriši
  22. Pozdrav svima iz Modriče.
    Gi pravim na nešto drugačiji način. Ja ga pustim da se krčka nešto duže (skoro sat vremena) uz redovno skidanje pjene, dok ne dobijem providnu masnoću boje meda, a talog koji ostane na dnu se slijepi za šerpu.
    Tako dobijeni gi mi se i po mirisu i po ukusu razlikuje od kupovnog (kupovni mi više "vuče" na mlijeko).
    I kome god sam ga dosad davao da proba svi su bili oduševljeni :)
    Mladen

    OdgovoriIzbriši
  23. Jel može neko da objavi recept za maslac iz svog iskustva? Može li se dobiti bez štapa tj sa mikserom i jel se dobija od kiselog mlijeka ili vrhnja/pavlake/kajmaka?
    Hvala unaprijed :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.