subota, 28. kolovoza 2010.

Kokosovo ulje – nova medicina

Kokosovo ulje ima nevjerojatnu hranjivu vrijednost i farmakolosko djelovanje. Nazalost je ovo ulje dugo bilo obezvrijedjeno i zaboravljeno u modernoj medicini. Ali u novije vrijeme se ova nepravda polako ispravlja i kokosovo ulje se vraca u upotrebu. Ne samo da je najzdravije ulje, vec je i fantasticna prehrambena namirnica.

Kokosovo ulje je dobilo negativnu reklamu, kao i ostale zasicene masnoce, iz politickih i ekonomskih razloga. Industrija soje i kukuruza, uz pomoc drzavnih organa, proglasili su zasicene masnoce nezdravima da bi uspjesnije prodavali rafinirano sojino i kukuruzno ulje, koja su zapravo stetna zbog visokog sadrzaja visestruko nezasicenih masnih kiselina koje se lako oksidiraju (uzegnu se) i izazivaju mnoge ”moderne” bolesti.

Kljucni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snazno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas na taj nacin stiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se jedino jos nalazi u majcinom mlijeku gdje sacinjava zivotno vazni sastojak jer stiti dijete od raznih infekcija dok mu vlastiti imunoloski sistem jos nije potpuno razvijen. Jos jedan sastojak kokosovog ulja je kaprilicna kiselina koja potice rast ”dobrih” bakterija narocito bakterije mlijecne kiseline. Znanstvena istrazivanja pokazala su da kaprilicna kiselina djeluje protiv candide i unistava parazite u probavnom traktu.

Tzv srednje lancane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju se vrlo lako probavljaju i absorbiraju u tijelu. Za razliku od drugih ulja uopce ne opterecuju probavni sistem i unutrasnje organe. Daju brzo energiju i poticu samoizljecujucu sposobnost organizma jacajuci imunoloski sistem. Ovo je vrlo vazno npr za bolesnike kojima je potrebna sva snaga organizma za izljecenje od ozbiljnih bolesti. Laka probavljivost ovog ulja je vrlo vazna za osobe sa probavnim tegobama koje tesko probavljaju masnocu pa tako kokosovo ulje pomaze iskoristavaju vitamina topivih u masnoci (A, D, K, E).

MCFA masne kiseline iz kokosovog ulja se ne mogu spremati u tijelu kao masne zalihe zato sto ne cirkuliraju kroz krvotok nego se direktno kroz port venu transportiraju u jetru gdje se odmah pretvaraju u energiju. MCFA masne kiseline ubrzavaju metabolizam i sagorijevanje kalorija pa tako pridonose mrsavljenju.

S godinama nasa tijela vise na funkcioniraju kao prije, gusteraca proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, mi absorbiramo manje vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sistem se otezava. Svakodnevna upotreba kokosovog ulja pomaze bolje iskoristavanje vaznih vitamina i minerala i olaksava probavni sistem.

Kokosovo ulje je odlicno i kao ulje za masazu i njegu koze. Stvara barijeru protiv infekcija, cini kozu meksom, sprecava stvaranje bora i starackih fleka. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kozu te jacaju vezivno tkivo sto pridonosi cvrstoci i elasticnosti koze.

Kokosovo ulje je vrlo otporno na visoke temperature pa se moze koristiti u pripremanju hrane, za przenje i pecenje, kao dresing za salatu, kao dodatak u kuhanoj rizi ili u pripremi smoothies. Svakodnevnim unosom kokosovog ulja, moze se osjetiti lagano povisenje tjelesne temperature zbog pojacanog metabolizma kad se sagorijevaju srednje lancane masne kiseline. Kokosovo ulje daje vise energije i osjecaj sitosti pa tijelo manje trazi hranu bogatu secerom i skrobom, sto postepeno olaksava prelaz na zdraviji nacin prehrane.

Umjerena terapeutska doza je 3-4 zlice ulja dnevno da se dobije dovoljno laurinske kiseline koja jaca imunitet. Vodite racuna da kupite hladno presano kokosovo ulje (virgin) u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a ne rafinirano kakvo se mozda moze naci u obicnim prodavaonicama koje je dosta jeftino. Ovo rafinirano i stvrdnuto kokosovo ulje se izlucuje iz suhe tvari koja je ostala nakon hladnog presanja. Ekstrahira se uz pomoc visokih temperatura te se zatim hidrogenizira (ocvrcuje) kao margarin. Ova masnoca nema iste karakteristike kao hladno presano ulje.

Na hladnijoj temperaturi je kokosovo ulje u cvrstom stanju, a na oko 23 stupnja pocinje biti tekuce. Zato mozemo reci da zimi imamo kokosovu mast a ljeti kokosovo ulje :)

Procitajte: O cemu se radi ovaj blog? 
Sto je prirodna covjekova hrana?

O kokosovom ulju citajte vise u odlicnim clancima Mary G. Enig, PhD, svjetski poznatog i priznatog strucnjaka na podrucju biokemije lipida: A New Look at Coconut OilMore Good News on Coconut OilThe Latest Studies on Coconut Oil

Jos vise clanaka o kokosovom ulju drugih autora.


Broj komentara: 125:

  1. Baš mi je drago što ste napisali artikal o kokosovom ulju!

    Šaljem vam jednostavan recept za pravljenje kokosovog mlijeka, nadam se da će Vam se svidjeti.

    Potrebno:

    30 dkg kokosovog brašna
    1 l vruće vode



    Stavimo vodu da proključa.
    U zdjelu postavimo gazu (ili kuhinjsku krpu), pa na nju pospemo kokosovo brašno.
    Zatim sipamo vruću vodu na brašno, promiješamo, stavimo poklopac na zdjelu i ostavimo tako dok se ne ohladi.
    Nakon što se ohladi, "iscijedimo" gazu kako bi sva tečnost izašla iz nje.

    Ovako dobiveno mlijeko se odmah može konzumirati (npr. za griz, pudinge, sutlijaš, sladolede, itd.)

    Mlijeko se također može ostaviti u hladnjaku. Kad se ohladi, na vrhu će se stvoriti kokosova mast, koja topljenjem postaje tečna i može se koristiti pri kuhanju.

    Gaza i ostatak kokosovog brašna se može prostreti da se osuši, pa se brašno opet može koristiti kako ga obično koristimo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa kokosovo brašno je već odmašćeno! Kokosovo mleko se pravi tako što se izrenda svež kokos i on se koristi za spravljanje mleka.
      MM

      Izbriši
  2. Enid hvala na receptu, bas cu isprobati ovo mlijeko da u njemu skuham zobenu kasicu djeci za dorucak :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao prvo, hvala vam na svim informacijama koje dijelite sa nama.
    Imam pitanje u vezi kokosovog ulja. Kazete da trebamo kupiti ekstra djevicansko i hladno presano kokosovo ulje.Naime zivim u Holandiji i po netu sam trazila info gdje mogu kupiti kokosovo ulje i sad me nesto zbunjuje. Nasla sam kokosovo ulje koje nema mirisa i ono je negdje oko 25 eura za 2 kg.Ulje je i biolosko, ali nigdje se ne spominje da je i ekstra djevicansko(marka Royal Green). Takodje sam nasla kokosovo ulje za koje pise da je ekstra djevicansko hladno presano, ali i da ima njezni okus kokosa.Ono je oko 35 euroa za 2 kg (marka Omega More).
    E sad ja ne znam koje da kupim. Biolosko bez mirisa ili djevicansko sa mirisom kokosa.
    Isto tako malo me brine taj miris kokosa koji ce se eventualno osjecati ako bih kuhala na njemu.
    E da,mozete li mi odgovoriti koliko otprilike moze da traje 2 kg kokosovog ulja. Iz ekonomicnih razloga uvijek kupujem veca pakovanja :)
    Unaprijed zahvalna!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zana, i u Svedskoj je isto i otprilike isto kostaju obje vrste ulja. Bila sam uvjerena da je i ovo ulje bez okusa hladno presano i da je okus uklonjen zato sto mnogi ljudi ne vole okus kokosa. Ali kad sam kupila takvo ulje primjetila sam da ne stoji na njemu "djevicansko". Bas zato sam prije neki dan uputila pitanja na par mjesta, koja je razlika izmedju ova dva ulja, pa cim saznam tocan odgovar napisat cu.
    Miris i okus kokosa u djevicanskom ulju je zaista vrlo blag i nije neugodan u pripremi hrane. Ja przim i pecem na svinjskoj masti i maslacu sto je jeftinije a isto tako dobro, a kokosovo ulje se koristim u terapeutske svrhe.
    Ako koristite 3 zlice dnevno kako se preporucuje, to je otprilike 45 grama, meni pakovanje od 500 g traje 10-12 dana. Znaci 2 kg moze trajati mjesec i pol.

    OdgovoriIzbriši
  5. Anita, puno hvala na odgovoru :)
    Kupit cu djevicansko kokosovo ulje i poceti ga kao i ti upotrebljavati. Za kuhanje znaci maslac i ekstra djevicansko maslinovo ulje (svinjsku mast ne koristim). Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako sam obecala, raspitala sam se kod proizvodjaca koja je razika izmedju djevicanskog hladno presanog kokosovog ulja i hladno presanog kokosovog ulja koje nije djevicansko i nema miris.
    Obje vrste su hladno presane, ali djevicansko dolazi od prvog presanja (zato se smije zvati djevicansko) a ovo drugo ulje nije iz prvog presanja.
    Ulje koje nije djevicansko se podvrgava procesu deodoriziranja - zagrijava se na 220 stupnjeva pomocu vodene pare sto uklanja miris. Ovo ulje je pogodnije za zagrijavanje i pripremu hrane, dok je djevicansko bolje za direktnu konzumaciju.
    Laurinska kiselina se ne unistava zagrijavanjem, ali se dio vitamina gubi na visokim temperaturama.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dobar dan! Čitam vaš blog i sve mi je zanimljivo i privlačno. Namjeravala sam kupiti kokosovo ulje, ali sam jučer dobila nalaze jetrenih proba i neke vrijednosti su povišene (ALT 50, ref.vrij. 10-36 i GGT 37, ref. vrij. 9-35, AST i ALP su normalni). Budući da sam kao dijete imala hepatitis, a sada su mi nalazi ovakvi, zapitala sam se je li ovo pravi način prehrane za mene i može li mi pretjerana masnoća škoditi? I smijem li koristiti to kokosovo ulje?
    Ispričavam se ako je ovakvo pitanje već bilo.
    Hvala i LP!

    OdgovoriIzbriši
  8. ja nisam lijecnica pa ne znam citati vas nalaz jetrenih proba. ali znam da mnoge osobe koje imaju problema sa jetrom jedu manje UH i vise masnoce. to ne treba biti nista ekstremno. ako pazljivo i postepeno uvodite promjene u nacin prehrane mozete pratiti kako vam tijelo reagira. ako izbacite secer i rafinirane UH to moze samo rasteretiti jetru. kokosovo ulje je vrlo lagano za probavu i ne opterecuje unutrasnje organe na nacin kako to cine druga ulja i masnoce, pa mozda mozete isprobati uvesti ovo ulje umjesto nekih drugih masnoca koje ste do sada koristili.

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav svima,
    počela sam zajedno sa suprugom Zelenu kuru prije 5 dana, uzimamo i kokosovo ulje 3 puta na dan-šećer samo stevia (i nije mi baš ukusna i nije mi dobra za kolač-probala sam kokos šnite-bjelanjci,kokos,stevia i glazura:kakao,stevia i maslac-nije dobro ispalo-bez okusa a glazura kiseleog okusa)i imam problem-nadutost. Umjesto da stomak polako postaje ravniji, on je sve veći, hlače stišću sve više. Stolica je redovna, ništa pojačana. I vježbam trbušnjake...čudan osjećaj-je li moguće da je to zbog promjene prehrane? Ili je naprosto prerano za bilo kakakv zaključak.Hvala i Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  10. Luna, mislim da je prerano za zakljucke. Dajte tijelu malo vremena da dodje u ravnotezu. Svaka promjena prehrane se odrazava na probavu, i nekom je stomak vise osjetljiv a nekom manje.
    Zasto odmah na pocetku Zelene Kure pravite kolace. Bilo bi dobro da jedno vrijeme jedete samo "pravu" hranu: riba i morski plodovi, jaja, meso, maslac, povrce, kokosovo i maslinovo ulje...
    Ja sam dugo izbjegavala sve sto podsjeca na slatko, kruhove, peciva, steviju, tuceno vrhnje, da se odviknem slatkog okusa. Steviju koristim tek odnedavno i to tabletice za kavu. Cula sam jucer od citateljice da Kal stevija u prahu ne mijenja okus namirnica a da stevija u kapima daje drugaciji ruzan okus. Ne znam od cega to zavisi ali pretpostavljam da razni proizvodjaci koriste razne nacine za proizvodnju zasladjivaca na bazi stevije pa da tako dolazi do razlicitosti okusa.
    Nadam se da cete uskoro osjetiti pozitivne strane Zelene Kure :)
    Lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  11. Postovana Anita,

    htjela sam da vam se javim. Danas sam 5. dam na zalenoj kuri i znam da je rano za zakljcke ali ja se osjecam super. Ne umisljam, puna sam energije, sita, raspolozena, i lagana.
    Hvala Vam na ovom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  12. poštovani..
    imam velikih problema sa probavom pa sam odlučila kupiti kokosovo ulje, jer vidim da ga jako hvalite:-)zanima me kolika je preporučena dnevna doza?? malo sam zbunjena, jer pročitala sam da neki preporučuju za bolju probavu po 1žličicu prije jela 3xdnevno, neki 3velike žlice tokom dana.. pa sada što je ispravno?? moram naglasiti da ću krenuti i sa zelenom kurom jer imam i problema s napuhanim trbuhom, ma grozno.. a htjela bi skinuti i 5kg pa da spojim sve to skupa:-))

    OdgovoriIzbriši
  13. neva, pocnite sa 1 cajnom zlicicom prije jela 3 x dnevno pa postepeno povecavajte dozu do 1 jusne zlice 3 x dnevno. 3 jusne zlice su terapijska doza koju mozete koristiti dokle god vam problemi sa probavom potpuno ne nestanu. zelena kura i kokosovo ulje ce vam puno pomoci protiv napuhanosti i problema sa probavom, ovo je i moje osobno iskustvo.
    sretno i javite kako vam ide :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Tanja hvala sto ste se javili. Drago mi je da vam ZK prija, samo nastavite i javite se opet :)

    OdgovoriIzbriši
  15. dali se kokosovo ulje mora držati u frižideru ili to nije potrebno??

    OdgovoriIzbriši
  16. danas sam slucajno u B.Palanci,u jednoj prodavici zdrave hrane naisla na kokosovo ulje i iznenadila se cijenom staklenka od330gr stoji oko 4 eura pa ako je netko u pogranicnom podrucje moze da kupi.
    Anita hvala Vam jos jednom za divan blog
    srdacan pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  17. Lijep pozdrav, sve pohvale i jedno pitanje - da smije da se koristi bučino ulje? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  18. bucino ulje se moze koristiti ako je hladno presano. sva ulja od sjemenki i orasastih plodova moraju biti hladno presana, i moraju se cuvati u hladnjaku i koristiti "na hladno" dakle ne zagrijavati jer sadrze visenezasicene masne kiseline koje mogu oksidirati (uzegnuti se).

    OdgovoriIzbriši
  19. Vidjela sam da kokosovo ulje ima i u kapsulama, da li su dobre i za sta, hvala, lijep pozdrav, Alma

    OdgovoriIzbriši
  20. počela sam malo proučavati LCHF prehranu i htjela sam kupiti kokosovo ulje. dok sam tražila gdje ga ima za kupiti naišla sam na ovaj članak koji me je uznemirio. možete li ga prokomentirati? http://www.jeffnovick.com/RD/Newsletter/Entries/2008/4/10_Marketing_Junk_Food%3A_Dont_Go_Cuckoo_Over_Coconut_Oil.html

    OdgovoriIzbriši
  21. Na internetu se moze procitati svega i svacega i u toj dzungli nije lako razluciti koji su ozbiljni izvori informacija. Mary G. Enig, PhD je medjunarodno poznat i priznat strucnjak na podrucju biokemije lipida. Preporucam njenu knjigu iz 2000 "Know Your Fats: The Complete Primer for Understanding the Nutrition of Fats, Oils and Cholesterol". Njezin odlican clanak "A New Look at Coconut Oil" mozete citati na internetu ovdje https://www.realmilk.comwww.westonaprice.org/know-your-fats/541-new-look-at-coconut-oil.html
    Lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  22. alma, nije mi poznato kakvo je to kokosovo ulje u kapsulama. preporucam hladno presano virgin kokosovo ulje koje se moze nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim apotekama.
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Anita, buduci da u Bosni nisam nasla mjesto gdje prodaju hladno presano kokosovo ulje snalazila sam se, pa sam ga prvi puta nasla u Hrvatskoj i bilo je odlicno, dvije tegle od 500ml. Sada sam zamolila starijeg kolegu koji je isao u Bec za praznike da mi tamo kupi jos jedan kilogram ali kakvo razocarenje... Ja nisam sigurna na koji nacin im je on objasnio sta trazi (jasno sam mu napisala) oni su to narucili jer nisu imali odmah i sada u kuci imam 'Oleum cocos hydrogenatum', proizvodjac Caelo..cim sam vidjela 'hydrogenatum' smucilo mi se... Da li ja ista mogu da uradim s njim?? Meni se cini da uopste nije jestivo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, ekstradjevičansko kokosovo ulje (Royal Green) 325g možete kupiti u prodavnici Makrovita, BBI Centar, V kat, Sarajevo ili naručiti preko www.amazon.co.uk.

      Izbriši
    2. Sabina, ja kupujem extra djevičansko hladno prešano kokosovo ulje s ove stranice, http://www.iherb.com/now-foods-healthy-foods-virgin-coconut-oil-20-fl-oz-591-ml/7090?rcode=nzd003, dolazi iz Amerike, pošarina je 4$, u prosjeku treba 15-20 dana da stigne. Jako fino miriše, moje tople preporuke

      Izbriši
  24. draga sabina, bas mi je zao sto niste imali srece s kokosovim uljem ovaj put. nazalost to nije vrsta kokosovog ulja koje blagotvorno djeluje na nase zdravlje vec hidrogenizirano ulje sto znaci kemijski izmijenjeno, a osim toga to ulje koje se hidrogenizira nije hladno presano ulje kokosa vec se dobiva na neki jeftiniji i nezdraviji nacin.

    ako mene pitate za savjet, ja ga ne bih koristila. radije prezaliti bacen novac nego to jesti. ali da vam kazem, ne morate vi obavezno stalno u prehrani koristiti kokosovo ulje. kad budete opet u prilici nabavite ovo provjereno a u medjuvremenu koristite druge masnoce koje su dobre kao maslinovo ulje, maslac i svinjska mast.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kokosova mast/ulje se sastoji od zasićenih masnih kiselina pa je besmislica da se ono, nakon ekstrakcije na višim temp. hidrogenizira. Hidrogenizacija je uvođenje vodika u molekulu u kojoj postoje nezasićenja a tih nema u onim molekulama masnih kiselina od kojih se sastoje kokosovo ulje. Također, pri zagrijavanju kokosovog ulja ne dolazi do nastanka peroksida (što je slučaj s većinom biljnih ulja, uključivo maslinovo) pa je stoga inzistiranje na "djevičanskoj" varijanti bacanje novaca.

      Izbriši
  25. Poštovana Anita, kupila sam kokosovo ulje proizvođača Bio Planete http://www.bioplanete.com/Coconut-oil
    Zanima me Vaše mišljenje o njemu; dali je dobro za konzumiranje u prehrani?
    Unaprijed hvala,
    Antonija

    OdgovoriIzbriši
  26. @ antonija, prema ovome sto stoji na njihovoj stranici, ulje je "virgin" hladno presano sto znaci da je dobre kvalitete.

    OdgovoriIzbriši
  27. Mene zanima dali ima isti efekt ako svaki dan jedem kokosove kuglice kao i to ulje jer ga nemam gdje kupit?I dali se tn ulje moze napravit sam sebi od kokosovog brasna ili oraha?Dali je isto?Hvala na odg.

    OdgovoriIzbriši
  28. @ anon. kokosove kuglice nemaju isti efekat kao kokosovo ulje. medju komentarima ima recept kako se moze napraviti kokosovo mlijeko od kokosovog brasna, ali mlijeko nema isti terapijski ucinak kao ulje jer sadrzi manju koncentraciju masnih kiselina. neznam kako se sam sebi od kokosa moze napraviti ulje.

    OdgovoriIzbriši
  29. Možete li mi reći, postoji li i dalje neka stranica preko koje bi se moglo naručiti kokosovo ulje? Link na stranicu koji ste ranije dali u nekom od komentara više nije aktivan, a rijetko gdje ga se inače može kupiti. I usput, koja bi bila prihvatljiva cijena za recimo litru? Naišla sam na ulje koje košta oko 110 kuna za pola litre pa ne znam, izgleda mi skupo.

    OdgovoriIzbriši
  30. web ducan gea vise ne postoji. ovdje je popis prodavaonica gdje ima kupiti kokosovo ulje http://www.cocolocori.com/trgovine.html
    mozete nazvati bilo koji od ducana sa popisa i naruciti ulje, oni ce vam ga poslati pouzecem.
    cijena hladno presanog kokosovog ulja marke santa maria je oko 110 kuna pola litre. jeftinije verzije ovog ulja nisu hladno presane pa to nije ista kvaliteta ulja.

    OdgovoriIzbriši
  31. Mala dopuna: cijena kokosovog ulja Santa Maria je trenutno kn 120,oo, ulje je poskupilo (ranije je koštalo kn 104,90) jer mu je dodijeljen cerifikat da je iz organskog uzgoja.

    OdgovoriIzbriši
  32. kupila sam kokovita kokosovo ulje, na deklaraciji stoji da je to 100% kokosovo djevičansko ulje, ekološki proizvod, a na internetskim stranicama uvoznika stoji: " kokovita kokosovo ulje dobiveno je prešanjem kokosovog mesa poluindustrijski na visokim temperaturama dok se šećer ne karamelizira. U daljnjem procesu se kokosovo ulje izdvaja iz karamele i eliminira se kokosov miris. Mnoga druga kokosova ulja dobivena zagrijavanjem još su više pročišćena i rafinirana. Kokovita prolazi samo kroz proces eliminacije mirisa. "
    Obzirom da preporučujete hladno prešano kokosovo ulje, znači li to da sam pogriješila u izboru?

    OdgovoriIzbriši
  33. ako na pakiranju stoji da je djevicansko, onda bi trebalo biti hladno presano. takvo ulje ima miris i okus kokosa. ulje iz kojeg je uklonjen miris i/ili okus kokosa je toplinski obradjivano, ali to nije lose jer je kokosovo ulje vrlo stabilna masnoca kojemu visoka temperatura ne smeta. znaci, hladno presano ili djevicansko je bas najbolji izbor jer je najmanje obradjivano i najpogodnije je za uzimanje u terapeutske svrhe. druga dobra alternativa je toplinski obradjeno ulje bez okusa/mirisa, odlicno za pripremanje hrane. kokosovo ulje koje nije dobro je hidrogenizirano, rafinirano ili ocvrsnuto ulje, to su one jeftinije varijante koje se obicno prodaju o obicnim prodavaonicama hrane.

    OdgovoriIzbriši
  34. evo što sam pročitala na www.fitness.com.hr

    Nažalost, kokosovo ulje nije namirnica bez mane i opasnosti: ne treba ga koristiti za kuhanje i prženje, jer mu se struktura mijenja (raspada) na visokim temperaturama, pa gubi navedena svojstva. Izrazito je važno upozoriti da je kokosovo ulje zasićeno masnoćama, pa podiže kolesterol i trigliceride u krvi, što znači da ni u kom slučaju ne smije biti jedino ulje u prehrani, nego ga treba kombinirati s drugim uljima (uvjerljivo najbolje je hladno prešano maslinovo ulje).

    što je istina? je li otporno na visoke temperature ili nije?

    OdgovoriIzbriši
  35. @ sofija morate biti malo kriticniji prema svemu sto se moze procitati na internetu. pogledajte gornje linkove na engleskom od Mary Enig, vrhunskog strucnjaka, koja godinama istrazuje biokemiju lipida. pa necemo valjda na stranicama kao sto je fitness.com pronaci pouzdane sadrzaje :/

    OdgovoriIzbriši
  36. Kupila sam kokosovu mast(misleći da je kokosovo ulje)i sad me zanima kako je mogu iskoristiti?
    puno hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  37. @ arari, kokosova mast je isto sto i kokosovo ulje, u tvrdom je stanju ali preko 24 stupnja celzija postaje tekuca. vazno je da ste kupili hladno presano ulje i takvo mozete koristiti u pecenju kruha i peciva, kao dodatak u smoothies, juhama, cajevima ili kavi.

    OdgovoriIzbriši
  38. Lijep pozdrav!
    Pročitala sam veći dio Vašeg bloga. Sve što sam pročitala kao da je "sjelo" u mene, potpuno sam sigurna da će mi Vaš način prehrane pomoći!
    Želim Vas pitati , mislim kupiti ulje od kokos, ekstra djevičansko,hladno prešano royal green (henna plus), da li to mogu iskoristiti i kao terapiju i u prženju i dodatku hrani?
    Da li ovo ulje dobar izbor? :)

    OdgovoriIzbriši
  39. @ coctail nije mi poznata marka royal green ali ako je ulje extra djevicansko hladno presano onda je sigurno u redu. ovo ulje mozete uzimati kao terapiju a mozete ga koristiti i u pripremi hrane.

    OdgovoriIzbriši
  40. Hvala Vam na odgovoru! Stvarno ste mi uljepšali život! :)
    Želim Vam puno sreće u Vašem radu!

    OdgovoriIzbriši
  41. Draga Anita,

    jako mi se sviđa Vaš blog. Već godinama čitam različite knjige o prehrani koje sve zvuče jako uvjerljivo, a zastupaju vrlo često potpune suprotnosti, pa ne znam na kraju što vjerovati. Nisam stigla proučiti sve što ovdje piše pa ne znam jeste li se osvrnuli na prehranu po krvnim grupama po Dr.Adamu. Moja krvna grupa je 0 i primjetila sam da mi način prehrane koji on opisuje za grupu 0 jako odgovara, ali u biti to je upravo LCHF prehrana pa je to možda čista podudarnost. Međutim, pitam se što onda sa krvnom gupom A koja bi trebala izbjegavati meso a jesti puno žitarica? Što Vi mislite o tome da pojedine namirnice nisu dobre za neke krvne grupe? Primjerice, ja bih po tome trebala izbjegavati kokos, a vidim da se o kokosovu ulju piše da čini čuda pa sam ga htjela konzumirati, a sad se pitam smijem li.
    Također, ne znam što da mislim o makrobiotici, s obzirom da mnogi ljudi tvrde da su se izliječili od mnogih bolesti upravo makrobiotikom. Možda je to opet podudarnost po krvnim grupama, pošto primjerice grupa A treba ishranu sličnu makrobiotici? Bila bih zahvalna na Vašem mišljenju,

    Anita

    OdgovoriIzbriši
  42. @ anita, o prehrani se pise vise nego ikada, i covjek ne zna sto bi vjerovao. ja uvijek kazem, slusajte svoj razum i svoje tijelo. isprobajte sami ono sto vam se cini logicno i prihvatljivo i brzo cete osjetiti na vlastitom tijelu da li je to dobra prehrana za vas.

    teorija o prehrani prema krvnim grupama je poprilicno neosnovana, ali ono sto je dobro je da se (za sve krvne grupe) iskljucuje industrijsko smece. dovoljno je samo to pa da ljudi osjete veliko poboljsanje. ostalo je vjerojatno samo podudarnost. krvna grupa A tu najgore prolazi posto se preporuca vegetarijanska prehrana bazirana na soji, koja je narocito stetna.

    makrobioticari iz svoje prehrane iskljucuju industrijski otpad, ne jedu secere, ne piju alkohol, jedu umjerene kolicine hrane itd. ovo dovodi do svojevrsnog ciscenja organizma sto je vrlo pozitivno i time se mogu poboljsati mnogi simptomi. medutim ovo nije zdrava prehrana na duze staze posto se bazira na zitaricama i soji. nedostaju proteini i masnoce koji su gradjevinski materijal za ljudsko tijelo.

    OdgovoriIzbriši
  43. zanima me znate li smije li se kokosovo ulje koristiti u trudnoći? hvala

    OdgovoriIzbriši
  44. @ naravno da smije, kokosovo ulje je prirodna namirnica, kao maslac, vrhnje, mlijeko, maslinovo ulje...

    OdgovoriIzbriši
  45. Draga Anita,

    Pročitala sam da je kokosovo ulje odlično protiv candide, kako oralna konzumacija, tako i lokalna.. mazanje zahvacenih podrucja. Znate li mozda ista o tome? Ne znam koristi li se isto u tom slucaju ista vrsta ulja? Inace kupim u BioBio za kuhanje extra djevicansko

    Hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
  46. @ mozete se slobodno mazati kokosovim uljem i to sa istom vrstom koju koristimo kao namirnicu - hladno presano djevicansko :)

    OdgovoriIzbriši
  47. ojla Anita!! imam kod kuće kokosovo ekstra djevičansko ulje, koje sam kupila prije otprilike godinu dana i nisam ga baš korstila pretjerano, ostala mi skoro cijela teglica.. i sad sam ga htjela ponovo koristiti kad ono pogledam datum i piše da rok trajanja istječe 17.08.2011:-(( nije da je baš puno prošlo od toga, pa me zanima dali ga mogu svjedeno koristiti, jer baš mi je žao sad da moram baciti cijelu staklenku?? znam da se neki proizvodi mogu koristiti tj.još su dobri za jelo makar je istjekao datum.. imate iskustva s time, možda??

    OdgovoriIzbriši
  48. @ lana ja mislim da bi trebalo biti u redu. to je zasicena masnoca, stabilna na temperature. konzervanse ne sadrzi pa provjerite okus i miris - to su najbolji pokazatelji.

    OdgovoriIzbriši
  49. Poštovana Anita,
    Kupila sam royal green kokosovo ulje u teglici od 325ml, i na tegli piše virgin. Obzirom da nakon uporabe natašte imam mučninu, pregledala sam na vašem blogu, od ostalih koji su pisali da li imaju slična iskustva.

    Ali...jedino što mi je privuklo pažnju u jednom vašem odgovoru je da razlikujemo kokosovo ulje za konzumaciju i za kuhanje. Tu ste spomenuli i royal green brand. Kako da onda koristim ovo ulje, a da izbjegnem mučninu?

    Hvala na odgovoru, Renata

    OdgovoriIzbriši
  50. @ renata, to ulje sam koristila proslo ljeto i fantasticno je, cak mi je bolje nego santa maria. ne mislim da je ista krivo s tim uljem, nego vi (tj vas zeludac) iz nekog razloga tako reagirate ne kokosovo ulje. da li je to prvi put da koristite kokosovo ulje? kako ste uzeli ulje, da li se ga rastopili u neki napitak ili onako zlicom? lakse ga je uzeti rastopljenog u caju ili kavi. mozete pokusati za pocetak sa sasvim malim kolicinama dok se malo priviknete.

    OdgovoriIzbriši
  51. @ Poštovana Anita, evo svratih da vidim da li je upisano pitanje, a tu je već i odgovor :-)
    Naime, koristim kokosovo ulje tek 3 tjedna. Prva 2 tj. sam koristila sam Vitaquell Bio Kokosöl, nativ i nije bilo nikakvih problema, jer sam uzimala 3 žlice. Doduše, nisam pravila nikakvu pauzu prelaza, sutradan sam prešla na royal, jer nisam našla prethodno ulje(4 dana ga pijem 1 žl).
    Pomislila sam da nije predviđeno samo za kuhanje, ali očito je možda uporaba dr. brenda izazvala ovakvu reakciju.Inače, nemam osjetljiv želudac.
    Također sam primjetila da poslije uporabe ulja imam pojačano znojenje. Krenuti ću s malim količinama dok se ne priviknem. Inače, kokosovo ulje upotrebljavam za kronični umor, i neću odustati.

    Lijep pozdrav, Renata

    OdgovoriIzbriši
  52. Poštovana Anita,
    Čitam vaš blog mjesecima i koliko god mogu pridržavam se LCHF-a. Na mene odlično djeluje, kada se stvarno pridržavam duže vrijeme kile (imam oko 20 kg previše) idu prema dole, ali, što mi je još bitnije, odlično se osjećam. Hvala Vam za sve informacije koje dijelite sa nama. Pitala bih Vas da li ste upoznati sa dr.Martins proizvodima od kokosovog mlijeka? Na njihovoj stranici piše da je sve iz organskog uzgoja, ali me zbunjuje što naglašavaju da nema masnoća, pa da li su to zaista organski proizvodi ili, kao većina takvih stvari industrijsko smeće koje se propagira kao zdrava hrana?
    Unaprijed hvala na odgovoru. Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  53. @ renata, hladno prešano, djevičansko kokosovo ulje je (ili bi trebalo biti) vrhunske kvalitete i zapravo ne bi trebalo biti razlike u različitim brendovima. ne znam zašto ste dobili mučninu a koristili ste već kokosovo ulje :/ inače, pojačano znojenje je normalno jer kokosovo ulje daje brzu energiju i ubrzava metabolizam tako da je to samo dobro :)

    @ dr martins proizvodi su nekakvi sokovi od zelenog kokosa, nemam baš nikakvo iskustvo s njima, ali su cure na forumu nešto spominjale pa možda možete upitati njih na forumu. inače to što pišu da nema masnoće, ha-ha to se još uvijek smatra kao nekakva prednost da proizvod nema masnoće i kolesterola :))

    OdgovoriIzbriši
  54. Draga Anita,
    hvala na jezgrovito i jasno napisanom članku o kokosovom ulju i linkovima na druge članke o njemu. Rijetko se pronađe nešto tako jasno i pristupačno zainteresiranom laiku. Čestitam i hvala.

    OdgovoriIzbriši
  55. pozz koji god link da kliknem koji je naveden za kupnju kokosovog ulja neće da mi ga otvori ima li gdje online gdje se može kupiti???

    OdgovoriIzbriši
  56. @ rea, firma koja prodaje kokosovo ulje santa maria ciji link sam imala naveden promijenila je web stranicu. ja sam sada promijenila link pa mozete vidjeti u kojim prodavaonicama ima kupiti to ulje. za kupnju online, googlajte. vrste koje mogu preporuciti su santa maria i royal green.

    OdgovoriIzbriši
  57. ..dugo sam vec hooked na vaš blog i pridržavam se koreografije o masnoćama kad god je moguće (trajanje režima ovisi o duzini pms-a :)...u svakom slucaju velika je razlika u mom psihofizickom stanju kad sa na lchf ili kad sam na smecu... 2010 u svibnju sam krenula s dukanom i u 2 ipo mjeseca skinula 12,5 kg te sam se naknadno cijelu zimu odrzavala na lchf..osjecala sam se izuzetno i onda je doslo ljeto :)). however oscilacije u tezini i raspolozenju osjetim kadgod vratim pastu i dvopeke u prehranu te konzumiram cokoladu... a ono zasto pisem je slijedece: jutros sam kupila kokosovo ulje s mirisom, a neki dan sam kupila na ebay neko koje nema miris pa sam htjela doznati razliku, jer sam čitajući ovaj blog dosta puta naisla na pominjanje potonjeg pa sam malo prokopala... ... uglavnom prvotno sam ga kupila radi kože i obećajem Vam da ukoliko mažete kokosovo ulje redovito na lice, uz masažu i vježbe-vidjet cete razliku na dnevnoj bazi!!!! ...uglavnom, pošto sad imam dvije tegle od jutros uzimam kokos na žlicu zahvaljujući Vama. Hvala Anita na svemu.... vec neko vrijeme sirim mrezu sljedbenika u Dalmaciji :))

    OdgovoriIzbriši
  58. @ byella, vidite kako ste nakon eksperimentiranja naučili slušati svoje tijelo, fantastično :)
    kokosovo ulje bez mirisa je obrađeno parom, da bi se uklonio miris i/ili okus kokosa, jer ne podnose svi taj miris, i neki smatraju da ne paše za pripremu hrane. uglavnom, nema ništa loše u tom bezmirisnom kokosovom ulju. meni je draže ulje sa mirisom i okusom kokosa.
    znam da je fantastično za kožu, i ja ga koristim!
    hvala na komentaru i sretno u širenju mreže među najtvrdoglavijim ljudima na svijetu ;)

    OdgovoriIzbriši
  59. Poštovana Anita,

    imam kokosovo ulje, koristim ga pri przenju.. i u caju ponekad, naime imam kolitis pa bi me interesiralo da li mi mozda mozete preporuciti koliko bi kokosovog ulja trebala dnevno konzumirati i na koji nacin
    zahvaljujem :)

    OdgovoriIzbriši
  60. @ nina, možete uzimati 3-4 žlice dnevno na način kako vama najviše odgovara. možete ga jesti onako žlicom ili rastopiti u kavi, čaju ili u juhi, ili pripremati na njemu hranu.
    da li ste poveli računa o prehrani? za ulcerozni kolitis trebali biste biti na bezglutenskoj LCHF prehrani, ne koristiti pasterizirano mlijeko i jesti puno juhe od kostiju.

    OdgovoriIzbriši
  61. Poštovana Anita,
    ne jedem nista sto sadrzi gluten, mlijeko pasterizirano ne koristim niti mlijecne proizvode, koristim samo kefir od kozijeg mlijeka ga pravim, jedem juhe od kostiju - interesira me samo koliko dana u tjednu bi ih trebala jesti?, meso te jaja domacih kokoski sa sela, ako imate jos koji savjet vezano za prehranu rado cu ga primiti ( npr. problem mi predstavlja sto jesti za vrijeme radnog vremena :) ).. prije koji tjedan izbacila sam i zitarice..tako da mi nedostaje i ideja za obroke :) .. takodjer ovih dana ocekujem blue ice royal.. interesira me imate li mozda koji savjet za smanjenje upale, i krvarenja crijeva :):) i interesira me da li mogu konzumirati voce? i orasaste plodove ( konzumiram ih nakon sto su bili u vodi 24h i osuseni nakon toga )
    unaprijed hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  62. @ nina, juhe od kostiju su ljekovite i narocito dobro djeluju na crijevnu stijenku i pomazu da ona zacijeli. kuhajte govedje/junece kosti ali i kokosje. sto juha duze kuha to je bolja. juhe treba uzimati svaki dan, sto vise to bolje. u svaku salicu juhe razmutite po jedan zumanjak ili dodajte zlicicu maslaca ili kokosovog ulja.

    kuhajte mesna ili riblja jela sa povrcem i prirodnom masnocom. zbog osjetljivih crijeva bolje je da jedete dobro raskuhano povrce, radije nego sirovo. obilato koristite maslac, svinjsku mast, maslinovo ulje i zumanjke. jela koja skuhate za veceru mozete ponijeti sutradan na posao za rucak. mozete ponijeti i juhu u termos boci pa piti na poslu.

    od voca birajte manje slatko voce - sumsko voce i to u dosta umjerenim kolicinama, jer secer iz voca moze iritirati crijeva. orasaste plodove mozete koristiti i mozete peci kruhove i peciva od mljevenih orascica, sjemenki i kokosovog brasna.

    zitarice nemojte nikako jesti i strogo pazite na skriveni gluten - najbolje da ne kupujete nikakve industrijske preradjevine u kojima ima svakakvih kemikalija od kojih mnoge sadrze gluten.
    nastavite sa kefirom od kozjeg mlijeka, pijte blage biljne cajeve i budite ustrajni. :)

    OdgovoriIzbriši
  63. Postovana Anita,

    najljepse zahvaljujem na odgovoru :)samo bih vas jos htjela pitati koji cajevi su najbolji da ih pijem?
    lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  64. @ nina, mozete piti kamilicu, kadulju, bijeli sljez, metvicu, majcinu dusicu, zeleni caj i caj od naribanog svjezeg djumbira.
    eh da, zaboravila sam cesnjak! uzimajte cesnjak sto je vise moguce, najradije uz svaki obrok, svjeze nasjeckan i posut po hrani! puno pozdrava,

    OdgovoriIzbriši
  65. Draga Anita,

    zahvaljujem i na ovim informacijama, imam jos jedno pitanjce, naime kilaza mi je opala imate li koji savjet sto bih trebala uz sve ovo sto ste me savjetovali :):) da se bar malo popunim hehe :):)
    lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  66. @ nina, jedite svega dozvoljenog više i češće, dodajte u svaki obrok žlicu maslaca i po žumanjak da dobijete više kalorija u sebe. dodajte još i korijenasto povrće, kao mrkvu, pastrnjak, ciklu, čičoku, korijen celera. raskuhajte ga dobro da ne iritira crijeva i onda dodajte puuuuno maslaca po povrću :))
    pravite peciva i palačinke od mljevenih badema, kokosovog brašna, sjemenki.
    jedite banane i avokado, možete ih smućkati u mikseru sa kefirom i žumanjcem pa popiti između obroka. eto pa javite kako će vam ići :)

    OdgovoriIzbriši
  67. Draga Anita,

    jos jednom zahvaljujem na pomoci :):)
    zelim Vama i vašoj obitelji puno srece i zdravlja u 2012godini :):)

    OdgovoriIzbriši
  68. Pozdrav!

    Draga Anita na Vaš blog sam sasvim slučajno naletjela na link kod prijateljice na facebooku i ostala pozitivno iznenađena da postoji tako nešto kao LCHF i AC.Počela sam čitati članke i uvidjela da se nalazim u istoj košari sa istom ajmo reći hrpom problema kao većina ljudi koja živi ˝modernim˝ načinom života. Krenula sam na AC dijetu skupa sa dečkom(već skoro tjedan dana) (kažu u dvoje je lakše) jer sam imala stalno problema sa upalama rodnice koja se stalno javlja,uz to da ne pričam o učestalim glavoboljama, velikim oscilacijama šećera u krvi (ili bi se tresla od gladi ili bi mi se spavalo) a s time sam u zadnje vrijeme nakupila nekih 5 kg viška (čemu su pogodovale i kontracepcijske pilule). Kad sam pitala ginekologicu da li upale izazivju pilule rekla je da ne nego da to utječe način života i da one samo tome pogoduju,pitam je ja dalje da li bi ova djeta bila u redu da se primjeni s obzirom na učestalost problema njen odgovor je bio: Ne postoji nikakva dijeta koja bi mogla rješiti taj problem! Nije me začudio njezin odgovor jer sam već na drugim primjerima uvidjela da klasična medicina ne riješava uzroke nego samo liječi simptome (problem ispadanja kose) i da liječnici guraju lijekove koje njima netko naredi da nam ih trpaju. Okrenula sam se malo nekoj alternativi i uvidjela da koristimo hrpu smeća i otrova. Od ljekova za običan herpes do higjenskih uložaka koje tretiraju klorom da ih izbjele kad koriste reciklirani papir!!!!!!
    Odlučila sam poslušati Vas i sebe na kraju krajeva i odlučila se AC dijetu bez obzira na sve. Rekoh,nemam šta izgubiti.
    Provodeći dijetu čak su mi se simptomi malo povukli kod upale rodnice a tek je početak. Prvih par dana je bilo malo JAO, imala sam osjećaj stalne praznine u želucu ali sad to polako čak i prestaje..sve je u manjoj količini. Stvarno se pridržavamo uputa vezano za AC dijetu.Malo nam teže ide slaganje obroka s obzirom na ograničenost namirnica i na stil života ali trudimo se.:) Nisam još nabavila kokosovo ulje ali budem što prije. Mene zanima,s obzirom da se koristi kokosovo ulje i brašno, da li se smije kao grickalica izmedu obroka koristiti kokosov čips koji je onako u listićima?
    Lijep pozdrav i hvala Vam na odgovoru. Zasigurno ću Vas još izgnjaviti sa kojim pitanjem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ dobrodošla alex :) mogu vam samo potvrditi da ste na pravom putu. obroke nije teško kombinirati, samo da se malo naviknete. gledajte da obrok sadrži nešto proteinsko (meso, riba ili jaja) + povrće koje se može pripremati na razne načine - dinstano, pečeno, prženo, kuvano ili svježe + masnoća u kojoj se pripremala hrana ili neki umak ili dresing na bazi maslaca, maslinovog ulja, žumanjka, začinskog bilja... ne štedite na masnoći - maslac, svinjska mast, maslinovo ulje - masnoća daje i sitost i dobar okus hrani. ako kokosov čips ne sadrži ništa drugo osim kokosa, pretpostavljam da ga možete jesti. lijep pozdrav,

      Izbriši
  69. Dobar dan svima evo i ja sam pronasla ovaj sajt tako sto sam isla na pretragu za ulje od kokosa. Danas sam ga kupila ali ne znam dal je to to ulje koje je zdravo inace zivim u Americi gde je sve zivo zatrovano pa bi vam bila zahvalna ako bi mi neko odgovorio da li je ovo ulje to o kojem vi pricate pise da je organsko marka je spectrum i pise da je refined????? Isto pise for medium high heat? please treba mi odgovor da li je to ulje sto je zdravo??? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  70. Poštovana,

    Zanima me Vaše mišljenje o kokosovom ulju na linku: http://www.biodar.hr/Kokosovo-ulje/Bio-kokosovo-ulje.html, da li je kvalitetno?

    Lijepi pozdrav,
    CruelaDeVil

    OdgovoriIzbriši
  71. Odlicno kokosovo mlijeko moze se praviti tako da se razbije kokos, izvadi iz kore, stavi u dublju posudu, te doda vode po izboru od 0.5l do 1l, te se to sve stapnim mikserom izmiksa, zatim se kroz cjediljku procijedi mlijeko, ostatak koji ostane je kokosovo brasno koje se takodjer moze iskoristiti za kruh, kolace i slicno...

    OdgovoriIzbriši
  72. Pozz
    Kako kokosovo ulje djeluje na kožu sklonu prekomjernom lučenju žljijezda lojnica, da li će ulje samo
    pogoršavati situaciju ili je čak djelotvorno i za problematičniji tip kože?

    OdgovoriIzbriši
  73. Ovakav nacin ishrane je za mene zivotno otkrice, zahvaljujem se na tome, otkad se pridrzavam ovakvog nacina ishrane osecam se bolje, imam vise energije, nisam uspavana....nova snaga, pritom se ne mucim sa nekim posebnim dijetama. Jedino sto me interesuje, a do sada nisam naisla na komentare o tome je pitanje koriscenje meda u ishrani,narocito zbog toga sto sam dosta citala o tome da su med i cimet veoma dobri za mnoge bolesti kao i metabolizam. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  74. Da li možda znate kako kokosovo ulje djeluje na probiotike i dobre bakterije koje unosimo kefirom i kiselim kupusom, da li ima kakav smanjenji učinak probiotika, ako se kroz dan unose i probiotici i kokos ulje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. olive, kokosovo ulje ništa ne smeta probiotičkim bakterijama, dapače, ono potpomaže izgradnju zdrave crijevne flore.

      Izbriši
    2. Odlično!
      A, da li postoji neki određeni dio dana, ili je vezano uz obrok ili na prazan želudac,kada je najbolje uzimati probiotike,jer opisuju se stanja gdje dobre bakterije trebaju preuzeti vlast nad candidom u crijevima, a time vjerojatno i u krvi, jer su tu ako se ne varam važne crijevne resice u tankom crijevu na kojima se nakupe gljive candide.

      Izbriši
    3. olive, probiotike je najbolje uzimati ujutro natašte.

      Izbriši
  75. Poštovana,
    Danas sam prvi put koristila kokosovo ulje(mast) na način da sam uzela žličicu ulja 15 min prije obroka. Ukus je bi sve osim "ukusan", pa me zanima na koji način bi mogla konzumirati ovo ulje, jer se bojim da ću inače odustat od njegve upotrebe. Ulje(mast) sam nabavila u želji da smanjim tjelesnu težinu...
    Pozdrav iz Rijeke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodajte ga u hranu - u juhu, variva, gulaše, smoothije ili ga probajte u kavi.

      Izbriši
    2. zahvaljujem na brzom odgovoru :)
      već sam se pobojala da će cijela staklenka ostati neiskorištena
      pozdrav!

      Izbriši
  76. Poštovana,

    danas sam prvi puta koristila kokosovo ulje, kako ga prije nikada nisam koristila interesira me koliko često tokom dana ga smijem koristiti, i da li ima kakvo pravilo prilikom korištenja, mislim "ono"..uzimati ga "prije", "za" ili "poslije" jela.
    Pročitala sam sve Vaše blogove i nisam nigdje konkretno naišla na način upotrebe, kako nemam baš mnogo iskustva molim Vas da me uputite!

    Unaprijed se zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ira preporuča se 3 jušne žlice ulja dnevno a možete ga jesti žlicom, ili ga dodati u hranu - u juhe, variva, smoothije ili u kavu. Količinu rasporedite u toku dana.
      Lijep pozdrav!

      Izbriši
  77. Hvala Vam na odgovoru, nadalje imam još nekoliko pitanja, unaprijed se ispričavam ako ovim pitanjima nije mjesto na ovom blogu!
    Ukratko, zadnjih 10 mjeseci "vodim rat" točnije "vodila" sam "rat" sa candidom, prije 3 mjeseca istraživajući po internetu sve o toj "bolesti" i kako se "boriti" sa njome, naišla sam na Vaš blog i moram Vam priznati zahvaljujući Vašim informacijama, Vašem iskustvu i ovom blogu uspijela sam ih se riješiti primjenjivajući dijetu koju ste tako detaljno opisali da sam Vam zbog toga jako zahvalna.
    Mene interesira slijedeće, prije par dana prekinula sam sa anti candida dijetom i prebacila sam se na LCHF način prehrane, na što sam se odlučila nakon uspiješne "borbe" protiv gljivica,i moram Vam priznati da sam oduševljena ovim načinom prehrane, interesira me slijedeće, na popisu dozvoljenih namjernica spominjete domaći kefir i domaći jogurt, da li se u LCHF načinu prehrane smije konzumirati domaći sir, domaće kiselo vrhnje, putar? Koje brašno i da li ga smijem polako uvoditi u prehranu sa obzirom na moje stanje od prije, točnije interesira me heljdino, kokosovo, slanutkovo brašno, sve to u umjerenim količinama naravno i ne svakodnevno! Da li smijem koristiti curry začin? Ponovo sam počela piti kavu, pa me također interesira smijem li koristiti kokosovo mlijeko za kavu ili je bolje ne koristiti ga uopće,inače mlijeko sam potpuno izbacila iz prehrane?! Toliko za sada, nadam se da Vas nisam "ubila" pitanjima i još jednom se ispričavam ako su moja pitanja postavljena na pogrešnom blogu.
    Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ira, prvo čestitam što ste bili uporni sa AC dijetom, isplatilo se :)
      Prema LCHF smijete koristiti mliječne proizvode, ali kupovno mlijeko je najbolje izbjegavati. Od brašna možete koristiti mljevene orašaste plodove i sjemenke i kokosovo brašno. Heljda i slanutak nisu LCHF ali ako vama ne smeta možete ih uključiti u prehranu s tim da bi bilo dobro da ih namočite prije upotrebe. Curry začin ima nekakvih dodanih kemikalija, radije koristite čistu kurkumu, čili i sl. U kavu možete stavljati kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, mlijeko od jaja ili malo slatkog vrhnja.
      Lijep pozdrav,

      Izbriši
  78. Zahvaljujem se na odgovorima i hvala na čestitkama, iskreno bez Vaše dijete i bloga nisam sigurna da li bi ih se uspijela riješiti u tako, recimo relativnom kratkom roku i da li bi ih se riješila, u svakom slučaju isplatilo se. Što se tiče brašna odlučila sam se na ova koja su po LCHF-u, ionako ga nemam namjeru često koristiti.Vidim da raspolažete velikim znanjem i iskustvom, pa...htjela bih od Vas čuti što mislite o ionskom srebru, da li imate kakva iskustva sa njime? Unaprijed se ispričavam što sam si "dopustila slobodu" da Vas toliko preispitujem, dobila sam veliko povijerenje u Vas i Vaše mišljenje da sam se eto "usudila" i pitati nešto što nije baš za ovaj blog pa se i zbog toga ispričavam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ira dajte nemojte se ispričavati, pitajte što hoćete a ja kad stignem odgovorim, ako ne stignem ne odgovorim i to je to :)
      Koloidno srebro je odlično prirodno sredstvo protiv virusa i bakterija i ja ga koristim od prije nekoliko godina ako djecu zaboli uho, ili krene prehlada ili gripa, uglavnom mi se s time "liječimo". Samo treba kupovati od provjerenog proizvođača da ne bi bila neka kućna radinost.

      Izbriši
  79. Vjerujem da ste "prenatrpani" pitanjima, ne računajući i svakodnevne obaveze. O super, i to ću početi koristiti..Imam jedno pitanje, danas sam si naprevila bademovo mlijeko, savršeno je ispalo, interesira me samo da li smijem koristiti javorov sirup po LCHF načinu prehrane, da malo zasladim mlijeko, meni naprotiv ne smeta što nije slatko već mi je zbog ukućana, vole isprobavati sve što pripremim.
    Hvala na odgovoru unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
  80. Pozdrav draga Anita,
    prije cca godinu i pol sam otkrila Vaš blog i napokon su neke stvari u mojoj glavi sjele na mjesto. Počela sam se hraniti prema LCHF-u s time da mliječne proizvode nisam u potpunosti izbacivala nego samo smanjivala ovisno kako sam imala potrebu za njima.
    Također kada čovjek malo osvijesti sve što se oko njega događa, kakve otrove zapravo plaća svojim novcem počne se raditi čistka po kući i u smeću zapravo završi 60% dotadašnjih prehrambenih navika. Meni nikada nije bilo jasno kako sada skoro svaki čovjek umire od nekog raka, leukemije, djeca se rađaju s malformacijama..kako sada kad sve o svemu zapravo znamo. Nije mi bilo logično da su ljudi prije bili gladni, prljavi i logično da su oboljevali od bolesti u svome okruženju, kuge, kolere, a danas dijete od 6 godina ima rak organa koji mu se još ni nisu praktički razvili. Ali zapravo je jasno, oni koji znaju šta industrija hrane radi, oni ju ne jedu, a mi koji nismo toliko elitnim društvom i informacijama opskrbljeni mi se možemo trovati njihovim ljepilom za crijeva. Tako ja zovem sve proizvode hibridne hrane.
    Da ne duljim previše i ja sam odmah na početku počela koristiti kokosovo extra djevičansko ulje koje spominjete, svaki dan jednu žlicu bih nagrebala i pojela. Dok su svi oko mene bili bolesni, ja nisam ni kihnula. Zdrava ko konj :D. I hvala Bogu crijeva su s odobravanjem pozdravila sve novo uvedene mjere nove prehrane.
    Hvala Vam na trudu i strpljenju i što ste svojim blogom obučili nas ostale da Vaše znanje podijelimo dalje, barem dio njega.
    Lijepi pozdrav iz Zagreba. Marija :D

    OdgovoriIzbriši
  81. Da li se kokosovo ulje koristi u tretmanu gojaznosti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da Saša, kokosovo ulje pomaže mršavljenju, tri puta dnevno po jedna ravna jušna žlica pola sata prije jela.

      Izbriši
  82. Anita, sto se tice kokosovog brasna, ali bas brasna u prahu a ne onog sto mi koristimo za kolace, da li moze da se koristi u ZK za peciva, kolacice itd... bez problema ili ograniciti upotrebu kao i badema . Zeljana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, možete koristiti to brašno. Peciva općenito koristiti u nekim umjerenim količinama.

      Izbriši
  83. Anita,sta mislis jeli "zdravo" da koristim kokosovo ulje( hladno cijenjeno ) vise puta u pripremi pomfirita ili ne?

    OdgovoriIzbriši
  84. Pozdrav, upravo zahvaljujući kokosovom ulju otkrila sam ovaj blog. Naime, zadnjih par dana provela sam s prijateljima i jedna moja prijateljica imala je kokosovo ulje koje koristi za njegu kože, htjela sam malo više saznati o njegovim svojstvima i google me doveo na vašu stranicu. Preko toga sam naišla na brojne tekstove i budući da i sama živim u obitelji gdje se prakticira zdravija prehrana uz puno povrća, mesa i uz manje rafiniranih žitarica oduševljena sam blogom i dalje ću ga čitati i koristiti savjete :)
    Imam pitanje, može li kokosovo ulje pomoći u izlječenju alergija i kako djeluje na akne?
    Hvala puno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. anmrija, kokosovo ulje može biti jako korisno i kod alergija i akni ali treba voditi računa i o cjelokupnoj prehrani, izbaciti najgore alergene - pšenicu, kupovno mlijeko, industrijske prerađevine, umjesto rafiniranih biljnih ulja koristiti prirodne masti. akne se ne mogu tretirati izvana već samo iznutra, prehranom koja će regulirati hormone. za alergije (tj protiv njih) treba voditi računa o zdravoj crijevnoj flori i uzimati kefir.

      Izbriši
  85. Zdravo Anita i sretna Nova godina!
    Da li bi mogla razjasniti razliku izmedju kokosovo brasna i kokosovih pahuljica (one sto se prodaju u supermarketima pod nazivom 'brasno' i koriste za kolace)? Jer mislim da to nije ista stvar. Gdje se to ima kupiti ili naruciti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana u pravu si, to nije ista stvar. Kokosovo brašno se dobiva nakon što se kokos hladno preša da bi se izvuklo ulje, pa se preostali plod kokosa suši i melje u brašno, dok su kokosove pahuljice zapravo ribani cijeli kokos. Prvo je razlika u okusu i mirisu, pahulice imaju intenzivan okus i miris kokosa dok je brašno neutralno i zbog toga bolje paše za pečenje kruhova i peciva. Druga je razlika što pahuljice sadrže više masnoće nego brašno pa zato brašno više "popije" tekućine u pravljenju tijesta.
      Dakle nema neke graške u korištenju kokosovih pahuljica, ali kokosovo brašno je svakako finije kao brašno. Nažalost ja u Hrvatskoj još nigdje nisam našla pravo kokosovo brašno...

      Izbriši
  86. Draga Anita,
    Evo sad smo se sreli sa kokosovim uljem i odlucili probati davati mami, naime,mama ima oblik Alzheimera i nemamo vise sta izgubiti..
    Slijedece sto sam Vas htjela pitati je psenicno brasno. Sama doma pecem kruh sa klasicnim psenicnim brasnom i inace sve sto mogu sama proizvesti ne kupujem. Znam da bi bilo najbolje da imamo svoje brasno,ali to za sada nije moguce. Sto mi preporucate?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna kokosovo ulje je jako korisno za oboljele od Alzheimera, ali iz prehrane treba izbaciti pšenicu u bilo kojem obliku i naravno šećere. Problem kod Alzheimera je što mozak ne može iskorištavati glukozu ali odlično radi na ketonska tijela. Zato je ketogena dijeta za preporučiti (vrlo nizak unos ugljikohidrata). Osim toga, pšenica je toliko manipulirana i mutirana da je najbolje izbjegavati pod svaku cijenu. Kućno pečenje kruha ne pomaže, jer više jednostavno nema one starinske "normalne "pšenice...

      Izbriši
    2. Vrijedi li to i za brasno od psenice koju bih sama posijala, cak mozda i pir?

      Izbriši
    3. Ne vjerujem da možete naći sjeme pšenice koje nije GM. Ako ćete već saditi, birajte radije pir, kamut, zob, ječam, raž, bilo što drugo - samo ne pšenicu.

      Izbriši
  87. Čula sam da djevičansko kokosovo ulje koristi kod problema s probavom.Da li to vrijedi i kod bolesnika koji dugo godina leže zbog moždanog udara?

    OdgovoriIzbriši
  88. Danas počinjem s novim životom, zahvaljujući vašem blogu.
    Sve je počelo konačnim ulaskom i prodavaonicu bio&bio i po savjetu predrage djelatnice kupila sam kokosovo ulje te me je zakođer uputila na vaše stranice.
    Nakom skoro cjeloživotne borbe s kilogramima konačno imam osjećaj da je to to.
    Puno, puno vam hvala što ste se prihvatili tako velikog projekta koji vam očito oduzima puno vremena, a sve da pomognete drugima. To puno govori o vama kao nesebičnoj i visokovrijednoj osobi.
    Ne znam kako da to kažem, a da nije previše, a vjerujem da većina ovdje dijeli moje mišljenje.
    Jednostavno, sretna sam što postojite i što ste ušli u moj život!

    Molim vas ako mi možete reći je li ovo dobro ulje ili mora biti extra djevičansko
    http://www.biobio.hr/ulje-od-kokosa-bez-mirisa-400ml-19684
    I ako mi možete reći, puno sam tražila , ali nisam sigurna je li dopušteno bučino, hladno prešano ulje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam Ida :) Kokosovo ulje bez mirisa je u redu, možete ga slobodno koristiti, a bučino hladno prešano je okej u malim količinama, koristiti na hladno, npr za satale. Ne smije se zagrijavati, treba se čuvati u tamnoj bočici na hladnom mjestu jer se takva višestruko nezasićena ulja lako užegnu.

      Izbriši
  89. Dobar dan:-)))


    Mene interesira dali stvarno kokosovo ulje moze pomoci kod tiroidne zlijezde(iskreno, ocajna sam....)))), t.e .dali da ga upoce konzumiram, i dali postoji neka prehrana koja moze pomoci u vezi toga, posto citam da je neizljeciva(Hashimoto)i sad primam terapiju...:-((((POzz ,hvala unapred, Biljana iz Skoplja

    OdgovoriIzbriši
  90. Anita,
    kakav je tvoj stav o KAKAO MASLACU, u sklopu LCHF-a?
    Puno hvala unaprijed
    Lidija

    OdgovoriIzbriši
  91. Jako opsirno,i blog opstaje godinama.Upravo sam ga otkrila i idem da i ja isprobam to famozno kokosovo ulje.Hvala na ovako iscrpnim odgovorima.
    Pre dva meseca sam radila intoleranciju na hranu,i izbacivanjem namirnica na koje imam intoleranciju(secer,psenica,mleko....),moj stomak vise nije nadut,ali mi nedostaje energije.Nadam se da cu i to resiti kokosovim uljem.
    Svako dobro i veliki pozdrav iz Kanade.
    Ljilja

    OdgovoriIzbriši
  92. Poštovana gdjo Anita,

    hvala Vam jer nastojite da sve ove vrijedne informacije dođu do nas, malih ljudi koji nemamo puno saznanja o nekim stvarima. Neki dan sam kupila kokosovo ulje na preporuku homeopatkinje. Iako se moram naviknuti na okus te postepeno uzimam, prvo malu žlicu pa onda 2 i tako, mogu reći da sam već isti dan primjetila razliku - nisam bila gladna kao inače i nisam imala potrebu za ugljikohidratima. Čudo!!!!!
    Htjedoh Vas još pitati, smije li se ulje davati maloj djeci? Moj mali nećak ima sada 7 mjeseci, bio je već 4 puta na antibioticima, ima problema s nekakvim lišajevima na koži. Mama još uvijek doji i postepeno uvodi drugu hranu. Smije li mu mama u hranu staviti malo kokosovog ulja?
    Hvala Vam od srca i svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  93. Sve pohvale blogu :) Danas sam kupila kokosovu mast Rapunzel Kokosfett mild i na njemu piše da je iz organskog uzgoja, je li to dobro za oralno korištenhje?

    OdgovoriIzbriši
  94. Postovana Anita,

    posto sam nova u svemu ovome a pri tom mislim na lchf ishranu, a inace veliki sam zagovornik zdrave i domace ishrane, htela bih Vam postaviti par pitanja da mi date prave smernice za ispostovati principe lchf-a...molim Vas mi recite da li postoji zamena za avokado (jer ga je kod nas u N.Sadu tesko naci tj.naci pravi kvalitetni avokado)i da li postoji zamena za kokosovo brasno i ulje?

    Hvala Vam unapred na odgovorima!

    Veliki pozdrav iz Novog Sada! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vanja, ne treba jesti SVE što je navedeno, već ono što je dostupno i što vam se uklapa u jelovnik. Bez avokada možete, kao i bez kokosovog ulja, umjesto njega koristite maslac i domaću mast. Umjesto kokosovog brašna mljevene orašaste plodove i sjemenke.

      Izbriši
  95. gdje kupiti u zagrebu hladno prešano kokosovo ulje?
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
  96. gdje kupiti u zagrebu hladno prešano kokosovo ulje?
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trgovine BI0&BIO, u nekim Super Konzumima na policama zdrave hrane, maloprodaja Kemig

      Izbriši
  97. pozdrav !
    ja imam problem sa upornom bakterijom -ureapalzma ! iam 2 neuspele vantelesne i spreama se za trecu ali mi problem pravi ta bakterija ...
    naisla sam na clanak o kososvom ulju .nije mi malo jasno kako da ga korsitim ,tj dali smem da korsitim po 1 malu kaf kasicicu pre jela 3xdnavno ,jel tako ? i koje koskosovo ulje da kupim -devicansko nerafinisano kokosovo ulje ,jel da ???

    OdgovoriIzbriši
  98. pozdrav!
    Danas sam kupila kokosovo ulje u bio&bio proizvodi bio zona,mogu reći da me je oduševilo i okusom i mirisim.

    OdgovoriIzbriši
  99. Poštovana, zaista me oduševio vaš blog, pun konkretnih informacija.

    Dvije trudnoće u kratkom periodu i nezdrava prehrana su mi ostavili 15kg viška. Ovaj put sam odustala od dijeta već sam se odlučila poraditi na prehrani, kruh i ostale nezdrave UH sam izbacila, kupila sam kokosovo ulje, bacam se na povrće, meso i ribu...nadam se da rezultati neće izostati i da će moja ovisnost o šećeru prestati.

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  100. Pozdrav! Zanimljive informacije i zaista jedan koristan članak. Međutim jeste li čuli nešto o aroniji, navodno ima ljekovita svojstva pa jeste možda imali iskustva s time, vidim da je još zovu i sibirska borovnica

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.