četvrtak, 28. ožujka 2013.

Što sadrži jedna pašteta


Trenutno je po blogovima i društenim mrežama aktuelna afera s Argeta paštetom, pročitajte ovdje: Najnovije mazanje očiju paštetom.

Svašta se piše i svašta se vjeruje, pa da se više ne prepucavamo, ajmo vidjeti što se nalazi u toj pašteti. Uz divne fotografije svježeg mesa i ribe (fotografije su naravno Stock Photos) pričaju nam bajke o kvalitetnim, pažljivo odabranim sastojcima. 

Kažu da za svoje paštete koriste pažljivo odabrano kokošje meso. To je bajka br. 1. Za paštete se koriste ostaci ostataka mesa najlošije kvalitete, koje se ne može plasirati za druge svrhe. To su kokoši iz masovnog uzgoja, tovljene neprirodnom hranom – koncentratima, antibioticima i hormonima, kako bi brzo narasle do neprirodne veličine. Za paštetu od lososa sigurno se ne koristi divlji losos do kojeg je teško doći, već onaj iz uzgoja. Te se ribe tove žitaricama i sojom, žive u skučenim uvjetima gdje se lako šire bolesti, a zbog toga se tretiraju antibioticima i drugim kemikalijama, isto kao i kokoši.  Kako bi dostigle nenormalnu veličinu daju im se i hormoni rasta, a intenzivna roza boja lososa dobiva se dodavanjem bojila u hranu. Kako je losos jedna od najkomercijalnijih riba, postoji sumnja da se već počelo s genetskom modifikacijom te ribe. 

Kažu da koriste kvalitetna biljna ulja. To je bajka br. 2. Ne postoje kvalitetna biljna ulja, osim onog maslinovog, a toga u pašteti nema. Za paštete se koriste rafinirana (a često i hidrogenizirana) biljna ulja koja su dokazano vrlo štetna, zbog visokog udjela omega 6 masnih kiselina u odnosu na omega 3 masne kisline, što izaziva upalne procese koji su uzrok mnogim bolestima. Osim toga, osjetljive polinezasićene masne kiseline pod utjecajem visoke temperature u procesiranju oksidiraju (užegnu se) a prirodni antioksidansi (npr vitamin E) uništavaju se pod temperaturom. To znači da se stvaraju slobodni radikali koji su uzročnici mnogih bolesti. Da, za mazivost paštete potrebna je masnoća, a kvalitetna masnoća bi bila pravi maslac, maslinovo ulje ili životinjske masti, a ne rafinirana (i hidrogenizirana) biljna ulja. (Zanimljivo da njihova biljna ulja sadrže bjelančevine(?!)) 

Za okus paštete kažu da se brinu prirodni začini poput timijana, vriska, pikantne paprike, papra, pimena i soli, tj isti oni začini koje mnoge mame imaju u svom vrtu. Ovo je bajka br. 3. Industrija sigurno ne uzgaja prirodne začine u dvorištu. U paštetama se koriste glutaminati (E620 – E626) tj pojačivači okusa, koji prerađevinama s niskim udjelom mesa, a visokim udjelom vode i škroba, daju jedan više ”mesni” okus. Glutaminati smetaju funkcijama mozga i uzrokuje migrene, promjene raspoloženja, astmu i druge poremećaje. U vrlo visokim dozama glutaminat uništava živčane stanice i mrežnicu oka. No, kako se već više-manje zna za štetnost glutaminata, tako ga industrija označava i pod drugim imenima, kao što su npr kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni protein, hidrolizirani sojin protein, biljni proteini, sojini proteini itd. 

Spominje se krumpirov škrob koji nastaje kao posljedica fotosinteze(!?) i koji je važan izvor energije. Fotosinteza je omogućila život na zemlji, ali to nije tema sastojaka jedne paštete. Krumpirov škrob je čista glukoza, koju kad uđe u krvotok nazivamo šećer u krvi. Prekomjeran unos šećera i škroba dovodi do kronično povišenog šećera u krvi, inzulinske rezistencije, preddijabetičkog stanja i upalnih bolesti. Zaista ništa što bismo trebali nastojati dobiti u većim količinama. Osim toga, škrobovi koji se koriste u paštetama su modificirani škrobovi, kojima su svojstva promijenjena da bi krajnjem proizvodu dali bolju konzistenciju, trajnost, ukratko da bi finalni proizvod bio privlačniji. 

Upravo je prekomjerna konzumacija visoko rafiniranih ugljikohidrata, kao i prekomjeran unos biljnih ulja bogatih omegom 6, a koji se nalaze u većini industrijskih prerađevina, glavni krivac za kronične upale koje dovode do ozljeda na arterijama i začepljenja krvnih žila.  

Postotak mesa/ribe u paštetama je nizak, ostatak je voda, škrob i rafinirana biljna ulja. Da bi ovo imalo nekakav okus, upotrebljavaju se pojačivači okusa. A da bi se to sve držalo zajedno, upotrebljavaju se razni stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači, regulatori kiselosti i druge kemikalije ili E brojevi. Rok trajanja je koliko? Godinu dana? Dvije? Kakva to prava hrana ima toliki rok trajanja? Samo hrana koja se kvari je prava hrana! Paštete, kao i ostale industrijske prerađevine, nisu prava hrana. To su nutritivno osiromašene stvari, visoko procesirane i prepune aditiva. NEMA KVALITETNE INDUSTRIJSKE PAŠTETE. I neće je nikad biti. 



44 komentara:

  1. Čak ne ni dvije godine, nego do 5 godina. Mama mi je radila u trgovini pa je informacija iz prve ruke. Proizvod koji može na polici stajati PET GODINA definitivno nije hrana! Bravo Anita! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ajme eto mi nismo znali da je pašteta otrov dok nam vi to niste pojasnili ka šta neznamo da kava nije kava,da je čaj sve samo ne čaj (onaj obični u kesicama koji kupujemo) ka šta neznamo da duvan nije duvan (mislim na murati,malboro i takvi djir ) ne oni koji se kupuje na kile itd.itd.itd.pa sve mi to znamo,al eto bojamo se s kemijom,vozimo aute koje zagadjuju okoliš,pušimo,pijemo,jedemo i šta sad..sve mi znamo šta unosimo u sebe pa očemo li prestat više dramit oko toga ,mislim blog vam je ok,ima tu korisnih informacija al brate zakačite se na gluposti tipa pašteta ,a sve to znamo,dajte nešto šta neznamo.imali ste super postove o vitaminima šta je s tim ima li šta novo od toga?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala na ovom postu:) edukativan je, i vise se necu zaustavljat u ducanu birat pastete, makar za studentski budzet bile najjeftinija i najlaksa opcija za pojest za dorucak.
      @redikul - meni je post odlican, i po mom misljenju nece vam pomoc vitamini ako konzumirate sve gore navedeno...

      Izbriši
    2. na blogu ima 100tinjak vrlo informativnih postova o prehrani i većinom o stvarima o kojima "svi sve ne znaju" kako kažete i sad se vi uhvatite jednog posta o pašteti. Čemu to? Uostalom, ako ste vi toliko pametni, mislite li da su sva djeca i sve mame toliko pametne kad vide na pašteti natpis "odobrile mame" da neće pomisliti da je ta pašeta bolja od ostalih? ja ne bih bio tako siguran. O vitaminima? kao što rekoh, na blogu ima preko 100 postova gdje ćete naći gotovo sve što vas zanima, a ako i ne pronađete sve što vas zanima, naći ćete linkove koji će vas odvesti tamo gdje ćete pronaći sve što vas zanima.

      Izbriši
    3. Alo, redikule anonimni, u lijevom gornjem kutu ti je tražilica pa upiši tamo što te zanima i guštaj u obilju informacija :)

      Izbriši
    4. gledajte moj komentar nije bija zlonamjeran jer blog mi je stvarno ok i ima super stvari za pogledat,medjutim prije tri godine se ovako dramilo oko vegete koliko se sićan i jel se prestala proizvosit,NIJE.Mislite li da dosta ljudi nezna šta je vegeta VARATE SE,a opet je koriste,mislite da se nezna šta je pašteta,šta je coca cola itd...ma zna se ljudi moji,a oni koji to danas neznaju e za njih se pitam koliki im je kvocjent inteligencije pa samo kad probate margarin jasno vam je da takva namirnica nemože bit zdravija od maslaca.

      Izbriši
    5. Ovdje nije uopće pitanje o kvocijentu inteligencije ljudi koji kupuju argetu, vegetu..., činjenica je da im je svijest o tome na vrlo niskoj razini a ne inteligencija i zato što to znaju firme kao što je argeta to jako dobro iskorištavaju. A kako promijeniti svijest nego da ako imaš mogućnost i znanje počneš o tome javno govoriti? Svaka čast Anita!!!

      Izbriši
    6. Izgleda da je nama većini ,puuuno jednostavnije kada nas nitko na ništa ne upozori!!!! Kao fol, sve znamo i sve nam je jasno ali eto......opet konzumiramo i žderemo sve i svašta. Najbolje je gurnuti glavu u pijesak i neznati ništa onda nam je kao , eto, nekako život bolji i savjest čistija kada živimo u neznanju. Nevidim što je loše u tome da nam netko da dobar savjet ili nas upozori na nešto ovako slično kao što je riječ o ovoj pašteti!!!!!! Inače ; post je odličan !!!!!!
      Anita svaka čast-između ostalog ovo je moja prilika da vam se zahvalim jer zahvaljujući vašem blogu , savjetima i antikandida dijeti izlječila sam svoju dugogodišnju bolest!!!!! Napokon sam shvatila što je bila kočnica u mom zdravlju!! Sada sam potpuno zdrava i sretna osoba!!!!!
      Hvala Anita!!!!!

      Izbriši
  3. Bravo Anita!
    Radio sam na normativima mesnih produkata u MIG i znam dobro sta sve ide u pastetu i otada je ne jedem. Anita vodi brigu o zdravoj ishrani i zdravlju i kao strucna osoba savjetuje i zeli podijeliti svoja saznanja kako uz prirodnu ishranu doci do boljeg zdravlja kako sama kaze. A vi sveznalice koji ne brinete o sebi niti drugima nastavite svjesno da jedete nezdravu hranu,pijete i pusite,nitko vam to ne brani.
    Nastavnik fizicke kulture.BS

    OdgovoriIzbriši
  4. @redikul

    Nemas potrebe za sebe u mnozini govoriti. Svi clanci ne samo ovdje nego i bilo drugo su za nekoga nova otkrica a za nekoga otkrivanje tople vode. Pristup ti je prilican nacinu pisanja bez tacke i zareza i novoga reda.

    Sad da Anita se posveti krugu od 10 posjetilaca i njima ispunjava hirove,nema smisla. Clanci o vitaminima su i dalje prisutni a inace vitamina mozete naci u sezonskom povrcu.

    Anita, samo ti po svom nastavi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na podršci ljudi :) Za one koji se pitaju zašto sam se obrusila baš na Argeta paštetu, pored svih ostalih industrijskih prerađevina i agresivne propagande za iste, pa, od nekud se treba krenuti :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Anita sto mislite o suhomesnatim proizvodima i siru trapistu? Sve ono sto se jede za Ukrs za mezu? Cajna salama, prsuta, suvi vrat, cureca salama, sir trapis i sl?
    Evo ovo http://img823.imageshack.us/img823/5471/meza2.jpg

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve dok je domaca radinost i mozete potvrditi izvore namirnica je dobro doslo.

      Na Islandu su nasli gotovu pitu sa mesom bez trunke zivotinjskog mesa dok su u Engleskoj nasli mesne proizvode kojima nisu mogli ni DNK analizom otkriti od koje zivotinje dolazi meso. DOk su u Svedskoj podstakli anketu za proizvod za najvise E supstanci i pobjednik je light verzija muckalice od morskih plodova sa cijelih 23 E supstance.

      U Holandiji su napravili "sir" bez trunke tragova mlijeka,cak sta vise sa ukusom i mirisom sira.

      Ja razumijem i to se oduvijek radilo da covjek maximalno iskoristava dijelove mesa ali prehrambena industrija tonama alergenata,kemijskih otpadaka pokusava nadomjestiti loj,papke,usi,iznutrice itb itd.

      Neka je i konjetina, pascetina, jazavci i krtice ali neka jasno i glasno to prikazu na deklaraciji a ne nalaze "fancy" izraze za pojacivace ukusa i mirisa.

      Mislite svojom glavom,mislite kriticki i dodjite sebi dok imate jos kome.

      Ne zaboravite NE POSTOJE light krave koje daju nemasno cokoladno i vanilija mlijeko,niti light sir i vrhnje.

      Izbriši
  7. Bravo Anita! Vidim da na Argeta FB stranama njihovi komentatori pokušavaju da te prikažu kao nekoga ko se reklamira, a ne pominju da su te zvali da im podržiš kampanju kao "poznat i cenjen nutricionista" i da li ih ODUVALA :)

    Ne obaziri se na ove provokatore, jer svako sa minimumom znanja o nutricionizmu (što spada u opštu kulturu) zna da je jedno "jesti industrijske paštete ponekad" a potpuno je druga stvar kada nešto sa ovako bednim sastavom pokušaju da uvale kao "zdravo i preporučljivo za decu".

    Kao da nam nije bilo dosta reklamiranje margarina sa i bez trans masti kao dobre za decu, kao da nije bilo dovoljno fruktoznog sirupa u voćnim jogurtima i viršli u dijetama koji nutricionisti daju osobama s dijabetesom. Sada nam je kao potrebno da i paštete proglasimo "zdravom hranom"?

    Bolje im je da konačno odustanu od ove sramne akcije sa mamama i pripreme neko dobro izvinjenje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Preostaje nam da pasemo travu na nekoj planini iznad 2000 metara

    OdgovoriIzbriši
  9. Jedino što mogu da uradim u smislu podrške, jeste da podelim ovaj tekst. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  10. kako to mislite da ne postoje kvalitetna biljna ulja, mozete li objasniti? hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Osim maslinovog. Pročitajte link gdje pišem o visokom udjelu omega 6 masnih kiselina u odnosu na omega 3 masne kiseline.

      Izbriši
    2. mozete li staviti link? sto nedostaje hladno presanim, nerafiniranim uljima od primjerice kokosa, suncokreta, sezama itd.?

      Izbriši
    3. Suncokretovo, sojino i druga biljna ulja ne mogu biti dobra ni ako su hladno prešana zbog nepovoljnog sastava masnih kiselina, previše je omega 6 u odnosu na omegu 3. Taj nesrazmjer masnih kiselina dovodi do stvaranja upalnih procesa u tijelu. Dakle, rafinirano ili nerafinirano, većina biljnih ulja ima previše omege 6 u odnosu na omegu 3, osim lanenog ulja. No i laneno i sva druga biljna ulja koja se većim dijelom sastoje od polinezasićeih masnih kiselina su vrlo osjetljiva na temperaturu, svjetlo i lako oksidiraju (užegnu se).
      U maslinovom prevladavaju mononezasićene masne kiseline, dakle nešto sasvim drugo, te su stabilne, neće oksidirati, i nema omege 6 u tolikoj mjeri.
      U kokosovom prevladavaju zasićene masne kiseline, stabilno je, i osim toga vrlo zdravo i ljekovito.

      Izbriši
    4. dakle, ipak postoje zdrava biljna ulja. sami ste rekli da je kokosovo ulje zdravo, no zdrava su sva biljna hladno presana, nerafinirana ulja. skrecem vam paznju na clanak stribora markovica o biljnim uljima i maslacima http://herbarom.hr/2013/01/29/kratki-pregled-biljnih-ulja/ u kojem je sve objasnjeno. napisati recenicu da nema zdravih biljnih ulja naprosto je netočno. i salje krivu poruku.

      Izbriši
  11. Divim ti se Anita, jedna si od rijetkih koja otvoreno o svemu piše i govori. O sastavu namirnica treba itekako pisati. Ljudi uglavnom ili ne znaju što se u takvim i sličnim proizvodima nalazi ili nisu svjesni štetnosti, makar i znali sastav. Za većinu sastojaka nisu čuli, a mnogi da i žele, ne mogu pročitati, jer - ne vide. Kupuju namirnice na slijepo.

    Često isprintam takve članke i dijelim ih. Naravno, ponekad ima utjecaja to što radimo, ponekad nema. Ne kupujem paštete, moja djeca ih nisu jela, niti ih jedu. Odavno znam što se stavlja u paštete, dobila sam informacije od osobe koja je radila u proizvodnji pašteta. Još uvijek se premalo i piše i govori o svemu tome, a znamo da je ponavljanje majka znanja. Koga nešto ne zanima, neka ne čita ili sluša. I svako neka priča za sebe u 1. licu jednine, mislim da svatko za sebe najbolje zna što radi, što kupuje i jede. Nađe se pravih začina, nije sve u "vegeti". Nađe se i prave kave, također i pravog čaja.

    Također ima i pravih ljudi, koji žele promjene na bolje, koji razmišljaju pozitivno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Sanja, nije dovoljno samo ŽELJETI promjene, promjene se moraju ČINITI. Ljudi su u osnovi dobri, i samo se trebaju probuditi i osvijestiti. Shvatiti da trebaju preuzeti stvari u svoje ruke i prestati se pasivno prepuštati sistemu :)

      Izbriši
  12. Poštovana Anita,
    Meni je poznata štetnost prerađevina poput viršli, parizera, pašteta i izbegavam takvu hranu. Međutim, vi tvrdite da nema kvalitetnih biljnih ulja, osim maslinovog, i u zagradama navedete "rafinisano". Čak ni vaš post o biljnim uljima ne čini stvari jasnijim.
    Naime, maslinovo ulje dolazi u najmanje tri kvalitativne kategorije. Ono maslinovo ulje što se zove "maslinovo ulje" treba takođe izbegavati jer je rafinisano i mešano sa drugim uljima. Kvalitetno je samo ono maslinovo koje se naziva "Ekstra devičansko", koje je hladno ceđeno i koji ima tačno određen postotak kiseline.

    Sve ovo navodim jer i druga biljna ulja, suncokretovo, sojino, grožđano, takođe mogu biti vrlo kvalitetna ako su hladno ceđena. Nažalost, ovakva ulja se ne mogu naći jer je rafinisano ulje jeftinije.

    Dalje, ma koliko maslinovo ulje bilo kvalitetno, termička obrada ga razara i nastaju slobodni radikali, pa se negde preporučuje ceđeno ulje groždanih semenki.

    Molim vas komentar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma jasno da mislim na hladno prešano maslinovo ulje, a ne rafinirano.
      Međutim, suncokretovo, sojino i druga biljna ulja ne mogu biti dobra ni ako su hladno prešana zbog nepovoljnog sastava masnih kiselina, previše je omega 6 u odnosu na omegu 3. Taj nesrazmjer masnih kiselina dovodi do stvaranja upalnih procesa u tijelu. Dakle, rafinirano ili nerafinirano, većina biljnih ulja ima previše omege 6 u odnosu na omegu 3, osim lanenog ulja. No i laneno i sva druga biljna ulja koja se većim dijelom sastoje od polinezasićeih masnih kiselina su vrlo osjetjiva na temperaturu, svjetlo i lako oksidiraju (užegnu se).
      U maslinovom prevladavaju mononezasićene masne kiseline, dakle nešto sasvim drugo, te su stabilne, neće oksidirati, i nema omege 6 u tolikoj mjeri.

      Izbriši
  13. Svaka čast na članku i drago mi je da je konačno kap prelila čašu i da je ljudima dopi...lo da od njih tvornice, marketinška agencija i slični prave budale. Ja sam jedna od onih koja se voli hraniti zdravo, ali pojedem par puta godišnje i gluposti kao što su hrenovke ili pašteta, još sam pri tome i dizajner i znam da se mora uljepšati istina u reklami, ali brate mili ovo je stvarno previše. Jedno je friziranje, a drugo uvjeravanje mase ljudi da je to zdravo i još pritom da to govore prave mame koje redoviteo hrane svoju obitelj paštetama. Što je sljedeće, još će pašteta lječiti rak, a cola dijabetes, mislim stvarno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Dobar tekst, mada većina ljudi zna da su paštete nezdrave, neki moji prijatelji i poznanici su uvjereni
    da je argeta pašteta bolja od drugih pašteta.Lijepe slike sa reklama lijepo pakovanje i nešto veća cijena od jeftinih pašteta je dovoljna da uvjeri ljude da je nešto drugačije...

    OdgovoriIzbriši
  15. Kad izbacis coca colu,snickers,chips, koje kakve light i energetske barove,gotove rucke i poluproizvode,lijecnicke posjete i troskove na lijekove ispadne na isto a i cak i jeftinije.

    Ne trazi niko od tebe da jedes filete i medaljone, avokada i egzoticne zivotinje i biljke. Jedi jaja,maslo,domace mesnate proizvode,kuhaj sam temeljac i pravi supe i gulase na duze i vise.

    Ne vjerujem da je govedji rep,kosti za temeljca, domaca jaj,sir i povrce sa trznice skuplje od tvoje dosadasnje ishrane.

    No mozda ti je ispod ponizenja uprkos standardu da jedes iznutrice,ne skidas kozicu sa piletine itd itb.

    LCHF/Paleo se zasniva na principu BACK TO BASICS,povratak korijenima prije masovne histerije 70-tih godina. Sto ce reci prije nego sto su ljude "ubijedili" da je industrijsko i vjestacko zdravije i bolje od onog prirodnog i domaceg. Da postoje light krave i one smedje daju cokoladno a one svijetlije vanilija nemasno mlijeko

    OdgovoriIzbriši
  16. Nije LCHF hrana nista skuplja...kada se sve sabere..jer ne kupujete grickalice, testa, spagete, parizere, gore pomenute skupe "kvalitetne" pastete i sl...ja se mahom kvalitetnom hranom snabdevam na pijaci ili u sopstvenoj organizaciji :slanina, domaca jaja, cvarci, kajmak, suvo meso...Na mojoj pijaci cena suvog mesa je jednaka "kvalitetnim sunkama sa malo masnoce " u prodavnicama...Gomila sezonskog zelenog povrca kupljena na pijaci nimalo nije skupa.. Uostalom, posle nekog vremena na LCHFu i kolicinski jedete manje jer insulin ne divlja i drzi apetit pod kontrolom.

    OdgovoriIzbriši
  17. Protein i UH u gramu imaju 4 kalorije a masnoce 9 kalorija. Jedini izvori energije su UH i masnoce,djelomicno proteini. Sta se desava kad energiju iz UH zamjenis onima iz masti. Kolicinski manje jedes sa vise energije. Jednostavna matematika. Sa obzirom na glukogeonezu,covjek je duze sit,leptin i ghrelin pod kontrolom jer nema einspritza insulina,ketoni hrane mozak i nema bolesCina.

    Moram napomenuti da pod masnocama smatram maslo,mast,hladno presano djevicansko maslinovo ulje,domaca jaja. Povrce je ono malo skrobno i bez glutensko.

    OdgovoriIzbriši
  18. Juha se kuha,snicle se peku a kiseli kupus dinsta. Domaca svinjska mast, domace maslo i maslac a hladno presano maslinovo ulje je za preporuciti i nisu nimalo stetni cak sta vise pozeljni su

    "Ajde ti Anita objasni vidis da mi ne vjeruju :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Da, svi sve znamo, a najgore je što ne znamo da ne znamo.
    Kupiti paštetu, a s druge strane, dati si malo truda i u čas posla uraditi nekakvu domaću.
    Barem znaš što je unutra, ma koliko god u konačnici bila nezdrava.
    Ja to doma u blenderu, doslovce u par minuta...npr., prepeći malo jetrica, špeka, luka, na maslinovom,..
    češnjaka, bibera, neki začin po izboru, kuhano jaje, dva, majoneze i malo limuna i sve smiksati u nekom blenderu.
    Na mjesto mesa, iznutrica staviti ribu.
    Recepte je najlakše naći...majka Google, ili neki drugi.
    Vegetarijanci?
    Npr, slanutak, onak sa češnjakom, na prepečencu, jel' pašteta, jel' namaz, kak god se zvalo.
    Treba mašte i doslovce malkice vremena, što nije problem, ak' si u duši gurman, ili kakav pasionirani
    amaterski kuhar.

    Negoooo, ta agresija proizvođača, a i trgovaca.
    U potpunosti se slažem sa Vama i pada mi na pamet, da u nekoj bližoj budućnosti....da Vam predložim,
    da date neki svoj osvrt, razmišljanje, baš o tome, tj. sličnome, u vidu nekog posta.

    Proizvođači-trgovci-deklaracije na proizvodima.
    Npr.:
    Ugledaš nekakav puding, nešto takvo što djeca vole, na foliji, poklopcu slika čokolade, lješnjaka,
    a u deklaraciji stoji da kakaa ima 0,4 %, lješnjaka, u extrat kremi 0,3 %.
    Što to nije lopovluk, prevara kupca?

    Npr., nedavno spominjani "čaj od Brusnice" u kontekstu rasprave o novom zakonu,
    slika brusnice a u deklaraciji 0,1 % brusnice (napamet govorim, možda i karikiram, ali ne puno),
    pa je prijedlog za budući zakon da se takvi artikli mogu zvati samo čaj - "sa okusom brusnice".
    Najveća prevara su jeftini voćni sokovi, koji su čista kemija.

    Inače slabije vidim, no taj problem sam riješil očalama, pa sad imam jakoooo dobar vid.
    Ono što me razbjesni je to kako se proizvođači dovijaju i sprdaju sa loše formuliranim zakonima.
    Evo primjera, kako sam ga vidio:
    Čokolada za kuhanje.
    http://img5.fotos-hochladen.net/uploads/p1360744iyo53h09uc.jpg
    i ondak okreneš, želiš pročitati deklaraciju....
    http://img5.fotos-hochladen.net/uploads/p13607455c3bt6ehqd.jpg
    šanseeeee nema bez povećala, garant.

    I za kraj još jedna nebuloza.
    Danas su svi nekaj bolesni, svi neke dijete, pa je LIGHT u modi...bezalkoholno pivo, a sadrži 1% alkohola.
    Prestali su i to pisati.
    Mlijeko od 3,2 % m.m. jeftinije od onoga sa 1 %, valjda je tehnološki proces "obiranja vrhnja" skup, pa tako mora biti.
    Bijelo brašno i ono integralno, gledajući s aspekta teh. procesa? Pa koje bi trebalo biti jeftinije?
    Neeee, integralno je zdravije, u modi, IN, pa daj zato 2-3 kn više..

    Ahhhhh daaa, ona nebuloza!!!

    http://img5.fotos-hochladen.net/uploads/p1360743eap4jow5g8.jpg

    a, ondak i svinjetina u koloru....plavome...asocijacija na plavo, nebo, plahutanje, laganoću, light, hehehehe.

    http://img5.fotos-hochladen.net/uploads/p1360746won4dbp1yu.jpg

    Eto, sorry, mene poneslo, zaneslo, pa to duži komentar.

    Srdačan pozdrav.

    btw....proizvodi su "moji", plaćeni mojim novcem, a i fotografije, s toga, ako smatrate da bi se mogle upotrijebiti
    za neki budući, eventualni post, ili nešto, imate sve ovlasti i prava na korištenje, s moje strane.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potpuno se slažem, u pravu ste. Ono što piše na deklaraciji proizvoda uopće ne odgovara onome što se tvrdi na pakovanju. Pisat ću nekad više o tome. Hvala na slikama :)

      Izbriši
    2. kako i ja zivim u Svedskoj i jedem losos dimljeni u malim pakiranjima po 200 gr kakava je njihova kvaliteta.
      Unaprijed zhavaljujem na odgovoru

      Izbriši
  20. A ova pašteta da li je također nezdrava? http://www.delamaris.si/pastete/kokosja-pasteta-2?Itemid=287

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Citat

      "Postotak mesa/ribe u paštetama je nizak, ostatak je voda, škrob i rafinirana biljna ulja. Da bi ovo imalo nekakav okus, upotrebljavaju se pojačivači okusa. A da bi se to sve držalo zajedno, upotrebljavaju se razni stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači, regulatori kiselosti i druge kemikalije ili E brojevi. Rok trajanja je koliko? Godinu dana? Dvije? Kakva to prava hrana ima toliki rok trajanja? Samo hrana koja se kvari je prava hrana! Paštete, kao i ostale industrijske prerađevine, nisu prava hrana. To su nutritivno osiromašene stvari, visoko procesirane i prepune aditiva. NEMA KVALITETNE INDUSTRIJSKE PAŠTETE. I neće je nikad biti. "

      Izbriši
  21. Draga Anita, samo Vam se želim zahvaliti na svim informacijama koje svakodnevno dijelite s nama. Ne radi se samo o onima vezanim za LCHF, nego i za neko bazno znanje i razbijanje balkanskih predrasuda i koorporacijskih zdravstvenih savjeta. :-)Što više znam, to se više zgrožavam kad vidim što ljudi konzumiraju i koliko ih to ne zanima nešto posebno, koliko je kritičko mišljenje nestalo i koliko sve uzimamo zdravo za gotovo.. Osobno podržavam LCHF ishranu i trenutno kombiniram sa raw food. Trudit ću se da u budućnosti dođem na neko od Vaših druženja i želim Vam sve najbolje. Pozdrav iz Sarajeva!
    G.

    OdgovoriIzbriši
  22. PA STA DA JEDEMO ,NEVALJA PASTETA ,NIJE DOBRO MLEKO ,MESO.;.......................STA VI PREDLAZETE !!!mOLIM ZA SAVET!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Idi u gornjem desnom cosku i izaberi "Tekstovi" i iscitaj sve do mile volje. A taj blog koji pratis je najbolje da ga izbjegavas i posvetis se orginalu

      Izbriši
  23. Bravo za ovaj članak (a bome i za sve ostale)! :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Evo recepte za domacu pastetu od ribe.

    2 kutije tunjevine ocedjene ud ulja, 2 obarena ispasirana jajeta, 5 slanih sardela(mogu postojati pola sata u hladnoj vodi, ako nekome smeta mnogo slano) i 50-100 gr maslaca. Od zacina ide beli biber, origano, bosiljak i sve ostalo cega se setite, po ukusu. Sve umutiti u blenderu ili mikserom.

    OdgovoriIzbriši
  25. ja ipak volim pastetu

    OdgovoriIzbriši
  26. Opce je poznato da su pastete generalno lose, to zaista svi znamo. No, ima li autorica ovog clanka ikakve dokaze da je Argeta Poput svake druge pastete, da ne koristi zdravo meso i zacine? Ili su to samo njena nagadjanja utemeljena na predrasudama. Koliko je meni poznato niste otisli u tvornicu Argete kako bi mogli s jasnim dokazima pobiti njihovu kampanju. Tako da.. Molim vas razuvjerite mene i Argetu ako je to moguce. P.s. Namirnice mogu trajati dulje na prirodan nacin iako Vas to nisu naucili na fakultetu. Za neke stvari treba imati i prakticnog iskustva i razgovora sa prijasnjim generacijama o konzerviranju hrane. Prije ljudi nisu imali aditive pa su svejedno konzervirali hranu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa pročitajte što piše na deklaraciji. 30 % je meso/riba, što je ostatak? voda, modificirani škrob i očvrsnuta biljna ulja. začini su glutaminati - pojačivači okusa... informirajte se na drugim sajtovima zašto su ovi sastojci loši, nemojte molim vas mene slušati :))

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Ako smatrate da su informacije koje ste ovdje dobili za vas vrijedne i ako želite podržati moj volonterski rad na ovom blogu, možete to učiniti novčanim darom.

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.