subota, 22. siječnja 2011.

Klijanje zrnja, orasastih plodova i sjemenja


Klijanje sjemenja je jedan od zaista fascinantnih fenomena u prirodi. Iz ovog minijaturnog privjescica, majusnog djelica sjemena, radja se nova biljka. Kakvu izvanrednu sposobnost imaju te male klice da proizvedu cijeli niz tvari – uglavnom vitamina i minerala – kojih uopce nema ili su prisutni u ekstremno malim kolicinama u neproklijanom sjemenu.


Zasluga za otkrivanje hranjive vrijednosti proklijanog sjemenja tradicionalno pripada Kinezima. Oni su na svojim dugim putovanjima preko oceana nosili mung grah kojeg su tijekom cijelog putovanja klijali i konzumirali te na taj nacin sprecavali pojavu skorbuta (nedostatak vitamina C). Kinezi su instiktivno znali da se jedan vazan faktor koji nedostaje u neproklijanom sjemenju, proizvodi tokom procesa klijanja. Radilo se o vitaminu C.

Medjutim, klijanje nije bilo nepoznanica ni na zapadu. Stoljecima su se proizvodile vrste piva sa proklijanim zitaricama. Neke starije francuske kulinarske knjige preporucuju klijanje suhog graha prije kuhanja. Bulgur, tradicionalno koristen na bliskom istoku, radi se od grubo mljevene proklijane psenice. Prema dr Edwardu Howellu, strucnjaku za enzime, u proslosti smo vecinu zitarica jeli u djelimicno proklijanom stanju. Zito koje je stajalo u snopovima i stogovima na otvorenim poljima, gdje je bilo i vlage i topline, cesto je zapocinjalo proces klijanja prije nego sto je bilo pohranjeno u spremista. Medjutim moderna poljoprivreda, gdje sve ide brzo, onemogucuje ovaj inace prirodan proces klijanja zita.

Klijanjem se ne proizvodi samo vitamin C, vec se sastav zrnja i sjemenja mijenja na brojne korisne nacine. Klijanje povecava sastav vitamina B, specijalno B2, B5 i B6. Sadrzaj karotena se drasticno povecava, cak do 8 puta. Sto je jos vaznije, klijanje neutralizira fitinsku kiselinu, substancu prisutnu u opnama zrnja svih zitarica koja onemogucuje absorpciju kalcija, magnezija, zeljeza, bakra i cinka. Klijanje takodjer neutralizira inhibitore enzima prisutne u zrnju zita. Ovi inhibitori mogu neutralizirati nase vlastite korisne enzime u probavnom traktu. Kompleksni ugljikohidrati koji prouzrokuju gaseve u stomaku razgradjuju se tijekom klijanja. Klijanje neutralizira alfatoksine, potentne kancerogene tvari pronadjene u zitaricama. I konacno, brojni enzimi koji pomazu probavu proizvode se u toku klijanja.

Proklijana zrna i sjemenke bi se redovno trebali nalaziti u nasoj prehrani, i mogu se koristiti na brojne nacine: u salatama, jelima od povrca, na namazima za kruh, kao pahuljice s jogurtom te kao dodatak kod pecenja kruha i drugih peciva. Medjutim moram upozoriti da se ne pretjeruje sa sirovim klicama zrnja zitarica, zbog toga sto ove sirove klice sadrze odredjene iritirajuce substance koje sprecavaju zivotinje da ne pojedu ove osjetljive izdanke. Proklijana zrna zitarica je zato najbolje uzimati lagano prokuhane u salatama ili nadodane u juhama i varivima.

Postupak klijanja
Nikakva specijalna oprema nam nije potrebna za klijanje zrnja i sjemenja, osim staklenih tegli koje ne zatvaramo poklopcem vec komadicem gaze koju ucvrstimo elasticnom trakom. Metoda klijanja sveg zrnja i sjemenja je ista, samo je duljina vremena koje je potrebno da se postigne potpuno proklijavanje razlicito i ovisi o velicini i vrsti sjemenja. Jednostavno napunite jednu trecinu staklenke sa zrnjem ili sjemenkama. Zatim napunite staklenku do vrha vodom i zatvorite gazom i gumicom. Ostavite da se natapa preko noci. Ujutro izlijte vodu i dobro isperite sjemenje. Staklenku okrenite naopako i naslonite na nesto tako da staklenka stoji nakoso, da se voda moze cijediti van dok istovremeno moze cirkulirati zrak. Sjemenje se treba ispirati nekoliko puta na dan. Klice ce biti gotove za 1-4 dana. Isperite ih, spremite u staklenku sa normalnim poklopcem i cuvajte ih u frizideru.

Skoro svo zrnje i sjemenje moze proklijati – psenica, jecam, suhi grah, slanutak, bademi. Osjetljive sjemenke kao suncokretove i bucine takodjer lijepo proklijaju. Oguljene sjemenke bi trebalo kupovati u dobro zatvorenim pakovanjima a ne u rinfuzi jer tako lakse dolazi do oksidacije. Sjemenke koje teze klijaju su lanene sjemenke koje postanu tako sluzave da ih je tesko isprati, kao i zrno zobi koje nece da proklija kad se odvoji od svoje vanjske opne. Sjemenje koje je zraceno, npr ono sto se prodaje kao zacini, nemoze proklijati.

Postoji samo jedna vrsta sjemena koju ne preporucujem proklijanu (niti u bilo kojoj formi) a to su alfa-alfa klice. Iza mung graha, alfa-alfa je najpopularnija klica medju sljedbenicima zdrave prehrane i vegetarijancima. Nazalost, nezasluzeno su proglasene zdravom hranom. Ispitivanja su naime pokazala da alfa-alfa klice inhibiraju (koce) imunoloski sistem i mogu doprinijeti razvoju inflamatornog artritisa i lupusa! Alfa-alfa klice sadrze i jednu aminokiselinu zvanu canavanine koja moze biti toksicna za ljude i zivotinje ako se uzima u vecim kolicinama. (Ova tvar nije pronadjena u zreloj biljci, ocigledno se metabolizira tijekom rasta.)

Zitarice (psenica, raz, jecam). Ispirati 2-3 puta dnevno. Klice su gotove za 3-4 dana, narastu oko 6 mm. Mozete ih dodati u kruh ili u juhe i variva. Od proklijane psenice mozete napraviti bulgur. Iscijedjenu proklijanu psenicu stavite na papir za pecenje i susite u pecnici na 50 stupnjeva celzijusa dok se dobro ne osusi. Cuvajte dobro zatvorenu u frizideru, koristite u juhama i varivima.
Heljda. Upotrebite cijela zrna heljde. Ispirite 2-3 puta na dan. Klice su gotove za 2 dana. Od proklijane heljde mozete napraviti kashu. Iscijedjenu proklijanu heljdu stavite na papir za pecenje i susite u pecnici na 50 stupnjeva celzijusa dok se dobro ne osusi. Cuvajte dobro zatvorenu u frizideru, koristite u juhama i varivima.
Grah (mung i azuki). Staklenku napunite samo do ¼ grahom. Ispirite 4 ili vise puta na dan. Klice su gotove za oko 4 dana. Klice mung graha su gotove kad su narasle oko 5 cm, azuki 2,5 cm.
Grah. Ispirite 3-4 puta na dan. Klice su gotove za oko 3 dana, kad su duge oko 6 mm. Proklijani grah se kuha kao i obicni grah ali je potrebno vrijeme kuhanja krace nego za grah koji je samo bio namocen u vodi.
Bademi. Ispirite 3 puta na dan. Klice su gotove za 3 dana, i sasvim kratke, kao mali privjescic oko 3 mm.
Leca. Ispirite 3 puta na dan. Klijanje 2-3 dana dok klice ne narastu 6-7 mm. Lagano ih skuhajte, moze i na pari.
Suncokretove sjemenke. Ovo sjemenje najbrze proklija i jako su ukusne u salatama, ali se trebaju brzo potrositi jer brzo pocrne. Ispiru se 2 puta dnevno, klice su gotove za 12-18 sati, male su i jedva se vide.
Bucine sjemenke. Ispirati 3 puta dnevno. Gotove su za 3 dana, kad su duljine 6-7 mm.
Sezamove sjemenke. Koristite neoguljene sjemenke. Ispirati 4 put dnevno. Sitne klice su gotove za 2-3 dana.

Proklijane sjemenke ne kuhajte i jedite ih u salatama i namazima za kruh. Proklijana zrna zitarica i grahorice su neusporedivo zdravije za vas i vasu obitelj nego neproklijane. Napomena: prema LCHF nikako se ne jedu zitarice. Medjutim male kolicine dodane u juhama i varivima vjerojatno vam nece smetati, ako ste na opustenom LCHF i ne trebate mrsaviti. 

Broj komentara: 20:

  1. Draga Anita, baš mi je drago da si progovorila o klicama. Ja ih jako volim, a sad ćeš se začuditi, kao dekoraciju! I to mi je baš alfa alfa posebno dekorativna. Pa i ostale je zgodno negdje na vrh nečega smjestiti. No alfa ima tako prekrasne male listiće, ma savršeno mi je zgodna. Da li ih jedem, baš i ne, moji isto to prvo odmah maknu. Žao mi je za moju omiljenu da je "loša", no molim te što je sa klicama djeteline - lucerne i rotkvice?

    OdgovoriIzbriši
  2. draga dunja, i ta sitna sjemenja mogu lijepo klijati. ispiru se vise put na dan (da se ne osuse) a klice su gotove za 3-4 dana kada su oko 2,5 - 5 cm duge. sve proklijano sjemenje je zdravo, osim upravo alfa alfe. a bas jeste dekorativna, u pravu si, i dobro da ju niste jeli :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Anita, uzet ću u obzir sve što si napisala. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. dunja, upravo sam skontala da su lucerna i alfa alfa isto.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Anita,
    Jako bih volela čuti tvoje mišljenje o pšeničnoj travi i soku od pšenične trave, koju toliko hvale na ovom sajtu:
    http://www.psenicnatrava.com/html/psenicna_trava.html
    Srdačan pozdrav,
    Magdalena :)

    OdgovoriIzbriši
  6. draga magdalena, i ja sam procitala dosta toga pozitivnog o psenicnoj travi. izgleda da je vrlo bogata vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima. posebno je bogata klorofilom. sok od psenicne trave moze biti dobar dodatak prehrani posebno u slucajevima ako ne uzimamo dovoljno svjezeg zelenog povrca i bilja. psenicna trava u prahu je mozda najlaksi nacin za konzumaciju jer se moze dodati npr u smoothije koje radimo sa raznim povrcem, avokadom, limunom i sl.
    puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Anita, molim za pojašnjenje - komentiraš sušenje klica u pećnici - nestaje li pritom iz njih išta drugo osim vode?
    Koliko dugo sušiti i na koliko stupnjeva?

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. @ anon. mislis na bulgur i kashu: osobno nisam pravila jer mi je pecnica na plin i najslabija temperatura 150 stupnjeva a ove se stvari suse na 50 stupnjeva. u originalnom receptu (nourishing traditions) stoji da se suse cijelu noc, a ja se nisam usudila to napisati u tekstu, jer mi ne djeluje sigurno imati upaljenu pecnicu cijelu noc. u procesu susenja u pecnici sigurno nestaju enzimi ali barem znamo da su antinutrijenti neutralizirani pa je bulgur ili kasha zdravija alternativa za rizu ili tjesteninu.

    OdgovoriIzbriši
  9. kuhanjem se uništava vitamin c

    OdgovoriIzbriši
  10. zamolila bih za pojašnjenje-kažete da se sjemenje natapa preko noći pa se tokom dana ispire određen broj puta, ovisno o kojoj se žitarici radi. zanima me kako se ispire-ostavim preko noći vodu a preko dana okrenem staklenku naopačke i ostavim da se ocjedi pa punim recimo 3 puta (ako se ta žitarica 3x ispire) pa preko noći opet ostavim bez cjeđenja? je li to taj postupak ispiranja? ajoj, nadam se da ste me shvatili ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. @ sve vrste sjemenja se natapaju samo jednu noc, znaci napuniti teglu 1/3 sa sjemenjem, naliti do vrha vode i ostaviti preko noci. ujutro izliti vodu i okrenuti teglu da stoji na koso. ispiranje znaci da se tegla napuni vodom, malo promucka i voda se izlije, i ostavi se opet da stoji na koso. ovo se ponavlja onoliko puta koliko stoji za pojedinu vrstu sjemenja i toliko dana koliko pise.

    OdgovoriIzbriši
  12. da li se grah koji je proklijao cim se stavio u vodu smatra kao star i da nije za jelo,tj za kuhanje...kaze mi mama baci to,a na vrecici pice do marta 2013 pa mi nije jasno zasto ona misli da je star????

    OdgovoriIzbriši
  13. @ ida kako misliš da je proklijao čim se stavio u vodu? klica krene odmah rasti ali da naraste do pune veličine treba nekih 3 dana.

    OdgovoriIzbriši
  14. Blog je prepun korisnih informacija, hvala Vam :) U vezi sa ovom temom zanima me da li je psenicna trava ono sto kod nas u Hr zovu ekstrakt mlade psenice? Da li je korisno uzimati taj proizvod? Pozdrav iz Splita.

    OdgovoriIzbriši
  15. Da, to je isto i jako je korisno! Općenito je korisno što više zelenog povrća, možete ga smućkati u mikseru, dodati limunov sok, maslinovog ulja i pšenične trave.

    OdgovoriIzbriši
  16. Anita pozdravljam te iz Opatije.
    Početak moje samospoznaje i samoostvarenja od prije je 30 godina, zahvaljujući makrobiotici. Kada sam otkrio i makrobiotičku dijetu (ishrana 100 % sa integralnim žitaricama), dogodile mi se sve fine stvari u pogledu ljubavi i radosti života, te jasnoće uvida u stvarnost postojanja.
    Mi nešto znamo, opažamo, zaključujemo, imamo svoju logiku, ali jedno je sigurno, ne prepoznajemo u tome apsolutne vrijednosti: život, istinu, svijest i slobodu, zbog čega nemamo MIR.
    Slabost naša prema hrani datira još iz prošlih života i karme, pogotovu kada još nismo evoluirali tijelo do potrebnih razina svijesti, tako da smo zadržali mnoge stvari od životinja, nagon, strah, pohlepu za hranom, sexom i još neke stvari. Naravno, u duhovnoj praksi, kada sabereš dušu u duh, sve se mijenja po vertikali života, prema svijesti, kada materijalne stvari nisu više tako bitne.
    Žitarice su najvažnije za prehranu čovjeka iz mnogo razloga; najbolji su polisaharidi, koji daju najbolje šećere glukoze za probavu sa najboljom detoksikacijom crijeva i probavnog sustava. Možeš ih jesti koliko god hoćeš, do pojava masnoća neće doći. Posebno je važno što se takvom prehranom ne treba unositi dodatna količina vode (juhe, čajeva, kava, sokova, voća, povrća, itd.).
    Kada govorimo o životu, ovoga puta o hrani i žitima, promatramo posljedice atoga, a ne naše znanje o tome, navike, svijest ili što drugo. Naravno, medicina čini najveće pogreške što ne vidi dušu kao original postojanja, zato ljudima prporuča pijenje više od 2 lit. vode na dan, što nema nikakvog smisla. Suština je primorati tijelo da samo stvara vodu u granicama svojih potreba, jer tako postaje YANG, sa čistom krvi i limfom blago alkalnog sadržaja.
    Moramo znati da u našem tijelu žive mikroorganizmi kojima voda jako pogoduje za rast, a upravo su oni začetak bolesti. Obzirom da bolesti ne postoje, višak vode (YIN stanje tijela) daje osjećaj slabosti, nevoljnosti i slabe životne sile od koje nije moguća kreativnost pojedinca.

    Ostavimo predrasude na stranu i savjetujem svakome tko ima bilo kakvih problema po pitanju bilo koje vrste bolesti, neka se zagrli sa svojim životom, a prehranu učini najjednostavnijom, sa integralnim žitaricama: ječam, riža, pšenica, proso, heljda, quinova, kukuruz, zob, itd.

    Ako nisam imao potrebe za 30 godina mjeriti tlak i ići liječniku, onda budite sigurni u ovo što pišem iz osobnog iskustva. Naravno, najprije morate biti slobodni, neovisni, morate živjeti sa istinom, a hrana dolazi tek na kraju.
    Nekada je dovoljno da imate neostvarenih želja i da povodom toga patite.

    Čovjek mora biti jednostavan iznutra. Možeš biti čistunac po mnogo čemu, ali ako u sebi nemaš mir i nisi jednostavan, ništa ti neće pomoći za radost.

    Pero,

    http://bezuvjetna-ljubav.blog.hr/


    ISTINA
    http://www.facebook.com/home.php?sk=group_228125950535009&ap=1

    OdgovoriIzbriši
  17. pero Mir dolazi iz duse ne iz zeludca....tako je svejedno za mir hocete jesti meso ili biljcice,bitna je spoznaja :) pozdrav i Sretan & Blagoslovljen Uskrs.

    OdgovoriIzbriši
  18. Postovani, imam pitanje o hlebu koji se pravi od proklijalih zitarica. Da li bi mogli to praviti i jesti? Ovde je recept (na engleskom je) http://www.growyouthful.com/recipes/sourdough-essene.php
    Pozdrav svima

    OdgovoriIzbriši
  19. draga Anita ,šta mislite o sojin lecitin

    OdgovoriIzbriši
  20. Moze li se proklijavati grasak, koji i kako?
    Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.