Prehrana za djecu


Većina roditelja tvrde da djecu hrane zdravo jer ”već svi vrapci na grani znaju što je zdrava hrana”. Nažalost, ovaj izraz "zdravo" se zloupotrebljava, možda i više nego bilo koji drugi. Potrebno je zastati i preispitati neke općeprihvaćene tvrdnje i smjernice. Previše smo se prepustili struji i slijepo vjerujemo u informacije koje dobivamo preko medija, a zaboravili smo tradicionalne mudrosti koje su se generacijama čuvale i prenosile na slijedeće naraštaje.

Mnoge tradicionalne namirnice, neophodne za pravilan rast i razvoj djece, neopravdano se smatraju nezdravima. Možda se sjećamo neke hrane iz djetinjstva, koju su nam pripremale naše bake, a koja je odavno isčezla iz naših kuhinja. Zabaione - šato od tučenih sirovih jaja, domaće punomasno mlijeko, pravi maslac, prženu jetricu, masnu kokošju juhu i svinjsku mast na kruhu - zamijenile su pahuljice, krafne, sojino mlijeko, margarin, industrijska pašteta, juha iz vrećice i nutela.

Čini nam se da smo kao društvo napredovali, jer imamo automobile s kojima se možemo odvesti u supermarkete koji su prepuni razne hrane, jer imamo internet na kojem možemo pročitati što god hoćemo i jer imamo stručnjake za koje vjerujemo da će nam dati prave savjete kako hraniti našu djecu. Ali u svemu tome smo nazadovali, jer smo zaboravili misliti svojom glavom i postali poslušni konzumenti bez osobnog mišljenja. Zaboravili smo da se sve općeprihvaćene tvrdnje mogu i trebaju preispitivati, pa i naše navike u skladu s tim mijenjati.

Danas postoji dovoljno dokaza da je industrijska procesirana hrana prepuna toksičnih i štetnih sastojaka, pa ako djeci dajemo sve ono što je dostupno na tržištu hrane, mi ih doslovno trujemo. Zbog pogrešnih informacija s kojima smo bombardirani, ali i zbog vlastitog komoditeta, djeci ne dajemo nutritivno bogatu hranu koja sadrži građevinski materijal potreban za njihov pravilan rast i razvoj. Bojimo se masnoća, kolesterola, iznutrica, mesa, jaja, morskih plodova, punomasnih mliječnih proizvoda, orašastih plodova - svega onoga što je priroda dizajnirala kao ljudsku hranu, a ne bojimo se djeci dati hrenovku u tijestu, čips, kekse i gumene bombone. Ne treba se onda čuditi što je sve više raznih bolesti, što djeca pate od alergija, astme, atopijskog dermatitisa, iskrivljenih čeljusti i zubi, poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, pa čak i autoimunih bolesti i dijabetesa već u ranoj dobi. Kako će ta djeca rasti i pravilno se razvijati, ako ih pravilno ne hranimo? Zar će potrebne nutrijente dobiti iz čokolina, nutele ili pereca?

Da skratim priču: trebamo se samostalno educirati po pitanju pravilne prehrane za našu djecu. Ne možemo vjerovati da će mediji, plaćeni stručnjaci i prehrambena industrija bolje znati od nas što je zaista zdravo i potrebno našoj djeci. Ovaj odjeljak bloga uskoro ću napuniti novim sadržajima koji će vam pomoći da pronađete najbolji način prehrane za svoje dijete i cijelu obitelj. Principi zdrave prehrane za optimalan rast i razvoj djece temelje se na tradicionalnim mudrostima, zdravom razumu i modernoj znanosti.

Pročitajte:

Recepti za djecu:Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.