nedjelja, 2. svibnja 2010.

Margarin - izbjegavajte pod svaku cijenu!


Osim žitarica, kao dio zdrave prehrane, mediji i zdravstvene ustanove su nam nametnuli biljna ulja i margarin. Za margarin se tvrdi da je zdrav za srce, snižava kolesterol i tlak, pomaže kod mršavljenja i poboljšava zdravlje u svakom pogledu. Dobro zvuči, ali ima jedan problem – ovo ništa nije istina.

Margarin se proizvodi od biljnih ulja, koja se dobivaju ekstrakcijom sjemenja i zrnja – soje, kukuruza, suncokreta ili repice. Ekstrakcija nije isto što i prešanje, čime se dobiva maslinovo i kokosovo ulje, već je to kemijsko odvajanje ulja uz pomoć kemijskih otapala, najčešće hexana. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njima vitamine i antioksidante i nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od raka. Ta ulja su već u startu užegla i nezdrava. 

Zatim se na brutalan kemijski način, postupkom hidrogenizacije ili očvrščavanja, tekuća ulja mijenjaju u čvrst oblik, uz upotrebu nikla kao katalizatora. Ostaci kemikalija koje se koriste u preradi ulja i margarina, ostaju u gotovom proizvodu. U postupku hidrogenizacije nastaju trans masti za koje je dokazano da su vrlo štetne za zdravlje. Masnoće su građevinski materijal za staničnu stjenku koja je po Bruce Liptonu, međunarodno poznatom znanstveniku s područja stanične biologije, glavni dio stanice jer omogućuje komunikaciju stanice s okolišem. Ako se u nju ugrade neprirodne trans masti, ona više ne radi na normalan način. Ovo povećava rizik od inzulinske rezistencije, dijabetesa, raka, srčano-žilnih bolesti, neplodnosti i mnogih drugih bolesti. Iako su u mnogim zemljama zabranjene, trans masti se i dalje nalaze u margarinu, ali i u kupovnim keksima, kolačima, sladoledu, mnogim vrstama čokolade i u čipsu.

Mnogi proizvođači tvrde da su prestali s postupkom hidrogenizazije, te da margarin učvrščuju drugačijim postupkom promjene masnih kiselina, gdje se molekule masnoće najprije razbijaju pa se ponovo spajaju po načelu slučajnosti uz pomoć natrij-metilata. No i te masnoće koje nastaju potpuno se razlikuju od prirodnih masnoća i našem su organizmu neprepoznatljive.

Osjetljive višestruko nezasićene masne kiseline u margarinu već su od starta užegnute (oksidiraju pod djelovanjem temperature, pritiska, zraka i svjetla), pa je ovo mazivo vrlo neugodnog mirisa i ružne sive boje. Da bi se uklonio ružni miris margarin se ispire parom i deodorira, a uz pomoć kaustične sode i kemijskih sredstava za izbjeljivanje se izbjeljuje kako bi se uklonila ružna siva boja. Nakon svega dodaje se umjetni okus i umjetna žuta boja, proizvod se pakira kao ”zdravija alternativa maslaca” i dostavlja na police supermarketa. Dobar tek…

Ostaci sljedećih opasnih kemikalija mogu se naći u gotovom proizvodu – margarinu:

  • ekstrakcijski benzin heksan, u određenoj količini eksplozivan, oštećuje živce;
  • aceton, zapaljiva tvar, štetan za mozak i živce;
  • fosforna kiselina, jaka i opasna kiselina;
  • kaustična soda;
  • metal nikal kao katalizator kod hidrogenizacije;
  • metanol (stvara se od natrij-metilata u postupku promjene masnih
  • kiselina);
  • izbjeljujuća sredstva;
  • PHA poliaromatski ugljikovodici (jedna od najjačih kancerogenih tvari).

Dio se ovih kemikalija koristi u procesu proizvodnje, a dio se stvara kao rezultat kemijskih reakcija u tom procesu. Jedan dio kemikalija dolazi čak s brodova za transport sirovina, jer se u istim tankovima prevoze kemikalije (npr. razna kemijska otapala) i ulja od kojih se pravi margarin.

Pored svega, margarin se sastoji od biljnih ulja u kojima prevladava omega-6, što pridnosi prekomjernom unosu omege-6 u odnosu na omegu-3. Ova neravnoteža izaziva upalne procese u tijelu te je uzročnik mnogih kroničnih bolesti.

Margarin je potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih kemikalija, brutalno manipuliran na molekularnoj razini te sadrži masnoće strane ljudskom organizmu. Sve više znanstvenih studija pokazuje vezu između konzumacije margarina i alergija, ekcema, astme, alergijskog začepljenja nosa i ulceroznog kolitisa kod djece. Možete napraviti eksperiment i ostaviti jedan komad margarina i isti toliki komad maslaca vani u prirodi. Maslaca će vrlo brzo nestati, jer će postati hrana raznim životinjama, kukcima i mikroorganizmima koji se nalaze u prirodi, ali margarin će ostati netaknut.

Ne zbog toga što je zdrav za srce, već samo zbog toga što je industriji isplativ, mediji će i dalje reklamirati margarin jer su i oni plaćeni za to. Novac vlada svijetom, ali ipak svaki pojedinac sam odlučuje gdje će uložiti svoj novac. Zato budite svjestan potrošač a ne žrtva i ne kupujte hranu koja to nije.



Broj komentara: 38:

  1. draga anita, htjela sam vam se zahvaliti na ovom tekstu koji mi je otvorio oči:-)) znala sam i otprije da margarin nije zdrava namirnica ali da je ovako štetan, to svakako nisam mislila.. ja osobno ne koristim margarin, tj. margo, dok moji roditelji isti jedu svaki dan za doručak.. od sad smo odlučili da više nećemo koristiiti margo i mama je već danas kupila maslac:-))) još je moram samo nagovoriti da i kolače peće bez margarina.. jer je margarin 4x jeftiniji od maslaca, naravno i to isto nešto govori.. eto u našem hladnjaku više nema marga i baš sam sretna zbog toga.. jer iako se ja od svojih ukučana najviše nastojim hraniti zdravo, naravno da želim da i moji roditelji promijene svoje prehrambene navike, to će biti malo teže ali nikad nije kasno:-)) hvala vam još jednom!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijepo od vas Sara da se brinete i za svoje ukucane. U pravu ste, za pozitivne promjene nikad nije kasno!
    Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  3. poštovana,ovdje sam pročitala da je jedan od sastojaka margarina stvrdnuto palmino ulje,a ja često kupujem proizvide iz dućana zdrave hrane,npr kikirikijev maslac koji sadrži upravp palmino ulje,pa sad ne znam..to me malo zbunilo...biste li vi znali nešto o tome?hvala;)

    OdgovoriIzbriši
  4. palmino ulje inace ima dobar sastav i smatra se zdravim uljem. problem kod margarina je sto se sva ta ulja od kojih se margarin pravi hidrogeniziraju (ocvrscuju) sto ih cini vrlo losima. maslac od kikirikija se ne pravi na taj nacin, pogotovo ako je kupljen u prodavaonici zdrave hrane pa se ne trebate brinuti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pročitao sam u ruskim medijima da se u željezničkim cisternama vozi nafta u morske luke, a vraća se u njima palmino ulje.

      Izbriši
  5. Nadam se da dosad nisam pravila ogromnu gresku koristeci smör ?
    A koji bi maslac se mogao koristiti kao namaz, Bregotte ili ipak samo smör?
    Tu sam malo zbunjena.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. nista niste pogrijesili, smör je maslac! osim maslaca mi u svedskoj mozemo koristiti Bregott jer je on napravljen od maslaca sa dodatkom malo repicinog ulja radi laske mazivosti. sad u zadnje vrijeme se pojavljuju i nove marke kao finski Valio "Mjukt och gott", "Bredbar" od "Milka" a mozda su i neki drugi proizvodjaci izbacili isti prozivod. ako ste nesigurni procitajte od cega se sastoji: grädde, rapsolja i salt. sve gdje vam pise vegetabilska oljor su margarini i to ne kupujte.

    OdgovoriIzbriši
  7. Oh hvala vam na brzom odgovoru.
    Cijeli dan se skoro ne odvajam od vaseg Bloga.
    Cvrsto sam odlucila za promjenu ishrane.
    Hvala jos jednom
    /Dina

    OdgovoriIzbriši
  8. Poštovana Anita,

    Zahvaljujući mojoj sestri od tetke, saznao sam za ovaj fantastični blog, te sam nekoliko sati proveo čitajući sve te divne i vrlo korisne tekstove. Zahvaljujući internetu, mogučnost informisanja je ogromna, te se svako može direktno upoznati sa pravim istinama koje na TV-u zatskrivaju te "čarobne" reklame. Što se tiče margarina, kad sam od jednog poznanika saznao kako se proizvodi, odmah sam stavio to na crnoj listi, iako sam pre toga vrlo retko koristio. On je bio u radnoj poseti Danske, i objasnio taj proces hidrogenizacije. Odvratno! A kad sam tek to povezao sa onim preveštačkim bojama margarina, posebno proizvedenih u Zapadnoj Evropi, i odvratnoga li ukusa, to je bilo kraj upotrebi tako štetne prerađevine. Koristim maslac za jelo, i pripremu nekih namirnica. Bar se to dobija od mlečnih masti.

    Srdačan pozdrav iz Ohrida

    OdgovoriIzbriši
  9. Poštovani,

    margarin se više ne proizvodi postupkom hidrogenacije i stoga ne sadrži trans masne kiseline, koje su zaista bile štetne. Trenutno margarin ima prednost pred maslacem iz više razloga. Vitamini topljivi u masti o kojima pričate se nalaze u margarinu kao i u maslacu. Boja s kojom se margarin 'oboji' je ništa drugo nego beta karoten tj vitamin A. A najvažnije od svega jest to da margarin sadrži isključivo nezasićene masne kiseline koje su esencijalne za naš organizam, između ostalih omega3 i omega6, i koje djeluju povoljno na ljudsko zdravlje. Maslac, za razliku od margarina, sadrži samo zasićene masne kiseline koje su dokazano štetne za zdravlje i ne sadrži ni 'e' od esencijalnih masnih kiselina. Naravno da je maslac puno ukusniji od margarina, kako i ne bi bio kada je životinjskog podrijetla tj napravljen je od mlijeka. I tek toliko da kažem, i maslac se 'boja' beta karotenom. Nema potrebe da se ljudi boje E-brojeva, jer i vitamin C ima svoj.

    Bez tih strašnih postupaka o kojima vi pričate ne bi bilo niti jednog ulja na tržištu osim maslinovog i bućinog. Pa ako vas je strah industrije i opasnog etanola, heksana, benzina itd, nemojte kupovati ni suncokretovo, ni biljno, ni sojino, ni repičino ulje jer se sva proizvode uz pomoć navedene 'kemije'.

    Kao zaključak ću samo reći da bi prehrambeni tehnolozi i nutricionisti trebali više surađivati.

    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  10. osim hidrogenizacije postoji i drugi nacin ocvrscivanja tekucih biljnih ulja, inace bi margarin bio tekuci a ne stvrdnut. i ovaj drugi nacin je stetan jer mijenja strukturu masnih kiselina u nesto sasvim drugo sto u prirodi ne postoji. margarin nema nikakvih prednosti nad maslacem za potrosace, ali za industriju ima jer je sirovina puno jeftinija nego za maslac. to sto margarin sadrzi visenezasicene masne kiseline nije prednost nego nedostatak jer sadrzi vise omege 6 nego omege 3 sto je vrlo nepovoljno za zdravlje, posto visak omege 6 izaziva inflamatorne procese u tijelu. maslac sadrzi zasicene masne kiseline i upravo to je pozitivno, nazalost tvrdnja da su zasicene masne kiseline stetne je jedna velika zabluda koja je dovela do vrlo negativnih posljedica za ljudsko zdravlje. nema nikakvih znanstvenih dokaza da je zasicena masnoca stetna.

    sto se tica ostalih ulja sasvim ste u pravu, stetna su isto kao i margarin. ono malo vitamina sto ulja sadrze se uniste pod visokom temperaturom kojoj se podvrgavaju sirovine. sva ova ulja (osim maslinovog) imaju nepovoljan omjer omege 3 i omege 6. i na kraju, ovi brutalni procesi dovode do toga da se osjetljive nezasicene masne kiseline lako uzegnu sto dovodi do stetnih procesa u tijelu.

    E brojeve naravno treba izbjegavati sto se vise moze. nasa tijela imaju sposobnost preraditi odredjene kolicine toksina ali ako ih unosimo pretjerano i svakodnevno oni izazivaju bolesna stanja. nista sto je kemijski proizvedeno u tvornici nije covjekova prirodna hrana.

    prehrambeni tehnolozi i nutricionisti dosta dobro suradjuju, jer nutricionisti propagiraju bas one namirnice na kojima industrija najvise zaradjuje.

    lijep pozdrav i vama

    OdgovoriIzbriši
  11. Gospođa se sasvim solidno izblamirala ne poznavanjem osnova kemije. Slobodni radikali ako i nastaju postoje izuzetno kratko jer su ekstremno reaktivni i sami vrše oksidaciju masti. Antioksidansi se u tom procesu ne dodaju.
    Hidrogenacija je uvođenje vodika na mjesta sa dvostrukom vezom u lancu organske molekule uz upotrebu katalizatora. Ništa brutalno. Katalizatori se uklanjaju gotovo potpuno. Teških metala ima u tragovima.
    Da ne idem dalje, još jedan od članaka poluobrazovanih ljudi koji misle da sve znaju. Ako bi gospođa došla na platni spisak kompanije koja proizvodi margarin vjerojatno bi i ona promijenila ploču.
    Ukratko, kao i sve i margarin je koristan ili štetan zavisno od količine koju unosimo.
    Usput vam je mogla napomenuti da je i putar sastavljen od zasićenih masti (svi ljkovi, pesticidi/herbicidi s pašnjaka završavaju u putru) pa je u stvari vrlo nezdrav ako ga koristite previše kao i margarin.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala na komentaru. Odgovorit cu vam po redu.

    Vi: Gospođa se sasvim solidno izblamirala ne poznavanjem osnova kemije.
    Ja: O kojoj gospodji pricate? Ako se netko izblamirao nepoznavanjem kemije, to ste onda vi. Idemo po redu:

    Vi: Slobodni radikali ako i nastaju postoje izuzetno kratko jer su ekstremno reaktivni i sami vrše oksidaciju masti. Antioksidansi se u tom procesu ne dodaju.
    Ja: Koliko dugo mislite da slobodni radikali trebaju djelovati da bi izazvali stetu? Sami kazete da su EKSTREMNO reaktivni. Antioksidanti se ne dodaju, zasto? Da bi oksidacija bila zesca?

    Vi: Hidrogenacija je uvođenje vodika na mjesta sa dvostrukom vezom u lancu organske molekule uz upotrebu katalizatora. Ništa brutalno.
    Ja: Mijenjanje kemijskih molekula uz pomoc katalizatora nije nista brutalno??? Ako za vas mijenjanje prirodnog poretka stvari nije brutalno, sto jest?

    Vi: Katalizatori se uklanjaju gotovo potpuno. Teških metala ima u tragovima.
    Ja: GOTOVO potpuno? Teski metali u TRAGOVIMA? Koliko mislite da je potrebno kemikalija i teskih metala u hrani da bi naskodili zdravlju? Pola kila? Ne, dovoljni su upravo TRAGOVI.

    Vi: Da ne idem dalje, još jedan od članaka poluobrazovanih ljudi koji misle da sve znaju.
    Ja: Slijedeci put obratite paznju da se drzite osnovnih pravila pristojnog komuniciranja. Obracate se bez pozdrava, bez potpisa, i koristite uvredljive rijeci.

    Vi: Ako bi gospođa došla na platni spisak kompanije koja proizvodi margarin vjerojatno bi i ona promijenila ploču.
    Ja: Ovo nije je potrebno komentirati. Pa upravo ste sami odgovorili zasto oni koji zaradjuju od proizvodnje margarina tvrde da je on zdrav iako za to nemaju argumenata.

    Vi: Ukratko, kao i sve i margarin je koristan ili štetan zavisno od količine koju unosimo. Usput vam je mogla napomenuti da je i putar sastavljen od zasićenih masti (svi ljkovi, pesticidi/herbicidi s pašnjaka završavaju u putru) pa je u stvari vrlo nezdrav ako ga koristite previše kao i margarin.
    Ja: Zasto se na pasnjaku nalaze ljekovi, pesticidi i herbicidi? Ja sam protiv ovakvog nacina proizvodnje hrane. Jos jedan dokaz da industrija gleda samo na profit a ne na zdravlje potrosaca. Ali usprkos tome, margarin se ne moze usporediti sa maslacem jer je maslac prirodna namirnica cak i kad je zagadjena pesticidima (nazalost kao i mnoge druge namirnice, povrce, voce itd) a margarin je biljna masnoca (koja sama po sebi nije dobra radi nepovoljno visokog sadrzaja omege 6) kojoj je kemijskim putem promijenjen oblik molekula sto nase tijelo ne prepoznaje kao prirodnu masnocu, a to kod velikog broja ljudi i djece dovodi do alergijskih reakcija (pogledajte referense).

    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam alergičan na konzervanse a i u tragovima bi me ubili bravo za članak....

      Izbriši
  13. Bravo Anita! Jos jedan odlican clanak i odgovor onima koji nas obmanjuju radi svoje zarade!

    Htela bih da dodam da margarin u pocetku nije bio namenjen ljudskoj ishrani nego kao sirovina za svece i sapun posto su William Proctor i njegov partner James Gamble (od kojih je nastala danasnja multinacionalna kompanija P&G) trazili jeftiniju zamenu za zivotinjske masti.

    Pocetkom 20. veka uz pomoc jednog nemackog hemicara razvili su proces hidrogenizacije kojim su jeftino ulje od pamukovog semena pretvarali u masu koja je licila na zivotinjsku mast i koju su koristili u proizvodnji sapuna i sveca.

    Medjutim, masovna elektrifikacija je drasticno smanjila potraznju za svecama i oni, da ne bi bankrotirali, dolaze na ideju da svoj proizvod prodaju kao prehrambeni proizvod u zamenu za zivotinjske masnoce. Tako je 1911. godine nastao Crisco (skraceno od Crystallized Cottonseed Oil) koji je i danas u prodaji. Pa neka mi neko kaze da nije profit u pitanju!

    Interesantno je i to sto tadasnji doktori nisu znali za koronarne bolesti (iako su zivotinjske masnoce koriscene vec vekovima u ljudskoj ishrani) sve do pojave jeftinih biljnih ulja i njihove siroke upotrebe u 20. veku.

    Sto se tice beta karotena zabluda je da je to vitamin A. Pravi vitamina A je retinol i ima ga samo u zivotinjskoj masnoci. Za konverziju beta karotena u vitamin A u organizmu potrebno je da osoba bude super zdrava i da u svom telu ima dovoljno enzima potrebnih za konverziju, a u danasnje vreme je vrlo tesko naci takvu osobu.

    I jos da dodam da se pasnjaci ne tretiraju pesticidima. Ako ih i ima to je onda sa okolnih obradivih povrsina. Ali radije cu jesti i takav puter nego plastiku zvanu margarin.

    Pozdrav od jednog tehnologa (ali ne prehrambenog ;-)).

    OdgovoriIzbriši
  14. @ hvala na komentaru marina, slazem se sa svime!

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga anita!
    Konačno netko otvoreno piše i trudi se naučiti nas na koje nas sve načine velike korporacije truju, a sve radi svog profita kojeg im nikad nije dosta... banda pohlepna :-(

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovako nesto pametno nisam dugo procitao s postovanjem KOKIJA

    OdgovoriIzbriši
  17. Drago mi je da sam ovo nasla i na nasem jeziku. Citala sam o tome, ali na engleskom, a ja bas nebi znala to dobro prevesti (a nemam ni blog gdje bi to postavila). Sad to mogu prenjeti i drugima. Takodje sam citala o stetnom dejstvu mikro-talasne pecnice. To je uzasno sta se desava sa nasom krvlju nakon uzimanja hrane koja je bila u toj pecnici. Zamolila bih te da prosurfas malo po internetu ( a mogu ti poslati gdje sam to nasla - nazalost, ne dozvoljavaju da se to "izbaci" na facebook, ili posalje dalje) pa da i to objasnis ljudima. Tebi ce vjerovati i sigurna sam da ce to mnogima pomoci, tj da ce izbaciti to iz upotrebe. Puno pozdrava i veliko hvala za ovaj clanak.

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja neznam kako da ovde pisem, kako god popunim ime i e-mail, objavi mi da nesto nevalja.

    OdgovoriIzbriši
  19. Moji imaju polj gospodarstvo i ne stavljamo pesticide na pašnjake, i na bocama od takvih otrova je jasno nazančeno da trava koja je tretirana s takvim kemikalijama da se nikako nesmiju upotrebljavati za ishranu stoke. Neznam o kojim lijekovima je riječ tj koji su na pašnjacima tj na livadama ali toga nema kod nas, recimo mi nebismo kosili travu tamo gdje je zagađeno, pa sve bi nam krave pokrepale da im dajemo takvu hranu.


    Velike farme kao naše ne tj ne puštamo krave na pašnjake nego im spremimo hranu koja je puno kvalitetnija nego na pašnjacima. Koristimo mikserprikolicu poput ove na videozapisu http://www.youtube.com/watch?v=3avqAwCxgtc&feature=related premotajte na 30sec prema dalje. Uglavnom u nju stavimo jednu veliku roll balu lucerne, malo graška (posebnog za stoku) pola bale sijena, pa 1000kg kukurzne silaze, i sve ostalo dodamo vitamine, i 8vreče razne smese (kukuuzne, suncokret, soje itd) i sve to se zajedno samelje i smiješa i od ovakve tj kvalitenije pripremljene hrane krave daju puno više mlijeka. A pašnjaci hmm ja mislim da nisu dovoljno dobri, kad recimo krave dođu na pašnjak onda zagaze svu tu travu koju kasnije nečeju jesti, i da kazem recimo trava kao lucerna ili grašak oni ne rastu sami nego se sijeju a to se ne ispalti ako će ga krave zagaziti :D

    Da prijeđem na temu :D Ja jedem margo za doručak, kad njega nema onda si na kruh namazem stolni margarin nekako mi je fini tj sjeda mi i eto :D no evo ja u google tražio sto ljudi pišu o margarinu i naisao na vašu stranicu i vidim da baš nije zdrav.
    Maslac mi se ne isplati kupovati, preskup je i nekako nam je glupo da to kupujemo kad imamo mlijeka doma tj rado bih da nađemo neki repcet da dobimo maslac tj da bude jednako ukusniji kao i onaj koji je kupljen u dučanu.

    OdgovoriIzbriši
  20. Samo par retorickih pitanja :

    Sav taj kukuruz,suncokret,soju, i sto mijesate u silazu sami proizvodite tako da mozete garantirati da sastojci nisu genetski manipulisani,puni pesticida i slicnih kemikalija?

    Cemu vitamini ako su krave zdrave?

    Uzimate li osobno vitamine ako vam nije nista?

    Da li je vas kvantitet mlijeka kvalitetniji bolje od onog manje kvantitativnog?

    Kako domaci tako i kupovni maslac / puter / maslo ce naravski drukciji ukus imati jer ne sadrze istu kolicinu vjestackih stvari,pojacivaca ukusa i stabilizatora mirisa.

    Svako dobro

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Unknown, imam i ja neka pitanja. kao to da kupujete margarin, a imate krave doma? Zar ne znate kako se radi vrhnje od sirovog mlijeka, a iz njega maslac? ja kupujem domaće vrhnje, kod jedne žene sa sela i sama radim maslac, treba mi 10-ak minuta!

      Zanima me, kako ste zaključili da trava nije dobra za krave? Morali biste znati da su krave preživači i da im je trava osnovna hrana. Odakle uzimate sijeno, zar ono nije bilo trava, koja je rasla na pašnjacima?

      Hvala na odgovoru i sretno! Sanja.

      Krave nemaju želuce za probavljanje žitarica. Možda daju više mlijeka, ali kakvog? I zar nije jeftinije i jednostavnije ograditi pašnjake i krave puštati na ispašu, zar to nije manje posla za vas na imanju?

      Izbriši
  21. A o soji da ni ne pricamo,to bi i pticice trebale znati sta sa sobom nosi.Krave i prezivaci imaju dva i vise zeludaca medjutim nisu im zitarice primarna hrana. Trapaj ih galofakom,vitaminima neka samo daju vise mlijeka. "Hajd' ti Marine nek' je vise vojske". Hvala ali ne hvala!!
    Sretno kako god!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Jako zanimljivo: http://zdravzivot.com.hr/clanak/11/margarin-je-opet-zdrav

    I sad bi čovjek znao...
    http://io9.com/the-so-called-health-foods-that-are-probably-killing-487228894

    OdgovoriIzbriši
  23. Anita, da li je i stolni margarin (za pečenje, za kolače) npr. ovaj: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXG5MRHSck2a92XGqiMyYnoEqnIlmxVAJIuMQFOod2pgdqHc_7 isto nezdrav kao i npr. ovaj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Margarine_BMK.jpg/250px-Margarine_BMK.jpg
    To su isti proizvodi? Margarin za mazanje u kutijici je isto nezdrav kao i stolni margarin?

    OdgovoriIzbriši
  24. Maslac, kao jedna od rijetkih namirnica koje nisu iz mora, sadrži furanske masne kiseline, a one su (mada u tragovima) prema najnovijim nezavisnim naucnim istrazivanjima, najzasluznije za zdravlje eskima i ostalih naroda koji se hrane isljucivo plodovima mora. Prema tim istrazivanjima nisu to dakle ni cuvene omega 3 masne kiseline, mada imaju udjela u zdravlju srca i krvnih sudova. Draga Anita, slazem se sa Vama, treba jesti izvornu prirodnu hranu, a ne ono sto nam industrija ponudi putem agresivne reklame i na osnovu mnogih opsteprihvacenih zabluda. Ja citav zivot propagiram maslac kao jednu od najzdravijih masnoca i drzim se toga. Dakle, jos jednom "bravo" za maslac, jaja, meso, ribu, povrce, voce, mlijeko, orasaste plodove - u ocuvanju zdravlja...

    OdgovoriIzbriši
  25. Postovana Anita, nisam uspeo naci neki mail za kontakt pa Vam pisem ovim putem. Ne znam kako je kod vas u zemlji, ali kod nas postoji tzv organska proizvodnja mleka, gde industrija nema ni jednu jedinu stavku iz standarda za organsku proizvodnju.
    Mene interesuje, a voleo bih i da podelite sa nama ukoliko imate saznanja: Da li je komercijalno industrijsko mleko zaista mleko, ili se dobija rastvaranjem odredjenih jeftinih prahova koji se uvoze iz Bugarske, kao sto sam negde davno procitao?

    Pozdrav iz Nisa, Srbija, Milos murbi@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  26. Anita, pišete o starim metodama koje su se koristile nekada. Margarin danas ne sadrži transmasne kiseline, nije hidrogeniziran i u stvari je tvrda palmina masnoća sa malo ulja (vjeroatno najjeftinijeg koji postoji). To se odnosi na većinu margarina u EU. "Ostali" svijet uglavnom još uvijek radi margarine po principu koji ste opisala (uključujući SAD).

    Slažem se, da nije okusan. Ne trošim ni jedno, ni drugo (maslac, margarin), nego dobru staru svinjsku ... :)

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  27. Želim da vam preporučim maslac proizvođača Poljorad iz BiH. Zaista se radi o odličnom visokokvalitetnom maslacu. Probajte sami i prenesite utiske.

    OdgovoriIzbriši
  28. Mama i ja ga također izbacujemo iz prehrane..
    Kao zamjenu mažemo posni i svježi sir :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Veliki pozdrav Anita i hvala na ovom sjajnom blogu! Napokon da neko napise istinu o hrani !!! Naime, moj dobar prijatelj i kolega je "zaglavio" sa dijabetesom (tip 2) , osecao se jako lose , bez energije itd. Naravno, lekari su jedva docekali da ga "scepaju" i tako je pocela agonija - silni lekovi, "specijalne" zitarice , "obogaceno" ovo, "obogaceno" ono. Njemu pukne film, pocinje da eksperimentise sa hranom i naleti na studiju o LCHF. Poprilicno skepticno je prisao celoj stvari ali je odlucio da istraje. Rezultat - covek koji ne uzima ni jedan jedini "lek" za dijabetes, trci , vozi bicikl , pun je energije i jede upravo ono sto nam medicina, fitofarmacija i nutricionisti strogo zabranjuju! Ako su nase bake i deke mogli da jedu masno , po 6 jaja za dorucak i sl. pa pravac na njivu i ziveti preko 80 godina bez lekova zasto bismo mi odbacivali ono na sta su nasi organizmi stotinama , pa i hiljadama godina navikli. P.S.Nisam expert za hemiju ali nisam primetio da se u starom Egiptu pominje margarin ;) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  30. Kasnim 2 goine ali sad u situaciji da mi ovo jako bitno. Sin mi ima kronični nedeterminirani kolitis i treba izbjegavat laktozu a u preporuci margo lithe???

    OdgovoriIzbriši
  31. Bravo Anita
    Potpisujem sve navedeno.Izbacila sam margarin iz svoje kuce ali i iz kuce moje djece i prijatelja.Sto sve nece ljudi podvaljivati zbog profita. Uzas. Hvala Vam.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.