četvrtak, 27. siječnja 2011.

Raw food i LCHF

Zadnjih je godina sve popularniji raw food (sirova hrana ili sirovojelstvo) i living food (zivuca hrana). Zasto nam treba sirova hrana? Sirova hrana bogata je netaknutim vitaminima, mineralima, antioksidantima i probiotickim bakterijama. No najveca vrijednost sirovih namirnica lezi u njihovom sastavu enzima koji se kuhanjem deaktiviraju na temperaturi od 48 stupnjeva Celzija. Ali nazalost, kao i opcenito kod price o ”zdravoj” hrani, i sirovojelstvo se zbog agresivne vegetarijanske propagande krivo interpretira pa se sve svodi na to da se jede sirovo povrce i voce. Living food ukljucuje jos i fermentirane namirnice, te proklijalo zrnje i sjemenje. 

Sljedbenici ovih nacina prehrane su uvjereni kako je to jedini zdrav nacin prehrane i da je kuhana hrana hrana bez zivota koja pogorsava nase zdravlje. Medjutim stvari nisu tako jednostavne i svako zastranjivanje u krajnosti bilo koje vrste moze biti opasno. Istina je da enzimi u sirovoj hrani, posebice u sirovim fermentiranim namirnicama, pomažu u procesu probave i smanjuju potrebu tijela za vlastitom proizvodnjom prehrambenih enzima. Prehrana koja se bazira uglavnom na kuhanoj hrani predstavlja ozbiljno opterecenje za gusteracu, smanjujuci njezin kapacitet.  Medjutim nisu sve vrste povrca pogodne da se jedu u sirovom stanju. Odredjene vrste trebamo kuhati upravo da ne bismo naskodili svom zdravlju. 

Kupusasto povrce (cruciferous vegetables) kao rukola, brokula, kelj, cvjetaca, kupus, repa, rastika, prokulica, rotkvica, zuta koleraba i potocarka sadrze goitrogene, kemijske supstance koje blokiraju proizvodnju tiroidnog hormona (hormona stitnjace) sto znaci da mogu pridonijeti razvoju hipotireoze. Narocito bi osobe koje vec imaju smanjenu funkciju stitnjace trebale izbjegavati ovo povrce u sirovom stanju. Kuhanje smanjuje kolicinu goitrogena u ovom povrcu za 2/3. Fermentacijom se goitrogeni ne smanjuju, ali obicno se kiseli kupus jede kao dodatak u malim kolicinama, sto onda ne smeta ako prehrana sadrzi dovoljno joda. 

Zeleno lisnato povrce kao spinat, blitva, persin, vlasac i listovi cikle sadrze oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju zeljeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno neutralizira kuhanjem, tako da je najbolje ovo povrce malo obariti ili skuhati na pari, te jesti sa rastopljenim maslacem, jer da bi smo absorbirali minerale iz povrca trebamo vitamine topive u masti. Osim toga kuhano povrce sa maslacem je puno boljeg okusa! Ne vjerujem da netko jede sirovi krumpir, ali evo za svaki slucaj upozorenje: sirovi krumpir sadrzi hemaglutinine koji ometaju rad crvenih krvnih stanica. Sirovi slatki krumpir izaziva gaseve. 

Sirovo povrce je bogato vitaminima, mineralima i topivim vlaknima. Djeluje alkalizirajuce na tijelo (smanjuje kiselost tijela) te doprinosti ciscenju tijela i probavnog sistema. Sve povrce koje gore nije navedeno moze se konzumirati sirovo, bilo kao sok, smoothie ili u salatama. Klice su takodjer zdrava hrana i svi bi smo imali puno koristi da na redovitoj bazi koristimo proklijano zrnje i sjemenje, koje sadrzi visestruke kolicine hranjivih tvari nego neproklijano. 

Medjutim, cinjenica da je povrce i voce zdravo ne znaci da ne treba jesti nista drugo osim povrca i voca. Otkud uopce ta ideja da je covjek biljojed? Fiziologija, biologija, antropologija i druge znanosti kazu da je covjek mesojed. Ne mozemo izbrisati povijest i zanemariti cinjenicu da se covjek stotinama tisuca godina razvijao kao lovac/sakupljac. Samo zivotinjska hrana bogata esencijalnim aminokiselinama, masnocama i vitaminima topivim u masti daje gradjevinski materijal potreban za sve normalne funkcije organizma. Trendovi u prehrani jaci su nego ikad prije i pripadanje nekom pokretu ili struji doprinosi i stvaranju osobnog identiteta. Ali krajnosti su rijetko dobre. Principi zdrave prehrane trebaju se temeljiti na zdravom razumu, mudrim tradicijama i modernoj znanosti. Prehranu covjeka treba sacinjavati sva ona hrana koju nam priroda nudi u svom izvornom i cjelovitom obliku. 

O pravilnom pripremanju hrane mozemo puno nauciti iz tradicionalnih nacina kako su hranu pripremali narastaji prije nas. Iako nisu mogli dati neko znanstveno objasnjenje zasto to tako rade, iz iskustva su znali da tako treba. Istrazivanja tradicionalnih kultura pokazala su da su gotovo sve ove kulture ukljucivale i sirove, enzimima bogate namirnice u svoje kuhinje – ali ne samo povrce vec i sirove zivotinjske bjelancevine i masnoce u obliku mljecnih proizvoda od neobradjenog (sirovog) mlijeka, sirovu ribu kao i iznutrice zivotinja. Ove su kulture takodjer tradicionalno ukljucivale odredjenu kolicinu kultiviranih ili fermentiranih namirnica ciji se sadrzaj enzima na taj nacin jos vise obogacuje. 

Dakle sirovojelstvo nije samo povrce i voce. Vecina voca i povrca ne sadrze puno enzima, ali neke biljne vrste poznate su po visokom sadrzaju. To su djevicansko maslinovo ulje i druga hladno presana ulja, sirovi med, grozdje, smokve i mnoge vrste tropskog voca kao avokado, datulje, banane, papaja, ananas, kivi i mango. Sirovojelstvo se ne radi o sirovom vocu i povrcu nego se sirovojelstvo radi o sirovoj hrani. Znaci,  osim voca i povrca, vrlo je korisno ukljuciti u prehranu sirove namirnice kao sto su:


  • sirovo mlijeko (svjeze, nepasterizirano) i proizvodi od sirovog mlijeka, npr. vrhnje i maslac pasnih zivotinja
  • sirova jaja, narocito zumanjci
  • sirova ulja kao hladno presano maslinovo i kokosovo ulje 
  • lakto-fermentirane namirnice kao sto su domaci kefir, domaci kiseli kupus, fermentirano ulje jetre bakalara
  • sirovi med
  • riba i plodovi mora kao skampi, kozice ili jela poput carpaccia
  • sirovo meso kao npr. tartar biftek
  • suseno meso
  • usoljena srdela
  • orasasti plodovi i sjemenke

Za kraj, evo recepta za jedan fermentirani napitak koji se dobiva iz proklijane psenice, koji se puno koristi u living food. Nije bas neki okus, ali je kao dodatak u smoothijima od povrca izvrstan nacin da dobijemo korisne probiotike koje trebamo za zdravlje probavnog trakta i dobar imunoloski sistem.

Rejuvelac

Ovaj ”tonik” je fermenirano pice bogato enzimima. Potrebna vam je 1 salica cijele psenice iz organskog uzgoja, voda, staklena tegla i gaza sa gumicom za poklopac. Stavite psenicu u staklenku, napunite vodom do vrha i ostavite preko noci. Ujutro isperite psenicu, ocijedite, te te staklenku poklopljenu gazom sa ucvrscenom gumicom okrenite naopako i naslonite na nesto (mozda u jednu zdjelicu) da stoji nakoso, tako da se voda moze cijediti van a da zrak moze cirkulirati. Neka stoji dva dana, ispirite dva puta dnevno. Treci dan je psenica proklijala. Isperite i napunite staklenku sa vodom. Ostavite da stoji dva dana. Zuckasta zamagljena tekucina, pomalo oporog okusa, blago gazirana je gotov rejuvelac. Ako se na vrhu stvorila pjena sklonite je zlicom. Procijedite ga i spremite u frizider. Od iste psenice mozete jos dva puta napraviti rejuvelac. Staklenku sa psenicom opet napunite vodom i ostavite da stoji 24 sata. Procijedite, spremite tonik u frizider pa ponovite i treci put isto. Tako ste od jedne salice psenice dobili tri tegle tonika. Koristite ga za smoothije, ili sa malo limunovog soka kao pice.




Broj komentara: 28:

  1. Da li taj "tonik" ima UH, tj. da li se može koristiti na mršavljenju?

    Bogate goitrogenima su i soja i kikiriki, i ne bi ih trebalo jesti..
    Takodje ih ima u malim količinama i u breskvama i jagodama..
    Ljep tekst :)

    OdgovoriIzbriši
  2. mira tonik nema UH, siguran je za mrsavljenje ;) soju ne jedemo nikako, a kikiriki mozda ponekad pomalo, ali bolje ne jer je zarazan :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrstan tekst kao i uvijek!!! Meni je stvarno osviježenje čitati ovakve tekstove na hrvatskom, a ne samo na engleskom! Ja sam doslovno alergičan na konvecionalne laži i bljuvotine kojima nutricionisti i liječnici(oni posebno pojma nemaju o prehrani) zasipaju sve nas.Ljut sam jer sam kroz pubertet i kasnije bio stalno umoran i sa viškom kilograma jer sam se pretrpavao sa škrobom svih vrsta, ali naravno da savjet od nikog nisam mogao dobiti kako smršati, samo pričice da su neki debeli, a neki mršavi i da je to jednostavno u životu tako. Vrhunac mudrosti je bila rečenica da jedem kao i obično ali manje porcije što narvno ne funcionira ni u snu kod osoba sklonih hipoglikemiji.Tek samostalnim istraživanjem i experimentiranjem došao sam do low carb prehrane na kojoj sam se počeo osjećati i izgledati kao doslovno drugi čovjek. Anita ja se stvarno nadam da ćeš pokrenuti revoluciju ovdje kod nas šta se tiče prehrane, a mi ćemo ti svesrdno pomoći u tome!!! :-) I za kraj pitanje. Koji ti je mail gdje te se može kontaktirati van komentara?

    OdgovoriIzbriši
  4. Izvrstan post.Nikad nisam vjerovala da su nasi stari,i od njih stariji,kuhali hranu iz dokonosti.Odredjeno kombiniranje namirnica , koje sirove, koje fermentirane...sve ih je to naucilo iskustvo.Dobro je da dolazimo do novih spoznaja ali to najcesce ne znaci potiranje starih.Procitala sam da i vodu u kojoj se kuhao spinat(1min)i blitva (3min)treba baciti ,i kuhaju se u dosta vode,inace su nutritivno vrlo bogati pa nam ostane vise nego dovoljno onog dobrog.Jutros naletih na ovu stranicu pa ako koga zanima http://www.bionet-skola.com/w/Prirodni_stetni_sastojci_namirnica

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Anita,
    Odnedavno vas čitam sa velikim zadovoljstvom, odavno me sve u vezi sa ishranom interesuje, nešto i primjenjujem, ali stalno učim. Ovo o čemu vi pišete mi je vrlo logično i upravo mislim da dalje istraživanje na putu najbolje ishrane usmjerim u tom pravcu. Čitam i Vaše teme i komentare... sve je zanimljivo i korisno. Evo jednog pitanja koje je donekle u vezi sa ovom temom: Pošto je zima i izbor povrća i nije najbolji, a velika je ponuda smrznutog povrća, ne mislim na polugotova jela koji se samo ugriju, nego samo zaleđeno povrće... npr. grašak i slično. Šta mislite o tome? I još jedno pitanje za ovaj put: Kakvo je vaše mišljenje o expres loncu, ja u njemu brzo skuvam meso i povrće... Da li se u njemu sačuvaju vrijedni sastojci ili ne?
    Hvala vam puno na ovom blogu i odgovorima na pitanja!
    Pozdrav iz Sarajeva!

    OdgovoriIzbriši
  6. @ marko ispravno rezoniras, covjek mora sam istrazivati i eksperimentirati i preuzeti svoje zdravlje u svoje ruke. kad dodjes kod lijecnika sa nekom zdravstvenom tegobom, oni te uopce ne pitaju sto jedes i kako zivis, iako se zna da prehrana i stres najjace utjecu na zdravsteno stanje. ali kako konvencionalna medicina ne lijeci uzrok vec samo simptome, lijecnik ce ti odmah prepisati lijekove koji izazivaju stotine drugih nuspojava. posto ces od ovih lijekova dobiti nove tegobe, morat ces uskoro opet kod lijecnika koji ce ti onda prepisati nove lijekove za nuspojave koje si dobio od onih prvih lijekova... a ti i dalje jedes laznu hranu natrpanu secerom, brasnom, margarinom i kemikalijama koja je zapravo prouzrokovala one prvosnje tegobe. ovo trovanje hranom i lijekovima zajedno sa stresom i frustracijom sto ne dobivamo pomoc kad nam je potrebna, dovodi do pogorsanja zivotne kvalitete i smanjenja zivotnog vijeka. zato se ovoj masineriji moramo otrgnuti jer ce nas samljeti do kraja.
    moja email adresa se nalazi u profilu, gore lijevo kad kliknes na moj profil.

    OdgovoriIzbriši
  7. @ radoznala u pravu si. nasi stari nisu imali internet niti su mogli guglati sto je zdravo a sto ne za jesti. iskustvo i znanje se sticalo stotinama tisuca godina i prenosilo generacijama i zato ga ne trebamo odbaciti nego upravo suprotno, cuvati i prenositi dalje.

    @ emilija u nedostaku svjezeg povrca i smrznuto je dobro. sto je svjezije zamrznuto to mu je kvaliteta bolja. inace priroda nam je i za zimu osigurala povrce - ono korijenasto! kad nema zelenog lisnatog, ima korijenastog povrca i covjek bi zapravo samo trebao pratiti sezonu. cikla, mrkva, cicoka, koromac, kiseli kupus - probajte ovo naribati i zaciniti sa pola majoneze i pola milerama, sol i papar. nema bolje salate!

    u vezi ekspres lonca, osobno ga nikad ne korisim jer mi se kuhanje pod tako jakim pritiskom cini neprirodno, ali nisam naisla na neke znanstvene dokaze da bi to bilo stetno. jednostavno nemam dovoljno informacija o tome pa nemogu reci nesto konkretno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Anita! Iako vidim da se jako, jako trudiš, svima odgovoriti na postavljena pitanja ipak ti posebno zahvaljujem što si i meni odgovorila na moj zadnj komentar. Iskreno jako sam inpresioniran količinom znanja o prehrani s kojim vladaš. Baš zato si vrlo zanimljiva. Međutim područje prehrane je vrlo široko i teško se je odrediti tim više što je na sceni nekoliko teorija koje se međusobno isključuju, vočojedi, vegetarijanci, LCHF, sirovo i,i,. Upravo ti si mi otvorila prozor. Pisala si o evoluciji i građi našeg probvnog trakta. Zato na sebi pokušavam primjenbiti prehranu. Doručak pa sve do večere pretežno voće, najmanje 1 kg dnevno, večera meso, jaja , mljiječni proizvodi, maslinovo ulje. Ako kažeš svoje mišljenmje o tome, jako ćeš me obradovati, jer ponavljam, dokazala si svojim natpisima da vladaš materijom i da puno znaš, pa svaki laik poput mene tvojim odgovorom puno dobiva. Hvala unaprijed.
    Na kraju, uz najbolje želje lijepo te pozdravljam.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ zelimir, odgovorila sam ti vec na zadnji komentar da je voce okej ako si mlad, zdrav i bavis se sportom, dakle nemas problema sa viskom kilograma. ali u umjerenim kolicinama, ne treba ti kilogram voca dnevno. ako jedes kilogram voca pojeo si preko 100 grama cistog secera, ili 20 zlicica secera! to je previse. jedi povrce, mozes raditi smoothije od raznog povrca gdje dodas limunov sok, malo meda, maslinovog ulja, procitaj moj post raw smoothies. mozes praviti i salate od raznog povrca, izribas ciklu, mrkvu, cicoku, dodas vrhnja, bijelog luka, crvene paprike, fantazija od salate. u salatu mozes dodati tvrdo kuvano jaje, tunjevinu iz konzerve ili komade sira i imas kompletan super zdrav obrok. znaci, jedan dio sirovih namirnica je svakako okej, uz LCHF prehranu, samo ne pretjeruj s vocem ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. smrznuto je također kancerogeno jer uništava stanice smrznute biljke - što je i logično da takva hrana ne može biti od koristi. ali ja je ipak jedem jer nemam vrt i svježe povrće. malo proguglajte o štetnim spojevima smrznute hrane pa ćete vidjeti. ah, da, po nutricionistima su opasne i banane, papar, kikiriki, sezam, rajčice (koje bi se trebale kuhati 45 min. da budu prihvatljive za upotrebu), grožđe, krastavci, zelena salata, sve grahorice, ma sve ako se dobro ne skuha. mene to deprimira, ako je to stvarno tak!

    OdgovoriIzbriši
  11. Po mnogim misljenjima, npr. bodi-bildera, fruktoza u krvi je dosta gora od glukoze. Cak, dijabeticarima fruktoza otpomaze, mada im se to stalno daje. Znaci, kada biramo koje voce jedemo, pogledajmo u nutritivnom profilu koji je postotak fruktoze od ukupnih secera. Dnevna doza fruktoze je 5-10 g. Npr, kivi ima nizak glikemijski indeks, ali je veci dio njegovih secera fruktoza i time ispunjavate dnevnu kotu. Najmanje fruktoze ima bobicasto. Kuhano voce, kuhane mrkve i celer mnogo vise dizu secer nego kad su sirove.
    Paradajz ne vjerujem bas da je opasan, ali je utvrdjeno kako u kuvanom paradajzu ima vise likopena, pa vjerujem da je samo u pitanju bolja iskoristenost. Zelena salata i kikiriki vjerovatno zbog goitrogena.. ANITA, to vas htjedoh pitati, niste pomenuli zelenu salatu za goitrogene, da li se i ona ubraja tu? Hvala.
    Ali stvarno ne znam ko jos kuha krastavce.

    OdgovoriIzbriši
  12. @ jelena u pravu ste, fruktoza je strasna, ne podize secer u krvi i zato se daje dijabeticarima - potpuno krivo, jer ide direktno u jetru i tamo radi urnebes (masna jetra primjerice).

    ne znam zasto bi trebali generalizirati stvari, ili sve kuhano ili sve sirovo? zasto ljudi vole krajnosti? pa valjda ima nacin kako se koje namirnice pripremaju, i nasi preci su toplinski obradjivali hranu otkako god su otkrili vatru, kad ono bjese, prije 1 000 000 godina? sto ne znaci da neke stvari ne treba jesti sirove. danas smo mi, uz svu znanost, ipak u velikoj prednosti i imamo objasnjenja za puno toga.

    zasto trazimo greske u prirodnim namirnicama a industrijsko smece puno umjetnih kemikalija nam je okej? oprostite jelena, ovo je valjda moj odgovor i na par nekih drugih kometara :) zelena salata ne sadrzi goitrogene :)

    OdgovoriIzbriši
  13. anita,potpisujem.evo samo jedna crtica:jedan amerikanac,biolog clarence birdseye proucavao zivot domorodaca na aljasci 1930.i odusevio se ribom,koja bi se prakticno u zraku smrznula pri lovljenju na niskim aljaskim temperaturama,nakon pripreme,okus fantastican.svidio se covjeku ovaj prirodan tip kozervacije i zaradio brdo love.srdacan pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  14. čitam skoro svaki tvoj post, i svaki put nešto novo naučim i hvala na tome!!
    od svog navedenog povrća sirove jedem: kupus, rotvice i mladi špinat, sad znam da trebam izbjegavat

    OdgovoriIzbriši
  15. Poštovana,odlučila sam ubaciti jedan obrok na dan smiksano voće i povrće, možete li mi reći koje povrće mogu staviti u smoothi? i dali se može obarena blitva staviti, i kolko da je kuham? hvala puno :)

    OdgovoriIzbriši
  16. @ ivanka mozete koristiti koje god hocete povrce, iskoristite smoothies da unesete sirovo povrce, a kuhano mozete jesti i onako, uz rucak i veceru. sto se tice ovog gore navedenog povrca koje se ne preporuca sirovo, nece nista biti da se ubaci koji zeleni list spinata ili blitve, nisu to neke velike kolicine.
    ovdje ima par ideja za smothies http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/12/raw-smoothie-zdravlje-iz-miksera.html

    OdgovoriIzbriši
  17. e to mi je drago čuti, da mogu koji listić blitve i spanaka, jer toga trenutno najviše imam domaćeg :D hvala vam puno!

    OdgovoriIzbriši
  18. Slažem se s vama !
    Srednji put ispravan put !

    OdgovoriIzbriši
  19. Moj ujak je izliječio rak debelog crijeva u poodmaklom stadiju samo na sirovoj hrani, nakon 10-ak mjeseci takve prehrane. 99% je jeo sirovo i to od svega pomalo, naravno i ovo što autorica posta kaže da se ne bi trebalo jesti sirovo. Upravo se od kuhane hrane i dobiva rak. No, to su već činjenice koje znajuj oni koji su probali a ostali će ionako prihvatiti nakon opiranja, za jedno 5-10 godina.

    OdgovoriIzbriši
  20. Slučajno sam naletjela na vaš blog i vrlo sam se ugodno iznenadila. Konačno možemo čitati savjete o prehrani od školovane osobe, što je kod mene izazvalo povjerenje u vaše riječi. Nakon hrpe pročitanih knjiga i tona i tona savjeta, ja se želim zdravo hraniti. Započinjem malim koracima. Svakodnevno konzumiram zelene kašaste sokove (npr. jedan tjedan sa špinatom, jedan sa keljom, jedan sa blitvom itd) uz dodatak limuna, peršina, celera. Zanima me oksalna kiselina (i druge štetne tvari) koje se mogu naći u prijesnom zelenom lisnatom povrću: koja količina je prihvatljiva ako npr. dnevno popijem šaku svježeg špinata/blitve ili 3 lista kelja? Kako to moje tijelo može apsorbirati ili izbaciti bez štetnih posljedica i koju količinu?
    Isto tako, pročitala sam odličan članak o magneziju. Slučajno sam naletjela na savjete o njegovoj djelotvornosti,te sam ga zbog čestih glavobolja i grčeva u mišićima počela uzimati. S obzirom da ga koristim samo u obliku šumećih tableta jer mi nije dostupan niti jedan drugi oblik, zanima me koliko je on iskoristiv ako se uzima na taj način i malo me zabrinjava što je u prerađenom obliku - da li to nešto mijenja u njegovoj upotrebljivosti?

    Hvala unaprijed!

    Branka B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Branka, ta mala količina zelenog lisnatog povrća u kašatom soku vam neće naškoditi ako se inače normalno hranite, znači ako ne živite samo na sirovom povrću. Koristite razno povrće, pomiješajte zeleno lisnato sa tikvicom, krastavcom, celerom, peršinom... Ima raznih vrsta zelene salate - one su idealne za smoothije...

      Magnezij se teško iskorištava iz šumećih tableta, možete li nabaviti magnezij klorid (sol nigari) iz tog oblika se magnezij dosta dobro iskorištava.

      Izbriši
  21. Kako molim Vas, komentirate navode o oksalnoj kiselini što spominje dr.Walker u svojoj knjizi Sokovi od voća i povrća. On je uvijek govorio da SVE treba jesti sirovo, a čovjek je doživio preko 100 godina bez ikakvih bolesti. Pročitao sam Vaš i malo sam zbunjen ali još uvijek sam skloniji vjerovati njemu budući da je njegova starost dokaz njegove ispravnosti.

    OdgovoriIzbriši
  22. http://hr.scribd.com/doc/19197383/Victoria-Boutenko-Zeleno-Za-ZdravljeObavezno-Procitati

    OdgovoriIzbriši
  23. Što se tiče zelenja odnosno špinata te prisutnosti oksalne kiseline u njima ovdje možete pročitati da jedenje zelenja nema veze sa stvaranjem bubrežnih kamenaca http://greensmoothiesblog.com/oxalic-acid-and-green-smoothies/

    OdgovoriIzbriši
  24. Bila bih Vam jako zahvalna ako biste mi mogli odgovoriti i argumentirali vaše tvrdnje o oksalnoj kiselini s obzirom na članak, koji se nalazi na ovom linku: http://sirovahrana.hr/clanak/oksalna_kiselina-270

    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Da i mene zanima na kraju da li kuhano ili svjeze zeleno lisnato povrce stvara oksalnu kiselinu? zasto postoji uopće toliko različitih teorija i tvrdnji?

    OdgovoriIzbriši
  26. Za dr.Wakera vegani šire priču da je živeo 116 godina i da je bio jako aktivan u svim poljima do 113 godina. ČOvek je umro pre napunjene 100te godine i za to postoje zvanični podaci.

    OdgovoriIzbriši
  27. Sead 30.08.2013
    12 mjeseci jedem sirovu hranu, a jednom nedjeljeno jedem kuhano, pečeno, prženo (zbog očiju). Hrana je naime po mom skromnom mišljenju u principu kult, a sve više antidepresev. Ovo sa sirovom hranom sam vidio na HRT, i učinilo mi se to radikalnim načinom da skinem prekomjernu kilažu, nebili prestali problemi sa kičmom i leđima uopće (lijekove sam prestao uzimati jer sam postao alergičan na razne lijekove za kičmu). Za prvih pet dana skinuo sam 5 kg, a do kraja mjeseca još 5, i tu sam stao sa kilogramima. Naravno postao sam lakši pa su tegobe sa leđima znatno podnošljivije, ali sam u potpunosti izliječio glavobolje koje su par puta sedmično bile takve da nisam mogao proći bez tablete. Nestali su; bolovi u zglobovima, koljenima, izliječio sam bronhitis koji se javljao u hladnim danima, nestale su stomačne tegobe, nema gasova i tegoba sa mokraćnom bešikom, skoro da nemam sekreta iz nosa ili usta, spavam manje, ustajem ranije, supruga kaže da manje hrčem, ranije sam imao pritisak 120/80, a sada 90/60, nisam popio niti jednu tabletu 12 mjeseci čak niti za prehladu, od nalaza vadio sam nalaz šećera, triglicerida i holesterola i ovi su nalazi skoro pa idealni, nisam nikad osjetio glad, a potpuno normalno radim, čak i fizičke poslove.
    Brojnim sam prijateljima i poznanicima ispričao za ovo (u familiji sam već postao dosadan). Svi kažu svaka čast, ali ja to ne mogu, čak i ljudi koji imaju sve ove moderne tegobe.
    OK razumijem, tabletu pred obrok pa navali na, ja to zovem, ukusnu hranu. Nek traje dokle traje.

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.