foto http://elanaspantry.com/ |
Prema LCHF – Paleo prehrani ne konzumiramo žitarice, brašna
žitarica niti proizvode od brašna žitarica. Žitarice mogu biti glutenske (pšenica, raž, ječam, pir – spelt), bezglutenske (zob, proso, riža, kukuruz) i pseudožitarice (heljda, amaranth, quinoa). Kuskus, bulgur i griz su zapravo pšenica, kao što je palenta
ili žganci zapravo kukuruz.
Peciva i kruhove radimo od brašna orašastih plodova i sjemenki,
no oni nisu obavezan dio prehrane, već alternativa za one koji ne mogu zamisliti
život bez kruha, kao i mogućnost da povremeno pojedemo kolač bez da time naškodimo svom zdravlju.
Mekinje ili posije su vanjska opna zrna žitarice i mogu biti
pšenične, zobene, pirove, ražene... Na počecima dok smo se tek prilagođavali
LCHF, koristili smo male količine zobenih mekinja kao dodatak kruhovima, u
količini od 3-4 žlice za jedan cijeli kruh, da bi kruhovi bez glutena dobili bolju
strukturu. S obzirom da
mekinje ne sadrže škrob i ne podižu šećer u krvi, recimo da je to bio neki mali kompromis.
Međutim, ljudi pročitaju u receptu zobene posije i zaključe "to je to, dozvoljeno je i sad mogu toga koristiti koliko hoću" pa su mekinje za mnoge
postale zamjena za brašno, pa čak i zamjena za dječje žitne kašice. To nikako nije dobro jer mekinje
sadrže antinutrijente koji nam oduzimaju minerale iz tijela, sadrže gruba
vlakna koja iritiraju probavni trakt i mogu sadržavati gluten u tragovima. Dok
2-3 žlice mekinja u jednom cijelom kruhu neće predstavljati problem, količina od 100-200
grama itekako može smetati (gluten u tragovima smetat će osobama osjetljivim na gluten, gruba vlakna smetat će osobama osjetljivog probavnog trakta itd...) Povrh svega, mnogi ne znaju razliku između zobenih mekinja i pahuljica pa koriste zobene pahuljice i čude se zašto ne mršave – u pahuljicama je puno škroba kao i u svim žitnim proizvodima.
Zapravo, kruh u LCHF prehrani trebao bi se koristiti vrlo štedljivo,
jer je cilj odvići se kruha kao baze prehrane. Ali mnogi i dalje žive na kruhu,
pecivima pa i kolačima, jednostavno zamijenivši klasične pekarske proizvode
onima koji su LCHF. Na taj način se pojede previše hrane, jer je kruh i
mazanje nekog finog namaza po njemu poprilično zarazna stvar i često se to radi ne iz gladi nego zato što
je fino. To se onda ne uklapa u osnovno pravilo LCHF i svake zdrave prehrane – jedi kad si gladan odnosno ne jedi ako nisi gladan – pa oni kojima je cilj mršavljenje
neće uspjeti u svom cilju.
Znam, reći ćete da i u kuharici imam recept s mekinjama…
Da, imam, jedan recept za kruh s mekinjama – kao alternativu a ne kao pravilo.
Uostalom, danas je ponuda Paleo – LCHF vrsti brašna neusporedivo bogatija u
odnosu na prije nekoliko godina kad nismo imali ničega. Zato stvarno više nema
potrebe upotrebljavati mekinje – ni zobene, ni pirove, niti kakve druge.
Poslužile su u prelaznom periodu i to je to.
Danas imamo gotova fina brašna – kokosovo, bademovo, sezamovo, laneno i psyllium kao dodatak (1 žlica za jedan kruh). No i ta fina
brašna i od njih pripremljena peciva treba koristiti s mjerom i shvatiti da je
osnova Paleo – LCHF prehrane hrpa povrća sa umjerenom količinom kvalitetnog
proteina (meso, riba, jaja) pripremljeno sa prirodnim mastima (maslac, mast,
maslinovo ili kokosovo ulje). Koliko vam stane u šaku orašastih plodova i sjemenki
dnevno je umjerena količina i vrlo korisno zbog minerala i drugih nutrijenata, ali onda
izaberite da li ćete pojesti orašaste plodove ili kruh od njih.
Što se tiče mekinja, da li ćete ih ili nećete konzumirati –
na vama je da odlučite, ali ako ih konzumirate u većoj količini, to onda prelazi okvire Paleo – LCHF prehrane. A za dječje kašice – zdravije je skuhati preko noći natopljene zobene pahuljice nego mekinje.
Ako vam je cilj mršavljenje konzumaciju kruha ograničite na 1-2 tanke
šnitice dnevno jer su vrlo kalorični i zasitni, i nemojte ih jesti s medom ili
džemom (LCHF kruh + slatki namaz recept je za
debljanje i zdravo za djecu) a pravljenje kolača sačuvajte za specijalne prilike.
PS: pravila za osobe koje imaju višak kilograma i za osobe koje su prirodno mršave nisu ista...
Poštovana Ana, imam jedno pitanje u vezi konzumacije jaja. Zanima me koliki je tjedni maksimum? Imam 25 godina, zdrava sam i često jedem jaja za doručak ili večeru, pa me zanima koliki je nekakav normalan prosjek? Maja
OdgovoriIzbrišiNe znam za maksimum, ali minimum barem 2 dnevno :)
IzbrišiU jednom intervjuu, Diet Doctor, u nameri da pruzi zadovoljavajuci odgovor na pitanje limita jaja dnevno rekao: "Ne vise od 36 na dan". ;-)
IzbrišiPozdrav Anita, prvo bih se željela zahvaliti na Vašem angažmanu! Otkrila sam ovaj blog prije nekih 2 mjeseca i otad sam na LCHFu. Riješila sam nekoliko zdravstvenih problema i izgubila 6kg. Inače imam hipotireozu, a posljednje testiranje krvi ukazuje na neko poboljšanje i potrebu za smanjivanjem hormonske nadomjesne terapije. Može li i to biti povezano s ovim novim načinom prehrane?
OdgovoriIzbrišiNije da moze nego jeste!
IzbrišiPozdrav Anita. Trenutno sam na lchf prehrani i zanima me dali se smije konzumirati kruh od bezglutenskog brašna koji bi sama radila??? Marina
OdgovoriIzbrišihttp://istineilaziohrani.blogspot.com/p/istina-o-zitaricama.html
IzbrišiPozdrav.
OdgovoriIzbrišiNe, ne može.
Sami bi našli odgovor da ste pažljivo pročitali blog.
Draga Anita, ovdje se zob navodi kao bezglutenska zitarica, a na vise mjesta sam nasla suprotnu informaciju. Navodno zob sadrzi neki spoj slican glutenu, a manje stetan. Ili se upozorenja odnose samo na moguci gluten u tragovima kod pakiranja? Hvala
OdgovoriIzbrišiPozdrav, evo samo ako može jedna informacija. Koja je zapravo razlika između neoljuštenog i oljuštenog sezama (osim naravno što je neoljušteni gorči)? Može li se i neoljušteni koristiti za namaze, kruh itd?
OdgovoriIzbrišiUnaprijed hvala
Pozdrav, molila bih Vas za savjet. Tek sam nedavno naišla na Vaše radove. Svakodnevno za doručak jedem zobene pahuljice sa voćem i cimetom.
OdgovoriIzbrišiDo čitanja ove Vaše objave bila sam uvjerena da radim pravu stvar (želja mi je smršavjeti 7kg). Moje prvo pitanje je postoji li kakva alternativa zobenim pahuljicama, konkretno, za doručak?
Moje drugo pitanje je koja je razlika između zobenih pahuljica i zobenih mekinja, mogu li se i mekinje kupiti na istim mjestima?
Hvala unaprijed!
Umjesto zobenih ujutro stavite kokosovo brasno i frisko samljevene lanene :)
IzbrišiMekinje su opna zobi a pahuljice su unutarnji dio, spljosten. Mekinje imaju manje UH na 100 g. Mekinje imaju za kupit u vecini tregovackih centara, u ducanima zdrave prehrane(biobio, garden)...
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišimolim vas komentar na ovaj "kolač". recept sam slučajno pornašla na FB, pa me zanima vaše mišljenje:
2 banane
1 kg jabuka(oguliti i samljeti)
kokosovo brašno po potrebi
sve izmiješati, žlicom stavljati na papir za pečenje i i peći na 150 stupnjeva oko 15 minuta.
po udjelu UH je prilično "jako", ali ako se konzumira u nekim normalnim količinama, koliko može biti štete na dijetu?
Hvala vam unaprijed na odgovoru.
Banane su zabranjene u LCHF, probajte nesto sa bobicastim vocem
IzbrišiGlupost, zašto bi bile "zabranjene"? Jednom tjedno pojesti ne prezrelu bananu nikako ne može biti loše. Prejedati se banana ili ih jesti svaki dan, to može utjecati na šećer u krvi, ali zabranjene svakako nisu.
IzbrišiDajte malo procitajte blog, knjigu i onda komentirajte. Banane automatski podizu secer u krvi i prekidaju ketozu. Anita ne preporucuje kolace koji su po LCHf bas jesti ako ste na mrsavljenju a kamo li ovakvu secernu bombu od banana i jabuka
IzbrišiImam pitanje u vezi zobenih mekinja (posija). Svake večeri u 2 dcl vode zakuham 3 žlice ovih mekinja za doručak, dakle ostanu tako preko noći i jedem ih ujutro. Prema ovdje napisanom zaključujem da je to puno, te da je bolje da u vodi ostavim zobene pahuljice preko noći? Ili se to odnosi samo na djecu, a odrasli uopće ne bi trebali jesti niti zobene mekinje niti zobene pahuljice na taj način?
OdgovoriIzbrišiKad isoba ima karcinom, sta sve od ovoga jesti? Hvala
OdgovoriIzbrišiPostovani,
OdgovoriIzbrišida li je na ovoj prehrani dozvoljeno jesti voce? i koje? lubenica, kajsija, breskva... pitam zbog vremena kada smo na plazi. :)
Poštovana Anita, danas sam otkrila Vaš blog, veoma je zanimljiv. Znam da je u svetu sve više gojaznih osoba ali kako da se hrane mršavi, veoma mršavi. Unapred hvala i srdačan pozdrav.
OdgovoriIzbriši