subota, 23. travnja 2011.

Istine i lazi o mlijeku


Mlijeko i mlijecni proizvodi su jos jedna grupa namirnica o kojoj se jako puno prica, i oko cega su misljenja podijeljena. S jedne strane nas uvjeravaju da je mlijeko dobra i vrlo zdrava hrana, s druge strane nam se savjetuje da ga izbjegavamo ili cak potpuno izbacimo iz prehrane. O cemu se ovdje radi, zasto vladaju takva potpuno suprotna misljenja, kome vjerovati i konacno: da li piti mlijeko ili ne?

Sirovo mlijeko, a s time mislim na domace svjeze mlijeko koje nije industrijski obradjeno, prirodna je i zdrava covjekova hrana, kao i svi mlijecni proizvodi napravljeni od sirovog mlijeka. Sirovo mlijeko je izvanredan izvor nutrijenata, ali i vrlo vaznih korisnih bakterija kao sto su laktobakterije, za koje danas znamo da igraju presudnu ulogu u jacanju imuniteta i zastite organizma od raznih bolesnih stanja. Sirovo mlijeko je takodjer izvrstan izvor vitamina, minerala i enzima, te sadrzi punovrijedne proteine i masnoce, koji su gradjevinski materijal za nasa tijela. Sirovo mlijeko i proizvodi od njega zapravo su savrsene prirodne i punovrijedne namirnice za covjeka.

U cemu je onda problem? Vjerujem da pogadjate. Problem je u industrijskoj obradi mlijeka. Kako je to slucaj i sa velikim brojem drugih namirnica, industrijska obrada mlijeka unistava ovu izvanrednu namirnicu i daje joj sasvim drugacija svojstva. Mlijeko koje kupujemo u prodavaonicama pasterizirano je i homogenizirano. Pasterizacija je proces kojim se mlijeko zagrijava na visokim temperaturama da bi se unistile bakterije u mlijeku. To na prvi pogled mozda zvuci sasvim u redu, znajuci da su patogene bakterije uzrocnici raznih bolesti. Medjutim, pasterizacija potpuno mijenja strukturu mlijeka, i umjesto da mlijeko postaje sigurno i korisno za upotrebu, ono zapravo postaje nesto sasvim drugo. Osim sto zagrijavanje na visokim temperaturama ubija patogene bakterije, ono ubija i korisne laktobakterije kao i mnoge druge hranjive komponente. Visoka temperatura potpuno mijenja strukturu osjetljivih mlijecnih proteina koji denaturiraju i postaju vrlo teski za probavu i stetni za zdravlje.

Pasterizacija potpuno unistava enzime iz mlijeka koji su potrebni za razgradnju i probavu mlijeka. Pasterizacija smanjuje sadrzaj vitamina, denaturira mlijecni protein, unistava vitamine B12 i B6, vitamin A, vitamin D, vitamin C, onemogucuje apsorpciju kalcija iz mlijeka, ubija korisne bakterije i promice patogene! Moze li biti gore? Ako ostavite sirovo mlijeko na sobnoj temperaturi, mlijeko se nece pokvariti vec cete dobiti kiselo mlijeko - vrlo zdravu namirnicu. To je zbog toga sto korisne bakterije iz sirovog mlijeka drze pod kontrolom lose bakterije. No, pasterizirano mlijeko nema korisnih bakterija koje bi ga cuvale od truljenja.

Denaturirani mlijecni proteini su zbog svoje strukture vrlo tesko probavljivi, osim toga su u pasteriziranom mlijeku unisteni svi enzimi i korisne laktobakterije koje pomazu razgradnju i probavu komponenti iz mlijeka. Zbog ovih problema je industrijski obradjeno mlijeko jedan od najcescih alergena te se povezuje uz cijeli niz simptoma i bolesnih stanja kao sto su probavne smetnje, alergije, kolike kod dojencadi, karijes, osteoporoza, artritis, problemi sa rastom kod djece, ucestale infekcije usiju kod djece, bolesti srca i rak. S druge strane, sirovo mlijeko ne izaziva bolesna stanja vec promice zdravlje, a ljudi koji su dugo godina bili alergicni na mlijeko, u pravilu mogu tolerirati sirovo mlijeko. Sirovo mlijeko je jedna od najzdravijih i najkompletnijih namirnica koje se mogu konzumirati i toliko se razlikuje od industrijski obradjenog mlijeka da se ove dvije namirnice ne bi ni trebale nazivati zajednickim imenom.

S pasterizacijom se pocelo 20-tih godina proslog stoljeca u vrijeme kad je tuberkuloza bila cesta, kao i druge zarazne bolesti uzrokovane losim zdravstvenim stanjem zivotinja i losim higijenskim uvjetima i metodama proizvodnje. Ali vremena su se promijenila i danas se upotrebljavaju tankovi od nehrdjajuceg celika, masine za muznju i sistemi za rashladjivanje, te se provode stroge sanitarne inspekcije cime pasterizacija postaje potpuno nepotrebna. Jedino tko ima koristi od pasterizacije je industrija jer se pasteriziranom mlijeku produzava rok trajanja.

Drugi proces kojem se mlijeko izlaze je homogenizacija, razbijanje molekula masnoce pod velikim pritiskom, da bi se sprijecilo stvaranje vrhnja na mlijeku. I ovo je vrlo neprirodan postupak jer masnoca koja se dobije vise nema svoju prirodnu strukturu. Osim toga se iz mlijeka uklanja (obire) masnoca tako da kupovno mlijeko sadrzi najvise 3% mlijecne masti. Evo radi usporedbe: mlijeko koje ja kupujem direktno kod farmera, od krava pasmine Jersey, sadrzi preko 6% mlijecne masti. Najgore je to sto su potrosaci prevareni da je punomasno mlijeko stetno a nemasno obrano mlijeko dobro i zdravo. Samo zahvaljujuci kampanji protiv prirodnih masnoca i agresivnoj propagandi light proizvoda, industrija se uspjela osloboditi industrijskog viska koji preostaje nakon obiranja vrhnja predvidjenog za proizvodnju drugih mlijecnih proizvoda, te tako plasirati na trziste ove odmascene proizvode lose kvalitete.

Mlijecna mast sadrzi vitamine A i D koji su potrebni za asimilaciju kalcija i proteina, i bez ovih vitamina kalcij i proteini postaju teze iskoristivi i potencijalno opasni. Mlijecna mast je takodjer bogata kratkim i srednje dugackim lancima masnih kiselina koje predstavljaju zastitu protiv bolesti i stimuliraju imunoloski sitem. Nadalje mlijecna mast sadrzi vrlo vrijednu CLA (conjugated linoleic acid) koja ima snazno antikancerogeno djelovanje. Svi ovi vazni nutrijenti nestaju industrijskom preradom mlijeka.

Svako kupovno mlijeko je pasterizirano, cak i ono koje se naziva ”svjeze mlijeko”. Razlika izmedju "svjezeg" i "trajnog" mlijeka je u temperaturi i vremenu kojem se mlijeko izlaze u postupku pasterizacije. Svjeze mlijeko se zagrijava na otprilike 60-70 stupnjeva, dok se trajno mlijeko zagrijava na temperature preko 100 stupnjeva (UHT proces) sto mu jos vise produzava rok trajanja.

Tu su nadalje i problemi antibiotika, pesticida i hormona rasta, te cinjenica da se skoro sve komercijalne krave hrane zitaricama umjesto da pasu travu, koja je njihova prirodna hrana. Sve ovo mijenja kompoziciju masnoca u mlijeku, posebno CLA. Prava prirodna hrana za krave koje daju mlijeko je zelena trava u proljece, ljeto i jesen, te sijeno zimi. Nikakvo brasno od soje, zitarice i razni industrijski otpad ne mogu predstavljati dobru hranu za zivotinje. Vitalne tvari kao sto su vitamini A i D, te ”aktivator X” (kojeg je dr Weston A. Price otkrio u svim prirodnim punomasnim namirnicama i za kojeg se danas smatra da je to vitamin K2) potrebni su za optimalnu asimilaciju minerala te su u velikoj mjeri prisutni u mlijeku krava koje pasu travu, osobito brzo rastecu travu u proljece i jesen. No, vitamini A i D se drasticno smanjuju a aktivator X potpuno nestaje hrane li se krave komercijalno zitaricama i sojom.

Ne tako davno, prije ”modernih” industrijskih metoda, generacijama su ljudi koristili i djeca odrastala na domacem svjezem punomasnom mlijeku, prirodnom zutom maslacu, svjezim domacim sirevima i vrhnju. Ako imate mogucnosti nabavljati domace sirovo mlijeko, to je nesto najbolje sto mozete uciniti za zdravlje svoje obitelji. Nije tesko napraviti domaci jogurt, kefir, svjezi sir… treba malo vremena i volje, ali to je zanemarivo u odnosu na vrijednost koju dobivamo, jer se vrijednost dobrog zdravlja ne moze nicim mjeriti.

Potraznja stvara ponudu, i sto nas je vise koji trazimo prirodno svjeze mlijeko i meso zivotinja koje slobodno zive i pasu na zelenim pasnjacima, to ce se brze proizvodjaci morati prilagoditi zahtjevima potrosaca. Buducnost je u nasim rukama, jer smo mi ti koji odlucujemo gdje cemo ulagati svoj novac i koje cemo proizvode kupovati a trziste je ovisno o kupcima. Pomozite malim lokalnim proizvodjacima, koji se bave uzgojem stoke, peradi, povrca i voca na malo tako sto cete kupovati njihove proizvode. Bojkotirajte najgore procesiranu osiromasenu hranu u kojoj nema hranjivih tvari i koja sadrzi brojne stetne aditive. Industrijski upropastena hrana pridonosi raznim bolesnim stanjima dok prirodna i zdrava hrana cuva dobro zdravlje i podize kvalitetu zivljenja.




Broj komentara: 118:

  1. Draga Anita :)
    Mnogo Vam hvala što ste izdvojili vrijeme na sve ove vaše veoma interesantne, zanimljive i uveliko poučne članke. Svakodnevno ih čitam za zanimanjem, obnavljam gradivo :D
    Mlijeko sam prestala piti već tjedan dana odkad sprovodim lchf jer me napuhuje i smatram da nije zdravo. U kupovnom mlijeku ima vise antibiotika i kemije nego zdravih tvari.
    Pokušavam vam se pridružit na forumu, ali mi ne dozvoljava :(
    Pa Vas ovako molim da mi odgovorite :)
    Rekli ste jednoj Gospođi koja je pitala koja su iskustva sa osobama koja nemaju potrebu mršati a prešli su na lchf. Zanima me zašto mi koji imamo " idealnu tezinu" ne mrsamo i moze li se to promijeniti i kako ?
    Hvala Vam i oprostite na smaranju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da li bi to značilo da ako se domaće mlijeko prokuhava isto gubi kvalitetna svojstva?

    OdgovoriIzbriši
  3. @ anon, LCHF prehranom cete regulirati tjelesnu tezinu. zapravo su kilogrami manje bitni, bitno je da se tijelo preoblikuje, gubi se masno tkivo a dobiva se misicna masa.

    @ ines, upravo tako. domace mlijeko ne treba prokuhavati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam tko je ovo objavio ,ali mu velika hvala.Proizvodim proizvode od sirova mlijeka a ljudi me čudno gledaju.Molim Vas izađite u medijim i objasite ljudima o čemu je riječ . PREDSJEDNICA ODBORA PRERADE HPK,ADELA JAREŠ

      Izbriši
  4. Draga Anita, da li stvarni mislite da je bezbedno nekuvano mleko iako se radi o zaista sitnim proizvodjacima koji muzu obavljaju rucno bez navedenih muzilica i celicnih posuda?

    OdgovoriIzbriši
  5. Istina je da industrija gleda samo novac ali, ipak jako stroga pravila sigurnosti hrane nametnuta od države i EU kontroliraju količinu antibiotika i kemikalija u mlijeku i to se svakodnevno kontrolira u stotinama laboratorija i onih od proizvođača i neovisnih. Ne treba jednoj velikoj kompaniji skandal s kemikalijama u mlijeku. Doista sam imala priliku vidjeti industrijsku proizvodnju mlijeka i to je doista stvar na koju se najviše pazi. a da bi se pasterizacija i osobito sterilizacija mogle izbjeći to je istina. Ali onda ne bi bilo dostupno toliko mlijeka kao sada, svima i to svaki dan u svakom dućanu na svakih 100m po pristupačnim cijenama. a mislim da taj luksuz ipak previše volim. Kod nas bi se još dalo naći sirovo mlijeko pa ću se baš raspitati po tržnicama iako nisam sigurna da se to po novom EU zakonu uopće smije prodavati.za mene, bolje i čaša pasteriziranog mlijeka na dan nego nikakvog jer previše volim kavu s mlijekom :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ natasa i gagana, male farme imaju bolje uvjete za odrzavanje higijene nego masovni proizvodjaci gdje se mlijeko otkupljuje od stotina kooperanata, vozi u cisternama, prolazi kroz kilometre dugacke cijevi, i zato se i mora pasterizirati. cijevi za muznju su dugacke vise metara i ne mogu se temeljito oprati, koriste se kemijska sredstva. velike farme imaju kilometrima duge cijevi za prikupljanje mlijeka, koje se moraju prati detergentima. ostaci ovih kemikalija se sigurno nalaze u mlijeku.

    no, u hrvatskoj se prodaje sirovo mlijeko, kao i u mnogim drugim drzavama u evropi. jeste li culi za mljekomate? pogledajte linkove pod tekstom.

    sirovo mlijeko se ne moze pokvariti. ostavite ga vani i dobit cete kiselo mlijeko puno korisnih laktobakterija koje ne dozvoljavaju razmnozavanje patogenim bakterijama. kiseljenje mlijeku jos vise produzava trajnost :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Anita, čini se da Vam netko krade članke, osim ako i sami ne pišeta za net.hr. Gledajte ovaj link, gotovo u riječ identično: http://www.net.hr/zdravlje/page/2011/04/29/0479006.html

    OdgovoriIzbriši
  8. @ hvala na obavijesti. na par mjesta sam odobrila objavljivanje mojih tekstova, ali me kopiraju mnogi drugi bez mog znanja. ponegdje su posteni pa navedu izvor teskta ili ime autora ali uglavnom to nije slucaj :/

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdravljam blog ovakve sadržine.Svakako da se uvek trebamo zapitati šta ustvari jedemo.U povlaštenoj sam poziciji da 95% svojih potreba u ishrani proizvodim sama i to na ekološkoj bazi a ostalo otimam od mora i šuma i vrlo vrlo malo posle pažljivog izbora kupujem u radnji.Drago mi je da sam te pronašla.`

    OdgovoriIzbriši
  10. Pozdrav imam pitanje,prabaka mi je imala cijelih 95godina kad je umrla a cijeli život je jela za doručak i večeru po pola litre mlijeka s kruhom udrobljenim,nakon takvog doručka je išla rakijica i par suhih smokava ;) svaki dan bi kao amen palo pola litre crnog vina ;) e sad..nije li 21 stoljeće ipak doba STRESA,nije li razno razni junk food i nekretanje odnosno neaktivnost razlog pretilosti..meni se nekako cini da su ljudi prije bili aktivniji,biciklčom na posao,dijeca su bila na livadama,radilo se u vrtu itd..kad bi se skupilo par kilica izbacio bi se kruh,slatko ,vecera ..nije bilo nit low carb-a nit razno raznih dijeta i cini mi se da su ljudi prije 30godina,40 godina bili nekako mršaiji općenito nego danas ;) Što vi mislite?

    OdgovoriIzbriši
  11. večer..svi pričaju o hrani ,a mene zanima što je sa posuđem u kojem pripremamo hranu,za teflon smo čula na kraju da je kancerogen,govorili su da je bakreno posuđe dobro pa na kraju da ipaknije jer i on ispušta nešto,jedno vrijeme kod nas je jako bio popularan zepter ako znate o čemu pričam ??? Koje je vaše mišljenje o tome??

    OdgovoriIzbriši
  12. @ dzoli, zaista si privilegirana. veliko je bogatstvo imati pristup prirodnim nezagadjenim namirnicama.

    @ kokos/jaje, baka nije jela industrijski upropastenu hranu. jela je namirnice u prirodnijem obliku nego sto su danas, punomasne, sigurno nije pila light mlijeko. ali ni zdrava prehrana nije jedina garancija za dugovjecnost. puno igra ulogu pozitivan stav prema zivotu i druge stvari.. u pravu ste i za stres i za nekretanje i sto se ne boravi u prirodi. sve stoji. a low carb je samo novi naziv i zapravo nista novo. nikad ranije se nije jelo toliko secera i skroba kao danas, niti su ljudi ranije skidali masnocu sa mesa. tako da je LCHF stara stvar :)

    @ goga, teflon ispusta kemikalije u hranu, bakreno i aluminijsko posudje reagira na toplinu i otpusta metale. zepter i drugo posudje od nehrdjajuceg celika je dobro, kao i posudje oblozeno porculanskim slojem.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Anita
    Moram da Vam se zahvalim sto sa nama delite vrlo korisne i poucne informacije o hrani koju svakodnevno konzumiramo, a i sami nismo svesni posledica koje one nose. Vas blog redovno citam i svaki put se obradujem, a i zabrinem. Zalosno je da smo mi dozvolili da nas Industrija prerade hrane obmane i u potpunosti upropasti nase zivote. Kao sto i u ovom clanku navodite, mleko, jedan osnovni i izuzetno zdrav proizvod je u potpunosti promenjen na gore i to zarad profita i toboz 'sigurnosti' po nase zdravlje.
    Al' profesionalci kao Vi nam svakodnevno 'otvaraju' oci i pokazuju pravu istinu. Samo tako nastavite!
    Sve pohvale i pozdravi!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Anita,
    mene zanima Zelena kura... ako treba da izbacimo uh iz prehrane tj svedemo na 20 g dnevno...u povrcu isto ima uh..a procitala sam u komentarima da mozemo jesti povrce u neogranicenim kolicinama ,ja jedem dosta salate pa me zanima da li uh kada jedemo povrce-salate treba da bude do 20 g dnevno ili mozemo jesti zaista u neogranicem kolicinama... jer ja sigurno jedem vise og 20 gr. dnevno kada jedem salatu. pa ako bi mogla to malo da mi objasnis..
    Unapred hvala

    OdgovoriIzbriši
  15. ... i zanima me ako bi mozda mogla da mi napises neki primer jelovnika za zelenu kuru,jer se bojim da ne unesem previse proteina a malo masnoca....trazila sam recepte ali nasla sam samo na lchf recepte.. posto imam 80 kg procitala sam da treba 80 gr proteina i oko 120 gr masnoca... uhh i ovi uh iz salata me brine...uglavnom jedem zeleno povrce...
    i opet hvala unapred.. i super mi je vas sajt :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Gos. Anita zanima me kakvo je vase misljenje o kupovnom svjezem siru i pavlaci ? Zasto kod nekog iziazivaju zastoj kod mrsavljenja ?
    Kol. Uh na 100g im je 2,9 ili eventualno 3.0

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Anita,

    da li se sirovo mlijeko može skuhati, a da se ne unište dobre bakterije u njemu?
    Ili se ne preporučuje kuhati mlijeko?
    Suprug i ja već neko vrijeme kupujemo kravlje mlijeko na mlijekomatu na tržnici Utrine ili Jarunu, ili kozje mlijeko u Dubravi.

    hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  18. @ svjeze nepasterizirano mlijeko ne treba kuhati, jer kuhanje unistava i dobre bakterije i enzime u mlijeku, a dobre bakterije su te koje stite mlijeko od kvarenja..

    OdgovoriIzbriši
  19. U SAD-u čak postoji tzv. herd share ownership (zajedničko vlasništvo stoke); "Korisnici plaćaju uzgajivaču naknadu za hranjenje, njegovanje i mužnju stoke; Vlasnik zajedničke stoke, tako, stječe (ne kupuje, međutim) svoju kvotu mlijeka, od stoke." Na sljedećoj se stranici (jedne takve farme) može pročitati više o detaljima takvog odnosa: http://www.hunnydoranch.com/resourcesandfaqs.htm

    OdgovoriIzbriši
  20. Pomno sam pročitao članak i hvala Vam što takve bitne informacije dijelite sa nama. Odlučio sam djetetu od 17 mjeseci davati svježe kozije mlijeko. Nisam u mogučnosti svaki dan uzimati svježe jer živim u gradu,a trebao bih po mlijeko ići dvadesetak kilometara. Žena koja bi mi prodavala mlijeko kaže da bi ga zamrzila i skupljala,a ja da dolazim jednom tjedno po to. Što Vi kao stručna osoba mislite o zamrzavanju mlijeka,da li gubi svoje prehrambene vrijednosti i koliko sam skužio znači ni slučajno da ga kuham kod kuće. Još jednom hvala Vam na ovim člancima tj. cjelokupnom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  21. @ koyanabee ovo je fantasticna ideja za provesti na nasim prostorima :)

    @ josipe mlijeko mozete zamrzavati ali ga mozete i cuvati u frizideru nekoliko dana, tako da ne morate sve zamrznuti. ja kupujem jednom tjedno kravlje mlijeko i stoji mi u frizideru 7 dana bez promjene okusa. isprobajte kako ce se vase mlijeko ponasati. ne mogu sa sigurnoscu reci da li se zamrzavanjem gubi nesto od hranjivih sastojaka mlijeka. kuhati ga ne treba, a odmrzavati ga treba u frizideru.

    OdgovoriIzbriši
  22. Čitajući članke na ovom blogu sve više i više mi se postavljaju određena pitanja i ne mogu vjerovati u kakvoj zabludi većina nas građana živi.Sreća na internetu i ljudima poput Vas kojima nije teško (bar mislim) nas informirati. Kolika je jaka reklamna kampanja prehrambene industrije da nas u potpuno krive stvari uvjeripa to je katastrofa. Baš sam pročitao članak o masnoćama, margarinu i moram priznati da ga koristim gotovo svakodnevno,e neću više.Svi oni natpisi light,fit,+ vitamin A,B;C i šta još ne dovodi nas do strašnih zabluda. Prelazim na maslac obavezno.Mene zanima da li mogu kupovati onaj trgovački od recimo Vindije ili Dukata (teško mi je doći do domaćega) ili bolje da ni taj ne kupujem. Šta Vi mislite o Omegolu? Na ambalaži piše da je dobar za očuvanje krvnih žila i da ima povoljan omjer omega3 i omega 6 masnoća,a možda je i to trgovački trik. Kada sam se raspisao ovako naširoko da Vas zamolim za komentar nalaza krvi što sam vadio neki dan.
    kolesterol-6.5 HDL-1.36 LDL-4.2 trigliceridi-2.14
    Ne moram pisati da mi je doktorica odredila dijetu i da ne jedem kožicu sa piletine,mast,jaja ni pogledati,školjke,svinjetinu itd.
    Samo light proizvode ,mlijeko,margarin,doduše i povrće,piletinu,puretinu.
    Totalno kontra sve što sam pročitao na Vašem blogu. Ali kako sam našao ovaj blog malo ću se više potruditi i informirati o zdravoj i prirodnoj ishrani. Veliki pozdrav Vama iz Slavonskoga Broda.

    OdgovoriIzbriši
  23. @ Josipe, u pravu ste, ovo je kriminalno sta nam rade. Reklame su uzasno agresivne i bezocno nas lazu! Omegol je isto smece kao i svi drugi margarini, molim vas ne nasjedajte vise i bacite iz kuce sve margarine i biljna ulja. Maslac je izvrsna hranjiva namirnica cak i onaj kupovni. Vindijin maslac je meni osobno puno drazi od dukatovog.

    Trigliceridi: niska vrijednost je dobra (ispod 1,7). Visoka vrijednost obicno ovisi o pretjeranom unosu ugljikohidrata. Iznad 1,7 je lose, to je znak "metabolickog sindroma" i znaci povisen rizik za srcane bolesti. Vecina ljudi koji jedu LCHF imaju nisku vrijednost triglicerida. Trigliceridi ne dolaze od masnoce koju jedemo vec nastaju u jetri od secera koji nije iskoristen za energiju. Izvor ovog secera je sva hrana bogata ugljikohidratima, narocito secer i bijelo brasno.

    HDL: visoka vrijednost je dobra. Niske vrijednosti pokazuju rizik za srcane bolesti. Unos zasicenih masnoca podize HDL, unos ugljikohidrata ga snizava. Ispod 1,0 (muskarci) i ispod 1,3 (zene) je lose i pokazatelj metabolickog sindroma. Vecina koja jede LCHF imaju visoke vrijednosti HDL.

    Moj savjet je da se potpuno prebacite na LCHF prehranu. Sa ovom prehranom se definitivno poboljsava krvna slika, HDL se povecava i trigliceridi smanjuju. Doktorica nazalost nezna nista o zdravoj prehrani, zna samo ono sto je naucila na fakultetu koji je sponzoriran od industrije. Nemojte joj zamjerati, ali niti vjerovati.

    Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Anita, molim Vas recite mi da li i sada preporučate konzumiranje Vindijinog maslaca? Pitam to zbog ove trenutačne afere sa aflatoksinima u mlijeku. I ja sam koristila Vindijin maslac, ali što sad - jesti ga i dalje ili ne?

      Izbriši
    2. Vidjeli ste moje pitanje i objavili ga, a niste mi odgovorili...

      Izbriši
  24. Hvala Vam na odgovoru,nastojat ću popraviti svoju prehranu.

    OdgovoriIzbriši
  25. Mene zanima koliko sati moze svjeze ili trajno podgrijano mlijeko stajajti na sobnoj temperaturi?

    OdgovoriIzbriši
  26. Newsflash: Mljekomata u Zagrebu VIŠE NEMA! To se mlijeko od sada može kupovati samo u Jastrebarskom na mljekomatu kod glavne pošte.

    OdgovoriIzbriši
  27. @ loša vijest koyanabee.. izgleda da nam u hrvatskoj pod hitno treba MLJEČNA REVOLUCIJA :/

    OdgovoriIzbriši
  28. I ja sam se također čitajući vaše članke poželjela javiti. Zovem se Marija Mikac i kčerka sam vlasnika OPG Željko Pažulj koji je punio mljekomate na Utrinama i Jarunu. Drago mi je da postoje ljudi koji razlikuju domaće, sirovo mlijeko od onog kojeg možemo kupiti u dućanu, jer mi je naše iskustvo u Zagrebu ukazalo na to da ima jako malo ljudi koji prepoznaju kvalitetu sirovog, nepasteriziranog mlijeka. Da ih je bilo malo više mljekomati bi još uvijek bili u Zagrebu. Jer žalosno je da Zagreb dnevno potroši na 2 mljekomata 80 l domaćeg mlijeka što znaći da se na jednom mljekomatu dnevno proda 40 l mlijeka, a 7. i 8. mjesec je bilo i puno gore. Čekali smo godinu dana da vidimo da li će se prodaja povećati ali više nismo bili u mogućnosti pokrivati troškove koji su bili strašni. Tako da smo odlućili probati u Jastrebarskom pošto su troškovi duplo manji, a i nadamo se da će tamo ljudi prepoznati naše mlijeko pošto je većina tih ljudi nekad imala svoje krave pa znaju što je domaće mlijeko. Ovom prilikom bih se ispričala i zahvalila onima koji su bili naši kupci, jer onog dana kad smo otvarali mljekomate u Zagrebu nismo ni pomišljali na to da ćemo ih morati povući. Štoviše bili smo sigurni da će ljudi shvatiti kakvu smo im mogućnost pružili. Veliko hvala onima koji nas podržavaju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana gospođo,
      Ja sam kupovala na mljekomatu vaše mlijeko ii bila jako zadovoljna. Kako to da ga više nema, i postoji li mogućnost dostave mlijeka s vaše strane? Kod mene u susjedstvu bi to bilo već 21 litra. Možda bi se trebali oglasiti na internetu, puno ljudi bi bilo zainteresirano, a vi bi prodali mlijeko možda nešto skuplje nego u mljekomatu.
      Pozdrav

      Izbriši
    2. Pozdrav,
      evo ja sada prvi put čujem za mljekomate, nažalost sada kada ih više nema u Zagrebu. Iskreno nitko oko mene nije ni čuo za to, a čak živim relativno bilzu Jaruna, no nisam posjećivala tu tržnicu nego onu u Špasnkom.
      Možda je trebalo više reklamirati mljekomate, nekim letcima ili sl. da ljudi saznaju.. Ja da sam znala za mljekomat na Jarunu, nebi više ni litru kupila u dućanu.

      Izbriši
  29. @ draga marija baš mi je drago da ste se javili. mljekomati u hrvatskoj su nešto predobro. možda su stigli malo prerano s obzirom da još uvijek nije stvorena ozbiljnija potražnja za pravim mlijekom. ali, stvari su se pokrenule i povratka nema. sirovo mlijeko je budućnost i svi oni koji imalo vode računa o svom zdravlju i zdravlju svoje obitelji uskoro će kupovati samo svježe nepasterizirano mlijeko.

    sirovo mlijeko je postalo jako cijenjeno u SAD i tamo se sada dešava pravi mlječni rat. 2 miljona amerikanaca dnevno kupuje raw milk iako je to dozvoljeno samo u 10 američkih država, u ostalih 40 je zabranjeno. tamo gdje je zabranjeno, kupci ipak nalaze načina kako da dođu do pravog mlijeka. razlika između SAD i hrvatske je što kod nas ljudi još nisu dobili pravu informaciju, ljudi ne znaju koliko je pasterizirano mlijeko ZAPRAVO LOŠE. zato ne treba zamjerati nego treba raditi na širenju pravih informacija. ja ću i dalje pisati o mlijeku, koliko god i gdje god budem stizala. nisam sama, ima nas cijela jedna grupica koji se borimo za promicanje zdravog načina prehrane u hrvatskoj, i nekolicina entuzijasta upravo radi na pripremi prave kampanje za raw milk.

    zato, strpite se sa mljekomatima, njihovo vrijeme tek dolazi!

    koristim priliku da usput pitam, kako se hrane krave koje daju mlijeko za mljekomate?
    puno pozdrava,
    a.

    OdgovoriIzbriši
  30. kravice se hrane standardno sa sjenažom,sjenom,kukuruzom i nešto malo tropa. nisu vezane i slobodno šeću unutar staje i izvan nje, jer imaju jedan dio ograđen tako da mogu kad god žele van. jedino što nemamo mogučnost da idu na pašu, jer u blizini staje nemamo svoje pašnjake, a 20 krava nam je problem voditi nekud dalje.

    OdgovoriIzbriši
  31. Je li proradio mljekomat u Jastrebarskom? Na koj se adresi nalazi?

    OdgovoriIzbriši
  32. Proradio je. Nalazi se u centru nasuprot pošte

    OdgovoriIzbriši
  33. Šta se radi sa mlijekom koje ne ode sa polica trgovina?

    OdgovoriIzbriši
  34. @ negdje se mlijeko kojem ističe rok prodaje za pola cijene. ono što se ne proda bi se trebalo baciti, ali je moguće da se "reciklira" - da se staro mlijeko ponovo prerađuje, pasterizira i vraća u prodaju.

    OdgovoriIzbriši
  35. Nova sam u LCHF-u, pa imam jedno pitanje. Kako to da mlijeko ne, ali slatko vrhnje, sir, (vidim da se u receptima spominje parmezan, gauda i sl.),mileram, jogurt da?
    Htjela bih isprobati ovaj način prehrane, jer imam jako velike probleme sa napuhanin trbuhom, koji je bolan i od ravnog ujutro do navečer sam kao trudnica.
    Unaprijed puno hvala na informaciji.

    OdgovoriIzbriši
  36. @ mlijeko ne jer ima 5 g UH na 1 dl pa toga bude previse u toku dana, netko lijeva u svaku kavu po decilitar mlijeka, pa 5 kava na dan i to vise nije LCHF. slatko vrhnje ima manje UH a osim toga ga se koristi kolicinski manje nego mlijeka, u kavu je dovoljno staviti jednu zlicu da zabijeli i da kava bude ukusnija. zao i sirevi da, jer imaju manje UH nego mlijeko, ali ipak treba oprezno sa sirevima i svim mljecnim proizvodima, tako i stoji u programu prehrane.

    medjutim osobe kojima se stomak napuhuje, kako sto je kod vas slucaj, trebaju potpuno izbaciti mljecne proizvode, barem na nekoliko mjeseci dok se stomak ne stabilizira sa LCHF prehranom bez zitarica i glutena. nakon toga se moze ponovo uvesti, ali pazljivo i po mogucnosti samo svjeze nepasterizirano mlijeko tj domaci kefir ili jogurt od tog mlijeka.

    uzrok napuhanom stomaku je neprobavljivi gluten iz zitarica, mljecni proizvodi od pasteriziranog mlijeka (neprobavljiva laktoza i kazein) te previse vlakana u prehrani (iz zitarica) koja djeluju iritirajuce na crijeva, nesto kao brusni papir. osim toga "pripomazu" i ulja i margarini puni omege 6 koja potice upalne procese u tijelu i u crijevima. kad ovo sve izbacite, dozivjet cete pozitivnu promjenu u stomaku vec za nekoliko dana :)

    OdgovoriIzbriši
  37. Ja i moja obitelj smo vjerno kupovali mlijeko na Utrinama pogotovo zbog moje kcerkice. jako smo se iznenadili kad mljekomata vise nije bilo (navodno su se ljudi nesto zalili na cijenu), ja mislim da ljudi jednostavno ne znaju poduprijeti pozitivne inicijative i na sve bi se prvo zalili (tesko prokuhavati, tesko nositi bocu..).medjutim - zelim reci da sam saznala od distributera mljekomata da su u pregovoru za PET lokacija u Zagrebu, tako da se iskreno nadam uspjehu i da cemo uskoro vidjeti nove mljekomate u gradu!

    OdgovoriIzbriši
  38. baš me razveselila ova vijest za mljekomate. nadam se da će pregovori biti za sve povoljni i uspješni. ja nisam izgubila nadu - moja staklena boca čeka da se mljekomat opet postavi negdje u Zagrebu :-)

    OdgovoriIzbriši
  39. Pitanje za Gospođu Mariju,

    ja bih postavio mljekomat u Zagrebu.Mogu li otkupljivati mlijeko od vas.

    OdgovoriIzbriši
  40. Ima li novosti o mljekomatima u ZG? Ne mogu vjerovati da to nije zaživjelo. Mi smo i sami u Dubravi u ZG imali svoje krave do 97 god. dok nije prošla nova Branimirova ulica. Sestra i ja, danas 30-35 godišnje žene, nikad nismo imale problema sa zubima i u životu nismo bile kod doktora, a pile smo mlijeko svaki dan, bar po 2 litre, direktno pomuzeno, toplo. Sad i same imamo svoju djecu i htjele bi im davati domaće mlijeko ali ne znam gdje da nađem osobu koja drži krave a da ne moram putovati 20 km. Ovo s mljekomatima mi je ulilo bar malo nade. Zato vas molim da nam date friške informacije, što se događa s tim mljekomatima? LP

    OdgovoriIzbriši
  41. @ postoji veliki interes i vjerujem da neće proći dugo vremena i da će se mljekomati nastaniti u zagrebu. ja ću svakako na blogu javljati novosti kad ih bude :)

    OdgovoriIzbriši
  42. Nekako sumnjam u kvalitetu kupovnog maslaca. Čini se previše jeftin. Ako se uzme da kravlje mlijeko sadrži max 4% masnoće, to bi značilo da je za proizvesti jedan maslac od 250 g potrebno oko 6-7 litara mlijeka. Otkupna cijena mlijeka je oko 2.5 kn. To bi značilo da sama sirovina za proizvodnju jednog maslaca košta 15-17.5 kn. To otprilike odgovara maloprodajnoj cijeni kupovnog maslaca od 250 g. No, gdje je u tome koštanje prerade mlijeka u maslac, gdje je zarada mliječne industrije? Koliki je profit industrije je vidljivo iz primjera jedne litre mlijeka. Otkupna cijena je oko 2.5 kn, a njegova maloprodajna cijena iznosi oko 6-8 kn, odnosno oko 3 puta više od cijene sirovine. Ako se to primijeni na maslac, ispada da bi on trebao koštati oko 50 kn. Sumnjam da se je mliječna industrija odrekla profita u slučaju maslaca. Ispada zapravo da se je ne samo odrekla profita za maslac, već da ga proizvodi besplatno i naplaćuje nam samo golu cijenu potrebne sirovine. Stoga, postavljam pitanje - što nam to industrija servira pod imenom "maslac" ?

    OdgovoriIzbriši
  43. Ili je moguće da se maslac industrijski radi od masnoće dobivene kao razlike između otkupljenog mlijeka ( 3.5-4% masnoće) i maloprodajnog mlijeka ( 1-3.2% masnoće). U to slučaju sirovinu za maslac dobivaju "besplatno", kradući je iz mlijeka, uz "blagoslov" kupaca. A cijena koju plaćamo za maslac je cijena prerade i zarada industrije. Nadam se da je to slučaj. Nažalost domađe mljekare u ponudi uopće nemaju punomasno mlijeko. Za što smo krivi mi kupci.

    OdgovoriIzbriši
  44. @ tako je, maslac se proizvodi od vrhnja koje se krade iz mlijeka. razmašćeno mlijeko, čak i sa tako niskim udjelom mlječne masti kao 0,9%, prodaje se po istoj istoj cijeni kao i punomasno mlijeko. industrija zarađuje na prodaji light mlijeka, light jogurta, light "voćnih" jogurta, light svega... to što zaradi od prodaje maslaca samo je neznatni dio. sve naravno legalno, uz moć propagande i blagoslov kupaca. tako i treba.

    OdgovoriIzbriši
  45. To bi značilo da će maslac i koštati ekvivalentu od 50 kuna kada/ako ljudi prestanu kupovati light proizvode.

    OdgovoriIzbriši
  46. Ja cele nedelje pijem kefir koji pravim od kozjeg mleka koje sam kupila direkt od proizvodjaca. Jedino sto sam se zeznula je sto sam samo prvu turu stavila nekuvano , a ostalo sam skuvala. Greska! od iduce subote stavljam samo sirovo..A kada ce u Beogradu ili uopste u Srbiji osvanuti neki mlekomat...? nazalost, ne verujem da ce se to uskoro desiti..

    OdgovoriIzbriši
  47. @ dario, kad ljudi prestanu kupovati light proizvode, vjerojatno će to značiti da su se osvijestili i da više ne kupuju niti drugo industrijsko smeće pa će imati više novaca za kupiti maslac. s druge strane, kad postanemo svjesni koliko kvalitetne namirnice znače za naše zdravlje, onda smo ih spremni više i platiti.
    i još jedna stvar: kad maslac poskupi, koristit ćemo više svinjsku mast koja je puno jeftinija :))

    @ vinicka, čestitam da si našla kozje mlijeko. molim te nemoj ga više uništavati kuvajući ga :))
    a za mljekomate, pa neznam, ja mislim da će to svuda brzo doći. ljudi su sve više zainteresirani a potražnja stvara ponudu!

    OdgovoriIzbriši
  48. nadam se anita..mada, verovatno si u pravu. Menja se polako svest ljudi..Do pre neku godinu nisi mogla naci organsko povrce nigde, a sada vec imamo redovnu pijacu organskog voca i povrca. jos da se isto desi i sa mesom i da dobijemo mlekomate..gde ce nam biti kraj!

    OdgovoriIzbriši
  49. Pozdrav Anita!
    Sviđa mi se prosvjetiteljski entuzijazam koji prenosite blogom. Ovo mljekarska kriza Hrvatskoj mogla bi imati pozitivan obrat da su građani osvješteni potrošači koji promišljaju vlastitu dobrobit i dobrobit proizvođača - mljekara. Mljekomati bi mogli biti dobar korak da se zaobiđe velika industrija interesi kapitala, a na obostranu dobrobit. Mljekari bi bili potaknuti plasirati zdravo mlijeko i tako ostvarivati održive prihode. Naravno, potražnja je ključan faktor koji ovisi o informiranosti potrošača, a ovo opet podrazumijeva dobar marketing, široku distribuciju proizvoda, dostupnost....A moglo bi se svašta.
    Evo, ja sam iz Slavonije, najsiromašnije hrvatske regije s velikim potencijalom u proizvodnji hrane. Dok cijene hrane na svjetskim burzama rastu mi ovdje teško nabavljamo hranu koja je ekološki uzgojena, a sirovo mlijeko može se nabaviti samo u selima kod sitnih poljoprivrednika koji jedva preživljavaju.
    Odmaknula sam se od teme, ali sve je to dio istog problema.
    Tamo negdje osamdesetih dok sam bila dijete, moju ulicu u Požegi svako jutro je obilazio stari mljekar iz obližnjeg sela i u posude pred vratima kuća i stanova prelijevao je svježe mlijeko iz svoje velike kante. Sjećam se punog okusa sirovog mlijeka i masne "kožice" koju sam gurala uz rub šalice kakaoa.
    I takva dostava uz mlijekomate u nekakvim okvirima zakona i pravilnika bila bi izvediva.

    OdgovoriIzbriši
  50. Pozdrav Anita!
    Stranica je i vise nego dobra. Imam bebu od 4 mj i pored dojenje sam ubacila i flasicu. Doskora sam kupovala u tetrapaku mlijeko a sad smo presli na domace. Po preporuci dajem mu 3/4 mlijeka i 1/4 vode, i to prokuham pa mu dajem. Zanima me da li da prestanem sa prokuhavanjem jer vidim da izgubi svoju vrijednost, pa da mu dajem neprokuhano i da mu razblazujem pola - pola.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Selma, bebi od 4 mjeseca se ne daje kravlje mlijeko, ni razvodnjeno ni prokuhano ni sirovo. Tko vam je to preporučio?

      Dohranu ne treba uvoditi prije 6 mjeseci. Od mlječnih proizvoda najprije se počinje sa jogurtom jer su fermentirani proizvodi lakši za probavu. Mlijeko ne treba uvoditi prije godinu dana, najranije 10 mjeseci. Tada, kad se uvede pravo sirovo mlijeko, ne treba ga prokuhavati.

      Ja bih vam preporučila ovu stranicu sa dobrim načinom uvođenje dohrane, prema doktorici Natashi Campbell-McBride
      http://svetahrana.blogspot.se/2011/05/sveta-hrana-za-najmanje-meu-nama.html

      Zašto ste uz dojenje uvodili bočicu?

      Izbriši
    2. Flasicu sam uvela jer mi je mlijeko bilo slabo i beba je bila stalno gladna. Spavala mi je samo po 10-15 min i onda bi plakala. I sestra mi je rekla da pokusam sa dohranom. ja sam pokusavala da dobijem na kvalitetu svog mlijeka ali bez uspjeha. Jednu dojku je odbio jos i prije flasice. Ako imas neki savjet kako da poboljsam svoje mlijeko molim te pomozi.

      Izbriši
    3. Selma, samo dojenje potiče stvaranje mlijeka. Kako dijete raste i kako rastu njegove potrebe za hranom, tako ono u određenim periodima traži i hoće sisati skoro non-stop, na taj način ono samo sebi stvara veće količine mlijeka koje treba. Zato ne treba dojiti prema satu, nego na zahtjev djeteta. Dokle god beba fino raste i napreduje, znači da dobiva dovoljno hrane. Ako dijete ne napreduje i dojenje iz nekih razloga ne funkcionira, tada treba uvesti dječju formulu (zamjenu za majčino mlijeko) ali nastaviti sa dojenjem što je moguće više. Dojenje osim samog hranjenja znači puno više - ono djetetu daje zaštitu protiv mnogih bolesti, pomaže da razvije dobar imunitet, kao i sve prednosti koje daje bliskost s majkom. U slučaju da se mora nadodati dječja formula, neka to nikako ne bude mlijeko na bazi soje, jer je to nešto najgore što se djetetu može dati.
      Sa 6 mjeseci počni nadohranu pa kad beba prihvati par obroka prave hrane, možeš ukinuti formulu. Doji koliko god budeš mogla, što duže to bolje. Stetno!

      Izbriši
  51. Javljam se jer imam potrebu Selmi samo poručiti da bude iznimno strpljiva i doji bebu onoliko koliko beba želi, pa taman to značilo svakih 5 minuta, ako stvarno želi dojiti. Nisam ni ja vjerovala da se to može tako postići, ali stvarno može. Beba nije gladna, pogotovo ako se Selma hrani po principu LCHF ;)
    Bočice doslovno izbaciti, leći pokraj bebe i pustiti je da odradi svoj posao!! Vjeruj mi!!

    Ja sam krenula sa LCHF prije nekog vremena, jer me Anita "zaludila" s ovim načinom prehrane, ali ne mršavim(imam veliki višak) jer ne mogu odoljeti ovećim količinama prekrasno spremljene a zdrave hrane!!

    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  52. Gospođo Anita, ja tvrdim da mlijeko nije prirodna ljudska hrana i da je mlijeko smeće opasno po zdravlje, kuhano ili nekuhano.
    http://www.sitis-san.hr/pomembno/76/Kravlje%20mlijeko%20je%20za%20telad.html

    Nisam vegetarijanac, jedem meso, ribu i jaja, ali ne pijem mlijeko.

    Dobro ste rekli: "Covjek je stotinama tisuca godina bio lovac/sakupljac" i jeo je meso ulovljenih životinja i sakupljao plodove, ali nije imao kravu i nije pio mlijeko, pa ne vidim gdje ste vi u toj prehrani vidjeli mlijeko???

    Kravlje mlijeko je za tele, a ne za ljude, čak i tele kad naraste prestane piti mlijeko pa zašto bi ga onda ljudi pili?
    Mliječna industrija je svima isprala mozak dugogodišnjim bombastičnim reklamiranjem.

    Moj osobni primjer: od malena sam pio mlijeko vjerujući kako je to napitak života i cijelo vrijeme sam imao ogromne probleme sa alergijama i sa disanjem i općenito lošim stanjem, bio sam na rubu astme...prestao sam pušiti vjerujući da ću prodisati ali poboljšanja nije bilo ni nakon dvije godine.
    Onda sam prestao piti mlijeko i svi moji problemi su nestali: nestale su sve alergije osim malo na ambroziju, nestali su svi dišni problemi, malaksalost organizma i sve ostalo...jednostavno doživio sam preporod kada sam prestao piti mlijeko.

    Moj savjet svim ljudima: izbacite mlijeko što prije iz prehrane zbog vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece.

    OdgovoriIzbriši
  53. Postovani Kolar

    O kojem mlijeku govorite? Kravlje? Kozije? Kobilje? Kamilje?Lame?

    Slazem se sa vama da je covjek jedina zivotinja koja i nakon perioda dojenja pije tudje mlijeko. Vjerovatno iz tog razloga sto je mlijeko i mlijecni proizvodi mjerodavna ALTERNATIVA za izvor masti,proteina,kalcijuma i kalijuma. Sad ima isto tako skupina ljudi koje nisu imali vasu situaciju da su alergicni na mlijeko kao vi(ili mozda na alergente koje su zivotinje pasle a vi ih u mlijeku konzumirali).Ne spominjete nista za mlijecne proizvode kao punomasni sirevi (zuti i bijeli),jogurt,kefir,surutka i vrhnje??

    Masaje u Africi,beduini na Bliskom Istoku,prastanovnici Australije i Juzne Amerike bi vas ocigledno samo poprijeko pogledali na vase izjave. Naravno da ce ljudi koji osjete posljedice mlijeka srazmjerno i tome i raditi a ne slijepo ici i vjerovati bilo kome samo na rijec i "lijepe oci"..
    Mir i svako dobro zelim

    OdgovoriIzbriši
  54. Sa duznim postovanjem postavio bih jos par pitanja u vezi mlijeka

    Koje dnevne kolicine mlijeka izazivaju te reakcije/srcane udare i moderne posasti kao sto se navodi u prilozenoj vam web stranici? Casa mlijeka ili kasika vrhnja? Ili se radi o duzem vremenskom periodu?
    Shvatio sam i prije da svi ovi fat free i sugar free / light mlijecni proizvodi prepuni svega tako da i kad mi se zatrazi mlijecno radije uzmem orginalno i punomasno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško je reći koje količine su u pitanju, nismo svi isti, neko dobije grčeve čim popije čašu mlijeka a nekome su potrebni mjeseci i godine da dođe do prvih problema. To se može usporediti sa cigaretama, manji problemi počinju odmah, a drugi nakon mjeseci ili godina pušenja.
      Naravno da ima pušača koji dožive i 90 godina, ali jedna lasta ne čini proljeće...

      Ja sam kao mali pio kupovno mlijeko, preko ljeta sam otišao kod djeda na selo gdje sam 2-3 tjedna pio svježe mlijeko ispod krave. Sjećam se samo da sam se tako usalio za tih 2-3 tjedna da sam imao sise kao curica a da ne govorim o naslagama sala na trbuhu koje sam zaradio u tako kratkom vremenu.

      Što se tiče ovih fat free i sugar free proizvoda, tu se slažem sa vama.

      LP

      Izbriši
  55. Poštovani Bernard
    govorim o kravljem mlijeku koje se najviše pije, ali smatram jednako i za ostala mlijeka.

    Mlijeko nije "mjerodavna ALTERNATIVA za izvor masti,proteina,kalcijuma i kalijuma", to je samo mit koji je plasirala mljekarska industrija.
    Pogledajte sastav hrane koju jedete, skoro sva hrana je mjerodavna alternativa za "izvor masti,proteina,kalcijuma i kalijuma". Skoro sva hrana sadrži vodu, vitamine, minerale, proteine, ugljikohidrate i masnoće.
    Čovjek treba piti po rođenju ljudsko mlijeko par mjeseci ili par godina, ovisi koliko dugo neko dojenče sisa. Kada prestane sisati čovjek ne treba više nikada piti ni jedno mlijeko, niti majčino niti od drugih sisavaca. Mlijeko je prepuno alergena i sluzi, i ta sluz se godinama taloži u organizmu i stvara brojne zdravstvene probleme. Pjevači ne smiju piti mlijeko jer im se ta sluz taloži na glasnim žicama, a mlijeko je "tako dobro" da se ne smije ni psima davati.
    Kalcij iz mlijeka je neiskoristiv, to je samo mit; Kinezi ne piju mlijeko a jedu štakore, pse, mačke, crve, gliste itd...Kinezi ne znaju šta je karijes a ne piju mlijeko. Dok sa druge strane Europljani koji piju najviše mlijeka imaju najveći postotak karijesa, artritisa, osteoporoze u svijetu, kako to objašnjavate? To je dokaz da je kalcij iz mlijeka neiskoristiv u ljudskom organizmu i da samo prolazi kroz naš organizam.

    Od mliječnih proizvoda prihvatljiv je samo svježi sir, ali ne u velikim količinama. Sirutka je smeće koje nastane kod proizvodnje sira. Vrhnje su same masnoće itd.

    Kinezi ne piju mlijeko, ni ostali Azijati, pa nisu oni blesavi. Što se tiče prastanovnika, bili su sirotinja koji su jeli bilo šta samo da ne umru od gladi, čak i korijenje koje danas nitko više ne jede. I moj otac je bio teška sirotinja čiju je obitelj prehranila jedna kravica. Bez obzira na to ja ne govorim da je mlijeko zdravo. Mom ocu je ispalo pola zubi unatoč tome što cijeli život pije mlijeko, a sestra mu ima artritis, a jedan brat je umro jer mu je srce otkazalo, a odrasli su na mlijeku i cijeli život pili mlijeko.

    I da ponovimo: čovjek je stotinama tisuća godina bio lovac i sakupljač, lovio je životinje i sakupljao plodove, nije pio mlijeko. Mlijeko se počelo piti tek u zadnjih nekoliko tisuća godina, ne zato što je dobro, nego zato da ljudi ne bi umrli od gladi jer nisu imali ništa drugo.

    I dobro ste rekli da ne vjerujemo slijepo nikome; ja sam slijeppo vjerovao da je mlijeko dobro pa sam to skupo platio, sada vjerujem svome tijelu i napokon sam zdrav.


    Zašto mliječna industrija kaže da je baš kravlje mlijeko najbolje za nas? Zato što je krava jedina koja se može musti do smrti, i zato što daje najviše mlijeka od svih životinja, a to znači i najviše novca za mljekare.

    Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  56. U globalu slazem se sa vama glede da imate losa iskustva sa mlijekom i mlijecnim proizvodima. Ne znam koliko pomazem mlijecnu industriju kupujuci od lokalnih "farmera" zaobilazeci dealere i preradjivace mlijeka. Moja iskustva sa mlijecnim masnocama iz vrhnja od 36% mm i vrhnja za kuhanje od 40% mm su sasvim predobre bez vasih tegoba ili vecine savremenih ljudi. Kako nije svako isti ne reagira svako na mlijeko ispod krave. S pravom kazete da osiromasene mlijecne proizvode guraju u sve tako da je neizbjezan sastojak. Glede Azijata i konzumacije mlijeka i alkohola ne jedem ni ja njihovu rizu i soju a prastanovnici ma kako bili siromasni i primitivni uvijek su zivjeli od prirode i sa prirodom. Tako da suma sumarum u pravu ste iz osobnih razloga i tegoba ali kao ni prsti ma ruci nije niko isti tako da vam ne podrzavam globalizaciju nametanja osobnih iskustava. Svako dobro i drago mi je da ste otkrili SVOJU optimalnu ishranu i proizvode.

    Ps. A sto vi to imate protiv masnoca?

    OdgovoriIzbriši
  57. Mlijeko nije prirodna čovjekova hrana, i kada se priča o mlijeku iskustva su da nekom šteti više a nekome manje, a nekome nimalo...ali nitko ne govori o dobrim stranama mlijeka, jer ih nema.

    Što se tiče mliječnih masnoća rekao sam; za par tjedana pijenja sirovog mlijeka ispod krave dobio sam ogromne količine sala-masnog tkiva, a znamo da je pretilost veliki problem koji uzrokuje brojne bolesti.
    Ne zaboravimo da 1 gram masti ima 9 kalorija, a 1 gram proteina i ugljikohidrata ima 4 kalorije, pa nije isto napuniti želudac sa masnoćama ili sa P i UH.

    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovani Kolar,
      vi očigledno niste proučili ostale postove na Anitinom blogu, jer - da jeste, ne biste izjavljivali to o masnoćama i gojenju ;)
      Ja pretpostavljam da ste tada, kao dete, zajedno sa tim punomasnim mlijekom unosili i velike količine uglj. hidrata (kruha, možda i voća i sl.) što je sve skupa rezultovalo gojenjem. Mada, i ja se slažem da je bolje kiselo mleko i kefir nego obično mleko. A svakako da sa čim ne treba preterivati. Anita je već negde napisala da se po LCHF-u pazi na unos UH, naročito na one iz mlečnih proizvoda. Proučite malo i ostale tekstove!
      Pozdrav

      Izbriši
    2. G. Kolar nije mi jasno da li ste odacili i pušenje,
      jer i pušenje nije prirodna čovjekova hrana.
      Mlijeko je na vašu žalost jedina PRIRODNA hrana koju nam je majka priroda proizvela. Mlijeko je hrana koja je kreirana za proizvodnju u ljudskom tijelu. Majčino mlijeko ima drukčiji sastav od kravljeg, kozjeg...svako ima svoje prednosti.
      Jedina je hrana koja u jednom obroku ima sve 3 familije hrane, u pravilnim postocima.
      Ali povezivati mlijeko i disanje, a usput biti pušač...??? Mislim da morate razmisliti o onoj narodnoj poslovici koja kaže TAKO SAM SE NAJEO DA NE MOGU DISATI.
      Mislim da se to odnosi na svu hranu...
      Problem je što mi našim nepravilnim disanjem ne miješamo hranu nakon obroka, i time ne pomažemo želucu nego odmažemo.
      I želudac mora lučiti više želučane kiseline, time dižete kiselost tijela...
      Hranu miješate u loncu dok kuhate da ne zagori.
      Isto tako je treba miješati nakon obroka da ne " ZAGORI ", postoje zapisi o tome stari 4000g... Stari ljudi nisu imali internet, ali su znali više nego mi.
      Ja inače bolujem od astme, i nisam imao napad godinama, a pijem redovito mlijeko, 2 dcl dnevno sigurno. Pogledaj te pleme Massai, pa njima je mlijeko osnovna hrana. Znam sad će te svi reći piju prirodno. Ali ja pijem iz tetrapaka.... Ni oni a ni ja nemam problema, jer tajna nije u hrani, nego u kretanju, disanje u pokretu...je nama jedina prirodna hrana. Zdrav sportski život na kauču i bilo koja hrana ne idu zajedno.
      Disanje sjedeći nam nije prirodna hrana... Udahom unosite 75% energije u tijelo.
      Hrana je energija... Znači pravilno disanje vam automatski daje više enrgije, i imate manje potrebe za hranom. Pušačima to da je nikotin, koji vara receptore i vara tijelo. Zato se ljudi i debljaju kad prestanu pušiti, navale na hranu jer ne znaju disati, a treba im energija... LP Neno

      Izbriši
  58. Draga Lana, pročitao sam koliko sam stigao, ali ja sam već dugo godina u sportu i sportskoj prehrani i slažem se u većini stvari sa Anitom, ali oko mlijeka se ne slažem: Mlijeko nije prirodna čovjekova hrana. Osim toga mlijeko ima niski glikemijski indeks a visoki inzulinski indeks što je samo po sebi problem.
    Što se tiče samoga sala bitan je i kalorijski omjer unos-potrošnja.
    Moja prehrana je bila ista na selu i kod kuće, jedina razlika je bila u tom mlijeku.
    Jedini način da smanjimo unos UH iz mlijeka je da smanjimo mlijeko, jer nema načina da te UH izvadimo iz mlijeka.
    Ovo mlijeko što prodaju kao bez laktoze to je čista prevara, ta laktoza nije uklonjena iz mlijeka nego je samo razbijena.

    LP

    OdgovoriIzbriši
  59. Zanima me gubi li mlijeko svoja dobra svojstva ako se svježe, domaće (kravlje) spremi u frižider i ako se netom prije konzumiranja zagrije na temperaturu koja je malo više topla, ali opet ne toliko da ključa.
    Moram priznati da su mi komentari poštovanog Kolara prvi glas i prilično sam neugodno iznenađena i zabrinuta, pa molim gospođu Anitu da nam se obrati svojim komentarom.

    OdgovoriIzbriši
  60. Poštovanje,

    zanima me vaše mišljenje, nisam u mogućnosti u Splitu nabavljati domaće kravlje mlijeko, ali sam počela ga i jako malo konzumirati jer sam primjetila tijekom dojenja da ga beba teško probavlja. u zamjenu radim jogurt ali od kupovnog mlijeka iz tetrapaka. jeli takav jogurt s manje UG i zdrav za konzumaciju što se tiče tih zdravih bakterija'
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. lenael vjerujem da je domaći jogurt od kupovnog mlijeka koristan.

      Izbriši
  61. Pitanje:
    Ja ne mogu jesti jogurt, kiselo vrhnje.... (kiselo mliječne bakterije)...nemam u želucu enzima koji mogu razgraditi kiselo mliječne bakterije, ali volim mlijeko i sireve koji nisu kiseli. Sirovo mlijeko ne može dugo stajati...što da ja radim s mlijekom? Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita ako vam prija svježe mlijeko nabavljajte ga češće svježeg i radite od njega sireve.

      Izbriši
  62. Molim Vas, možete li mi odgovoriti da li je i industrijski jogurt također štetan kao i industrijsko mlijeko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jogurt i drugi fermentirani proizvodi su bolji i lakši za probavu nego mlijeko.

      Izbriši
  63. Hvala na odgovoru. A to što su jogurt i drugi fermentirani proizvodi bolji i lakši za probavu nego mlijeko znači li to da bez bojazni po zdravlje mogu piti jogurt? Jer ovaj tekst o industrijskom mlijeku me baš utvrdio u mojoj odluci da ne pijem više industrijsko mlijeko.

    OdgovoriIzbriši
  64. Oprostite ako pitam previše, ali molim Vas da mi objasnite, da li znači da industrijski jogurt također nije baš dobar nego je samo malo lakši za probavu, ali ga također treba izbjegavati kao i industrijsko mlijeko? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  65. Industrijski jogurt je malo bolji i lakši za probavu ali ga generalno treba izbjegavati kao i industrijsko mlijeko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neznam Sunčice, to je odluka koju morate donijeti sami. Ja iznosim neke informacije koje su mi dostupne a što će tko jesti ne mogu ja odlučiti. Pokušajte slušati svoje tijelo, kako se osjećate kad uzimate jogurt ili kako se osjećate ako izbacite mliječno.

      Izbriši
  66. Koliko dugo domaća sirutka može stajati u frižideru, a da ne izgubi svoje vitamine? Je li i dalje korisna ako je u frižideru tjedan dana?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ana, sirutka može trajati i duže od tjedan dana.

      Izbriši
    2. Pozdrav Anita,
      ja ne pijem mlijeko, ali molim Vas možete li mi reći je li ok za zdravlje piti industrijski kefir i industrijski jogurt ?

      Izbriši
    3. Patricia, ovisi da li podnosite ili ne industrijske mliječne proizvode. Kefir i jogurt su u pravilu lakši za probavu nego samo mlijeko, ali morate sami otkriti da li ih podnosite - prema tome kako se osjećate kad ih konzumirate, a kako kad ih izbacite.

      Izbriši
  67. Da li netko ima informaciju da li je ponovno proradio neki mljekomat u Zagrebu?

    OdgovoriIzbriši
  68. http://www.youtube.com/watch?v=DzYV-mRfO3Y

    Super dokumentarac o mlijeku, objašnjene sve nedoumice od strane stručnjaka

    OdgovoriIzbriši
  69. Sijalico...
    Otac u 94.
    http://roditeljstvo.com/vijesti/otac-u-94
    Kaže da pije 3 lit mlijeka,
    pola kile badema i
    pola kile maslaca dnevno.
    Po nekim izvorima i do kilu badema i kilu maslaca... dnevno.

    OdgovoriIzbriši
  70. Pozdrav svima... Danas sam kupio 1.5l sirovog kravljeg i 0.5l kozijeg mlijeka. Kako smo svi generalno poplašeni od strane korporacija kojima je cilj da ne konzumiramo ništa drugo do njihove otrovne prerađevine, ni ostali članovi moje porodice, a ni ja, nismo imuni na ovo zastrašivanje. Priča je da sam se nabrijao da konzumiram sirovo mlijeko, nakon što sam izučio pozitivne strane priče, ali u procesu istraživanja, nailazio sam i na upozorenja, koja me evo ovog trenutka drže na 30cm od čaše jutros pomuženog svježeg mlijeka... Najkritičnija stvar koja me drži na distanci od čaše je veliko prisustvo bolesti bruceloza (na teritoriji Bosne, pošto živim u Banjaluci), koja se prenosi tjelesnim tečnostima. Dok sam radio u Srebrenici, bio sam svjedok katastrofe, kad su UNDP podijelili kroz donaciju, lokalnim stočarima, ovce koje su bile zaražene brucelozom... Lično sam poznavao porodicu sa bebom od 14 mjeseci, koji su svi gajeći te životinje i konzumirajući mlijeko dobili ovu neizlječivu bolest. Nisam paranoik, ne vjerujem u teorije zavjere, vjerujem da to nisu teorije, nego realnost... Jednostavno nas truju, oštećuju, usporavaju i onemogućavaju da zdravo i sretno živimo. Plašim se ove čaše mlijeka... Želim je jako, jer će mi pospješiti zdravlje, ali ne želim je jako, jer se plašim da mi može totalno ruinirati zdravlje. Dok sam pohađao srednju školu za vrijeme poslijednjeg rata, moji roditelji su, da nas prehrane, gajili koze... Pio sam to mlijeko, opušteno, koliko sam želio... danas to, izgleda ne mogu, jer previše sam saznao i pozitivnog i negativnog putem Interneta da bih miran i siguran iskapio ovu čašu ispred sebe (ignorance is a fckn bliss)... Čak ne pišem ovo da zatražim savjet, jer ovo je odluka koju sam moram i sami morate donijeti... Odluka, kojom istupamo iz sistema, iz kubika svijesti mase i nadamo se da ćemo moći živjeti sa posljedicama, bilo pozitivne ili negativne. Moji prijatelji, mladi bračni par, dobili su dijete prije 15 mjeseci. Od kad je prestalo sisati majčino mlijeko, hrane ga sirovim kravljim i kozijim mlijekom (popije oko 0.5l do 0.7l dnevno), a i oni ga svakodnevno konzumiraju. Uspjeli su da izbjegnu i većinu vakcinacija kojima se bukvalno ruinira odbrambeni sistem djeteta i ošteti jetra... Beba ni jednom nije bila bolesna, šmrcava, prehlađena, a ja se ponekad uplašim koliko djeluje van kontexta klasičnog - pametna i sposobna.

    Eto, malo sam podjelio sa vama dilemu koja ključa u meni... Da li ću popiti ovo mlijeko sirovo ili ću ga uništiti kuhanjem... ne znam... još nisam odlučio.

    OdgovoriIzbriši
  71. Poštovanje, Ja sam ostavio prethodni komentar, ali nisam primjetio uputu ispod... Pa ako možete staviti Moje Ime Aco, ako zaključite da ga vrijedi objaviti.

    OdgovoriIzbriši
  72. postavljen mljekomat u Samoboru!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  73. pozdrav.
    našli smo mljekara koji vjerojatno ručno muze i ima male količine i sad smo uzeli 5 litara.
    to uzimamo za dijete od 2 godine.
    zanima me samo koliko to mlijeko sada traje? kada ga stavimo u frižider, da ga naše dijete može piti (s čokolinom)? općenito, možete malo pojasniti kako ga tretirati, pošto kažete da ne preporučate prokuhavanje? je li možemo zalediti, pa onda piti kad se odledi? je li ga možemo zgrijati malo (za čokolino)?
    znači, da se ne pokvari, ali i da se ne ukiseli, obzirom da bez obzira koliko zdravo bilo, dijete nam sigurno neće htjeti piti kiselo mlijeko nažalost...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Željka vidjet ćete sami koliko će vam mlijeko trajati - dok je finog okusa i nije kiselo znači da je u redu. Kad počne dobivati kiselkasti okus onda više nije svježe. Koliko će to biti dana ovisi o mlijeku, nema pravila. Sigurno ga možete i zalediti, samo će možda kad ga odledite vrhnje biti malo razdvojeno od mlijeka, što nije neka greška. Mlijeko možete zagrijati za piće, ali pokušajte dijete odviknuti od čokolina, to mu zbilja ne treba.

      Izbriši
    2. Draga Anita, baš danas smo nabavili domaće svježe mlijeko. Krenula sam u potragu za prirodnim nakon Vašeg teksta i baš Vam na tome hvala. Koje bogatstvo okusa, mirisa, izgleda :). Ali, mene su savjetovali da ga prokuham, sad mi je žao no već sljedeća nabavka će barem dio ostati potpuno svjež. Naime, izvor mlijeka i mliječnih proizvoda nam nije blizu pa smo kao mlijeko prokuhali da malo duže potraje, jer smo uzeli dvije litre što nam potraje tjedan dana.
      Lp

      Izbriši
  74. I mi smo za našu djevojčicu od 2 godine kupovali kozje svježe mlijeko od jedne gospođe sa sela. Ali ja neinformirana sam ga odmah svježe još toplo izdojeno - prokuhala i spremila u frižider na 2 - 3 dana. Sad su koze bređe i nema mlijeka, ali kad se ojare opet krećemo s kupovinom i svakodnevno ga konzumirati. Ali ovaj put svježe, neprokuhano! Budući da svaka 3 dana uzimamo po 1 litru, a malena popije dnevno oko 3dcl, namjeravam ga u manjim dozama zamrznuti, da se nebi pokvarilo... Jeli tako ispravno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lea, mlijeko sem može zamrznuti, nema problema.

      Izbriši
    2. Lea, gdje kupujete SVJEŽE kozje mlijeko? I ja sam zainteresirirana.
      Puno hvala
      Lidija

      Izbriši
  75. Proteini bivaju denaturisani već samim dospijećem u želudac i djelovanjem solne kiseline. Na čemu zasnivate svoju tvrdnju da su denaturisani proteini teški za probavu i zašto bi denaturizacija toplotom trebala biti štetnija od denaturizacije kiselinom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod UHT postupka primjerice razlog je u tome što se radi o temperati 135-140st.C do koje se mlijeko zagrijava u djeliću sekunde udarom u pregrijane ploče. Želučana kiselina uopće ne oštećuje enzime koji se nalaze u strukturi molekula bjelančevina mlijeka te omogućuju njihovu probavu, temperatura ih potpuno neutralizira. Najnesretnije je to da toplinskom inaktivacijom fosfataze kalcij postaje neiskoristiv.
      Osim bjelančevina i svih enzima kao i laktobakterija te brojnih aktivnih mehanizama mlijeka, strada i vitamin C, stradava B skupina vitamina (i B12) i osjetljive nezasićene masne kiseline. Više na 12. slajdu http://mudrepredaje.com/?page_id=60
      Domagoj

      Izbriši
  76. Molim vas za informaciju gdje se može kupiti svježe mlijeko (kravlje) najbliže istočnoj strani Zagreba? Koliko znam najbliži mljekomat nam je u Bjelovaru ili u Samoboru ?!
    Možda ima kakva farma u okolici ?
    Hvala svima,lijep pozdrav!
    Ana

    OdgovoriIzbriši
  77. Moj je upit bio za sviježe mlijeko - sada sam vidjela uputu za kom. ... Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  78. Štovana,
    također sam pobornik domaćeg mlijeka i već ga dugo koristim. Ovom prilikom postao sam svjestan toga da ga nije potrebno prokuhavati. Inače ga koristim isključivo za izradu jogurta kojeg jedino konzumiram. To sam do sada radio tako što sam prokuhao mlijeko i nakon njegova hlađenja na neku recimo "mlaku" temperaturu, umiješao bih par žlica jogurta te sačekao 6-8 sati da se napravi čvrsti jogurt.

    To mi sa neprokuhanim mlijekom ne uspijeva iz nekog meni nepoznatog razloga. Pokušao sam samo smlačiti mlijeko i onda u njega umiješati jogurt. Dešava se to da treba puno duže vremena da se počne stvarati jogurt 20-24 sata, a kad se i stvori bude jako rijedak. Pokušao sam ostavljati duže vremena, čak 2 dana,što bi dovelo do veće gustoće jogurta, ali opet ne onakve kakvu sam imao prije, s time da bi se takav jogurt redovito pokvario. Imate li kakav savjet što napraviti ?

    pozdrav,
    Ivan, Matulji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za izradu jogurta mlijeko bi trebalo biti pasterizirano. Jogurt se radi pomoću termofilnih mlječnih kultura a sirovo mlijeko sadrži mješavinu raznih kultura laktobakterija zato nećete dobiti jogurt nego kiselo mlijeko/jogurt. Prednost kiselog mlijeka je u tome što se mlijeko ne pasterizira i sadrži nekoliko kultura a kefira u tome što sadrži desetke različitih probiotskih kultura.

      Izbriši
  79. Dakle, BILO KAKVA TERMIČKA OBRADA MLIJEKA, bilo da se radi o pasterizaciji, UHT ili najobičnijem prokuhavanju sirovog mlijeka u kućnoj radinosti, uništava prirodne sastojke sirovog mlijeka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja se to pitam, posto mi susjeda pravi svjezi sir podgrijavanjem, a ja kad ga krenem jesti, ZAISTA ne znam stati! :D
      Isto pitanje i od mene: ostaju li dobre bakterije i enzimi u svjezem siru?
      Molimo Vas za odgovor, postovana!
      Mira

      Izbriši
  80. Pozdrav...
    Trenutno imam desetak koza koje su mi svakodnevno na ispasi na obroncima planine Majevice u Bosni,
    pokusavam oformiti mini farmu koza.. za sada ide tesko jer nemam novaca za to.
    Koze su inace jako umiljate ciste uredne i vrlo mudre zivotinje.
    Svakodnevno ih muzem dio mlijeka prodajem a ostatak pijem ja...

    Inace poslusao sam vas savjet i mlijeko ne kuham vec ga pijem onako svjeze malo ga ohladim u frizideru i tako ga pijem.
    Pozdrav svima

    OdgovoriIzbriši
  81. Jučer sam prvi put nakon 15-ak godina pio svježe neprerađeno mlijeko iz mlijekomata i podsjetio se na okus iz djetinjstva. Nisam ga prokuhao, mada su ga nekad i mama i baka prokuhavale, mada su znale i kakvu hranu krave jedu i da je friško podojeno.
    Našao sam nekakvu kartu s lokacijama mlijekomata, ali očito nije ažurna jer ovaj u Kauflandu na Branimirovoj u Zagrebu nije naveden.
    https://maps.google.com/maps/ms?msid=208512002979544199546.0004d460033a0a99b49e3&msa=0&ie=UTF8&t=m&ll=45.652448,17.215576&spn=2.687851,6.976318&z=7&source=embed

    OdgovoriIzbriši
  82. pozdrav ljudi!zanimljiv blog!ovako prije 15 tak dana iz like od susjeda uzeo pomuzeno kravlje mlijeko!oso!bno gledao i pratio!doma napravio domacu mozzarellu po nekom stranom receptu!ispala savrseno!limun sok plus sirilo itd... da ne ulazim u detalje!danas uzeo mlijeko iz mlijekomata i napravio isto!ispocetka se cinilo ok a onda katastrofa!zgrusalo se je ali istopiti i dobiti oblik i formu i konzistenciju mozzarelle ni blizu!olus ispalo je dosta manje kolicinski!e sad nek mi netko objasni sta je bilo!siguran sam 100% da je nesto radjeno sa mlijekom iz mlijekomata!znaci nije dosta masno!mozda sam u krivu???molim nekk suvisli odgovor!pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  83. Spomenuli ste problem da vas ljudi ne citiraju dok pišu članke pa mene zanima gdje su vaši izvori?
    Osobito me zanima odakle vam ova informacija "industrijski obradjeno mlijeko jedan od najcescih alergena te se povezuje uz cijeli niz simptoma i bolesnih stanja kao sto su probavne smetnje, alergije, kolike kod dojencadi, karijes, osteoporoza, artritis, problemi sa rastom kod djece, ucestale infekcije usiju kod djece, bolesti srca i rak"?
    Te slijedeći navod :Denaturirani mlijecni proteini su zbog svoje strukture vrlo tesko probavljivi, osim toga su u pasteriziranom mlijeku unisteni svi enzimi i korisne laktobakterije koje pomazu razgradnju i probavu komponenti iz mlijeka.
    Kiselo mlijeko nastaje zbog toga što bakterije stvaraju kiselinu koja denaturira proteine. (Denaturacija je super vrenjem ali temperaturom izaziva cijeli spektar bolesti?!)
    Ako bi ste bili ljubazni pa mi dali informaciju koliko točno laktobakterija iz mlijeka preživljava u ph=1 sredini želudca?

    OdgovoriIzbriši
  84. Pasterizacija i sterilizacija mlijeka se radi zbog zaštite potrošača i dulje održivosti proizvoda. Istina, nutritivna vrijednost mlijeka se smanjuje (denaturacija nekih vitamina i sl), ali je sigurnije za konzumaciju zbog djelomičnog ili potpunog uklanjanja bakterija (ovisno radi li se o pasterizaciji ili sterilizaciji). Mlijeko je savršen medij za rast bakterija, koje u mlijeko dolaze, osim u vimenu, i tijekom mužnje, transporta, pohrane... Stoga bi preporučila svakome da si dodatno prouči prednosti/nedostatke toplinske obrade mlijeka prije konzumacije sirovog mlijeka. Btw. nadam se da ne zvuči kao pametovanje, samo savijet. :)

    OdgovoriIzbriši
  85. Poštovana Anita,Što trebam napraviti da bih dobio vašu dozvolu za objavljivanjem dijelova (ili čak i cijelog članka )o mlijeku na našim web stranicama . Mi smo jedna od rijetkih farmi muznih krava u Hrvatskoj u kojoj se krave pasu većinu vremena na okolnim pašnjacima i dio mlijeka distribuiramo putem mljekomata do korisnika.Obzirom da ovaj članak uglavnom govori o kvaliteti mlijeka proizveden na takaav način te o kvaliteti neprerađenog mlijeka bilo bi vrlo korisno upoznavati i na ovaj nači naše kupce. damir.sipek@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Damire, slobodno objavite moje tekstove samo navedite autor teksta: moje ime i prezime i izvor: web adresu bloga. I javite vašu web adresu da znamo koja je to farma sa sretnim pašnim kravicama :)
      Puno pozdrava!

      Izbriši
  86. Zahvaljujem na dozvoli. Članak je vrlo poučan i nadasve istinit samo nažalost mnogi nisu upoznati sa tim činjenicama o mlijeku pa je i ovo jedan od načina upoznavanja potrošača mlijeka sa stvarnim činjenicama. Sve o farmi se nalazi na web adresi www.farma-vrhovec.hr
    Lijep pozdrav !!!

    OdgovoriIzbriši
  87. Šaljem test mlijeka koji sam načinio: http://moczemlje.wordpress.com/2013/10/20/mlijeko-test/

    OdgovoriIzbriši
  88. Poštovana,

    Prekrasan članak uistinu!
    Znam da govorite o sirovom mlijeku, ALI eto ja kao mama u zabludi jer svi govore da kravlje mlijeko obavezno prokuhati kada se daje djetetu od godine dana, a što se tiče kozjeg naišla sam na podijeljene stavove....Moje pitanje....htjela bih nabaviti domaće mlijeko i kozje i kravlje od kumice s placa i davala bi ga djetetu od godinu i pol u kombinaciji ( pod tim ne mislim da bi ih miješala već tipa par dana u tjednu kravlje, par dana kozje), naravno ne poznajem te kumice i nemam pojma u kakvim uvjetima rade....I onda sam u nedoumici...prokuhavati ta mlijeka ili ne....ipak je to malo dijete....pedijatri kažu da, pa čak i neke kumice na placu...ostale ne znaju....Molim za pomoć! H V A L A :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Napravite kefir od tog mlijeka i ne možete pogriješiti. Korisne probiotičke bakterije iz kefira drže pod kontrolom loše sojeve pa je kefir potpuno siguran.

      Izbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.