LCHF i mršavljenje

Zašto se debljamo i kako smršaviti? Pa to je barem jednostavno, sve što trebamo učiniti je – jesti manje i kretati se više, odnosno potrošiti više kalorija nego što unesemo hranom. To je sigurno istina jer tako nam stručnjaci kažu! 

Ma naravno da nije tako, jer da jeste, onda bi do sada već svi koji imaju višak kilograma smršavili i nitko više ne bi postavljao to pitanje. Da je tako, onda ne bi u cijelom svijetu vladala epidemija debljine i metaboličkog sindroma. Naime, debljina nije samo estetski problem (iako ga mi žene obično tako doživljavamo), debljina je vanjski simptom koji pokazuje unutarnji poremećaj metabolizma i rada hormona. 

Činjenica je da uz sve savjete stručnjaka, dostupne metode, praškove i pilule za mršavljenje, uz brojanje kalorija i držanje dijete, i dalje neuspješno vodimo bitku s prekomjernom tjelesnom težinom. Jasno je da nešto radimo krivo – jer nas krivo uče. Naime, u toj priči o “unosu i potrošnji kalorija” stručnjaci, liječnici i nutricionisti zaboravljaju reći (ili vjerojatno ni sami to ne znaju) da hormoni zapravo imaju najveći utjecaj na promjenu tjelesne težine, a ne količina unesenih i potrošenih kalorija. Fokus se postavlja na kalorijsku vrijednost hrane, a zanemaruje se vrsta hrane koja direktno djeluje na hormonalnu ravnotežu ljudskog organizma. 

Zapravo nas “zdrava” i “uravnotežena” prehrana koja se, prema savjetima stručnjaka, sastoji 55-60% od kalorija iz ugljikohidrata i vrlo malo masti, dovodi do debljanja. Ugljikohidrati izazivaju izlučivanje inzulina, hormona koji sav višak šećera i škroba, kojeg smo unijeli a nismo potrošili, pretvara u masti. Zbog naglih skokova i padova šećera pod utjecajem inzulina, stalno smo gladni, pa zbog toga jedemo češće i više nego što našem organizmu treba. Bez obzira odakle ugljikohidrati dolaze, da li iz šećera, slatkiša i bijelog kruha ili iz integralne tjestenine, crnog kruha, i ”zdravih” žitarica za doručak – oni u tijelu postižu potpuno isti učinak kao šećer, jer je i škrob zapravo čista glukoza. Ovo je isti mehanizam kojim se tovi stoka, kojoj se daju upravo ugljikohidrati da bi postala što deblja. U tom začaranom krugu šećera i inzulina nemoguće je ne jesti i debljina je neizbježna. 

Naziv LCHF nastao je u Švedskoj i znači Low Carb High Fat ili smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća, i jedini je učinkovit način prehrane za trajni gubitak kilograma. U praksi LCHF podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i slično, dok se istovremeno povećava unos prirodnih zdravih masti iz životinjskih i biljnih izvora. Ovu prehranu sačinjava prava izvorna hrana odnosno riba, meso, jaja i puno povrća. Prirodni mliječni proizvodi, kao i orašasti plodovi i sjemenke, također su dozvoljeni. Osim smanjivanja unosa ugljikohidrata i povećanja unosa masnoća, potrebno je voditi računa o kvaliteti i porijeklu namirnica. 

Prelaskom na LCHF način prehrane dolazi do regulacije tjelesne težine, uz znatno poboljšanje zdravlja. Stabilna razina šećera u krvi, bez pretjeranog izlučivanja inzulina, omogućuje oslobađanje masnih zaliha i njihovo sagorijevanje. Umjesto šećera, tijelo tako troši masnoću za energiju, pa više ne osjećamo čestu glad ni želju za jelom. LCHF nema sličnosti s drugim dijetama za mršavljenje zato što kod ovog načina prehrane nema gladi. Jede se do sitosti, ali se biraju namirnice. Na koncu dolazi do prirodne regulacije apetita i mršavi se bez gladovanja, što je jedini zdrav i održiv način. 

No, kad pričamo o prekomjernoj tjelesnoj težini, možda se to uopće ne odnosi na vas. Zato, prije nego se bacite na čitanje o tome kako smršaviti, razmislite, možda uopće nemate višak kilograma? Idealna tjelesna težina - još jedan mit

Pročitajte: 


Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.