utorak, 22. siječnja 2013.

Sindrom propusnih crijeva – je li gluten izvor problema?


Izvor: Gluten Free Society: Leaky Gut Sindrome - Is Gluten the Root
S engleskog preveo: Dražen Herendić


Recenzija istraživanja pokazuje da gluten uzrokuje propusna crijeva

Tradicionalno shvaćanje primarnih funkcija gastrointestinalnog trakta je ograničeno na probavu i apsorpciju nutrijenata, elektrolita i homeostazu vode. Međutim, pažljivija analiza anatomskog i funkcionalnog uređenja gastrointestinalnog trakta, sugerira da je još jedna iznimno važna funkcija ovog organa i njegova sposobnost regulacije transportiranja makromolekula između okruženja i domaćina pomoću mehanizma barijere. Zajedno s limfoidnim tkivom povezanim s crijevima i neuroendokrinim sustavom, crijevna epitelna barijera s njenim tijesnim međustaničnim vezama kontrolira ravnotežu između toleriranja i imunosti na strane antigene. Zonulin je jedini dosad opisani fiziološki modulator tijesnih međustaničnih veza, koji je uključen u transport makromolekula i time uz ravnotežu tolerancije/imunosti. Kad se fino regulirane enzimske reakcije zonulina promijene kod genetski osjetljivih osoba, onda se mogu dogoditi crijevni i vancrijevni autoimuni, upalni i neoplastični poremećaji. Ova nova paradigma ruši tradicionalne teorije koje su temelj razvoja tih bolesti i sugerira da se ti procesi mogu zaustaviti ako se međudjelovanje gena i okidača u okolišu spriječi ponovnom uspostavom funkcije crijevne barijere ovisne o zonulinu.
Izvor istraživanja: Physiol Rev. 2011 Jan;91(1):151-75.

Propusna crijeva u laičkoj terminologiji

U intervjuu sa Karen Brimeyer, dr Peter Osborne, stručnjak za osjetljivost na gluten i osnivač Gluten Free Society, diskutira razne stvari oko problema vezanih za nepodnošenje glutena na lako razumljiv način. Intervju možete poslušati ovdje.
Karen se specijalizirala za pomaganje ljudima kod oporavka od sindroma propusnih crijeva. O njenom programu možete više saznati ovdje

Dr. Fasano otkrio je propusna crijeva

Više istraživačkih studija su povezale gluten sa stanjem poznatim kao crijevna propusnost. Jedan od vodećih svjetskih istraživača o preosjetljivosti na gluten je doktor Alessio Fasano, voditelj istraživanja na sveučilištu Maryland Celiac Research Center i odgovoran za otkrivanje veze između glutena i propusnih crijeva. U sljedećem videu dr Fasano razgovara sa dr Osborneom o tome kako to stanje može utjecati na crijeva, mozak i mnoga druga tkiva u organizmu.


Stvaranje veze – stav "Gluten free Ratnika"

Većina ljudi smatra da su celijakija i osjetljivost na gluten jedna te ista stvar. Srećom, to arhaično razmišljanje se brzo mijenja jer su nova istraživanja dokazala da osjetljivost na gluten postoji neovisno od celijakije. Iako je već utvrđeno da gluten često utječe na resice tankog crijeva, također se pokazalo da utječe na organizam na razne načine. Te razlike se odnose na učestalu nesposobnost liječnika u dijagnosticiranju osjetljivosti na gluten. Gore je dijagram okidača iz okoliša koji utječu na propusnost crijeva. Vidjet ćete da osjetljivost na gluten može direktno i indirektno doprinijeti tom problemu. Za inteligentnog promatrača slika ilustrira zbog čega jednostavni test s antitijelima ne uspijeva precizno dijagnosticirati osjetljivost na gluten. Proizvodnja antitijela je samo jedna laboratorijska komponenta u ovom kompleksnom problemu.

Koja je uloga glutena kod svih ovih faktora?

1. Gluten – Kako je već navedeno, gluten direktno utječe na crijevnu sluznicu preko proizvodnje zonulina. Zonulin je protein koji direktno uzrokuje propusna crijeva.

2. Antitijela – Gluten doprinosi stvaranju antitijela. Antitijela mogu uzrokovati lučenje upalnih spojeva koji dovode to oštećenja tkiva. Povrh toga, preko procesa zvanog molekularna mimikrija, antitijela mogu međureagirati s tkivima u tijelu izazivajući autoimune bolesti. Laboratorijska testiranja mjerenja tih antitijela uobičajeno se ne povezuju s glutenom jer većina liječnika nije dovoljno educirana da bi mogli prepoznati vezu.

3. Lijekovi – Mnogi lijekovi uobičajeno sadrže gluten koji ima direktni utjecaj. Međutim, mnoga kronična bolesna stanja uzrokovana osjetljivošću na gluten su krivo dijagnosticirana. To dovodi do prepisivanja recepata koji, ne samo da su nepotrebni, već  mogu biti i štetni za probavni sustav. Antacidi su uobičajeni primjer. Ti lijekovi stvaraju predispozicije za infekcije i dovode do nenormalne crijevne flore. Prekomjerno korištenje antibiotika za tretiranje virusnih infekcija je još jedan primjer.

4. Stres – Iako nije fizički uzročnik, gluten je kemijski uzročnik stresa. Kemijski stres dolazi u raznim oblicima. Jedan od njih je manjak vitamina i minerala. Nedostatak ključnih nutrijenata uzrokuje fundamentalna oštećenja sposobnosti tijela za procese ozdravljenja i oporavka.

5. Bakterije – Probavljanje glutena uzrokuje štetne promjene u crijevnoj flori (poznato i kao crijevna disbioza), koja naginje infekcijama. To je jedan od razloga zašto toliko mljekarskih kompanija dodaje korisne bakterije u svoje proizvode. Crijevna disbioza ima razmjere epidemije u SAD. Ako trebate probiotike bez glutena, pogledajte ovdje.

6. Citokini – Gluten potiče proizvodnju proupalnih citokina (kemijski spojevi koji oštećuju stanice).

7. Neurotransmiteri – Gluten uzrokuje neurokemijske promjene u proizvodnji neurotransmitera (kemijski spojevi koji omogućavaju komuniciranje nervnom sustavu). Primjeri uključuju: serotonin, dopamin, acetilholin, epinefrin i histamin. Gluten je također neurotoksin za koji se pokazalo da uništava nervno tkivo. To je razlog zašto mnogim ljudima s neurološkim bolestima (autizam, migrenske glavobolje, ADD, bipolarnost, šizofrenija, neuropatija, epilepsija i dr.) prehrana bez glutena donosi poboljšanje.

8. Probavne kemikalije – gluten može oštetiti crijeva, gušteraču, jetru i žučnu vrećicu. Svi ovi organi imaju vodeću ulogu u sposobnosti tijela u proizvodnji probavnih kemijskih spojeva i enzima. Kad je taj mehanizam ugrožen, probavni proces se počinje raspadati i postaje neučinkovit.

Zaokružimo sve ovo

Propusna crijeva dovode do autoimunih bolesti. Jedini poznati uzročnik bilo koje autoimune bolesti je osjetljivost na gluten. Ne možemo zanemariti tu vezu samo zato jer se ona ne slaže sa statusom quo alopatske medicinske paradigme. Ako imate autoimunu bolest i niste istraživali osjetljivost na gluten kao jedan od faktora utjecaja, trebali biste. Pročitajte više o genetskom testiranju osjetljivosti na gluten.

______________________________

Moj komentar

Naučite razliku između konvencionalne bezglutenske dijete i prave (Paleo, LCHF) bezglutenske dijete: Konvencionalna bezglutenska dijeta, koja se službeno prepisuje osobama oboljelim od celijakije (koja je u medicinskoj praksi jedina priznata bolest nepodnošenja glutena) je prehrana koja se bazira se na bezglutenskim žitaricama i zamjenskim proizvodima koje možete naći u većim supermarketima. Međutim to su opet industrijske prerađevine (kruhovi, peciva, tjestenine, keksi, kolači) koje sadrže pšenični škrob, GMO soju i kukuruz, glukozno-fruktozni sirup, hidrogenizirane masti, zgušnjivače, stabilizatore, konzervanse, zaslađivače i razne druge toksične sastojke. Ovo nije prava hrana, već nutritivno siromašne stvari, pune kemikalija koje nikome ne trebaju.  Ako ste već razvili osjetljivost na gluten, onda vrlo vjerojatno reagirate i na druge vrste teško probavljivih proteina, kojih ima na stotine u bezglutenskim žitaricama i mahunarkama, a koje također oštećuju crijevnu stijenku. Zato je prava bezglutenska dijeta (Paleo, LCHF) idealna jer odbacuje sve žitarice, sve mahunarke, industrijske prerađevine i umjetna rafinirana biljna ulja i margarine. Ova se prehrana bazira na pravoj hrani u njenom izvornom cjelovitom obliku: riba, meso, jaja, povrće, prirodne masnoće, orašasti plodovi i voće.

Pročitajte: Nepodnošljivost glutena - uzrok mnogih kroničnih bolesti


Broj komentara: 12:

  1. prekrasno napisano i vrlo korisno!!! Puno hvala!Već sam 3 mjeseca na Paleo dijete i zdravlje mi se naglo poboljšalo.. i drago mi je čitati da gluten utjeće na antitijela.. jer iskreno to nisam znala!!

    OdgovoriIzbriši
  2. postovana anita!
    nabasala sam na vas blog slucajno i evo cijeli dan citam i citam...:)citam komentare drugih ljudi koji su kao i ja osjetili da se na naki nacin trebaju vratit korjenima, pogotovo u prehrani. mislim da su teze koje postavljate vrijedne zapazanja i isprobavanja. imam samo jedan problem/pitanje.. inace sam laktovegetarijanac i jednostavno ne mogu se natjerat jesti meso. moze li se lchf prilagoditi tome ili je to samo po sebi oprecno? inace saznala sam i da imam laganu intoleranciju na gluten..zato i jesam u potrazi za novim znanjima, iako meso ne vjerujem da cu poceti jesti. u svom kratkom istrazivanju takodjer sam zapazila ayurvedski pristup, mozda bas zbog svog laktovegetarijanstva, iako cini mi se poprilicno tesko naci kompetentnog ayurvedskog savjetodalca na nasim prostorima, ili se varam?
    hvala puno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Irena, ne trebate se tjerati da nešto jedete, nema potrebe. Sve se da lijepo iskombinirati, samo izbacite gluten i industrijske prerađevine iz prehrane. O vegetarijanskom LCHF pročitajte ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/vegetarijanska-prehrana-na-lchf-nacin.html
      A za ajurvedu ne brinite, u našem smo podneblju od pamtivijeka sasvim lijepo živjeli, jeli i bili zdravi i bez ajurvedskih stručnjaka :)

      Izbriši
  3. A šta se dogadja kod životinja koje jedu žitarice? Imali kod takvog mesa glutena?
    Sve mi je veoma zanimljivo i poučno, hvala Vam na vremenu da sve podelite sa nama.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moram reci, da informacije koje dobivemo bezplatno nakon vaseg ulozenog truda kroz skolovanje kao i vjerojatno prirodnog dara za povezivanje stvari sa vise strana, je nesto sto je danas prijeko potrebno svima. Vasu bih knjigu preporucila svima a najvise mladezi koja ce se morati suociti sa problemima u buducnosti. Puno hvala. Violeta

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista ogroman trud i nesebicnost s vase strane. Knjiga je tako dobro napisana i s izuzetno dobrim redom, smislom i povezanoscu da bi ju i mladi citaoci mogli razumjeti. Jedva cekam da izade na engleskom jer moje kceri sporije citaju hrvatski iako se s njime koriste izmedu sebe. Nema recenice ni poglavlja koje je beznacajno. Jos jednom puno hvala od Violete.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanima me da li je normalno da neko ima mali vrednost antitela na gliadin (IgA i IgG)? Tj. da li postoje ljudi koji te vrednosti imaju nula, ili svi stvaraju bar malo antitela na gliadin, neko manje a neko vise?
    Tj. Ako neko ima malu vrednost tih antitela, da to znaci da treba iskljuciti gluten iz prehrane?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  7. Neizmjerno hvala na ovako korisnim informacijama!

    Nakon pet godina ishrane vrlo slične LCHF, zbog dijabetesa tipa 1, otkrio sam intoleranciju na gluten. Ali nastao je problem, prvih 10 dana sam imao odlične vrijednosti šećera a onda se narednih dva mjeseca stanje pogoršalo kao nikad ranije.. Da li postoji neki period “skidanja” sa glutena? Skoro tri mjeseca ne uzimam gluten i osjećam se jako čudno, nekako psihički bolji ali još više umorniji nego ranije. Ako neko može da pomogne?

    OdgovoriIzbriši
  8. Nakon nekoliko mjeseci "istraživanja" lab nalaza i slično konačno sam otkrio uzrok, na prvi pogled beznačajan, "nestručno" uklanjanje amalgamskih plombi. IBS i trovanje živom na ovaj način je ekstremno opasno za zdravlje. Definitivno vrijedna informacija na koju treba obratiti pažnju. Literature i iskustava na internetu postoji više nego dovoljno, preporučujem knjigu Andrew Cutler- Amalgam Illness..
    Živa doprinosi značajnom povećanju kandide, pored gomile drugih problema.. Pozdrav i veliko hvala Aniti za ovaj blog, koji mi je mnogo pomogao da povratim svoje zdravlje.

    OdgovoriIzbriši
  9. Super clanak i komentar!

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam vidjela jeste li pisali o povezanosti intolerancije na gluten i propusnih crijeva s gastritisom. Osobno sam godinama na 2 lijeka za gastritis . Čim sam izbacila brašno, nisam imala potrebe koristiti lijekove. Nisam osjećala " višak kiseline" u zelucu. Osim toga, štete li i ti lijekovi zapravo probavi?
    Još jedna stvar, od kad ne jedem pšenicu i šećere ne otiču mi noge i prsti. Puno hvala !!! Ana

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.