subota, 28. kolovoza 2010.

Supernamirnice - kokosovo ulje


Kokosovo ulje ima visoku hranjivu vrijednost, ali i ljekovito djelovanje. Nažalost, dugo je bilo obezvrijeđeno i zaboravljeno u prehrani i medicini, no zadnjih par godina se ta nepravda polako ispravlja i kokosovom se ulju vraća njegova slava. Kokosovo ulje jača imunitet, poboljšava probavu, pomaže kod mršavljenja, djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica i odlično je za njegu kože i kose. 

Njegov ključni sastojak je laurinska kiselina, koju tijelo pretvara u monolaurin, supstancu koja koja ima snažno djelovanje protiv virusa, bakterija i gljivica pa na taj način štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska se kiselina nalazi još jedino u majčinom mlijeku, u kojem štiti dijete od raznih infekcija dok njegov imunološki sustav još nije potpuno razvijen. 

Drugi važan sastojak kokosovog ulja je kaprilična kiselina koja također djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica pa tako jača imunitet. U tijelu se pretvara u monokaprin, supstancu koja ima vrlo snažno antifungalno djelovanje, pa je zato kokosovo ulje vrlo učinkovito u borbi protiv candide i drugih gljivica i nametnika u probavnom traktu. Potiče i rast korisnih bakterija, osobito mliječno-kiselih bakterija. 

Srednjelančane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju vrlo se lako probavljaju i apsorbiraju u organizmu bez da opterećuju probavni sustav i unutrašnje organe. Ne spremaju se u tijelu kao masne zalihe jer se drugačije metaboliziraju nego masne kiseline dužih lanaca. One se transportiraju u jetru gdje se direktno troše za energiju ili se pretvaraju u ketone, koji imaju terapeutsko djelovanje kod epilepsije, Alzheimera i mnogih drugih bolesti. Laka probavljivost kokosovog ulja rasterećuje jetru od prekomjernog rada i sprečava akumulaciju masnoće u jetri. 

S obzirom da daje brzu energiju, potiče samoiscjeljujuću sposobnost organizma i jača imunološki sustav, kokosovo je ulje osobito pogodno za oboljele od težih bolesti, kojima je potrebna sva snaga organizma za izlječenje. Laka probavljivost ovog ulja važna je i za osobe s probavnim tegobama i za starije osobe čija gušterača proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, radi čega se apsorpcija vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sustav otežava. Svakodnevna uporaba kokosovog ulja pomaže boljem iskorištavanju hranjivih tvari i olakšava probavni sustav. 

Kokosovo ulje odlična je pomoć i kod mršavljenja. Treba znati da kalorična vrijednost pojedinih namirnica ne govori ništa o učinkovitosti potrošnje tih istih kalorija, jer se različite namirnice različito metaboliziraju, odnosno neke namirnice zahtijevaju više energije za probavu i metabolizam od drugih. Kokosovo ulje je jedna od takvih namirnica koja ima termogenski učinak, što znači da povećava potrošnju energije u tijelu i sagorijevanje masti. Tako ubrzava metabolizam pa njegova konzumacija pruža značajnu pomoć pri mršavljenju. Svakodnevnom konzumacijom kokosovog ulja, možemo osjetiti lagano povišenje tjelesne temperature zbog pojačanog metabolizma kada sagorijevaju srednjelančane masne kiseline. Osim što daje više energije, također daje i bolji osjećaj sitosti odnosno smanjuje apetit, što olakšava provođenje programa za regulaciju tjelesne težine. 

Kokosovo ulje na mnoge načine djeluje ljekovito i pomaže u očuvanju dobrog zdravlja. Njegove srednjelančane masne kiseline dobre su za srce i krvne žile, jer smanjuju ozljede na arterijama pa tako pomažu protiv ateroskleroze. Povoljno djeljuje i na rad štitnjače i općenito endokrinog sistema. S obzirom da pomaže boljem iskorištavanju minerala u tijelu, posebno kalcija i magnezija, učinnkovito je kao prevencija protiv osteoporoze kod žena u srednjoj i starijoj dobi. 

Kokosovo je ulje odlično i kao ulje za masažu i njegu kože i kose. Sprečava infekcije pa je pogodno za njegu kože kod psorijaze i ekcema, ali i za zdravu kožu koju čini mekšom, sprečava stvaranje bora i staračkih mrlja. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kožu te jačaju vezivno tkivo što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože. Odlično je za njegu kose koju čini sjajnom i pomaže njezin rast, njeguje kožu tjemena i djeluje protiv peruti. 

Kokosovo ulje stabilno je na visokim temperaturama pa se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje, ili kao dodatak u jelima i napitcima. Umjerena terapeutska doza je 3 do 4 žlice ulja dnevno, čime se u tijelo unosi dovoljno laurinske kiseline koja jača imunitet. Postoji više vrsta kokosovog ulja, a najbolje terapeutsko djelovanje ima djevičansko kokosovo ulje. Postoje i rafinirane vrste koje, ovisno o načinu proizvodnje, mogu imati više ili manje ljekovitih svojstava. Ulje iz kojeg je uklonjen miris kokosa pogodno je za termičku pripremu hrane. 

Kokosovo ulje se čuva na sobnoj temperaturi i u čvrstom je stanju, dok na oko 24 °C postaje tekuće. Zato možemo reći da zimi imamo kokosovu mast, a ljeti ulje. 


---------------------------------------------

Saznajte više o hrani koja ubija i hrani koja liječi, o zdravoj probavi, mršavljenju bez gladovanja i kako se hraniti kod određenih zdravstvenih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani koja je u našim krajevima pokrenula pravu malu prehrambenu revoluciju za povratak prirodnoj izvornoj prehrani. 

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja. 

181 komentar:

  1. Baš mi je drago što ste napisali artikal o kokosovom ulju!

    Šaljem vam jednostavan recept za pravljenje kokosovog mlijeka, nadam se da će Vam se svidjeti.

    Potrebno:

    30 dkg kokosovog brašna
    1 l vruće vode



    Stavimo vodu da proključa.
    U zdjelu postavimo gazu (ili kuhinjsku krpu), pa na nju pospemo kokosovo brašno.
    Zatim sipamo vruću vodu na brašno, promiješamo, stavimo poklopac na zdjelu i ostavimo tako dok se ne ohladi.
    Nakon što se ohladi, "iscijedimo" gazu kako bi sva tečnost izašla iz nje.

    Ovako dobiveno mlijeko se odmah može konzumirati (npr. za griz, pudinge, sutlijaš, sladolede, itd.)

    Mlijeko se također može ostaviti u hladnjaku. Kad se ohladi, na vrhu će se stvoriti kokosova mast, koja topljenjem postaje tečna i može se koristiti pri kuhanju.

    Gaza i ostatak kokosovog brašna se može prostreti da se osuši, pa se brašno opet može koristiti kako ga obično koristimo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa kokosovo brašno je već odmašćeno! Kokosovo mleko se pravi tako što se izrenda svež kokos i on se koristi za spravljanje mleka.
      MM

      Izbriši
    2. Ma mislila je na kokosovo brasno iz obicnog ducana. Svi ga krivo nazivano u biti su to kokosove ljuskice.

      Izbriši
    3. U biti pitanje za Anitu. Kakva je kvaliteta kokosovih ljuskica iz ducana. I jeli preporucate konzumaciju istih?

      Izbriši
    4. Ja ipak primjetim razliku sto se tica ulja i brasna iz obicnih ducana i bio prodavaoinica, najcesce ga narucujem ovdje https://www.malinca.hr/ribani-kokos-brasno-iz-ekoloskog-uzgoja-250g.html

      Obično mlijeko sam gotovo u potpunosti zamjenila kokosovim i prilicno sam zadovoljna .Ulje mi je mozda i najdraze, otkad meso radim na kokosov ulju ima mi bolji okus

      Izbriši
  2. Kao prvo, hvala vam na svim informacijama koje dijelite sa nama.
    Imam pitanje u vezi kokosovog ulja. Kazete da trebamo kupiti ekstra djevicansko i hladno presano kokosovo ulje.Naime zivim u Holandiji i po netu sam trazila info gdje mogu kupiti kokosovo ulje i sad me nesto zbunjuje. Nasla sam kokosovo ulje koje nema mirisa i ono je negdje oko 25 eura za 2 kg.Ulje je i biolosko, ali nigdje se ne spominje da je i ekstra djevicansko(marka Royal Green). Takodje sam nasla kokosovo ulje za koje pise da je ekstra djevicansko hladno presano, ali i da ima njezni okus kokosa.Ono je oko 35 euroa za 2 kg (marka Omega More).
    E sad ja ne znam koje da kupim. Biolosko bez mirisa ili djevicansko sa mirisom kokosa.
    Isto tako malo me brine taj miris kokosa koji ce se eventualno osjecati ako bih kuhala na njemu.
    E da,mozete li mi odgovoriti koliko otprilike moze da traje 2 kg kokosovog ulja. Iz ekonomicnih razloga uvijek kupujem veca pakovanja :)
    Unaprijed zahvalna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja kupujem Omega more u bio ducanu u NL, ono hladnopresano sa mirisom. Sve drugo mi vise ili manje djeluje rafinirano. Traje mi dosta dugo, sve zavisi koliko i za sta ga koristiš. Kuham i prvenstveno pecem s njim, Jedem ga sirovog ..

      Izbriši
    2. kokosovo ulje ekstra djevičansko s mirisom kokosa je bolje jer nije rafinirano..

      Izbriši
  3. Dobar dan! Čitam vaš blog i sve mi je zanimljivo i privlačno. Namjeravala sam kupiti kokosovo ulje, ali sam jučer dobila nalaze jetrenih proba i neke vrijednosti su povišene (ALT 50, ref.vrij. 10-36 i GGT 37, ref. vrij. 9-35, AST i ALP su normalni). Budući da sam kao dijete imala hepatitis, a sada su mi nalazi ovakvi, zapitala sam se je li ovo pravi način prehrane za mene i može li mi pretjerana masnoća škoditi? I smijem li koristiti to kokosovo ulje?
    Ispričavam se ako je ovakvo pitanje već bilo.
    Hvala i LP!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Predpostavljam da su vam te kratice masnoce? U svakom slucaju masnoce u jetri se ne dobivaju od masnoce nego od losih ugljikohidrata. Kao sto je napisano u clanku kokosovo ulje se drugacije metabolizira i nebi trebalo biti problema sa vasom jetrom

      Izbriši
  4. ja nisam lijecnica pa ne znam citati vas nalaz jetrenih proba. ali znam da mnoge osobe koje imaju problema sa jetrom jedu manje UH i vise masnoce. to ne treba biti nista ekstremno. ako pazljivo i postepeno uvodite promjene u nacin prehrane mozete pratiti kako vam tijelo reagira. ako izbacite secer i rafinirane UH to moze samo rasteretiti jetru. kokosovo ulje je vrlo lagano za probavu i ne opterecuje unutrasnje organe na nacin kako to cine druga ulja i masnoce, pa mozda mozete isprobati uvesti ovo ulje umjesto nekih drugih masnoca koje ste do sada koristili.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav svima,
    počela sam zajedno sa suprugom Zelenu kuru prije 5 dana, uzimamo i kokosovo ulje 3 puta na dan-šećer samo stevia (i nije mi baš ukusna i nije mi dobra za kolač-probala sam kokos šnite-bjelanjci,kokos,stevia i glazura:kakao,stevia i maslac-nije dobro ispalo-bez okusa a glazura kiseleog okusa)i imam problem-nadutost. Umjesto da stomak polako postaje ravniji, on je sve veći, hlače stišću sve više. Stolica je redovna, ništa pojačana. I vježbam trbušnjake...čudan osjećaj-je li moguće da je to zbog promjene prehrane? Ili je naprosto prerano za bilo kakakv zaključak.Hvala i Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo: govorite o nadutosti a tu spominjete izradu kolaca i glazura s kakaom itd.
      Drugo: od trbusnjaka vam nece biti ravniji stomak. Ako niste spremni odrec se junk fooda, i min. 3-4 x tjedbo provest u teretani po sat vremena,necete imati ravan stomak.Ja evo godinu dana se bvim bodybuildingom, no tek kada jako restriktiram dijetu stomak mi bude ravan. Ravan stomak je najteze postignuce, pogotovo nama zenama.
      LP

      Izbriši
    2. Treba vidjeti sastav te tzv. Stevije. Ako nije bas cista stevija cesto su to prasci ili tablete s inulinom koji napuhuje i tesko pada na nezdrava crijeva

      Izbriši
  6. Luna, mislim da je prerano za zakljucke. Dajte tijelu malo vremena da dodje u ravnotezu. Svaka promjena prehrane se odrazava na probavu, i nekom je stomak vise osjetljiv a nekom manje.
    Zasto odmah na pocetku Zelene Kure pravite kolace. Bilo bi dobro da jedno vrijeme jedete samo "pravu" hranu: riba i morski plodovi, jaja, meso, maslac, povrce, kokosovo i maslinovo ulje...
    Ja sam dugo izbjegavala sve sto podsjeca na slatko, kruhove, peciva, steviju, tuceno vrhnje, da se odviknem slatkog okusa. Steviju koristim tek odnedavno i to tabletice za kavu. Cula sam jucer od citateljice da Kal stevija u prahu ne mijenja okus namirnica a da stevija u kapima daje drugaciji ruzan okus. Ne znam od cega to zavisi ali pretpostavljam da razni proizvodjaci koriste razne nacine za proizvodnju zasladjivaca na bazi stevije pa da tako dolazi do razlicitosti okusa.
    Nadam se da cete uskoro osjetiti pozitivne strane Zelene Kure :)
    Lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  7. Postovana Anita,

    htjela sam da vam se javim. Danas sam 5. dam na zalenoj kuri i znam da je rano za zakljcke ali ja se osjecam super. Ne umisljam, puna sam energije, sita, raspolozena, i lagana.
    Hvala Vam na ovom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  8. poštovani..
    imam velikih problema sa probavom pa sam odlučila kupiti kokosovo ulje, jer vidim da ga jako hvalite:-)zanima me kolika je preporučena dnevna doza?? malo sam zbunjena, jer pročitala sam da neki preporučuju za bolju probavu po 1žličicu prije jela 3xdnevno, neki 3velike žlice tokom dana.. pa sada što je ispravno?? moram naglasiti da ću krenuti i sa zelenom kurom jer imam i problema s napuhanim trbuhom, ma grozno.. a htjela bi skinuti i 5kg pa da spojim sve to skupa:-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Treba poceti polako pogotovo ako osjetite da vam tesko pada na stomak. Meni je bilo bas bas zlo dok se nisam naviknuo. Sad mogu cijelu teglu i nista mi nije.

      Izbriši
  9. neva, pocnite sa 1 cajnom zlicicom prije jela 3 x dnevno pa postepeno povecavajte dozu do 1 jusne zlice 3 x dnevno. 3 jusne zlice su terapijska doza koju mozete koristiti dokle god vam problemi sa probavom potpuno ne nestanu. zelena kura i kokosovo ulje ce vam puno pomoci protiv napuhanosti i problema sa probavom, ovo je i moje osobno iskustvo.
    sretno i javite kako vam ide :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Tanja hvala sto ste se javili. Drago mi je da vam ZK prija, samo nastavite i javite se opet :)

    OdgovoriIzbriši
  11. dali se kokosovo ulje mora držati u frižideru ili to nije potrebno??

    OdgovoriIzbriši
  12. lana, ne treba se drzati u frizideru.

    OdgovoriIzbriši
  13. danas sam slucajno u B.Palanci,u jednoj prodavici zdrave hrane naisla na kokosovo ulje i iznenadila se cijenom staklenka od330gr stoji oko 4 eura pa ako je netko u pogranicnom podrucje moze da kupi.
    Anita hvala Vam jos jednom za divan blog
    srdacan pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  14. Lijep pozdrav, sve pohvale i jedno pitanje - da smije da se koristi bučino ulje? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  15. Vidjela sam da kokosovo ulje ima i u kapsulama, da li su dobre i za sta, hvala, lijep pozdrav, Alma

    OdgovoriIzbriši
  16. počela sam malo proučavati LCHF prehranu i htjela sam kupiti kokosovo ulje. dok sam tražila gdje ga ima za kupiti naišla sam na ovaj članak koji me je uznemirio. možete li ga prokomentirati? http://www.jeffnovick.com/RD/Newsletter/Entries/2008/4/10_Marketing_Junk_Food%3A_Dont_Go_Cuckoo_Over_Coconut_Oil.html

    OdgovoriIzbriši
  17. Na internetu se moze procitati svega i svacega i u toj dzungli nije lako razluciti koji su ozbiljni izvori informacija. Mary G. Enig, PhD je medjunarodno poznat i priznat strucnjak na podrucju biokemije lipida. Preporucam njenu knjigu iz 2000 "Know Your Fats: The Complete Primer for Understanding the Nutrition of Fats, Oils and Cholesterol". Njezin odlican clanak "A New Look at Coconut Oil" mozete citati na internetu ovdje https://www.realmilk.comwww.westonaprice.org/know-your-fats/541-new-look-at-coconut-oil.html
    Lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  18. alma, nije mi poznato kakvo je to kokosovo ulje u kapsulama. preporucam hladno presano virgin kokosovo ulje koje se moze nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim apotekama.
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Anita, buduci da u Bosni nisam nasla mjesto gdje prodaju hladno presano kokosovo ulje snalazila sam se, pa sam ga prvi puta nasla u Hrvatskoj i bilo je odlicno, dvije tegle od 500ml. Sada sam zamolila starijeg kolegu koji je isao u Bec za praznike da mi tamo kupi jos jedan kilogram ali kakvo razocarenje... Ja nisam sigurna na koji nacin im je on objasnio sta trazi (jasno sam mu napisala) oni su to narucili jer nisu imali odmah i sada u kuci imam 'Oleum cocos hydrogenatum', proizvodjac Caelo..cim sam vidjela 'hydrogenatum' smucilo mi se... Da li ja ista mogu da uradim s njim?? Meni se cini da uopste nije jestivo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, ekstradjevičansko kokosovo ulje (Royal Green) 325g možete kupiti u prodavnici Makrovita, BBI Centar, V kat, Sarajevo ili naručiti preko www.amazon.co.uk.

      Izbriši
    2. Sabina, ja kupujem extra djevičansko hladno prešano kokosovo ulje s ove stranice, http://www.iherb.com/now-foods-healthy-foods-virgin-coconut-oil-20-fl-oz-591-ml/7090?rcode=nzd003, dolazi iz Amerike, pošarina je 4$, u prosjeku treba 15-20 dana da stigne. Jako fino miriše, moje tople preporuke

      Izbriši
  20. Poštovana Anita, kupila sam kokosovo ulje proizvođača Bio Planete http://www.bioplanete.com/Coconut-oil
    Zanima me Vaše mišljenje o njemu; dali je dobro za konzumiranje u prehrani?
    Unaprijed hvala,
    Antonija

    OdgovoriIzbriši
  21. @ antonija, prema ovome sto stoji na njihovoj stranici, ulje je "virgin" hladno presano sto znaci da je dobre kvalitete.

    OdgovoriIzbriši
  22. Mene zanima dali ima isti efekt ako svaki dan jedem kokosove kuglice kao i to ulje jer ga nemam gdje kupit?I dali se tn ulje moze napravit sam sebi od kokosovog brasna ili oraha?Dali je isto?Hvala na odg.

    OdgovoriIzbriši
  23. @ anon. kokosove kuglice nemaju isti efekat kao kokosovo ulje. medju komentarima ima recept kako se moze napraviti kokosovo mlijeko od kokosovog brasna, ali mlijeko nema isti terapijski ucinak kao ulje jer sadrzi manju koncentraciju masnih kiselina. neznam kako se sam sebi od kokosa moze napraviti ulje.

    OdgovoriIzbriši
  24. Možete li mi reći, postoji li i dalje neka stranica preko koje bi se moglo naručiti kokosovo ulje? Link na stranicu koji ste ranije dali u nekom od komentara više nije aktivan, a rijetko gdje ga se inače može kupiti. I usput, koja bi bila prihvatljiva cijena za recimo litru? Naišla sam na ulje koje košta oko 110 kuna za pola litre pa ne znam, izgleda mi skupo.

    OdgovoriIzbriši
  25. web ducan gea vise ne postoji. ovdje je popis prodavaonica gdje ima kupiti kokosovo ulje http://www.cocolocori.com/trgovine.html
    mozete nazvati bilo koji od ducana sa popisa i naruciti ulje, oni ce vam ga poslati pouzecem.
    cijena hladno presanog kokosovog ulja marke santa maria je oko 110 kuna pola litre. jeftinije verzije ovog ulja nisu hladno presane pa to nije ista kvaliteta ulja.

    OdgovoriIzbriši
  26. Mala dopuna: cijena kokosovog ulja Santa Maria je trenutno kn 120,oo, ulje je poskupilo (ranije je koštalo kn 104,90) jer mu je dodijeljen cerifikat da je iz organskog uzgoja.

    OdgovoriIzbriši
  27. kupila sam kokovita kokosovo ulje, na deklaraciji stoji da je to 100% kokosovo djevičansko ulje, ekološki proizvod, a na internetskim stranicama uvoznika stoji: " kokovita kokosovo ulje dobiveno je prešanjem kokosovog mesa poluindustrijski na visokim temperaturama dok se šećer ne karamelizira. U daljnjem procesu se kokosovo ulje izdvaja iz karamele i eliminira se kokosov miris. Mnoga druga kokosova ulja dobivena zagrijavanjem još su više pročišćena i rafinirana. Kokovita prolazi samo kroz proces eliminacije mirisa. "
    Obzirom da preporučujete hladno prešano kokosovo ulje, znači li to da sam pogriješila u izboru?

    OdgovoriIzbriši
  28. ako na pakiranju stoji da je djevicansko, onda bi trebalo biti hladno presano. takvo ulje ima miris i okus kokosa. ulje iz kojeg je uklonjen miris i/ili okus kokosa je toplinski obradjivano, ali to nije lose jer je kokosovo ulje vrlo stabilna masnoca kojemu visoka temperatura ne smeta. znaci, hladno presano ili djevicansko je bas najbolji izbor jer je najmanje obradjivano i najpogodnije je za uzimanje u terapeutske svrhe. druga dobra alternativa je toplinski obradjeno ulje bez okusa/mirisa, odlicno za pripremanje hrane. kokosovo ulje koje nije dobro je hidrogenizirano, rafinirano ili ocvrsnuto ulje, to su one jeftinije varijante koje se obicno prodaju o obicnim prodavaonicama hrane.

    OdgovoriIzbriši
  29. evo što sam pročitala na www.fitness.com.hr

    Nažalost, kokosovo ulje nije namirnica bez mane i opasnosti: ne treba ga koristiti za kuhanje i prženje, jer mu se struktura mijenja (raspada) na visokim temperaturama, pa gubi navedena svojstva. Izrazito je važno upozoriti da je kokosovo ulje zasićeno masnoćama, pa podiže kolesterol i trigliceride u krvi, što znači da ni u kom slučaju ne smije biti jedino ulje u prehrani, nego ga treba kombinirati s drugim uljima (uvjerljivo najbolje je hladno prešano maslinovo ulje).

    što je istina? je li otporno na visoke temperature ili nije?

    OdgovoriIzbriši
  30. @ sofija morate biti malo kriticniji prema svemu sto se moze procitati na internetu. pogledajte gornje linkove na engleskom od Mary Enig, vrhunskog strucnjaka, koja godinama istrazuje biokemiju lipida. pa necemo valjda na stranicama kao sto je fitness.com pronaci pouzdane sadrzaje :/

    OdgovoriIzbriši
  31. Kupila sam kokosovu mast(misleći da je kokosovo ulje)i sad me zanima kako je mogu iskoristiti?
    puno hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  32. @ arari, kokosova mast je isto sto i kokosovo ulje, u tvrdom je stanju ali preko 24 stupnja celzija postaje tekuca. vazno je da ste kupili hladno presano ulje i takvo mozete koristiti u pecenju kruha i peciva, kao dodatak u smoothies, juhama, cajevima ili kavi.

    OdgovoriIzbriši
  33. Lijep pozdrav!
    Pročitala sam veći dio Vašeg bloga. Sve što sam pročitala kao da je "sjelo" u mene, potpuno sam sigurna da će mi Vaš način prehrane pomoći!
    Želim Vas pitati , mislim kupiti ulje od kokos, ekstra djevičansko,hladno prešano royal green (henna plus), da li to mogu iskoristiti i kao terapiju i u prženju i dodatku hrani?
    Da li ovo ulje dobar izbor? :)

    OdgovoriIzbriši
  34. @ coctail nije mi poznata marka royal green ali ako je ulje extra djevicansko hladno presano onda je sigurno u redu. ovo ulje mozete uzimati kao terapiju a mozete ga koristiti i u pripremi hrane.

    OdgovoriIzbriši
  35. Hvala Vam na odgovoru! Stvarno ste mi uljepšali život! :)
    Želim Vam puno sreće u Vašem radu!

    OdgovoriIzbriši
  36. Draga Anita,

    jako mi se sviđa Vaš blog. Već godinama čitam različite knjige o prehrani koje sve zvuče jako uvjerljivo, a zastupaju vrlo često potpune suprotnosti, pa ne znam na kraju što vjerovati. Nisam stigla proučiti sve što ovdje piše pa ne znam jeste li se osvrnuli na prehranu po krvnim grupama po Dr.Adamu. Moja krvna grupa je 0 i primjetila sam da mi način prehrane koji on opisuje za grupu 0 jako odgovara, ali u biti to je upravo LCHF prehrana pa je to možda čista podudarnost. Međutim, pitam se što onda sa krvnom gupom A koja bi trebala izbjegavati meso a jesti puno žitarica? Što Vi mislite o tome da pojedine namirnice nisu dobre za neke krvne grupe? Primjerice, ja bih po tome trebala izbjegavati kokos, a vidim da se o kokosovu ulju piše da čini čuda pa sam ga htjela konzumirati, a sad se pitam smijem li.
    Također, ne znam što da mislim o makrobiotici, s obzirom da mnogi ljudi tvrde da su se izliječili od mnogih bolesti upravo makrobiotikom. Možda je to opet podudarnost po krvnim grupama, pošto primjerice grupa A treba ishranu sličnu makrobiotici? Bila bih zahvalna na Vašem mišljenju,

    Anita

    OdgovoriIzbriši
  37. @ anita, o prehrani se pise vise nego ikada, i covjek ne zna sto bi vjerovao. ja uvijek kazem, slusajte svoj razum i svoje tijelo. isprobajte sami ono sto vam se cini logicno i prihvatljivo i brzo cete osjetiti na vlastitom tijelu da li je to dobra prehrana za vas.

    teorija o prehrani prema krvnim grupama je poprilicno neosnovana, ali ono sto je dobro je da se (za sve krvne grupe) iskljucuje industrijsko smece. dovoljno je samo to pa da ljudi osjete veliko poboljsanje. ostalo je vjerojatno samo podudarnost. krvna grupa A tu najgore prolazi posto se preporuca vegetarijanska prehrana bazirana na soji, koja je narocito stetna.

    makrobioticari iz svoje prehrane iskljucuju industrijski otpad, ne jedu secere, ne piju alkohol, jedu umjerene kolicine hrane itd. ovo dovodi do svojevrsnog ciscenja organizma sto je vrlo pozitivno i time se mogu poboljsati mnogi simptomi. medutim ovo nije zdrava prehrana na duze staze posto se bazira na zitaricama i soji. nedostaju proteini i masnoce koji su gradjevinski materijal za ljudsko tijelo.

    OdgovoriIzbriši
  38. zanima me znate li smije li se kokosovo ulje koristiti u trudnoći? hvala

    OdgovoriIzbriši
  39. @ naravno da smije, kokosovo ulje je prirodna namirnica, kao maslac, vrhnje, mlijeko, maslinovo ulje...

    OdgovoriIzbriši
  40. Draga Anita,

    Pročitala sam da je kokosovo ulje odlično protiv candide, kako oralna konzumacija, tako i lokalna.. mazanje zahvacenih podrucja. Znate li mozda ista o tome? Ne znam koristi li se isto u tom slucaju ista vrsta ulja? Inace kupim u BioBio za kuhanje extra djevicansko

    Hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
  41. @ mozete se slobodno mazati kokosovim uljem i to sa istom vrstom koju koristimo kao namirnicu - hladno presano djevicansko :)

    OdgovoriIzbriši
  42. ojla Anita!! imam kod kuće kokosovo ekstra djevičansko ulje, koje sam kupila prije otprilike godinu dana i nisam ga baš korstila pretjerano, ostala mi skoro cijela teglica.. i sad sam ga htjela ponovo koristiti kad ono pogledam datum i piše da rok trajanja istječe 17.08.2011:-(( nije da je baš puno prošlo od toga, pa me zanima dali ga mogu svjedeno koristiti, jer baš mi je žao sad da moram baciti cijelu staklenku?? znam da se neki proizvodi mogu koristiti tj.još su dobri za jelo makar je istjekao datum.. imate iskustva s time, možda??

    OdgovoriIzbriši
  43. @ lana ja mislim da bi trebalo biti u redu. to je zasicena masnoca, stabilna na temperature. konzervanse ne sadrzi pa provjerite okus i miris - to su najbolji pokazatelji.

    OdgovoriIzbriši
  44. Poštovana Anita,
    Kupila sam royal green kokosovo ulje u teglici od 325ml, i na tegli piše virgin. Obzirom da nakon uporabe natašte imam mučninu, pregledala sam na vašem blogu, od ostalih koji su pisali da li imaju slična iskustva.

    Ali...jedino što mi je privuklo pažnju u jednom vašem odgovoru je da razlikujemo kokosovo ulje za konzumaciju i za kuhanje. Tu ste spomenuli i royal green brand. Kako da onda koristim ovo ulje, a da izbjegnem mučninu?

    Hvala na odgovoru, Renata

    OdgovoriIzbriši
  45. @ renata, to ulje sam koristila proslo ljeto i fantasticno je, cak mi je bolje nego santa maria. ne mislim da je ista krivo s tim uljem, nego vi (tj vas zeludac) iz nekog razloga tako reagirate ne kokosovo ulje. da li je to prvi put da koristite kokosovo ulje? kako ste uzeli ulje, da li se ga rastopili u neki napitak ili onako zlicom? lakse ga je uzeti rastopljenog u caju ili kavi. mozete pokusati za pocetak sa sasvim malim kolicinama dok se malo priviknete.

    OdgovoriIzbriši
  46. @ Poštovana Anita, evo svratih da vidim da li je upisano pitanje, a tu je već i odgovor :-)
    Naime, koristim kokosovo ulje tek 3 tjedna. Prva 2 tj. sam koristila sam Vitaquell Bio Kokosöl, nativ i nije bilo nikakvih problema, jer sam uzimala 3 žlice. Doduše, nisam pravila nikakvu pauzu prelaza, sutradan sam prešla na royal, jer nisam našla prethodno ulje(4 dana ga pijem 1 žl).
    Pomislila sam da nije predviđeno samo za kuhanje, ali očito je možda uporaba dr. brenda izazvala ovakvu reakciju.Inače, nemam osjetljiv želudac.
    Također sam primjetila da poslije uporabe ulja imam pojačano znojenje. Krenuti ću s malim količinama dok se ne priviknem. Inače, kokosovo ulje upotrebljavam za kronični umor, i neću odustati.

    Lijep pozdrav, Renata

    OdgovoriIzbriši
  47. Poštovana Anita,
    Čitam vaš blog mjesecima i koliko god mogu pridržavam se LCHF-a. Na mene odlično djeluje, kada se stvarno pridržavam duže vrijeme kile (imam oko 20 kg previše) idu prema dole, ali, što mi je još bitnije, odlično se osjećam. Hvala Vam za sve informacije koje dijelite sa nama. Pitala bih Vas da li ste upoznati sa dr.Martins proizvodima od kokosovog mlijeka? Na njihovoj stranici piše da je sve iz organskog uzgoja, ali me zbunjuje što naglašavaju da nema masnoća, pa da li su to zaista organski proizvodi ili, kao većina takvih stvari industrijsko smeće koje se propagira kao zdrava hrana?
    Unaprijed hvala na odgovoru. Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  48. @ renata, hladno prešano, djevičansko kokosovo ulje je (ili bi trebalo biti) vrhunske kvalitete i zapravo ne bi trebalo biti razlike u različitim brendovima. ne znam zašto ste dobili mučninu a koristili ste već kokosovo ulje :/ inače, pojačano znojenje je normalno jer kokosovo ulje daje brzu energiju i ubrzava metabolizam tako da je to samo dobro :)

    @ dr martins proizvodi su nekakvi sokovi od zelenog kokosa, nemam baš nikakvo iskustvo s njima, ali su cure na forumu nešto spominjale pa možda možete upitati njih na forumu. inače to što pišu da nema masnoće, ha-ha to se još uvijek smatra kao nekakva prednost da proizvod nema masnoće i kolesterola :))

    OdgovoriIzbriši
  49. Draga Anita,
    hvala na jezgrovito i jasno napisanom članku o kokosovom ulju i linkovima na druge članke o njemu. Rijetko se pronađe nešto tako jasno i pristupačno zainteresiranom laiku. Čestitam i hvala.

    OdgovoriIzbriši
  50. pozz koji god link da kliknem koji je naveden za kupnju kokosovog ulja neće da mi ga otvori ima li gdje online gdje se može kupiti???

    OdgovoriIzbriši
  51. @ rea, firma koja prodaje kokosovo ulje santa maria ciji link sam imala naveden promijenila je web stranicu. ja sam sada promijenila link pa mozete vidjeti u kojim prodavaonicama ima kupiti to ulje. za kupnju online, googlajte. vrste koje mogu preporuciti su santa maria i royal green.

    OdgovoriIzbriši
  52. ..dugo sam vec hooked na vaš blog i pridržavam se koreografije o masnoćama kad god je moguće (trajanje režima ovisi o duzini pms-a :)...u svakom slucaju velika je razlika u mom psihofizickom stanju kad sa na lchf ili kad sam na smecu... 2010 u svibnju sam krenula s dukanom i u 2 ipo mjeseca skinula 12,5 kg te sam se naknadno cijelu zimu odrzavala na lchf..osjecala sam se izuzetno i onda je doslo ljeto :)). however oscilacije u tezini i raspolozenju osjetim kadgod vratim pastu i dvopeke u prehranu te konzumiram cokoladu... a ono zasto pisem je slijedece: jutros sam kupila kokosovo ulje s mirisom, a neki dan sam kupila na ebay neko koje nema miris pa sam htjela doznati razliku, jer sam čitajući ovaj blog dosta puta naisla na pominjanje potonjeg pa sam malo prokopala... ... uglavnom prvotno sam ga kupila radi kože i obećajem Vam da ukoliko mažete kokosovo ulje redovito na lice, uz masažu i vježbe-vidjet cete razliku na dnevnoj bazi!!!! ...uglavnom, pošto sad imam dvije tegle od jutros uzimam kokos na žlicu zahvaljujući Vama. Hvala Anita na svemu.... vec neko vrijeme sirim mrezu sljedbenika u Dalmaciji :))

    OdgovoriIzbriši
  53. @ byella, vidite kako ste nakon eksperimentiranja naučili slušati svoje tijelo, fantastično :)
    kokosovo ulje bez mirisa je obrađeno parom, da bi se uklonio miris i/ili okus kokosa, jer ne podnose svi taj miris, i neki smatraju da ne paše za pripremu hrane. uglavnom, nema ništa loše u tom bezmirisnom kokosovom ulju. meni je draže ulje sa mirisom i okusom kokosa.
    znam da je fantastično za kožu, i ja ga koristim!
    hvala na komentaru i sretno u širenju mreže među najtvrdoglavijim ljudima na svijetu ;)

    OdgovoriIzbriši
  54. Poštovana Anita,

    imam kokosovo ulje, koristim ga pri przenju.. i u caju ponekad, naime imam kolitis pa bi me interesiralo da li mi mozda mozete preporuciti koliko bi kokosovog ulja trebala dnevno konzumirati i na koji nacin
    zahvaljujem :)

    OdgovoriIzbriši
  55. @ nina, možete uzimati 3-4 žlice dnevno na način kako vama najviše odgovara. možete ga jesti onako žlicom ili rastopiti u kavi, čaju ili u juhi, ili pripremati na njemu hranu.
    da li ste poveli računa o prehrani? za ulcerozni kolitis trebali biste biti na bezglutenskoj LCHF prehrani, ne koristiti pasterizirano mlijeko i jesti puno juhe od kostiju.

    OdgovoriIzbriši
  56. Poštovana Anita,
    ne jedem nista sto sadrzi gluten, mlijeko pasterizirano ne koristim niti mlijecne proizvode, koristim samo kefir od kozijeg mlijeka ga pravim, jedem juhe od kostiju - interesira me samo koliko dana u tjednu bi ih trebala jesti?, meso te jaja domacih kokoski sa sela, ako imate jos koji savjet vezano za prehranu rado cu ga primiti ( npr. problem mi predstavlja sto jesti za vrijeme radnog vremena :) ).. prije koji tjedan izbacila sam i zitarice..tako da mi nedostaje i ideja za obroke :) .. takodjer ovih dana ocekujem blue ice royal.. interesira me imate li mozda koji savjet za smanjenje upale, i krvarenja crijeva :):) i interesira me da li mogu konzumirati voce? i orasaste plodove ( konzumiram ih nakon sto su bili u vodi 24h i osuseni nakon toga )
    unaprijed hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  57. @ nina, juhe od kostiju su ljekovite i narocito dobro djeluju na crijevnu stijenku i pomazu da ona zacijeli. kuhajte govedje/junece kosti ali i kokosje. sto juha duze kuha to je bolja. juhe treba uzimati svaki dan, sto vise to bolje. u svaku salicu juhe razmutite po jedan zumanjak ili dodajte zlicicu maslaca ili kokosovog ulja.

    kuhajte mesna ili riblja jela sa povrcem i prirodnom masnocom. zbog osjetljivih crijeva bolje je da jedete dobro raskuhano povrce, radije nego sirovo. obilato koristite maslac, svinjsku mast, maslinovo ulje i zumanjke. jela koja skuhate za veceru mozete ponijeti sutradan na posao za rucak. mozete ponijeti i juhu u termos boci pa piti na poslu.

    od voca birajte manje slatko voce - sumsko voce i to u dosta umjerenim kolicinama, jer secer iz voca moze iritirati crijeva. orasaste plodove mozete koristiti i mozete peci kruhove i peciva od mljevenih orascica, sjemenki i kokosovog brasna.

    zitarice nemojte nikako jesti i strogo pazite na skriveni gluten - najbolje da ne kupujete nikakve industrijske preradjevine u kojima ima svakakvih kemikalija od kojih mnoge sadrze gluten.
    nastavite sa kefirom od kozjeg mlijeka, pijte blage biljne cajeve i budite ustrajni. :)

    OdgovoriIzbriši
  58. Postovana Anita,

    najljepse zahvaljujem na odgovoru :)samo bih vas jos htjela pitati koji cajevi su najbolji da ih pijem?
    lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  59. @ nina, mozete piti kamilicu, kadulju, bijeli sljez, metvicu, majcinu dusicu, zeleni caj i caj od naribanog svjezeg djumbira.
    eh da, zaboravila sam cesnjak! uzimajte cesnjak sto je vise moguce, najradije uz svaki obrok, svjeze nasjeckan i posut po hrani! puno pozdrava,

    OdgovoriIzbriši
  60. Draga Anita,

    zahvaljujem i na ovim informacijama, imam jos jedno pitanjce, naime kilaza mi je opala imate li koji savjet sto bih trebala uz sve ovo sto ste me savjetovali :):) da se bar malo popunim hehe :):)
    lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  61. @ nina, jedite svega dozvoljenog više i češće, dodajte u svaki obrok žlicu maslaca i po žumanjak da dobijete više kalorija u sebe. dodajte još i korijenasto povrće, kao mrkvu, pastrnjak, ciklu, čičoku, korijen celera. raskuhajte ga dobro da ne iritira crijeva i onda dodajte puuuuno maslaca po povrću :))
    pravite peciva i palačinke od mljevenih badema, kokosovog brašna, sjemenki.
    jedite banane i avokado, možete ih smućkati u mikseru sa kefirom i žumanjcem pa popiti između obroka. eto pa javite kako će vam ići :)

    OdgovoriIzbriši
  62. Draga Anita,

    jos jednom zahvaljujem na pomoci :):)
    zelim Vama i vašoj obitelji puno srece i zdravlja u 2012godini :):)

    OdgovoriIzbriši
  63. Pozdrav!

    Draga Anita na Vaš blog sam sasvim slučajno naletjela na link kod prijateljice na facebooku i ostala pozitivno iznenađena da postoji tako nešto kao LCHF i AC.Počela sam čitati članke i uvidjela da se nalazim u istoj košari sa istom ajmo reći hrpom problema kao većina ljudi koja živi ˝modernim˝ načinom života. Krenula sam na AC dijetu skupa sa dečkom(već skoro tjedan dana) (kažu u dvoje je lakše) jer sam imala stalno problema sa upalama rodnice koja se stalno javlja,uz to da ne pričam o učestalim glavoboljama, velikim oscilacijama šećera u krvi (ili bi se tresla od gladi ili bi mi se spavalo) a s time sam u zadnje vrijeme nakupila nekih 5 kg viška (čemu su pogodovale i kontracepcijske pilule). Kad sam pitala ginekologicu da li upale izazivju pilule rekla je da ne nego da to utječe način života i da one samo tome pogoduju,pitam je ja dalje da li bi ova djeta bila u redu da se primjeni s obzirom na učestalost problema njen odgovor je bio: Ne postoji nikakva dijeta koja bi mogla rješiti taj problem! Nije me začudio njezin odgovor jer sam već na drugim primjerima uvidjela da klasična medicina ne riješava uzroke nego samo liječi simptome (problem ispadanja kose) i da liječnici guraju lijekove koje njima netko naredi da nam ih trpaju. Okrenula sam se malo nekoj alternativi i uvidjela da koristimo hrpu smeća i otrova. Od ljekova za običan herpes do higjenskih uložaka koje tretiraju klorom da ih izbjele kad koriste reciklirani papir!!!!!!
    Odlučila sam poslušati Vas i sebe na kraju krajeva i odlučila se AC dijetu bez obzira na sve. Rekoh,nemam šta izgubiti.
    Provodeći dijetu čak su mi se simptomi malo povukli kod upale rodnice a tek je početak. Prvih par dana je bilo malo JAO, imala sam osjećaj stalne praznine u želucu ali sad to polako čak i prestaje..sve je u manjoj količini. Stvarno se pridržavamo uputa vezano za AC dijetu.Malo nam teže ide slaganje obroka s obzirom na ograničenost namirnica i na stil života ali trudimo se.:) Nisam još nabavila kokosovo ulje ali budem što prije. Mene zanima,s obzirom da se koristi kokosovo ulje i brašno, da li se smije kao grickalica izmedu obroka koristiti kokosov čips koji je onako u listićima?
    Lijep pozdrav i hvala Vam na odgovoru. Zasigurno ću Vas još izgnjaviti sa kojim pitanjem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ dobrodošla alex :) mogu vam samo potvrditi da ste na pravom putu. obroke nije teško kombinirati, samo da se malo naviknete. gledajte da obrok sadrži nešto proteinsko (meso, riba ili jaja) + povrće koje se može pripremati na razne načine - dinstano, pečeno, prženo, kuvano ili svježe + masnoća u kojoj se pripremala hrana ili neki umak ili dresing na bazi maslaca, maslinovog ulja, žumanjka, začinskog bilja... ne štedite na masnoći - maslac, svinjska mast, maslinovo ulje - masnoća daje i sitost i dobar okus hrani. ako kokosov čips ne sadrži ništa drugo osim kokosa, pretpostavljam da ga možete jesti. lijep pozdrav,

      Izbriši
  64. Dobar dan svima evo i ja sam pronasla ovaj sajt tako sto sam isla na pretragu za ulje od kokosa. Danas sam ga kupila ali ne znam dal je to to ulje koje je zdravo inace zivim u Americi gde je sve zivo zatrovano pa bi vam bila zahvalna ako bi mi neko odgovorio da li je ovo ulje to o kojem vi pricate pise da je organsko marka je spectrum i pise da je refined????? Isto pise for medium high heat? please treba mi odgovor da li je to ulje sto je zdravo??? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  65. Poštovana,

    Zanima me Vaše mišljenje o kokosovom ulju na linku: http://www.biodar.hr/Kokosovo-ulje/Bio-kokosovo-ulje.html, da li je kvalitetno?

    Lijepi pozdrav,
    CruelaDeVil

    OdgovoriIzbriši
  66. Odlicno kokosovo mlijeko moze se praviti tako da se razbije kokos, izvadi iz kore, stavi u dublju posudu, te doda vode po izboru od 0.5l do 1l, te se to sve stapnim mikserom izmiksa, zatim se kroz cjediljku procijedi mlijeko, ostatak koji ostane je kokosovo brasno koje se takodjer moze iskoristiti za kruh, kolace i slicno...

    OdgovoriIzbriši
  67. Pozz
    Kako kokosovo ulje djeluje na kožu sklonu prekomjernom lučenju žljijezda lojnica, da li će ulje samo
    pogoršavati situaciju ili je čak djelotvorno i za problematičniji tip kože?

    OdgovoriIzbriši
  68. Ovakav nacin ishrane je za mene zivotno otkrice, zahvaljujem se na tome, otkad se pridrzavam ovakvog nacina ishrane osecam se bolje, imam vise energije, nisam uspavana....nova snaga, pritom se ne mucim sa nekim posebnim dijetama. Jedino sto me interesuje, a do sada nisam naisla na komentare o tome je pitanje koriscenje meda u ishrani,narocito zbog toga sto sam dosta citala o tome da su med i cimet veoma dobri za mnoge bolesti kao i metabolizam. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  69. Da li možda znate kako kokosovo ulje djeluje na probiotike i dobre bakterije koje unosimo kefirom i kiselim kupusom, da li ima kakav smanjenji učinak probiotika, ako se kroz dan unose i probiotici i kokos ulje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. olive, kokosovo ulje ništa ne smeta probiotičkim bakterijama, dapače, ono potpomaže izgradnju zdrave crijevne flore.

      Izbriši
    2. Odlično!
      A, da li postoji neki određeni dio dana, ili je vezano uz obrok ili na prazan želudac,kada je najbolje uzimati probiotike,jer opisuju se stanja gdje dobre bakterije trebaju preuzeti vlast nad candidom u crijevima, a time vjerojatno i u krvi, jer su tu ako se ne varam važne crijevne resice u tankom crijevu na kojima se nakupe gljive candide.

      Izbriši
    3. olive, probiotike je najbolje uzimati ujutro natašte.

      Izbriši
  70. Poštovana,
    Danas sam prvi put koristila kokosovo ulje(mast) na način da sam uzela žličicu ulja 15 min prije obroka. Ukus je bi sve osim "ukusan", pa me zanima na koji način bi mogla konzumirati ovo ulje, jer se bojim da ću inače odustat od njegve upotrebe. Ulje(mast) sam nabavila u želji da smanjim tjelesnu težinu...
    Pozdrav iz Rijeke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodajte ga u hranu - u juhu, variva, gulaše, smoothije ili ga probajte u kavi.

      Izbriši
    2. zahvaljujem na brzom odgovoru :)
      već sam se pobojala da će cijela staklenka ostati neiskorištena
      pozdrav!

      Izbriši
  71. Poštovana,

    danas sam prvi puta koristila kokosovo ulje, kako ga prije nikada nisam koristila interesira me koliko često tokom dana ga smijem koristiti, i da li ima kakvo pravilo prilikom korištenja, mislim "ono"..uzimati ga "prije", "za" ili "poslije" jela.
    Pročitala sam sve Vaše blogove i nisam nigdje konkretno naišla na način upotrebe, kako nemam baš mnogo iskustva molim Vas da me uputite!

    Unaprijed se zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ira preporuča se 3 jušne žlice ulja dnevno a možete ga jesti žlicom, ili ga dodati u hranu - u juhe, variva, smoothije ili u kavu. Količinu rasporedite u toku dana.
      Lijep pozdrav!

      Izbriši
  72. Hvala Vam na odgovoru, nadalje imam još nekoliko pitanja, unaprijed se ispričavam ako ovim pitanjima nije mjesto na ovom blogu!
    Ukratko, zadnjih 10 mjeseci "vodim rat" točnije "vodila" sam "rat" sa candidom, prije 3 mjeseca istraživajući po internetu sve o toj "bolesti" i kako se "boriti" sa njome, naišla sam na Vaš blog i moram Vam priznati zahvaljujući Vašim informacijama, Vašem iskustvu i ovom blogu uspijela sam ih se riješiti primjenjivajući dijetu koju ste tako detaljno opisali da sam Vam zbog toga jako zahvalna.
    Mene interesira slijedeće, prije par dana prekinula sam sa anti candida dijetom i prebacila sam se na LCHF način prehrane, na što sam se odlučila nakon uspiješne "borbe" protiv gljivica,i moram Vam priznati da sam oduševljena ovim načinom prehrane, interesira me slijedeće, na popisu dozvoljenih namjernica spominjete domaći kefir i domaći jogurt, da li se u LCHF načinu prehrane smije konzumirati domaći sir, domaće kiselo vrhnje, putar? Koje brašno i da li ga smijem polako uvoditi u prehranu sa obzirom na moje stanje od prije, točnije interesira me heljdino, kokosovo, slanutkovo brašno, sve to u umjerenim količinama naravno i ne svakodnevno! Da li smijem koristiti curry začin? Ponovo sam počela piti kavu, pa me također interesira smijem li koristiti kokosovo mlijeko za kavu ili je bolje ne koristiti ga uopće,inače mlijeko sam potpuno izbacila iz prehrane?! Toliko za sada, nadam se da Vas nisam "ubila" pitanjima i još jednom se ispričavam ako su moja pitanja postavljena na pogrešnom blogu.
    Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ira, prvo čestitam što ste bili uporni sa AC dijetom, isplatilo se :)
      Prema LCHF smijete koristiti mliječne proizvode, ali kupovno mlijeko je najbolje izbjegavati. Od brašna možete koristiti mljevene orašaste plodove i sjemenke i kokosovo brašno. Heljda i slanutak nisu LCHF ali ako vama ne smeta možete ih uključiti u prehranu s tim da bi bilo dobro da ih namočite prije upotrebe. Curry začin ima nekakvih dodanih kemikalija, radije koristite čistu kurkumu, čili i sl. U kavu možete stavljati kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, mlijeko od jaja ili malo slatkog vrhnja.
      Lijep pozdrav,

      Izbriši
  73. Zahvaljujem se na odgovorima i hvala na čestitkama, iskreno bez Vaše dijete i bloga nisam sigurna da li bi ih se uspijela riješiti u tako, recimo relativnom kratkom roku i da li bi ih se riješila, u svakom slučaju isplatilo se. Što se tiče brašna odlučila sam se na ova koja su po LCHF-u, ionako ga nemam namjeru često koristiti.Vidim da raspolažete velikim znanjem i iskustvom, pa...htjela bih od Vas čuti što mislite o ionskom srebru, da li imate kakva iskustva sa njime? Unaprijed se ispričavam što sam si "dopustila slobodu" da Vas toliko preispitujem, dobila sam veliko povijerenje u Vas i Vaše mišljenje da sam se eto "usudila" i pitati nešto što nije baš za ovaj blog pa se i zbog toga ispričavam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ira dajte nemojte se ispričavati, pitajte što hoćete a ja kad stignem odgovorim, ako ne stignem ne odgovorim i to je to :)
      Koloidno srebro je odlično prirodno sredstvo protiv virusa i bakterija i ja ga koristim od prije nekoliko godina ako djecu zaboli uho, ili krene prehlada ili gripa, uglavnom mi se s time "liječimo". Samo treba kupovati od provjerenog proizvođača da ne bi bila neka kućna radinost.

      Izbriši
  74. Vjerujem da ste "prenatrpani" pitanjima, ne računajući i svakodnevne obaveze. O super, i to ću početi koristiti..Imam jedno pitanje, danas sam si naprevila bademovo mlijeko, savršeno je ispalo, interesira me samo da li smijem koristiti javorov sirup po LCHF načinu prehrane, da malo zasladim mlijeko, meni naprotiv ne smeta što nije slatko već mi je zbog ukućana, vole isprobavati sve što pripremim.
    Hvala na odgovoru unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
  75. Pozdrav draga Anita,
    prije cca godinu i pol sam otkrila Vaš blog i napokon su neke stvari u mojoj glavi sjele na mjesto. Počela sam se hraniti prema LCHF-u s time da mliječne proizvode nisam u potpunosti izbacivala nego samo smanjivala ovisno kako sam imala potrebu za njima.
    Također kada čovjek malo osvijesti sve što se oko njega događa, kakve otrove zapravo plaća svojim novcem počne se raditi čistka po kući i u smeću zapravo završi 60% dotadašnjih prehrambenih navika. Meni nikada nije bilo jasno kako sada skoro svaki čovjek umire od nekog raka, leukemije, djeca se rađaju s malformacijama..kako sada kad sve o svemu zapravo znamo. Nije mi bilo logično da su ljudi prije bili gladni, prljavi i logično da su oboljevali od bolesti u svome okruženju, kuge, kolere, a danas dijete od 6 godina ima rak organa koji mu se još ni nisu praktički razvili. Ali zapravo je jasno, oni koji znaju šta industrija hrane radi, oni ju ne jedu, a mi koji nismo toliko elitnim društvom i informacijama opskrbljeni mi se možemo trovati njihovim ljepilom za crijeva. Tako ja zovem sve proizvode hibridne hrane.
    Da ne duljim previše i ja sam odmah na početku počela koristiti kokosovo extra djevičansko ulje koje spominjete, svaki dan jednu žlicu bih nagrebala i pojela. Dok su svi oko mene bili bolesni, ja nisam ni kihnula. Zdrava ko konj :D. I hvala Bogu crijeva su s odobravanjem pozdravila sve novo uvedene mjere nove prehrane.
    Hvala Vam na trudu i strpljenju i što ste svojim blogom obučili nas ostale da Vaše znanje podijelimo dalje, barem dio njega.
    Lijepi pozdrav iz Zagreba. Marija :D

    OdgovoriIzbriši
  76. Da li se kokosovo ulje koristi u tretmanu gojaznosti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da Saša, kokosovo ulje pomaže mršavljenju, tri puta dnevno po jedna ravna jušna žlica pola sata prije jela.

      Izbriši
  77. Anita, sto se tice kokosovog brasna, ali bas brasna u prahu a ne onog sto mi koristimo za kolace, da li moze da se koristi u ZK za peciva, kolacice itd... bez problema ili ograniciti upotrebu kao i badema . Zeljana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, možete koristiti to brašno. Peciva općenito koristiti u nekim umjerenim količinama.

      Izbriši
  78. Anita,sta mislis jeli "zdravo" da koristim kokosovo ulje( hladno cijenjeno ) vise puta u pripremi pomfirita ili ne?

    OdgovoriIzbriši
  79. Pozdrav, upravo zahvaljujući kokosovom ulju otkrila sam ovaj blog. Naime, zadnjih par dana provela sam s prijateljima i jedna moja prijateljica imala je kokosovo ulje koje koristi za njegu kože, htjela sam malo više saznati o njegovim svojstvima i google me doveo na vašu stranicu. Preko toga sam naišla na brojne tekstove i budući da i sama živim u obitelji gdje se prakticira zdravija prehrana uz puno povrća, mesa i uz manje rafiniranih žitarica oduševljena sam blogom i dalje ću ga čitati i koristiti savjete :)
    Imam pitanje, može li kokosovo ulje pomoći u izlječenju alergija i kako djeluje na akne?
    Hvala puno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. anmrija, kokosovo ulje može biti jako korisno i kod alergija i akni ali treba voditi računa i o cjelokupnoj prehrani, izbaciti najgore alergene - pšenicu, kupovno mlijeko, industrijske prerađevine, umjesto rafiniranih biljnih ulja koristiti prirodne masti. akne se ne mogu tretirati izvana već samo iznutra, prehranom koja će regulirati hormone. za alergije (tj protiv njih) treba voditi računa o zdravoj crijevnoj flori i uzimati kefir.

      Izbriši
  80. Zdravo Anita i sretna Nova godina!
    Da li bi mogla razjasniti razliku izmedju kokosovo brasna i kokosovih pahuljica (one sto se prodaju u supermarketima pod nazivom 'brasno' i koriste za kolace)? Jer mislim da to nije ista stvar. Gdje se to ima kupiti ili naruciti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana u pravu si, to nije ista stvar. Kokosovo brašno se dobiva nakon što se kokos hladno preša da bi se izvuklo ulje, pa se preostali plod kokosa suši i melje u brašno, dok su kokosove pahuljice zapravo ribani cijeli kokos. Prvo je razlika u okusu i mirisu, pahulice imaju intenzivan okus i miris kokosa dok je brašno neutralno i zbog toga bolje paše za pečenje kruhova i peciva. Druga je razlika što pahuljice sadrže više masnoće nego brašno pa zato brašno više "popije" tekućine u pravljenju tijesta.
      Dakle nema neke graške u korištenju kokosovih pahuljica, ali kokosovo brašno je svakako finije kao brašno. Nažalost ja u Hrvatskoj još nigdje nisam našla pravo kokosovo brašno...

      Izbriši
  81. Draga Anita,
    Evo sad smo se sreli sa kokosovim uljem i odlucili probati davati mami, naime,mama ima oblik Alzheimera i nemamo vise sta izgubiti..
    Slijedece sto sam Vas htjela pitati je psenicno brasno. Sama doma pecem kruh sa klasicnim psenicnim brasnom i inace sve sto mogu sama proizvesti ne kupujem. Znam da bi bilo najbolje da imamo svoje brasno,ali to za sada nije moguce. Sto mi preporucate?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna kokosovo ulje je jako korisno za oboljele od Alzheimera, ali iz prehrane treba izbaciti pšenicu u bilo kojem obliku i naravno šećere. Problem kod Alzheimera je što mozak ne može iskorištavati glukozu ali odlično radi na ketonska tijela. Zato je ketogena dijeta za preporučiti (vrlo nizak unos ugljikohidrata). Osim toga, pšenica je toliko manipulirana i mutirana da je najbolje izbjegavati pod svaku cijenu. Kućno pečenje kruha ne pomaže, jer više jednostavno nema one starinske "normalne "pšenice...

      Izbriši
    2. Vrijedi li to i za brasno od psenice koju bih sama posijala, cak mozda i pir?

      Izbriši
    3. Ne vjerujem da možete naći sjeme pšenice koje nije GM. Ako ćete već saditi, birajte radije pir, kamut, zob, ječam, raž, bilo što drugo - samo ne pšenicu.

      Izbriši
  82. Čula sam da djevičansko kokosovo ulje koristi kod problema s probavom.Da li to vrijedi i kod bolesnika koji dugo godina leže zbog moždanog udara?

    OdgovoriIzbriši
  83. Danas počinjem s novim životom, zahvaljujući vašem blogu.
    Sve je počelo konačnim ulaskom i prodavaonicu bio&bio i po savjetu predrage djelatnice kupila sam kokosovo ulje te me je zakođer uputila na vaše stranice.
    Nakom skoro cjeloživotne borbe s kilogramima konačno imam osjećaj da je to to.
    Puno, puno vam hvala što ste se prihvatili tako velikog projekta koji vam očito oduzima puno vremena, a sve da pomognete drugima. To puno govori o vama kao nesebičnoj i visokovrijednoj osobi.
    Ne znam kako da to kažem, a da nije previše, a vjerujem da većina ovdje dijeli moje mišljenje.
    Jednostavno, sretna sam što postojite i što ste ušli u moj život!

    Molim vas ako mi možete reći je li ovo dobro ulje ili mora biti extra djevičansko
    http://www.biobio.hr/ulje-od-kokosa-bez-mirisa-400ml-19684
    I ako mi možete reći, puno sam tražila , ali nisam sigurna je li dopušteno bučino, hladno prešano ulje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam Ida :) Kokosovo ulje bez mirisa je u redu, možete ga slobodno koristiti, a bučino hladno prešano je okej u malim količinama, koristiti na hladno, npr za satale. Ne smije se zagrijavati, treba se čuvati u tamnoj bočici na hladnom mjestu jer se takva višestruko nezasićena ulja lako užegnu.

      Izbriši
  84. Dobar dan:-)))


    Mene interesira dali stvarno kokosovo ulje moze pomoci kod tiroidne zlijezde(iskreno, ocajna sam....)))), t.e .dali da ga upoce konzumiram, i dali postoji neka prehrana koja moze pomoci u vezi toga, posto citam da je neizljeciva(Hashimoto)i sad primam terapiju...:-((((POzz ,hvala unapred, Biljana iz Skoplja

    OdgovoriIzbriši
  85. Anita,
    kakav je tvoj stav o KAKAO MASLACU, u sklopu LCHF-a?
    Puno hvala unaprijed
    Lidija

    OdgovoriIzbriši
  86. Jako opsirno,i blog opstaje godinama.Upravo sam ga otkrila i idem da i ja isprobam to famozno kokosovo ulje.Hvala na ovako iscrpnim odgovorima.
    Pre dva meseca sam radila intoleranciju na hranu,i izbacivanjem namirnica na koje imam intoleranciju(secer,psenica,mleko....),moj stomak vise nije nadut,ali mi nedostaje energije.Nadam se da cu i to resiti kokosovim uljem.
    Svako dobro i veliki pozdrav iz Kanade.
    Ljilja

    OdgovoriIzbriši
  87. Poštovana gdjo Anita,

    hvala Vam jer nastojite da sve ove vrijedne informacije dođu do nas, malih ljudi koji nemamo puno saznanja o nekim stvarima. Neki dan sam kupila kokosovo ulje na preporuku homeopatkinje. Iako se moram naviknuti na okus te postepeno uzimam, prvo malu žlicu pa onda 2 i tako, mogu reći da sam već isti dan primjetila razliku - nisam bila gladna kao inače i nisam imala potrebu za ugljikohidratima. Čudo!!!!!
    Htjedoh Vas još pitati, smije li se ulje davati maloj djeci? Moj mali nećak ima sada 7 mjeseci, bio je već 4 puta na antibioticima, ima problema s nekakvim lišajevima na koži. Mama još uvijek doji i postepeno uvodi drugu hranu. Smije li mu mama u hranu staviti malo kokosovog ulja?
    Hvala Vam od srca i svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  88. Sve pohvale blogu :) Danas sam kupila kokosovu mast Rapunzel Kokosfett mild i na njemu piše da je iz organskog uzgoja, je li to dobro za oralno korištenhje?

    OdgovoriIzbriši
  89. Postovana Anita,

    posto sam nova u svemu ovome a pri tom mislim na lchf ishranu, a inace veliki sam zagovornik zdrave i domace ishrane, htela bih Vam postaviti par pitanja da mi date prave smernice za ispostovati principe lchf-a...molim Vas mi recite da li postoji zamena za avokado (jer ga je kod nas u N.Sadu tesko naci tj.naci pravi kvalitetni avokado)i da li postoji zamena za kokosovo brasno i ulje?

    Hvala Vam unapred na odgovorima!

    Veliki pozdrav iz Novog Sada! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vanja, ne treba jesti SVE što je navedeno, već ono što je dostupno i što vam se uklapa u jelovnik. Bez avokada možete, kao i bez kokosovog ulja, umjesto njega koristite maslac i domaću mast. Umjesto kokosovog brašna mljevene orašaste plodove i sjemenke.

      Izbriši
  90. gdje kupiti u zagrebu hladno prešano kokosovo ulje?
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
  91. gdje kupiti u zagrebu hladno prešano kokosovo ulje?
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trgovine BI0&BIO, u nekim Super Konzumima na policama zdrave hrane, maloprodaja Kemig

      Izbriši
  92. pozdrav !
    ja imam problem sa upornom bakterijom -ureapalzma ! iam 2 neuspele vantelesne i spreama se za trecu ali mi problem pravi ta bakterija ...
    naisla sam na clanak o kososvom ulju .nije mi malo jasno kako da ga korsitim ,tj dali smem da korsitim po 1 malu kaf kasicicu pre jela 3xdnavno ,jel tako ? i koje koskosovo ulje da kupim -devicansko nerafinisano kokosovo ulje ,jel da ???

    OdgovoriIzbriši
  93. pozdrav!
    Danas sam kupila kokosovo ulje u bio&bio proizvodi bio zona,mogu reći da me je oduševilo i okusom i mirisim.

    OdgovoriIzbriši
  94. Poštovana, zaista me oduševio vaš blog, pun konkretnih informacija.

    Dvije trudnoće u kratkom periodu i nezdrava prehrana su mi ostavili 15kg viška. Ovaj put sam odustala od dijeta već sam se odlučila poraditi na prehrani, kruh i ostale nezdrave UH sam izbacila, kupila sam kokosovo ulje, bacam se na povrće, meso i ribu...nadam se da rezultati neće izostati i da će moja ovisnost o šećeru prestati.

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  95. Draga Anita,

    počela sam čitati vaše forume i nastojim se držati svih vaših savjeta. Budući da sam nedavno tek počela sa zdravom prehranom (prije nekih 3 mjeseca) i ne razumijem se baš u sve to, imala bih pitanje o kokosovom ulju. Iskreno me strah da mi ne podvale u prodavaonici zdrave prehrane, jer svugdje je riječ o novcu. Možete li mi reći je li isto kokosovo ulje koje se koristi za kuhanje i kao krema poslije sunčanja? Mislila sam to kupiti u bio&bio prodavaonici, sad ne znam o kojoj je vrsti riječ i imaju li tamo takav proizvod?

    Najljepša hvala na odgovoru,

    Ivona

    OdgovoriIzbriši
  96. Pozdrav svima, naročito Vama, draga Anita :)


    Možete li mi reći koristi li se isto kokosovo ulje za kuhanje i za mazanje poslije sunčanja? I koja bi to vrsta bila? Najljepša hvala na odgovoru,

    Ivona

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hladno prešano kokosovo ulje, ja koristim vrstu Dr Goerg http://svetahrana.eu/

      Izbriši
    2. Draga Anita,

      pročitala sam praktički sve komentare i članak, kao i neke vaše druge članke i zahvaljujem vam na trudu i vremenu koji ulažete u educiranje nas "smrtnika" :)

      Počinjem koristiti kokosovo ulje i razmišljam za pečenje uzeti ono bez mirisa no nisam sigurna da li je ovo ulje u redu pa vas molim komentar - Dr. Goerg bio kokosovo ulje za prženje obzirom piše da je rafinirano, nije sirovo http://www.svetahrana.eu/ponuda.php?category=10542&item=139458

      Dok za Dr. Goerg extradjevičansko bio kokosovo ulje piše da je sirovo, nije rafinirano, nije očvrsnuto... http://www.svetahrana.eu/ponuda.php?category=10542&item=139452

      Negdje u komentarima gore ste napisali: "- kokosovo ulje koje nije dobro je hidrogenizirano, rafinirano ili ocvrsnuto ulje, to su one jeftinije varijante koje se obicno prodaju o obicnim prodavaonicama hrane."

      Hvala i lijep pozdrav,
      Ana

      Izbriši
  97. Jučer kupila djevičansko i nerefinirano, divno izgleda i mirirše. Stavila u usta količinu veličine graška ali doslovno i negdje za 10-15 minuta postalo mi je zlo. Stvarno mi je bilo tako zlo da sam morala otići doma iz dućana, ništa me konkretno nije boljelo ali nije mi bilo dobro. Nakon toga sam se počela znojiti, postalo mi vruće i dlanovi su mi se užarili i zacrvenili. Nakon jednog sata bilo je ok ali sad se više ne usudim...zanima me zašto takva reakcija? I zbog čega? Jako mi je žao zbog toga...Htjela bih da mi neko da razumno obašnjenje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Koliko do sad shvacam, alergija na bilo koje hladno presano ulje ne moze biti (ne postoji), jasno mi je za plodove od kojih dolaze, ali ulja su po sastavu samo masne kiseline - na njih se ne moze biti alergican, ne izazivaju imunitetnu reakciju ako nisu rafinirana, hidrogenizirana, tj., industrijski preradjena.

      Kokosovo ulje ucinkovito ubrzava metabolizam, zbog cega se preporucuje poceti s manjom dozom (kod Vas ocito s jos manjom od te koju ste konzumirali), i to, brzo daje energiju, jer se brzo metabolizira i time dolazi do znojenja, crvenjenja.

      Probajte polovicu ili cetvrt te kolicine, pa, ako nema reakcija, zadrzite se neko vrijeme na toj dozi, onda povecajte i opazajte sto se dogadja.

      Kokosovo ulje jaca imunitet, regulira probavu, ubrzava metabolizam, a jos kad Vam se okus svidja, steta od nekoristenja je neprocjenjiva! :)

      Sretno!

      Izbriši
  98. Pozdrav :) Zanima me da li se kokosovo ulje moze koristiti za suncanje? Ili koje prirodno organsko sredstvo moze ako ne ovo? Imam belju i osetljivu kozu. Svaki put na moru dobijem sitne tackice, kao neki osip i nista od tih sredstava iz apoteka ne bih da koristim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Laluna, naravno da možete koristiti kokosovo ulje za sunčanje, ali i inače za njegu kože. Bitno je da je hladno prešano, nerafinirano, neventilirano itd., jedino takvo sadrži u sebi prirodni zaštitni faktor. Ja sebi izrađujem losion od macerata oraha, s kokosovim uljem i još nekim sastojcima. recept je dostupan na internetu, ne bih ovdje išla s linkom. Ne izgorim, ne pojavljuju se alergije i nemam više pjegice od sunca. Ne koristim nikakve sintetičke zaštitne faktore već godinama. Mislim da je to jedan od razloga zašto nemam pjege. Također, tamnim brže i lakše nego prije, a za to je LCHF prehrana definitivno zaslužna.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    2. Što znači 'neventilirano'?

      Izbriši
    3. Neventilirano je moj izraz. Inače, postoji kokosovo ulje bez mirisa, jer se određenim postupkom taj miris ukloni. Takvo ulje ne kupujem, jer sumnjam u postupak uklanjanja mirisa. Kokosovo ulje valjda ima i miris po kokosu.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  99. Nakon što se staklenka s kokosovim uljem otvori, jeli ju potrebno čuvati dalje u hladnjaku ili je dovoljno ono 'na suhom i hladnom mjestu'?
    Inače, odlična stranica!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno, čuvate li kokosovo ulje u hlanjaku, stvrdnut će se, bijele je boje i teško ćete ga uzimati žlicom, treba ga ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi da omekša. Ako stoji na temperaturi višoj od 24 stupnja, omekša, čak postaje rijetko i prozirno.
      Možete ga čuvati kako želite. Neće se pokvariti.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    2. Zahvaljujem na odgovoru. Zapravo, znala sam to i prije, ali me je jedna prijateljica 'uvjeravala da ga trebam držati. Pa rekoh, 'ajde da provjerim :D

      Izbriši
  100. Pozdrav!
    Ja sam kupila kokosovo ulje Santa Maria 100% djevičansko i malo me muči miris. Skoro da uopće ne miriše na kokos, a miris koji je intezivan meni pomalo daje na užeglo ulje pa me zanima da li je to ok.. možda znaju oni koji su koristili to ulje. To mi je čudno jer ova ostala ulja koja sam kupovala u bio-bio i u apoteci mirišu tako lipo na kokos da bi to ulje odma smazala :-). Hvala na odgovoru..

    OdgovoriIzbriši
  101. ja kupim kokoschips koji sameljem u blenderu, bademe s kojima uradim isto, dodam dve kašike kokosovog ulja i malo vanilinog secera, dve kašike meda. sve to umesim. na kraju otopim crnu čokoladu u malo kokosovog ulja ili visokoprocentnog masnog mleka i pospem odozgo. stavim desetak minuta u frižider da se sastavi i uzivam uz odličan kolač :)

    OdgovoriIzbriši
  102. Postovana Anita,
    Skoro se pojavila Vasa knjiga "Istine i lazi o hrani" na trzistu Srbije. Procitao sam je pre oko mesec dana i odlucio da predjem na LCHF. Odluku mi je olaksalo pozitivno iskustvo sa visokoproteinskim dijetama koje sam praktikovao ranije, iako sam tada unosio mnogo manje masti nego sada. Valjda je najpozitivnija promena za moj organizam uvek bila izbacivanje velike kolicine ugljenih hidrata. Sto se tice kokosovog ulja imam jedno pitanje i zato Vam pisem na ovom mestu, tj.ispod vaseg clanka o toj namirnici. Naime, od kad sam presao na LCHF koristim devicansko kokosovo ulje. U pocetku je sve bilo u redu. Pre desetak dana sam otisao na putovanje i imao sam problema sa varenjem i zatvorom, a nije mi ni palo na pamet da bi prestanak konzumiranja kokosovog ulja mogao biti uzrok tog problema. Nisam uopste ni znao sta bi bio moguci uzrok, ali sam uz dosta grckog kefira uspeo da regulisem stolicu. Dva dana nakon putovanja, u jednom trenutku sam uzeo dve kasike kokosovog ulja (sto je moja uobicajena dnevna doza) i posle desetak minuta sam osetio jak bol u stomaku pracen prolivom. Po mom iskustvu sam zakljucio da kad se organizam navikne na kokosovo ulje moze da postane "zavisan" od njega, u smislu da probava ne moze da funkcionise normalno bez njega, a kad se koristi posle dugog prekida postaje veoma jak laksativ. Zbog toga planiram da ga izbacim iz upotrebe, ali s obzirom na sve sto ste naveli u ovom clanku (a to je isti clanak kao i u knjizi) o pozitivnim dejstvima kokosovog ulja, malo sam u dilemi. Moje pitanje je: da li ste culi za neka negativna svojstva kokosovog ulja, a da ona ne dolaze od pobornika tzv.'uravnotezene ishrane'? Takodje: da li postoje neka istrazivanja o individualnim razlikama vezanim za konzumiranje ove namirnice, kao sto postoje individualne razlike u odnosu na gluten, laktozu...?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mnogima se događa zatvor na putovanjima, to nije čudno. Isto tako kod svake promjene prehrane, crijevima treba vremena da se naviknu na drugačiji sastav stolice, tj manji volumen jer se manje jede. Kokosovo ulje nije laksativ i ne izaziva ovisnost ali može pomoći kod zatvora u smislu da regulira stolicu. O kokosovom ulju kao namirnici imam samo pozitivna saznanja, ali ako vama ne odgovara ne morate ga uzimati, ništa na LCHF nije obavezno.. Radi se o tome da svatko prilagodi prehranu sebi.

      Izbriši
  103. Zdravo ,ja takođe koristim kokosovo ulje u ishrani i od nedavno sam pronašla Baraka ulje iz Šri Lanke djevičansko kokosovo ulje i super je po mom mišljenju da neznate vi nešto više o tom ulju.hvala

    OdgovoriIzbriši
  104. Pozdrav!
    Ja sam kupila kokosovo ulje Santa Maria 100% djevičansko i malo me muči miris. Skoro da uopće ne miriše na kokos, a miris koji je intezivan meni pomalo daje na užeglo ulje pa me zanima da li je to ok.. možda znaju oni koji su koristili to ulje. To mi je čudno jer ova ostala ulja koja sam kupovala u bio-bio i u apoteci mirišu tako lipo na kokos da bi to ulje odma smazala :-). molim vas za odgovor..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Do sad sam uzimala 3 vrste kokosovoga ulja (nijednom Santa Maria) uvijek pazeći da bude hladno cijeđeno i svako od te 3 vrste je lijepo mirisalo na kokos, ni slučajno na nešto užeglo. Najbolje kokosovo ulje mi je Royal Green.

      Čudan mi je taj Vaš slučaj, no, vjerovala bih više vlastitim osjetilima i bacila ako je stvarno užegnut miris, nego vjerovala natpisu 'djevičansko'.

      Izbriši
  105. Ja sam već 10 godina mislila da sam na zdravoj hrani, koristeći cjelovito brašni, integralne žitarice i zelene guste kašaste sokove. Cijeli život sam imala eodoljivu potrebu za slatkim (iako sam mršava, ali fiziči dosta aktivna). Prelkom na LCHF prehranu, ta neutoljiva za slatkim je prošla. Hvala vam na znanju i iskustvima koje nesebično dijelite s nama. A imam i jedno pitanje (iako naslučujem odgovor), a to je smije li se jesti med? Ja svakodnevno uzimam dvije žlice sa cimetom.

    OdgovoriIzbriši
  106. Pozdrav! Imama pitanjce za kokosovo ulje koje sam napravila - ne uklapa mi se u slana jela zbog svog jaceg mirisa i okusa kokosa - za to imam kupljeno bez mirisa , pa me zanima savjeti / prijedlozi za ovo homemade ulje u sto ga je super koristiti - osim u kozmeticke svrhe :)
    Hvala puno! :)

    OdgovoriIzbriši
  107. Ljubazno molim info, uputu, savjet kako davati kokosovo ulje curici 4 god? Smijem 3x dnevno prije jela 1 č. žlićicu. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Lana:
      Naravno. Moze i vise. Kokosovo ulje (nerafinirano) je hrana, vrlo zdrava hrana, prema tome, nema govora o nekakvoj vrsti predoziranja.

      Samo pocnite s manjom kolicinom pa postepeno povecavajte ovisno o podnosenju ulja, i to samo ako se pojavi neka reakcija organizma, a ako je sve uredu, mozete odmah poceti s tri zlicice.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Nezahvalno je davati odsecan odgovor tipa "Mozete davati." ili pak "Nemojte davati".
      S obzirom na to da curica ima 4 godine, nije nevazno znati njene prehrambene navike, koje namirnice ste joj do sada davali, koje najvise, koje najmanje, kako se mama hranila dok je bila u drugom stanju....?
      Uostalom, zasto biste joj davali kokosovonulje/mast pre jela? Deca imaju "obicaj" (posebno kada su mala) ne prejedati se, dakle, oni stanu onda kada nisu gladni, sto bi znacilo, ako biste zasitili devojcicu sa necim pre samog obroka, mozete naici na odbijanje da jede dalje, a to ne verujem da je poanta. Puno je bolje kokosovo ulje/maslac/zumance..umesati u hranu, pa time da sam taj obrok bude hranljiviji...u neku ruku...sitiji.
      Odredjeni broj odraslih, (da ne kazem "odraslih"/velikih ljudi) ima problem sa uvodjenjem masnoca, pogotovo nakon duuugog vremenja "sastrugavanja" sebe sa ugljenim hidratima, pa im i jedna zlica stvara naglu, ponekad neprijatnu reakciju, i zbog toga valja "masnost" malo zakamuflirati.
      Da je kokosovo hranljivo i bogato kako laurinskom (koje ima u majcinom mleku) i kaprilicnom kiselinom je neosporivo, a one su veoma vazne i dobre zbog antivirusnog i antibakterijskog delovanja, kao i za poticanje rasta korisnih bakterija.

      Izbriši
    3. @Aleksandra:
      Nezahvalno je (povrsno i apsurdno) izjaviti da je nezahvalno dati odgovor na upit prenoseci podatak iz pouzdanih clanaka u komentar i na taj nacin pomoci osobi. Osoba je upitala smije li se dati djetetu neka hrana, odovorila sam da moze, jer je to hrana koja je sigurna (ako je nerafinirana).

      Naglasila sam da se u slucaju reakcije organizma pocinje s manjom dozom i postupno povecava.

      Sto se djecijega apetita tice, mnogo djece uzima maslo (cista mast) na zlicu sa zadovoljstvom i uzitkom te vlastitom zeljom, kao i svinjsku mast kao medjuobrok i to ih nikad nije sprijecilo da ,,jedu dovoljno ostale hrane".

      Pozdrav.

      Izbriši
    4. @ Nediljka,

      S obzirom na to da je Lana upitala za informaciju, savjet...kako god da definisemo, moja je greska (priznajem) sto nisam stavila @ Lana ispred iskucanog komentara.

      Posto se na objavu ceka dopustenje od strane administratora, nisam imala uvid, da ne kazem, nisam vidovita, da ste upravo Vi pre mene savetovali Lanu, time se moj komentar i odnosio upravo na Laninu molbu. Stoga, "Nezahvalno je davati odgovor tipa, do uzmite, ne, nemojte uzimati....." odnosio se na prvenstveno postavljeno pitanje, a ne na Vas odgovor.

      Uglavnom, bilo kakav savet bez prethodno potkrepljenih informacija, ponekad, moze da bude cak i pogresan...a, kako se ovde radi o malom detetu, ekstra opreza nije na odmet, otuda i moje izrazavanje i ukazivanje na potencijalni efekat.

      Rado bih se zahvalila za povsno i apsurdno, ali ovo ipak nije lingvisticki blog.

      S obzirom na to da je komentarisanje na blogovima razmena informacija, najcesce, ali ne i uvek, dve ili vise osoba, ne vidim razlog za reagovanje tipa "Ja sam rekla, ti si rekla...".

      U danasnje vreme, stecene prehrambene navike sa stazem od oko cetrdesetak godina, slika deteta sa zlicom svinjske masti u rukama/ustima, je (cast izuzecima) vise raritet nego ista...

      Pozdrav.

      Izbriši
    5. @Aleksandra:
      Duzna sam Vam ispricati se zbog svojega ,,napada'' i zahvaliti se na Vasemu suzdrzavanju od istog.

      Odmah mi je nesto bilo nejasno, jer sam blog provjeravala 11. ozujka oko 08:00h i tada jos uvijek nije bio objavljen ni moj kao ni Vas komentar ispod Laninoga, tako da su istovremeno objavljeni, sto znaci da ste Vi vidoviti. Salim se, naravno.

      Iskreno mi je zao, ali, sadrzaj Vaseg komentara takav je da nisam mogla ne pomisliti da se odnosi na moj odgovor. Nevjerojatno.

      I svjesna sam i cinjenice da s djecom uvijek treba oprezno kolikogod je to moguce, no, zato sam navela kako u slucaju zdrave hrane nema mogucih stetnih posljedica. Reakcije se mogu javiti, ali su privremene i u skladu s njihovim intezitetom i podnosenjem njih postupno se povecava kolicina ulja u prehrani. Ne radi se o nekakvim lijekovima koji imaju stetne posljedice, pa treba biti oprezan u njihovoj upotrebi.

      Radi se o hrani (nerafinirano kokosovo ulje) koja je ujedno i lijek, a taj lijek je hrana (Hipokrat). :)

      Pozdrav!

      Izbriši
    6. @ Nediljka

      Dakako da je kokosovo ulje nesto sto ne samo da ne steti, nego upravo suprotno, slazem se. Nikakve indicije ka stetnosti nije ni bilo namere stvoriti. Problem je ili, bolje reci "problem" je sto ne shvata/usvaja/primenjuje svako LCHF na isti nacin, sto je u neku ruku i normalno, ali cesto dolazimo do toga da netko misli da je na na LCHF-u, a to nije ni LC, a ni HF, dakle ispadne verzija "LCHF"...tako se zna desiti da presaltavanjem na masti dolazi do burne reakcije, u smislu, dijajere, zatvora, pa time i grceva...i onda ono redovno "Krive masti, LCHF ne valja"..... Zapalo mi za oko.."Zlica kokosovog pre jela..."..pa, otuda i poduzi (mozda i nepotrebno) odgovor.

      Doduse ima kokosovo ulje/mast jednu, jedinu manu - cena ;-)

      Izbriši
    7. @Aleksandra:
      Da, kokosovo ulje odlicno je i za prelazak na koristenje masnih kiselina za energiju, a odlican je i za konstipaciju.

      Cijena je mana, sigurno, zato uvijek kupujem vece kolicine gdje je popust bas ,,osjetan", a osobno ga koristim u velikim kolicinama. Kupujem jednu litru koja ,,izdrzi'' nekih 3 tjedna ili cak manje kad su ispiti blizu. Uzas. :)

      Pozdrav.

      Izbriši
  108. Mozete li nam reci nesto o razlici izmedju ekstradjevicanskog kokosovog ulja i kokosovog maslaca koji su u ponudi svetahrana te koji je bolji za svakodnevno koristenje po vama?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Pogledala sam ta dva proizvoda i, koliko shvacam, radi se o potpuno istim proizvodima s razlicitim cijenama.

      I jedno i drugo ulje hladno su presana - sirova, nastala prvim presanjem kokosa organskoga porijekla - ekstra djevicanska i nerafinirana. Povoljnije ulje ima jedan certifikat vise ("extra nativ"), dok ulje/maslac Premium nema, medjutim, taj certifikat oznacava da je ulje hladno presano (ispod 38°C), a to je u opisu i jednoga i drugog ulja. Takodjer, oba ulja su u staklenkama.

      Stoga su jednako dobra ulja i za konzumiranje, jer su nerafinirana, hladno presana, organskoga porijekla i stopostotnoga sastava - bez dodataka.

      Sad bas i mene zanima cemu razlika u cijeni, iako je relativno mala i vjerojatno nebitna. :)

      Nadam se da sam pomogla.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Ulje je čista masnoća iz kokosa a maslac je namaz od cijelog ploda kokosa koji osim masnoće sadrži proteine i ugljikohidrate. Jede se kao takav ili se dodaje u deserte, na njemu se ne prži kao na ulju.

      Izbriši
    3. Stvarno pise od cijeloga ploda, promaknulo mi, dok sam se "unijela" u ove druge karakteristike.

      Hvala na pojasnjenju!

      Pozdrav.

      Izbriši
  109. pitanje: Kupila sam ekstra devičansko kokosovo ulje i zaboravila na njega, piše da je rok trajanja istekao pre mesec dana, otvorila sam i deluje ok, da li smem da ga iskoristim bar za masažu kože lica i tela, s obzirom da je rok istekao, ali samo mesec dana? hvala unapred.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Hladno cijedjeno nerafinirano kokosovo ulje je izuzetno dugovjecno, kao, primjerice, maslo/procisceni maslac. Prvo, zato sto je to cista mast, a drugo, zato sto je ta mast uglavnom zasicena masna kiselina koja je najstabilniji oblik masti te nesto malo i jednostruko nezasicena masna kiselina koja je puno stabilniji oblik od visestruko nezasicenih.

      Stoga, bez obzira na datum, kokosovo ulje je sigurno upotrebljivo i oralno, ali pod uvjetom da je nerafinirano, a dobro bi bilo (nije nuzno) da je i hladno cijedjeno.

      Pozdrav.

      Izbriši
  110. Moze li mi netko odgovoriti smije li se na istom kokosovom ulju prziti vise puta. Unaprijed hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zasto bi uopste reciklirala bilo kakvu masnocu ? Nije vrag da ces u ulju u kojem si spremala meso/ribu peci lchf palacinke ili slicno? Samo nakon pripreme prelij masnocom preko "pecenja" i uzivaj.

      Izbriši
    2. @Dijana:

      Da, moze.

      Izbriši
    3. Ma ne bih mijesala npr. ribu i palacinke, ali ako ostane ulja zao mi bacit pa bi istu vrstu hrane opet spremila na tome. Hvala

      Izbriši
    4. Onda moze
      Ako imas zalihe iskoristenog ulja za ribu i meso a tako i za palacinke , nije nikakav problem
      Mislio sam vise zbog ukusa i zacina koji nakon pripreme ostaju u ulju...
      Nadam se da barem extra zamastis kad ti masnoca od "kuhanja" ostane u tavi a ne na i u hrani

      Izbriši
  111. Postovana
    Pre dva tri dana sam naisla na clanak o lecenju Alchajmera kao i Parkinsa uljem od kokosa, onda sam krenula tragati po netu o vise podataka i naisla na ovaj vas fantastican blog. Moje pitanje za vas je da li postoji ishrana koju bi ste ptreporucili za bolesnike od Parkinsa, koja bi mogla potpomoci delovanje ulja?
    Unapred hvala na odgovoru, srdacan pozdrav. :)

    OdgovoriIzbriši
  112. Meni kokosovo ulje ne utiče na probavu... ali zato kad pojedem slaninu onda trčim na wc :D

    OdgovoriIzbriši
  113. Može pomoć htjela bih kupiti kokosovo ulje za prženje hrane i pravljene kruha naišla sam na kokosovu mast pa me zanima Vaše mišljnje http://biokosara.hr/trendavit-kokosova-mast-1000ml.html.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  114. Kokosovo ulje kupujem u DM prodavnicama (u Nemackoj) proizvodjaca Alnatura. 330ml kosta 3,95€(€ 17,95/l).

    OdgovoriIzbriši
  115. Negde sam procitala, a sad ne mogu naci, recept za mrsavljenje sa kokosovim uljem, cini mi se da je bila ukljucena i kurkuma, a sta jos, nemam pojma...kad bi znali neki recept da mi napisete...unapred hvala.

    OdgovoriIzbriši
  116. Draga Anita, imam bebu staru 15 dana i na guzi joj se pojavljuje crvenilo i osip iako jos nije strasno, htjela sam joj malo namazati kokosovim uljem. Sto mislite o upotrebi kokosovog ulja u njezi koze novorodjenceta? Puno hvala i lijep pozdrav.

    Josipa

    OdgovoriIzbriši
  117. Draga Anita, prije svega sve pohvale Vašem blogu i korisnim savjetima :) Kupila sam kokosovo ulje da ga konačno počnem koristiti za prehranu i njegu kože, ali je u bočici i kruto je. Držim da na radijatoru, ali se ne otpušta. Kako ga "otopiti" da bih ga mogla početi koristiti, jer ga ovako u krutom stanju ni ne mogu izvaditi iz staklenke. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  118. Ne znam za vas, ali ja ovo ulje ne mogu podnijet. Danas sam uzela jednu cajnu zlicicu na usta i cijelo popodne grlim skoljku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a čujte treba se naviknuti , počnite malo peći na njemu, postoje neki recepti u lchf kuharici i tako polako ćete se navikuti, ovako našte u usta , ne mogu ni ja a puno ga jedem, meni tegla ne može tjedan

      Izbriši
  119. Postovanje Gospodjo Anita .Danas sam saznala za blagodeti kokosovog ulja pa imam pitanje za Vas .Ja sam jako mrsava sto od tereta sto od sekiracije .Dali ga mogu uzimati i kako bi bilo najbolje ? Unapred Vam hvala na odgovoru .Postovanje Marica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. možete ga uzimati koliko god hoćete , ali teško da ćete se udebljati od njega , nema ograničenja u uzimanju koksovog ulja, postoje ljudi koji se hrane po jednu cijeli šalicu na dan kokosovog ulja i izlječili se , tako da bez straha, koliko vam paše, vaše tijelo će samo javiti kad je dosta , sluštajte svoje tijelo

      Izbriši
  120. Poštovana , interesuje me da li smem koristiti kokosovo ( nerafinisano ) ulje obzirom da imam povišene vrednosti triglicerida ( 2,6 ) i gastritis ?
    Unapred zahvalna.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.