nedjelja, 23. svibnja 2010.

Zelena Kura


Zelena kura je popularna varijanta LCHF prehrane s nešto strožim izborom namirnica koja dovodi do svojevrsnog čišćenja i resetiranja organizma. Izvrsna je kod svih probavnih tegoba kao što su nadutost i bolovi u trbuhu, kod kroničnog umora i nedostatka energije. Također je učinkovita kod tvrdokornog viška kilograma kojeg se nikako ne možete riješiti. Zelena kura upravo je osmišljenja kao pomoć za oslobađanje od prejedanjaovisnosti o šećeru, kao i bilo koje druge vrste gubitka kontrole nad konzumacijom hrane. 

Zelena kura znači da nekoliko tjedana, ili još bolje nekoliko mjeseci, prehranu baziramo uglavnom na čistim cjelovitim namirnicama: zelenom povrću, proteinima i masnoći. Proteine biramo iz mesa, ribe i jaja, a od masnoća koristimo prirodne masti kao što su svinjska mast, maslac, maslinovo i kokosovo ulje. Od povrća biramo uglavnom zeleno lisnato, ali naravno dozvoljeno je i sve ostalo povrće. Dozvoljena je umjerena količina orašastih plodova i sjemenki, kao i kokosovo brašno za izradu kruha ili peciva, te kefir iz domaće radinosti. Ostali mliječni proizvodi, kao ni voće, nisu dozvoljeni. 

Zelena kura omogućuje da se zaustave procesi vrenja ili fermentacije u tijelu, do kojih dolazi zbog pretjeranog unosa ugljikohidrata te nepravilne i nepotpune razgradnje namirnica u probavnom traktu. Ugljikohidrati svih oblika predstavljaju hranu gljivicama i bakterijama, a njihovi otpadni produkti mogu prouzročiti različite tegobe kao što su nadutost i bolovi u trbuhu, umor, nedostatak energije, poteškoće s koncentracijom, kao i neuspjeh u pokušaju skidanja viška kilograma. 

S obzirom na vaša ranija iskustva s kefirom, odlučite da li ćete ga ostaviti u prehrani ili ga izbaciti na neko vrijeme. Prilikom izbora povrća, obratite pažnju da li vas neke vrste možda napuhuju pa izbacite i njih (FODMAP ugljikohidrati). Ova dijeta je čista detoksifikacija tijela koja probavnom sustavu daje prijeko potreban odmor od procesa vrenja, poboljšava probavu hrane i pomaže tijelu da se vrati u ravnotežu. Zato je bitno da izbacite sve što vas napuhuje, to kod nekih osoba može biti kupusasto i lukovičasto povrće, ili kefir, to ćete otkriti sami. 

Rezultati se vide brzo ali dosljednost je neophodna. Iako možda zvuči radikalno, Zelenu kuru ipak nije teško provoditi, jer nema gladovanja. Kao i kod LCHF prehrane, ne radi se o gladovanju nego o mudrom biranju i dozvoljene se namirnice smiju jesti do sitosti. Zapravo je vrlo jednostavno ići u kupovinu i pripremati hranu s čistim namirnicama, sve ide puno brže. Bez osjećaja grižnje savjesti možemo koristiti prirodne masnoće, koje daju sitost i energiju, pa smo i s manjom količinom hrane siti i zadovoljni. 

Kao rezultat dosljedno provedene Zelene kure kao nagradu ćemo dobit ravniji i mirniji trbuh, priliv nove energije i vitalnosti, ljepši ten i kosu, poboljšano pamćenje i koncentraciju, kvalitetniji san te uz mnoge druge pozitivne zdravstvene promjene možemo očekivati i lakši i brži gubitak viška kilograma. 

Napomena: Ako ranije niste bili na LCHF moguće je da ćete prvih nekoliko dana osjetiti smetnje zbog promjene ”goriva” za tijelo, jer se tijelo "prešaltava" sa trošenja šećera za energiju na sagorijevanje masnoće. Koje smetnje su moguće i kako sebi pomoći u tom prelasku pročitajte ovdje


I Namirnice koje možete slobodno jesti - osnovne namirnice ili baza prehrane:

  • Povrće koje raste iznad zemlje* po mogućnosti iz ekološkog uzgoja, posebno zeleno lisnato povrće: sve vrste kupusa, brokula, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika, mišancija, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, patlidžani, masline, zelena salata, endivija, matovilac, radić, rikula, krastavci, rajčica, paprika, koromač, celer, tikva (bundeva);
  • Lukovičasto povrće: luk, mladi luk, ljutika, češnjak, poriluk;
  • Avokado, limun;
  • Jaja na sve načine, kuhana, pržena, omlet, u salatama. Najbolja su organska ili domaća jaja zbog puno zdravijeg omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
  • Riba i druga hrana iz mora - rakovi, škampe, školjke. Nastojte često jesti plavu ribu jer je vrlo bogata esencijalnim omega-3 masnim kiselinama (npr srdela, skuša, lokarda).
  • Meso - janjetina, divljač, svinjetina, govedina. Ne uklanjajte masnoću sa mesa. Najbolje meso je od životinja koje prirodno pasu travu.
  • Perad - piletina, puretina, guske, patke... Ne uklanjajte kožu ispod koje se nalazi hranjiva masnoća.
  • Iznutrice - izvrstan izvor svih minerala i vitamina, posebice vitamina A i D, koje trebamo za mnoge važne funkcije u tijelu.
  • Masnoće - maslac, svinjska mast, čvarci, hladno prešano kokosovo i maslinovo ulje.
  • Suho meso - slanina i kobasice ali samo domaće koje ne sadrže glutaminate, nitrite i druge štetne kemikalije.
  • Domaća majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja, začinskog bilja...
  • Đumbir, kurkuma, čisto začinsko bilje bez aditiva;
  • Voda je najbolje piće. Pijte često ali najradije između obroka, jer pijenje vode direktno iza ili za vrijeme obroka razrijeđuje želučane sokove i otežava probavu;
  • Lakto-fermentirane namirnice: domaći kefir, domaći jogurt, fermentirano povrće kao npr domaći kiseli kupus.

*Jedite što više zelenog lisnatog povrća, oko 1 kg dnevno. Paleo - LCHF - Zelena kura je način prehrane u kojem žitarice zamjenjujemo povrćem. Umjesto glutensko-škrobnog priloga (tjestenina, riža, krumpir) povrće čini volumen obroka a masnoće daju sitost.


II Namirnice koje možete jesti u ograničenim količinama - dodatne namirnice*
  • Korijenasto povrće sve osim krumpira: rotkvica, cikla, čičoka, koraba, mrkva, pastrnjak, repa, crna rotkva i sl. Najbolje je da korjenasto povrće jedete sirovo (naribano na salatu) a ne kuhano, jer skuhano ima više škroba.
  • Orašasti plodovi i sjemenke: orasi, bademi, lješnjaci, makadamia, brazilski orah, pekan, indijski oraščić. Od sjemenki bučine, suncokretove, lanene, sezamove i sjemenke konoplje. Mljevene orašaste plodove i sjemenke možete koristiti umjesto brašna za razna peciva i kruh, a od njih također možete raditi maslac i razne namaze;
  • Kokosovo brašno, ribani kokos, kokosovo mlijeko, kokosovo vrhnje;
  • Nezaslađeni kakao prah, psyllium prašak ili ljuspice (za peciva i kruhove ako treba);
  • Kava i čajevi bez mlijeka, topla ili hladna limunada (od zaslađivača možete koristiti steviju)

*Ovo su namirnice koje su vrlo zdrave ali sadrže više ugljikohidrata nego namirnice iz prve kategorije pa treba ograničiti njihov unos u Zelenoj kuri. Znači malo naribane cikle i mrkve u salati je svakako zdravo, samo vodite računa o količinama. Pazite na orašaste plodove i sjemenke - nisu zabranjeni ali imajte mjere - ne grickajte ih bezveze između obroka, nego ih upotrebite za obrok ili za kruh ako vam treba. 


III Namirnice koje treba izbaciti:
  • Sve žitarice i brašno žitarica: pšenica, raž, ječam, pir (spelt), zob, proso, riža, kukuruz, heljda, amaranth, quinoa;
  • Sve mahunarke (grahorice): grah, slanutak, leća, soja, također zeleni grašak i bob;
  • Tjestenina, kruh, peciva, pizza, kroasani, krafne i svi drugi pekarski proizvodi od brašna žitarica;
  • Kus-kus, bulgur, palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi;
  • Pahuljice za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz, čokolino, medolino i sl.;
  • Krumpir, čips i prženi krumpirići;
  • Šećer i proizvodi koji ga sadrže, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti, čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl;
  • ”Prirodni zaslađivači”: javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad, smeđi šećer;
  • Umjetni zaslađivači, aspartam i drugi;
  • Kupovni sokovi i svi zaslađeni napitci, voćni jogurti;
  • Margarin i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje;
  • Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrže štetne kemijske dodatke: glutaminate (pojačivače okusa), razne kemikalije i šećere, kao što su hrenovke, kobasice, salame, paštete;
  • Industrijske prerađevine pune šećera, pšeničnog glutena, margarina, kemijskih aditiva – kupovna majoneza, kečap, dresing za salatu, mješavine začina, hrana iz vrećica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl.;
  • Pivo, vino i sva ostala alkoholna pića;
  • Voće - sve vrste voća i sušeno voće;
  • Mlijeko i mliječni proizvodi;

Jedite konkretne obroke i ne grickajte između obroka. Konkretan obrok znači: nešto proteina (meso, riba, jaja) + hrpa povrća + masnoća u kojoj se pripremala hrana ili umak ili dresing na bazi maslaca, maslinovog ulja, žumanjaka, začinskog bilja... Jedite kad ste gladni i jedite do sita ali se nemojte prejesti. Nema potrebe da trpite glad, ali isto tako ako niste gladni - možete preskočiti obrok. 

Uvedite u prehranu sirove namirnice jer su bogate netaknutim vitaminima, mineralima, antioksidantima, probiotičkim bakterijama i enzimima. Mnoge od ovih važnih supstanci se gube ili potpuno nestaju kuhanjem. Jedan od jednostavnijih načina za konzumiranje sirovih namirnica je smoothie, kašasti sok od povrća i zdravih masnoća. Dodajte žumanjke, kokosovo ili maslinovo ulje, kokosovo mlijeko, mljevene bademe. Koristite što više zelenog lisnatog povrća. Nastojte nabavljati čiste prirodne namirnice iz organskog ili domaćeg uzgoja. Izbjegavajte sve industrijske prerađevine prepune umjetnih dodataka i kemikalija. Ne zaboravite u prehranu uključiti juhe od kostiju - melem za sve vrste probavnih tegoba i crijevnih bolesti.

Uz zelenu kuru se preporuča uzimati
  • Probiotike u tabletama
  • 1-3 žlice hladno prešanog kokosovog ulja*

*Kokosovo ulje  pojačava sagorijevanje masnoće u tijelu i pomaže mršavljenju, jer se brzo pretvara u energiju zbog svojih kratkih i srednje dugih lanaca masnih kiselina. Djeluje protiv bakterija, gljivica i virusa te jača prirodni obrambeni mehanizam tijela (imunitet). Počnite sa 1 zličicom na dan ako ga nikad niste koristili i postepeno povecavajte dozu. Najjednostavnije je uzeti ovo ulje na način da ga rastopite u šalici čaja, kave ili juhe, ali ga naravno možete jesti i žlicom ako vam tako odgovara.

Vezani tekstovi: Imate li balon u trbuhu? 
Gljivica Candida - pošast modernog doba 


Saznajte više o zdravom mršavljenju bez gladovanja iz knjige Istine i laži o hrani i pridružite se tisućama zadovoljnih osoba koje su prateći savjete iz knjige trajno izgubile suvišne kilograme, uz bitno poboljšanje zdravlja i vitalnosti.

Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.  

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.


Broj komentara: 276:

  1. ok sad sam upravo pročitala da ujutro pojesto jogutrt i pahuljice od voća i žitarica je protivno "zelenoj kuri" . Što sad da uzmem za doručak?

    OdgovoriIzbriši
  2. Srdačan pozdrav. Savršen Vam je blog.

    Da li se u Zelenoj Kuri smiju konzumirati kava, sojino mlijeko i stevia?

    S veseljem očekujem nove postove.

    OdgovoriIzbriši
  3. Da li se smije uzimati slani prženi kikiriki?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ines kikiriki sadrzi nesto vise ugljikohidrata nego ostali orasasti plodovi i sjemenke pa bi bilo dobro biti oprezan s njima. Pogotovo slani przeni kikiriki su nezgodni iz razloga sto otvaraju zelju za jelom i tesko ih je dozirati. Dakle, odgovor je smiju se uzimati ali sa mjerom, ako ne ide sa mjerom onda ih je bolje izbjegavati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav,čitam vam blog i moram vam reči da je jedan od zanimljivijih na koje sam naletio.Ja sam inače godinama u teretani aktivan ali ne i profesionalno tako da se ne držim striktno bilderskog načina hranjenja,ali me zanima ako bi mogli stavit neki post koji je vezan uz sportaše i ovaj način prehrane? Bilo bi zanimljivo da stavite par fotki (prije i poslije) tijela ljudi koji su na ovakav način skinuli kilograme i koliko su skinuli u kojem vremenskom periodu.Pretpostavljam da uz ovakvo znanje i saznanja i sami imate jako dobro izgrađeno tijelo pa možete staviti par fotki. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  6. Anita bila si u pravu za kikiriki baš iza njega traži da još nešto pojedeš, a i teška je zaraza.

    LP

    Ines

    OdgovoriIzbriši
  7. Sažem se s Miljenom, mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti fotke ljudi prije i poslje koji su skinuli kiograme ako je moguće i naravno u kojem vremenu i koliko? Ineče blog vam je super i rado ga čitamo, a i dijeta se čini sasvim ok iako ja nemam problema s kilogramima pa rado čitam druge stvari koje pišete.Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. poštovani.. opet ste me iznenadili izvrsnim tekstovima..:-) imam pitanje u vezi kokosovog ulja.. napisali ste da ulje pomaže kod probave, ali da u početku nebi trebalo pretjerivati s količinom jer su mnogi dugo vremena provodili na wc-u.. e a što ako ja želim puno vremena provoditi na wc-u!?? znam da ovo zvuči glupo i smiješno, ali ja imam dosta problema s probavom pa ako mi kokosovo ulje može pomoći, nebih imala mišta protiv:-)) inače mislim da ću probati ovu zelenu kuru, baš mi se svođa, pa me zanima to kokosovo ulje, pošto se nesmije konzumirati voće ni jogurt koji su meni spas za probavu.. i to kokosovo je potpuno prirodno? mislim nije neki laksativ koji napravi više štet nek koristi? dali se može koristiti neprestano i kad nisam na dijeti ili je potrebno raditi pauzu? eto toliko od mene.. unaprijed hvala na odgovoru..

    OdgovoriIzbriši
  9. Sara, Vase pitanje ne zvuci ni glupo ni smijesno, vjerujte da vrlo veliki broj ljudi pati od lose probave i ja sam jedna od njih.

    Moje upozorenje zbog kokosovog ulja je potrebno kao mjera opreza. Ja sam ga iz istog razloga kao i Vi, pocela konzumirati u punoj dozi 3 zlice dnevno i jako sam bila sretna jer mi je probava proradila fantasticno.
    Kokosovo ulje nije laksativ i nema navikavanja, nego prirodan nacin poticanja probave. Iako su nam stalno utuvljavali u glavu da su za probavu potrebna vlakna, ipak je masnoca potrebnija.

    Kad postignete dobar rezultat sa prehranom i ne budete vise imali problema sa probavom, tada mozete smanjiti dozu kokosovog ulja na 1 zlicu dnevno. Ovo ulje je jedno od najzdravijih koje postoje.

    OdgovoriIzbriši
  10. hvala vam na brzom odgovoru.. još me samo zanima kako se ono može jesti? čitala sam da se ono nalazi u krutom stanju, pa sad neznam kako da ga jedem na žličicu.. vi ste napisali da ga rastopite u čaju.. dali postoji još neki način korištenja? i dali se može jesti zasebno ili se mora koristiti uz još nešto, npr. namazan na kruh? to sam pročitala negdje..

    OdgovoriIzbriši
  11. Kokosovo ulje je u krutom stanju a prelazi u tekuce na 23 stupnja cel. Moze se koristiti kao i svaka druga masnoca u pripremanju hrane ali kako ga u LCHF koristimo u terapeutske svrhe, a i skuplje je od ostalih masnoca, ja ga volim dozirati i najlakse mi je rastopiti ga u slici caja ili kave. Moze se uzimati i skupa sa obrokom ili izmedju obroka kako ja to obicno cinim jer mi tada daje dodatnu energiju i osjecaj sitosti.

    OdgovoriIzbriši
  12. Nekada davno sam čitala knjigu o Tibetancima i zapamtila sam da u vreli čaj stavljaju loj i tako ga konzumiraju. Tko bi rekao da ću ja jednog dana stavljati kokosovo ulje u kavu.

    Dosta sam surfala i uz pomoć Googleovog prevoditelja bila na bezbroj švedskih sajtova. Na jednom sam našla recept za dodatak kavi (Egmjolk???). Umućeno jaje s maslacem i kipućom vodom. Namjenjeno je onima koji kavu piju s mlijekom, a žele brzo smršaviti pa izbacuju iz prehrane mlijeko i mliječne proizvode. Ako znate o čemu je riječ - molim Vas, napišite recept. Ja bih to rado probala. Čista radoznalost.

    Ja sam na ovom režimu od 07.05. i lakša sam za 4 kile. Dobro se osjećam. Kao 53-ogodišnjakinja koja je prije 2 godine nakon (sigurno) 35 godina prestala pušiti i od tada po malo dodala 15 kg - sretna sam već zato što sam se prestala
    debljati.

    I još sam nešto zapazila. Čini mi se da mi se lišaj koji imam na koži godinama počeo smanjivati. Mislite li da to ima veze s LCHF-om?

    OdgovoriIzbriši
  13. Vladka, Tibetanci su mudri ljudi...
    Recept koji ste nasli je "Mlijeko od jaja" i mnogi koji ne podnose mlijeko ga koriste u kavi, ili ga daju djeci ako su djeca alergicna na mlijeko. Moze se napraviti ovako:
    Zakuhajte 3-4 dl vode sa 50 g maslaca ili kokosovog ulja. Kad voda zakuha stavite u nju dva jaja i zamutite mikserom nekoliko sekundi istovremeno dok sklanjate posudu sa vatre. Pustite da se ohladi i cuvajte ga u frizideru. Prije nego cete ga uliti u kavu mozete ga malo zamutiti pjenjacom da bude malo pjenusavo. Ako zelite da bude vise kremasto mozete dodati koji ekstra zumanjak, ili upotrebiti samo zumanjke bez bjelanjaka.
    Ako se zeli piti kao mlijeko moze se zaciniti npr vanilijom ili cimetom.

    Lisajevi su cesto pokazatelj nedostatka masnoce u prehrani ili nesrazmjera izmedju omege-3 i omege-6 masnoce. Zato mislim da vam lisaj na kozi nestaje zbog kvalitetnijeg nacina prehrane.

    Cestitam na pozitivnim promjenama - prestankom pusenja i promjenom prehrane cete svakako poboljsati i zdravlje i izgled i opcenito poboljsati kvalitetu zivota :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Poštovana Ana,
    U Srbiji postoji mleko bez laktoze. Nutritivne vrednosti napisane na pakovanju:

    proteini 3,2 g
    ugljeni hidrati 3,6 g
    mlečna mast 1,6 g
    laktoza manje od 0,1 g
    energetska vrednost 41,6 kcal
    kalcijum 120 mg
    dodatak: 0,05 % enzima laktaze

    Da li biste ga preporučili u sklopu LCHF ishrane i dijete?

    OdgovoriIzbriši
  15. Magdalena, ako vam laktoza smeta onda je ovo mlijeko okej, iako bi ja preporucila punomasnu varijantu (oko 3 g masnoce ima u punomasnom mlijeku). Ali ako se provodi Zelena Kura onda ni ovo mlijeko nije dozvoljeno zbog sadrzaja ugljikohidrata. Mlijeku "bez laktoze" zapravo nije uklonjena laktoza vec je dodan enzim laktaza koji nama, koji ne podnosimo mlijecni secer, nedostaje.

    OdgovoriIzbriši
  16. čitala sam fit for life 1 i 2 (ne razumijem tk im je odobrio da to objave)..puno tekstova u kojima se spominje da smo biljojedi..istovremeno ostala zbunjena sa narodima tibeta koji su isključivo na prehrani životnjskog porijekla (meso, mliječni fermenti) i žive 100 g...sve što ste naveli ima smisla i sama sam po struci doro upoznata sa metabolizmom i zbog svega navedenog jako zbunjena, naime: stekla sam naviku konzumacije voća za doručak - odgovara mi. velika je vjerojatnost da sam zbog tog i stresa dobila gastritis.nezgodno. dr preporučio "pecivo" za doručak..opet nezgodno jer me napuhuje. inače, odrasla sam na siru, vrhnju, špeku i žgancima te kuruznom kruhu..mlijeko sam prestala konzumirati jer mi smeta laktoza, ali volim jogurt..i sad sam zbunjena - što uopće jesti? vjerujem da nas ima dosta zbunjenih. imate neku preporuku za tjedni meni ili popis namirnica? zahvaljujem na dobrim tekstovima.

    OdgovoriIzbriši
  17. nije cudo da ste zbunjeni kad nam zdravstveni autoriteti preporucuju krivi nacin prehrane. ne, covjek nije biljojed i nikad to nije ni bio. vi ste odrasli na zdravoj hrani i mozete se slobodno toga drzati. ako ne zelite potpuno izbaciti zitarice iz prehrane kao prema LCHF programu, svakako su kukuruzni kruh i zganci bolji od psenice jer ne sadrze gluten koji kod mnogih osoba izaziva alergijske reakcije.

    ili probajte sa LCHF programom, samo bez mlijeka. i mene mlijeko napuhuje ali jogurt mi odgovara. isprobajte i pratite kako tijelo reagira. usta i mozak mozemo prevariti ali stomak ne.

    popis namirnica imate u postu "LCHF program mrsavljenja bez gladi". ideje za dorucak imate u postu "LCHF dorucak". za rucak i veceru kuhate normalnu hranu od mesa, ribe, jaja, povrca i masnoca, bez tjestenine, rize, kruha, nista sto sadrzi ugljikohidrate i skrob.

    lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Anita,

    hvala na iscrpnim komentarima i odgovorima koji puno znače i dosta su edukativni laicima kao što sam ja.
    Zanima me da li trudnice mogu ići na ovakvu vrstu prehrane?
    Ja sam u 6 mjesecu trudnoće i tražim način kako da ne dobijem puno kilograma u trudnoći.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  19. ja ne bih u 6-om mjesecu trudnoce naglo mijenjala nacin prehrane. ali ono sto mozete uciniti je da postepeno smanjujete kolicinu ugljikohidrata i isto tako postepeno dodajete prirodne masnoce. izbacite secer, bijelo brasno, margarin i drugu industrijski proizvedenu hranu. koristite grublje kruhove sa cijelim zrnima i sjemenkama, zobenu kasu sa puno maslaca, uz rucak sta vise povrca i sta manje krumpira. shvacate me, one lose ugljikohidrate mozete izbaciti direktno, ostatak ogranicite. voce jedite iza jela da vam ne utice na podizanje secera u krvi kao kad ga jedete na prazan zeludac.

    u trudnoci morate dobiti kilograme, ali ce oni brzo spasti nakon porodjaja uz pravilnu prehranu ;)
    jos jedna preporuka je da uzimate riblje ulje radi omege-3, to je vrlo vazno za razvoj bebice :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga Anita!!
    Već neko vrijeme se hranim po zelenoj kuri i za sada sve ide ok! Koliko dugo je mogu provoditi?? Zanima me koliko se grama masti i proteina mora unositi dnevno u organizam?? Iskreno neznam uopće koliko nam je p,m i uh potrebno i kad nismo na dijeti a sad pogotovo, kad ne unosimo uh. Znam da bi se onda trebale povećati masti pošto su one sad jedini izvor energije, ali koliko?? Htjela bi sve raditi kako treba pa želim biti sigurna da mojem tijelu ništa ne nedostaje!! hvala unaprijed..

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga Anita
    i ja sam krenula sa zelenom kurom pa me zanima da li se mogu koristiti žvakaće gume bez šećera i natren zaslađivač u kavu i koliko bi vode dnevno trebalo popiti,
    unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  22. od zasladjivaca vam mogu jedino preporuciti steviju, sve drugo su kemikalije i to dosta stetne za zdravlje, a stevija je ljekovita biljka, ima je kupiti u prahu i u malim tableticama za u kavu. lijevo imate link gdje se moze naruciti u hr. zvakace gume bez secera sadrze umjetne zasladjivace a sve sto je umjetno napravljeno je lose.
    vodu pijte u normalnim kolicinama, nista pretjerano, mozda oko 1,5 l ali nemojte me uhvatiti za rijec. koliko vam tijelo trazi toliko pijte i ne pijte na silu.
    sretno!

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Anita!!
    ja neznam više šta da radim.. opet mi se pojavio osip na tijelu, na području trbuha i to dosta.. provodim vašu zelenu kuru i osjećam se super, tako sam sretna što mi je napokon krenulo i što ću skinuti te kile kad ono..opet taj osip!! on mi se neprestano pojavljuje, već kojih mjesec dana od kad nastojim provoditi zelenu kuru.. i znam da je to zbog toga, jer kad se pojavi, ja se naravno odmah uplašim, prekinem s kurom i jedem uh i osip odmah nestane.. tako sam žalosna i neznam više šta radim krivo.. želim se hraniti po pravilima LCHF prehrane ali kad tijelo neda.. dali radim nešto krivo?? sad sam već počela misliti da možda se pojavljuje zbog premalo masnoća?? dali je to moguće?? iako nastojim jesti više masti, nekako mi se čini da ipak ne unosim dovoljno, pa dali je moguće mi se onda osip stalno javlja zbog prevelikog unosam proteina a malo masti?? molim vas dajte mi neki savjet, užasno sam tužna zbog svega:-(((

    OdgovoriIzbriši
  24. napisite mi tocno u detalje vas jelovnik za dva dana.
    sto ste jeli, koju kolicinu, kako spremljeno, u koje doba dana
    i sto ste pili uz obroke i izmedju obroka, sve mi napisite sto ste stavljali u usta.

    jeste li mi vi i prije pisali da ste imali osip uz neku dijetu? imate li inace kakvih zdravstvenih tegoba?

    OdgovoriIzbriši
  25. evo jelovnik za utorak: doručak: dobar jutarnji kruh(2 šnite)+ maslac, ručak: 150g jetrica, pržena na maslinovom ulju, 3paradajza, večera: ribice(sardine iz konzerve), izmežu obroka pijem crnu kavu sa stevijom, i puuuno vode oko 2i5l dvevno!!
    srijeda: doručak: dobar jutarnji kruh(2x)+ maslac, ručak: 2jaja(pečena)sa tikvicama, paradajz salata,50g badema, večera: tuna iz konzerve i zelena salata, također puuno vode, crna kava i da svaki dan pijem multivitaminsku šumeću tabletu!! inače nemam nikakvih zdravstvenih problema,23god. zdrava ko dren!!:-)) sami mi taj osip konstantno izbija.. više se ne sjećam dal sam pisala vama, al znam da sam pisala na coolinarci, kad sam bila na dukan dijeti isto mi je izbijao osip.. i odmah kad pojedem uh osip drugi dan nestaje.. iskreno tek sam zadnje dane probala malo više masti unositi, jer inače sam masti izbjegavala, znam sada da je to pogrešno!! ali i inače nisam ljubitelj špeka,svinjetine,uvijek makivam kožicu sa piletine, skidam masno sa šnicla, ali ne zato jer se bojim da ću se udebljati već zato jer mi to nije fino.. stvarno se nadam da ke premalo masti u pitanju??

    OdgovoriIzbriši
  26. odgovorite mi jos na ovo: koliko imate kilograma i koliko ste visoki? da li ste smrsavili drzeci dukanovu ili zelenu kuru? kako izgleda taj osip, i gdje je na tijelu? da li vas svrbi? zasto ste izabrali zelenu kuru a ne obicni lchf? koje uh jedete od kojih vam prodje osip?

    OdgovoriIzbriši
  27. 178cm,62kg,prije sam imala 58kg i tada sam se najbolje osjećala i bila zadovoljna sa svojim tijelom.. znači -4kg.. da držeći dukanovu sam smršavila 3kg i onda sam prešla na zelenu kuru na kojoj isto mršavim, do sada skinula 2kg i mislila sam nastaviti dalje, znači još 4kg,a kad me taj osip neprestano prati.. to su male sitne crvene točkice,nisu izbičene, i da svrbe me ali ponekad..evo sad me ne svrbe.. nalaze se točno ispod prsa i po cijelom trbuhu.. jučer ih nisam imala, eto danas su se pojavile..izabrala sam zelenu kuru jer mi mlječni proizvodi ne odgovaraju, koče me u mršavljenju i napuhuju me.. a pisali ste da ako imamo problema s nadutim trbuhom da je zelena kura prava stvar za nas:-)) a jedem bilo koje uh, kaj se nađe kod kuće.. uglavnom pojedem ono kaj se taj dan kuha(mamina kuhinja).. danas je bila tjestenina, i još sam pojela par šnita bijelog kruha s maslacem,neko voće,keksi..

    OdgovoriIzbriši
  28. neki bi racunali i rekli da ste vi premrsava... ali ja vam to necu reci jer vam niti ne savjetujem neku izgladnjujucu dijetu. zelena kura je odlicna i za mrsave, posto cisti tijelo od nametnika a daje dovoljno hranjivih tvari pa nema opasnosti da ce doci do neuhranjenosti.

    ovako, zelena kura je super prehrana ako ste napuhana i nije vam dobro od mlijecnih proizvoda. ali napuhujete se sigurno i od tijesta, bijelog kruha i voca kad to jedete.

    vrlo je moguce da imate candidu, mnogi je imaju u tijelu a ona zivi od secera i UH iz nase prehrane. kad ukinete UH i pocnete izgladnjivati candidu ona se bori i moze biti raznih reakcija. zelena kura je idealna za suzbijanje ove gljivie, kao i za suzbijanje drugih vrsta kvasnih gljivica koje uzrokuju vrenje u tijelu. moguce da je osip reakcija na ovo, u tom slucaju bi samo trebalo izdrzati nekoliko tjedana, jer svaki put kad uzmete jesti tijesto i kruh dajete hranu candidi ili drugim gljivicama.

    moguce da se radi o detoxu. organizam se cisti a nesto izlazi i kroz kozu.

    ja bih vam savjetovala da izbacite rajcice na neko vrijeme.
    izbacite konzerviranu hranu (imali ste dva dana zaredom ribu iz konzerve). izbacite multivitaminsku sumecu tabletu, ovo su sve kemikalije.

    dorucak vam je okej ali ruckovi i vecere ne sadrze dovoljno masnoce. przite na maslacu, i maslac koji vam ostane na tavi ne bacajte nego prelijte preko mesa/ribe/jaja. neka mama napravi domacu majonezu od jaja i maslinovog ulja (nadjite medju receptima) pa dodajte zlicu te majoneze uz rucak/veceru. salate zacinite maslinovim uljem, a po kuvanom zelenom povrcu rastopite zlicicu maslaca.

    ubacite u prehranu kokosovo ulje, pomaze mrsavljenju, daje energiju, ubrzava metabolizam djeluje protiv candide i nametnika u probavnom traktu, citali ste tekst o kokosovom ulju?

    ne pijte puno crne kave, i ubacite dvije salice zelenog caja dnevno.

    kako vam se cini ovo, mislite li da mozete nastaviti zelenu kuru sa ovim izmjenama?

    OdgovoriIzbriši
  29. Anita molim vas, nemojte mi govoriti vi, vidite da me još uvijek mama hrani;-)),ti je sasvim u redu!!:-))
    da, imam dosta problema i sa probavom i sa napuhanim trbuhom.. čim nešto pojedem trbuh mi odmah iskoči ko balon, pa sam mislila da će zelena kura pomoći..
    evo sutra ću ići kupiti to kokosovo ulje.. planiram već dugo ali eto nikako da nađem vremena.. ma, Anita čitam sve vaše tekstove i sa svime sam dobro upoznata, pa tako i s kokosovim uljem:-))mislim da bih mogla nastaviti zelenu kuru s ovim izmjenama što ste mi napisali.. samo neznam kako ću izdržati nekoliko tjedana, s osipom, kada se opet pojavi.. bojim se da bi mi se mogao jako proširiti a onda neznam šta ću:-(( a nije mi svejedno kad je on prisutan..
    čitala sam vaš topic o štenosti visokoproteinske dijete,ono kad ste pisali da kad se smanje uh da obavezno treba povečati m, kako tijelo nebi crpilo energiju iz proteina, što je opasno jer može doći do oslobađanja dušika, koji onda opterećuje jetru i bubrege.. eto ja se bojim, da sam možda tu pogriješila, što nisam više masti unosila, pa tijelo nije imalo od kud crpiti energiju nek od proteina.. pa da je osip reakcija tijela na pomanjkanje masti, dali je to moguće?? jer sam prije bila na dukanu, koji propagira malo masti, i onda mi se prvi puta pojavio osip.. sad znam da trebam više masti unositi.. a neznam, od danas počinjem od početka, s tm da ću koristiti i kokosovo ulje, (dali je dovoljno 2žlice dneno?? jer i probava mi je katastrofa), u svakom obroku ću imati masti, više maslinovog ulja, orašasti plodovi, maslac.. nadam se da se osip više neće pojaviti :-)

    OdgovoriIzbriši
  30. dobro zalosna, ali slijedeci put kad mi budes pisala hocu da se potpises "vesela" :))
    moguce je da si jela previse proteina, zato sam ti i rekla da trebas povecati masnoce. ako napravis ove promjene koje sam ti napisala onda do toga vise nece doci. mozes poceti sa dvije zlice kokosovog ulja dnevno, sigurno ce ti pomoci. dodaj kako smo rekli maslac i maslinovo ulje, i napravi tu domacu majonezu to ti je odlican prilog uz meso, ribu i jaja. ne zaboravi izbaciti paradajz, kao i konzerve.

    javljaj mi kako ide, i ako opet dobijes osip.

    OdgovoriIzbriši
  31. Planiram od danas na Zelenu Kuru i samo me jos interesuje jesu li dozvoljeni kafa, caj i zelene salate. Pretpostavljam da jesu ali se nigdje ne spominju.Nadam se brzom odgovoru. Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  32. E da, zaboravih da pitam u vezi koristenja sezamovog sjemena. Naime planirala sam koristiti zacin gomashio koji se sastoji od soli i sezamovih sjemenki. Da li je to dozvoljeno?H vala jos jednom!

    OdgovoriIzbriši
  33. Zana mozete koristiti sve to sto ste nabrojili, samo ne mlijeko u kafu :)

    OdgovoriIzbriši
  34. Hvala na brzom odgovoru Anita :) Imam opet pitanje koje je u vezi badema. Inace ih obozavam grickati i interesuje me da li je dozvoljeno jesti malo prepecene bademe. Veceras sam ih grickala uz TV (oko 100gr) i ne znam da li je to bilo pametno?! I u vezi koristenja cesnjaka i luka. Znam da ih nigdje ne spominjete i samim time vjerovatno nisu dozvoljeni (a i rastu u zemlji) ali se pitam da li mozda mogu zaciniti povrce sa vrlo malo cesnjaka ili luka u granulama. Npr. spinat mi je puno ukusniji sa malo cesnjaka. Hvala jos jednom, nadam se da nisam dosadna sa mojim pitanjima :)

    OdgovoriIzbriši
  35. Zana luk i bijeli luk mozete koristiti u pripremanju hrane. Luk jeste malo sladji ali ne bude to tako velika kolicina kad se koristi samo za dinstanje ili sl.
    Bademe mozete jesti i prepecene, ali bilo bi dobro da ih ne "grickate" radi grickanja, nego da ih uzmete kad ste gladni izmedju obroka :) Ustvari to je okej kad tek pocnete s ovakvom prehranom, ali inace sa lchf prehranom se brzo nauci da se jede kad smo gladni i kolicinu koja je potrebna da se zasitimo, te da ne grickamo izmedju obroka.
    Ispocetka cete mozda vise i cesce jesti, ali cete ubrzo shvatiti da vam je potrebna manja kolicina hrane nego prije da se zasitite, zbog prisustva prirodnih masnoca koje daju energiju i sitost.

    OdgovoriIzbriši
  36. Hvala puno na ovakvim brzim odgovorima Anita, srce ste :)

    OdgovoriIzbriši
  37. Zana ma sasvim se slazem s vama :))

    OdgovoriIzbriši
  38. Anita, da li mogu dok sam na ZK a i poslije na LCHF da jedem macadamia orahe? Ne spominjes ih nigdje ali nesto mislim da bi mogli posto su jako masni, a ne sadrzavaju puno UH - 4,2gr/100gr. Hvala ti do neba na svemu :)

    OdgovoriIzbriši
  39. Zana sve mozes sto ima manje od 5g UH/100 g :)
    Pa javi onda kako ide :)

    OdgovoriIzbriši
  40. Ne vidim nigdje svoje pitanje pa ponavljam:
    Smije li se provoditi zelena kura uz dojenje?

    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  41. da ste provodili ovaj nacin prehrane vec i ranije nebi bilo nikakvog problema, ali posto niste ja vam ne bi preporucila nikakve nagle promjene nacina prehrane za vrijeme dojenja.
    ono sto mozete uciniti je postepeno smanjivanje ugljikohidrata u prehrani uz isto tako postepeno povecavanje unosa prirodnih masnoca. izbacite secer, rafinirano bijelo brasno i industrijski proizvedene namirnice kao kekse, chips, mjesavine zacina koje sadrze glutamate - pojacivace okusa i slicno smece. bazirajte prehranu na prirodnim namirnicama kao sto su riba, jaja, meso, mlijecni proizvodi, povrce, orasasti plodovi i voce ali mozete ostaviti i jednu kolicinu proizvoda od integralnih zitarica i mahunarki.

    OdgovoriIzbriši
  42. Uh, nista od navedenog smeca ne konzumiram vec jako dugo, a ipak imam 30+ kg od pojedene zdrave hrane koja se pretezito bazira na integralnim zitaricama.
    Hoce li biti u redu da barem zitarice (one s manjim udjelom glutena) i mahunarke namacem prema vasim preporukama i da izbacim voce visokog GI?
    Prva tura dobrog jutarnjeg kruha je vec u pecnici, a planiram nabaviti i kokosovo ulje (moja bazalna temperatura je redovito ispod 36 st. C i vjerujem da to bas i nije ok), a zelenu kuru cu onda ostaviti za vrijeme kad prestanem dojiti.

    Hvala na trudu oko ovog bloga, informacije su zaista zanimljive i korisne.

    Jay

    OdgovoriIzbriši
  43. Jay u tome i jest problem sto svi znamo da je secer los i da deblja, a zapravo je skrob iz zitarica i krumpira isto sto i secer kad se razgradi i dospije u krvotok.
    Koristite zitarice i mahunarke na nacin kako ste napisali, i postepeno smanjujte njihov unos. Dobro ce biti ako cete obicni kruh zamijeniti lchf verzijama kruha.
    Korak po korak mozete doci do lchf prehrane i tako dojiti koliko god hocete. Zelena Kura je stroza varijanta pa kako ste i sami rekli pocekajte s tim.
    Kokosovo ulje ce vam sigurno pomoci za mrsavljenje.
    Lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  44. Draga Anita,

    Želim da vas izvestim da je evo treći dan na zelenoj kuri želja za grickanjem mnogo, mnogo manja, nadutost skoro nestala, a raspoloženje znatno bolje.

    Inače, kod nas u Srbiji vlada "kriza" sa mlekom i proizvođači su povukli maslac iz prodaje ima već nekih mesec dana. Tako sam otkrila da se kruhovi sasvim lepo mogu praviti i sa običnom domaćom mašću (istina, bez one divne arome maslaca, ali cimet i koja kašičica kakaoa tu rešavaju stvar) te da su vrlo fini sa namazanom kokosovom mašću - tek kad se ohlade, jer ako su i malo topli, kokosova mast postaje kokosovo ulje i cuuuuriiiii... :D

    Mnogo vam hvala na svemu. :)

    Srdačno,
    Magdalena

    OdgovoriIzbriši
  45. Magdalena bas mi je drago da ste zadovoljni. Naravno da mozete koristiti domacu svinjsku mast umjesto maslaca za pecenje. A kakva je to kriza sa mlijekom i maslacem? Pridruzite nam se na ovom forumu http://www.forum.hr/showthread.php?t=573951 gdje imamo zivahnu diskusiju o LCHF prehrani, izmjenjuju se recepti i ideje za svakodnevni jelovnik, te se mogu dobiti odgovori na razna pitanja kao i pomoc i savjeti drugih LCHFistica :)

    OdgovoriIzbriši
  46. Navodno je u odnosu na prošlu godinu smanjen broj farmi krava za 20% jer je drastično smanjena otkupna cena mleka od primarnih proizvođača i jer su drastično smanjene subvencije. Tako sad proizvođači praktično ucenjuju državu da "odreši kesu", pa su povukli pre svega mleko iz prodaje, dok jogurta ima (!?)
    Bilo kako bilo, najaviše u "Blicu" od 10. 9. 2010. da će mleka biti u normalnim količinama od oktobra - verovatno po novim cenama... :/

    Imam još jedno pitanje: šta mislite o klistiranju radi čišćenja organizma od toksina? Da li bi to bilo od pomoći ili suvišno uz zelenu kuru?

    OdgovoriIzbriši
  47. magdalena, u hrvatskoj frka s mesom, kod vas sa mlijekom, svasta :/
    zelena kura djeluje kao detox organizma. mnogi dozive totalno ciscenje crijeva. ako kod vas ne bude tako, mozete onda naknando napraviti neku vrstu ciscenja crijeva. u svedskoj se radi ispiranje crijeva kod terapeuta, uz pomoc tople vode, neznam ima li toga dolje u nasim krajevima.

    OdgovoriIzbriši
  48. Postovana, molila bih Vas da mi kazete koje povrce se jede tekom Zelene kure? Nije mi jasno dali se samo izbace mlecni proizvodi - iako mnogo njih sadrzi jako malo UH. Na primer quark - 1 gramUH/100 grama. Zasto bi se to izbacilo a jelo bi se povrce koje ima mnogo veci sadrzaj UH? Bas sam zbunjena!

    OdgovoriIzbriši
  49. Zelena Kura se ne radi samo o smanjivanju UH, vec o ciscenju tijela od raznih procesa vrenja, te odvikavanja od potrebe za slatkim i opcenito pretjerane potrebe za jelom. Mlijecni proizvodi se izbacuju zato sto je mlijecni secer hrana gljivicama, i sto ga mnoge osobe ne mogu ni razgraditi jer im nedostaje enzim laktaza. Kod mnogih je problem mlijecni protein koji izaziva zelju za jelom i kad vise nismo gladni.
    UH u povrcu nemaju ovakav utjecaj, ali ipak izbacujemo ono povrce koje je nesto bogatije UH kao rajcicu i papriku. Luk koristiti umjereno u pripremanju hrane. Ostalo povrce koje raste iznad zemlje se moze jesti.

    OdgovoriIzbriši
  50. poštovani..
    krenula bih na zelenu kuru, jer imam problema s napuhanim trbuhom i totalni sam ovisnik o šećeru a i mislim da ću tako najbolje skinuti višak kilograma:-)) imam svega 5kg viška, al znam da ću se dosta namučiti jer se zadnje kile najteže skidaju;-(( pošto neću jesti mlječne proizvode ni voće, bojim se da ne pretjeram u unosu proteina.. zanima koliko je dnevna potreba za proteinima?? ako bih npr.za doručak jela 2jaja ili dobri jutarnji kruh, ručak neko meseko ili riba sa hrpom povrća i salata a večera neke ribice iz konzerve(to zapravo najjčešće jedem za večeru) dali to nije previše proteina?? nekako se baš bojim prevelikog unosa proteina, jer znam koliko je to štetno za bubrege i jetru.. pa nebi htjela da pretjeram u tome.. i koliko bi mi otprilike trebalo da skinem tih posljednjih 5kg?? samo da napomenem da ću vježbati svaki dan na orbitreku.. nadam se da će ići brzo:-))) mjesec, dva??:-))
    samo da vas pohvalim, blog vam je fantastičan, rado ga posječujem i redovito vas čitam:-))

    OdgovoriIzbriši
  51. lana, za te vase tegobe je zelena kura idealna :)
    nije bas tako lako pretjerati s proteinima toliko da bi to bilo opasno, jer obicno ne jedemo toliko velike kolicine proteinske hrane a osim toga jedemo i masnoce i povrce. ali ako zelite bas biti sigurna mozete recimo za dorucak jesti dobar jutarnji kruh za maslacem ako ce za veceru biti ribica iz konzerve. a onda drugi put jaja za dorucak ako ce za veceru biti kruh sa maslacem i povrcem. za rucak naravno jedete mesna/riblja jela sa povrcem i dovoljno masnoce da jelo bude ukusno a vi sita :)
    potrebno nam je otprilike 1 g proteina na kilogam tjelesne tezine pa ako imate 60 kg, to je 60 g proteina dnevno. 2 jaja imaju 12 g proteina, 100 g mesa oko 25 g proteina, riba nesto malo manje, pa eto ako jedete 2 jaja, i 200 g mesa ili ribe to bi bilo dovoljno sto se tice proteina.
    koliko ce vam vremena trebati za tih 5 kg ovisi jeste li vec izgubili neke kilograme pa ti zadnje "sjede" ili je to sve viska sto imate u tom slucaju ce ici brze. ako cete i trenirati mozete ocekivati povecanje misicne mase pa vam vaga nece biti najbolji pokazatelj, najbolje je da se izmjerite centimetrom!
    sretno i javite kako ide :)

    OdgovoriIzbriši
  52. Draga Anita,
    Mnogo volim tunjevinu iz konzerve i vrlo mi je zgodna kao brz proteinski obrok, kad nema vremena za spremanje. Međutim, nisam sigurna koliko je kvalitetna (da li sadrži omega-3) i da li se tunjevina koja je namočena u sojinom ulju može jesti u sklopu zelene kure, ili treba izdvojiti (dvostruko) više novca za onu namočenu u maslinovom ulju - čiji je kvalitet, opet, pod znakom pitanja.
    Šta vi mislite o tome?

    OdgovoriIzbriši
  53. Još jedno pitanje: šta mislite o ulju od komine masline (koje je znatno jeftinije od devičanskog)?

    OdgovoriIzbriši
  54. Da li treba ogranicavati kolicinu zelenog povrca?

    OdgovoriIzbriši
  55. Magdalena mozete kupiti tunjevinu namocenu u nekom drugom ulju, iscijediti to ulje i dodati maslinovo.
    Ulje od komine masline nije pravo maslinovo ulje, koliko je meni poznato to je neka mjesavina. Maslinovo ulje kupite samo ako je djevicansko, inace radije koristite jeftinije varijante masnoce kao svinjsku mast i maslac. Mozete napraviti domacu majonezu od zumanca i maslinovog ulja, na taj nacin dobijete dobar dodatak tunjevini i drugim jelima a potrosi se manje maslinovog ulja.

    OdgovoriIzbriši
  56. kolicinu zelenog povrca ne treba ogranicavati :)

    OdgovoriIzbriši
  57. Dobra večer, Luna ovdje (ne znam više kako se predstaviti imenom). Evo, prošlo je 17 dana zelene kure. 3 kile je manje i energije imam više. Međutim, trbuh je i dalje napuhan i stolica je čudna-ništa, ništa, pa mekana. Uzimam 3 žl. kokosovog ulja i probiotik kapsule. I strogo biram namirnice s popisa dozvoljenih. U čemu je problem?

    OdgovoriIzbriši
  58. Luna da li ste i ranije imali problema sa napuhanim stomakom? Da li znate da li vas mozda neko povrce napuhuje? Mnogima smeta kupus, luk, zvakanje zvakace gume, cak i orasasti plodovi. Koliko velike zlice kokosovog ulja uzimate? Dovoljne su 3 ravne zlice, znaci ne pune zlice kao kad se napravi brdasce na zlici, vec ravne kao kad je ulje tekuce.

    OdgovoriIzbriši
  59. Imala sam problema s nadutošću godinama, to je istina i teško mi je reći od kojih namirnica, čini mi se od većine povrća...Zanima me ima li negdje prijedlog jelovnika za zelenu kuru, ponestaje mi ideja..
    Pozdrav od Lune

    OdgovoriIzbriši
  60. Draga Anita, spremam se započeti zelenu kuru, uglavnom mi sve namirnice i cjelokupan način prehrane odgovaraju osim što već vidim da će mi jako faliti voće, ali valjda ću i to nekako preživjeti :). No, imam jedno pitanje. Gledam dozvoljene i nedozvoljene namirnice i ne nalazim gljive , kakav je stav prema njima ? Smiju li se jesti gljive (šampinjoni, bukovače) ili su one zabranjene ? Oprosti unaprijed ako je već bilo ovo pitanje ili ako negdje piše ali nisam uočila. Hvala !

    OdgovoriIzbriši
  61. Branka, gljive se inace jedu u lchf prehrani, ali zelena kura je detox i ciscenje organizma od raznih procesa vrenja pa je efektivnije ako se izostave gljive :)

    OdgovoriIzbriši
  62. Jel se moze jesti praziluk i rajcica na zk? Citala sam na forumu da neke jedu, ali ovdje ih nema na spisku. Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  63. mozete jesti poriluk, rajcicu, luk i bijeli luk. ovo povrce sadrzi nesto vise UH nego zeleno lisnato povrce ali to su ipak sve male kolicine i ne smetaju :)

    OdgovoriIzbriši
  64. Anita , hvala na odgovoru, preskočiti ću onda gljive.
    ali evo pišeš da može i malo rajčice iako nije zelena pa ću se sa njom malo nadopuniti :)

    OdgovoriIzbriši
  65. anita evo mene opet k vama i da opet sa osipom.. eto ja više neznam šta da radim.. nemogu vjerovati da mi se to ponovo događa..i svaki put isto.. uopće nemogu nikako da kraja provesti tu zelenu kuru kad mi se taj osip stalno pojavljuje.. znam da ste mi u prošlom postu napisali da se možda tijelo čisti, pa da mi trebalo i dalje držati zelunu kuru bez obzira na osip.. al ja neznam koliko je to pametni, bojim se da mi se jako ne proširi.. uff sad sam stvarno žalosna, baš nemam sreće..:-(((

    OdgovoriIzbriši
  66. e da i još nešto sam se sjetila sad..dali je moguće da se meni taj osip javlja od konzumacije previše jaja?? u zadnje vrijeme ih jedem dosta, svaki dan, pa mislim da sam se možda "predozirala" jajima, da se tako izrazim.. jer koliko ja znam mislim da nisam alergićna na jaja.. jer i prije kure, sam ih jela redovito ali naravno ne u takvim količinama kao sad.. eventualno bih pojela 2jaja tjedno, a sad ih jedem svaki dan.. neznam eto to mi je palo na pamet.. stvarno sam već oćajna..

    OdgovoriIzbriši
  67. zalosna, ako je tako onda je najbolje da odes lijecniku. lijepo neka te pregleda i neka ti napravi alergijske testove ili sto vec lijecnik odredi da treba. nema smisla da se i dalje uzrujavas ne znajuci sto ti je.

    OdgovoriIzbriši
  68. da, mislim da ću to i napraviti.. to će biti najpametnije.. da, samo da vas još jednom pitam, dali može to ipak biti od jaja?? da budem mirna, da nije nešto opasno.. idem svakako doktoru, ali mogu tek u pon, sutra praznik, vikend..

    OdgovoriIzbriši
  69. tko je alergican na jaja, taj je alergican i na najmanju kolicinu jaja u hrani a ne na odredjeni broj pojedenih jaja.
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  70. Pozdrav, sve pohvale blogu. Zanima me koliko voće gubi (i gubi li uopće) hranjive tvari u dodiru s metalom? Čuo sam da pr. limun izgubi do 70% antioksidansa ako se reže metalnim nožem.

    OdgovoriIzbriši
  71. Poštovanje, krenula sam danas sa zelenom kurom pa me zanima da li je dozvoljeno suncokretovo ulje?

    OdgovoriIzbriši
  72. molim vas recite mi dali s smije jesti jabuka u zelenoj kuri i koliko.unaprijed se zahvaljujem.nekada me traži da pojedem jabuku,skoro svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  73. giuseppe nije mi poznato da li se dogadjaju kakve promjene u vocu kod dodira sa metalnim priborom :/

    suncokretovo ulje kao ni druga biljna ulja se ne preporucuju jer nisu zdrava. procitajte post "sto su masnoce i kolestrol".

    u zelenoj kuri se ne jede voce zbog visokog sadrzaja secera. ali ako vam tijelo bas trazi jabuku, a vi onda pojedite jednu manju zelenu kiselu jabuku.

    OdgovoriIzbriši
  74. POŠTOVANA ANITA JAKO VAM JE SUPER BLOG I DUGO SAM NA ZELENOJ KURI I SUPER MI JE NEKADA IMAM NEKU ŽELJU ZA JABKOM ALI NEKAK IZDRŽIM,NEJEDEM PUNO NPR.UJUTRO ZA DORUČAK DVA JAJA I MALO PANCETE ILI NEKADA DOBAR JUTARNJI KRUH SA MASLACEM I ZA RAUČAK NEKO MESO NAJČEŠČE PILETINA ILI RIBA SA SALATOM, DALI MOGU JESTI JABUKE??????
    ZMAN DA JE GLUPO PITANJE,JER NEMA U ZELENOJ KURI JABUKE ALI POŠTO NEJEDEM PUNO BAR JA MISLIM, DALI SMIJEMJABUKE ONDA JESTI I KOLIKO?DA I POPIJEM JEDNU KAVU NA DAN.UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM.POZDRAV ANITA.

    OdgovoriIzbriši
  75. MOLIM VAS DRAGA ANITA RECITE MI DALI KADA SE POJEDE JABUKA, KOJOJ SE NEMOŽE ODOLITI DALI ZABLOKIRA MRŠAVLJENJE U ZELENOJ KURI.KOLIKO ORGANIZMU TREBA DA SE OPORAVI OD JEDNE JABUKE U ZELENOJ KURI,NADAM SE DA ME RAZUMIJETE ŠTA HČU REČI,KOLIKO SMETA JABUKA I DALI BLOKIRA MRŠAVLJENJU.HVALA VAM.

    OdgovoriIzbriši
  76. draga obozavateljice jabuka :)
    u principu se u zelenoj kuri ne jedu jabuke zbog sadrzaja secera, a secer izbjegavamo da bi smo dobili sve te pozitivne ucinke od zelene kure.
    ako bas toliko zelite jabuku a bojite se da ce vam zaustaviti mrsavljenje, jedini je nacin da isprobate sami. ne djeluje voce svakom jednako. probajte jesti jabuku pa ako ste sat-dva nakon toga gladni i trazi vam nesto slatko, to znaci da vam je jabuka utjecala na podizanje a onda i na naglo padanje secera u krvi. u tom slucaju vam je najbolje izbjegavati. a ako vam jabuka ne izaziva brzu glad onda vam mozda nece smetati ni za mrsavljenje. uzmite je radije iza jela nego na prazan zeludac.
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  77. draga Anita hvala na brzom i iscrpnom odgovoru, pokušat ču tako kako ste mi savjetovali,ali ja znam da modu izdržati pa neču bar još neko vrijeme jesti jabuku,dokle god mogu izdržati, jer upravu ste da nakon jabuke sam brzo gladna, a to nije dobro.
    hvala vam i ljep pozdrav :-)

    OdgovoriIzbriši
  78. draga anita, evo mene opet k vama, i sa starim problemom.. prije sam vam se javljala zbog onog osipa kad sam provodila zelenu kuru.. kao što ste mi i savjetovali otišla sam doktoru, vađenje krvi i nalaz mi je odličan:-)) doc. mi je prepisala neku mast i dala tablete protiv alergije.. prekunula sam sa zelenom kurom i sad imam reduciranu prehranu,pazim kaj papam,izbjegavam uh, ali unosim i voće i mlječne proizvode, i vodim si dnevnik prehrane, i svaki dan unosim oko 50-70guh!! e sad, naravno opet mi se pojavio osip i sad sam se sjetila da možda to može biti od multivitaminskuh šumeća?? sad baš gledam kaj piše na njima:dijetetski proizvod sa sladilima!!!! a znam da sam čitala da sladila uzrokuju osip!! dali sam u pravu?? opće nisam obraćala pažnju na te šumeće, tek sam se sad sjetila da mi se možda osip pojavljije zbog toga!?? jer ja te šumeće pijem već dugo, mislim da oko 4mjeseca, jer sam stalno na nekoj dijeti, pa ono da unesem još neke vitamine i tako..
    mogu vam napisati sastav:regulator kiselosti:limunska kiselina, kalijev hidrogenkarbonat,zamjena za šećer:sorbitol,tvar protiv zgrudnjavanja:kalcijev karbonat,regulator kiselosti:natrijev hodrogenkarbonat,aroma, škrob,tvar protiv zgrudnjavanja:magnezijev karbonat, vitamin c, sladilo:natrijev ciklamat,prah crvene cikle, niacin, sladilo:natrijev saharin, vitamin E, pantotenska kiselina...itd.. jooj pa tu ima puuno sladila.. sad ću to odmah izbaciti pa se nadam da je to razlog osipu..

    OdgovoriIzbriši
  79. draga zalosna, sjecam se da sam ti savjetovala da izbacis konzerviranu hranu i sumece tablete, s time sam mislila da je dobro izbaciti sve umjetne stvari i razne kemikalije iz prehrane. jedi sto vise prirodnih proizvoda pa ces dobiti dovoljno vitamina i minerala iz hrane. meso, jaja, riba, maslac, mlijecno, iznutrice, povrce, to ti je hrana najbogatija hranjivim tvarima. od mlijecnog je bolje da jedes jogurte a ne obicno mlijeko jer je obicno mlijeko teze za probavu od jogurta. dobro je da si napravila nalaze i da znas da ti zapravo nije nista.
    te tablete i kremu koje si dobila, kako ces ih uzimati, da li samo kad ti se pojavi osip ili i inace?

    OdgovoriIzbriši
  80. anita ovo je bilo brzo:-)) ma mislim ih koristiti samo kad mi se pojavi osip.. mislim da je tako bolje.. inače, uvijek izbjegavam tablete, općenito posjete doc.jer me boli grlo i tako.. to riješim čajem, limunom i medom:-))nikad ne uzimam nikakve tablete ni protiv glavobolje,ni bolova.. nemam ni fala bogu problema s time.. kad me nešto malo boli, pretrpim to i prođe..evo ne sjećam se kad sam zadnji put popila neku tabletu:-)) da, jedino sad te šumeće..ja sam upće zaboravilo na to.. mislila sam da je ok uzimati, pogotova kad ste na dijeti, ono da vam se imunitet digne.. opće nisam razmišljala, zapravo nisam mislila da su šumeće toliko natrpane tim sladilima..
    eto drago mi je zbog nalaza jer su super!! jako bi se voljela vratiti na zelenu kuru, jer sam se super osjećala i uvjerena sam da je to ispravan i zdrav način prehrane:-)) ništa, izbacit ću te šumeće (tako mi je žao što se nisam ranije sjetila na to) i pratiti situaciju.. nadam se da su te šumeće stvarno jedini krivac tomu..

    OdgovoriIzbriši
  81. Draga Anita, da li veća količina limuna ( npr 3-4 kom dnevno ) utječe na efikasnost zelene kure, isto tako da li je mak kao namirnica dozvoljena u prehrani?

    OdgovoriIzbriši
  82. draga anita, je naprosto nemogu vjerovati svojim očima.. sad čitam deklaraciju na bočici stevije u tekućini, koju koristim već 1god!! i piše sastav: na eng: acqua, stevia rebaudiana bertoni, acido citrico, E211!!!!! jao a ja kupila steviju jer neželim koristiti šećer ni sladila i ostale aditive, a upravo se u mojoj steviji(koja bi trebala biti zdrava) nalaze mti isti adetivi!! i onda se ja pitam od kud meni osip??!! nemogu vjerovati!! a ja uopće nisam ni pomislila da bi se to moglo nalaziti u steviji, eto sve dok danas nisam išla manijakalno čitati sastave svih namirnica koje imam kod kuće!! a na zadnje bi pomislila na steviju!!!:-((( kakav je to opće aditiv?? nešto malo googlala, nema baš puno toga, pinim imenom natrijev benzoat kao sredstvo protiv zgušjavanja i kao konzervans, ali štetan!!!! ma od danas pijem običnu tursku kavu bez ičega, u početku će biti gorko al priviknut ću se!! sve ću pobacati!! ma užas!! baš sam jadna..

    OdgovoriIzbriši
  83. malo sam razočarana,jer ne dobivam odgovor,koji mi je vrlo bitan,limun u većim količinama i mak u kruhu,da ili ne

    OdgovoriIzbriši
  84. zalosna, cula sam za tu tekucu steviju da sadrzi E211, to je konzervans koji moze izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba u obliku napada astme i osipa! vidis kako je pozitivno da si pregledavala sadrzaj namirnica koje koristis i nasla si sama sta ti moze smetati! to je strasno koliko puno raznih kemikalija industrija trpa u sve moguce namirnice. sad to lijepo sve izbaci i prati hoces li opet dobivati osip, i javi mi kako ide.

    OdgovoriIzbriši
  85. marija, limun sadrzi odredjenu kolicinu UH pa ga je dobro svesti na minimum, znaci jedan komad u toku dana je okej. mak se isto moze koristiti u malim kolicinama, kao dodatak nekim jelima :)

    OdgovoriIzbriši
  86. Draga Anita hvala lijepo na odgovoru, naime posumnjala sam jer sam već desetak dana na zelenoj kuri i krenulo je izvrsno,no zbog nekih viroza povećala sam uzimanje limuna na 3 do 4 na dan i efekti su stali.Za mak sam pitala,jer mm ne podnaša kokos,pa sam ja u dobar jutarnji kruh za njega napravila mješavinu oraha(više)i maka(manje).Inače sam jako zadovoljna kurom i iz nekih osobnih iskustava sam uvjerena da je ispravna,kao i cijeli način prehrane i života.puno pozdrava! Marija

    OdgovoriIzbriši
  87. Molim Vas lijepo da mi odgovorite,da li je kod dijabetesa tipa 2, potrebno prvo provesti zelenu kuru,ili je dovoljno prijeći na LCHF način prehrane?

    OdgovoriIzbriši
  88. marija ne morate stavljati kokosovo brasno u kruh ako vama ili suprugu ne odgovara, mozete umjesto toga malo povecati kolicinu sjemenki i badema.

    OdgovoriIzbriši
  89. kod dijabetesa je dovoljno drzati se LCHF prehrane. treba voditi racuna ako se piju lijekovi, da se kod ove prehrane potreba za lijekovima smanjuje pa je dobro konzultirati se sa lijecnikom i redovno pratiti vrijednost secera u krvi.

    OdgovoriIzbriši
  90. draga Anita veliki pozdrav i ZK je odlićna, super mi ide i jako sam zadovoljna zaista sve pohvae.
    molim va htjela bi vas pitati dali je dozvoljeno jesti šipak???????unaprijed se zahvljujem.

    OdgovoriIzbriši
  91. draga Anita danas sam si napravila kokos puslice to je recept s bloga,recept glasi 2šalice kokosa,4bijelanjka,1 čaša splenda(ja sam stavila 1žličicu u prahu natrena, jer nisam još nabavila splendu),2 žlice vode.
    nepiše pa neznam dali je to dozvoljeno u ZK,a organizam nekada traži nešta slatko,inače ču praviti bez splende(kod mene natrena)jer mislim da bi bilo dovoljno slatko i bez toga.dosada sam pravila kokos kuglice, ali malo za promjenu.
    UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM.I MOLIM VAS GDJE IMA JOŠ RECEPTA ZA ZELENU KURU.POZDRAV :-)

    OdgovoriIzbriši
  92. sipak isto ima secera kao i vecina drugog voca pa nije pogodan za zelenu kuru.

    slatkise koji se prave od kokosa i jaja su u redu ali nastojte ne koristiti vece kolicine umjetnog sladila. ako nesto morate zasladiti uzmite steviju.

    recepte koje inace koristite mozete prilagoditi za zelenu kuru, samo izbacite brasno i mlijecno. nesto recepata ima ovdje, neki su obicni lchf a neki su zelena kura http://www.forum.hr/showthread.php?t=578870

    OdgovoriIzbriši
  93. draga Anita,eto da nebude uvijek "žalosna" ja sam inače Iva:-))imam pitanjce u vezi gljivice Candide.. znam da si mi već prije, kad sam ti se javila po prvi put u vezi osipa, napisala da možda imam tu Candidu pa da se ona manifestira u obliku osipa.. dosta sam goooglala i našla jedan test za candidu, koji se može napraviti kod kuće i koji je (barem tako piše) dosta pouzdan.. to je onaj test sa slinom, neznam dali si upoznata sa tim? uglavnom, treba u času čiste vode, u jutro kad se probudite, ispljunuti slinu i ostaviti tako 15min..ako se slina zadrži na površini ili se otopi sve je u redu, međutim ako se stvore trake. niti sline i spuštaju se prema dolje ili ako slina padne na dno postoji mogućnost da imate previše candide u tijelu.. i eto ja sam to napravila i pokazalo se to na što sam i sumnjala, da imam valjda previše candide.. eto i našla sam na brojnim stranicama upravu ovakvu dijetu kakvu ti preporučaš za suzbijanje candide.. a imam i dosta simptoma koji upučuju na tu gljivicu..već sam ti i pisala o tome, nadutost,jako slaba probava, sad taj osip koji mi se neprestano pojavljuje, neredovie menstrruacije, umor, razdražljivost.. e sad, mene zanima dali znaš koliko su pouzdani ti testovi za kod kuće?? i pretpostavljam da se to može ispitati i laboratorijski ali ja da sad dođem svojoj doc, i da joj to ispičam, ona bi me samo bljedo gledala i rekla da previše filozofiram.. možda i da, ali ovo me stvaarno već živcira i nemogu to više trpjeti.. sad ću se lijepo hraniti po tvojoj zelenoj kuri i pokušat ću uništiti tu gljivicu a osip,a pretrpjet ću, ako se ona tako samo buni jer joj nedam uh, onda mi nemože ništa biti.. samo me zanima nakon koliko vremena je mogu suzbiti, koliko to traje?? hvala ti unaprijed na svim savjetima:-)

    OdgovoriIzbriši
  94. draga anita, neznam dal sam ti već poslala komentar ili ne,ja sam mislila da jesam, al vidim da nema tvojeg odgovora, tako da valjda sam nešto krivo stisnula pa ti ni nisam ništa poslala.. samo da ti javim da ni izbacivanje stevije znog konzervansa i šumećih tableta nije ništa pomoglo.. opet me taj osip prati.. sjetila sam se da si mi prije pisala da moguće da imam Candidu pa bih kao trebala izdržati neko vrijeme s tim osipom pa da uništim tu gljivicu, jer se ona hrani uh.. e sad mene zanima koliko bi to vremena trebalo da ona nestane?? iskreno, pokušala sam ovaj put da izdržim barem 4dana s tim osipom, ali to se tako brzo širi, da me je jednostavno strah držati to duže.. napravila sam inače jedan kučni test za candidu, neznam dal ti je poznat, onaj sa slinom, uglavnom prema testu izgleda kao da imam više candide u tijelu.. e ja sad samo to pretpostavljam jer neznam koliko je ovaj test pouzdan(makar piše da je dosta pouzdan).. i sad sam opet na početku, stalno se vrtim u krug i nikako da skinem te kile.. stvarno sam već očajna..

    OdgovoriIzbriši
  95. draga Anita,imam jedan veliki problem moj muž i mama mi stalno kvocaju da mi netreba dijeta a ja imam napuhan stomak a to me jako živcira inače mi je sve dr ok, osim trbuha,sve mi dozvole da jedem iz zelene kure jedino kruh, tjeraju me da jedem kruh koji moja mama pravi od domačeg kvasa,integralnog brašna i doda malo sjemenki suncokreta i lana.molim vas pomozite mi dali mi jedna šnita na dan može štetiti znam glupo je pitanje,kada u zk nema takvog brašna.jako sam tužna a tsko mi je super krenilo i bila sam prezadovoljna, inače imam problema sa štitnjačom koja mi ubrzano radi, pa i od nje mršavim svugdje osim samo u trbuhu, kada se najedem ko trudnica mi iskoči trbuščič, ja jesam majka male curice koja ima 9mj.pijem ljekove za štitnjaču.
    ppoommoozziittee mmii.unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  96. ako vam se stomak napuse nakon sto jedete kruh (a ne napuhuje se nakon druge hrane) onda je to znak da vam taj kruh smeta zar ne? u tom slucaju ga jednostavno preskocite i recite ukucanima da vam smeta, neka i sami pogledaju kako vam iskoci stomak.
    osim toga ako inace imate problem napuhivanja stomaka onda bi vam zelena kura dobro cinila, da izdrzite nekoliko tjedana a onda poslije mozete probati jesti malo kruha od kiselog tijesta i pratiti kako vam tijelo reagira. mozda ce vam odgovarati.
    najbolje je da slusate svoje tijelo a svima drugima lijepo objasnite da vas ne prisiljavaju jesti hranu od koje vam nije dobro.

    OdgovoriIzbriši
  97. Draga Anita,
    Već sam više od 8 nedelja na ZK (bez "prekršaja" osim možda malo domaćeg ajvara i 3-4 puta šumske pečurke) i u početku sam skinula 1-2 kg, a potom ništa...
    Treba li da izbacim orašaste plodove?
    Pozdrav,
    Magdalena

    OdgovoriIzbriši
  98. magdalena, kod vas je nesto zapelo, mozda ima veze sa hormonima? izbacite orasaste plodove i kruh od sjemenja ako ga koristite. uzimajte samo jaja, meso, ribu i zeleno povrce. ovo bi svakako moralo dati rezultate. o kolikom visku kila se radi? kako je sa tjelesnom aktivnoscu?

    OdgovoriIzbriši
  99. Visoka sam 159 cm i teška 58 kg. Letos sam uz LCHF i povremene ugljikohidratne ispade od maja do avgusta sa 60 došla na 56. U avgustu i septembru sam vratila par kilograma, verovatno "zahvaljujući" kikirikiju, mlečnim proizvodima i spomenutim ispadima.

    Prilično sam aktivna - do juna sam išla na aerobik-pilates, preko leta plivala, a u poslednjih 5 nedelja sam po čitav dan na nogama zbog posla.

    Volela bih doći do oko 54 kg, i to održavati.
    Na ZK sam od 13. septembra, bez ispada, znači 7 i pol sedmica (malo sam se bila preračunala).
    I da, subotom uveče izlazim u grad i pijem vino :D

    Smem li jesti domaći ajvar koji mi je mama pravila od zelenih paprika, plavog patlidžana, maslina i običnog suncokretovog ulja?

    OdgovoriIzbriši
  100. I da, ginekolog mi je rekao da mi je levi jajnik uvećan i ima nekakve ciste, veće nego što je uobičajeno za policistične jajnike...

    OdgovoriIzbriši
  101. magdalena to je tih zadnjih par kilograma koje je svakome tesko skinuti. vi zapravo imate normalnu tjelesnu tezinu, normalno je da tijelo ima odredjenu kolicinu masnog tkiva i nastoji to zadrzati.

    jedino sto mozete uciniti je da budete uporni i nastavite sa prehranom bez mlijecnih i orasastih proizvoda i da povecate malo tjelesnu aktivnost. svakodnevna aktivnost pri kojoj ce vam se blago ubrzati puls je najbolja za sagorijevanje masnoce.

    ajvar u malim kolicinama mislim da nece smetati jer je to ipak samo povrce.

    OdgovoriIzbriši
  102. Draga Anita, ima već 3 sedmice kako nisam jela kruh, dakle od danas izbacujem i orašaste plodove - tešim se da je to samo na neko vreme... :)

    Znam da mi je razmera visine i težine normalna, ali imam problem što mi se salo taloži prevshodno na stomaku i struku, a to osim što nije lepo, nije ni zdravo.

    Bila sam na nekom testiranju što rade konsultanti Herbalife. Ne kažu oni odmah ko su i šta hoće, nego kažu: Da li želite da saznate nešto više o stanju vašeg tela i o pravilnoj ishrani? Ja sam odmah rekla: Moja ishrana se bazira na proteinima i mastima, i ako ćete me uveravati da treba da uzimam UH, nemojte traćiti ni svoje ni moje vreme.

    Uglavnom, tamo su mi nekako izmerili da imam velik procenat masnoće oko unutrašnjih organa, srednje velik procenat mišića i nedovoljno vode. Stanete na neku vagicu, istog oblika kao obična kućna vaga, i ona kao očita koliko imate mišića, masnoće i vode u organizmu. To sve naravno s ciljem da vam na kraju uvale neki svoj proizvod, navodno idealni proteinski doručak u prahu s raznim aromama, koji se smućka s mlekom - što sam ja glatko odbila i odbrusila da je to prepuno sranja nakon što sam pročitala deklaraciju :DDD

    Znate li nešto o tome, koliko to merenje ima veze s mozgom?

    OdgovoriIzbriši
  103. magdalena i ja sam se mjerila na jednoj takvoj vagi, i mislim da je to vrlo interesantno, da izmjeri tocno koliko se ima masnoce i misica u tijelu. odredjeni postotak masnog tkiva je normalan, ali opet ovisi gdje se nalazi, da li je rasporedjen na cijelom tijelu ili uglavnom nakupljen oko stomaka sto onda nije dobro. vjerujem da te vage ne lazu, ipak je tehnika napredna stvar danas pa ako se koristi u prave svrhe moze biti od velike pomoci. a kad je koriste prodavaci herbalife praskova, ma, iskomentirali ste i sami...

    javite kako ce vam ici ova malo rigoroznija varijanta ZK, i pokusajte uvesti tjelesnu aktivnost svakodnevno. to nemora biti neki avancirani trening, dovoljno je i brzo hodanje kod kojeg se zapusete i malo zacrvenite u licu :)

    OdgovoriIzbriši
  104. Svake pohvale na vašem divnom blogu i savjetima!
    Mene zanima MED,koliko je preporučljiv?
    UH ne jedem nikako osim u orašastim plodovima,naime u zadnje vrijeme imam želju za slatkim i uzmem med sa orasima ili bademima.
    Zanima me koliko mi to koči mršavljenje?

    PUNO HVALA

    OdgovoriIzbriši
  105. draga Iva! oprosti sto nisam odgovorila, tvoji komentari su mi nekim cudom zavrsili medju "nezeljenu postu" pa ih nisam vidjela. uopce neznam zasto, dosada mi niciji komentari nisu tamo zavrsili :/

    cula sam za taj test sa slinom ali nisam isprobala i nemam informacije koliko je pouzdan. ali znam da jako mnogo osoba ima candidu zbog nepravilne prehrane, previse secera/UH, brze hrane, stresa i pretjerane upotrebe antibiotika.

    dijeta za suzbijanje candide bi trebala trajati 1-2 mjeseca. bilo bi dobro povremeno uzimati neko sredstvo za jacanje imuniteta, kao npr biljku echinaceu. trebala bi svaki dan uzimati i probiotike (lakto-bakterije) koji pomazu da se izgradi zdrava crijevna flora, u tabletama, prasku ili kao domaci kiseli kupus ili drugo ukiseljeno povrce.

    za osip neznam sta bi ti rekla. ako si napravila testove i nemas nikakvu alergiju, a doktorica te nije slala na neke daljnje pretrage, onda valjda nije mislila da je to nesto opasno. mozda ti je osip stvarno od gljivice, jer ti nestane svaki put kad jedes UH koji su hrana gljivicama. mozda bi trebala izdrzati dulji period s ovom prehranom, za par dana ne mozes imati nikakve rezultate jer dijeta protiv candide traje 1-2 mjeseca.

    OdgovoriIzbriši
  106. u vezi uzimanja meda sa orasima i bademima: med jeste puno zdrav ali je i puno sladak pa je moguce da zakoci mrsavljenje. ali mozete isprobati i sami i pratiti kako ce vam tijelo reagirati.

    OdgovoriIzbriši
  107. mozete mi slobodno ostavljati pitanja pod najzadnjim objavljenim postom, sigurno je tako lakse nego traziti zelenu kuru ili neki drugi post s kojim pitanje ima direktne veze :)

    OdgovoriIzbriši
  108. e polako djevojke,Herbalife-om mi se bavi jedna jako bliska osoba i iako ga ja nekoristim i nisam pobornik nikakvih praškova pa tako niti njihovih moram priznati da su neki ljudi u mom okruženju smršavili po trideset kilograma s njima, koristeči ga već godinama imaju istu kilažu.A za prašak s okusom čokolade,jagode i vanilije oni tvrde da nije kemija već da je napravljen po staroj japanskoj recepturi,odnosno da je iz mnogih namirnica izvučeno ono najbolje,zatim osušeno (nemam pojma na koji način)i da je tako u principu došlo do praška.Koliko je on zaista zdrav NEZNAM.ali svijedok sam mnogih koji su skinuli jako puno kila i još uvijek ih održavaju s Hrbalifeom.Navodno u tom njihovom shake-u ima samo 200 kilo kalorija,a energetske vrijednosti koliko bi bilo u hrani,ali pravilnoj koju pojedete 2000 kilo kalorija.pogledajte web stranicu njihovu http://www.herbalife.hr/

    OdgovoriIzbriši
  109. Pozdrav Anita,
    divan blog, za mene pravo otkrice. Molim vas za savjet.Nemam problema sa kilogramima i ne bih zeljela smrsaviti, na visinu od 169cm imam 55 kg, 30 godina i dvoje djece, ali pri nedavnom mjerenju postotka masnog tkiva ispalo je da ono iznosi 32%, a da je normalno oko 20%, sto me je zabrinulo.Kako da ne smrsam a da se rijesim toga

    OdgovoriIzbriši
  110. mina, prema informacijama koje ja imam, za zene je normalno imati 23-34% masnog tkiva na tijelu. ako bi ste se bavili sportom mogli bi ste povecati misicnu masu i time smanjiti postotak masnog tkiva. ali nemate se vi sto zabrinjavati oko kilaze i masnog tkiva, samo jedite zdravo i hranjivo da odrzite dobro zdravlje :)

    OdgovoriIzbriši
  111. kika, vjerujem da su mnogi smrsavili sa praskovima, vjerujem cak da je ponekad bolje popiti neki takav shake kad nemamo prilike pojesti normalan obrok nego kupiti neko industrijsko smece. ali na duze staze se hraniti na taj nacin... neznam, koliko prirodno je jesti praskove kad imamo pristup prirodnoj cjelovitoj hrani?

    OdgovoriIzbriši
  112. Hvala puno Anita, e upravo su i meni ti iz Herbalifea mjerili taj postotak masnoce i uvjeravali me da ce mi se sav taj visak uz pomoc njihovog praska pretvoriti u misicnu masu, da cu biti puna energije, da ce mi koza zablistati...Malo mi je falilo da nasjednem, ali kada su mi rekli da je to na bazi soje, odustala sam zahvaljujuci vama i onome sto sam procitala o soji na vasem blogu, hvala jos jednom!

    OdgovoriIzbriši
  113. dakle oni tvrde da je normalno imati 20 % masnog tkiva u tijelu... hm.. e to je to na sta sam ja ljuta, kako god se industrija lijekova sve vise okrece zdravima, jer im nije dovoljno zaradjivati na bolesnima, tako se industrija mrsavljenja ne obraca vise samo osobama prekomjerne tjelesne tezine nego i mrsavim osobama, samo da zgrnu lovu :/

    OdgovoriIzbriši
  114. Evo našla sam i ja svoj papirić. Meni su u Herbalife izmerili:

    masti - 32,4 %, a kao ne bih smela imati više od 22, i to je kao katastrofa što imam 32,4
    viscelarne masnoće - 6,7
    mišići - 34,7, a ok je od 32 do 38
    voda - 49,3, a ok je 50-55, i kao mnogo mi fali vode i treba da je pijem otprilike non-stop od ranog jutra
    bazalni metabolizam 1569, idealno je više od 1200

    E pa sad sam besna što su me naplašili da imam preterano mnogo masnoće, a u stvari je 32,4 sasvim ok...

    OdgovoriIzbriši
  115. naravno da je to sasvim okej magdalena. sa svih strana nas plase debljinom i bolescu, a sve sto nam savjetuju da jedemo vodi upravo ka debljini i bolesti. a onda nastupa industrija lijekova i preparata za mrsavljenje koji treba da nas spase.

    OdgovoriIzbriši
  116. ej Anita, nemam pojima zakaj ti se moj komentar tamo svrstao, baš čudno:-(( al nema veze, glavno da si mi ti ipak odgovorila:-) sad sam malo na knap s vremenom, imam puno posla s faxom, pa ne stignem hodat po pretragama.. to bi za čas trebalo biti gotovo, a onda ću se malo više posvetiti sebi i otkrit ću ja taj uzrok!!:-) otići ćum dermatologu i na ispitivanje za alergene, nešto se bude otkrilo..eto baš mi je žao kaj mi se to događa, al nadam se da će se to smiriti, pa da ću napokon moći normalno krenuti sa LCHf-om i zelenom kurom.. stvarno bih htjela učiniti nešto dobro za svoje zdravlje i tijelo, a uvjerena sam da je ovo ispravan i zdravi način prehrane:-) a ništa, hvala ti što si mi strpljivo odgovarala na moja pitanja u vezi tog prokletog osipa, puno si mi pomogla.. ma uništit ću ja tog malog gada;-) pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  117. Draga moja Anita, moram sa vama podeliti svoju radost. (Nećete mi, nadam se, zameriti što vam se ovako obraćam, ali mi smo sada već stari znanci :D )

    Danas sam nakon 9 sedmica zelene kure jela slatko, tortu - došlo mi i gotovo. I zaključila sam da je zelena kura apsolutno uspela, jer nakon toga nisam imala neizdrživu želju da se natrpam šećerom, naprotiv! Imala sam želju da pojedem nešto mesno i masno i kisele krastavce :D
    Čak i pre sat vremena, dok sam šetala među rafovima u Merkatoru, nisu me mamile police sa slatkišima, naprotiv: pošla mi je voda na usta kad sam ugledala nareckane mesne proizvode na promotivnom pultu :D

    Smatram se izlečenom, i nastavljam sa LCHF-om ili zelenom kurom, videću sutra. :)

    OdgovoriIzbriši
  118. draga magdalena naravno da smo vec stari znanci, mogle bi preci i na ti :)
    bas mi je drago da si zadovoljna, to je zaista znak da je kura uspjela :)
    puno pozdrava,

    OdgovoriIzbriši
  119. pozz mene zanima kako da krenem ova zelena kura je ok ja imam jako puno kila za skidati visoka sam 160 a imama 103kg znam ali eto sve što skinem opet vratim trebala bih za 6mjeseci iči u postupak potpomognute pa se bojim dali če zelena kura imati negativan učinak na sve to ,savjetujte me kako krenuti ,čitam vas več par dana i krenula sam ali sam zgriješila sa kruhom ,hvala bogu kod nas ima sve iz domačeg uzgoja,svinjetina prerađena u kobasice,kuleni,krvavice čvarke,zečetina,kiseli kupus,cikla,piletina dali je to ok da krenem s time da zaboravih i jaja ,to je sve domače 100%,pozz i još jednom čestitke na super blogu...

    OdgovoriIzbriši
  120. josipa nadam se da ste krenuli s ovom prehranom. sreca da imate toliko domace zdrave hrane, sve sto ste nabrojali je u redu. ovakva zdrava prehrana vam moze samo pomoci u procesu potpomognute oplodnje. u danskoj jedan ginekolog lijeci neplodnost i PCOS promjenom prehrane na low carb.
    lijep pozdrav i sretno,

    OdgovoriIzbriši
  121. pozdrav zanima me da li je ova zelena kura u principu Atkins jer mi je nešto vrlo slična??Hvala.
    Ana

    OdgovoriIzbriši
  122. Bok,

    Kod mene se više toga spojilo u kratkom periodu pa mi je nakon prestanka dojenja i povratka na'sjedeći' vrlo stresan i nestabilan posao nastupila i perimenopauza, što je rezultiralo s 5 kg viška. Da to ne bi eskaliralo, odlučila sam započeti LCHF ishranu. Sada ju provodim već 3,5 tjedna, no ne vidim neke velike rezulate: osjećam se dobro, malo je nešto nestalo s dupeta i bedara (ali samo meni primjetno), a nadam se da će uskoro krenuti i malo više na dolje. Nešto malo vrhnja i sira jesam konzumirala, ali ne u nekim većim količinama (više u formi začina, nego glavnog jela). Dobar jutarnji kruh je postao čak i muževa navika (strašno mu se svidio s indijskim oraščićima!) :)

    Trebam li na još nešto obratiti pažnju? znam da je taj mali gubitak zapravo najteži…

    I kako stojimo s bučinim uljem (kojeg obožavam na salatama i povrću) i bundevama? Idu li i to u lchf, ili čak u zelenu kuru?

    Srdačan pozdrav, i unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  123. @ ana, zelena kura je slicna atkinsu ali ima i razlike. prema atkinsu se jedu sirevi, u zelenoj kuri nikakvi mlijecni proizvodi. isto tako se ne uzimaju nikakvi umjetni zasladjivaci niti proizvodi koji ih sadrze kao sto kod atkinsa npr mnogi piju colu light i slicne stvari. izbjegavaju se kemikalije, razni dodaci koji se nalaze u industrijski preradjenoj hrani i zacinima. zelena kura nema glavni cilj mrsavljenje (kao sto je slucaj kod atkinsa) iako i do toga dolazi, vec ima glavnu svrhu ciscenje organizma.

    @ olivija, vi nemate veliki visak kila i to uvijek ide najsporije. medjutim ipak imate neke rezultate za 3 i pol tjedna, obratite paznju da se kile nisu ni nakupile u tako kratkom periodu. ne gledajte vagu nego centimetre, tijelo se cesto preoblikuje, misici su tezi od masnog tkiva tako da je moguce smrsaviti nekoliko kila i bez da vaga pokazuje. ako bas ne bi islo, obratite paznju na unos UH, smanjite mlijecne i orasaste proizvode. hladno presano bucino ulje je u redu za salate. bundeve su dosta slatke, radije se suzdrzite ako zelite rezultate.

    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  124. Dobar dan Ana,
    prije svega pohvale na Vašem blogu punom korisnih, logičnih i interesantnih informacija.
    Ljubazno molim pomoć pri izračunu potrebne količine P/UH/M za mršavljane - za mene koja imam 69 kg (168cm).... Nekakvom računicom (uz pretpostavku unosa od 1.130 cal dnevno) došla sam do računice od 70P/20UH/85m. Jesam li ja to dobro izračunala....

    Pored navedenog zanima me što se događa ako ne unosimo baš toliku količinu masti (osim potencijalne gladi)... ako nisam gladna ima li potrebe za tolikim količnama masti?...

    Unaprije hvala na odogovoru.

    OdgovoriIzbriši
  125. @ ivana, vi ste dobro izracunali i omjer P/UH/M je u redu, ali meni se cini da je to dosta malo kalorija a jos biste i smanjivali masti. probajte pa vidite kako vam ide. nece se nista dogoditi ako unesete manje masnoce ali vjerujem da cete biti gladni. to nije toliko puno masti kako se ovako cini, jer puno namirnica sadrze masnocu u sebi, znaci necete jesti 85 g maslaca ili kokosovog ili maslinovog ulja, vec cete dobiti tu kolicinu masnoce kroz jaja, meso, ribu, orasaste plodove, sjemenke, avokado, i druge namirnice.

    OdgovoriIzbriši
  126. jako mi se clanak svidja i zato bih vas zamolila da mi odg .. dakle imam 170 cm i 60 kg naizgled je to super. no medjutim mene jako muci stomak .. veliki sam ljubitelj slatka i ako se počnem debljat sve ode samo u stomak .. pokusavala sam odricanje i neke vjezbe ali brzo bih nakon toga odustajala kad bi vidjela da se stvarno nista nije promijenilo ..
    ovdje sam vidila prepuracate ugl jaja meso ribu zelenu salatu , ribe nisam bas neki veliki ljubitelj jedino kako je mogu pojest je ona u konzervi s povrcem ..
    e mene sad zanima posto sam jos u tim skolskim danima kako bih trebao izgledat taj moj jelovnik spram ovoga i gdje se to kokosovo ulje koje predlazete moze kupiti pa da pokusamo i s ovim .. jer bih se jako voljela rijesiti ovog kompleksa :)
    unaprijed hvala .

    OdgovoriIzbriši
  127. @ anon. ako vam se napuhuje stomak onda je najvaznije da izbacite zitarice i mlijecne proizvode. napravite kruh od badema i sjemenki, recept je ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/05/dobar-kruh-za-dobar-pocetak-dana.html
    inace kruhice i peciva mozete praviti na ovaj nacin http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/03/kako-peci-kruh-peciva-pizzu-i-kolace.html
    ovo je zgodno za ponijeti sa sobom u skolu, zajedno sa maslacem, kuvanim jajima, majonezom ili ribom iz konzerve.
    inace mozete u skolu ponijeti kuvana jela od mesa i povrca sa dosta maslaca i maslinovog ulja, spremljena u neke zgodne posudice sa poklopcem.
    ako ujutro izmiksate smoothie od raznog povrca, bobicastog voca sa dodatkom mljevenih badema, kokosovog ulja, prema receptu ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/12/raw-smoothie-zdravlje-iz-miksera.html
    mozete i to spremiti u bocu ili termosicu i ponijeti u skolu. ponesite i bajama i przenih suncokretovih i bucinih sjemenki za grickanje. kokosovo ulje potrazite u biljnim apotekama, ako ga nema zamolite tete koje tamo rade da ga naruce.
    jedite dosta masnoce maslaca, kokosovog ulja i maslinovog ulja, uz jaja, meso, ribu i povrce. juhe od kostiju su jako zdrave i dobre za nemirni stomak. kiseli kupus i domace ukiseljeno povrce takodjer. nakon mjesec dana mozete pokusati uvesti jogurt ili kefir pa vidjeti da li ce smetati stomaku. oni su vazni radi crijevnih bakterija - probiotika. nije lose ni uzeti probiotike u tabletama. pijte caj od svjezeg djumbira (naribajte malo djumbira u vrucu vodu, pocekajte par minuta i procijedite.)

    OdgovoriIzbriši
  128. dali se mozda u ovoj zelenoj kuri smije koristiti tune i ribe s povrcem iz konzerve , i kiseli krastavci ?

    OdgovoriIzbriši
  129. !!
    mogu reći da sam već 4 tjedna na zelenoj kuri, jedino što sam par puta pojela 4 jabuku.

    moj je problem slijedeći- kako sam kod prijašnjih "dijeta" navikla da moram manje jesti, to je i ovdje bio slučaj, doručkovala sam 2 jaja i neko povrće, ručak meso+povrće, koristila sam maslac, a večeru sam preskakala mada sam često bila gladna, ali što se desilo- nakon gubljenja 3-4 kg u prva dva tjedna kile stoje, a ja jedem jednako i ispod svojih kalorijskih potreba!
    a imam još za skinut nekih 8 kg i imam dosta body fat-a!tako da je ova dijeta idealna za mene!
    što je uzrok tomu?-premal unos protina cca 60g po kg mase! da podebljam proteine, masti unosim koliko mi treba i vidim da je dovoljno pošto nemam problema sa probavom!

    OdgovoriIzbriši
  130. Molila bi ako je moguce dobiti odgovor dal se smije jesti kiselo povrce kao krastavci kupljeni u ducanu i slicno ukiseljeno povrce u zelenoj kuri,hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  131. @ moze ako ne sadrze secer, provjerite sto stoji na deklaraciji.

    OdgovoriIzbriši
  132. Draga Anita,

    već 10 god bolujem od ulceroznog kolitisa. To je upalna bolest crijeva, vrlo neugodna..zbog nje imam krvave i gnojne izljeve i sluzave stolice popračene grčevima. Veliki problem s nadutošću i općenito sam dosta mršava, umorna, razdražljiva, nekad depresivna. Znam da je to zbog bolesti kod koje ni lijekovi baš puno ne pomažu. Zato tražim način kako da si i sama pomognem. Što misliš, da li zelena kura Ok kod bolesnih ljudi, pogotovo s bolesnim crijevima? Crijeva su sad u takvom stanju da se malo toga pravilno iskoristi a većina samo prođe. Molim pomoć!
    Unaprijed zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  133. @ prvo da ti kazem da ima pomoci i da je zelena kura dobra prehrana za ljude sa bolesnim crijevima. ali treba ju provoditi u fazama, o tome kasnije.

    problem sa lijekovima koje dobivas je taj sto oni suzbijaju simptome a ne lijece uzrok bolesti, kao uostalom i svi ostali sinteticki lijekovi. drugi problem je sto lijecnici nazalost ne poznaju nauku o povezanosti prehrane i zdravlja.

    najcesci uzrok upalnih bolesti crijeva je gluten iz zitarica. da li ti je tvoj lijecnik savjetovao da izbacis gluten? za pocetak procitaj ova dva posta

    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/03/osjetljivost-na-gluten-iz-zitarica.html

    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/nepodnosljivost-glutena-uzrok-mnogih.html

    znaci ti bi prvo trebala izbaciti iz prehrane sve sto moze iritirati tvoja crijeva i tvoj imunoloski sistem a to su prvenstveno zitarice koje sadrze gluten, a najbolje je u stvari izbaciti sve zitarice jer i one vrste koje ne sadrze gluten sadrze neke druge antinutrijente i nepotrebne skrobove koji opet izazivaju druge probleme. drugo sto treba izbaciti u tvom slucaju je mlijeko i mlijecni proizvodi (pogotovo industrijsko mlijeko).

    drugo na sto moras misliti je da uzimas hranu koja ce pomoci crijevnoj stijenki da zacijeli, kao i da stvoris ponovo zdravu crijevnu floru. zato je obavezno: kuhati juhe od kostiju (govedjih, kokosjih, ribljih) tzv temeljac i to piti svaki dan cesto u toku dana. ova juha zacijeljuje crijevnu stijenku. znaci meso koje se kuha obavezno mora biti sa kostima, i treba ga dugo kuhati najmanje 3-4 sata. u juhu se doda ono sto obicno ide: mrkva, luk, celer, sol, papar, moze i timjan ili persin. meso se jede uz juhu i svi oni dijelovi oko kostiju kao i kostana srz iz govedjih ili telecih kostiju. ovo je osnovno.

    kako ti ovo zvuci? da li mislis da bi zeljela na ovaj nacin promijeniti prehranu? ako da, napisat cu ti jos detalja sto mozes jesti i kako kuhati. u principu mozes jesti sve namirnice navedene za zelenu kuru, ali ispocetka treba voditi racuna o nacinu pripreme i kolicini povrca (jer moras izbaciti vlaknastu hranu na neko vrijeme dok prvi simptomi ne popuste). gladna neces biti jer ces jesti meso, ribu, zumanjke, juhe i to sve sa masnocom koja daje sitost.

    OdgovoriIzbriši
  134. Draga Anita,
    ovo zvuči obečavajuće! :) Iskreno, postala sam očajna..lijekovi definitivno ne pomažu ( kod mene niti ne suzbijaju simptome) a pozdano znam da su štetni. Vjerujem da je ključ u prehrani, zato sam ti se i obratila. Velika hvala što si tako brzo odgovorila i početak uz juhe mi se čini vrlo logičan i primjeren. Istina je da su sada crijeva u lošem stanju i sve me iritira i stalno sam na wc-u. :(
    Za početak, pročitavši tvoj zanimljivi i logičan pristup prehrani, već jučer sam izbacila sve UH i mliječno te se držim namirnica po ZK.
    Danas sam za ručak jela pureći file na maslacu i krastavce. Možda krastavci nisu najbolji izbor zbog vlakana, bar sad u početku dok se upala malo ne smiri...ali nisam znala što bih uz meso.
    Juhe bi vjerojatno najmanje iritirale ili ništa.
    Što bih još mogla?
    Do sada je liječnička preporuka bila samo prežgana juha, raskuhana riža...pa nakon toga kuhano bijelo meso po malo, kašasto i juha od mrkve.. od voća samo kompoti i ribana, odstajala jabuka te dvopek i bijeli prepečeni kruh.
    Nikad mi nisu savjetovali da izbacim gluten.

    Da li je ok umjesto mlijeka u kavu staviti rižino mlijeko?
    Da li ti je poznato sladilo agavin sirup? I da li je to ok?

    Svakako bih probala sa ovim načinom prehrane s tim da bih kasnije ubacila i ovaj posebni kruh,ali dosta kasnije.

    Do sada nikad nisam jela tolike količine mesa tj proteina. Bila sam sklonija makrobiotici i sirovom voću i povrću, a meso sam zamjenila tofuom i seitanom. Međutim, prije koju god izbacila sam soju iz prehrane kompletno. Ribu volim i jedem oduvijek kao i plodove mora.
    Ali konzumirala sam jako puno UH, doduše uvijek integralne i smeđu rižu...ali nije mi to baš puno pomoglo.

    Što je sa voćem i koje?

    Unprijed zahvaljujem na odgovoru

    Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  135. @ dijeta koju bih ti ja preporucila odvija se u fazama. ispocetka je izbor namirnica suzen, ali kako simptomi popustaju uvode se pomalo nove namirnice. molim te javi mi se na mail pa cu ti poslati detalje, prema fazama.
    puno pozdrava,

    OdgovoriIzbriši
  136. Imam dva pitanja. U gornjem tekstu piše da se kod zelene kure ne jedu mliječni proizvodi, a vi u komentarima preporučujete maslac? Da li se u zelenoj kuri maslac smije jesti ili ne?

    Dijagnosticiran mi je GERD i inače imam povećano lučenje želučane kiseline, pa se trenutno hranim Controlocom. Koliko može pomoći LCHF prehrana i na koje namirnice posebno treba pripaziti?

    OdgovoriIzbriši
  137. @ anon. u zelenoj kuri se koristi maslac, naveden je medju dozvoljenim namirnicama. nisu dozvoljeni svi ostali mlijecni proizvodi.

    problem sa zelucanom kiselinom je cesce taj da je imamo manjka nego viska. priroda je zelucanu kiselinu s razlogom stavila u nas zeludac, zato sto je neophodna za zdravlje. medjutim farmaceutska industrija zaradjuje miljarde na lijekovima za smanjivanje zelucane kiseline. bez kiseline zeludac ne moze normalno razgradjivati hranu sto rezultira losom probavom, losom absorpcijom hranjivih tvari, zgaravicom, plinovima, podrigivanjem...

    losa absorpcija hrane moze trajati godinama i dovesti do oslabljenja organizma i krhkih kostiju. nedovoljno zelucane kiseline pogoduje razmnozavanju raznih bakterija sto dovodi do akutnih i kronicnih upalnih stanja. itd.. itd.. mnogi ljudi su unistili zdravlje smanjujuci lijekovima vec nisku zelucanu kiselinu. zato bi bilo dobro da tocno utvrdite sto je zapravo vas problem. visak ili manjak?

    OdgovoriIzbriši
  138. Draga Anita,

    zaista me je oduševila ideja o ovakvoj vrsti ishrane i jedva čekam da je isprobam, te da vidim kakav će uticaj imati na moj organizam.
    Htjela sam te samo pitati za konzumaciju jedne namirnice, koja nije prethodno spomenuta. Naime, riječ je o Red Bull light/sugarfree. Na pakovanju piše da ne sadrži ni ugljikohidrate ni bjelančevine. Da li to znači da mogu da si dozvolim to zadovoljstvo s vremena na vrijeme, a da će efekti kure ostati nepromijenjeni?

    Unaprijed zahvalna i lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  139. @ maya, najbolje bi bilo da izbacis sve te kupovne napitke, to je krcato kemikalija, stetnih umjetnih zasladjivaca, umjetnih okusa i boja.. napravi sebi limunadu, mozes i sa mineralnom vodom, ili napravi caj od djumbira pa ohladi i imas ledeni caj.

    OdgovoriIzbriši
  140. Red Bull (bilo koja verzija) sadrzi aspartman koji je toliko "zdrav" da je zabranjen u Japanu..Ljudi tamo koriste stevia..Budete li sa vremena na vrijeme koristili bilo koju verziju brzih i ultra brzih UH svaki put ce upadati u abstinentnu ketozu i sve morati iz pocetka..Ako ste vec u potrazi za energetskim kickom potrazite gingseng ili ginko biloba ili pak artic gingseng root.Mada nema boljeg kicka od dosljednog LCHF...Sretno

    OdgovoriIzbriši
  141. Hvala na savjetima. U svakom slučaju ću pokušati izbjegavati u budućnosti!:)
    LP

    OdgovoriIzbriši
  142. Draga Anita, čitam vaš blog i jako sam oduševljena. negdje sam pročitala da preporučate juhe od kostiju/srži...kako ih treba napraviti? što osim rezanaca mogu staviti u juhu a da bude zasitna, to bih dala djeci

    OdgovoriIzbriši
  143. Draga Anita, danas sam počela sa LCHF prehranom (obični režim) da vidim da li mi odgovara, pa cu se prebaciti na zelenu kuru... naime, imam par nedoumica...
    Prvo, da li je dozvoljeno koristiti ulje sjemenki grožđa? Veliki sam ljubitelj mrkve u svakom obliku, pa me zanima koliko dnevno smijem pojesti i da li je smijem kuhati? Mogu li jesti mladi sir? Nigdje nisam vidjela da li se može umjereno koristiti domaći med umjesto nekih vještačkih zaslađivača. Ja živim u Sarajevu i nigdje nisam našla steviu, niti bilo koji prirodni zaslađivač (ima fruktoza, ali sam čitala da nije preporučljiva). Često jedem bistru domaću supu (naravno, sa tjesteninom ili noklicama), pa me zanima da li to nečim mogu zamijeniti? I još nešto- da li mogu konzumirati biljna mlijeka (bademovo, mlijeko maka, susamovo, kokosovo)? Hvala Vam na ovom blogu, oduševljena sam :)Bilo bi lijepo kada bi bilo malo više recepata...

    OdgovoriIzbriši
  144. @ aleka, hladno presano ulje sjemenki grozdja mozete koristiti. koliko mrkve smijete jesti ovisi o tome da li trebate mrsaviti i koliko ste osjetljivi na ugljikohidrate. nekima mrkva smeta u mrsavljenju jer sadrzi nesto vise skroba nego povrce koje raste iznad zemlje.

    zasladjivaci vam uopce nisu potrebni, najbolje je odvici se od slatkog okusa. med je zdrav ali moze kociti mrsavljenje, ako ne trebate mrsaviti ili kad dostignete zeljenu tjelesnu tezinu tada mozete koristiti med.

    umjesto tjestenine za juhu napravite cancarele . umuceno jaje se polako ulijeva u kipucu juhu i mijesa pjenjacom ili viljuskom.

    mlijeka koje ste nabrojili mozete uzimati, ali opet sve ovisi sto zelite postici s ovom prehrnom. ova mlijeka sadrze odredjenu kolicinu ugljikohidrata pa treba s njima oprezno ako ste na mrsavljenju.

    recepte mozete naci na lchf forumu, link gore lijevo.
    lijepi pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  145. Pozdrav,
    danas mi je treci dan na zelenoj kuri, pokusat cu je drzati 3 tjedna (loša probava, vječna nadutost,20 kg viška...)
    Znam da u zelenu kuru ne idu mlječni proizvodi, al ne znam dali to podrazumijeva i kefir?
    Imam doma kefirna zrnca pa ne znam sta cu s njima ova 3 tjedna :).
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  146. @ meridien, domaci kefir je izuzetak, njega mozete u zelenoj kuri. jos ako bi ste mogli nabaviti domace nepasterizirano mlijeko za kefir bilo bi jos bolje!

    OdgovoriIzbriši
  147. Hvala na odgovoru.
    Jos jedno pitanje, nakon koliko dana zelene kure bi se probava vec trebala normalizirati? Znam da je to svakome drugacije, ali neki prosjek? Meni je danas deseti dan zelene kure, a jos uvijek se nista ne dogadja :(

    OdgovoriIzbriši
  148. @ meridien, ako se ništa ne događa 10 dana, poduzmite nešto odmah, otiđite u apoteku i kupite neko sredstvo.

    nastavite sa kefirom - po veliku šalicu ujutro natašte i navečer prije spavanja i uzimajte 3 žlice kokosovog ulja dnevno. probava će se sigurno regulirati, nisam vidovita ali evo mogu pogađati da će sve biti okej za tjedan dana :)

    OdgovoriIzbriši
  149. Krivo sam se izrazila, ne dogadja se jos uvijek neka promjena na bolje, mislim da nije panika za apoteku (2x u deset dana, a to je kao i do sada :))
    Kefir sam pocela ponovo pocela pit jucer s tim da sam ga pila navecer. Ok, sad pocinjem ujutro. Da ga drzim napravljenog jedan dan van frizidera ili?
    Dakle, moram probati i s kokosovim uljem.
    Puno hvala na odgovorima
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  150. @ da, možete kefir nakon cijeđenja držati još jedan dan van frižidera, tako mu se još više smanjuje sadržaj mliječnog šećera. samo strpljenja, tijelu treba malo vremena da se dovede u red, nema čuda preko noći ;)

    OdgovoriIzbriši
  151. Draga Anita
    Pohvale blogu, odličan je....
    Molim za savjet:nemam problema sa težinom ali sa umorom da.Nakon određenog napora imam potrebu se odmoriti ili odspavati.Redovito kad dođem s posla imam potrebu odspavati.Mislila sam da je to zbog mog niskog tlaka, ili zbog razine šećera u krvi (što je moguće)ili zbog bjelog brašna u namirnicama.Sad mislimda je možda zbog previše kvašćevih gljivica i vrenju u tjelu.Ok, znači zelena kura...
    Kako ju provesti bez slatkog,ok 5 dana ali recimo da ima nekog smisla trebala bih više od toga. Ja nisam u stanju živjeti bez slatkog.Ok ne smijem šećer, ali ja bi med, smokve, voooooće, nešto slatko, ne treba mi ništa rafinirano i kupovno ali moi treba slatko i to ne u količini velikoj.Desi se da ne pojedem par dana voće ali se i desi da tonu voća pojedem i to samo zbog slatkog. Komentar lubenica se naziva povrćem ali ja pretpostavljam da u zelenoj kuri niti ona se ne smije zbog šećera...dali se smije dinja.
    Druga stvar za ručak mi je lako kombinirati proteine sa povrćem, ali kako za doručak jesti samo proteine, naravno bez mlječnih proizvoda.
    I ako krenem na zelenu kuru šta je sa probavom....ako nesmijem kompot od šljiva, nesmijem jogurt,smijem li donat mg.
    Koliko bi trebala provoditi zelenu kuru da ima smisla, i ako umor nestane moram li tako provoditi način prehrane i dalje bez voća i mliječnih proizvoda...Hvala

    OdgovoriIzbriši
  152. Kako sjediti na dvije stolice? Kolac jesti i kolac imati? Biti umorna a ne izbaciti bijele otrove? Veoma tesko cak sta vise pogubno. Maline,kupine,borovnice,bademe i ljesnjake umjesto voca i izmedju obroka. Za dorucak pecenih jaja ili smoothie. Za probavu se ne brinite za to se brine masnoca koju unesete. Pokusajte mjesec dana strikno ZK pa ce te i sami saznati da nema nazad nego samo naprijed sa Lchf. Svako dobro i ustrajno naprijed.


    Ps

    Na ovom blogu sam "loncu poklopac" pa mi je ocekivati da me Anita "ukine" za stalno ili da promjenim ime :-)

    OdgovoriIzbriši
  153. sedam dana hranim se po vasim receptima.zelja za hranom je nestala i to je nesto najljepse sto mi se dogodila.nemam potrebu za slatkisima,cak ni ljebom koji mi je bio osnovna namjernica.
    pitanje.
    ujutru i popdne pijem crnu kafu bez secera,onu bosansku-dozvoljeno ili ne?
    primjetila sam malaksalost,umor...vucem se ko prebijena,cesto mokrim, i povremeno imam napade hladnoce u nogama i rukama?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ mikice, smijete popiti tursku kavu, samo umjereno. umor i malaksalost će brzo proći. protiv hladnoće u nogama i rukama bi vam pomoglo kokosovo ulje, uzimajte 3 žlice dnevno i bit ćete kao raketa :)

      Izbriši
  154. Postovana :),
    ja sam u proteklih 5 mjeseci izgubila 3-4 kg,visoka sam 174 a imam 71 kg. Eh sad, vec mi je treci dan zelene kure inace nisam ljubitelj slatkog, ali zato peciva i tjestenina mmmmm :D sve sam izbacila silim se da jedem sto vise povrca, a sto se tice mesa i jaja od toga bih mogla zivjeti (i od kafe -turske), vise jedem bijelo meso al et... pocela sam da pravim hranu na maslacu ali mi poslije bude bas muka, i primjetila sam da sam nervozna u ovih par dana, i bezvoljna.Uvecer pijem caj Bekunis za stolicu, pocet cu uskoro sa kokosovim uljem, i da lli je i koliko dozvoljeno dnevno jutarnjeg kruha i jaja? Inace imam cir na dvanestercu i cesto me kiselina muci. Izvinjavam se na duzem postu, i unaprijed hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  155. Tek sad vidim sta sam napisala, greska 18 kg u 4 mjeseca, ne znam sta i sto sam lupila :)

    OdgovoriIzbriši
  156. Poštovana Anita,
    Prvo velike pohvale za blogu. Prije nekih mjesec dana krenula san na laganu dijetu tj. izbacila sam "loše" ugljikohidrate (tjestenine, rižu i sl.) i onda sam igrom slučaja, u potrazi za receptima naletjela na vaš blog. Inače sam bivša plivačica, ali oduvijek sam imala problema s kilama, tako da mi određen stvari, što se prehrane tiče, nisu nepoznate i nisam baš kako bi se reklo laik. U zadnja 2 tjedna od kada sam počela jesti po LCHF izgubila sam 6 kila. Prije dva dana sam počela upotrebljavat kokosovo ulje. Čitala sam i forum.hr i malo sam izgubljena u tom pravilnom unosu proteina i masti. Osobno mislim da ne unosim dovoljno masti jer majoneza i vrhnje nisu na mome jelovniku tako da me zanima može li to biti negativno za moj organizam? 2x tjedno trčim i 1x idem na boks. S probavom nikada nisam imala problema, ali obožavam sir (na sve način od pohanog nadalje) i bijeli kruh (to sam izbacila), tako da me zanima u ZK može li se koristiti kravlji sir jer sam na forumu.hr pročitala da ne kravlji nego tvrdi sir?
    Budući da sam tek krenula s time, zamolila bih vas za pomoć.
    Srdanačan pozdrav iz sunčane Ljubljane

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Ljubljana, iz vašeg posta ne vidim razloga zašto biste baš morali biti na Zelenoj kuri. Ako nemate nekih specijalnih problema, možete biti na "običnom" LCHF i jesti sireve, kako mlade tako i stare :)
      Odnos proteina i masti neka vas ne brine jer dokle god jedete cjelovitu hranu, i ne skidate masnoću sa hrane - omjer će biti dobar.

      Izbriši
  157. Hvala Vam na odgovoru... Ah htjela bih skinuti bar još nekih 5-10 kilica, zato sam mislila biti na ZK. Kombiniram dosta recepata koje sam našla na ovom blogu, bez majoneza i vrhnja, iako vidim da je LCHF jako popularan, dosta ljudi stvarno ne zna za njega, ali osobno, kao bivša, mogu reći profesionalna sportašica mogu reći da je to stvarno odlična stvar za dugoročno vrijeme, čovjek se stvarno osjeća bolje. Meni zasad kile i centimetri padaju iako moram priznati da i dalje negdje u glavi imam onu staru teoriju NE jesti toliko masti (špek, majoneza, sirevi) to nije dobro:D ali nadam se da će i to proći. Brojim UHiće i to mi dobro dođe za kontrolu i negdje sam na dnevnoj bazi između 20 i 25.
    Hvala Vam uistinu na svim vrlo korisnim informacijama

    OdgovoriIzbriši
  158. @ Emona/Laibach/Ljubljana

    Ne opterecujte se sa UH, sve dok ne jedete rizu,kruh,krompir i tijestenu ( trebam li napominjati secer? ).
    Izgubila si toliko kg za kratak period,aktivna si i ne trebas da brines. Jedno do dva privatna pitanja: Koju tezinu smatras "idealnom" i zasto bas tu brojku??
    Sretno i ustrajno naprijed

    OdgovoriIzbriši
  159. Može pitanje? Zašto čaj u ograničenim količinama? Svugdje gdje sam tražio našao sam da gotovo nema kalorijsku vrijednost, kako bi on mogao štetiti LCHF-u i ketozi? Ponajprije mislim na crni čaj (earl grey) i zeleni, npr. 2 šalice crnog i jedna zelenog dnevno. Supruga i ja volimo čajeve, tako da ih pijemo svakodnevno umjesto kave i puno se bolje osjećamo uz čaj, nego uz kavu pa nas zanima utjecaj na LCHF način prehrane. Hvala i pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čaj ne šteti LCHF-u ni ketozi, nego inače nije dobro piti previše crnog čaja kao ni kave. Zelene i biljne čajeve možete piti koliko hoćete, a 2 šalice crnog je također u redu. Molim vas ne ostavljajte više anonimne komentare.

      Izbriši
    2. Pozdrav, tek sam neki dan otkrila stranicu i jako sam zadovoljna ...... planiram zelenu kuru ali me zanima je li seitan podoban za nju (to bi trebali biti proteini), zatim kikiriki, indijski oraščić i sl .... vegetarijanka sam pa se u tom smislu nastojim organizirati..... nekako mi se ne da svaki dan ili svaki drugi dan jesti jaja .....
      zahvaljujem na odgovoru, adriana

      Izbriši
    3. Adriana, sejtan je gluten. Pročitajte o glutenu i zašto ga je najpametnije izbjegavati
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/03/osjetljivost-na-gluten-iz-zitarica.html
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/04/nepodnosljivost-glutena-uzrok-mnogih.html

      O vegetarijanskoj LCHF prehrani pročitajte ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/09/vegetarijanska-prehrana-na-lchf-nacin.html

      Uglavnom, ako ne jedete meso, trebate neki drugi izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnoća, vitamina topivih u masti A, D i K2, te vitamina B12. Ovo možete naći u ribi, jajima i mlječnim proizvodima. Trebate najmanje dva od ova tri izbora, inače nećete u sebe dobiti što trebate.

      Izbriši
  160. Draga Anita SVE pohvale za blog , stvarno se ovdje svasta korisno moze nauciti. Imam VELIKIH problema sa kilama (132) ali imam i polic. jajnike pa mi zbog nekih hormona mrsavljenje ide teze , stoga bih Vas upitala da li mi je ucinkovitija obicna LCHF ili ZELENA KURA ??? Moram nesto poduzeti jer stalno osjecam umor , stalno mi se spava , brzo se umaram .....
    JEDVA čekam Vaš odgovor i još jednom SVE POHVALE !! POZZZZ

    OdgovoriIzbriši
  161. Draga Anita,
    bolujem od r. artritisa i nisam debela(162cm, 50kg) Čak, štoviše, željela bih dobiti barem 2-3 kile.Također sam ,tek nedavno, saznala da sam intolerantna na gluten što je bitno poboljšalo moju lošu probavu. Moja se prehrana ugl. sastoji od riže i kukuruza.Znam da je r. artritis izazvan toksičnošću organizma pa je Zelena kura više nego dobrodošla.Kako provesti Zelenu kuru bez gubljenja kilograma ili je to neminovno?Moram li izbaciti kukuruz i rižu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragana reumatoidni artritis je jedna od autoimunoloških bolesti koje su povezane sa nepodnošenjem glutena i zato je najvažnije da izbacite gluten iz prehrane. LCHF je prirodna bezglutenska prehrana i puno bolja od one standardne u kojoj se preporučuju druge žitarice i komercijalni bezglutenski proizvodi prepuni šećera i kemikalija. Moj prijedlog je da zasada krenete sa običnim LCHF pa naknadno, ako osjetite da vam treba, provedete Zelenu kuru.

      Izbriši
  162. Pozdrav,
    kakvo mišljenje imate o informaciji da jedući meso (posebno crveno) ono u crijevima ispušta amonijak što pogoduje rastu candide, pa time i probavnim smetnjama, jer vidim da vi ovdje smatrate da je dozvoljeno jesti crveno meso.

    OdgovoriIzbriši
  163. JenN

    Ne znam gdje se nalaze informacije da amonijak pogoduje candidi?? Toliko amonijaka da ga tijelo ne moze razgraditi je visokoproteinska dijeta tipa Dukan i Protecal koje unistavaju bubrege i ulijenuju zuc.Znaci niti u blizini LCHF ili na smanjenom unosu UH a povecanom unosu masnoca baziranim kurama/dijetama/nacinima zivota..

    FYI!!

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

    OdgovoriIzbriši
  164. Zanima me da li postoji neki sajt sa receptima sa strogom Zelenom kurom? Student sam pa mi kuvanj nije bas omoguceno kao ni velika kolicina namernica koje stoje u dozvoljenim namernicama (kokosovo nerafinisano ulje na jedvite jade, ostalo- brasno, mleko, stevija, vanila prah.. nista. Jedino vanila stapici i to isto kao kokosovo ulje, tesko.. ima i neka cokolada od 85/95% kakaa. Jako mi je tesko drzati dijetu zbog uslova. Jedino mogu dinstati meso u belom/crnom luku, ali ne mogu nositi a ogladnim ocas posla. Bas mi je tesko, pa sam morala stati zbog vrtoglavica i uneti voce, maslac, plazmu, mleko bez laktoze (nemam domace :( ) i domacu marmeladu i sad pocese bolovi u stomaku, ali nestaje slabost u rukama i nogama. Bas bih da drzim ovu dijetu, i koliko je drzah malo, pa posle uz voce, izgubila sam potrebu za hlebom, cak i dok sam jela meso. Ali sam morala nesto slatko pojesti i konkretno i dohvatila ono sto uzimam inace dok ucim za ispit. Videh da ne sme ni sojino mleko ni soja u zrnima, ni sojino ulje, a vecina ribe u konzervama je u tom ulju, uprkos dodatku rajcica, vrlo mali broj je u maslinovom ulju, ali i ono ima dodatak neko biljnog (ja ne znam koje je to biljno ulje) kao i dodatak secera i konzervirano/pasterizovano. Vrlo mali broj, ali vrlo mali broj ima da nije konzerviran i sa maslinovim uljem. Jedino sto mi je dostupno je maslinovo hladno cedjeno ulje, krastavci, paradajz, (grasak, boranija-mahunarke-nikako ne smem :( ), kupus, beli i crni luk, tikvice, limun, avokado, masline (ali pasterizovane :( ), paprike, jaja, meso- piletina (jaja i meso su domaci) i to je to. A vremena za kuvanje i spremanje vrlo, vrlo malo i ovo kada treba kupiti, moram daleko ici po tome i brzo i nestane jer sam stalno i gladna, a nisu bas jeftine stvari... Za jedan dan ode puno novca (1000 din) :( Ne znam sta da radim ni kako.. Niti imam ideje sta spremati od nesto malo dozvoljene hrane. Koji sve zacini i semenke se smeju jesti, pa da to jedem svaki dan dok sam na fakultetu?

    OdgovoriIzbriši
  165. Draga Anita molim samo par informacija prije go krenem na Zelenu kuru:
    - da li je dozvoljeno sojino mlijeko bez secera?
    - da li mogu biti na zelenoj kuri 10 dana pa onda nastaviti sa LCHF
    - sto mislite u Montignac prehrani?
    - s obzirom da se unosti dosta masna hrana kako se rijesiti celulita?
    Unaprijed hvala na odgvorima

    OdgovoriIzbriši
  166. Pozdrav

    Par retorickih pitanja dok Anita ne nadje vremena za odgovor

    1. Smatrate li osobno da je soja i sojini proizvodi (sa ili bez secera) zdravi i optimalni za ljude ??

    2. Sta vam je cilj sa ZK/LCHF/Montignac ??

    3. Kako ste uspjeli dobiti celulite ??


    FYI

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/07/problemi-sa-sojom.html

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/08/32-kilograma-i-jedan-sasvim-novi-zivot.html

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/06/masna-hrana-je-prirodna-i-zdrava.html


    Summa sumarum

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/p/izbor-tekstova_01.html

    Sretno kako god !!

    OdgovoriIzbriši
  167. pa evo rađe bi odogovore nego retoricka pitanja :-) ali ukratko:
    - mislim da soja u umjerenim kolicina nije stetna, narocito ako nije GMO (kao ni bilo koja druga namirnica, cesto je sve stvar "politike", svako malo osvane clanak o stetnosti neke namirnice, ovisno tko placa "studiju" :-)), procitala sam clanak o soji
    - Montignac i LCHF imaju 90% istu filozofiju tako da tu ne vidim neki problem. Po Montiju je dozvoljena fruktoza a tu nije, cilj je -10 kg i odrzavanje tezine
    - s obzirom na povecani unos masti, bojim se da se stanje sa celulitom jos ne pogorsa, a nastao je skupnim djelovanjem hrane/nekretanja/hormona/stresa :-(, a stvarno ga imam i sad previse pa me strah

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. BP, malo bih se i ja uključila, mislim da je moje iskustvo s Montignacom stvarno veliko. Na toj sam prehrani, zajedno s mužem, bila punih 10 godina, s fantastičnim rezultatima. Ako trebate smršaviti 10 kg, kako pišete, to je u redu, jer manje ide jako teško s bilo kakvim ugljikohidratima, pa i dobrim. Moj muž je izgubio 15 kg za 6 mj., a ja samo preoblikovala tijelo. Naravno, imala sam i 15-ak godina manje. Montignac je napomenuo u knjizi da ga ne zanimaju žene s par kg viška, jer takve neće ništa postići.

      Evo mojih savjeta, a Vi kako hoćete: Ako se odlučite na jedan način prehrane, onda tako i radite, nemojte kombinirati dva ili više načina, jer ćete još i dobiti na kilaži. Ako ste stariji od 40, bolje da krenete s LCHF prehranom, mršavljenje ide polako, ali zdravlje će Vam biti sve bolje.

      Što se tiče celulita, on ne nastaje ako jedete masnu hranu, nego zbog skupljanja vode oko toksina, cilj je vodi da te toksine razrijedi i eliminira. Zato je Zelena kura odlična, i ne bi smetala neka aktivnost, recimo svakodnevno hodanje ili sl.

      Prijeđete li na LCHF, u potpunosti ga se držite, ne radite iznimke, jedino je razlika u tome jeste li na strogom ili opuštenom LCHF-u.

      Sretno! Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. draga Sanja B puno hvala na vasem odgovoru, zaista cijenim kad cujemo necije stvarno iskustvo. Dobro ste napisali da se treba odluciti za jedan rezim jer kombinacija stvarno nebi bila dobra.
      Ja sam na montiju do sad bila 3 puta i svaki put jesam skinula iako svakim kasnijim pokusajima ide sve teze.
      Nazalost u periodima kad sam se zdebljala nisam se pridrzavala nicega, naprotiv, bila sam van kontrole po pitanju prehrane i tovila se sa UH najgore vrste :-(
      pa sam opet recimo na pocetku.
      Imam 34 godine i minimalno 10 kg moram skinuti (174 visine 84kg).
      Svaki dan hodam otprilike pola sata, ostatak radim (provedem na kompjutoru i do 10 sati dnevno), i naravno glavnina sala je u butinama, guzi, bedrima, bas kruska tip
      Molim navedite jos razlike / razloga u odnosu LCHF / Monti
      hvala unaprijed!

      Izbriši
    3. BP, ja imam 46 godina, 174 sam visoka i trenutno imam 69 kg, presretna sam zbog toga, jer sam na LCHF-u 3 mjeseca, a započela sam sa oko 74 kg. Kilogrami idu jako sporo, u biti, samo dekagrami, no idu. želim doći na 65, toliko sam imala prije oko dvije godine, znači, ne želim nemoguće. Skoro sve je i kod mene oko struka i bokova.

      Ako ste već par puta krenuli s mršavljenjem, Vaše tijelo će se opirati ponovnom pokušaju, bez obzira čime započeli. Moj prijedlog je da, ako nemate neke zdravstvene probleme, krenete sa strogim LCHF-om. Kod Montignaca ste na 1. fazi samo 3 mjeseca, a u LCHF-u možete po strogom programu koliko želite. Kod Montignaca nema dovoljno masnoća u obrocima, a i mršaviti mogu oni s velikim viškom kg i muškarci posebno lako.

      Sretno! Pozdrav od S.

      Izbriši
    4. Pozdrv svima ...
      Ja imam 42 godine i imam ogroman broj kg. Ustvari imala sam, sad sam na 104kg, visina 180. Strasno. Ali sam s ovim rezimom ishrane prezadovoljna.

      Aniti sve pohvale, ne samo za blog, nego prvenstveno za HRABROST. Treba ipak imati petlju i reci javno da je danasnja prehrana, bombardovalje industrije nekim namirnicama i razne teorije o prehrani TOTALNA OBMANA.

      Moje iskustvo je otprilike ovako. Emocionalna sam izjelica i proslu godinu u srpnju sam dogurala do 125kg. Pocela sam se hraniti na bazi mesne dijete koja je slicna Anitinoj teoriji i u tri tjedna skinila 10kg. Dosla sam na 115kg i kilogrami se nikada nisu vratili.

      Ubrzo sam nastavila po starom do petog mjeseca ove godine. Cokolade,kolaci, peciva...Ipak 115kg je ostalo.

      U petom mjesecu krenem ponovo na dijetu sve do 1.07. Oko 2 i kusur mjeseca. Jela sam isto sve kao proslu godinu kad sam smrsavila, samo plus sirevi na kojima je pisalo 0 ugljiko-hidrata. Neko mi je rekao da gouda, bri i ostali takvi sirevi ne skode ketozi i toj dijeti. Ja sam se istina ponovo preporodila i osjecala poletno, no kilogrami nisu isli dolje.

      Prosli mjesec se naljutim, napravim pauzu od tjedan dana i pocnem ponovo s rezimom ribe, meso, povrce, kokosovo ulje...bez sireva. Za mjesec dana do danas mi ode 11kg bez problema.

      Presrertna sam. Imam 104kg i naravno idem dalje do cilja.

      Kuzim da su mi sirevi blokirali topljenje, a kako razlazem dijetu u finese, zanima me Anita vase misljenje o vitaminima kao dodatcima.

      Jesu li oni po Vama uopce potrebni?

      Cetrum A-Z, magnezijum, kalcijum i cink. Konkretno ima tekstova na blogu o vitaminima, ali nema Vase osobno misljenje do kojeg doista drzim.

      RADUJEM SE UNAPRIJED VASEM MISLJENJU. ( moje je, da bih trebala uopce prestat uzimati )

      pozdrav od 'jos uvijek debeljuce'

      no, vrijeme je predamnom.

      Ana

      Izbriši
    5. Ana, bravo, dobro je da ste se naljutili :)) sad samo nastavite. Dodatak vitamina vam ne treba ako jedete:
      -Meso, ribu, ali ne zaboravite jaja, pogotovo žumanjke - oni sadrže puno vitamina, minerala i dobrih masnoća.
      -Jetru jednom tjedno, jedite je zajedno sa sirovim povrćem ili ucijedite limun, jer za apsorpciju željeza trebamo vitamin C.
      -Masne juhe od kostiju - mesne, kokošje i riblje, pune su minerala.
      -Orašaste plodove, 50 grama dnevno miješanih, također su puni minerala i dobrih masnoća.
      -Zeleno lisnato povrće - vitamini, minerali, klorofil, antioksidanti...
      -Kokosovo ulje, jača imunitet, potiče mršavljenje
      -Maslinovo ulje, djeluje ljekovito, protuupalno, vitamin E, dobre masnoće
      -Plava riba (srdela, skuša), omega 3 masnoće

      U gornjim namirnicama imate sve vitamine i minerale i dobivate ih puno više nego oni koji jedu tjesteninu i kruhove.
      -Kad iz prehrane izbacite šećer i žitarice, tada tijelo bolje i lakše iskorištava minerale iz hrane.
      -Povećanim unosom masnoće dobivate vitamine topive u mastima A, D, K2, E koji su nam potrebni za pravilnu apsorpciju minerala, vitamina i proteina.
      -C vitamin se gubi kuhanjem pa jedite sirovo povrće i koristite limun.
      -Ako ne jedete često plavu ribu, onda možete uzeti riblje ulje ili ulje jetre bakalara radi omege 3.
      -Jedino vam može nedostajati magnezija, taj mnogima nedostaje, ali ne zbog LCHF prehrane nego zbog toga što je zemlja iscrpljena uzgojem ŽITARICA, i što se koriste UMJETNA GNOJIVA. Još jedan razlog je što se magnezij jako troši kod stresa, ali ni tome nije kriv LCHF nego DRUŠTVO u kojem živimo, koje nam nameće STRES kao sastavni dio života.

      Samo naprijed i javite kako vam ide :)

      Izbriši
  168. 1. Ako soja nije nuzno neophodna ne koristiti je,koristiti punomasno mlijeko ili vrhnje.

    2. Stvar osobnog ukusa, fruktoza "lijepi" masnocu za jetru ako se nema granica

    3. Izbaci kruh/rizu/tjesteninu/krompir/secer, ogranici unos "slatkog" voca,proteina prema tjelesnoj tezini (do 1 grama po kilogramu tezine)a masnoca tek toliko da te drzi sitom 5 do 6 sati bez uzine izmedju glavnih obroka.Limun,dzumbir i stabljika celera (ona za bloody mary) su idealni za detox tijela i uklanjanja celulita koji je prema meni toksicne rupe u masnim naslagama.

    Pocni sa promjenama u ishrani,vise vode i kretanja a polako i raditi na smanjenju stresa a samim time ce se i hormoni stabilizovati. Daj lchf sansu najmanje 3 mjeseca a kasnije shodno postignutim iskustvima i ciljevima

    Ustrajno samo naprijed

    OdgovoriIzbriši
  169. MIslim da cu se ipak odvazati i krenuti na LCHF.., hvala Bernard.
    jos samo kratko, kako poprziti ribu na ulju (maslacu) ako se ne stavi brasna? Zaljepiti ce se i raspasti :-(

    OdgovoriIzbriši
  170. Evo ovako

    Ribu prvo posoliti pa kasnije dobro posusiti i staviti u dobro zagrijanu tavu. Tako da uvijek jedna cetvrtina tave bude prazna. Ne pretrpavati tavu da se riba ne bi skuhala umjesto isprzila.

    Ovisno od debljine ribe toliko i prziti ne okrecuci previse(u stvari samo jednom). Prvo ona strana sa kozom i nakon 5 minuta okrenuti na drugu (ovisi od temperature). Pred kraj przenja dodati maslac i poklopivsi skloniti u stranu.

    Umjesto brasna mozete u jaja pomijesati tvrdi ribani sir ili "brasno" od orasastih plodova.

    Kako se riba ne zalijepi i ne raspadne na rostilju??

    OdgovoriIzbriši
  171. draga Anita,

    jako mi se svida ovaj nacin prehrane, sve se cini logicno i jednostavno. blog je odlican, sve je super objasnjeno tako da je razumljivo svakome.
    odlucila sam isprobati ovaj nacin prehrane i imam par pitanja:
    1. nakon par dana sto sam krenula sa LCHF osjecala sam se kao da mi je zlo, kao da mi sva ta masnoca "tesko pada" na zeludac. da li je moguce da sam pretjerala sa masnocama?
    2. bez obzira sto i nisam bila gladna, jos uvijek mi se javlja potreba da pojedem koji sladoled, kolac, cokoladu. znam da je to samo "ovisnost", ali ne znam kako da je se rjesim. Bojim se da ako cu jesti cokolade i kolace, a uz to i puno masnoca, da cu napraviti kontraefekt, odnosno da cu u tom slucaju ne napraviti dobro organizmu nego jos vise pogorsati stvar u odnosu na dosadasnju prehranu koja je bila prepuna UH

    hvala na savjetima i puno srece u daljnjem radu!
    Klara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Klara, prvih dana je uobičajeno osjećati mučninu dok se tijelo privikava na novi način prehrane tj na sagorijevanje masnoće u nedostatku šećera. Potreba za slatkišima će se postepeno smanjivati i nestati, ali je važno da izdržite taj prvi period bez da uzimate šećer i škrob. Ako vam je baš neodoljiva kriza napravite neku LCHF slasticu sa stevijom. Budite strpljivi i dajte tijelu malo vremena da se prilagodi, za par tjedana ćete biti "kao nova" :) Lijep pozdrav,

      Izbriši
  172. Postovana Anita imam 54 godine,cestih problema sa zeludcem.tezak sam 8o kg.sto je za visinu od 165 sm ogromna tezina.Obzirom da se slabo razumem u masnoce, proteine bio bih vam iz srca zahvalan ako bi mi na brzinu sasvim grubo napisali koju i koliko grama treba uzeti htanu bogatu mastima i koju ptoteinima, dnevno,jer pored uzasnih problema sa zeludcom plasim se i za bubrege i zdravlje koje mi nije bas najbolje,
    UNAPRED ZAHVALAN.Da napomenem da mi paradajz,paprike, kafa, mleko jako smetaju...
    amerikanac

    OdgovoriIzbriši
  173. Draga Anita, zovem se Katarina, imam 17 godina. STomak mi je uzasno nadut, bez obzira na hranu. (Cak i kad tek ustanem, a nista prethodno nisam okusla). Imam i problem sa hormonima, pa pijem hormonsku terappiju (oralne kontraceptive.)Od juce sam pocela sa zelenom kurom, mislim da bi to bilo super, posto imam i par kg viska (visina 175 cm, tezina 67,5kg) RAspust se sad zavrsava i mama i ja smo pocele smisljati moj jelovnik prema ZK za ponijeti u skolu. Da li su dozvoljene mekinje, i u kojoj kolicini? I da li je moguce da je Candida uzrok mojoj nadutosti? Unaprijed zahvalna.

    OdgovoriIzbriši
  174. Draga Anita, imam 17 godina, i jedan jako veliki problem- konstantnu nadutost stomaka, bez obzira na to jesam li uopste jela. Uz to imam i hormonski disbalans, te pijem hormonsku terapiju. Od juce sam krenula sa zelenom kurom. Posto sad krece skola pitam se moze li se u ZK koristiti mekinje, zbog obroka u skoli? I da, stomak me malo boluckao danas, i imala sam proljev, ali mi je apetit nekako vec normalniji i nemam napade gladi. I da li je moguce da je moja bolest CAndida, jer me taj stomak muci vec duze vrijeme i sa vremena na vrijeme jave se toliko jaki bolovi da sam jednom cak pala u nesvijest. Sta ti mislis? Hoce li mi ovaj nacin ishrane u tome pomoci? Unaprijed zahvalna, Katarina.

    OdgovoriIzbriši
  175. Postovana Anita,

    vec neko vreme sam na lchf ishrani, prvenstveno zbog mrsavljenja, ali i zbog zdravlja (ceste glavobolje i hipotireoza), medjutim imam par problema.

    1. Vec 4 meseca nisam dobila menstruaciju, radila sam hormonske analize i ustanovljeno je da su previse niski LH i FSH. Da li to na bilo koji nacin moze biti povezano sa ovakvom ishranom?
    2. Od kad se ovako hranim, kad god jednom u nedelju dana pojedem testo/secer, imam veliki problem sa gasovima izuzetno neprijatnog mirisa, sto mi se ranije dok sam testo i secer redovno konzumirala, nije desavalo. Da li je moguce da mi je telo sad postalo potpuno netolernantno na gluten i secer? Ponekad ne mogu da izbegnem unosenje tih namirnica, a bojim se da cu se naci u vrlo neprijatnoj situaciji kada sam u drustvu primorana da tu hranu jedem... Na koji nacin bih mogla taj problem da resim?
    3. Nikada nisam imala problem sa stolicom, ali od kad se ovako hranim, ona jeste redovna, ali su to muke zive, zbog cega mi iskacu i hemoroidi. Mislim da unosim dovoljno masti, skoro u svakom obroku koristim maslinovo ulje kao preliv za salate, uzimam 3 kasicice kokosovog ulja, 3 kapsule ribljeg ulja, przim hranu na ulju od kostica grozdja, jedem orasaste plodove, ribu... Da li imate ideju sta bi mogao biti uzrok problema sa stolicom?
    4. Pre 5 dana sam pocela sa zelenom kurom, radi brzeg mrsavljenja, jer mi je ostalo da skinem jos 2-3 kg, koji sa LCHF za mesec dana nisu uspeli da odu, stavise stojim na istoj kilazi. Najveci problem imam sa masnim naslagama na stomaku i kukovima, da li je zelena kura najbolji nacin da se njih oslobodim?
    5. Problematican mi je unos proteina, unosim oko 120g, sto je u mom slucaju 2g po kg tezine. Jasno mi je da je to previse, medjutim ne znam sta bih drugo mogla da jedem osim mesa i ribe (jaja sam privremeno izbacila) a da se zasitim. Imam 5 obroka dnevno, uz svaki imam u proseku 100g mesa/ribe, i opet brzo ogladnim do sledeceg obroka, uz svu mast koju koristim. Inace vezbam redovno kod kuce uz program p90x (kombinacija vezbi snage - vezbam sa bucicama od 5 kg, i kardio treninga).

    Od suplemenata uzimam 500mg C vitamina, 500mg magnezijuma, D vitamin 4 000 IJ, 1 kapsulu vitamina B kompleksa.

    Unapred hvala na odgovoru i veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  176. Eh, da, znala sam da cu nesto zaboraviti :) Pisete da UH treba smanjiti na oko 20, a sa druge strane da ne treba ogranicavati kolicine povrca, medjutim ja dnevno unesem oko 80g, ako su tacni podaci na sajtu sparkpeople. Kada bih smanjila na 20, to bi znacilo da za cetvrtinu smanjim kolicinu povrca, ali to bi onda zaista bilo malo povrca, i mogu misliti kakav bih tek onda problem imala sa stolicom. Pa bih vas zamolila za savet vezano i za taj problem...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marina mislim da jedete previše mesa i premalo povrća. Ne opterećujte se računanjem UH iz povrća koje raste iznad zemlje. Dobro je da ste izbacili mliječne proizvode i prešli na Zelenu kuru. Jedite što više sirovog povrća, a naročito zelenog lisnatog povrća. Klorofil iz zelenog povrća je odličan čistač organizma.
      Ako imate blender, bacite se na miksanje zelenih kašastih sokova - smoothija, imate recepata na internetu koliko hoćete. Ako jedete tri obroka, zamijenite tri obroka sa smoothijima a dva obroka jedite kuhanu hranu i to više "sa žlicom" - juhe, variva...
      Za bolju probavu još će pomoći da namočite žlicu lanenih sjemenki u malo vode, ostavite par sati ili preko noći pa to jedete svaki dan/jutro.
      Inače tijelo se senzibilizira ne štetne stvari kad ih izbacite iz prehrane, očisti se pa jače reagira na ponovnu konzumaciju. Tako je i sa pušenjem, pušač ne osjeća da mu cigarete smetaju dok redovno puši, ali kad prestane pa nakon dva mjeseca zapali cigaretu, tada itekako osjeća negativnu reakciju.

      Izbriši
  177. Marina, ako Vas to "tješi", ja nisam dobila preko 6mj, točnije od kad sam na LCHF. Prije toga sam bila 3-4g na hormonskoj terapiji, upravo radi neredovitosti i PCOS-a....jer bi mi ciklusi bili od 35 do 60takdana, i jako bolne m.
    U veljači sam počela sa LCHF, točnije AC, i već taj mjesec mi se ciklus poremetio (ako se dobro sjećam dobila sam 2-3 dana ranije) unatoč tome što sam bila "programirana" sa hormonskom terapijom. Nakon toga sam prestala piti pilule, i evo prošlo je već 6 mj.... Bilo bi mi drago čuti Anitin komentar za ovakve slučajeve. Također, candida proizvodi "umjetni estrogen".....pa i to ima utjecaja... Što su vam liječnici rekli na rezultate hormonskog testiranja?

    OdgovoriIzbriši
  178. smijem li na zelenu kuru dok dojim?

    hvala,

    Ružica

    OdgovoriIzbriši
  179. Postovana procitala sam vase postove i imam veliki problem sa crijevima tocno sindrom iritabilnog kolona plus zatvor plus gastritis pa sam vidjela da ste napisali da postoji dijeta posebna za te bolesti tj dijeta po fazama... ja bi krenula sa zelenom kurom ali bi vas molila da mi posaljete na mail tu suzenu verziju zelene kure tj dijetu po fazama... mail je: nikolinacurkovic@gmail.com
    unaprijed zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  180. Pozdrav,
    da li je Kokosolja i kokosfett isto?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da Vanesija, to je isto :) Samo pazi da je hladno prešano - kallpressad olja iz hälsokosten, a ne ono iz supermarketa, to je hidrogenizirano i loše.

      Izbriši
  181. Dobar dan Anita,lepo pise da ne treba u okviru Zelene kure koristiti zitarice,ali zanima me mogu li se koristiti heljda i proso kao malo drugacije zitarice?Hvala puno,,,Ivana

    OdgovoriIzbriši
  182. Poštovana Anita,
    započela sam sa zelenom kurom prije mjesec dana i prvi tjedan u kojem sam se držala podalje od svih ugljikohidrata i mliječnih proizvoda, prošao je odlično. No, kako sam počela polako unositi i orašaste plodove, primijetila sam da mi se neki problemi poput napuhnutog stomaka ipak vraćaju iako ne u mjeri kao prije. Voljela bih ipak unositi i nešto mliječnih proizvoda poput probiotičkog jogurta pa me zanima mogu li kako izbjeći neželjene nuspojave?
    A čitajući Vaš blog, vidjela sam pozitivne komentare vezano za liječenje različitih bolesti. Zanima me kakva su iskustva LCHFa s HPVom? Doktori preporučuju izbjegavanje proteina iz mesa poput svinjetine, junetine i sl., a preporučuju puno povrća i meso poput piletine ili ribe. Znate li jesu li ovdje doktori u pravu?
    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i ispričavam se na anonimnom komentaru, ali nisam znala kako unijeti ime. :)
    Sara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sara, moj prijedlog je da budete neko vrijeme na zelenoj kuri, da vam se probavni sistem smiri. Zatim uvedite domaći kefir, radije nego jogurt, a orašaste plodove u umjernim količinama. Kad god osjetite napuhivanje vratite se na zelenu kuru i kuhajte juhe od kostiju, to uvijek pomaže.
      Vrsta mesa nema veze, piletina i riba se svima preporučuju samo zato što su manje masni od crvenog mesa, a to naravno nema nikakve veze ni sa kojom bolešću.
      Pozdrav i sretno :)

      Izbriši
  183. Draga Anita, sve pohvale Vašem blogu. Pratim Vas već duži vremenski period i zaista se od Vas ima šta čuti! Ja sam mesec dana bila na opuštenom LCHF-u (povratnik). Za taj period sam skinula nekih 4kg. Znam da je to sasvim ok, ali ja bih malo brže. Imam nekih 12-13kg viška. Juče sam počela Zelenu kuru. Zanima me smem li piti kakao? Imam problem sa upornom i okorelom anemijom (gvozdje mi je znalo biti i ispod 1). Unapred hvala na odgovoru! (Inace popijem jednu šolju kakaoa sa jednom tableticom stevie i 1 kašikicom kokosovog ulja)

    OdgovoriIzbriši
  184. Ja se izvinjavam, sad vidim da piše da može! Ne znam kako sam previdela! Izvinite! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  185. poštovana anita,
    pisala sam Vam već ranije, ali nisam znala kako ostaviti neanoniman komentar pa nisam ni dobila odgovor. nadam se da ću ovaj put imati malo više sreće. :)
    naime, hranim se prema zelenoj kuri mjesec i pol, s tim da gotovo u pravilu svaka tri tjedna pojedem i nešto od zabranjenoga (jednom su bile krafne u pitanju, drugi put čokolada, treći put kruh i sl.). pomake sam osjetila. a po nekim simptomima primijetila sam da se izgleda borim i s candidom. no, ono što me je jako začudilo je krvna slika koju sam dobila evo neki dan. kolesterol mi je na 7. ostala sam u šoku i pomalo se zabrinula. s masnoćom sam imala problema prije 3 godine kada je bila na 5. tada mi je doktorica dala papir s dijetom na kojoj je stajalo sve što sam dotada i jela. odlučila sam zanemariti njen plan i počela se hraniti normalno, ne pazeći više na light proizvode i sl. no, poslije nisam više ni kontrolirala krvnu sliku. je li moguće da mi je masnoća bila i viša od 7 pa se nakon mjesec i pol zelene kure malo spustila na 7? ili sam zbog ovakvih kratkih prekida zelene kure poništila njene pozitivne učinke?
    i budući da uz sve navedeno trebam koristiti i preparate za jačanje imuniteta, zanima me može li se u LCHF prehranu (i zelenu kuru) uključiti i matična mliječ i ostali pripravci meda?
    unaprijed hvala na odgovoru! :)
    lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.