petak, 25. travnja 2014.

Ketogena prehrana – Kompletan pregled dobrobiti ketogene LCHF prehrane


Ketogena dijeta bazira se na masnoćama životinjskog porijekla
Tekst napisala: Dr. Gabrijela Segura 
S engleskog prevela: Anamarija Partl

Ketoza je tema koja je prečesto krivo shvaćena. Izjednačava se s izgladnjivanjem ili se tumači kao znak da s vašim metabolizmom nešto nije u redu. No ništa ne može biti dalje od istine, osim ako niste dijabetičar tipa 1 koji nema potrebnu medicinsku podršku. [1] Ketoni – suprotno uvriježenom mišljenju i mitovima – nužno su potrebni i blagotvorni izvori energije u našim stanicama koji nastaju normalnim metabolizmom masnoća.

Ljudsko tijelo koristi ketone kao izvor energije na sigurniji i učinkovitiji način, nego što koristi izvor energije koji dolazi iz ugljikohidrata – šećer odnosno glukozu. Tijelo proizvodi ketone ako jedemo hranu bez ugljikohidrata ili pak hranu s malim udjelom ugljikohidrata (manje od 60 g ugljikohidrata dnevno). [2] Jedući hranu s malo ili bez ugljikohidrata (slično kako se jelo u kamenom dobu), postajemo adaptirani na keto prehranu.

Zapravo, ono što danas poznajemo pod nazivom ketogena dijeta nekada je bio prvi izbor u liječenju padavice (epilepsije) dok farmaceutske kompanije nisu izašle na tržište s opasnim koktelima antiepileptičkih lijekova. Prošlo je više desetljeća prije nego smo opet čuli za tu dijetu, djelomično zahvaljujući roditelju 20-mjesečnog dječaka koji je patio od teških epileptičkih napadaja. Dječakov je otac o ketogenoj dijeti morao saznati iz knjižnice budući da nikada nije bila spomenuta kao mogućnost od njegovog neurologa. Nakon samo 4 dana takve dijete, djetetu su napadaji prestali i nikad se više nisu ponovili. [3] Tako je nastala Charlie Foundation, nazvana po dječaku zbog njegovog čudesnog oporavka, a danas je ketogena dijeta dostupna cijelom svijetu i širi se preporukama zahvaljujući njezinim iscjeljujućim svojstvima.

Osim što se koristi kao zdravi životni stil, ketogena se dijeta koristi i kao terapija kod raznih stanja poput grčeva u djece, padavice, autizma, tumora na mozgu, Azheimerove bolesti, Lou Gehrigove bolesti, depresije, moždanog udara, ozljeda glave, Parkinsonove bolesti, migrena, poremećaja spavanja, šizofrenije, tjeskobe (anksioznosti), poremećaja pažnje (ADHD), razdražljivosti, policističnih jajnika (PCOS), sindroma iritabilnih crijeva, želučanog refluksa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, akni, dijabetesa tipa 2, tremora, problema zastoja disanja i praktički bilo kojeg neurološkog problema, ali i kod raka, te u slučajevima gdje se tkiva moraju oporaviti od nedostatka kisika. [4]

Naši organi i tkiva puno bolje rade kada su im izvor goriva ketoni, što uključuje mozak, srce i bubrege. Ukoliko ste ikada bili u prilici vidjeti srce kako kuca, mogli ste zapaziti debelo masno tkivo koje ga okružuje. Njega kardiokirurzi gledaju svakodnevno. Sretno kucajuće srce je ono koje je okruženo slojevima zdrave masnoće. I srce i mozak rade barem 25% učinkovitije na ketonima nego na šećeru u krvi.

Ketoni su savršeno gorivo za naše tijelo, za razliku od glukoze koja je štetna, manje stabilna, ekscitatorna i zapravo skraćuje životni vijek. Ketoni nemaju učinak glikacije, tj. karameliziranja ili ubrzavanja procesa starenja tijela, kao što to ima glukoza. Zdrava ketoza također pomaže izgladnjivanju stanica raka jer one ne mogu koristiti ketone kao izvor energije nego se za rast i razvoj oslanjaju isključivo na glukozu kao izvor energije. [5] Tvornice energije u stanicama našeg tijela – mitohondriji – puno bolje rade pri ketogenoj prehrani jer mogu podići razinu energije na stabilan, dugotrajan, učinkovit i uravnotežen način. Uz to, ketogena prehrana uzrokuje epigenetičke promjene [6] koje povećavaju razinu energije koju mitohondriji proizvode, smanjuju stvaranje štetnih slobodnih radikala i potiču proizvodnju gama-aminomaslačne kiseline (GABA), najvažnijeg inhibitornog spoja u mozgu. GABA ima ključno djelovanje u opuštanju te njena proizvodnja u ketozi također smanjuje toksične učinke ekscitacijskih putova u mozgu. Nadalje, najnoviji podaci ukazuju na to da ketoza ublažava bolove, osim što ima općenit protuupalni učinak. [7]

Ketogena prehrana djeluje na više razina odjednom, što dosad niti jedan lijek nije uspio napraviti. To je stoga što su mitohondriji građeni specifično za korištenje masnoća za dobivanje energije. Kad mitohondriji koriste masnoće kao izvor energije smanjuje se proizvodnja toksina, povećava se ekspresija gena za podizanje energije kao i sama razina energije, te se smanjuje proizvodnja nusprodukata koji imaju upalno djelovanje.

Ključ tih čudesnih iscjeljujućih učinaka je u činjenici da se metabolizam masnoća i stvaranje ketonskih tijela (beta-hidroksibutirata i acetoacetata) u jetri može odvijati isključivo unutar mitohondrija, što znači da oni ostaju unutar stanice ali izvan mitohondrija su dostupni kako bi potaknuli snažne protuupalne antioksidanse. Stanje naših mitohondrija je ultimativni ključ optimalnog zdravlja i dok je istina da neki od nas trebaju dodatnu potporu u vidu nekih suplemenata kako bi popravili tvornice energije, ipak je prehrana najbitnija za pravu ravnotežu.

U suvremenom je svijetu glavni izvor energije šećer koji se prvo mora obraditi u staničnoj tekućini prije nego uđe u energetske tvornice – mitohondrije. Energetski izvori iz masnoća ne trebaju takvu obradu; oni izravno idu u mitohondriej za energetske potrebe. Dakle, zahtjevnije je proizvesti energiju iz šećera nego iz masnoća. U knjizi Život bez kruha (Life without bread) dr.sc. Christian B. Allan i dr.med. Wolfgang Lutz pišu:
Ugljikohidrati nisu potrebni za dobivanje energije. Masnoća proizvodi puno više energije nego ista količina ugljikohidrata, pa prehrana s malo ugljikohidrata čini vaš sustav proizvodnje energije učinkovitijim. Nadalje, mnogi organi preferiraju masnoće kao izvor energije. 
Činjenica je da dobivamo VIŠE energije po molekuli masnoće nego šećera. Koliko kroničnih i autoimunih bolesti ima kao simptom i manjak energije? Kronični umor? Fibromijalgija? Reumatoidni artritis? Multipla skleroza? Rak? Allan i Lutzu kažu:
Mitohondriji su energetske centrale stanice. Obzirom da oni proizvode većinu energije u tijelu, razina energije koja je dostupna ovisi o tome koliko dobro mitohondriji rade. Kad god pomislite na energiju, zamislite sve te mitohondrije koji stvaraju ATP (adenozin-trifosfat) kako bi cijelo tijelo funkcioniralo optimalno. Broj mitohondrija po stanici varira no oni mogu zauzimati i do 50% volumena same stanice. Kada se umorite, nemojte misliti da vam treba više ugljikohidrata, umjesto toga razmislite kako maksimizirati proizvodnju energije u mitohondrijima
Kad biste se mogli smanjiti toliko da uđete u mitohondrij, što biste vidjeli? Prvo što biste spoznali jest da su mitohondriji načinjeni tako da prvenstveno koriste energiju iz masnoća!
Ukratko, neka masnoće budu vaš lijek, a lijek neka budu vaše masnoće!

Pomislit ćete da nakon svih predočenih informacija zdravstveni djelatnici naširoko preporučuju ketogenu prehrano, no naprotiv – uopće nije tako. Većina nutricionista preporuča ugljikohidrate odnosno šećer kao našu osnovnu prehranu. Problem kod toga (a ima ih više) jest taj da kod prehrane s puno ugljikohidrata ne možemo proizvoditi ketone iz metabolizma masti, što tijelu uskraćuje iscjeljivanje organizma putem proizvodnje ketona. Činjenica da živimo u svijetu koji koristi glukozu kao primarno gorivo znači da jedemo vrlo nezdravu hranu i to nezdravu iz više razloga.
Već sam desetak dana na prehrani s malo ugljikohidrata i moram reći da se počinjem osjećati izvrsno!!! Prvih nekoliko dana boljela me glava, bila sam letargična i noge su mi bile teške. No kad je to prošlo, sad imam toliko puno energije. Više nisam umorna oko 3 popodne. Što je najbolje, ne mislim više neprestano i opsjednuto na hranu. Osjećam istinski unutarnji mir. Koža mi izgleda bolje, kao i kosa. Jedem slaninu i jaja za doručak, svinjske odreske ili drugo meso za ručak i neku svinjetinu sa zelenim mahunama za večeru. Uz sve to, izgubila sam na težini! -Angela, SAD. Sott.net forum.

Ljudska vrsta je bila na ketogenoj prehrani gotovo tri milijuna godina i ona nas je učinila ljudima. To je bio način života koji je našem mozgu omogućio razvitak i napredovanje. No više nije tako, ukoliko ne napravimo napor da vratimo izgubljenu mudrost. Danas ljudski mozak ne samo da se smanjuje nego je odumiranje (atrofija) mozga postalo normalno budući smo pokošeni bolestima poput Alzheimerove, Parkinsonove, staračke demencije i tako dalje.

U međuvremenu, nova istraživanja rasvjetljavaju ključnu ulogu mitohondrija u regulaciji staničnog ciklusa – vitalnog procesa putem kojega se oplođeno jajašce iz samo jedne stanice razvija u zreli organizam, kao i procese kojima se kosa, koža, krvne stanice i neki unutarnji organi obnavljaju. U zamršenom i vremenski preciznom slijedu događaja kojima se odvija stanični ciklus, mitohondriji nisu samo neki organeli koji sa strane proizvode energiju, nego ravnopravno sudjeluju u tom ciklusu. [8] Kako su potrebne velike količine energije kako bi se pripremili svi hranidbeni elementi potrebni za diobu stanice, jasno je da mora postojati dobra koordinacija. Ta dugo zanemarivana veza između mitohondrija i staničnog ciklusa je nešto što zaslužuje puno više pozornosti kako bismo razumjeli ulogu prehrane u našem organizmu. Trebamo pobliže razmotriti pojam ketozue, jer u njoj je uistinu ključ kojim možemo otključati preobražujuće mehanizme koji će nam omogućiti izuzetno zdravo življenje.

Disfunkcija mitohondrija

Mitohondriji su najviše prepoznati po svojoj ulozi proizvodnje energije u stanici. No oni također vode i genetički orkestar koji regulira kako stanica stari, dijeli se i umire. Oni određuju koji se geni uključuju i isključuju u svakoj stanici organizma. Također osiguravaju i gorivo za stvaranje novih moždanih veza, te popravljaju i obnavljaju naša tijela.

Bilo da smo kućanice, sportaši ili radnici, energija je tema koja se tiče svih, svaki dan i na svaki mogući način. Naše zdravstveno stanje, ponašanje i mogućnost obavljanja poslova mjerilo je individualne razine energije. No kako dobivamo energiju iz hrane koju jedemo?

Postoje mnogi mitovi oko proizvodnje energije u tijelu i koja je hrana za to potrebna. Mnogi znanstvenici tvrde da su ugljikohidrati to što mitohondriji koriste kao izvor energije. Taj se proces zove oksidativni metabolizam jer se pri njemu troši kisik. Energija koju proizvedu mitohondriji pohranjuje se u kemijskoj ”bateriji”, jedinstvenoj molekuli koja se naziva adenozin-trifosfat (ATP). ATP se potom može transportirati kroz stanicu, otpuštajući energiju prema signalu određenih enzima. Uz gorivo koje proizvode, mitohondriji također stvaraju nusprodukt srodan kisiku koji se naziva reaktivni kisik (reactive oxygen species – ROS), također poznat pod nazivom slobodni radikali. No ono što nam nisu rekli jest da su mitohondriji dizajnirani tako da koriste masti kao energiju a ne ugljikohidrate.
Izvor: dr.sc. Christian B. Allan i dr.med. Wolfgang Lutz, Život bez kruha. 
Nekoliko je vrlo složenih koraka u stvaranju ATP-a u mitohondrijima, no pogledamo li pet glavnih koraka stvaranja ATP-a bit će dovoljno kako biste shvatili način proizvodnje energije u mitohondrijima i zašto su masnoće ključ optimizacije tog procesa. Ne zamarajte se nazivima, pokušajte sagledati cjelovitu sliku.  
Korak 1. – Prijenos goriva iz hrane u mitohondrije Gorivo prvo treba ući u mitohondrije gdje se svi procesi odvijaju. Gorivo može doći iz ugljikohidrata ili iz masnoća. Masne kiseline su kemijski naziv za masnoće, a srednje i velike masne kiseline ulaze u mitohondrije neizmijenjene uz pomoć L-karnitina. Zamislite L-karnitin kao podzemnu željeznicu koja prevozi masne kiseline u mitohondrije. L-karnitin (ime se izvodi iz grčke riječi 'carnis' što znači meso) se uglavnom nalazi u životinjskim produktima.Gorivo koje dolazi iz ugljikohidrata treba se prvo razgraditi izvan mitohondrija, te se produkt ove razgradnje (piruvat) tada prenosi u mitohondrij ili se može iskoristiti za proizvodnju energije na vrlo neučinkovit način izvan mitohondrija kroz anaerobni metabolizam koji stvara ATP pri nedostatku kisika.  
Korak 2. – Gorivo se pretvara u Acetil-CoA (acetil-koenzim A) Kada piruvat – proizvod razgradnje ugljikohidrata – uđe u mitohondrij, prvo se djelovanjem enzima pretvara u acetil-CoA.Masne kiseline su već u mitohondriju i pretvorene u acetil-CoA putem procesa koji se zove beta-oksidacija.Acetil-CoA je početna točka sljedećeg koraka proizvodnje ATP-a unutar mitohondrija.  
Korak 3. – Oksidacija Acetil-CoA i Krebsov ciklus Krebsov ciklus (poznat i kao ciklus trikarboksilnih kiselina, TCA, ili ciklus limunske kiseline) oksidira acetil-CoA, uklanjajući elektrone s acetil-CoA i proizvodeći ugljik-dioksid kao nusprodukt uz prisutnost kisika u mitohondrijima.  
Korak 4. – Elektroni se prenose kroz respiratorni lanac Elektroni koji su dobiveni od acetil-CoA – koji dolaze izvorno od ugljikohidrata ili masnoća – prenose se kroz mnoge molekule kao dio lančanog prijenosa elektrona unutar mitohondrija. Neke su molekule bjelančevine, druge su kofaktori. Jedan od ovih kofaktora je vrlo važna tvar koju nalazimo pretežito u hrani životinjskog porijekla i zove se koenzim Q10. Bez njega, proizvodnja energije u mitohondrijima bila bi minimalna. To je taj isti koenzim Q10 kojeg blokiraju statini (lijekovi za snižavanje kolesterola) i time prouzrokuju velike štete ljudskome zdravlju. U ovom koraku također se proizvodi voda kad molekule kisika prihvaćaju elektrone.  
Korak 5. – Oksidativna fosforilacija Kako elektroni putuju niz lanac prijenosa elektrona, uzrokuju električne fluktuacije (ili kemijske gradijente) između unutarnje i vanjske membrane mitohondrija. Ti kemijski gradijenti su pokretačke sile koje proizvode ATP u procesu koji se naziva oksidativna fosforilacija. Tada se ATP prenosi izvan mitohondrija kako bi ga stanica koristila u tisućama biokemijskih reakcija.  
No zašto je masnoća bolja od ugljikohidrata? Da mitohondriji ne postoje, metabolizam energije iz masti bio bi vrlo ograničen i neefikasan. No kroz evoluciju nas je priroda opskrbila mitohondrijima koji su specifično građeni za korištenje energije iz masnoća. Masnoća je gorivo koje životinje koriste kako bi putovale na velike udaljenosti, lovile, radile i igrale se jer masnoće daju više energetskih jedinica ATPa nego ugljikohidrati. Biokemijski, ima smisla da ako smo sisavci koji imaju mitohondrije, trebamo jesti masnoće. Dok metabolizam ugljikohidrata proizvede 36 molekula ATPa iz jedne molekule glukoze, metabolizam masti proizvodi 48 molekula ATPa iz jedne masne kiseline. Masnoće pružaju više energije iz jednake količine hrane u odnosu na ugljikohidrate. Ali ne samo to, sagorijevanje masti u mitohondriju – beta oksidacija – proizvodi ketonska tijela koja stabiliziraju hiperekscitaciju i oksidativni stres u mozgu kod bolesti mozga, te uzrokuju i epigenetske promjene koje stvaraju zdrave i učinkovite mitohondrije te smanjuju hiperprodukciju štetnih slobodnih radikala koji izazivaju oštećenja i upale!

Mitohondriji reguliraju samouništenje stanice, apoptozu, tako da odumiru stare nefunkcionalne stanice kako bi napravile mjesta za nove. No kad je poremećena funkcija mitohondrija i oni šalju poruku normalnoj stanici da umre, nalazimo se u problemima. Primjerice, uništavanje moždanih stanica vodi do svakakvih neurodegenerativnih stanja uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu i tako dalje. Poremećaji u radu mitohondrija imaju vrlo široke posljedice jer utječe na rad svake stanice, tkiva i organa unutar tijela.

Katalizatori za ovo uništavanje obično su nekontrolirani slobodni radikali koji imaju razorno oksidirajuće djelovanje na tkiva, masnoće, bjelančevine, DNA i izaziva njihovo ”hrđanje”. Takvo oštećenje, nazvano oksidativni stres, osnova je za oksidirani kolesterol, krutost stijenki krvnih žila (hrđave cijevi) i oštećenja mozga. Oksidativni je stres ključni moment kod demencije kao i autizma.

Mi proizvodimo vlastite antioksidanse kako bismo držali slobodne radikale pod kontrolom, no ti su sustavi lako pretrpani otrovima iz okoliša i hranom s visokim udjelom ugljikohidrata odnosno, drugim riječima, današnjim načinom života i prehrane.

Mitohondriji također imaju zanimljive osobine po kojima se razlikuju od sviju ostalih dijelova stanice. Primjerice, oni imaju vlastitu DNA (mtDNA) koja je odvojena od općepoznate DNA u jezgri (n-DNA). Mitohondrijska DNA najvećim dijelom dolazi kroz majčinu liniju pa se stoga mitohondriji smatraju i ženskom životnom silom. Ta je mtDNA kružna i nema zaštitne bjelančevine oko sebe tako da je genetski kod ranjiv u prisutnosti slobodnih radikala. Ne jedete li dovoljno životinjskih masnoća, ne može se izgraditi funkcionalna membrana mitohondrija koja bi ga održavala zdravim i spriječila odumiranje.

Imate li upalu bilo gdje u tijelu, ona oštećuje mitohondrije. Gubitak funkcije ili smrt mitohondrija prisutni su u tijeku gotovo svake bolesti. Prehrambeni i okolišni čimbenici dovode do oksidativnog stresa što ozljeđuje mitohondrije i dovodi do konačnog otvorenog puta za razvoj različitih stanja i bolesti.

Autizam, ADHD, Parkinsonova, depresija, tjeskoba, bipolarni poremećaj, starenje mozga svi su povezani s gubitkom funkcije mitohondrija zbog oksidativnog stresa. Problemi s funkcijom mitohondrija pak pridonose srčanim problemima, dijabetesu tip 2, autoimunim poremećajima, starenju, raku i drugim bolestima i stanjima.

Dok nDNA sadrži informacije za kodiranje bjelančevina koje kontroliraju metabolizam, popravke i strukturnu cjelovitost organizma, mtDNA usmjerava proizvodnju i korištenje životne energije. Stanica može doživjeti samouništenje (apoptozu) čak i kad nema jezgre ni nDNA.

Stanice, tkiva i organi koji trebaju više energije sadrže više mitohondrija. Stanice mozga, mišića, srca, bubrega i jetre sadrže na tisuće mitohondrija koji dosižu i do 40% mase stanice. Prof. Enzo Nisoli kaže da odrastao čovjek u tijelu ima više od deset milijuna milijardi mitohondrija što čini 10% od ukupne tjelesne mase. [9] Svaka stanica sadrži stotine mitohondrija i tisuće mtDNA.

Obzirom je mtDNA slabije zaštićena nego nDNA stoga što nema bjelančevinasti ovoj (histoni), vrlo je osjetljiva na destabilizirajuće spojeve poput neurotoksičnih pesticida, herbicida, ekscitotoksina, teških metala i hlapivih kemikalija između ostaloga. One pomiču ravnotežu proizvodnje slobodnih radikala prema ekstremnom, to pak dovodi do oksidativnog stresa koji oštećuje mitohondrije i njihovu DNA. Rezultat su stanice pod stresom i upale a koje su korijen Parkinsonove i drugih bolesti, ali i problema s raspoloženjem i ponašanjem.

Dovoljno energije znači sretan i zdrav život. To se također odražava na mozak da možemo fokusirano i jasno razmišljati. Manjak energije znači probleme s raspoloženjem, demenciju i usporene mentalne funkcije između ostaloga. Mitohondriji su tijesno povezani sa sposobnošću prefrontalne kore – kapetana našeg mozga – da bi bila potpuno funkcionalna. Moždane stanice krcate su mitohondrijima koji proizvode energiju nužnu za učenje i pamćenje, i potrebni su za harmoničan rad neurona.

Sirtuin skupina gena radi na zaštiti i poboljšanju funkcije i zdravlja mitohondrija. [10] Na njih dobro utječe prehrana koja nije glikacijska, tj prehrana s malo ugljikohidrata, za razliku od prehrane s puno ugljikohidrata koja uzrokuje slabljenje funkcije mitohondrija i stvaranje slobodnih radikala.

Još nešto smanjuje funkcionalnost mitohondrija, a to su latentne virusne infekcije poput herpes-virusa. Kao što spomenuh u članku o DNA smeću (On Viral "Junk" DNA, a DNA Enhancing Ketogenic Diet, and Cometary Kicks), gotovo sva ”otpadna” DNA ima svojstva nalik virusu. Ukoliko se patogeni virus ubaci u vašu DNA ili RNA može izazvati bolest ili rak.

Herpes simplex virus je vrlo rasprostranjen ljudski patogen koji djeluje izravno na mitohondrijsku DNA. On se začahuri i miruje u osjetilnim neuronima (živčanim stanicama) koje su tip stanica vrlo osjetljivih na patološke učinke i oštećivanje mtDNA. [11] Latentna virusna infekcija može uzrokovati gubitak moždanih stanica u neurodegenerativnim bolestima poput Alzheimerove [12]. Kako je obrazloženo u članku o srčanim udarima, herpesu i živcima (Heart attacks, CFS, herpes virus infection and the vagus nerve), latentna infekcija herpesom može uzrokovati više bolesti nego smo spremni priznati.

Članovi obitelji herpes virusa (primjerice citomegalovirus i Epstein-Barr virus koji je kod većine ljudi prisutan kao latentna infekcija!), mogu posegnuti za našom mitohondrijskom DNA, uzrokujući neurodegenerativne bolesti putem disfunkcije mitohondrija. No ketogena prehrana je ta koja pomaže stabilizirati mtDNA jer mitohondriji najbolje rade na masnom gorivu. Naime, Alzheimerova bolest je jedno od stanja kod kojih ketogena dijeta ima potencijalno najbolji iscjeljujući učinak. [4]

Uloga mitohondrijske disfunkcije u bolestima ”modernog” doba je zapanjujuća. Optimalni izvori energije su esencijalni želimo li savladati kronične bolesti. Mitohondriji su sučelje koje se nalazi između goriva iz hrane koja dolazi iz okoliša i energetskih potreba našeg tijela. Metabolizam baziran na masnim gorivima i uporabi ketona je taj koji signalizira epigenetičke promjene i maksimizira energetsku učinkovitost unutar mitohondrija te nam pomaže u izlječenju.
Zanimljivo mi je kako moje tijelo odgovara na gorivo, mislim da sam potpuno intolerantna na ugljikohidrate. Toliko sam se borila s kroničnim umorom i iscrpljenošću godinama, čak i pri snu u mračnoj sobi, da vam ne mogu vam reći koliko je predivno probuditi se ujutro, ustati iz kreveta i ne čeznuti da se odmah vratim natrag vukući se kroz dan isključivo snagom volje. Također, kronični dugotrajni problemi sa crijevima konačno se rješavaju. Nekoliko ljudi na poslu komentiralo je da sam ”drugačija žena”, mirnija, bez uznemirenosti pod pritiskom, i stres kao da se samo odbija od mene. Izgubila sam i nešto na težini pa iako se ne važem vidim da mi je odjeća komotnija. Toliko sam godina bila okrugla da sam se morala boriti kako bih se sagnula i navukla cipele! Bluefyre, 56 godina, SAD. Sott.net forum.

Ketoza – pogled izbliza

Prisutstvo ketona u krvi i urinu, stanje poznato kao ketoza, uvijek se smatralo negativnim i povezivalo se s gladovanjem. Iako je točno da se ketoni proizvode tijekom posta, ketoni nastaju i u obilju ali ne obilju ugljikohidrata jer oni poništavaju ketozu. U nedostatku ugljikohidrata u prehrani, iz masnoća će se stvarati ketoni kao izvori energije. To je tako i kad se jede puno masnoća i dovoljno bjelančevina, što je teško nazvati gladovanjem.

Kao što smo već vidjeli, ketogena prehrana je dokazano korisna pri velikom broju bolesti, osobito neuroloških. U najužem smislu, ketogena prehrana je prehrana s puno masnoća pri kojoj su ugljikohidrati ili potpuno isključeni ili gotovo isključeni kako bi se izvor glukoze minimalizirao. To čini masnoće (masne kiseline) glavnim izvorom goriva kako za mozak tako i za druge organe i tkiva. Ukoliko vam je unos ugljikohidrata visok, završit ćete pohranjujući i masnoće i ugljikohidrate u masna tkiva, zahvaljujući inzulinu. Ketogena prehrana nije visokoproteinska, jer u tom slučaju također se stimulira inzulin. U osnovi to je prehrana gdje se uglavnom oslanjamo na hranu životinjskog porijekla, osobito masnoće.
Nedavno sam napravila godišnje krvne pretrage (kolesterol itd.). Pri pregledu, liječnik je konstatirao da je sve u najboljem radu! Potom me poticao da nastavim sa tom prehranom ”s malo masnoća, puno voća i povrća” koju očigledno provodim. Sljedeći put kad dođem na pregled, objasnit ću mu na kojoj sam zapravo ”dijeti”. Lol - 1984, SAD. Sott.net forum.

Među proizvodima metabolizma masti za energiju su takozvana ketonska tijela – acetoacetat, beta-hidroksibutirat i aceton – koja uglavnom nastaju u jetri. Kad je naš metabolizam baziran na masnoćama, stvaraju se velike količine acetil-CoA i to premašuje kapacitete Krebsovog ciklusa što onda dovodi do stvaranja ketonskih tijela u mitohondrijima stanica jetre. Povisuje se razina ketona u krvi i mozak ih spremno koristi kao izvore energije. Ketonska tijela lako prolaze kroz moždano-krvnu barijeru. Njihova topivost čini ih pogodnima za prijenos putem krvi do ostalih organa i tkiva. Kad se ketoni upotrebe kao izvor energije, otpuštaju acetil-CoA koji onda ponovo ulazi u Krebsov ciklus za proizvodnju energije.

Kod djece gdje se ketogena prehrana koristila za liječenje padavice, uočeno je da nisu imali napade čak dugo nakon što su prestali s tom prehranom, što govori da ne samo da takva prehrana pomaže kod bolesti nego je čak promijenila i aktivnost bolesti, što dosad niti jedan lijek nije uspio. [13] Kod Alzheimerove bolesti, kako raste razina ketona u krvi, poboljšava se pamćenje. Mozak koji je gladovao napokon dobiva masnoće koje su mu nužne! Zapravo, svaka se neurološka bolest poboljšava ketogenom prehranom.

Pozitivni učinci ketogene prehrane mogu se uočiti već u roku tjedan dana, i postupno se razvijaju kroz 3 tjedna. Uočljivo je nekoliko promjena u ekspresiji gena koji uključuju metabolizam, rast, razvoj i homeostazu, između ostaloga.

Hipokampus je područje mozga vrlo osjetljivo na stres koji uzrokuje gubitak neurona u tom području. Taj je dio odgovoran za pamćenje, učenje i osjećaje. Ketogena prehrana potiče kodiranje gena koji stvaraju mitohondrije u hipokampusu, omogućavajući bolju opskrbu energijom. Veća količina mitohondrija i više energije znači da se može podnijeti puno više stresa. [14]

Neka istraživanja na životinjama pokazala su povećanje broja mitohondrija za 50%, što rezultira s povećanjem količine ATPa u mozgu. [15] Druga istraživanja su pokazala kako komunikacija moždanih stanica u hipokampusu ostaje normalna 60% dulje pri izloženosti stresu u usporedbi s jedinkama koje nisu bile na ketogenoj prehrani. [16] To je vrlo bitno jer previše stresa može oštetiti hipokampus i njegovu mogućnost pohranjivanja ili pretraživanja podataka, tako da možete biti ”odsutni duhom” ili ”rastreseni”, kao što može i smanjiti mogućnost prefrontalne kore za razmišljanje i kontrolu ponašanja.

Ketogena prehrana također povisuje razine smirujućeg neurotransmitera – GABA, koji tad služi smirivanju ekscitiranosti koja je osnova najraširenijih neurodegenerativnih bolesti, kao i tjeskobe i drugih problema s raspoloženjem. Ketogena prehrana povećava aktivnost antioksidativnih procesa koji smanjuju proizvodnju slobodnih radikala u toksičnom okolišu. Također povećava i aktivnost protuupalnih procesa.

Ketoza također čisti stanice od bjelančevina koje izazivaju starenje i ometaju pravilno funkcioniranje stanica. [17] To čine putem autofagije koja održava zdravlje stanica i tkiva tako što stare i oštećene dijelove zamjenjuje svježima. Tako se sprječavaju degenerativne bolesti, starenje, rak te organizam štiti od mikrobnih infekcija. Ne samo da ketogena dijeta pomlađuje nego i čini ljude otpornijima na bakterijske i virusne infekcije. [18] To pak postaje jako bitno jer se povećava broj neobičnih bakterijskih infekcija koje izgleda dolaze iz viših slojeva atmosfere [19] (za više informacija pogledaj: New Light on the Black Death: The Viral and Cosmic Connection) ili se zbog povišenih razina zračenja stvara više patogenih sojeva (vidi Detoxify or Die: Natural Radiation Protection Therapies for Coping With the Fallout of the Fukushima Nuclear Meltdown). Kako god bilo, danas smo ranjiviji nego ikad zbog stanja naših mitohondrija. No na najgore se možemo pripremiti ketozom.

Autofagija izazvana ketonima je jako bitna jer ona pronalazi viruse i bakterije koje rastu unutar stanica što je vrlo problematično. [20] Unutarstanični virusi i bakterije mogu dovesti do snažne mitohondrijske disfunkcije pa najbolju priliku u borbi protiv njih imamo upravo ketozom.

A Paoli, A Rubini, J S Volek i K A Grimaldi (2013): Više od gubitka težine: pregled terapeutskih učinaka prehrane s vrlo malo ugljikohidrata (ketogene prehrane). European Journal of Clinical Nutrition 67, 789–796.

Stvaranje ketonskih tijela tijekom povremenog posta i kod ketogene dijete najizgledniji je način liječenja mitohondrijske disfunkcije. [21] Pozitivne učinke na dugovječnost, koji su uočeni kod restrikcije kalorija, zapravo možemo zahvaliti činjenici što se tijelo prebacuje na sagorijevanje masti unutar mitohondrija. Ketogenom dijetom se također prebacujemo na sagorijevanje masnoća kao izvora energije ali bez da smanjujemo kalorijski unos.

Ketoza uspješno rješava sve probleme koje imamo pri prehrani bogatoj ugljikohidratima – koja nam se službeno preporučuje: tjeskobu, prekomjernu želju za hranom, razdražljivost, tremor i probleme s raspoloženjem između ostaloga. Kriminalno je odvraćati ljude od prehrane s puno masnoća obzirom da ketogena prehrana smanjuje tumore kod ljudi i životinja i poboljšava otpornost mozga na stres i otrove.

Uz to što se povećava proizvodnja prirodnog valiuma našeg tijela – GABA – povećana proizvodnja acetil-CoA iz ketonskih tijela također u Krebsovom ciklusu uzrokuje veću proizvodnju mitohondrijskog NADH (reducirani nikotinamid adenin nukleotid) koji naše tijelo koristi u više od 450 vitalnih biokemijskih reakcija – uključujući signaliziranje stanica i stalne popravke DNA. Budući je ketonsko tijelo beta-hidroksibutirat bogatiji energijom od piruvata, proizvodi se više ATPa. Ketoza također potiče proizvodnju važnih antioksidansa koji su bitni u obrani od otrovnih elemenata iz okoliša, uključujući glutation.

Mitohondriji iz hipokampusa životinja hranjenih ketogenom prehranom također su otporni na oštećivanje mtDNA i puno je manja vjerojatnost da će stanice biti uništene apoptozom prije vremena.

Dr. sc. Douglas C. Wallace, Ravnatelj Centra za mitohondrijsku i epigenomsku medicinu kaže: „ketogena prehrana može djelovati na više razina – može smanjiti ekscitacijsku aktivnost neurona, povećati ekspresiju bioenergetskih gena, povećati mitohondrijsku biogenezu i proizvodnju oksidativne energije te povećati proizvodnju mitohondrijskog NAHPH što smanjuje oksidativni stres u mitohondrijima.“ [21]

Keto-adaptacija rezultira promjenama u načinu izgradnje i održavanja optimalne membrane, ne samo zbog zdravih masti koje uzimamo kroz prehranu nego i zbog smanjene proizvodnje slobodnih radikala i tvari koje izazivaju upale, kao i povećanja proizvodnje antioksidanasa. To je uistinu idealno uravnoteženo stanje.

Štoviše, trebali biste zadržati u pamćenju ovaj izvadak iz djela Evolucija ljudskog mozga: utjecaj slatkovodnih i morskih izvora hrane (Human Brain Evolution: The Influence of Freshwater and Marine Food Resources) [22]:
Dvije su ključne prednosti ketonskih tijela nad glukozom kao goriva za ljudski mozak. Kao prvo, ljudi uobičajeno imaju dosta masnih zaliha u tijelu te imaju stoga i dosta masnih kiselina za stvaranje ketonskih tijela. Drugo, ukoliko mozak dijelom koristi ketonska tijela za energiju kod smanjenog pristupa hrani, glukoza ostaje za uporabu na drugim mjestima što uvelike smanjuje opasnost od razaranja mišića kod sinteze glukoze, kao i opasnost od smanjivanja funkcionalnosti drugih stanica ovisnih o glukozi kao što su crvene krvne stanice. Zanimljivo je da je korištenje ketona kao energije u mozgu četiri do pet puta brže u novorođenčadi i djece nego u odraslih. Tako izgleda da dječji mozak ima puno bolje energetske pričuve od mozga odraslih ljudi. Iako je uloga ketona kao energetske pričuve u djece vrlo važna, njihova važnost tu ne prestaje – ketoni su također i glavna podloga za stvaranje moždanih lipida.  
Moja je pretpostavka da evolucija većeg kapaciteta proizvodnje ketona ide usporedno s povećanjem ljudskog mozga. Taj povećani kapacitet izravno je povezan s uspostavom pričuva masnih kiselina u masnim naslagama u tijelu koje se stvaraju u fetalnoj i novorođenačkoj dobi. Kako bi se povećala veličina mozga i ujedno sofisticirale funkcije bilo je potrebno imati pouzdan i postojan izvor energije kroz duga vremenska razdoblja, vjerojatno bar milijun ili dva milijuna godina. U početku i do neke točke razvoja, energetske potrebe nešto većeg ljudskog mozga mogla je zadovoljiti glukoza i kratkotrajne pričuve glukoze kao što je glikogen i glukoza koja se sintetizira iz aminokiselina. Kako su ljudski mozgovi postajali veći nakon što su pribavili siguran i obilan dotok hrane, daljnji razvitak mozga ovisio je o razvoju značajnih masnih rezervi i pouzdan i brz pristup istima. Masne naslage su bile nužne ali još uvijek nedostatne bez povećanja kapaciteta za ketogenezu. Ta jedinstvena kombinacija izvanrednog goriva u masnim naslagama kao i brza i obilna dostupnost ketona kao goriva za mozak koje je zamijenilo glukozu, bila je ključna za razvitak ljudskoga mozga, pričuva koja izgleda nije bila dostupna drugim kopnenim sisavcima pa čak ni ne-ljudskim primatima.
Nepobitno je da ketogena prehrana ima zaštitnu ulogu za naš mozak. Uza sve dokaze o učinkovitosti pri mitohondrijskoj disfunkciji, može se primijeniti na sve nas koji živimo u stresnom i toksičnom okolišu. Ketonska tijela su iscjeljujuća tijela koja su nam pomogla da evoluiramo i danas su naši mitohondriji uvijek nečim ugroženi budući su toksični čimbenici u okolišu protiv nas. Naravno, bit će ljudi kojima je mtDNA jako oštećena ili imaju genetske mutacije s kojima su rođeni pa ne mogu modificirati svoj sustav (primjerice problemi u metabolizmu L-karnitina), no čak i u nekim od tih slučajeva moguće je zaustaviti ili usporiti daljnju štetu. Naši zdravi preci nisu se nikada morali nositi s tolikom razinom štetnih tvari kao mi danas, pa ipak su jeli optimalno. Uzevši u obzir trenutno vrijeme i okoliš, najmanje što možemo učiniti jest da se hranimo optimalno u skladu sa vlastitom fiziologijom.

Način na koji možemo imati iscjeljujuće ketone u svom krvotoku jest prehrana s puno masnoća, minimalno ugljikohidrata i umjereno bjelančevina. Zajedno s povremenim postom koji potiče stvaranje ketona i vježbama otpornosti koje će stvoriti mitohondrije sa zdravijom mtDNA, možemo pobijediti u svijetu gdje su čimbenici protiv nas.

To što se danas smatra ”normalnom prehranom” zapravo je aberacija nastala zlouporabom i iskrivljavanjem znanstvenih istraživanja u korist farmaceutskih i poljoprivrednih korporacija (”Big Agra” i ”Big Pharma”). Odemo li u vrijeme prije nego je suvremena prehrana postala norma posredstvom korporacija i poljoprivrednih interesa, vidjet ćemo da je ketoza bilo normalno stanje metabolizma. Današnje stanje ljudskog organizma je nenormalno. Vrijeme je da se to izmijeni.

Pročitajte: Ketoza i brkanje pojmova  

Broj komentara: 116:

 1. Imam jedno pitanje ...

  Što se događa u tijelu, kad na primjer nakon mjesec dana dođe dan, kad se malo opustimo i u tijelu unesemo neku veču količinu ugljikohidrata in bjelančevina - na primjer, dođe neki rođendan, pa se pojede malo više mesa i kakav komad ili dva torte i peciva.

  Dali to znači, da se ketoza prekida? U kojem vremenu dođe opet do nje? Kako dugo ugljikohidrati ostaju u tijelu?

  Molim vas za odgovor i hvala vam svakako za ovaj članak!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kad si full keto-adapted, torta ce ti biti zadnje na pameti.

   Izbriši
  2. Torta i pecivo Vas hoce izbaciti iz ketoze, nakon cega ce Vam biti potrebno 48h smanjenoga unosa ugljikohidrata za ponovni ulazak. Jedina razlika je sto, kad ste vec bili u stanju ketoze, sljedeci put budete "ulazili" u nju, kroz ta dva dana ne ce vise biti pocetnickih simptoma ili ce ih biti, ali, maloga intenziteta.
   S obzirom na malen "prostor" u nasem tijelu za glukozu, ostatak ugljikohidrata odlazi u mast ako se ne potrosi odmah, te "ostaje u tijelu" dok ne potrosite te naslage.
   Kod bjelancevina je bitno da ne prelaze kolicinu u gramima masti. Masti bi trebalo biti vise.

   Izbriši
  3. Anonimno, najprije treba ući u ketozu. Ako mjesečno jedanput ili redovito vraćaš sve na UH, odnosno da oni prevladavaju, dovodiš tijelo u napotreban stres. Može torta, pecivo, ali po LCHF pravilima. S druge strane, takav način prehrane ne može se nazvati LCHF prehranom ili ketogenom, svejedno.
   Poz, Sanja

   Izbriši
  4. Neče ti ništa bit... ketoza se prekida, nakon 48h pridržavanja ponovno si u ketozi... a unos ugljikohidrata ti je pomogao napuniti glikogen koji je vjerovatno opao i to je to... Po mom mišljenju ti neče naškodit 1 dan ugljikohidrata i ja ga uvodim namjerno svako mjesec dana dok neki to rade i svako 15.

   Izbriši
  5. Pozdrav svima, imam jedno pitanje , ja sam na dijeti bez UH , jedem samo jaja tikvice meso, pohujem tikvice samo u jaja bez brasna, kuvam kupus bez zaprske, paprike przim uglavnom ovo samo jedem i salamu nekad i slaninu i kobasicu rijetko, od 13.7. do 20.7. sam smrsala 6 kg ,od 20.7 do danas 5.8 nisam ni gram smrsala uvjek vaga ide gore varira i nekih pola kile do 700-800grama vise, mozete mi reci zasto kilogrami se vise neskidaju, a šetam po sat dva, pijem zeleni caj ,limun s persunom, mlaku vodu s domacim sircetom, eto toje moja dijeta svaki dan, pijem magnezij i vitamine , , i opet nista evo 16 dana ,help :( , a imam jako za skinuti imam 153 kg ako neko procita nek mi odgovori na fejsbuk Slađana S Ćirković , zahvaljujem lp.

   Izbriši
  6. Slađana, u početku LCHF prehrane uglavnom se gubi voda, možda nešto malo sala, ali i mišića. Kad ste izgubili vodu koja se u tkivu zadržavala zbog UH, koje sad više ne jedete, "mršavljenje" je stalo. Dalje će se masne naslage topiti polako. Vaga laže, jer ne pokazuje količinu mišićne mase u odnosu na masne naslage, tako da možete izgledati vitkije, a vaga i dalje pokazuje isto. Vaganje svaki dan nije potrebno. Gubitak kilograma ići će tolikom brzinom kako ste ih i skupljali, jer tijelo neće lako otpustiti masne naslage. Uz sve to postoje i kočnice mršavljenja, jedna od njih je stres, koji može biti i uzrokom debljanju. Promjena prehrane tada nije dovoljna.
   Kažete da ste na dijeti bez UH, to ne znači, naravno, da ste na LCHF prehrani. LCHF prehrana je više masti, manje UH, a ne samo manje UH. Provjerite, koliko masti jedete, možda premalo.
   Poz, Sanja B.

   Izbriši
 2. Poštovana Anita,
  Mogu li nekako da vas kontaktiram u vezi napada gihta u vreme ketoze. Naime desila su mi se dva napada gihta od kada sam na rižimu relativno strogog lchf-a. Primetio sam da je tim napadima prethodio preteran unos kalorija (proteina i masti), da bi se tokom noći formirali kristali mokraćne kiseline i počeo bol...
  Molio bih Vas za savet i pomoć kako da se ishranom izborim sa ovim problemom.
  Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Moguće da ste jeli previše proteina. Prekomjeran unos proteina također potiče izlučivanje inzulina, a visok inzulin potiče stvaranje mokraćne kiseline. LCHF prehrana ne znači da se jede više proteina, dakle ne zamjenjuje se krumpir, tjestenina, riža i kruh sa mesom, već se jede više povrća i više prirodnih zdravih masti. Dakle najveći dio kalorija dolazi iz masnoća. Ako ne trenirate dovoljna količina proteina je 1 g po kilogramu lean body mass.

   Izbriši
 3. Draga Anita, odlican clanak! Konacno da je i nauka potvrdila ono sto svako od nas ko je bio na LCHF-u moze da potvrdi. Ja sam LCHF "otkrila" pre nekoliko godina, lececi kandidu, i kad sam je konacno izlecila, morala sam ponovo da uvedem uglj. hidrate kako bih se ugojila i vratila menstruaciju. Naime, svaki put kada sam bila na strogoj anticandida dijeti smrsala bih i nehotice bar 5 kg sto je na mojih 50-tak kg i visinu od 162 cm ipak dosta - pa bih izgubila ciklus i trebalo bi mi oko 6 meseci da se sve vrati u normalu. Sad se osecam dobro i nemam zdravstvenih tegoba, osim pms-a. Lekari, naravno, smatraju da je dijeta bez UH "nezdrava" - inace mi ginekolog rece da imam policisticne jajnike, mada se na ultrazvuku vise vide kao mikrocisticni... Sve u svemu, sada sam na opustenom LCHF-u ali unosim ipak dosta UH iz povremenog konzumiranja peciva, slatkisa, pa cak i piva (najlakse sredstvo gojenja:)) No, moje pitanje je: kako istovremeno biti na ketogenoj dijeti i ne mrsaviti previse? :)
  Puno pozdrava,
  Lana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lana, za debljanje moraš ubaciti u prehranu ugljikohidrate ali ne bilo kakve, peciva i slatkiši ti zaista ne trebaju... Uzmi za desert ili međuobrok nešto prirodno i zdravo u kombinaciji masno-slatko, npr:
   Orasi i med
   Bademi i suhe brusnice
   Čokoladna krema od ovčje skute, žumanjka, maslaca, kakao praha i meda
   Šato (stučeno jaje posebno žuto posebno bijelo s medom)
   LCHF kruhovi ili peciva sa maslacem i medom
   LCHF palačinke sa maslacem i domaćim džemom
   Smoothie (izblendano u blenderu) kefir, žumanjak, kokosovo ulje, banana

   Izbriši
  2. Da, da, jasno... Hvala puno na savetima! :)

   Izbriši
  3. zar je dobro jesti namirnice koje se razlicito u organizmu apsorbiraju, jer u mnogim knjigama sam citao da nije dobro u istomm obroku kombinirati jednostavne secere i masti (med i orasi)??

   Izbriši
 4. Pozdrav i najlepse hvala na ovom tekstu! Moram da kazem da imam iskustvo remisije dijabetesa tip 1 sa ovakvim nacinom prehrane. Dakle ima ketona ali ne i povisenog secera. Ovde postavljam i pitanje zasto ne bi i dijabeticari tip 1 mogli sebi dozvoliti da imaju ketone, naravno uz regulisan secer? Mislim da je ovakav nacin prehrane jedini moguci za dijabetes i tip 1 i 2. O tome govori i cuveni Dr. Bernstein http://www.diabetes-book.com/readit.shtml Naravno, dijabeticarima se kod nas i u svetu savetuje potpuno drugacija prehrana, sa puno UH i malo masnoca,sto je potpuno besmisleno i uvodi u zacarani krug prejedanja i davanja velikih kolicina insulina. Mislim da je vreme da se objavi istina,sto Vi i radite, o tome kako hrana i hormoni uticu na nase zdravlje. Hvala na tome,veliki pozdrav i svako dobro svima!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da, naravno, i za dijabetičare tip 1 je ketogena prehrana jedini način za kontrolu šećera. Ali nažalost, službena medicina to neće priznati, već ljudi sami dolaze do takvih informacija.. I oni koji imaju petlju da na svoju ruku promijene prehranu, vrlo brzo dolaze do fenomenalnih rezultata. Prolistajte ovu online knjižicu, zadnja priča je upravo iskustvo s dijabetesom tip 1 (Jelena)
   http://issuu.com/vmalekin/docs/lchf_vodi___za_po__etnike

   Izbriši
 5. Hvala na odgovoru,citala sam i jako me raduje sto postoji takav vodic,rado ga saljem svima i gledam da ga 'okacim' gde god mogu,posebno na facebooku, cini mi se da ljudi tamo najcesce svracaju, a nadam se i da citaju :)

  OdgovoriIzbriši
 6. Izvrstan tekst, treba ljude ohrabriti da pokusaju nove nacine prehrane.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odličan blog, čestitam Ljiljana! Dodajem vas na popis linkova i dijelim na Facebook :)

   Izbriši
  2. Smije li se jesti voće? Spomenuli ste banane,ali što je sa ostalim voćem?

   Izbriši
 7. Zdravo Anita,
  zanima me ima li miješanje hrane kakav (negativan) utjecaj na njenu probavu? Npr. ako se miješaju proteini i ugljikohidrati, da li jedno inhibira/usporava probavu drugog?
  Znam da pitanje nije osobito povezano s tekstom, nećete mi zamjerati nadam se. :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da, škrobni ugljikohidrati remete probavu proteina i zato ih je najbolje jesti odvojeno, odnosno izbaciti škrob a pojesti meso s povrćem i masnoćama :) Osjetljivima će smetati i mlječno-mesna kombinacija, vrhnje i sirevi uz meso i sl..

   Izbriši
 8. Anita, pozdrav!

  Vaš blog je fenomenalan, vaša knjiga "Resnice in laži o prehrani", koju čitamo u Sloveniji isto tako. Ako imate koju minuto vas molim, da mi objasnite jednu stvar ...

  Moje pitanje na kratko je: "Što se događa sa suvišnim mastima, koje unesem u danu?"

  Da objasnim ... Imam 70kg, star sam 31 godinu i bavim se sportom. Svaki dan radim treninge, na kojima "kurim" negdje od 600 - 1000 kalorija. Moj dnevni izračun potrebe po kalorijama po različitim kalkulatorima bih morao biti tamo negjde među 1700-1800 kalorija u mirovanju, a sa dodatnim treningom nekoliko više (ovisi od treninga).

  Sada sam u drugom mjesecu LCHF pranjenja - konzumiram pod 50g OH i manje od 2g B/tt, ostalu energiju dobivam iz masti.

  Da se vratim ka mojemu pitanje: "Što se događa sa suvišnim mastima, koje unesem u danu?" Zanima me točnije, što se dešava sa mastima, koje unesemo u tijelo, a nisu nam potrebne, jer smo dnevno več došli do potrebnog unosa kalorija:

  POTREBA: 1700kcal
  TRENING: 600 kcal
  SKUPA: 2300 kcal

  Da predpostavim, da unesem pravilno dozu OH i B, a sa mastima pretjeramo i dnevno unesemo skupno na primjer 3000 kcal, što znači 700kcal više od onoga što nam treba.

  Što če se s tim suvišnim kolrijama desiti? Dali če se negdje naložiti? Dali če se one naložiti u dodatne kilograme, što donese debljanje, kao se to događa kot OH prehrane, ili se sa tim mastima događa nešto treče?

  U nekim sam člancima i na forumima primjetio, da pišu, da se sve te suvišne masti izlučuju u obliku ketona u našem urinu (čitaj: naravno, ako si več adaptiran i tvoje tijelo jih proizvodi). Ako bih tome bilo tako, onda bih to značilo, da se nečemo dodatno debljati, več če suvišna unesena energija sama izači iz nas. Dal je to istinito, ili sam ja to nešto krivo shvatio?

  Eto, to je to što me zanima ... Več unaprijed vam PUNO HVALA na odgovoru!

  Pozdrav iz Slovenije!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Stvar je u tome što teorija o kalorijama jednostavno nije točna. Naravno da ima veze da li jedemo više ili manje ali ne u onom smislu kako su nas učili. Ugljikohidrati, proteini i masti se drugačije metaboliziraju i tijelo troši više ili manje energije ovisno o tome što jedete odnosno koji od ovih makronutrijenata prevladava. Kad u prehrani prevladavaju masti onda tijelo troši puno više energije, ili ako hoćete kalorija, nego ako prevladavaju ugljikohidrati. Drugim riječima moguće da se udebljate sa manjim kalorijskim unosom ako on dolazi uglavnom iz ugljikohidrata a da mršavite sa većim kalorijskim unosom ako on dolazi uglavnom iz masti. Metabolizam masti troši više energije, pa se kod većeg unosa masti one neće pohranjivati kao salo već se potrošiti, pod uvjetom da je unos ugljikohidrata nizak. Ali ako uz visok unos masti također unosite dosta ugljikohidrata doći će do debljanja zahvaljujući inzulinu.

   Izbriši
  2. Za Gospodina iz Slovenije moze jedan link:
   http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/
   Obratite paznju i na kalorije i na udio masnoca, bjelavcevina i ugljikohidrata, a takodjer i na centimetre, sve to navodi u tocnom iznosu. I ja sam se uvijek pitala sto je sa viskom kalorija iz masti, ali sam znala da se ne taloze bez ugljikohidrata - iskusila sam to.

   Hvala Vam, Anita, za odgovor na moj upit o juhi, vrlo mi je bitno to i poslusat cu Vas, naravno.

   A odnedavno je i moja malenkost postala ponosni vlasnik Vase knjige! :)

   Pozdrav!

   Izbriši
  3. ok, i ja imam pitanje,najprije da pohvalim sve što pišete,svaka čast,naime zanima me da li tijelo poseže i za svojim zalihama masnoće kad je unos masnoća povećan u ishrani ili samo troši unesene masnoće pod uvjetom da sam na strogom lchf?

   Izbriši
 9. draga anita, odusevljena sam ovim blogom. sve sto pisete cini mi se najlogicnije od svih dosadasnjih pravila pravilne ishrane.
  imam hipertireozu u pocetnom stadiju i vec dva tjedna pijem tablete i osjecam se zdravo. par dana sam na atkinsonovoj dijeti i zanima me hoce li ta prehrana pogorsati stanje stitnjace? sto mi vi preporucujete? da nastavim s malim unosom ugljikohidrata ili da sacekam dok se hormoni ne stabiliziraju? inace sam ocajna sto se tice kilaze i dosla sam do granice kad sam sama sebi rekla dosta, ucinit se nesto mora.unaprijed se puno zahvaljujem!

  OdgovoriIzbriši
 10. dobar dan,
  nakon dva dana atkinsonove dijete dobila sam osip po cijelom tijelu. Moram li prestati s dijetom ili je svrab samo prolazna faza?
  hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. @Nata:
   To je ciscenje organizma i kad se konacno ocisti, prestat ce osip. Vec je netko pisao na blogu u komentarima da je isti problem imao, ali je nastavio s LCHF-om te je osip nakon nekog vremena nestao.

   Pijte sto vise vode i konzumirajte sto vise svjezega povrca (najbolje, zelenog lisnatog), a i zacinsko bilje poput djumira, papra, kurkume te limun takodjer pomazu u ciscenju organizma kroz probavni trakt, a ne kroz kozu, pa ce pomoci kod osipa dok osip konacno ne nestane.

   Pozdrav.

   Izbriši
  2. Draga Nediljka, puno hvala na odgovoru i korisnim informacijama!
   lijep pozdrav

   Izbriši
 11. Postovana,

  vec sam nekoliko dana na LCHF-u i evo danas sam upravo bacila oko na test tolerancije kojeg sam radila prije godinu dana. (naravno, nisam se pridržavala...)

  Test mi kaže da imam visoku intoleranciju na praktično sve šta se po LCHF ne smije pa neću ni nabrajat :D
  srednju intoleranciju (između ostalog) na punomasno mlijeko i svinjetinu, janjetinu, kozetinu
  slabu intoleranciju na (između ostalog) na bademe, bosiljak, jaja, cimet, kefir, maslac, sparoge, zivotinjsku mast.

  Problem je taj što bi navedenu hranu trebala izbaciti, odnosno smanjiti unos na nekoliko mjeseci.

  A stvarno bi voljela biti na LCHF! :(

  OdgovoriIzbriši
 12. U životu nisam upoznao nikoga tko prakticira keto... a stvarno bih volio :)

  OdgovoriIzbriši
 13. Postovana,
  ja sam mlada mama i dojim dijete. Jeli smijem krenit sa LCHF prehranom, hoce li to utjecat na kvalitetu mlijeka. Unaprijed hvala na odgovoru.

  OdgovoriIzbriši
 14. Zdravo,
  hranim se već duže vrijeme s dosta masnoće te ugljikohidratima u manjoj mjeri. Međutim, primjetio sam da mi čim drastično smanjim s ugljikohidratima jako pada tlak, te dolazi do vrtoglavice, loše koncentracije i sl. Zanima me ima li to kakve veze s osmotskim tlakom stanice? ili je u pitanju nešto drugo?
  Unaprijed zahvaljujem :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ivane, vjerujem da je u pitanju ketoza, simptomi se razlikuju od čovjeka do čovjeka. Naglo ste smanjili količinu (i postotak) UH, pa je tijelo pod stresom. Pratite što i koliko jedete, pa postepeno smanjujte UH, par dana. Kod mene se ponekad dogodi vrtoglavica, a loša koncentracija malo češće. Uz to, ipak, količina energije naglo poraste, a vrtoglavica potraje par minuta. Što se tiče tlaka, nisam primijetila da je pao, dapače, porastao je do normalnih vrijednosti, a prije LCHF prehrane bio je nizak, uglavnom 90/60. Sad je uglavnom 125/75.
   Tijelu također trebate dati vremena za prilagodbu, ona može potrajati i par mjeseci. Pratite što se događa, osluškujte svoje tijelo.
   Poz, Sanja B.

   Izbriši
  2. iako ovaj odgovor kasni 2 godine svejedno da napomenem ako netko još čita, nizak tlak i vrtoglavica su simptomi "keto groznice" tjelo se riješava viška vode, dolazi do prekomjernog izbacivanja elektrolita, kalij naravno unositi kroz cijelovitu hranu (keto prehrana je bogata kalijem sama po sebi) što se tiće natrija je razlika, količina koju možete unositi na keto dijeti je znatno veča od uobičajenog unosa, tako da bi to lako išlo do 5grama dnevno...
   još jedna napomena za ravnotežu spomenutih elektrolita, kiselost tjela igra ulogu, iako je naše tjelo lagano alkalno (bazično) ne treba bježati od kiselosti, prije obroka popijte žličicu dvije jabučnog octa, pomoči će probavi hrane i mobilizaciji kalcija i drugih minerala, druge se stvari tu još dešavaju, ali krajnji je rezultat da tjelo neče prekomjerno izbacivati kalij kroz mokraču a samim tim bit će bolji balans ova dva elektrolita...

   Izbriši
 15. POstovanje. molila bih Vas za savet, jer stvarno ne znam sta i gde gresim. U ketozi sam 2 meseca, stim sto sam prve 4 nedelje bila na Protekal dijeti, a onda saznala za LCHF i prebacila se na zelenu kuru LCHF. Strogo vodim racuna o unosu UH-20gr, pa cak i kalorijskom unosu 1200, ali za tri nedelje nisam ni gram skinula.Proveravam ketozu i u ketozi sam. Uvela sam vezbanje aqvabik 3x nedeljno i brze setnje 5x nedeljno. Hvala na savetu, odgovoru i vremenu. Svako dobro zelim :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dva su moguća scenarija: ili nemate višak kila pa nemate što mršaviti, ili ako zaista imate višak kila a ne mršavite onda ste toliko izgladnjeli tijelo protekalom i malim unosom kalorija da se tijelo postavilo u stanje štednje - minimalno troši, maksimalno štedi. LCHF nije još jedna instant dijeta. Ovo je način prehrane, način života..

   Izbriši
 16. Postovana Anita, zahvaljujem Vam se na odgovoru i vremenu, zelela bih da Vam napomenem da sam zahvaljujuci Protekalu naisla na LCHF i shvatila stetnost te instant dijete ,te sam vrlo brzo presla na LCHF, zahvaljujuci kome se moj pogled na ishranu mnogo promenio. Zahvaljujuci ketozi vec dva meseca nisam pozelela nista slatko a bila sam veliki zavisnik, u zacaranom krugu sto me je i dovelo do preterane gojaznosti.. Mnogo je lep osecaj kada se covek oslobodi zavisnosti.. Krvna slika savrsena, a bilo je dosta rizicno. No prostom matematikom uz gore navedenom ishranom -zelena kura UH-20gr, kalorijski unos 1200 + vezbanje + ketoza, kilogrami bi morali ici dole sto se ne desava. Kazete ja je organizam u stanju stednje, pa me interesuje kako bih ga mogla vratiti u normalno funkcionisanje?. Verovatno me koci i stres od prevelike zelje da skinem 20 kg viska koji imam, a imala sam 50 kg viska. LCHF ishranu polako , ali sigurno uvodim u svoj dom i ostalim ukucanima, kao nacin prehrane, kao nacin zivota. Zahvaljujem Vam i zelim puno uspeha u Vasem daljem radu! Jasmina

  OdgovoriIzbriši
 17. pozz, da li je u keto dijeti dobro raditi svaki 6 ili 7 dan punjenje UH, te da li će me takav način izbaciti iz ketoze. Cilj mi biti na toj dijeti 4 tjedna. Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. da, definitvno će Vas izbaciti iz ketoze

   Izbriši
 18. Zdravo, zanima me može li se čovjek koji ne boluje od dijabetesa dovesti u stanje ketoacidoze? (na primjer, uz fizički napor i gladovanje)

  OdgovoriIzbriši
 19. Posto bolujem od karcinoma probala bih sa ovom dijetom.Kome bih mogla da se obratim za strucan savet, da mi konkretno objasni nacin ishrane. Ima li neko iskustvo sa ovom dijetom vezano za karcinom?Pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pogledajte ovaj članak, lijepo objašnjeno i ima iskustava.

   Izbriši
 20. Poštovana Anita,
  zanima me omogućava li ketoza sportske napore poput uobičajene prehrane?
  Bavim se trčanjem u prirodi (trail running) pri čemu ponekad dionice dosežu i preko 50 km u jednome danu. Uobičajeno je da se prilikom priprema za takve utrke nekoliko dana ranije obavlja upravo punjenje ugljikohidratima (tzv. carb loading) kako bi se napunila spremišta glikogena u jetrima i mišićima, a tijekom same aktivnosti se konzumiraju UH gelovi i pločice kao izvori trenutačne energije. Što mogu očekivati od LCHF/ketogenog režima prehrane u kombinaciji s bavljenjem ovakvim aktivnostima? Hoću li imati podjednako energije ili ću kolabirati negdje u dubokoj šumi usred utrke?

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
  Srdačan pozdrav,
  Igor

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da je korisno skinuti se sa ovisnosti o ugljikohidratima kao goriva i naučiti tijelo da koristi svoje prirodno i uvijek raspoloživo gorivo - masti. No za to treba vremena, možda par mjeseci za osobe koje se bave sportom. Ali, LCHF ne mora značiti drastično ukidanje ugljikohidrata u prehrani, to može biti jednostavno smanjivanje njihovog unosa uz povećavanje unosa masti. Kad se tijelo nauči trošiti masnoće za energiju onda imate dugotrajno gorivo i izdržljivost, a umjerenim unosom UH iz zdravih izvora dan prije treninga/natjecanja, osigurali biste da se glikogen ipak ne isprazni sasvim, tako da imate rezervu za one ekplozivne momente kad tijelo treba glukozu.

   Preporučam knjigu The Art and Science of Low Carb Performance od znanstvenika Voleka i Phinneya, može se skinuti s neta.

   Izbriši
 21. sanja
  podelila bih sa Vama moje iskustvo o ovom načinu ishrane koje sam upražnjavala pre 25 godina. Puno kisele pavlake, kačkavalja, mesa, povrća, i bez šećera, brašna, kukuruza, pasulja, krompira, graška i pirinča... Rezultat je bio za 3 meseca 16 kg manje i sa konfekcijskog broja 44 na 38 . Posle dijete još 3 meseca nisam jela hleb i šećer, a nakon toga sam radila ovako: ako bih u toku dana pojela testo , nisam tog dana ništa jela slatko i obrnuto. Rezultat je bio prisutannarednih 15 i više godina. Jedina mana ove dijete je problem sa PROBAVOM. Išla sam u WC retko i prava je sreća da nisam dobila hemoroide. Napominjem da sam pila Oligovit tablete(sve vitamine) koje sam ispirala pod vodom da sa njih skinem boju i šećer- 1 tabletu dnevno i OBAVEZNO LITRE VODE svakog dana. samo da znate da bez vode sporo i teško gubite kilograme! Od voća- samo limun:

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bilo bi bolje da ste umjesto puno sira, vrhnja i mesa jeli više povrća, voća, orašaste plodove i sjemenke, te više prirodnih masnoća. Tada ne biste imali problema s probavom.

   Izbriši
 22. Molim Vas savjet za dijete koje ima stalne epileptičke napadaje dali dolazi u obzir Ketogena dijeta, budući da voli slatko i škrob možemo li zamijeniti šećer sa Steviom i brašno sa mekinjama ili drugim oblikom pripravaka.
  Kome se mogu obratiti za dodatne upute u vezi jelovnika za Ketogenu dijetu?
  Pozdrav,
  Ana

  OdgovoriIzbriši
 23. postovani

  imao bi par komentara i pitanja

  naime, ovaj nacin ishrane govori o koristenju mesa i mlijecnih proizvoda. Odavno je poznata cinjenica da je konzumacija mesa (nebitno dali se radi o indrustijskom ili domacem uzgoju) povezana sa nekim tumorima (npr. debelo crijevo), osteoporozom i td., takoder termickom obradom mesa proteini se denaturiraju pa ni oni nisu iskoristivi i td. Nadalje, takoder ni mlijeko nije nesto sto pozitivno utjece na ljudsko zdravlje (tu dijelim misljenje vegana da mlijeko drugih zivotninja namjenjeno iskljucivo za njihove mladunce a ne za ljude) a dokaz tome je da velika vecina ljudi na podnosi laktozu posto nemaju enzim za njenu razgradnju, a konzumacija mlijecnih proizvoda je povezana sa odredenim alergijama i sl. -> sukladno tim cinjenicama, mene zanima kako onda ovo moze biti hrana koja lijeci? takodet me zanima dali je mogu biti vegan a pratiti LCHF ishranu, ako se radi o osobi koja je sportas, radi na snazi, potrebana mu je misicna masa...? ovo pitam jer sam se i sam zainteresirao za ovaj nacin prehrane, ali neke stvari mi ne drze vodu

  Hvala

  OdgovoriIzbriši
 24. @Gabriel7

  Smatras li da biljni proteini imaju vecu biolosku vrijednost od zivotinjskih mozes biti i raw food vegan.

  LCHF je ketogena dijeta koja se zasniva na povisenom unosu zdravih masnoca a ne onoj ustaljenoj slici ketogenih dijeta (bodybuilderski overload bjelancevinama).

  Istrazivanja u vezi stetnosti mesa vrsena su izvrsena u Americi i slicnim drzavama gdje fast food i trans masnoce preovladavaju. To je sramota i nazvati kako mesom tako i mjerodavnim nacinom pripreme.Tako da u tim istrazivanjima ne postoje rezultati spremanja lokalno uzgojenog mesa kod kuce po svim pravilima igre. Po tvojim izjavama onda bi Inuiti, svedske Saame i Masaje izumrle do sad od tumora. Znaci ne pije vode.

  Postoje cijele skupine naroda koji zbog genetskih osobina nisu u stanju konzumirati izvjesne namirnice.. Tako da Azijati i Indo Kinezi imaju problema sa varenjem mlijeka i alkohola. Imas li tu lozu i gene onda uvidim zasto ti je mlijeko nepoznata stvar.

  Proteini grade misicnu masu uz dovoljan nivo IGF1 (indirektno stimuliran insulinom a manjkom IGF1-BP). Time shodno potrebno je shodno tezini i aktivnosti dovesti unos bjelancevina do barem 2 grama po kilogramu Lean body tezine a cime ti ces ostalim nadoknaditi dovoljno energije je tvoja stvar. Imas UH imas masnoce. Do tebe je!!

  Moguce je da prilagodis sebe LCHF a da zadrzis svoje ideoloska nacela uvodjenjem kokosove masti, mct ulja dok proteine mozes naci u lanu i konoplji. Naravno da sve ovisi od tvog tumacenja i primjenjivanja veganizma. Da li su pretezno zastupljene zitarice ili namirnice sa visokim glikemijskim indeksom? Ishrana ti se zasniva na organsko lokalnoj i sezonskoj ponudi namirnica ili se jede sve samo da nije zivotinjskog porijekla bez obzira na podrucje,godisnje doba,sadrzaj (pesticide,herbicide,e brojke i pojacivace ukusa i mirisa (MSG)).

  Upravo zadnje navedene supstance su uzrok da se covjek otudjio od primarne hrane,njihovih ukusa i mirisa. Sve je vjestacko i napravljeno za masovnu konzumaciju sa minimalno hranjivih sastojaka. Neka se samo kupuje i trosi a sto ili steti ili ne donosi nikakve koristi nema veze. Puni su stomaci :(

  PS

  Ne kombinuj ultra brze UH i masnoce jer ih ni u prirodi takve ne mozes naci. Nema masnog krompira niti banane sa 45% masnoce tako ce ljudski organizam zahvaljuci evoluciji prvo razgraditi UH a sav visak zbog visokog insulina pohraniti za kasnije

  Eh da
  http://www.dietdoctor.com/lchf

  Pa shvati sam sta pije a sta ne pije vode
  Sretno kako god

  OdgovoriIzbriši
 25. @Schnewphie

  upravo zbog toga sto svatko za svoj nacin ishrane (LCHF, HCLF) iznosi odredene tvrdnje i potrkepljuje ih znanstvenim dokazima je tesko vidjeti sta drzi vodu. npr. najpoznatija osoba po pitanje HCLF raw food prehrane dr. douglas graham (autor knjige 80/10/10) preko 35 god, zivi na taj nacin kao i jako puno njegovih ja bi rekao sljedbenika ostvaruju vrhunske rezultate. takoder postoji i dosta sportasa koji takvu ishranu prakticiraju.. medutim s druge strane, postoje ljudi koji zagovaraju HFLC dijetu kao nesto najzdravije za covjeka... e sada, ili su ljudi razliciti pa nekom odgovara jedna a nekom druga ili jedna od te dvije ishrane nisu zdrave (dugoročno), treceg nema.

  neznam za ostale, al sam citao za Inuite da ne obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, tumora, al zato imaju kratak zivotni vijek. zagovornici HFLC spominju kako je takva hrana bila hrana nasih predaka (pred mnogo tisuca godina) te da smo mi predodredeni za takvu ishranu, ali ako se ne varam bas je tada zivotni vijek covjeka bio jako kratak (mozda neki 40 god.)

  sto se tice zitarica u mojoj prehrani, ja sam izbacio sve sta sadrzi gluten, tako da se po tom pitanju baziram na rizu, krumpir, proso i ostale zitarice koje ne sadrze gluten

  jedina stvar s kojom se nebi slozio s tobom je da proteini grade misice (bar djelomicno)..misice se grade vjezbanjem gdje uslijed napora dolazi do pucanja misicnih vlakana, kojeg onda zamjenjuju nova deblja vlakna te na taj nacin raste misic.. a ova prica o 2g proteina po 1kg tjelesne mase je upravo prica o kojoj se najvise prica u bodybuilderskim krugovima (posto si se na pocetku svog teksat osvrnuo na bildere) ...

  najbolji dokaz meni osobno da ova dijeta zaista dijeluje na poboljsanje zdravlja (a ima jako puno ljudi koji su prelaskom na recimo raw ishranu izlijecili mnoge bolesti, pa i tumore, a i vrhunski su sportasi) bi bio da znam za ljude koji prakticiraju LCHF ishranu godina, kao i to dali posotoje neki profesionalni sportasi koji ostvaruju neke dobre rezultate na takov ishrani....

  izgleda da ce jos neko vrijeme proci dok saznamo sta pije vodu a sta ne, jer u danasnjem svijetu vise neznas sta je istina a sta nije, kome vjerovati a kome ne
  ;(

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvala Sanja B

   procita cu svakako... sto se tice samog naslova teksta dali ce nas meso ubiti: naravno da nece, ali postoji korelacija izmedu konzumacije mesa i bolesti debelog crijeva, osteoporoze i slicno. takoder je dokazano da vegetarijanci a i vegani imaju duzi zivotni vijek (ali nije bitna samo duzina zivotnog vijeka, vec kvaliteta tog zivota), ali to ne znaci nuzno da oni nemogu biti pretili, bolesni, jer i tada je bitno pratiti nacela zdrave ishrane.

   ljudi koji izbaci meso, jaja i zivotinjske masti misli da su sa tim sve rijesili, a onda se pocnu pretrpavati rafiniranim secerima i raznim junk foodom (naravno onim koji nema zivotinjskih namirnica) i naravno dodu do toga da u stvari nisu popravili svoje zdravlje.. za ljude koji predu na veganstvo takoder je bitno da se hrane zdravo. takoder, biljna hrana je manje kaloricna i treba unositi malo vece kolicine jela da bi se zadovoljile neke potrebe.

   Dali je vasa prehrana bila zdrava iako niste jeli zivotinjske namirnice?

   isto tako bi volio reci da postoji jako puno sportasa od tenisaca, atleticara do MMA boraca (i to su neki svjetski poznati) koji su vegani, vegetarijanci, pa cak i raw food, ali nazalost do sada jos nisam mogao naci nekog takvog tko je na LCHF a volio bih znati, da vidim kako ova ishrana djeluje na sportase ili ljude koji se bar rekreativno bave raznim oblicima sporta, jer me i samog ova ishrana zanima (ali zelim vidjeti na primjerima njene prednosti i mane)

   ja bi volio da mi netko kaze: kojih to nutrijenata ima u namirnicama zivotinjskog podrijetla a da se nemogu unijeti namirnicama iskljucivo biljnog podrijetla?

   LP. Dario

   Izbriši
  2. Korelacija o kojoj pričate rezultat je zastarjelih studija koje su utrpale u istu vreću meso i industrijske mesne prerađevine, i koje nisu vodile račune o drugim faktorima životnog stila, npr pušenju, fizičkoj aktivnosti, općenito prehrani itd.
   Što se tiče LCHF i sporta u Švedskoj i u Americi je krcato vrhunskih sportaša koji su godinama na niskougljikohidratnoj prehrani i postižu odlične performanse. Kad se tijelo prebaci na masni pogon, tek se onda postiže dugotrajna izdržljivost i snaga (bez dosadnih punjenja prije i tokom treninga). Preporučam knjigu The Art and Science of Low Carb Performance, znanstvenika Voleka i Phinneya.
   Iz biljaka ne možemo dobiti B12, željezo i cink u bio-dostupnom obliku, EPA i DHA esencijalne masne kiseline, niti ispravan profil aminokiselina. Iz bilja ne možemo dobiti životno važne vitamine topive u mastima A, D i K2, (nemojmo se zavaravati mrkvom, beta karoten iz mrkve se teško pretvara u oblik A vitamina).
   Inače raw food znači sirova hrana a ne veganska biljna hrana, i poanta sa sirovom hranom je dobiti enzime koji se uništavaju kuhanjem. Dakle raw food nije samo voće i povrće (to nije nikakav problem jesti sirovo i to svi jedu sirovo), raw food znači jesti sirove žumanjce, fermentirane proizvode od sirovog mlijeka kao npr kefir, sirovo meso (suho meso koje nije tretirano na visokoj temperaturi - da slanina je raw food :)), sirova riba kao slana srdela, sirova ulja - hladno prešana itd.. Ali neku hranu ipak moramo kuhati da bismo oslobodili nutrijente i učinili ih dostupnima.
   Poanta je što prirodnije to bolje. Genetski smo prilagođeni određenom tipu prehrane, a to nisu biljčice. Krava je biljojed, koza je biljojed, a mi ljudi, iako se često ponašamo kao ovce, po probavnom sustavu i fiziologiji ipak ovce nismo.

   Izbriši
  3. Dario, moja prehrana se već 10-ak godina temelji na organskim namirnicama. Zbog izbjegavanja mesa, jaja i masti, imala sam niz problema. Opisivala sam ih već u mnogim svojim komentarima... bolovi u zglobovima i mišićima, migrene, ispadanje kose, usporen rad štitnjače, debljanje, celulit, ima toga. Nakon 2 i pol godine LCHF-a riješila sam skoro sve.
   Od sportaša na LCHF-u znam da je Novak Đoković, ima ih još, samo treba malo istraživati.
   Vježbam redovito, s utezima, uvijek prije obroka, i s puno energije. Hodam svaki dan 4-6 km. Imam 2 obroka dnevno, ukupno oko 1200-1600 cal. UH sam svela na minimum, oko 10 g dnevno, uglavnom iz povrća.
   Jedem podjednako sirovo, kuhano i pečeno, to je moj odabir.
   Dosta eksperimentiram, tako sam došla do toga što me deblja, što mi smeta, također sam uspjela normalizirati tlak, bio mi je nizak.
   Eto, valjda sam nešto pomogla.
   Poz, Sanja B.

   Izbriši
  4. Ja neznam na temelju cega ste zakljucili da ja govorim o zastarijelim studijama?

   nadalje, gotovo sam bio siguran da cete prvo spomenuti B12 ;) toliko se prica oko tog vitamina vodi ali mnoge cinjenice ne idu bas tome u prilog, jer da B12 iima samo u životinjskim proizvodima onda bi Vegani, a pogotovo Raw Vegani odavno imali problema sa svojim zdravljem, a upravo je suprotno, dokazano je da ostvaruju izrazito dobro zdravlje, izlječenje i td. Isto tako, zanimljivo je da meso koje je navodno dobar izvor B12 dolazi od zivotnja koje su upravo biljojedi (pa od kud je onda njihovo meso bogato istim vitamonom? ). B12 nastaje pod djelovanjem mirkoorganizama koje takoder i mi imamo u nasim crijevima. a cijela ta prica oko B12 je zapravo samo jedan veliki marketing i jedno zastrasivanje ljudi.

   Iz biljaka (tj. biljne hrane) nemozemo dobiti Fe i Zn u bio-obliku? a recimo meso koje je termicki obradeno (a kako su minerali male molekule, zna se da se termickom obradom gubi do 80% minerala) je dobar izvor bio minerala? nebi bas rekao

   sto se tice raw food, tu moja isprika jer nisam bio detaljan..ja mislim na raw vegan food, te sam o tome pricao, i o ljudima koji takvu prehranu prakticiraju godinama, sportasima i slicno. ono sto jedu raw vegani su voce, povrce, orasasti plodovi, te zeleno lisnato povrce.

   PS.
   volio bi ako bi mogli navesti imena par poznatih sportasa na LCHF isrhani.

   svakako cu procitati knjigu koju ste naveli.
   Hvala

   Izbriši
 26. Gabribel7 aka Dario

  Iz tvojih izjava mogao sam uvidjeti da si insulinski irezisteni ektomorf koji trenutno trpi vece kolicine skroba, ima teskoca u dobijanju misicne mase a rado citiras China Studie i izvjestaje Ancela Keys-a.

  Samo ne znam odakle izvlacis informacije o metabolizmu makronutrijenata i biohemiji i hormonalnom statusu organizma
  Ja jos nisam u mogucnosti da izgubljeni dio organizma regenerisem i da mi nakon GVT/SL5x5 izraste novi misic

  Posjedujem jos one stare osobine da mi se misicno vlakno se istrza, a adekvatnim izborom i kolicinom amino kiselina misic oporavi i ojaca povecajuci zapreminu. Kako bi to izgledalo da svi koji su nekad slomili nogu/ruku dobili novu podlakticu ili skocni zglob?

  Tako i svi prosli i sadasnji pra narodi u sirovim uslovima zivota,prilagodi se ili izumri. Slome li nogu,nece im nova izrasti nego ce ili iskrvariti ili ostati invalidi i umrijeti od posljedica pada ugriza napada itd itb. Lako je bijelom covjeku nazvati hitnu pomoci ili dostavku hrane,pa ih mnogo "indijanaca" umire zbog stvari koji Zapadnjaci podrazumjevaju a ,na srecu ili nesrecu, to im produzava zivot.

  Nigdje u nazivu Low Carb High Fat se ne spominje meso,nije zastupljeno jer u svom izvornom obliku nema stetnih djelovanja i jelo se od davnina. Kao sto je slucaj i sa prirodnim masnocama i niskoglikemijskim indeksom. Znaci LCHF-ish style of life.

  Sad naravno od spola,godina,aktivnosti i ciljeva covjek bira svoju kolicinu i izvore proteina. Bila to crveno meso ili riba, jaja ili iznutrice. Neko vise nego manje neko isto i fokus ne lezi na tome nego na smanjenom unosu skroba/secera i povecanom unosu masnoca postojanih na svjetlost,temperaturu i oksidaciju. Znaci zivotinjske masnoce, maslinovo i kokosovo ulje

  Pa da klasicni sportasi do 2 grama a powerlifteri,strongmen i slicne kategorije i do po 4 grama proteina po kilogramu tjelesne mase.
  Tako da je nemoguca misija jesti kao vrabac,trcati svakodnevno maratone a zeliti dijeliti pozornicu sa Mr Olympia. Suludo je teziti necemu za sto se nema genetske predispozicije a jos manje na tome ne raditi ili pak amaterskim radom zeliti biti profesionalac

  Recimo da vazes 65 kg, da su ti energetske potrebe 2720 kcal. 2x65 su 130 grama proteina sto daje 520 kcal. Ostatak energije ca 2200 kcal ocigledno uzimas iz visoko glikemijskih namirnica i skroba. Znaci stimulses insulin/igh1 i oni u vapece celije i istrgana vlakna nemaju gradjevnog materijala da ih obnove i ojacaju.

  Kako god bilo uvijek je bilo i ostalo da se misici grade u kuhinji i u krevetu. Adekvatan funkcionalan trening shodan aktivnosti/cilju a ishranu i odmor prilagoditi tome.

  Glede ketogene ishrane je princip da se covjek presalta na ketonski pogon a to je moguce na vise nacina a jedan od davnina koristen i srodniji covjeku je ovaj slican LCHF.. Smanjeni ugljikohidrati umjereno proteina i povecane zdrave masnoce. Opet sve shodno spolu ciljevima godina i aktivnostima.

  Mogu samo zamisliti reakcije kad je u principu LCHF i hormonalna ishrana koja drzi insulin u sahu, odrzava polne hormone u ravnotezi a stimulise HGH i IGHF1-BP

  Koje god moralno eticke i politicke ti bile vodilje u zivotu/ishrani neka se A D K vitamini imaju u cemu aktivirati

  OdgovoriIzbriši
 27. Koliko grama proteina za osobe koje aktivno vjezbaju 5x tjedno?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vjezbaju sta? sah ? balet? powerlifting? vjezbanje u svojstvu zdravlja? Treniranje za upraznavanje sporta?
   Musko ? Zensko? Mlado? Umjereno odraslo? Zdravstveno stanje? Svrha? Cilj? Buducnost ? Perspektiva? Hobi? Profesija?

   Izbriši
 28. Na lchf-u sam gotovo godinu dana. Nestalo je jurtarnje natečenosti, noćnog znojenja, zadržavanja vode u tijelu, urtikarija, nema ludih napada gladi i ludila za šećerom. Ok, kilice koje sam planirala skinuti su ostale 3-4 iako se redovito bavim tjelovježbom, al zato je moj dragi skinuo 10. E sad rado bi čula vaše mišljenje. Naime, po prvi put u životu dobila sam jaki napad migrene, imam 33 god. Prehrana mi je otprilike na granici ketoze ili ketoza ovisno o danu. Znači ujutro šaka oraha ili ništa, ručak meso i povrće na masti ili maslacu, kad ne stignem skuhati onda je to panceta sa masnim sirom, večera kefir sa žličicom suncokreta i rijetko se desi prije kefira pola jabuke. Kako je moguće da sam dobila napad migrene, to mi se ne slaže s gore navedenim tekstom, malo sam zbunjena, što ne štima, radim li nešto krivo...?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Premalo masnoce,premalo hrane sa obzirom na trening, premalo vode i apstinencija za secerom/skrobom. Prociti ce ;)

   Izbriši
 29. Vale ja osobno mislim da unosiš premalo masnoče ,pokušaj sa više masnoće pa ćeš vidjeti dali ćeš još imati migrene!
  kad pečeš meso ili ribu mislim da nije dovoljno samo ispeći na masnoći nego neki umak masniji uz to,možeš meso peći na masnoći a da i dalje bude suho znaći malo više manoće dodati, to je moje mišljenje!

  OdgovoriIzbriši
 30. Poštovana, bolujem od epilepsije. Nakon 7 godina, napadi su se vratili. Pročitala sam da Keto dijeta može da mi pomogne. Interesuje me nekoliko stvari, s obzirom da nisam dovoljno upoznata sa ovim vidom ishrane. Naime, da li se preporučuje postepeno prelaženje na ovaj vid ishrane? Da li se ishrana bazira samo na proteinima i da li su ograničene dnevne količine istih? Takođe, da li je dozvoljeno povremeno unošenje UH? Unapred hvala na odgovorima

  OdgovoriIzbriši
 31. https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=epilepsy%20and%20the%20ketogenic%20diet%20book

  OdgovoriIzbriši
 32. Pozdrav Anita,
  uistinu bih htjela primjenjivati ove smjernice koje preporučate, tj. neke već duže vrijeme primjenjujem. Iako imam dosta problema sa zdravljem, posebno sa mršavljenjem i probavom općenito, otkad sam izbacila mononatrijev glutaminat i većinu aditiva i konzervansa, osjećam se puno bolje i probava mi je normalnija. Bogu hvala. Čak sam i dobila nekoliko kilograma.
  No, stvarno bih htjela smanjiti i unos ugljikohidrata, ali pošto sam stvarno mršava, i inače sklona mršavljenju (meni izgubiti 2-3 kg nije niti najmanji problem), a osim toga sklona sam i hipoglikemiji - ako preskočim doručak, recimo idem ujutro na pretragu i moram biti natašte, pa jedem tek kasnije, jako sam loše, tresu mi se ruke i strašno sam nervozna, a šećer mi bude inače nakon jela oko 4,5.
  Hoće li se tijelo ipak s vremenom prilagoditi na takvu prehranu ili da se toga ipak bolje ostavim? Dijabetes nemam, ali pijem kortikosteroide i imunosupresive zbog autoimunih bolesti.
  Znam da se preporuča izbaciti UH svima, a posebno bolesnicima sa AI bolestima, ali ja kad sam sjajno imam 50ak kg... a kad mi je lošija faza, znala sam pasti i ispod 40.... Neznam što napraviti.
  Većina doktora ne želi ni čuti za ikakve razgovore o takvim "dijetama", nego daju lijekove. Molim vas za savjet.
  Unaprijed Vam hvala!!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Gdje ste pročitali da se "preporuča izbaciti UH svima"? To je potpuno pogrešno. Izbaciti žitarice ne znači izbaciti UH.
   UH trebaju smanjiti osobe koje imaju za to razloga, vi ne. Za vas je Paleo prehrana sa liberalnijim unosom UH, prilagođena autoimunim bolestima.

   Izbriši
 33. Koliko sira i mlijeka konzumirati na dan? I koje sve voće smijem? Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da bi se dijeta mogla nazvati ketogenom treba kolicina ketonskih tijela da bude u omjeru izmedju 0,5 i 3 mMol/l (nutritivna ketoza). Za optimalnu ketozu je izmedju 1,3 i 2,7 mMol/L. U ovisnosti na nivo (i)rezistencije lakse / teze se ulazi u ketozu a jos lakse izlazi.

   Da bi saznali svoj optimalan unos UH nema druge do mjeriti ketone i tako spoznati individualnu toleranciju na UH.
   Okvirno izmedju 2%E do 5%E iz UH bi trebalo dovoljno za ketozu. Znaci osoba sa 2000 kcal dnevnih potreba bi teoretski mogla konzumirati izmedju 10 do 20 grama UH i ostati u ketonskom pogonu. Sto znaci mlijeka i sira na cajnu kaskicu a voca pa i onog sumskog po bobicu dvije.

   Znaci ovisi od toga koje su vam celije (i)rezistentne. One potkoznog tkiva ili oko organa ili pak misicne celije. Sve one znaju biti razlicito (ne)osjetljive na UH.

   Summa summarum , na prazan stomak teske vjezbe sa slobodnim tegovima(german volume trening,stronglifts 5x5) , koji bulletproof napitak, povremeni post i eto ketoze.

   Izbriši
 34. Poštovana, možete li mi pojasniti utjecaj ovog načina prehrane na hipoglikemiju?
  Unaprijed hvala.

  OdgovoriIzbriši
 35. Ima li ketoza ikakve loše strane i opasnosti za zdrave osobe?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prije nego li sto bilo sta napisem molio bih vas da mi objasnite sta vi smatrate pod "zdravim osoboma"

   Izbriši
  2. Jedina loša strana joj je nepriajtan zadah iz usta :/ zadah na aceton

   Izbriši
 36. Umesto da mi telo uđe u ketozu ono ulazi u hipoglikemiju! Jedem dovoljno masti, maslinovo ulje, kokosovo, meso, jaja, orasi... povrće... ali u jednom periodu oko 18h počnem da se tresem i znojim i traži mio se nešto slatko, šta nije u redu!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Možda ste dehidrirali i izgubili elektrolite, zato pazite da uzimate dovoljno tekućine, napravite limunadu i dodajte u nju prirodne soli. U slučaju da je ipak hipoglikemija, uzmite malo tamne čokolade, trebalo bi pomoći.

   Izbriši
  2. Znam da treba da nadoknadim elektrolite, uzimam namernice koje sadrže magnezijum, kalijum, kalcijum... uzimam morsku nerafiniranu so, pijem dovoljno vode (možda i peviše, nikad ne osećam žeđ), ali sam u prošlosti uglavnom bio na šećeru (Škrob, voće...) možda mi je pankreas istreniran da luči mnogo insulina pa mi obara šećer u krvi... No, evo već par dana, sve manje imam tegobe, smiruje se.

   Izbriši
  3. Eto, bit će bolje. Ako zatreba uvijek možete uzeti malo tamne čokolade.

   Izbriši
 37. Kupio sam nekakve tračice za određivanje da li sam u ketozi ili ne... tračica posle testiranja postane ljubičasta, znači jesam... sve je ok, imam energije, osećam se super, ali ima jedan problem, koža i kosa mi se maste neverovatno bezo, izlazi mast na kožu lica i teme glave, zašto?

  OdgovoriIzbriši
 38. Keto dijetu stvarno vrijedi probati, rezultati su i više nego zadovoljavajući .. Jedino što mene zanima kroz ovo ljeto vrijeme pošto je unos voća zabranjen, vrijedi li išta drugačije za lubenicu ili bi i nju trebalo izbjegavati ? Hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nije nista zabranjeno no se NE preporucuje osobama sa metabolnim sindromom i popratnim simptomima
   Zavisi i od svrhe sa ketogenom ishranom i zdravstvenog stanja osobe

   Izbriši
 39. poštovanje, imam 110kg , idem u teretanu. koliko je to previše proteina koji me mogu izbaciti iz ketoze? ja sam mislio da je ok unositi 2g /kg proteina i na ovoj dijeti.

  OdgovoriIzbriši
 40. Lijep pozzz... Zanima me zbog cega se na ovoj dijeti dobije hemoroid(predpostavljam zbog male kolicine uh) kojeg nikad prije nisam imala zanima ne da li ako nastavim s dijetom da li ce da prodje ili moram prekinuti?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zbog čega se dobiju? Pitanje ste tako postavili kao da je to očekivano (hehehe)
   Kao i obično - hemeroidi se dobiju od predugog sjedenja, premalo fizičke aktivnosti, premalo tečnosti, premalo povrća-vlakana ... Pronađite šta trebate mijenjati. Od LCHF definitivno ne treba odustajati.

   Izbriši
 41. Ako se na ketogenoj dijeti, jede previše proteina, da li to može da izbaci iz ketoze s obzirom da se od viška proteina pravi glukoza? Pitam ovo jer sam već mesečak dana u ketozi i osećao sam se dobro, ali u poslednje vreme jedem malo više mesa i jaja i osećam se malaksalo, da li me to izbacuje iz ketoze? Imam 22 godine i 63 kg, u ketozi sam zbog IBS i pomaž mi, ali osećam se umorno i srce mi preskače...

  OdgovoriIzbriši
 42. Postovani, imam 23 godine i srednje tesku disfunkciju jednog bubrega pa me zanima kako keto nacin prehrane utjece na to. Sve pohvale za tekst

  OdgovoriIzbriši
 43. Poštovana, svaka čast na tekstu i svim odgovorima na naše upite. Tek sam ovo počela čitati i zanima me gdje mogu pronaći konkretne primjere što jesti npr. za doručak, ručak i večeru. hvala
  K.

  OdgovoriIzbriši
 44. Zanima me da li mileram radite sami ili je npr. ok dukatov? Da li su dozvoljeni kravlji domaći sirevi?

  OdgovoriIzbriši
 45. 9 dana sam na dijeti i trakice pokazuju visoku ketozu,preko 8mmol,jel to uredu?

  OdgovoriIzbriši
 46. Poštovana, zanima me hoće li keto prehrana imati učinka ukoliko iz prehrane ne izbacim voće?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ovisi od vaseg trenutnog zdravstvenog stanja, vaseg metabolizma i ciljeva sa keto (sta god smatralipod tim) kao i kolicinom voca.
   Kontra pitanje glasi : "Gdje u 12. mjesecu nabavljate svjeze lokalno voce?"

   Izbriši
 47. Molim vas za pomoć, OČAJNA SAM: radi jako pretjerane debljine i još drugih problema kao što je kandida, dermatitis itd ... već sam na ketogenoj dijeti skoro 6 mjeseci. U prva 4 mjeseca skinula sam preko 30 kg, onda sam usporila, došla do 35 kg, tu sam blokirana već mjesed dana i sada sam u dilemi kako dalje iako mi do cilja fali još dosta. Odlično se osijećam, nestali su mnogi problemi koje sam osim debljine imala, probava se regulirala, povukao se potpuno kožni dermatitis koji sam imala po cijelom tijelu, nestala migrena, bolje spavam, presretna sam da se napokon vraćam na svoju idealnu težinu, ali ...... aliiiiii..... izgubila sam skoro svu kosu, ispadanje se ne zaustavlja. Doktor me je na to upozorio na početku i preporučio mi uzimanje 3 puta dnevno tableta kao dodatak prehrani za jačanje kose (Revalid) koji sam koristila uz masiranje svaki dan sa Minoksidilom. Rekao je da sa tim tabletama neću imati problema. Naime, ova "moja" ketogena tj. metabolic balans je prilično rigorozna: osim poznatog, ne konzumiram ništa od mlječnih proizvoda niti jaja, nego samo u jutro jedan kiwi, za ručak riba ili meso i zeleno povrće, za večeru samo povrće ili juha od povrća ili mesa. Cijeli dan puno tekućine, ništa umjetno, ništa procesirano niti sa aditivima i sl. Minimalno UH, samo ono iz zelenog povrća. Moj entuziazam, volja i upornost su potpuno poljuljani, potpuno sam poremetila sve skupa iz očaja. Krvna slika je odlična, sve se normaliziralo, željezo je u granicama normale, štitnjača ok. Nedavno sam prešla sa Revalida na Pantogar 3 puta dnevno plus Biotin forte u jutro plus svaki dan masiranje kapima Minoksidila, ali ne vidim znakove poboljšanja. Ono što me najviše zanima i što je presudno za moj nastavak dijete (trebala bi skinuti još oko 25 kg) je dal će se kosa vratiti i kako????? Da li je to privremeni poremećaj i da li će mi kosa ponovno narasti. Šta moram promijeniti i ima li načina da nastavim sa dijetom a ne pogoršam stanje kose. Molim vas za savjet što prije! Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To meni izgleda na ketogenu dijetu zasnovanu na kalorijskom deficitu a ne na metabolicku ravnotezu a jos najmanje na Palchf.
   Kosa i nokti su nesto sekundarno kad se organizam bori za opstanak, tako da vase dugomjesecno izgladnjivanje je dovelo tijelo u rezim opsade i manje vitalne funkcije su dovedene u drugi plan.

   Vidim da osobno vam primjenjena ketogena "ishrana" zabranjuje vitaminske bombe u puckom jeziku nazvana domaca jaja i iznutrice a gdje su vam dovoljne kolicine prirodne masnoce da se vitamini A , D, K i E vitamini mogu rastvarati i organizam ih iskoristiti u vitalne funkcije? Ovaj zadnje navedeni vitamin E uz kolagen je odgovoran za kosu i nokte i svaki deficit toga se odrazi kao i vasem slucaju.

   Sto prije predjite na Paleo ili LCHF prema smjernicama sa ovog bloga i ne zavaravajte se da se cuda desavaju preko noci

   Izbriši
  2. Nastavak od 6.prosinca 2015. : htjela sam još precizirati da pokušavam usvojiti ketogenu dijetu kao stil života, a ne samo kao privremenu dijetu za skidanje viška kilograma, iako jako teško, jer me žudnja za slatkim ne prolazi. Naravno, ne tako drastičnu kao do sada, koje sam se prvih 4-5 mjeseci rigorozno držala. Imam 56 godina, nakon puno neuspjelih pokušaja napokon sam na putu povratka do idealne težine, a to bi bilo 60 kg na visinu od 1,70. Ali, ne mogu se prihvatiti ovako, kosa se smanjila drastično, svi se zaprepaste kad me vide, ja najviše .....

   Izbriši
  3. Slažem se sa Bernardom. Previše ste se fokusirali na kilograme i ugrozili zdravlje izgladnjivanjem.

   Izbriši
  4. Hvala vam oboje na odgovoru. Ali poštovana Anita, vjerujte mi, kada vaši kilogrami dotaknu 120 onda ste sigurno fokusirani samo na to. Koliko god mi je oduvijek stalo, a stalo mi je puno, dogodilo mi se. Koliko sam sa njima ugrozila svoje zdravlje to vi znate sigurno bolje od mene. Lista svih popratnih problema tim kilogramima je jako duga. Sad ste me zbunili sa konstatacijom da sam ugrozila svoje zdravlje, kada sam bila uvjerena da sam napokon nešto učinila. Moj doktor opće prakse mi je čestitao kad je vidio rezultate krvi: u 5 mjeseci holesterol i trigliceridi su se normalizirali , Ph koji je bio jako visok se prilično smanjio, ponavljam, imala sam groznu ortikariju po cijelom cijelu, česte migrene. Pa ja se sada odlično osiječam ....osim tog jednog problema. Dijeta je bila udopunjena sa agopunkturom svaki tjedan, koristim svaki dan maslinovo i kokosovo ulje. Inače kosa je bila i prije moja slaba, najslabija točka. A važno mi je oboje.....

   Izbriši
  5. Što i kako mislim o zdravom mršavljenju bez izgladnjivanja možete čitati na ovom blogu u odjeljku LCHF i mršavljenje. Da, kilograma se treba riješiti i čestitam na upornosti ali neka to bude pomalo i održivo na duže staze. Važno je unositi NUTRITIVNO BOGATE NAMIRNICE kako ne bi došlo do nedostatka važnih nutrijenata. Lijepi pozdrav i sretno :)

   Izbriši
  6. Što i kako mislim o zdravom mršavljenju bez izgladnjivanja možete čitati na ovom blogu u odjeljku LCHF i mršavljenje. Da, kilograma se treba riješiti i čestitam na upornosti ali neka to bude pomalo i održivo na duže staze. Važno je unositi NUTRITIVNO BOGATE NAMIRNICE kako ne bi došlo do nedostatka važnih nutrijenata. Lijepi pozdrav i sretno :)

   Izbriši
  7. po meni vi morate nutritivno početi se hraniti više, kosa je čisti protein a za taj izvor su najbolja jaja, pustite mršavljenje puno ste kilograma skunili vi sad morate osposobiti organizam da se oporavi organizam će već sam regulirati masu , masirajte tjeme nekoliko puta tjedno na večer sa blago toplim uljem od kokosa, pa isperite blagim šamponom od koprive, uzmite ulje bakalara ima vitamide A I D topive, imate ga tu preko ovog bloga link za webshop , Sretno javite kako ste sad

   Izbriši
  8. Ispadanje kose moglo bi biti i zbog niske kiseline želudca (low stomach acid). Dali ste čekirali ? (ispričavam se zbog lođeg hrvatskog).
   Sretno

   Izbriši
 48. Pozdrav,
  Mjesec dana je prošlo da sam izbacila iz prehrane žitarice, krumpir,kruh,rižu...sve brasno ..skoro sve osim mesa, ribe,jaja, povrća,dosta maslaca domaćeg, m.ulja,svinjska mast... ali jedem voće i ujutro mliječni kefir(sama radim-da li je to ok ili treba vodeni obzirom da sam sve drugo mliječno izbacila?)Imam hashimoto-hipo očito sam zabrljala jer mi zna biti ok, a osjećam da mi fali nešto da me drži, molim za savjet. Trigliceridi u mjesec dana otkad ovako jedem sa 5,8 na 6,7, a željezo 11?Hvala unaprijed

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vjerojatno vam je loš odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina, odnosno fali vam omega 3 kiselina. Nabavite riblje ulje (u kapsulama)i trigleceridi će se unormaliti.

   Izbriši
 49. Poštovana Anita kao i svi drugi čiji su mi savjeti do sada pomogli i ohrabrili me, nekih 5 mjeseci sam na anticandida programu, a posljednjih mjesec dana na ketogenoj prehrani, na više načina sam vidjela i osjetila da je to ok za moje tijelo, međutim pojavio se problem limfedema u obje noge/potkoljenice, nije prestrašno u odnosu na ono što sam vidjela da može biti, ali je tu. Ne kažem da je od prehrane, ali se pitam treba li što mijenjati? Molim vas savjet/komentar-odnos ketogena dijeta i problem limfedema,treba li nešto mijenjati i ako da što?mislim da sam dosta dobro balansirala odnos zdravih masnoća, povrća i proteina,ali možda iz iskustva ili znanja imate kakav savjet koji je već provjeren i poznat, hvala max za svaki odgovor i preporuku

  OdgovoriIzbriši
 50. Poštovana,
  nakon što sam prije 3 tjedna počeo sa LCHF prehranom uz tjelesnu aktivnost 5x tjedno, smanjio sam tjelesnu težinu sa 156kg na 147kg. Predpostavljam da je to veći dio voda i nešto masti. Pad kila je zaustavljen, moram naglasiti da sam po stresom zbog posla. Koliko stres može utjecati na proces skidanja kila, te koje još stvari mogu blokirati skidanje kila?

  OdgovoriIzbriši
 51. Pozdrav,
  Najprije želim izraziti zahvalnost na ovom super blogu, jako puno sam saznala u ovih par dano što ga čitam a najmeravam i nabaviti knjigu. Uz to počela sam polako ali sigurno navikavati tijelo na LCHF a kefirna zrnca mi stizu sutra/prekosutra (oduševilo me kada sam prošitala koliko je zdravo). Također preporučila sam ovaj blog prijateljima, prijateljicama i obitelji i svi su se zainteresirali a ono što me/nas zanima je: kod LCHF prehrane prilagođene za borbu protiv kandide na jednom mjestu se spominje da se mogu uzimati orašati plodovi a na drugom da ne, što je od toga točno? I što s ljudima koji se više puta tjedno bave sportom (kardio i snaga), trebaju li oni uzimati neke dodatke (vitamine, minerale) zbog pojačanog znojenja na treningu?
  Unaprijed hvala na odgovoru

  OdgovoriIzbriši
 52. Koliko grama UH bi bilo poželjno unositi dnevno za vrijeme trudnoće, s obzirom da je glukoza ipak bitna za razvoj djeteta?

  OdgovoriIzbriši
 53. Poštovana Anita,
  ime mi je Tajana, imam 33g i bolujem od neurofibromtoze tip 2.
  Uslijed mnogobrojnih operacija tumora glave došlo je do izljeva likvora, punkcija glave, kateter u kičmi...
  Danas sam pokretna uz hodalicu na kotače, prisutan je tremor udova i još svašta-nešto.
  Nakon par smjernica Paleo-LCHF-Paleo AIP evo me opet na LCHF s preporukom za keto.
  Potreban mi je dobar nutricionis da me spasi iz ovog polumrtvog stanja , stoga se obraćam Vama za savjet. Unaprijed zahvaljujem.

  OdgovoriIzbriši
 54. Pozdrav, imam par pitanja u vezi ketogene prehrane:) planiram od ponedjeljka krenuti s tim rezimom pa me zanima, da li se kod pripreme jela moze koristiti vegeta?? Da li je bolje jesti sto masnije obroke i da li ce donijeti bolje rezultate?? Da li je dobro 2 puta tjedno uvesti trcanje na traci uz prehranu?? Hoce li sport poboljsati rezultate?? Naime imam jace listove i dojnji dio tijela, pa me zanima da li ce sport jos bolje rezultate dat?
  Unaprijed zahvaljujem :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. 1. vegeta ne, zbog sadrzaja secera. 2. Mora imati vise masti nego proteina. 3. Ako mozete da izdrzite trening, vezbajte. 4. Prema mom misljenju, vezbanjem koje nije aerobno vec dizanje tegova npr. povecava se misicna masa. Aerobne vezbe podsticu mrsavljenje.

   Izbriši
 55. Mala pomoć, zapravo vise da mi se potvrdi sumnja...dali se na ketogenoj dijeti smije jesti dinja i lubenica? S obzirom da se svrstavaju u povrće?

  (Mislim da mi grmi da se smiju jesti)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne smeju se jesti zbog visiog sadrzaja secera. Pozzz

   Izbriši
 56. Poštovana

  imam pitanje u svezi povišenih triglicerida u krvi.
  Imam povišene norme triglicerida pa me zanima da bi mi predmetna dijeta mogla pomići
  ili čak suprutno, odmoči u skidanju??

  S poštovanjem

  OdgovoriIzbriši
 57. Sve napisano ima smisla. Sjećam se kad sam učila biokemiju da sam se pitala, zar postoji keto ciklus samo zbog dijabetičara a svi zdravi stalno koriste ciklus limunske kiseline?. Eh, pa onda dijabetes nije bolest kad postoji proces u organizmu samo za njega. Ali nije mi palo na pamet pitati proficu to pitanje. Bila je strah i trepet, eliminacijski ispit na faksu........

  OdgovoriIzbriši
 58. Poštovana,
  Ja imam višak kg, ali idem u teretanu 3-5 puta sedmično(dizanje tegova). Da li mogu povečati unos proteina na 2gr po Kg kako u toku ove dijete ne bi uizgubio mišičnu masu.
  2. pitanje: kako u toku dana unijeti više masti nego proteina, ako znamo da nam je osnovna ishrana meso: riba, meso,jaja, a znamo da u njima ima više proteina nego masti.

  OdgovoriIzbriši
 59. Poštovana,
  izgubila sam 15 kg sa un dijetom.Sa 85 kg na 70, visoka sam 168. I dalje imam barem 5 kg viška, ali gore od toga je što izgledam vrlo loše.Vaga pokazuje manjak,ali ja izgledam nikad gore.Nakon dijete su mi doslovce ostali salo i kosti. Tijekom dijete sam vozila bicikl kućni po sat vremena svaki dan, ali m ito nije pomoglo.
  Kako se riješiti tog sala, povratiti mišiće, a da se opet ne udebljam. Može li mi ketogena dijeta pomoć? Puno hvala, Sandra T.

  OdgovoriIzbriši
 60. Za izgradnju misica nije dovoljno radit cardio kao recimo voznja sobnog bicikla (aerobni trening), vec treba uljuciti i anaerobne treninge ili laicki receno vjezbe sa opterecenjem, iliti utezima
  Cak i vjezbe sa tezinom tijela (bodyweight) su dovoljne za razvoj misica (npr. Cucnjevi, sklekovi, zgibovi, trbusnjaci-ima stotine varijacija ovih vjebzi)... Naravno, i prehrana je bitna, pogotovo dovoljan unos proteina. E sad, dali ces to probati postoci sa LCHF ili nekom drugom prehranom, to je na tebi da odlucis

  OdgovoriIzbriši
 61. Trebam pomoć. Imam epilepsiju uzrokovanu tumorom na mozgu,glioblastom, 2 puta operirana. Sada su na MR nasli opet 2 točkice 2 i 4mm. Lijekovi mi unistavaju jetru i stalno moram paziti da mi natrij ne padne.Možete li mi preporučiti koja prehrana bi bila bolja za navedeno stanje.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. @ Ancy, to je ketogena prehrana. Na stranici i fb profilu jedne Amerikanke možete pročitati puno informacija o tome. Njezina majka je bolovala od glioblastoma, sad je zdrava. Web adresa je www.stephanieperson.com.
   Poz, Sanja B.

   Izbriši
 62. Pozdrav,
  Odlucio sam se isprobati keto dijetu i to prije dva mjeseca. Ja se osjecam odlicno ali prije par dana sam napravio test lipida u krvi i kolesterol mi je duplo iznad granice... (LDL 6,9mmmol/l). HDL (1,7 mmol/l) i trigliceridi 1,3 mmol/L) us uredu. Imate kakav savjet sta dalje? Da li se skidati sa keto dijete, mijenjati nesto...?
  Inace tijekom dijete radim 3 puta tjedno trening snage, carido nista.

  OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.