nedjelja, 16. studenoga 2014.

Dijeta kod autoimunih bolesti (Autoimuni Paleo Protokol)


Ovo je dijeta koju preporučuju mnogi liječnici i stručnjaci, između ostalih dr Datis Kharrazian, autor bestsellera The Thyroid Book i The Brain Book i Sarah Ballantyne, PhD, autorica knjige The Paleo Approach – Reverse Autoimunne Disease and Heal Your Body i web stranice The Paleo Mom

Autoimune bolesti i propusna crijeva zatvaraju vas u začarani krug

Osobe koje pate od autoimunih bolesti (Hashimoto, hipotireoza, hipertireoza, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, dijabetes tip 1, multipla skleroza i mnoge, mnoge druge) uvijek imaju problema s crijevima. Autoimune bolesti ne mogu se razviti ako crijeva nisu propusna, jer upravo propusna crijeva propuštaju u krvotok komponente koje provociraju imunološke reakcije. Što je autoimuna bolest ozbiljnija, to su ozbiljniji problemi s crijevima, i obrnuto. Začarani krug u kojem propusna crijeva rasplamsavaju autoimunu bolest, koja i dalje oštećuje crijevni zid, stalno se ponavlja.

Dijeta za autoimune bolesti je dijeta za oporavak crijeva. Cilj je ukloniti sve namirnice koje sadrže komponente koje djeluju inflamatorno i kao okidač na imunološki sustav, koje doprinose prekomjernom razmnožavanju kvasnih gljivica te doprinose stvaranju propusnih crijeva. Dijeta omogućuje smirivanje upalnih procesa, smanjivanje proizvodnje autoantitijela i iscjeljivanje crijeva. Dijeta je vrlo jednostavna ali i stroga, uzimanje najmanje količine neke namirnice koja nije dozvoljena može isprovocirati imunološku reakciju, dovesti do upale i rasplamsavanja same autoimune bolesti.

Dijeta je djelotvorna sama po sebi, ali da bi oporavak bio učinkovitiji i brži, trebao bi vas pratiti kvalificirani liječnik funkcionalne medicine (ako nađete takvoga) koji razumije povezanost između crijeva, mozga, imunološkog i endokrinog sustava.

Što se jede:
(Jede se uglavnom sve što su jeli naši preci kroz veći dio ljudske povijesti, a ne jede se uglavnom ništa što dolazi iz tvornica i industrijskog uzgoja – logično). Naravno ako ste alergični ili imate intoleranciju na neku namirnicu, nećete je jesti samo zato što je na listi, to je jasno.
  • Povrće, uglavnom sve vrste, osim povrća iz grupe Solanaceae – nightshades (rajčica, paprika, patliđan i krumpir) i osim ako vas neke vrste povrća napuhuju – te ne jedite. Povrće bi trebalo biti organsko, koje nije tretirano toksičnim sredstvima. Npr: kupus, brokula, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, tikva (bundeva), masline, zelena salata, endivija, matovilac, krastavci, rotkvica, koromač, celer, luk, poriluk, češnjak, cikla, čičoka, koraba, mrkva, pastrnjak, repa, crna rotkva, batat.
  • Fermentirana hrana: kiseli kupus, kimchi, ukiseljeni đumbir, fermentirani krastavci, jogurt od kokosovog mlijeka, kombucha, vodeni kefir i sl. U prodavaonicama nećete naći pravu fermentiranu hranu pa je morate napraviti sami. Potražite na internetu informacije kako prirediti fermentirane namirnice anaerobno (bez kisika, u zatvorenim posudama) jer one ne sadrže histamine kao namirnice fermentirane aerobno (otvorene, uz prisustvo zraka) na koje mnogi ljudi reagiraju.
  • Meso, perad, riba. Birajte divlju ribu iz mora (ne iz uzgajališta) s niskim sadržajem žive (npr tuna ima dosta žive, a najmanje je imaju sitne ribe, kao npr srdele). Birajte perad iz slobodnog uzgoja i meso pašnih životinja, izbjegavajte industrijsko meso koje sadrži antibiotike i hormone. Jedite iznutrice i životinjske masnoće. Da biste pronašli pravo meso pašnih životinja i slobodne peradi, potražite lokalne GSR-ove (Grupe Solidarne Razmjene) ili potražite infomacije na stranici Mudre Predaje.
  • Voće niskog glikemijskog indeksa (osim ako vas neke vrste voća napuhuju – te ne jedite). Voće bi trebalo biti organsko, koje nije tretirano toksičnim sredstvima. Npr: avokado, šumsko (bobičasto) voće kao maline, borovnice, kupine, jagode, trešnje, zatim citrusno voće kao limun, grejp, mandarina, te drugo sezonsko voće.
  • Kokos: kokosovo ulje, kokosov maslac, kokosovo vrhnje, kokosovo mlijeko, kokosove pahuljice (ribani kokos), kokosovo brašno, jogurt od kokosovog mlijeka.
  • Začinsko bilje: bosiljak, korijander, đumbir, vlasac, metvica, timjan, mažuran, ruzmarin, origano, peršin, đumbir, prava morska sol, papar, kurkuma.
  • Ostalo: jabučni ocat, biljni čajevi, maslinovo ulje.

Što se ne jede:
  • Šećer i sve što sadrži šećer, agavin sirup, fruktozni glukozni sirup, kukuruzni sirup, ječmeni slad, rižin slad, javorov sirup, melasa, med, kokosov šećer, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti, bomboni, čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl, kupovni sokovi i svi zaslađeni napitci, voćni jogurti.
  • Voće s visokim glikemijskim indeksom: banane, konzervirano voće, suho voće, mango, ananas, lubenica.
  • Žitarice i brašno žitarica – sve vrste, glutenske, bezglutenske i pseudožitarice: pšenica, raž, ječam, pir (spelt), kamut, zob, proso, riža, kukuruz, heljda, amaranth, quinoa, komercijalni bezglutenski proizvodi, kus-kus, bulgur, palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi, pšenične klice, mekinje, pahuljice za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz, čokolino, medolino i sl., tjestenina, kruh, peciva, krekeri, pizza, kroasani, krafne i sl., svi pekarski proizvodi od brašna žitarica, zobena, sojina, rižina i druga zamjenska mlijeka od žitarica.
  • Orašasti plodovi i sjemenke (badem, lješnjak, orah, pekan, makadamia, lanene, suncokretove, sezamove, bučine sjemenke).
  • Prerađevine koje sadrže skriveni gluten: gotovi umaci i dresinzi, buljoni, pivski kvasac, mješavine začina, emulgatori, stabilizatori, punila, gume za žvakanje, hrenovke, hidrolizirani biljni proteini, kečap, soja umak, salame, modificirani škrob, mononatrijum glutaminat, kava "3 u 1" i sl.
  • Mliječni proizvodi: kravlje, ovčje, kozje mlijeko i sirevi, maslac, vrhnje, jogurt.
  • Jaja.
  • Mahunarke (grahorice): suhi grah, slanutak, leća, kikiriki, grašak, soja.
  • Soja: sojino mlijeko, miso, tofu, tempeh, sojin protein (u prerađevinama), soja umak.
  • Margarin i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje.
  • Gljive.
  • Alkohol.
  • Kava.
  • Povrće nightshades (Solanaceae): krumpir, rajčica, patliđan, paprika, crvena paprika u prahu, kajen papar, papričice, tabasco umak, umak od rajčice, koncentrat rajčice.
  • Ostalo: procesirana hrana, industrijski suhomesnati proizvodi, hrana iz konzervi, tuba, tetrapaka, kutija, vrećica, plastike.

Mnoge osobe s autoimunim bolestima izbacile su gluten iz prehrane i nije im bilo bolje. Pa su zaključili da nije do glutena. Greška. Gluten zaista jeste problem (prvi i najveći) ali je također problem i križna reakcija na druge slične komponente u drugim namirnicama. Sve žitarice i sve mahunarke sadrže proteine na koje reagiramo ako smo osjetljivi na gluten. Isto je sa mliječnim proteinom kazeinom. Križna reakcija može biti i na orašaste plodove, jaja, kavu…

Ovakva eliminacijska dijeta najbolji je način da otkrijete na koje namirnice ste osjetljivi a na koje ne. Nakon jednog perioda stroge dijete, kad ste već osjetili poboljšanje odnosno povlačenje simptoma svoje bolesti, možete pokušati uvoditi nove namirnice i pratiti da li će vam izazvati reakciju. Kada, kako i koje namirnice uvoditi je vrlo individualno i mora se prilagoditi sebi. 

2019. god. izašla je knjiga o AIP-u naših hrvatskih autorica Autoimuni nutrivor - priručnik i kuharica bez alergena

Izvori na engleskom:
Knjige:
Sarah Ballantyne, PhD: The Paleo Approach – Reverse Autoimunne Disease and Heal Your Body
Dr Datis Kharrazian: Why Do I Still Have Thyroid Symptoms? when My Lab Tests Are Normal: a Revolutionary Breakthrough in Understanding Hashimoto's Disease and Hypothyroidism
Dr Terry Wahls: The Wahls Protocol: A Radical New Way to Treat All Chronic Autoimmune Conditions Using Paleo Principles
Dr Amy Myers: The Autoimmune Solution: Prevent and Reverse the Full Spectrum of Inflammatory Symptoms and Diseases



Broj komentara: 75:

  1. Odlican tekst,hvala! Molim za savet kako napraviti vodeni kefir i jogurt od kokosovog mleka, hvala i veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @dorucak&rucak:
      Samo jedan od mnogih izvora na internetu:

      http://matrixworldhr.com/2011/08/29/tibicos-ili-tibi-vodeni-kefir-secerni-kefir-ili-japanski-vodeni-kristali/

      Pozdrav.

      Izbriši
  2. Bravo Anita, tekst je sažet, a opet dovoljno jasan - čak i za one koji tvrde da nemaju vremena za detaljno čitanje o LCHF-u.
    Posebno je koristan dio o križnim reakcijama. Baš ću istraživati tu temu i dalje, iako sama nemam autoimunu bolest.
    Ne mogu opisati koliko sam sretna što sam otkrila LCHF i tvoj blog :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav, Molila bih za savjet gdje početi kao trudnica koja ima Hashimoto. Dosadašnja prehrana se poprilično sastoji od onoga "što se ne jede", jaja, maslac, kefir, sir, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi, banane... Nakon slušanja predavanja na autoimmunesummitu i gornjeg članaka evidentno je da promjene treba uvesti, no ne znam što smijem zbog trudnoće. Unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovana Anita,

    Sad je već četiri meseca od kako sam se prešaltala na lchf režim ishrane, a psorijaza (koja je bila i glavni razlog prelaska na lchf) je načisto podivljala. Proširila se kao nikada do sad. Takođe, unazad mesec dana, kosa je počela strahovito, zabrinjavajuće da mi opada. Već primećujem da se proredila. Kako me koža glave svrbucka, pecka i peruta se - ne znam da li i to ima veze sa psorijazom? U svakom slučaju, nameravam ovih dana da se prebacim na strogi autoimuni protokol, ali me zanima da li je neko drugi imao ovakvih iskustava? Jako bi pomoglo, jer sam preplašena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za autoimuni protokol sam čula i ranije, ali sam tek početkom ove godine počela da ga praktikujem. Na najstrožem AIP-u je psorijaza uspešno dospela u stanje potpune remisije, a koža je izgledala kao da je nikad nisam ni imala. Potvrdila sam da je oporavak rezultat protokola tako što sam ponovo počela da konzumiram sve namirnice koje isti zabranjuje. Psorijaza se vratila, i počela da se pojavljuje tamo gde ranije nije bila: teme, predeo ispod grudi, vrat, usled čega sam ponovo započela protokol, i malo je reći da su rezultati fantastični. Ishrana je, doduše, samo jedan deo oporavka. Kod svih, a naročito autoimunih bolesti, krucijalnu ulogu igraju stres, fizička aktivnost, cirkadijalni ritmovi... -- način života. Za psorijazu će neizmerno pomoći i hidriranost kože, naročito kokosovim uljem, korišćenjem isparivača u prostorijama, vitamin D, omega-3 masne kiseline, kupke od epsom soli itd. Inače, opadanje kose nije od psorijaze, a svrab i perutanje temena jeste. Nanošenje kokosovog ulja direktno na mesto psorijaze će i te kako olakšati simptome.
      http://www.thepaleomom.com/2012/04/modifying-paleo-to-treat-psoriasis.html

      Izbriši
    2. Hvala na podeljenom iskustvu! Ja sam na AIP tek treći dan, videćemo rezultate. Inače, uradila sam snimanje vlasišta, kože glave, kako god i rečeno mi je da na glavi nemam psorijazu, već klasično perutanje koje je izazvano poremećenom ph vrednošću kože glave, takođe - otuda peckanje i svrbuckanje. Što se opadanja kose tiče, to je najčudnije - navodno mi koža glave luči kristalisanu masnoću koja "guši" folikul dlake onemogućavajući ga da se prehrani, kao i da se snabde kiseonikom i stoga kosa opada. Pa sam počela da se pitam - odakle taj višak masnoće i ima li veze sa povećanim unosom masnoće u ishrani?! Bila bih zahvalna ako bi Anita mogla ovo da mi rastumači.

      Izbriši
    3. http://www.thepaleomom.com/2012/04/modifying-paleo-to-treat-psoriasis.html

      Pozdrav.

      Izbriši
  5. Marko

    Uvek me obraduje kad neko potpuno resi problem i ovo pokazuje da je Autoimuni protokol mocna dijeta odnosno nacin ishrane.
    Da li je tvoje iskustvo da se ne sme vratiti ni jedna namirnica van AIP, recimo jaja i puter?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dabome, jedino je šteta što mnoge, a naročito 'stručne' osobe ne znaju za AIP. Reintrodukcije nakon protokola su vrlo individualne, a ja još nisam stigla dotle. U zavisnosti od reakcija tela, koje bi trebalo da budu vrlo oprezno praćene, se (ne) nastavi sa unosom određene namirnice. Nažalost, moguća je i situacija gde je jedino rešenje trajno izbegavanje većine/svih problematičnih namirnica.

      Izbriši
  6. Takođe, zanima me da li je na AIP dozvoljna tuna iz konzerve, ali u salamuri/sopstvenom soku, kao i crni čaj umesto kafe? Naime, trenutno se pridržavam posta (hrišćanskog posta pred Božić), pa bi mi mnogo značilo da povremeno smem da pojedem neku konzerviranu ribu, bez dodatih ulja, a ja je sama prelijem maslinovim uljem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Konzervirana tuna je dozvoljena, ali isključivo u salamuri i maslinovom ulju. Paleo Mama kaže da treba biti umeren sa crnim čajem, stoga ga ne bih preporučila kao svakodnevnu alternativu kafe.

      Izbriši
    2. @Sonja:
      Usudit cu se dati Vam odgovor na prije postavljeno pitanje, a to je o lucenju masnoca.
      Posto je zdravlje odraz hormonalne ravnoteze ili neravnoteze kod bolesti, prirodne zivotinjske masnoce i kolesterol, pa svi vitamini i minerali iz istih su alfa i omega za normalnu funkciju i stvaranje uopce hormona, naravno, uz zivotinjske bjelancevine. Potpuno je pogrjesno okriviti te iste masnoce za bolesno stanje organizma ako su neophodne i nezamjenjive za normalno funcioniranje svake stanice u organizmu.

      Tuna iz konzerve jest dozvoljena samo ako je u salamuri, jer nikako ne zelite upalne rafinirane masnoce u konzervama, jer se ne mogu do kraja iscijediti, a i dobro je sto to mislite samo povremeno, zato sto i jest prakticno, kad se nema vremena za pripremanje.

      Sonja, sad ce biti rezultata na autoimunom protokolu, sigurna sam u to.
      Poduzimate li jos ista osim izbjegavanja odredjenih namirnica, odnosno, uzimate li probiotike te konzumirate juhe od kostiju? Inace, ovo je poluodgovor (iako su upiti) na upit Marka i objasnje za "povratak" psorijaze za @anonimno, stoga sto te dvije stavke uz protokol lijece organizam, pa se poslije mogu uvesti sve prirodne namirnice bez negativnih posljedica, pa tako i maslac i jaja. Naglasak je na prirodnoj, industrijski nepreradjenoj i izvornoj hrani.

      Nadam se da sam pomogla. :)

      Pozdrav.

      Izbriši
    3. Nediljka, pomogli ste mnogo, hvala najlepše! :) Od dodataka ishrani uzimam kapsule ribljeg ulja sa vitaminom E i još kapsulice AD3. Trenutno od fermentisanog ništa, ne znam da li bih smela da jedem kiseli kupus? Čini mi se da Anita spominje da bi i on mogao da iritira. Da li možete da mi kažete koje ribe bi bile pogodne za kuvanje supe?

      Izbriši
    4. @Sonja:
      Drago mi je pomoci koliko mogu. :)

      Sto se tice Vasih dodataka prehrani, uvijek treba razmisljati o stupnju iskoristivosti nutrijenata koji su navedeni. Pod uvjetom da nemaju stetne sastojke, mozete ih koristiti, ali ako vidite da ne djeluju, znate da nema smisla.
      Bitno je dati organizmu sve vitamine i minerale, pa esencijalne omega 3 kiseline, a to nije tesko - jetra, juha od kostiju i srdela (ili druga plava riba) s dvadesetak minuta podnevnoga Sunca daju sve to u 100% iskoristivom obliku.

      Drugi najbolji i najprakticniji (ali i najskuplji) nacin je uzimanje mjesavine visokovitaminskoga maslacnog ulja i fermentiranoga ulja jetre bakalara GREEN PASTURE - ovo je zaista savrsen dodatak prehrani za svakoga, narocito za osobe koje se lijece od bilo koje bolesti i poremecaja. Zbog cijene za neke nije lako priustiti si ovakav proizvod, ali je dobro na pocetku oporavljanja, jer je pravi "vjetar u ledja", tako da je jedna bocica sasvim dovoljna. Ponavljam, sve se te prednosti mogu vrlo lako naci i u namirnicama i Suncu, gdje treba malo vise discipline.

      A kako bi se makronutrijenti i mikronutrijenti iskoristili, osim juhe od kostiju, potrebni su probiotici. Hrana je i u ovom slucaju nevjerojatno superiornija nad kapsulama. Kiseli kupus je uredu, problem je samo kao namirnica FOODMAP, no, to je slucaj s ugljikohidratima koji se fermentacijom predprobavljaju i vise nisu problem. A i goitrogeni ne stete stitnjaci u velikim kolicinama, pogotovo nema stete, kad se konzumira dovoljno joda iz riblje juhe. Prema tome, mozete ga slobodno jesti, puno je dobrobiti fermentiranih namirnica. Uz to se moze uzimati i probiotik u kapsulama (Bio Kult je zasad s najvecim sojem bakterija), ali ne mora - kupus je puno jaci. Pravite domaci, vise nego jednostavno je.

      Ribe za juhu moraju biti bijele (nemasne), a u Jadranu neke od njih su: list ili švoja i iverak (ove su idealne), orada, kovač, brancin, oslić, škarpina. Za temeljac trebaju cijele ribe s glavama.

      Pozdrav.

      Izbriši
  7. Još jedno pitanje od mene :) Zašto su gljive zabranjene na AIP? The Paleo Mom i svi ostali autori kažu da su dozvoljene, jer ne spadaju u grupu "nightshades".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dr. Datis Kharrazian kaže, kako sam i navela u tekstu, da je AIP prvenstveno dijeta za oporavak crijeva. Zato se izbacuju namirnice koje, između ostalog, doprinose prekomjernom razmnožavanju kvasnih gljivica. Naime, nema autoimunih bolesti ako crijeva nisu propusna, a to obično ide zajedno sa crijevnom disbiozom, što znači loš sastav bakterija, prekomjerno razmnožavanje kvasnih gljivica i njihovo vrenje. Zato se i u AC dijeti izbacuju gljive.

      Izbriši
    2. Kad kažete "gljive" mislite na "pečurke" ili...?

      Izbriši
  8. ovom djetom su zabranjene i sjemenke i orašasti plodovi , pa imate li ideju kako nadomjestiti kruh ??????????
    već da danima ne jedem, stvarno sam gladna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bi se moglo nešto iskemijati od kokosovog brašna i kokosovog mlijeka. Ali tu fali neko vezivo a jaja ni lanene sjemenke nisu dozvoljene. Možda bi pomoglo malo tapioka škroba ili aru praška da se smjesa poveže.

      Izbriši
    2. Da li bi bila u redu jedna banana na ceo, nazovimo ga - hleb od kokosa? Razumela sam da se banane ne jedu zbog visokog sadržaja skroba, ali jedna banana na celu količinu...? Ona bi mogla da posluži kao vezivo.

      Izbriši
    3. Da li umesto aru-praha može da se koristi kuzu-prah? Kod nas jedino on ima, a vidim da ga Sarah Ballantyne odobrava. Šta Vi kažete?

      Izbriši
  9. Draga Anita imam hipotireozu I ucestale gljivicne te uroinfekcije. Pocela sam provoditi zelenu kuru. Vidim da prema autoimunoj dijeti rajcica, patlidzan, sjemenke, suhomesnati proizvodi nisu ukljuceni u prehranu. To dakle izbacujem? Sto je sa kefirom? Naime pijem litru domaceg kefira ujutro. Spek- da ili ne? Mala kava bez mlijeka- koliko dugo ne...? Hvala unaprijed :)

    OdgovoriIzbriši
  10. ZK nije sto i AIP. Prvo spomenuto je liberalnije. Kao sto kazes to da si tek pocela praktizirati "ZK" a litru kefira ujutru? Nije li previse za sve ujutro popiti? 24 ili 48 satni kefir? Domaci ili kupovni spek? Koja kolicina? "Mala" kava domaca ili restoranska? espresso ili iz vrecice? Gdje si nasla informaciju o ZK? Koliko dugo upraznjavas promjenjenu ishranu? Ucestale infekcije su rezultat nasljedno/stecene sklonosti ka infekcijama kao i prehrambene navike, sve mi to "mirise" na candidu i disbalans crijevne flore.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pitanje: planiram krenuti s AIP zbog hashimota. Zanima me postoji li mogućnost nakon nekog vremena vratiti se na "stari" način prehrane?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Ela:
      Ako mislite na nesto sto nije LCHF-PALEO, onda ne.
      Primjerice, gluten ne dolazi u obzir, ali i jos mnogo toga sto se nalazi u industrijskim preradjevinama.

      Ovo Vas stvarno ne smije iznenaditi. Ako ste skloni razvijanju autoimunih bolesti, nema smisla da cete poslije uspjesnoga provodjenja protokola moci muciti organizam vrlo stetnim stvarima i ostati bez posljedica. Moguce je bas suprotno od toga - da Vam bude puno gore - imunitet na nutritivno bogatoj prehrani bez stetnih stvari postaje jaci, i tako moze snazno reagirati na te stetne tvari kako bi se obranio od istoga.

      Opustena verzija prehrane LCHF se moze zivjeti kad zacijeli crijevna stijenka i obnovi se crijevna flora. Uvode se, izmedju ostaloga, sirovi mlijecni proizvodi, orasasti plodovi, jaja, svo voce i povrce i ostala prirodna hrana normalno-organski uzgojena.

      Nesto Vam od srca zelim poruciti, jer je nesto sto se meni dogodilo, a to je da LCHF mijenja i nacin razmisljanja, pa je moguce da promijenite svoja neka razmisljanja i lako se predomislite o vracanju na "staru" prehranu, pogotovo kad opazite sve nevjerojatno dobre stvari koje donosi LCHF.

      Nadam se da sam u krivu i da ste samo iz znatizelje upitali, ne iz namjere vracanju "starome". :)

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Puno hvala na brzom odgovoru! Jos se nosim sa strahovima vezanim uz dijagnozu i nastojim pronaći način da se izliječim, a AIP mi se ne čini zahtjevan jer je dosta blizak mom sadašnjem načinu prehrane... ipak - neke namirnice koje sada konzumiram će mi nedostajati.
      Još jednom hvala!
      Pozdrav

      Izbriši
  12. Za hashimoto je ponekad dovoljan i stroziji i dosljedniji lchf.
    Poremecaj rada stitne zlijezde najcesci je kao posljedica manjka neaktivnog T3 a viska previse aktivnog T4.
    Kombinacija magnezija,cinka,selena i joda pospjesuje i olaksava transormaciju T4 u T3
    Sto u LCHF okruzenju znaci dosta tamno zelenog povrca, morskih plodova i himalajske soli.

    Vracanje starom nacinu ishrane koji ti je i uzrokovao sve probleme, bilo bi vratiti se osobi koja ti redovno lomi i ruke i noge. No ako uzivas u tome i predstavljati zadovoljstvo, nemoj onda ni pocinjati sa lchf. Vodu grij vodu hladi

    Sretno kako god

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na odgovoru!
      Kod mene su svi hormoni štitne žlijezde uredni, ali postoji konstantna upala koja traje nešto duže od godine dana, a upućuje na dijagnozu autoimune bolesti (hashimoto) - tako mi je liječnica rekla.
      Također mi je rekla da "lijeka nema", ali ja vjerujem da je ključ u zdravijem životu i zdravijoj prehrani.
      Pozdrav i još jednom hvala !

      Izbriši
    2. Kad smo kod autoimunih bolesti ima ih koliko i ljudi oboljeli od istih. Ne reaguje svako isto na unutrasnjo vanjske stimulanse glutena.msg i ultra brzih gmo skrobova /secera. Ovisi od uzrasta, spola, fizicke aktivnosti i genetsko/prehrambene nasljednosti.

      Kolicina,koncentracija i duzina izlozenosti supstanci je uz genetsku nasljednost odlucujuci faktori da li je namirnica lijek ili otrov. Sad sto ti doktorica kaze je istina sa modifikacijom. Moze biti a moze i ne biti cjelovita istina i stanje kod autoimunih i bilo kojih drugih stanja (da ne kazem bolesti)

      Lijeka ima, a krajnje je individualno jer do osobnog je izbora jesti "sve" i koristiti lijekove ili birati namirnice i smanjiti/izbaciti lijekove.

      Posto je od rodjenja do smrti sudjeno da covjek jede, biram prvenstveno ishranu a zatim lijekove u krajnjim i extremnim situacijama

      Izbriši
    3. Jako mi je zanimljiv kaš komentar za hashimoto. Ja imam hashimoto, ali i addisonovu bolest autoimunog uzroka (nadbubrežne žlijezde). MIslite li da bi i meni stroži LCHF mogao pomoći?

      Izbriši
  13. Molim Vas ako netko može preporučiti izvore za recepte AIP dijete. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  14. Poštovana Anita, poštovani svi,
    Možda bi bilo korisno da vam predočim rezultate mog pridržavanja lchf režima ishrane. Naime, sa lchf-om sam počela krajem prošlog leta, prvenstveno jer sam želela da ishranu dovedem u red i da u tom smislu steknem neke zdrave navike. Dalje, želela sam, naravno :), i malo da smršam, a potom i da rešim problem psorijaze, koji zapravo i nije bio veliki. Naime, u to vreme kod mene je psorijaza postojala samo u vidu nekoliko tačkica na telu, gotovo zanemarljivih. Ali ja sam, eto, pomislila da bi i to moglo da nestane. Svemu sam pristupila sa mnogo entuzijazma - za obroke sam spremala brda povrća, što kuvanog/pečenog, što svežeg, koristila dosta maslinovog i kokosovog ulja ili domaće svinjske masti, mesne prerađevine isključivo domaće, mleko i mlečne proizvode sam kupovala domaće, nepasterizovano, pravila sam domaći kefir itd. E sad, prvi problem je bio taj što mi je trebalo dobrih mesec dana da prestanem da se tresem od malaksalosti, ali i to je prošlo, već sam bila malo smršala i donekle sam bila zadovoljna. Međutim, već u tih prvih mesec dana sam primetila da je psorijaza počela da se širi, takođe i da mi kosa pojačano opada, ali tada tome nisam pridavala posebnu važnost, računala sam da je u pitanju neko "čišćenje" organizma. Ali, kako je vreme prolazilo, psorijaza se širila sve više, a kosa mi je sve više opadala. Nakon četiri meseca na lchf-u, psorijaza je dostigla za mene zastrašujuće razmere, a kosa mi se već vidno proredila. Bila sam prestrašena. Neko kratko vreme sam pokušala da praktikujem ovde pomenuti AIP, ali mi je to bilo isuviše veliko opterećenje kako psihički, tako i finansijski. Na kraju, sve sam batalila i vratila se ishrani sa šećerima. Počela sam ponovo da jedem voće, hleb od isklijalih žitarica, mahunarke itd., ponekad čak i neki "nezdravi" slatkiš. Rezultat - nakon svega mesec dana, psorijaza se već značajno povukla, kosa je prestala da mi opada. Sad, tri-četiri meseca nakon povratka na ovaj konvencionalni režim ishrane, psorijaza se gotovo u potpunosti povukla, odnosno svela se na onih nekoliko tačkica sa početka priče, a kosa mi se veoma lepo obnavlja. Ovim ne želim da kažem da je lchf loš, već da nije za svakog. Ovde mnogo ljudi tvrdi da im je lchf drastično poboljšao kvalitet života i ja im verujem, ali to nije bio slučaj sa mnom. Prosto, smatram da različitim ljudima prijaju različiti režimi ishrane. Za nekog je dobar lchf, za nekog vegetarijanstvo, za nekog sirovo veganstvo, za nekog nešto sasvim deseto... Sve generalizacije su opasne. Možda moje iskustvo nekom pomogne, jer - meni bi značilo da sam u vreme "mučenja" sa lchf-om mogla da pročitam nešto slično. Napomenula bih još da se kilogrami koje sam izgubila tokom lchf-a nisu vratili prelaskom na stari režim ishrane, štaviše, uspela sam da izgubim još 2-3kg. Kao dobre tekovine lchf-a, pored mršavljenja, navela bih i dobre prehrambene navike koje sam zadržala - mnogo povrća u ishrani, koristim samo zdrave masnoće i redovno uzimam riblje ulje zbog omega3 masnih kiselina.
    Želim vam svima mnogo uspeha i dobrog zdravlja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podijeljenom iskustvu. Učinili ste ono što preporučam svima: slušali ste sebe i svoje tijelo. Dakako da ne treba ništa forsirati, ako ne prija.

      Izbriši
    2. Kad malo razmislim znaci da uvodjenje voca i kruha, psorijaza se povukla a kosa ojacala? Sta se prelaskom na "lchf" ubacilo i koliko kao sta se izbacilo vracanjem na staru ishranu?

      Meni magicna kugla sapce da preispitam o kakvom se to lchf radilo i da je navedeno pogorsanje odraz pretjeranog unosa mlijecnog i orasastog (najlogicnije intolerancija na laktozu) kao i mucenje sa lchf je reakcija na secernu ovisnost te.

      No to sam samo ja i moja zapazanja

      Izbriši
    3. Samo sam čekala da se pojavi neko i kaže mi kako nešto nisam dobro radila :) Nisam htela ovo da pretvaram u diskusiju, već samo da podelim svoje iskustvo, a na opštu korist, ali evo... Dakle, mleko i mlečne proizvode, jaja i orašaste plodove sam svakodnevno ili gotovo svakodnevno jela pre, za vreme i posle lchf-a, drugim rečima - oduvek. Tako da - nije to. Mislim da je jednostavno u pitanju činjenica da moj organizam ipak bolje "radi" na ugljene hidrate, kao što Vi bolje funkcionišete na ketonima. Ne znam zašto je to tako teško prihvatiti. Što neko nekad reče - dobro je u životu imati stav, ali ne valja ako stav ima tebe.

      Izbriši
    4. Ne radi se o prihvacanju ili ne prihvacanju necega sta se definise kao "radi" bolje ili lose, nego se radi o evolucijskoj tekovini koja se temelji na nauci, a ne na subjektivnom osecaju. Naucnici (Taubes, Noakes, Phinney, Volek, Fallon, Lustig i mnogi drugi ) koji su istrazili evolucijski razvoj coveka posmatrajuci njegovu ishranu, koji se bave endokrinologijom, biohemijom, dokazali su, da ne kazem, sakupili cinjenicne podatke, a onda ih i objavili o tome da je covekov organizam radi bez ijednog jedenog grama ugljenih hidrata bez probelma, da se mozak razvija zahvaljujuci mastima, da su geografski polozaj i uslovi zivota itekako uticali na ishranu ljudi uopste.

      Ziveti na LCHF-u nikako ne moze biti niti mucenje niti "mucenje", ako je nesto od ta dva, onda se nesto ne radi dobro....sve, apslutno sve treba preispitati...naravno, ako se sebi zeli pomoci....a, svako pozivanje na "Ne mogu bez ovog voca, ne mogu bez onog slatkisa...." (svakodnevno se takvi javljaju) je samo odraz zavisnosti...nista drugo.

      Pre samo sto, dvesta godina 80% proizvoda koje se danas nude ne da nije postojalo, nego nije bilo ni ideje o njihovom pravljenju...tako da...ako se 2 miliona godina zivelo bez necega, to ne moze ni biti osnova/nesto bez ceka se ne moze.

      Izbriši
    5. Pa posto ocigledno o lchf nisi sa ovog sajta/komentara prikupljala informacije, inace takve pocetnicke greske se ne bi desavale. Da se iskljuci zdrav razum i od pracenja tackice dodje do Kalvarije.

      Ocigledno troll je nahranjen, sad imas iskustvo vise i steta da se jedina dva komentara baziraju na slicnim izjavama. No kao sto Anita kaze, hvala na podjeli iskustava,drago nam je bilo imati te na ovom blogu i svako dobro i mir zelim

      PS

      Ako i kad ostetis auto, ne obracaj se za to instruktoru voznje ili proizvodjacu auta kao sto si sa lchf pokusala uraditi.

      Izbriši
    6. http://www.vitkigurman.com/2014/08/18/lchf-pitanja-zablude/

      Izbriši
  15. Biohemijske procese u organizmu poznajem veoma dobro, zapravo - to mi je struka. Ipak, čvrsto verujem da čovek nije mašina, pa da je na svakog moguće primeniti jedan isti optimalni način upotrebe i održavanja i, eventualnih, popravki. Ima tu mnogo više... Dakle - svaki čovek je individua i tako mu treba i pristupati.
    Zanimljivo je da ja ni jednom rečju nisam kudila, osporavala lchf kao režim ishrane, naprotiv, samo sam rekla da meni lično ne odgovara, ali ste svi od reda (izuzev Anite, koja bi, ustvari, bila jedina pozvana da se oseti ugroženom) to doživeli kao napad. To me navodi na razmišljanje - nesigurnost u sopstvene odluke? A za nekog gore, ko neosnovano izvodi zaključke - baš sve informacije o lchf-u sam "pribavila" što ovde na blogu, što iz istoimene knjige.
    Bilo kako bilo, komentar i nisam ostavila zbog ljudi kojima lchf odgovara, već zbog onih kojima ne prija, čisto da vide da je , eto, i to moguće (čitaj - normalno) i da nas ima i takvih. I, ne mogu a da ne kažem, nikada neću razumeti nametanje sopstvenih stavova kao jedinih mogućih i pravih. Malo tolerancije ljudi, poštujmo različitosti i tuđe pravo na izbor. Ovim je za mene rasprava završena, izuzev ako neko sa sličnim iskustvom ne bude imao neko konkretno pitanje. Svako dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Komentari "od gore" su upravo namenjeni za sve one koji svoju sumnju ka LCHF-u zasnijvaju na osnovu svojih strahova od svega prirodnog, masti, mesa, maslaca, organskog povrca, praveci rafinirane otpade, vestacki stvorene kvazi namirnice...itd. fundamentom svoje ishrane. Dovoljan je jedan "ohrabrujuci" komentar da se ljudi pokolebaju, da pocnu primenjivati njihov nekakav "LCHF" koji im je na kraju nasteti, umesto da se drzeci osnovnih principa koji izvorni nacin ishrane i nalaze, svoje tegobe potpuno otklone...

      Upravo su nesigurnost u sopstvene odluke, slepo verovanje uzasno jakoj propagandi, pogresne odluke o nacinu ishrane i dovele odabranu gomilu ljudi koji su nasli ovaj blog i primenjivanjem tih osnovnih nacela, ispisali mnogobrojne testemonijale o poboljsanju svoga zdravlja i stanja generalno.

      Svojevoljno pregledavanje bilo koje stranice na vebu, radilo se to o LCHF-u ili necemu drugom, ne moze nikako da se nazove nametanjem...Na kraju niko nikoga ovde ne primorava bilo sta da procita, u obracanju paznje je kljuc.

      Kako je blogovanje jedan od vidova komuniciranja, otuda i opcija "Odgovori" u komentarima nakon teksta, nazivanje necega zavrsenom komunikacijom je upravo nametanje subjektivnog stava.

      Naucnici iz celoga sveta, pocevsi tiho, a sada i glasnije kroz nedavno odrzanu konferenciju u Kejptaunu, sire LCHF revoluciju ciji bi odjek trebalo svima da odzvoni u usima, da ono sta smo kao vrsta oduvek jeli, ne moze da bude zamenjeno proizvodima sa barkodom iz megamarketa.

      Izbriši
    2. Pa sto ne rece da si biohemicarka, ja se sve ustrucavam povesti polemiku u vezi mogucnosti organizma da skladisti glikogen kontra skladistenju masnoce, da sam znao ranije poveo bi diskusiju glede uticaja sintetickih imitacija supstanci iz prirode na endokrini i limfni sistem, ne bi zgorega bilo i vidjeti kako se hormonalna neravnoteza odrazava na crijevnu floru, kao i razjasniti uticaje secera i slatkog ukusa na hipotamulus i nemogucnost celijske jezgre da ogranici absporciju glukoze ili pak da se povede suplja u vezi glikoneogeneze kontra liponeogeneze.

      Steta sto zavrsavas diskusiju, kao strucni radnik mogla si nama drugima ukazati na metabolne procese, sta se desava prilikom razgradnje raznih makronutrijenata i njihova dejstva na ostatak organizma.

      Zalosno sto nas napustas iz razloga jer izvorna hrana bez msg,glutena,gmo,vjestackih mirisa/ukusa/sladila jednostavno nije za tebe. Suosjecam sa tobom jer si i ranije jela isto ali prelaskom na "lchf" i uvodjenjem nekih drugih stvari si pogorsala stanje. Misha mu njegova pa to ti je kako strucna tako i ljudska sposobnost da znas sta ti vise skodi a sta ti dobro nosi.

      Ne znam odista kako da ti je promaklo da se izvjesne namirnice NE PREPORUCUJU ovisno od zdravstvenog stanja osobe kao i uzrasta i spola a samim time i od fizicke aktivnosti. Nema zabrane zdrave hrane sve dok ti kolicina i koncentracija iste u ucestalom konzumiranju ne smeta. Jeste dozvoljeno i lokalno sezonsko voce i povrce ako ti stanje tijela to dozvoljava.

      Osobama metabolnog sindroma/dijabetesa/chrons/ibs/hormonalnog disbalansa su neke mogucnosti uskracene jer im izvjesne kombinacije i koncentracija makronutrijenata pogorsava zdravlja i sputava u svakodnevnici.

      No ne bih da ti solim pamet, obrazovana si osoba, odlucno si kupila knjigu, predano i sa razumevanjem iscitavala kako blog tako i komentare. Znas i sama sve to vec kako kroz struku tako i kroz osobnu primjenu izvjesnih nacina ishrane / stilova zivota.

      Hvala na druzenju,dodji nam opet, mir i svako dobro i u pamet samo

      Izbriši
    3. Zaista bi bilo lijepo kada bi osobe poput Aleksandre i Schnewphie, otvorili svoj blog, izdali svoju knjigu, ili ako već jesu da nam daju svoj link. I tamo kritikujte i zastupajte svoje stavove, a nas ostale koji čitamo i zorno pratimo OVAJj blog ostave da to u miru i radimo, komentarišemo, razmjenjujemo iskustva. Mi (mislim većina nas) nemamo problema sa egom, i svačije mišljenje i iskustvo je dragocjeno, ukoliko nema pretenziju da bude općeprihvaćeno i jedino ispravno. Anita krasno reče pratite sebe, odnosno reakcije svoga organizma uz osnovne upute. Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni i dobrobit ali i pogubnosti svake napisane ili izgovorene javne riječi, u što i internet kao javni medij svakako spada. Najgore je znanje koje se nađe u rukama inteleligentnog manipulatora, kome nije problem ni hrana, ni usvojeno tuđe znanje jer svoje osobno nemaju izgrađeno, nego vlasti ego.

      Izbriši
    4. http://istineilaziohrani.blogspot.com/2014/11/dijeta-kod-autoimunih-bolesti-hashimoto.html

      Izbriši
    5. Draga `Anonimno`,

      staviti me u ekipu sa osobama poput Schnewphie je kompliment kakav odavno nisam dobila. Stoga, hvala.

      Da, slažem se, izrečena iskustva dobrobiti LCHFa su zaista dragocena.

      Upravo je zbog inteligentnih manipulatora poput, recimo, Ancela Keysa i nastao ovaj globalno zdravstveni problem zbog kojeg upravo blogovi poput ovog i postoje.

      Izbriši
  16. Postovana Anita,
    Malo sam proucavala ovaj link na recepte od The Paleo Mom pa sam malo zbunjena sa namirnicama koje su u receptima aip friendly a vi ih niste naveli pod one koje se mogu jesti, to su aru prah, brasno rogaca, tapioka skrob, suhe datulje kao zasladjivac...moze li to dakle pod aip ili ne? moze li stevia?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nabrojane naminrnice nisu LCHF namirnice. LCHF nije isto što i Paleo.

      Izbriši
  17. Paleo namirnice su da, pricamo o paleo protokolu i nigdje se ne spiminje lchf...i nisu navedene u clanku kao dozvoljene a recepti su puni njih i to zbunjuje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gore navedena dijeta je prema dr Datisu Kharrazianu, a postoje razlike ovisno o autoru. Kod Sarah Ballantyne (AIP) se mogu naći recepti s tapioka škrobom, aru prahom i suhim voćem. Kod Terry Wahls (Wahls protocol) ovoga nema ali je dozvoljeno Solanaceae povrće i orašasti plodovi i sjemenke. Kod Amy Myers je opet nešto treće. Zbunjujuće jeste, no glavni princip je Paleo dijeta, dakle bez žitarica, mahunarki, mliječnih proizvoda, biljinih ulja, margarina i industrijskih prerađevina. S tim treba krenuti, pa onda usput raditi finu prilagodbu prehrane u skladu sa reakcijama svog tijela, imajući na umu da neke Paleo namirnice mogu biti problem kod nekih ljudi (jaja, orašasti plodovi, sjemenke, kava, kakao, ne-žitarični škrobovi i sl.) Nema gotovih rješenja, svatko ga mora naći za sebe, ali postoji pravac i to je dobro.

      Izbriši
  18. Najljepša hvala Anita na pojašnjenju! Dakle samo mi treba fina prilagodba :) s obzirom da sam već 9 mjeseci na lchf-u.





    Najljepša hvala Anita na pojašnjenju! :)



    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Anita i svi koji bi mi mogli dati koji savjet,

    na dijeti za autoimune bolesti sam od siječnja kada mi je ustanovljeno da imam Hashimoto. i odkada se hranim po tom režimu,kosa mi nenormalno ispada..oduvijek imam tanku i rijeđu kosu ali nikad nije tolko ispadala kao sad,zapravo nikad nije ni ispadala,i ne prestaje ispadati a je ne znam što da radim. Hranim se zdravije nego ikad a kosa lošija nego ikad.. Evo primjer jelovnika: za doručak pojedem smuti od npr. bobičastog voća,naranče,avokada,to uvijek ispadne 2-3 dcl,za ručak meso ili ribu sa puno zelene salate i povrća,nekad kuhanog,nekad pečenog,nekad sirovog,isto tako i za večeru,trudim se da povrće bude što više sirovo,i još pojedem žlicu,dvije,tri kokosovog maslaca,vode isto dosta pijem..što radim krivo? :( Anita u jednom navratu ste napisali da bi ljudi sa hipotireozom trebali jesti više ugljikohidrata..je možda u tome problem?

    Molim vas pomozite, stvarno ne znam više šta da radim..

    Hvala vam najljepša!

    OdgovoriIzbriši
  20. i još da naglasim da nemam nikakav stres trenutno u životu :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Okuplja se grupa podrške na Facebooku za sve koji su na Autoimunom Paleo Protokolu i Paleo prehrani. Pomozimo jedni drugima savjetima, iskustvom, receptima... Dobrodošli!
    https://www.facebook.com/groups/1604060843206068/

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Anita!
    Od pre tri meseca otkriven mi je Hashimoto tiroiditis. Kako su mihormoni jos uvek u granicama normale, nisam dobila nikakvu terapiju. Obratila sam se nutricionisti i ona mi je preporucila bezglutensku dijetu. Preporucilami je od zitarica heljdu, ovas i kukuruzno brasno. Izbacila sam sve gotove mesne preradjevine i slatkise. Ostalo mi je sve bilo dozvoljeno. Kombinujem ovu ishranu sa hrononutricijom. Pored ovoga dobila sam da pijem Zn, Se, vit C, A, D, pivski kvasac sa folnom kiselinom i da jedem svakog dana saku oraha. Citajuci Vas clanak i komentare, cini mi se da je moja dijeta potpuni promasaj. Mozete li mi savetovati kako da korigujem svoju ishranu. Uskoro cu proveriti horone i antitela(koja su prosli put bila ekstremno uvecana- 4000)..
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  23. Da li je mlecni domaci kefir na listi dozvoljenih ili zabranjenih namirnica? Pozdrav, Sanja

    OdgovoriIzbriši
  24. Veoma koristan tekst,međutim iako sam gluten,skrob i šećer u potpunosti izbacila iz ishrane(imam Hašimoto sindrom,Reumatoidni artritis,i Ulcerozni kolitis)veoma je teško jer živim u mestu gde je potpuno nemoguće nabaviti neke od korisnih i potrebnih namirnica za ishranu,a nešto se MORA JESTI,stalno sam gladna i razmišljam na čemu sada moj organizam u stvari preživljava sa ovako suženim izborom hrane koju dobija.Naravno ne mogu poreći,mnogo se bolje osećam sada nego ranije dok sam jela "zabranjenu" hranu.

    OdgovoriIzbriši
  25. I mene zanima da li je mlečni kefir dozvoljen,i molim vas da mi objasnite šta je vodeni kefir,prvi put čujem o tome,tražila sam u tekstovima na bliogu,ali ništa ne nalauim.Hvala unapred.Monika

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Monika,
      vodeni kefir se radi od japanskih vodenih kristala i pod tim nazivom možete pronaći tekstove na internetu. To je najbolji način da saznate sve što Vas o tome zanima. Osobno radim i pijem vodeni kefir oko 3 godine, a na LCHF prehrani sam skoro 4 g. Vodene kristale nabavila sam preko interneta i od tada ih sama održavam, ali i dijelim tko želi.
      Razlika između ta dva kefira, ustvari, nije velika, jer oba sadrže probiotike, mikroorganizme, razne kiseline, pomažu u obnovi crijevne flore, osvježavaju.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    2. Poštovana,
      kako bi mogla doći do vodenih kristala naravno ako ih još dijelite?
      Suzana

      Izbriši
  26. Poštovana Anita,

    Pre nekih 10 dana dobila sam diagnozu-Autoimunooboljenje tip2 - smidt sindrom, koji je povukao jos dve bolesti - morbus addison i -hashimoto thyreoidis. Zanima me da li navedena ishrana važi za moju dijagnozu, ili trebam još više namernica da izbacim iz jelovnika? Imam disbalans između kalijuma (povisen) i natrium (snizen), da li to znaci da treba da jedem više morske soli?.. po paleo ishrani treba da izbacim sve sto je slatko i slano, žitarice i orahe.. danima vec čitam po netu, tražim stranice za ishranu navedenih bolesti, i Vaša mi se najviše dopala. Samo mi nije jasno da li to važi i za Addison?

    Srdačan pozdrav
    Olja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Morska so sadrzi ne organski natrijum ,koji organizam ne usvaja.Za addison je potreban organski natrijum:sok od salate roman,rimska salata ,spanac,celer,prah jecma itd.

      Izbriši
  27. Poštovana Anita,
    Poštovana Anita,

    Prije 12. godina mi dijagnosticirana AIHA (autoimuna hemolitička anemija), i do danas sam u konstantoj borbi s tom bolešću čije smiptome ne osjećam u svakodnevnom životu, dakle najnormalnije živim, radim, treniram, ne osjećam umor. Međutim, nalazi i dalje pokazuju da je bolest tu, nekad se stanje pogorša-tada mi liječnica propiše kortikosteroide, a nekada je u remisiji pa uzimam samo nekakve vitamine.

    Inače se nastojim hraniti zdravo, bar mislim da je to zdrava prehrana, ali me zanima bili mi ovakav strogi način prehrane poboljšao stanje, i doveo do remisije bolesti? i jeste li imali do sada iskustva, odnosno saznanja o osobama koje boluju od AIHA-a?

    Hvala i pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana Anita

      Ovo i mene zanima , naime moj sin također ima dijagnozu AIHA , koja je za mene prilično nepoznata on ima 18 godina i prvi put mu se problem pojavio u 6 mjesecu 2016 te sam i sama pomišljala da mu predložim da pokušamo promijeniti način ishrane jer možda je problem i u tome , već je skoro osam mjeseci na kortikosteroidima i nalazi su trenutno dobrio ali kad mu se smanji doza kortiko tada se nalaz krvi totalno promijeni i to u kratkom roku :( Hvala i pozdrav

      Izbriši
  28. Mozete li reci zasto su orasasti plodovi zabranjeni? Citam svuda da su dobri u borbi protiv npr. Raka koji je isto u klasi autoimunih ako se nevaram hm

    OdgovoriIzbriši
  29. Da li je nekom pomogao Paleo protokol ishrane kome je dijagnosticiran vaskulitis kao autoimuno oboljenje? Da li poznajete nekog kome jeste? Mnogo bi mi značio odgovor. Tek sam počela sa ovom ishranom i nadam se da će mi bar malo pomoći.
    Unaprijed,
    Mila

    OdgovoriIzbriši
  30. Može li mi netko reći zašto se ne smiju koristiti jaja? JA imam svoja domaća pa mi je lakše financijski naravno da često konzumiram jaja. Pozz :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Pozdrav Danice,

    U tekstu je objašnjeno a i ako si pročitala komentare ispod, jaja se ne smiju konzumirati zbog križnih reakcija, ali se mogu vratiti nakon što se zdravstveno stanje popravi , s tim da se prvo vraća žumanjak, a tek kasnije bjelanjak budući da je jak alergen.
    Pozdrav Mila

    OdgovoriIzbriši
  32. Poštovana Anita,
    Da li blitva i spanać sadrže goitrogene?
    Vidim da su u AIP-u dozvoljeni, ali ja nastojim pojačati rad štitne žlezde.
    Hvala i pozdrav
    Tatjana

    OdgovoriIzbriši
  33. Pozdarv Anita! Imam hipotireozu / Hashimoto i vitiligo, obje autoimune bolesti. Uvijek su mi sugerirali da zbog stanja sa stitnjacom izbjegavam secer i gluten ali i npr. kupusasto povrce a povecam unos namirnica bogatih selenom poput smedje rize te mahunarki i grahorica. Ovdje se navodi potpuno drugaciji popis namirnica i to me jako zbunjuje. Molim vas za objasnjenje i za komentar koje su namirnice zaista dobre za moje stanje. Puno hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da li ste možda probali sa nevitil krema riješite problem sa vitiligom?

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.