petak, 14. veljače 2014.

LCHF za mršavljenje – vodič za početnike


Napomena 1: Ovo nije tipična dijeta koja vam točno kaže što ćete, koliko i kada jesti. Ovo je pristup koji zahtijeva osobni angažman, od prikupljanja informacija do provođenja. Nitko to ne može učiniti umjesto vas. 

Napomena 2: Nakon što pročitate ovaj tekst, vratite se na naslove u crvenoj boji, to su linkovi na daljnje tekstove koje preporučam da pročitate.

Mi koji smo duže vremena na LCHF prehrani znamo reći da LCHF nije dijeta već način prehrane, iz jednostavnog razloga što ovaj način prehrane ne doživljavamo kao ”režim”. Na engleskom ”diet” znači prehrana, no kod nas se ”dijeta” uglavnom odnosi na specijalan, restriktivan režim prehrane u cilju mršavljenja ili liječenja određenih bolesti. No mi na LCHF ne osjećamo da se nečega odričemo, jer jedemo raznovrsno, ne gladujemo, ne važemo hranu niti brojimo kalorije. Jedemo zdravo i ukusno, osjećamo se odlično i zapravo uživamo u hrani više nego ranije. Želim naglasiti da je LCHF puno više od ”dijete” i puno više od pukog smanjivanja unosa ugljikohidrata u cilju mršavljenja. To je način razmišljanja, način života i jedan globalni pokret koji se širi u sve većem broju razvijenih zemalja. Radi se zapravo o povratku pravoj izvornoj hrani kakva je bila nekad, prije masovnog uzgoja i industrijske prerade, dok se hrana uzgajala i pripremala lokalno i organski, na prirodan način, bez otrovnih kemikalija. Radi se o načinu prehrane kakav je bio nekad, prije pojave ”službenih prehrambenih smjernica”, ”piramide zdrave prehrane” i ”stručnjaka” koji nam svi govore što to trebamo jesti da bismo bili zdravi. Radi se o prehrani kakva je bila prije epidemije tzv civilizacijskih bolesti i debljine.

Međutim, mnogi ljudi tek prvi put čuju za LCHF. Iako svi mi priželjkujemo odlično zdravlje i visoki nivo energije u životu, ipak je vrlo veliki broj osoba koje se za LCHF odlučuju prvenstveno zbog mršavljenja. Nije to ništa čudno, jer danas imamo – ne stotine – već tisuće sretnih, zdravih i vitkih osoba koje su nakon godina i godina bezuspješnih pokušaja i raznih dijeta, napokon postigle vitku liniju, i to bez gladovanja! Zato ovaj post posvećujem temi LCHF kao dijeta za mršavljenje.

Prije nego pričamo kako smršaviti, prvo treba objasniti zašto se debljamo. Koliko god bi to trebao biti logičan način razmišljanja, ipak se ne primjenjuje u konvencionalnoj medicini. Nažalost naša zapadnjačka medicina nije usmjerena na traženje uzroka bolesti ili zdravstvenog poremećaja, već se fokusira na prekrivanje simptoma lijekovima. Ali kako ćete izliječiti nešto ako niste pronašli i uklonili uzrok? Debljina je puno više od estetskog problema, ona je jedan od simptoma metaboličkog sindroma ili bolesti novog doba, kojoj je uzrok neprirodna prehrana. Pojednostavljeno rečeno, prehrana koja se temelji na ugljikohidratima – žitaricama, kruhu, tijestu i krumpiru, dovodi do naglog povećanja šećera u krvi, što izaziva izlučivanje inzulina koji snižava šećer u krvi. Kad šećer padne nestaje dostupne energije. Tijelo bi tada posegnulo za zalihom ”spremljene” energije koje svi imamo u obliku masnih naslaga, ali prisustvo inzulina u krvotoku to onemogućava, pa zato osjećamo glad i moramo ponovo jesti.

Ovo se ponavlja 5-6 puta dnevno jer stalno jedemo obroke u kojima prevladavaju ugljikohidrati (šećer i škrob). Ako bismo kopali u polju cijele dane ili trčali maraton, vjerojatno bismo stigli potrošili svu tu silnu energiju, no kako malo tko od nas to radi, sav se višak šećera i škroba, uz pomoć inzulina pretvara u masne naslage, tj rezervu energije ”za kasnije”. Više o mehanizmu debljanja i kako nas službene prehrambene smjernice dovode do prejedanja čitajte ovdje:
Zašto se debljamo

Potrebno je drastično smanjivanje unosa ugljikohidrata da bi se postigla stabilizacija šećera u krvi i smanjeno izlučivanje inzulina, koji je glavni ”igrač” među hormonima i glavni čimbenik nakupljanja masnoće. Tek kad inzulin ne djeluje moguće je trošenje masnih zaliha sa tijela, bez obzira na kalorijski unos hrane. Dakle, radi se o biranju namirnica a ne o vaganju hrane i računanju kalorija. Osim šećera i slatkiša, potrebno je iz prehrane izbaciti sve namirnice bogate škrobom – žitarice, pekarske proizvode, tjesteninu, rižu i sve što sadrži brašno.

Smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom prirodnih masnoća, ne proteina. Masnoće su te koje ne unosimo dovoljno, zbog krivih prehrambenih smjernica i histerije oko kolesterola. Dakle, masnoća ne samo da nije štetna nego je neophodna za dobro zdravlje. Masnoća daje energiju, sitost i važne nutrijente – vitamine topive u mastima A, D, E i K2, te esencijalne masne kiseline. Ovih sastojaka u nemasnoj hrani nema, a potrebni su za sve biološke funkcije u tijelu. Ne trebate se bojati ni ustručavati masne hrane, već slobodno jedite i životinjske i biljne masnoće. Ono što je štetno su umjetne masti – rafinirana hidrogenizirana biljna ulja, margarini i industrijske prerađevine prepune trans-masnoća. Slobodno je jesti maslac, špek, masnije komade mesa, žumanjke, kokosovo ulje, maslinovo ulje, orašaste plodove. Povećanim unosom masnoće postići ćete regulaciju apetita i stabilizaciju šećera u krvi.

Kada promijenimo način prehrane tako da smanjimo unos ugljikohidata i povećamo unos zdravih prirodnih masti (LCHF low carb high fat), dolazi do stabilizacije šećera u krvi a time i inzulina, pa se masne naslage oslobađaju i troše za energiju.  Više nema pada šećera u krvi i česte gladi, pa mnogi doživljavaju da im je i dva obroka u danu dovoljno, a više od tri puta na dan zaista nema potrebe jesti. Dolazi do regulacije hormona sitosti leptina i hormona gladi grelina, apetit se smiruje i porcije hrane spontano smanjuju. Na LCHF se zapravo jede količinski manje a sitije.

LCHF je jedini trajni način za gubitak suvišnih kilograma i vjerojatno zadnja ”dijeta” koju ćete ”držati” u životu. Bez vaganja namirnica, bez računanja kalorija, i što je najvažnije bez gladovanja, dolazi do prirodne regulacije težine i gubitka suvišnih kilograma. Ali neka pravila ipak postoje i zato u kontekstu mršavljenja možda trebamo govoriti o ”režimu” ili ”dijeti”, barem neko vrijeme dok vi sami ne prihvatite ovo kao normalan način prehrane. Dakle, želite li mršaviti bez gladi i uživati u ukusnom LCHF načinu prehrane, morate drastično smanjiti unos ugljikohidrata. Jer, ne možete imati i ovce i novce, tj jesti masno i slatko, bez obzira iz kojih ”zdravih” izvora ti šećeri i masti dolaze. Na primjer orasi i med su divna kombinacija, super zdrava i odlična za – debljanje! Ili smoothie od žumanjaka, vrhnja i banane, ili LCHF kruhovi sa maslacom i medom ili domaćim džemom, preporučam to svakome tko je premršav.

Osnovne namirnice ili temelj prehrane

  • Meso i perad. Najbolje je meso pašnih životinja i slobodnih kokoši, također i divljač. Ne uklanjajte masnoću s mesa i kožu s piletine;
  • Riba i druga hrana iz mora, rakovi, škampi, školjke, alge. Jedite češće plavu ribu zbog omege-3 (npr. srdele i skuše) ali naravno i druga riba je jako zdrava;
  • Jaja. Najbolje da budu domaća, ekološka ili jaja slobodnih kokoši;
  • Iznutrice;
  • Povrće koje raste iznad zemlje, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja: sve vrste kupusa, brokula, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika, mišancija, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, patlidžani, masline, sve vrste salate, endivija, matovilac, radić, rukola, krastavci, rajčica, paprika, koromač, celer, tikva (bundeva);
  • Lukovičasto povrće: luk, mladi luk, ljutika, češnjak, poriluk;
  • Gljive;
  • Avokado, limun;
  • Đumbir, kurkuma, čisto začinsko bilje bez aditiva;
  • Masti životinjskog porijekla: maslac i svinjska mast, također su vrlo zdrave pileća, pačja, guščja i goveđa mast;
  • Hladno prešana ulja: maslinovo i kokosovo;
  • Suho meso, slanina/panceta, pršut, čvarci, krvavice i kobasice, ali samo domaće proizvodnje, bez nitrita, glutamata i drugih opasnih kemikalija;
  • Lakto-fermentirane namirnice kao što su domaći kefir, domaći jogurt i domaći kiseli kupus;
  • Juhe od kostiju, mesne kokošje, riblje, povrtne juhe, hladetina;
  • Domaća majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja, začinskog bilja;
  • Voda je najbolje piće.

Dodatne namirnice – koristiti u ograničenim količinama

  • Prirodni punomasni mliječni proizvodi, kiselo i slatko vrhnje, mekani svježi sirevi, tvrdi zreli sirevi, skuta, kajmak.
  • Korijenasto povrće sve osim krumpira: rotkvica, cikla, čičoka, koraba, mrkva, pastrnjak, repa, crna rotkva i sl. Najbolje je da korjenasto povrće jedete sirovo (naribano na salatu) a ne kuhano, jer skuhano ima više škroba kojeg      treba ograničiti radi lakšeg gubitka kg.
  • Šumsko (bobičasto) voće kao maline, ribiz, borovnice, jagode, brusnice, kupine (može i smrznuto), grejp i drugo manje slatko voće – vrlo umjereno jer voće sadrži šećer;
  • Orašasti plodovi i sjemenke: orasi, bademi, lješnjaci, makadamia, brazilski orah, pekan, indijski oraščić. Od sjemenki bučine, suncokretove, lanene, sezamove i sjemenke konoplje. Mljevene orašaste plodove i sjemenke možete koristiti umjesto brašna za razna peciva i kruh, a od njih također možete raditi maslac i razne namaze;
  • Kokosovo brašno, ribani kokos, kokosovo mlijeko, kokosovo vrhnje;
  • Nezaslađeni kakao prah, psyllium prašak ili ljuspice (za peciva i kruhove);
  • Kava, čajevi, topla ili hladna limunada (ako je potrebno sladilo može stevija).

Namirnice koje nisu dozvoljene

  • Glutenske žitarice i brašno tih žitarica: pšenica, raž, ječam, pir (spelt);
  • Bezglutenske žitarice i brašno tih žitarica: zob, proso, riža, kukuruz;
  • Pseudožitarice i njihovo brašno: heljda, amaranth, quinoa;
  • Kus-kus, bulgur, palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi;
  • Mahunarke: grah, slanutak, leća, soja, također zeleni grašak i bob;
  • Pahuljice za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz, čokolino, medolino i sl.;
  • Tjestenina, kruh, peciva, pizza, kroasani, krafne i svi drugi pekarski proizvodi od brašna žitarica;
  • Zobena, sojina, rižina i druga zamjenska mlijeka od žitarica;
  • Krumpir, čips i prženi krumpirići;
  • Šećer i proizvodi koji ga sadrže, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti, čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl;
  • ”Prirodni zaslađivači”: javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad, smeđi šećer;
  • Umjetni zaslađivači, aspartam i drugi;
  • Kupovni sokovi i svi zaslađeni napitci, voćni jogurti;
  • Margarin i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje;
  • Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrže štetne kemijske dodatke: glutaminate (pojačivače okusa), razne kemikalije i šećere, kao što su hrenovke, kobasice, salame, paštete;
  • Industrijske prerađevine pune šećera, pšeničnog glutena, margarina, kemijskih aditiva – kupovna majoneza, kečap, dresing za salatu, mješavine začina, hrana iz vrećica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl.;
  • Suho voće (grožđice, brusnice, datulje, suha smokva) i voće visokog glikemijskog indeksa (banana, grožđe, kruška, breskva i sl.)
  • Kupovno mlijeko, izbjegavajte također industrijske mliječne proizvode (birajte domaće ili kvalitetnije od malih mljekara);
  • Pivo – tekući kruh;
  • Alkohol: povremeno je u redu uzeti 1 – 2 dl vina ili 0,2 – 0,3 dl žestokog.

Kolači i slastice su dozvoljeni u umjerenim količinama ako su napravljeni od ovih sastojaka:
  • Jaja, maslac, kokosovo ulje;
  • Mljeveni orašasti plodovi i sjemenke;
  • Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko;
  • Kakao prah, tamna čokolada sa min 70% kakaa;
  • Prirodni mliječni proizvodi;
  • Šumsko voće, limun;
  • Začini: pravi cimet, kardamom, đumbir, prava vanilija (ne vanilin šećer već prava vanilija od mahune), limunova i narančina korica, rum, stevija za zaslađivanje.

Zašto sam dozvoljene namirnice podijelila u dvije kategorije? Zato što namirnice u prvoj kategoriji sadrže vrlo malo ili nimalo ugljikohidrata i predstavljaju osnovu prehrane. To su namirnice koje će prijati većini i od kojih se daju pripremiti ukusna i zasitna jela.  Namirnice u drugoj kategoriji sadrže nešto više ugljikohidrata pa se trebaju konzumirati umjereno. Koliko je to ”umjereno” morate otkriti sami, jer je ovo vrlo individualno. Mnogi mršave kilogram tjedno bez problema, konzumirajući mliječne proizvode, kruhove od orašastih plodova i voće. No nisu svi te sreće, mnogi su osjetljiviji na ugljikohidrate pa im i ta mala količina šećera iz mliječnih proizvoda i orašastih plodova sprečava mršavljenje. Drugima opet ne odgovaraju mliječni proizvodi zbog intolerancije na laktozu, a prisutan je i još jedan problem s mliječnim – protein kazein kod nekih ljudi izaziva izlučivanje inzulina (iako nije šećer) što naravno sprečava trošenje masnih naslaga. Nadalje, imamo i problem ovisnosti tj pretjerane potrebe za hranom i/ili slatkišima. Svi oni koji imaju ovaj problem znaju da s nekim namirnicama jednostavno ne mogu biti ”umjereni”. To je ono kad odlučite pojesti jednu štangu čokolade ali pojedete cijelih 100 ili 200 g, tj gubite kontrolu nad konzumacijom pojedih namirnica. Ovisnici o slatkom često će slično reagirati na sireve, orašaste plodove i LCHF kolače, pa je onda najbolje da ih se klonite barem na neko vrijeme dok vam se apetit regulira. Naravno da su sirevi, orašasti plodovi i LCHF kolači zdraviji nego kupovni slatkiši, ali ako želite smršaviti nećete to uspjeti jedući 100 ili 200 g sira, oraha ili badema ili 2 dl tučenog slatkog vrhnja između obroka. Ako imate takvih problema s apetitom, probajte Zelenu kuru (LCHF bez mliječnog i bez voća).

Često tražite primjere dnevnog jelovnika za mršavljenje, međutim ja smatram da ne treba slijepo pratiti neke jelovnike, jer LCHF nije univerzalna instant dijeta, već je trebate prilagoditi sebi. Jedite ono što volite, pripremljeno na način kako vama odgovara i pri tome slušajte svoje tijelo. LCHF je način prehrane koji dovodi do normalizacije apetita i omogućava stvaranje jednog zdravog odnosa prema hrani, gdje jedemo da bismo živjeli a ne živimo da bismo jeli. Morate shvatiti da pasivnim praćenjem režima i dijeta radite protiv sebe jer ne slušate vlastito tijelo. Morate početi slušati svoje tijelo i prilagoditi način prehrane sebi, tj preuzeti odgovornost za sebe, svoje zdravlje i svoje tijelo u vlastite ruke.

Držeći se namirnica iz prve kategorije kao baze prehrane, nećete dolaziti u situaciju da se prejedate. Tko se ikad prejeo od ribe, jaja, cvjetače ili šparoga? Stvar je u tome što ova hrana ne pogađa centre za ovisnost u našem mozgu i ne zove na još, kao što to kod nekih osoba čine npr. slastice na bazi mliječnih proizvoda, orašastih plodova i tamne čokolade.

LCHF prehrana daje puno bolju i dugotrajniju sitost i sa manjim količinama hrane. No naviknuti na veće količine škrobaste hrane koja treba da ”ispuni” želudac (iako ne ispunjava potrebu za hranjivim tvarima) često se ispočetka događa da jedemo više nego što nam zapravo treba. Ovo je neka vrsta “psihološke gladi” i nema ništa loše u tome prvo vrijeme. Ispočetka se ne opterećujte količinom hrane. Ponavljam, za početak ne ograničavajte količinu hrane! Ovo je važno iz više razloga:
  • da ne osjetite odricanje i gladovanje kao da ste ”na dijeti” jer to daje kontraefekat;
  • tijelu treba vremena dok se sa šećernog pogona adaptira na masni pogon, da bi došlo do stabilizacije šećera u krvi;
  • potreban je jedan period s prehranom bogatom nutrijentima (LCHF) da bi tijelo nadoknadilo ono što mu je nedostajalo.
Ubrzo ćete primjetiti da ste siti i sa manjom količinom hrane i obroci će se spontano smanjivati. Postepeno će vaše tijelo uspostaviti prirodnu regulaciju apetita i vi ćete biti u stanju osjetili onu pravu, zdravu sitost. Nakon jednog perioda prilagodbe, naučit ćete da jedete kad ste gladni i da prestanete jesti kad ste siti. Ovo je upravo ovako jednostavno kako zvuči. 

Uz dovoljno nizak unos ugljikohidrata, čak i sa većim kalorijskim unosom ipak dolazi do mršavljenja, naročito u početku. Kad dođete negdje do pola puta, tj skinete 50% viška tjelesne težine, proces će se početi usporavati i tada će biti potrebno voditi računa i o količini hrane tj kalorijama, ali nikad nećete trebati biti gladni! Do tada ćete već postići prirodnu kontrolu apetita tj regulaciju osjećaja gladi i sitosti. Iako na LCHF ne brojimo kalorije, jer teorija o kalorijama jednostavno ne funkcionira jednako kod svih makronutrijenata, ipak je količina hrane važna. Unosite li previše hrane, jedete li između obroka i kad niste gladni zato što je nešto ”dozvoljeno” – nećete mršaviti. Nećete se ni debljati pod uvjetom da je unos ugljikohidrata vrlo nizak, ali nećete ni mršaviti. Tijelo jednostavno neće imati priliku potrošiti masne naslage ako jedete previše. Dakle nakon određenog vremena, kad ste se već prešaltali na masni pogon i kad osjećate da više niste gladni kao ranije, povedite računa o količini hrane i rasporedu obroka. Dakle ne jedite samo zato što je nešto "dozvoljeno". Ako želite smršaviti ovo sebi jednostavno ne možete priuštiti. 

Hranu ne treba vagati niti računati kalorije. Važan je izbor namirnica: zabranjene namirnice nemojte jesti, a od dozvoljenih jedite kad ste gladni i koliko vam treba da se zasitite. Jedite ono što volite, spremljeno na način kako vam prija i slobodno birajte doručak, ručak i večeru ovisno o tome što imate u kući i što vam odgovara za pripremu taj dan. Možete i ponavljati iste obroke u toku tjedna i jesti isto jelo za ručak i večeru.

Prijedlog za doručak:
  • Počnite jutro velikom čašom mlake vode, u koju ste iscijedili malo limuna.
  • Kefir ili kiselo vrhnje sa sjemenkama i/ili orašastim plodovima. Pospite cimetom;
  • Jaja na sve načine – pržena, kuvana u tvrdo ili u meko, omlet sa povrćem, šampinjonima, špekom, nešto povrća;
  • LCHF kruh ili pecivo sa maslacem, domaćom LCHF paštetom ili domaćim LCHF namazom, nešto povrća;
  • LCHF kruh sa domaćom kobasicom ili sirom, nešto povrća;
  • Domaći sir sa vrhnjem, nasjeckani orašasti plodovi, cimet;
  • Smoothie – kašasti sok iz blendera;
  • Ako ujutro niste gladni umjesto doručka možete popiti egg milk cappuccino ili keto kavu (BP ili Bulletproof kava, recept na kraju).

Prijedlog za ručak:
Za ručak kuhajte tradicionalna mesna ili riblja jela, s tim da umjesto klasičnih priloga od tjestenine, riže ili kruha jedete povrće pripremljeno na razne načine: kuhano, pečeno, prženo, grilano ili dinstano, uz dodatak masnoće. Dakle obrok se sastoji od nečeg proteinskog (meso, riba, jaja) + prilog od povrća umjesto škrobastog priloga + masnoća u kojoj se pripremala hrana ili neki umak ili dresing na bazi maslaca, žumanjaka, maslinovog ulja i začinskog bilja. Uz nemasno meso kao što je piletina i puretina, ili uz ribu priredite neki masniji umak ili domaću majonezu. U salate dodajte nešto masnije kao što su masline, avokado, nekoliko oraha ili žlica sjemenki. Nemojte izbaciti salatu, jedite sirovo povrće kao salatu, kao što ste radili i ranije.

Masnoća je najbolji izvor energije ali i izvor važnih hranjivih tvari kao što su esencijalne masne kiseline i vitamini topivi u masti (A, D, K, E) bez kojih se ne bi mogle odvijati važne funkcije u tijelu. Ali važno je koristiti samo prirodnu masnoću. To su:
  • pravi maslac (ne margarin!), ghee, svinjska mast ili kokosovo ulje za pečenje i prženje;
  • za salate i za lagano dinstanje maslinovo ulje (ne rafinirano nego hladno prešano);
  • ostala hladno prešana ulja kao laneno, bučino i sezamovo možete koristiti samo u vrlo malim količinama i to samo na hladno, dakle u salatama;
  • izbacite neprirodne masnoće: sve vrste margarina i rafinirana ulja – kukuruzno, suncokretovo, sojino, repičino i sve vrste ”jestivih” ulja.
Bilo bi dobro jesti jetru, prepuna je vitamina i minerala u lako dostupnom obliku i najbolji izvor željeza. Sve iznutrice su jako zdrave i jedući ih redovno, 1-2 put tjedno, nadoknadit ćete eventualni nedostatak mnogih minerala i vitamina.

Vodu pijte često, ali između obroka. Pijenje tekućine za vrijeme jela razrijeđuje probavne sokove i otežava probavu. Često jedemo jer mislimo da smo gladni, a zapravo smo žedni. Zato, ako osjetite između obroka da vam se jede, napijte se vode, često je u pitanju samo žeđ.

Prijedlog za večeru:
Večera može biti isto što ste imali za ručak, ili neko brzo jelo s jajima i povrćem, nekakav omlet sa šampinjonima, blitva ili špinat sa mladim sirom ili skutom, velika salata i sl. No ako niste gladni ne morate jesti večeru. Mnogi doživljavaju da im večera ne treba, pa popiju šalicu kefira ili juhe.

Više ideja što jesti: 
Primjeri jelovnika 

Ne bojte se preskočiti obrok, dapače, preporučam da uvedete povremeni post jer je jako zdrav i osim što pridonosi mršavljenju, tijelu pruža mogućnost da umjesto neprestanog probavljanja hrane čini i druge važne poslove: regeneraciju stanica i detoksifikaciju.

Ponovimo još jednom što LCHF nije i što LCHF jest:

LCHF nije manje ugljikohidrata, ogromne količine masti;
LCHF nije manje ugljikohidrata, više mesa;
LCHF nije Atkins i nije ”mesna dijeta”;
LCHF nije jesti samo špek, jaja i čvarke;
LCHF nije hrenovke, hamburgeri i kupovne kobasice natopljene kupovnom majonezom;
LCHF nije dijeta koja zakiseljava organizam. Količinski se jede puno više povrća nego mesa, a ne obrnuto. Osim toga se ne jedu žitarice koje zakiseljavaju, ne jede se industrijska hrana koja zakiseljava, šećer, brašno, aditivi… Zato molim vas nemojte me pitati što ćete ako zakiselite organizam sa LCHF, jer to jednostavno nije moguće.

LCHF znači da najveći udio KALORIJA dolazi iz masti, no to ne znači da se KOLIČINSKI pojede najviše masti. Također LCHF ne znači da se jedu veće količine mesa od onog što se smatra normalno i što jedu ljudi na standardnoj prehrani. Preokrenuta piramida na naslovnici moje knjige prikazuje omjer kalorija iz pojedinih grupa namirnica, a ne količinu! UDIO KALORIJA I KOLIČINA HRANE NIJE JEDNO TE ISTO!

Dakle, LCHF način prehrane je jedan model, okvir, unutar kojeg svatko treba pronaći vlastiti optimalan način prehrane u skladu sa svojim tjelesnim predispozicijama, zdravstvenim stanjem, intenzitetu tjelesne aktivnosti (treninga) i svojim ciljevima. No glavne smjernice iste su za sve: smanjeni unos šećera, škroba i rafinirane hrane, te povećan unos povrća, prirodnih masti i prave domaće hrane. Radi ilustracije dat ću primjer jednog tipičnog LCHF ručka:

  • Komad mesa/ribe isto kao i obično što se jede, meso i ribu mogu zamijeniti jaja i mliječni proizvodi;
  • Umjesto priloga od krumpira/riže/tjestenine/kruha, napravi se prilog od raznog povrća – ono se može kuhati, peći, pržiti, grilati, dinstati;
  • Sve se fino začini masnoćom u kojoj se pripremalo jelo ili se doda masnoća ako je jelo ”suho”;
  • Salata kao i obično;
  • Piće: umjesto sokova i piva, pije se voda ili umjerena količina (1 dl) vina, preporuča se crno, zdravije je.
Dakle bitna razlika u odnosu na standardan obrok je da se prema LCHF škrobni dio obroka s kojim smo nekada punili želudac – krumpir, kruh, tjestetnina, riža – zamjenjuje povrćem. Dakle povrće više nije dekoracija na tanjuru već ono predstavlja volumen obroka, dok masnoća daje sitost. Količinu masnoće povećavamo tako što ne pečemo više na suhoj tavi već slobodno u pripremi hrane koristimo prirodne masti (svinjska mast, maslac, ghee, maslinovo i kokosovo ulje), ne koristimo light dresinge za salatu niti light majoneze koje su prepune šećera, škroba i kemikalija, već koristimo punomasne prirodne umake i majoneze od žumanjaka, maslaca, maslinova ulja, začinskog bilja…

Keto kava ili BP kava* je kava u koju se nadoda masnoća. To može biti maslac, kokosovo ulje ili oboje. Može se i ne mora dodati malo slatkog vrhnja. Pripremite kavu (najbolje bez taloga npr. u kafetijeri), dodajte žlicu maslaca i žličicu kokosovog ulja i po želji malo slatkog vrhnja pa sve skupa izmiksajte štapnim mikserom. Ovakav napitak ujutro daje energiju i izdržljivost bez da opterećuje želudac krutom hranom. Kako ne uzimate ugljikohidrate, tako tijelo i dalje nastavlja sagorijevati masnoće i ketone za energiju, što je poželjno kod mršavljenja. Ako ujutro jedete voće ili žitarice, sagorijevanje masnoća se prekida i tijelo se prebacuje na sagorijevanje glukoze, dakle gasite vatru. Kad jutro započnete masnoćama potpirujete vatru.

Eggmilk cappuccino: u visoku posudu stavite jedan žumanjak, 1 žličicu maslaca, 1 žličicu kokosovog ulja i malo vruće vode i dobro izmiksajte dok se sve spoji i zapjeni. Dodajte mrvu soli (sol diže okus skoro svemu), malo pravog cimeta i prave vanilije, ovo sve prema željama i okusu. Ovo mlijeko dodajte u skuvanu kavu i to je to, pjenasti ukusni cappuccino. Kavu preporučam pravu - kuvanu, filter, iz kafetijere ili espresso, nikako instant varijante i mućkalice iz kesica tipa "3 u 1" i slično. 

*BP ili Bulletproof coffee brendirao je Dave Asprey, poduzetnik i "biohacker", autor knjige Bulletproof Diet. Iako razne inačice kave s dodatkom masnoće nazivamo BP, zapravo je samo jedna prava Bulletproof kava i originalni recept ide ovako: šalica skuhane kave (od njegove specijalne Bulletproof kave navodno bez pesticida), 1 žlica MCT ulja (ulje dobiveno iz kokosovog ulja, specijalni srednjelančani trigliceridi) i 2 žlice maslaca od pašnih krava, izmiksati u blenderu. Naravno on nudi svoj brend MCT ulja, kao i svoj ghee maslac. Znači sve što nije po originalnom receptu nije pravi BP nego keto kava :)

Trebate znati i slijedeće:
Granica unosa ugljikohidrata kod mršavljenja 


Napomena za dijabetičare:
Ako imate dijabetes i koristite inzulin ili druge lijekove za snižavanje glukoze, trebate znati da prehrana s manje ugljikohidrata smanjuje potrebu za tim lijekovima. S nepromijenjenim dozama lijekova možete doživjeti hipoglikemiju, zato se trebate konzultirati sa svojim liječnikom te ga zamoliti da vam pomogne odrediti dozu lijekova u skladu s novim načinom prehrane.

Prolazne smetnje zbog promjene prehrane
Važno je unaprijed se upoznati s mogućim prolaznim smetnjama koje se mogu pojaviti s promjenom prehrane (keto flu ili low carb flu). Kada tijelo prelazi s korištenja šećera (glukoze) kao primarnog izvora energije, na korištenje masnoće i ketona, neki ljudi (ali ne svi) prvih nekoliko dana osjete prolazne tegobe. To može biti: glavobolja, umor, pospanost, otežana koncentracija, pa čak i mučnina. Neke osobe mogu osjetiti i ubrzani rad srca, grčeve u nogama ili dobiti zatvor, a kod nekih opet dođe do pojačanog znojenja ili osjete loš zadah ili metalni okus u ustima. Važno je znati da su ovo normalne i bezopasne pojave koje nastaju zbog prilagođavanja tijela na drugo gorivo i da brzo prolaze.

Naime, tijelo koje je naviklo na prehranu s puno ugljikohidrata i malo masti, zaboravilo je kako se troše masti pa sada proizvodi nove enzime koji su potrebni za taj proces. Nadalje, kako se prazne glikogenske rezerve, tako tijelo otpušta višak tekućine (jer glukoza vezuje vodu) pa se više mokri. No osim vode gubimo i elektrolite – natrij, magnezij i kalij, i to je zapravo najveći razlog zašto se možemo osjećati loše i zbog toga trebamo voditi računa da nadoknadimo i tekućinu i elektrolite. Zato je idealna juha od kostiju ili temeljac koja je bogata raznim mineralima. Pripremite veliki lonac temeljca kad krećete s promjenom prehrane, pa popijte po šalicu više puta u toku dana. Ne zaboravite posoliti juhu, jer vam je potreban natrij iz soli. Ali neka sol bude prava prirodna koja je bogata mineralima, kao što je himalajska sol ili prirodna nerafinirana morska sol. Kalij ćete dobiti i zelenog lisnatog povrća pa je i to razlog više da povrće jedete redovno i to puno više nego prije. Magnezij je najbolje uzeti kao suplement, oko 400 mg dnevno. Birajte kvalitetan suplement nekog boljeg proizvođača, nikako šumeće tablete – one su beskorisne.

U ovom prelasku će pomoći i uzimanje dovoljno masnoće, kako bi je tijelo lakše naučilo sagorijevati. Ne bojte se zamastiti jelo te prve dane, slobodno dodajte maslaca, kokosovog ulja, slanine ili čvaraka. Nemojte uzimati previše proteina jer se višak proteina pretvara u glukozu što otežava prelazak tijela na ”masni pogon”. To znači da jedete mesa u normalnoj količini ali da pojačate masnoće.

Dakle, pijte puno tekućine i juhe od kostiju, jedite puno zelenog lisnatog povrća, dosta masnoće i uzmite magnezij. Ovo će ublažiti te prolazne smetnje i vrlo brzo ćete biti kao novi. Kad vam se tijelo adaptira na sagorijevanje masnoće, to ćete doživjeti kao iznenadni priliv nove energije, poboljšanu mentalnu jasnoću, nestanak umora i popanosti, poboljšanu tjelesnu izdržljivost, nestanak gladi i želje za grickanjem. Jednostavno ćete se odjednom osjetiti moćno, kao fat-burning beast (zvijer na masnom pogonu) kako to Mark Sisson slikovito opisuje.


Saznajte više o zdravom mršavljenju bez gladovanja iz knjige Istine i laži o hrani i pridružite se tisućama zadovoljnih osoba koje su prateći savjete iz knjige trajno izgubile suvišne kilograme, uz bitno poboljšanje zdravlja i vitalnosti.

Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god. 

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.


201 komentar:

  1. Postovana,
    procitao sam Vasa razmisljanja o prehrani koja bi trebala biti zdravija i dati nam vise zivotne energije. Procitao sam i Vas zivotopis, gdje ste studirali... Imao bih pitanje i komentar. Ako, npr. govorimo o ljudima koje muce razne bolesti, a takvih je u svijetu pa i u nas sve vise, a razlog tomu je zasigurno i nekvalitetna prehrana, dakle ako ti ljudi pate od cijelog niza problema kao sto su npr. ceste kombinacije: povisen tlak, povisena mokracna kiselina, poviseni trigliceridi, koliko je rezim vaseg prijedloga prehrane adekvatan za takvu (laksu) kombinaciju bolesti?
    Kada se govori o zdravoj prehrani, onoj koja nam nece narusavati zdravlje, pa i pomoci da dulje zivimo, o osjecaju srece koji pruza dobra prehrana da i ne govorim, kako pomiriti LCHF prehranu s onom na koju smo navikli na Mediteranu, odnosno koju koristi jos uvijek dobar broj nas koji zivimo na moru. A to su, naravno, riba, blitva, zelje, ....panceta, prsut, sie, jaja, ali obavezno kruh, manistra, bob, leca, cicvarda, fazol, palenta, naravno, maslinovo ulje, ali i svinjska mast... Ipak, to je kombinacija koja se nikako ne slaze s jednom LCHF prehranom. Nista vazno, ali pitanje je da li zemlje koje forsiraju LCHF prehranu imaju zdravije, sretnije i dugovjecnije stanovnike? I koliko je tomu zasluzna prehrana. Kad vidim stogodisnjake na nasim otocima, a znam da se njihova prehrana nikako ne uklapa u LCHF, pitam se sto je tu bolje?! Vasi znanstveni dokazi su svakako interesantni i vrijedni pokusaja, ali, ne mislite li da je to primjerenije Svedjanima nego nekomu na moru kojemu je besmisleno odreci se cicvarde ili (dobrog) bokuna (komada) kruha s prsutom i sirom. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. LCHF prehranom se regulira metabolički sindrom, tj visoki tlak, povišeni trigliceridi i dislipidemija, povišeni šećer, dijabetes i višak kilograma... To je zato što je uzrok metaboličkog sindroma upravo prekomjerni unos šećera i škroba i kronično povišeni inzulin.

      Osnovne smjernice LCHF prehrane su smanjivanje unosa šećera, škroba i rafinirane umjetne hrane, te vraćanje u prehranu tradicionalnih namirnica i prirodnih masnoća kao što su panceta, jaja, svinjska mast... Kako se to ne uklapa sa mediteranskom prehranom i zdravim stogodišnjacima na otocima? To je upravo to o čemu ja pričam...

      Ljudi koji su zdravi, koji nisu oboljeli od metaboličkog sindroma i debljine, nemaju razloga provoditi "strogi" LCHF kakav se gore preporuča za mršavljenje i dijabetes. Njihova prehrana može sadržavati bob, leću, palentu i pravilno pripremljene žitarice (onako kako su to ljudi prije radili - natapanjem, fermentacijom, klijanjem)... Nije problem domaća kuvana hrana koliko činjenica da ljudi sve više jedu brzu gotovu hranu, pekarske proizvode i ostale industrijske izmišljotine nakrcane šećerom i njegovim jeftinim zamjenama, pšeničnim brašnom, hidrogeniziranim mastima i raznim kemikalijama...

      Pšenice od koje su naše babe pekle kruh nažalost više nema, ova nova pšenica je genetski modificirana i štetna za zdravlje. Preko 50 bolesti povezane su s nepodnošenjem glutena iz pšenice. Da li je onda besmisleno odreći se kruha, neka odluči svatko za sebe...

      Izbriši
    2. Draga Anita, ja ne znam što moram učiniti da ostavim komentar na određenu temu, sve sam pokušao, ali ovo je jedini način koji znam, da idem na "Odgovori" na nešto što je već netko drugi objavio. Nigdje ne vidim nikakvo uputstvo za nekog tko nikada nije ništa komentirao na bilo kojem blogu.
      Imam, naime, jedno pitanje u vezi vina, pronašao sam i već neko vrijeme tu i tamo popijem po čašicu crnog vina Shiraz Hardy's, to je australsko vino koje se može kupiti u Intersparu, pristupačna je cijena i po okusu je fantastično! Međutim, i na originalnoj i naknadno naljepljenoj etiketi stoji da sadrži: sulfite, mlijeko, meso i jaja! Pokušao sam doći preko neta do odgovora na pitanje "Zašto zaboga tako nešto piše na boci od vina", ali bez uspjeha. Imate li Vi neko mišljenje o tome, s obzirom da ja ne znam što da o tome mislim?

      Izbriši
    3. Poštovani, mislim da je to radi stavljeno radi potencijalnih alergena. Po EU standardima, svaki- češći alergen mora biti označen vidiljivo, negdje je i boldiran.

      Izbriši
  2. Postovana, da li LCHF ishrana ima uticaja na mentalne poremecaje, konkrentno mislim na depresiju?Molim za odgovor.Omega 3 smo vec ukljucili uz terapiju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izbacite iz prehrane kruh, žitarice i proizvode od žitarica.
      Lektini i gluten kod zitarica su dobro poznati uzrocnici autoimunih bolesti.
      Lektini i gluten preko autoimunoloških puteva i opioidnih receptora u mozgu sve više se povezuju s mentalnim bolestima kao što su ADD, ADHD, autizam, epilepsija, šizofrenija i depresija.

      Gluten uzrokuje neurokemijske promjene u proizvodnji neurotransmitera (kemijski spojevi koji omogućavaju komuniciranje nervnom sustavu). Primjeri uključuju: serotonin, dopamin, acetilholin, epinefrin i histamin.

      Gluten je također neurotoksin za koji se pokazalo da uništava nervno tkivo. To je razlog zašto mnogim ljudima s neurološkim bolestima (autizam, migrenske glavobolje, ADD, bipolarnost, šizofrenija, neuropatija, epilepsija i dr.) prehrana bez glutena donosi poboljšanje.



      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/01/sindrom-propusnih-crijeva-je-li-gluten.html

      Izbriši
  3. Poštovana Anita,
    Verovatno sam negde preskočila podatak koji bi mi bio veoma dragocen, pa Vas molim da mi odgovorite: Koliko grama UH dnevno bi trebalo unositi ukoliko želimo da smršamo?
    Nemam neki prevelik višak (170cm/65kg), ali me ipak muči...
    Hvala unapred na odgovoru.
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sa 170 cm visine i 65 kg nemate nikakav višak... Uživajte u svom tijelu i ne opterećujte se glupostima i iskrivljenim idealima ženske ljepote koje je nametnula modna industrija...

      Izbriši
    2. Slažem se s Vama Anita, ali mislim da u obzir treba uzeti i gradu tijela i oblik tijela. Primjerice ja imam 170 cm i itekako bolje izgledam sa 60 kg nego sa 65, jer sam sitnije građe, a kilogrami mi se skupljaju na trbuhu i onda lako gubim struk. Tijelo mi dobiva forumu baš na tih 60 kg, dok bi osoba sa krupno raspoređenim kostima vjerojatno bolje izgledala sa 65 kila :)

      Izbriši
  4. Poštovana Anita,
    obzirom da sam imala određenih zdravstvenih problema, prije godinu dana uočila sam Vaš blog i isčitala cijelog i naše lchf forume.
    Ono što me muči je koliko je takva vrsta prehrane u redu ako povremeno dodajemo -žitne (zobene) kašice, griz, palenta,raž, zob, ječam, pir (krupnik), proso; integralna riža, kukuruz, kus-kus, bulgur, kokice,heljda, amaranth, quinoa;grah, slanutak, leća, zeleni grašak.
    Naime ne korsitim se lchf-om kao metodom mršavljenja već kao životnom filozofijom osim toga u obitelji imam 2 manje djece - školaraca i smatram kako im je potrebna adekvatna količina UH.
    Smatrate li dovoljnim da se iz prehrane izbaci - bijela riža, bijelo brašno, šećer zamijeni steviom ili domaćim medom (ne pretjerano, odn. minimalno unositi) i apsolutno sve ono što je industrija proizvela. A gore navedeni UH budu uglavnom iz organskog uzgoja. I ne koriste se kao osnova prehrane.
    Voljela bi kad biste malo više pisali o dječjoj prehrani.
    Zahvaljujem na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispravno razmišljate i slobodno tako i provodite u praksi. Ne pišem puno o prehrani djece na blogu jer pripremam nešto jače, izdat ću ove godine dvije knjige o prehrani i zdravlju djece i s tim će ići kampanja za edukaciju školskog/predškolskog osoblja i roditelja. To je tema koja me najviše zaokuplja i posvećujem joj puno pažnje i vremena, ali treba joj ozbiljno pristupiti. Djeca su u najgorem položaju jer ona sama ne odlučuju što će jesti. To radimo mi odrasli umjesto njih i pri tome užasno griješimo zbog neznanja i zbog krivih službenih prehrambenih smjernica.

      Izbriši
  5. Draga Anita,
    već sam 10 mjeseci na LCHF prehrani i osjećam se izvrsno. Hvala Vam što ste mi pomogli da vratim normalnu težinu bez gladovanja.
    Željela sam vas upitati kako gledate na MAK kao namirnicu, naime približava se vrijeme rođendana pa sam kombinirala neki recept za LCHF kolač koji uključuje mak, ali ovdje nisam naišla da ga spominjete. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Valentina možete koristiti mak za kolače. Ima nešto više ugljikohidrata nego druge sjemenke, ali povremeno u kolaču neće smetati. A možete ga i pomiješati s orasima pa tako smanjiti udio UH.

      Izbriši
  6. Lijep pozdrav, po meni ovo je jedini blog na cijelom internetu gdje se ne pišu gluposti i sr**nja koja poticu iz novih svjetskih "hitova" nastalih pod uticajem tabloida. Svaka čast!

    Moje pitanje je u vezi posnog sira, vidim da se nalazi u grupi koju treba izbjegavati, moje pitanje je zasto?
    Buduci da ima udio UH od samo 2,7g na 100g cak i manje?
    I kila dnevno je manje od 30g UH sto je vecini dovoljno za ketozu, znam da su ljudi individualni i neki tvrde da su vec ispod 100g UH u ketozi dok nekima treba biti ispod 10! Pitam jer sam se prebacio na ovaj režim prehrane, a taj sir mi je uglanvom u kombinacijama dorucak vecera ili međuobrok! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Domagoj. Posni sir nije u grupi koju treba izbjegavati već je zajedno sa ostalim mliječnim proizvodima zastupljen u LCHF prehrani. Samo treba imati na umu da kod nekih osoba mliječni proizvodi mogu stopirati mršavljenje, zbog gore navedenih razloga. Ako to kod vas nije problem i ako dobro podnosite mliječne proizvode, onda ih slobodno jedite, sve vrste. Posni sir je prirodno nemasan, to nije greška. Uz njega jedite druge masnije stvari, jaja, vrhnje i sl....

      Izbriši
  7. Da li se fiber oduzima od carbs iliti vlakna od UH? Na myfitnesspal mi racunaju ukupno carbs i posebno fiber. da li mogu uci u ketozu sa 60UH na dan ?

    OdgovoriIzbriši
  8. Da, vlakna nisu ugljikohidrati, ne zbrajaju se u dnevni unos.
    Za ketozu je nasa :) Anita barem milijardu puta napomenul, te u tekstovima, te u komentarima, napomenula da je to INDIVIDUALNO, tj., da sama trebate otkriti jeste li na toj kolicini UH u ketozi - mrsavljenje/stagniranje/debljanje.
    Ana, sretno! :D

    Anita, zanima me kako praviti juhu od kostiju, ali s jetrom. Ako uopce moze. Unistavaju li se vitamini i minerali kuhanjem?
    Nadam se odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nediljka, ja sam već umorna od ponavljanja...
      Jetru možete ubaciti u juhu pri kraju, nema smisla kuhati je satima...

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru.
      A ljudima, iako bi se sami trebali malo bolje potruditi, volim odgovoriti kako ne bi slucajno odustali! :)

      Prijatno.

      Izbriši
    3. nisam se snasla kako drugacije da postavim pitanje pa se nadam da ne smeta ovako.. naime,student sam,ne zivim u svome stanu vec iznajmljenom i nemam bas sve spravice poput stapnog miksera i drugih pomagala za blendanje i pravljenje smutija koje sam vidjela ovdje na blogu,pa me interesuje da li je greska ako ujutru nismo gladni popiti samo kafu nezasladjenu pa paviti neki raniji rucak tipa oko 13h,pa opet navece vecerati 19-20h vecerati i ako se recimo osjeti glad posle 20h smije li se nesto pojesti i ako smije sta? Nisam razumjela da li jedemo kad god smo gladni (ovo sto je dozvoljeno da se jede) ili nam obroci trebaju biti rasporedjeni u neke uobicajene dorucak/rucak/vecera i da medju njima ima razmaka 4-5 sata ( to pitam jer sam bila na Hrono ishrani,pa mi je ostala kao usadjena u glavi,takoreci,teza da se prave razmaci izmedju obroka i radi lucenja insulina i radi probavljanja prethodnog obroka. Hvala unaprijed

      Izbriši
    4. Zavisi koliko dugo si na lchf? Sta smatras pod lchf i kako ga primjenjujes? Doslovno ili sa povremenim fuserajem.

      Ako mozes izdrzati i prakticnije ti je upraznjavati povremeni post (preskakati dorucak) slobodno i shodno mogucnosti. Jedi sta ti ne smeta a prakticki je izvodivo. Bez fenseraja kucanskih aparata i egzoticnih namirnica. Saka cvaraka, kuhano jaje,tvrdog sira.

      Jedi kad si instinski gladna (a ne zedna),jedi do sitosti bez prejedanja.

      Evolucijski covjek nije tempiran da jede svakih 3 sata nego kad ugrabi priliku i spremi si obrok. Sad u danasnje vrijeme pristupa "hrani" koja je nutrivno siromasna nije cudo da se svakih pola sata ide traziti nesto jesti. Insulin gore insulin dole,tjesenje hranom i slicni poremecaji u ishrani.

      Nezaobilazno je spomenuti da vecina namirnica (one sa bar kodom) danas dolazi u vjestackom omjeru i kombinaciji makronutrijenata. Nema masno i skrobasto ili slatko i mEsno u prirodi i ne u tom kolicini kao i ne sa takvom brzinom razlaganja u organizmu (okidanje insulina). Zato i djelomicno Hrono sistem ima napretka oslanajuci se na prirodniju kombinaciju UH/masnoce/proteina. To za tempiranje obroka je vise psiholoski (placebo) efekat i normalizacija kolicine hrane u datom obroku. Ne pomaze kod ljudi sa poremecajima u ishrani.

      Malo za upoznati se o nastanku covjencanstva

      http://www.dailymotion.com/video/x150ifz_mankind-rising_shortfilms

      Izbriši
    5. Predlažem da proučite sve ove tekstove po redu, tu je sve sabrano što treba znati o mršavljenju uz LCHF.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/p/lchf-i-mrsavljenje.html

      Izbriši
    6. Hvala Vam objema na odgovorima.. na striktnoj LCHF sam zadnjih 7 dana.. Prije sam bila na hrono ishrani,ako ste culi za tu vrstu ishrane,bazirana takodje na Paleo sa nekim izmjenama dr.Ane Giffing.. ti je bilo striktno postovanje satnice izmedju obroka a ostalo je sveee veoma veoma slicno,da ne kazem isto zbog razlicitih naziva.. Dakle za dorucak je bio dozvoljen UH u vidu domaceg hljeba ili bilo kog peciva pravljenog od bezglutenskog brasna (ili ko nema intoleranicju mogao je spremati od npr integralnog heljdinog,jecmenog,razanog i sl), a rucak i vecera isti princip kao i na LCHF.. Sto prirodnije spremljenog,dakle zdrave masnoce,ulja samo hladno cedjena za salate i od svog voca limun u restrikciji...naime da ne davim o tome..Razlog zasto sam prestala sa Hrono je taj sto sam sporije mrsavila,vjerovatno zbog Uh za dorucak,pa sam presla na rezim bez toga dorucka... pitala sam za razmak izmedju oboroka jer ako obavim rucak do npr.14h desi mi se da oko 17-18h osjetim glada,pa nisam znala da li smijem tada da jedem pa opet posle kad ogladnim da veceram (i da li uopste postoji vremenska orjentacija do kada bi bilo najbolje da se vecera obavi)

      Izbriši
    7. Jedite 3 obroka s razmakom 5 sati, između obroka ne biste trebali biti gladni jer LCHF daje energiju i dugotrajnu sitost uz stabilan šećer u krvi. Ako vas baš uhvati glad uzmite neku sitnicu, komadić sira i par maslina ili jedno jaje ili par oraščića ili eggmilk cappuccino.

      Izbriši
    8. dakle vrijeme obroka nije bitno? Npr ako jedem u 12h,pa popodne oko 5-6h,pa uvece oko 9-10? To nije kasno za obroke?

      Izbriši
    9. @:
      Pozeljno je radi probave ne jesti dva sata prije spavanja, pa, ako idete u ponoc spavati, onda nije problem veceranje u 22:00h.

      Pozdrav.

      Izbriši
    10. Jedi kad si gladna i dok ne postanes vise zedna nego gladna
      Nauci razlikovati glad od zedji

      Nisu ni tvoji kako bliznji tako i daljni predaci zivili po satu nego po mogucnosti i pristupu namirnicama
      Osobnog sam misljenja da lagane vecere su samo za izvjesne ljude sa ostecenim crijevima
      Organizmu uskracuju vitalne makronutrijente kad covjek napokon da tijelu sansu da odmori i da se obnovi

      Covjek i u snu trosi kalorije,obnavlja celije,jaca imunitet. Nije da je san totalno iskljucenje svih vitalno zivotnih funkcija pa veceru preskoci ili ne jedi poslije 18.00

      Ako ce se samo jesti iz tog razloga sto digitalne skazaljke na zidu pokazuju da je vrijeme jela, onda se gubi uzitak u hrani, ona hedonisticka strana spremanja i konzumacije hrane. Sve se svodi na mehanicku radnju i ono must unosenje hrane.

      Shodno tome bi se moglo slobodno prestati spremati hrana i u datim terminima uzeti "sarena" pilula i sve bi bilo sredjeno.

      No kao sto rekoh, osobnog sam misljenja da tempiranje hrane nepotreban luksuz moguc samo izvjesnim osobama koje imaju vremena na pretek i koji zive na stopericu. Probaj,testiraj, kako doba dana kao i kombinaciju namirnica koja ti omogucava optimalno zdravlje i funkcionalan zivot. Nema jednog modela za sve ljude. Padni,ustani ali se podigni i idi naprijed. Ne moze ti niko reci niti znati sta je najbolje za tebe. Sretno

      Izbriši
    11. Hvala Vam mnogo jos jednom,tako sam i mislila.. samo imam jos jedno pitanje vezano za kokosovo ulje jer bih ga ukljucila u ishranu. Gde ga je najbolje kupiti u Beogradu i kako se krece cena? Takodje,je li ga potrebno pre konzumiranja rastopiti ili se moze kasicicom zahvatiti pa pustiti da se topi u ustima?

      Izbriši
    12. https://www.google.rs/?gws_rd=ssl#q=extra+virgin+coconut+oil

      Za bas naj najbolje potrazi info na www.vitkigurman.com

      Kokosovo kao i sve ostalo je krajnje individualno, vecina hard core lchf uzima onako kasikom a dok postoje koji to umiksaju u bulletproof napitke i polako pijuckaju. Poceti kascicom a eto negdje do 3 supene kasike dnevno. Opet krajnje individualno i ovisnosti od ispunjenosti stomaka i naviknosti na kokosovo.

      Kokosovo ulje je ako je vanjska temperatura iznad 23 stepena a ispod te temperature je u krutom stanju

      Izbriši
    13. Hvala,potrazicu. A nema ogranicenja mesanja dva proteina? Tipa dve vrste mesa,meso i pecurke,jaja i pecurke i sl..?

      Izbriši
    14. To prvi put cujem za ne mijesanje vise proteina osim onog "mesnog" sa onim mlijecnim
      Mijesaj kako ti je volja i zelja sve do one kolicine koja ne okida suvisno lucenje insulina
      0,5 do 0,8 grama po kilogramu optimalne tjelesne tezine a do 2 grama ako se fizicko aktivno (aero i anaerobno vise od 3x sedmicno)

      Izbriši
  9. Ponekad pogrešno procijenim količinu hrane koju pripremam za večeru (ili mi porcija ručka u restoranu nije dovoljna), te sam nakon obroka i dalje gladna. ŠTO SAVJETUJETE kao nadopunu nakon obroka, a da NISU ORAŠASTI PLODOVI? Naime, grickanje orašastih mi jako koči mršavljenje.
    Savjeti "dodati više masnoće u obrok" ne pale. Možda je više psihološki faktor u igri... Trebam "još nešto malo..." Uglavnom pijem toplu vodu nakon obroka, ne bi li napunila želudac i osjećala se sitijom... IMA LI NETKO IDEJU za neku zdravu grickalicu/nadopunu?
    HVALA.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kad se pocinje s LCHF-om, vrlo bitno je ne ogranicavati kolicinu hrane, narocito masnoca, ali su i proteini bitni u pocetku, za obnavljanje tkiva, poput misica, ali i ostalih organa koji su eventualno osteceni nepravilnom prehranom.

    Druga, takodjer, izuzetno vazna stvar je da odmah u startu unosite sve potrebne vitamine i minerale (dva jajeta dnevno + 20min suncanja Vam to savrseno osigurava). Nedostatak navedenoga je gotovo sigurno uzrok Vase gladi nakon obroka koji, AKO je bas LCHF, treba osigurati sitost od najmanje 5h.

    I, na kraju, ako cinite ove prve dvije stvari, jedino preostalo je strpljenje - kad se tijelo napokon uspije oporaviti od nedostatka NUTRITIVNE hrane, ne cete osjecati glad nakon jela ukoliko ste jeli koliko Vam treba da ste siti - jer su HORMONI konacno U RAVNOTEZI! :)

    Iskreno se nadam da sam pomogla!
    Zelim Vam svu srecu i ne odustajte, molim!;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Nediljka, zahvaljujem na komentaru. Neka vas nick ne zavarava, dugo sam ja na LCHF. Najmasniji obrok me ne drži 5h, odnosno i nakon jako masnog obroka, još sam gladna, još bi nešto malo (psihološki faktor, kojeg pokušavam riješiti). A do tada, trebam se snaći i nekako zavarati tijelo/mozak....Palo mi je na pamet, probati ću napraviti čips od kelja..
    Hvala na željama, i ja vama želim također sve najbolje.

    OdgovoriIzbriši
  12. Da, nadimak me uspjesno zavarao.;)
    Ono sto sam pisala je osobno iskustvo, jer sam imala isti problem kao i Vi. Sirova jaja su mi uvelike pomogla da postignem tu sitost da bi na kraju jela samo jednom dnevno, kilogrami, naravno, opadali, a tesko ih je bilo pokrenuti zbog prilicno malog viska. A svasta sam pokusavala da dodjem do toga, recimo, prehranu Fakir (samo meso i masnoce).
    Vjerujem da ce te i Vi otkriti 'problem'.
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja sam na LCHF tek nekoliko dana, ali ovaj princip prehrane-tačnije nešto slično, mi je jako poznato. Obrok koji sad pojedem u LCHF je isto ono što sam jela i kad sam se pridržavala nekog sličnog principa. Evo, npr. jutros sam pojela 3 jaja ispržena na maslacu i malo salate (zelena i sasvim malo špinata s maslinovim i limunom) i nije me baš nešto zasitilo i nije me dugo držalo, osjetila sam glad nakon par sati ali sam je po običaju ignorisala i čekala vrijeme ručku. Obično pojedem 2 jaja i znam da mi to nije dovoljno. Za ručak sam jela pileće filete, rolovane sa visokomasnim sirom i pršutom i gljivama, i "brdo" salate - zelena, malo špinata, dobro zamašćeno maslinovim i limun. Nisam mogla pojesti cijelu porciju, ali kad sam ostavila ostatke sa strane, nakon nekih 10-15 min sam osjetila da bih mogla još. Kad sam završila s jelom osjetila sam potrebu da gricnem nešto slatko.
    Dakle, ni me ne drži dugo bez obzira koliko i kako kvalitetno jela, i imam potrebu za slatkim poslije jela koju ignorišem. Sve ovo je, čini mi se, ipak na psihičkoj bazi a ne fizičkoj. Organizmu ne treba ali stare navike je teško iskorjeniti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Eh, sad vidim da piješ toplu vodu nakon obroka. Mislim da ti je tu problem, ali neka Anita potvrdi ili oprvgne.

    OdgovoriIzbriši
  15. Često mislimo da smo gladni a ustvari smo žedni, ono kad osjećamo da nam nešto fali - možda nam fali tekućina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moje iskustvo bi vam moglo biti zanimljivo. Na LCHF-u sam dvije godine. Ima već par mjeseci kako postim, s prekidima, naravno. Moj post je 18/6, takav raspored mi najbolje odgovara. Količina hrane koju pojedem je za oko 1200 kalorija, po pravilima LCHF-a. To mi je dovoljno, u dva obroka. Tako je od kad postim i kad sam malo eksperimentirala i vidjela da sam sita jednako s 1500 i s 1200 kalorija, znači, osjećaj sitosti mi baš ne radi. Zanimljivo je to što sam prvih godinu dana jela otprilike za 2500 kalorija dnevno! Zvuči nemoguće, ali je tako. Sad se pitam, kamo sam stavljala svu tu hranu, samo masti je bilo oko 200 g! Nisam se opterećivala, jela sam koliko mi je tijelo tražilo, bez međuobroka, znači, imala sam tri obroka dnevno. Mislim da je tijelu trebala prava hrana, konačno ju je dobilo, pa se treba malo opustiti, biti strpljiv, jesti do kad tijelo traži i što traži.

      Koliko sam čitala, ako se voda pije uz obrok, ometa probavu hrane, usporava ju, jer razrjeđuje želučane sokove.

      Kod mene je problem da kad se najedem, nakon otprilike pola sata osjetim da sam pojela previše. Dosta pazim sad na to, sporije jedem, nastojim dobro prožvakati hranu, što je također jedan od preduvjeta sitosti.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    2. Sanja vidim da imete dosta iskustva sa prakticiranjem LCHF. Kod sebe sam primjetila znatan metabolički otpor prema promjeni prehrane, zapravo upravo suprotno- udebljala sam se i to u roku tjedan dana tako da sam drugi puta pokušavajući promijeniti prehranu odustala i vratila se svom voću i povrću- uglavnom sirovom.
      Masnoće teško podnosim, posebno kokos- u bilo kojem obliku.
      Imate kakav savjet? Ili meni možda jednostavno treba jakoo dugo vremena...
      Pozz...

      Izbriši
    3. Lancer, teško je tako nešto točno reći, savjetovati. Koliko masnoća, prioteina i UH ste konzumirali tokom dana u tom periodu? Možda ste jeli previše? Možda ste uzimali previše masti? Ako Vam ne odgovara kokosovo ulje, nemojte ga jesti. Meni odgovaraju sve vrste masnoća. Ispočetka je to bilo i po 200 g masti dnevno, sad, nakon dvije godine, to je oko 80 g, ponekad nešto više. Možda ste uzimali previše UH? Možda je mliječno u pitanju, mene mliječno deblja i izaziva glad, kao i orašasti plodovi. Ili je to bila reakcija na promjenu. Jeste li bili na kakvim restrikcijskim dijetama prije? Ako jeste, tijelo je osjetljivo na promjene.
      Kažete da ste jeli sirovo voće i povrće, po mojem, izgladnjivali ste tijelo, pa ono, jednostavno, vapi za hranom, radi zalihe, u slučaju da ga opet zakinete za hranu. Također je moguće da Vam se počela povećavati mišićna masa, obnavljati unutarnji organi, što je dobro, naravno.
      Mislim da nam nije dovoljno voće i povrće da bismo bili zdravi, da bi se tjelesne stanice obnavljale i da bi unutranji organi normalno radili. Trebaju nam dobre masti i proteini životinjskog porijekla. Vidim po sebi, skoro sam već bila na vegetarijanskom načinu prehrane i zdravlje mi je bilo jako narušeno, tako da sam morala nešto mijenjati. Tražila sam po internetu zašto me bole mišići i zglobovi, imala sam stalne grčeve u mišićima, jedva sam hodala, boljele su me cijele ruke, glavobolje konstantne. Otvorila mi se Anitina stranica, tekst o magneziju. Kad sam to pročitala, shvatila sam što si radim, tri dana nisam mogla doći k sebi, i odlučila sve promijeniti odmah. Što god da bi se bilo događalo, ja bih nastavila s LCHF prehranom, jer mi se odmah činila logičnom. Sad vidim da je tako. Po mnogo čemu. Toliko sam zadovoljna postignutim, da nemam ponekad riječi da to izrazim. Prije par dana pitala me jedna mlada žena, kad sam joj nabrojala što sam sve postigla, u kojem periodu je to bilo. Dakle, u periodu od dvije godine. Njezina konstatacija je bila, da je to dugo. Moj odgovor je bio: Što god radili, te dvije godine će ionako proći.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    4. Lancer, usudit cu se dati Vam savjet, jer Sanja nije vidjela komentar.
      Sami ste si odgovorili - treba Vam vremena. Stalno jedete nemasno voce i povrce, zuc Vam se uljenila, pa ju trebate lagano ,,buditi'', a ne sokirati prehranom suprotnom Vasoj. Lagano uvedite odredjene kolicine masnoga mesa, masna riba Vam pogotovo ne bi trebala biti problem, masna juha, takodjer. Kad se na to naviknete, slijedi maslinovo ulje u salatama, a nakon toga maslac/svinjska mast.
      Kokosovo ulje nije obavezno, ubrzava mrsavljenje, ali, ako ga ne volite, nemojte ga ni konzumirati.
      Vaznost USPOSTAVLJANJA HORMONALNE RAVNOTEZE je naglasena od strane Anite i za nju TREBA VREMENA. Ipak, nakon samo tjedan dana odustati?

      Zar Vi jedete samo voce i povrce? Svakako Vam preporucam proucavanje teksta Dr. Natashe Campbell McBride (to Vam je crveni tekst - link - u ovom tekstu iznad gdje se spominje detoksifikacija i regeneracija stanica)!

      Nadam se da sam pomogla.
      Ne odustajte!
      Sretno!

      Izbriši
    5. Sanja, Nediljka, odlične ste, potpisujem :)

      Izbriši
    6. Trudimo se, hvala. :D

      Izbriši
    7. Draga Anita, trudimo se, hvala, a to ćemo i dalje, jer, jednostavno, ljudi trebaju saznati za nečije rezultate. Ako znamo nešto, zašto to ne prenjeti drugima? Tko želi čitati i slušati, naravno, a i spreman je na promjene.
      Sanja

      Izbriši
  16. Sibela, znam o čemu pričaš! :) Ista situacija, ISTA! Što god pojela, i koliko god kvalitetno i kalorično bilo, ako je količinski malo, ja sam gladna... 2 jaja i salata s maslinovim, definitivno mi nije dovoljno... Nemam želju za slatkim, nego jednostavno, želja za još, jer mi nije dovoljno.
    Toplu sam vodu počela piti u malim guljajima od nedavno, upravo da spriječim jesti orašaste plodove ili nešto drugo nakon obroka.
    Sanja, i ja sam se držala toga da NE piti za vrijeme i nakon obroka jer se razrjeđuju probavni sokovi, ali vidim da mi bolje odgovara ako pijem toplu vodu u malim gutljajima. Napunim želudac, i sitija sam. Slažem se glede polaganog i dobrog žvakanja.

    Generalno, bolje se osjećam sa više hrane koja je kalorijski slabija (krem juhe od povrća- pola litre do čak litru) nego male količine jako masne hrane...

    Slažem se sa Anitom glede osjećaja gladi/žeđi. Hipotalumus regulira glad/žeđ. Ako je tijelo dehidrirano (a često je, jer obična voda samo proleti kroz organizam), traži nas još, signalizira glad, a zapravo je u pitanju žeđ. Ja gotovo nikad nisam žedna, a gladna sam stalno, mogla bi kroz cijeli dan nešto grickati po malo... Gotovo uvijek mogu jesti. Nemam osjećaj " e sad sam se prejela, nemogu staviti u usta više ni jedan zalogaj"...Uvijek mogu jesti još, još i još... Vjerojatno psihički faktor.

    OdgovoriIzbriši
  17. Zdravo, Sanja!
    Biste li mogli reci koliko ste sigurni da je smanjen unos kalorija uzrokovao mrsavljenje? Moja malenkost misli (izgleda da krivo misli) da je ipak post taj koji je pokrenuo mrsavljenje te, da ste i dalje unosili vise kalorija, i dalje biste mrsavili istim tempom.

    Inace, tekst o postu mi je jedan od najdrazih postova na ovom blogu blaga! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nediljka, kako sam u nekoliko svojih komentara već napisala, post je kod mene sve pokrenuo. Sve. Masne naslage počele su se vidljivo topiti, po odjeći se vidi, a i po centimetrima. Za vrijeme posta počela sam jesti manje, i količinski i kalorijski. Onda sam započela s eksperimentima, najviše namjernih i jedan je bio slučajni. Oni su mi pokazali da mi osjećaj sitosti baš ne radi, jer sam jednako sita bila s 1900 i s 1600 kalorija. Nakon toga sam isprobavala s manjim kalorijskim unosom, jer vaga nije baš pokazivala pomake kako sam ja htjela. Smanjila sam na 1200, masne naslage su se topile dalje, a moja energija porasla, osjećala sam se bolje. Trenutno radim na jednom eksperimentu, za sada me iznenađuju rezultati, a radi se o tome da pustim da pojedem koliko mi treba, jedino pazim da za ručak ne pojedem previše, pogotovo masti. Povećala sam količine proteina, primijetila sam da me podosta zasite (meso, jaja, iznutrice), s tim da jaja kuham, ne pečem, kako bih izbjegla dodavati masnoće. Postim sad već dva mjeseca bez prekida, znači, dva obroka imam uvijek u isto vrijeme, mislim da je i to važno. Na taj načim tijelo samo regulira količine hrane koje su mu potrebne, na neki način zna da neće gladovati i da mu ništa ne nedostaje. Jasno je da se ne može mršaviti ako jedemo više nego nam treba. Sve ostalo ovisi o mnogo faktora: o našim genima, tjelesnoj građi, jesmo li u ketozi i s kojom količinom UH smo u ketozi. Naporno vježbanje pomoći će da uđemo u ketozu, a tada se mršavi, tj., tope se masne naslage. Svatko za sebe mora pronaći "formulu" po kojoj će mršaviti. Nema univerzalnog pravila koje bi vrijedilo za svakoga. Meni smetaju orašasti plodovi i mliječno, do te mjere da me drogiraju i natjeraju na jelo, a bez da sam gladna. Za mene je bolje izbjegavati ih. Tada krene vaga na niže, centimetri također. Na svoju visinu od 174 cm trenutno imam 66 kg; 48 g.

      U početku, kad se treba izgubiti više kg, ne treba paziti na ništa drugo, osim na to da ste na LCHF-u, no, jedete li previše, nećete mršaviti. Kad dođete blizu idealne težine, odnosno one koju ste si zacrtali, masne naslage tope se sporo i onda već treba raditi na finesama. Ili odustati od tog cilja, da se ne dovodite u nepotreban stres, koji onda koči mršavljenje, kako god Vi jeli.
      Dakle, svatko od nas je drugačiji, bilo genetski, bilo po načinu života. Ako postite, prilagodite post poslu i ostalome, nemojte postiti po svaku cijenu. Ja u postu uživam, zanimljivo mi je sve to, a prekidam ga kad baš moram, što ću napraviti slijedeći tjedan, promijenit će mi se dnevni raspored totalno, no, pronaći ću ja način za daljnji post. Ne opterećujem se, dapače, zabavljam se, jer moje zdravlje se popravilo, mnogo toga je došlo na mjesto, a kilogrami...nije mi toliko bitno.
      Poz, Sanja


      Izbriši
    2. Oh, DRAGA Sanja, pa, HVALA Vam na ISCRPNOM odgovoru.
      E, ovo Vam moram javiti: ista stvar je i kod mene sto se tice sitosti: definitivno puno sigurniju sitost imam kad povecam proteine bez obzira sto mi je ukupni unos kalorija zapravo --znatno-- manji. Ako unesem 100g proteina, mogu izdrzati na 1000 (!) kalorija, dok mi je uz masnoce prilicno tesko i uz 2000 (!) kalorija. Tako mi je drago sto ste to iskustvo napisali. Ja cu nastaviti s 24-satnim postom, jer sam Vam i tu slicna :) - 175cm/67 kg. Iako ja ne gledam kilograme, vec me malo smeta salo oko struka i na trbuhu. Vjerujte, i da se udebljam na vagi, ako bi to znacilo manhe cm na struku, pristala bih.
      Definitivno cinim sto i Vi - od sad brojim (uz to sam jos i na Fakir-u)! :)

      Najljepsi pozdravi, Sanja!

      Izbriši
    3. Nediljka, razmjena iskustava, ustvari, je put do cilja. Što djeluje na jednu osobu, naravno, ne mora na drugu, ali pomaže da i sami isprobamo. Više ljudi, više ideja. Ovo s proteinima radim zadnje vrijeme, kako sam smanjila udio masnoća, povećala količinu proteina, primijetila sam veću sitost. Isprobala sam ja i utjecaj većeg udjela masti i udebljala se, vidjelo se i na vagi i po centimetrima. Trenutno mi dobro ide s 1000 kalorija, eto, kao i kod Vas, nisam namjerno smanjila, ispalo je da mi je toliko dovoljno, ali s većim udjelom proteina. UH, a njima sam na 3 % otprilike, samo iz povrća. Vidim da mogu povrće bilo kakvo, a cm se tope. Eto, zadnja dva tjedna batat mi je omiljena namirnica, ima 4 g šećera (vlakana jako puno, ali gledam samo šećer), također i mrkva i drugo korjenasto povrće koje nisam jela pune dvije godine. Sad mršavim uz njih! Ponekad pojedem i malo riže, u nekoj kombinaciji, zbog kćeri, a ne da mi se odvajati posebno za nju i za muža i mene. Rižu namačem preko noći u vodi i octu, da neutraliziram fitinsku kiselinu. Ponekad pojedem još neke namirnice kojih sam se prije bojala, no, mislim da nije dobro u potpunosti ukinuti neku namirnicu.
      Post - to je nešto što mi je reguliralo osjećaj sitosti, a "gladna" mogu biti za vrijeme posta bez problema. Uzimam dosta tekućine u to vrijeme, pa malo zavaram glad. Mislim da je prirodno da je čovjek ponekad i gladan i da ne može hrana biti odmah dostupna i pripremljena.
      Izgubila sam 10 kg do sada, zadovoljna sam postignutim, no, kako i kod Vas, još malo masnih naslaga po trbuhu, ali i po nogama, je ostalo, no, tope se.
      Fakir sam isprobala, znači, samo masti i proteini, i izdržala punih 5 dana!
      Sretno!
      Poz, Sanja

      Izbriši
    4. Upravo to... kod mene također osjećaj sitnosti ne funkcionira. Neki dan sam napravila eksperiment: ujutro nakon cca 2 čaše vode pojela sam gotovo 100 g ghee-a.Pogon na masnoće..
      Na putu do posla sam osjećala takvu glad, kao da nisam jela danima (a ne kao da sam upravo u sebe unijela cca 900 kalorija!)... Tek nakon 2, 2 i po sata sa osjetila sitost...tj. radila sam bez osjećaja gladi.. Oko podne sam na trenutak pomislila "uh podne je, super mene ovaj ghee drži :) " i nije prošlo 5-10 min, eto ti navale gladi...bila sam toliko gladna da sam morala nešto hitno pojesti!

      Kako to komentirate drage moje kolegice, i što mi/nam je rješenje? Evo i sada kada pišem ovo (i spominjem hranu) otvara mi se takav apetit da bi i vuka pojela. To trenutno rješavam na način da stalno nešto grickam/pijuckam u malim količinama, a da nije previše kalorično... Jer ako krenem na bademe, pojest ću ih 200-300 grama prije nego osjetim sitost.
      Nema šanse da budem na 1500 kalorija cijeli dan... pojedem puno puno više, možda i 3000 kalorija, kako je gđa. Sanja napisala, a i dalje sam ponekad gladna... Trudim se piti puno..al ne funkcionira.Samo jtros sam popila već 1,5l tekućine. prije toliko nisam uspjela popiti kroz cijeli dan...

      Izbriši
    5. NovaLcHf, ne znam kako bih podnjela toliko masnoće odjednom, koliko Vi pojedete! Naravno, to je nakon dvije godine tako, uhvati me mučnina od previše masti, to mi se događa od ljeta prošle godine. Ustanovila sam da se najbolje i najsitije osjećam s oko 40-60 g masti za ručak, a da me ne uhvati mučnina. Isto toliko proteina u gramima. Sad da i hoću pojesti za 2500 kalorija kao u počecima, ne znam kamo bih strpala svu tu hranu. Pogotovo ne oko 100 g masti samo za ručak kao u početku.

      Osjećaj sitosti meni nije radio do nedavno. Mislim da treba proći neko vrijeme da to dođe samo po sebi. Ako smo bili prije LCHF-a ovisnici o nečemu (ja o šećeru i slatkom), treba vremena da se tijelo privikne na promjene. Također, slatki okus, vjerujem da potiče i izaziva glad, pogotovo orašasti plodovi. S njima niti ne započinjem, radije sam i dalje gladna, ako me uhvati glad. Mogu to izdržati, ako je potrebno. Snaga unutarnje motivacije valjda.

      Otkrila sam koje me namirnice i kako pripremljene najbolje i najbrže zasite, a da ih pojedem vrlo malo. To su jaja, na sve načine, jetra (goveđa, pileća, svinjska) lagano pržena na gheeju, sve iznutrice, posebno kuhani jezik, srce. Povrće uz nešto takvo, ne previše, možda oko 200 g u obroku. Također juha temeljac (od kostiju), koju imam svaki dan, s nekim dodacima, povrćem, jajima ili avokadom. Nakon takvog obroka sam sita sigurnih 5 sati.

      Trebate razlikovati glad od žudnje za hranom, čak i ovisnosti.

      Poz, Sanja

      Izbriši
    6. Fakir je moj glavni, iskreno, i jedini nacin reguliranja gladi i samo tako mogu postiti 24h (uz spomenuto mijenjanje odnosa proteini/masti). Tu smo razlicite.:)

      Da, vidjela sam u jednomu Vasem komentaru kako ste se udebljali na hranjenju s 80% masti, ali i naveli da se na struk to nije odrazilo, nego se on, kako ste napisali, cak mozda stanjio. Pri tom ste bili i na 18-satnom postu. Gdje se jesu cm odrazili kad ste se udebljali?

      Mislim da nakon ovoga ne cu vise postavljati pitanja na ovoj temi, postaje mi neugodno! :D

      Moje iskustvo s 90% (!) masnoca (uspjela sam, vjerujte, sigurno sam ih unosila toliko) i 0% UH je bilo da se grama nisam udebljala. Proteini su bili oko 80g dnevno, tj., malo vise nego sto je trebalo.

      Jos sam vidjela da ste i Candidu ,,prebrodili" itekako uspjesno - jako lijepo!

      Pozdrav!

      Izbriši
    7. Nediljka, zašto ne biste i dalje komentirali? Vaša iskustva nekome mogu pomoći. Previše masti mi se odrazilo na više kilograma, zato sam sve prekinula, da ne bih pokrenula i centimetre na više. Jako mi je teško bilo tako jesti, više nisam znala koje masnoće uzimati. Fakir mi se ne sviđa, bez povrća ne mogu, pogotovo mi počne nedostajati zeleno. Vidim da ne postižem ništa, pa tražim neke druge kombinacije i sl.

      Od svega mi je najvažnije zdravlje, a tu sam postigla i više nego sam mislila da mogu. Celulit sam pobjedila, između ostaloga. Topljenje zadnjih dekagrama masti samo mi je zabava, sad više radim na mišićima, Vidim da ide bolje s barem 70 g proteina dnevno, neki put nešto manje. Masti ne više od 80 g, a nekad sam mogla pojesti samo u ručku više od toga!
      Zanima me, što li ću još otkriti o LCHF prehrani i kako će sve djelovati na mene.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    8. Sto se tice komentiranja, malo osjecam kako zauzimam prostor. Heh...

      Nadam se samo tomu da cu i ja docu do toga da ne moram brojiti proteine kako bih osigurala da ne prekoracujem, jer mi je zasad potrebno tih 100g najmanje - nerijetko pojedem i vise od toga. Probala sam stati na 60g, bila sam nakon pola sata gladna, popila casu vode, kako savjetuje Anita, te cekala hocu li opet ogladnjeti nakon pola sata, i jesam! Kad sam dodala jos 50-60 grama proteina, tek tada sam osjetila onu pravu sitost i srecu nakon jela. Napisala sam da masnoce nisu bas meni za sitost. Mislila sam da ce zelena salata pomoci svojim volumenom popuniti zeludac (800g), nije bilo tako. Jednostavno vise volim meso, ribu i jaja, nego bilo sto sto je jos dozvoljeno na LCHF. I onda me jos najvise pogodilo kad sam vidjela jedan Anitin komentar u kojem je pisalo pored ostalog i: "...Tko se ikad prejeo od ribe, jaja, sparoga, cvjetace..." Ja uspijem pojesti dosta mesa i ribe da ne osjecam da sam se prejela. Citam, i Vi ste imali takvih problema, ali se sad regulilalo. Zaista se samo mogu nadati da ce i kod mene tako. :)

      Pozdrav.

      Izbriši
  18. Ja sam malo vise od godinu dana na lchf. Skinula sam do sad 6 kg i trebala bih jos jedno 3-4 kg. Jako dugo mi vec stagnira. Inace na vagu sam stala dva puta za ovo vreme, najvise primecujem po odelu. Visoka sam 168 cm i imam 60-61 kg, 24 godine. Inace sve vreme sam na opustenom lchf-u jer mi je ishrana vec ogranicena zbog stvaranja kristala kalcijum oksalata i soli amorfnih urata u besici (pisala sam skoro ovde da ne smem zeleno lisnato povrce, paradajz, papriku, sumsko voce i td.). Kad kazem opusten mislim na jedenje krompira dva puta mesecno, od januara prosle god do sad jela sam pirinac 4 puta, pravila sam torte, mafine i palacinke po lchf principu za rodjendane i praznike oko nove godine.. Hocu da kazem da se nisam ogranicavala na 20g uh dnevno, vec u proseku unosim 30-70 g. S obzirom da mi se kilaza ne menja vec 3 meseca, da li da probam sa periodickim postom? Vec par dana razmisljam o tome. Inace vezbam pilates svaki drugi dan, trudim se da budem redovna. Razmisljala sam i da budem na strogom lchf-u ali mi to onda vise lici na dijetu, bez obzira sto ne bih bila gladna. Imam lose iskustvo sa dijetama i ta rec me odmah asocira na gladovanje jer sam kao mladja cesto bila gladna na istim. Znam da ce ovih poslednjih par kila tesko otici i dosta sam strpljiva, mada nekad upadnem u bedak kao danas na primer. :/ Stomak mi jos nije ravan, ujutru bude skoro, a najvise me muce noge, listovi posebno. Imam naslage oko clanaka i noge mi nekako izgledaju stubasto, a inace nisu. Na svu srecu imam slike iz mrsavih perioda pa znam. Listovi me najvise deprimiraju, a znam da ce tu salo sici poslednje jer sam ga tu prvo i dobila.
    Ako ima neko neki predlog ili savet neka pise. :)
    Napisacu sta jedem:
    Za dorucak uglavnom ispecem dva jajeta na masti, uz malo slanine i sira domaceg kravljeg. Uz to uglavnom pojedem karfiol i crni luk iz tursije, ili kiseli kupus.
    Za rucak uglavnom razne vrste mesa pecenog na masti, i uz to povrce kuvano/peceno/dinstano (kupus ponekad, tikvice, patlidzan, karfiol, cajot, sargarepa, praziluk, celer..), leti uz to uglavnom salatu od svezih krastavaca, zimi je u pitanju povrce iz tursije (domace), a nekad narendam cveklu i sargarepu, prelijem maslinovim uljem i sokom od limuna i posolim.
    Vecera kako kad - ako nisam gladna ne jedem, ako sam malo gladna popijem solju kefira ili pojedem malo badema. Ranije sam znala uvece da jedem voce i to uglavnom citruse zimi, leti visnje, kajsije, breskve.. Prestala sam to da radim sad.
    Ako sam bas jako gladna, onda za veceru jedem nesto od domaceg suhomesnatog - slaninu, kobasicu ili prsutu, uz malo sira i salatu.
    Ponekad u toku dana gricnem po koju suvu smokvu ili sljivu (sve je prirodno suseno bez dodataka), i mislim da mi je to greska zbog secera.
    Kao sto vidite ne brljam puno.

    OdgovoriIzbriši
  19. Zna li neko, je li tahin sos (pravi se od susama) LCHF?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nije, ali opet ne smije se pretjerat!!!!

      Izbriši
  20. Može li mi neko odgovoriti da li su slijedeće namirnice LCHF:
    Jabukovo sirće?
    Ulje bundeve/buče?
    Luk, crveni i bijeli-češnjak? Prazilluk-poriluk?
    Rotkvica, hren? Čini mi se da nisu LCHF jer rastu ispod zemlje. (?)
    PO kojoj logici grašak i grah nisu LCHF? A mahune-boranija jeste. Oni rastu iznad zemlje a ista su vrsta povrća.
    Kako je slatko vrhnje dozvoljeno kad je puno šećera?

    HVALA na odgovoru!

    Probala sam bulletproof coffee i nimalo mi se ne sviđa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sibela, jabučni ocat je odlična namirnica, ako je domaći i napravljen od ekoločki uzgojenih jabuka ili neke domaće vrste.
      Bučino ulje je dobro u malim količinama, ipak sadrži više omega 6, nego omega 3 masnih kiselina. Ja koristim hladno tiješteno, nikako ne ono koje se proizvodi uz pomoć rafiniranog ulja na visokoj teperaturi, znači, užegne.

      Luk, bilo crveni, bilo češnjak, odlične su namirnice. Poriluk je također dobro povrće, ako ga možete probaviti (ja ne mogu). Rotkvica raste većim dijelom iznad zemlje, odlična je. Hren možda i ima veću količinu UH, no, nećete odjednom pojesti 100g, ipak je ljut.
      Mladi grašak je povrće, suhi je mahunarka, znači, mladi grašak i mlade mahune su povrće.
      Slatko vrhnje nije s puno šećera. Na koje slatko vrhnje mislite? Ako je to halta, hulala ili slične plastične kreacije, onda ste u pravu, to nije za jelo. Pravo slatko vrhnje je od kravljeg mlijeka napravljeno, bez dodataka, no, nema baš neke ponude. ja kupujem odlično slatko vrhnje koje proizvodi mljekara Bohnec. Ponekad kupim zbregov, to ima dodan neki konzervans, no, prođe u malim količinama. Na vrhnju piše i da je za šlag.
      U kavu stavljam malo vrhnja i malo kokosovog mlijeka, a jedanput dnevno miksam kavu s maslacem, kokosovim vrhnjem, žutanjkom, vanilijom i cimetom. Evo, nadam se da sam nešto pomogla.
      Poz, Sanja

      Izbriši
  21. @Aleksandra: moj savjet bi bio smanjenje UH ispod 20g te izbacivanje mlijecnoga, barem dok postignete zeljenu tezinu. To ce vjerojatno znaciti i izbacivanje voca. Nema veze sto ga jedete rijetko.

    @Sibela: Povrce koje ste nabrojali je zacinsko te se normalno ne koristi u kolicinama koje bi sprijecile mrsavljenje.
    Mahune i grasak imaju velik udio UH i ZATO nisu pogodne za MRSAVLJENJE, inace, LCHF je sva prirodna hrana, ukljucujuci i voce, ali sve ovo nije BAZA prehrane, vec je to meso, jaja, riba i masnoce.
    To ulje sadrzi dosta omege 6. Stoga, radije ne ili vrlo male kolicine. Sirce moze zlica, valjda.
    Za sjemenke susama nisam sigurna, ali, mislim da i one imaju omege 6 u nepovoljnom srazmjeru s omegom 3.

    Sretno, Aleksandra i Sibela!

    OdgovoriIzbriši
  22. Nediljka i Sanja, HVALA!
    još samo da uspijem naći to slatko vrhnje heheh ... juče sam bila u kupovini, i nisam našla ništa osim tih Halta i Hulala i slično.
    A šta je s onim tzv. vrhnjem za kuhanje? Ja to inače ne koristim, a možda LCHF dozvoljava. Ma imam averziju prema bilo kojem proizvodu koji je "zapakovan" heheh, moraju staviti konzervans da bi ga zapakovali.

    Eh, samo sam u velikoj brizi ... ovaj vikend idem kod rodice, mala je diplomirala i treba proslaviti ... oni zive u drugoj drzavi, ne vidjamo se cesto, i ne mogu se provuci da ne jedem hranu koja nije LCHF, KAKO izbjeci tortu/kolače, kako izbjeci silnu hranu sto će spremiti SPECIJALNO za nas. BILO kakav savjet je dobrodošao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nedeljka hvala puno na predlogu. Probacu za pocetak da se ogranicim na 30-40g UH dnevno, izbacicu voce a mlecno cu ostaviti za sad.
      Inace 21.01. sam pocela sa striktnim pridrzavanjem i davalo je rezultate, zaista se videlo da je mrsavljenje ponovo pocelo, medjutim 28.02. je bio momkov rodjendan i hteo je da mu pravim lchf bethoven tortu. Uglavnom, u petak, subotu i u nedelju sam pojela po jedno parce ove torte, i jedno parce torte koju je njegova baba pravila od slatke pavlake domace, pecenih mlevenih lesnika, naravno secera i brasna u korama. Od tada ne mogu da se sastavim. Prvo sam danima bila troma i bez energije, a sada kada je to proslo ne mogu da se zasitim i pocela sam puno da jedem, stalno razmisljam o hrani i sta cu jesti i kad cu jesti. Zasto sam ovako lose reagovala? Traje vec evo 11 dana.
      Cekam da mi se ta glad stabilizuje pa da pocnem sa periodickim postom.

      Izbriši
  23. @Sibela: vrhnje za kuhanje sam upravo na Google-u potrazila - instinkt Vam dobro radi - puno je tako nepozeljnih dodataka, pa radije ne: hidrogenizirana biljna mast, slatka mlaćenica u prahu, modificirani kukuruzni škrob, maltrodekstrin, emulgator soja leticin!
    Na proslavi slatko pod svaku cijenu izbjegavajte i radije se drzite meze, mesa. Toga bi isto trebalo biti, ne?
    Ako imate visak kilograma te popustite nad kolacem, tesko da ce ostati samo na jednom, tesko je zaustaviti se, pa je bolje izbjeci tu muku, no...? :D

    @Aleksandra: Tri dana uzastopno niste bili u ketozi, a ocito imate poteskoca da se opet priviknete, tako da Vam ne preostaje drugo nego izdrzati. I, recimo, privremeno povecati udio masnoce, a i minerala iz jajeta, bome i juha od kostiju je IZVANREDNA. U nju Vam je lako dodati zlicu, dvije masti, popijte je prvu u danu kad ste gladni. Probavajte (kao sto Sanja kaze) sto Vam fali, a nadam se da Vam je taj napredak koji ste imali kad ste se striktno drzali i vise nego dovoljno snazan poticaj. Svaki put kad mi odredjena strategija ,,padne u vodu", skoro odustanem, ali je to kod mene nemoguce kad vidim sto sam do sad postigla s LCHF-om i onda u nove pobjede.
    :)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  24. Može li mi neko objasniti, ili dati link na slatko vrhnje koje se može koristiti u LCHF prehrani? Ili ne znam šta tražim, pa ni ne vidim a stoji mi pred očima, ili toga nema tame gdje ja kupujem (mada je to veliki supermarket, jako dobro opskrbljen).
    HVALA!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sibela, kupujem slatko vrhnje "zbregov", od Vindije, na njemu piše vrhnnje za šlag, classic. Dostupno mi je i slatko vrhnje od Bohneca, kupujem ga na Varaždinskoj tržnici. Ovo drugo nema nikakvih konzervansa, pa se pred kraj roka trajanja počne kiseliti. Imaju oko 36 g masti. Sva ostala vrhnja manje su masna, ona namijenjena za kavu. Postoji i vrhnje za kuhanje, nešto je jeftinije, ali nije za miksanje u šlag ili za kavu, u kavu se ne može umiješati. Nadam se da sam nešto pomogla.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    2. Je li ovo?
      http://www.vindija.hr/Images/orginal-804/vrhnja-vrhnje-za-slag-500g.jpg
      To nikad nisam vidjela kod nas :-( nažalost

      Izbriši
    3. Da, to je Vindijino vrhnje za šlag. Nažalost i ono ima karagena, ali jednostavno se ne može naći čisto vrhnje osim ako ne kupite neko domaće. Ima i vrhnje za šlag od Dukata "Brzo i fino" - osobno izbjegavam sve od Dukata, ali to je najbliže vrhnju što se može naći u supermarketima. Ima i slatko vrhnje Bayerland, pakovano u čašama kao jogurt. Sve ostalo tipa Hole, Halta, Hopla i sl. je od biljnih masti i kemikalija.

      Izbriši
  25. Draga Anita, prije svega sve pohvale za blog, divno objasnjeno. Ja sam pocela tek prije tri dana sa LCHF rezimom i imam jedan problem, ujutro se osjecam jako lose, tesko mi se razbuditi, imam vrtoglavicu, drhte mi ruke, ubrzan rad srca, sva sam usporena, drma me neka vrucina, imam bebu od sedam mjeseci pa me strah da cu se srusiti negdje. Citala sam i o AC dijeti, moji simptomi su dosta slicni. Da li je takvo stanje normalno za pocetak ili kod mene nesto nije ok? Unaprijed hvala, srdacan pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lucana, kad tijelo prelazi sa sagorijevanja glukoze kao primarnog izvora energije na sagorijevanje masnoće mogu se u početku osjećati simptomi kao nedostatak energije, glavobolja... A ako imate candidu, kad ona počne odumirati zbog nedostatka hrane (šećera) također se mogu osjetiti die off simptomi. Ali ako imate malu bebu i dojite onda niste trebali prelazak napraviti naglo nego postepeno, znači postepeno smanjivati šećer i škrob.

      Izbriši
  26. Da dojim bebu, ali eto presla sam naglo, prosto se nisam sjetila toga da bi trebalo postepeno, sad mi se zao vratiti na staro, jer svakim danom mi je lakse, od simptoma mi je ostao taj jutarnji umor i nedostatak daha, nadam se da ce za koji dan i to proci, a vec poslje rucka sam super.

    OdgovoriIzbriši
  27. Poštovana, na LCHV režimu sam 15 dana, ne jedm ugljkohidrate, izbacila sam sav šećer....Skoro da nisam ni jednu deku smršavila, malo mi fali da /dustanem.Viskoa sam 175 cm i 79 kg, bila bi zadovljna da skinem 7 kg. dosta jedem mječnih proizvoda.
    Ne znam gdje griješim, bojim se da ću odustati, pomagajteee...


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam za sedam dana izgubila 5kg, nisam jela nikako nista mlijecno, mozda Vam to pomogne :-)

      Izbriši
    2. @Lucana: Ako ste sigurni da imate Candidu, mozda biste trebali nastojati izbjeci prejake "die off" simtome, jer dojite, stoga, cim osjetite znakove, uvedite cistace tijela: voda, djumbr i ostalo sto se preporujuje na Anticandida prehrani (pise u postu).
      Sve najbolje.

      @MAYA: Mlijecni proizvodi, bas kao sto je u tekstu lijepo navedeno, itekako utjecu kod nekih (ocito i kod Vas) na mrsavljenje zbog laktoze, ali i mlijecnog proteina zvanoga kasein koji uzrokuje lucenje hormona INSULIN koji KOCI mrsavljenje, odnosno, koristenje masnih naslaga za energiju, a cak moze dovesti i do DEBLJANJA, i to narocito u Vasim, kao sto navodite, velikim kolicinama. Prema tome, pravo je cudo kako ste uopce uspjeli odrzati istu kilazu, a ne udebljati se.
      Izbacite mlijecno osim maslaca/masla. Stabilizirat cete hormone, pa time i glad, tada cete jesti manje i, konacno, mrsavjeti.

      Moj prijedlog - Zelena kura (iskljucuje i orasaste plodove).
      Procitajte tekst pazljivo/skoncentrirano, slusajte tijelo i javite nam o uspjehu. :)

      Izbriši
    3. Maja, jeste li iščitali cijeli Anitin blog? Ja jesam, u mojim počecima. Naoružala sam se strpljenjem. U dvije godine izgubila sam oko 11 kg, no, izgledam kao da sam smršavila više. Moj cilj nije bio mršavljenje, već zdravlje. Izbacite mliječno, ono može debljati. Jednostavno, zelena kura je za Vas, strogi LCHF, ako baš želite brzo mršaviti. Izbacite i voće. Zašto biste odustali? Pa dva tjedna je ništa, tijelu treba dati vremena, a to ovisi o mnogo faktora. Meni je trebalo 3 mjeseca da mi se tijelo privikne.
      Sad, kad se "osvrnem" na te moje dvije godine, prošle su, a ja postigla i više od planiranoga. Imate malo kilograma viška, zbog toga se neće vidjeti veliki pomaci na vagi u kratkom vremenu.
      Nema kod LCHF-a ništa na brzinu. To je način života, a ne dijeta za mršavljenje.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    4. @Sanja B, malo ste me utješili. Moje tijelo se mjenja, to vidim, ali vaga to ne pokazuje. Ustvari, najteži mi je period za sada tamo između ručka i večere, pa se zavaravam kefirom i bezkofeinskim kapučinom, Organizam pita slatko i grickalice. Ujutro pojedem/popijem dvije kafe s mlijekom i stevijom, nakon toga dvije fete sira i kefir...
      U glavi mi stalno zvoni "strpljen-spašen".Idem na zelenu kuru, vjerujem u uspjeh.Možda bi te mi mogli navesti primjer Vaših par obroka, jer ja tapkam stalno po istome.
      Unaprijed hvala, Maja

      Izbriši
    5. Maja, pustite da vas tijelo vodi od samog početka. Ne važite, ne računajte, ne brojite, već jedite koliko tijelo traži. Ako pojedete dovoljno u jednom obroku, tu mislim na masti i proteine, otprilike ista količina u gramima, nećete biti gladni slijedećih 5 sati i više. Ne razmišljajte o količini hrane, ne zakidajte se, vjerujem da podsvjesno to radite, bojite se debljanja ako pojedete previše. Izbacite mliječno, koči mršavljenje, a kod mene je još gore, deblja me, čak i na LCHF-u.

      Glad za šećerom neće samo tako nestati. Ja sam ukinula slatki okus prvih 6 mjeseci, nisam htjela izazivati mozak slatkim okusom. Stevija ne sadrži šećer, ali je slatka, a mozak će poslati signale gušterači, jer slatki okus je mozgu znak da dolazi šećer, pa će doći do lučenja inzulina, a tako i do debljanja. Izbacite bilo kakve prerađevine tipa kapuccino, pogotovo bez kofeina, zbog šećera, radije popijte dobru eko kavu, može s malo slatkog vrhnja ili kokosovog mlijeka.

      Moji obroci su u počeku bili obilni, jela sam duplo više nego sada, vidim da je to bilo dobro. Ono što sam jela tada i što jedem sada, dsvije su različite stvari. Sada postim. To mi je postao način života, znači, imam dva obroka, ponekad tri, dnevno, ne jedem u periodu od 18 sati. Za ručak imam juhu-temeljac, ukuham u nju jaja ili povrće. Onda neke iznutrice i povrće, recimo kuhani kelj-pupčar, preliven maslacem i češnjakom. Ponekad skuham svinjski jezik, uz to 2-3 kuhana jajeta i pečeni batat, kojeg nisam skoro dvije godine okusila. Kako ste Vi na početku, ne ograničavajte se u količinama, s vremenom će tijelo tražiti sve manje. Možete pratiti što jedete, zapisivati, pa ćete nakon godinu dana moći usporediti, ovako, teško zapamtimo što smo jučer jeli, a kamoli prije godinu dana.

      Napravite jelovnik za tjedan dana, pripremite si sve unaprijed, nećete gubiti vrijeme, bit će Vam lakše, možete skuhati ili ispeći nešto i za dva dana unaprijed, pa samo dodati neku salatu.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    6. @Sanja B.Da podsvjesno se zakidam, mučim, a ako je to način života, a ne dijeta ne bi se trebala mučiti. Nisam razumijela ono sa postom, postite nakon dva do tri obroka 18 sati ili? U kom vremenskom intervalu postite? Ne znam šta ujutro za doručak, meni ne pada na pamet ništa osim jaja i čini mi se da se neću moći odreći jutarnje kave s mlijekom. O tome sam ovisna. Šta je sa LCHV kruhom, da li ga Vi konzumirate i šta je sa "slatkim izletima" recimo jedenje deserta u posebnim prilikama? Joj, puno pitanja,Hvala unaprijed.Maja

      Izbriši
    7. @Sanja B. E da, za koliko vremena ste počeli gubiti kolograme?

      Izbriši
    8. Maja, moj početni cilj je bio zaustaviti debljanje, jer sam dobivala kilogram mjesečno i shvatila, da ću, ako tako nastavim, za godinu dana imati preko 80 kg, što je bilo nedopustivo. Prvi tjedan na LCHF-u postigla sam taj cilj, Mršaviti sam počela nakon toga, no, kad izračunam kojim tempom, zaista je išlo sporo, oko pola kg mjesečno. Vjerujem da je to dobro, iz više razloga. Išla sam za tim da sve bude održivo i opušteno, jer može se smršaviti brzo, no, ne može se tako i živjeti i održavati.
      Periodički post je kod mene sve ubrzao, pokrenuo centimetre. Uglavnom postim 18/6, što znači 18 sati bez jela, 6 sati period ui kojem se jede, svaki dan tako, dok tijelo ne kaže "dosta" ili dok ne moram prekinuti post zbog nečega. Probala sam i post 22/2, no, to mi je bilo neodrživo na dulje vrijeme. Odkad postim, jedem puno manje, sitost osjetim lakše, manje sam gladna. Zadnji post mi je trajao 3 mjeseca bez prekida. Centimetri se tope, što mi je najbitnije. Eto, zadnje što se dogodilo, je gubitak od 2 cm u obujmu nadlaktice, u roku opd mjesec dana, a kod njih se ništa nije pomaklo mjesecima. Kao da tijelo samo određuje kad će se, koliko i gdje otopiti masne naslage.

      Doručak nemam već mjesecima, jer postim, a i ne odgovara mi, nisam gladna ujutro. U počecima je to bilo brdo hrane: smoothie od povrća, malo voća, kefira, zatim jaja, pečena uglavnom, na masti, uz to i LCHF kruh, tako sam za doručak znala pojesti više, nego sada pojedem za ručak.

      Lchf kruh je nešto što mi izaziva glad, isprobavala sam razne kombinacije, smislila svoje, ali ga ne jedem, ima sigurno već godina dana. Pečem ga mužu, ali od kokosovog brašna, jaja, dodam goji bobice i suhe ribizle, ponekad malo mljevenih suncokretovih sjemenki. Pojedem ponekad kriškicu.

      Nikad nemam "izlete" izvan LCHF-a, stvarno nikad, ne dolazim u iskušenje, jer znam svoje ciljeve, a što netko misli o tome, ne muči me uopće. Većina se čudi, netko nešto i pita, kao, što onda jedem, ja samo kažem, jedem sve ono što vi ne jedete. Na svoju visinu od 175 cm imam 65-66 kg, cilj mi je do kraja godine 63 kg, struk mi je trenutno 78-79 cm, cilj mi je 76 cm. Struk mi je na početku bio oko 90 cm, pa sad računajte. Isplati se biti strpljiv. Koliko pratim strane blogove, tko god mršavi na LCHF-u, nije smršavio brzo, potrajalo je uglavnom par godina, 3-4, možda i više. Ja sam na pola puta, rekla bih. Postavite si male, ostvarive ciljeve. Korak po korak do cilja, najbolja je opcija. Sretno!
      Poz, Sanja

      Izbriši
    9. @Sanja B.

      Draga Sanja, mogu vam priznati da ste mi puno pomogli oko organizacije ovoga "načina" života,Utješili me i naučili da budem strpljivija. Vaga, (moja ovisnost) nije me baš usrećila, ali se osjećam i izgledam drugačije.Garderoba mi drugačije stoji...A tijelo mi se samo prilagodilo postu 16/8 .Za sada mi to nije teško, i nadam se da će mi biti sve lakše i lakše. Puno su mi lakši periodi bez hrane nego prije, Hvala, Maya

      Izbriši
    10. Maja, tako je, radi se o tome da se tijelu treba dati vremena, a s druge strane malo i izdržati glad, vidjeti kako to djeluje na nas. Malo gladovanja još nikom nije naštetilo, mislim da je to i prirodno. Vaga može biti prijatelj i neprijatelj, jer nikad ne znate, koliko, ustvari, tekućine imate u sebi ako ste pojeli puno povrća (vlakana), pa su ona upila dosta tekućine. Vaga Vam može biti prijatelj ako testirate što Vas deblja, mene, recimo, mliječno i orašasti plodovi, koje, me, usput, i drogiraju i izazivaju glad. Možete vagu maknuti i vagati se jedanput tjedno, jer je ipak bitnije kako si izgledate u ogledalu, ja gledam na prednji i bočni profil. Također je dobro da vas netko slika svaka 3-4 mjeseca, tako možete usporediti slike, a kakvih će razlika biti, da Vam ne pričam, što vaga nikako nije bilježila.
      Poz, Sanja

      Izbriši
  28. Poštovana Anita, čitam tu po blogu, a i čula sam od ljudi koji imaju iskustva sa LCHF-om da kilogrami idu prilično brzo dolje..čak i ako uz vježbanje kombiniram ovu prehranu, bojim se viška kože..prvih 15 kg skinula sam na klasičan način, vježbanje, manje UH, više proteina..masnoće minimum..svuda piše da se ne bi trebalo mršaviti brzo ako postoji mogućnost da viška kože koja visi. Pa sam malo zbunjena sad..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ (anonimna zeno, predstavi se, makar laznim imenom) :-)

      Samo prestanite sa smanjenim unosom masnoca - pod hitno ih unosite vise ili isto koliko i proteina u gramima, jer je Vas nacin izuzetno nezdrav (potencijalna hiperamonemija). Upravo na takav nacin moze doci do viska koze, dok cete na LCHF-u mrsaviti tempom savrsenim za Vase tijelo. Vasa prehrana bi mogla biti pogubna i zbog nedostatka vitamina topivih u mastima i minerala koji postoje samo u ZDRAVOM kolesterolu i masnocama i samo su tako dostupni za tijelo. Ovo sve je neophodno i za hormonsku ravnotezu - stvaranje kolagena (jos kad biste uveli juhu od kostiju) koji je odgovoran za zatezanje i zagladjivanje koze (zbogom i celulitu). Dokaz: ti koji su pisali to sto ste Vi citali, ne pisu vise o bilo kakvom visku, pa ni visku koze. :D

      Znaci, sto prije LCHF, to bolje/manje opasnosti!

      Izbriši
  29. Anita (ili neko ko zna odgovor),
    da li je moguće da nakon 3 tjedna prehrane na LCHFu osjetim "početničke simptome" kao što su jaka glavobolja, metalni ukus u ustima, zadah ... ? NISAM na početku to osjetila ali sad u četvrtom tjednu osjećam. Za ovih 25 dana sam smršavjela 3,5kg i izgubila 4-7 cm, pa sam pretpostavila da sam bila u ketozi i prije.
    Također, osjetila sam jaku potrebu za nekim mliječnim proizvodima (kao npr. vrhnje, koje često dodam u obrok, ali koristim domaće kiselo vrhnje). Da li bih se trebala odreći i mliječnih proizvoda, da li to znači da sam na neki način ovisnik o mliječnim proizvodima?

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moguće je da početnički simptomi dođu i kasnije. Ako vam dobro ide ne morate ništa mijenjati u prehrani, ako zapne onda probajte izbaciti mliječno..

      Izbriši
    2. Hvala ANita! Pokusacu izbaciti, ustvari i pokusala sam ali mi slabo ide ... izbacila sam mlijeko, ali povremeno posegnem za vrhnjem i sirom, kupujem domace radi ostalih clanova porodica. Povremeno uzmem jogurt ili kefir.
      Moram biti malo discpilinovanija i istrajnija, heheh

      Izbriši
  30. Molim za pomoć! Pokušavam promjeniti ishranu zbog problema s ciklusom, s kg nemam problema. Čitala sam da su žene riješile PCOS tako što su smanjile unos ugljikohidrata. Neke kašu da su u potpunosti izbacile kruh,tjesteninu,rižu... dok neke kažu da su samo prešle na integralno. Interesira me dal mislite da je kruh od heljde ok u mom slučaju? Imate li ikakav savjet?????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte način prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, opisan u detalje gore.

      Izbriši
  31. Treba mi Vaš savjet, prije četiri mjeseca sam laparaskopski operirala žuć, žućna dijeta mi nikako ne odgovara, na lchf prehrani sam bila i prije i odgovara mi, sad ne znam da li se mogu hranit po lchf principu ili ne.

    OdgovoriIzbriši
  32. Započela sam sa ovom vrstom prehrane, ne zbog mršavljenja, nego zbog niskog hemoglobina, šireg struka i nadutosti. Na 174 cm moje 62 kile su OK, samo mi se ne sviđa raspored tj. sve se hvala na struk (iako vježbam redovito). Imam pitanje vezano uz kefir, vidim da piše domaći, ja sam kupila od Vindije, smjem jesti? Isto tako, većinu mesa i jaja nabavljam domaće, ali ne mogu uvijek (npr. u restoranu na poslu jedem meso i salate no ne znam podrijetlo), neće biti štete velike?
    I još jedno pitanje, zbog niskom hemoglobina, a prije ove prehrane započela sam piti Spirulinu (imam dobra iskustva iz prošlosti), budući da je to alga, pretpostavljam da neće biti štete?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno,
      Pokušat ću vam pomoći. Po kojoj formuli imate idealnu težinu? Svatko od nas je drugačiji. težina i izgled ovise i o našem tjelesnom tipu (ektomorf, mezomorf, endomorf - istražite malo po internetu). Možda ste ektomorf, što bi značilo da možete imati i manje od 62 kg. Možda čak imate i idealan postotak tjelesnih masti, ali većina je oko struka. Vježbanje nema veze s tim koliki će Vam biti opseg struka, samo prehrana. Trebate strogi LCHF, pa pratiti što se događa. Znači, bez voća i mliječnoga, a možda i bez orašastih plodova i sjemenki, bez svega s velikim postotokom UH. Izmjerite struk, zapišite to, poslikajte se i pratite se svaka 2-3 mjeseca. Vaga vjerojatno neće ništa pokazivati, no, dobivat ćete na mišićnoj masi, a masne naslage će se topiti, vjerujem, sporo.
      Domaći kefir je bolji od kupovnog, ja taj ni ne smatram kefirom, on samo ima okus kefira i u njemu nema dobrih bakterija i mikroorganizama, samo laktoze, koja Vam možda i smeta. Anita je u jednom svojem komentaru pisala o tome.
      U restoranu, na poslu, i ja imam jedan obrok, znam odakle je meso i porijeklo povrća. Rekla mi je kuharica da stavi malo maslaca u povrće, kad sam joj rekla da povrće pripremam i na maslacu. Imam tu sreću da kuharica meni i sebi posebno priprema obroke, tako da nema ničeg s glutenom, nema krumpira, riže i sl. Možda Vi možete izvesti nešto slično, neki dogovor?
      LCHF je idealan način da ozdravite svoje tijelo - za povećanje hemoglobina mislim da su iznutrice najbolji izbor. Goveđa jetra (ako ju uspijete pronaći), svinjska i pileća će također proći. Domaća jaja su najbolji multivitamin, no, sirovi žutanjak još je bolji izbor, možete ih ubacivati u juhe. Također crveno meso može u tome pomoći. Svaki dan izaberite nešto od toga za glavni obrok, pripremite ga na domaćoj masti ili maslacu. Povrće uz to, i kuhano ili pirjano i sirovo (kao salata), s dodatkom maslinovog ulja.
      Zašto samo spirulina, probajte s morskim algama (makroalge). Recimo, wakame, možete ju narezati u juhu, kuhati 15-ak minuta. Kombu je također odlična, a i dulse (crvena alga). Morske alge sadrže jod (u većini slučajeva), kalcij i magnezij.
      Poz, Sanja

      Izbriši
  33. Gore sam anonimno, slučajno, nisam skužila da mogu upisati ime. Uglavnom, još sam nešto htjela pitati. Ja nikako ne bih htjela smršaviti jer ionako djelujem jako mršavo, tako da mi više leži opušteni lchf. No kad na internetu tražim više infomacija o lchf gotovo sve je o mršavljenju i zapravo ne nailazim na jelovnike kod kojih bi kilaža trebala ostati jednaka. Zašto pitam, naime za tjedan dana mi otišle 2 kile iako sam dosta jela (ali po opuštenom lchf), ali ne smijem više mršaviti. Čak sam u tu i tamo grickala orahe. No nisam jela voće uopće (i inače ne jedem puno voća). Možda ubacim jabuku i mrkvu...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. niste smršavili, samo vam je iz tijela istekla voda koju vezuje glukoza. sa lchf nećete nikad smršaviti ako nemate viška kila. opušteni lchf je za održavanje težine a za debljanje treba jesti masno i slatko zajedno, npr orahe i med; vrhnje sa žumanjcima, bademima i suvim voćem; smoothie od kefira, žumanjaka sa bananom; lchf kruh sa maslacem i medom, takve stvari..
      zašto niste jeli voće, ako ste na opuštenom lchf onda jedete voće i sve vrste povrća, orašaste plodove, mliječne proizvode, drugim riječima uživate :)

      Izbriši
    2. Vedrana, Anita ovdje piše o LCHF kao prehrani za zdravlje, a ne prvenstveno za mršavljenje. Jako je puno tekstova na tu temu.
      Po mojem ipak trebate strogi LCHF, kako sam Vam već napisala, barem neko vrijeme, i pratiti što se događa, znači, bez voća, mrkve i sličnog. Želite li otopiti masne naslage, to je mršavljenje, i ne možete tijelu odrediti kako i gdje da ih otapa. Vjerujem da i kalorijski jedete taman toliko da i mršavite, znači, premalo. Pratite li koliko i što jedete? Možda da neko vrijeme i zapisujete, pa ćete vidjeti koliko jedete, tako možete i povećati kalorijski unos (proteine i masti), a i dalje ne jesti voće i mliječno, znači, ne povećavati udio UH. Dosta sam s tim eksperimentirala, pa tako i s količinom hrane i kalorijskim udjelima. Želim li se udebljati, samo posegnem za mliječnim i orašastim i već za par dana eto meni kilogram više. To, naravno, ne radim. Riješila sam se masnih naslaga oko struka i trbuha, oko 12 cm do sada.
      Zbog nečega ste skupili naslage oko struka. To može biti previše UH, ali i stres, koji uzrokuje lučenje kortizola, a on potiče lučenje inzulina, zbog čega se debljamo ili ne možemo mršaviti.
      Jedino ako pratite što se događa, što se tiče vrste hrane, njezine količine, a i vremena kad jedete, da zapisujete sve reakcije, možete ustanoviti što je za Vas dobro, a što ne. Nema jelovnika koji ne dozvoljava mršavljenje ili koji pomaže u tome, sami moramo otkriti svoje omjere, količine, a i namirnice koje nam odgovaraju.
      Poz od Sanje


      Izbriši
    3. Hvala na odgovorima. Proguglala sam, definitivno sam ektomorf i to tipični. No kako starim tako se ipak promjene na tijelu koje sad želi samo, recimo, zaustaviti. Npr. ruke i noge su mi jako mršave koliko kod jela i bez obzira da li vježbala ili ne. Naime, prehrana na kojoj sam odrasla je dosta kontinentalna (npr. ribu i maslinovo ulje nismo uopće koristili doma, eventualno oslić petkom), puno raznih variva (grah, leća, povrtna variva, ali sa krumpirom), mesa, ali uz priloge kao krumpir, riža, njoki, sir, vrhnje, jogurti, salate i sl. Orašastih plodova nismo baš jeli. Tako sam se navikla jesti "od doma". Budući da inače ne volim niti ribu niti meso (jedem, ali mi nije fino) morati ću se naučiti polako mijenjati prehranu, mislim da bi za mene nagli okret na lchf dao loš efekt. Tim više što ne volim masno. A maslinovo ulje mi nije fino valjda jer nisam navikla na njega. Svinjsku mast su mi doma pak mazali na kruh dok sam bila mala...
      Za sada sam izbacila šečer, peciva, kruh, tjesteninu, rižu. Izbacila sam i šečer i mlijeko iz kave. To je jaaako puno za mene, zbilja jako jer sam od toga skoro pa živjela, osim što sam i salate jela puno. Također ne bih još cjepidlačila oko strogoće pa sam konkretno danas na uskršnjem ručku pojela juhicu s jetrenim kuglicama, a malo tjestenine koja je ušla u tanjur sam ostavila u tanjuru (ali sam jela juhu u kojoj se je kuhalo tijesto što nije lchf). Također me je dočekala već začinjena salata sa rafiniranim uljem. Pojela sam. Svejedno mi je jako falio kruh i prilog od krumpira, ali nisam pojela. Kao niti kolače. Grickalice sam isto izbjegla. Za početak idem tako, a za budućnost vidim dva puta dalje, nastaviti ovako (što i nije lchf baš, ali izbacivanje tjesta, krumpira, kruha, šečera sigurno neće odmoći zdravlju) ili prelazak na lchf u potpunosti, budem vidjela sa vremenom. Budem kupila kuharicu za ideje i doma ću prakticirati lchf koliko god mogu, a na poslu će se sigurno dogoditi i pogreška koju ne vidim (možda ulje s kojim pripremaju hranu, meso i salata koja nije domaća) no kako mi je radno vrijeme koma ne mogu bez pravog ručka sa kolegama/kolegicama koje mi djeluje i terapijski jer me jako opušta od stresnog posla. Ono što je isto bitno je da je meni osim niskog hemoglobina ostalo sve u krvnoj slici odlično (masnoće, hormoni, željezo i sl.) što također nekako naginje tome da ne trebam nagli prelazak.
      Još jednom hvala na savjetima i svaka čast na upornosti. Čitam vas i pratim i dalje.

      Izbriši
    4. Vedrana, da pokušam sa svojim iskustvom, lchf mi se odmah svidio i odlucila sam se njega primiti kako bih skinula visak kg. Pocela sam jesti propisane namirnice (iapk, izbacila voce i sve slatko i skrobno, pa koliko god zdravo bilo) znaci samo masnoce, vrhnja, sirevi, meso, riba, jaja, povrce. nisam pazila na unos, jela sam kako mi se jelo, izgubila sam suvisnu vodu i nakon toga stala, dakle ni kg dolje nije isao, a prosla su dva mjeseca. shvatila sam da je kljuc u kontroliranju kalorijskog unosa iako se ovdje pise da to nije nuzno, meni se upravo pokazalo kljucnim. lchf hrana je fina i zasitna i puno mi je lakse izdrzati u kalorijskom deficitu s njime nego da baziram dijetu na ugljikohidratima, dakle vama savjetujem obrnuto, jedite sto vise, bez ustrucavanja, kalorije su zbilja kljuc, i sigurno necete gubiti kilazu jer se meni upravo to dogadjalo - nisam se ogranicavala i tezina je ostajala ista. osobno jedva cekam da smrsavim da mogu malo vise poceti jesti ove divne lchf hrane, sada ipak za to jos uvijek nije vrijeme. vjerojatno vi prirodno (za razliku od mene) ne jedete prevelike porcije, pa bi mozda bilo dobro da dodate zlicu ulja vise u hranu, pojedete koju zlicu vrhnja vise i slicno. pozdrav.

      Izbriši
  34. LILA-IMAM 56 GODINA I BMI 30! KATASTROFA!NEDAVNO SAM OD KOLEGICE ČULA ZA VAŠU KUHARICU I ODUŠEVILA SE JER SAM UVIJEK TEŽILA NOVINAMA U PREHRANI ! ALI NARAVNO ŠTO NEDOSTATAK VREMENE ŠTO FINANCIJE NE DOZVOLJAVAJU MI U POTPUNOSTI VAŠ IZBOR HRANE! NIKADA NE IDEM NA BOLOVANJE, NEMAM ALERGIJE,VIROZE, GRIPU HOĆU REĆI - KAKTI ZDRAVA SAM.ZBOG POSLA KOJI JE SJEDEĆI ODLUČILA SAM IĆI PJEŠICE S POSLA I NA POSAO OKO 30 MINUTA U SVAKOM SMJERU.BAR NEŠTO!NE PUŠIM , NE PIJEM I JEDEM ISKLJUČIVO PILETINU I PURETINU JER OSTALA MESA IAKO SAM NA NJIMA ODRASLA VIŠE NE VOLIM KAO I MOJA OBITELJ.JEDINI I NAJVEĆI POROK SU MI SLATKIŠI I KRUH.SADA SAM TO DRASTIČNO SMANJILA ! PITANJE-NEKI DAN SAM ZBOG BOLI U DESNOJ LOPATICI KOJA SE PROJECIRALA PREMA NAPRIJED OTIŠLA KOD DR KOJI MI JE REKAO KIČMA!TLAK JE 110-70,PULS 72.SADA SAM NAKON PET GODINA KONAČNO NAPRAVILA I KRVNE PRETRAGE SVE JE U REDU OSIM HOLESTEROLA 8,9! DOKTOR SAVJETUJE DRUGAČIJI PRISTUP NARAVNO BEZ LIJEKOVA.I ŠTO SAD PREMA VAŠOJ KUHARICI , KAKO DA SE HRANIM!

    OdgovoriIzbriši
  35. Ne znam gdje bi postavila pitanje pa ću ovdje. Zanima me koje maslinovo ulje možete preporučiti, tj od kojeg proizvođača? Ovo koje sam kupila (hladno prešano) nije prošlo test sa zamrzavanjem u hladnjaku,ostalo je tekuće što znači da nije čisto maslinovo ulje nego miješano. Pa ako netko može napisati da idući put ne bacam novce bezveze. Ili ako je problem tu napisati napišem e-mail da mi odgovorite.Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam našla ni jedno kupovno da valja. Kupujem domaće kod ljudi koji imaju svoje ulje, preporučam i vama da nađete takvu neku "vezu"...

      Izbriši
    2. Slazem se. Nazalost, nemoguce je u trgovinama pronaci pravo maslinovo ulje.:(
      Isto imam rodbinu koja poznaje neke maslinare i samo njihovo kupujem.
      Anita, u ovoj trgovini kupujem kokosovo ulje, ekstra djevicansko hladno presano je, ali ima i maslinovo, pa sto mislite bih li tu isto mogla kupiti ponekad:
      http://makrovita.ba/bs/maloprodaja/hrana/dodaci-jelima/ulja-i-maslaci

      Izbriši
    3. Teško da ću tu naći nekog gdje živim ali tko zna...Ima na internetu OPG-a koja prodaju maslinovo ulje pa ću možda probati naručiti.

      Izbriši
    4. Nisam pročitala ceo blog pa me interesuje nesto vise u veyi tog testa u hladnjaku ya maslinovo ulje?

      Izbriši
    5. Gloria, test nije pouzdan, rekla mi je jedna gospođa, koja ima svoje masline i ulje, da se ulje stvrdne 2-3 puta, no, poslije više ne. Znači, ako je ulje bilo par puta na nižoj temperaturi, više se neće stvrdnuti. Kupite li ulje od nekog koga poznajete, znat ćete da je pravo.
      Poz, Sanja B,

      Izbriši
  36. Draga Anita, imam pitanje u vezi bulletproof coffee i eggmilk cappuccina. Zanima me da li u BP mogu dodati jedan žumanjak? Pijem nescafe classic, koji se radi od pola vode pola mlijeka, dali se smjesa koja se dobije(maslac,kokos,vrhnje) stavlja umjesto mlijeka ili ga mogu samo nadodati u kavu napravljenu ovako kako sam spomenula?

    Slično pitanje i za eggmilk. znači napravim nescafe (sa ili bez mlijeka?) i još nadodam napravljenu smjesu?

    OdgovoriIzbriši
  37. Draga Anita,

    ovaj način ishrane ma podsjeća na Montignaca, i na njegov princip ishrane baziran na glikemičkom indeksu. Sama sam došla do jako dobrih rezultata tim načinom ishrane. Razliku vidim u mahunarkama i još ponekim namirnicama. Za njega su mahunarke jako puno zastupljene u prehrani, dok su kod Vas na listi zabranjenih namirnica. Spominjem mahunarke jer su neizostavan dio moje ishrane. Zanima me koliko se razlikuje Vaš režim ishrane i Montignacov? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne mora značiti da Anita UOPŠTE poznaje Montijaka. Vi ga poznajete, pa sami uporedite kad isčitate tekstove

      Izbriši
  38. Citam vas blog vec duze vrijeme i mogu reci da mi je promijenio zivot.Hvala vam na tome.Dugo sam bila na dijeti na kojoj sam se izgladnjivala i izgubila sve misice,a nakon sto sam pocela normalno da jedem ,vratilo se samo salo.Iako trenutno imam kg kao i tokom dijete moje tijelo je mlitavo i ima vise sala.Pocela sam da se hranim po ovom rezimu ishrane i veoma sam zadovoljna ali mislim da sam danas napravila ogromnu gresku kada sam za rucak smazala 400g lignji(ne znam koliko teže kada se isprze) sa kupus salatom,a znam da tijelu ne trebaju tolike kolicine proteina u jednom obroku.Zato bih vam bila zahvalna ukoliko bi mi rekli nesto vise o toj granici proteina u jednom obroku i da li sam ovako svoj režim ishrane prebacila na visokoproteinski s obzirom da sam za dorucak jela jaja i sir?Kako da otprilike znam da pravim dobre kombinacije hrane bez racunanja..Koliko bi gr proteina trebalo da unosim ukoliko zelim da povratim misicnu masu (zajedno sa rekreacijom).Hvala vam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako odgovor nije stigao kasno - unos proteina/bjelančevina bi trebao biti oko 1g/TT, znači ako imate 65kg, onda 65g u toku dana. Prevelik unos može izazvati zdravstvene probleme,a i višak se pretvoriti/uskladištiti u mast.

      Izbriši
  39. Postovani,

    Moram na dijetu, ima 100kg visok sam 178 i imam povisen krvni pritisak, pijem lekove vec duze vreme. Zelim da smrsam, da li mi preporucujete LCHV? Molim za jos neke vas iskustva ako ima slicna mom problemu.
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  40. Postovana, nakon poroda se ne mogu rijesiti candide pa sam krenula na anticandida dijetu, a zelim i malo smrsaviti. Cesto mokrim i boli me glava, ima li to veze sa dijetom? Kada se ocekuju prvi pomaci u kilazi? I kada smijem poceti jesti neke ugljikohidrate tipa krumpir i mrkva? Smijem li uopce biti na ovoj prehrani dok dojim? Pijem i suplemente. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne započinjite anticandida dijetu dok dojite. Izbacite najgore smeće iz prehrane - šećer, pekarske proizvode, kekse, magarin, sokove i ostale prerađevine. Jedite ugljikohidrate iz zdravih izvora, sve voće, povrće i korjenasto povrće, krumpir, med.

      Izbriši
  41. Nakon ne bas dugog lchf perioda (period laganog prijelaza od osmog mjeseca, potpuno od devetog) da i ja s vama podjelim svoja iskustva. I to vise nego pozitivna!
    Deset godina ne jedem meso, ali jedem ribu. Uz sve zdrastvene probleme koji mi ne daju mira imam i epilepsiju, a ketogena prehrana se preporucuje za tu bolest. Dakle, sve vise pluseva za mene!
    Jedem svasta, odgovara mi, imam energije toliko da ne znam kamo s njom! :)
    Uz to, izgubila sam dvadest kilograma, neciljajuci na to, izgubila podosta centimetara (nisam mjerila cijelo vrijeme, ali na meni je roba minimalno tri broja manja...), koza i kosa mi nikad bolje nisu izgledali, a trbuh bio ravniji.
    Iskreno, nikad se bolje nisam osjecala...a ni sebi bolje izgledala.
    Anita, ukratko-hvala!
    Iako nisam pocela s ovim nacinom prehrane (ne dijetom, molit cu...) zbog ovog bloga, niti sam znala za lchf opcenito ovo i komentari svih vas postali su mi smjernice.
    I da...jedino sto uzimam od "dodataka" je spirulina, koju obozavam, a i uz svu dobrobit koju cini organizmu cisti mi tijelo od svega stetnog, izmedu ostalog i ljekova koje nazalost moram uzimati.

    Eto...malo sam se i ja raspisala...mozda i na krivom mjestu, ne znam vise jer je postova puno. :) Pusa

    OdgovoriIzbriši
  42. Na LCHF ishrani sam od pre par dana, tj. anticandida bezglutenskom programu (candida u crevima, a na testu intolerancije na gluten imam vrednosti malo iznad granice, verovatno cu morati da uradim i 'uzimanje isecka' da bi se ustanovilo da li sam zaista alergicna na gluten ili ne).
    U gradu u kome zivim ne mogu naci psyllium prasak. Da li mogu ovsene mekinje koje preporucujete mesto njega ili imate neku bolju preporuku? Prasak za pecivo bez fosfata? Da li smem da koristim ocat(jabukovo sirce) koji spominjete u nekim receptima? Beli luk koristim samo uvece u salati mix-jogurt, sargarepa, malo celera, malo parce djumbira, pola kasicice cimeta i 2-3 cena belog luka. Da li je ova salata po vama u redu u borbi protiv candide? Kada i ako vas zaboli grlo, kao mene sada, sta koristite u lecenju, osto antibiotike ne smem.
    Veliki pozdrav i unapred hvala :)
    Doca :)

    OdgovoriIzbriši
  43. Poštovana Anita,
    prije svega zahvaljujem Vam na podjeli nesebičnoj znanja sa svima nama i savjetima koje nam dajete. Već neko vrijeme pokušavam primjeniti barem dio toga, a kupila sam i obje vaše knjige sa kojim sam oduševljena jer su zaista na vrhunskom nivou što se tiče sadržaja, izgleda i kvalitete. Stres i kolači su kod mene učinili svoje pa sam dobila candidu albicans (u uzorku iz stolice). Sada sam se ozbiljnije pozabavila svojom prehranom i odlučila ići na AC program prehrane po Vašoj preporuci tog programa. U određenoj mjeri provodim je sada tjedan dana, no interesira me ako mi možete odgovoriti na par pitanja (unapred se ispričavam ako je već bilo govora o tome ali uvijek sam u sukobu s vremenom pa ne stignem sve pročitati):
    1. da li se jabučni ocat smije koristiti u AC programu?
    2. zelena jabuka - 1 kom na dan?
    3. espresso kava - ako se pije bez ikakvih dodataka?
    Puno hvala unaprijed i srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  44. Postovana, mozete li mi objasniti zasto je zob kao dio jutarnjeg obroka zabranjena, takodjer i pir i proizvodi od pirovog brasna? Hvala Vam na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa pročitaj pažljivo blog i samo će ti se kasti

      Izbriši
  45. Postovana Anita,
    Prije dvije godine dijagnosticiran mi je hidradenitis supurativa..lijecila sam ga antibioticima, minociklinima i kortikosteroidima ali bolest se i dalje uporno vraca. Ne zelim vise piti minocikline i slicne lijekove jer imam ruzne nuspojave..u zadnje vrijeme trazim rijesenje u alternativnim metodama i tako sam naisla na puno ljudi koje je spasila lchf i paleo prehrana! Zanima me da li imate iskustva sa hidradenitisom i mislite li da lchf moze pomoci u izlijecenju ove kronicne bolesti.. I ako mi mozete odgovoriti koja je osnovna razlika izmedju lchf i paleo prehrane ?
    Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  46. Poštovana,
    na programu LCHF prehrane sam mjesec ipo dana. Prvih dva tjedna unos ugljikohidrata bio je minimalan. Bez voća, bez žitarica, kruha....
    Samo povrće, meso, jaja, riba, ulja,domaći kefir,...
    počeo sam sa 96 kg (184 cm visine), a sada nakon mjesec ipo sam 84,8 kg.
    Interesira me koliko je "normalno" smršaviti? Jel sam izgubio previše kg? Sada mršavljenje ide sporije, al i dalje kili padaju.
    Voće sad jedem (avokado, banane i bobičasto voće u smoothie, orašasto voće).
    Uzimam magnezij, cink i kalcij u tabletama. I od prije mjesec dana uzimam tinkturu od (bijelog) luka.
    Osjećam se odlično. Glad ni ne osjećam, kao što je bilo prije dok sam jeo za doručak peciva, krafne, kruh...
    Ne znam koliko je "normalno" mršaviti s ovim načinom prehrane?

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
    I veliki pozdrav Vama i svim LCHF-ovcima i svima koji će postati :)
    Joško

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako se približavate normalnoj tjelesnoj težini tako se mršavljenje usporava i na kraju zaustavlja. Vjerujem da će tako biti i vama. Ali ako mislite da previše gubite, uvijek možete dodati više UH iz zdravih izvora. Lp!

      Izbriši
  47. Vec sedam mjeseci ne konzumira ni gluteinske ni mljecne proizvode zbog intolerancije. Nisam smrsavila ni kile . Molim za savjet. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ... ali jedeš dosta UH?
      Napiši šta jedeš, koliko ... taj podatak je bitan.

      Izbriši
    2. Jesam da krumpir u kori i rizu pa s necim. Jucer sam se zainatila i skuhala temeljac uz to jela samo meso i salatu. Mislim da sam dobro zamastila. Planiram se strogo drzat pravila. Nisu samo kile u pitanju nego i nadutost umor kronicno mi fali zeljeza tlak mi je nizak. Puno sam ovdje citala. Mislim da ce mi ova prehrana puno pomoci.

      Izbriši
    3. kormpir, riža, nadutost, hronični umor, nedostatak željeza ... onda znaš šta ti je raditi - izbaciti sve žitarice (riža) i pseudožitarice (čak i neglutenske) i skorbne (krompir)
      Sretno

      Izbriši
    4. Krompir i riza nisu LCHF namirnice.

      Izbriši
    5. I jesm evo vec treci dan. Pojacalo mi se mokrenje mislim da sam pocela gubit visak tekucine. Osjecam se ok. Malo fali voce al to je samo u glavi jer glad ne osjecam. . Hvala na podrsci

      Izbriši
  48. Pa nisi isla da smrsas nego da se rijesis i olaksas intolerancije na izvjesnu hranu.
    Posto mi je kristalna kugla na popravci a nove tarot karte nisu stigle pokusati cu sa wodoo pilecim koscicama upoznati te.
    Ovako

    Imas pogresnu/iskrivljenu sliku idealnog izgleda/tezine
    Sto si izbacila gluten/mlijecno ne znaci da mozes orgijati u drugom "dozvoljenom" ili pak da si uopste na LCHF
    Smanji/izbaci korijenasto/skrobasto/voce
    Ne mastis dovoljno i ne pijes dovoljno tekucine
    Slabo spavas i stres ti je veliki
    Analiziraj razinu hormona kao i cjelokupnu krvnu sliku
    Pokreni se i aktiviraj
    Osjeti istinsku glad a ne onu mentalnu
    Baci vagu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imas pravo sve si pogodila i bez kugle. Vadila sam krv kronicno mi fali zeljeza a masnoce su malcice po isene. Nalaze od hormona stitnjace jos cekam. Naime htjela sam reci da mi prehrana bez glutena i mljecnih proizvoda nije pomogla. I dalje sam naduta i nikakva. Jucer sam ozbiljno pocela s lchf prehranom samo sam mozda smazala previse temeljca pa mislim da sam jedva popila jednu casu vode. Jel ima neka granica sta se tice juhe

      Izbriši
    2. Jos me nesto zanima. Nigdje se ne spominje hladno presano ulje od konoplje da li je dozvoljeno

      Izbriši
    3. Nemoj mi samo reci da ces radije pare potrositi pare na fancy flasicu "hladno djevicanskog presanog" ulja umjesto da za te pare uzmes kanticu masla/masti ? Moze slicno ulja u salatama samo ili kao obloge ;)

      Fokusiraj da namirnice biljnog porijekla koje konzumiras budu tamno zelene boje a da bi izvukla maximalno zeljezo iz namirnica koje konzumiras, pijuckaj slane limunade koja ce ti omoguciti unos vitamina C i elektrolita. Vitamin C osobito stimulise aktivaciju zeljeza a sintezu amino kiselina. Neki se zaklinju u vino od malina/kupina da im je popravilo zeljezo no tebi bi to mozda okidalo lucenje insulina pa bi popravila krv ali dobila i kojih 200 grama.

      Posto si tek krenula apstinecija nije nemoguca. Zavisi sta smatras pod temeljcem i koliko povrca stavljas i koje vrste. Kuhana mrkva i korijenasto u temeljcu nije ti trenutno potrebno. U toku kuhanja DA ali samo temeljac pij.

      Zamasti, pij vode, pij slanu limunadu, slobodno po cistom temeljcu,zacini hranu sa cayenom chilly i slicnim namirnicama kako bi obogatila spizu a stimulisala zedj i tako pila vise tekucine.

      Sa obzirom koliko si prije "lchf" "zdravo" jela a to u svom nizu izazvalo nepodnosljivost na izvjesnu hranu, cuda slicne prirode nisu moguca preko noci

      Sretno kako god

      Izbriši
    4. Nije bas da puno trosim na fensi bocice koristim samo za salatu koji put konoplju koji put maslinovo a neki put i laneno za kuhanje i pecenje sam i prije koristls svinjsku mast u juhu odnosno temeljac sam osim kosti na kojima je bilo i dosta mes stavila luk bjeli luk celer i persin posolila i popaprila to povrce nisam jela . Limunadu obicno pijem ljeti a zimi limun cjedim u caj.nisam znala da bi limunadu bilo dobro posolit to cu svakako pprobat a vec dam dodala i kokosovo ulje. Ujutro sam pojela jednu malu zlicicu nataste. Bilo je ok. Meni fino. Pomalo cu povecat dozu. Povrce mi ide. Vise sirovo i ukiseljeno nego kuhano al kako sam izbacila i krompir i rizu i to cu si malo pojacat . Mozda dinstano na maslacu to bi bilo ukusno.ne ocekujem nikakvu promjenu preko noci. Uporna sam i strpljiva vjerujem da mi ovaj nacin prehrane moze pomoc. Puno hvala na savjetima uvazavam svaki

      Izbriši
  49. Postovana, preporuca li se lchf prehrana za dijabeticare tipa1, s obzirom da moraju jesti vise obroka dnevno
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, samo vodite računa da prilagodite dozu inzulina smanjenom unosu ugljikohidrata. Češće kontrolirajte ŠUK.

      Izbriši
  50. Hvala Vam na odgovoru. Makar izbjegavamo przenu hranu, mast, vrhnja,tvrde sireve i sl i krvna slika se popravila dosta. Pa me sad malo strah vratit se na takvu vrstu prehrane.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima puno napisano o mastima i o dijabetesu na ovom blogu, pročitajte, proučite... Nemojte mijenjati prehranu dok niste potpuno sigurni što LCHF znači i dok osjećate strah. Lijepi pozdrav i sretno,

      Izbriši
    2. Bojim se da nisam najbolje razumio recenicu "makar izbjegavamo mast,sireve,vrhnja tvrde sireve"?? Za przenje i pohovanje hrane kontam ali da u mnozini govoris da LCHF-ovci izbjegavaju mast i slicno je odvise ....ono ne znam sto reci...

      Razumljivo je da covjek strahuje vratiti se na 66% UH koje preporucuju dijabeticarima kao i na sve light masnoce u vidu margarina i biljnih ulja. Sa obzirom da silne preradjene skrobove i secere,bez nutrivne vrijednosti a koji dizu krvni secer, nije ni cudo da covjek gladni a onda da se uzima sinteticki insulin kao nadomjestaj prirodnom..

      No osobno znam osobu dijabeticarku koja je zahvaljujuci LCHF i osobnoj primjeni,uspjela smanjiti doze insulina na minimalno, dostici optimalnu tjelesnu tezinu a uz put i zatrudnjeti nakon prijasnjih neuspjelih pokusaja...

      Izbriši
  51. Evo da se malo javim. Danas mi je deseti danlchf prehrane. Izgubila sam pet i pol kila. Vode pretpostavljam. To mi je drago jer sam inace imala problem s nakupljanjem tekucine .pogotovo ljeti .zbog tog sam koji put pila moduretik. Od jucer osjecam slabinu nekako sam umorna i pospana. Dali sam izgubila puno kila za kratko vrijeme. Koliko treba vremena da se organizam privikne na ovaj nacin prehrane. Ne osjecam glad pijem dovoljno juhe zelenog caja vode. Molim savjet

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tegobe su prolazne, a koliko traju je individualno. Kod mene je bilo nekoliko dana

      Izbriši
  52. A nisi se nikad prije toga i na "zdravoj" ishrani osjecala slabo i nemocno?
    Oko pola do kilograma sedmicno je ok, tijelo trosi onu kolicinu koju smatra potrebnom a da zadrzi funkcionalitet i optimalnost organizma. Nemoc i slabost mozes osjetiti zbog gubitka tekucine koji su uz masnocu oko organa pritiskali unutrasnjost. Sad kad organi dobijaju vise prostora i napokon mogu poceti raditi kako su i zamisljeni, dolazi do pada vaskularnog pritiska u organizmu.
    Zasoli, zamasti i zacini hranu i na prirodan nacin vrati pritisak do optimalnog. Apstinencijski problemi mogu potrajati od 14 do mjesec dana u ovisnosti od dosljednosti u novoj ishrani i fizickim aktivnostima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala. Naime sad se osjecam dobro al imam novi problem. Nisam imala stolicu dulje od tjedan dana. Vratilo mi se jedno kilo. Uvela sam ujutro nataste kefir i lan al nakon dva dana jos uvjek nista. Ako neko ima slicno iskustvo ili jos kakav savjet molim da mi odgovori

      Izbriši
    2. Nadm se da je lomljeni lan jer cjeloviti nema efekta cak sta vise zapece jos vise. Sve opet dokazuje da ne pijes dovoljno vode,ne mastis srazmjeno svom spolu godinama i aktivnostima, kao i da je unos povrca minimalan (pogotovo onog sirovog)

      Navece namoci lomljeni lan u vodu i ujutru ga pomjesaj sa kefirom
      Na taste stomak popij pola case mlake limunade
      Prilokom posjete wc gledaj da koljena budu u visini grudi
      Sirove/leso tikvice,kiseli kupus uvrsti u svakodnevne priloge
      Pij dosta vode i zamasti

      Nista neobicno za slicne apstinecijske probleme,jednostavno se organizam i probavni trakt vracaju u normalu nakon godina "zdrave" ishrane gdje je svako praznjenje crijeva bilo izbacivanje nus proizvoda kao i neprovarenih namirnica koje tijelo nije moglo preraditi.. Sad kad se se optimalnije jede, organizam maxinalno iskoristava unesene makronutrijente tako da i nema sta puno ni izbaciti.

      Cek cek, ti ono hashimoto sredujes a sad oko nekih grama se brines?

      Izbriši
  53. Postovani Schnewphie, mislim da me niste dobro shvatili. Muz i ja nismo(jos) na lchf prehrani. Nije ni bila namjera nikoga uvrijediti. Tek pocinjem citati i istrazivati o lchf. Imam muza koji je dijabeticar od svoje 3 g (sad ima 36) pa trazim najbolju prehranu za njega.
    Eto, hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super onda, na pravom ste blogu ali pogresnom clanku

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/p/lchf-i-zdravlje.html

      Izbriši
  54. Pozdrav! Jako sam nezadovoljna sa sobom-imam 25 god,visoka 160cm i 56-57 kg.Imam problem sa napuhanosti i rekla mi je doktorica da mi smeta ili laktoza ili gluten-laktozu sam izbacila i pila Linex forte da malo to ublaži o.k je ali opet to nije to.Smeta mi jako višak kože nakon drugog poroda jer je razlika samo godinu dana između klinaca pa je moja koža ostala,nadam se da će s vremenom otići.Vježbam jednom tjedno na trx-trakama i kod kuće svaki dan ili svaki drugi po pola sata-do sat vremena.Sve sam probala od čaja za mršavljenje uz malu dijetu i tu sam pala na 52 kg i opet se vratila na ovo-57.Herbalifeov shake i pet obroka dnevno-svi preporučuju što češće jesti to bolje više obroka a ne kao pretrpati se u dva-zbunjena skroz??Voljela bih probati lchf prehranu ali mi malo teško pada ona treća zabrana svih namirnica pogotovo voća-zašto???? Voljela bih skinuti još koju kilu,centimetre na svim dijelovima tijela :) i naravno kožu.Svaki savjet je dobrodošao :-) HVALA svima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Par pitanja prije nego sto se krene za savjetima

      Da li si insulinski irezistentni ektomorf ili pak kombinacija endo/mezomorfa sa metabolnim sindromom?
      Povijest slicnih simptoma u obitelji ? Smatras li da imas realnu sliku svog izgleda i sta smatras da je tvoja optimalna tezina za funkcionalan zivot? Da li mozes bez mucanja i zastajanja izgovoriti prvih pet sastojaka potrosenih shakeova? Imas vremena svakih 3 sata si spremati konkretne domace obroke? Gdje si na ovom blogu nasla da je ZABRANA svih namirnica a pogotovo voca?

      Unaprijed zahvaljujem i LP

      Izbriši
  55. Procitala sam i to, hvala.
    Nastavljam dalje :)

    OdgovoriIzbriši
  56. Pozdrav Anita,
    Trebao bih jedan savjet. Naime u zadnje vrijeme sam počeo osjećati kao neko peckanje u području jetre, ponekad. Ne znam je li moguće da je LCHF nekako utjecala na pojavu toga jel sam taman u to vrijeme se prebacio na LCHF (i super mi je ta prehrana :) ).
    Stvarno ne znam jel sam možda malo pretjerao s mastima ili što!? Uglavnom još nisam išao na nikakve preglede jer to nije konstantno peckanje i ne čini mi se ništa strašno, ali svejedno sam malo zabrinut. Probat ću malo smanjit masnoće, kave, i sl. pa ću vidjet kako ću se osjećat. Možeš li mi molim te preporučini neke namirnice koje su dobre za jetru a ne izbacuju me iz LCHF.
    Svaki savjet i komentar je dobrodošao....hvala! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moguće je da su žučni kanalići u jetri začepljeni nečistoćama, a kako prilikom konzumacije veće količine masnoće dolazi do jačeg protoka žuči kroz kanaliće, to može pokrenuti nakupljenje nečistoće, pijesak, kamence... Pokušaj ne pretjerivati s masnoćama i jedi puno povrća. Mislim da su za jetru dobri čajevi od maslačka i sikavice, a mnogi ljudi rade i "čišćenje jetre" uz pomoć maslinovog ulja i soka grejpa, čime se, navodno, pročiste žučni kanali u jetri i žučna kesica.

      Izbriši
  57. Poštovana Anita! Hvala Vam unaprijed na Vašem vremenu i čitanju ovog komentara.
    Rado bih si pomogla i prešla na LCHF način prehrane, no, budući da imam priličan broj poremećaja u tijelu zanima me da li bi to bilo poželjno.
    Na žalost moji poremećaji su SLE,APS,Epilepsija,smanjen rad jedinog bubrega na 29%,visoki tlak, nesanica,PTSP, bronhijalni spazam, ne prihvaćam gluten niti laktozu.,kronični nedostatak željeza, kalcija i vitamina D.
    Veselim se Vašem odgovoru i zahvaljujem unaprijed!
    Sa poštovanjem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je, ali ne mogu davati savjete kraj toliko ozbiljnih zdravstvenih problema :(

      Izbriši
    2. Kad ste bili toliko spremni napisati o bolesti,rado bih znao cime se i kako hranite uprkos saznanju da ste gluten i laktoz intolerantni. Laicki googlajuci vasa stanja sve proizilazi da se radi o genetskim autoimunim bolestima, znaci nista za sto ste prvenstveno odgovorni, osobno , do vec prehrambenim i genetskim nasljedjem stekli.

      Izbriši
  58. Pozdrav gospođo Anita. Nešto bih Vas pitala i bila bih Vam jako zahvalna na odgovoru. Recite što bih čovjeka moglo mučiti ako se od ama bas svega napuhuje-od čaše vode pa na dalje? Hvala Vam i lijepi pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  59. A jel tu ima bilo kakve pomoći da se tako ne osjećam? To mi je tak grozno i fizički i psihički :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/12/ibs-sindrom-iritabilnog-crijeva-uzroci.html
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/01/ibs-sindrom-iritabilnog-crijeva-2-dio.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/03/imate-li-balon-u-stomaku.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2015/02/napuhan-trbuh-i-uz-paleo-lchf-prehranu.html

      Izbriši
    2. Dok postoji volja i zelja, stvoriti ce se i mogucnosti. Pocni sa iscitavanjem clanaka i komentara a ostalo ce doci po sebi. Na kraju krajeva preuzmi odgovornost za svoje zdravlje i rezultati nece izostati.

      Izbriši
  60. Poštovana Anita,
    potaknuta pozitivnim iskustvima u svojoj blizini s LCHF prehranom, prije 8 dana sam i sama započela s LCHF, radi mršavljenja 3-4kg. Posljednje dvije godine se redovito bavim rekreativnim dugoprugaškim trčanjem, a već treći dan LCHF prehrane mi se javio problem s umorom u mišićima ruku i nogu - lagani bolovi i slabost, kao da sam obavljala teške treninge, a nisam, nego uobičajene. Umor se javi čak i kod penjanja na samo nekoliko stuba. Gotovo svaki dan popijem magnezij istog kojeg koristim zadnjih pola godine. Što se to dogodilo s mojim mišićima pa bole? Ruke su mi se dosta već stanjile, noge ne baš jer sam kruška tip. Očito nešto krivo radim kada osjećam umor pri malim naporima i to traje već 5, 6 dana, ne smanjuje se. Moja pretpostavka je da eventualno nedovoljno povrća jedem, masnoće i proteina čini mi se dosta unosim, a dosad u životu sam jela puno voća, žitarica i slatkiša. Imate li možda sličnih iskustava? Osim tih poteškoća, promjena mi paše.
    Hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da si sama sebi dala odgovor, pretjeranost u zitaricama je ulijenila tijelo da skrbi dovoljne kolicine magnezija iz ostale hrane. Vecina zitarica jeste bogata magnezijom no isto i jos vise glutenom i skrobom.
      Pij dosta vode, zasoli limunadu i ne vise od sake sjemenki/orasastog dnevno. Odvise si malo na izvornoj ishrani da bi godine zlostavljanja organizma prosle preko noci
      Sretno

      Izbriši
    2. Hvala, Schnewphie, znači do nedostatka magnezija kažeš da je. Ja sam sumnjala u nedostatak glikogenskih zaliha, ali kad se ne razumijem. Nešto je bolje sad. Javim se, nadam se sa samim pozitivnim 'efektima'!
      Lijep pozdrav!

      Izbriši
  61. pozdrav svima. danas se javljam jer želim nešto podjelit sa svim početnicimakoji imaju neke sumnje o konzumiranju više masnoče., naime ja sam na ovom načinu prehrane od 03. 02. ove godine inakon 5 tjedana sam mislila ako smanjim kalorije da ču više mršavit. kako nisam imala šta srezat osim masnoča, smanjila sam njih. nakon 2 dana odma su se vratile dve kile. trebalo mi je tri dana da se ponovo dovedem u red. sad nakon 7 tjedana imam 9 kg manje i prezadovoljna sam, stvarno je istina ako konzumirate malo ugljikohidrata, masnoće potiču mršavljenje, i ne samo to, nokti rastu kosa manje otpada više energije, ljepši ten...... ja sam si dokazala, i mislim da krompir i ostale namirnice koje su me godinama uništavale neče u moja usta. puno sreče svima

    OdgovoriIzbriši
  62. Draga Anita, voljela bih nesto vise znati o prolaznim tegobama. Vec od pocetka sijecnja se hranim po LCHF ali mozda ima mjesec dana da poslije bavljenja sportom i to samo dok pijem vodu - ta voda ima grozan metalni okus. To poslije prodje i zaista je samo vezano uz sport. ne bi li te tegobe trebale biti prosutne samo u pocetku? Hvala najljepsa. Jelena

    OdgovoriIzbriši
  63. Postovana,
    vec neko vrijeme citam o lchf nacinu prehrane i bila sam nedavno na vasem predavanju u Splitu.
    Vidim da se dosta govori o mrsavljenju. Medutim, mene zanima zdravo debljanje (da to tako nazovem).
    Voljela bih dobiti koji kilogram ali na zdrav nacin, jer na mojih 170cm i 52kg ipak treba jos malo. Takoder imam problema s hormonskim disbalansom, a ne zelim piti sinteticke hormone, vec bih ih pokusala uravnoteziti prehranom.
    Mozete li mi bar malo pojasniti primjenu lchf prehrane u ovom slucaju?
    Iznimno zahvalna,
    Ana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postovana Ana

      Sa obzirom na navedene mjere, vi ste ektomorf ("sitne" gradje i kostiju) a sa obzirom na kilazu vasi skeletni misici su insulinski rezistetni (ne reagiraju na insulin i nemaju dovoljno glikogena da bi se misic indirektno hranio).

      Sa obzirom na cinjenicno stanje preporucio bih za trening baziran na slobodnim tegovima i da u velikom luku izbjegavate kardio vjezbe... Naime vjezbanje sa "sipkom" vise tjera misice na obnovu i jacanje a samim time vise glikogena da ih hrani...Kardio ili slicne vjezbe samo vise crpe i vec male zalihe energije u misicima te tako postizete neznatne ili zanemarivo dobijanje na kilazi... Znaci tezak trening 3x sedmicno i ne vise od 30 do 45 minuta po treningu.

      Glede prehrane, vi bi slobodno mogli uvesti vise korijenastog povrca (mrkva,cvekla,cicoka) i bezglutenskih skrobnih izvora (batat),uz svaki obrok,zamastiti vise i kad mislite da je dovoljno. Smeta li vam puno masnoce odjednom, rasporedite u vise manjih obroka, pogotovo obratite paznju na obroke prije i poslije treninga da budu bogati gradivnim materijalom za misice (bjelancevine).

      Kako ce te vec osmisliti obroke je individualna stvar, ovisna od pristupnosti namirnica,broju i intezitetu treninga.
      Kad pocnete prakticno primjenjivati lchf sve ce doci na svoje... Niko jos od zdrave hrane i fizicke aktivnosti nije obolio vec naprotiv vratio optimalno zdravlje u svakodnevni funkcionalni zivot..

      Sretno, strpljivo i uporno samo naprijed

      Izbriši
  64. Poštovana,
    podržavam ovaj način prehrane i to u redu kad imate u dvorištu kokice, piliće, purice, kravicu koju ujutro sami pomuzete i koja je hranjena sijenom itd. itd. ali većina nas to ne može sebi omogućiti. Ponekad je moguće nabaviti domaće svježe meso, ali najčešće je to nemoguće u svim dijelovima godine pa ste opet prisiljeni kupiti meso iz uvoza koje je puno hormona, a životinje tovljene svim i svačim- u najboljem slučaju pravim žitaricama. Pitanje je koliko korisiti ima naš organizam od mesa punog hormona. Pitanje je kako te žitarice koje životinje konzumiraju utječu na kvalitetu mesa jel se gluten i dalje prenosi ili on nestaje u tom lancu ? Ako se i nabavi domaće meso onda se to mora zamrznuti. Kakva je korist od zamrznutog mesa koje stoji u zamrzivaču par mjeseci. Što se tiče domaćeg mlijeka krava koje su na ispaši, nisam dovoljno hrabra piti takvo sirovo mlijeko. Zanima me ako se to mlijeko prokuha jel ono u istoj kategoriji kao i kupovno pasterizirano mlijeko ?
    Želim reći, preporuke su izvrsne, ali problem je što su jako teško provedive u praksi...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno, ne znam kako bilo što promijeniti na bolje u životu, ako ste tako negativni i sumnjičavi. Tri godine se hranim na lchf način, naravno, teško nabavljam neke namirnice, ali puno lakše, nego u početku. Sad već znam gdje ih i tko ima. Nisu sto posto organske, ali su većinom domaće. Zdravlje mi se kompletno popravilo u tom vremenu, znači, hrana je u redu, čak odlična.
      U pravu ste, no, treba biti pozitivan, tada će Vam rješenja početi dolaziti sama od sebe. Počet ćete tražiti dobru hranu, ljudi će za to znati i jednostavno vam pomoći. Tražimo li sto posto, teško da ćemo uspjeti u tome. Ja sam zadovoljna sa 80 %.
      Domaće mlijeko možete prokuhati i to nije isto kao pasterizirano mlijeko. Možete od sirovog mlijeka raditi domaći kefir pa njega piti, isto tako mlijeko uopće ne trebate konzumirati, kao ja, recimo.
      Zašto biste meso zamrzavali na par mjeseci? Kupite manju količinu. Ja kupujem domaće piliće, zamrznem ih, naravno, no, ne stoje mi u zamrzivaču par mjeseci, možda par tjedana.
      Bitno je da imate volje za promjene na bolje.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  65. Lijepi pozdrav svima :)
    Ja vas molim pomoc i savjet..
    Naime godinama se borim s pretiloscu, cijelu osnovnu i srednju skolu, sada mi je 23 god.
    Prije dvije godine sam promijenila skroz nacin zivota i prehrane i uspjela skinuti 20 kg, sto joa uvijek nije dovoljno.
    Zadnjih 3-4 mjeseca sam na postenom LCHF-u, gdje se stvarno svega pridrzavam i zadnjih mjesec dana sam izbacila mlijecno..
    Moji problemi su jako losa probava , konstantna naduost koja vec boli, i doslovno nepomicanje vage a ni cm s obzirom na nadutost..
    Dijagnosticirana mi je inzulinska rezistenpila siofor ali prehranom se sve dovelo u red vise ne pijem.
    Tu je i IBS.
    Dorucak je BP kava. (Pokusala izbacit ali jedino s tim funkcionira probava)
    Rucak je riba ili meso s tikivicama, spinatom i salatom plus juha temeljac
    Vecera vecinom nista ili ponekad trecina kolicine rucka ili jaja.

    Grijesim li negdje?
    Svaki komentar i pomoc je dobrodosla.
    Hvala unaprijed.
    Pozdrav, Naduta

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A koliko vode pijes dnevno? Zelene salate ? Solis li dovoljno?
      Kad si zadnji put provjerila hormonalni status?
      Smatram da ne pijes dovoljno vode a i da nedovoljno nutrivno jedes.
      Zamijeni rucak za veceru, a ujutru prije BP popij mlaku limunadu sa prstohvatom soli
      Smanji ili izbaci papriku,paradajz i slicne namirnice sa neprobavljivim vlaknima.
      Izbaci vagu i koristi krojacki metar ako ti je do omjera..Fizicka aktivnost nije na odmet pogotovo one koje jacaju karlicne misice i odrzavaju "uvucene" stomacne misice..Znaci osnovne vjezbe za jacanje misica

      Sad do duse i zavisi kako ti skupljenu informaciju o LCHF i prakticno primjenila/primjenjujes..

      Izbriši
    2. ... i istraži koja ti namirnica smeta. Vjerovatno unosiš neku namirnicu koja te napuše, i znam iz ličnog iskustav, ta napuhanost bude 1-2 dana.
      Jesi li isčitala ovaj tekst:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2015/02/napuhan-trbuh-i-uz-paleo-lchf-prehranu.html

      Ja sam otkrila da mi neko povrće koje nije ni na jednom spisku FODMAP namirnica smeta.

      Izbriši
  66. Hvala vam lijepa Leftie i Mimo..
    Ova riječ nutritivno me potaknula na razmišljanje i ponovno čitanje , skužih da je u mom jelovniku zaista premalo masnoća, i ipak premalo povrća, a meso sam počela vagat po Anitinim primjerima jelovnika..
    i vec se osjećam puno bolje, probava se pokrenula , i 1,5 kg je otišla.. , nadutost je prisutna još malo ali to tu i tamo riješim Espumisanom..
    Što se tiče FODMAP namirnica već sam ih nedavno izbacila jer me karfiol i brokula unište.. luk i češnjak mi isto smetaju, ostalo je ok. vode pijem preko 2 litre, stalno me traži i baš mi paše, nadam se da se ne može pretjerat :)
    vježbam 3 x tjedno i kad stignem dodatno se krećem..

    nadam se da sam sad pronašla svoje najtaman količine i vrste hrane.

    Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih da ti kvarim ugodjaj ali Espumisan pokusaj izbaciti... Navecer pred spavanje uzmi jusnu kasiku psilijuma u 1 dcl kefira a istovremeno za ujutru natopi lomljenog lana.. Znaci psilijum navecer a ujutru lomljeni lan i prije jela slana i mlaka limunada. For God sake gledaj obnoviti crijevnu floru, dosta temeljca,kiselog kupusa i vode..Prilikom praznjenja crijeva gledaj da ti koljena dodju u otprilike visine grudi, znaci stolicicu ili naopakoo okrenutu kantu pod noge..Cini cuda za optimalno praznjenje donjeg crijevnog trakta..
      Sretno kako god

      Izbriši
  67. Hvala vam Leftie na ovim prakticnim savjetima.

    OdgovoriIzbriši
  68. Poštovana,

    vidim da je na popisu zabranjenih namirnica leća, grah, bob i još neke namirnice koje su izuzetno zdrave pa sam malo zbunjen. Da li je to generalni LCHF stav ili samo faza skidanja kilograma?

    OdgovoriIzbriši
  69. Draga Anita, 3 tjedna prakticiram ovaj režim prehrane, i ne uspijevam držati preporučenu dnevnu količinu masnoća i čini mi se da zbog toga malo i stagniram. Počela sam postepeno uvoditi masnoće, međutim i nakon 3 tjedna još uvijek mi teško sjedaju :( , mislila sam da ću se dosada već naviknuti. Maslinovo ulje znam da nemogu koristiti, ali koliko još da pregrmim netoleranciju na masno ? Hvala, Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  70. Prehrana za preporučiti svima sa viškom kg., NE pridržavam je se čitave godine ali sam skinuo oko 20 kg u dve godine. Treba samovolja i upornost !

    OdgovoriIzbriši
  71. Postovana...prije 2 god operirala sam zeludac mini gastric bypass zbog pretilosti i smrsavila cca 60 kg. S obzirom da sada jako tesko probavljam ugljikohidrate razmusljam o ovom nacinu prehrane. Ne znam da li ste upoznati sa MGB operacijom i da li je vec netko nakon te operacije isao na ovaj rezim prehrane pa molim za savjet. Lp

    OdgovoriIzbriši
  72. Pozdrav
    imam problema s gastritisom i refluksom žuči u želudac, što je rezultiralo malim izborom hrane i mršavljenjem a ionako sam mršava. Da li vas mogu negdje kontaktirati da mi date koji savjet više ili ovako preko ovog bloga? Nažalost sad se hranim najviše s ugljikohidratima, jer je najgore na poslu gdje moram svako malo jesti zbog želuca a ugljikohidrati su najjednostavnije rješenje za to.
    imate li kakav prijedlog kako početi, jer masno mi ne odgovara a niti svježa hrana nažalost, pa to znatno smanjuje izbor namirnica
    hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  73. Draga Anita, od pre skoro 3 nedelje sam se prebacila na LCHF prehranu, na to sam se prvenstveno odlucila jer imam veliki visak kg koji mi uzasno smeta, oko 50 kg viska, a imam 32 godine. Moram priznati da mi je ova "dijeta" do sada najlakse pala jer nisam gladna i redje jedem nego pre. Medjutim, tezina mi je ista, ni makac ni gore ni dole :-( teze mi je da pijem vise vode posebno u zimskom periodu kada nisam toliko zedna i znam da je ne pijem dovoljno. svaki drugi dan pravim LCHF hleb od ovsenih mekinja, jaja, pavlake i praska za pecivo ili sode bikarbone, zavisi kad sta imam. Taj recept sam slucajno nasla na sajtu coolinarika, ali ovde nisam naletela na takav hleb. Ako vec treba vecu kolicinu kg da skinem, da li uopste smem da ga jedem? I da li ima granica do kad treba vecerati, jer ja obicno radim posle podne i na poslu ostajem do 22h i uglavnom mi je veliki problem da veceram oko 19:30-20:00 kad je neko normalno vreme za to. Unapred hvala na odgovoru, blog vam je izuzetno interesantan sa puno korisnih informacija.:-)

    OdgovoriIzbriši
  74. Poštovana, molim vas da mi odgovorite da li se ova dijeta može primjenjivati i kod osoba koje su na hormonskoj terapiji (blokator estrogena - lijek anastrozol, koji se primjenjuje 5 godina nakon operacije i terapija protiv karcinoma dojke)? Naime, tijekom kemoterapija naglo sam se udebljala budući da su se kao predmedikacija kemoterapija koristili i kortikosteroidi. Nakon što je kemoterapija završena višak kg mi je i dalje ostao te me sad čeka vraćanje u normalu i po mogućnosti u moju staru garderobu koju sam za 1 do 2 broja prerasla. Nakon svega trebam i 5 godina uzimati lijek anastrozol koji je blokator estrogena, a koji u sebi sadrži laktozu. Zanima me da li bi LCHF prehranom mogla smanjiti višak kg te da li me navedeni lijek anastrozol može ometati u tome? Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  75. Najbolja promjena u mom životu je prijelaz na LCHF... Studiranje i sport mi bruje energijom. Živili!

    OdgovoriIzbriši
  76. Može odgovor? A šta je s batatima? Nisam ih skužila da se uopće spominju i tekstu pod namirnice? Kao ugljikohidrati da, ali namirnice koje su dozvoljene ne?

    OdgovoriIzbriši
  77. Postovana,
    Imam visak kila (trenutno imam oko 108kg), PCOS I inzulinsku rezistenciju I pridrzavam se vase ishrane. Pomogla mi je mnogo, nemam napade lude gladi, smanjila sam Gluformin tablete I osjecam se mnogo bolje. Lagano se I kile tope.
    Ono sto mene zanima je: 3X sedmicno imam aerobni trening (Zumbu)I zanima me da li trebam unositi nesto nakon treninga za oporavak organizma? Do sad sam pila limunadu bez secera a na vasem Blogu sam pronasla tekst koji govori da se treba piti mlijeko za oporavak. Shvatila sam da se to odnosi na sportase koji imaju anaerobne treninge? Ili tako trebam I ja? Inace sam izbacila mlijeko I UH u potpunosti.
    Hvala na odgovoru,
    Mirjana

    OdgovoriIzbriši
  78. Draga Anita,

    Već mesec dana sam na LCHF ishrani jer imam insuilnsku rezistenciju. Za tih mesec dana sam skinula nekih 7kg (imam oko 15kg viška) i stala sam na toj kilaži. Veoma sam smanjila unos UH (gledam da se držim Zelene Kure). Naime, počela sam uzimati pre nekih nedelju dana B vitamine zbog kičme i ishrane nerava, ali sam prestala jer znam da debljaju. Šta ti misliš o tome i koje u namirnice koje u sebi sadrže B vitamine (tačnije B1 i B6)? Drugi problem je što baš dugo vremena imam zatvor, i retko i pomalo idem u WC na veliku nuždu. Pijem kefir svakog dana za doručak uglavnom, uz to sam i dodala čaj za probavu, ALI NE DELUJE ništa. Teško mi je što ne mršavim, ali mi je teže što nemam regularnu stolicu. Molim te, pomozi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Ivana,

      Ja dan obicno pocnem sa uzimanjem nekog voca (mada to Vama verovatno ne odgovara zbog restrikcije UH) i to mi prilicno regulise probavu. Ponekad za dorucak popijem sejk koji pravim od kefira, kokosovog brasna, semena lana, tu jos ubacim i cimet, kurkumu, djumbir, a moze da se ubaci i jos stosta od semenki i zacina. Posle toga obavezno moram u WC. :-)

      Izbriši
  79. Recite mi o povremenom uzimanju krumpira u prehrani. Naime krumpir je uzgojen u vlastitoj bašći. Ja ga inače osobno obožavam i volim na sve načine najviše kao pire krumpir ili ispećen u pećnici sa piletinom. Bila bih zahvalna na odgovoru znam da on ne spada u LCHF dijetu, al ja ga jako volim.

    OdgovoriIzbriši
  80. Sve cinjenice koje ste izneli zaista idu u prilog tome da je ovakav nacin ishrane zdraviji od tzv. normalne ishrane. I sama sam primetila da kada pojedem jaja za dorucak, to me duze drzi sitom. Jedino se voca nikako ne mogu odreci jer tradicionalno pocinjem dan nekom vockom, najcesce pomorandzom. Ipak, zanima me Vase strucno misljenje u vezi sa cinjenicom da je 90% Azijata vitko i prilicno su mladoliki i u poznijim godinama (a samim tim, pretpostavljam, i zdravi) iako se njihova ishrana zasniva na rizi. Kako to objasnjavate?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne jedu toliko pšenice, glutena i šećera kao zapadnjaci, jedu manje, više se kreću, jedu nutritivno bogatiju hranu, kuhaju, ne jedu junk food, koriste životinjske masnoće za pripremu hrane itd. No, i Azijati koji prihvaćaju zapadnjački stil sve više pate od debljine.

      Izbriši
  81. Poštovana Anita želela bih rešiti problem viška kg koji su mi ostali posle trudnoće lchf ishranom ali ne znam kako da je uklopim sa postom sredom I petkom koji je na vodi, znači ne koristi se nikakva masnoća I riba... Da li imate neki savet, predlog...? I da li mislite da bi mi usporilo ili zaustavilo mršavljenje ako bih ta dva dana sedmično uz povrće jela I nešto sezonskog voća? Unapred hvala!

    OdgovoriIzbriši
  82. Poštovana,na Lchf prehrani sam desetak dana i uspijela sam skunuti 4 kg, ne jedem voće, slatko ni ugljikohidrate. Imam probleme koji me ometaju u svakodnevnim obavezama, a to su:Blage vrtoglavice u zadnjem dijelu glave, nedostatak snage i bolovi u mišićima. Do prelaska na novi način prehrane sam se dobro osjećala.Pomozite, možda nesto krivo radim, LP Maya

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maya,
      Kod prelaska na LCHf ili ketogenu prehranu, naglo se gubi voda iz tkiva, na taj način i soli. Kilogrami koji ste izgubili su uglavnom voda i soli iz tkiva. Potrebno je uzimati nešto veće količine soli (nerafinirane), magnezija i kalija. Kalija ima u povrću, npr., cvjetači, brokuli, blitvi, ali i u avokadu. Nagli prelazak na LCHF se zbog tog gubitka soli ne savjetuje, već postepeni u roku od nekoliko tjedana.
      Za bolove u mišićima također je krivac gubitak soli. Možete s dodatnim magnezijem to poboljšati, ja uzimam otopinu magnezijevog klorida u vodi.
      Vrtoglavice su također povezane sa soli, uglavnom je gubitak natrija krivac, možda vam je i tlak naglo pao. Ja sam svoj niski tlak regulirala s dodatnom soli, uglavnom himalajskom i morskom (nerafiniranom). Ujutro je dobro uzeti žličicu soli u čaši tople vode, ja dodam i magnezij, tako da imam koktel soli. Ako Vam za kojih 20-ak minuta razina energije poraste, znači da Vam nedostaje soli.
      Ispočetka, kad napravite promjenu u prehrani, normalno je da se ne osjećate dobro, to može potrajati tjednima, tijelo se treba priviknuti, a i iscjeliti, polako, svaki oštećeni dio. Treba imati strpljenja.
      Poz, sanja B.

      Izbriši
  83. Poštovana Sanja, hvala na komentaru. Već sam se uplašila da nije šta ozbiljnije. Magnezij kupite u šumecem obliku ili? Imam i himalajsku sol, konzumirat ću je također ��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana Maja, kupujem magnezijev klorid u kristalima, dolazi i pod nazivom nigari. Na litru prokuhane vode stavi se 33 g kristala, to su 3 jušne žlice, promiješa i ulije u staklenu bocu. Pije se pola dl dnevno, odnosno pola od pola dl ujutro i tako navečer. Ja sam svoju dozu povećala prije 2 mjeseca zbog bolova u palčanim zglobovima. Prije toga sam ga pila oko 4 godine. Pretpostavila sam da će se bolovi umanjiti, što se i dogodilo. Možda će trebati i nekoliko tjedana da uklonite bolove, možda i nešto veću dozu. Kad sam prestala uzimati mg klorid, prije oko dvije godine, svi bolovi koje sam prije imala su se vratili (u rukama, laktovima naročito, tabanima, što mi je i hodanje onemogućavalo). Mg klorid djeluje na crijeva i nije za svakoga, no, ja ga odlično podnosim. Ako napravite magnezijevo ulje, možete ga koristiti izvana.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  84. Poštovana Anita, obzirom da mi je dijagnostifikovan metabolički sindrom glikogena, koji ni sama baš najbolje ne razumijem, (nešto apsorpcija glukoze i fruktoze, nemam nikakvu terapiju i dr mi je rekao da normalno jedem, imam 33g,visina 162, tešina 66kg) da li mi preporučujete ovu hrstu ishrane, obzirom da želim da smršam. Inače svakodnevno jedem dosta uh, slatkiša. Unaprijed zahvalna!

    OdgovoriIzbriši
  85. pozdrav... nakon nekih 2 i po mjeseca držanja ispod 50g UH izgubio sam nekih 15 cca i sad imam 86 na 189 cm visine i to je to što se tiče gubitka kila - križa ne bole, lakše se krećem - sve skupa jedan kroz jedan. Zanimalo bi me na koji način i do koje granice vratiti UH u prehranu, a da ne utječe na kilažu. Jer ne bih želio više mršavjeti, a naravno ni ponovo se debljati. (od listopada ću početi i 3 puta tjedno plivati po pola sata, što je nekih 300-400 kalorija po terminu)
    Zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav! Isto ovo pitanje mučilo je dugo i mene, bio sam pao na svega 4 kg manje od ciljane težine i nikako nije išlo prema gore. U ovoj finoj regulaciji pomogle su mi dvije namirnice: punomasni tvrdi sirevi i kikiriki u ljusci. Sve je, naravno, individualno, ali cca 20 dag kikirikija dnevno i/ili jedna kriška ovakvog sira, osobito ako se pojede neposredno nakon fizičke aktivnosti, nježno vraća pokoji previše izgubljen kilogram, a ne utječe ni na kakav povratak lošim starim navikama.

      Izbriši
  86. Postovani,neznam dali je ovo pitanje za ovu stranicu ali nadam se da cete mi moci odgovoriti.
    Svugdje pise sto ne jesti kod povisenog kolesterola i triglicerida.Zanima me sto jesti kada vrijednosti nakon dijete i izgubljenih kila dodju u normalu?Mogu li povremeno jesti mlijecno,masnocu,meso?Slatko?
    Imam 29god,ukupni kolesterol mi je bio 5.6,a trigliceridi 1.7.Mjesecima sam na dijeti,skinula sam 30kg.Na ovaj nacin zivota nisam navikla i ako cu tako morati uvijek bolje da me nema ili da pocnem piti statine jer sam potrosila brdo novaca na ribe,integralne i druge proizvode,orasaste plodove.U neku ruku nije mi problem se zdravo hraniti jer veliki dio zivota pokusavam jesti zdravije,ali sada sam u krizi jer mi jednostavno fale kolac,pizza kava sa slagom i slicno.

    OdgovoriIzbriši
  87. Poštovana,
    o ovoj LCHF prehrani saznala sam od moje sestre koja je smršavila 26 kg u pola godine. Nije se mučila s gladi i bolje se osjećala. Sada sam i ja, na ovoj prehrani i izvrsno se osjećam. U mjesec i pol dana smršavila sam 13 kg. Nastavljam dalje. Imam više enegije i uživam u kupovanju nove odjeće.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  88. Poštovana,
    koji magnezij preporučate?
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  89. Pozdrav!

    Moj problem je sljedeći - ja sam se rodila krupna i više manje sam uvijek bila krupna, osobito donji dio tijela (noge) jer sam niska. Prije sam se puno više kretala pa sam recimo debljinu držala pod kontrolom, iako nikad nisam bila vitka. Unazad dvije godine sam se jako udebljala i napokon shvatila da to tako ne može i postupno počela izbacivati neke namirnice - slatko, bijelo brašno, šećer (čak ni u kavu više ne stavljam pola male žličice kao prije), mesne prerađevine (paštete, salame). Bez toga mogu i odgovara mi. Ujutro obično jedem neko voće, zobene, malo nekih sjemenki, jogurt/kefir. Međuobrok skoro nikad nemam jer mi se ne da razmišljati što bih jela, ručak povrće i meso, ali ponekad i krumpir (iako ga ja zapravo baš ne volim), nekad riža, nekad grah, grašak... večera najčešće sama salata ili s dodatkom nekog sira, posni ili dimljeni od kumice s placa ili koji god. Pijem puno vode, puno, puno više nego nekad kad sam znala bit na 2 deci cijeli dan, užas.
    Moj problem je zapravo što mi jaja nekako ne pašu, osjećam se umorno kad ih doručkujem i teže odrađujem svoj trening. Od ostalih namirnica mi eventualno smeta neki jogurt, iako ni to u zadnje vrijeme. Kako da uopće otkrijem što mi smeta od namirnica kad me ništa ne napuhuje, nemam žgaravice i slično?
    Pitam jer se nastojim zdravije hraniti, riješiti se ovog masnog tkiva, a metar i vaga stagniraju unazad mjesec dana i to me nervira...

    OdgovoriIzbriši
  90. 16 kg u 2,5 mjeseca ... LCHF all the way...

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.