utorak, 19. listopada 2010.

Kako nas "zdrava” i ”uravnotezena” prehrana dovodi do debljine


Prema sluzbenim prehrambenim smjernicama zdrava prehrana se treba sastojati 60% od ugljikohidrata (iz kruha, krumpira, zitarica, tjestenine, rize, voca, povrca). Stalno nam se tumaci razlika izmedju ”brzih” i ”sporih” ugljikohidrata pa nam se savjetuje da smanjimo potrosnju secera i bijelog brasna ali da povecamo potrosnju cjelovitih ili integralnih zitarica i voca koji su kao "spori" pa su time "dobri". Medjutim, ono sto zdravstveni autoriteti ili kriju od nas, ili ni sami ne razumiju jest slijedece: Bez obzira odakle ugljikohidrati dolaze, iz secera, kruha, krumpira, tjestenine, pahuljica, ili voca  – oni postizu potpuno isti efekat u nasem tijelu kao i najobicniji secer. 

Svi ugljikohidrati se probavljaju vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta, i razgradjuju se u osnovne molekule secera. Skrob iz zitarica, bilo rafiniranih ili cjelovitih, sastoji se od ciste glukoze.  Ovo znaci da ubrzo nakon ”zdravog” i ”uravnotezenog” obroka bogatog ugljikohidratima, naglo raste razina secera (glukoze) u krvotoku. Visoka razina secera u krvi je vrlo opasna, pa gusteraca brzo proizvodi velike kolicine hormona inzulina koji treba da ukloni visak glukoze iz krvotoka. Mala napomena: masnoca iz hrane ne podize secer u krvi niti djeluje na izlucivanje inzulina! Ovo je vazno zapamtiti jer je inzulin glavni cimbenik spremanja masnih zaliha odnosno dovodi do debljanja. Kako masnoca ne izvlaci inzulin u krvotok, tako masnoca iz hrane nikako ne moze dovesti do spremanja masnih zaliha odnosno debljanja, osim ako se uzima zajedno sa secerima. Onaj tko vam tvrdi da jedenje masnoce dovodi do debljanja jednostavno ne razumije kako tijelo funkcionira.

Inzulin uklanja glukozu iz krvotoka. Prvo se jedna kolicina pretvara u glikogen koji se sprema u jetri i u misicima, ali samo ogranicena kolicina glukoze se moze spremiti na ovaj nacin dok se sve ostalo pretvara u masnocu i sprema u obliku masnih naslaga kao rezerva energije. Ovo je nacin kako se zahvaljujuci obrocima bogatim ugljikohidratima debljamo. Slijedeci problem je to sto kad se razina glukoze u krvotoku spusti na normalu otprilike 90 minuta nakon obroka, razina inzulina je jos uvijek visoka i nastavlja i dalje uklanjati glukozu iz krvotoka i slati je u masne stanice. Rezultat je da secer u krvi pada ispod granice normale sto mi onda osjecamo kao glad koju onda najcesce utazujemo novim porcijama ugljikohidrata, sendvicima, keksima ili slatkisima i na taj nacin zapocinjemo cijeli proces ispocetka. I tako se debljamo istovremeno dok smo gladni!

Slijedeci veliki problem je sto inzulinska rezistencija uzrokovana konstantnim visokim razinama inzulina u krvi smanjuje sposobnost zadovoljavanja centra za sitost u mozgu, sto jos vise pridonosi prejedanju, debljini i razvoju dijabetesa tip 2. (2) ”Zdrava” i ”uravnotezena” prehrana dovodi do toga da mozemo pojesti puno vise kalorija nego sto tijelo treba, a kako i dalje osjecamo glad jedemo jos vise. Na ovaj nacin ulazimo u zacarani krug konstantnog dobivanja na tezini uz konstantni osjecaj gladi. Pod ovim okolnostima je nemoguce ne jesti i debljina je neizbjezna. (3) Upravo inzulinski odgovor na visoku glukozu u krvi je glavni faktor debljanja na duze staze i ovaj efekat je posebno izrazen kod ljudi koji su vec razvili inzulinsku rezistenciju. (4)

Sto se onda dogadja kad zelite smanjiti tjelesnu tezinu odnosno smrsaviti? Ovdje vam se opet savjetuje ”zdrava” i ”uravnotezena” prehrana sa minimalnim udjelom masnoce koja koci vasa nastojanja da smrsavite zato sto prehrana bazirana na ugljikohidratima sprecava sagorijevanje naslagane masnoce. Jer, iako imate prekomjernu tjelesnu tezinu, vi zapravo ne ciljate na gubljenje tezine vec na smanjivanje masnog tkiva, zar ne? Tezina se moze smanjiti na razne nacine, primjerice gubitkom tekucine iz tijela i smanjenjem misicne mase sto se u pravilu dogadja kod izgladnjujucih dijeta, ali poanta je da za smanjivanje masnog tkiva vase tijelo mora sagorijeti masnocu sto je potpuno nemoguce uz prisustvo inzulina u krvotoku. Osim toga dokle god imamo prisutnu glukozu iz ugljikohidrata tijelo ce trositi glukozu za energiju a ne vase naslagane masne zalihe. Postoje samo dva nacina za ukidanje opskrbe tijela glukozom:

  • izgladnjivanjem, odnosno dijetom sa reduciranim unosom kalorija i minimalnim udjelom masnoce ili
  • reduciranim unosom secera i skroba (koji se sastoje od glukoze) sto dovodi do toga da tijelo pocne trositi masnocu za energiju

Ovaj drugi nacin ima naravno vise prednosti u odnosu na standardnu niskokaloricnu nemasnu dijetu. Vise nema potrebe da gladujete a kako se hranite masnocom tijelo prestaje traziti glukozu i prirodno se prebacuje na iskoristavanje masnoce za energiju. Ovo je daleko laksi nacin: ”In the presence of dietary carbohydrate, the preferred fuel is glucose and the capacity to mobilize fat is limited. Factors that increase blood glucose during dieting may stimulate insulin release and all the metabolic sequelae of circulating insulin. Fatty acid synthesis is activated and lipolysis is profoundly inhibited by insulin even at very low concentrations of the hormone." (5)

To znaci da ako nastavite sa niskokaloricnom nemasnom ”zdravom” prehranom koja se uglavnom sastoji od ugljikohidrata, uslijed djelovanja inzulina zapravo prisiljavate vase tijelo da proizvodi masnocu (sinteza masnih kiselina) a onemogucavate trosenje masnoce (lipolizu). Inzulin sprecava proizvodnju lipaze, enzima potrebnog za sagorijevanje masnoce 
i time sprecava vase tijelo da trosi spremljenu masnocu, sto mrsavljenje cini nemogucim. (6)


Povezani tekstovi: Zasto se debljamo
Mehanizam debljanja i mrsavljenja


2. Bruning JC, Gautam D, Burks DJ, et al. Role of brain insulin receptor in control of body weight and reproduction. Science 2000; 289: 2122-5.


3. Odeleye OE, de Courten M, Pettitt DJ, Ravussin E. Fasting hyperinsulinemia is a predictor of increased body weight gain and obesity in Pima Indian children. Diabetes 1997; 46: 1341-5.


4. Sigal RJ, El-Hashimy M, Martin BC, et al. Acute postchallenge hyperinsulinemia predicts weight gain: a prospective study. Diabetes 1997; 46:1025-9.


5. Kreitzman SN. Factors influencing body composition during very-low-calorie diets. Am J Clin Nutr 1992; 56: 217S-223S




71 komentar:

  1. Opet izvrstan post. Sve mi je jasno, samo jedno ne razumijem: zar nisi mogla pisati blog prije 20 godina. Koliko bi me muke poštedila. Pa se tješim: bolje ikad nego nikad.

    OdgovoriIzbriši
  2. ah prije 20 godina nije bilo interneta... osim toga si ti tada bila premlada da bi me ozbiljno shvatila :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav,citam vas blog vec neko vrijeme i mogu vam reci da mi se svida,ali..nisu bas ugljikohidrati zasluzni za nase debljanje,nije li tu stvar i u kulturi jedenja..? pogledajte u google ime i prezime Ana Ugarkovic iz CRO tko je i sto je i njezinu kilazu i pogledajte ime i prezime Heston Blumenthal Velika Britanija (najveci znanstvenik medju kuharima) pa koliko oni rade s ugljikohidratima trebali bi imat tristo kila, ali nemaju zar ne :)

    OdgovoriIzbriši
  4. nisu svi jednako osjetljivi na ugljikohidrate. mnogi ljudi jedu ugljikohidrate i ne debljaju se. ovisi puno o genetici, prehrambenim navikama, sta se drugo jede uz te ugljikohidrate, u kojem obliku se jedu itd...

    ali oni ljudi koji se lako debljaju, su oni koji su osjetljiviji na ugljikohidrate, na podizanje secera u krvi i inzulin koji se tada izlucuje. oni se debljaju samo zbog prekomjernog unosa UH.

    OdgovoriIzbriši
  5. "sta se drugo jede uz te ugljikohidrate"
    Sta preporucate za kombinovanje sa u.h.?

    OdgovoriIzbriši
  6. cijeli blog se radi o tome sto preporucujem za jesti. pregledajte malo i druge postove :)
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  7. Zao mi je ako Vam dosadjujem, htjela bih samo pitati kakva bi moja ishrana trebala biti s obzirom na uzrast - 16 godina? Da li su meni zitarice i voce neophodni? Mahunarki ne mogu da se odreknem. :/ Hvala Vam unaprjed.
    Inace, zanimljiv podatak je da sto vise insulina tjekom zivota proizvede nase tjelo, prije pocinje stariti. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. bloo ne dosadjujes uopce :) zitarice trebaju biti sastavni dio prehrane ako si normalne tjelesne tezine, a ako imas kilograma viska onda trebas smanjiti zitarice, voce i mahunarke. kad kazem normalna tjelesna tezina onda ne mislim da djevojke trebaju biti mrsave, to uopce nije dobro i tijelo mora imati odredjenu kolicinu masnog tkiva!
    u pravu si za inzulin, i zato je dobro drzati ga pod kontrolom :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Aha. :) A kako tacno da odredim da li imam visak? :/ Mislite li na to da li sam zadovoljna figurom, ili da se bakcem brojkama (visina manje 110)? Zadovoljna sam, imam mozda cm-2 viska na zadnjici. Bavim se sportom. Dakle, da ih konzumiram? Cjenim vase strucno misljenje. Inace, jos jedno pitanje, da li smije kajmak? Nisam vidjela da ste ga igdje pominjali, a to mi je slaba tacka.. :) I u kojim kolicinama? Ja odmah sve stucem o.O

    OdgovoriIzbriši
  10. bloo ako cemo racunati ja bih rekla da je visina minus 100 sasvim normalna tjelesna tezina. pogotovo ko se bavi sportom, jer je misicna masa teza od masnog tkiva. uglavnom ti mozes jesti i zitarice ali bi bilo dobro da su pravilno pripremljene, onako kao je objasnjeno u postovima o zitaricama. i mahunarke i zitarice se trebaju natopiti prije kuhanja. nastoj da ti ne prevladaju ugljikohidrati u prehrani, nego jedi i dovoljno proteina i masnoce, meso, jaja, riba, mlijecno. naravno da mozes kajmak, to je mlijecni proizvod, mozes sve od mlijeka, kajmak, maslac, jogurte, kiselo vrhnje, sireve :) jedi i povrce i juhe.

    OdgovoriIzbriši
  11. Anita, molim Vas da mi kazete, sta mislite o ishrani prema krvnim grupama? Ja sam A krvna grupa, i preporuca mi se ishrana koja mi je nezamisliva. Uglavnom, povzano je sa antigenima koje imamo za neku hranu i tako to. Ne znam sta misliti. :/

    Osobe sa krvnom grupom A trebale bi konzumirati vece kolicine namirnica biljnog podrijetla: povrca, lece, soje, graha, cjelovitih zitarica. Bobicasto voce i sljive takodjer su preporucljive, a dozvoljena je povremena konzumacija peradi i fermentiranih mlijecnih proizvoda. Iz prehrane bi trebali eliminirati sve mesne proizvode, punomasne mlijecne proizvode, paprike, rajcice, tropsko voce i citruse.

    Osobe sa krvnom grupom A bi, zbog restrikcije unosa mlijeka, mlijecnih proizvoda i mesa, trebale paziti na adekvatan unos kalcija, zeljeza i vitamina B12.

    OdgovoriIzbriši
  12. teorija o prehrani prema krvnim grupama nema znanstvene osnove. autor preporuca svima nemasnu hranu sto je lose, jer je prirodna i kvalitetna masnoca neophodna za dobro zdravlje. osim toga preporuca krvnoj grupi A proizvode od soje koji su vrlo stetni (osim tradicionalnih fermentiranih proizvoda u malim kolicinama - natto, miso i tempeh - ali ovo nisu proizvodi koje autor preporucuje)
    ukratko, nemam nikakvo pozitivno misljenje o ovoj teoriji :/

    OdgovoriIzbriši
  13. Prilicno sam zainteresirana za podrucje prehrane, pa pratim raznorazne blogove, citam clanke i knjige na tu temu...Tako sam i dosla do Montignacove "dijete" koja je vrlo slicna onome sto vi zagovarate. I mogu reci da se moji danasnji obroci pretezito temelje na takvom rezimu prehrane. No, problem je sto je moja tjelesna masa odonda preniska (ranije sam bila normalna). Izgubila sam jos 5,6,kg i vec blago izgledam kao kostur. Jedem dosta mesa, povrca, cak i voca, sira i mlijecnih proizvoda, ali sam kruh, krumpir i rizu potpuno izbacila. Jedine dozvoljene zitarice su proso i zob, koje jedem ujutro. I sad, sto? Unatoc visokom unosu masnoca, cini mi se da mom organizmu nedostaje masnoca. Cak mi se i menstrualni ciklus poremetio. A jesti vece kolicine ne mogu, jer sam presita i ovako. Uostalo, imam dojam da dovoljno jedem. Savjet please.

    OdgovoriIzbriši
  14. ako ste premrsava, dodajte vise ugljikohidrata u prehranu. od masnoce se ne mozete nadebljati, koliko god da je jedete bez ugljikohidrata. dodajte par obroka cjelovitih zitarica pravilno pripremljenih (natapanje i fermentacija), kruh od kiselog tijesta i sl, pregledajte postove pod oznakom zitarice.

    OdgovoriIzbriši
  15. Poštovana,
    zanima me da li povecani unos masnoca stetno djeluje na jetru? Kao mlađa sam prebolila mononukleozu, vec 4 godine pijem yasmin kontracepciju te i samim time jetru opterecujem pa ne bih htjela dodatni stres napraviti povecanim unosom masti. Naravno ciljam samo na zdrave masti poput maslinovog, maslaca, kokosovog ulja, masnijeg mesa, punomasnih mlijecnih itd. Inace, jako mi pase izbacivanje UH iz prehrane, kruh nikad nisam ni jela, bez tijesta i rize mogu, no moj porok su bili slatkiši u svim oblicima i mogu zaista potvrditi da stvaraju ovisnost :(

    Lijepi pozdrav i pisite malo cesce :)

    OdgovoriIzbriši
  16. tea, masnoca ne skodi zdravoj jetri, UH skode. ali za svaku sigurnost mozete krenuti pomalo s povecavanjem masnoce i pratiti kako vam tijelo reagira i kako se osjecate. ne pase svima ista kolicina masnoce kao ni ista kolicina UH. zato je najbolje promjene uvoditi postepeno i osluskivati svoje tijelo.
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  17. Da li su žitarice iti malo zdrave ili ih netreba uopšte konzumirati?

    OdgovoriIzbriši
  18. lena, molim vas pogledajte postove pod oznakom zitarice.

    OdgovoriIzbriši
  19. Miss Anita, molim vas za pomoc. Da li imate menije ili selekciju recepata koje bih mogla pratiti ili barem adaptirati? Imam dvoje djece i supruga koji isto trebaju jesti svaki dan i priznajem da nemam snage za kuhati posebno za svakoga. Molim Vas, do koje mjere moram izbjegavati ugljikohidrate? Da li je ista dozvoljeno i u kojoj kolicini? Hvala Vam.

    OdgovoriIzbriši
  20. diana ne trebate kuhati nista posebno. mozete kuhati mesna i riblja jela kao i obicno s tim da vi ne jedete krumpir, rizu i tjesteninu nego umjesto toga vise povrca, salata i nekog masnijeg umaka. mozda izgleda komplicirano ovako na prvi pogled ali zapravo je jako jednostavno. ovdje imate recepata i ideja za jelovnike http://istineilaziohrani.blogspot.com/search/label/recepti
    i ovdje na forumu lchf http://www.forum.hr/showthread.php?t=578870
    ako trebate smrsaviti onda UH jesti samo iz povrca i mlijecnih proizvoda, nikako secer i skrob. procitajte prvih par postova gore gdje vam pise "Izbor postova"

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdrav. Evo ponavljam pitanje (već sam ostavila komentar ali ne znam je'l prošlo). Kakav je utjecaj LCHF prehrane na celulit? Hvala. P.S. Odličan blog!

    OdgovoriIzbriši
  22. jasna, neke djevojke su prijavile da im se celulit smanjio, a nekima je i nestao. glukoza vezuje vodu pa smanjeni unos ugljikohidrata dovodi do manjeg nakupljanja vode u tijelu. vjerojatno i vrsta masnoca koje konzumiramo igra ulogu, izbacivanjem nezdravih transmasnoca i hidrogeniziranih ulja sigurno poboljsavamo strukturu masnog tkiva na tijelu.

    OdgovoriIzbriši
  23. Anita potpuno ste upravu. Sve ovo sto ste objavili je apsolutno tacno. Drago mi je da ima netko pametan da zeli da pomogne svima onima koji zele da pomognu svome zdravlju.
    Potpuno vas podrzavam i zelim vam puno uspijeha u vasem daljem radu.

    OdgovoriIzbriši
  24. Nebi htjela ispasti bezobrazna ali mi se čini da se svaka ishrana drugačije manifestira na različite ljude pa je samim time svima preporučavati isto malo suludo.Ja imam oko 170 cm visine i oko 130 kg.Nemalo je reći da sam pristojno rečeno pretila ali sam sama sebi dokaz da na mene ne djeluju dijete.Iskreno rečeno nema koju nisam prokušala sa malo ili nimalo rezultata.Kruha pojedem 1-3 šnite tjedno,voće i povrće sirovo gotovo svakodnevno,kuham isključivo na maslinovom i suncokretovom ulju i to doslovno kašiku ulja na lonac hrane(ima nas sedmero nije cijeli lonac za mene)a opet toliki kilogrami.Moram napomenuti da sa štitnjačom nemam nikakvih problema niti sa šećerom ni sa masnoćom(nedavno sve testirano).Šta sad kažete na to.

    OdgovoriIzbriši
  25. naravno da se svaka ishrana drugacije manifestira na razlicite ljude. gdje ste to procitali da ja preporucam svima jednako? cijeli blog se radi o tome da svaki pojedinac treba naci svoj vlastiti individualni nacin prehrane prema svojim vlastitim predispozicijama i stanju organizma.
    ako ste vec probali sve dijete, zasto ne probate i LCHF. LCHF je jedan model, okvir prehrane u kojem, kako sam vec navela, svatko sam sebi kreira odgovarajuci nacin prehrane slusajuci svoje tijelo.

    OdgovoriIzbriši
  26. Pozdrav,
    Podelicu sa Vama jos jedno iskustvo upravo na ovu temu. Ovoga puta i iskustvo sa Xenical-om. Elem, pre jedno 6-7 godina pre polaska na odmor isprobavajuci haljine vidim da imam oko 4-5 kg viska oko stomaka. Resim ja da odem kod"strucnjaka" ne bi li primenjivala razno-razne dijete iz novina iz prostog straha jer sam kao dete imala intervenciju na bubrezima, od koje hvala Bogu nemam nikakvih komplikacija. Uputim se ja pravo za Beograd u jednu instituciju. Doktorka me fino doceka i da smernice ka "zdravoj" i "balansiranoj" ishrani, uz savet da kupim Xenical, te da dok traje terapija Xenical-om "ucim" da redukujem ishranu! Obeca ona meni da cu ja dobijati redovno jelovnike da bi znala sta da kuvam. Dnevni preporuceni iznos 1200 kalorija. Vratim se ja kuci, dam dooooobre pare za Xenical i pocnem sa primenom plana. Zove me ta doktorka trazi KOD sa kutije leka kako bi se uverila da ga imam kod sebe i poslala mi jelovnike. Pocnem ja dijetu, pocnu i muke, glavobolje, malaksalost,frustracije izazvane gladju, vrtoglavica, variranje pritiska, pa cak i tahikardije izazvane vecom kolicinom kafe kojom sam se nalivala da utolim glad! Na svu tu muku dodju i masne stolice tj. dijareja da se coveku smuci zivot kao posledica uzimanja Xenical-a! Od rezultata ni traga ni glasa!A onda mi stignu "jelovnici". Od poste mi umalo nije pozlilo."Jelovnici" su bili dva istrgana papira iz neke knjige o "balansiranoj" i "zdravoj" ishrani. Ja sam naravno jedva privela kraju tu kutiju Xenical-a, od dijete takvog tipa dobila jos 2-3 kg viska i samo se vrtela u krug. Jednostavno, ziveti na 1200 kalorija i obavljati sve poslove jednostavno je nemoguce, pogotovu zdrav organizam kome je neophodna hrana da bi funkcionisao!
    Pozdrav, Mina

    OdgovoriIzbriši
  27. mina hvala na ovom komentaru. jos jedan dokaz koliko su lijekovi stetni a kojekakvi strucnjaci nesposobni :/

    OdgovoriIzbriši
  28. Anita,
    Pročitavši rad pod (1), mogu reći da znanstvenici koji su ga proveli ni u jednom trenutku nisu zaključili, čak niti dali naslutiti da:
    Kako masnoca ne izvlaci inzulin u krvotok, tako masnoca iz hrane nikako ne moze dovesti do spremanja masnih zaliha odnosno debljanja, osim ako se uzima zajedno sa secerima.
    ...što ti tvrdiš.
    Općenito što se ovog članka tiče, moram reći da širiš dezinformacije i iskorištavaš ljudsko neznanje manipulirajući rezultatima studija što je jadan način zarade.
    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav i dobro došli Online Nutricionist! Ovo su stvari koje su općepoznate. Tako je i vama sigurno poznato da jedino šećer, i u određenim uvjetima proteini iz kojih se kod visokoproteinskih dijeta stvara glukoza, dovode do izlučivanja inzulina. Kod prehrane sa niskim udjelom ugljikohidrata, normalnim unosom proteina i visokim udjelom masnoće ne dolazi do izraženijeg izlučivanja inzulina, već u ovoj situaciji djeluje glukagon, hormon koji upravlja procesima razgradnje masnih kiselina tako da se masne kiseline koriste za energiju a glicerol za proizvodnju potrebne glukoze. Glukagon može djelovati samo u odsustvu inzulina jer ova dva hormona imaju suprotno djelovanje. Drugim riječima, kod prehrane sa visokim udjelom masnoće, tijelo troši tu istu masnoću za energiju, a ovo se odvija pod djelovanjem glukagona, koji ne može djelovati u prisustvu inzulina, bez čijeg prisustva nema nakupljanja masnih naslaga tj debljanja!

      Molim lijepo drugi put ako ćete komentirati na mom blogu da upotrijebite prikladniji jezik, bez uvreda i omalovažavanja.

      Interesantno je primjetiti da ste na svom blogu gdje pišete o nutricionizmu - anonimni?

      Izbriši
    2. Ispričavam se ako sam nekoga uvrijedio.
      Jesam, anoniman sam iz jednog bitnog razloga koji ne želim dijeliti s vama.
      Interesantno je kako niste komentirali izvrtanje (izmišljanje, bolje rečeno) zaključka studije koju sam spomenuo?

      Nadalje. Vi kažete da "masnoca iz hrane nikako ne moze dovesti do spremanja masnih zaliha odnosno debljanja". Ukoliko je moja dnevna energetska potreba 2000kcal, a unesem 4000kcal isključivo iz masti, neću dobiti ni gram masog tkiva? :) Hvala unaprijed na objašnjenju!

      Izbriši
    3. Znate što, hvala što ste me upozorili na ovo, jer sad vidim da sam navela krivu referencu, ova studija se uopće ne radi o tome što pišem u postu. Studija se radi o sasvim desetoj stvari a ja sam vjerojatno u brzini pogriješila i linkala na krivu stvar. Ova se studija radi o učinku jednog visokomasnog ili visokougljikohidratnog obroka - večere, na parametre slijedećeg jutra. Iako ni ovo nije mjerodavno, jer taj visokomasni obrok se sastojao od 62% energije iz masti i cijelih 31% energije iz ugljikohidrata, što nije LCHF. 31% energije iz UH naravno dovodi do inzulinskog odgovora, prema LCHF je unos UH 5-10%, uz veći unos proteina nego što je bilo u ovom primjeru. No iako sam navela krivu referencu, to ništa ne mijenja u sadržaju teksta, to su općepoznate stvari koje stoje u udžbenicima biokemije.

      Odgovor na vaše pitanje: Prema LCHF nitko ne jede 4000 kalorija iz više razloga. Nutritivno bogate namirnice koje se koriste su zasitne, daju tijelu sve što treba a kako ne dolazi do izlučivanja inzulina koji spušta šećer u krvi ne dolazi ponovo do brze gladi. Zbog toga se kod LCHF zapravo količinski jede manje a sitije. Ali uzmimo teoretski da netko jede 4000 kalorija, ni u tom slučaju ne bi došlo do debljanja pod uvjetom da je unos UH nizak, 5-10% energije. S tako niskim unosom UH nema djelovanja inzulina a bez inzulina nema sinteze masnih kiselina. Problem sa studijama koje navodno dokazuju da se od visokog udjela masnoće deblja je taj što su se u svim tim slučajevima uz masnoću uzimali i UH, evo i ova studija je takav primjer - nazvali su visokomasnim obrok koji je sadržavao 31% UH.

      Naravno uz unos od 4000 kalorija iz masnoće, tijelo nema razloga trošiti vlastite masne naslage, pa ne bi došlo do mršavljenja, ali ne bi došlo ni do debljanja. Hvala još jednom na upozorenju na grešku ;)

      Izbriši
    4. Molim ;)
      Uh, što bi to bilo lijepo!
      Ali to, naravno, nije tako. A sad ću ukratko objasniti i zašto.
      Inhibicija hormon-senzitivne lipaze (HSL) dovodio do inhibcije "trošenja" masti. Inzulin ju inhibira. Međutim, inhibira ju i mast kad je inzulin nizak.
      To će reći da inzulin nije ESENCIJALAN za inhibiciju HSL.
      Da preduhitrim pitanje, u studiji koja to potvrđuje subjekti su postili cijelu noć te ujutro unijeli samo masnoće u obliku triacilglicerola.
      Istraživači nadalje zaključuju da nije esencijalan niti za "čišćenje" masnih kiselina iz krvotoka.

      Izbriši
    5. A ne, to ne stoji. Mast ne inhibira lipazu. Znate što je problem sa takvim "pokusima" - uopće nisu mjerodavni. Taj koji je postio cijelu noć i ujutro jeo masti - je osoba koja sagorijeva šećere za energiju, a ne masti. Da bi se tijelo prebacilo sa trošenja glukoze kao primarnog izvora energije na sagorijevanje masnoće, treba 2-3 tjedna, to se ne događa za jednu noć. Tada se mijenja metabolizam, proizvode se novi enzimi potrebni za procese pretvorbe masti itd. Kad se tijelo "prešalta" na mast kao gorivo, tada inzulin miruje (pod uvjetom naravno da je unos UH nizak), glukagon djeluje, mast se troši za energiju i stvaranje masnih naslaga je onemogućeno. Isprobajte, vidjet ćete :)

      Kako inače objasniti tisuće ljudi, dobro ajmo reći samo par stotina ovih koje ja poznam, koji mršave uz isti kalorijski unos kao i ranije kad su se debljali, samo sa različitim udjelom UH, P i M.

      Izbriši
    6. Vi tvrdite suprotno od znanosti, što je vrlo opasno. Nažalost, u našoj profesiji to je efikasno jer ljudi upravo traže senzacionalizme kakve im vi dajete. Međutim, ja ću uvijek zagovarati istinu i zdravi razum makar ne štetu vlastite financijske dobrobiti.

      Govorite o stanju ketoze za koje nikada nije potvrđeno da ima veći efekt na mršavljenje od uravnotežene prehrane. Ako imate dokaze, pozivam vas da ih postavite ih ovdje pa ću ih rado komentirati. I ja ću vama podastrijeti one zbog kojih ja tvrdim ono što tvrdim.
      Pod dokazima ne uvažavam pojedinačne studije čiji se zaključci nikada nisu potrvrdili, a još manje osobna svjedočanstva jer, kao što sigurno,znate, ona nisu relevantna s obzirom da mnoge varijable (unos, potrošnja kao osnovne) koje se mijenjaju promjenom jedne (u ovom slučaju unosa ugh) nisu kontrolirane.

      Povukao bih jednu paralelu. Znanstvenici godinama nisu znali objasniti kako to da se jedni ljudi debljaju, dok drugi mršave S ISTIM KALORIJSKIM UNOSOM. Prehrana bez ugh? Ne. Slijedi vrlo jednostavno objašnjenje. Problem je bio u tome što su ljudi SAMI PRIJAVLJIVALI vlastiti kalorijski unos koji nije bio mjeren od strane znanstvenike. I zato diskrepanija. KONTROLOM su se greške u metodologiji uočile i danas je nedvojbeno poznato da ljudi koji se debljaju unose više kalorija nego što im je potrebno. Način na koji se postigne taj veći (ili manji) unos u konačnici ima minimalnog efekta. Vidite poveznicu? Pojedinačna iskustva jednostavno ništa ne govore...

      Za sve ovo što govorim imam snažne dokaze, ali prvo bih volio čuti vašu stranu ;)

      Izbriši
    7. Online, da, ja tvrdim suprotno od onoga što je nezasluženo prihvaćeno kao znanost. Međutim, pošto sam se ja u profilu predstavila i otvoreno napisala da ne pratim službene prehrambene smjernice, utoliko su vaše optužbe bespredmetne. Kao što i vi vjerujete da zagovarate istinu i zdrav razum, tako to isto radim i ja, bez senzacionalizma. Ljudi koji čitaju ovaj blog su ljudi koje zanima drugo mišljenje, da nije tako čitali bi Zdravu kravu i slične stranice, možda vaš blog.

      Zanima vas otkud mi moje ideje? Izvolite, pročitajte moju literaturu.

      Primjer kojeg navodite ima vrlo jednostavan odgovor. Vidite, teorija o ”kalorijama unutra i kalorijama van” je prevaziđena i ne važi za jedno biološko biće kao što je čovjek. Pravilno funkcioniranje mehanizama i biokemijskih procesa u svim vitalnim tjelesnim sustavima ne ovisi o kalorijama već o HORMONALNOJ RAVNOTEŽI. A na hormone direktno djelujemo vrstom hrane koju unosimo u organizam. Zašto su neki ljudi osjetljiviji na ugljikohidrate i skloniji inzulinskoj rezistenciji ovisi naravno i o tjelesnim predispozicijama, genetskim faktorima i načinu života. Hormonalni sustav upravlja cijelim metabolizmom. Sigurno znate i sami da je npr pod dugotrajnim stresom, usljed djelovanja kortizola, onemogućeno trošenje masnoće s tijela, bez obzira koliko se i što jede. Ovoga su vam puni udžbenici iz biokemije, fiziologije i biologije. Neznam uzmite Biochemistry od Mattews van Holde ili Understanding Human Anatomy and Physiology od Sylvia S. Mader, ili Människokroppens fysiologi och anatomi od Haug, Bjålie, Sand i Sjaastad.

      Čak i u slučajevima kad se zaista kalorijski jede previše (što nije uvijek slučaj), to je opet zbog djelovanja hormona, a ne zbog toga što je čovjek odlučio jesti previše kalorija.

      Izbriši
    8. Neću ulaziti u valjanost studija koje spominjete za dobrobit rasprave, da je ostavimo na jednoj jednostavnoj razini prihvatljivoj čitateljima, pa ćemo ih staviti na stranu.

      Dakle, kako ste naveli u odgovoru Lani, za ljudsko tijelo ne važe zakoni fizike koji su UNIVERZLNLI? Zanimljivo, nadasve.

      Zatim ste se ispravili tvrdeći da će se prijespomenuti višak od 2000kcal izbaciti u obliku masti u stolici (jedino moguće objašnjenje?) Jeste li svjesni da bi u tom slučaju patološko stanje zvano steatoreja bilo uobičajeno i sumnjam da bi ostalo neprimjećeno u sljedbenika načina prehrane kojega vi zagovarate?

      Izbriši
    9. Uspjeli ste me navući u jednu nadasve glupu raspravu gdje ja navodno branim unos od 4000 kalorija, što nikako nije slučaj. Kako sam već navela, sa LCHF prehranom se jede MANJE HRANE nego sa standardnom prehranom zbog regulacije hormona sitosti koji su inače blokirani zbog šećera (ugljikohidrata). Vrlo su rijetke osobe koje mogu bez ugljikohidrata pojesti velike količine hrane, jer ugljikohidrati pobuđuju apetit umjesto da ga zadovoljavaju, iz više razloga. Sa LCHF se jede i manje obroka i količinski manje. Međutim ako i dođe do većeg kalorijskog unosa nego što je slučaj kod standardne prehrane, neće doći do debljanja. O kojoj kalorijskoj razlici se radi, ovisi od osobe do osobe. Neki ljudi sa ozbiljnim viškom kilograma, 30 kg i više, mogu doslovno jesti više kalorija nego ranije i mršaviti, dok to nije slučaj kod osoba sa manjim viškom kilograma. Međutim, moram ponovo napomenuti da ja ne zagovaram veći unos kalorija niti veći unos hrane, upravo obrnuto.

      Ali da odgovorim na vaše pitanje. Nema govora o steatoreji, bolesnom stanju kod kojeg ne dolazi do apsorbiranja masnoće iz hrane. Radi se o tome da je cijela ta teorija o kalorijama krivo nasađena. Kako sam odgovorila Lani, ne važe isti zakoni u čovječjem tijelu i u mehaničkom svijetu jer čovjek nije bomb calorimeter. Ne važi isti broj kalorija kod prehrane u kojoj prevladava kruh, tijesto i šećer kao kod izvorne prehrane. One kalorije koje su nam ”višak” kad jedemo šećer i škrob, nisu višak kad ne jedemo šećer i škrob. Čak i kod iste vrste prehrane, jedan te isti kalorijski unos će kod jedne osobe dovesti do debljanja dok kod druge neće – ovo ovisi o HORMONSKOJ RAVNOTEŽI ili NERAVNOTEŽI a to je nešto što se ne može matematički zbrajati.

      Tijelo sagorijeva više kalorija iz masti nego iz šećera, iz više razloga. Masnoća iz prehrane se koristi kao građevinski materijal za tijelo, za stanične membrane, mozak itd. te se sagorijeva za energiju. Prehrana sa manjim udjelom UH poboljšava hormonalnu ravnotežu i smanjuje opterećenost tijela nakupljenom vodom, što sve dovodi do bržeg metabolizma i efikasnijeg sagorijevanja masti.

      Također i toksini i neprirodne masnoće u standardnoj prehrani igraju ulogu. Izmjenjene masne kiseline u rafiniranim i hidrogeniziranim biljnim uljima i margarinu su ljudskom tijelu nepoznate i tijelo ne zna kako ih razgraditi. Uz pomoć šećera i inzulina dolazi do još lakšeg nakupljanja naslaga masti, jer ono što je za tijelo opasno, ono sprema u masne naslage. Isto radi i sa toksinima i kemikalijama iz industrijskih prerađevina; tijelo ih sprema u masne naslage da nas zaštiti od njihovog otrovnog djelovanja. Kad pređete na izvornu prehranu sa minimalnom količinom toksina, tijelo se oslobađa, procesi čišćenja i detoksifikacije se efektiviziraju i sve to utječe na brže sagorijevanje.

      Nadalje, ima još jedan genetski uprogramirani mehanizam preživljavanja a to je da se tijelo kod nepravilne prehrane (standardne) prepune praznih kalorija sa nedovoljno nutrijenata i prirodnih masnoća, stavlja u stanje štednje, dakle metabolizam i sagorijevanje energije se usporavaju a stvaranje masnih naslaga pojačava radi štednje energije ”za kasnije”. Isto tako, kad tijelo dobije dovoljno nutrijenata i masnoće, taj mehanizam javlja ”sad je okej, hrane ima i ne treba više štedjeti” tada dolazi do obnove tkiva i metabolizam i sagorijevanje se ubrzavaju. Ovo je teško razumjeti ako se ne poznaje utjecaj hormona i težnja tijela da se nalazi u homeostazi.

      Da skratim: sagorijevanje je usporenije na modernoj prehrani i brže na izvornoj prehrani. Zato je moguće unijeti više kalorija bez da dođe do debljanja, ali ponavljam, ne zagovaram povećani unos kalorija niti količine hrane.

      Eto, mislim da biste trebali biti zadovoljni mojim objašnjenima, pa ovu diskusiju privodim kraju. Ako vas još nešto zanima, odgovore potražite u navedenoj literaturi.
      Lijep pozdrav,

      Izbriši
    10. Nisam nimalo zadovoljan vašim objašnjenjem iz više razloga.
      Prvo, odustali ste od vaše tvrdnje da se neće udebljati od 4000kcal masti i preformulirali je u posve drugu tvrdnju s kojom se slažem, a to je da je na "vaš" način TEŽE unijeti istu količinu kalorija.
      Drugo, spominjete da ovisi o osobi koja kalorijska razlika će dovesti do debljanja. To znači da će ipak kod određenog viška masti doći do debljanja. Sad ste me zbunili :(
      Treće, ugh NE INHIBIRAJU glad u jednakoj mjeri kao proteini i masti, no niti je POVEĆAVAJU konzumacijom.
      Četvrto, kod mjerenja energetskih potreba u čovjeka, URAČUNATA je i "ugradnja masti" u određena tkiva, tako da vam ta teorija da je veća potrošnja jednostavno ne drži vodu.
      Peto, debljanje i mršavljenje ne ovisi o hormonima, nego o kalorijskom unosu, to je znanost pred 30 godina zaključila.
      Šesto, kakve su to "neprirodne" masnoće?
      Sedmo, kakve veze imaju toksini s kalorijskim unosom?
      Osmo, dobro sam upoznat s "mehanizmom preživljavanja" o kojem pišete i on nema nikakve veze s nepravilnom prehranom, već djeluje tako što povećava potrošnju kod previsokog kalorijskog unosa i smanjuje je kod nedovoljnog unosa.

      Ako želite, vi ili vaši čitatelji, znanstvenu literaturu koja podupire bilo što od ovoga, i pritom ne mislim na pojedinačna istraživanja s katastrofalnim metodološkim rupama, slobodno mi se javite, čak je mogu i ovdje staviti (ako mi odobrite komentar ;)

      Izbriši
    11. Također, ne morate se truditi odgovarati na ova pitanja, već bih vas samo molio da ih ostavite ljudima na razmišljanje...

      Izbriši
    12. Naravno da ću ostaviti vaša pitanja, zašto ne. I naravno da se više neću truditi odgovarati na njih, jer je to potpuno besmisleno. Na ružan način izvrćete moje riječi kao npr kad sam navela da će isti unos kalorija kod nekog dovesti do debljanja a kod drugog neće – naravno da sam mislila na STANDARDNU prehranu koja se sastoji od šećera i škroba, jer jedino kod nje dolazi do debljanja pošto dovodi do hormonalne neravnoteže. Za LCHF prehranu sam napisala da ako i dođe do većeg kalorijskog unosa neće doći do debljanja. Ali neću se više ponavljati.

      Dokle god smatrate da debljanje i mršavljene ne ovise o hormonima nego o unosu kalorija, mi nemamo o čemu pričati. Vi vjerujete u mehanizme koje je znanost dokazala prije 30 godina, ja vjerujem u mehanizme koje je priroda stvorila i dokazala kroz mnogo stotina tisuća godina. Mi smo na potpuno različitim valnim duljinama i jasno da ne razumijete o čemu pričam.

      Nema potrebe da se trudite i tražite znanstvenu literaturu koja potvrđuje vaše tvrdnje. S tom znanosti sam se i ja upoznala tijekom svog školovanja. Iskrivljena, manipulirana, komercijalizirana znanost koja funkcionirana na dobro poznat način: Kada jedna hipoteza postane dominirajuća tada se koristi samo ono što se uklapa i što je relevantno za potvrdu te teze, dok se sve drugo što ne potvrđuje tu istu tezu unaprijed odbacuje. Teza tada postaje dogma koju se iz mnogih razloga brani svim sredstvima.

      Međutim zadnjih godina trendovi se mijenjaju i u svijetu znanosti. Preispituje se znanstvena podloga službenih prehrambenih preporuka i razotkriva sistem koji je dozvolio zataškivanja i manipulacije pod okriljem znanosti.

      Smjena paradigmi je u tijeku, prehrambena revolucija je započela i više se ne može zaustaviti.

      Izbriši
    13. ja sam stvarno iznimno razočaran nekritičnošću vaših čitatelja koje uvjeravate da za ljudsko tijelo ne vrijede zakoni fizike...

      ograđivanje od znanosti je tako infantilan potez koji me podsjeća na zatvaranje očiju i pokrivanje ušiju i pjevanje "tra la la la la"

      Znanost je i uvijek je bila u službi čovječanstva. Vjerujem da ćete spomenuti kako su istraživanja financirana od strane onih koji imaju korist od određenog zaključka pa njime manipulira. Pa me zanima, kome je od koristi "trovanje" čovječanstva ugljikohidratima kad je to NAJJEFTINIJI izvor energije? Ne bi li upravo takva izmanipulirana znanost trebala tvrditi suprotno, jer je u interesu proizvođača prodavati skuplje proizvode (od kojih bi imali veću dobit)?

      A da jednoj vašoj čitateljici odgovorim zašto sam tako uporan: jer me ljuti manipulacija upravo NJOME. razumijem da joj je kao laiku lako povjerovati u vaše riječi, ali određena doza skepticizma u slučajevima neslaganja s godinama znanstvenih istraživanja morala bi postojati.

      A prehrambena revolucija? Hm, ne znam jeste li svjesni da znanost (ona zla koja želi uništiti ljudski rod) redom pobija sve ovakve pristupe.. Aha, znanost ne vrijedi? Cvijeće, ružičasto, jednorozi :)

      Neću se pozivati više na znanstvene radove, nego na zdrav razum. Tu jesmo na istoj valnoj duljini? ;)

      Izbriši
    14. Ako ne vjerujete u znanost, zašto se uopće pozivate (i to pogrešno) na znanstvene radove? Znači li to da odbacujete one koji tvrde suprotno od vašeg mišljenja? Koji su, usput budi rečeno, u većini.

      Izbriši
    15. izvinjavam se što se mešam u raspravu, ali - online nutricionist bi mogao i da pročita ponešto od naučnih radova na koje se poziva anita, pošto ih očigledno ne poznaje (ili ih poznaje površno), pa tek onda da kritikuje ;)
      a to što su ovi drugi u većini, upravo je i razlog epidemije gojaznosti u svetu. ništa nije crno-belo, treba biti otvorenog uma, to vam je moj savet! ostavite se vređanja i provokacija, i umjesto toga radite na sebi. na koji god način hoćete, svako ima pravo na izbor. live and let live ;) pozdrav!

      Izbriši
    16. Na "naučne" radove koje je opovrgla nauka ne želim gubiti vrijeme. Da bih pročitao sve radove na temu nutricionizma, trebalo bi mi oko 7 života. Iz tog razloga naučio sam što znači kvalitetan i nekvalitetan, review i pojedinačni rad, itd. itd.
      Ne vrijeđam, iznosim činjenice i postavljam pitanja, istinabog na provokativan način, no ukoliko je Anita toliko sigurna u to što tvrdi, ne bi trebala imati problema odgovoriti na moja pitanja :)

      Izbriši
    17. Da se i ja javim, pošto se anonimni nutricionist obraća i nama čitateljima. Evo mene zaista ne zanimaju komentari i pitanja čovjeka koji na svom blogu (prepunom reklama) nudi online savjetovanje prehrane - anoniman. Što reći o vašem pozivanju na znanstvene radove kad na svom blogu tvrdite da je aspartam siguran dodatak prehrani? I ptice na grani znaju koliko je aspartam štetan za svakoga osim za industriju jer je jeftin dodatak.

      A što se tiče manipulacije, evo ja sam presretna da me Anita prije godinu i pol dana sa svojim blogom "izmanipulirala" tako da sam smršala 15 kg bez gladi, popravila krvnu sliku i snizila kolesterol i trigliceride, dobila kontrolu apetita, nemam više promjene raspoloženja za koje sam mislila da imaju veze sa psihom, a zapravo su bile posljedica pada šećera u krvi. Da ne govorim o energiji koju sada imam, doslovno sam se pomladila 10 godina. A koliko vidim iz komentara i na LCHF forumima, nisam jedina s ovakvim rezultatima - ljudi su prezadovoljni.

      Hvala Anita :)

      Izbriši
    18. Draga Jelena, molit ću te da podupreš ovo nekim dokazom pa ćemo dalje razgovarati. Moje tvrdnje su iz niza preglednih znanstvenih radova kojih ima nebrojeno upravo iz razloga ovakvih sumnji.
      Spominješ industriju aspartama koja manipulira tisućama istraživanja da bi sakrila njegovu štetnost, a što je s industrijom saharoze (običnog šećera) koja bi trebala raditi upravo obrnuto i napadati ga iznoseći isto toliko dokaza za njegovu štetnost? A nema niti jednog...

      A razlog zbog kojeg si ti smršavila, na čemu ti čestitam, je zbog jednostavne činjenice da si unosila manje kalorija kao posljedicu promjene u unosu makronutrijenata.

      Kad već svima smeta anonimnost, predstavit ću se. Ja sam student 2. godine diplomskog studija nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu s tri preostala ispita i diplomskim radom te prosjekom studija od 4,4. Uz to kroz većinu studija ozbiljno se bavim sportom uz 2 treninga dnevno te dajem individualne konzultacije u vezi prehrane (sportaša i ljudi koji žele smršaviti, a pritom se i pravilno hraniti) već nekoliko godina. Također, vrlo sam blizu upisivanja doktorata u inozemstvu.

      S obzirom da sada očekujem nešto tipa: javi se kad završiš fax, preduhitrit ću vas i odgovoriti unaprijed: Zar stvarno mislite da završetak fakulteta ima ikakve veze sa stručnošću? To je jasno primjeru Anite koja tvrdi da zakoni fizike ne vrijede u ljudskom organizmu (savijamo prostor-vrijeme ili što? Još niste objasnili) te da je nemoguće udebljati se od 2000 kcal viška u obliku masti.

      Izbriši
    19. Znate onu staru izreku "To sto i kako Tom prica o Jerry-ju govori vise o Tomu nego o Jerry-ju"?

      http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame

      Ne dobija li se metil alkohol u razgradnji aspartama? Upravo alkohol koji se talozi u jetri koja ga sakuplja i na taj nacin cini je "masnom"? Aspartman je toliko "zdrav" da je zabranjen u Aziji i Juznoj Americi zbog izazivanja sljepila,genetskih poremecaja itd itb. Tako da svi fat free ili sugar free (citajte "zdravi")proizvodi sadrze i vise nego "potrebne" doze vjestackih sladila. Od cega mi je secer u takvom i bilo kakvom obliku uopste potreban??

      Posto imate uvid u prehranu, koje nutrivne sastojke gubim ako ne jedem secer,rizu,krompir,kruh i tjesteninu a samim time niti soju? A jedem sve ostalo??!!

      Svoje napade na Anitu i ostale citatelje bazirate na jednoj pogresnoj referenci i jednoj brzinski napisanoj rijeci? Znaci jedan link i umjesto fiziologije/biokemije organizma napisane fizike? Od svih clanaka nasli ste dvije pogreske u jednom textu i na tome gradite svoje teorije. Iskreno se nadam da necete na isti nacin braniti svoj diplomski rad.

      Kad smo kod od vas nametnute teme kalorija da dodam da je moguce (osobno iskustvo) i pojesti i vise od 4000 kalorija dnevno prema LCHF nacinu ishrane a da se izgubi na kilazi(28 kg za 6 mjeseci i umalo pa nepokretan). Zbog niskog ili nikakvog GI koeficijenta LCHF ishrane, organizam polako preradjuje hranu tako da je jedina nuspojava toga svega duza sitost.

      Bez fancy izraza i razbacivanja strucnim frazama zamolio bih vas da prema LCHF formuli "masnoce / (proteini+uh)=1" napravite dnevni jelovnik koji ce sadrzavati 4000+ kalorija a ja cu ga licno na sebi isprobati. Mogli bi i vi pa da se uvjerite i sami.

      Samo mala napomena : zivotinjske masnoce (nista biljno ili genetski izmanipulisano),proteina izmedju 08 do 1,5 grama (BV) po kilogramu tezine (92 kg u mom slucaju)a UH treba da bude iznimno iz povrca koje raste iznad zemlje (izuzev mahunarki i grahorica) i jagodicasto/bobicastog voca.

      Postovani anonimni studentu nutriocizma, sve sto ste SEBI ste,sve sto radite SEBI radite. LCHF nacin zivota me je skinuo sa tableta protiv dijabetesa, LCHF-om ne moram na zracenja i kemoterapije zbog Chrons syndroma, zahvaljuci LCHF-u sam izgubio 28 kg i uklonio reumatske probleme koje su me sputavale u normalnom zivotu. Zar stvarno mislite da ce bilo ko kome je LCHF spasio zivot ili olaksao isti, zbog dvije greske vratiti se "starom i zdravom" nacinu ishrane?? Nisam se odrekao vjere zbog Vatikanove otvorene podrske nacistima,tako da znam da necu se odreci LCHF zbog dva lapsuza.

      Mir i svako dobro zelim i sretno sa studijama

      Izbriši
    20. Živio Bernarde!

      sve o aspartamu sam napisao na blogu, neću se ponavljati.
      nisam se "uhvatio" za 2 riječi već za cijeli niz neutemeljenih pretpostavki.
      sve isto, još i više, postigli biste pravilnom prehranom bez izbacivanja namirnica koju ja zagovaram. a pritom biste uživali i u keksima, kolačima i sl.
      ja nisam ovdje da objašnavam, već izazivam Anitu da odgovori na pitanja koja se stručnjaku nameću nakon čitanja njenih članaka. bez brige, čujemo se i na drugim postovima, ne sumnjam da ću naći mnoge rupe u njima.
      drago mi je zbog vašeg napretka :)

      Izbriši
  29. Draga Anita, imam i ja jedno pitanje - vezano za te kalorije :) Naime, moj momak tvrdi da se unos kalorija ne može zanemariti, jer bi to onda značilo da kod ljudskog tela ne važe zakoni fizike! Mislim - ako bi neko uneo 4000 kcal a treba mu 2000, šta bi se desilo sa tim viškom kalorija (ako potiču od masti, naravno:))? Da li bi ih samo izbacio putem stolice? Meni je jedino to logično objašnjenje :) S tim da i ja mislim da niko ne može da unese 4000 kcal na LCHF-u, jer to bi značilo da treba svaki dan da jedemo više stotina grama masnoće! Ja evo jedva postižem 2000 kcal, mada se trudim da dodam što više masnoće u ishranu, a i dalje sam premršava... Evo, sad baš računam, unela sam juče 2000 kcal, a baš sam dosta jela :) Unela sam ukupno 30g UH, uglavnom iz kefira - popila sam 0,3 dl. Dobro, ja sam na AC dijeti, pa zato tako rigorozno ograničavam UH, ali kad se izlečim, moraću da povećam unos UH da bih se ugojila, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana, ako si premršava, možda je to objašnjenje zašto ti sporo ide s candidom - oslabljen ti je imunitet. Definitivno moraš pojačati unos UH, npr kroz orašaste plodove i sjemenke. Koristi LCHF kruhove i dodaj mljevene bademe u smoothije, uzimaj ih kao međuobrok. Inače, da, za debljanje sa LCHF prehranom treba jesti voće, korjenasto povrće, mlječne proizvode i orašaste plodove - sve namirnice koje sadrže više UH.
      Odgovor na tvoje pitanje: Tijelo ne troši obavezno sve kalorije koje se unesu. U nedostataku inzulina ne može ih spremati i izbacuje ih van. A momku poruči da u tijelu važe drugi zakoni nego u mehaničkom svijetu :)

      Izbriši
  30. Uzimam ja LCHF hlebove, ali gledam da bude sa lanom a ne toliko sa bademima, zbog kandide. A mnogo se bolje osećam sad kad ne jedem voće - definitivno nema uspona i padova energije - ketoza je zakon! :)
    Nego, jedna ispravka: kefira ne uzimam 0,3 dl (bilo bi premalo:)), već 0,3 l :)
    A inače - pročitala sam pre nekog vremena knjigu Gary-ja Taubesa "Why we get fat and what to do about it", i on takodje priča o tome kako unos kalorija nije ključan za mehanizam gojenja i mršavljenja, jer da je tako kako onda npr. životinje u prirodi nisu gojazne - a ne broje kalorije? Sve u svemu, i nauka polako ali sigurno otkriva toplu vodu, i svaka Vam čast, draga Anita, što svoja saznanja delite sa nama! A oni koji se i dalje drže konvencionalnih preporuka, neka im bude! Ni ja se ne trudim da ljudima objašnjavam šta i kako jedem - osim ako me baš pitaju. Jer, svako ima neki svoj stav o ishrani, i truditi se da ih sve ubedimo zaista je uzaludan posao ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana imaš pravo, u potpunosti se slažem s tobom. Jedino se moram ispričati zbog nespretnog odgovora na tvoj prethodni komentar, imaš sada bolje objašnjenje o tome zašto je sagorijevanje efikasnije sa LCHF, pogledaj u mom gornjem postu ;)

      Izbriši
  31. Ne znam zašto je Online Nutricionist tako uporan. Nitko ga ne tjera niti da čita niti da jede po LCHF-u. Jutros sam oko 8.00 pojela 10-ak badema, a oko 9.00 kajganu od tri jaja na kokosovom ulju, tri šnite Gaude i podosta rukole. Sad je 14.50 i još nisam gladna, a vrijeme je ručka :-). Prema mojoj računici, dosad pojedeno ima ukupno oko 700 kalorija. Poanta ove priče je da nitko ustvari ne može pojesti 4000 kalorija dnevno po LCHF-u (možda netko tko je duplo veći od mene) i bespredmetno je uopće razgovarati što bi bilo da netko pojede tolike količine. Također, iz osobnog iskustva znam da bih mogla pojesti 4000 kalorija ugljikohidrata i vjerojatno bih opet bila gladna. E, to Online Nutricionist jednostavno ne kuži...baš mi ga je žao...a ja se tako dobro osjećam...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Martina, to se najbolje iskusi na vlastitom primjeru. Tada skužite da sve te teorije o kalorijama padaju u vodu.
      Nadam se da ste u međuvremenu ogladnjeli i nešto pojeli :))

      Izbriši
  32. Poštovana Anita, sad ću se i ja uključiti s par rečenica u raspravu na temu debljanja. Nisam više mogla čitati komentare anonimusa, koji nikako da se predstavi, što je osnova kulture. On je jedan od mnogih koji se striktno drži uobičajenih činjenica o prehrani, čak sam i ja, laik, odavno napustila teoriju kalorija. Prije 15-ak godina susrela sam se s knjigom "Jedem, dakle mršavim", francuskog nutricioniste Michela Montignaca, koja je i meni i mojoj obitelji promijenila život nabolje, i od onda neprekidno istražujem i čitam sve na temu prehrana. On ne govori o mršavljenju ljudi koji imaju par kg viška, ali definitivno mu je 1. faza u kojoj se mršavi, nešto što je potrebno svakome, jer mijenja način prehrane iz temelja. Od tada se trudim izbjegavati aditive, pa kupujem organski uzgojeno povrće i voće, a imamo i vlastiti vrt i voćnjak koje ne tretiramo, a mlijeko, jaja i sir kupujem domaće od žene kojoj vjerujem. Prije oko 3 godine počela sam izbjegavati meso, prvenstveno zato što bih sve morala kupiti u trgovini, a sve to je meso tovljenih životinja, što se meni nikako nije jelo. I tako, počeli su neki sitni problemi i znala sam da mi prehrana baš i nije dobra, da nešto fali, a i unos UH je definitivno bio prevelik. Počela sam se debljati, malo-pomalo i ništa nije pomagalo. Istraživala sam i naišla na Vaš blog, Anita, koji mi je otvorio oči. Znala sam da nešto ne radim dobro, ali da će mi se krv slediti u žilama, kad sam sve pročitala, to nisam znala! Bila sam u nevjerici par dana! Pitao me jedan prijatelj, odakle takav zaokret u prehrani. Rekla sam da sam, kao i mnogi, bila pod utjecajem tko zna čega i koga, vjerovala da dobro radim za sebe i svoju obitelj, a kad tamo, skoro sve naopako. Makrobiotička i vegetarijanska prehrana vrlo su manjkave, i počela sam sve za koje znam da imaju internet, slati na Vaš blog. Nemam snage objašnjavati ljudima zašto sve mijenjam, jer još uvijek razmišljam o tome kako sam godinama imala kriva uvjerenja. Sad jedem puno manje količinski da bih bila sita, večeram, što sam u zadnje vrijeme izbjegavala, misleći kako će se pokrenuti mršavljenje, a nije se, već su dolazili i novi kilogrami. Što se zdravlja tiče, to mi je ipak bio važniji razlog da prijeđem na LCHF prehranu, od mršavljenja, mada 10-ak kg viška nije zanemarivo. To je moj komentar, a imam i pitanje u vezi s kefirom, kad se i on ovdje spominjao. Radim ga od domaćeg mlijeka, a pijem kefir koji je "star" 2 dana, pa me zanima koliko ima UH i je li potrebno ostaviti ga i tri dana da zrije, i koliko ima masnoće, barem otprilike. Još uvijek sam na razini na kojoj zapisujem količine nutrijenata, da vidim hoće li se mršavljenje pokrenuti unutar 3 tjedna otprilike. Za sada je debljanje zustavljeno, a i imam 4 cm manje u struku, što me fascinira, s obzirom na to da ne vidim pomaka na vagi! Hvala na odgovoru i pozdrav od Sanje B.!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, ne zna se sa sigurnošću koliko UH ima kefir. Ima za nabaviti nekih testova za mjerenje laktoze ali su bezobrazno skupi. Ali ovako je nekako: mlijeko ima oko 5 g UH (laktoze) na 1 dl. Bakterije u kefiru se razmnožavaju tako što se hrane laktozom, na taj je način troše. Nakon još dva dana zrenja, količina šećera se još više smanjuje. Tako da ja računam 2 g UH na 1 dl kefira.
      Masnoće i proteina ima isto kao i u mlijeku, znači ako je domaće, masnoće vjerojatno oko 4% (4 g na 1 dl) a proteina oko 3% (3 g na 1 dl).

      Sanja, vi ste maltretirali tijelo prije LCHF, i zbog nedostatka nutrijenata (u strahu od gladi) tijelo je sve štedjelo i spremalo. Sad se oporavlja, to je neminovno i dajte sebi vremena. Prvo trebate naučiti jesti pravu hranu i redovne obroke, da biste dobili sigurno tijelo koje se ne boji gladi. Tada će početi normalno sagorijevanje i gubitak masnih naslaga. Iako mislim da je to kod vas već počelo s obzirom da ste izgubili 4 cm u struku :)

      Izbriši
    2. Poštovana Anita, hvala Vam na odgovoru i podršci. Postaje mi sve jasnije da sam bila neprijatelj vlastitom tijelu, a to mi nije bila namjera; mislila sam da radim dobro. Sad znam da radim kako treba. LCHF prehrana mi savršeno odgovara, to je upravo ono što mi je trebalo, a moje tijelo vapi za masnoćama, tako da mi ih nikad nije previše. Trenutno sam na 180-200 g masnoća dnevno, 20 g UH i oko 60-70 g proteina. Nastojim uzimati različite izvore masnoće, otkriće mi je domaća svinjska mast. Pozdrav od Sanje B.!

      Izbriši
    3. Sanja, vi ste na Optimal dijeti, poljskog doktora Kwasniewskog :) Na 1 gram proteina unosi se 2,5 – 3,5 grama masti i 0,5 grama ugljikohidrata. S ovakvim omjerom P, M i UH Kwasniewski je izlječio tisuće ljude koji su patili od raznih bolesti.
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/03/poznate-medicinske-dijete-na-principu.html

      Izbriši
  33. Kako objašnjavate činjenicu da unos proteina također uzrokuje porast koncentracije inzulina u krvi? Znači li to da i proteini "debljaju"?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod niskog unosa UH i niskog unosa masti tijelo nema otkud stvarati energiju pa iz proteina proizvodi glukozu koja dovodi do izlučivanja inzulina. Da li proteini debljaju ovisi. Ako se ništa ne jede tijelo troši vlastite proteine i dolazi do mršavljenja. Ali ako se jede previše proteina moguće je da oni dovode do debljanja jer se pretvaraju u glukozu i stimuliraju inzulin.

      Izbriši
  34. Bojim se da ste krivo razumjeli mehanizam. AMINOKISELINE, kao gradivne jedinice proteina, a posebno arginin i lizin, direktno dovode do oslobađanja inzulina, ne preko glukogoneogeneze (stvaranja glukoze iz aminokiselina) te posljedično povišene razine glukoze u krvi.

    Također, neki proteini podižu koncentraciju inzulina na VEĆU razinu nego čista glukoza.
    Nadalje, leucin ne ulazi u glukoneogenezu, a sam po sebi podiže razinu inzulina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, aminokiseline isto stimuliraju inzulin, neke više neke manje.

      Izbriši
    2. Onda nije povećana koncentracija inzulin krivac za "spremanje" masti, kako vi tvrdite, već nešto drugo...? Višak kalorijskog unosa možda? ;)

      Izbriši
    3. Spremanjem masti kao i povećanjem apetita upravljaju hormoni. Ulogu igraju npr kortizol, leptin i ghrelin, ali inzulin je glavni uzročnik spremanja masti. Kalorije nemaju veze, metabolizmom upravljaju HORMONI. Vraćamo se opet na početak i stvarno mi se više ne da s vama raspravljati. Nastavite računati kalorije i sretno...

      Izbriši
  35. Anita svaka čast...treba imati živaca za odgovaranje na sve postove

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marija ja radim na ketone pa sam vrlo smirena i staložena :)) Živaca imam, ali nemam vremena, a tu mi ni ketoni ne pomažu :((

      Izbriši
  36. Pozdrav Anita,
    Čitanje ovog bloga mi je promijenilo život (naravno nabolje) jer se sve složilo na svoje mjesto. Nikad mi nije bilo jasno zašto se debljam odnosno imam istu težinu, a jedem samo ''zdravo'' i vježbam. Uvijek sam bio gladan, bio nadut i imao manjak energije. Genetske predispozicije su mi naklonjene, pa teže nakupljam kilograme, ali gledam pretile ljude oko sebe koji jedu male obroke i kreću se, a kilogrami su tu i ne odlaze.

    Tekstovi koje vi ovdje navodite objašnjavaju srž problema modernog društva i pokazuju na koje načine šačica ljudi diktira smjer ''razvoja'' čovječanstva. Više nije bit da se ide naprijed, već je težnja da se smanji populacija na svijetu, polako ali sigurno. Ne želim ni razmišljati s čime hrane Afričku djecu koji nemaju ovakav blog i naravno nemaju izbora.

    Na primjeru ONLINE NUTRICIONISTA se vidi sva podlost te industrije, jer kad navodiš da je znanost dokazala neke stvari, prvo što moraš pogledati tko je to istraživanje financirao i sve ti je jasno. Uostalom moraš pročitati literature i literature (znanstvene i neznanstvene) da bi mogao razpravljati na način kakav ti raspravljaš. A ti umjesto toga navodiš teze kojima zatireš bilo kakvu raspravu i niti jednim jedinim argumentom to ne potkrepljuješ.

    Aniti skidam kapu jer je nesebično trošila svoje vrijeme na približavanje istine i pomaganje ljudima, a da za to nije imala nikakve osobne koristi (osim naravno zadovoljstva pomaganja). Da se razumijemo, puno je posla pred LCHF zajednicom, još uvijek se LCHF gleda sa ogromnim predrasudama, ali led je probijen i napredak je ogroman!

    OdgovoriIzbriši
  37. Hvala na razumijevanju i podršci Marko. A da je puno posla pred nama, to znam i tome se veselim!

    OdgovoriIzbriši
  38. Ove preporuke o LCHF prehrani su zaista sasvim razumljive.
    Medjutim, nije mi najasnije ,zar povecan unos masti ne moze ostetiti jetru ili zucnu kesu.Odnosno, da li LCHF mogu koristiti i ljudi sa operisanom zucnom kesom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. IvanB, žuč imamo upravo zato da bismo mogli probavljati masnoću. Ona se proizvodi u jetri i kroz žučne kanaliće izlijeva u žučnu kesicu, koja služi kao jedan rezervoar u kojem žuč čeka kad ćemo pojesti nešto masno – tada se izlijeva u crijevo i razgrađuje masnoću. Kad se prehrana temelji na ugljikohidratima i nedovoljno masti, žuč se ne koristi već se taloži i tako nemasnom prehranom nastaju kamenci. Kao što za zdrave bubrege treba piti puno tekućine da bi se bubrežni kanalići ispirali i da se ne bi stvarali bubrežni kamenci, tako i za zdravu jetru i žuč treba jesti masnoću, kako bi se uspostavio normalan protok žuči koji ispire kanaliće i žučnu kesicu što sprečava stvaranje kamenaca.
      Ako je operirana žuč, odnosno uklonjena žučna kesica, žuč se direktno iz jetre izlijeva u crijevo gdje razgrađuje masnoću iz hrane.

      Izbriši
  39. Ako je netko imao mononukleozu ili misli da je ima, do dosta korisnih informacija možete doći na ovom članku - liječenje , dosta savjeta i informacija, barem je meni pomoglo.

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.