četvrtak, 6. svibnja 2010.

Ketoza i brkanje pojmova

Mediji a nažalost i stručnjaci, često brkaju značenje pojmova ketoza i ketoacidoza. Ketoza je normalno i bezopasno stanje tijela koje troši masnoću kao potrebnu energiju, dok je ketoacidoza pojava do koje dolazi kod neliječenog dijabetesa i može biti fatalna. 

Ketoza ili nutricionistička ketoza je prirodno metaboličko stanje kod ljudi na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata. Kako smo već naučili, ljudsko tijelo kao “pogonsko” gorivo može trošiti glukozu (šećer), masne kiseline i ketone. Na prehrani s niskim unosom ugljikohidrata, obično do 50 g dnevno, iz metabolizma sagorijevanja masnoće stvaraju se ketoni. Tada se kaže da je organizam u ketozi, a prehrana koja dovodi do ketoze naziva se ketogena prehrana ili ketogena dijeta. Inače i na standardnoj prehrani koja se bazira na većem unosu ugljikohidrata, tijelo se u toku noćnog posta prirodno prebacuje u stanje ketoze, da bi se ujutro, nakon prvog obroka bogatog ugljikohidratima, vratilo u stanje glikolize (sagorijevanje glukoze za energiju).

Ketoacidoza ili dijabetička ketoacidoza nema veze sa smanjenim unosom ugljikohidrata, već je to vrlo opasno stanje koje može nastati kod nekontroliranog dijabetesa. Ako dijabetičar ovisan o inzulinu ne uzme inzulin, dolazi do oslobađanja nove glukoze pod djelovanjem hormona suprotnih inzulinu – glukagona i adrenalina. Također se razgrađuju masnoće i proteini, te se stvaraju ketoni u vrlo visokoj koncentraciji. Dakle, ketoacidozu odlikuje nenormalno visoka koncentracija ketona, istovremeno dok je šećer u krvi vrlo visok, zbog nedostatka inzulina. Ovo stanje može dovesti do zakiseljavanja krvi i može biti smrtonosno. Dijabetičar koji istovremeno ima povišen šećer i ketone mora uzeti inzulin, popiti dosta vode te hitno potražiti liječničku pomoć.

U stanju zdrave ketoze, kod smanjenog unosa ugljikohidrata, ketoni nisu ni blizu u tako visokoj koncentraciji kao kod ketoacidoze. Ketoni nisu ”otrovni” kako se to u medijima često tvrdi, nego upravo suprotno. Oni su čak čišće gorivo od glukoze, jer izazivaju manje oksidativnog oštećenja (stvaranja slobodnih radikala) nego glukoza. Neki stručnjaci smatraju da srce i mozak rade 25% učinkovitije na ketone, nego na glukozu, i to je ono što doživljavamo kao veći priliv energije, veću tjelesnu izdržljivost, bolju koncentraciju, te nedostatak umora i česte gladi.

Ketogena dijeta koristila se još od 1920. god kao terapija za epilepsiju, a novija istraživanja zadnjih godina nude dokaze da ketogena dijeta ima terapeutsko djelovanje i kod mnogih drugih bolesti, kao što su dijabetes, PCOS (policistični jajnici), akne, kardiovaskularne bolesti, neurološke bolesti (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest), migrene, poremećaji pažnje, pa čak i rak. Naime, zdrava ketoza pomaže izgladnjivanju stanica raka, jer one ne mogu koristiti ketone kao izvor energije, nego se za rast i razvoj oslanjaju isključivo na glukozu kao izvor energije.

U priči o ketozi također dolazi do brkanja pojmova vezanih za visoki unos proteina. Naime, ako se uz ugljikohidrate smanjuje i unos masnoća, onda je to visokoproteinska dijeta, nešto kao npr. Dukanova dijeta ili Protekal dijeta koja se zasniva na proteinskim napicima. Ovakve dijete, u kojima se za energiju troše proteini, dovode do stvaranja viška dušika i nekih drugih elementa koji opterećuju tijelo, naročito jetru i bubrege. Amonijak koji se inače normalno stvara putem metabolizma aminokiselina (iz proteina) i izlučuje urinom, u velikim koncentracijama dovodi do hiperamonemije, stanja toksičnog za mozak.

No ova situacija nema veze sa LCHF prehranom niti sa zdravom ketozom. Sadržaj proteina u LCHF prehrani ili zdravoj ketozi nije povećan, već je povećan unos masti. A to je, kako već znamo, potpuno prirodna stvar. Sjetimo se da naši preci u davnoj prošlosti nisu uvijek imali pristup namirnicama koje su bile bogate ugljikohidratima pa su se često nalazili u stanju ketoze. U zimskom periodu energiju su uglavnom dobivali od mesne i masne hrane, te vlastitih masnih naslaga, koje bi nakupili u periodu ljeta i jeseni kad je bilo voća i drugih plodova. Eskimi, Masai i Saami (Laponci) stoljećima su živjeli s vrlo ograničenim ili nikakvim unosom ugljikohidrata, dakle konstantno u ketozi, bez negativnih posljedica na svoje zdravlje. Dapače, njihovo zdravstveno stanje istraživači su procjenjivali kao izuzetno dobro, dok god su se držali svoje tradicionalne prehrane. Zapravo, ljudska vrsta je bila na ketogenoj prehrani preko dva milijuna godina i ljudsko je tijelo prilagođeno da energiju dobiva iz masti – kako onih iz hrane tako i onih iz vlastitih masnih naslaga.

Dakle, ketoza je sasvim prirodno stanje i nema veze sa ketoacidozom. Ketoza čak ima terapeutsko djelovanje kod mnogih bolesti. A priču o štetnosti za bubrege i jetru zaboravite, ako ste na LCHF-u. No, oni na Dukan i Protekal dijeti, te body-builderi koji žive od nemasnog mesa pilećih prsiju, posnim sirevima i bjelanjcima, te godinama gutaju proteinske praškove, trebali bi se dobro zamisliti.




Broj komentara: 168:

  1. Molim Vas da mi odgovorite na pitanje vezano uz ketogenu dijetu.Imam povisenu glukozu u krvi (14.6)i pretila sam,imam 34 godine,i povisen krvi tlak.Koliko je ketogena dijeta dobra za menei supruga koji je srcani bolesnik(imao je dva infarkta).Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  2. Danijela, jedino niskougljikohidratna (ketogena) prehrana moze stabilizirati secer u krvi, a na ovaj nacin se i visak kilograma najuspjesnije uklanja.
    Dali vam je dijagnosticiran dijabetes sa tako visokim secerom u krvi? Pitam zato sto ako koristite inzulin ili druge lijekove za dijabetes, trebate znati da prehrana sa manje ugljikohidrata smanjuje potrebu za nekim lijekovima. Sa nepromijenjenim dozama lijekova riskirate da dobijete pad secera u krvi. Zato se konzultirajte sa svojim lijecnikom prije nego pocnete s ovom prehranom u vezi doziranja lijekova.

    Sto se tice srcanih bolesnika, neke pravo duge studije na ovom podrucju nisu jos napravljene, ali studije koje se provode do par godina pokazuju u prosjeku poboljsanje onih najvaznijih rizicnih faktora za srcanu bolest: obujam struka, secer u krvi, kolesterol, krvni tlak. Ako se osim toga izbjegava pusenje i pokusa manje stresati, onda se i ti rizici smanjuju. Ukratko, sve naslucuje da LCHF moze biti odlicna prehrana za srcane bolesnike.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Anita ,citam vas blog i moram priznati da mi se svidja!kako nisam sve procitala ne znam da li ste o tome pisali,naime zanima me kakvu ishranu bi trebale imati osobe sa visokim holesterolom.moja tetka vec duze vrijeme vodi borbu sa njim,izgubila je nekoliko kolograma ali i dalje holesterol je visok!
    Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Sladjana procitajte post "Kolesterol - prijatelj ili neprijetelj" i sve ce vam biti jasno!

    OdgovoriIzbriši
  5. postovana anita, bila sam na dijeti koja se sastojala od proteinskih sejkova. Posle 5 dana sam dobila poveci osip po kozi, i dijeta je odmah prekinuta od strane doktora koji ju je i vodio jer bolujem od koznog oblika lupusa. Lupus mi je inace u remisiji unazad par godina i ovo me uplasilo. Vec vise godina ne pijem lekove (resochin) i OK sam. imate li vi objasnjenje zasto mi ketogena dijeta nije odgovarala. Puno pozdrava!!

    OdgovoriIzbriši
  6. nevena, visokoproteinske dijete mogu biti opasne, pogotovi ti proteinski sejkovi. problem je u slijedecem: i ugljikohidrati i masnoce se sastoje od tri elementa ugljika, vodika i kisika. ova tri elementa trebamo za stvaranje energije u tijelu, dakle i iz ugljkohidrata i iz masnoce bez problema stvaramo energiju za rad tijela. proteini osim ovih 3 elementa sadrze jos i dusik. kod visokoproteinskih dijeta tijelo proizvodi energiju iz proteina, upotrebi ona 3 elementa koja treba a dusik ostaje viska. ovog viska se tijelo tesko rijesava pa to opterecuje unutrasnje organe narocito bubrege i jetru.

    low carb (ketogena dijeta) mora biti higf fat, a nikako high protein! ako smanjimo unos ugljikohidrata moramo povecati unos masnoce a ne unos proteina! i ne trebaju vam nikakvi praskovi kraj prirodne i zdrave hrane.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vas tekst nije u potpunosti tacan. Velika kolicina proteina opterecuje bubrege i jetru ali samo ako se radi o kolicini vecoj od 3.5 gr proteina po kilogramu telesne tezine.

      Izbriši
  7. radim keto diet vec nekih 20ak dana
    i sa 14% bfa sam pao na 6% ne ulazeci uopce u katabolizam
    ova dijeta je najbolja za one koji zele skinuti masne naslage ne brinuci se da ce izgubiti i misicnu masu
    dijeta mi je bila vrlo naporna, s tim da sam radio punjenja jednom tjedno (nedjelja > prejedanje svime i svacim samo da se glikogen napuni) i onda opet praznjenje.
    najbolja stvar je sto se tice ovog tipa djete da se ne gubi na snazi nikako
    (barem u mom slucaju)
    osjecate se malaksalo i nejako no sve je stvar psihe.
    kad shvatite da jetra stvara ketonska tijela ovisno i energiji koja je potrebna da bude iskoristena
    mozak npr trosi samo secere, a posto ne unosimo secere > mozak ce koristiti ketonska tijela kao izvor energije
    isto kao i misici.
    p.s. smrsao sam 11kg u 3 tjedna
    zapamtite da unos kcal treba biti manji nego potrosnja

    OdgovoriIzbriši
  8. Mario1707 super rezultati iako mislim da je 11 kg previse za 3 tjedna. ovisi dakako i o tome koliko ste inace teski?

    zanima me zasto mislite da jednom tjedno morate jesti svasta da napunite glikogen? glikogen se puni i kad ne jedete UH, jetra proizvodi glukozu koja je tijelu potrebna.

    kalorije su manje vazne u ovoj prehrani. odsustvo inzulina omogucava sagorijevanje masnoce i nema nikakve potrebe da idete gladni.

    OdgovoriIzbriši
  9. a sto se tice katabolizma.
    jel lakse ulazim u katabolizam tjekom treninga koji traje satak?

    OdgovoriIzbriši
  10. dodatak > zaboravio sam napisati
    imao sam 100kg i sada 89kg imam
    sa 14% bf-a na 6%bf-a

    OdgovoriIzbriši
  11. Mario1707, nisam bas neki strucnjak za prehranu sportasa, ali znam da u svedskoj ima jako puno vrhunskih sportasa koji jedu lchf. kad se sa sagorijevanja UH predje na sagorijevanje masnoce za energiju, onda smo samo jos izdrzljiviji, jer nam energija nije ogranicena unosom UH iz prehrane vec je dobivamo iz masti, kako onih sto jedemo tako i onih iz masnih zaliha na tijelu.
    ona glukoza koja je tijelu potrebna za odredjene funkcije proizvodi se bez problema u jetri.
    mislim da imate odlican rezultat, smanjeno masno tkivo bez gubitka misicne mase. ali napisali ste da vam je dijeta bila naporna i ogranicavate unos kalorija, a to se ne radi u LCHF. kalorije nemaju veze s mrsavljenjem, vec izbor namirnica kojim djelujemo na hormone u tijelu koji reguliraju metabolizam UH i masti.
    kakvi su daljnji planovi, nastavljate li s prehranom?

    OdgovoriIzbriši
  12. da
    uzimam dodatno minerala i vitamina posto mi je prehrana malo neuredna
    posto sam citao da se rjesim UH tjekom dijete i da unos treba teziti ispod <10g UH ako zelimo prze uci u stanje ketaze
    pitao sam se dal to vrijedi i za negativne UH tipa unosa iz povrca
    posto se bavim body buildingom (natural) vec nekoliko godina ovo je vise nego odlican nacin brzog i efikasnog skidanja masnih naslaga
    ali nisam znao da je unos kalorija nebitan u ovom tipu djete
    trebam naci hranu koja prirodno dize level testosterona, gh i koja smanjuje utjecaj kortizola (ako takva postoji) > moze savjet?

    OdgovoriIzbriši
  13. to je lchf prehrana. jaca imunitet i samoobnavljajucu sposobnost organizma. regulira rad hormona. smanjuje stres.

    ne morate bas tako nisko sa UH. mozete naravno jesti povrce kao i mlijecne proizvode koji sadrze UH.

    jeste li pregledali druge tekstove sa bloga, LCHF program za mrsavljenje, tekstove o masnocama.. vazno je da birate zdrave prirodne namirnice i da dobivate kroz hranu dovoljno hranjivih tvari.

    ja nisam za praskove i te umjetne stvari. neznam kako vi body builderi razmisljate, ali meni to djeluje dosta neprirodno, proteinski praskovi, visokoproteinski obroci bez masnoce? to je opasno na duze staze.

    da li unosite dovoljno masnoce i koju vrstu? da li se drzite mog lchf programa ili ste samo ukinuli UH iz prehrane?

    OdgovoriIzbriši
  14. evo ovo sam zapazio samo gledajuci keto ishranu
    vrlo zanimljivo i vise nego pohvalno
    naime ovoga nazalost ima sve manje i manje jer ljudi jako jako slabo paze na svoje zdravlje...
    pretilih je ljudi sve vise

    masnoce unosim svakodnevno
    omega 3 masne kiseline svaki dan uzimam zajedno sa ZMA, vitaminima b6, 12, c...
    sto se tice proteina (wheya)
    ne uzimam praskove kad sam na keto dijeti
    to sam u potpunosti izbacio osim arginina i glutamina
    al pojedem zato po pola kilograma piletine, desetak jaja i 2-3 tune cca 52g po konzervi tjekom cijelog dana
    vecina ulja kojeg unesem je maslinovo
    sojino izbjegavam posto dize estrogen a to izbjegavam radi ginekomastije ponajvise
    evo sada sam se malo zainteresirao lchf program pa cu ga malo pogledati

    OdgovoriIzbriši
  15. imam jedno pitanje
    ako sam na keto djeti i vec sam u ketozi... mogu li uzimati indijske orahe? za sada ih izbjegavam
    cca 100g sadrzi 30ak g UH

    OdgovoriIzbriši
  16. mozete li uzeti bademe ili ljesnjake koji imaju puno manje UH? ako bas zelite te indijske onda ih uzmite manje.
    pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  17. draga Anita.. imam jedno pitanjce za vas.. dali se po lchf-u mršavi i ako se ne ulazi u stanje ketoze?? npr.ako se jede puuno povrća i mlječnih proizvoda,dakle sve u okviru lchf prehrane ali se na ograničavaju količine uh na 20gUh dnevno, pa se ne ulazi u ketozu?? negdje sam pročitala da je to granica iznad koje tijelo više nije u ketozi.. dali je to točno? znam da je to relativno, od osobe do osobe, ali npr.ako osoba unosi 50guh dnevno ona nemože više biti u ketozi?? hvala vam unaprijed na odgovoru..

    OdgovoriIzbriši
  18. zanima me dali se ulazi u ketozu samo ako se smanji unos uh ili se može ući u ketozu ako unosimo malo kalorija kroz dan?? pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  19. Pozdrav Anita. Zovem se Kristijan. Svidja mi se jako tvoj blog i vec je postavljen u bookmarkse :)

    Imam par pitanja:
    Pre par dana sam poceo da drzim Atkins dijetu ali posle citanja tvog bloga odlucio sam da se prebacim na LCHF dijetu koja je, u vecini toga, slicna Atkinsu samo sto u LCHF ima vise opcija i siri spektar hrane koja je dozvoljena i deluje mi logicnija nego Atkinsonova.
    E sad, interesuje me sledece: Koliko je otprilike potrebno organizmu da udje u fazu ketoze? Da li je dozvoljeno jesti pasulj, grasak, boraniju i bundevu (ni u Atkinsovoj ni u LCHF nisam video da pise da li se sme ili ne)?
    Da li se sme jesti neka druga vrsta rize s obzirom da je bela zabranjena? Isto pitanje vazi i za brasno?
    Hvala unapred na objasnjenjima.

    OdgovoriIzbriši
  20. kristijan, ulazak u ketozu nastupa sa smanjenim unosom UH a tocno s kojom kolicinom je razlicito od osobe do osobe. uglavnom negdje ispod 50 g dnevno, ali kod nekoga unos UH treba biti i ispod 20 g dnevno.
    pasulj, grasak i druge mahunarke se ne preporucuju u fazi mrsavljenja jer sadrze skrob, isto tako nikakva vrsta rize, zitarica i nikakvo brasno. bundeva i zelene mahune su okej. u principu svo povrce koje raste iznad zemlje je okej.

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala na objasnjenju.
    Video sam da se u nekoliko recepata koristi bademovo brasno ( ili sitno mleveni bademi ). Da li se moze koristiti neka druga vrsta orashica za pripremu brasna? Imas li neki drugi predlog sa cime bi mogao zameniti standardno brasno?
    Procitao sam da vegeta sadrzi glutamat. Da li postoji vegeta koja ga ne sadrzi ili cu morati praviti sam svoju vegetu? :)
    Da li svi zacini sadrze glutamat? Koji su dozvoljeni a koje treba izbegavati?
    Koliko alkohola je dozvoljeno popiti..recimo jednom nedeljno ( subota vece :D )?

    Hvala unapred na odgovorima i izvini ako pitam previse.. :)

    OdgovoriIzbriši
  22. kristijan mozes koristiti sve mljevene orasaste plodove i sjemenke umjesto brasna, kao i kokosovo brasno. uglavnom sve mjesavine zacina sadrze glutamate, najbolje da citas deklaracije. umjesto vegete mozes pomijesati razne zacine pa svaki put dobiti drugi okus jela. s vegetom sve ima isti okus. casa vina ili casica zestokog subotom uvecer je okej, ali ne i pivo jer pivo je tekuci kruh.

    muskarci puno brze i lakse mrsave sa ovom prehranom nego mi zene tako da mozes ocekivati dobre rezultate :) o kojem visku kilograma se radi?

    OdgovoriIzbriši
  23. Hvala na objasnjenjima.

    Trenutno imam 91kg ( imao sam 95kg kad samo poceo da drzim dijetu ( od ovog ponedeljka )), visok sam 188cm i imam 26 godina. U sustini gradjen sam ok i jedino sto hocu da skinem je stomak. Zato sam se i odlucio da drzim dijetu koja je logicna i ima smisla. Zacrtao sam sebi da cu do 18tog decembra skinuti nekih 8-9 kila tj spustiti kilazu na 86-87kg. Za sad mi ide ok mada mi fali krompir i testo jer sam to jeo svaki drugi - treci dan Hleb mi fali samo u trenucima kada hocu da namazem nesto na njega ali u sustini njega sam se najlakse odrekao. Plan mi je da kad dodjem do 18tog decembra obustavim dijetu na mesec dana jer ne zelim da se odreknem ruske salate za novogodisnje praznike. Posle toga cu nastaviti sa ovim rezimom ishrane.
    Da li u zestokom picu poput vodke ima UH ili neceg drugog sto je zabranjeno?

    OdgovoriIzbriši
  24. Hteo sam jos dodati: Da li se sme jesti ren? Znam ja raste ispod zemlje ali mi se nekako razlikuje od sargarepe.. :)

    Zaboravio sam da napomenem da pijem shumece tablete koje sadrze kalcijum, magnezijun, cink, vitamin D3 i vitamin C. U sastavu pise da sadrzi i:limunska kiselina E330, natrijumov hidrogen karbonat E500, dekstroza, vitamin premix, aspartam E95 (zasladjivac,sadrzi fenialalin),prirodna boja i aroma. Dijetetski je suplement.

    Interesuje me tvoje misljenje o ovome. Ja mislim da je ok da dopunjujem ishranu sa ovim tabletama.. Sta ti mislis?

    Hvala unapred.

    Zaboravih napomenuti da je blog extra!!! Pun informacija i korisnih saveta! :) ODLICAN 5+ !

    OdgovoriIzbriši
  25. kristijan, kad napravis pauzu sa dijetom za vrijeme novogodisnjih praznika, ipak nemoj pretjerivati sa krumpirom, tijestom i drugim UH. ogranici se na ono sto bas volis i to uzimaj u umjerenim kolicinama jer bi bila steta da brzo vratis izgubljene kilograme.
    zestoka pica kao konjak, viski i vodka sadrze secer, i zato ih treba uzimati sa velikim oprezom ako se zeli imati rezultate.
    hren je u redu, on se ionako jede u malim kolicinama a vrlo je zdrav.
    u redu je da uzimas dodatak vitamina, sigurno ti nece stetiti.
    lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  26. Da naravno, i mislio sam da jedem ono sto volim ograniceno jer bi inace bacio mesec dana pridrzavanja u vodu...

    Hvala na informacijama. Ako mi jos sta padne na pamet pitacu :)

    PozZ

    OdgovoriIzbriši
  27. kao prvo sve pohvale za blog-svaka cast
    ja ima pitanje,prijateljica mi je preporucila atkins dijetu i ja sam se zadnjih 10 dana hranila u okvirima dijete, a usput sam proucavala na internetu tu dijetu....rezim prehrane mi odgovara i strogo se pridrzavama dozvoljenih namjernica jer sam se napokon odlucila rijesiti svojih 15kg viska, ali problem je u tome sto se vaga nije pomjerila ni za gram :( vec mi je par osoba reklo da sam izgubila par kg, al vaga to nepokazuje......uglavnom na mom meniju se nalazi piletina, teletina, slanina, jaja, sampinjoni, krastavci, riba, ponekad neki sirni namaz (nevise od 2ug)i kafa.....po onome sto sam ja uspjela saznati o dijeti to su sve dozvoljene namjernice, e sad je pitanje zasto se moja vaga nepomjera???? da, kupila sam keto trakice-po njima sam u ketozi, a neznam zasto nemam rezultata, dali imate neki prijedlog sta da promjenim, uvedem ili izbacim, bilo sta

    unaprijed zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši
  28. Evo da se javim posle famoznih 40 dana..
    Danas se zavrsio period za koji sam rekao da cu se pridrzavati ovom nacinu ishrane radi skidanja kilaze..
    Merio sam se svega dva puta ( ne racunajuci ono na pocetku ), za 20 dana sam skinuo 9kg a za drugih 20 dana 7kg sto je ukupno 16kg ( sa 96kg na 80kg ).
    Extra sam zadovoljan i preporucujem svima koji hoce da skinu kilograme da se pridrzavaju ovom nacinu ishrane jer nece biti gladni a kilogrami ce se topiti cim se stupi u stanje ketoze.
    Btw, ja sam jos ubacio i trbusnjake tako da je efekat bio pojacan. :)
    Hvala na potrebnim informacijama Anita.
    Svako dobro.
    P.S.: Vec me ljudi pitaju kako sam oslabio, sta sam radio i svima preporucujem da procitaju tvoj blog i da se informisu iz prve ruke.. :)
    PozZ

    OdgovoriIzbriši
  29. Cestitam na izvrsnim rezultatima Kristijan :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Imam jedno pitanje. Idem u teretanu i ketogenu dijetu bih koristio da se sad prije ljeta izdefiniram i da svedem tjelesnu masnoću na 7-5% da mi se vide pločice i mišićna definicija.
    Znam da se ne bavite prehranom sportaša ali me samo zanima koliko dugo je mogu držati ako unosim 2g proteina po kg mase i jedem masti te bih nakon svaka 2 tjedna ubacivao po 50g ugljikohidrata po danu a započeo bi sa 100-200g jer radim naporne treninge? puno hvala

    OdgovoriIzbriši
  31. Draga Anita,
    imam veliki problem i zanima me vase misljenje!
    na proteinskoj sam dijeti koja se samo sastoji iz proteinskih sejkova i 600gr povrca dnevno. Za 2 nedelje sam izgubila 4 kg i izasao mi je isto osip po dekolteu i mokracna kiselina u krvi mi je 540 normalno je do 340??? dobila sam od lekarke koja vodi tu Protekal dijetu lek koji obicno piju ljudi koji boluji od gihta????!! U totalnom sam soku ne znam sta da radim.Inace mi je ketoza odlicna!

    OdgovoriIzbriši
  32. i ja sam sokirana da vam je jedna lijecnica preporucila tu dijetu. po mom misljenju ne postoji gora dijeta od te vase. cak bi i gladovanje bilo bolje nego proteinski sejkovi od kojih mozete dobiti probleme sa bubrezima i ko zna kakve jos poremecaje u tijelu.
    masnoce su esencijalne za ljudsko tijelo i nema nikakvog razloga izbjegavati masnoce. ako zelite smrsaviti smanjite unos UH a proteine i masnoce koristite u normalnim kolicinama. praskovi vam ne trebaju vec samo obicna prirodna hrana.
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  33. Pozdrav Anita,

    malo sam citala neke forume na kojima pisu ljudi koji se profesionalno bave sportom, pa sam uocila da govore za ketozu ustvari iste stvari koje ste nam Vi u clanku napisali, no napominju kako je za njih bolje drzati se na granici ketoze odnosno ne ulazit u nju (npr 4-5 dana jedu vrlo low carb sa pojacanim mastima, a onda dan dva rade "punjenje" sa UH kako ne bi nastupila ketoza) iz razloga jer navodno kada je tijelo u ketozi misici propadaju jako brzo?!

    Sto vi kazete na propadanje misica u ketozi? Naucili smo da se u ketozi mrsavi no ne bi bilo dobro kad bi zaista bila istina da se i misici razgradjuju!

    Zato oni kazu da radje nece u ketozu zbog misica, a da masti gube i definiraju se i ovako kada kombiniraju low carb sa punjenjem

    Bas me zanima vase misljenje!

    Hvala i pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  34. @ tea, u normalnim slucajevima kod LCHF prehrane, sa ili bez ketoze, ne dolazi do propadanja misicne mase. cesto se dogadja upravo suprotno, ako je tijelo ranije bilo izgladnjelo nepotpunom prehranom, prelaskom na ovu prehranu moze doci do popunjavanja misicne mase istovremeno dok se gubi salo.

    nisam neki strucnjak za prehranu sportasa, ali koliko pratim sto se u LCHF krugovima u svedskoj dogadja, vidim da se mnogi profesionalci hrane na LCHF nacin, neki su cak napisali i knjige o svojim iskustvima. o detaljima nazalost nemogu puno reci jer nisam citala ove knjige, ali recenzije kazu da su iskustva vrlo pozitivna, tj da se sa ovom prehranom dobiva na izdrzljivosti i kvaliteti treninga.

    OdgovoriIzbriši
  35. Hvala Anita,
    posle svega procitanog na Vasem blogu definitivno bacam ove sejkove u djubre i sutra sebi spremam lepu kajganu. Krenucu sa 15 g UH dnevno jer sam ipak bila na izgladnjivanju 2 nedelje pa da ne sokiram organizam. I javljam Vam rezultate. Ako imate par nekih saveta kako najbezbolnije da se prebacim na LCHF bicu vam zahvalan!
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  36. @ igor ne vjerujem da cete imati one pocetnicke smetnje koje je moguce osjetiti kad predjemo na prehranu sa malo UH, jer ste vi vec na low carb i u ketozi. promjena ce biti sto cete poceti jesti normalnu hranu i masnoce, a za to ce vam tijelo biti zahvalno. svakako javite rezultate, lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  37. Anita, meni se sad ketoza sa danasnjom ishranom pokvarila od tamno tamno ljubicaste postala je rozikasta, da li ce to uticati mnogo na gubitak tezine ili je bitno da se samo nalazim u ketozi ma kakva ona bila?

    OdgovoriIzbriši
  38. @ igor sada nije najvaznija ketoza, nego da popravite zdravlje? necemo mrsavljenje pod svaku cijenu, jeli tako? pa vidite sto ste napravili s tim praskovima.
    uz lchf prehranu se mrsavi i u ketozi i bez nje, ovisi sve od osobe do osobe. tko je osjetljiviji na UH treba ih vise ograniciti, tko je manje osjetljiv moze biti opusteniji sa UH i ne mora ni biti u ketozi.
    vidjet cete s vremenom kako ce vam ici. samo strpljivo.

    OdgovoriIzbriši
  39. Draga Anita,
    evo i ja sam konačno odlučila javiti Vam se nakon što sam malo proučla Vaš blog i uvidjela da je lchf način prehrane -prava stvar za mene...Imam 30 godina, PCOS i borim se s pretilošću već godinama..Imam 115 kg na 170 cm visine.. znam zvuči zastrašujuće, ali nadam se da ću s lchf uspjeti konačno smršavjeti..javim Vam se uskoro kad budem imala nekih rezultata...Hvala Vam na korisnim savjetima..otvorili ste mi oči nakon svih ovih godina bezuspješnih dijeta..
    P.S.za tjedan dana na lchf lakša sam 2 kg...pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  40. Super hvala Vam puno!
    jedinu stvar koju nisam razumela a to je dal u tih npr 20 UH dnevno koje unosim spadaju i UH svog povrca koje pojedem ili ne? i dal mogu da dobijem neki link sa tablicama nutritivnih vrednosti namirnica jer ja do sada sto sam gledala sve se razlikuju
    Hvala puno na jako brzim odgovorima
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  41. @ ninazg, bas mi je drago da ste se pronasli ovdje. lchf ce vam sigurno pomoci i za PCOS i za mrsavljenje. bravo za prva dva dolje :)) javite se svakako, lijep pozdrav!

    @ igor, zbrajajte sve UH koje jedete iz povrca, mlijecnih proizvoda i orasastih plodova. ova tablica je dobra, na engleskom je http://www.fineli.fi/index.php?lang=en

    OdgovoriIzbriši
  42. super hvala za link! jedina stvar koja mi nije jasna a to je sto na analizi nutrituvnih vrednosti stoji prvo carbohydrate, available 3.5g za tomato a posle neka jos detaljnija rasclanjivanja Carbohydrate Components cijim sabiranjem se dobija veci iznos sad ne znam sta od ta dva rezultata ja ubrajam u svoj dnevni unos???
    hvalac

    OdgovoriIzbriši
  43. to drugo su vlakna a njih ne racunamo jer ne podizu secer u krvi. gledajte samo carbohydrate, available

    OdgovoriIzbriši
  44. na atkinsu sam vec 10 dana, skinula sam 4kg, ali su mi se ispod pauha pojavila crvenila, crveni osip.. dali je to od dijete (do sada nisam imala nikakvih problema) i dali da nastavim ili da prekinem.. bojim se da nesto nije u redu..

    OdgovoriIzbriši
  45. tesko je ovako reci od cega ste dobili osip. mozda moze biti reakcija od ciscenja organizma kod promjene prehrane. ili reakcija ako ste uveli neku novu namirnicu koju ranije niste jeli. ako ste zabrinuti najbolje da provjerite kod lijecnika. pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  46. DRAGA ANITA,MOLIM TE DA MI OBJASNIS,AKO SAM NA 30 UH NISAM U KETOZI(IMAM TRAKICE)DA LI TO ONDA ZNACI DA MOJA TEZINA CE NA TOM UNOSU STAJATII ILI CU IPAK MRSAVITI,JER TO JE IPAK MALI UNOS UH.INACE SA 25 SAM U KETOZI JOS UVIJEK.I HTJELA BIH JOS PITATI ZA JUHE-JELA SAM JUHU JUCER DOMACU SA POVRCEM I REZANCIMA,ALI SAM JE KROZ CJEDILO PROCIJEDILA,ZNACI SAMO JUHU!I SAD NISAM U KETOZI(A BEZ JUHE POJELA 20UH),PA ME ZANIMA JEL TO MOZDA GRESKA ILI MOZDA COLA ZERO(NE VJERUJEM,ONA IMA O UH).

    OdgovoriIzbriši
  47. @ majo, to ces morati sama otkriti. neke osobe mrsave i kad nisu u ketozi, i sa vecim unosom UH, dok druge moraju dosta smanjiti unos UH i biti u ketozi da bi mrsavile. prati pa ces vidjeti kako ce ti ici.
    nije greska u juhi. u cola zero je greska. to je natrpano kemikalijama i umjetnim zasladjivacima, i molim te nemoj to piti, niti ista slicno. trebas voditi racuna da jedes zdrave namirnice a ne samo unos UH. sve te kemikalije i umjetna hrana i pica izazivaju poremecaje u tijelu i nikako ne pomazu mrsavljenju.

    OdgovoriIzbriši
  48. pozdrav,
    odlucila sam se za dukan dijetu imam 115 kg na 179 cm sta je naravno jako puno...i sad bi trebala biti na proteinima jako dugo, zanima me koje vitamine minerale mi preporucujete da konzumiram, buduci smatram da ih ne dobivam dovoljno putem hrane, mogu li konzumirati omega 3 jer me strah da ce mi se povecati kolesterol u tijelu od topljenja toliko masti?? hvala puno na odgovoru unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  49. Anita,

    Ove informacije na hrvatskom jeziku su izvrsne. Od kuda vam snage i volje za to sve. Svaka pohvala za trud. Ja sam pridzavajuci se preporuka LCHF, a nesto sam znao i prije o montignacu i atkinsu smrsavio ali nije to bit svega nego mehanizam kako tijelo radi. Fascinantno je da struka medicinska ne moze ovo staviti kao must, sto je u pozadini novac ili neznanje ?

    lijep pozdrav Marko

    OdgovoriIzbriši
  50. @ marko snage i volje imam, ali vremena nemam :))
    zasto medicinska struka zabija glavu u pijesak ispred novog znanja i nauke? neznam, vjerojatno je vise toga pomijesano. nedostatak zelje za daljnjim ucenjem i usavrsavanjem, nedostatak znatizelje i iskrene ljubavi i interesa za svoju struku, povodjenje za drugima - kud svi turci tu i mali mujo...
    s druge strane ego - nije jednostavno priznati da si kao strucnjak godinama pacijentima davao krive savjete :/

    OdgovoriIzbriši
  51. pa di bas ja ne dobijem odgovor:(

    zrinka kaže...



    pozdrav,
    odlucila sam se za dukan dijetu imam 115 kg na 179 cm sta je naravno jako puno...i sad bi trebala biti na proteinima jako dugo, zanima me koje vitamine minerale mi preporucujete da konzumiram, buduci smatram da ih ne dobivam dovoljno putem hrane, mogu li konzumirati omega 3 jer me strah da ce mi se povecati kolesterol u tijelu od topljenja toliko masti?? hvala puno na odgovoru unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  52. @ zrinka zao mi je da ne stizem odgovoriti na sva pitanja.
    ne mogu vam dati neki dobar savjet cime nadopuniti dukanovu dijetu. to je dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata i smanjenim unosom masnoce, dakle jedna visokoproteinska dijeta.
    nedovoljno masnoce je lose, kao sto je i previse proteina lose. nedostatak raznih vitamina i minerala je neminovan. tu sinteticki preparati ne mogu puno pomoci. previse proteina moze dovesti i do problema sa unutarnjim organima, pogotovo ako se dijeta drzi duzi period.

    dukanova dijeta je losa kao uostalom i svaka "dijeta". najbolje bi bilo da pronadjete za sebe jedan nacin prehrane s kojim cete regulirati tjelesnu tezinu, zadrzati dobro zdravlje i kojeg cete se drzati cijeli zivot.

    OdgovoriIzbriši
  53. Draga Anita, imam jedno pitanje za LHCF, naime planiram trudnocu a vec par mjeseci sam na LHCF prehrani. Hormoni su mi malo zbrkani pa planiranje trudnoce ide sporo ali me zanima smijem li nastaviti LHCF u trudnoci ili moram uvesti nekakve promjene? Hvala ti puno.

    OdgovoriIzbriši
  54. Ispricavam se, LCHF :) prstici lete naopako :)

    OdgovoriIzbriši
  55. @ ako si na LCHF prije trudnoce onda slobodno nastavi i kad zatrudnis, ne trebas nista mijenjati. za dovesti hormone u ravnotezu treba tijelu dati malo vremena, zato se naoruzaj strpljenjem :)

    pozdrav i sretno!

    OdgovoriIzbriši
  56. Svaka cast na ovom blogu!
    Korisnije od ovoga ne moze.

    OdgovoriIzbriši
  57. Imam problema s viškom kilograma zbog problema sa štitnjačom tj dijagnozom Hashimoto. Lječnici daju premalo informacija a smtram da je prehrana kod ovog poremeceja vrlo vazna. Da li imate iskustva s LCHF prehranom kod ljudi sa sličnim problemom i da li ce se na vašim stranicama moći pronaci preporuka za prehranu za ljude koji boluju od ove bolesti. Bili bi Vam vrlo zahvalni. Svaka čast na blogu. Preporučujem ga svim bližnjima. Unaprijed puno hvala.

    OdgovoriIzbriši
  58. @ u pravu ste, prehrana je presudna. sve vise znanstvenog istrazivanja pokazuje da u pozadini hashimota kao i cijelog niza drugih autoimunoloskih bolesti zapravo stoji nepodnosljivost glutena (protein iz zitarica). nazalost lijecnici ovo ne poznaju ili ne priznaju. fokusiraju se na simptome a ne na uzrok bolesti.

    procitajte ovdje malo o nepodnosljivosti glutena http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/nepodnosljivost-glutena-uzrok-mnogih.html

    OdgovoriIzbriši
  59. draga Anita!Da li je zaista toliko opasna protekal dijeta sa gotovim obrocima i praskovima!?Ja sam pocela sa protekalom pre 3 dana(po preporuci prijatelja i nadzorom lekara),usla u ketozu i sad nekako podnosim!Prva dva dana je bilo grozno!Sad citam ove vase komentare i muka mi je!Ulozila sam novac(nije bas zanemariva suma!),zivce,volju,a izgleda da bas i nije odlican izbor!Imam 39. godina,vis.170cm,83kg,u principu bih bila zadovoljna sa 70kg,sto nije nedostizno!Zdravstveno ostanje je zadovoljavajuce,sem sto ponekad oticem i imam veoma nizak pritisak,krvna slika odlicna,secer u normali,masnoce takodje,u urinu proteini...da li smem nastaviti sa ovakvom prehranom ukupno 2 nedelje,a onda traziti od lekara da ne smanjuje br.obroka u sejkovima(kako je inace praksa)nego samo prave obroke!Ili da i ja bacam sejkove i krenem sa LCHF prehranom,koja zvuci odlicno!I kako uopste lekari mogu voditi takve projekte koji su opasni po zdravlje!?Unapred hvala!N>sad

    OdgovoriIzbriši
  60. Anonimna, ja ti savetujem da pobacas te praskove. Vec nekoliko godina bolujem od autoimune bolesti lupsu i pre nego sam se susrela sa lchfom pokusala sam visak kila resiti protekalom. Znacajno mi je bilo sto je sve vreme tretman pod lekarskom kontrolom. Bar sam tako naivno mislila! Lekarki sam na prvom pregledu rekla sve o mom lupusu, donela potrebnu medicinsku dokumentaciju i ona me uverila da nikakve opasnosti nema te da slobodno mogu da koristim Protekal. Vec posle 5 dana doslo je do pogorsanja zdravlja: znacajan osip, te sam isto vece po savetu te doktorke prekinula program. Bacite praskove i pocnite sa LCHF, moj vam je iskreni savet! Puno srece!

    OdgovoriIzbriši
  61. Anita,hvala na savetu,ali Vas moram pitati jos jednu stvar:Da li mislite da je sam koncept PROTEKALA lose osmisljen(meni ne deluje tako,jer se unosi mnogo povrca i uistinu ja nikada vise povrca niasm ni jela nego sada) ili mislite da su praskovi losi,da imaju neke nedozvoljene supstance...mene to plasi jer ne pise sve na kesicama,pretpostavljam!Ja cu ipak dve nedelje izgurati sa praskovima,iskrena sam,jer sam zaista puno novaca ulozila,a i vodi me lekarka koja je inace blizak prijatelj mojih prijatelja,pa mi je bilo bezveze da odustanem!A povrh svega,ja se osecam zaista izvrsno,vec sam skinula 5 kg za 7 dana(ili litara-jer sam bila prepuna vode,otecena,naduvena)i za sada nemam nikakvih tegoba,niti zdravstvenih problema,posle dve nedelje vadim kompletne nalaze i nadam se da ce sve biti ok!Rizikujem,jer su mnogi u mom okruzenju uspeli,i zadovoljni su,a sve sm probala do sada,i vratila kilograme!Ovo mora biti poslednja dijeta u mom zivotu,da vise ne dodjem u situaciju da bih sve dala da se uvucem u pun ormar stvari :)....dakle moram nauciti da se hranim pravilno!Puno Vas pozdravljam,hvala jos jednom na savetu,i sreca ce mi zaista biti potrebna!

    OdgovoriIzbriši
  62. Kao anoMinan anonimnoj


    Upravo sam procitao ( do duse povrsno) o protekal paketima. Ja to ni crnom neprijatelju ne bih dao. Masa vjestackih proteina,praskovi i bez jasnih oznaka i sadrzaja. Zelena kura je prirodni detox tijela i moglo bi se nazvati dijetom. Medjutim LCHF je nacin zivota a ne nesto privremeno. Pisete o novcu ulozenom u protekal? Lchf je jeftiniji,prirodniji i u svakom trenutku znate sto jedete. Domaca i lokalno proizvedene sirovine a ne industrijski polu i gotovi proizvodi. Ovako sa lchf ste ovisni o zdravoj hrani a ne o skupim otrovima sa vjestackim ukusima. Protekal kao visoko proteinska a nisko masna dijeta moze samo znaciti poviseni amonijak u bubrezima sto i ptice po drvecu znaju sta izazivaju. Zato pobacajte praskove i kod lokalnog mesara sto masnije meso,telece kosti za supe, kod rodbine "na selo" po domaca jaja,mlijeko i kajmak i povrce. Samo naprijed i ustrajno i ovdje smo da se medjusobno pomazemo. Sretno!!!

    OdgovoriIzbriši
  63. Hvala na direktom komentaru podrske,u pravu ste!LCHf ce biti moj daljnji izbor,mnogo je lakse...mesara oko mene kolko necu,domacih jaja ima,kajmaka...sve bacam jer mi je dosadilo!pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  64. pozdrav,imam pitanje... ne zelim ispasti bezobrazna, ne bih htjela da me tako shvatite jer mozda sam u krivu ja, i ljudi koji su me ovo ucili, ali znate li vi preko cega mozak dobiva energiju? da on jedino moze od glukoze doci do ATPa? ketoza je nesto sto je rezervirano za ekstremne situacije gladi i nikako ne bi trebalo preporucivati sirem pucanstvu. između ostalog, znate li kako ketonska tijela utječu na kosti? rastapaju ih.

    OdgovoriIzbriši
  65. @ Da naravno, neke stanice trebaju glukozu. A naše tijelo je perfektno sposobno dobiti potrebnu glukozu iz proteina i masnoća. Inače bi ljudska vrsta davno izumrla da je bila ovisna samo o unosu ugljikohidrata kroz prehranu radi dobivanja glukoze :)

    Glukozu koje trebaju naše stanice, dobivamo razgradnjom glikogena iz jetre i mišića (ograničene rezerve glukoze u tijelu) kao i proizvodnjom glukoze iz proteina iz našeg mišićnog tkiva u procesu koji se naziva glukoneogeneza. Tijelo radije štedi proteine vlastitog mišićnog tkiva i troši proteine iz hrane, ali u nedostatku hrane, kod dugoročne gladi, troše se mišići. Proteini iz hrane se pretvaraju u glukozu sa 58% učinkovitosti što znači da trebamo 100 grama proteina da bi proizveli 58 grama glukoze. Za vrijeme duže gladi, tijelo koristi i glicerol iz masnih kiselina za proizvodnju glukoze. Masnoće na našem tijelu pohranjene su u obliku triglicerida, molekula koje se sastoje od tri masne kiseline i jednog glicerola. Masne kiseline se upotrebljavaju direktno kao gorivo a glicerol se koristi za stvaranje glukoze.

    Ketoza je sasvim bezopasna. Ali iako je bezopasna ne preporučujem je širem pučanstvu, gdje ste to pročitali? Bilo bi dobro drugi put kad nešto komentirate da prvo pročitate o čemu se radi.

    OdgovoriIzbriši
  66. Po anonimnoj svi pra narodi od Papua Nove Gvineje i Australije preko beduina na Bliskom Istoku,zajedno sa Masajima i Pigmeima u Africi, do Inuita na sjeveru ili Indijancima na jugu ne bi trebali niti postojati.

    U krajnjem slucaju izgledali bi i licili cudovistu iz "Aliensa" koji bljuju kiselinu i rastapaju kosti. WTF!!!! ja sam bio ubijedjen da magnezij i kalcij uz kalij su gradjevni materijal kostiju.

    Cinjenica da je nas planet zasnovan na ugljiku i da se od toga ne moze pobjeci. Sve oko nas sadrzi "carbs" na ovaj ili onaj nacin. Prema WHO/UN i slicnim masonskim organizacija cak i unos do 100 grama cistih UH se smatra low carb ishranom.Sad sto nam namecu nesto sto nismo ni genetski preodredjeni niti geografski podredjeni je stvar profita i bacanje prasine u oci. Dajte ljudi "Dodjite sebi dok jos imate kome"

    OdgovoriIzbriši
  67. @ bernard, da je moj prethodni komentar bio odobren, vidjeli biste da sam napisala kako su inuiti, masajii i narodi sa sličnim prehrambenim navikama imali tisuće godina da se na to prilagode, baš kao što su se indoeuropski narodi tisućljećima prilagodjavali na prehranu koja se uglavnom bazira na pšenici, raži, nešto mesa. nadam se da će se ovaj moj komentar odobriti.
    i da, različite rase, i narodi različito reagiraju na hranu. npr. cca 50% azijata ne podnosi alkohol, kao što se vide razlike u podošenju laktoze medju ljudima koji su se u prošlosti bavili primarno stočarstvom (dakle koji su pili mlijeko u većim količinama) i onih koji nisu (to su recimo narodi sjeverne europe).

    OdgovoriIzbriši
  68. Kao i obicno vladaju zablude da mi LCHF-ovci kupamo u majonezi,maslacem peremo zube itd itb. Da li sam ja ratni zlocinac ako ne jedem kruh,rizu,tjesteninu,krompir i tjesteninu? To je jedino sto izbjegavam i ne jedem??!! Ili kakve su nutricijske vrijednosti koje s time gubim? Da li anonimna zna sta sam izbacivanjem fabrickih i masovno osiromasenih proizvoda dobio? ZDRAVLJE a od toga nema nista vaznije i prijece.

    Azijati ne podnose alkohol ja necu da jedem njihovu rizu, nije svako ni za mlijeka ili ribe,to stoji. Ne zelim da se prilogodjavam kemikalijama,fekalijama,e supstancama. Takav napredak ne zelim nikome a najmanje sebi. Nemam 4 zeluca da varim integralne zitarice i u vodi ne otopiva vlakna.

    Treba li meni Balkancu ananas,banana i slicno ekzoticno voce i povrce? Ne zivim za druge nego zbog sebe tako da cu ja i dalje jesti kako su i moji predaci zivjeli bez genetski modificiranih zivotinja i biljaka. Na ketozi ili U ketozi sam zadnje dvije godine, nikad vise snage,nikad manje kilograma a zdravlje kao u 18-godisnjaka.

    Ako ne znate razliku izmedju LCHF i zelene kure, ako poistovjecujete ketozu i ketoacidozu onda ne znam cemu dalja prica i diskusija

    OdgovoriIzbriši
  69. Draga Anita,
    oduševljena sam Vašim postovima kao i cijelim blogom. U potpunosti ste me pridobili i jednostavno Vam vjerujem. Mene zanima slijedeće, dojim već 5 mjeseci i još bi barem mjesec dana isključivo dojila, već nekih 2 mjeseca mijenjam prehrambene navike u korist LCHF-a. Sada bi malo prešla na Zelenu kuru, može li ona ikako naštetiti mojoj djevojčici?

    Srdačan pozdrav,
    Marijana

    OdgovoriIzbriši
  70. Da se nadovežem , bilo bi odlično kada bi napisali i koji post na temu LCHF i dojenje, vjerujem da nisam jedina koja bi se željela bolje informirati.
    Također nisam napisala da mi je želja smršaviti oko 15 kg

    OdgovoriIzbriši
  71. @ marijana, dobro je da ste promjene uvodili postepeno, na taj način ste izbjegli eventualne smetnje koje je moguće osjetiti kod promjene "goriva" kad se tijelo prebacuje sa sagorijevanja šećera na sagorijevanje masnoće za energiju. super!
    nema nikakve opasnosti za bebu da se mama hrani zdravim i prirodnim namirnicama. za dojilje važi otprilike isto što i za trudnice - leženi LCHF. to znači da osim što se slobodno jedu namirnice iz prve kategorije (riba, meso, jaja, povrće iznad zemlje i prirodne masnoće) ne treba ograničavati ni unos namirnica iz druge kategorije koje sadrže nešto više ugljikohidrata a koje ograničavamo kad nam je cilj mršavljenje. to su voće, korjenasto povrće, mlječni proizvodi, orašasti plodovi i sjemenke. nikakve žitarice, šećeri, rafinirana ulja, margarini ni druge industrijske prerađevine vam ne trebaju u prehrani.
    nastavite ovako još neko vrijeme pa ako kilogrami ne krenu prema dolje, onda možete početi malo više paziti na unos UH.

    OdgovoriIzbriši
  72. Mozete li mi reci da li znate nesto o SCD dijeti posto imam kronovu bolest.30 dana sam na scd dijeti i osjecam se fantasticno.Imam 38 god.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ SCD Specific Carbohydrate Diet, osmislio je američki pedijatar Sidney Valentine u prvoj polovici 20-tog stoljeća, kao tretman za celijakiju i druge probavne poremećaje. Mnogi liječnici su tijekom godina vrlo uspješno koristili ovu dijetu za tretiranje celijakije, Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa a doktorica Campbell McBride je prilagodila ovu dijetu za svoje pacijente - djecu sa poremećajima ponašanja (GAPS Diet).
      Glavni cilj s ovom dijetom je iscijeliti oštećenu crijevnu stijenku i dovesti u ravnotežu narušenu crijevnu floru.
      Ovo je prehrana sa vrlo niskim udjelom ugljikohidrata, bez šećera, brašna, industrijskih prerađevina, sa puno prirodnih masnoća, drugim riječima - LCHF :)
      Kako ste se upoznali s SCD? Što konkretno jedete?

      Izbriši
  73. dobio sam knjigu iz kanade na engleskom jeziku. ja ne govorim engleski ali nekako prevodim.vecinu stvari znam ali imaju neke stvari koje sam mozda propustio.jedem voce i povrce, meso,jaja,domaci jogurt i sir.sve kako je napisano u knjizi.mislim da dijetu treba prilagoditi svom organizmu jer nismo svi isti.knjiga je napisana davno i sigurno da danas ima novih saznanja o scd prehrani.u cemu je razlika izmedju scd i lchf? POZDRAV IZ OKOLINE BANJA LUKE

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ vlado nema velike razlike između SCD i LCHF, princip je isti - manje ugljikohidrata i više masnoće. niti LCHF nije ista prehrana za svakoga, naravno jer svi imamo drugačije tjelesne predispoziciije i zdravstveno stanje.
      s obzirom na Crohna, mislim da trebate u prehranu uključiti juhe od kostiju, pročitaje o tome ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html

      i domaći kefir
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/kefir-cudesna-hrana-sa-kavkaza.html

      juhe od kostiju pomažu da zacijeli oštećena crijevna stijenka a kefir pomaže da se izgradi zdrava crijevna flora.
      lijep pozdrav,

      Izbriši
  74. Da li moze domace kiselo mlijeko imati isti ucinak kao kefir posto svaki dan pijem domace kiselo mlijeko.hvala za recepte za pravljenje hljeba jer je najteze na scd dijeti nedostatak hljeba a jeo sam ga u ogromnim kolicinama POZDRAV

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ da vlado, domaće kiselo mlijeko je isto dobro, ali kefir je bolji.

      Izbriši
  75. Kada bi ketoza bila normalno stanje onda se organizam ne bi bjesomučno borio da se
    uriniranjem riješi ketona?Ketoza nastaje zbog metaboličke pogreške u metabolizmu masti jer

    tijelo bez glukoze ne može normalno razgraditi masti te nastaju ketoni.Mozak može neko vrijeme koristiti ketone
    međutim on treba za svoj rad glukozu a doći će do nje razgradnjom muskulature(glukoneogeneza)
    Sada krvotok preplavljuju aminokiseline koje stimuliraju sekreciju inzulina o on ih lijepo deponira u mast.Umjesto da mršavite imat ćete manje muskulature a više sala. Najnovija istraživanja govore da ukoliko je tijelo u stanju ketoze više od 3 mjeseca, masne stanice postaju 10 puta aktivnije(magnet)za akumuliranje nove masnoće(JO-JO)EFEKT, kojeg se više nikad ne riješite!

    OdgovoriIzbriši
  76. Postovana Anita da li se moze koristiti kefir kad smo u stanju ketoze?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam koliko točno UH sadrži domaći kefir (nemoguće je dobiti informaciju) ali umjereni unos kefira od 2-3 dl dnevno vas ne bi trebao izbaciti iz ketoze. Najbolje da testirate sami.

      Izbriši
  77. Poštovana Anita,

    Već nekoliko dana čitam Vaš blog i, kao što je neko ranije napisao, jednostavno Vam vjerujem i čini mi se logično sve što pišete. Potpuno sam druge struke tako da sve informacije o pravilnoj ishrani dobijam od drugih, tj.uglavnom različitih medija koji prenose informacije i doktora koji se slažu sa tim "prihvaćenim" stavovima. Nadam se da ste primjenjivali naučna saznanja i da imate dokaze za ove tvrdnje koje ističete jer bi zaista bilo strašno da nas nagovarate da jedemo, između ostalog, više masnoće a da ona šteti i deblja kao što "ostali" tvrde.
    Zanima me zašto niste odgovorili na komentar Maria Miškulina?
    To je za sada jedini negativni komentar koliko sam zapazila.
    Pozdrav!
    Tanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tanja, ne stižem uvijek odgovarati na komentare, pa mi mnogi promaknu.

      "Ketoza nastaje zbog metaboličke pogreške u metabolizmu masti jer tijelo bez glukoze ne može normalno razgraditi masti te nastaju ketoni." - kaže gosp. Mario ali to je potpuno pogrešno jer upravo uz prisustvo glukoze tijelo ne može razgraditi već samo nagomilavati masti, o tome sam pisala na više mjesta u ovom blogu.

      Dali će tijelo preplaviti aminokiseline ovisi o tome da li je ketoza nastupila kod visokomasne ili visokoproteinske prehrane; jedino kod nedovoljnog unosa masti i pretjeranog unosa proteina dolazi do razgradnje mišića (aminokiselina) koje mogu stimulirati inzulin, međutim kod visokomasne prehrane se čuva mišićna masa jer se za potrebe tijela koristi masnoća.

      Inače, ako nastavite čitati, naći ćete još negativnih komentara, naravno da ih ima, ne bi bilo normalno da se baš svi slažu s onim što ja pišem :)

      Izbriši
  78. Poštovana Anita,
    Hvala na brzom komentaru.
    Inače i ja sam već nekih par dana na LCHF-u s tim da sam napravila prekid od nekoliko dana (ni tada nisam jela rižu, krompir, hljeb, tjesteninu) ali sam jela malo mliječnih proizvoda i voća, kao i par kolača u gostima. Ukupno sam izgubila 5-6 kg. Nisam se mjerila ali sam uspjela obući i zakopčati sve hlače koje sam nosila prije trudnoće što definitivno govori da sam izgubila centimetre. Potrebno mi je da omršavim još nekih 4-5 kg pa da budem na staroj kilaži, a onda ću uvesti mliječne proizvode i voće jer to zaista volim.
    Kada budete imali vremena ako možete da mi odgovorite na još par pitanja:
    Zanima me da li je bitno kada se jede voće, npr. ujutro, između obroka, na prazan stomak i sl? I koja je to po Vama normalna količina voća a da smo na LCHF?
    Isto me zanima koja količina mliječnih proizvoda i jaja može da se jede u toku jednog dana?
    Svo vrijeme dok sam na LCHF patim od konstipacije (koja mi je i prije bila problem ali sam uspjevala da je otklonim konzumiranjem žitarica, tj. muslija koji sam ja sama pravila i jela ujutro). Kako da sada riješim problem, osim što koristim sirup?
    Unaprijed hvala i pozdrav!
    Tanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tanja, jako je teško reći koliko voća ili koliko mlječnog je "normalno" jer to ovisi od osobe do osobe. Ljudima koji su jako osjetljivi na ugljikohidrate (koji se vrlo lako debljaju, imaju dijabetes ili druge poremećaje koji imaju veze sa inzulinskom rezistencijom kao PCOS) smeta i taj šećer iz voća, dok drugi mogu jesti više voća i da im prija. To morate isprobati sami. Kad dođete na željenu težinu, uvrstite ponovo voće u prehranu i pratite kako tijelo reagira. Ako se kilogrami ne vraćaju, i voće vam ne izaziva pretjeranu glad, znači da ga možete jesti. O količinama je isto teško pričati, neznam - recimo dvije porcije voća bi trebalo biti dovoljno iako ga se u sezoni jede više jer ga ima raznih vrsta. Ali onda ako se pojede puno voća tada ne treba jesti puno svega ostalog, jer ipak taj šećer iz voća može izazvati izlučivanje inzulina koji stvara masne naslage, pa ako se uz voće jede puno kalorija iz druge hrane, moglo bi sve završiti u špek.

      Mliječno koristite u malim količinama, npr par žlica vrhnja kod pripreme hrane, malo naribanog sira posuti preko jela, žličica vrhnja u kavu i sl. Nemojte jesti 2 dl jogurta ili 2 dl tučenog slatkog vrhnja. Jaja možete jesti koliko hoćete, ja bih rekla sve između 2 i 6 dnevno je umjereno.

      Kod svake promjene prehrane lako dolazi do zatvora, pogotovo ako ste i inače tome skloni. Ovo će vam sigurno pomoći: kupite hladno prešano kokosovo ulje i uzimajte 3 žlice dnevno (počnite sa 1 žlicom pa postepeno povećavajte dozu do 3 žlice dnevno) možete ga rastopiti u šalici kave, čaja ili u juhi. Kokosovo ulje je inače vrlo ljekovito i čak pomaže mršavljenju. Osim toga kupite lanene sjemenke pa u jednu šalicu stavite 1 žlicu cijelih sjemenki i prelijte ih vodom, neka stoje par sati dok puste sluz i onda to pojedite i zalijte sa velikom čašom vode. Ovo ponavljajte ujutro i navečer dok se stvari ne pokrenu. Osim toga, jedite dosta zelenog povrća i pijte dosta vode. Sirupe i druge laksative iz apoteke izbacite jer oni ne pomažu crijevima da normalno rade.

      Izbriši
  79. Hvala!
    Kokosovo ulje sam već kupila a poslušaću savjet sa lanenim sjemenkama.

    OdgovoriIzbriši
  80. Anita, sve pohvale i čestitke za vaš blog. Stvarno se trudite da nama, koji imamo problema sa kilogramima pomognete i uljepšate život.Puno toga što nisam znala pročitala sam na vašem blogu i upotpunila svoje znanje o dijetama. Hvala vam još jednom.

    OdgovoriIzbriši
  81. vec sam tri sedmice na ovoj dijeti i vecinom ne unosim ni 15 uh ali nisam smrsala nista,ne debljam se vise i dobro se osjecam ali bih stvarno voljela smrsati,jedino sto jedem jako puno hljeba koji pravim sa lanenim sjemenkama,jajima,psiliym praskom i malo bademovog brasna ali to ne prelazi 5 uh dnevno...U CEMU JE PROBLEM???? ....hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se7da, koliko imate godina? Koliko kg želite izgubiti? To su dvije jako važne činjenice. Zatim izbor UH, ako je iz sjemenki i orašastih plodova, može izazivati glad, kočiti mršavljenje, kao i mliječni proizvodi, te namirnice nisu osnovne u LCHF-u i ne smije se s njima pretjerivati. Velite da jedete puno LCHF kruha, ako je puno, onda je sigurno više od 5 g UH samo iz njega. Kruh se ne preporuča svakodnevno jesti, možda ponekad.

      Druga stvar, vjerojatno masne naslage gubite, ali to vaga ne pokazuje, bitni su centimetri. Kakav LCHF primjenjujete, strogi ili opušteni? Također i stres može kočiti mršavljenje, kao i loš san, nije sve u prehrani.

      Kod mene mršavljenje ide tako polako da bi većina rekla da ni ne ide. Smanjila sam UH na oko 10 g dnevno. Meni kruh bez brašna izaziva ponovnu glad i skoro da ga niti ne smijem jesti.

      Dajte si vremena, ako ste tijelo izgladnjivali prije LCHF prehrane, onda treba podosta vremena da se oporavi, unutarnji organi i mišićna masa. Izgladnjivanjem se smatra zakidanje tijela za masnoće i trpanje tijela s UH.

      Tri tjedna je premalo vremena za vidljive rezultate, ali ako ste bili osjetljivi na gluten, kao ja, onda ste se nadutosti sigurno već oslobodili, tako i viška vode iz tijela. To je puno za početak. Ja sam na LCHF-u dva i pol mjeseca, prvih mjesec i pol na vagi nije bilo pomaka, osim prvi tjedan 2-3 kg vode.

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  82. Pozdrav se7da i Sanja! :)

    Evo da se i ja priključim komentaru- zadnjih par dana vježbam ko "pomahnitala" - UH sam svela na <5g i vaga se NE MIČE , premda i puno manje jedem. Ne jedem voće ni mliječno, ni kruhove. Ne debljam se, ali ni ne padam...čak ni ono 0,2kg dolje, ništa.

    Al se supeeer osjećam. Pijem puuuno vode, vjerojatno i preko 2l dnevno (dok bi prije jedva 0,5l)..tako da vjerujem da i ta voda ima utjecaja na kg..

    Uglavnom se7da dajte si vremena... ja skidam zadnjih 3-4-5 kg.. tako da to ide teže... Zapravo, nisu mi bitni kg, nego oblikovanje tijela i skidanje masnih naslaga....

    Tako da samo polako...

    Vidim da je i Sanja u istoj situaciji, tako da me ohrabruje :) Zajedno smo jači :))

    Ja bi samo pitala; glede izbora UH.
    Ako svedemo UH na <5g dnevno, zar ne bi trebalo biti isto pojedem li 1 avokado = 1,5g UH ili 20 g jagoda=1,5g UH ili 0,5dl kefira= 1 UH ili 25g oraha =0,8g UH ili 20g mrkve=1,1g UH....

    Ja se ograničavam i u voću i u kefiru i mileramu i slatkom vrhnju, jer se to ne smije....
    ali ako imamo kontrolu (nećemo si dozvoliti da pojedemo više nego što smijemo) zar ne bi trebalo biti isto?

    Naribati 20 g mrkve u salatu ili juhu.,,dodati 1 žlicu milerama u juhu, ili se ponekad nagraditi pa pojesti 2-3 jagode sa žlicom slatkog vrhnja... Ja to sve NE RADIM, jer se to "ne smije" na AC-u, premda mislim da bi možda smjela, ako je sve u granicama do 5g UH na dan...

    Isto tako MASLINE- smiju li se na AC-u? One što se kupe u marketu su vjerojatno konezrvirane kao i kiseli krastavci i sl..pa se nebi smjelo...?

    Hvala unaprijed.

    Pozdrav svima i samo hrabro naprijed! :)
    KG će polako dolje...bitno je usvojiti zdrave navike...kg će otići. Evo za primjer, neki dan sam bila na druženju gdje je sve prštalo od UH - kolači, tjestetnine, razna primamljiva peciva....i dr. vrste UH.... Ja sam pojela svoje meso, taj cijeli dan sam unijela svega 1,8g UH + bavila sam se sportom cca 1,5h. Dr.dan se vaga NIJE POMAKNULA ni 0,1g. Al to me nije obeshrabrilo....
    Znam da će kg ići dolje, malo po malo.. vjerujem da se nešto pretvara i u mišiće kao i kod Sanje, ali i da hormoni tu imaju utjecaj..
    Ovakva prehrana će dovesti hormone u red, pa će tada i kg ići lakše dolje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Candy, u pravu si kad kažeš da treba polako i sa strpljenjem! Evo, tri dana za redom kod mene polagani pomaci na vagi na niže! Ima jedna stvar kod mene, a možda se događa i kod tebe, a to je da je problem kod mene previše hrane kroz dan, a da bih mršavila. Anita mi je savjetovala jednodnevne postove, a njih provodim kako mi dođe, uglavnom, mogu dva tjedno. Na taj način smanjiš količinu hrane ukupno dnevno, ali ne u svakom obroku pomalo, jer bi to značilo da ostaneš gladna. Nakon posta treba se najesti dobrih masnoća. Kako pratim što i koliko pojedem, ustanovila sam da niti mliječno, niti orašasti plodovi meni ne koče mršavljenje, jedino mi oni izazivaju glad! Tako da njih izbjegavam jesti ujutro i riješila sam problem!

      Nešto o izvorima UH: jako je bitno odakle su. Ako 100 g namirnice ima više od 5 g UH, nije za strogi LCHF! Na takve namirnice niti ne pomišljam! Jedem svinjsku jetru redovito, dva puta tjedno sigurno, a uz nju obavezno kiselo zelje, to povrće ima najmanje UH na 100 g. Uopće ne jedem mrkvu, od voća skoro ništa, osim avokada ujutro u kašastom soku, limunov sok, zeleno lisnato povrće u sirovom stanju, vrhnje izbjegavam, uzimam ga, ali ponekad. Sir sam izbacila iz prehrane za sada. Uz sve to sam i na AC dijeti.

      Mislim da i kod mene imaju i hormoni nekog utjecaja, no, ne opterećujem se time. Vidi mi se po odjeći da se nešto događa na bolje. Mada vrlo pooolako.

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  83. Ovdje bi htjela još dodati za iznutrice.

    Jako zdrave, ali za razliku od ostalog "mesa", sadrže UH i to:

    100g svinjske jetre =2,5g UH
    100g pilećih jetrica =3,4g UH
    100g juneće jetre =5,8g UH
    Izvor; fineli

    Treba paziti, jako se brzo nakupi 5g UH.

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  84. Ja sam vec mesec dana u ketozi i izgubila sam 5 kg. Juce sam na nekoj proslavi popila casu belog vina i danas nisam u ketozi. Da li je moguce da je razlog vino, jer sam i ranije nekom prilikom popila casu vina i sutradan ipak i dalje bila u ketozi? Da li smem odmah da se nastavim sa istom ishranom i vratim se u ketozu?
    Hvala unapred.
    Kristina

    OdgovoriIzbriši
  85. Kristina

    Ketoza je znak da se ketonska tijela oslobadjaju sagorijevanjem masnoca, medjutim i bez ketoze mozes smrsati. Tako da ne vidim razloga da se ketoza do te mjere tjera i stvara nepotrebna frustracija.
    Candy
    Rekli smo da se vaga ne gleda nego omjer struka i slicno. Ako nisi dobila na kilazi onda si potkoznu masnocu i tu tezinu zamijenila misicnom masom. A sto se osjecas tako kako se osjecas je spoznaja same sebe,ketonskog pogona . Welcome to the zone

    OdgovoriIzbriši
  86. Draga Anita,

    Molim pomoć, ako mi je možete dati. Počeo sam proteinsku dijetu koja traje već 4. tjedan i smršavio 10 kg, struk je bio 136 cm, a sad je 122 cm. To je dobro no pojavio se problem porasta mokračne kiseline koja je već u startu bila iznad dozvoljene granice (422), a sad je 550. U razgovoru s doktoricom rečeno mi je da moram smanjiti unos proteina, što bi značilo prestati jesti sve osim zelenjave ili postoji još neka mogućnost za smanjenje mokračne kiseline?
    Draško

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draško, visokoproteinske dijete nisu dobre, pročitajte gornji tekst. Kod smanjenog unosa ugljikohidrata treba povećati unos masti a ne proteina.

      Izbriši
  87. 1000 puta: HVALA! :) Pozdrav od Tanje iz Beograda

    OdgovoriIzbriši
  88. Ovo je strasno. Koliko samo dezinformacija! Profesionalni sam sportista i prosto ne mogu da verujem da neko moze ovako nesto da napise! Viskomasne dijete su opasne i mogu da vas dovedu u rizik s bolestima u kojima ljudi s zapadaa prednjace. Na visokomasnoj ishrani ljudi ce doziveti nutritivni defecit, ogromnu promenu raspolozenja, disbalans hormona, zelju za drugom hranom( glukozom ) itd. Na ovakvoj dijeti nastaje dijabetis, kandida itd. Zasto? kada jedete viskomasnu hranu, secer se zarobi i ne moze da udje u krvotok. i telo funkcionise prekovremeno do tacke iscrpljenosti i bolesti u nastojanju da secer premesti iz krvotoka u celije.
    Visoko masne dijete ne unistavaju samo vase zdravlje, vec i vase godine !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jao, mjesečevo dijete, odavno nismo vidjeli veće gluposti na jednom mjestu ... ljudi na LCHFu, pravom, se podmlade, imaju više energije, bolje krvne nalaze ... Da, promjena raspoloženja, od tmurnog ka energičnom. Nutritivni deficit? KAKO kad se unosi puno raznolikog povrća, sjemenki ... Na ovoj vrsti ishrane se ne dobija, već liječi kandida, dijabetes, povećeni tlak, holesterol ...

      Izbriši
  89. Imam jedno pitanje, koliko moze da pomogne dijeta oboljelim od epilepsije ishrana u kojoj se koristi puno masnoca, prvenstveno onih zdravih (maslinovo ulje, maslac, orasasti plodovi, sjemenke,itd...)citala sam da pomaze djeci, da li moze da pomogne mladicima u dobi 26 godina, i usput da li postoji neka dijeta za oboljele od epilepsije, kako napadi se ne bi ponavljali cesto ... KOje namirnice bi mogle da skode, isprovociraju napade , ako to hrana uopste moze da uradi, da li je opasno gladovanje kod takvih osoba, i kako se fizioloski objasnjava takva dijeta za epilepsiju, tj.na koji nacin povecana kolicina masti u ishrani , veca od one uobicajene,moze da pomogne? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  90. Poštovana, imam jedno pitanje: šta je sa mljevenim mesom na ketogenoj dijeti? Smije li se ono konzumirati, primjerice – mljeveno meso sa jajima? Šta je sa varijantama pljeskavica i ćevapa?

    Naravno, ne namjeravam ga jesti svaki dan na ketogenoj dijeti, ali primjerice, jednom sedmično, kada mi dosadi piletina – mljeveno meso uz zelenu salatu?

    Zaista bih voljela da čujem šta vi mislite o ovome.

    OdgovoriIzbriši
  91. Zanima me dali se u toku dijete smije da pije limuda bez secera znaci samo limun i voda i dali je dozvoljena mortadela jer mi ona najbolje odgovara molim za odgovor posto sam naisao na suprotne odgovore ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. naravno limunada se može piti. mortadela nije prava hrana već industrijska prerađevina a to je nešto što ja ne preporučam, no vi možete raditi kako želite.

      Izbriši
  92. Draga Anita,

    imam jedno pitanje za Vas. Pročitao sam skoro svaku temu sa ovog bloga i zainteresovao sa ze ovu vrstu ishrane. Ali mene brine jedna stvar a to su moji treninzi. Naime ja mnogo treniram, imam skoro 6 treninga sedmično a za odmor mi ostaje samo nedelja. Treniram boks a u međuvremenu teretanu. Imam tri treninga boksa sedmično.
    Što mene zanima...
    Koliko moram proteina i masti da unesem da nebih izgubio snagu. Bojim se da će mi opasti snaga čim prestanem da uzimam UH. I još neke stvari me interesuju.
    Koliko dugo smijem biti u ketozi?
    Jeli opasno da treniram ovoliko a da iz ishrane potpuno izbacim UH?
    Pisali ste i da proteine treba smanjiti, ja unosim 2-2,5g po kg težine i mislim da je to OK ali me interesuje vaše mišljenje?

    Veliko vam hvala na svim ovim dobrim i veoma korisnim tekstovima...

    OdgovoriIzbriši
  93. Dragas Anita,

    ne želim biti dosadan ali mi je ovo jako bitno jer želim početi ovu ishranu jer mi je jako zanimljiva ali se bojim dok ne čujem par riječi od vas.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MarkoBar ne morate potpuno izbaciti ugljikohidrate, uzmajte ih u obliku povrća, voća i korjenastog povrća. Također i mliječni proizvodi, orašasti plodovi i sjemenke sadrže UH.
      Ketoza nije opasna, ali vjerojatno i nećete biti u ketozi ako jedete sve gore navedeno.
      Snagu nećete izgubiti već ćete steći bolju i dugotrajniju izdržljivost, ali za to treba vremena, dok se tijelo prešalta sa trošenja glukoze na trošenje masti.
      Lijep pozdrav,

      Izbriši
    2. Hvala puno na odgorvoru.
      Već od danas počinjem sa ovom ishranom. Mislim da će mi trebati malo vremena da naviknem ali sve je u početku teško...
      Srdačan Pozdrav...

      Izbriši
  94. Prije 5 dana počela sam s ovim načinom prehrane. S obzirom da sam nikakav karakter i da bih baš jela ono što se nesmije, zadovoljna sam rezultatima u ovih par dana. Inače sam ovisnik o slatkome, šećer, čokoladice, kola... i prva dva dana bila sam u pravoj ovisničkoj krizi. Već treći dan mi je bilo lakše. Kavu sam sladila stevijom ta prva dva dana, nakon toga je popijem bez sladila, s malo mlijeka ili vrhnja, jer bez kave ne mogu funkcionirati. Sve se nadam da će se nakon mjesec dana vidjeti neki rezultati jer sam kompletno izbacila šećere, kruh, tjesteninu, rižu, krumpir i voće sve osim limuna, kojeg pola dnevno iscijedim u vodu i to pijem. I ne, nije ta limunada bolja od cole :-) U ovih 5 dana izgubila sam 2,5 kg i 3 cm u opsegu trbuha. Ne gladujem, riješavam se ovisnosti o šećeru i rezultati se vide. Ja zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
  95. Poštovana Anita,

    Evo ja opet :-)
    Počeo sam sa ishranom. Ali imam jedan problem. Osjećam se iscrpljeno i umorno. Nekako pospano i malaksalo.
    Interesuje me jeli to normalno stanje?
    I ako jeste koliko će trajati?

    Srdačan pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MarkoBar, prvih par dana je normalno osjećati umor a onda dolazi novi priliv energije. Međutim kod intenzivnijih treninga treba više vremena dok se tijelo prilagodi, možda koji tjedan, mjesec.

      Izbriši
  96. Poštovana Anita,

    da li organizam opterecuje (narocito jetra) biti par dana u ketozi, pa onda izaci na dan - dva, pa opet biti u ketozi...ili je bolje da smo duze vremena u ketozi, bez da izlazimo iz nje.

    Hvala unaprijed na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivana, to nema veze, i kad niste na LC ipak svakodnevno ulazite i izlazite iz ketoze - noću dok spavate ste u ketozi.

      Izbriši
  97. Pozdrav, svaka čast na blogu. Imam pitanjce, možda mi je odgovor promakao. Naime, svojevremeno sam pokušala ovu dijetu i imala problema s probavom. Doduše, možda sam unosila manje tekućine nego inače. Koliko je čest problem konstipacije? Hala puno. Petra

    OdgovoriIzbriši
  98. Postovana,
    pre 12 godina sam bila na atkins dijeti i skinula 15 kg. U prethodne 2 godine sam vratila 10 kg i htela bih da pokusam sa ovom dijetom. Medjutim. imam problem sa Trigliceridima koji su 19 i holesterol od 8.5. Prepisali su mi Crestor i Fenolip. Kad sam procitala sta sve izaziva Crestor na svoju ruku sam prestala da ga pijem. Povecao mi je nivo secera na 7.5. Pijem narodne lekove limun i beli luk i sl. Da li bih ovom dijetom mogla da regulisem i trigliceride posto sam negde procitala vas komentar da ih organizam ovm dijetom razlaze. Sve pohvale za objasnjenja

    OdgovoriIzbriši
  99. Jos jedno pitanje sta su ketonske tracice, kako se koriste i gde se nabavljaju

    OdgovoriIzbriši
  100. Anita, blog vam je odličan,puno sam informacija našla ovdje i sama se namjeravam prebaciti na ovu vrstu prehrane.

    Brine me samo jedna stvar - štitnjača koja nedovoljno proizvodi hormona. Na više mjesta sam čitala kako ovo možda nije najbolji izbor kod hipotireoze, buduci da su ugljikohidrati potrebni za pretvorbu T4 u T3, te da ubrzavaju metabolizam i dizu tjelesnu temperaturu.

    Sto vi mislite o tome? Ja bih rado pokušala s ovom prehranom, ali me strah da si ne pogorsam stanje sa stitnjacom...


    Pozdrav,

    Citateljica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo suprotno, LCHF tj prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata dovodi hormone u ravnotežu. Stanje sa štitnjačom se samo može poboljšati.

      Izbriši
  101. Da li je na ovakvoj dijeti dozvoljeno jednom ili dva puta tjedno konzumirati dva ili tri decilitra bijelog vina ? Odnosno hoce li me par deci bijelog vina izbaciti iz ketoze ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ništa vam neće biti od par deci vina, i da ispadnete iz ketoze to nema veze.

      Izbriši
  102. Draga Anita, blog je super i planiram od sutra da krenem sa ketogenom dijetom ali me samo zanima da li mozemo dobiti odgovor na konstataciju Moon Child19. studenoga 2012. 08:23 jer me je malo poremetila u razmisljanju.

    ..i da li moze neko da ostavi neku ketogenu dijetu ovde javno kako bi znali sta kad jedemo..nisam bas vicna u spravljanu keto ishrane...koje su to namirnice i u kojim gramima jer ne znam nista o tome...

    Hvala puno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako vas je jedan takav komentar pokolebao onda još ne znate dovoljno o ovoj prehrani i niste spremni za početi odmah sutra. Čitajte još, informirajte se, pa kad i ako budete spremni smjernice su ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/lchf-program-prehrane.html?m=1r

      Izbriši
  103. Da li moze neko da napise neku dijetu po nedeljama za gubitak kilograma da ne bi nesto pogresili? Krenula bi sa dijetom sutra ali ne znam kolicine i kako da je formiram?

    OdgovoriIzbriši
  104. Hvala, definitivno cu krenuti od sutra jer sam sve procitala jos danas :)
    Zanima me samo koje su to kolicine jer meni ono sto je dosta to je ocigledno puno..imam 2 kg viska, imam 79kg a visoka sam 173 , trebalo bi da imam 82 kg. Jos jedno pitanje pijem primolut nor hormon, da li ce mi smetati ketogena djeta zbog toga, da li ce ometati mrsavljanje jer sam se zbog njih i ugojila poslednjih mesec daa bar 10 kg..
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  105. evo, probaću i treći put da postavim isto pitanje (a i nisam ga postavljala kao anonimna :), nadam se da će mi neko ovoga puta odgovoriti, jer mi je zaista važno. kako mi je u međuvremenu pronađena kandida, i pošto od sutra krećem sa antikandida dijetom koju ste na ovom blogu dali (jedina dobra koju sam pronšla! hvala na tome!), i pošto nameravam posle tih 2 meseca da pređem na LCHF, a imam visok pritisak koji se i pored lekova poveća kada pojedem nešto slano (slaninu, šunku...koja se favorizuje u LCHF), kako se SO uklapa u celu ovo priču? neverovatno mi je da u celom ovom blogu nema ni jednog posta o soli??

    s nadom da ćete mi ovoga puta odgovoriti,
    srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem se unapred.
    Beba

    OdgovoriIzbriši
  106. Anita molim Vas prokomntirajte stav ove nutricionistkinje, posebno onaj dio gdj spominje da visoki unos proteina može potaknuti razvoj nekih karcinoma...malo me zbunila, a neko vrijeme sam na lchf i sve mi se do sada čini ok, htjela bih još ograničiti unos Uh i doći do ketoze jer imam dosta viška ali ipak ako ima istine u tome ne bih htjela da nešto krene po zlu...hvala!

    Nutricionistkinja tvrtke Vitaminoteka dipl. ing. Mirja Jošić kaže da je ova dijeta još jedna u nizu popularnih dijeta kojima nedostaju dugotrajne randomizirane znanstvene studije koje bi dokazale njenu sigurnost i učinkovitost. Istodobno, dodaje da su rezultati istraživanja koja su se bavila usporedbom različitih dijeta za mršavljenje pokazali da je dijeta siromašna ugljikohidratima polučila veći gubitak tjelesne mase u prvih šest mjeseci. No nakon godinu dana nije bilo nikakve razlike između gubitka kilograma uz pomoć ovakve i dijete koja se smatra uravnoteženom.

    "Paleo dijeta podrazumijeva prehranu bez ugljikohidrata koji su izvor energije za sve stanice u tijelu. Adekvatna količina ugljikohidrata u prehrani nužna je za pravilan rad središnjeg živčanog sustava – mozak je ovisan o konstantnu opskrbljivanju glukozom. Ugljikohidrati štite bjelančevine, jer u dovoljnoj količini omogućuju da se bjelančevine minimalno iskorištavaju za dobivanje energije, a maksimalno za izgradnju tkiva. Ako se unos ugljikohidrata smanji u tolikoj mjeri da se ne zadovoljavaju ni minimalne potrebe organizma, on počinje izbacivati ketonska tijela oksidacijom masnih kiselina. Stanje ketoze nije poželjno jer može umanjiti sposobnost odlučivanja i orijentacije", rekla je dipl. ing. Mirja Jošić te dodala da s druge strane bjelančevine (proteini) imaju gradivnu, specifičnu fiziološku i energetsku ulogu. "Bjelančevine su potrebne za sintezu hormona, gena, za prijenos kisika, metala i lijekova. Bez njih nema kontrakcije mišića, ali previše bjelančevina u prehrani je štetno, jer izvlači kalcij urinom, može uzrokovati karcinom, osobito kolona i dojke, aterosklerozu i osteoporozu," objašnjava dipl. ing. Jošić.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Budem, čim uhvatim vremena :)

      Izbriši
    2. Krivo je reći da je paleo/LCHF prehrana bez ugljikohidrata. Pa jedemo masu povrća. Također je krivo reći da je ketoza nepoželjno stanje, gore je sve opisano u tekstu. A nadasve krivo je reći da ova prehrana sadrži previše bjelančevina ili mesa. To nikako nije slučaj. LCHF je više masnoće a ne više mesa. Molim pročitati tekst na kojeg gore upućujem Zašto Low Carb treba biti High Fat a ne High Protein.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/09/zasto-low-carb-mora-biti-high-fat-ne.html
      Također molim pročitati LCHF - primjer dnevnih menija (ili rušenje mitova o LCHF)
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/09/lchf-primjer-dnevnih-menija-ili-rusenje.html

      Izbriši
  107. Usled povrede stopala, primoran sam skinuti 20 kilograma viška ,koje sam napravio od povrede prije 2 godine,kako to treba da učinim u što kraćem roku prijatelj (sportski lječnik) mi je preporučio ovu dijetu i na ovom režimu sam već mjesec i pol ali gubitak težine je ZANEMARLJIV!!
    Na početku sam imao 103 kg a sada se kreće oko 100 kg,u ketozi sam već više od četiri tjedna ,potvrđeno, (URISKEN tračice pokazuju 50) dva puta sam testirao krv na glukozu i pokazuje blago povišenu razinu od 6,7 što prije dijete nije bio slučaj.
    Do sada sam uzimao rajčicu , papriku i sveži kupus od povrća i par puta luk kao dodatak konzervi sardina, ali zadnji tjedan sam izbacio svo povrće. Osnovna ishrana mi je kuhano ili na roštilju, svinjsko i kokošije meso ,tvrdo kuhana jaja, špek ,kobase domaće i domaća pršuta,mlijeko i proizvode od mljeka nisam konzumirao od početka dijete. niti bilo kakvo voće ili šećer.
    Dnevno prepešačim oko 6 km do ureda i nazad.
    Da li količina hrane igra ulogu(pojedem oko 500gr mesa,100-200g suhog mesa ili kobase i 5-6 jaja) i koliko bi trebao jesti?
    Osim što nisam više napuhanog trbuha i dva tri kilograma manje,nikakovih drugi pomaka nema,mada se sveukupno osećam odlično.
    Imam 40 godina i bivši sam sportist,ima li svrhe nastaviti sa ovom dijetom ili mi recite gdje grešim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Količina hrane ne igra ulogu, ali udio makronutrijenata igra. Ovo što vi jedete je visokoproteinska dijeta koju ja nigdje ne preporučujem a u gornjem tekstu lijepo stoji što je LCHF - više masnoće a ne više mesa. Molim pročitajte tekst na kojeg gore upućujem Zašto Low Carb treba biti High Fat a ne High Protein.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/09/zasto-low-carb-mora-biti-high-fat-ne.html

      Također molim pročitati LCHF - primjer dnevnih menija (ili rušenje mitova o LCHF)
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/09/lchf-primjer-dnevnih-menija-ili-rusenje.html

      Na 500 g mesa, jaja tj proteinske hrane treba pojesti najmanje 1 kg povrća i barem 100 g masnoće. Škrobni dio obroka (krumpir, tjestenina, riža, kruh) zamjenjuje se sa više povrća i više masnoće a ne sa više mesa.

      Izbriši
  108. postovana,
    koje su to minimalne dnevne kolicine masti i povrca, koje pored proteina moramo uzeti, da ne bi doslo do gubitka menstruacije ? ( ukoliko zelimo da smrsamo )
    hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Do gubitka menstruacije može doći zbog pretjerane mršavosti ali teško da će itko do toga doći ako se prehrana sastoji od nutritivno bogatih namirnica prema LCHF. Ako želite smršaviti pročitajte
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2014/02/lchf-za-mrsavljenje-vodic-za-pocetnike.html

      Izbriši
  109. Dobar dan,

    zanima me kako ketoza utječe na bubrege i jetru, budući da mi je jetra povećana, a i s bubrezima sam imala često problema, da li ih ovakav tip prehrane dodatno opterećuje?

    Također, uklapa li se protein konoplje u ovaj tip prehrane?

    Hvala unaprijed i lijepi pozdrav,

    Tanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ketoza kod povećanog unosa proteina može biti štetna za bubrege i jetru, ali ketoza kod povećanog unosa masti ne. Ako mislite da vam prehrana ne sadrži dovoljno proteina, pretpostavljam da se konopljin protein može uklopiti.

      Izbriši
  110. Dobar dan! Nutricionistkinja mi je slučajno savjetovala ketogeničku dijetu za oci koji je na kemoterapiji i zračenju zbog glioblastoma. Zanima me što vi mislite o tome?

    OdgovoriIzbriši
  111. Lijepi pozdrav. Na dijeti sam oko tri tjedna i odlično se osjećam. Jedino što me malo izluđuje su različite tablice nutritivnih vrijednosti. Otvorila sam onu koju Vi tu negdje navodite od National Institute i ogromne su razlike u ugljikohidratima od one koje sam se ja držala. Molim Vas da me savjetujete. Jer kod mene je primjerice paprika 6, a tamo 4.5. A povrće obožavam, pa bi mi bilo fantastično kada bi ta moja bila pogrešna. Hvala unaprijed.

    Lijepi pozdrav,

    Dijana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo da kažem da imam ISTI problem, izluđuju me tablice, a na LCHFu sam skoro 2 mjeseca. Meni su preporučili tablice
      http://www.fineli.fi/index.php?lang=en
      kao najmjerodavnije, mada ponekad (često) ne nađem šta tražim. Takođe, trebaš gledati da od ukupnih UH oduzmeš udio vlakana jer se ona ne računaju (npr. LUPAM, paprika ima 6, ali vlakana 2, znači računaš da paprika ima 4)

      (eto, fineli nema papriku ili je ja ne znam naći)

      SRETNO!

      Izbriši
    2. Dijana, prema tablici nutritivnih vrijednosti paprika ima 4 g UH. Gledala sam i u fineli tablicu, no, tamo imaju samo papriku kao začin, koja ima 10 g šećera.
      http://www.centar-zdravlja.net/nutritivne-vrijednosti/106/paprika-100-g/

      Mislim da se ne trebate opterećivati s gramom više-manje. Ako ste na strogom LCHF-u, jedite povrće koje raste iznad zemlje, prvenstveno sezonsko, a i ekološko, ako ste u mogućnosti nabaviti takvo.
      Kad čitate tablice, pronađite stavku šećeri, a ne samo ugljikohidrati, jer UH su i vlakna i šećeri.
      Poz, Sanja

      Izbriši
  112. Draga Anita,
    imam jedno pitanje, već deset godina imam problem sa hormonima,odnosno imala sam mikroadenom na hipofizi i hiperprolaktinemiju koja je sad ok kao i ostali hormoni osim hormona IGF1 koji je visok dok je HGH u normalnim granicama pa ni ljekari neznaju od čega je visok. Ono što mene interesuje da li ovaj hormon ima veze sa UH koje ja konzumiram baš puno (slatkiši i tjestenina jer meso ne volim) i da li bi sa ovom prehranom mogla smanjiti nivo IGF1, inače u poslednje tri godine skupila sam 15 kg i sad imam 20 viška koje bi trebala skinuti. Unaprijed hvala....

    OdgovoriIzbriši
  113. Poštovana Anita, molila bih samo da mi kažete svoje misljenje o kuhanju u ekspres loncu i to grahorica i mesa....dali je to po Vama zdrav i dobar način kuhanja ili treba izbjegavati? Hvala Vam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Lara:
      Ne vjerujem da je narocito "zdrav", ali, bitno je da stetan nije.

      Pozdrav.

      Izbriši
  114. Pozdrav! Zamolila bih za mišljenje..U vremenu od svibnja do kolovoza (nešto više od dva mjeseca) bila sam na AC dijeti. Rezultati su bili fenomenalni, sveopće poboljšanje zdravstvenog stanja, nestao je kronični umor, napuhnutost, lagani dermatitis na nadlakticama, imunitet se skroz oporavio, energije ko u priči, razbistrio mi se mozak. Najbolje od sveg (i meni potpuno nevjerojatno) jest što su mi se grudi povećale, odnosno potupno su se oporavile..naime, nakon što je prošlo puno vremena od dugog perioda dojenja moje grudi su bile dva ispuhana, nikakva balona koja su se nevjerojano brzo oporavila i sad su mi grudi ponovno jedre i možda čak i bolje nego prije trudnoće. Uz to, celulit mi se vidljivo smanjio (iako nije u potpunosti nestao), a iako nisam niti trebala mršaviti s mene su se naprosto otopili svi nekakvi viškovi masti. Inače imam nizak šećer i hipoglikemiju koja bi uzrokovala iznenadne strahovite napade gladi praćene drhtavicom. Uz ovu mi se prehranu stvarno stabilizirao šećer i nisam niti jednom osjetila da se tresem od gladi. Sva poboljšanja došla su jako brzo. Nakon AC-a sam prešla na opušteni LCHF, povremeno brljavila s hranom i malo pomalo vratila mi se candida i počeli se gubiti dosadašnji pozitivni učinci dijete. Ponovno sam na AC-u već neka dva tjedna, no ovoga puta sve nekako puno sporije ide..povremeno sam napuhnuta, umor se javlja, nema onog WOW efekta :) Postoji li mogućnost da se metabolizam usporio ili da se organizam naviknuo na ovakvu prehranu pa više ne reagira jednako kao prije?

    OdgovoriIzbriši
  115. Pozdrav Anita!
    Hvala na vremenu i trudu koji ulažete u ovaj blog.
    Ja sam krenila na ketogenu dijetu u nadi da će mi pomoći ukloniti ili barem ublažiti migrene. Također, kolesterol mi je nešto povišen, šećer ispod donje granice. Zanima me znate li je li nekome pomogla ketogena prehrana u rješavanju ovakvih problema?
    Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  116. Izvinjavam se ako pitam nešto što je već odgovoreno i obrađeno, ali nisam uspjela naći - je li karakterističan "vonj" mokraće ukazuje na ketozu? Ne bih da kupujem trakice, čula sam da nisu pouzdane.

    OdgovoriIzbriši
  117. Imam povisen bilirubin, i jeli on kakav problem ako ulazim u ketogenu dijetu ?

    OdgovoriIzbriši
  118. Bravo I cestitam Anita ,izuzetno dobar sajt ......svaka cast:))
    Evo I mojih pitanja .Zelim da krenem sa dijetom I znam da mogu izdrazati jer sam probao ranije medjutim ,secer I holesterol su mi poviseni I imam masnu jetru fatty......da li dijeta smeta za te tri situacije .
    Imam 130 kg 190 visok I 48 godina ,moram da skinem kilazu radi zdravstvene situacije I to je dovoljan razlog za mene .
    Interesuje me da li supe ,ili kiseli kupus I slatki kupus kuvani mogu da jedem ,jer I tu je povrce I meso poput slanine npr u kiselom kuvanom kupusu .
    iskren pozdrav I nadam se Vasem odgovoru uskoro
    Goran

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Goran:
      Secer (pretjeran unos ugljikohidrata), rafinirana biljna ulja, industrijski preradjena hrana, transmasnoce su uzrocnici problema koje ste naveli, a sve ovo se izbjegava na prehrani LCHF gdje se jede samo prirodna, nepreradjena, izvorna i cjelovita hrana organskoga porijekla.

      O kolesterolu imate u tekstu Ponavljanje: istine i lazi o masnocama i kolesterolu, kao i u tekstu Kolesterol - neprijatelj ili prijatelj?

      Sve sto ste naveli mozete jesti, ali pripazite na kolicine zbog ugljikohidrata, posto zelite smrsavjeti.

      Pozdrav.

      Izbriši
  119. draga anita......spasila si me....cijelo vrijeme sam zivila u zabludi da moram jesti sto manje masnoca jer su to samo dodatne kalorije.....napokon mogu reci da sam na dijeti i sita.....cak i ne bi to nazvala dijetom vec moj novi stil zivota......smrsavila sam 10 kg jeduci sve najmasnije i prirodno.....osim tjestenine i industrijskog secera u bilo kojem obliku.......a svinjska mast je zakon....hrana je puuuuno ukusnija.....hvala ti!!!!

    OdgovoriIzbriši
  120. Zanima me još samo kako zadržati trenutnu kilažu?malo sam zbunjena po tom pitanju jer mi ne pada na pamet opet se hraniti kao nekad a s druge strane ne znam kako zaustaviti proces mršavljenja......:/

    OdgovoriIzbriši
  121. Pozdrav svima. Blog je zaista sjajan.
    Zanima me da li je moguce da stanje ketoze moze izazvati hemoroide i da li na njih negativno mogu uticati orasasti plodovi i semenke?
    Hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hemoroide izazivaju u vodi neotopljiva vlakna (kozica paprike,paradajza,krastavca),opsta dehidracija,narusena crijevna flora i "suha" hrana bazirana na skrobu i seceru. DA, ako ne ne unosi dovoljno vode/temeljca a pretjera sa ne blansiranim orasastim i sjemenkama.

      Izbriši
  122. Hvala, nisam znala to za kozice paprike i paradajza....
    Naime, posle AC dijete od 4-5 nedelja zadobila sam probleme s hemoroidima, pri tom nisam imala opstipaciju.
    Zato sam se zapitala, moze li coveku da smetaju hlebovi od orasastih i da li mi oni izazivaju probleme.

    OdgovoriIzbriši
  123. Molim za savet.
    Imam 22 godine i dijagnosticiran mi je SIBO. Nadimanje, gasovi, zatvor... Gasovi nastaju posle konzumacije banana i voća, posle konzumacije kukurza nemam gasove. Probao sam LCFH dijetu, ali se osećam umorno, malaksalo i bez energije, ali nemam gasove i stomak je mirniji... Da li smem ući u ketozu potpuno? Da li smem potpuno izbaciti UH a povećati Masti? Imam 62kg 180 visok (vrlo sam mršav) molim za pomoć.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. zamasti vise, zasoli, ubaci korijenasto(zbog mrsavosti) a izbaci kupusarke i luk (zbog nadimanjanja), pij dosta vode i uzimaj kombinaciju cinka i magnezija (ZMA) pred spavanje.

      Izbriši
    2. Jeste li čitali ovaj tekst:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/01/ibs-sindrom-iritabilnog-crijeva-2-dio.html
      ?
      Odnosi se na Vaš problem. Ako znate da Vam nešto smeta to izbacite iz ishrane, ali svakako izbacite prerađevine i počnite redovno unositi temeljac i kefir. S obzirom da ste podhranjeni uzimajte više UH ali iz povrća koje Vam ne smeta.
      Negdje na stranici ima i spisak namirnica koje mogu praviti probleme, ali iz vlastitog iskustva preporučujem da pratite šta Vam smeta. Meni smetaju neke namirnice koje nisu na spisku, a neke koje jesu mi ne smetaju.
      A voće, ako ga već jedete, se ne smije jesti kad u želudcu već imate hranu, samo na prazan želudac.
      I još jedan prijedlog - unosite tokom obroka prvo namirnice koje se brže vare a zatim one koje sporije. Ako radite obratno, namirnica koja se brzo vari (posebno se odnosi na voće) čeka na varenje (dok se sporovareća namirnica vari u želudcu) i fermentira se, narodski rečeno truhne i stvara gasove i žgaravicu i kojekakve probleme.
      Taj nedostatak energije kad ste prešli na LCHF može značiti da se organizam prilagođava, čisti ali može i značiti da ne unosite dovoljno nutrijenata i/ili masnoća, ili možda čak premalo pijete (bar 2l, ako ne 3-4l, vode, nezaslađenih čajeva)

      Izbriši
  124. Jutros sam za doručak pojeo 100 grama svežih urmi (75 grama šećera), zatim sam za ručak pojeo 120 grama masnoće (slanian, 5 jaja, maslinovo ulje, povrće) i ušao sam u ketozu (40mg ketona na 100ml u urinu/ mereno štapićima za ketozu) kako je moguće da sam ušao u ketozu sa 75 grama šećera za doručak koje sam pojeo?

    OdgovoriIzbriši
  125. poštovana anita,

    na ketogenoj dijeti sam 7 dana, izgubila sam 2kg. moram smršaviti nekih 20kg. izvadila sam štitnjaču i pijem eutyrox kao sintetičke hormone. prije toga sam bila u hipertireozi i debljala se. međutim ne osjećam simptome ketoze. nikakav acetonski zadah ili nešto takvo. samo ne osjećam glad. jedem meso i povrće te ponekad zrele sireve tipa grana padano, npr malo u salati i začinim s mastima. jedem 1 do 2 puta dnevno i ne osjećam glad. znači jedem samo kad sam gladna. dnevno unosim do 20g uh. zanima me da li sam u ketozi bez obzira što nema tog zadaha po acetonu? ne mogu nigdje naći trakice. isto tako čitala sam da svi rade ta punjenja. osobno smatram da je to nepotrebno. ne vidim razlog. svi pišu da se organizam ulijeni i da nije zdravo biti dugo bez uh i da je punjenje potrebno da bi se organizam pokrenuo. ne razumijem jer organizam radi bez obzira na uh. molim vas da mi pojasnite.

    LP

    stella0803

    OdgovoriIzbriši
  126. Pozdrav, imam pitanje i hitno trebam odgovor, jer za 5 dana idem na operaciju.
    Prije par tjedana počela sam s LCHF prehranom, izgubila sam 5-6 kg, općenito se dobro osjećam.
    Pretraga krvi (predoperativna) pokazala je neke vrijednosti koje odstupaju od normale, zanima me jesu li povezane s promjenom prehrane i hoće li se normalizirati: sniženi su gama-glutamiltransferaza i alkalna fosfataza, povisen kalij. Počela sam piti i magnezij-klorid za probavu, možda je i to utjecalo na rezultate.
    Operacija je zbog mogućih malignih promjena, nema veze s unutarnjim organima.
    Unaprijed hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  127. Molim Vas,pre trudnoce sam bila na lchf,medjutim,malo po malo zudnja za uh je ucinila da polako pocnem da se hranim kao i ranije.Sada sam u 4 mesecu uredne trudnoce,da li lchf moze biti stetno po bebu?

    OdgovoriIzbriši
  128. Anita, utjece li stanje ketoze na gustoću kostiju?

    OdgovoriIzbriši
  129. Anita Vaš članak je izvrstan, hvala Vam, odgovorio mi je na mnoge nedoumice koje sam imala o ketozi i LCHF prehrani koju od nedavno koristim kako bih smaljila tjelesnu tezinu, a u međuvremenu sam primjetila i druge prednosti kao što je bolja probava, manje bolova i oticanja u zglobovima tako da mislim da neću prestati s takvom prehranom i nakon što postignem zeljenu tezinu. Zanima me doduše kako svrstati neke namirnice, kao što su chia sjemenke ili mekinje? Po njihovom sastavu vidim da imaju puno ugljikohidrata, a opet nalazim ih u nekim LCHF receptima. Da li to znači da tijelo ne moze iskoristiti te ugljikohidrate (mozda netopiva vlakna)? Ili je bolje izbjegavati takve namirnice? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  130. Pozdrav Anita , imam dijabetes tip 1 , i bio sam skeptican sto se tice ove dijete sve dok nisam procitao Vas clanak. Krecem sa dijetom , i cisto da se razumemo , za dijabetes tip 1 je bitna samo kontrola unosa insulina , ni za sta drugo ne moram da brinem ? Hvala Vam na svemu.

    OdgovoriIzbriši
  131. Odusevljena sam clankom,samo imam pitanje koliko je potrebno da organizam udje u stanje ketoze?

    OdgovoriIzbriši
  132. Postovani, nisam procitala do kraja knjigu. Krenula sam se hraniti po keto od pre 10 dana, zelela sam skinuti 5 kilograma, a u medjuvremenu sam dobila na prehrani 2 kg. Molim vas za pomoc gde gresim. Na jelovniku su mi: meso, cajna kobasica, prsuta, pecenica, jaja, masni jogurt, maslac, kackavalj, cvarci, ajvar, tahini- susamov puter, suncokretovo seme, badem, kikiriki, bundevske semenke i od secera samo zvake airweak. Takodje, nemam ogranicenja u ishrani. Jedem koliko zelim i kad zelim. Molim vas za info sta gresim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A gdje vam je povrće??? Na LCHF je osnova prehrane povrće, na keto verziji je to zeleno lisnato povrće - jede se 1/3 mesa i 2/3 povrća. Također, čajna kobasica niti druge kupovne suhomesnate proizvode ne preporučam, pravi pršut i pečenica može ponekad i pomalo. Ne može se jesti bez ograničenja. Molim vas proučite poglavlje LCHF mršavljenje bez gladovanja.

      Izbriši
  133. Draga Anita,
    Procitala sam vasu knjigu. Clanke.. Malo je reci da Vam se divim.
    Imam jedno pitanje ( trenutno sam 3dan na ketogenoj dijeti) na koje nisam uspela da nadjem odgovor. Tice se insulinske rezistencije koja mi je pronadjena i od koje sam se pocela debljati oko struka i bokova unoseci pritom dosta hidrata iako uglavnom iz zdravih izvora. ..Ne ulazim jos u ketozu, secer mi je nekad 5.2 i pre i posle obroka ali nekad padne odmah posle jela na 4.8. Da li se i kako ulazi u ketozu ukoliko je povisen insulin? Ustvari, da li je moguce da je kod mene prisutan insulin iako je obrok od proteina masti i nekoliko grama UH iz leguma ?
    Veliki pozdrav i hvala unapred na odgovoru, jer nisam sigurna da li trosim sopstvene aminokiseline ili se sporije prebacujem na masti zbog insulina. Razumem kako funkcionise proces kod Dijabetesa gde nema dovoljno insulina, ali hiperinsulinemija mi nije jasna...

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.