LCHF znači da najveći udio kalorija dolazi iz masnoće, a
najmanji udio kalorija iz ugljikohidrata. Udio kalorija iz masnoće najčešće iznosi 65-75%, iz ugljikohidrata 5-15%, a iz proteina oko
15-20%. Međutim ovo ne znači da količinski jedemo najviše masnoće jer udio
kalorija i količina hrane nije ista stvar. Naime, masnoće sadrže puno više
kalorija (9 kcal po gramu) za razliku od ugljikohidrata i proteina koji sadrže
4 kcal po gramu. Osim toga, masnoće su koncentrirana hrana, npr svinjska mast,
maslinovo i kokosovo ulje su 100% masnoće, a maslac je 80% masnoća. S druge
strane, povrće sadrži visok postotak vode, preko 90%, i samo mali postotak,
ispod 10%, su ugljikohidrati. Dakle, iz male količine masnoće dobivamo puno
kalorija, dok iz velike količine povrća dobivamo malo kalorija.
LCHF ne znači da jedemo više proteina niti više mesa nego na
standardnoj prehrani. Kalorije iz ugljikohidrata nadoknadit će kalorije iz
masnoće, a ne iz proteina. Udio kalorija iz proteina je umjeren (15-20%) a količine
koje se jedu su uobičajene. Opet napominjem, udio kalorija nije isto što i
količina hrane. Meso npr sadrži 20 – 25 g proteina na 100 grama mesa, pa ako
ste pojeli 200 g mesa, to ne znači da ste unijeli 200 g proteina. Ako želite
znati više o sadržaju makronutrijenata u namirnicama, možete se pozabaviti
tablicama prehrambenih vrijednosti, odabrati neki program na internetu kao što
je npr. Cronometer, ili ako imate
pametni telefon skinuti neki app kao npr MyFitnessPal u kojem možete podesiti i pratiti dnevni unos hrane.
No, ovo najčešće nije potrebno, ako se držimo dozvoljenih namirnica prema LCHF i svih navedenih uputa.
Dakle, prema LCHF se ne jede više mesa, nego se jede više
povrća i više masnoće. Umjesto klasičnih škrobasto-glutenskih priloga (krumpir,
tjestenina, riža, njoke, kruh) u LCHF prehrani volumen obroku daje povrće, tako
da zapravo jedemo puno više povrća nego osobe na standardnoj prehrani. Povrće
se može pripremiti na mnoge zanimljive načine: prženo, pečeno, dinstano,
grilano, kao pire, restano povrće, te naravno u povrtnim juhama. Povrće treba
jesti zajedno s masnoćom jer je tako ukusnije, sitije i hranjivije – jer da
bismo iskoristili minerale iz povrća trebamo vitamine topive u mastim. Naravno,
uz sve jedemo i sirovo povrće kao salatu.
Što onda znači povećani unos masnoće? To znači da više ne
uklanjamo masnoću koja prirodno dolazi u namirnicama te da normalno koristimo
masnoće u kuhanju. Npr.
- koristimo
punomasne mliječne proizvode a ne light verzije;
- jedemo
cijela jaja a ne samo bjelanjak;
- jedemo
i masne dijelove mesa a ne samo krto nemasno meso;
- ne
skidamo kožicu s piletine u kojoj se nalazi puno masnoće;
- koristimo
prirodne masnoće za pripremu hrane i ne pržimo na suhoj tavi;
- jedemo
orahe, bademe, avokado, kokosov orah, slaninu, čvarke i druge prirodno
masne namirnice.
Idemo za primjer analizirati jedan dnevni obrok. Zamislite
da za ručak imate:
- dvije
pljeskavice koje ste napravili od 120 g mljevenog junećeg mesa sa 15%
masnoće (dakle 2 komada po 60 g) koje ste ispekli na 1 žlici svinjske
masti;
- pire
od cvjetače koji ste napravili od 200 grama cvjetače i 1 žlice maslaca;
- 200
zelene salate koju ste začinili sa 1 žlicom maslinovog ulja.
Tanjur sveukupno sadrži (količinski):
- 120
grama mesa
- 400
grama povrća
- 3
žlice masnoće (po 1 žlica svinjske masti, maslaca i maslinovog
ulja)
Vidite, na tanjuru je količinski najviše povrća, a najmanje
masnoće, pa ipak, postotak kalorija iz masnoće je najveći. Ovaj obrok sadrži
ukupno 693 kcal, i to iz:[1]
- 57 g
masnoće, što je 513 kcal (57 g x 9 kcal);
- 16 g
ugljikohidrata, što je 64 kcal (16 g x 4 kcal);
- 29 g
proteina, što je 116 kcal (29 g x 4 kcal).
Dakle udio kalorija u obroku sačinjavaju:
74% masnoće
9% ugljikohidrati
17% proteini
Iz ovog primjera vidite što sam mislila kad sam napisala da
malo masnoće daje puno kalorija, a puno povrća daje malo kalorija. Ovaj obrok
sadrži 400 grama povrća, koje daje samo 16 g ugljikohidrata ili 64 kalorije, a
tri žlice masnoće zajedno sa masnoćom iz mesa iznose ukupno samo 57 grama, ali
daju cijelih 513 kalorija i sačinjavaju 74% ukupnog unosa kalorija.
Nadam se da je jasnije što se misli sa LCHF. Dakle, LCHF ne
znači da trpamo suvišnu masnoću na tanjur, već znači da normalno koristimo
masnoće za pripremu hrane i jedemo namirnice u kojima je prirodno sadržana
masnoća. Osim toga, na LCHF prehrani povećavamo unos povrća koje je bogato
vitaminima, mineralima, vlaknima i fitonutrijentima koje trebamo za dobro
zdravlje. Ono što smo izbacili je nepotreban škrob i šećer.
Kako se tu općenito uklapa dijeta za dijabetes tip 2 ?
OdgovoriIzbrišiLCHF je jedini način za prirodnu i zdravu regulaciju šećera i dijabetesa.
Izbrišihttp://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/12/sluzbene-prehrambene-preporuke-za.html
Draga Ema, bez brige se prepustite LCHF-u! Ja sam u 3 tjedna spustila ŠUK sa 16,8 na 5,3 (mjereno ujutro prije jela). Prezadovoljne i ja i moja dr! No, uvjet je da zaista nema varanja! Potrebu za slatkim riješite stevijom i mir... ;) .
OdgovoriIzbrišiDraga Anita, kako LCHF prehrana utječe na život ljudi s dijagnozom gihta? Naime, preporuka liječnika je upravo izbjegavanje proteina i konzumiranje svega light. Nakon svega što sam iščitala o glutenu, LCHF prehrani, modernom načinu života, izbjegavanje proteina mi nema smisla, a s druge strane upravo su oni navodno okidač bubrezima da mokračnu kiselinu vraćaju/šalju u krvotok.
OdgovoriIzbrišiPomno i kriticki vise puta procitajte clanak i komentare ispod te sklopite svoje osobno misljenje
Izbrišihttp://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/10/giht-neuvrsteno-poglavlje-iz-knjige.html
Lijep pozdrav, samo ustrajno i uspjesno nazad
hvala!!! zanimliv i vrlo logičan tekst! ne znam kako mi je promaklo, hvala još jednom!
IzbrišiDraga Anita mene zanima moze li se tu i tamo ubaciti krumpir ili je tako nezdrav pa samim time i "zabranjen" . Meni nije cilj smrsaviti jer nemam s tim problema ,cilj mi je zdravo se hraniti ali jaako volim krumpir i ja i moji ukucani
OdgovoriIzbrišista da radi osoba koja ne sme da unese vise od 0,8 g proteina dnevno a unos masnoca mora da ogranici zbog upotrebe kortikosteroida
OdgovoriIzbriši