nedjelja, 30. ožujka 2014.

Blagodati povremenog posta

Mi ljudi općenito jedemo previše, puno više nego što nam treba da ne bismo bili gladni. To je zato što živimo u izobilju, hrana je dostupna 24/7 a marketing prehrambene industrije nas na sve moguće načine navlači da stalno želimo nešto jesti. Danas hranu (točnije razne vrlo nezdrave proizvode i grickalice) možemo kupiti čak na kioscima i benzinskim stanicama, a prostor oko kase u supermarketima gdje stojimo dok čekamo red, prepun je proizvoda koji nam uopće ne trebaju ali ih ipak stavljamo u svoje košare jednostavno zato što su nam tu, pred očima. Poznati marketinški trik.

No ne treba nasjedati trikovima već treba razmišljati što stavljamo u usta. A ponekad treba osjetiti i glad. To je jako, jako korisno i zdravo. Preskočiti obrok na primjer, osjetiti glad, pa se ne uspaničiti zbog toga, nego se napiti vode, skuhati čaj, i počekati da osjećaj gladi prođe. I prođe zaista... Osjećaj je fenomenalan.
Zašto je povremeno preskakanje obroka (povremeni post) vrlo zdravo? Dok stalno nešto jedemo, tijelo troši 80% energije na probavu hrane i ne stiže odrađivati druge važne poslove. Tek kad nije zauzeto neprestanom probavom hrane, može raditi na detoksifikaciji i regeneraciji stanica, što je vrlo važno za sačuvati dobro zdravlje.

Mnogi svjetski stručnjači preporučuju povremeni post (tzv Intermittent Fasting ili "IF"). Povremeni post može se raditi na različite načine. To može biti suzdržavanje od hrane ili smanjeni unos hrane 1-2 dana u tjednu (npr ”5:2” dijeta – 5 dana jedete normalno a 2 dana smanjujete unos hrane) ili svakodnevni produženi noćni post npr “16:8” što znači da obroke rasporedite u okviru od 8 sati unutar 24 sata (16 sati ne jedete, 8 sati jedete). Možete provesti i 24-satni post tako da npr. jedan dan doručkujete i ručate i onda ne jedete ništa do slijedećeg dana do ručka. Na taj način ste postili 24 sata, bez da je prošao jedan cijeli dan bez jela. Praktički ste preskočili večeru i slijedeće jutro doručak.

Koju vrstu posta izabrati ovisi o vama, što vam je izvedivo i što se uklapa u vaš dnevni ritam. No koji god način da izaberete, znajte da je povremeni post ili suzdržavanje od hrane jedan od najmoćnijih alata za postizanje dobrog zdravlja, kao i primjerene tjelesne težine.

Istraživanja su pokazala slijedeća blagotvorna djelovanja povremenog posta na zdravlje:
  • Podiže se razina hormona rasta (HGH) tzv ”fitness hormona” koji igra važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja i vitalnosti i koji potiče razvoj mišićnog tkiva i sagorijevanje masnoće. 
  • Postiže se normalizacija osjetljivosti na inzulin i leptin (hormon sitosti) kao i normalizacija razine grelina (hormona gladi) što sve pridonosi boljem i dugotrajnijem osjećaju sitosti i kontroli apetita. 
  • Smanjuje se razina triglicerida u krvi i općenito se postiže bolje zdravlje i smanjeni rizik od cijelog niza bolesti. 
  • Lakše se mršavi jer se tijelo prebacuje sa sagorijevanja glukoze kao primarnog izvora energije ovisnog o obrocima, na sagorijevanje masnoće neovisne o obrocima (iz masnih zaliha). 
  • Postiže se bolja mentalna oštrina i koncentracija, jer mozak izvrsno radi na ketone koji nastaju metabolizmom masnoća i služe kao gorivo za stanice umjesto glukoze. 
  • Poboljšava se sastav crijevne flore (korisne bakterije koje žive u našim crijevima) što je jedna od najvažnijih stvari koja jača imunitet, tj otpornost organizma protiv raznih bolesti. 
  • Podiže se razina energije i poboljšava kvaliteta sna. 

No povremeni post neće imati iste dobre učinke ako u ostale dane jedete nezdravu rafiniranu hranu. Obratite pažnju da vaša prehrana općenito bude nutritivno bogata, kako biste dobili potrebne hranjive tvari i građevinski materijal za svoje tijelo. Smanjite unos nutritivno prazne hrane bogate šećerom i škrobom (tjestenina, kruh, pekarski proizvodi, rafinirane industrijske prerađevine) i zamijenite je prirodnim zdravim masnoćama kao što su maslinovo i kokosovo ulje, maslac, jaja, avokado, masline i orašasti plodovi. Na ovaj način ćete svoje tijelo ”prešaltati” sa sagorijevanja glukoze kao primarnog izvora energije na sagorijevanje masnoće dok istovremeno jedete nutritivno bogatu hranu. Tako ćete lako sagorijevati nakupljene masne zalihe a tijelo će ipak dobiti sve što treba od nutrijenata. 

Kako postiti:

”5:2” metoda
Ako izaberete ”5:2” metodu, to znači da ćete izabrati dva dana u tjednu u kojima ćete smanjiti unos hrane. Ne preporuča se da to budu budu dva dana za redom, već dva odvojena dana npr ponedjeljak i četvrtak. Možda je zgodnije to učiniti preko radnog tjedna nego vikendom kad se obitelj okuplja uz svečanije obroke ili ako izlazite.

Prijedlog jelovnika za ove dane:
Ujutro svježe iscijeđeni povrtno-voćni sok iz sokovnika, npr 1 mrkva, pola cikle, komadić celera, jabuka. Ili nekoliko listova zelenog lisnatog povrća, komadić tikvice ili krastavca, naranča.
Ručak: juha od povrća. Skuhajte razno povrće u vodi u koju ste dodali sol, začinsko bilje i maslinovo ulje, Kad je povrće kuhano izmiksajte sve štapnim mikserom i provjerite da li fali još začina. U posluženu juhu možete umiješati jedan sirovi žumanjak domaćeg jajeta.
Večera: ista juha od povrća ili šalica domaćeg kefira.

24-satni post
Jednostavan način posta koji ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu je 24 satni post od ručka do ručka. Jednostavno izaberete jedan dan kad ćete normalno jesti doručak i ručak i onda ništa ne jedete sutradan do ručka. Npr u ponedjeljak u 14 sati ručate i onda ne jedete ostatak dana, ali pijete tekućinu – vodu i biljne čajeve. U utorak ujutro ne doručkujete već pijete vodu i biljne čajeve (ako ne možete bez kave ujutro popijte je) i u 14 sati normalno ručate. Ovo možete ponavljati 1-2 puta tjedno.

Svakodnevni djelimični post
Mnogi su prihvatili svakodnevni djelimični post (ili produženi noćni post) kao način života. Najčešće je to ritam 16:8, a može biti i 20:4 ili 18:6.
16:8 znači da 16 sati unutar 24 sata ne jedete ništa (pijete vodu, biljne čajeve) te da obroke rasporedite unutar okvira od 8 sati. To može biti 2 ili 3 obroka, kako kome paše. Npr prvi obrok jedete u 10 sati a zadnji obrok u 18 sati.
18:6 znači da ne jedete ništa 18 sati te da obroke rasporedite u okviru od 6 sati, npr prvi obrok u 12 sati, zadnji u 18 sati.
20:4 znači da jedete samo unutar 4 sata u toku dana, npr ručak u 14 sati i večera u 18 sati.

Post prema mjesečevim mijenama
Navodno je učinkovitije postiti prema mjesečevim mijenama, 24 sata od promjene lunarne faze. U to vrijeme uzima se voda, biljni čajevi, eventualno crna kava bez dodataka. Kalendar mjesečevih mijena može se naći na internetu, od navedenog sata određenog datuma, posti se slijedećih 24 sata.

Što god da izaberete bit će korisno, pogotovo ako ćete post ponavljati na redovnoj bazi. Da li će to biti potpuno uzdržavanje od hrane uz pijenje tekućine ili smanjivanje unosa hrane u određene dane, ovisi samo o tome što vama najbolje odgovara. Sve će biti puno učinkovitije ako i općenito povedete računa o svojoj prehrani i nastojite birati prirodnu hranu u njenom izvornom obliku a ne procesirane stvari. Nemojte nikada raditi protiv sebe i svog tijela već surađujte s njim. Osjetite što vam prija i budite blagi prema sebi. 


Ako ste na LCHF prehrani tada je post puno lakši. Šećer u krvi je stabilan i nema one tipične gladi i treskavice kao kad ste na šećerima kao pogonskom gorivu. "Sugar burner" teško podnosi glad jer kad tijelo potroši dostupnu glukozu, očajnički traži novo punjenje tj obrok bogat ugljikohidratima, jer zbog djelovanja inzulina ne može trošiti masne zalihe. Međutim "fat burner" (kad ste na mastima kao pogonskom gorivu) troši ono što pojede i dalje nastavlja trošiti naslage, bez nervoze, treskavice, promjene raspoloženja… Osjećaj gladi je sasvim drugačiji i sasvim podnošljiv, osjeća se jedna zdrava glad koju je lako utažiti napitcima u periodu posta.

Broj komentara: 37:

  1. Da, to je taj moj omiljeni tekst na blogu. :)
    U zadnje vrijeme moj omiljeni i za moje zdravstveno stanje prikladan "post" je rucak u 14:00h i 24-satni temeljac (250ml, nerazrijedjen, od telecih koljenica) oko 21:00h navecer. Svakodnevno. :)

    Zanimljiva mi je ova povezanost s crijevnom ravnotezom, pa, hvala i na toj informaciji.

    Zivjeli!

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je da ste i to pojasnili. Na vodi,limunu i čajevima sam nekoliko dana a nastojat ću još desetak dana. Tu i tamo popijem i temeljac.Kasnije mislim da ću preuzeti 5:2 metodu jer mi najviše odgovara.

    OdgovoriIzbriši
  3. Post, uglavnom 18/6, postao je moj način života, od prošle godine, negdje od sredine ljeta. Tada su se masne naslage počele vidljivo topiti. Post mi je regulirao osjećaj gladi i sitosti i regulirao mi količinu hrane, naime, jela sam previše. Zadnja tri tjedna postim malo drugačije, zbog posla, period za jelo mi se malo produžio, između pola 11 ujutro i 8 navečer, jer s posla dođem gladna kući. Upravo u ta zadnja tri tjedna dogodili su se veliki pomaci u centimetrima, da su to mnogi i primijetili, dok 10 kg manje rijetko tko. Vjerujem da topim zadnje masne naslage i da ću ih do početka ljeta i otopiti.

    Juha od kostiju i meni je osnova svaki dan, kosti kuham 30 sati. Pojedem oko 300 ml temeljca, ali bez masnoća, a u njega ponekad ukuham jaja ili povrće. Cilj mi je zacijeliti crijeva i dati koži dovoljno kolagena, zategnuti ju, što mislim da se već vidljivo događa kod mojeg muža.
    Kod mene na poslu ja sam već svima normalna sa svojom prehranom, a kuharica meni posebno pripremi obrok, no, da znaju još i za post, ne znam kako bi gledali na mene. Malo se moramo i našaliti, opušteno sve raditi, jer vidim da se mnogi opterećuju, pogotovo oni koji žele smršaviti. To ne ide preko noći, treba vremena. Post pomaže u tome, ali na post se kreće kad se tijelo privikne na novi način prehrane i kad masti prihvati kao gorivo, a ne UH.
    Uz to, mislim da bez kretanja i boravka na suncu svkodnevno, nema odličnih rezultata. Sunce pokreće metabolizam, poboljšava nam raspoloženje i podiže razinu D-vitamina. Pod kretanjem podrazumijevam hodanje, par km dnevno, također i neki trening, dakle, vježbanje s ciljem, a ne vježbanje radi vježbanja.
    Post se u to uklapa - trening prije jela, na prazan želudac, a glavni obrok poslije treninga, s dovoljno proteina životinjskog porijekla. Rezultati neće izostati.
    Poz, Sanja

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo Sanja da te pitam,kada kuhaš temeljac 30 sati u koliko velikom loncu to radiš? Ja kuham u 7 litarskom ali svakih nekoliko sati moram dodavati vodu i ne kuham ga tako dugo. Kako ti kuhaš temeljac?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jasminka, temeljac kuham u Zepterovom 9-litarnom loncu. Ima sličnog posuđa. Tako ne pari ništa, nema mirisa, nema dolijevanja vode. Najprije sam kuhala 12 sati, pa produživala vrijeme kuhanja. Iz kosti izvučem tako zaista sve minerale, želatinu, tri kosti se raspadnu na desetak i više, potpuno su bijele, a temeljac crvenkast. Kuham s dodatkom par žlica domaćeg octa, koji pomaže otopiti minerale iz kostiju. Masnoću skupim s vrha nakon kuhanja i bacim, što nisam radila u početku. Temeljac ulijem u posudice od 300 ml i zamrznem. Za jelo je dovoljno to podgrijati, eventualno dodati povrće ili jaja i sol.
      Po, Sanja

      Izbriši
    2. Koliko cvrst zelatin bude? I koje kosti (dijelovi) volite koristiti?
      Kad pravim s dvije cijele koljenice, ispadne tako cvrst, da, kad se ohladi, mozes rezati nozem i ostaje u komadu. Obozavam ovo i najradije bih da mi je uvijek takav. Jednom sam pravila s pilecim krilcima, isto je bio cvrst, ali ne kao i ovaj s koljenicama.
      Vatra je na niskm nivou - tek par baloncica se pojavljuje na povrsini. Je li i u Vas tako?

      Joj, o ovoj juhi bih mogla cijeli dan. Heheheheh!

      Izbriši
    3. Nediljka, i ja bih o tome mogla cijeli dan. Mama mi se smije kad kupujem kosti, kaže, kako ne bi to htjela ni da joj netko pokloni. Moram priznati, potraga je za kostima, usprkos tome što kaže moja mama. Mislim da se lagano izrugivala od toga, što me uopće ne smeta, vidim koliko ljudi malo znaju.
      Moj temeljac se stvrdnjava kad je još topao, no, smrzavam ga, a onda kuham od toga juhu ili samog pojedem, ne jedem ga hladnog.
      Kuham ga na laganoj vatri, naravno, drugačije bi kosti mogle izletjeti iz lonca, slučajno mi se to jednom skoro i dogodilo. Ne otklapam lonac tokom kuhanja, osim kad dodajem ocat. Srž i želatinu skupim na kraju kuhanja i raspodjelim u posudice, nakon toga ulijem i procijeđeni temeljac pa u škrinju.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    4. Oh...cim sam pocela opazati nevjerojatne promjene, instantno sam prestala slusati sviju, pa i najblize, iako je jasno da im je namjera samo najbolje.

      Vi cak imate srecu zbog mogucnosti kupovanja samih kostiju uopce. Kad uzimam 2 koljenice, posto ima mesa na njima, placam 20KM 3kg.
      Dosad se nisam usudila pitati/zamoliti za same kosti, jer ne znam bi li imali to. Sto je cak smijesno, posto cesto kupujem u toj mesnici, a sarajevski mesari su preopusteni, ljubazni. Ali, nisam jos to napravila.
      Vi unaprijed narucite ili se u HR-u moze kupiti i kao izlozeno u mesari? Kao, pod nazivom "kosti za juhu"?

      Zao mi je ako vas gnjavim, uvijek si mislim: "Ma, samo jos jedno pitanje." ...i tako u nedogled! :)

      I koje kosti (dijelovi) koristite?

      Mea culpa jos jednom! ;)

      Jasminka, dobar tek! Nasli ste pravu osobu za savjet.

      Pozdrav!

      Izbriši
    5. Nediljka, kod nas se kosti mogu kupiti kao "juneće kosti", uz to najčešće kupim i svinjski rep, jer goveđi ne mogu pronaći. Najčešće su kosti sa srži i zglobovi, tako da ima puno želatine u mojem temeljcu. Ako kupim i rep, onda svo to meso ide u temeljac. Kosti kupujem u privatnim mesnicama, u nekima ih se može unaprijed naručiti, u nekima ih ima samo u ranim jutarnjim satima. Kupim tri zgloba i još dvije samo sa srži, stavim ih kuhati u oko 3 litre vode. ne dodajem ništa osim octa, tako mi je najjednostavnije. Kako kuham u Zepter-posuđu, nema pare, nema mirisa u stanu i ja ne moram biti prisutna, a kuha se neprekidno 30 sati.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    6. Odgovor kakvog sam bas trazila - hvala nasoj B., Sanji!

      Veliki pozdrav!

      Izbriši
    7. Nediljka, drago mi je da mogu pomoći, uživam u tome i mislim da o svojim iskustvima treba pisati i govoriti.
      Poz, Sanja

      Izbriši
  5. Evo Sanja puno hvala na odgovoru,sada mi je sve puno jasnije.

    OdgovoriIzbriši
  6. Temeljac je gotov i kosti su potpuno bijele,kuhala sam ga 7 sati u ekspresu. Sada ću ga probati sa malo špinata a ostalo neka se hladi pa ću spremiti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam več pola godine na LCHF in na početku oduševljena. Odlično sam se osječala, kilogrami se tope vrlo sporo. Trudim se i nailazim hranu domačeg porijekla, jedem oraščiče, domače olivno i bučno ulje, redovno upotrebljavam kokosovu organsku mast. Kad mi zapaše slatko, uzmem redak ili dva 85% tamne čokolade. Voće nikako ne konzumiram. Stvarno se trudimi i radim sve by the book. Pa sam si prošli tjedan dala pregledati krv i rezultati GROZNI!!! Moj se ukupni holesterol iz 6 (prošle godine) povisio na 8,2!!!! A dobri holestero, iako sam jela oraščiče, omega 3, kokosovo ulje, preradjenu hranu nikako i nipošto, nije se pomerio ni za tačkicu. Stoji na 1,5. A sada, ga. Šupe, molim vas objasnite mi, kako je moguče da su rezultati takvi? Mene stavrno interesuje, da li si gospodje na forumu mjere holesterol? Mene su rezultati tako šokirali, da mogu reči LCHF hvala, nikada više! Toliko sam razočarana, pored toga sam potrošila i hrpu novca, da bih se snabdijevala svim LCHF namirnicama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @
      Ukupan kolesterol je nebitan, bitna je kvota ukupnoga kolesterola i dobroga kolesterola koja bi trebala biti ispod 5, ali, ako je i malo visa, to je uredu, ukoliko je HDL iznad 1 za muskarce i 1.5 za zene, sto znaci da je Vase krvno stanje dobro, jer Vam je HDL dobar. Bit je i sniziti trigliceride.
      I, zaista, ako se dobro osjecate, to Vam itekako "govori" o tom, kako Vi mislite, uzaludno potrosenome novcu za LCHF namirnice. Iako mi ovo nije najjasnije, jer je kod mene slucaj da manje trosim! Ali, dobro...

      Mozda da navedete sve vrijednosti?

      Izbriši
    2. Kolesterol nema nikakve veze. Oni koji to znaju, više se ne boje ni masti ni kolesterola. No osobe koje se još uvijek boje (s razlogom, jer je takva propaganda) ne trebaju mijenjati način prehrane i činiti nešto protiv svojih uvjerenja. Možda još nije vrijeme.

      Izbriši
    3. Hvala na jos jednoj bitnoj informaciji o nebitnosti ovih vrijednosti. (Za ove gore informacije sam isto citala u pojedinim Vasim komentarima i samo sam ih prenijela.) Ispricavam se i sad ucim!:D

      Zato sam se i zacudila sto se gdjica/gdja brine o tim dosadnim brojkama, a osjeca se odlicno (znaci da je tijelo sretno s hormonskim stanjem) i gubi kilograme! Nevjerojatno! Ali i ocekivano, kao sto ste napisali, zbog brutalno nemilosrdne propagande koja nam brani zumanjke i jetru, a trpa nam (direktno - reklamom; indirektno - preko prevarenih roditelja) u usta smece i drogu (lijekovi). Opet, BRUTALNA NEMILOSRDNOST rodjena iz OHOLOSTI, POHLEPE!

      Ako se dobro osjecate, pobogu, nastavite s LCHF-om. No, zaista, ako mislite da se trebate osjecati lose i ponovno se udebljati, VASA VOLJA.

      Puno srece Vam zelim!

      Anita, pozdravljam Vas! :)

      Izbriši
    4. Ma nema problema Nediljka, možemo mi i računati i dijeliti, i ja sam to neko vrijeme radila, ali sve se na kraju svodi na isto: na LCHF prehrani se neće pogoršati vrijednosti, mogu se samo popraviti.

      Ali ima tu još jedan bitan faktor: mnogi misle da su na LCHF ali da li su? Pa onda mene pitaju šta sad ako ne ide kako treba. Ali otkud ja znam što tko jede... Pošalju mi nekad jelovnike, i vidim da se mnogi ljudi prejedaju, kako su radili i ranije, samo sad sa masnijom hranom.

      Pročitali su "više masti", ali nisu pročitali da se jede "kad si gladan" i prestane jesti "kad više nisi gladan". Kad bi to svi radili, ne bi pojeli pola onoga što jedu... Apetit se zaista regulira i porcije smanjuju i nema više gladi kao prije. Ali mnogi jedu jer je nešto "dozvoljeno" pa maknu 200 dag čvaraka iza večere. I onda će reći "Anita je rekla da može". A ja stalno ponavljam - jedi kad si gladan, prestani jesti kad više nisi gladan, osluškuj svoje tijelo...

      Izbriši
    5. Eh, pa, znajte ovo dobro: osobno sam zadivljena Vašim strpljenjem čitajući nekad komentare u kojima postavljaju pitanja na koja se odgovor nalazi u ISTOM tom postu na kojemu su ti komentari! ...I Vi ipak odgovorite - fascinantni ste! Pa, vidite da se svom silom trudim i ja biti takva, makar približno! :D Valjda me masnoće smiruju i daju snagu! :D :D

      Da. Uvijek ste naglašavali da su hormoni isključivo bitni u mehanizmu debljanja/mršavljenja, jer, ako su u zdravom stanju, ''komuniciranje'' s tijelom će nam ''reći'' što i koliko trebamo - hvala Vam što ste me upoznali sa Sally Fallon (The Weston A. Price Foundation). Sve što Vi naglašavate nalazi se i kod nje - vitamini/minerali, proteini, kolesterol životinja vitalni su za SVE biokemijske procese u tijelu (kojih je tako mnogo) koji su međusobno apsolutno ovisni. Ali i naglasak na izbjegavanje onoga što narušava harmoniju procesa, a to je sva prerađena, neprirodna hrana puna kemikalija koje su i u malim količinama pogubne. Jesti prirodno (neprerađeno), izbjegavati neprirodno (prerađeno) - prejednostavno! A, juha...ostala sam zabezeknuta kad sam na jednom tekstu S. Fallon pročitala o njenoj moći - kako se sad sramim jednog svog komentara gdje sam Vas pitala može li se zamijeniti. To je zapravo i bio trenutak kad sam shvatila da sve što ste Vi najviše isticali i jest bilo najvažnije - prirodno naspram prerađeno, juha kao bitna stavka, crijevna flora, slušanje tijela. Također, njen tekst o zubima...čak sam iskusila nešto u vezi toga, ali ću ostaviti to nevjerojatno iskustvo za kasnije.

      Tako da smatram da svi ti koji se prejedaju, trebaju još vremena s nutritivnom, ČISTOM i cjelovitom hranom do hormonske/kemijske ''harmonije'' i tijelo će zahvaliti itekako! Tada se tek ne će više prejedati.

      Znamo da je Vaš besprijekoran rad rezultat Vašeg opsežnoga, detaljnog proučavanja vođenoga jednostavnom zdravom logikom - cijeni se! Svaka čast još jednom i...pa, ono...ne dajte se omest'! :D

      Izbriši
    6. Ja prvi put cujem da se nekom pogorsaju rezultati na LCHF-u.

      Ovaj tekst mi je idealna prilika da se javim opet i da kazem da sam pocela da praktikujem post kad god mogu, nisam striktno vezana za neki dan ili za broj dana u nedelji. Smanjila sam i voce i mlecno. Takodje sam pocela i sa pripremama za maraton i mogu vam reci da se rezultati vide. :) Doduse za sad ih samo ja vidim (i mama i momak), ali negde sam procitala da je potrebno 4 nedelje da sami primetimo napredak, 8 nedelja da ga primete nasi bliznji, a 12 nedelja da primeti ceo svet. :) Tako da se ja nadam da cu do leta skinuti jos ovo malo viska sto imam, volela bih da odem na more tip top, konacno!

      Inace jako volim da citam komentare i tudja iskustva, svaka cast svima koji su sredili svoje zdravlje i liniju!

      Izbriši
    7. @Aleksandra:
      Ma, nisu joj se pogorsali, kolesterol popravlja stetu u tijelu, cuva srce - ljudi s niskim stopama pokazali su sklonost depresiji (pored mnogih ostalih ozbiljnih neuroloskih problema jos) i vecu smrtnost zbog srcanog udara.

      Aleksandra, izgleda da si pocela sve vise uzivati, stoga, ne sumnjam da ces se "otarasiti" tog viska, a ostali, vidjeli ili ne vidjeli tu razliku, vidjet ce tvoju energiju, raspolozenost, nasmijesenost, nepobjedivost! ;-)

      Prije sam postila svakodnevno 24h i na pocetku se centimetri dobro pokrenuli, ali, kako su se pokrenuli, tako su brzo i usporili. Prestala sam s tim na nacin da nakon rucka popijem temeljac oko 21:00h s 3 zlice u njemu rastopljena maslaca. Ali, ako nisam gladna, ne pijem. Isto tako, ukoliko ogladnim u 00:00h (da, u ponoc), ne "ustrucavam" se i tad ga popijem - upravo ono sto je Anita naglasavala - da se jede kad si gladan i do sitosti. Od tada su se centrimetri ponovno pokrenuli.
      Jos iskustva: Prije nekih par tjedana sam pisala da moram pojesti oko 100g proteina. Otkad slusam tijelo te jedem kad sam gladna, nekad mi se dogodi da pojedem samo zelatinozne dijelove iz juhe i osjetim pravu sitost. Ne vjerujem da bude vise od 20g proteina u tom danu. Sljedeci dan bude 70-80 grama, i tako...stalno varira. Ponavljam, tek sad su se pokrenuli centimetri. Tijelo se navikava na rutinu i time nam pokazuje da treba nesto mijenjati. Poslusala sam ga i to je to.

      Pisite nam nadolazeca pozitivna opazanja (na ovom ih blogu definitivno treba biti vise)! :D

      Uzivajte, Aleksandra!

      Izbriši
    8. Aleksandra, i ja prvi put čujem da se nekome stanje pogoršalo odkad je na LCHF prehrani. Postavljam si pitanje, a i toj anonimnoj osobi, kakav je to "LCHF" primjenjivala? LCHF se mora temeljiti na domaćim, ekološkim, neprerađenim namirnicama, dakle, nama poznatog proizvođača. Također mora sadržavati pravilne omjere makronutrijenata, gledajući kalorijski. To znači, najviše masti, otprilike 70%, proteine 20-25%, UH 5-10%, omjer može malo varirati.

      Kolesterol je nešto što se u zadnje vrijeme previše ističe, kao neki pokazatelj zdravlja, pa čim niži, tim bolje. Ne bih se s tim složila, jer ako nam kolesterol dođe na nulu, umiremo. Čemu ga onda uporno nastojati snižavati, pogotovo ako se odlično osjećamo? Jetra je ta koja proizvodi kolesterol, ustvari, nosioce kolesterola, i iz nekih razloga proizvodi više lošeg ili dobrog, kako kome. Prelaskom na LCHF ne može se očekivati da se sve posloži u tijelu, da svi organi u kratkom roku počnu normalno funkcionirati, pa tako ni jetra. Mislim da treba barem godina dana da tijelo ozdravi, a ako su problemi bili teži, onda i dulje.

      Kod mene je štitnjača bila broblem, a da bih tri puta u zadnjih par godina bila na krvnim pretragama, hormoni u redu, UZV nije pokazivao ništa nenormalno, a meni je ipak štitnjača usporeno radila, zbog toga mi se pojavio celulit, a kosa mi ispadala godinama. Kako onda vjerovati nekim brojkama na nalazima? Kako vjerovati liječnicima koji su mi govorili da je sve to normalno? Nije normalno kad izgubite pola kose s godinama, a na spomen celulita svi vam se smiju. Celulit je pokazatelj zatrovanosti tijela i nemogućnosti unutranjih organa za izlučivanje da te toksine neutralizira ili eliminira, također i pokazatelj hormonalne neravnoteže, upravo zbog štitnjače. Nije stanje bolesti, ali je definitivno pokazatelj poremećaja u tijelu. Zbog ispadanja kose potrošila sam brdo novaca na razno razne preparate, vitamine i sl., a nije davalo rezultate, dok nisam otkrila sama u čemu je problem. To me šokiralo. Sad kad nekome o tome pričam, ne vide to kao problem i rješenje, jer nisam bila kod liječnika koji bi mi utvdio celijakiju, jer ako to nemaš, nisi alergičan na gluten. Zbog toga mnogi uporno odlaze liječnicima, uporno traže neku dijagnozu bolesti, lijekove, operacije, tako da i nije jedini problem u liječnicima.

      Mršavljenje na LCHF-u ide sporo kad se jede ono što nam koči mršavljenje i kad se jede previše, tako da svatko za sebe to mora otkriti, a to ne ide u par tjedana. Ništa ne ide na brzinu.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    9. Na lchfu, prilično strogom sam cca 6 mjeseci. I meni su se nešto pokvarili nalazi krvi u dijelu kolesterola, loš mi je išao gore, kao i trigliceridi. Osjećam se sjajno, smršao sam 10kg, sad sam na 74 kg na 174 cm. Tražio sam odgovor po pitanju "pogoršanja" kolesterola, nisam ga pronašao do kraja. Ne brinem previše, čak je i dietdoctor imao pogoršanje slike u dijelu kolesterola prvu godinu po prelasku na lchf, njegovi 8 godišnji rezultati su na http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2014/07/Numbers.png

      Izbriši
  8. Poštovana Anita,

    zanima me da li osoba s ulceroznim kolitisom i primarnim sklerozirajućim kolangitisom može biti na LCHF prehrani? Posebice me zanima za kolangitis jer se radi o žučnim vodovima i jetri. Jasan mi je princip prehrane, ali voljela bi vašu potvrdu i objašnjenje da je sigurno :).

    Unaprijed hvala na odgovoru,

    Branka

    OdgovoriIzbriši
  9. Oooo Nediljka, pa mi smo zemljakinje, heheh. Drago mi je da ima bar neko u mojoj blizini s kim bih mogla čak i uživo razmjeniti iskustva i savjete. Ako želiš da se uživo vidimo, javi se na forum: http://www.forum.hr/showthread.php?t=760814&page=218 pa možemo razmjeniti privatne poruke.

    OdgovoriIzbriši
  10. Lijep pozdrav svima,

    zanima me da li se netko od vas na ovoj prehrani uspio rješiti i sala na rukama ? Inače uživam u ovoj prehrani ,nemam viška kilograma samo sala na trbuhu i rukama kojeg bi se voljela rješiti. Odavno sam pronašla vježbe u kojima stvarno uživam tako da mi to nije problem ali sam cijelo vrijeme nekako imala osjećaj da mi treba promjena prehrane da bi postigla što hoću i da se osjećam fantastično u svom tijelu. Otprije sam bila upoznata sa štetnošću industrijske hrane i žitarica koje sam postupno izbacivala , no zahvaljujući vama Anita potpuno sam sve izbacila jer Vi jedini zapravo govorite na koji način to provesti i što uključiti u prehranu umjesto te prerađene hrane. Hvala Vam puno na tome! :))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rosie, u jednom svojem nedavnom komentaru ovdje spomenula sam kako mi se opseg nadlaktica smanjio za 2 cm u roku od mjesec dana. No, to se dogodilo tek nakon dvije godine na LCHF-u. Jako je bitno ne jesti previše, makar i na LCHF-u, pogotovo ako to nije neki višak kilograma. Uz to potrebno je trenirati, pa će to biti idealna kombinacija i formula za otapanje sala. Pročitala sam na jednoj dobroj internetskoj stranici, da ako želite otopiti više od 10 kg, morate biti na strogom LCHF-u i trenirati. Na jednoj drugoj stranici autorica te stranice piše o ketozi, gdje napominje da je uz ketozu potrebno paziti da se jede nešto manje od potrebne količine kalorija, da bi se i mršavilo. To svatko od nas mora sam otkriti, koliko je to. Također, ketoza nije uvijek stanje u kojem se i mršavi.
      Meni je u svemu tome najvažnije zdravlje i da ne radim ono što mi nije održivo na duže staze. Volim ponekad uživati u tamnoj čokoladi i LCHF pudingu od kakaa i bjelanjaka. Također volim pojesti suho voće (goji bobice i ribizle, peruanske jagode, prefine stvari), volim uživati u svježem bobičastom voću, naravno, samo ponekad. Mogla bih ta dva-tri kg koliko još želim otopiti, riješiti za par tjedana, no, prestrogi bi to bio režim, neodrživ na dulje vrijeme, i sve bi mi se vratilo. Polako, opušteno, naravno, bez izleta izvan LCHF-a.
      Poz, Sanja

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru Sanja,
      apsolutno da , i meni je zdravlje najbitnije i to je ono što me najviše vodi. Previše toga znam da bi to mogla jednostavno ignorirati, radije ću sada živjeti zdravo nego da čekam da se neko zlo dogodi. Bitno je da se ja dobro osjećam, a ostalo će već doći. A i nikud mi se ne žuri, treba uživati u životu i to sad!
      LP

      Izbriši
  11. Dobar dan! Znaci preporuca se prvo prebaciti na prehranu siromasnu sa UH i onda zapoceti sa postom? Imam za izgubiti 20kg pa sam mislila krenuti na lchf i postiti 5:2. Hvala na odg.

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav svima trebala bih mali savjet. Imam 20kg viska i planirala sam krenuti sa lchf nacinom prehrane i povremeni post. Sad zanima ne mogu li.odmah i s jednim i drugim ili da prvo krenek sa lchf pa dam vremena tijelu da se privikne :) i ako imate neki dobar savjet za skidanje kila hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja bih svakako preporučila postepeni prelazak, posebno ako ste do sad unosili veće količine UHa. Ipak treba organizmu da se navikne, a i Vama, na drugačije namirnice, tempo ... Ako naglo pređete, uvedete previše promjena odjednom, imaćete (vjerovatno, ali ne i obavezno) jaku rekaciju organizma i vrlo vjerovatno odustati od svega misleći da to nije za Vas.
      Sretno!

      Izbriši
  13. Koristan članak, a korisni i komentari ispod! Hvala svima!

    OdgovoriIzbriši
  14. Moja iskustva vezana za IF, 16:8 i 18:6, inace ne podrzavam duzi post
    https://intermittentfastingdebunked.wordpress.com/

    OdgovoriIzbriši
  15. Mene interesuje kakav je utjecaj LCHF ishrane na celulit? Centimetre i kile gubim, al mi se cini da se celulit pogorsava 😕

    OdgovoriIzbriši
  16. Nazalost iz nekih razloga moram piti kontracepciju,jos neko vrijeme, krenula sa LCHF,kako stvari stoje s tim?

    OdgovoriIzbriši
  17. Ne utječe kontracepcija na to. Ja je prijem već sedam godina, i najnormalnije provodim LCHF, bez ikakvih problema i s dobrim rezultatima.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2016 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.