četvrtak, 29. travnja 2010.

Što je čovjekova izvorna hrana?


Postoje li uopće kriteriji prema kojima se možemo snaći u toj džungli informacija o prehrani i zdravlju i kako možemo znati kome vjerovati? Prvi korak bi mogao biti da uzmemo svoje tijelo kao polazište i upitamo se: za koju nas je to vrstu hrane predodredila priroda, čiji smo sastavni dio i mi sami? Ljudsko je tijelo rezultat preko dva milijuna godina evolucijskog razvoja i svaka stanica našeg tijela sadrži gene koji su se prenosili iz generacije u generaciju – gene koji su čovjeku omogućili potrebnu snagu, izdržljivost, otpornost i opstanak u surovim uvjetima prošlosti. Ovi su geni prilagođeni upravo za onu vrstu hrane koja nam je i omogućila opstanak – za hranu koju je stvorila priroda. Danas imamo dobra saznanja o tome što su jeli naši preci iz davnih vremena, ali još bolje znamo koju hranu nikad u ljudskoj povijesti nisu jeli. Također s velikom vjerojatnošću možemo zaključiti da su, za razliku od modernog čovjeka, uvijek znali što jedu jer su svoja znanja i spoznaje stjecali iskustveno, a ne savjetima stručnjaka.

Mi se danas ponašamo kao da vjerujemo da sadržaj hrane koju jedemo nema učinka na naše tijelo i naše zdravlje. Vjerujemo da nije važan način na koji je hrana proizvedena i zapravo nikad nismo tako malo znali o namirnicama kojima punimo košare u supermarketima, a kasnije ih unosimo u svoje tijelo. Čini nam se da možemo jesti bilo što i ostati zdravi, a kad se na koncu ipak razbolimo od tipičnih “civilizacijskih” bolesti, onda rado okrivljavamo nešto drugo – sudbinu, genetiku ili Božju volju, a ne pomišljamo na jednostavnu činjenicu da naše tijelo ne podnosi tu brutalno manipuliranu modernu hranu.

Čovjek je stotinama tisuća godina bio lovac i sakupljač tj. živio je samo od hrane koju je ulovio i sakupio u prirodi. To je bila nutritivno bogata hrana za koju danas znamo da sadrži sav potreban građevinski materijal za naše tijelo. Mnogi antropolozi smatraju da je ljudska vrsta dosegla vrhunac tjelesnog razvoja (muskulatura, čvrstoća kostiju, veličina mozga) prije 10 000 godina, dakle upravo prije razvoja poljoprivrede kad su ljudi za prehranu počeli uzgajati žitarice – jednogodišnje trave. 10 000 godina možda zvuči jako puno, ali u odnosu na cjelokupnu povijest ljudske vrste na zemlji, ovo je zapravo samo njezin mali djelić. Iako je poljoprivrednom revolucijom stanovništvo na zemlji ekspandiralo jer su ljudi dobili stalan izvor kalorija, dogodilo se i nešto drugo. Ti rani farmeri bili su rastom niži, živjeli su kraće i češće su obolijevali nego njihovi preci lovci/sakupljači. Moderna istraživanja ukazuju na mnoge činjenice koje nam govore da se čovjek fiziološki nikad nije prilagodio jedenju žitarica, jer one sadrže neprirodno veliku količini škroba koju naše tijelo ne može metabolizirati bez posljedica, kao i neprobavljive proteine (gluten i druge proteine slične glutenu) koje naše tijelo ne prepoznaje kao hranu.

No još se veća promjena dogodila gotovo nedavno, razvojem prehrambene industrije, kada smo počeli u velikoj mjeri koristiti procesiranu hranu, šećer, rafinirane ugljikohidrate, proizvode od pšeničnog brašna, rafinirana i hidrogenizirana biljna ulja, te razne kemijske aditive u prerađevinama. Tada je ljudsko zdravlje počelo ozbiljno propadati, usprkos napretku medicine i farmacije. Čovjek je ipak biološko biće, genetski uvjetovano i evolucijom prilagođeno određenoj vrsti hrane, koja se stotinama tisuća godina uvijek nalazila spremna u prirodi u svom cjelovitom obliku. Naša još uvijek “paleolitska” tijela ne prepoznaju procesiranu hranu kao pravu hranu i tome ne mogu pomoći ni svi lijekovi ovoga svijeta. Ovo nije nagađanje niti ”teorija”. Suvremena istraživanja pokazuju čvrstu povezanost između nove industrijski rafinirane hrane i novih civilizacijskih bolesti. Stoga, povratak izvornoj hrani na koju smo genetski prilagođeni, te izbjegavanje industrijskih prerađevina i otrovnih kemikalija, izgleda neminovno za svakoga tko želi sačuvati dobro zdravlje. Kome onda vjerovati? Mislim da možemo vjerovati evoluciji, zdravom razumu i modernoj znanosti.


Broj komentara: 13:

  1. Super ti je blogg, puno zanimljivih tekstova. Puno toga se cini logicno, covjek se zapita zasto prije na to nismo pomislili. Treba samo se sjetiti nasih baka i djedova i sto su oni jeli. Kao sta je jedan pametan covjek rekao; kad si u ducanu i biras namirnice razmisli dali bi ih tvoja baka kupila i jela (napr. gumene bombone pune kemikalija za koje ne vjerujem da bi puno starijih ljudi probalo).

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Ivana :)
    Mislim da bi to bilo pametno za sviju, birati onu hranu koju bi i nase bake izabrale!

    OdgovoriIzbriši
  3. da li lchf prehrana za cijeli zivot. da li mozemo od te prehrane bit snazni i izdrzljivi pošto nema ugljikohidrata

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha... "da li mozemo od te prehrane bit snazni i izdrzljivi pošto nema ugljikohidrata". Snaga se ne dobija od ugljenih hidrata. Metabolizam treba da zamislis kao logorsku vatru. Ugljeni hidrati su kao trijesce za potpalu vatre (izgore brzo), proteini su vece grane, a masti su one debele klade sto dugo gore. Daj jednom koscu kupus, zelje, krompir, krofne, pa ces vidjeti koliko dugo ce kositi. A daj mu mesa i speka pa uporedi.

      Izbriši
  4. Jako mi je drago da sam naišla na Vaš blog.Čitajući ,kao da ste mi otvorili oči.Strašno je to šta nam te industrije rade!Hvala Vam!

    OdgovoriIzbriši
  5. Vas blog je sjajan i citam ga sa odusevljenjem,toliko stvari nisam znala hvala vam na svim iscrpnim informacijama,sada vidim i razlog mog debljanja .Sve samo iz neznanja,,,,i dalje cu slijediti vase clanke o zdravoj prehrani.Posto sam i sama pocela vec mjenjati nacin ishrane,ove vase cinjenice koje ste iznijeli ce mi uvelike pomociu tome,,,.
    Lijep pozdrav,Stefica,,,

    OdgovoriIzbriši
  6. Slucajno sam naisla na ovaj blogg! Trazeci clanke o eko-kokosovom ulju i njegovom uticaju na zdravlje i kozu tijela, procitala sam clanak koji ce mi zaista usmjeriti novi nacin ishrane u navedenom pravcu.Izbjegavam hljeb u ishrani i pocela sam sa kokosovim uljem . Imam fibromijalgiju, te se nadam povecanoj temperaturi tijela nakon novog unosenja kokosovog ulja u tijelo. Hvala na bloggu!! Diana

    OdgovoriIzbriši
  7. Dobar dan, nisam znala gdje bi bilo zgodno da vam postavim ovo pitanje pošto nisam našla članak koji direktno povezuje LCHF i lajtmotiv mog pitanja, pa evo ga pod ovim postom: otac prijateljice ima već cijelu vječnost ozbiljnih problema s hemeroidima, ne znam točno kako se njegovo stanje zove ali to je valjda na rubu da se razvije u rak debelog crijeva (inače od posljedica toga je umro njegov otac, odn. prijateljičin djed). Otkad u posljednje vrijeme ima sve većih i učestalijih problema išao je kod klasičnog nutricionista te mu je on prepisao raznovrsnu prehranu po "konvencionalnoj" piramidi prehrane, sve integralno, malo masnoća (osim lanenog i masliovog ulja), samo probrani proteini - npr svinjetina ni pod razno, sačuvaj bože malo jačih začina, mali ali učestali obroci itd.. čovjek je naravno smršavio (u razumnom vremenskom periodu, bez gladovanja, ništa drastično) no problemi nisu prestali, dapače, sve stoji isto, a uskoro se sprema na operaciju. Interesira me bi li u njegovom slučaju LCHF pomogao da se riješi toga zauvijek? Hvala Vam najljepša.

    OdgovoriIzbriši
  8. PS: Ako se ne varam njegovo se stanje zove ulcerozni kolitis.

    OdgovoriIzbriši
  9. Samo da se podpisem kao zivi svjedok da sam Chrons i IBS izlijecio sa LCHF. ZNaci da moze sve dok postoji volja i zelja i mogucnost sama dolazi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Chron je, kao i ulcerozni kolitis, autoimuna bolest koja se ne može IZliječiti nego ''samo'' držati pod kontrolom, najbolje prehranom. moja prijateljica je bila praktički za umrijeti i spasila ju je promjena prehrane, koja pak nema nikakve veze sa LCHF-om.

      Izbriši
  10. BEEN THERE DONE THAT

    Eh da je na LCHF onda bi je izlijecila, temeljci od kostiju,dosta zdrave masnoce i gotova stvar

    OdgovoriIzbriši
  11. Poštovana,
    već se godinama hranim prema ovoj prehrani i moram reći da mi izuzetno godi.
    kako i na vizualnom tako i na zdravstvenom planu.
    pošto prema režimu treninga imam potrebu za unosom veće količine proteina uz sve protein iz hrane uzimam i whey protein suplement.
    tisuće članaka renomiranih znanstvenika govore da je whey protein dobar za nas no zanima me Vaše mišljenje.
    unaprijed Vam hvala.
    lp,
    Boris

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2016 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.