Iz uvodnog dijela Prve hrvatske LCHF kuharice.
Pokret za povratak izvornoj prehrani jak je globani trend
prisutan u gotovo svim zemljama, utemeljen na teoriji evolucije, ali i na
naučnim dokazima o štetnosti industrijski prerađene hrane. Najpopularniji
nazivi su Paleo, Primal, LCHF, ali postoje i brojne poznate i vrlo učinkovite medicinske dijete pod drugim nazivima koje se također
zasnivaju na principima LCHF.
Paleo i LCHF su vrlo slični - i jedan i drugi način prehrane potpuno izbacuje žitarice, mahunarke, šećer i procesiranu hranu. No neke razlike ipak postoje. U Paleo prehrani je zastupljeno voće i korjenasto povrće bogato škrobom. U
nekim varijantama Paleo prehrane izbačeni su mliječni proizvodi,
dok su prema nekim autorima zastupljeni u umjerenim količinama i s naglaskom na prirodne. Također se
koriste prirodni zaslađivači kao što su med, suho voće, javorov sirup i sl.
Prema LCHF prehrani se strože vodi računa o unosu
ugljikohidrata, pa se ograničava unos voća i korjenastog povrća,
dok su mliječni proizvodi zastupljeni. No, i ovdje izbor namirnica ovisi o
individualnim potrebama i zdravstvenom stanju, pa se u nekim slučajevima
ograničavaju ili potpuno izbacuju mliječni proizvodi i voće, kao kod anticandida dijete i Zelene kure, s kojima rješavamo disbalans crijevne flore,
prekomjerno razmnožavanje gljivice candide i probavne tegobe kao što je
iritabilni kolon.
LCHF-Paleo prehrana je jedan model, okvir, unutar
kojeg svatko može pronaći vlastiti optimalan način prehrane u skladu sa svojim
tjelesnim predispozicijama, zdravstvenim stanjem, intenzitetu tjelesne
aktivnosti (treninga) i svojim ciljevima. Generalno možemo reći da ljudi koji
su vrlo osjetljivi na ugljikohidrate, a to su oni s viškom tjelesne težine,
dijabetičari i drugi koji imaju poremećaje vezane za inzulinsku rezistenciju
(npr. PCOS, smetnje sa začećem), trebaju strogo ograničiti unos ugljikohidrata,
što znači kontrolirati unos voća, korjenastog povrća i ne koristiti med i suho
voće koji sadrže puno šećera. Za ovu grupu ljudi je svaki šećer, pa i onaj iz
prirodnih i zdravih izvora - štetan. Dakle ovaj način prehrane je više LCHF nego Paleo. U slučaju nepodnošenja mliječnih proizvoda, upalnih bolesti crijeva,
iritabilnog kolona, prekomjernog razmnožavanja candide i općenito loše crijevne
flore, preporuča se izbacivanje i mliječnih proizvoda. To se onda naziva Zelena kura koja se popularno koristi kao detoksifikacijska metoda i odmor probavnog
sistema, ili anticandida dijeta ako se istovremeno uzimaju antifungalni
preparati i preparati za obnavljanje crijevne flore.
S druge strane, zdrave osobe koje nemaju problema s tjelesnom
težinom i nisu u toliko mjeri osjetljive na ugljikohidrate, kao i djeca i mladi
u razvoju, mogu naravno u većoj mjeri konzumirati voće, korjenasto povrće, med
i suho voće. Konzumacija meda i suhog voća neka u svakom slučaju bude umjerena,
jer je lako pretjerati sa slatkim stvarima. Ovaj način prehrane je više Paleo,
a manje LCHF. Da li će ove osobe koristiti mliječne proizvode ovisi o tome
koliko ih dobro podnose. Za one koji konzumiraju mlijeko, preporučam da to svakako
bude samo ”pravo” mlijeko, tj. nepasterizirano mlijeko pašnih životinja, a
nikako kupovno.
Dakle, nitko vam ne može reći da li je za vas bolji stroži LCHF ili liberalniji Paleo, te da li ćete i u kojoj mjeri
konzumirati namirnice kao što su sir, vrhnje, voće, korjenasto povrće i med. To
morate otkriti sami. Nadam se da će vam u tome pomoći ova tablica, kao i
osluškivanje vlastitog tijela.
Dali je moguće napraviti njoke od buće sa psylliumom umjesto brašna? ..vidim po vašim receptima da ga koristite u kruhovima koji se peku,znate možda kako bi se ponašao u njokima koji se kuhaju?
OdgovoriIzbrišiDa, može, ima u kuharici recepata za njoke, kuglice i knedle od buče. Dodaje se psyllium ili neko od LCHF brašna...
Izbrišianita, koja bi bila LCHF brašna? nailazim na puno oprečnih podataka, pa sve do onih da se ne smiju baš nikakva brašna koristiti.....
Izbrišinikakva brašna nama do sad znana.
IzbrišiLCHF "brašno" su mljevene sjemenke i/ili orašasti plodovi.
Nevjerojatno, ali logično. Prije dva tjedna sam iz nekih svojih razloga, ne zbog mršavljenja, odlučio koliko je moguće hraniti se kao pradavni ljudi. Nikada nisam bio na dijeti, nemam pojma o dijetama niti njihovim nazivima, ali znam nešto o biologiji, antropologiji. I onda sam prije tjedan dana onako iz znatiželje ukucao pojam hrana pradavnih ljudi, nisam mogao vjerovati da mi je izbacilo jedno desetak dijeta koje imaju imena i već su svjetski poznate. Od svih, najbliža tom "mojem" meniju i najlogičnija mi je Paleo prehrana(ne upotrebljavam riječ dijeta). Vidio sam mnoge verzije što se smije, što ne, ali ne opterećujem se time, jedem po svom ukusu, samo sam izbacio krumpire, šećere i žitarice u svim oblicima. Uz meso koje ne jedem ništa više niti manje nego prije, jedem svo povrće, a voće i orašaste plodove svaki dan, ali u malim količinama, kako mi već dođe. Jedem dva puta dnevno, između malo orašastih plodova ili neko voće, i najviše me iznenadilo što uopće ne osjećam glad. Pogotovo zato jer sam odmalena bio ovisnik o kruhu i tjestenini. Uopće mi ne fali.
Izbrišista god jedem uvjek sam ista, ali mi se zdravlje popravilo za 100%
OdgovoriIzbrišiA šta je sa integralnom rižom?
OdgovoriIzbrišiPoštovana Anita,
OdgovoriIzbrišiu ljeto 2014.mi se naglo promijenio cijeli metabolizam uslijed stresa i dijagnosticirana mi je Graves-Basedow autoimuna bolest štitnjače(hipertireoza). 6 tjedana sam pila lijekove nakon kojih na kontroli dr.kaže da me "predozirao". Od tada sam gotovo godinu dana bila u poricanju svoje bolesti,iako su se simptomi nizali. No,već neko vrijeme čitam i slušam o paleo prehrani i o LCHF također ali iskreno ne znam čemu se točno prikloniti više s obzirom da suprug i ja jedemo puno povrća ali nismo baš preveliki ovisnici o mesu. S obzirom da se Vi vjerojatno dnevno susrećete sa različitim bolestima s kojima su se ljudi mučili,imate li možda savjet što odabrati:paleo ili LCHF?
Unaprijed hvala