nedjelja, 8. siječnja 2012.

Sirovojelstvo i da li je čovjek biljojed ili voćojed?

Sirova hrana zaista jeste vrlo zdrava hrana. Zbog svojih netaknutih vitamina, minerala, antioksidanata, probiotičkih bakterija i najvažnije - zbog enzima. Većina ovih važnih hranjivih sastojaka se uništavaju zagrijavanjem i zbog toga zdrava prehrana treba sadržavati jedan dio sirovih namirnica. 

Iako je krenuo dobrim tragom, pokret sirovojelstva je zbog agresivne vegetarijanske propagande zastranio na stramputicu, pa se pretvorio u pokret jedenja voća i povrća. Međutim sirova hrana nije samo sirovo voće, povrće i orašasti plodovi, sirova hrana su i sve one druge namirnice koje su prirodna čovjekova hrana i koje sadrže puno vrijednije sastojke u sirovom stanju nego samo voće i povrće. 

  • sirovo mlijeko (nepasterizirano) i proizvodi od sirovog mlijeka, kao kefir, vrhnje i maslac pašnih životinja
  • sirova jaja, naročito žumanjci
  • hladno prešana ulja kao maslinovo, kokosovo...
  • sirova riba i plodovi mora, kao škampi, kozice, ili jela kao carpaccio
  • sirovo meso kao npr tartar biftek
  • sušeno meso
  • slana srdela
  • orašasti plodovi i sjemenke
  • i na kraju sirovo povrće
  • sirovo voće baš i nije neki izbor jer je većina današnjeg voća manipulirana i sadrži previše šećera. šumsko voće je bolji izbor

Žao mi je, znam da je teško kad se iluzije ruše, ali čovjek nije biljojed. Čovjek je mesojed i svejed, što znači da može i treba kombinirati životinjsku i biljnu hranu, ali zadržava izvrsno zdravlje samo na hrani životinjskog porijekla, dok neminovno narušava zdravlje samo na hrani biljnog porijekla. Previše je toga što nedostaje. 

Osim vitamina, minerala i antioksidanata koje nalazimo u voću i povrću, čovjek treba i građevinski materijal za svoje tijelo a to su esencijalne aminokiseline i masnoće iz hrane životinjskog porijekla. Ugljikohidrati (šećer i škrob), koji prevladavaju u biljnoj hrani, nisu esencijalni - oni ništa u tijelu ne izgrađuju. U biljnoj hrani nema visokovrijednih proteina koji sadrže sve aminokiseline, niti u biljnoj hrani ima esencijalnih masnoća npr EPA i DHA (omega 3). Jedini izvor ovih masnoća je riba, meso pašnih životinja i jaja slobodnih kokoši. Otkud ćemo dobiti B12 ako jedemo samo voće i povrće? Otkud ćemo dobiti važne vitamine topive u mastima A, D i K2 koje trebamo za asimilaciju svih drugih hranjivih tvari: proteina, vitamina i minerala? Ove vitamine nalazimo samo u životinjskoj hrani. Prehrana samo voćem i povrćem neminovno dovodi i do nedostatka cinka i željeza, radi čega se razvijaju mnoge ozbiljne bolesti. 

Probavni sistem čovjeka nije građen kao kod biljojeda: preživači, npr krave imaju 4 želuca u kojima predprobavljaju i fermentiraju celulozu iz biljne hrane. Čovjek ovo nema, već ima želudac sa jakom želučanom kiselinom koja služi upravo za razgradnju proteina iz namirnica životinjskog porijekla, te ima žuč da bi mogao razgraditi masnoću. Škrobasta hrana i žitarice su vrlo teško probavljive za čovjeka a vlakna iz žitarica se upravo i nazivaju neprobavljiva vlakna. 

Naša su crijeva puno kraća nego u biljojeda. Kao u životinja mesojeda, naša crijeva su 5-6 puta duža od našeg tijela, dok su crijeva u biljojeda 20 puta duža od tijela, npr u ovce su crijeva 28 puta duža od tijela. Ovakva duga crijeva su potrebna za probavljanje biljne hrane i sve životinje biljojedi imaju tako duga crijeva ali mi ih nemamo. 

Jako puno ljudi ima problema sa probavom: napuhanost, bolove u trbuhu, gasove i neredovitu stolicu, često i inflamatorne crijevne bolesti. Kada su ovi ljudi promijenili prehranu, izbacili žitarice te bazirali prehranu na mesu, ribi, jajima i povrću, njihove su stomačne tegobe potpuno nestale. 

Prehrana samo voćem i povrćem može se povremeno provoditi kao učinkovita kura za detoksifikaciju tijela. Mnogi će reći "super se osjećam samo na voću i povrću" nakon nekoliko tjedana ili mjeseci što je sigurno istina nakon temeljitog čišćenja tijela. Ali na dulje staze neće ići, nedostaje previše važnih hranjivih elemenata. Nakon čišćenja, to tijelo treba nahraniti. Treba misliti na svoje zdravlje i za 10, 20, 30 i više godina. Naravno da su povrće i voće zdravi, ali ovo ”novo” voće je izmanipulirano na Bog zna kakve načine, da bi bilo veće i slađe. A šećer iz voća u većim količinama ne samo da dovodi do podizanja šećera u krvi i stimulacije izlučivanja inzulina (koji potiče upalne procese u tijelu), nego fruktoza još pridonosi stvaranju masne jetre i općenito stvaranju masnoće oko organa u trbušnoj šupljini. 

Istraživanja koja su provedena među izoliranim grupama naroda kojih je još bilo početkom 20. stoljeća, pokazala su vrlo interesantne stvari. Ti su se ljudi hranili tradicionalno, onako kako su to radili od pamtivjeka, prije nego li je industrijska hrana (šećer, škrob, brašno, tjestenina, rafinirana ulja itd) prodrla i u te najzabačenije krajeve. Najviše od svega su cijenili – ne voće niti povrće - nego masnoću iz životinja. Ono što je fascinantno je da su ti ljudi imali savršeno zdravlje i 100%-tni imunitet protiv raznih bolesti. Molim pročitajte ovaj tekst za više informacija Priča iz davnina - ili gradivo koje su nas trebali naučiti u osnovnoj školi. 

Pobornici sirovojelstva tumače kako je kuhana hrana – ”mrtva hrana”. Još jedan mit, još jedna dezinformacija. Činjenica je da se neke namirnice trebaju  kuhati upravo zato da bi se oslobodilo više hranjivih tvari i da bi se neutralizirale neke štetne komponente. Termička obrada hrane se tradicionalno koristila u svim poznatim ljudskim kulturama. Domaća kuhana hrana, mesna i riblja jela koja mi kuhamo u svojim kućama od kvalitetnih sirovina nisu mrtva hrana. Začini se ne koriste da bi se prekrio loš okus hrane nego da bi se obogatio okus, te da bi se pojačala hranjiva vrijednost namirnica. Nećemo valjda zaboraviti da su mnogi biljni začini ljekoviti? Češnjak djeluje antibakterijski, antivirusno i antifungalno, kurkuma, đumbir i kajen papar djeluju antiinflamatorno, morska sol sadrži esencijalne minerale itd. 

Mrtva hrana su zapravo INDUSTRIJSKE PRERAĐEVINE. Industrijski prerađene namirnice su toliko osiromašene, izmanipulirane i zagađene raznim kemikalijama da se one uopće ne mogu nazvati hranom. Ovdje mislim na sve od hrenovki, kobasica i sličnih mesnih prerađevina, preko gotove i brze hrane, slatkih pića i grickalica do margarina, sojinog mlijeka, sojinih kobasica, komadića i ostalih vegetarijanskih izmišljotina. Ove stvari ne sadrže nikakve hranjive sastojke koje čovjek treba da bi imao zdravo i snažno tijelo. Ova nazovi-hrana zadrži stotine kemikalija nepoznatih našem tijelu, od kojih su mnoge dokazano kancerogene i izazivaju cijeli niz drugih bolesti. Ovdje se koriste ”začini” kao npr glutaminati - pojačivači okusa, da bi prekrili odvratan okus ovih zapravo nejestivih stvari. 

Prirodna i zdrava hrana kojoj je čovjek genetski prilagođen je meso i masnoća iz životinja, ribe i jaja, te plodovi prirode kao voće, povrće i orašasti plodovi. Mlijeko i mlječni proizvodi nisu iskonska čovjekova hrana ali ipak je kroz povijest bilo grupa naroda koji su isključivo živjeli na mlječnoj hrani, npr Masai u Keniji. Ali naravno, pričam o sirovom - svježem neobrađenom mlijeku iz krave ili koze, a ne o industrijski uništenom pasteriziranom, homogeniziranom, odmašćenom substitutu koji se pod nazivom svježe mlijeko nalazi na policama prodavaonica. 

Mislim na meso i masnoću životinja koje slobodno pasu travu, a ne životinja koje se tove žitaricama, sojom, anibioticima i hormonima rasta. Mislim na jaja koja su snijele kokoši koje slobodno trčkaraju i kljucaju travu i crviće po dvorištu, a ne kokoši koje žive zbijene u kavezima i koje se tove koncentratima. Mislim na ribu koja slobodno pliva po morima i rijekama a ne ribu iz uzgajališta gdje se riba hrani sojom i pliva u vlastitom izmetu. Životinje koja žive u svom prirodnom okruženju i hrane se onom hranom za koju su i same genetski prilagođene daju meso, masnoću, mlječne proizvode i jaja takvog sastava koji je optimalan za čovjeka. 

Industrija je ta koja je uništila našu prirodnu hranu. Nikakvo jedenje voća i povrća nam tu ne može pomoći. I voće i povrće je genetski manipulirano i uništeno umjetnim gnojivima, pesticidima, herbicidima i drugim otrovima. Ubire se nezrelo i transportira preko polovice zemaljske kugle te sazrijeva na umjetan način pod utjecajem raznih plinova i kemikalija. Sastav hranjivih tvari u ovakvom voću i povrću ne može se ni usporediti sa sadržajem hranjivih tvari u voću i povrću iz domaćeg ili organskog uzgoja, koje je sazrijelo na suncu. 

Umjesto da kritiziramo jedni druge i dokazujemo tko je u pravu a tko u krivu, trebali bi smo se svi (vegetarijanci, vegani, sirovojelci, mesojedi i svi drugi koji vode računa o tome što stavljaju u usta - a to bi trebali biti svi ljudi) fokusirati na važnije stvari a to je da zahtijevamo da nam se vrati naše osnovno ljudsko pravo na prirodnu, nezagađenu i zdravu hranu. Trebali bismo bojkotirati najgore procesirane proizvode te se angažirati i poduprijeti lokalnu proizvodnju na malo, organski i biodinamički uzgoj koji ne samo da pogoduje čovjeku nego i čuva okoliš, ravnotežu u prirodi i biološku raznolikost na zemlji.

Povezani tekst: Raw food i LCHF


Broj komentara: 30:

  1. Bravo ! Slažem se sa rečenim gotovo u potpunosti.
    Jedino bih dao komentar na sljedeće:
    "sirovo voće baš i nije neki izbor jer je većina današnjeg voća manipulirana i sadrži previše šećera. bobičasto voće je bolji izbor"

    Smatram da je i bobičasto voće jednako tako manipulirano. Pogledajte samo jagode veličine jajeta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Potpuno se slazem sa tobom Anita. Ljudi koji jedu samo voce i povrce grese i u tome što ne unose vitamine rastvorljive u zivotinjskim mastima od kojih su najvazniji vitamini A i D. Ni tona povrca i voca dnevno ne vredi bez tih vitamina jer oni pomazu apsorpciju hranljivih sastojaka. Bez njih telo vrlo slabo apsorbuje vitamine i minerale iz voca i povrca.

    Da su ljudi nekada najvise cenili zivotinjsku masnocu govore i izrazi kao sto su: "Zivi kao bubreg u loju, creme de la creme, to ni pas sa maslom ne bi pojeo, sve ide kao po loju, ode mast u propast, imati putera na glavi, itd."

    Draga Anita, da li bi mogla da napises jedan tekst o soli i zabludi da je so stetna koju forsiraju medicinsko-farmaceutska mafija? Imam i par linkova koji bi ti bili od koristi:

    http://www.pvnutritionaltherapy.com/why-sugar-will-raise-your-blood-pressure-more-than-salt/

    http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/the-salt-of-the-earth

    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jagode su jagodicasto a borovnice kupine i maline su bobicasto voce :-)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Oprosti, ali ja bih se radije referirala na proučavanje tzv. Plavih zona (a i moji preci često doživljavaju blizu 100 g. pa znam o čemu pričam).
    Dakle, dugovječni i što je važnije zdravi ljudi npr. na Ikariji, dnevno se puno kreću. Imaju male vrtove. Kad idu prijateljima moraju barem malo pješačiti, a to sagorijeva više kalorija nego 20 minuta dnevno provedenih u teretani. Imaju i zanimljivu ishranu, koja je jako bogata maslinovim uljem, voćem i povrćem. Takođe je bogata različitim povrćem, jer na otoku raste preko 150 jestivih biljaka, a one imaju deset puta više antioksidansa nego čaša crnog vina", tvrdi Buettner.
    Iako žive na otoku, stanovnici Ikarije ne jedu puno ribe. Zbog napada sa mora od davnina žive podalje od obale pa nisu nikad ovisili o ribi i moru. Zanimljivo je da piju jako puno biljnih čajeva, i to dvaput dnevno, ujutro i naveče, što bi mogla biti tajna njihovog dugog života.
    Itd. itd.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan tekst! I dobro pojašnjeno što je stvarno štetno za jesti - industrijske prerađevine i hrana iz masovnog uzgoja, bez obzira jeli biljna ili životinjska! Zdrava je i biljna i životinjska hrana ako je prirodna, a mislim to i jeste ideja sa LCHF prehranom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Inače, 80% soje, kukuruza i žitarica odlazi u prozvodnju mesa, tako da ne vjerujem da postoji tu nekakva "agro prpaganda", te je potrebno 6-7 kg bilja za 1 kg mesa, takav sustav nije održiv (imamo 7 mld ljudi na ovom planetu), a mora su izlovljena do kritične točke. Ljudi će morati prijeći na biljnu prehranu i to u ne tako dalekoj budućnosti. Dovoljna je količina proteina koja se može naći u biljnoj prehrani, a isto vrijedi i za masnoće, pogotovo omega 3, ulje sjemenki konoplje ga ima u velikim količinama.
    Primjer jedne obitelji koja se hrani na biljnoj sirovoj hrani, a imaju savršeno zdravlje - http://video.google.com/videoplay?docid=5572550907493609078

    OdgovoriIzbriši
  7. @ tomislav, naravno da ovakav sustav nije održiv, ali rješenje nije biljna hrana za sve jer je upravo poljoprivreda uništila zemlju, pogotovo soja, kukuruz i pšenica. rješenje je lokalna proizvodnja na malo, permakultura, samoodržive zajednice. pa onda neka jede svatko ono što lokalno može uzgajati. naravno da su i životinje uključene u održive zajednice i da su dio prehrambenog lanca.
    inače, misliš da je umjesto onih 100 g mesa koje pojedem dnevno bolje da jedem 600-700 g žitarica? pa to je ubitačno, i za zdravlje a i za planetu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Molim Vas, možete objasniti ako termički obrađena hrana nije mrtva hrana, što se onda događa s većinom enzimima čiji se život gasi na 54 stupnja i također činjenica da veće količine mesa uzrokuju povećanje mokraćne kiseline u organizmu koja se ne može izlučiti kroz urinarni trakt što nas opet naravno dovodi do enzima. Kakav je proces probave ako su svi u termički obrađenoj hrani mrtvi? Moje reference su od čovjeka koji je doživio 116 godina jedući samo hrane majke prirode, tj. netermički obrađenu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ ne možemo sve povrće jesti sirovo. neke vrste povrća sadrže toksične tvari, kao što su goitrogeni i oksalna kiselina koji mogu naškoditi zdravlju a uništavaju se kuhanjem. osim što kuhanje uništava ove toksične tvari, također i razgrađuje teško probavljiva vlakna pa na taj način nutrijenti iz povrća postaju lakše dostupni za nas. zato se neko povrće treba kuhati, dok se većina salatnog povrća naravno treba jesti sirovo.

      da, enzimi su vrlo važni i LCHF prehrana vodi računa o dovoljnom unosu enzima kroz razne sirove i lakto-fermentirane namirnice. kako sam navela u gornjem tekstu, osim povrća i voća koristimo:

      sirovo mlijeko (nepasterizirano) i proizvodi od sirovog mlijeka, kao kefir, vrhnje i maslac pašnih životinja
      sirova jaja, naročito žumanjci
      hladno prešano maslinovo ulje
      hladno prešano kokosovo ulje
      sirova riba i plodovi mora, kao škampi, kozice, ili jela kao carpaccio
      sirovo meso kao npr tartar biftek
      sušeno meso
      slana srdela
      orašasti plodovi i sjemenke

      još veći sadržaj enzima imaju lakto-fermentirane namirnice, koje predstavljaju vrlo važan dio LCHF prehrane. osim enzima, ove namirnice sadrže korisne probiotičke bakterije i druge važne nutrijente. zato u LCHF koristimo:

      domaći kefir
      domaći kiseli kupus

      u vezi zakiseljavanja organizma: neke namirnice djeluju na povećanje kiselosti, dok neke druge djeluju lužnato pa treba voditi računa o lužnato-kiseloj uravnoteženosti organizma. previše mesa može uzrokovati kiselost isto kao i žitarice i industrijske prerađevine. u LCHF ne jedemo previše mesa a žitarice i industrijske prerađevine smo potpuno izbacili. osim toga jedemo puno raznog povrća i hladno prešanih ulja koja djeluju lužnato.

      i da, LCHF se upravo radi o tome da jedemo samo hranu koju nam je namijenila majka priroda, otprilike onakvu kakvu smo jeli zadnjih nekoliko stotina tisuća godina ;)

      Izbriši
  9. Ok, onda smo došli otprilike na isto, ali me zanima sljedeće. Dr. Norman Walker kaže u svojim knjigama da mlijeko sasrži sluz. Da li je on to mislio samo na pasterizirano mlijeko ili općenito. U svojim knjigama taj dio en obrazlaže ali decidirano navodi da je najbolje mlijeko poslije majčinog nepasterizirano kozje a n e kravlje mlijeko. Možete li mi malo to objasniti?
    Ali postoji jedan veliki problem. Većina nas koji bi zaista htjeli biti uživaoci LCHF prehrane, ne možemo zbog nedostupnosti proizvoda. Naime, pred jedno par godina bio sam u Sloveniji gdje sam prvi put u životu vidio mljekomate(blejao u njih ko tele :P )
    i kupio jedno mlijeko za euro. Kod nas ta tehnologija nikada nije ni došla.(U Zagreb da, ali kod nas na more ne) Ja sam naime iz Rijeke i ovdje svijest o zdravoj prehrani je ravna nuli ili apsolutno marginalizirana, a svo voće i povrće koje je organski uzgojeno je nevjerojatno skupo.Pričali ste o pesticidnom voću a to bi se vjerojatno odnosilo i na povrće pretpostavljam. Možete li mi malo pomoći po tom pitanje jer stvarno se želim zdravo hraniti ali jednostavno nemam ideju kako. Kako bih trebao jestisirovu ribu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Filipe, polako. Promjene se ne mogu dogoditi preko noći. Potražnja stvara ponudu, pa što se više budu tražile prave zdrave namirnice iz organskog uzgoja to će ih više i biti. Mlijeko je prvo nepasterizirano prije nego cisterne iz mljekare dođu po njega, znači toga mlijeka ima, samo ga treba naći. A mljekomati - oni su budućnost, samo strpljenja.
      Iz mora se npr kozice jedu sirove, njih ne treba kuhati. Slana srdela je isto sirova namirnica :) Carpaccio isto.

      Izbriši
  10. Molim vas, možete limrvicu elaborirati koje bi povrće trebalo malo kuhati da se njihova vlakna u potpunosti oslobode. Unaprijed zahvaljujem, lijepi pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Ovdje imate o povrću koje se treba kuhati
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/01/raw-food-i-lchf.html

      Izbriši
  11. Ne mogu se u potpunosti složiti s navedenim jer:
    a) čovjek je još uvijek jedini sisavac koji pije mlijeko drugih sisavaca u odrasloj dobi, enzimi koji razgrađuju mlijekom zapravo bi trebali nestati, a to potvrđuje činjenica da neki ljudi nisu tolerantni na laktozu - zapravo su sretnici. Ja ne jedem ništa mliječno već više od 6 mjeseci i sve moje tegobe su nestale! (a bila sam tolerantna) Naravno, nisam pusto odbacila mlijeko, već drugim namirnicama nadoknadila unos određenih minerala i vitamina.

    b) da čovjekov probavni sustav je kraći od onog u biljojeda, ali je duži od onog u mesojeda! Meso naime nije namijenjeno žvakanju, a naša konstitucija zubi upravo nam govori da hranu moramo žvakati! Mesožderi trgaju hranu i gutaj, radi li to čovjek? Ako nam je preporuka žvakati hranu čim duže, jeste pokušali to s komadom mesa? Ne, to ne ide.

    c) omega 3 masnih kiselina kao i mnogih elemenata u tragovima zapravo ima u povrću! Lan je primjerice jedna visokovrijedna biljka prepuna omega 3 masnih kiselina!

    d) čovjek mora žvakati jer se upravo složeni šećeri zagrađuju prvo u ustima!

    e) nije istina da visoko vrijednih bjelančevina nema u biljnoj hrani! Biljni protein ljudsko tijelo apsolutno može iskoristiti i primjerice amarant je jedna od biljaka/nazovimo žitarica (iako to u suštini nije) koja je apsolutno biljni protein. Soja da ne govorim!

    f) hrana kao lijek? koji stari narodni lijek uključuje komad svinjetine, janjetina, dobar odrezak za liječenje bolesti? NEma takvog lijeka! Upravo je biljna hrana ta koja donosi zdravlje! Krumpir izvana snižava temperaturu, svježe zelje izvlači upalu, češnjak je antioksidans (kao i mnoge vrste agruma i voća), maslinovo ulje (iz maslina!) je od pamtivijeka ljekovito...

    iako ima činjenica koje podržavam, ali zaista ne mogu prihvatiti da nam treba meso da budemo zdravi... svakako bih voljela čuti vaš komentar.
    HVala.
    p.s. odličan blog!

    OdgovoriIzbriši
  12. A) Na koje mlijeko mislis? Kravlje? Kozije? Kamilje? Kobilje? Istinski sirovo i nepasterizovano mlijeko je dobra ALTERNATIVA kao izvor kalcija,kalijuma,zdravih masnoca i proteina.Slazem se ako nije dostupno u prirodnom obliku bolje ga je izbjegavati nego se trovati jeftinim osiromasenim opcijama.

    B) LCHF kao nacin zivota ne izbacuje koristenje biljaka/povrca/voca nego selekcijom koristi optimalne biljke za ljudsko zdravlje i opstanak. Sumsko (jagodicasto i bobicasto voce),povrce koje raste iznad zemlje a samim time sadrzi manji postotak secera i skroba(izuzetak su grahorice i mahunarke) je pozeljno i povoljno bez obzira kojom opcijom covjek nasao svoje optimalno zadovoljstvo.

    B.1) Zahvaljujuci evoluciji covjek posjeduje peti prst (palac) na obje ruke koji mu omogucuje koristenje viljuske,kasike,noza i ostalig orudja i alatki tako da nema potrebe trgati hranu nego je u porcijskim velicinama konzumirati njima osobit nacin pripremanja.

    C) Upravo ti "tragovi" omega 3 masnih kiselina,da li su dovoljni za osnovne i primarne funkcije ljudsskog organizma? Koliko bi se takvog povrca/biljaka trebalo dnevno konzumirati da bi se zadovoljile dnevne potrebe za izvjesnim vitaminom/mineralom ili masnom kiselinom? Istovremeno da se ispuni raznovrsnost unosa namirnica kako organizam ne bi stvorio averziju prema monotonoj ishrani i s time ulijenio probavni sistem?

    D) Bez obzira na izbor namirnica/hrane covjek kao svastojed mora da zvace hranu jer nema dovoljno jaku stomacnu kiselinu da guta hranu i u stomaku je u potpunosti razgradjuje. Niti smo gmizavci da gutamo "plijen" u cijelovitosti niti smo prezivaci pa da imamo dva i vise zeludaca. Opet ta takozvana evolucija ako jos i ko u nju vjeruje ;)

    E) Visoko vrijednih bjelancevina ima u patlidjanu,karfiolu,sampinjonima i crvenom grahu (kidney beans) tako da u kombinaciji sa ribom i jajima sasvim i u potpunosti moze zadovoljiti dnevne potrebe,ako se covjek uprkos svemu ili zahvaljujuci osobnim etickim i moralnim idejama odrekao "mesa" i mlijecnih proizvoda. Da slazem se da o soji necemo govoriti jer ko zeli da mu djeca i narastaji koji dolaze iza njih imaju genetskih i hormonalnih problema zahvaljuci pretjeranoj dozi estrogena i ostalih nus pojava koja soja dokazano uzrokuje.

    F)Svinjska mast na novinama i stavljena preko grudi izvlacila upale pluca i bronhitis,mast rastopljena u mlijeku i medu olaksavala iskasljavanje i protiv suhog kaslja,kozije mlijeko ubrzavalo oporavak nakon upale pluca/tuberkuloze/bronhitisa, sirovo meso i zumanjac izvlacilo modrice i ubrzavalo zacijeljenje uboja,opekotina i rana. Cvarci i slanina u zimskom periodu davalo dovoljno energije i toplote u dugim zimskim danima/nocima,iznutrica rijesavala probleme za anemijom. Slazem se da je krompir dobar za VANJSKU upotrebu jer sam ga sirovog znao pojesti i dobiti temperaturu da ne bih isao u skolu. Kao sto je Anita ranije naznacila doslo je do PANDEMIJE modernih bolesti od kako je covjek poceo koristiti light i free masovno proizvedenu hranu. Moderna hrana je zasluzna za moderne bolesti.

    Za optimalno zdravlje smatram da je potrebna raznovrsna ishrana, lokalno i organski uzgojeni proizvodi bez egzoticnih i genetskih manipulisanih a herbicidima i pesticidima prskanim biljkama koje su prosle pola svijeta i zagadile okolis samo da bi bile dostupne tamo gdje im nije ni zamisljeno da se konzumiraju,uz to i "meso" koje nije "obogaceno" hormonima,antibioticima i sam Bog zna cime jos. Znaci moguce je zivjeti kao nasi predaci,zdravo dugo i optimalno a da se moralna i eticka nacela ispostuju do kraja. Ako ne jedem kruh,krompir,rizu i tijesteninu to NE ZNACI da nosim mesne kreacije ala Lady GAGA, da maslacom perem zube ili da se kupam u majonezi. Nemam se kome sta kome pravdati ili dokazivati jer ko nije pokusao ne zna ni o cemu se na ovom blogu prica i izmjenjuju iskustva. Jedina ogranicenja u kombinovanju predlozenih namirnica je vlastita masta i mogucnost slusanja vlastitog organizma.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ne trebamo obavezno meso da bi bili zdravi, ali trebamo životinjske masnoće i proteine. Malo proteina i puno masnoće. Trebamo vitamin B12 kojeg nema u biljnoj hrani. Trebamo vitamine A, D i K2 kojih nema u biljnoj hrani. I omegu 3.

    Ovako je sa omegom 3: u biljnoj hrani nema EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) a to su vrste koje su za čovjeka esencijalne, koje trebamo za normalan rad i funkcioniranje organizma. Lanene sjemenke sadrže ALA (alfa linolenska kiselina) iz obitelji omega 3 iz koje je teoretski moguće dobiti EPA i DHA, ali čovjek nije sposoban za ovu pretvorbu. U najboljem slučaju se nekih 15% ALA pretvara u EPA, pa da bismo dobili dovoljno EPA trebali bi pojesti jako puno lanenih sjemenki, ali kako lanene sjemenke sadrže i neke toksične tvari, tako ih ne smijemo unositi u velikim količinama (ne više od 2 žlice dnevno). Priroda je to zamislila tako da biljojedi pretvaraju ALA u EPA i DHA, a mi ih dobivamo jedući meso biljojeda i riba.

    OdgovoriIzbriši
  14. Poštovanje Anita, tek sam naišao na ovaj sajt a nedavno sam promenio ishranu, na nepotpuno vegetarijansku, a nepotpuno makrobiotičku, uglavnom sam u "prelaznom" periodu, što si priznajem jer (sad sledi opravdanje) "nemam uslove" za potpun i zdrav prelazak koji bi podrazumevao, recimo spravljanje sopstvenog integralnog hleba itd... Za sada, veoma pazim na to šta i gde kupujem, ali ostaje mi dosta nedoumica, od kojih će nažalost vreme pokazati da li sam ih razrešio na dobar način. Jedna od njih je B12, a vidim kod vas i da je omega 3 takođe problem. Još uvek, retko, jedem recimo pečenu skušu ili pastrmku, ali to je sve a verovatno ću i to prestati jer nije dovoljno često. U svakom slučaju, ne verujem da ću jesti namirnice zbog kojih je neka životinja "stradala" a razmišljam o eventualnom ponovnom uvođenju nekih mlečnih proizvoda. Verujem takođe da je organska hrana najbolji izbor, ali do nje doći je skoro pa nemoguće, jer bih morao da kontrolišem ceo proces proizvodnje hrane što je takođe nemoguće. znam šta je ideal i čemu treba težiti, ali za sada su potrebna najbolja moguća rešenja. U tom smislu, da li mislite da je česta upotreba nerafinisanog maslinovog ulja dovoljan izvor omega 3 ili kvalitetna riba mora biti na (bar) stolu jednom nedeljno(i opet, kako da znam da nije - vijetnamska, uzgajana i hranjena u nekom priručnom uzgajalištu ko zna čim)? A za koje namirnice smatrate da nemaju kvalitetnu zamenu u biljnom svetu? Recimo, Banča čaj sadrži mnogo više kalcijuma od (bar industrijskog)mleka u boljem odnosu? I šta mislite da li je mleko (i mlečni proizvodi) dovoljan izvor B12, ako je uopšte, ili je to samo meso?
    Hvala, neću se ljutiti ako mi ne odgovorite, bio sam preširok sa pitanjima a ipak vi niste dužni ništa. Sve najbolje u svakom slučaju, Gavrilo

    OdgovoriIzbriši
  15. Još jedan pokušaj da se na temelju naučenog iz literature prevari sama sebe, kao što to pokušava autorica ovog bloga. Možda to radi u nedostatku snage i volje da raskrsti s vlastitom ovisnošću o termički obrađenoj hrani i njezinim okusima. Ne mogu joj zamjeriti, jer ta je ovisnost vjerojatno gora i od one o heroinu. Ne priznajem ništa naučeno makar i iz milijun knjiga, priznajem samo izravno iskustvo. Hranim se isključivo sirovim voćem uz ponešto povrća i orašastih plodova, a tako mislim i nastaviti i nikakvi zapanjujući rezultati istraživanja, nikakvi nutricionisti ni pusti stručnjaci me neće uvjeriti u suprotno. Nikada nisam bio zdraviji nego sada, nikada nisam imao više energije i nikada se nisam osjećao bolje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ste nasli svoju optimalnu ishranu, vasa je i vama najbolja kao sto je meni i slicnima lchf. Ja sam svoju otkrila na svoju ruku i ulazim u strucne fraze i izraze ili naucne podrske. Kao sto sami tvrdite najoptimalnija za mene i briga me sta ce drugi sta reci ili u knjizi napisati. A vjerujem da postoje knjige i doktorati koji potvrdjuju i vas nacin ishrane. Kako gledate na to??
      Sad vase izjave i epiteti koji vam krase autoricu bloga su sasvim neopravdane i krajnje prostacki nametnute. Znate li se od ranije? Nekad kavu popili? Dodje vam pare ili slicno? Vidite,citate,slusate samo na onaj nacin u kojem se osjecate najsigurnijim. Ne treba da vas plasi ili da koristite kontra ofanzivu ako ljudi imaju druga misljenja od vas. Paranoju i konspiracijske teorije ostavite za vise drzavne ustanove..
      Procitali ste jedan clanak i odmah ”paljba”. Nadam se da nemate isti nacin komuniciranja prilikom drugih kontakta sa okolinom. U krajnjem slucaju nije vas niko ni tjerao da citate niti dolazite na blog. Ako vam se na televiziji ne svidi program vi prebacite na nesto sto vam vise odgovara. Zasto onda to i ovdje ne cinite? Ima ljudi koji kombinuju iskustva i nauku,koja isprobaju na vlastitoj kozi a ima onih koji slijepo vjeruju ili kao vi ne vjeruju istrazivanjima. Sad ne proizilazi iz komentara vam da li mislite na istrazivanja u pogledu ishrane ili inace nista u vezi nauke-tehnike-biologije-kemije itd itb? Ili ste krajnje selektivni i vjerujete u ono sto osobno smatrate najboljim a sva druga i tudja iskustva osporavate? Ako je slucaj sa vama , stvarno vam je fascinantan ”liberalno demokratski” zivotni stav..

      Izbriši
    2. Još je otac antropozofije Rudolf Steiner ustanovio kako je "čovjekovo nastojanje da zavara sam sebe neizmjerno". To rade uglavnom (ili ponekad svi), pa tako i autorica, a radim i ja. Nije mi bila ni namjera, a ni želja da vrijeđam, ni da po nekome saspem "paljbu", niti je to moj stil. Oni koji8 me znaju bično me i ne nazivaju prostakom, a pogotovo ne krajnjim prostakom. Stoga se ovdje ispričavam autorici, a i svima ostalima, ako sam nekoga uvrijedio. Ipak, mislim da imam pravo i ostaviti svoj komentar ili iskustvo koje nekome može biti i korisno, a ne samo šutke otići odavde kao da me se ništa ne tiče, kako mi to u svom stilu i na svoj način način sugerira Conscience.
      Poštovanje i lijepi pozdrav!

      Izbriši
    3. Dragi svi, nemojte se svađati i prepucavati jer ako ovako nastavi ukinut ću komentare. Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali treba znati braniti svoje mišljenje na pristojan način bez omalovažavanja osobe suprotnog mišljenja. Nitko se od nas nije rodio sa stavovima koje imamo danas, i sigurno se svi sami sebi smijemo kad se sjetimo u koje smo gluposti nekad vjerovali. Moj savjet je: ne vjerujte nikom već čitajte, čitajte puno, razmišljajte, razmjenjujte iskustva i isprobajte na sebi.

      Razlog iz kojeg ja ne odgovaram na komentare je taj što se selim i zaista nemam vremena sjediti i diskutirati. Lijep pozdrav svima!

      Izbriši
  16. Moj stav je takdjer puno,puno,citati,proucavati iz vise kuteva neku zivotnu,esencijalnu potrebu kakva je ishrana covjeka!Procitao sam dosta knjiga i blogova o zdravoj ishrani,sirovoj hrani,vocu i povrcu,kombinaciji sirove i kuhane,termicki obradjene hrane,mesojedima,biljojedima,svejedima, i vegetarijanstvu i veganstvu.Svatko bira od nas svoj put u zivotu,ali se i nadogradjuje,bitno je izabrati ono sta svakome najvise odgovara i usavrsavati se,pa i mijenjati ako treba da bi bili zdraviji i bolji!Moje misljenje je,da je sirova hrana,organski i prirodno uzgojena lijek,i potreba za nas organizam,ali i da se tesko moze odreci nekih namirnica,u umjerenim kolicinama,mesa prirodna uzgoja,mlijecnih nepreradjenih proizvoda,jaja od slobodnih kokosi,itd.Ali danas je velikoj vecini to nedostupno,skupo i daleko pa se hrane svakako,i brzom i zasladjenom i zasoljenom industrijskom hranom.Treba se informirati i prilagoditi ishranu,sta je moguce vise svom organizmu i zdravlju,osjecaju.Biti umjeren u svemu i bazirati se naravno dosta na sirovoj hrani,vocu i povrcu,orasastim plodovima i maslinovom i lanenom ulju,ribi umjereno i puno se kretati,vjezbati,i biti optimist,a isto jako vazno za zdravlje,postiti na vodi ili cajevima biljnim,povremeno,1 dan,2 dana ili vise uz dobru pripremu organizma prije posta.Post je najbolji lijek,od pamtivijeka,oslobadja toksine,otrove,izbacuje sluz,mrtve stanice,bakterije,gljivice,trulu hranu u crijevima,mokracnu kiselinu u zglobovima,secere,masti,ostatke raznih lijekova,hormona,pesticida,i sav balast koji nakupljamo od hrane,pica,lijekova i zraka godinama.Odmara organe,stanice obnavlja i pomladjuje s vremenom jer se tijelo odmara i cisti od hrane i lijekova.Meni je to super,postio sam 1 i 2 dana,dva puta mjesecno i osjecaj je odlican,i tako godinama,tesko je pocet,izdrzat al se moze.2 puta sam postio po 5 dana uz zadnji dan na vocu i vodi s limunom.A ako se posti,pa i 1 dan,osjeti se razlika,bolje se hrana apsorbira nakon,i naravno treba manje jesti,grickati,piti razne napitke slatke,i kretati se puno!Previse sam oduzio ovaj komentar,isprika svima i uzivajte uz pametno balansiranje svega u zivotu!

    OdgovoriIzbriši
  17. Vitamin D se stvara kada je nasa koza izlozena suncevoj svjetlost, a ne da za vitamin d trebamo jesti meso ! eto vrlo jednostavno a i potpuno besplatno mozemo do vitamina D bez da koristimo viljuske i nozeve...imaju i neke druge zivotinje palac pa opet nekim cudom ne koriste navedene pribore...

    OdgovoriIzbriši
  18. Pozdrav svima ja sam novi ovdje. Pažljivo sam pročitao komentare pa bih iznio neka lična iskustva u vezi hrane i njene upotrebe. Prije tri godine napravio sam prvu promjenu u ishrani,izbacio sam iz upotrebe mlijeko i sve od mlijeka, rezultat otada više nikada ni jedna prehlada do sada,zatim sam prešao na potpunu vegansku prehranu,Da napomenem da bez čišćenja debelog crijeva i jetre ne očekujete puno, a kao dodatak svemu veoma korisna je i urinoterapija. Sada sam potpuni frutarijanac ili sirovojelac. Rezultat svega je odsustvo bilo kakvih prehlada ili bolesti,nema umora, buđenje bez sata u praskozorje, vid mogao prije dvije godine čitati samo naslove u novinama a sada čitam deklaracije itd itd. Što se tiče energije bajka je da je dobivamo samo iz hrane(samo 5 procenata lako se da izračunati ko želi

    OdgovoriIzbriši
  19. Oprosti, par stvari mi nije jasno.
    Zašto ljudi jedu meso ako nemaju potrebne enzime za probavu mesa, duži probavni trakt nego što ga imaju mesojedi i zašto nemaju zube kao i mesojedi.
    Ukoliko je mlijeko primjerena hrana za čovjeka zašto bi čovjek bio jedina životinja koja pije mlijeko tokom cijeloga života, a ne samo u ranoj mladosti? I zašto onda ja kao 25-ogodišnjak kao ni svi ljudi koje poznajem ne sisaju?
    Zašto sve životinje osim čovjeka svoju hranu ne nalaze u prirodi i konzumiraju je upravo onakvu kakvom je nađu, samo je čovjek kuha, peče, pirja ili štatigajaznamšta, a onda još dodaje začine kako bi takva hrana bila jestiva.
    Pod pretpostavkom da je priroda savršena, možemo reći da je totalno zakinula čovjeka jer se isti ne rađa sa šporetom i tavom nego potpuno gol.
    Razmotrite ove činjece.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Igore, tvoj komentar prepun "činjenica" je tipični primjer nedostatka obrazovanja. Čak i osnovne škole, rekao bih, a i vidim da si ignorirao dobar dio članka. Ako ti smeta evolucijski i tehnološki razvoj čovjeka, slobodno se ostavi i ovog računala i interneta i bilo kakvih modernih privilegija i skini se gol, odi u izoliranu divljinu, popni se na drvo i jedi samo ono voće koje uspiješ pronači. U roku u godinu dana bi nemilosrdni zakoni prirode učinili svoje :)

      Izbriši
  20. Banalan primjer da nismo jedini koji piju mlijeko su macke. Cak se i u crticima(Tom&Jerry, Silvester i Cici...) prikazuju macke sa zdjelicom mlijeka.
    Moja macka, kucna, ima 13(ljudskih) godina i apsolutno je luda za svime mlijecnim. Cak i mlijecnu cokoladu smaze sa gustom.
    Mozda je to sa mackom glupost ali od malih nas nogu uce da je mlijeko dobro.
    Ne vidim razloga zasto covjek ne bi koristio sve sto mu priroda, a najvise evolucija i razvoj mozga(razmisljanje i stvaranje) pruzaju pa makar to bili vilica i noz.

    OdgovoriIzbriši
  21. Postujem svacije stajaliste ali ne podnosim kada ljudi govore neistine. Vegani mogu dobivati sve vitamine.Prestanite govoriti gluposti!!!! B12 je najteze no dolazi kao dodatak u veganskom mlijeku i slicno. Osim toga,DNK majmuna je 98% kao kod covjeka.I onda recite da nismo rodeni da budemo biljojedi.Zasto ubijati kad postoji drugi nacin!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Pozdrav svima!Kao što smo davno prije imali koplje i tek izmislili vatru,pa onda i vilicu i nož danas,tako nas evolucija vodi novim izvorima i drugačijem ponašanju: da imamo više svijesti za okoliš i druga bića koja bespomoćno ovise onama.Hoću reći da to mora isto biti jedan od uvjeta za razmatranje ljudske prehrane!Jer nismo sami na ovoj planeti,a ljudi je sve više i više.Znači održivost igra jako veliku ulogu,pa time ova tema postaje jako kompleksna.

    OdgovoriIzbriši
  23. Čovjek nije mesojed ali nije ni biljojed...Čovjek ne izgleda niti kao biljojed niti kao mesojed niti ima organizam i probavni sustav sličan mesojedu ili biljojedu stoga se pitamo što je onda ?
    Čovjek je bretarijanac ali naravno kroz tisuće godina njegov organizam se prilagođavao hrani koju jede iako ta hrana izvorno i prirodno nije namijenjena nama.Definitvno sam siguran da su nas naši preci dobrano zeznuli i smanjili nam životni vijek za stotine godina.

    Hrana od koje čovjek živi dulje je najbliža prirodnom i pravom odabiru ,a hrana koja nam smanjuje životni vijek je znači prava suprotnost.Meso nam smanjuje životni vijek najviše od sve hrane koju jedemo.Naravno da i panda koja je inače biljojed može kroz stotine godina prilagoditi svoj organizam da jede recimo ribu ali kroz proces prilagodbe pandi se smanjuje i životni vijek jer mi moramo ostati originali i potpuno prirodni ali naravno mi to više nismo.

    Dokazano je znanstveno ,a i biblija kaže čiji inače nisam vjernik ali eto za kršćane da su ljudi nekada živjeli puno dulje.Biblija navodi 912 godina da je bio prosječni životni vijek čovjeka dok ostaci ljudi unatrag 4000 godina nam pričaju priču o 250-300 godina kao prosječni životni vijek e sad mnogi od vas to smatraju puno ali to nije puno jer to je naš pravi životni vijek ! Vi danas smatrate 80 godina puno no ljudi prije 4000 godina i više su umirali sa 80 godina od bolesti jedino !

    Naša hrana je sunčeva energija(fotonska) jer mi se sastojimo od biofotona i logično je da ovisimo o fotonima sunca kao i sva hrana koju jedete pogotovo voće i povrće jer to izravno raste na suncu i to je razlog zašto je to hrana druge klase ,a meso i jaja treće klase.Hrana je sekundarni izvor sunčeve energije.I to je dokazano da čovjek može živjeti od vode i nevidljivih elemenata iz prirode.

    U našoj dnk je prije puno tisuća godina je bilo točno definirano 300 godina života.Teško je reći razlog zašto su ljudi počeli jesti krutu hranu ja ofc imam svoju teoriju ali nebitna je ovdje.Ono što je bitno je to da je čovjek počeo jesti meso i na taj način smanjio si životni vijek ,a od nekada savršenog organizma otpornog na sve bolesti je napravio slab organizam....Danas postoje ljudi poput mene koji veganskom hranom i što više postim da bih ispravio grešku svojih potomaka.Iako sumnjam da ću doživjeti 300 godina što je prirodni životni vijek čovjeka nekada bio ali vjerujem da ću doživjeti barem polovicu toga.Postoje ljudi kao npr. Li Ching-Yuen za kojeg se tvrdi da je doživio 256 godina ili recimo ljudi poput HRM ili prahlada jania koji žive od prane (sunčeve energije) oni su ipak manjina ali ti ljudi su se opasno približili originalnom stanju čovjeka.Originalno stanje čovjeka je ključ svega.Mi se trebamo vratiti u originalno stanje.

    O mesu nekanim ni raspravljati jer pogledajte eskime koji ne dožive ni 50 godina ,a jedu najviše meso i ribu.Dokazano je da vegani živjeti u prosjeku 12 godina ljude od sveždera ,a ja se pitam koliko bretarijanci žive.

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.