nedjelja, 8. siječnja 2012.

Sirovojelstvo i da li je čovjek biljojed?


Trendovi u prehrani jači su nego ikad prije, a pripadanje nekom pokretu ili struji doprinosi i stvaranju osobnog identiteta. Tako je zadnjih godina sve popularniji raw food (sirova hrana ili sirovojelstvo) i living food (živuća hrana). Ovo nije loša ideja jer je sirova hrana bogata netaknutim vitaminima, mineralima, antioksidantima i probiotičkim bakterijama. No, najveća vrijednost sirovih namirnica leži u njihovom sastavu enzima koji se kuhanjem deaktiviraju na temperaturi od 48 °C. Nažalost, kako to često biva s pričom o “zdravoj” hrani, i sirovojelstvo se zbog agresivne vegetarijanske propagande pogrešno interpretira, pa se sve svodi na to da se jede sirovo povrće i voće, dok sljedbenici living food-a uključuju još i fermentirane namirnice te proklijalo zrnje i sjemenje. Sljedbenici ovih načina prehrane uvjereni su kako je to jedini zdrav način prehrane, smatrajući da je kuhana hrana – hrana “bez života” te kao takva pogoršava naše zdravlje. Stvari međutim nisu tako jednostavne, a svako zastranjivanje u krajnosti bilo koje vrste može biti i opasno. Prehrana samo voćem, povrćem i klicama nije prilagođena našoj fiziologiji te uzrokuje nedostatak važnih nutrijenata koji su građevinski materijal za ljudsko tijelo. Pored toga, iako je vrlo zdravo uključiti mnoge sirove namirnice u prehranu, ipak neke moramo i kuhati upravo da bismo iz njih oslobodili više hranjivih tvari. A po pitanju onih sirovih, budimo pravi sirovojelci pa uključimo u prehranu i druge sirove namirnice, a ne samo povrće i voće:

  • sirovo mlijeko (svježe, nepasterizirano, od pašnih životinja) i proizvodi od sirovog mlijeka, kao vrhnje i maslac;
  • sirova jaja, naročito žumanjci;
  • sirova ulja kao hladno prešano maslinovo i kokosovo ulje;
  • lakto-fermentirane namirnice kao što su domaći kefir, domaći jogurt, domaći kiseli kupus, fermentirano ulje jetre bakalara;
  • sirovi med;
  • riba i plodovi mora kao škampi, kozice ili jela poput carpaccia;
  • sirovo meso, npr. tartar biftek;
  • sušeno meso;
  • usoljena – fermentirana srdela;
  • orašasti plodovi i sjemenke;
  • sirovo povrće; 
  • sirovo voće baš i nije neki izbor jer je većina današnjeg voća hibridizirana i sadrži previše šećera. Bobičasto voće je bolji izbor.

Čovjek nije biljojed. Čovjek je mesojed i svejed, što znači da može i treba kombinirati životinjsku i biljnu hranu, ali može zadržati izvrsno zdravlje samo na hrani životinjskog porijekla, dok neminovno narušava zdravlje samo na hrani biljnog porijekla. Previše je toga što nedostaje. 

Ljudsko tijelo (bez vode) uglavnom se sastoji od proteina i masti, oni su građevinski blokovi od kojih su izgrađene naše kosti, mišići, srce, pluća, jetra i svi ostali organi, pa je jasno da te građevinske blokove moramo dobiti iz hrane. No nisu svi proteini i masnoće istog sastava i kvalitete. Punovrijedni proteini i masnoće dolaze iz životinjske hrane jer sadrže sve esencijalne (životno važne) tvari koje ljudsko tijelo ne može stvoriti samo, a bez kojih ne može pravilno funkcionirati. Profil aminokiselina iz biljne hrane nepotpun je i neprikladan za ljudsku fiziologiju, jer u biljnim proteinima nedostaju mnoge esencijalne aminokiseline. Tako je i sa masnoćama: biljna ulja nemaju pravilan sastav masnih kiselina potrebnih ljudskom tijelu. Primjer su esencijalne masne kiseline EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) iz obitelji omega-3. U biljnoj hrani postoji njihov predstadij ALA (alfa linolenska kiselina) iz kojeg je teoretski moguće dobiti EPA i DHA, ali u praksi je ta pretvorba vrlo ograničena. Međutim, iz životinjske hrane (ribe, pašnih životinja i jaja) dobivamo ove masnoće upravo u obliku u kojem ih trebamo. 

Hrana životinjskog porijekla sadrži i vitamine topive u mastima kojih nema u biljnoj hrani. To su vitamini A, D i K2, a trebamo ih za asimilaciju proteina, vitamina i minerala. Pretvorba A vitamina iz biljnog predstadija – beta karotena vrlo je ograničena, tako da se zavaravamo kad mislimo da možemo dobiti vitamin A iz mrkve. Biljna hrana ne sadrži niti vitamin B12 čiji nedostatak dovodi do mnogih ozbiljnih bolesti. Problem su i važni minerali kao željezo i cink, koji se teoretski nalaze i u biljnoj hrani, ali ih ljudsko tijelo ne može dobro apsorbirati iz biljnih izvora. 

Da bi biljojedi mogli probavljati biljke i iskorištavati hranjive tvari iz njih, priroda ih je opremila vrlo specifičnim probavnim sistemom koji se zove burag ili digastrički želudac i koji se sastoji od nekoliko želudaca, ili želučanih komora, koje sadrže bakterije sposobne za razgradnju biljne hrane. Zapravo možemo reći da čak nije ni krava niti bilo koja druga životinja biljojed ta koja razgrađuje i probavlja travu, nego su to mikroorganizmi u njihovom buragu. Međutim, ljudski probavni sistem je sličan onome kod životinja mesojeda: relativno kratko crijevo sa samo jednim želucem gotovo bez bakterija u njemu, nije građen za iskorištavanje nutrijenata iz biljne hrane. Zapravo, priroda je stvorila prehrambeni lanac tako da životinje biljojedi pretvaraju različite nutrijente iz biljaka u takve oblike iz kojih ih mi onda možemo iskoristiti jedući meso tih životinja. 

Razlike između probavnog sustava čovjeka i životinja mesojeda s jedne strane, te životinja biljojeda s druge strane su mnoge. Čovjek ima relativno kratko crijevo, 5 puta dulje od dužine tijela, slično kao kod životinja mesojeda, dok recimo ovca (biljojed) ima crijevo 27 puta dulje od dužine svog tijela. Ovakvo dugo crijevo potrebno je da bi se probavila celuloza iz biljne hrane. Biljojedi preživaju hranu, što čovjek ne radi. Biljojedi imaju želudac puno veće zapremine nego kod čovjeka, kod ovce je zapremina želuca 32 litre, a kod čovjeka i psa 2 litre. U želucu krave, ovce i drugih biljojeda nalaze se bakterije i protozoe koje fermentacijom razgrađuju biljna vlakna, dok želudac čovjeka, kao ni psa, nemaju tu funkciju. Čovjek i drugi mesojedi imaju u želucu jaku želučanu kiselinu kojom se razgrađuju životinjski proteini, dok je kod biljojeda želučana kiselina vrlo slaba. Čovjek, kao i pas, ima žučnu vrećicu koju ovca nema, jer žuč i žučna vrećica služe za razgradnju masnoće iz hrane i nisu potrebne za probavu ugljikohidrata iz biljne hrane. 

Želudac male zapremine znači da smo prilagođeni jesti koncentriranu hranu u malim količinama, a želučana kiselina i žučna vrećica pokazuju da smo prilagođeni jesti proteine i masnoće. Upravo namirnice životinjskog porijekla bogate su masnoćom i proteinima te koncentrirane i drugim hranjivim tvarima, što osigurava građevinski materijal za ljudsko tijelo. Naravno, i biljna hrana je korisna i potrebna, jer je bogata vlaknima, antioksidantima i fitokemikalijama, koji služe kao čistači tijela. To su snažne detoksifikacijske tvari koje mogu ukloniti razne kemikalije, onečišćenja i druge toksine nakupljene u našem tijelu. Biljne namirnice su naročito efikasne kao čistači kad se jedu sirove. No pri tome pod biljnim namirnicama ne mislim na jednogodišnje hibridizirane trave – žitarice, već na izvorne plodove prirode: povrće, voće, jestivo korijenje, bilje i orašaste plodove. Dakle, ljudska su bića svejedi, evoluirali jedući hranu koju smo mogli naći u svom okruženju, kako onu iz životinjskog tako i iz biljnog svijeta. Životinjska hrana uglavnom hrani i izgrađuje, dok biljna hrana uglavnom čisti i detoksificira. Prehrana samo voćem i povrćem može se povremeno provoditi kao učinkovita kura za detoksifikaciju tijela. Mnogi će reći "super se osjećam samo na voću i povrću" nakon nekoliko tjedana ili mjeseci što je sigurno istina nakon temeljitog čišćenja tijela. Ali na dulje staze neće ići, nedostaje previše važnih hranjivih elemenata. Nakon čišćenja, tijelo treba nahraniti. Treba misliti na svoje zdravlje i za 10, 20, 30 i više godina. 

Pobornici sirovojelstva tumače kako je kuhana hrana – ”mrtva hrana”. To je sasvim pogrešno. Koliko god da je važno uključiti u prehranu mnoštvo sirovih namirnica, mora se povesti računa da određeni nutrijenti postaju dostupni za apsorpciju tek kuhanjem, a kuhanje također neutralizira i mnoge toksine koji se prirodno nalaze u biljnoj hrani. Termička obrada hrane se tradicionalno koristila u svim poznatim ljudskim kulturama. Načelno, žitarice, mahunarke i određene vrste povrća treba kuhati. Namirnice životinjskog porijekla trebalo bi konzumirati i sirove i kuhane.  

Mrtva hrana je zapravo – industrijska procesirana hrana, koja je toliko nutritivno osiromašena i natrpana štetnim sastojcima i kemijskim aditivima, da se ne bi ni trebala nazivati hranom. Umjesto da kritiziramo jedni druge i dokazujemo tko je u pravu a tko u krivu, trebali bi smo se svi (vegetarijanci, vegani, sirovojelci, Paleo i LCHF sljedbenici, te svi drugi koji vode računa o tome što stavljaju u usta) fokusirati na važnije stvari, a to je da zahtijevamo da nam se vrati naše osnovno ljudsko pravo na prirodnu, nezagađenu i zdravu hranu. Trebali bismo bojkotirati najgore procesirane proizvode te se angažirati i poduprijeti lokalnu proizvodnju na malo, organski i biodinamički uzgoj koji ne samo da pogoduje čovjeku nego i čuva okoliš, ravnotežu u prirodi i biološku raznolikost na zemlji.



24 komentara:

  1. Bravo ! Slažem se sa rečenim gotovo u potpunosti.
    Jedino bih dao komentar na sljedeće:
    "sirovo voće baš i nije neki izbor jer je većina današnjeg voća manipulirana i sadrži previše šećera. bobičasto voće je bolji izbor"

    Smatram da je i bobičasto voće jednako tako manipulirano. Pogledajte samo jagode veličine jajeta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Potpuno se slazem sa tobom Anita. Ljudi koji jedu samo voce i povrce grese i u tome što ne unose vitamine rastvorljive u zivotinjskim mastima od kojih su najvazniji vitamini A i D. Ni tona povrca i voca dnevno ne vredi bez tih vitamina jer oni pomazu apsorpciju hranljivih sastojaka. Bez njih telo vrlo slabo apsorbuje vitamine i minerale iz voca i povrca.

    Da su ljudi nekada najvise cenili zivotinjsku masnocu govore i izrazi kao sto su: "Zivi kao bubreg u loju, creme de la creme, to ni pas sa maslom ne bi pojeo, sve ide kao po loju, ode mast u propast, imati putera na glavi, itd."

    Draga Anita, da li bi mogla da napises jedan tekst o soli i zabludi da je so stetna koju forsiraju medicinsko-farmaceutska mafija? Imam i par linkova koji bi ti bili od koristi:

    http://www.pvnutritionaltherapy.com/why-sugar-will-raise-your-blood-pressure-more-than-salt/

    http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/the-salt-of-the-earth

    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jagode su jagodicasto a borovnice kupine i maline su bobicasto voce :-)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Oprosti, ali ja bih se radije referirala na proučavanje tzv. Plavih zona (a i moji preci često doživljavaju blizu 100 g. pa znam o čemu pričam).
    Dakle, dugovječni i što je važnije zdravi ljudi npr. na Ikariji, dnevno se puno kreću. Imaju male vrtove. Kad idu prijateljima moraju barem malo pješačiti, a to sagorijeva više kalorija nego 20 minuta dnevno provedenih u teretani. Imaju i zanimljivu ishranu, koja je jako bogata maslinovim uljem, voćem i povrćem. Takođe je bogata različitim povrćem, jer na otoku raste preko 150 jestivih biljaka, a one imaju deset puta više antioksidansa nego čaša crnog vina", tvrdi Buettner.
    Iako žive na otoku, stanovnici Ikarije ne jedu puno ribe. Zbog napada sa mora od davnina žive podalje od obale pa nisu nikad ovisili o ribi i moru. Zanimljivo je da piju jako puno biljnih čajeva, i to dvaput dnevno, ujutro i naveče, što bi mogla biti tajna njihovog dugog života.
    Itd. itd.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan tekst! I dobro pojašnjeno što je stvarno štetno za jesti - industrijske prerađevine i hrana iz masovnog uzgoja, bez obzira jeli biljna ili životinjska! Zdrava je i biljna i životinjska hrana ako je prirodna, a mislim to i jeste ideja sa LCHF prehranom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Molim Vas, možete objasniti ako termički obrađena hrana nije mrtva hrana, što se onda događa s većinom enzimima čiji se život gasi na 54 stupnja i također činjenica da veće količine mesa uzrokuju povećanje mokraćne kiseline u organizmu koja se ne može izlučiti kroz urinarni trakt što nas opet naravno dovodi do enzima. Kakav je proces probave ako su svi u termički obrađenoj hrani mrtvi? Moje reference su od čovjeka koji je doživio 116 godina jedući samo hrane majke prirode, tj. netermički obrađenu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ ne možemo sve povrće jesti sirovo. neke vrste povrća sadrže toksične tvari, kao što su goitrogeni i oksalna kiselina koji mogu naškoditi zdravlju a uništavaju se kuhanjem. osim što kuhanje uništava ove toksične tvari, također i razgrađuje teško probavljiva vlakna pa na taj način nutrijenti iz povrća postaju lakše dostupni za nas. zato se neko povrće treba kuhati, dok se većina salatnog povrća naravno treba jesti sirovo.

      da, enzimi su vrlo važni i LCHF prehrana vodi računa o dovoljnom unosu enzima kroz razne sirove i lakto-fermentirane namirnice. kako sam navela u gornjem tekstu, osim povrća i voća koristimo:

      sirovo mlijeko (nepasterizirano) i proizvodi od sirovog mlijeka, kao kefir, vrhnje i maslac pašnih životinja
      sirova jaja, naročito žumanjci
      hladno prešano maslinovo ulje
      hladno prešano kokosovo ulje
      sirova riba i plodovi mora, kao škampi, kozice, ili jela kao carpaccio
      sirovo meso kao npr tartar biftek
      sušeno meso
      slana srdela
      orašasti plodovi i sjemenke

      još veći sadržaj enzima imaju lakto-fermentirane namirnice, koje predstavljaju vrlo važan dio LCHF prehrane. osim enzima, ove namirnice sadrže korisne probiotičke bakterije i druge važne nutrijente. zato u LCHF koristimo:

      domaći kefir
      domaći kiseli kupus

      u vezi zakiseljavanja organizma: neke namirnice djeluju na povećanje kiselosti, dok neke druge djeluju lužnato pa treba voditi računa o lužnato-kiseloj uravnoteženosti organizma. previše mesa može uzrokovati kiselost isto kao i žitarice i industrijske prerađevine. u LCHF ne jedemo previše mesa a žitarice i industrijske prerađevine smo potpuno izbacili. osim toga jedemo puno raznog povrća i hladno prešanih ulja koja djeluju lužnato.

      i da, LCHF se upravo radi o tome da jedemo samo hranu koju nam je namijenila majka priroda, otprilike onakvu kakvu smo jeli zadnjih nekoliko stotina tisuća godina ;)

      Izbriši
  7. Ok, onda smo došli otprilike na isto, ali me zanima sljedeće. Dr. Norman Walker kaže u svojim knjigama da mlijeko sasrži sluz. Da li je on to mislio samo na pasterizirano mlijeko ili općenito. U svojim knjigama taj dio en obrazlaže ali decidirano navodi da je najbolje mlijeko poslije majčinog nepasterizirano kozje a n e kravlje mlijeko. Možete li mi malo to objasniti?
    Ali postoji jedan veliki problem. Većina nas koji bi zaista htjeli biti uživaoci LCHF prehrane, ne možemo zbog nedostupnosti proizvoda. Naime, pred jedno par godina bio sam u Sloveniji gdje sam prvi put u životu vidio mljekomate(blejao u njih ko tele :P )
    i kupio jedno mlijeko za euro. Kod nas ta tehnologija nikada nije ni došla.(U Zagreb da, ali kod nas na more ne) Ja sam naime iz Rijeke i ovdje svijest o zdravoj prehrani je ravna nuli ili apsolutno marginalizirana, a svo voće i povrće koje je organski uzgojeno je nevjerojatno skupo.Pričali ste o pesticidnom voću a to bi se vjerojatno odnosilo i na povrće pretpostavljam. Možete li mi malo pomoći po tom pitanje jer stvarno se želim zdravo hraniti ali jednostavno nemam ideju kako. Kako bih trebao jestisirovu ribu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Filipe, polako. Promjene se ne mogu dogoditi preko noći. Potražnja stvara ponudu, pa što se više budu tražile prave zdrave namirnice iz organskog uzgoja to će ih više i biti. Mlijeko je prvo nepasterizirano prije nego cisterne iz mljekare dođu po njega, znači toga mlijeka ima, samo ga treba naći. A mljekomati - oni su budućnost, samo strpljenja.
      Iz mora se npr kozice jedu sirove, njih ne treba kuhati. Slana srdela je isto sirova namirnica :) Carpaccio isto.

      Izbriši
  8. Molim vas, možete limrvicu elaborirati koje bi povrće trebalo malo kuhati da se njihova vlakna u potpunosti oslobode. Unaprijed zahvaljujem, lijepi pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Ovdje imate o povrću koje se treba kuhati
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/01/raw-food-i-lchf.html

      Izbriši
  9. Ne mogu se u potpunosti složiti s navedenim jer:
    a) čovjek je još uvijek jedini sisavac koji pije mlijeko drugih sisavaca u odrasloj dobi, enzimi koji razgrađuju mlijekom zapravo bi trebali nestati, a to potvrđuje činjenica da neki ljudi nisu tolerantni na laktozu - zapravo su sretnici. Ja ne jedem ništa mliječno već više od 6 mjeseci i sve moje tegobe su nestale! (a bila sam tolerantna) Naravno, nisam pusto odbacila mlijeko, već drugim namirnicama nadoknadila unos određenih minerala i vitamina.

    b) da čovjekov probavni sustav je kraći od onog u biljojeda, ali je duži od onog u mesojeda! Meso naime nije namijenjeno žvakanju, a naša konstitucija zubi upravo nam govori da hranu moramo žvakati! Mesožderi trgaju hranu i gutaj, radi li to čovjek? Ako nam je preporuka žvakati hranu čim duže, jeste pokušali to s komadom mesa? Ne, to ne ide.

    c) omega 3 masnih kiselina kao i mnogih elemenata u tragovima zapravo ima u povrću! Lan je primjerice jedna visokovrijedna biljka prepuna omega 3 masnih kiselina!

    d) čovjek mora žvakati jer se upravo složeni šećeri zagrađuju prvo u ustima!

    e) nije istina da visoko vrijednih bjelančevina nema u biljnoj hrani! Biljni protein ljudsko tijelo apsolutno može iskoristiti i primjerice amarant je jedna od biljaka/nazovimo žitarica (iako to u suštini nije) koja je apsolutno biljni protein. Soja da ne govorim!

    f) hrana kao lijek? koji stari narodni lijek uključuje komad svinjetine, janjetina, dobar odrezak za liječenje bolesti? NEma takvog lijeka! Upravo je biljna hrana ta koja donosi zdravlje! Krumpir izvana snižava temperaturu, svježe zelje izvlači upalu, češnjak je antioksidans (kao i mnoge vrste agruma i voća), maslinovo ulje (iz maslina!) je od pamtivijeka ljekovito...

    iako ima činjenica koje podržavam, ali zaista ne mogu prihvatiti da nam treba meso da budemo zdravi... svakako bih voljela čuti vaš komentar.
    HVala.
    p.s. odličan blog!

    OdgovoriIzbriši
  10. A) Na koje mlijeko mislis? Kravlje? Kozije? Kamilje? Kobilje? Istinski sirovo i nepasterizovano mlijeko je dobra ALTERNATIVA kao izvor kalcija,kalijuma,zdravih masnoca i proteina.Slazem se ako nije dostupno u prirodnom obliku bolje ga je izbjegavati nego se trovati jeftinim osiromasenim opcijama.

    B) LCHF kao nacin zivota ne izbacuje koristenje biljaka/povrca/voca nego selekcijom koristi optimalne biljke za ljudsko zdravlje i opstanak. Sumsko (jagodicasto i bobicasto voce),povrce koje raste iznad zemlje a samim time sadrzi manji postotak secera i skroba(izuzetak su grahorice i mahunarke) je pozeljno i povoljno bez obzira kojom opcijom covjek nasao svoje optimalno zadovoljstvo.

    B.1) Zahvaljujuci evoluciji covjek posjeduje peti prst (palac) na obje ruke koji mu omogucuje koristenje viljuske,kasike,noza i ostalig orudja i alatki tako da nema potrebe trgati hranu nego je u porcijskim velicinama konzumirati njima osobit nacin pripremanja.

    C) Upravo ti "tragovi" omega 3 masnih kiselina,da li su dovoljni za osnovne i primarne funkcije ljudsskog organizma? Koliko bi se takvog povrca/biljaka trebalo dnevno konzumirati da bi se zadovoljile dnevne potrebe za izvjesnim vitaminom/mineralom ili masnom kiselinom? Istovremeno da se ispuni raznovrsnost unosa namirnica kako organizam ne bi stvorio averziju prema monotonoj ishrani i s time ulijenio probavni sistem?

    D) Bez obzira na izbor namirnica/hrane covjek kao svastojed mora da zvace hranu jer nema dovoljno jaku stomacnu kiselinu da guta hranu i u stomaku je u potpunosti razgradjuje. Niti smo gmizavci da gutamo "plijen" u cijelovitosti niti smo prezivaci pa da imamo dva i vise zeludaca. Opet ta takozvana evolucija ako jos i ko u nju vjeruje ;)

    E) Visoko vrijednih bjelancevina ima u patlidjanu,karfiolu,sampinjonima i crvenom grahu (kidney beans) tako da u kombinaciji sa ribom i jajima sasvim i u potpunosti moze zadovoljiti dnevne potrebe,ako se covjek uprkos svemu ili zahvaljujuci osobnim etickim i moralnim idejama odrekao "mesa" i mlijecnih proizvoda. Da slazem se da o soji necemo govoriti jer ko zeli da mu djeca i narastaji koji dolaze iza njih imaju genetskih i hormonalnih problema zahvaljuci pretjeranoj dozi estrogena i ostalih nus pojava koja soja dokazano uzrokuje.

    F)Svinjska mast na novinama i stavljena preko grudi izvlacila upale pluca i bronhitis,mast rastopljena u mlijeku i medu olaksavala iskasljavanje i protiv suhog kaslja,kozije mlijeko ubrzavalo oporavak nakon upale pluca/tuberkuloze/bronhitisa, sirovo meso i zumanjac izvlacilo modrice i ubrzavalo zacijeljenje uboja,opekotina i rana. Cvarci i slanina u zimskom periodu davalo dovoljno energije i toplote u dugim zimskim danima/nocima,iznutrica rijesavala probleme za anemijom. Slazem se da je krompir dobar za VANJSKU upotrebu jer sam ga sirovog znao pojesti i dobiti temperaturu da ne bih isao u skolu. Kao sto je Anita ranije naznacila doslo je do PANDEMIJE modernih bolesti od kako je covjek poceo koristiti light i free masovno proizvedenu hranu. Moderna hrana je zasluzna za moderne bolesti.

    Za optimalno zdravlje smatram da je potrebna raznovrsna ishrana, lokalno i organski uzgojeni proizvodi bez egzoticnih i genetskih manipulisanih a herbicidima i pesticidima prskanim biljkama koje su prosle pola svijeta i zagadile okolis samo da bi bile dostupne tamo gdje im nije ni zamisljeno da se konzumiraju,uz to i "meso" koje nije "obogaceno" hormonima,antibioticima i sam Bog zna cime jos. Znaci moguce je zivjeti kao nasi predaci,zdravo dugo i optimalno a da se moralna i eticka nacela ispostuju do kraja. Ako ne jedem kruh,krompir,rizu i tijesteninu to NE ZNACI da nosim mesne kreacije ala Lady GAGA, da maslacom perem zube ili da se kupam u majonezi. Nemam se kome sta kome pravdati ili dokazivati jer ko nije pokusao ne zna ni o cemu se na ovom blogu prica i izmjenjuju iskustva. Jedina ogranicenja u kombinovanju predlozenih namirnica je vlastita masta i mogucnost slusanja vlastitog organizma.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ne trebamo obavezno meso da bi bili zdravi, ali trebamo životinjske masnoće i proteine. Malo proteina i puno masnoće. Trebamo vitamin B12 kojeg nema u biljnoj hrani. Trebamo vitamine A, D i K2 kojih nema u biljnoj hrani. I omegu 3.

    Ovako je sa omegom 3: u biljnoj hrani nema EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) a to su vrste koje su za čovjeka esencijalne, koje trebamo za normalan rad i funkcioniranje organizma. Lanene sjemenke sadrže ALA (alfa linolenska kiselina) iz obitelji omega 3 iz koje je teoretski moguće dobiti EPA i DHA, ali čovjek nije sposoban za ovu pretvorbu. U najboljem slučaju se nekih 15% ALA pretvara u EPA, pa da bismo dobili dovoljno EPA trebali bi pojesti jako puno lanenih sjemenki, ali kako lanene sjemenke sadrže i neke toksične tvari, tako ih ne smijemo unositi u velikim količinama (ne više od 2 žlice dnevno). Priroda je to zamislila tako da biljojedi pretvaraju ALA u EPA i DHA, a mi ih dobivamo jedući meso biljojeda i riba.

    OdgovoriIzbriši
  12. Poštovanje Anita, tek sam naišao na ovaj sajt a nedavno sam promenio ishranu, na nepotpuno vegetarijansku, a nepotpuno makrobiotičku, uglavnom sam u "prelaznom" periodu, što si priznajem jer (sad sledi opravdanje) "nemam uslove" za potpun i zdrav prelazak koji bi podrazumevao, recimo spravljanje sopstvenog integralnog hleba itd... Za sada, veoma pazim na to šta i gde kupujem, ali ostaje mi dosta nedoumica, od kojih će nažalost vreme pokazati da li sam ih razrešio na dobar način. Jedna od njih je B12, a vidim kod vas i da je omega 3 takođe problem. Još uvek, retko, jedem recimo pečenu skušu ili pastrmku, ali to je sve a verovatno ću i to prestati jer nije dovoljno često. U svakom slučaju, ne verujem da ću jesti namirnice zbog kojih je neka životinja "stradala" a razmišljam o eventualnom ponovnom uvođenju nekih mlečnih proizvoda. Verujem takođe da je organska hrana najbolji izbor, ali do nje doći je skoro pa nemoguće, jer bih morao da kontrolišem ceo proces proizvodnje hrane što je takođe nemoguće. znam šta je ideal i čemu treba težiti, ali za sada su potrebna najbolja moguća rešenja. U tom smislu, da li mislite da je česta upotreba nerafinisanog maslinovog ulja dovoljan izvor omega 3 ili kvalitetna riba mora biti na (bar) stolu jednom nedeljno(i opet, kako da znam da nije - vijetnamska, uzgajana i hranjena u nekom priručnom uzgajalištu ko zna čim)? A za koje namirnice smatrate da nemaju kvalitetnu zamenu u biljnom svetu? Recimo, Banča čaj sadrži mnogo više kalcijuma od (bar industrijskog)mleka u boljem odnosu? I šta mislite da li je mleko (i mlečni proizvodi) dovoljan izvor B12, ako je uopšte, ili je to samo meso?
    Hvala, neću se ljutiti ako mi ne odgovorite, bio sam preširok sa pitanjima a ipak vi niste dužni ništa. Sve najbolje u svakom slučaju, Gavrilo

    OdgovoriIzbriši
  13. Još jedan pokušaj da se na temelju naučenog iz literature prevari sama sebe, kao što to pokušava autorica ovog bloga. Možda to radi u nedostatku snage i volje da raskrsti s vlastitom ovisnošću o termički obrađenoj hrani i njezinim okusima. Ne mogu joj zamjeriti, jer ta je ovisnost vjerojatno gora i od one o heroinu. Ne priznajem ništa naučeno makar i iz milijun knjiga, priznajem samo izravno iskustvo. Hranim se isključivo sirovim voćem uz ponešto povrća i orašastih plodova, a tako mislim i nastaviti i nikakvi zapanjujući rezultati istraživanja, nikakvi nutricionisti ni pusti stručnjaci me neće uvjeriti u suprotno. Nikada nisam bio zdraviji nego sada, nikada nisam imao više energije i nikada se nisam osjećao bolje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ste nasli svoju optimalnu ishranu, vasa je i vama najbolja kao sto je meni i slicnima lchf. Ja sam svoju otkrila na svoju ruku i ulazim u strucne fraze i izraze ili naucne podrske. Kao sto sami tvrdite najoptimalnija za mene i briga me sta ce drugi sta reci ili u knjizi napisati. A vjerujem da postoje knjige i doktorati koji potvrdjuju i vas nacin ishrane. Kako gledate na to??
      Sad vase izjave i epiteti koji vam krase autoricu bloga su sasvim neopravdane i krajnje prostacki nametnute. Znate li se od ranije? Nekad kavu popili? Dodje vam pare ili slicno? Vidite,citate,slusate samo na onaj nacin u kojem se osjecate najsigurnijim. Ne treba da vas plasi ili da koristite kontra ofanzivu ako ljudi imaju druga misljenja od vas. Paranoju i konspiracijske teorije ostavite za vise drzavne ustanove..
      Procitali ste jedan clanak i odmah ”paljba”. Nadam se da nemate isti nacin komuniciranja prilikom drugih kontakta sa okolinom. U krajnjem slucaju nije vas niko ni tjerao da citate niti dolazite na blog. Ako vam se na televiziji ne svidi program vi prebacite na nesto sto vam vise odgovara. Zasto onda to i ovdje ne cinite? Ima ljudi koji kombinuju iskustva i nauku,koja isprobaju na vlastitoj kozi a ima onih koji slijepo vjeruju ili kao vi ne vjeruju istrazivanjima. Sad ne proizilazi iz komentara vam da li mislite na istrazivanja u pogledu ishrane ili inace nista u vezi nauke-tehnike-biologije-kemije itd itb? Ili ste krajnje selektivni i vjerujete u ono sto osobno smatrate najboljim a sva druga i tudja iskustva osporavate? Ako je slucaj sa vama , stvarno vam je fascinantan ”liberalno demokratski” zivotni stav..

      Izbriši
    2. Još je otac antropozofije Rudolf Steiner ustanovio kako je "čovjekovo nastojanje da zavara sam sebe neizmjerno". To rade uglavnom (ili ponekad svi), pa tako i autorica, a radim i ja. Nije mi bila ni namjera, a ni želja da vrijeđam, ni da po nekome saspem "paljbu", niti je to moj stil. Oni koji8 me znaju bično me i ne nazivaju prostakom, a pogotovo ne krajnjim prostakom. Stoga se ovdje ispričavam autorici, a i svima ostalima, ako sam nekoga uvrijedio. Ipak, mislim da imam pravo i ostaviti svoj komentar ili iskustvo koje nekome može biti i korisno, a ne samo šutke otići odavde kao da me se ništa ne tiče, kako mi to u svom stilu i na svoj način način sugerira Conscience.
      Poštovanje i lijepi pozdrav!

      Izbriši
    3. Dragi svi, nemojte se svađati i prepucavati jer ako ovako nastavi ukinut ću komentare. Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali treba znati braniti svoje mišljenje na pristojan način bez omalovažavanja osobe suprotnog mišljenja. Nitko se od nas nije rodio sa stavovima koje imamo danas, i sigurno se svi sami sebi smijemo kad se sjetimo u koje smo gluposti nekad vjerovali. Moj savjet je: ne vjerujte nikom već čitajte, čitajte puno, razmišljajte, razmjenjujte iskustva i isprobajte na sebi.

      Razlog iz kojeg ja ne odgovaram na komentare je taj što se selim i zaista nemam vremena sjediti i diskutirati. Lijep pozdrav svima!

      Izbriši
  14. Moj stav je takdjer puno,puno,citati,proucavati iz vise kuteva neku zivotnu,esencijalnu potrebu kakva je ishrana covjeka!Procitao sam dosta knjiga i blogova o zdravoj ishrani,sirovoj hrani,vocu i povrcu,kombinaciji sirove i kuhane,termicki obradjene hrane,mesojedima,biljojedima,svejedima, i vegetarijanstvu i veganstvu.Svatko bira od nas svoj put u zivotu,ali se i nadogradjuje,bitno je izabrati ono sta svakome najvise odgovara i usavrsavati se,pa i mijenjati ako treba da bi bili zdraviji i bolji!Moje misljenje je,da je sirova hrana,organski i prirodno uzgojena lijek,i potreba za nas organizam,ali i da se tesko moze odreci nekih namirnica,u umjerenim kolicinama,mesa prirodna uzgoja,mlijecnih nepreradjenih proizvoda,jaja od slobodnih kokosi,itd.Ali danas je velikoj vecini to nedostupno,skupo i daleko pa se hrane svakako,i brzom i zasladjenom i zasoljenom industrijskom hranom.Treba se informirati i prilagoditi ishranu,sta je moguce vise svom organizmu i zdravlju,osjecaju.Biti umjeren u svemu i bazirati se naravno dosta na sirovoj hrani,vocu i povrcu,orasastim plodovima i maslinovom i lanenom ulju,ribi umjereno i puno se kretati,vjezbati,i biti optimist,a isto jako vazno za zdravlje,postiti na vodi ili cajevima biljnim,povremeno,1 dan,2 dana ili vise uz dobru pripremu organizma prije posta.Post je najbolji lijek,od pamtivijeka,oslobadja toksine,otrove,izbacuje sluz,mrtve stanice,bakterije,gljivice,trulu hranu u crijevima,mokracnu kiselinu u zglobovima,secere,masti,ostatke raznih lijekova,hormona,pesticida,i sav balast koji nakupljamo od hrane,pica,lijekova i zraka godinama.Odmara organe,stanice obnavlja i pomladjuje s vremenom jer se tijelo odmara i cisti od hrane i lijekova.Meni je to super,postio sam 1 i 2 dana,dva puta mjesecno i osjecaj je odlican,i tako godinama,tesko je pocet,izdrzat al se moze.2 puta sam postio po 5 dana uz zadnji dan na vocu i vodi s limunom.A ako se posti,pa i 1 dan,osjeti se razlika,bolje se hrana apsorbira nakon,i naravno treba manje jesti,grickati,piti razne napitke slatke,i kretati se puno!Previse sam oduzio ovaj komentar,isprika svima i uzivajte uz pametno balansiranje svega u zivotu!

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav svima ja sam novi ovdje. Pažljivo sam pročitao komentare pa bih iznio neka lična iskustva u vezi hrane i njene upotrebe. Prije tri godine napravio sam prvu promjenu u ishrani,izbacio sam iz upotrebe mlijeko i sve od mlijeka, rezultat otada više nikada ni jedna prehlada do sada,zatim sam prešao na potpunu vegansku prehranu,Da napomenem da bez čišćenja debelog crijeva i jetre ne očekujete puno, a kao dodatak svemu veoma korisna je i urinoterapija. Sada sam potpuni frutarijanac ili sirovojelac. Rezultat svega je odsustvo bilo kakvih prehlada ili bolesti,nema umora, buđenje bez sata u praskozorje, vid mogao prije dvije godine čitati samo naslove u novinama a sada čitam deklaracije itd itd. Što se tiče energije bajka je da je dobivamo samo iz hrane(samo 5 procenata lako se da izračunati ko želi

    OdgovoriIzbriši
  16. Oprosti, par stvari mi nije jasno.
    Zašto ljudi jedu meso ako nemaju potrebne enzime za probavu mesa, duži probavni trakt nego što ga imaju mesojedi i zašto nemaju zube kao i mesojedi.
    Ukoliko je mlijeko primjerena hrana za čovjeka zašto bi čovjek bio jedina životinja koja pije mlijeko tokom cijeloga života, a ne samo u ranoj mladosti? I zašto onda ja kao 25-ogodišnjak kao ni svi ljudi koje poznajem ne sisaju?
    Zašto sve životinje osim čovjeka svoju hranu ne nalaze u prirodi i konzumiraju je upravo onakvu kakvom je nađu, samo je čovjek kuha, peče, pirja ili štatigajaznamšta, a onda još dodaje začine kako bi takva hrana bila jestiva.
    Pod pretpostavkom da je priroda savršena, možemo reći da je totalno zakinula čovjeka jer se isti ne rađa sa šporetom i tavom nego potpuno gol.
    Razmotrite ove činjece.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Igore, tvoj komentar prepun "činjenica" je tipični primjer nedostatka obrazovanja. Čak i osnovne škole, rekao bih, a i vidim da si ignorirao dobar dio članka. Ako ti smeta evolucijski i tehnološki razvoj čovjeka, slobodno se ostavi i ovog računala i interneta i bilo kakvih modernih privilegija i skini se gol, odi u izoliranu divljinu, popni se na drvo i jedi samo ono voće koje uspiješ pronači. U roku u godinu dana bi nemilosrdni zakoni prirode učinili svoje :)

      Izbriši
  17. Banalan primjer da nismo jedini koji piju mlijeko su macke. Cak se i u crticima(Tom&Jerry, Silvester i Cici...) prikazuju macke sa zdjelicom mlijeka.
    Moja macka, kucna, ima 13(ljudskih) godina i apsolutno je luda za svime mlijecnim. Cak i mlijecnu cokoladu smaze sa gustom.
    Mozda je to sa mackom glupost ali od malih nas nogu uce da je mlijeko dobro.
    Ne vidim razloga zasto covjek ne bi koristio sve sto mu priroda, a najvise evolucija i razvoj mozga(razmisljanje i stvaranje) pruzaju pa makar to bili vilica i noz.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

U duhu darovne ekonomije

Ako smatrate da su informacije koje ste ovdje dobili za vas vrijedne i ako želite podržati moj volonterski rad na ovom blogu, možete to učiniti novčanim darom.

Autorska prava

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali navedite izvor i ime autora.

Odricanje od odgovornosti

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.