nedjelja, 15. ožujka 2015.

Bezglutenske, Paleo i LCHF namirnice – što je što i za koga


S obzirom na sve jaču ponudu različitih bezglutenskih, Paleo i LCHF proizvoda na tržištu i s obzirom da sve veći broj ljudi pokušava promijeniti svoj način prehrane, pokušajmo razlučiti što je što i za koga.

Ono što se standardno naziva bezglutenska prehrana, uglavnom je usmjereno celijakičarima. No, s obzirom da ogroman broj ljudi, a ne samo celijakičari, ne podnose gluten, tako je sve više onih koji se odlučuju na bezglutensku prehranu zbog svog zdravlja. Naime, istraživanja povezuju nepodnošenje glutena s preko 50 različitih bolesti što se u znanstvenim i medicinskom krugovima naziva necelijakijska osjetljivost na gluten.

Gluten se prirodno nalazi u ovim žitaricama: pšenica, raž, ječam, pir (spelt), kamut, durum pšenica, te, naravno, i u svim proizvodima koji sadrže brašna ovih žitarica, kao što su cous-cous, bulgur, griz, pekarski i konditorski proizvodi, te veliki broj industrijskih prerađevina.

Mnogi ljudi koji pređu na bezglutensku prehranu ili jednostavno izbace pšenicu i pšenično brašno, osjećaju se puno bolje. Ali kod mnogih to nije slučaj. Ljudi tada povjeruju da njihov zdravstveni problem nije gluten. No, uglavnom gluten jeste problem, ali ne i samo gluten. Naime, sve žitarice, pa i sve mahunarke, sadrže različite teško probavljive proteine na koje često reagiramo ako smo osjetljivi na gluten, odnosno proteine koji pokreću iste procese u tijelu (upalne, imunološke) kao i gluten. Zbog toga Paleo prehrana ide korak dalje i izbacuje sve žitarice (kako one glutenske, tako i bezglutenske i pseudožitarice) i sve mahunarke. Kod velikog broja kroničnih upalnih i autoimunoloških bolesti, kao i kod crijevne disbioze i propusnih crijeva, veliki problem može biti još jedan protein a to je kazein iz mliječnih proizvoda. Zbog toga se u Paleo prehrani izbacuju i mliječni proizvodi. Međutim, mnogi sljedbenici Paleo prehrane ipak koriste birane mliječne proizvode zbog njihove izuzetne hranjive vrijednosti. To su maslac i pravi punomasni kvalitetni sirevi, vrhnje i fermentirani proizvodi dobiveni od mlijeka pašnih životinja. Kazein iz ovčjeg i kozjeg mlijeka (A2) nije tako problematičan kao onaj iz kravljeg mlijeka (A1). Naravno, uvijek je najvažnija preporuka da slušamo svoje tijelo i prilagodimo prehranu svojim individualnim potrebama i zdravstvenom stanju.

Kad pričamo o glutenu, bezglutenskoj i Paleo prehrani u kontekstu zdravlja, to nema direktne veze sa pričom o ugljikohidratima. Ako ste intolerantni na gluten i druge teško probavljive proteine iz žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda, to ne znači da ste osjetljivi i na ugljikohidrate, pa bezglutenska i Paleo prehrana ne mora obavezno biti vrlo strogi low carb, iako to može biti, jer sve ovisi o vašim potrebama.

LCHF (manje ugljikohidrata više masnoće) je za osobe osjetljive na ugljikohidrate tj one koji imaju poveći višak kilograma, dijabetes tip 2, povišen šećer u krvi i povišen inzulin tj. inzulinsku rezistenciju, kao i zdravstvene probleme povezane s inzulinskom rezistencijom (npr, PCOS, neplodnost, ali i veliki broj neurodegenerativnih bolesti). Ovdje je najbitnije smanjivanje unosa ugljikohidrata pa se iz toga razloga izbacuju sve žitarice i sve mahunarke jer su vrlo bogate škrobom, kao i sve vrste šećera i sve industrijske prerađevine, pa čak i prirodni, inače zdravi izvori šećera, kao što su voće i med. LCHF (manje ugljikohidrata više masnoća) znači da kod smanjivanja unosa ugljikohidrata, kalorije iz tih ugljikohidrata nadoknađujemo kalorijama iz povećanog unosa masnoća.

Prekomjeran unos ugljikohidrata na kojima se temelji moderna prehrana nije dobar ni za koga, ali isto tako, ne trebaju svi ljudi vrlo rigorozno izbaciti ugljikohidrate iz prehrane. Dakle, bitno je unos ugljikohidrata prilagoditi svom zdravstvenom stanju, tjelesnim predispozicijama i ciljevima, ali u svakom slučaju ga treba smanjiti u odnosu na standardnu prehranu.

U Americi ima raznih pravaca low carb, LCHF i keto prehrane i mnogima nije važno što jedu, samo da to nisu ugljikohidrati. Zbog toga ja uz LCHF koristim i izraz Paleo jer smatram da je važno voditi računa o kvaliteti i porijeklu namirnica i birati pravu hranu u njenom izvornom i cjelovitom obliku. Dakle u Paleo LCHF nema industrijskih prerađevina koje su nutritivno osiromašene i prepune aditiva, nema industrijskih ulja, margarina i trans masti. Koriste se samo prirodne zdrave masnoće i masnoće pravilnog sastava masnih kiselina koji odgovara ljudskoj fiziologiji, dakle vodi se računa o omjeru omege 6 u odnosu na omegu 3. To su maslinovo i kokosovo ulje, te masnoće životinjskog porijekla kao što su svinjska, pačja, pileća, gušćja i goveđa mast i maslac pašnih životinja. U Paleo i LCHF prehrani je unos masnoća veći nego u standardnoj prehrani jer ne slijedimo pogrešno nametnute prehrambene smjernice o smanjivanju unosa masti i slobodno koristimo prirodno masne namirnice kao što su orašasti plodovi, avokado, kokosov orah, čvarci, domaća slanina i sl. 

Klasična bezglutenska dijeta izbacuje samo gluten, ali nažalost ne vodi računa o kvaliteti i nutritivnom sadržaju namirnica. Bazira se na zamjenskim proizvodima kao što su komercijalni bezglutenski kruhovi, peciva i tjestenina, koji su kao i sve prerađevine nutritivno siromašni i prepuni kemijskih aditiva. Tu su dozvoljeni margarin, soja, šećer, glukozni-fruktozni sirup i još puno toga drugog što je štetno za zdravlje.

Ako želite izbaciti gluten, ali niste spremni preći na Paleo prehranu i izbaciti sve žitarice i sve mahunarke, onda biste trebali barem preći na jednu zdraviju verziju bezglutenske prehrane koju ja nazivam prirodna bezglutenska prehrana. Tu su uključene žitarice koje prirodno ne sadrže gluten, uključene su mahunarke, ali se izbjegavaju loša ulja, margarini, soja i industrijske prerađevine prepune šećera, modificiranog škroba i drugih aditiva. Dozvoljena su dakle brašna bezglutenskih žitarica, s preporukom da kruhove pravite sami uz kiselo kvasanje (fermentaciju) prilikom čega se teško probavljive komponente razgrađuju i postaju lakše za probavu, te da žitarice i mahunarke natapate preko noći prije kuhanja. 

Ako ste krenuli na Paleo prehranu zbog zdravlja, ali nemate višak kilograma, dijabetes, metabolički sindrom ni inzulinsku rezistenciju, tada nije potrebno jako rigorozno smanjivanje unosa ugljikohidrata. Dozvoljeni su prirodni izvori šećera kao što je voće, suho voće, med, kokosov šećer, kao i prirodni izvori škroba (koji nije iz žitarica) kao što su aru prah, tapioka brašno, brašno zelene banane, kestenovo brašno i slično.

No ako imate problema s viškom kilograma, dijabetes, metabolički sindrom (povišen šećer u krvi, povišen tlak, poremećaj lipida tj visoke trigliceride i nizak HDL) ili imate inzulinsku rezistenciju, tada je potrebno strogo smanjiti unos ugljikohidrata, pa čak i onih zdravih. Kod nekih težih bolesti, gdje se preporučuje ketogena prehrana, treba još strože ograničiti unos ugljikohidrata na nekih 20-50 g dnevno. Dakle na LCHF i ketogenoj prehrani nema kokosovog šećera, meda, slatkog voća, tapioka brašna i sl. a smanjeni unos ugljikohidrata tada nadoknađujete povećanim unosom masnoća, jer odnekud morate dobiti kalorije odnosno energiju.

Što se tiče mliječnih proizvoda, bez obzira što su na LCHF ”dozvoljeni” a na Paleo ”zabranjeni”, ako ste intolerantni nemojte ih koristiti, a ako ih koristite neka to budu oni što bliži prirodnom stanju, po mogućnosti od kozjeg i ovčjeg mlijeka, jer kazein iz kozjeg i ovčjeg mlijeka (A2) nije tako problematičan kao onaj iz kravljeg (A1).

Nadam se da će vam ovo pomoći da osmislite način prehrane koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. Slijedi specifikacija različitih proizvoda i namirnica koje sam složila u tri kategorije: prirodno bezglutenske, Paleo i LCHF.



Prirodno bezglutenske namirnice

Paleo 
namirnice
LCHF namirnice
ŽITARICE I NJIHOVA BRAŠNA
Bezglutenske žitarice:
Zob (samo ako je označena gluten-free)
Proso
Riža
Kukuruz, palenta

Pseudožitarice:
Heljda
Amaranth
Quinoa



Zobene posije (vrlo ograničeno: 3-4 žlice na jedan cijeli kruh)
MAHUNARKE I NJIHOVA BRAŠNA
Slanutak
Kikiriki
Leća
Grah


Kikiriki
Kikiriki
ORAŠASTI PLODOVI I NJIHOVA BRAŠNA
Badem
Orah
Lješnjak
Brazilski orah  
Indijski oraščić
Makadamia
Pekan
Pistacio

Badem
Orah
Lješnjak
Brazilski orah  
Indijski oraščić
Makadamia
Pekan
Pistacio

Badem
Orah
Lješnjak
Brazilski orah  
Indijski oraščić
Makadamia
Pekan
Pistacio


KOKOSOV ORAH
Kokosovo brašno
Kokosove pahuljice
Ribani kokos

Kokosovo brašno
Kokosove pahuljice
Ribani kokos

Kokosovo brašno
Kokosove pahuljice
Ribani kokos


SJEMENKE I NJIHOVA BRAŠNA
Bučine
Suncokretove
Lanene
Sezamove
Sjemenke konoplje

Bučine
Suncokretove
Lanene
Sezamove
Sjemenke konoplje

Bučine
Suncokretove
Lanene
Sezamove
Sjemenke konoplje


OSTALO
Kestenovo brašno
Brašno rogača
Tapioka škrob
Arrowroot škrob
Brašno zelene banane
Psyllium
Konjak brašno

Kestenovo brašno
Brašno rogača
Tapioka škrob
Arrowroot škrob
Brašno zelene banane
Psyllium
Konjak brašno


Psyllium
Konjak brašno
- vlakna koja se koriste u vrlo malim količinama kao dodatak drugim brašnima

ZASLAĐIVAČI
Stevia
Med
Javorov sirup
Kokosov šećer
Eritrit, Xylit (vrlo ograničeno: 2-3 žlice na jedan cijeli kolač)

Suho voće:
datulje, suhe smokve, suhe šljive, grožđice, suhe marelice, suhe brusnice


Stevia
Med
Javorov sirup
Kokosov šećer
Eritrit, Xylit (vrlo ograničeno: 2-3 žlice na jedan cijeli kolač)

Suho voće:
datulje, suhe smokve, suhe šljive, grožđice, suhe marelice, suhe brusnice


Stevia
Eritrit, Xylit (vrlo ograničeno: 2-3 žlice na jedan cijeli kolač)
MLIJEKA i MLIJEČNI PROIZVODI
Životinjska mlijeka (kravlje, kozje, ovčje)
Mlijeka orašastih plodova (kokosovo, bademovo, lješnjakovo)
Mlijeko od jaja
Mlijeka od žitarica (zobeno, rižino)

Mlijeka orašastih plodova (kokosovo, bademovo, lješnjakovo)
Mlijeko od jaja

Životinjska mlijeka (kravlje, kozje, ovčje)
Mlijeka orašastih plodova (kokosovo, bademovo, lješnjakovo)
Mlijeko od jaja



U tabeli nema mesa, peradi, ribe, jaja, iznutrica i povrća, jer je to sve normalno zastupljeno u ovim tipovima prehrane. U Paleo i LCHF prehrani jede se puno više povrća, jer žitarice zamjenjujemo povrćem.

No, priči ovdje nije kraj. Ima još dosta tipova i podtipova ovih načina prehrane, pod raznim imenima. Neću puno ulaziti u detalje, već samo dati kratki pregled onih najpopularnijih, čisto da znate da je to sve dosta slično, ali s nekih razlikama.

GAPS (crijevno-psihološki sindrom) dr. Natasha Campbell-McBride: LCHF prehrana bez mliječnih proizvoda osim maslaca, domaćeg jogurta ili kefira, s naglaskom na juhe od kostiju i fermentirane namirnice. Ovo je eliminacijska dijeta s postepenim uvođenjem novih namirnica i provodi se kod bolesti probavnog trakta i poremećaja ponašanja kod djece uzrokovanih disbiozom crijevne flore.
Više u knjizi Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, Dyspraxia, A.D.D., Dyslexia, A.D.H.D., Depression, Schizophrenia

SCD (specijalna ugljikohidratna dijeta) dr. Sidney Valentine Haas i Elaine Gottschall: LCHF prehrana bez kompleksnih teško probavljivih ugljikohidrata, dozvoljeni su jednostavni ugljikohidrati – monosaharidi iz manje slatkog voća i meda, domaći jogurt i mliječni proizvodi bez laktoze. Provodi se kod kroničnih upalnih bolesti crijeva i drugih probavnih tegoba.
Više u knjizi Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet

AIP (autoimuni paleo protokol) Sarah Ballantyne PhD: Paleo prehrana koja isključuje neke namirnice iz tzv. ”sive zone” – povrće iz skupine Solanacea (nightshades): krumpir, rajčica, patliđan i paprika, zatim orašaste plodove, sjemenke, jaja, kavu, alkohol, nesteroidne protuupalne lijekove (kao aspirin, ibuprofen), zaslađivače i aditive. Eliminacijska dijeta s postepenim uvođenjem novih namirnica. Provodi se kod autoimunih bolesti.
Više u knjizi The Paleo Approach: Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body

Wahls protokol dr. Terry Wahls. Paleo prehrana s naglaskom na organske nutritivno bogate namirnice, velike količine povrća različitih boja, omega 3, iznutrice i nizak unos ugljikohidrata. Dr. Wahls je bolovala od MS i izliječila se ovom prehranom.
Više u knjizi The Wahls Protocol: How I Beat Progressive MS Using Paleo Principles and Functional Medicine

Wheat Belly, dr. William Davis: LCHF prehrana, dozvoljena vrlo mala količina (1/2 šalice) bezglutenskih i pseudožitarica. Provodi se kod mršavljenja i općeg poboljšanja zdravlja.
Više u knjizi Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health

Bulletproof dijeta, Dave Asprey: LCHF prehrana, gdje se preporuča ”bulletproof” kava za doručak (kava s maslacem i kokosovim uljem ili MCT uljem). Provodi se kod mršavljenja i općeg poboljšanja zdravlja.
Više u knjizi Bulletproof Diet

Na ovom blogu susreli ste se još i s nazivima Zelena kura i Anticandida dijeta. Zelena kura je Paleo-LCHF bez mliječnih proizvoda i bez voća s naglaskom na veliku količinu povrća, a provodi se za odmor i resetiranje probavnog sustava. Anticandida dijeta je slična Zelenoj kuri s još nekim dodatnim ograničenjima uz uzimanje antifugalnih pripravaka i probiotika, a provodi se kod dokazane infekcije candidom. 



34 komentara:

  1. Postovana Anita i ostali,zeleo bih da mi neko kaze koja bi ishranu meni preporucili... Bio sam tri meseca na AC dijeti jer sam primetio simptome iste,takodje mi je i test sa casom pokazao prisutnost iste,a paralelno sam isao na preglede,gastroskopije i kolonoskopije... Mogu reci da sam imao boljitka,jedino je stolica bila neredovna na treci dan,medjutim na nagovor lekara sam krenuo sa terapijom i opet se doveo na pocetak,i odlucio da vise ne popijem ni jedan lek.. Imam sledece simptome,bol sa desne strane,hronicnu upalu dvanaesterca,hronicni gastritis,bilijari gastritis,snizen IgA,pretpostavka da sam alergican na gluten i laktozu (nije uradjeno nikakvo ispitivanje) i IBS,kandidu u malom broju iz koprokulture,i sad se vrtim u krug i razmisljam za koji nacin da se odlucim,zanima me je sta je uopste uzrok svih problema i sta da lecim,da li je kandida uzrok svemu? Dosta smrsao na AC dijeti sa 85kg na 75kg i visinu od 190cm izgledam kao strasilo iako sam jeo dosta masnoca (maslac,mast,kokosovo,maslinovo ulje,temeljac) i ne bih vise zeleo da smrsam,u poslednje vreme sam jeo i korenasto povrce (cveklu,mrkvu,celer,crnu rotkvu,itd..) i po jedan crveni grejp dnevno... Sta dalje? Hvala...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Paleo prehrana - bez žitarica, bez mliječnih proizvoda, paziti na FODMAP ugljikohidrate
      Ne smanjivati pretjerano unos ugljikohidrata, uzimati sve vrste voća i povrća (osim FODMAP ako napuhuju), med, može i krumpir, najbolje skuhan pa ohlađen. Udarnu dozu probiotika sa što više sojeva bifidobacterium i lactobacillusa. Kuhati juhe od kostiju, čaj od đumbira i kamilice, i uzimati aloe veru.

      Izbriši
    2. Veliko HVALA,nadam se da cu se resiti svih zdravstvenih problema (kilaza je sekundarna stvar) na Paleo ishrani,mada se tako hranim skoro 8 meseci,ali sa malim prekidima,kandida me je dosta bunila jer nisam znao da li je ona uzrok ili posledica,sad su mi stvari mnogo jasnije,nastavljam dalje... Inace sam primetio da mi kefir nije odgovarao,da me je napuhivao.. Nastavljam dalje,hvala na savetima jos jednom,pozdrav!

      Izbriši
  2. Postovana Anita,
    od prosle godine se borim sa gravesom (autoimuno oboljenje).
    Imam probleme i sa ocima radi previsokih anti tijela.
    Inace imam 42 godine.Vec 7 mjeseci mi stalno daju kortizonsku terapiju.
    Da li bi mi pomogao neki tip od ovih prehrana i sta mi vi preporucujete?
    Veliki pozdrav Maida

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav,
    Odlican tekst!
    Zanima me samo kako to da je u tablici naveden kikiriki, posto on nije Paleo... On je ustvari mahunarka, te je potenncijalno alergena, inflamatorna namirnica..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, ali ipak ga mnogi smatraju Paleo namirnicom. Low Carb definitivno jeste. Slično je i sa mliječnim proizvodima, zapravo je teško povući strogu crtu kod nekih namirnica. Ako je čovjek zdrav neće mu smetati, a kad je zdravlje narušeno onda ionako treba ići na dodatne eliminacije.

      Izbriši
    2. Ja sam postavila pitanje prije ove gospodje jeste li ga procitali Anita?

      Izbriši
    3. http://istineilaziohrani.blogspot.se/p/lchf-i-zdravlje.html

      Izbriši
  4. Draga Anita, natipkala sam jedno duže pitanje i sve je nestalo :) mojom greškom - pa ću sada brzinski, bez puno širine. Molim savjet: na LCHF-u sam od 11/2014, isprva (kroz prvih mjesec i pol) sam mršavila (-4 kg) što mi je bilo taman obzirom na moje želje i činjenicu da se bavim trčanjem. Međutim, u posljednjih mjesec dana primjećujem debljanje (+7 kg) što ne bih pripisala mišićnoj masi unatoč treninzima (10 km trčanje svaki drugi dan, između vježbe s utezima) jer mi se vratio "šlauf" oko struka koji je kada sam počela s LCHF-om nestao skoro u potpunosti. Od namirnica koristim: meso, pancetu, jaja, kravlji sir, masnoće, tvrde sireve, prokulice, kelj, brokula...Ujutro pijem bulletproof kavu, mlijeko sam izbacila skroz, kao i jogurte i sl. I po odjeći vidim da se debljam a dodatne kile uzrokuju da sam pri trčanju postala tromija što mi nikako ne odgovara. Što radim krivo i kako da ispravim pogreške, sada me već malo strah da će se trend debljanja nastaviti... Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mnogi imaju takav "problem" od mljecnog.... Kazete da ste izbacili mljeko, jogurt, ali sireve niste, pa pokusajte smanjiti sireve, a ako ni tako ne ide....probajte bez njih neko vreme... Sta jedete od povrca? A, sta od voca, recimo?

      Izbriši
    2. Samo ako je nesto "dozvoljeno" ne znaci da treba izbaciti zdrav razum i orgijati u hrani
      Popij BP i onda trci, treniraj "prazna" stomaka, jedi kad si gladna a ne kad je klasicno vrijeme za to, provjeri hormone,pij dosta tekucine (pogotovo slane limunade),smanji jos vise mlijecno i orasasto. Primjenjuj povremeni post i zaboravi na vagu.
      Posto mi baterija kristalne kugle na izmaku zazeliti cu svako dobro i sretno

      Izbriši
  5. Draga Anita, ovo će biti malo poduži komentar, nadam se da ti ne smeta. Studentica sam na prvoj godini i u drugom gradu pa ti se uvelike zato obraćam. Ukratko, cijelu svoju srednju školu sam bila na sendvičima, pekarama, fast food-u, tj jela bi ono što bih stigla pojesti. Išla sam u dvije škole te izbivala po cijele dane. Smatram da nam naša tijela šalju znakove a meni je moje prije par mjeseci kada je došlo do krajnje granice. Počela sam osjećati sve veću napuhnutost. Pomalo sam anemična ali nikada nisam osjećala toliki umor i manjak energije. Nikad nisam imala problema sa težinom, imam brzi metabolizam i sitnije sam građe te to nije razlog zašto želim promjenu. Želim biti zadovoljna, zdrava i bolje se osjećati. U to vrijeme shvatila sam da trebam promjenu i naišla na tvoj blog. Kako živim sama, mogu se više posvetiti sebi. I dalje sam na faksu po cijele dane, ali se trudim barem doručkovati i večerati u stanu. Ručam u menzi ( hrana je očajna ) jer drugačije ne mogu a i tješim se da je povoljno, jer kao student nemam previše financijskog izvora kao ni vremena. Inače jedem puno jaja, kefira, maslinovo i kokosovo ulje, razne sjemenke, meso, rižu, povrće, orašaste plodove, špek, kobasu, integralnu tjesteninu kada nemam vremena, radim si lchf kruh, mlijeko pijem samo u kavi ( radim tursku ) te si priuštim čokoladu :P ( gledam da ima što više kakaa ) itd. Medutim, jaja, mlijeko, voće, meso, sve to kupujem u Konzumu, blizu mi je a i ne znam gdje drugdje nabaviti prave domaće proizvode. Svjesna sam da ne mogu preko noći sve promijeniti ali malo po malo. Imam veliku želju i volju. Bilo bi mi drago kada bi objavila više recepata ( veselim se kada ima što manje namirnica, te pogtovo onih dostupnih ), uputila me gdje pronaći pravu hranu, i ako imaš koji savjet kako da što bolje održavam prehranu s obzirom na situaciju, kada bi ga sa mnom podijelila. Uh, napokon kraj. Lp! Klara :)

    OdgovoriIzbriši
  6. http://www.anitasupe.com/knjige/prva-hrvatska-lchf-kuharica/

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav,
    O djelovanju prehrane na smanjenje tjelesne težine govori se dosta, i sve je vrlo jasno. Ali što je s nama koji smo zbog štetnog djelovanja glutena na naš organizam izgubili na težini, a htjeli bi ju povećati? Naime počevši sa LCHF i Paleo prehranom popravilo mi zdravstveno stanje oko SIC-a za 90%, ali sam momentalno izgubio sve tvrdokorne masti s tijela i time smanjio obujam već pothranjenog tijela... Kako izbjegavam prevelike unose ugljikohidrata zbog suzbijanja upalnih procesa u crijevima, nisam u mogućnosti povećavati mišićnu masu prema pravilima ishrane sportaša. Što predlažete u tom slučaju za povećanje mišićne mase?

    OdgovoriIzbriši
  8. Postovana Anita zanima me koju vrstu prehrane bi mii preporucili imam 30 godina i bolujem od autoimunog hepatitisa imam inkompletnu cirozu jetre (stadi 5/6). Pijem kortikosteroide i preporucena mi je hepaprotektivna dijeta. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok! ja imam 32 godine i autoimuni hepatitis i isto me zanima koju vrstu prehrane bi bilo dobro uvesti kako se ne bi moralo piti kortikosteroide.

      Izbriši
  9. Poštovana, koju biste mi prehranu preporučili za inzulinsku rezistenciju? Imam 31 godinu. Jako su mi visoke vrijednosti inzulina u krvi i trenutno sam na terapiji metforminom koju mi je prepisao moj endokrinolog, ali bih ja željela promijeniti kompletan način ishrane i života jer mi se puno više sviđa liječenje ishranom nego lijekovima i spremna sam na tu promjenu jer mi je jako stalo do mog zdravlja. Unaprijed hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovaj blog je spektakl. Ja vec pet dana citam samo istine i lazi o hrani. I da, tih pet dana sam na LCHF rezimu prehrane. Prekratko za bilo kakav suvisli komentar, ali opet dovoljno da zakljucim kako se bolje osjecam - generalno. Nema nadutosti, zgaravica koje su prije bile česte... Planiram nastaviti hraneci se po lchf principima i mislim da mi nece dosaditi. Imam nekih 7 kg viška i tu muku mučim otkad znam za sebe, jedno vrijeme sam čak i smršavio 10kg sportom i bez večere, reduciranim UH ali se to sve brzo vratilo. Iskreno, uzasno se bojim gljivicnih oboljenja, candide i ostalih 'pacova', a malo mi je trebalo da shvatim da su povremene reakcije na koži (koje se pojave pa nestanu, i u krug...) svojevrsno ogledalo unutarnjeg stanja. Primjer, nakon vecere obilne UH vec sutradan bi na listu noge vidio neke bijelo crvene flekice koje su mi izgledale kao neka gljivica. Kada reduciram uh nekoliko dana, flekice skoro pa potpuno nestanu. Imam 30 god i inace dosta aktivan zivot, ali to salo oko struka nikako da sredim. Ali idemo sad uporno po lchf pa cemo vidjeti. Mene konkretno zanima sada na pocetku problem oko bijelog domacrg vina (i u kuhanju i u konzumiranju) s obzirom da se mediteranska kuhinja bazira na njemu. Takoder i crno vino, ali i rakija. Puno sam citao o rakiji i grozdanim napitcima i njihova ljekovita svojstva su sve osim zanemariva. Mozda iz moje perspektive, zbog prirode posla, lažem sam sebe da bi si dozvolio cuganje povremeno ali bih volio da mi malo jos to razjasnite. Hvala. Davor.

    OdgovoriIzbriši
  11. Kada je čovjek iz biljaka izdvojio ljekoviti dio, spoznao njegov hemijski sastav, sastavio ga u laboratoriju i dao ga bolesniku u koncentriranom obliku putem tableta, sirupa ili injekcija, primijetio je da ovakvi vještački lijekovi često izazivaju neželjene efekte u organizmu. Mudrost Uzvišenog Stvoritelja htjela da koncentracija ljekovitih tvari u biljkama učini takvim da ih organizam može lahko podnijeti, u njihovom prirodnim obliku. Zaista je svaka biljka prava apoteka jer sadrži mnogobrojne ljekovite tvari koje je Allah Slavljeni i Uzvišeni s mjerom sastavio o stavio.
    Poštovana Anita, blog vam je zaista predivan! Dosta korisnih i lijepih savjeta, i nešto od čega bi se mogao velik broj ljudi okoristiti. Velika mi je blagodat pružena zbog toga što živim u naselju, nedaleko je od grada, ali ipak pruža velike mogućnosti za uzgoj povrća i voća, te držanje domaćih životinja. Moja nana se bavi time, tako da je to velika blagodat. Uvijek ima svježeg kravljeg sira, mlijeka, jogurt, kajmak, maslo, svoje meso, povrće... Nisam bila ni svjesna tih stvari prije, sve sam izbjegavala domaće jer mi to nije bilo u trendu. Kako sam počela sa "zdravijom" ishranom osjećala sam se malo bolje, ali sam osjetila da mome organizmu nešto fali. Konzumirala sam kojekakvu zdravu hranu iz supermarketa, a zaboravila sam da mi najbolji "supermarket" bliži nego što sam mislila. Upravo tu sam pronašla ono što mome organizumu fali, a to je sve ono što sam čitala na vašem blogu. Od životinjskih masnoća do svih ostalih zdravih namirnica.
    Voljela bih isto kada bi objavili neki tekst o vodi. Kakvu vodu da koristimo, uticaj vode na organizam čovjeka, zatim koliko je nezdrava gradska voda.. Jer nedavno sam čitala da je dobro držati vodu u nekoj posudi staklenoj na svjetlosti i da stoji najmanje 5-8 sati, zatim je konzumirati, pa me sada zanima koliko je to tačno?
    Veeeeliki pozdrav! Samo nastavite sa svojim radom! ☺

    OdgovoriIzbriši
  12. Molim za odgovor. Da li je normalno da boja urina na ketogenoj LCHF prehrani bude fluorescentno žuta bistra, sa mirisom na mleko (prijatan miris)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sasvim, zut bistar urin je znak da pijes dovoljno vode i da bubrezi rade kako treba a miris na mlijeko je miris ociscenog tijela (feromoni) i mlijecnog sto se prije pojelo. Zar nisi primjetio/primjetila da i velika nuzda nema prijasnji miris? nema nikakav miris bolje receno!

      Izbriši
    2. Da, istina, pijem dovoljno vode, urin je mi je uvek svetlo žut, ne preterujem sa soli i začinima... boja je divna, zaista, ali nisam imao pre takvu boju, pre je bio tamno braon. Verovatno se na LCHF telo prečistilo... Mlečne proizvode ne jedem, trudim se da budem na Paleo LCHF bez žitarica i mleka. Uglavnom jedem jaja, jagnjeći loj, jagnjeće meso, kokosovo ulje, maslinovo, puno povrća i kiselog voća. Sve je organsko. Da, zasita probava je savršena. OK hvala na odgovoru, nastaviću da pratim ovaj sajt, odličan je!

      Izbriši
    3. Sad bas ti NE bih preporucio manje soljenje, i Volek i Phinney preporucuju povecani unos soli jer pri ketogenezi aktiviraju se drugi procesi i organizmu treba sol koja dize nivo krvne plazme...Ako imas inace visok krvni pritisak doci ce ti na normalnu / optimalni nivo no ako si nisko tlakas i ne solis, mozes osjecati vrtoglavicu i nemoc prilikom treninga ili naglog ustanja.

      Izbriši
    4. Nisam to znao! Ponekad osećam vrtoglavicu posle ustajanja, ne moram naglo da ustanem, dovoljno je samo da ustanem i osetim vrtoglavicu i malaksalost, ali to prođe... Takođe, ponekad me osećam slabost, ali i to bezo prođe, neku napetost u glavi osetim, u prednjem delu glave (čelo)... dakle, misliš da je zbog slabog unosa soli? Ali, uvek su govorili da je so štetna! Da je začinjena slana hrana štetna...

      Izbriši
    5. zamasti i zasoli
      naravno da zavisi i od koje soli... ona "u pojam ubijena" sol termicki i hemijski obradjena je naravno skodna
      morska ili himalajska sol i slicne minimalno obradjene soli su plus...
      zasoli i zamasti po ukusu i trunku vise
      biti ce da je i manjak vode( hidratacija) jedan od uzroka vrtoglavice i nemoci uz nedovoljno energije iz masnoce i krvne plazme da stvori dovoljan pritisak i arterijama i venama

      Izbriši
    6. Poštovana Anita, vašu knjigu spominjem svakodnevno i preporučam svima. Imam jedno konkretno pitanje. Moj tata je prije tri godine zbog divertikula operirao skoro cijelo debelo crijevo. Teško regulira i kontrolira stolicu. Skeptik je, i zanima nas vaše mišljenje. Kako bi mu odgovarala LCHF prehrana?
      Dunja

      Izbriši
    7. Svakako bi mu odgovaralo da izbaci teško probavljive iritirajuće žitarice i da umjesto njih jede više povrća, ali raskuhanog i ne jako vlaknastog - npr sve korjenasto povrće za njega bi bilo dobro, dakle više Paleo.

      Izbriši
  13. Poštovana, imam povišen kolesterol, 6,6, povišen šećer 6,5, povišen tlak, viskoke reuma faktore (sedimentacija eritrocita mi je 51), imam 10-15 kg viška, moram hitno nešto napraviti. Koja bi prehrana za mene bila bolja LCHF ili Paleo?

    OdgovoriIzbriši
  14. Pitanje! Prije dva mjeseca otprilike počela sam s primjenom Paleo prehrane. Osjećam se dobro, manje sam gladna, imam dosta energije, ali prije dva tjedna imala sam u kratkom roku dva žestoka napada migrene. Od migrene patim već dugo, no zadnjih mjeseci imala sam je rijetko ili nikako (rodila sam prije 8 mjeseci, u trudnoći je nisam imala uopće a ni nakon poroda ali to sam pripisala hormonalnim promjenama). Jesu li ti napadaji migrene znak da se moje tijelo čisti ili nešto radim krivo? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Anita!!! Kao bebi mi je ustanovljena celijakija, no moji roditelji nisu vodili racuna o mojoj prehrani. Danas imam 31 godinu i od srednje skole vucem kronicnu upalu zeluca i zelucane sluznice naravno imam i Helikobakteriju. Svaka kontrola je bila da sve vecom vrijednoscu bakterije (zadnja2000). Naravno povremeno mi dadnu terapije od par razlicitih Antibiotika i ostalih Tablet. Cesto se osjecam totalno umorno i iscrpljeno bez ikakvog razloga, lice mi je puno mitesera, osjecam Po Sebi da moram nesto promjeniti. Ali ni sama neznam odakle poceti.

    OdgovoriIzbriši
  16. Poštovana, što je zamjena za jaje? Meni bliska osoba je alergična na jaje.

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Anita,
    Bolujem od autoimune bolesti koja se zove Miastenia gravis. Zanima me koji tip prehrane preporučate? Unaprijed hvala!
    Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  18. Poštovana Anita,
    suprug (33 godine) unatrag dvije godine periodički ima problema sa upalama prostate. Sada se ponovo pojavio problem unatrag dva tjedna... Inače smo prije cca 2 mjeseca prešli na LCHF pregranu (koja naginje prema ketogenoj), pa me zanima da li takav način prehrane može škoditi njemu s obzirom na probleme sa prostatom ili može bez brige nastaviti sa LCHF, i koje bi možda namirnice (koje su inače dopuštene) trebao izbjegavati/smanjiti...unaprijed zahvaljujem :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2016 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.