Prelaskom na LCHF način prehrane možemo, uz znatno poboljšanje zdravlja, izgubiti i suvišne kilograme. Stabilna razina šećera u
krvi, bez pretjeranog izlučivanja inzulina, omogućuje oslobađanje masnih zaliha iz stanica i njihovo trošenje. Umjesto
šećera, tijelo tako troši masnoću za energiju, pa više ne osjećamo čestu glad
ni želju za jelom. Nedostatak energije i kronični umor nestaju, budući da više
ne ovisimo o obrocima za nadopunu energije, već nam je ona sada dostupna
iz vlastitih masnih rezervi.
LCHF nije samo još jedna nova dijeta za mršavljenje koju
ćete provoditi nekoliko tjedana i nakon toga se moći vratiti starom načinu
prehrane. LCHF je više od dijete, to je stil života za one ljude koji trajno
odbacuju “moderan” način prehrane jer su shvatili da im on narušava zdravlje i
donosi višak kilograma. LCHF nema sličnosti s drugim dijetama za mršavljenje
zato što kod ovog načina prehrane nema gladi. Jede se do sitosti, ali se biraju
namirnice. Teško da išta može biti jednostavnije od toga. Želim napomenuti da
LCHF ne znači da se jede više mesa nego u standardnoj prehrani, već se jede
više raznog povrća (umjesto škrobno-glutenskih priloga) i više prirodnih
masnoća koje daju hranjive tvari, energiju i dugotrajniji osjećaj sitosti. Na kraju
se količinski jede manje, ali se osjećate sitije.
Osnovne namirnice ili temelj prehrane (protein, povrće, zdrave masnoće) - na tanjuru je 1/3 proteina (meso, riba ili jaja) i 2/3 povrća, pripremljeno na zdravim masnoćama
- Meso
i perad. Najbolje je meso pašnih životinja i slobodnih kokoši, također i
divljač. Ne uklanjajte masnoću s mesa i kožu s piletine;
- Riba
i druga hrana iz mora, rakovi, škampi, školjke, alge. Jedite češće plavu
ribu zbog omege-3 (npr. srdele i skuše) ali naravno i druga riba je jako
zdrava;
- Jaja.
Najbolje da budu domaća, ekološka ili jaja slobodnih kokoši;
- Iznutrice;
- Povrće
koje raste iznad zemlje, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja: sve vrste
kupusa, brokula, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika,
mišancija, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, patlidžani, masline,
sve vrste salate, endivija, matovilac, radić, rukola, krastavci, rajčica,
paprika, koromač, celer, tikva (bundeva);
- Lukovičasto
povrće: luk, mladi luk, ljutika, češnjak, poriluk;
- Gljive;
- Avokado,
limun;
- Đumbir,
kurkuma, čisto začinsko bilje bez aditiva;
- Masti
životinjskog porijekla: maslac i svinjska mast, također su vrlo zdrave pileća,
pačja, guščja i goveđa mast;
- Hladno
prešana ulja: maslinovo i kokosovo;
- Suho
meso, slanina/panceta, pršut, čvarci, krvavice i kobasice, ali samo domaće
proizvodnje, bez nitrita, glutamata i drugih opasnih kemikalija;
- Lakto-fermentirane
namirnice kao što su domaći kefir, domaći jogurt i domaći kiseli kupus;
- Juhe
od kostiju, mesne, kokošje, riblje, povrtne juhe, hladetina;
- Domaća
majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja, maslaca,
domaćih jaja, začinskog bilja;
- Voda
je najbolje piće.
Dodatne namirnice - koristiti umjereno (mliječno, škrob)
- Prirodni
punomasni mliječni proizvodi, kiselo i slatko vrhnje, mekani (svježi) i
tvrdi (zreli) sirevi, skuta, kajmak.
- Korijenasto
povrće sve osim krumpira: rotkvica, cikla, čičoka, koraba, mrkva,
pastrnjak, repa, crna rotkva i sl. Najbolje je da korjenasto povrće jedete
sirovo (naribano na salatu) a ne kuhano, jer skuhano ima više škroba kojeg
treba ograničiti radi lakšeg gubitka kg.
- Šumsko
(bobičasto) voće kao maline, ribiz, borovnice, jagode, brusnice, kupine
(može i smrznuto), grejp i drugo manje slatko voće – vrlo umjereno jer
voće sadrži šećer;
- Orašasti
plodovi i sjemenke: orasi, bademi, lješnjaci, makadamia, brazilski orah,
pekan, indijski oraščić, pistaccio. Od sjemenki bučine, suncokretove, lanene, sezamove, chia i sjemenke konoplje. Mljevene orašaste plodove i sjemenke možete koristiti
umjesto brašna za razna peciva i kruh, a od njih također možete raditi
maslac i razne namaze;
- Kokosovo
brašno, ribani kokos, kokosovo mlijeko, kokosovo vrhnje;
- Nezaslađeni
kakao prah, psyllium prašak ili ljuspice (za peciva i kruhove);
- Kava, čajevi, topla ili hladna limunada (ako treba sladilo - može stevija).
- 1 – 2 dl vina ili 0,2 – 0,3 dl žestokog;
- par kockica tamne čokolade sa min. 70% kakaa.
Ciljevi zbog kojih želimo promijeniti prehranu mogu biti
različiti, jer nismo svi na ovoj prehrani zbog mršavljenja. Zato treba jelovnik
prilagoditi sebi. Namirnice iz prve kategorije sadrže malo ili nimalo
ugljikohidrata i čine temelj prehrane, njih možete jesti do sitosti. Namirnice
iz druge kategorije sadrže nešto više ugljikohidrata, zato ih treba više ili
manje ograničiti ako želite mršaviti (neke čak treba potpuno izbaciti, vidi
npr. Zelenu kuru ili anti-candida dijetu.)
Izbacite iz prehrane (nepotrebno, sadrži previše šećera, ili štetno)
- Sve žitarice i brašno svih žitarica (kako glutenske, tako i bezglutenske i pseudožitarice): pšenica, raž, ječam, pir (spelt), zob, proso, riža, kukuruz, heljda, amaranth, quinoa;
- Kus-kus,
bulgur, palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi;
- Mahunarke:
grah, slanutak, leća, soja, također zeleni grašak i bob;
- Pahuljice
za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz, čokolino,
medolino i sl.;
- Tjestenina,
kruh, peciva, pizza, kroasani, krafne i svi drugi pekarski proizvodi od
brašna žitarica;
- Zobena,
sojina, rižina i druga zamjenska mlijeka od žitarica;
- Krumpir,
čips i prženi krumpirići;
- Šećer
i proizvodi koji ga sadrže, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti,
čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl;
- ”Prirodni
zaslađivači”: javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad, smeđi
šećer (ako ste bolesni možete malo meda s đumbirom);
- Umjetni
zaslađivači, aspartam i drugi;
- Kupovni
sokovi i svi zaslađeni napitci, voćni jogurti;
- Margarin
i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste
ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje;
- Kupovni
suhomesnati proizvodi koji sadrže štetne kemijske dodatke: glutaminate
(pojačivače okusa), razne kemikalije i šećere, kao što su hrenovke,
kobasice, salame, paštete;
- Industrijske
prerađevine pune šećera, pšeničnog brašna, margarina, kemijskih aditiva –
kupovna majoneza, kečap, dresing za salatu, mješavine začina, hrana iz
vrećica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl.;
- Suho
voće (grožđice, brusnice, datulje, suha smokva...) i voće visokog
glikemijskog indeksa (banana, grožđe, kruška, breskva…)
- Industrijski
mliječni proizvodi (birajte domaće mliječne proizvode);
- Pivo
– tekući kruh;
Napomena za dijabetičare:
Ako imate dijabetes i koristite inzulin ili druge lijekove
za snižavanje glukoze, trebate znati da prehrana s manje ugljikohidrata
smanjuje potrebu za tim lijekovima. S nepromijenjenim dozama lijekova možete
doživjeti hipoglikemiju, zato se trebate konzultirati sa svojim liječnikom te
ga zamoliti da vam pomogne odrediti dozu lijekova u skladu s novim načinom
prehrane.
Prolazne smetnje zbog promjene prehrane
Važno je unaprijed se upoznati s mogućim prolaznim smetnjama
koje se mogu pojaviti s promjenom prehrane (keto flu ili low carb flu). Kada tijelo prelazi s korištenja šećera (glukoze)
kao primarnog izvora energije, na korištenje masnoće i ketona, neki ljudi (ali
ne svi) prvih nekoliko dana osjete prolazne tegobe. To može biti: glavobolja,
umor, pospanost, otežana koncentracija, pa čak i mučnina. Neke osobe mogu
osjetiti i ubrzani rad srca, grčeve u nogama ili dobiti zatvor, a kod nekih
opet dođe do pojačanog znojenja ili osjete loš zadah ili metalni okus u ustima.
Važno je znati da su ovo normalne i bezopasne pojave koje nastaju zbog
prilagođavanja tijela na drugo gorivo i da brzo prolaze.
Naime, tijelo koje je naviklo na prehranu s puno ugljikohidrata
i malo masti, zaboravilo je kako se troše masti pa sada proizvodi nove enzime
koji su potrebni za taj proces. Nadalje, kako se prazne glikogenske rezerve,
tako tijelo otpušta višak tekućine (jer glukoza vezuje vodu) pa se više mokri.
No osim vode gubimo i elektrolite – natrij, magnezij i kalij, i to je zapravo
najveći razlog zašto se možemo osjećati loše i zbog toga trebamo voditi računa
da nadoknadimo i tekućinu i elektrolite. Zato je idealna juha od kostiju ili
temeljac koji je bogat raznim mineralima. Pripremite veliki lonac temeljca kad
krećete s promjenom prehrane, pa popijte po šalicu više puta u toku dana. Ne
zaboravite posoliti juhu, jer vam je potreban natrij iz soli. Ali neka sol bude
prava prirodna koja je bogata mineralima, kao što je himalajska sol ili
prirodna nerafinirana morska sol. Kalij ćete dobiti iz zelenog lisnatog povrća
pa je i to razlog više da povrće jedete redovno i to puno više nego prije.
Magnezij je najbolje uzeti kao suplement, oko 400 mg dnevno. Birajte kvalitetan
suplement nekog boljeg proizvođača, nikako šumeće tablete – one su beskorisne.
U ovom prelasku će pomoći i uzimanje dovoljno masnoće, kako
bi je tijelo lakše naučilo sagorijevati. Ne bojte se zamastiti jelo te prve
dane, slobodno dodajte maslaca, kokosovog ulja, slanine ili čvaraka. Nemojte
uzimati previše proteina jer se višak proteina pretvara u glukozu što otežava
prelazak tijela na ”masni pogon”. To znači da jedete mesa u normalnoj količini
ali da pojačate masnoće.
Dakle, pijte puno tekućine i juhe od kostiju, jedite puno
zelenog lisnatog povrća, dosta masnoće i uzmite magnezij. Ovo će ublažiti te
prolazne smetnje i vrlo brzo ćete biti kao novi. Kad vam se tijelo adaptira na
sagorijevanje masnoće, to ćete doživjeti kao iznenadni priliv nove energije, poboljšanu
mentalnu jasnoću, nestanak umora i pospanosti, poboljšanu tjelesnu izdržljivost,
nestanak gladi i želje za grickanjem. Jednostavno ćete se odjednom osjetiti
moćno, kao fat-burning beast (zvijer na
masnom pogonu) kako to Mark Sisson slikovito opisuje.
Pročitajte: LCHF prehrana za bolje zdravlje
LCHF - Regulacija apetita i količine hrane
Saznajte više o zdravom mršavljenju bez gladovanja iz knjige Istine i laži o hrani i pridružite se tisućama zadovoljnih osoba koje su prateći savjete iz knjige trajno izgubile suvišne kilograme, uz bitno poboljšanje zdravlja i vitalnosti.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.
LCHF - Regulacija apetita i količine hrane
Saznajte više o zdravom mršavljenju bez gladovanja iz knjige Istine i laži o hrani i pridružite se tisućama zadovoljnih osoba koje su prateći savjete iz knjige trajno izgubile suvišne kilograme, uz bitno poboljšanje zdravlja i vitalnosti.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.