U prvom dijelu teksta o IBS-u pisala sam o uzrocima, a ovdje slijedi opis
kako možete sebi pomoći kod ovog vrlo učestalog, iznimno napornog i neugodnog
poremećaja probavnog sistema. Pomoć naravno nisu lijekovi, jer lijekovi ne liječe
već samo prikrivaju simptome. Pomoć je promjena prehrane čiji glavni ciljevi
su:
- Eliminirati
hranu koja djeluje iritirajuće
- Smanjiti
inflamaciju – upalu
- Zacijeliti
i ozdraviti crijevnu stijenku
- Izgraditi
normalnu crijevnu floru
UKLANJANJE HRANE KOJA IRITIRA
Gluten, pšenica i žitarice općenito
Iako na Paleo LCHF prehrani izbacujemo sve žitarice, ipak
treba voditi računa o skrivenom glutenu koji se nalazi u mnogim industrijskim
prerađevinama. Čak i najmanja količina glutena, kao u jednoj mrvici kruha,
dovoljna je da pokrene simptome koji oštećuju vaša crijeva. Također je važno da
ne kontaminirate svoju hranu s noževima i daskama na kojima se rezao obični
kruh. Izbjegavajte komercijalne ”gluten free” proizvode jer oni sadrže visok
udio šećera i škroba iz drugih žitarica, pšenicu, soju, inflamatorna biljna
ulja i mnoge štetne industrijske kemikalije. Ovi proizvodi nemaju nikakvu
hranjivu vrijednost.
Omega 6 masnoće
Jedan od najvećih problema moderne prehrane je pretjeran
unos omega-6 masnih kiselina kroz biljna ulja, margarine, žitarice i
industrijske prerađevine, te nedovoljan unos omege-3 zbog nedovoljnog
konzumiranja hrane koja sadrži omegu-3. Ovaj nesrazmjer dovodi do stvaranja
upalnih procesa, naročito u tkivima gdje već postoji oštećenje ili iritacija,
kao u crijevima kod IBS-a.
Zato je drugi najvažniji korak u promjeni prehrane
izbacivanje hrane koja obiluje omegom-6: biljna ulja, margarini,
hidrogenizirane biljne masnoće i sve prerađevine koje ih sadrže, žitarice i
proizvodi od brašna žitarica. Također je potrebno pripaziti na orašaste plodove
i sjemenke jer i one sadrže omegu 6, iako ne u toliko velikom nesrazmjeru u
odnosu na omegu-3 kao ove prethodne namirnice. U Paleo LCHF prehrani
orašasti plodovi i sjemenke ne predstavljaju BAZU prehrane kao što žitarice i
biljna ulja predstavljaju bazu moderne prehrane, već su oni DODATAK prehrani u
malim količinama. No, u prvoj fazi dijete pametno je izbaciti orašaste plodove
i sjemenke, kako zbog sadržaja omege 6 tako i zbog sadržaja FODMAP ugljikohidrata.
FODMAP namirnice
Eliminacija namirnica koje sadrže FODMAP ugljikohidrate za
mnoge predstavlja onu kariku koja na Paleo LCHF prehrani nedostaje za izlječenje
IBS-a. Crijeva ne mogu zacijeliti dok ih iritira hrana koja se ne može pravilno
probaviti već fermentira u crijevima i ujedno je hrana bakterijama. To su ovi
ugljikohidrati:
Fruktoza
Voće: jabuke, trešnje, grožđe, mango, kruške, lubenica,
banane, suho voće
Povrće: artičoke, šparoge, mahune, umak od rajčice i
koncentrat rajčice
Zaslađivači: med, sirup agave, HFCS fruktozni sirup iz
kukuruza
Pića: voćni sokovi, slatka pića, slatka vina
Oligosaharidi: galaktani
(mahunarke), fruktani (kupus, češnjak, čičoka, poriluk, bamija, luk, mahune,
umak rajčice, koncentrat rajčice, brokula, prokulica, butternut bundeva, komorač,
grašak, kiseli kupus, korijen cikorije, inulin, šećer iz kokosa)
Disaharidi: Laktoza
(mlijeko, svježi sirevi, kupovni jogurt)
Monosaharidi:
glukoza, fruktoza, galaktoza
Polioli: sorbitol,
isomalt, xilitol, manitol (žvakaće gume, proizvodi ”bez šećera”, povrće: cvjetača,
celer, gljive, batat i voće: marelice, borovnice, trešnje, nektarine, breskve,
šljive, kruške, lubenica
Također i orašasti plodovi i sjemenke sadrže neke od ovih
vrsta ugljikohidrata. Nisu sve osobe sa IBS-om osjetljive na sve ove namirnice
ali nitko vam ne može otkriti na koje ste osjetljivi vi, osim vas samih. To ćete
otkriti eliminacijskom dijetom, tako da izbacite sve ove namirnice iz prehrane
i kad ste bez simptoma postepeno ih uvodite jednu po jednu prateći reakciju
tijela, tj trbuha.
Low carb
Kod nekih ljudi 100% gluten free prehrana i izbacivanje
FODMAP namirnica ne daje rezultate, pa preostaje još striktno smanjivanje unosa
svih ugljikohidrata. Ako imate SIBO (pretjerano razmnožavanje bakterija u
tankom crijevu) bilo koji ugljikohidati i vlakna mogu biti hrana bakterijama,
fermentirati u crijevima i uzrokovati crijevne tegobe koje imate. Radikalno
smanjivanje unosa ugljikohidrata izgladnjuje bakterije i pomaže da se smanji
njihovo pretjerano razmnožavanje.
Tek kada ste uklonili sve poznate uzročnike iritacije u
crijevima, vaša crijeva mogu početi zacjeljivati.
UVOĐENJE HRANE KOJA LIJEČI
Temeljac – juha od kostiju
Temeljac sadrži mnoge komponente koje pomažu u obnavljanju
stanica crijeve stijenke i njenom zacjeljivanju. Kuhajte temeljac najmanje 12
sati kako biste dobili želatinoznu juhu koja je pravi melem za crijeva. Pijte
tu juhu često u toku dana, uz obroke i između njih. Pročitajte - Karika koja nedostaje - temeljac ili juha od kostiju.
Probiotici – fermentirana hrana
Većina ljudi sa IBS-om ima narušenu crijevnu floru (loš
bakterijski sastav, prekobrojno množenje određenih patogenih sojeva bakterija i
prekomjerno množenje gljivice candida albicans). Zato u prehranu treba uključiti
kvalitetne probiotike i fermentiranu hranu da biste uspostavili normalnu
crijevnu floru. Najmoćnija hrana koja radikalno mijenja sastav crijevne flore je domaći kefir.
Ako ste toliko osjetljivi da ne podnosite ni mliječni kefir, počnite sa
sirutkom domaćeg kefira (od domaćeg nepasteriziranog mlijeka), pa onda
postepeno pređite na kefir, ispočetka male količine koje postepeno povećavajte.
Domaći kiseli kupus je izvrsna namirnica bogata probiotičkim bakterijama.
Kupovni kiseli kupus nema djelovanje na crijevnu floru jer je pasteriziran čime
su su korisne laktobakterije uništene. Također je korisno uzimati kvalitetni
probiotički preparat, preporučam Bio-Kult sa 14 sojeva dobrih bakterija.
Omjer omega 3 i omega 6
Kako je IBS upalno stanje, treba naročito voditi računa o
pravilnom omjeru omega 3 i omega 6 masnoća. Izbacite namirnice koje obiluju
omegom 6 (žitarice, biljna ulja, margarine i industrijske prerađevine) te
uključite u prehranu prirodne izvore omege-3: meso i jaja domaćih pašnih životinja
i svježu ribu, naročito plavu. Osim toga preporučujem da svakako nabavite fermentirano ulje jetre bakalara Green Pasture, koje je prirodan izvor omege 3
(DHA i EPA), vitamina D i A. Ovo je ulje dobiveno tradicionalnim postupkom, bez
zagrijavanja i ne sadrži nikakve sintetičke sastojke.
OSTALO
Kvalitetan san i kontrola stresa
Stres jako utječe na probavu i crijeva. Odvojite dovoljno
vremena za obroke, sjedite i jedite u miru. Odvojite u toku dana vrijeme za
sebe, za opuštanje, razmišljajte pozitivno i budite zahvalni za sve dobro što
imate u životu. Pozitivno stanje uma izuzetno je važno za pravilnu probavu i
dobro zdravlje. Spavajte najmanje 8 sati, i zaspite prije 11 sati zimi, a
ljeti prije ponoć.
Vrijeme
Za ozdravljenje treba vremena. Nekoliko mjeseci, možda i
nekoliko godina, ovisno koliko dugo imate IBS. Prvi cilj je kontola simptoma,
kako biste mogli normalno funkcionirati, ovo ćete postići brzo ako ćete biti
disciplinirati s prehranom. Ali kontrola simptoma nije ozdravljenje. Ako se
nakon par mjeseci vratite starom načinu prehrane ponovo ćete se naći tamo gdje
ste sad. Morate prihvatiti novi način prehrane kao nešto ”normalno” i dati
vremena svom tijelu da se dovede u ravnotežu i dati vremena crijevima da
ozdrave. Kad vam crijeva ozdrave, moći ćete sigurno tolerirati veći izbor
namirnica, ali povratak na hranu koja je puna šećera, brašna, tijesta, biljnih
ulja i industrijskih kemikalija nemojte ni pomišljati ako želite sačuvati dobro
zdravlje.
Pročitajte: Napuhan trbuh i uz Paleo - LCHF prehranu? Vaš problem su FODMAP ugljikohidrati