"Sljedbenici kampanje protiv kolesterola su kao tri majmuna iz japanske alegorije koji ne vide, ne čuju i ne govore."
Uffe Ravnskov
Jedan od mnogih medicinskih autoriteta koji otvoreno
progovara o neutemeljenosti kampanje protiv kolestrola je Uffe Ravnskov, doktor
medicine i docent iz Lunda (Švedska) koji se preko trideset godina bavi
znanstvenim radom na području kolesterola i zasićenih masnoća. Objavio je
veliki broj znanstvenih radova, od kojih se mnogi mogu pročitati na njegovoj
web stranici The Cholesterol Myts (Mitovi o kolesterolu). Objavio je i nekoliko knjiga, koje bi svi stručnjaci trebali pročitati: The Cholesterol Myths: Exposing the Fallacy That Saturated Fat and
Cholesterol Cause Heart Disease (Mitovi o
kolesterolu: Razotkrivanje zablude da zasićene masti i kolesterol izazivaju
srčane bolesti) iz 2000., Fat and Cholesterol are Good for You (Masnoće i kolesterol su zdravi) iz 2009. i Ignore
the Awkward: How the Cholesterol Myths Are Kept Alive (Ignoriranje neprijatnog: Kako se mitovi o
kolesterolu održavaju na životu) iz 2010.
Suština njegovog rada je da nema, niti je ikada bilo, znanstvenih dokaza da su kolesterol i zasićene masnoće štetni za zdravlje. Uffe Ravnskov nije jedini koji se bavi ovim pitanjima. Brojni znanstvenici, liječnici i profesori iz raznih dijelova svijeta surađuju između ostalog i kroz udrugu THINCS The International Network of Cholesterol Skeptics (Međunarodna mreža skeptika po pitanju kolesterola) kako bi informirali svoje kolege i javnost o tome da hipoteza o kolesterolu nije znanstveno utemeljena. Slijede zaključci do kojih su dr. Ravnskov i kolege došli nakon temeljitog pretraživanja znanstvenih radova.
Suština njegovog rada je da nema, niti je ikada bilo, znanstvenih dokaza da su kolesterol i zasićene masnoće štetni za zdravlje. Uffe Ravnskov nije jedini koji se bavi ovim pitanjima. Brojni znanstvenici, liječnici i profesori iz raznih dijelova svijeta surađuju između ostalog i kroz udrugu THINCS The International Network of Cholesterol Skeptics (Međunarodna mreža skeptika po pitanju kolesterola) kako bi informirali svoje kolege i javnost o tome da hipoteza o kolesterolu nije znanstveno utemeljena. Slijede zaključci do kojih su dr. Ravnskov i kolege došli nakon temeljitog pretraživanja znanstvenih radova.
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)
glavni je argument protiv uporabe zasićenih masnoća to da njihov unos podiže
razinu kolesterola u krvi. Međutim, desetak kontroliranih studija pokazalo je
da čak ni unos zasićenih masnoća koji dva do pet puta nadmašuje granicu koju je
uspostavio WHO, uopće nema utjecaja niti na ukupni kolesterol niti na LDL
kolesterol (tzv. loš kolesterol). Najniža razina kolesterola zabilježena je kod
afričkog urođeničkog plemena Masai čija se prehrana sastoji 80 do 90% od mesa i
mlijeka.
Čak i kada bi zasićene masnoće imale utjecaja na porast
razine kolesterola, to bi bio sporedan učinak. Glavno je pitanje da li
pretjerana konzumacija zasićenih masnoća izaziva srčano-žilne bolesti, a za to
ne postoji nikakav znanstveni dokaz. Najmanje trideset znanstvenih studija
provedenih na više od 300 000 ispitanika pokazale su da pacijenti koji su
preboljeli infarkt nisu prehranom uzimali ništa više zasićenih masnoća od zdravih
osoba u kontrolnim skupinama. Najmanje je deset studija pokazalo da su
pacijenti koji su imali moždani udar čak jeli manje zasićenih masnoća od
zdravih osoba u kontrolnim skupinama. Osim toga, studije provedene na mrtvim
osobama pokazale su da su ljudi koji su jeli minimalne količine zasićenih masti
imali začepljenje ili ovapnjenje žila u istoj mjeri kao i oni koji su trošili
puno zasićenih masti. Ni jedan kontrolirani klinički pokus nije uspio smanjiti
smrtnost od srčano-žilnih bolesti samim smanjenjem unosa zasićenih masnoća kod
pacijenata.
Hipoteza da visoki kolesterol dovodi do srčanog infarkta
nema znanstvene podloge. Studije na mrtvim osobama pokazale su da su ljudi s
niskim kolesterolom imali začepljene žile u jednakoj mjeri kao i oni s visokim
kolesterolom. Visoki kolesterol mogao se pokazati kao faktor rizika kod mladih
muškaraca i muškaraca srednje dobi, ali ne u svim studijama, ne kod ženskih
osoba i ne kod starijih osoba, a više od 90% infarkta pogađa upravo osobe starije od 65 godina.
Snižavanje kolesterola pomoću starijih medicinskih preparata
nije uspjelo smanjiti smrtnost od srčanog infarkta. Noviji preparati, statini,
mogu u maloj mjeri sniziti smrtnost, ali samo kod muškaraca s visokim rizikom
za srčano-žilne bolesti. Učinak je sporedan i ne ovisi o smanjenju kolesterola.
Osim toga, statini imaju mnoge nuspojave, kao što su poteškoće s mišićima,
oštećenje jetre, zatajenje bubrega, dijabetes, depresiju, gubitak pamćenja,
impotenciju, oštećenja živaca, čak i rak. Također su otrovni za placentu
(posteljicu) i fetus i mogu dovesti do spontanog pobačaja ili teških
deformacija.
Kampanja protiv kolesterola dovela je do smanjenog unosa
zasićenih masnoća i povećanog unosa ugljikohidrata, a istovremeno se proširila
epidemija debljine i dijabetesa (šećerne bolesti), danas najozbiljnijih
prijetnji zdravlju ljudi u zapadnim zemljama. Zbog straha od masnoća,
medicinski autoriteti preporučuju dijabetičarima prehranu bogatu
ugljikohidratima, iako su brojne kontrolirane studije pokazale da je za njih
zdravija prehrana bogata masnoćama i siromašna ugljikohidratima.
Kampanja protiv kolesterola traje već desetljećima i cijeli
svijet je povjerovao u štetnost masnoća i kolesterola, usprkos nebrojenim
proturječnim rezultatima i nedostatku znanstvene utemeljenosti. Predvodnici
kampanje protiv kolesterola jednostavno ignoriraju kontroverzne studije ili ih
citiraju tako da se dobije dojam da one podupiru hipotezu o kolesterolu, premda
nije tako. Bijelo se prikazuje crnim, zanemaruje se sve što ukazuje na
suprotnost, preuveličavaju su beznačajni znanstveni rezultati, zanemaruju i
omalovažavaju znanstvenici kritičari a u znanstvenim časopisima objavljuju
ispravljeni rezultati studija. Osim toga, znanstvenici koji su pristalice ove
kampanje, mogu računati, najblaže rečeno, na neograničenu financijsku podršku
prehrambene i farmaceutske industrije.
Draga Anita, sve što sam pročitala na tvom blogu se potvrdilo u mom slučaju. U tri mjeseca LCHF-a sam smršavila 10 kg , smanjila kolesterol sa 7 na 5,5 , prestala biti napuhnuta i imati proljeve i hemeroide , i što me najviše iznenadilo regulirala anemiju. U tri mj od hematokrita 0,32 sam došla na 0,41 što mi nikad nije uspelo ni s lijekovima , a pogotovo ne u tako kratko vrijeme. Nikad nisam imala takve nalaze. To mi je skoro nevjerojatno. Pozdrav i hvala!
OdgovoriIzbriši@ odlicni rezultati gordana, cestitam :)
OdgovoriIzbrišiZahvaljujuci tvom blogu saznala sam za ovog doktora i kupila njegovu knjigu na engleskom.
OdgovoriIzbrišiPuno pozdrava,
Rebeka
odličan blog
OdgovoriIzbriši