- Visok
sadržaj fitinske kiseline smanjuje apsorpciju i iskorištavanje kalcija,
magnezija, bakra, željeza i cinka. Fitinska kiselina u soji ne može se
neutralizirati klasičnim metodama kao što su natapanje, klijanje i dugo
kuhanje, pa redovnom konzumacijom soje riskiramo teški nedostatak minerala
u organizmu, što dovodi do razvoja bolesti. Prehrana s visokim sadržajem fitinske
kiseline može otežavati normalan rast i razvoj djece i mladih.
- Soja
sadrži inhibitore tripsina i protease, dakle spojeve koji ometaju rad
enzima potrebnih za razgradnju i iskorištavanje proteina. To dovodi do problema
sa gušteračom, želucem i cijelim probavnim sistemom, te otežava normalan
rast i razvoj.
- Soja
sadrži goitrogene koji ometaju metabolizam joda i mogu uzrokovati
hipotireozu i rak štitnjače. Neke studije povezuju uporabu dječje formule
na bazi soje sa autoimunom bolesti štitnjače kod djece.
- Soja
sadrži fitoestrogene ili izoflavone koji nalikuju estrogenu i ometaju
funkciju i rad endokrinih žlijezda, te mogu uzrokovati neplodnost i rak
dojke.
- Soja
sadrži različite vrste oligosaharida koje ljudski probavni trakt ne
prepoznaje. Oni ostaju neprobavljeni, te izazivaju gasove i nadutost, ali
također provociraju imunološki sustav dovodeći do stvaranja upalnog
procesa i proizvodnje antitijela. Tako soja igra ulogu i u razvoju
autoimunih bolesti.
- Soja
sadrži hemaglutinine, tvari koje potiču koagulaciju i uzrokuju zgrušavanje
crvenih krvnih zrnaca što ometa pravilnu apsorpciju i distribuciju kisika
u tkivima.
- Soja
sadrži aluminij koji je toksičan za nervni sistem i bubrege.
Soja se reklamira kao sredstvo koje sprečava nastanak raka,
pa se kao dokaz navode Azijati koji zbog navodne konzumacije soje manje
obolijevaju od raka. Međutim ovo nije nikakav argument jer iako je kod njih
manje nekih vrsta raka tipičnih za zapad, oni više obolijevaju od drugih vrsta
raka. Osim toga, Azijati jedu soju samo fermentiranu, i to u malim količinama
kao začinski dodatak, a ne jedu sojine burgere, sireve i kobasice kao zamjenu
za životinjske namirnice. Fermentacijom se mogu neutralizirati neki od
antinutrijenata i toksičnih tvari iz soje. Proizvodi koji su fermentirani na
tradicionalna način su: miso, tempeh, natto
i pravi soja sos.
Čak i ako ne jedete soju i sojine prerađevine velika je
vjerojatnost da unosite u sebe
izolat sojinog proteina. Ova teško procesirana tvar sadrži toksični spoj
lysinoalanine, kancerogene spojeve nitrosamine, te slobodnu glutaminsku
kiselinu (MNG) – potencijalni neurotoksin, koja se još posebno dodaje da bi se
prikrio odvratan okus ovog izolata. Izolat sojinog proteina dodaje se u većinu
industrijskih prerađevina kako bi se ”obogatile”.
Najstrašnije su ipak dječje formule na bazi soje, jer s
takvim mlijekom bebe u sebe dnevno dobivaju količinu estrogena koliko ga sadrži
pet kontracepcijskih pilula. To dovodi do teških hormonalnih poremećaja:
preranog spolnog razvoja kod djevojčica i zakašnjelog ili zaustavljenog spolnog
razvoja kod dječaka. Kod djevojčica hranjenih formulom na bazi soje pubertet
počinje prije osme godine života, a neki znaci ranog spolnog razvoja čak i
prije treće godine života.
Tisuće studija povezuju konzumaciju soje sa brojnim
zdravstvenim problemima i bolestima: pothranjenost, probavne smetnje, pad
imunološkog sustava, disfunkcija štitnjače, prerano starenje mozga, bolesti
reproduktivnih organa, neplodnost pa čak i rak i srčane bolesti.
Pored svega, većina soje je genetski modificirana. Dakle,
ova stvar nije za ljudsku konzumaciju, a najbolje je da izbjegavate i sve što
sadrži neki sastojak soje.