petak, 27. kolovoza 2010.

Kolesterol – neprijatelj ili prijatelj?


Kolesterol je molekula slicna molekuli masne kiseline, koja je toliko vazna tvar za normalni rad organizma, da sve stanice u nasem tijelu imaju vlastitu sposobnost stvaranja kolesterola. Potreba za kolesterolom je izuzetno velika i ako stanice ne mogu proizvesti dovoljno tada u proizvodnji kolesterola pomaze jetra. U nasem tijelu se proizvodi 3 – 5 puta vise kolesterola nego sto ga unesemo sa hranom. Ako hrana sadrzi premalo kolesterola – vlastita produkcija se povecava. Jedemo li puno kolesterola – proizvodnja u stanicama se smanjuje. Tijelo treba kolesterol za razne funkcije i proizvodi ga upravo onoliko koliko mu je potrebno. 

Kolesterol izmedju ostalog izgradjuje i stabilizira stanicne membrane, tj opnu koja stiti sve stanice u nasem tijelu. Kolesterol je glavni sastojak zuci koja je potrebna za probavu masnoce i svih vitamina topivih u masti. Kolesterol predstavlja predstadij potreban za proizvodnju hormona, npr kortizona, D-vitamina (koji je zapravo hormon) te sva tri spolna hormona testosterona, estrogena i progesterona. Nadalje se kolesterol koristi za popravljanje ostecenih stanica u tijelu, izgradnju nervnih vlakana i impulsa, te za jacanje imunoloskog (obrambenog) sistema organizma. 

Bez kolesterola ljudski mozak ne moze funkcionirati. Kemijski procesi koji stvaraju nervne imulse trebaju konstantnu lokalnu produkciju molekula kolesterola. Zbog toga je upravo mozak organ koji sadrzi najvecu kolicinu ove vazne molekule. Kolesterol je potreban za normalnu funkciju receptora serotonina (substance od koje se dobro osjecamo) u mozgu te se niske kolicine kolesterola povezuju za agresivnost i nasilno ponasanje, depresiju i poremecaje samodestruktivnosti. 

Nadalje kolesterol sudjeluje u popravljanju ostecenih stanica u tijelu, te cisti i neutralizira toksine do kojih dolazi od raznih upalnih procesa u tijelu. Kolesterol je takodjer vazan za odrzavanje zdravog crijevnog zida pa prehrana sa niskim kolicinama kolesterola (npr veganska prehrana) moze dovesti do propusnosti crijevnog zida i drugih crijevnih problema. 

Bez kolesterola nema zivota. Npr jaje, koje je zacetak zivota, namirnica je najbogatija kolesterolom. Potrebno je naime mnogo kolesterola da bi se stvorilo jedno zivo toplokrvno bice. Majcino mlijeko je narocito bogato kolesterolom te enzimima koje djetetu pomazu da sto bolje iskoristi ovu hranjivu tvar. Novorodjencad i male bebe narocito trebaju hranu bogatu kolesterolom kako bi imali normalni razvoj mozga, nervnog sistema i mnogih drugih funkcija u tijelu. 

Kolesterol je kao i zasicene masnoce nepravedno optuzen da je opasan za srcano-zilne bolesti, pa se savjetuje manji unos hrane bogate kolesterolom (meso i jaja) te manji unos zasicenih masnoca uopce. Medjutim, za ovo nema nikakvih znanstvenih dokaza. Brojna moderna istrazivanja su dokazala upravo suprotno, da su ljudi sa niskim kolesterolom imaju zacepljenje zila u istoj mjeri kao i oni sa visokim kolesterolom. 

Najmanje 30 znanstvenih studija izvrsenih na vise od 300 000 ucesnika su pokazale da pacijenti koji su imali infarkt nisu uzimali nista vise zasicenih masnoca u prehrani nego zdrave osobe u kontrolnim grupama. Najmanje 10 studija je pokazalo da su pacijenti koji su imali mozdani udar cak jeli manje zasicenih masnoca od zdravih osoba u kontrolnim grupama. Osim toga, studije izvrsene na mrtvim osobama su pokazale da su ljudi koji su jeli minimalne kolicine zasicenih masti imali zacepljenje ili ovapnjenje zila u istoj mjeri kao i oni koji su trosili puno zasicenih masti. Nijedan kontrolirani klinicki eksperiment nije uspio smanjiti smrtnost od srcano-zilnih bolesti tako sto se samo smanjio unos zasicenih masnoca kod pacijenata. 

Kolesterol je prirodna tvar i nase tijelo regulira vlastitu kolicinu proizvodnje kolesterola do jednog optimalnog nivoa gdje unos hranom predstavlja samo manji dio potrebne kolicine ove tvari. Zato je pokusaj da se izvana intervenira na kolicinu kolesterola u krvi sasvim nebioloski i prirodo-znanstveno nelogican. Nazalost, statini (lijekovi za snizavanje kolesterola u krvi) prodaju se i bolesnima i zdravima iako nema dokaza da snizavanje kolesterola u krvi donosi bolje zdravlje. Jos manje ima dokaza o eventualnim prednostima ovog lijeka u odnosu na nuspojave koje izaziva. Najcesce nuspojave su bolovi u misicima i slabost misica, ali ima i gorih, kao npr da statini mogu izazvati dijabetes, zatajenje bubrega, depresiju, gubitak pamcenja, impotenciju, ostecenje zivaca pa cak i rak. 

Ako ljudi nemaju koristi od ovog lijeka, tko onda ima? BigPharma - industrija lijekova naravno, koja je ovo pametno smislila i dobro profitira na mitovima o kolestrolu. Statini su najprodavaniji lijek na svijetu na kojem se zarada broji u stotinama milijuna dolara, i ne prodaju se ljudima kao antibiotici za 7- ili 10-dnevnu upotrebu, nego za svakodnevnu upotrebu do kraja zivota. 

Ali sto je zapravo "masnoca u krvi" ili "kolesterol u krvi"? 

Kolesterol se transportira putem krvi da bi dosao do stanica koje ga trebaju. Ovaj transport se odvija u odredjenim "paketima" koji se nazivaju lipoproteini: VLDL (u nalazima trigliceridi), LDL tzv "los kolesterol" i HDL tzv "dobar kolesterol". Ukupna vrijednost ovih paketa daje ono sto se naziva "ukupan" kolesterol. No ukupan kolesterol zapravo ne govori puno o eventualnom riziku za razvoj bolesti, vec je potrebno gledati preraspodjelu kolesterola prema vrstama ili "paketima". 

Evo kako mozemo sami protumaciti vrijednost u nalazima kolesterola: 

Trigliceridi: niska vrijednost je dobra (ispod 1,7 jedinica). Visoka vrijednost obicno ovisi o pretjeranom unosu ugljikohidrata. Razina iznad 1,7 je losa, to je znak metabolickog sindroma* i znaci povisen rizik od srcanih bolesti. Vecina ljudi koji jedu prema nacelu LCHF prehrane imaju nisku vrijednost triglicerida. Trigliceridi ne dolaze od masnoca koje jedemo vec nastaju u jetri od secera koji nije iskoristen za energiju. Izvor ovog secera je sva hrana bogata ugljikohidratima, osobito secer i bijelo brasno. 

HDL: Visoka vrijednost je dobra jer ovo je dobar ”zastitni” kolesterol. Niske vrijednosti pokazuju rizik od srcanih bolesti. Unos zasicenih masnoca podiže HDL, unos ugljikohidrata ga snizava. Razina ispod 1,0 (muskarci) i ispod 1,3 (zene) je losa i pokazatelj je metabolickog sindroma. Vecina onih koji se hrane po nacelu LCHF imaju visoke vrijednosti HDL-a. 

LDL: preporuca se vrijednost ispod 3,0 jedinice ali ovo nije tako jednostavno za procijeniti buduci da postoje LDL cestice raznih velicina, gdje su male guste cestice opasne a velike prozracne nisu. Niska vrijednost triglicerida i visoka vrijednost HDL-a (sto je dobro) ukazuje da su LDL cestice velike i prozracne i u tom slucaju veca vrijednost LDL-a ne predstavlja rizik. Međutim, visoka vrijednost triglicerida i niska vrijednost HDL-a (sto je lose) ukazuje na to da su LDL cestice one male, guste i opasne koje lako oksidiraju pa je u tom slucaju visoki LDL - los. 

Ukupni kolesterol/HDL: ovaj omjer govori puno vise nego vrijednost ukupnog kolesterola. Ako imamo visok ”dobar” HDL kolesterol tada ce i ukupna vrijednost biti visa - sto je u tom slucaju samo dobro. Ako je omjer ukupnog kolesterola i HDL ispod 6 – to je dobro, ispod 5 – jos bolje, a ispod 4 – odlicno. Npr ako je ukupni kolesterol 8 a HDL je 2, omjer je 8:2 = 4, sto je odlicno. No ako je ukupni kolesterol 8 a HDL samo 1, tada je omjer 8:1 = 8, sto je lose. 

Velike ”prozracne” neopasne LDL cestice i zastitni HDL povecavaju se od zasicenih masti u prehrani. Male guste opasne LDL cestice i trigliceridi koji su opasni, povecavaju se od ugljikohidrata u prehrani. Dakle vrijednost ukupnog kolesterola ne pokazuje bas nista. A ipak vecina lijecnika kod nesto povišenog ukupnog kolesterola preporuca ”pacijentima” prehranu sa manje zasicenih masnoca (koja podrazumijeva vise ugljikohidrata – jer od necega se covjek mora zasititi). Ovakva prehrana moze dovesti do smanjenja dobrih LDL cestica, smanjena zastitnog HDL-a i povecanja stetnih triglicerida, sto sve skupa moze pokazati nizi ukupni kolesterol, a da zapravo znaci povecan rizik za srcane bolesti! Ovo je poznato medju znanstvenicima koji se bave pitanjima kolesterola. Ali ipak su sluzbene prehrambene preporuke potpuno obrnute - da jedemo manje masnoce i vise ugljikohidrata. Mozda iz razloga sto je tesko priznati (i sebi i drugima) da se svih ovih godina bilo u krivu? 

* Metabolički sindrom predstavlja skupinu metaboličkih poremećaja koji povećavaju rizik za razvoj srčano-žilnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ti poremećaji su povišen krvni tlak, povišen šećer u krvi i/ili inzulinska rezistencija, poremećena vrijednost masnoća u krvi (povišeni trigliceridi i nizak HDL) te abdominalna pretilost (nakupljanje masnog tkiva u području trbuha). 

**na slici: Profesor Bo Angelin sa Karolinskog Instituta koji radi na razvoju novog lijeka za snizavanje kolesterola koji ce se koristiti uz statine! Zasto svi ti pametni skolovani ljudi ne vide dalje od svog nosa? Jos je Hipokrat, najpoznatiji anticki lijecnik i otac moderne medicine, prije vise od 2000 godina rekao:
"Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana"! 

Broj komentara: 37:

  1. Postovana Anita, blog vam je super, citam ga vec jako dugo. hvala na svim savjetima i informacijama.
    bila bih vam jako zahvalna ako biste mogli napisati nesto vise o kokosovom ulju. znam da ga vi koristite tako da ga otopite u caju. zanima me da li se moze koristiti na jos koji nacin?
    nasla sam puno kontradiktornih informacija u stilu: nikako ga ne zagrijavati jer gubi svojstva - super je za przenje i kuhanje???

    OdgovoriIzbriši
  2. Kokosovo ulje je zasicena masnoca i vrlo stabilna na visokim temperaturama, zato je idealno i za przenje i za kuhanje. Specijalni tzv kratki i srednji lanci masnih kiselina koje sadrzi kokosovo ulje se ne spremaju u tijelu vec se odmah trose za energiju i daju sitost, zato recimo caj sa kokosovim uljem moze biti kao jedan medjuobrok. Kokosovo ulje ima ljekovita svojstva, antibakterijska i antivirusna kao i protiv gljivica. Potpomaze mrsavljenje i poboljsava probavu.

    Mozete ga koristiti na sve nacine kao bilo koju drugu masnocu ali kako mi nismo navikli na okus kokosa u hrani to mozda nekim ljudima ne odgovara (kao i maslinovo ulje - neki ne podnose miris a nama u dalmaciji nema spize bez maslinovog ulja.)

    Vodite racuna da kupite hladno presano kokosovo ulje (virgin) a ne rafinirano kakvo se mozda moze naci u obicnim prodavaonicama koje je dosta jeftino. Ovo rafinirano i stvrdnuto kokosovo ulje se izlucuje iz suhe tvari koja je ostala nakon hladnog presanja. Ekstrahira se uz pomoc visokih temperatura te se zatim hidrogenizira (ocvrcuje) kao margarin. Ova masnoca nema iste karakteristike kao hladno presano ulje.

    OdgovoriIzbriši
  3. puno hvala na dodtnim informacijama, kupila sam hladno presano kokosovu ulje u jednoj prodavaonici zdrave hrane za koju sam saznala na vasem blogu. probala sam rastopiti jednu zlicicu u caju i bilo mi je super, dodala dvije kapi stevije i nema boljeg toplog napitka. :)
    probat cu ga postepeno uvoditi u prehranu, al, mislim da nece biti preblema. miris jest malo drugaciji, ali samo se treba priviknuti.
    puno hvala jos jednom

    OdgovoriIzbriši
  4. moram vam preporuciti ROOIBOS caj, fantastican je sa kokosovim uljem ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav. Posto sam u Bosni...ne mogu kupiti nigdje prirodno maslinovo ulje, jedino u trgovinama koje je rafinirano maslinovo ulje.
    Da li je to isto OK i mogu li ga koristiti u ishrani.
    Hvala. Brcko

    OdgovoriIzbriši
  6. Brcko, puno je zdravije hladno presano (djevicansko ili virgin) maslinovo ulje. ima ga kupiti u svim bolje opremljenim prodavaonicama i u BIH. mozda mozete napomenuti u prodavaonici gdje kupujete da nabave ovo ulje, sigurno ima i drugih kupaca koji bi ga koristili. samo mozda nitko nije pitao a ljudi koji rade u nabavci ne znaju za razliku izmedju djevicanskog i rafiniranog.

    ako ne, drzite se ostalih dozvoljenih masnoca: maslac, svinjska mast, vrhnje i kokosovo ulje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlican post i odlicna tema, treba vise razmisljati o tome.

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Anita, htela bi da vas pitam, kako osoba koja ima problem sa kamenmjem u zucnoj kesi treba da se ponasa po pitanju jaja i masnoca?
    Ja izbegavam jaja i masnu hranu a posle citanja vaseg bloga nisam sigurna da radim pravu stvar.
    I na kraju usled cega se uopste pocinju stvarati kamancici u zucnoj kesi i dali je operacija zaista jedino resenje?

    Unaped hvala !

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobro Vam večer,
    stigli su mi nalazi, prvi nakon početka dijete (1,5mjesec). Nažalost, nisu detaljni ali evo:
    - kolesterol 6,5
    - trigliceridi 0,8
    To je niže u odnosu na ranije nalaze.
    Nadala sam se da će se popraviti željezo ali nije-hemoglobin je i dalje nizak 114 (REF.119-157)
    Ići ću doktorici da očita nalaze i eventulano zatražim još pretraga-hdl,ldl...pa ćemo ćuti što ona kaže...lijep pozdrav,Luna
    Soluna na forumu)

    OdgovoriIzbriši
  10. zuc je potrebna da bi razgradila masnocu iz hrane. kada redovno jedemo masnocu proizvodi se puno zuci i dolazi do protoka zuci kroz zucne puteve sto je dobro jer smanjuje mogucnost stvaranja kamenaca.

    ako jedemo malo masnoce, proizvodi se manje zuci i mala kolicina ide u crijevo radi razgradnje masnoce a veci dio stoji i talozi se duze vremena u zucnoj kesici. ovo talozenje zuci je lose jer se tako lako stvaraju zucni kamenci.

    dakle upravo obrnuto od onog sto nam lijecnici savjetuju: da bi sprijecili nastanak zucnih kamenaca potrebno je jesti masnu a ne nemasnu hranu. nemasna hrana bogata ugljikohidratima pogoduje stvaranju zucnih kamenaca.

    kao sto se savjetuje pijenje puno tekucine da bi se sprijecilo stvaranje bubreznih kamenaca, jer protok tekucine ispire bubrezne puteve, tako bi se trebalo preporucivati jedenje dovoljno masnoce za sprecavanje stvaranja zucnih kamenaca, jer protok zuci koji se stvara radi razgradnje masnoce iz hrane ispire zucne puteve i sprecava stvaranje kamenca.

    za one koji vec imaju zucne kamence od prije a prelaze na lchf prehranu: moguce da veci protok zuci pokrene postojece kamence. ako su kamenci manji mogu proci kroz zucne puteve i izaci iz tijela kroz crijeva. ali ako su kamneci veci moguce je da zecepe prolaz kroz zucne puteve i u tom slucaju je mozda potrebno operirati.

    dakle prehrana sa malo masnoce i puno UH uzrokuje zucne kamence a prehrana sa puno masnoce moze pokrenuti postojece kamence koji onda mogu izazvati problem.

    onaj tko je vec operirao zuc, njemu zuc ide direktno iz zucnih puteva u crijevo, kad je potrebno razgraditi masnoce, i ne stoji vise natalozena u zucnom mjehuru jer ga nema. ovo moze za pojedince znaciti teskocu u probavi vecih kolicina masnoce odjednom, pa je rjesenje jesti manje kolicine masnoce cesce, dok se tijelo ne navikne.

    OdgovoriIzbriši
  11. luna, prva vrijednost kolesterol, pretpostavljam da je to ukupan kolesterol? 6,5 je sasvim okej. trigliceridi su niski i to je dobro. jos bi bilo dobro znati koliki je HDL, visoka vrijednost je dobra, iznad 1,3 za zene.
    jos jedna vazna mjera je kvota izmedju totalnog kolesterola i HDL, ta vrijednost bi trebala biti ispod 6 a jos bolje ispod 5.
    zeljezo se jedino moze popraviti crvenim meso a vi ono ne volite meso? i to ga treba jesti zajedno sa necim sto sadrzi c vitamin, npr paprika, limunada ili sl. zeljezo iz biljne hrane tijelo tesko absorbira.
    inace, jeste li zadovoljni?

    OdgovoriIzbriši
  12. Za kamence u žuči je dobro koristiti začin kurkumu. Veoma brzo otapa kamenje u žuči. Kod miševa 40% za tjedan dana. Piti Donat, smanjuje upalu i olakšava problem, osim što rastapa kamenac, ali sporije od kurkume.
    Za željezo su dobre gljive shi-take. Imaju puno vitamina B12, uz C-vit, dosta voća, zeleno povrće, i puno kretanja (naročito vježbe disanja, i to u ležećem položaju sa aktiviranjem najvišeg, gornjeg, dijela pluća. A i sama upala žuči može izazivati anemiju.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pretražujući internet zbog moje povišene masnoće, naišla sam i na vaš blog i mogu reći da me je oduševio.
    Vidim da dajete preporuke u vezi raznih problema, pa vas molim da prokomentirate i moj nalaz:
    Kolesterol 6,3
    trigliceridi 0,77
    HDL 1,67
    LDL 4,3

    Napominjem da se uglavnom hranim zdravo ( a vidim da i vi preporučujete takvu prehranu), nemam višak kilograma i jako puno se krećem.
    Imam 65 godina i nemam nikakvih zdravstvenih problema.

    OdgovoriIzbriši
  14. vas nalaz je odlican! trigliceridi niski, HDL visok = super! jos jedna vrijednost koja je dobar pokazatelj je kvota izmedju totalnog kolesterola i HDL, dobro je ispod 5, a ispod 4 je idealno. kod vas je to 6,3:1,67=3,77 izvrsno! nastavite se zdravo hraniti i puno se kretati i cuvajte svoje dobro zdravlje, lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala na odgovoru!!
    A meni je liječnik rekao da moram odmah piti sortis, iako sam ja već odlučila da ne ću piti ništa, jer nemam nikakve riziko faktore za oboljenje srca.

    OdgovoriIzbriši
  16. dobar dan. imam jedno pitanje vezano za povisen kolesterol?
    Naime ja sam vec 20 godina vegetarijanka, 5 god veganka. Imam kolesterol 5.6 sto je za mene puno s obzirom da ne jedem meso i rijetko namirnice zivotinjskog porijekla(3 do 4 puta u god,jogurt ili vrhnje za kuhanje ali jako rijetko)
    trigliceridi su 1.07
    LDL 3.63
    HDL 1.45
    cak sam izbacila soju i sojino mlijeko s obzirom da je dosta masno, izbacila sam i med koji sam koristila kao zamjenu za secer (bijeli secer ne koristim vec 6 god kao ni proizvod od bijelog brasna)
    jedem puno jabuka-kilogram dnevno,puno integralnog kruha i peciva, te povrce,krupir i mahune.
    dali sam mozda pretjerala sa zdravom hranom ili unosim previse ugljikohidrata iako su zdravi(integralni) i pijem puno mineralne vode.
    imam 25 godina,56 kg i visoka sam 165

    OdgovoriIzbriši
  17. vase vrijednosti kolesterola su u redu. inace kolesterol se ne povecava od masnoce u prehrani vec od pretjeranog unosa UH. masnoca u prehrani je vrlo vazna za normalno funkcioniranje organizma i to zdrava prirodna masnoca.
    tesko mi je nesto vam odgovoriti u vezi vase prehrane. ako cu biti iskrena moram reci da vam nedostaju proteini i masnoce zivotinjskog porijekla. iako postujem vas izbor, pitam se da li ste bas morali izbaciti jaja i mlijecne proizvode iz prehrane? oni su odlican izvor i proteina i masnoca potrebnih za optimalno zdravlje.
    sto ste izbacili soju je vrlo pozitivno jer je soja vrlo opasna namirnica http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/07/problemi-sa-sojom.html

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Anita molim vas za jedan malo opširniji odgovor za visok krvni tlak i lchf, nešto kao o kolesterolu ,veliko hvala!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. visoki tlak, kao i drugi pokazatelji metabolickog sindroma, posljedica je nepravilne prehrane sa previse secera, skroba i neprirodnih masnoca. izmedju ostalog molekule secera vezu na sebe vodu pa se tako u tijelu stvara prevelik pritisak.
    izbacite secer, skrob, margarin i biljna ulja, bazirajte prehranu na prirodnim namirnicama kao sto su riba, meso i jaja, te puno raznog svjezeg povrca. pokusajte kontrolirati stres, uvedite fizicku aktivnost u svakodnevni zivot kao i vrijeme za opustanje.

    OdgovoriIzbriši
  20. Postovani zivim u Frankfurtu i evo bas sam jucer dobio nalaze od krvi , kao i od kolestrola moj doktor veli da je malo poviseno ali i nije alarmantno.Mozete mi reci objasniti ovaj nalaz ali kod nas u njemackoj su druge vrjednosti nadam se da cete me razumjeti:
    HDL-37 mg/dl / Referenz 25-80
    LDL-148 mg/dl / Referenz 70-150
    Triglyceride 145 mg/dl Referenz 50-150
    Quotient LDL/HDL 4,1 Normal je <3.0
    Ukupni Kolesterin je 205 mg/dl Referenz 110-220
    Ostali nalazi krvi su perfektni i da mi objasnite koja je hrana sa ugljikohidratima bogata i sto bi bilo najbolej da se jede.Volim slatko da jedem sto mi preporucate unaprijed zahvan

    OdgovoriIzbriši
  21. Molim Vas ako možete pisati malo o obiteljskoj hiperkolesteremiji...tip IIb

    HVALA

    OdgovoriIzbriši
  22. poštvana Anita,na domaćem kefiru i kurkumi sam,preko 1g,jer sam shvatila da ne podnosim krumpir,kvas,kupovne kekse,sladoled.lan/imam drhtavicu od njega/češnjak...Ig na gluten je o.k.iako,nalaz je lab.pa ne mora biti točan.Test sa slinom je poz.a kako se osjećam,mogla bi biti i candida i gluten u pitanju.Šećer je 3.2 koristim 1žličicu uz 1 kavu,ali bi kupila steviju/dok moja ne naraste/ i biljne pripravke,samo ne znam gdje to kvalitetno nabaviti.Da li medvjeđi luk može umjesto češnjaka.Inače se barem 1/2 god.hranim vlastitim povrćem/sa dom.krumpirom nemam problema/ i voćem.Sad svega toga još nema,pa sam na muci.Neki dan sam se napuhala od 2 kupovne lešo tikvice,pa pokušajte zaključiti o čemu se redi.Jedino gdje bi prekršila je moja domaća cikla i jabuke. Pozdrav Draga

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga, nemojte jesti ono što vam ne prija. Jedite domaće što imate, medvjeđi luk je odličan, kao i sve druge vrste luka i povrća. Ako sumnjate na candidu, isprobajte anticandida program koji mjesec, sigurno će vam činiti dobro. Biljne pripravke potražite u biljnim apotekama. Lijep pozdrav i sretno!

      Izbriši
    2. Poštovana,
      već sam 18 mjeseci na LCHF prehrani. Skinula sam 12 kg i tu težinu održavam. Imam 57 godina. Napravila sam nalaz krvi i vrijednosti kolesterola su mi visoke. Omjeri su mi odlični, ali liječnica želi da uzimam lijekove za smanjenje kolesterola. Nalaz je: Kolesterol 8,9
      HDL 2,5
      LDL 5,8;
      trigliceridi 1,35.
      Da li trebam snžavati kolesterol ili može tako ostati (obzirom na omjere).Jedem puno domaćeg sira i vrhnja i možda je to razlog?
      Oduševljena sam ovom prehranom. Jedino mi fali što ne smijem jesti voće. Ako jedem naranče ili sezonsko voće koje imam u voćnjaku počinjem se debljati.
      Zahvaljujem se uz srdačan pozdra.

      Izbriši
    3. Možda biste mogli liječnici savjetovati da pročita knjige doktora medicine Uffe Ravnskova "Cholestrol Myths: Exposing the Fallacy That Saturated Fat and Cholesterol Cause Heart Disease" i "Fat and Cholesterol are Good for You" i doktora Malcolm Kendricka "The Great Cholesterol Con: The Truth about What Really Causes Heart Disease and How to Avoid It". Ili neka pogleda Ravnskovu stranicu
      http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
      ili stranicu međunarodne mreže liječnika koji objašnjavaju kako i zašto ni masnoće ni kolesterol nisu opasni
      http://www.thincs.org/
      Tamo također može pročitati koju štetu izazivaju statini.

      Ili ako ne zna engleski, neka pročita knjigu njemačkog doktora Waltera Hartenbacha prevedenu na hrvatski "Laž o kolesterolu - Bajka o lošem kolesterolu"
      I ukratko što rade statini http://wapf-hr.com/?page_id=615

      Neka pročita i knjigu naše doktorice Lidije Gajski "Lijekovi ili priča o obmani".

      Kad ovo pročita, upitajte je da li vam još uvijek želi dati lijekove za snižavanje kolesterola.

      Kad se poželite voća, jedite samo njega i ne jedite ništa drugo. U tom se slučaju nećete debljati. Uvedite "voćni dan", to će ujedno biti i mala kura čišćenja tijela :)

      Molim vas ne ostavljajte više anonimne komentare.

      Izbriši
    4. Zahvaljujem na brzom odgovoru.

      Izbriši
  23. Poštovana Anita,danas sam ubrala svoj eko grašak,pa ne znam koliki je grijeh pojesti ga samog za jedan obrok?Iz teksta sam uočila,da gljive nisu poželjne,međutim lisičarka/vrlo kvalitetna gljiva/ubrana u obližnjoj šumi,ima zaista samo 2,8g UH,pa me zanima zašto su gjive zabranjene? Draga

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gljive zu zabranjene samo u anticandida dijeti, inače se normalno jedu.

      Izbriši
  24. Poštovana Anita, danas sam dobila nalaze
    holesterol-6,4
    trigliceridi 0,90.
    Na mojim nalazima granica holesterola je 5.
    Jedem raznovrsno, s tim da zaista pretjerujem u ishrani. Molim vas za savjet.

    OdgovoriIzbriši
  25. Poštovana Anita,

    Cijenim Vaš rad i pokušavam shvatiti i prihvati LHCF prehranu iako mi to kao nekom ko nije ljubitelj mesa i masnoća nije lako. No, nisam tu zbog sebe. Naime, moj suprug je u roku od mjesec dana imao prvo jedan moždani, a potom jak srčani udar. Hvala bogu, uspio je preživjeti oba. Oporavlja se dobro. Ljekar mu je po otpustu iz bolnice prepisao gomilu ljekova između ostalog i sortis koji spada u grupu statina. Pio ih je nekoliko mjeseci, a onda smo radi problema sa karotidama posjetili drugog liječnika koji mu je statine odmah ukinuo, a uveo mu je omega 3-6-9 i kompleks vitamina i minerala sa Q10 i to svaki dan po jednu tabletu odnosno kapsulu., Kontrolu smo napravili nakon mjesec dana i vrijednosti su bile holesterol 4,53, HDL 1,00, LDL 2,71, trigliceridi 1,80, VLDL 0,81. Nakon ovih rezultata doktor mu je promijenio terapiju tako da sada uzima naizmjenično omegu 3-6-9 i vitamine tj. svaki drugi dan.Nakon 40 dana ponovo smo uradili analizu i rezultati su slijedeći:holesterol 5.01, HDL 0,93, LDL 2,89, trigliceridi 2,40, VLDL 1.09.
    Za razliku od mene moj suprug je ljubitelj mesa i mlijeka tako da se cijeli život tako hranio. Tek od kada je obolio počeo je sa raznovrsnijjom ishranom bogatom povrćem i voćem.
    Inače dijagnosticiran mu je dijabetes tipa 2 koji vuče ko zna od kada, a mislimo da je posljedica jednog velikog stresa od prije dvije godine.
    Budući da živimo daleko od grada i da je već imao jedan infarkt veći prije pola godine i jedan manji prije 30 godina u madosti jako sam zabrinura za porast ovih masnoća za samo mjesec dana. Ne znam u kom smjeru da krene njegova terapija i kako da rizik od novog infarkta dovedemo na najmanju moguću mjeru. Od alternativnih lijekova koristi Straussove kapi za srce.
    Molim Vas za neki koristan i praktičan savjet.Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  26. Poštovana Anita!
    Evo mojih rezultata nalaza:
    Ukupni kolesterol:5,5
    HDL kolesterol:1,17
    LDL kolesterol:3,7
    Trigliceridi:1,29
    Inače,imam pijesak u žuči,te blago kiseli okus u ustima oko godinu dana.Moj liječnik sumnja na povišenu masnoću u krvi,tj. da je ona uzrok gore navedenom.Zanima me Vaše cijenjeno mišljenje o mome slučaju.Unaprijed se zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
  27. Postovana!Dobila sam nalaz sa slijedecim vrijednostima:kolesterol ukupni 7,59......trigliceridi 3,19.....HDL 1,56....LDL 5,4....Inace sam punije gradje i pijem hormone za stitnu zlijezdu.Imam 43 god.Lijecnik striktno preporuca statine,a ja jos nisam sigurna da li je to rjesenje za normalizaciju stanja.Molim za Vase misljenje.Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  28. imao sam kolesterol 7.7, tri 2.0, hdl 1.4 i ldl 5.9. Nakon toga sam promijenio prehranu i poceo vjezbati, skinio sam 12 kila u 3 mjeseca, sa 90 na 78. Malo sam se zapustio otkako sam poceo raditi, vracam se u normalu. Sada nakon 3 mjeseca, kolesterol je 7.0, tri 1.2, hdl 1.2 i ldl 5.2.
    Zbunjen sam sto mi je i hdl pao, a hranim se zdravo, puno avokada i maslinovog ulja i zdravih masnoca. Smanjio sam kolicinu hrane i uveo vjezbanje. Takodjer sam ocekivao veci pad ukupnog kolesterola, da li za to treba duze vremensko razdoblje? Pozdrav, Ivan

    OdgovoriIzbriši
  29. Htjela bih pohvaliti ovaj blog i zahvaliti gdi Aniti na svim informacijama koje nam nesebicno daje. Na lchf prehrani sam cetiri mjeseca i osjecam se fantasticno. Nema vise nadutosti ni mucnina, alergijski osipi su se smanjili a najvise me veseli gubitak 12 kg.
    Prije tjedan dana sam bila na sistematskom pregledu i jako me zanimalo naravno nalazi krvi
    rezultat krvnih pretraga je slijedeci
    kolesterol- 7,2
    Trigliceridi- 2,0
    Hdl kolesterol- 1,3
    Ldl kolesterol- 4,9
    Glukoza- 6,5
    Kreatinin-48
    Urati -441
    Doktor je rekao da to nine bas dobar nalaz, te da za tri mjeseca dodem ponovo na pretragu krvi, sve to malo me zabrinulo i bila bi zahvalna ako mi mozete dati komentar na nalaz i sto bih mogla sa prehranom promijeniti i popraviti
    Iz prehrane sam u potpunosti izbacila sve industrijske proizvode, jedem meso, iznutrice, svo povrce(osim korjenastog), kuham juhe od kosti, kad mi dode za nesto slatko uzimam bobicasto voce, na zalost smrznuto, i to je u glavnom to, uzivam u hrani i vrlo brzo sam shvatila da mi kruh ni najmanje ne fali, par puta sam radilaneke lchf kolace i odusevila obitelj
    sinovima i suprugu pecem redovito kruh od domaceg kefira koji ja na zalost ne jedem ali moji decki su odusevljeni
    Na zalost nitko meni blizak nine na lchf, ali me toleriraju i navikli su da ja neke 'fine' stvari ne jedem, i cudno me gledaju kad smazem samo rebarca sa salatom
    zato citam sve sto mi je dostupno o lchf- u i zato jos jednom sve pohvale i unaprijed zahvaljujem gdi Aniti ako nadete vremena da mi odgovorite:-)
    L.P. Sofija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sofija, da bismo komentirali krvnu sliku trebali bismo znati kakve su vam vrijednosti bile ranije. Ovako ne znamo što se popravilo. Npr trigliceridi bi mogli biti niži, ali možda su ranije bili još viši. Obično se na LCHF snižavaju za 50% u roku dva mjeseca (ako su bili visoki). Urati znaju biti visoki zbog visokog inzulina (zbog prehrane temeljene na šećeru i škrobu) tako da bi se i on trebali regulirati, ali kažem, teško je usporediti kad nemamo s čim. Vrijednostima kolesterola i LDL se ne treba opterećivati, najnovije analize studija ne nalaze nikakvu vezu između kolesterola i srčanih bolesti, kao ni između unosa masti i srčanih bolesti. Gubitak viška kila i nestanak alergija su fenomenalni rezultati u tako kratkom roku.

      Izbriši
  30. Draga gda Anita, hvala Vam na odgovoru, sad sam nekako mirnija, sa veseljem nastavljam lchf prehranu, u kojoj stvarno uzivam, kuhanje mi je hobi i velika strast, a lchf i Vi ste mi
    otvorili nova vrata i pogled na sve sto sam prije znala o prehrani, a oduvijek se trudim da se moja obitelj zdravo hrani. Samo za primjer cu reci da je moj stariji sin ( sad ima 17 godina), prvi puta vidio kroki sa tri godine na jednom djecjem rodendanu, nikada takve stvari ne kupujem, kruh pecem sama vec tolike godine da stvarno ne znam kad sam uopce kupila kruh u ducanu, od kad imamo domaci kefir i kruh je puno bolji i opet Vasom zaslugom :-)
    Kefirom su moji decki odusevljeni, jos jednom zahvaljujem, cijenim i podrzavam Vas rad i trud
    Javit cu se nakon slijedece kontrole krvi sa, nadam se, boljim rezultatom
    L.p. Sofija
    svima zelim sretan Uskrs

    OdgovoriIzbriši
  31. Postovana,
    svidja mi se vas sajt i sve sto mogu na njemu naci. Zanma me jedna stvar. Radila sam nalaze na kojima mi je ukupan holesterol 3.56 i na nalazu je oznacen kao nizak. HDL je 1.45, a LDL je 1.90, trigliceridi 0.35. Doktorka nista nije rekla za taj nizak holesterol.Inace trosim letrox zbog smanjenog rada stitne zlezde. Da li je taj ukupan holesterol los i sta on u stvari govori?
    Hvala unapred. S postovanjem,
    Milka

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.