nedjelja, 27. ožujka 2011.

Osjetljivost na gluten iz žitarica – učestalija nego što smo mislili


Celijakija nije jedini oblik osjetljivosti na gluten. Celijakija je autoimuna bolest u kojoj antitijela na gluten napadaju stanice crijevne stjenke i crijevnih resica pa dolazi do njihovog uništavanja (atrofije vilija) što onemogućuje apsorpciju hranjivih tvari iz hrane koja se inače normalno odvija preko crijevnih resica. Kod celijakije će pretrage pokazati antitijela na gliadin a biopsija će pokazati oštećenje crijevne sluznice i resica. Ako pretrage ovo ne pokažu, neće biti dijagnosticirana celijakija i time priča o glutenu između pacijenta i liječnika završava.

Nažalost test na antitijela često može biti lažno negativan, pa se događa da čak i u slučaju potpuno razvijene celijakije, do njenog dijagnosticiranja prođe i više godina dok se biopsijom crijeva ne otkriju potpuno uništene crijevne resice. No, osjetljivost na gluten ne dovodi obavezno do uništavanja crijevne stjenke i crijevnih resica, barem ne u tolikoj mjeri kao kod dijagnosticirane celijakije, ali često dolazi do postupnog uništavanja drugih tkiva, organa, hormona, žlijezda ili živaca u organizmu. To je onda necelijakijska osjetjivost na gluten koja često uzrokuje brojne autoimune bolesti koje liječnici uopće ne povezuju s glutenom. Smatra se da na jednu dijagnosticiranu celijakiju postoji još devet slučajeva neotkrivene osjetljivosti na gluten.

Postoje različiti stupnjevi osjetljivosti na gluten, a čak i najblaži oblici uzrokuju kronične tegode i bolesti koje, nažalost, najčešće nikada ne budu dijagnosticirani. Najčešći probavni simptomi su bolovi u trbuhu, nadutost, proljev, zatvor, plinovi, grčevi i slično. Čak i kod pacijenata s kroničnim bolestima probavnog sustava, npr. kao što su Crohnova bolesti, ulcerozni kolitis ili sindrom iritabilnog crijeva (IBS), rijetko se posumnja na osjetljivost na gluten.

Međutim, osjetljivost na gluten nije ograničena samo na probavne smetnje i crijevne bolesti. Antitijela na gluten mogu prouzročiti uništavanje u bilo kojem dijelu tijela, ovisno o tome gdje nam je ”slaba karika” – gdje imamo genetsku predispoziciju za razvoj bolesti. Ako antitijela na gluten napadaju i uništavaju stanice gušterače koje proizvode inzulin, dolazi do dijabetesa tip 1. Imunološki sustav često napada i uništava tiroidne stanice jer proteini na površini tih stanica nalikuju na proteine glutena – to onda nazivamo Hashimotov tireoiditis. Često autoimune bolesti idu zajedno, primjerice dijabetičari tipa 1 često imaju i celijakiju. Ili, osobe uz reumatoidni artritis istodobno dobiju i lupus. Ili imaju hashimoto i psorijazu. 25% pacijenata koji imaju jednu autoimunu bolesti, imaju tendenciju da razviju dodatne autoimune bolesti. Kombinacija od tri autoimune bolesti kod jeden osobe se definira kao Multiple autoimmune syndrome (MAS).

Dr Mark Hyman, liječnik, autor, predavač i predsjednik uprave Instituta za funkcionalnu medicu, kaže da su studije pokazale 55 bolesti koje mogu biti uzrokovane osjetljivošću na gluten. To su između ostalih osteoporoza, sindrom iritabilnog crijeva, upalne bolesti crijeva, anemija, rak, čirevi, reumatoidni artritis, lupus, dijabetes, multipla skleroza, psorijaza, ekcem, sindrom kroničnog umora, neplodnost, bolesti štitnjače i skoro sve druge autoimune bolesti. Gluten se povezuje i sa psihijatrijskim i neurološkim bolestima kao što su anksioznost, depresija, shizofrenija, demencija, migrena, epilepsija i neuropatija (oštećenja živaca). Također se povezuje i s autizmom.


Promjena prehrane može biti spas

Usprkos činjenici da postoji mnoštvo znanstvenih istraživanja koja pokazuju vezu između osjetljivosti na gluten i cijelog niza autoimunih bolesti, u kliničkoj praksi to najčešće nije poznato niti priznato. Bolesti se tretiraju tako da se tretiraju simptomi, a ne uzrok. Naravno, ne tvrdim da je uzrok svim slučajevima autoimunih bolesti samo gluten, ali je on svakako jedan od problema, pa bi to trebalo i testirati. Ukoliko imate neku kroničnu ili autoimunu bolest ili druge zdravstvene tegobe, možete zatražiti od svog liječnika da vas testira na gluten, jer tako možda konačno otkrijete što je pravi uzrok vaših zdravstvenih problema. No pripremite se na to da vam u velikom broju slučajeva liječnik neće dijagnosticirati osjetljivost na gluten bez pozitivnog nalaza biopsije crijeva, koja pokazuje oštećenje crijevne stjenke i atrofiju vilija, odnosno celijakiju. Međutim, krvni test koji pokazuje povišena antitijela na gluten pokazuje da je u pitanju osjetljivost na gluten, što može značiti da se u tijelu događa autoimuni proces. Nažalost testovi dostupni kod nas nisu dovoljno razvijeni jer pokazuju samo jednu ili dvije vrste antitijela i to samo na gliadin, pa će često pokazati lažno negativan rezultat. U svijetu postoje puno razvijeniji testovi, npr Cyrex laboratorij u SAD testira 24 različite komponente iz pšenice i drugih glutenskih žitarica.

Što onda čovjeku preostaje da učini? Možete učiniti isto što su već učinili mnogi drugi, testirati se sami. Kod osoba s autoimunim bolestima koje su osjetljive na gluten, izbacivanjem glutena iz prehrane prestaje autoimunološko uništavanje tkiva, smanjuju se antitijela i simptomi nestaju. Tzv. eliminacijska-provokacijska dijeta je najbolji test koji možete učiniti – to je dobra stara metoda ”vlastite kože”. To znači izbaciti iz prehrane ono na što sumnjate da vam smeta (u ovom slučaju gluten, ali to možete učiniti i sa drugim namirnicama) na neko vrijeme, najmanje mjesec dana a bolje i duže. Ako u tom periodu dođe do poboljšanja vašeg zdravlja odnosno do povlačenja simptoma koji su vas mučili, učinili ste polovicu posla – eliminacijski dio. Sad preostaje da napravite preostali dio posla – provokacijski dio. To znači ponovo početi jesti tu namirnicu koju ste izbacili i pratiti reakciju svog tijela. Ako dođe do pogoršanja, tj vrate vam se stari simptomi, tada znate da ste zaista osjetljivi na gluten i da ga morate trajno izbaciti iz prehrane.

Mnogi ljudi izbace gluten iz prehrane i ne bude im bolje, pa zaključe da gluten kod njih nije problem. Greška. Gluten u najvećem broju slučajeva jeste problem, ali treba biti dosljedan sa eliminacijskom dijetom. Ne možete djelomično biti na bezglutenskoj dijeti, jer tako nećete napraviti ništa. Potrebno je par mjeseci da se tijelo potpuno očisti o glutena, pa ako ”povremeno” pojedete komadić kruha ili kolača, nećete postići rezutate. Treba voditi računa i o skrivenom glutenu koji se nalazi u velikom broju industrijskih namirnica, kao npr u gotovim juhama, umacima i dresinzima. Gluten se masovno koristi u industriji kao sredstvo vezivanja i zgušnjavanja i čest je sastojak u lancima brze hrane koji ga miješaju sa mesnim sastojcima da bi smanjili troškove. Što je hrana jeftinija, to je veća mogućnost da sadrži gluten. Gluten se može nalaziti čak i u ruževima za usne, na poštanskim markicama i kovertama za pismo (ljepljivi dio kojeg poližemo da bismo zalijepili kovertu ili markicu) i čest je sastojak u vitaminima i drugim dodacima prehrani. Zato je najbolje ne oslanjati se na nikakve prerađevine već kupovati čiste namirnice i sami pripremati svoju hranu.

Osim toga, treba voditi računa o križnim reakcijama. Naime, i bezglutenske žitarice sadrže proteine slične glutenu, na koje možda reagirate. Zato je najbolje izbaciti sve žitarice, kako glutenske (pšenica, pir, raž, ječam, kamut) tako i one bezglutenske (riža, kukuruz, proso, zob) pa čak i pseudožitarice (heljda, amaranth i quinoa). Nakon povlačenja simptoma, možete, ako baš želite, postepeno pokušavati uvoditi jednu po jednu bezglutensku žitaricu da biste otkrili na koju reagirate a na koju ne.

Kod osoba koje nisu osjetljive na gluten, radi se o tome da ga jednostavno bolje podnose ili ga manje ili rjeđe jedu, što izaziva manje problema. No, smatra se da gluten uvijek i kod svih ipak izaziva neki stupanj aktivacije imunološkog sustava te time izaziva upalni proces. Osjetljivost na gluten je još jedno objašnjenje zašto se toliki broj ljudi koji su prešli na LCHF ili Paleo prehranu – prehranu bez žitarica – odjednom puno bolje osjećaju, a mnogi prijavljuju kako im se popravlja i stanje raznih kroničnih bolesti.

Zapravo nije neobično da je tako mnogo ljudi osjetljivo na gluten, jer žitarice uopće nisu izvorna čovjekova hrana na koju smo genetski prilagođeni. Mnogi će reći da su ljudi i prije također jeli žitarice, a ipak nisu toliko obolijevali od ovih modernih bolesti. To je istina, ali nikad se prije žitarice nisu jele u tolikim količinama kao danas, a brašno nije bilo toliko manipulirano kao današnje koje sadrži još veći udio glutena da bi tijesto i kruhovi bili lakši za obradu. Tradicionalni narodi uvijek su namakali i fermentirali žitarice pa su one tako bile lakše za probavu i razgradnju, a moderna prehrana se temelji na hibridiziranim i kemijski manipuliranim, nepravilno pripremljenim žitaricama.

četvrtak, 24. ožujka 2011.

Imate li balon u trbuhu?



Danas je poznato, a medicinski je i znanstveno potvrđeno, da su zdrava crijeva i zdrava probava presudni za sveukupno dobro zdravlje i imunitet. Probavni sustav je centar našeg tijela iz kojeg crpimo snagu, zdravlje i izdržljivost. Da bi se hrana koju jedemo pretvorila u energiju i hranjive tvari, ona se mora pravilno i potpuno razgraditi i probaviti. Međutim, zbog modernog načina života – neprirodne hrane, stresa i zagađenja iz okoliša – probava se često ne odvija kako treba. Kaže se da usta možemo prevariti, ali trbuh ne, što znači da nam često naš probavni sistem na neki način javlja da li je hrana koju jedemo za nas dobra ili loša. 

Sve je veći broj osoba koje pate od raznih probavnih tegoba i kroničnih upalnih bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest. Refluks ili GERB, gastritis i žgaravica toliko su uobičajeni da smo ih prihvatili kao normalno stanje. Sve je više ljudi koji pate od iritabilnog crijeva ili IBS-a (Irritable Bowel Syndrome) što podrazumijeva bolove u trbuhu, nadutost i kronični zatvor ili proljev. Liječnici ne znaju uzrok ovim poremećajima, i uglavnom daju lijekove za simptome koji često pogoršavaju stanje, kao što su npr supresori želučane kiseline. Prehrambene preporuke koje se daju zastarjele su i svode se na savjet da se jede više vlakana i integralnih žitarica, te da se izbjegavaju masnoće, što naravno ne pomaže, nego samo još više pogoršava stanje. 

Međutim, ovi probavni problemi i nisu više neka nepoznanica. Novija istraživanja pokazuju da je najčešći uzrok probavnih teškoća nepodnošenje određenih namirnica, uz stres kao dodatni otežavajući faktor. Kako je već rečeno, žitarice su vrlo problematična grupa namirinica, a gluten vrlo ozbiljan uzrok mnogih modernih bolesti. Zato je prvi korak, kod bilo koje probavne tegobe ili bolesti – izbacivanje glutena, odnosno svih žitarica iz prehrane. Gluten može direktno ili indirektno oštetiti crijevnu stijenku i prouzročiti sindrom propusnih crijeva, što znači da velike molekule neprobavljene ili samo djelomično probavljene hrane mogu proći kroz stijenku crijeva. To dovodi do upalnih procesa u crijevima, ali i do aktiviranja imunološkog sustava, što s vremenom može dovesti i do autoimunih bolesti. 

Osim glutena i žitarica, većina ljudi s probavnim tegobama i crijevnim bolestima ne podnose mliječne proizvode. Kod nekih se radi o intoleranciji na laktozu (nemogućnost razgradnje mliječnog šećera laktoze) ali mnogi ne podnose ni mliječne proteine, naročito kazein. Nepodnošenje mliječnih proizvoda je najčešće sekundarno, tj. nastaje kao posljedica osjetljivosti na gluten, odnosno posljedica oštećenja crijevnog zida koje gluten izaziva. Dakle, ako osoba ima propusna crijeva i/ili disbiozu crijevne flore, teško da će podnositi mliječne proizvode. No, dobro osmišljena dijeta koja će izbaciti sve što iritira, može dovesti do iscjeljenja crijeva, što omogućava da s vremenom ponovo postignemo toleranciju mliječnih proizvoda. 

Važno je napomenuti da ipak ne reagiramo jednako na sve mliječne proizvode. Primjerice, mnoge osobe koje ne podnose laktozu iz industrijskog mlijeka, nemaju problema sa sirovim nepasteriziranim mlijekom, jer ono sadržava enzime i laktobakterije koji pomažu u razgradnji laktoze. Ipak, najkorisniji su fermentirani mliječni proizvodi kao što su domaći jogurt ili domaći kefir. Većina ljudi koji ne podnose druge mliječne proizvode, odlično podnose fermentirane. To je stoga što se u procesu fermentacije teško probavljive komponente razgrađuju. Maslac je također jedna namirnica koja većini ne predstavlja problem, jer sadrži većinom mliječnu mast a proteine i mliječni šećer samo u tragovima. U slučaju izuzetne osjetljivosti ili alergije na mliječni protein, može se napraviti maslo, tj. pročišćeni maslac (ghee). 

Osim glutena i mliječnih proizvoda, osobama sa probavnim tegobama smetaju i velike količine vlakana. Tvrdnja da su vlakna iz žitarica potrebna za dobru probavu još je jedan nutricionistički mit. Zapravo je obrnuto, jer vlakna iz žitarica i mahunarki, kao i iz nekih vrsta povrća i voća, mogu biti vrlo iritirajuća za osobe sa probavnim tegobama i crijevnim bolestima. No, nisu sva vlakna ista, zapravo postoje različiti tipovi i podtipovi. Vlakna mogu biti topiva ili netopiva, mogu biti fermentabilna i nefermentabilna. Topiva vlakna, koja uglavnom nalazimo u povrću, tope se u vodi pa tako poprimaju želatinoznu konzistenciju, te služe kao hrana crijevnim bakterijama i pogoduju probavi. Netopiva vlakna, koja uglavnom nalazimo u žitaricama i mahunarki, mogu djelovati iritirajuće kod probavnih tegoba i crijevnih bolesti, pa je to još jedan razlog da ih izbjegavamo.



Jeste li isprobali Zelenu Kuru? 


Saznajte više o zdravoj probavi, zašto sve više ljudi ne podnosi gluten i žitarice, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani.

Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god. 

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.




utorak, 22. ožujka 2011.

Kako peci kruh, peciva, pizzu i kolace - bez brasna

Ako ste se odlucili za LCHF prehranu bez zitarica, ne znaci da se trebate u potpunosti odreci kruha, peciva, pizze i kolaca. Pecenje je vrlo jednostavno, samo sto umjesto brasna od zitarica koristimo brasno od mljevenih orasastih plodova i sjemenki te kokosovo brasno. Neke tocne kolicine i omjeri izmedju ovih raznih vrsta brasna nisu toliko bitne, mozete isprobavati razne kombinacije i koristiti one koje vam se najvise svidjaju. Sve sto je potrebno je pustiti mastu na volju.

Na slici su kruhici od mješavine mljevenih badema, ljesnjaka, lanenih i suncokretovih sjemenki.

Osnova recepta:

2 jaja
2-3 zlice mjesavine brasna
1-2 zlice kokosovog brasna
malo soli
malo praska za pecivo
zlica omeksanog maslaca ili svinjske masti

Sve sastojke pomijesati mikserom, te pomocu zlice stavljati smjesu na pleh postavljen papirom za pecenje. Peci na 170 stupnjeva oko 15 minuta, ovisi o pecnici pa provjerite da li su kruhici gotovi. Od gore navedenih sastojaka ja dobijem 8 kruhica.

Ako ne volite kokosovo brasno samo ga preskocite i stavite vise mjesavine brasna. Ja volim dodati zlicu cijelih sezamovih sjemenki. Umjesto maslaca i svinjske masti mozete staviti zlicu maslaca od kikirikija. Eksperimentirajte sa zacinima, meni se svidja kad stavim timjan i crvenu papriku. Mozete dodati i zlicu nekog mazivog sira ili mileram. Ako je tijesto prerijetko dodajte vise mjesavine brasna, ako je pregusto dodajte malo vode. Isprobajte u ove kruhice dodati ribanu tikvicu ili mrkvu. Kombinacija je puno, neka vas masta vodi. Samo vodite racuna da posolite koliko treba. 


Ako zelite napraviti pizzu, razvucite tijesto na pleh prekriven papirom za pecenje i pecite do pola. Dodajte nadjev i ispecite do kraja.

Od ovog tijesta mozete napraviti podlogu za tortu. U tom slucaju mozete staviti 2 zlicice kakao praha, malo vanilin secera i stevije u prahu. Tijesto razvucite u okrugli kalup za tortu prekriven papirom za pecenje. Kad je podloga za tortu gotova, ohladite je i filujte. Tuceno slatko vrhnje sa bobicastim vocem je jedan prijedlog. Ili krema od tucenih jaja, tucenog slatkog vrhnja, mazivog sira, limunovog soka i stevije.

Od iste ove slatke verzije tijesta mozete napraviti muffinse ili brownies. Muffinse pecite u kalupima, a brownies u komadu kao kolac kojeg onda mozete preliti rastopljenom tamnom cokoladom. Zacini koji pasu u slatkim verzijama su cimet, djumbir, klincic, kardamom, limunova ili narancina korica, vanilin secer.

Mala napomena za kraj: ako ste na mrsavljenju trebate biti svjesni da kolaci, kruhovi i slicne grickalice nemaju puno mjesta na jednom jelovniku za mrsavljenje. LCHF program za mrsavljenje jest program prehrane bez gladovanja, ali to mora biti sa mjerom i bez pretjerivanja u jelu i bez grickanja izmedju obroka kad nismo gladni, zbog toga sto je nesto fino i ukusno. Mislim da treba razluciti:

*LCHF za osobe koje ne trebaju mrsaviti ili ono sto ja nazivam opusteni LCHF.

*LCHF za osobe koje trebaju mrsaviti ili ono sto ja nazivam strogi LCHF.

Razlika bi bila u konzumaciji mlijecnih proizvoda, voca i orasastih plodova tj namirnica iz druge kategorije koje sadrze vise ugljikohidrata nego osnovne namirnice iz prve kategorije. Sto strozi LCHF treba provoditi, to se vise treba pripaziti na ove namirnice, najsigurnije ih je izostaviti dok se ne dodje do normalne tjelesne tezine. Idealno je jesti konkretnu hranu (jaja, riba, meso, masnoce i povrce) tj osnovne namirnice iz prve kategorije, rasporedjeno u 2-3 obroka na dan u kolicini koja je potrebna da osjetimo sitost a da nismo gladni izmedju obroka. Konkretna hrana daje sitost a ne vuce ”na jos” kako je to cesto slucaj kad jedemo mlijecne proizvode, orasaste plodove, sjemenke i voce.

ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Kako nas kruh, tjestenina i pizza polako ubijaju


Žitarice su sjeme jednogodišnjih trava i tu spadaju: pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, proso, zob, pir (dinkel), kamut. Obratite pažnju da su kuskus, bulgur i griz zapravo pšenica, kao što je palenta ili žganci zapravo kukuruz. Mekinje ili posije su vanjska opna zrna žitarice. Pseudožitarice (biljke vrlo slične žitaricama) su amarant, heljda i quinoa.

Pa da vidimo što sadrže te famozne žitarice, s obzirom da nam se propagiraju kao stup zdrave prehrane. Endosperm, veći unutrašnji dio zrna žitarica, uglavnom se sastoji od škroba. Škrob se u probavnom sistemu razgrađuje na osnovne molekule – glukozu koja se apsorbira u krvotok i onda je nazivamo ”šećer u krvi”. Moderna prehrana bazira se na proizvodima od žitarica i brašna žitarica pa tako neminovno unosimo prekomjerne količine škroba (glukoze tj. šećera) u svoj organizam. Stalno povišeni šećer u krvi i stalno povišeni inzulin koji se izlučuje zbog visokog šećera u krvi, bez sumnje dovode do prekomjerne tjelesne težine, inzulinske rezistencije, dijabetesa, metaboličkog sindroma, srčano-žilnih bolesti i mnogih drugih modernih bolesti.

Žitarice su siromašne vitaminima i mineralima a bio-raspoloživost onih vitamina koje nalazimo u žitaricama, vrlo je niska. Kad kažemo da vitamini nisu bio-raspoloživi to znači da ih naš organizam ne može apsorbirati niti iskoristiti, bez obzira što u prehrambenim tablicama piše da se oni tamo nalaze. Da stvar bude još gora, žitarice sadrže tzv. antinutrijente kao što su fitinska kiselina i inhibitori enzima koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari (nutrijenata) u tijelu. Vanjska ljuska zrna žitarice sadrži fitinsku kiselinu koja se u našem probavnom sustavu veže za kalcij, magnezij, željezo, bakar i cink što spriječava njihovu apsorpciju i iskorištavanje u našem organizmu. Ovo su vrlo važni minerali koji sudjeluju u vitalnim funkcijama organizma, a kako nam ih fitinska kiselina ”krade” tako njihov nedostatak uzrokuje mnoge ozbiljne zdravstvene poremećaje kao što su smanjenje koštane mase (osteoporoza), karijes, anemija, povećana sklonost infekcijama i mnoge druge.

Nadalje, žitarice sadrže lektine, koji su glavni antinutrijenti. Lektini su skupine bjelančevina koje se vežu na molekule ugljikohidrata. Otporni su na razgradnju u probavnom sustavu i vežu se na stanice crijevne stijenke što izaziva njezino oštećenje. Lektini ometaju apsorpciju hranjivih tvari kao što su minerali i proteini, te ugrožavaju crijevnu mikrofloru radi čega lakše dolazi do prekomjernog razmnožavanja loših sojeva bakterija kao npr E. Coli. Međutim, štetno djelovanje lektina nije ograničeno samo na probavni trakt. Istraživanja pokazuju da sve veći broj ljudi boluje od tzv. sindroma propusnih crijeva, čemu, između ostalog, pridonose i sami lektini. Kod propusnih crijeva lektini slobodno prodiru u krvotok i mogu se vezati na bilo koje tkivo u organizmu. To alarmira imunološki sustav koji prepoznaje ”uljeza” i kreće u ”napad” pri čemu usput uništava i vlastito tkivo na koje je ovaj uljez prikačen. I to je, u najkraćim crtama rečeno, ono što nazivamo autoimunim bolestima.

Iako mnoge namirnice sadrže lektine, ipak se smatra da najveću štetu u tkivima izaziva upravo lektin iz pšenice WGA (aglutinin). Studije pokazuju da WGA djeluje proinflamatorno jer stimulira sintezu citokina koji izazivaju upale. Također se smatra da WGA djeluje imunotoksično, jer se vezuje za tkiva što dovodi do stvaranja autoantitijela, tj do autoimunih bolesti. Nadalje, WGA djeluje neurotoksično jer je sposoban prijeći krvno-moždanu barijeru, gdje se onda vezuje za stanice u tkivu mozga što dovodi do mnogih neuroloških poremećaja i bolesti. Studije pokazuju da WGA može poremetiti i endokrinu funkciju (rad žlijezda i lučenje hormona) što pridonosi inzulinskoj rezistenciji i debljanju. U hipotalamusu WGA blokira naše receptore za leptin – hormon sitosti, radi čega ne osjećamo onu prirodnu zdravu sitost kad jedemo proizvode od pšeničnog brašna, nego nam oni samo pobuđuju još veći apetit i tjeraju nas da jedemo više, i više. To nam radi lektin iz pšenice.

Osim lektina, žitarice sadrže i druge, vrlo problematične proteine pod zajedničkim nazivom gluten. Istraživanja pokazuju da su pšenični gluten – glijadin, i pšenični lektin WGA uključeni u gotovo sve kronične upalne poremećaje, neurodegenerativne bolesti, upalne bolesti crijeva, zarazne i autoimune bolesti.

Pročitajte:
Osjetljivost na gluten iz žitarica - učestalija nego što smo mislili

Više o problemima sa modernom prehranom, te kako postići bolje zdravlje i primjerenu tjelesnu težinu čitajte u bestselleru Istine i laži o hrani.


utorak, 8. ožujka 2011.

Vase price: iskustva sa LCHF prehranom 4



Vladka, 54 godine, Zagreb
Imam 54 godine. Moja težina je do unazad 3 i pol godine bila 72 – 74 kg. Na moju visinu od 168 cm to je puno, ali ja volim biti malo bucmasta. Ali ne i debela, a kamoli pretila. A upravo mi se to desilo nakon prestanka pušenja i menopauze. Malo po malo nakupilo mi se 87 - 88 kg. Nisam mogla prepoznati svoje tijelo, naslagalo mi se salo na trbuhu. Stanujem na drugom katu i ne koristim lift, ali pod zadnje sam počela osjećati veliki teret na koljenima. Počela sam tražiti odjeću koja prikriva debljinu. Cijeli život sam zdrava, pa sam tako i u toj nadebljoj fazi imala dobre nalaze krvi i dobar krvni tlak i nisam imala nikakvih tegoba (osim penjanja i nezadovoljstva svojim izgledom). Samu sebe sam „obrađivala“ da jednostavno pristanem na takvo stanje i dignem ruke od silnih pokušaja da smršavim.

Početkom svibnja 2010. sam guglala o low carb ishrani i Google me odveo na Anitin blog. Anita je tada napisala tek nekih 10-ak članaka. Odmah sam shvatila da je to način ishrane za mene. Prva stvar koju sam napravila je bila eliminacija svih namirnica koje se ne uklapaju u LCHF ishranu. I to u potpunosti sve. S neopisivim zadovoljstvom sam bacila neotvorenu kutiju XXXXX fitness žitarica (na 100 g proizvoda imaju 17,2 g šećera i to nam uvaljuju pod zdrav doručak od kojeg se k tome mršavi ). Neki dan čitam kako jedna naša nutricionistica započinje dan obrokom istih. Sve se bojim.... Novost je bila pripremanje hrane većinom od svježih, neobrađenih namirnica. Do tada nikada nisam imala svinjsku mast u kući. Objasnila sam suprugu i kćeri da više neću niti kuhati niti nabavljati kruh, tjesteninu, krumpir, rižu..... i ako žele to jesti neka kupe sami i skuhaju.

Kako supruga viđam svaki dan nisam primjećivala neke promjene na njemu. Jedno dopodne smo se našli vani na kavi i on mi je jako zabrinuto rekao da bez ikakvog razloga mršavi i da je morao mijenjati rupice na remenu za hlače. Morala sam mu objasniti da je njegovo mršavljenje posljedica prelaska na LCHF ishranu. Nije ni čudo da nije povezao da je smršavio zbog promjene ishrane, jer je zadržao sve životne navike, a nije gladovao, već je jeo kvalitetno do sitosti. Normalno da je pomislio da je neka bolest u pitanju. On inače cijeli život pati od svih mogućih probavnih tegoba. Kad smo malo izanalizirali postojeće stanje shvatili smo da su i tegobe nestale s LCHFom. U ovih 10 mjeseci LCHFa je imao tegobe kad je vani pojeo pizzu i kad je na jednom druženju pojeo komad pšeničnog kruha. A nekad smo mislili da mu je umak od mesa naškodio, nismo ni sumnjali na špagete ili kruh.

Stekla sam puno novih navika. Ranije sam se malo kretala (radim doma) i kad poslom idem van obično koristim auto. Sad sam te vožnje autom jako reducirala, a skoro svaki treći, četvrti dan idem pješice do placa koji je poprilično udaljen. Nemam pojma koliko sada imam kilograma. Zadnji put sam se vagala kad sam imala 78. Ali mogu normalno obući svu staru odjeću iz razdoblja kad sam imala 73 kg. Više ne razmišljam o šator-odjeći. Čak i da nisam smršavila – napredak bi bio da sam se prestala nekontrolirano debljati. Život je puno ljepši kad ne gledam čovjeka kojeg volim kako pati od bolova u želucu nakon pojedenog obroka. A i osjećaj da sa svojih 54 godine izgledam dobro, da sam puna energije i da sam zdrava je isto prekrasan.

.•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•.

Iluzija, 61 godina, Osijek
U mladosti sam bila skoro mršava, na 178 cm visine 64 kg i to je bilo dobro. Moj problem sa težinom počinje u drugoj trudnoći. Mislila sam da će se to srediti samo od sebe, ali ne.
Pritisak je bio sa svih strana, od prijateljica, roditelja, liječnika - svi su tvrdili jedno: moram omršaviti. To sam znala i sama, ali nitko mi nije znao reći kako. Pokušala sam maltene sve dijete koje su mi bile dostupne. Ah, da. Uspjela sam omršaviti i preko 70 kg za godinu i po dana, ali se to polako vratilo, ne sve, ali skoro sve. Nisam uspjela zadržati postignuto.


I prošle godine u lipnju sam otkrila forum sa jednim drugim načinom prehrane koji sam isto isprobala. Kako redovno pratim što se piše o temi, vidjela sam da se spominje LCHF. Odmah sam se prebacila na taj forum, onaj prijašnji.
I sa nepunih 61 godinom života sam odlučila da pokušam i ovaj način prehrane. Vremenom sam uvidjela da je to način koji mi odgovara jer mogu jesti što hoću, naravno uz obilaženje nedozvoljenih namirnica. A i ne fale mi.
Od 11. rujna prošle godine sam bila na Zelenoj Kuri i to do 31. 12. Za to vrijeme sam eliminirala 14 kg. Super. Idemo dalje.

Počela sam koristiti mliječne proizvode i za ovo vrijeme, 2 mj. i 4 dana sam skinula još 4 kg. Bilo je u ovoj godini malo zastoja, zabrinula sam se bila. Pretpostavljam da je to bila prolazna faza. 
Do prelaza na ovaj način prehrane imala sam otečene zglobove nogu, pretpostavljam i od dotadašnjeg načina prehrane i zbog težine. Sada baš volim gledati svoje noge. Samo što mi se ne nasmiješe što sam ih barem malo rasteretila. 
Ne mogu ništa napisati o nalazu krvi jer nisam radila. Osjećam se dobro, ne mogu napisati "lagano" :), ali dobro. 
Ali, priči još nije kraj. Po mojoj računici imam skinuti još 35 kg. Nisam si postavila neki datum. Kad bude - bit će. A sigurno ću uspjeti.

.•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•.

T.J. 39 godina, Zagreb
Godinu dana prije lchf sam se bojala svinjske masti i jaja ko samog vraga. Sve pekla na suncokretovom i ponekad maslinovom ulju. Maslac nikad nisam kupovala jer sam mislila da deblja i povisuje kolesterol. Kile nisu išle gore ali su mi trigliceridi skočili sa 1.7 na 2.1. Nakon samo 2 mjeseca lchf sa puno svinjske masti, čvaraka, maslaca, kokosovog ulja i jaja kilogrami su ostali isti ali su se trigliceridi vratili na 1.7.

Lchf mi se najviše sviđa zbog toga što sam se prestala bojati jaja i svinjske masti koju imam domaću a dijelila sam je susjedama. Naučila sam sve o orašastom koje i nisam prije jela. Lchf kruhove ću raditi cijeli život kao i Anin kruščić (od raznog sjemenja). TJ keksići su isto zanimljivi i uvijek ih imam doma. Smoothie! Pa ja ove zime nisam imala ni prehladu a kamoli gripu! Smoothie diže imunitet ako se u njega stavi celer, mrkva, peršin, limun, špinat, đumbir, orasi. Njega mućkam bar 2 puta tjedno. Juhe od povrća! Konačno da sam štapni mikser počela češće koristiti a od brokule i karfiola sad radim odlične juhe.

Na lchf prehrani sam od 9 mj. 2010g. Celulit je nestao nakon 3 mj. Osjećam se odlično i puna sam energije koju trošim na sobnom biciklu i traci za trčanje pa su se konačno i kile počele topiti. Nadam se gubitku 7 kg do 5. mjeseca. Lchf je za mene prvenstveno zdrav način prehrane a može biti učinkovit u skidanju kila ako se smanje ugljikohidrati iz orašastih plodova kod osoba koje se ne bave fizičkom aktivnošču.

.•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•.

subota, 5. ožujka 2011.

Vase price: iskustva sa LCHF prehranom 3



Anita, 40 godina, Zagreb
Na LCHF sam naletila posve slučajno. Počela sam piti puno vode noću i to me prestrašilo. Što se događa? Nije moguće da imam dijabetes, nitko od mojih nije imao s tim problema, nemam višak kilograma... Prošlo je već dosta dana da sam morala imati pored kreveta čašu s vodom jer bi me probudila žeđ. Nisam otišla liječniku što mi je sad žao jer ne znam kakvi bi nalazi bili tada...

Znala sam da moram promijeniti prehranu jer sam se hranila prilično jednolično i loše. Nisam imala višak kilograma tako da nisam imala tu vrstu motivacije da promijenim način ishrane. Bavila sam se sportom cijeli život, prije profesionalno, poslije rekreativno. Održavala sam kilažu bez većih problema, najveća kilaža u životu mi je bila 72 kg na 176cm visine, što je još uvijek prihvatljivo i s tom kilažom sam dobro izgledala... Moja prehrana je bila skoro isključivo ugljikohidratna. Bila sam ovisnik o slatkišima, jela sam ih u ogromnim količinama, ponekad cijeli dan samo slatkiši. Bilo je i razdoblja kad sam se bolje hranila, ali i tada su UH bili najzastupljeniji (npr. integralna tjestenina i riža, mahunarke). Meso nikad nisam previše voljela, više ribu (tako je ostalo i sad). Od masnoća sam bježala i skoro da ih nisam unosila...

Prešla sam na LCHF istog dana kad sam saznala za taj način prehrane. Nisam samoj sebi vjerovala da ću izdržati, to je bilo dijametralno suprotno onome što jedem i onome što volim jesti. Nisam vjerovala da ću moći bez slatkiša. Da imam 15 godina manje vjerojatno bih brzo odustala, ali svjesna da se više nemam vremena zezati sa svojim zdravljem, vrlo sam ozbiljno i disciplinirano prihvatila LCHF. Poboljšanja sam osjetila vrlo brzo. Već za nekoliko dana sam prestala biti žedna po noći. Počela sam se jako dobro psihički i fizički osjećati. Kilogrami su samo padali, makar sam jela poprilične količine hrane. Nisam se mogla načuditi. Prestala sam s popodnevnim drijemanjem (prije je to bilo svakodnevno). Nestala je glad, prije sam stalno nešto žvakala... Nakon 2 mjeseca LCHFa, riješila sam se i Candide albicans koja mi se svako malo javljala. Nalet energije je bio nevjerojatan, prestale su depresivne epizode (ja sam se u jednom periodu svog života i liječila od depresije). Spontano sam došla do valjda svoje idealne kilaže od 63,5 kg. Ta se kilaža zaustavila na toj brojci.

Nakon nekoliko mjeseci napravila sam detaljnu pretragu krvi i svi nalazi su bili besprijekorni. Žao mi je da nisam to napravila i prije LCHFa da mogu usporediti. Prvi put u životu od 15-te godine sam bez celulita. Iako sam se cijeli život bavila sportom, mišići su mi lijepo definirani, nisam imala višak kg, celulit sam imala od 15 godine. Sad je nestao i to u potpunosti. To mi je toliko nevjerojatno da još uvijek povremeno provjeravam je li to istina. Najveću dobrobit koju sam dobila ovim načinom ishrane smatram značajno poboljšanu kvalitetu života, nestanak depresivnih epizoda i bezvoljnosti, pravi priliv energije, zadovoljstvo da ljudima oko sebe mogu pružiti najbolje od sebe.

Mogu bez pretjerivanja reći da se sad osjećam najbolje u životu. Imam više energije nego s 20 godina, nikad se nisam bolje osjećala. Ljudi oko mene me također tako doživljavaju. Zaista mogu reći da mi je LCHF promijenio život ili da budem patetična (što mrzim), da je to jedna od najboljih stvari koje su mi se u životu dogodile. Na LCHFu sam 9 mjeseci, to će biti moj način prehrane za cijeli život.

.•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•.

Marija, 35 godina, Zagreb
Moja priča o LCHF-u počinje prije sedam mjeseci, u dobi od 35 godina, sa 81 kilogramom na visinu od 1,63 cm. Nikad nisam bila na dijetama, jer su me dva takva kratka pokušaja naučila da ne mogu funkcionirati gladna – za mene su dijete mučenje, koje si nisam željela priuštiti, bez obzira na povećanu težinu koja me sve više počela smetati. Za Anitin blog saznala sam na jednom forumu i krenula čitati, znatiželjna o čemu se tu radi. Tada je na blogu bilo objavljeno tek nekoliko tekstova, no to je bilo dovoljno da me potakne na razmišljanje o mojem višku kilograma.

Kako sam uopće došla do tolikih kilograma viška? Kad sam analizirala svoju prehranu od mladosti (kad sam imala normalnu težinu) do danas, došla sam do zaključka da sam tijekom vremena unosila sve više kruha, tjestenine, čak i slatkog, koje me nikad prije baš previše nije privlačilo. I shvatila sam da, što sam više ugljikohidrata u tom obliku jela, to više me je organizam tražio da ih unosim.

Nakon dva tjedna na LCHF-u ostala sam ugodno iznenađena – uživala sam u hrani, nisam nimalo osjećala glad, jela sam do sitosti, a kile su išle dolje. Prije mi je bilo nezamislivo jesti doručak bez kruha, ručak bez tijesta, riže ili krumpira, a sad sam šokirana koliko sam toga unosila u sebe, a uopće nije bilo potrebno. S vremenom me je organizam počeo tražiti manje količine hrane, tako da sada pojedem mnogo manje nego prije (ali puno više povrća i mliječnih proizvoda), a sita sam, zadovoljna i puna energije. U šest mjeseci otišlo je 15 kilograma, i dalje se polako tope. O LCHF-u više ne razmišljam kao o dijeti, nego o načinu prehrane koji želim zadržati jer se od njega osjećam dobro.

.•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•.

Katarina, 44 godine, Slavonija
Imam 44 god i od kad znam za sebe pazim šta jedem. U mladosti nisam bila debela, malo punija u pubertetu i od tad počinje moj put dijeta. Kad sam postala majka, a tri puta sam rađala, uvijek bi ostalo par kg viška koje sam voljom i upornošću skidala jer ne volim biti debela. Jako puno sam čitala o ishrani i slijepo se držala piramide pravilne prehrane, sve nemasno, mesa malo, masnoća skoro niti malo, jela sam uglavnom žitarice, sjemenkice, dosta voća i povrća. Trenirala sam skoro stalno bar 2 puta tjedno, aerobik, brzo hodanje... Naravno da me kroz život pratio stres jer sam postala samohrani roditelj, i kad sam oko 40-te osjetila da nešto šteka nalaz krvi je pokazao povišen kolesterol i ostali parametri vezani uz to. Bila sam u šoku, od kud mi masnoća ako je uopće ne unosim u organizam??

Pošto sam osoba koja zazire od lijekova prehranom sam nastojala to popraviti, a i moja liječnica mi je savjetovala da jedem meso (jer je i željezo bilo katastrofa). Uz tešku muku uspjela sam poboljšati nalaz ali sam bila gladna jer sam brojala kalorije i jela jako malo. Naravno da sam imala napadaje gladi koji su rezultirali time da sam trpala u sebe kolače, kekse i ostale UH, i trebalo mi je strašno puno volje da nekako održavam kg koji su varirali +/- 5kg. Kad god bi se debljala uvijek je to bilo ono najgore debljanje jer se sve taložilo oko struka i na bokove.

Slučajno sam krajem prošle godine naišla na Anitin blog i istog trena sam shvatila da je to TO!! Shvatila sam da se potpuno pogrešno hranim, shvatila sam zašto sam navukla masnoću u krvi, zašto imam napadaje gladi, zašto suha koža, salo oko struka.... Počela sam se pridržavati LCHF-a, to mi je postao stil života. Držim se u potpunosti pravila te prehrane, ne brojim i ne važem šta pojedem, ali ne jedem ništa što je industrijsko, sve je domaće i sve je masno i zasitno. U samom početku jela sam puno više, kao da mi je organizam tražio nakon svih godina izgladnjivanja i uskraćivanja masnoća da dođe do granice zasićenja. Nakon mjesec dana jela sam puno manje, gladi nema, ne vuku me slatkiši i kolači, niti kruh i peciva. I kad sam gladna to više nije vučja glad sa treskavicom nego osjećaj sasvim drugačiji i prirodniji.

Moja energija je zavidna i nema pospanosti, puno lakše podnosim stres a i san mi je puno bolji. Do sad nisam skinula kg, a imam viška oko 5kg koje bi voljela skinuti jer je to salo sa struka, ali se ne opterećujem jer znam da ću uz ovu prehranu i uz trčanje koje prakticiram kad nije jako hladno, do ljeta skinuti sav višak. Puno mi je važnije što znam da činim dobro svom zdravlju i tijelu i što sam napokon shvatila tko me i zašto laže!! Toplo svakome preporučam ovakvu prehranu jer to nije dijeta već ishrana za svakoga tko voli svoje tijelo i želi sačuvati svoje zdravlje. Hvala Aniti što je nesebično podijelila svoje znanje s nama koji smo bili u zabludi.

.•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•..•:*¨¨*:•.

Drage cure hvala vam najljepsa sto ste odlucile podijeliti svoja iskustva sa drugima i sto ste odvojile vremena za napisati ove lijepe price!

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.