subota, 25. veljače 2012.

Karika koja nedostaje - temeljac ili juha od kostiju


Najveći uzrok alergija, intolerancije hrane, upalnih crijevnih bolesti i autoimunih bolesti, zapravo je intestinalna propusnost (intestinal permeability) ili sindrom propusnih crijeva (leaky gut). Crijeva su filter kroz koji u krvotok smiju proći samo osnovne molekule nutrijenata i elektroliti i ništa drugo, a sindrom "propusnih crijeva" znači da se inače tijesno priljubljene stanice crijevnog zida razmiču, odnosno stvaraju se pukotine na crijevnom zidu kroz koje onda može proći i ono što ne bi smjelo: virusi, bakterije, gljivice i njihovi toksini, te nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini iz hrane. Kad takvi nepotpuno razgrađeni dijelovi hrane uđu u krvotok, imunološki sistem ih prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija, intolerancije hrane i autoimunoloških bolesti.

Glavni uzročnici intestinalne propusnosti su gluten (neprobavljivi protein iz pšenice) i crijevna disbioza (loš sastav crijevnih bakterija, kad prevladavaju loši sojevi bakterija i gljivica). Kad nisu pod kontrolom korisnih ”prijateljskih” bakterija, oportunistički sojevi bakterija i gljivica dopiru do crijevnog zida, narušavaju njegovu cjelovitost i pridonose njegovoj propusnosti, pri čemu gluten nanosi još veću štetu.

Mnogi ljudi se muče da otkriju na koju su hranu alergični ili intolerantni, ali to je zapravo jako teško utvrditi kad je u pitanju propusnost crijeva. Zbog oštećene crijevne stijenke većina se hrane ne probavlja pravilno, što može izazvati trenutnu, ali i zakašnjelu reakciju, koja se manifestira tek nakon nekoliko dana. Kako se ove reakcije preklapaju, ne možemo nikad biti sigurni koja hrana je uzrokovala koju reakciju. Zapravo, kada bismo radili testove intolerancije dva puta dnevno tijekom dva tjedna, moglo bi se pokazati da reagiramo na sve što jedemo. Jedini pravi način za rješavanje problema sa alergijama i intolerancijom hrane je iscjeljenjenje crijevne stijenke i izgradnja zdrave crijevne flore. Tada će se većina hrane pravilno probavljati, a mnoge alergije će netragom nestati.

Nepravilna probava hrane, propusna crijeva i disbioza crijevne flore dovode i do drugih ozbiljnih bolesti. Nedovoljno iskorištavanje nutrijenata dovodi do ozbiljnog nedostatka vitamina, minerala i drugih vitalnih tvari o kojima ovisi naše zdravlje. Nepotpuno razgrađeni proteini glutena kroz propusna crijeva prodiru u krvotok gdje izazivaju kaskadu upalnih i imunoloških reakcija koje otvaraju put razvoju autoimunih bolesti. Pored svega, dr. Natasha Campbell-McBride je otkrila i uzročno-posljedičnu vezu između loše probave i osjetljive kemije mozga, što je nazvala GAPS - 
Crijevno psihološki sindrom. Neprobavljeni ugljikohidrati, slaba probava i brojčana nadmoć candide rezultiraju proizvodnjom toksina kao što su etanol i acetaldehid u crijevima, što može imati teške posljedice na kemiju i razvoj mozga, osobito kod djece, te može dovesti do poremećaja ponašanja, poteškoća s učenjem i koncentracijom, pa čak i autizma. Sve učestaliji kod djece, atopijski dermatitis, također je posljedica loše crijevne flore i propusnih crijeva. Roditelji takve djece znaju da tretiranje kremama ne pomaže, kao što uostalom ne pomaže nijedan lijek koji je dizajniran samo za prikrivanje simptoma. Srećom, prehranom možemo učiniti puno za ozdravljenje crijevne stijenke i ponovnu izgradnju zdrave crijevne flore. Uz dobro osmišljenu dijetu, kojom se izbacuju sve namirnice koje iritiraju (žitarice, mahunarke, mliječni proizvodi, šećer, procesirana hrana), uz domaći kefir koji pomaže izgradnju zdrave crijevne flore, postoji i jedna moćna namirnica koja pomaže zacjeljivanje crijevne stijenke. To je karika koja nedostaje u modernoj prehrani – juha od kostiju ili temeljac/bujon. 

U neka ne tako davna vremena, dok su se životinje uzgajale lokalno, ništa se nije bacalo. Kosti i srž, koža i noge, tetive i ligamenti, odnosno dijelovi koji se ne mogu jesti izravno, koristili su se za kuhanje temeljca. U kuhinjama naših baka, kao i u tradicionalnih kuhinjama svih svjetskih kultura, juhe od kostiju imale su važnu ulogu u pripremi hrane i smatrane su lijekom za sve zbog svoje iscjeljujuće i hranidbene vrijednosti. Domaća pileća juha od davnina se davala bolesnima i slabima za brži oporavak, a temeljac se cijenio i kao vrhunski gurmanski dodatak jelima. Ova zaboravljena namirnica, koja je nekada bila neizostavna u kuhinji naših baka, čudesan je melem koji pomaže zacjeljivanju crijevne stijenke i predstavlja kariku koja nedostaje u modernoj prehrani.

Puno je razloga da vratimo mesne, kokošje i riblje juhe od kostiju u našu prehranu. U današnje vrijeme, kad toliko puno ljudi ima probleme sa propusnim crijevima, treba znati da upravo juhe od kostiju osiguravaju potreban materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke i imaju zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima. Osim što ova hrana ima zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, također je ljekovita i za naše kosti i zglobove, te jača imunološki sustav organizma i ubrzava oporavak bolesnika.

Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite komponente kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, koji su važni za zdravlje kostiju i zglobova jer smanjuju upalne procese i bolove u zglobovima. Ove se komponente čak prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa. Osim toga, juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju.

Kokošje juhe od kostiju sprečavaju infekcije i djeluju protuupalno pa su odlično sredstvo protiv prehlade i gripe. Aminokiselina cistein koja se oslobađa kuhanjem, smanjuje sluz u plućima i pomaže procesu ozdravljenja (tvar sličnog kemijskog sastava acetilcistein koristi se u lijekovima protiv kašlja). Aminokiselina arginin djeluje protuupalno kod svih vrsta upala u tijelu, važna je za imunološki sustav i zarastanje rana.

Temeljac hlađenjem poprima želatinozni oblik. To je zbog sadržaja želatina koji se oslobađa kuhanjem kostiju, srži, hrskavica, tetiva i ligamenata. Želatin je vjerojatno najstarija funkcionalna hrana i stoljećima se znalo za njezinu ljekovitost, čak i u drevnoj Kini. Dr. Francis Pottenger, kao i drugi poznati svjetski istraživači, otkrili su mnoga ljekovita svojstva želatina:

  • Želatin je je hidrofilni koloid, što znači da privlači i zadržava tekućinu pa tako privlači i probavne sokove koji su neophodni za pravilnu probavu hrane.
  • Želatin sadrži velike količine aminokiselina prolin i glicin koje imaju zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, što pomaže kod IBS-a, Crohnove boesti, ulceroznog kolitisa i refluksa.
  • Želatin pomaže u razgradnji proteina i omogućuje rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke, što je važno za iscjeljenje propusnih crijeva i autoimunih bolesti (koje uvijek idu zajedno s propusnim crijevima).

Juhe od kostiju sadrže mnoge ljekovite komponente koje su važne za naše zdravlje na puno načina. Bogate su kolagenom koji je važan sastojak za zdravu kožu, kosu i nokte. Glutamin djeluje zaštitno na sluznicu probavnog trakta, ubrzava metabolizam i izgradnju mišićnog tkiva. Aminokiselina glicin iz želatina potrebna je našoj jetri za pravilan proces detoksifikacije. Juhe od ribljih kostiju i glava sadrže jod i tvari koje potpomažu pravilnu funkciju štitnjače. No, kad pričamo o zdravoj probavi i crijevima, zapamtimo da juhe od kostiju sadrže građevinski materijal koji je potreban za rast i obnovu stanica crijevne stijenke, kao i da imaju protuupalno djelovanje na sluznicu probavnog trakta. Zbog toga juhe od kostiju predstavljaju neizostavnan dio u svakom protokolu ili dijeti za propusna crijeva ili druge probavne tegobe i crijevne bolesti. 

Osim što je izuzetno zdrav, želatin daje hrani izvrstan okus i zato je temeljac u svim poznatim kuhinjama svijeta imao glavnu ulogu u pripremi ukusne hrane. No, u drugoj polovici 20. stoljeća želatin pada u zaborav, jer je industrija otkrila kako u laboratoriju proizvesti umjetne okuse i arome. Otkriven je mononatrij glutaminat (pojačivač okusa) koji, na vrlo jeftin način, hrani daje jači, više mesni okus. Tako su nastale kocke i koncentrati za juhu, juhe iz vrećice, mješavine začina, gotovi umaci i sva gotova i polugotova jela. Domaći temeljac – ljekovita juha od kostiju bogata hranjivim tvarima, izbačena je iz našeg jelovnika u zamjenu za jeftin i vrlo štetan supstitut – MNG. Dakle, osim što domaće juhe od kostiju trebamo vratiti u naše jelovnike zbog zdravstvenih razloga, one su također i vrlo ukusan i okrepljujući napitak, a upotreba temeljca u kuhanju pridonosi općenito većem gurmanskom užitku.

Teleći ili juneći temeljac

Za pripremu ovog temeljca izaberite dijelove s kostima: koljenicu, zglobove, rebra, dijelove od vrata i sl. Zamolite mesara da koljenicu nareže na manje dijelove, kako biste kasnije mogli lakše doći do koštane srži. Stavite kosti u lonac i pokrijte ih vodom. Dodajte malo octa, može i jabučnog, to će pomoći da se minerali izvuku iz kostiju. Neka sve tako odstoji jedan sat. Dijelove kostiju koji na sebi imaju meso, možete u međuvremenu zapeći u pećnici na laganoj temperaturi dok ne uhvate boju. Ovaj postupak temeljcu daje bolji okus, ali nije obavezan. Zapečene kosti i sok koji su ispustile stavite u lonac s kostima pa još dodajte povrće: mrkve, luk i celer. Zakuhajte. Na vrhu će se skupiti dosta pjene, to je nečistoća pa je uklonite žlicom. Zatim smanjite vatru, dodajte svježi timijan (majčinu dušicu) i zdrobljeni papar u zrnu pa ostavite da temeljac kuha.

Za pravi, koncentrirani temeljac, trebali biste kosti kuhati 12 ili više sati na tihoj vatri. Prema Sally Fallon, autorici Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats (Prehrambene tradicije: Kuharica koja propituje politički korektne i službene prehrambene smjernice), čak i do 72 sata. Neposredno prije završetka kuhanja, temeljcu dodajte svježi peršin i sve prokuhajte još deset minuta, potom temeljac procijedite i ohladite. Ohlađeni temeljac izgleda kao želatina, a na vrhu će se izdvojiti stvrdnuta masnoća. Bacite je jer nakon toliko sati kuhanja neće imati dobar okus. Temeljac podijelite u male porcije i zamrznite, pa ga kasnije koristite kao dodatak jelima, za variva, umake, gulaše i juhe. Ovako kuhani temeljac vrlo je intenzivnog okusa pa ga treba razrijediti vodom ako ga želite jesti kao juhu. Obratite pažnju na to da temeljac nije posoljen pa uobičajeno solite jela u kojima ga koristite.

Drugi način kuhanja juhe od kostiju je kraći, prema dr. Campbell-McBride. U juhu se dodaje sol i kuha se tri sata, što je po mom mišljenju ipak prekratko. Ja je kuham najmanje šest sati. Ova juha se ne razrjeđuje vodom, već se jede ili pije takva kakva jest. Može se čuvati u hladnjaku do sedam dana, a osobe s probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebale bi je piti nekoliko puta tijekom dana. Čim procijedimo juhu, jako je važno da iz nje odvojimo sve masne i želatinozne dijelove oko kostiju i da izvučemo srž iz kostiju. To su najzdraviji dijelovi koje ne treba baciti već pojesti, jer su pravi lijek za zacjeljivanje crijevne stijenke. Samo gole kosti se bacaju. Podgrijavajte samo onu količinu juhe koju ćete upotrijebiti, ali nikad u mikrovalnoj pećnici jer ona uništava hranu. Umjesto tjestenine u juhu dodajte razmućeni žumanjak, a dodajte i žličicu maslaca ili kokosovog ulja, ako juha nije dovoljno masna.

Kokošji temeljac

Kokošja juha je naročito blaga za osobe s osjetljivim crijevima i probavnim tegobama. Upotrijebite cijelu kokoš ili dijelove kokoši s kostima: vrat, leđa, prsne kosti i krila. Po mogućnosti dodajte i pileće noge. Naravno, najbolje su domaće kokoši. Postupak je isti kao kod junećeg temeljca, koristi se isto povrće i začini, ali kokoš ne treba stavljati u pećnicu da se zapeče. Sve odmah stavite u hladnu vodu, s povrćem i malo octa. Čim juha zakuha, uklonite pjenu i kuhajte je na laganoj vatri 6 do 8 sati za koncentrirani temeljac, ili 3 sata za blažu juhu od  kostiju. Juhu procijedite i uklonite meso s kostiju. Možete ga koristiti za razne salate, složence s povrćem ili paštete.

Riblja juha

Za pripremu ribljeg temeljca ne koristite plavu ribu. Osjetljive višestruko nezasićene masnoće iz plave ribe mogu oksidirati tijekom dugotrajnog kuhanja, a osim toga plava riba daje gorak okus juhi. Birajte bijelu ribu, zajedno s kostima i glavama koje su bogate jodom i vitaminima topivima u masti. Povrće možete prvo malo popržiti na maslacu da omekša, pa ga dodati ribi, sve preliti vodom i zakuhati. A možete i sve sastojke staviti u hladnu vodu pa dodati maslinovo ulje i zakuhati. Ribljoj juhi obavezno dodajte i malo bijelog vina. Čim zakuha, uklonite pjenu pa dodajte peršin, timijan (majčinu dušicu), papar i sol. Kuhajte na tihoj vatri, što duže to bolje.

Ako imate probavne tegobe, IBS ili druge crijevne bolesti, povrće treba biti dobro raskuhano jer sirovo povrće može iritirati osjetljiva crijeva. Izbjegavajte jako vlaknasto povrće kao kupus, celer, stabljike cvjetače i brokule, i druge dijelove koji izgledaju previše vlaknasto. Povrće jedite sa dosta maslaca i nasjeckanog bijelog luka. Jedite juhe od kostiju sa kuhanim mesom i svom pripadajućom masnoćom, dodajte žumanjak kao dodatni izvor vitamina i dobrih masnoća.

Zdrava crijevna stijenka i normalna crij
evna flora osiguravaju dobru probavu, a dobra probava je uvjet za cjelokupno dobro zdravlje. Ne zaboravimo da se u crijevima nalazi više od dvije trećine imunološke zaštite organizma. ”Sve bolesti počinju u crijevima” tvrdio je još i Hipokrat, ali trebalo je proći 2 500 godina da bi i nauka to napokon počela shvaćati. 


Saznajte više o zdravoj probavi, zašto sve više ljudi ne podnosi gluten i žitarice, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani.

Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god. 

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.


srijeda, 22. veljače 2012.

Zašto je liječenje simptoma recept za katastrofu

Tijelo je jedan integrirani sustav, a ne zbirka organa podijeljenih od strane medicinskih specijalnosti. Medicina budućnosti povezuje sve.

Članak napisao: Dr. Mark Hyman
S engleskog prevela i prilagodila: Anita Šupe

Samo zato što liječite vaše simptome ne znači da ste zdravi. Ako mislite da vaš liječnik ima kontrolu nad vašim zdravstvenim problemima zato što je prepisao lijek za njih – potpuno ste u krivu! Liječnici su vrlo dobro obučeni za liječenje simptoma bolesti, ali ne i za pronalaženje temeljnog uzroka – neravnoteže koja dovodi do bolesnog stanja. Zašto je ovo problem? Pa to je kao da izvadimo baterije iz detektora dima umjesto da pokušamo pronaći gdje je požar.

Liječnici koji rade ispravno, kao npr dr Mark Hyman, zainteresirani su za sve simptome, jer su oni pokazatelji dubljih neravnoteža. Kad se pronađu i isprave te dublje neravnoteže – simptomi nestaju. Ovakav pristup se naziva funkcionalna ili integrirana medicina zato što gleda sve dijelove tijela, a ne samo pojedine organe. Nažalost, veći dio konvencionalne medicine ne radi na ovakav način.

Ako npr astmatičar također ima psorijazu, on se šalje dermatologu. Ako ima sindrom iritabilnog crijeva ili refluks, šalje se gastroenterologu. I naravno ako je depresivan ili ima poteškoće s koncentracijom, šalje se ravno psihijatru. I od svakog od ovih liječnika, on dobiva ”savršen” lijek za svaki svoj problem, bez da se itko od njih upita kako svi ovi simptomi mogu biti povezani, ili kako bi rješavanje uzroka ovih simptoma moglo popraviti sve odjednom. I tako se na kraju pacijent tretira sa najboljim lijekovima konvencionalne medicine – ali je i dalje bolestan!

Najbolje se primjerom mogu opisati sve zamke ovakvog pristupa liječenju: U 42. godini života, Joe je vjerovao da je zdrav – bez obzira što je uzimao 4 različita lijeka za raspoloženje i psihijatrijske probleme, a uz sve to još i lijekove za astmu, psorijazu, refluks, sindrom iritabilnog crijeva i kronično curenje nosa! No ovo je bio samo vrh ledenog brijega. Joe je također imao 12 kilograma viška, a te kilograme je nosio na najgorem mjestu za svoje zdravlje – oko trbuha. Osim toga je imao trigliceride 5,6 (normalno je ispod 1,7).

Njegovi su problemi započeli dosta rano. Tijekom godina uzimao je mnoge antibiotike za astmu, koju je imao od djetinjstva. Kao dijete je bio hranjen bočicom, alergičan na mlijeko i imao kolike kao beba. Kao odrasloj osobi, stanje mu se još pogoršalo. Stalno mu je curio nos, imao je žgaravicu i dobivao često čireve na jeziku nakon konzumacije nekih namirnica. Osjećao je snažnu potrebu za šećerom, cravings, i često je osjećao slabost i imao epizode vrlo niskog šećera u krvi (hipoglikemija). Nedavno je razvio i psorijazu. Loše zdravstveno stanje bilo je prisutno i u njegovoj obitelji: majka i rođaci imali su dijabetes tipa 2, a puno njegove rodbine imalo je refluks i čir na želucu te bolesti srca. Ipak, ovi problemi nisu bili neizbježni. Obiteljska povijest bolesti (u ovom slučaju dijabetesa i bolesti srca) predstavlja predispoziciju, ali ne znači da ste predodređeni za te obiteljske bolesti.

Joeov način života zasigurno nije pomagao njegovom stanju. Prehrana mu je bila loša. Dan je započinjao sa pecivom, proteinskom pločicom i kavom. Ručak bi bio puretina u tijestu sa puno sira, čipsa i nekoliko Diet Cola. Večera bi bila nešto bolja ali je uvijek jeo kruh, krumpir i tjesteninu, te nešto slatko iza večere jer je osjećao snažnu želju za slatkim. Sve u svemu, obično bi popio dvije čaše vina, 3 kave i bezbroj Diet Cola. Osim svega ovoga, Joe je spavao samo 5 – 6 sati tijekom noći. Nije ni čudo da se osjećao tako loše.

No, umjesto da gledaju na Joeov način život kao mogući uzrok njegovih zdravstvenih problema, liječnici su jednostavno tretirali njegove simptome pomoću lijekova – puno lijekova. Zapravo je njegov popis lijekova bio poprilično zastrašujući za jednog mladog čovjeka u ranim 40-tim godinama. Uzimao je 4 psihijatrijske droge: jednu za depresiju (Lexapro), jednu za poremećaj nedostatka pažnje jer se nije mogao koncentrirati (Concetra), jednu za anksioznost (Xanax) i jednu za spavanje (Ambien). Također je uzimao dva lijeka za astmu (steroid za smanjivanje upale pluća i drugi za otvaranje dišnih puteva), osim toga još i drugi steroidni inhalator za nos protiv kroničnog curenja nosa. I naravno, njegova zbirka lijekova ne bi bila potpuna bez druge po redu omiljene droge novog milenijuma, snažnog blokatora želučane kiseline (Protonix).

Nijedan od ovih lijekova nije bio pravo rješenje za njegove probleme. Joe je i dalje bio bolestan. Uzmimo na primjer lijekove protiv kiseline u želucu. Konvencionalna medicina i moćne farmaceutske industrije uvjerili su nas da milijuni ljudi trebaju blokatore kiseline da bi se nosili sa svojim simptomima žgaravice, kao da tretiramo neki mutirani soj ljudskih bića koja odjednom proizvode previše želučane kiseline. Nitko se ne pita ima li žgaravica veze sa nečijim načinom života, prehranom, infekcijom ili neravnotežom crijevne flore, alergijom, ili nedostakom magnezija. Umjesto toga, uzrok problema se skoro nikada ne dovodi u pitanje, nego se uvijek daju droge (ili kako se one fino nazivaju – lijekovi).

Ali ne mora biti ovako! Mi nismo dizajnirani sa greškom, na korist farmaceutske industrije. Naša su tijela u delikatnoj ravnoteži i naše zdravlje ovisi o održavanju te ravnoteže. Ljudi koji trebaju lijekove nisu mutirana vrsta, krivo dizajnirana, ovo su ljudi kojima su osnovni tjelesni sustavi izvan ravnoteže.

Da vidimo što je dalje bilo sa Joeom? Joe je posjetio doktora Marka Hymana. Hymanu nije bila namjera pokušati pronaći bolji koktel lijekova za sve Joeove probleme – astmu, curenje nosa, refluks, čireve na jeziku, visoke trigliceride, debljinu oko trbuha, depresiju, tjeskobu, nesanicu i poremećaj pozornosti. Umjesto toga, Hyman je pitao Joea razna pitanja i napravio testove s kojma je gledao temeljne sustave u tijelu koji su izvan ravnoteže – njegov imunološki sustav, njegov probavni sustav, hormonalni sustav i nutritivni status.

Ovo je puno drugačiji način gledanja na zdravlje. Način kako se konvencionalna medicina danas prakticira je isto kao da pokušavamo popraviti auto slušajući zvukove umjesto da pogledamo ispod haube. I to je upravo ono o čemu se funkcionalna medicina radi – o gledanju ”ispod haube”. Tako je dr Hyman otkrio da Joe ima nekoliko osnovnih problema. Kao prvo, imao je upalu u crijevima i imao je parazite. Ovo je dovelo do osjetljivosti na pšenicu i raž (gluten). Također je imao i gen za celijakiju (HLA DQ8). Zbog svih antibiotika koje je godinama uzimao, u crijevima su mu se razmnožile kvasne gljivice.

Joe je također imao inzulinsku rezistenciju i metabolički sindrom. Trigliceridi su mu bili jako visoki, ukupni kolesterol visok a zaštitni ”dobri” HDL vrlo nizak. Još je imao i visok šećer u krvi i masnu jetru zbog jedenja previše šećera i ugljikohidrata, što je pak dovodilo do hipoglikemije i umora. Dr Hyman je također pronašao da Joe ima neke genetske neravnoteže što je povećalo njegovu potebu za vitaminom B12 i folnom kiselinom (oba vitamina vrlo važna za kontrolu raspoloženja i kardiovaskularnog rizika). I uzorak krvi potvrdio je nedostatak ovih vitamina.

Joe je još imao i vrlo nisku razinu vitamina D što je povezano sa depresijom i oslabljenim imunitetom. Zatim je imao vrlo nisku razinu kroma koja je povezana sa inzulinskom rezistencijom i dijabetesom. I na koncu, omega 3 masnoće su bile vrlo niske a one su potrebne za održavanje dobrog kolesterola i šećera u krvi i kao zaštita protiv dijabetesa.

Pa kako je onda dr Hyman pomogao Joeu? Ne tretirajući svaki pojedini simptom, nego vraćajući ravnotežu natrag u njegov život. Prvo mu je pomogao da poboljša svoju prehranu uklanjanjem rafiniranih ugljikohidrata i šećera i dodavanjem više omege 3 i vlakana u prehranu. Zatim je isključio gluten i mlječne proizvode koji su Joeu izazivali upalna stanja u crijevima. Izbacio je kavu i alkohol. Joe je počeo trenirati i spavati više sati tijekom noći. Počeo je uzimati multivitaminski preparat, riblje ulje i probiotike (zdrave crijevne bakterije). Dr Hyman je tretirao Joea sa visokim dozama B12 i folne kiseline kako bi zadovoljio njegovu genetsku potrebu za ovim vitaminima. Također mu je dao visoke doze D vitamina kako bi se razine ovog vitamina dovele u normalu. Na koncu je dr Hyman tretirao parazite i kvasne gljivice kod Joea uz pomoć kratkorajnih lijekova.

Dr Hyman je ponovo vidio Joea nakon tri mjesea. U ovom kratkom vremenu Joe je izgubio 12 kilograma, trigliceridi su se sa vrtoglavo visoke vrijednosti spustili na normalnu vrijednost, ukupni kolesteol se snizio. Status B12 i folne kiseline vratili su se na normalu. Visoki šećer u krvi spustio se na normalu, također i razine inzulina. Testovi jetre pokazali su da Joe više nema masnu jetru.

Joe više nije trebao lijekove za refluks ni za astmu. Ti simptomi su nestali. Joe je, na svoju ruku bez dogovora sa Hymanom, također prestao sa uzimanjem sve 4 psihijatrijske droge jer je spavao bolje i više nije osjećao anksioznost ni depresiju, a više nije imao niti problema sa pažnjom i koncentracijom.

Samo gledajući ”ispod haube” dr Hyman je pronašao neravnoteže koje je bio u stanju popraviti. Umjesto da se Joeovi problemi tretiraju sa još više lijekova, Joe se uspio riješiti svih tih droga i konačno ozdraviti. Joe nije jedini primjer ovakvog pristupa zdravlju – ovakvih je primjera sve više. Funkcionalna medicina spremna je da preuzme liječničke ordinacije. Ljudima se može pomoći otkrivajući uzroke njihovih problema.

Kao što se vidi iz ovog primjera, astma ili refluks nisu nepovratni problemi, a mogu biti posljedica osjetljivosti na hranu kao što su gluten i mlječni prozivodi, ili neravnoteže u probavnom sustavu sa parazitima i kvascima, ili loše prehrane sa previše ugljikohidrata. Depresija nije uzrokovana nedostatkom Prozaca, ali može biti povezana sa ključnim nutricionističkim čimbenicima kao što je šećer, te nedostatak važnih nutrijenata kao što su vitamin B12, folna kiselina, vitamin D i omega 3 masti.

Dakle, kada imamo bilo koju kroničnu bolest, ili cijelu listu zdravstvenih problema, možemo pokušati pronaći njihove uzroke prateći slijedeće smjernice:

  • Imajte ne umu da je prehrana najmoćnija stvar koja može stvoriti ili izlječiti bolesti.
  • Ako ste depresivni ili anksiozni, sjetite se da to nije zbog nedostatka Prozaca ili Valiuma, već da može biti povezano sa raznim uzrocima kao što su nedostatak vitamina, nedostatak esencijalnih masti, previše šećera ili stimulansa u vašoj prehrani.
  • Isprobajte detoksifikaciju tijela tako da jedete prirodnu cjelovitu hranu i izbacite kofein, šećer, alkohol, industrijske prerađevine, gluten i mlječne proizvode – pratite koliko vaših zdravstvenih problema će nestati.
  • Uzmite mulivitaminski preparat i riblje ulje, kalcij, magnezij i vitamin D – prava količina ovih hranjivih tvari može riješiti mnoge probleme.
  • Ako ne bude bolje, potražite pomoć – možda trebate nekoga tko zna pogledati ”ispod haube”.
  • Potražite liječnika koji prakticira funkcionalnu ili integriranu medicinu.

Radeći na ovakav način, liječnik može svjedočiti o nevjerojatnim transformacijama kod pacijenata jednostavno izbacujući ono što ih čini bolesnima i dajući im ono što im treba da se vrate u ravnotežu. I sami možete isprobati ovakav pristup slijedeći gornje savjete. To je upravo tako jednostavno kako zvuči jer sposobnost našeg tijela za samoiscjeljenje radi sve ostalo.

Da li ste doživjeli neke velike promjene u svom zdravlju jednostavno mijenjajući stil života? Da li vam je promjena prehrane, tjelesne aktivnost ili navike spavanja pomogla za rješavanje nekih tegoba? Ili ste frustrirani svim tim lijekovima koje vam je liječnik prepisao? Da li ste bili u stanju prekinuti sa nekim lijekovima koji su samo prikrivali simptome tako što ste pronašli osnovni uzrok problema? Podijelite svoja iskustva sa drugima, pišite u komentarima.

Izvor: Why Treating Your Symptoms is a Recipe for Disaster



ponedjeljak, 6. veljače 2012.

Anticandida dijeta i bezglutenska prehrana - iskustvo


Nedavno sam primila pismo jedne čitateljice koja opisuje svoje iskustvo sa anticandida dijetom, te kako je otkrila da ne podnosi gluten:

Draga Anita!

Obzirom da sam se cijeli život mučila s raznim (na svu sreću na previše ozbiljnim) zdravstvenim tegobama, logično je bilo da počnem čitati i tražiti rješenje i na Internetu, osim kod liječnika koji prema mom iskustvu ne ističu dovoljno jasno i ne uvažavaju vrijednost prehrane.

No, prije 4 godine sam prema preporuci ginekologice otišla na anti candida dijetu i nakon početnih reakcija koje su bile vrlo snažne, ali na svu sreću i kratkotrajne (glavobolja, na 2 sata iz čista mira temperatura oko 38, pa opet sve dobro itd...) po prvi puta u životu sam se osjećala, ali i izgledala), genijalno. Bila sam ugodno iznenađena kada mi je moja ginekologica istaknula važnost zdrave prehrane za razliku od svih prethodnih liječnika koji su mi uvijek govorili da prehrana nije važna!

No, kako to već obično biva, nakon cca 6 mjeseci su me rodbina, prijatelji, ali i liječnici počeli uvjeravati da "to tako na duge staze ne ide" te da moram jesti ugljikohidrate iako mi je krvna slika bila - savršena!

Ubrzo je tada moja savršena linija nestala, no iako niti sada nisam loša s kilažom (koja ionako nikada nije bila moj veći problem) nestao je i taj visoki nivo moje osobne energije, fizičke snage i jednog općeg osjećaja zadovoljstva i psihičke smirenosti a naravno smanjio se i broj komplimenata koje sam dobivala u odnosu na vrijeme kada nisam konzumirala šećer, gluten, laktozu - tada kada je je moj unos UH iznosio od 0 - 50 grama UH dnevno s beskonačnom količinom maslinovog i bučinog ulja - intuitivno.

Ono na čemu Vam se želim zahvaliti je da je Vaš blog pomogao meni, ali i članovima moje obitelji da prihvate moj način prehrane te ste i njima podigli svijest o štetnosti konzumiranja pšenice.

Mene ste potaknuli da i sama provjerim svoju toleranciju na gluten - te sam na testu u Centru za celijakiju na probirnom testu ispala pozitivna, a na laboratorijskim testovima mi je sve OK (uključujući IGa) osim IGE koji mi iznosi 154, a normalna vrijednost je >100. Sada sam u dogovoru s liječnikom specijalistom na prehrani bez glutena i zapisivanju simptoma, zbog dijagnosticiranja da li celijakije dali alergije na gluten, još niti on ne zna sigurno. Moja bezglutenska dijeta je zapravo LCHF, te se dobar osjećaj entuzijazma i poleta vraća :). 

Brine me jedino da me zbog dijagnostike ne stave na glutensko opterećenje i za sada mi se čini da neću pristati na to (ako ga zatraže) - upravo zbog zdravog razuma i krvnih testova koji ukazuju da moj imuni sustav reagira na gluten, a s druge strane na to koliko mi bude loše kada gluten slučajno pojedem. To se od izbacivanja glutena iz prehrane dogodilo 3 puta i simptomi su mi bili trenutni svrbež cijelog tijela, 2 od 3 puta osip, urtikarija, 15-tak minuta nakon toga bi me počelo smetati svijetlo i buka, imala bi osjećaj da ću iskočiti iz kože, te sat - dva kasnije bol u želucu, a cca 4-5 sati kasnije napuhanost i vjetrovi.... iduće jutro bi mi oči bile mutne, kao da sam bolesna a za cca 24 sata bi mi postalo OK.... Uopće ne želim niti pomisliti što je moje tijelo moralo trpiti dok sam "normalno" jela...

Jučer smo nabavili i knjigu Life without bread - te još jednom Vam hvala i na blogu i na preporukama literature - jer meni ste dali mene natrag, u punoj snazi i formi i sa smješkom na licu - Vaš blog me ohrabrio da se hranim na način na koji meni i mome tijelu paše.

Lijepi pozdrav i uspješan nastavak rada i sve najbolje i u privatnom životu,
Sanja

Update: Sanja se javila nakon dva mjeseca sa novim nalazima:

Evo, stigli su rezultati vađenja krvi (KKS, kolesterol i elektroliti) i komentar liječnika je da su nalazi savršeni :)

U međuvremenu sam bila i kod ginekologice koja je komentirala da su mi stanice koje je gledala na mikroskopu prekrasne - čisti primjer zdravih stanica u kojima nema traga candidi niti upalnim procesima. Kaže mi ona da joj je pogled na moje stanice poboljšao dan - a ja na to "a tek meni" :))

Moja dijagnoza je za sada "sindrom celijakije" - i dalje je preporuka striktna bezglutenska prehrana i to na temelju krvne slike i općih simptoma i naravno svih poboljšanja mog zdravlja na bezglutenskoj / LCHF prehrani :) Mislim da je izrazito pozitivno da me liječnik nije tjerao na glutensko opterećenje - nego striktno i dalje bez glutena te kontrola za 6 mjeseci.

Vašu knjigu sam naručila i jedva čekam da mi stigne... :))

U međuvremenu, osim "Life without bread" sam pročitala i: "Paleo solution", "Primal body primal mind", "Primal blueprint", te koristim i kuharicu "Primal blueprint - quick and easy meals".

I osjećam se odlično!! Hvala!




Kako je ovaj post sakupio previše komentara, teško se učitavaju, pa zatvaram komentiranje na ovom postu.


Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.