Ovo je dijeta koju preporučuju mnogi liječnici i stručnjaci, između ostalih dr Datis Kharrazian, autor bestsellera The Thyroid Book i The Brain Book i Sarah Ballantyne, PhD, autorica knjige The Paleo Approach – Reverse Autoimunne Disease and Heal Your Body i web stranice The Paleo Mom.
Autoimune bolesti i propusna crijeva zatvaraju vas u začarani krug
Autoimune bolesti i propusna crijeva zatvaraju vas u začarani krug
Osobe koje pate od autoimunih bolesti (Hashimoto, hipotireoza, hipertireoza, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, dijabetes tip 1, multipla skleroza i mnoge, mnoge druge) uvijek imaju problema
s crijevima. Autoimune bolesti ne mogu se razviti ako crijeva nisu propusna,
jer upravo propusna crijeva propuštaju u krvotok komponente koje provociraju
imunološke reakcije. Što je autoimuna bolest ozbiljnija, to su ozbiljniji
problemi s crijevima, i obrnuto. Začarani krug u kojem propusna crijeva
rasplamsavaju autoimunu bolest, koja i dalje oštećuje crijevni zid, stalno se
ponavlja.
Dijeta za autoimune bolesti je dijeta za oporavak crijeva.
Cilj je ukloniti sve namirnice koje sadrže komponente koje djeluju
inflamatorno i kao okidač na imunološki sustav, koje doprinose prekomjernom
razmnožavanju kvasnih gljivica te doprinose stvaranju propusnih crijeva. Dijeta omogućuje smirivanje upalnih procesa, smanjivanje proizvodnje autoantitijela i iscjeljivanje crijeva. Dijeta je vrlo jednostavna
ali i stroga, uzimanje najmanje količine neke namirnice koja nije dozvoljena
može isprovocirati imunološku reakciju, dovesti do upale i rasplamsavanja same
autoimune bolesti.
Dijeta je djelotvorna sama po sebi, ali da bi oporavak bio
učinkovitiji i brži, trebao bi vas pratiti kvalificirani liječnik funkcionalne medicine (ako nađete takvoga) koji razumije povezanost između crijeva, mozga,
imunološkog i endokrinog sustava.
Što se jede:
(Jede se uglavnom sve što su jeli naši preci kroz veći dio
ljudske povijesti, a ne jede se uglavnom ništa što dolazi iz tvornica i
industrijskog uzgoja – logično). Naravno ako ste alergični ili imate
intoleranciju na neku namirnicu, nećete je jesti samo zato što je na listi, to
je jasno.
- Povrće,
uglavnom sve vrste, osim povrća iz grupe Solanaceae – nightshades (rajčica,
paprika, patliđan i krumpir) i osim ako vas neke vrste povrća napuhuju –
te ne jedite. Povrće bi trebalo biti organsko, koje nije tretirano
toksičnim sredstvima. Npr: kupus, brokula, cvjetača, kelj, prokulica,
špinat, blitva, raštika, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, tikva
(bundeva), masline, zelena salata, endivija, matovilac, krastavci,
rotkvica, koromač, celer, luk, poriluk, češnjak, cikla, čičoka, koraba,
mrkva, pastrnjak, repa, crna rotkva, batat.
- Fermentirana
hrana: kiseli kupus, kimchi, ukiseljeni đumbir, fermentirani krastavci,
jogurt od kokosovog mlijeka, kombucha, vodeni kefir i sl. U prodavaonicama
nećete naći pravu fermentiranu hranu pa je morate napraviti sami.
Potražite na internetu informacije kako prirediti fermentirane namirnice
anaerobno (bez kisika, u zatvorenim posudama) jer one ne sadrže histamine
kao namirnice fermentirane aerobno (otvorene, uz prisustvo zraka) na koje
mnogi ljudi reagiraju.
- Meso,
perad, riba. Birajte divlju ribu iz mora (ne iz uzgajališta) s niskim
sadržajem žive (npr tuna ima dosta žive, a najmanje je imaju sitne ribe,
kao npr srdele). Birajte perad iz slobodnog uzgoja i meso pašnih
životinja, izbjegavajte industrijsko meso koje sadrži antibiotike i
hormone. Jedite iznutrice i životinjske masnoće. Da biste pronašli pravo meso pašnih životinja i slobodne peradi,
potražite lokalne GSR-ove (Grupe Solidarne Razmjene) ili potražite
infomacije na stranici Mudre Predaje.
- Voće
niskog glikemijskog indeksa (osim ako vas neke vrste voća napuhuju – te ne
jedite). Voće bi trebalo biti organsko, koje nije tretirano toksičnim
sredstvima. Npr: avokado, šumsko (bobičasto) voće kao maline, borovnice,
kupine, jagode, trešnje, zatim citrusno voće kao limun, grejp, mandarina,
te drugo sezonsko voće.
- Kokos:
kokosovo ulje, kokosov maslac, kokosovo vrhnje, kokosovo mlijeko, kokosove
pahuljice (ribani kokos), kokosovo brašno, jogurt od kokosovog mlijeka.
- Začinsko
bilje: bosiljak, korijander, đumbir, vlasac, metvica, timjan, mažuran,
ruzmarin, origano, peršin, đumbir, prava morska sol, papar, kurkuma.
- Ostalo: jabučni ocat, biljni čajevi, maslinovo ulje.
Što se ne jede:
- Šećer i sve što sadrži šećer, agavin sirup, fruktozni glukozni sirup, kukuruzni sirup, ječmeni slad, rižin slad, javorov sirup, melasa, med, kokosov šećer, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti, bomboni, čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl, kupovni sokovi i svi zaslađeni napitci, voćni jogurti.
- Voće s visokim glikemijskim indeksom: banane, konzervirano voće, suho voće, mango, ananas, lubenica.
- Žitarice
i brašno žitarica – sve vrste, glutenske, bezglutenske i pseudožitarice: pšenica,
raž, ječam, pir (spelt), kamut, zob, proso, riža, kukuruz, heljda,
amaranth, quinoa, komercijalni bezglutenski proizvodi, kus-kus, bulgur,
palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi, pšenične klice, mekinje,
pahuljice za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz,
čokolino, medolino i sl., tjestenina, kruh, peciva, krekeri, pizza,
kroasani, krafne i sl., svi pekarski proizvodi od brašna žitarica, zobena,
sojina, rižina i druga zamjenska mlijeka od žitarica.
- Orašasti
plodovi i sjemenke (badem, lješnjak, orah, pekan, makadamia, lanene,
suncokretove, sezamove, bučine sjemenke).
- Prerađevine koje sadrže skriveni gluten: gotovi umaci i dresinzi, buljoni, pivski kvasac, mješavine začina, emulgatori, stabilizatori, punila, gume za žvakanje, hrenovke, hidrolizirani biljni proteini, kečap, soja umak, salame, modificirani škrob, mononatrijum glutaminat, kava "3 u 1" i sl.
- Mliječni proizvodi: kravlje, ovčje, kozje mlijeko i sirevi, maslac, vrhnje, jogurt.
- Jaja.
- Mahunarke (grahorice): suhi grah, slanutak, leća, kikiriki, grašak, soja.
- Soja: sojino mlijeko, miso, tofu, tempeh, sojin protein (u prerađevinama), soja umak.
- Margarin i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje.
- Gljive.
- Alkohol.
- Kava.
- Povrće nightshades (Solanaceae): krumpir, rajčica, patliđan, paprika, crvena paprika u prahu, kajen papar, papričice, tabasco umak, umak od rajčice, koncentrat rajčice.
- Ostalo: procesirana hrana, industrijski suhomesnati proizvodi, hrana iz konzervi, tuba, tetrapaka, kutija, vrećica, plastike.
Mnoge osobe s autoimunim bolestima izbacile su gluten iz
prehrane i nije im bilo bolje. Pa su zaključili da nije do glutena. Greška.
Gluten zaista jeste problem (prvi i najveći) ali je također problem i križna
reakcija na druge slične komponente u drugim namirnicama. Sve žitarice i sve mahunarke sadrže proteine na koje reagiramo ako smo osjetljivi na gluten. Isto
je sa mliječnim proteinom kazeinom. Križna reakcija može biti i na orašaste
plodove, jaja, kavu…
Ovakva eliminacijska dijeta najbolji je način da otkrijete na koje namirnice ste osjetljivi a na koje ne. Nakon jednog perioda stroge dijete, kad ste već osjetili poboljšanje odnosno povlačenje simptoma svoje bolesti, možete pokušati uvoditi nove namirnice i pratiti da li će vam izazvati reakciju. Kada, kako i koje namirnice uvoditi je vrlo individualno i mora se prilagoditi sebi.
2019. god. izašla je knjiga o AIP-u naših hrvatskih autorica Autoimuni nutrivor - priručnik i kuharica bez alergena
Ovakva eliminacijska dijeta najbolji je način da otkrijete na koje namirnice ste osjetljivi a na koje ne. Nakon jednog perioda stroge dijete, kad ste već osjetili poboljšanje odnosno povlačenje simptoma svoje bolesti, možete pokušati uvoditi nove namirnice i pratiti da li će vam izazvati reakciju. Kada, kako i koje namirnice uvoditi je vrlo individualno i mora se prilagoditi sebi.
2019. god. izašla je knjiga o AIP-u naših hrvatskih autorica Autoimuni nutrivor - priručnik i kuharica bez alergena
Izvori na engleskom:
Sarah Ballantyne, PhD: Autoimmunity
"AIP Friendly” recepti - Paleo recepti bez jaja, orašastih plodova i mliječnih proizvoda
"AIP Friendly” recepti - Paleo recepti bez jaja, orašastih plodova i mliječnih proizvoda
Knjige:
Sarah Ballantyne, PhD: The Paleo Approach – Reverse Autoimunne Disease and Heal Your Body
Dr Datis Kharrazian: Why Do I Still Have Thyroid Symptoms? when My Lab Tests Are Normal: a Revolutionary Breakthrough in Understanding Hashimoto's Disease and Hypothyroidism
Dr Terry Wahls: The Wahls Protocol: A Radical New Way to Treat All Chronic Autoimmune Conditions Using Paleo Principles
Dr Amy Myers: The Autoimmune Solution: Prevent and Reverse the Full Spectrum of Inflammatory Symptoms and Diseases