petak, 30. travnja 2010.

LCHF prehrana za bolje zdravlje


Naziv LCHF nastao je u Švedskoj i znači Low Carb High Fat ili smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća. Naime, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata mogla bi imati visoki sadržaj proteina ili visoki sadržaj masnoće, ovisno o tome čime nadomještamo smanjeni unos ugljikohidrata. Zato je grupa švedskih liječnika 2006. god lansirala izraz LCHF kako bi naglasili da smanjeni unos ugljikohidrata ne znači povećani unos proteina, nego povećani unos kalorija iz masnoće. Ovo je važno znati jer povećani unos proteina na duže staze može dovesti do zdravstvenih problema, na što se uglavnom i odnose kritike prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata. No povećani unos masnoće nema nikakvih negativnih posljedica, ali ima puno dokazanih benefita, pa je LCHF model prehrane sve više i više prihvaćen i u drugim zemljama, kao uspješan medicinski tretman kod pretilosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa.

U praksi LCHF podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i slično, dok se istovremeno povećava unos prirodnih zdravih masti iz životinjskih i biljnih izvora. Ovu prehranu sačinjava prava izvorna hrana odnosno riba, meso, jaja i puno povrća. Prirodni mliječni proizvodi, kao i orašasti plodovi, sjemenke i voće, također su dio ovog načina prehrane. Osim smanjivanja unosa ugljikohidrata i povećanja unosa masnoća, potrebno je voditi računa o kvaliteti i porijeklu namirnica. Zato upotrebljavam i naziv Paleo jer se naglasak stavlja na čiste prirodne namirnice u njihovom izvornom obliku, koliko je moguće, iz domaćeg ili organskog uzgoja. Osim šećera i škroba izbjegavaju se industrijska ulja, hidrogenizirane masti i druge industrijske prerađevine koje su prepune umjetnih dodataka i štetnih kemikalija. Paleo – LCHF je prirodan način prehrane, najsličniji izvornoj prehrani naših predaka kojoj je čovjek genetski prilagođen i koja je optimalna za očuvanje dobrog zdravlja i normalne tjelesne težine.

Naučno dokazane prednosti LCHF prehrane kod metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2 i pretilosti su:

  • LCHF dovodi do automatskog smanjivanja apetita, što uvelike olakšava provođenje dijete. Tako dolazi i do smanjivanja unosa kalorija bez nekog posebnog napora, što je općenito puno zdravije.
  • U usporedbi sa drugim dijetama (redukcijskim dijetama s niskim unosom masti), ljudi na LCHF dijeti mršave više i brže i to bez osjećaja gladi.
  • LCHF je učinkovit kod smanjivanja abdominalne (trbušne) masnoće oko organa, što smanjuje rizik od razvoja srčano-žilnih bolesti i dijabetesa.

LCHF dovodi do smanjivanja većine faktora rizika srčano-žilnih bolesti:

  • Povišeni trigliceridi, najpoznatiji faktor rizika za srčane bolesti, smanjuju se na LCHF dijeti.
  • HDL, zaštitni lipoproteini koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, povećavaju se na LCHF dijeti.
  • LCHF smanjuje šećer u krvi, kao i razinu inzulina kod dijabetičara i osoba sa inzulinskom rezistencijom, što omogućava smanjivanje ili potpunu eliminaciju lijekova za snižavanje glukoze.
  • Smanjeni unos ugljikohidrata dovodi do snižavanja visokog tlaka.

Dakle, svih pet simptoma metaboličkog sindroma poboljšavaju se na LCHF dijeti: abdominalna pretilost, visoki tlak, povišeni šećer u krvi, visoki trigliceridi i nizak HDL.

Doktori Jeff Volek i Stephen Phinney, autori knjige The Art and Science of Low Cabohydrate Living (Umjetnost i nauka življenja s niskim udjelom ugljikohidrata) imaju zajedno preko 50 godina kliničkog iskustva u radu sa LCHF dijetom i zajedno su objavili preko 200 naučnih radova i članka na ovu temu. U najkraćim crtama, oni smatraju da je restrikcija ugljikohidrata ”čarobna pilula” za obuzdavanje metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip 2, jer poboljšava šećer u krvi i lipide, te smanjuje inflamaciju (upalu) i to sve bez lijekova. Možemo zaključiti da je LCHF jednostavan, zdrav, prirodan i učinkovit način za gubitak viška kilograma i reverziju metaboličkog sindroma i dijabetesa tip 2. 

93 komentara:

  1. Slučajno sam otkrila ovaj blog i hvala na pojedinim savjetima. Ja nemam problema s težinim, no moj muž godinama muku muči...nije bio sklon dijetama ,ali ovakav način prehrane mu je prihvatljiv te smo se potrudili (ja kuhajući, on držeći se regule da ne unosi ugljikohidrate) i za 10 dana smršavio je 4 kile, a bez da je imao migrenu ili da je bio gladan :). Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala vama, ovo su super vijesti! Nastavite javljati kako vam ide i motivirati i druge citaoce na promjenu prehrane!

    OdgovoriIzbriši
  3. sve pohvale za blog.evo odlučila sam pokušati.s obzirom da pijem tablete za šećer i strastvena sam izjelica ugljikohidrata početak će biti postepen uz oprez i pojačanu kontrolu šećera.dosadašnjom standardnom dijabetičkom dijetom nisam uspjela smanjiti šećer.javim vam rezultate. hvala na savjetima

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovana, ja sam trenutno na mesnoj dijeti i polako bi uvela mliječne proizvode i voće i to je praktički lchf,međutim zanima me da li bi na taj način zbunila organizam i prestala mršaviti???
    Možete li mi reći da li su u lchf-u dopuštene jabuke i kava s mlijekom??

    OdgovoriIzbriši
  5. ne znam sto se jede u mesnoj dijeti, i ne znam u kakvom stanju vam je organizam od te dijete. ako ste na nekoj izgladnjujucoj dijeti gdje se gubi na misicnoj masi, moze se dogoditi da se kod promjene prehrane na lchf koji je hranjiv za tijelo, vrati izgubljena misicna masa. tada vaga moze pokazati i koji kilogram vise.
    u lchf se u principu ne jede voce ali neki ga mogu jesti bez da im smeta mrsavljenju, ovisi koliko je tko osjetljiv na UH. tako je i sa mlijekom, posto sadrzi UH, nekome pase a nekome ne. u kavu se moze staviti slatko vrhnje umjesto mlijeka, ima manje UH.
    ako zelite poceti sa lchf prehranom bilo bi dobro da iscitate blog, naci cete sigurno dosta objasnjenja i odgovora na pitanja.

    OdgovoriIzbriši
  6. da li je dobro meso pripremati na elektricnom rostilju, znam da iz mikrovalne nije zdravo ???

    OdgovoriIzbriši
  7. matko, elektricni rostilj je sasvim okej! za mikrovalnu ste u pravu, unistava hranjive vrijednosti u hrani i treba je koristiti sto manje. za djecu je ne treba koristiti nikako.

    OdgovoriIzbriši
  8. da li je dobro koristit ocat ili sirće za salate?hvala

    OdgovoriIzbriši
  9. Jel sa ovom prehranom mozemo izgubit svo masno tkivo i koliko dugo bi trebalo za posljednih 2-3kg sa stomaka i bokova?

    OdgovoriIzbriši
  10. ne vjerujem da se moze izgubiti svo masno tkivo sa tijela, jer je prirodno i normalno da imamo odredjeni postotak masnoga tkiva na tijelu. neznam sto podrazumijevate pod "posljednjih" 2-3 kg.

    OdgovoriIzbriši
  11. pa mislim ono da nam se vide trbusni misici jer iz iz skustva znam da je to jako tesko skinuti ono 1kg sala sa trbuha ?

    OdgovoriIzbriši
  12. Poštovana,

    danas startam s ovim programom. Kruh sam ispekla i čekam da se malo ohladi pa da ga probam,cijela kuća predivno miriše;) Moja zamisao je bila ujutro jesti ovaj kruh i pridržavati se zelene kure. Naime, imam IBS,i stomak i crijeva me strašno muče i otežavaju mi uvelike moj svakodnevni život.Mislite li da će mi ovakav način prehrane pomoći obzirom na moju dijagnozu? I naravno, voljela bih skinuti 5-6 k:)

    Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. jel istina da je meso sa rostilja karcogeno i sto je uopce to?

    OdgovoriIzbriši
  14. ana kad se kaze da je nesto kancerogeno hoce se reci da to izaziva rak (kancer). izgleda da se kod pecenja na visokim temperaturama stvaraju odredjene tvari za koje se smatra da su kancerogene ali to nije potpuno razjasnjeno. jedni tvrde da je opasno, drugi da nije opasno.
    najsigurnije je zato pripremati meso, kao i svu drugu hranu, na laganoj temperaturi, tako da povrsna ne zagori. kad se meso pece na rostilju ne treba ga peci na zivoj vatri, nego na zeravici.

    OdgovoriIzbriši
  15. puno Vam hvala na brzim odgovorima i savjetima. jučer je dan prošao odlično bez ikakvih nuspojava:)kupila sam i organsko hladno prešano kokosovo ulje i već jučer sam uzela 2 jušne žlice, također bez negativnih nuspojava.veselim se što sam pronašla Vas i ovaj blog, jer imam nekako dobar predosjećaj da bi to napokon moglo biti ono pravo za mene.
    lijepi pozdrav od Jelene

    OdgovoriIzbriši
  16. Poštovana,
    obzirom na Vašu stručnost nadam se da mi možete pomoći.u terapeutske svrhe koristim kokosovo ulje,3-4 žlice dnevno.međutim, ja to popijem bez ičega jer mi je ok, ali sam na više mjesta pročitala da bi ga trebalo vezati uz nešto,kruh npr.što je točno i griješim li svojim načinom unosa?
    pozdrav i hvala vam unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  17. kokosovo ulje je dobro uzeti pola sata prije jela. obicno se topi u caj ili kavu ali ako je vama tako okej onda nema problema. ali nemojte uzet cijelu dnevnu dozu odjednom nego rasporedite i uzimajte prije obroka.

    OdgovoriIzbriši
  18. jesu li kiseli krastavci preporucljivi?

    OdgovoriIzbriši
  19. matko mozete kisele krastavce :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Danas sam przio slaninu na maslacu slanina je dobro ispala ali malac dok se przio bilo je puno mjehurica i onda malo kasnije kad sam vec ispeko pocrnio jeli to dobro. hvala

    OdgovoriIzbriši
  21. matko, kad se przi na maslacu stvaraju se mjehurici jer maslac sadrzi i odredjeni postotak vode u sebi, i to je okej. ali ne treba bas da pocrni, smanjite vatru dok przite.
    pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  22. Od ranih jutarnjih sati čitam vaše postove,a blog sam otkrila tražeći hranu s niskim glikemičkim indexom! Naravno, nadajući se da ću od ponedjeljka biti na striktnoj dijeti; ali iznenadila sam samu sebe i već današnji ručak je bio po principima LCHF- svi ukućani su zadovoljni obrokom a ja posebno! Pozdrav iz sunčana Splita!

    OdgovoriIzbriši
  23. bas mi je drago, pozdrav splitu :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Eh napokon nesto konkretno, jasno i prakticki moguce. Blog Vam je zaista od do! Nisam nikad bila FAN nekih dijeta ili slicno. No citajuci vas blog sam odlucila (od danas) da pocnem sa cistom i zdravijom ishranom. Dosad je bila prilicno zdrava, no nisam toliko pazila na secer. Hvala !

    OdgovoriIzbriši
  25. nisam pronašla nigdje na blogu, pa ako mi možete, molim vas, odgovoriti što je sa slijedećim namirnicama:
    sol - da li treba nešto posebno paziti oko unosa soli?
    voda - da li u sklopu prehrane treba unositi neku povećanu količinu vode, ili prema nekim općenitim smjernicama (kojim? - ima ih više različitih) ...
    da li namirnica tipa grašak spada među dozvoljene namirnice?
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
  26. danima iščitavam Vaš blog i ne mogu vjerovati što sam sebi radila proteklih godina (tijekom terapije PCOS-a i nakon nagomilala sam gomilu kg koji stoje zacementirani)"lijepo" sam se hranila (voće, povrće, žitarice, mahunarke, nikakve masti, nikakva ulja,nikakvo meso, samo riba i sve to samo kuhano...) kad bi počela intezivno vježbat dobila bi još koji kg,napominjem i da PCOS nisam rješila, jetru sam terapijom trajno oštetila, sve skupa me izluđivalo,i onda naiđem na Vaš blog.....krećem s LCHF...
    jedno pitanje: piše da se ne bi smjele jesti namirnice koje sadrže više od 5gUH/100g;negdje sam našla da grejp sadrži 10g UH,obožavam iscijeđeni sok od grejpa; jel to OK ?
    još jednom hvala!

    OdgovoriIzbriši
  27. @ dajana mozete grejp, nema nekih strogih pravila, nego treba pratiti kako vlastito tijelo reagira na prehranu. u slucaju kad bi doslo do stagnacije u mrsavljenju onda se treba stroze pripaziti na unos UH pa izbaciti grejp. ali nemojte se za pocetak opterecivati s tim.
    puno djevojaka sa PCOS imaju odlicna iskustva sa low carb prehranom. samo naprijed i sretno :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Draga Anita,
    Osobno sam na LCHF prehrani vec nekoliko mjeseci, tako da to vise nije niti "dijeta", vec nacin zivota. Ponekad je tesko, jer dolazi do zasicenja stalno slicnom hranom, ali pronalazim inspiraciju u ovom Blogu i na Forumu :)
    Ono sto me muci, zapravo se tice mog decka - na sistematskom pregledu ustanovljen mu je visak kiseline u krvi, tj. predispozicija za giht. Prema rijecima doktora, uzrok je previse proteina u prehrani, a "lijek" - skoro pa potpuno njihovo izbacivanje! Jelovnik koji je dobio je cista suprotnost ovoga o cemu mi tu pricamo - preporucuju mu se zitarice (i to ne cjelovite, vec one "jednostavne" - bijeli kruh i slično), voce, povrce, riza i slično - dakle bez mesa, ribe (kaze doktor: i to su vam proteini!!) i bilo cega slicnog. Dakle, u cemu je stvar s tim gihtom? Da li je to stanje koje stvarno zahtijeva drugaciji nacin prehrane, tj. suprotan LCHF-u ili je i to jedna zastarjela teorija?? On vidi kako je meni dobro na ovom režimu, ali se boji posljedica za svoje zdravlje, s obzirom na preporuku doktora. Znate li možda nešto o tome? Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  29. @ marina, ja ne bih smjela davati medicinske savjete, ali mogu reci svoje misljenje a to je upravo ovo kako je kratko i jednostavno objasnjeno u ovom tekstu http://www.cutthecarb.com/gout-its-not-the-meat-its-the-fructose-andor-the-alcohol/
    tvoj decko se treba sam odluciti kako ce se hraniti ali neka se jos dobro informira.
    puno pozdrava,

    OdgovoriIzbriši
  30. puno hvala! nakon ovog članka, svakako cemo istraziti dalje! i slazem se, sam bi trebao odluciti, ali na temelju svih informacija.. jer ova "dijeta" koju je dobio nema nikakvog smisla..
    jos jednom hvala i puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  31. Draga Anita, već duže pratim tvoj blog, pratim te još sa coolinarike. Ja sam od onih koja sam za LCHF čula tek nedavno,iako se zapravo cijeli život hranim po tom režimu iz jednostavnog razloga što ne volim slatko, nikad nisam htjela jesti voće iako u manjoj mjeri konzumiram žitarice i domaće kolače, ali sa miimalno šećera. Nikad nisam imala višak kilograma, naprotiv , uvijek sam na donjoj granici BMI, a i nalazi masnoća su uvijek savršeni iako konzumiram i svinjsku mast,maslac, svinjetinu, dakle sve ono što je neopravdano proskribirano. I naravno, ne jedem industrijsku hranu i jako pažljivo čitam deklaracije.kako bi izbjegla kemikalije u hrani. Moj muž je odnedavno na strožem režimu LCHF-a ,jer mora skinuti 5-6 kg i zssad je zadovoljan. Imam pitanje, od žitarica jako rado pravim proso, čitala sam da je zdravo kao lužnata žitarica, pa me zanima koliko je ono prihvatljivo u LCHF prehrani? Puno hvala unaprijed i pozdrav!Hrvojka
    Btw, danas tamani dobar jutarnji kruh,radila sam po tvom receptu!!

    OdgovoriIzbriši
  32. @ hej hrvojka, bas mi je drago da se javljas, sjecam se ja tebe sa coolke i kad si pisala kako se dobro hranis :) nastavi tako i dalje!
    proso ne sadrzi gluten pa je utoliko lakse probavljiv od ostalih zitarica, a ima i manje fitinske kiseline (one sto vezuje minerale i zbog cega se zitarice moraju natapati) pa je i to pozitivna stvar. medutim ko zeli mrsaviti, najbolje da ne uzima nikakve zitarice pa ni proso jer se i proso uglavnom sastoji od UH koje izbjegavamo na mrsavljenju.

    sto se tice kiselosti tijela, nema opasnosti dokle god se uz meso, ribu, jaja i pasterizirano mlijeko, koji daju kiselost, uzimaju i namirnice koje su luznate kao povrce, voce, sumsko voce, citrusi, gljive, domace mlijeko, te zacinsko bilje. minerali magnezij i kalcij takodjer suzbijaju kiselost u tijelu pa ih nije lose povremeno uzeti kao dodatak prehrani, jer je nedostatak magnezija cest, ne samo zbog lose prehrane nego i zbog stresa.

    inace zitarice i brasna zakiseljavaju organizam jos vise nego meso i jaja, a pogotovo slatke stvari, kolaci i sve sto sadrzi margarin i ocvrsnute biljne masti.
    puno pozdrava i sretno sa skidanjem muzevih kilograma :)

    OdgovoriIzbriši
  33. Je li se poremeti menstruaciju tokom ove prehrane ?

    OdgovoriIzbriši
  34. naravno da ne. zasto bi se poremetilo?

    OdgovoriIzbriši
  35. kao netko tko je čitav život na dijeti, neuspješno, skeptična sam prema ovome, a pogotovu prema tome da nema osjećaja gladi. Naime, iako zbilja volim sve mliječno, a voće uopće ne jedem, čim se nađem na nekom ovakvom načinu prehrane, dakle koji uključuje ono što volim a isključuje ono što ne volim, u glavi se pokrene neki čip da organizam traži samo ono što je zabranjeno... ovo je samo moje razmišljanje...dakle imam dosta kilograma viška, a i dosta godina iza sebe tako da ne vjerujem da unos bilo koje hrane u prevelikim količinama može donijeti gubitak želje za onom drugom zabranjenom hranom a samim tim i gubitak kilograma..

    OdgovoriIzbriši
  36. @ razmisljate kao i mnogi drugi koji krecu sa ovim nacinom prehrane ili uopce sa bilo kojom drugom promjenom prehrane. nema nacina da vas itko razuvjeri, dok ne isprobate sami. ako ste citav zivot na dijeti, ne vidim razloga zasto ne biste dali sansu i ovoj "dijeti" :)
    a klik u glavi se dogodi, jednim dijelom slusajuci kako vam tijelo javlja da je zadovoljno sto mu dajete bas to sto mu treba, drugim dijelom citajuci o ovom nacinu prehrane, poslozit ce vam se sve kao djelici puzzle.
    zabranjena hrana uskoro nece djelovati "zabranjeno" vec jednostavno "nepozeljno".

    OdgovoriIzbriši
  37. da li se mogu udebljati od ove prehrane ako sam premrsav??

    OdgovoriIzbriši
  38. sta mislite da li dijeta moze pomoci oko saboreje,negde sam video da je neko uspeo sa ovom dijetom da pobedi saboreju?hvala unapred...

    OdgovoriIzbriši
  39. Postovanje,
    imam nekoliko pitanja. Citam vas par dana i razmisljam o tome da predjem na ovaj vid ishrane. Trenutno nemam nikakvih znacajnijih zdravstvenih teskoca a ni viska kilograma. Osim mozda hemoroida i povremene konstipacije.
    Zanima me korištenje zitarica kao sto je heljda i kukuruzno brasno da li su dozvoljeni u ovom vidu ishrane? Da li se mogu jesti sve vrste voca ili samo odredjene? I da li se smije koristiti med kao zasladjivac?
    Hvala, Olja!

    OdgovoriIzbriši
  40. Poštovanje! Imam jako puno viška kilpgrama i zahvalna sam Vam na ovom blogu.Mislim da će od danas LCHF biti način mog života.
    Javit ću se,Vanesa!

    OdgovoriIzbriši
  41. Draga Anita! Danas sam krenula sa dukan dijetom i slučajno nabasala na Vaš blog. Imam 23 godine, 155cm i trenutno 59kg koje su se nakupile u zadnjih 8 mjeseci. Provodila sam dukan dijetu i prošli tjedan uz neka početna odstupanja pa sam zbog tog brljanja prekinula za vikend i danas počela ispočetka. Ono s čim već dugo dugo imam problema je ispadanje kose i to značajno, kao i akne koje se periodično jače pojavljuju na licu, ali uvijek su nekako prisutne. Nemam dijagnosticiran pcos. Prošle godine dijagnosticirana mi je hipertireoza, bez propisane terapije, a sad već dugo nisam bila na kontroli pa ne znam točno stanje ali bolje se osjećam što se same štitnjače tiče. Kosa mi se kroz taj dugi niz godina ispadanja već prilično stanjila i to me plaši i zabrinjava... Čitala sam blog i čini mi se da bih ovim načinom prehrane mogla naći rješenje svojim problemima, i to ne samo estetskom gubljenju kilograma i smanjenju celulita, nego i aknama i kosi. Ono što mene zanima je: 1. konkretna razlika između dukan dijete i ovog načina prehrane, 2. hoće li ovakav režim prehrane imati negativnog utjecaja na štitnjaču i 3. da mi okvirno napišete plan prehrane za jedan dan. Jako volim mlijeko i bez njega ne bih mogla, od mliječnih proizvoda jogurt, bez ostalog bih preživjela. :) Zanima me i trebam li izbaciti mliječne proizvode u potpunosti da bih postigla neke rezultate? U prvom pokušaju dukan dijete sam u dva dana prve faze izgubila 2kg a jela sam dosta mliječnih proizvoda, pritom se nisam se loše osjećala. Moj današnji meni je bio: 100 g posnog sira (na 100 g ima 3g UH) s jednim jajetom, dvije kave s dosta mlijeka (0.9%mm), pileća prsa kuhana na pari, 1 muffin (spravljen od zobenih pahuljica, jaja, praška za pecivo, arome vanilije i mlijeka), šalica mlijeka, 200g jogurta 0.9% mm (na 100g ima 5g UH) i nekoliko tankih šnita pureće šunke. Kako bih trebala modificirati ovaj meni da bude po pravilima LCHF prehrane? Nadam se Vašem brzo odgovoru i hvala vam puno unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  42. @ razlika izmedju dukana i LCHF je velika, LCHF nije samo dijeta za mrsavljenje pod svaku cijenu kao sto su to druge dijete, vec nacin prehrane kojim prvenstveno cuvamo svoje zdravlje. dukan je dijeta sa smanjenim unosom UH i smanjenim unosom masnoca koje su vitalne za nase tijelo. prema LCHF se ne ogranicavamo u unosu masnoca, ali samo onih prirodnih kao sto su mlijecne masti - maslac i vrhnje, zivotinjske masnoce iz mesa i jaja, svinjska mast, te hladno presano kokosovo i maslinovo ulje. sva druga rafinirana biljna ulja a pogotovo margarini su opasno smece.

    osim toga prema LCHF nastojimo sto je moguce vise izbaciti iz prehrane industrijski obradjenu osiromasenu hranu punu stetnih aditiva ukljucujuci umjetna sladila, od kojih velika vecina izazivaju mnoga bolesna stanja i pogoduju stvaranju raka.

    takodjer izbacujemo iz prehrane secer i skrob kao i sve namirnice koje ih sadrze, buduci da su secer i skrob prazne kalorije bez hranjive vrijednosti koje dovode do hormonalnog poremecaja u tijelu, debljanja i cijelog niza modernih bolesti.

    ovaj nacin prehrane nema negativnog utjecaja ni na stitnjacu, ni na druge zdravstvene probleme nego upravo obrnuto, prirodnim nacinom prehrane pomazemo svome tijelu da se dovede u ravnotezu i poboljsavamo svoje zdravlje na sve nacine.

    primjer jelovnika: kruh i peciva pecemo od mljevenih sjemenki i orasastih plodova, naci cete recepte na blogu. za dorucak ili za ponijeti na posao moze se npr uzeti ovo pecivo sa maslacem, sirom, vrhnjem ili jogurtom/kefirom. rucak i vecera kuhana jela od mesa, ribe ili jaja sa povrcem koje raste iznad zemlje (korijenasto povrce sadrzi vise UH). ili hladne salate od raznog povrca, tvrdo kuvanih jaja, ribe iz konzerve, avokada, svjezeg sira i slicno.

    vas jelovnik se modificira na nacin da posni sir zamijenite punomasnim sirom ili da ga mijesate sa vrhnjem, mlijeko od 0,9% bacite u smece i kupujete punomasno mlijeko sa 3,2% mm ili jos bolje domace neobradjeno mlijeko. pileca prsa ne kuhamo na pari nego na masnoci, mozete ih pirjati npr u kokosovom ulju, u svakom slucaju uz nemasno meso treba unijeti u organizam neku prirodnu masnocu koju tijelo treba za normalan rad, a osim toga masnoca daje i sitost. muffine ne praviti od zobenih pahuljica nego od mjesavine mljevenih sjemenki i /ili orasastih plodova, recepti na blogu. jogurt od 0,9% u smece, uzimati punomasni jogurt/kefir.

    i na kraju pureca sunka: slijedeci put kad budete u prodavaonici pregledajte deklaraciu na ovom proizvodu i puno toga ce vam postati jasno. naci cete cijeli popis kemikalija za koje danas znamo da su vrlo stetne za zdravlje. od hranjivih tvari vrlo malo ili nista. umjesto sunke i drugih suhomesnatih preradjevina: kuhana domaca jela, ili hladni mesni naresci, ili sir, ili vlastiti namazi i pastete od zdravih namirnica. eventualno panceta (spek) ali po mogucnosti domaca bez stetnih dodataka, ako je kupovna onda ne koristiti cesto. jaja su uvijek odlican izbor, po mogucnosti iz domaceg ili organskog uzgoja. i povrce, masu povrca... juhe, smoothije...

    naci cete puno ideja za jelovnike na blogu, kao i na forumu lchf.

    sretno!

    OdgovoriIzbriši
  43. Hvala vam puno na tako brzom i iscrpnom odgovoru! Ne bih ni htjela smršaviti pod svaku cijenu, puno mi je bitnije rješenje problema s kosom i aknama i u ovom načinu prehrane vidim svoju šansu. Odavno sam izbacila kruh iz prehrane, jako malo industrijski obrađene hrane i inače jedem, otkad sam na dijeti nikako (iznimka je ta pureća šunka). Jasno mi je da moram izbaciti šećer, škrob, brašno, a margarin se u mojoj obitelji odavno ne kupuje ali sva se jela kuhaju na suncokretovom ulju. Znam da pokušaj provođenja ovakvog režima prehrane neće naići na odobravanje kod cijele obitelji pa ću si pokušati spravljati obroke sama. Znači umjesto suncokretovog stavim djevičansko maslinovo ulje, isključivo povrće koje raste iznad zemlje i meso po želji i to će biti dovoljno da mi obrok bude u skladu s lchf načelima? Sumnjam da mogu nabaviti kokosovo ulje, ali domaću svinjsku mast i domaća jaja imam u izobilju. Dobro ću proučiti recepte, već sam jutros pravila oopsie kruh i jako mi se sviđa... Javljat ću vam se s dojmovima i eventualnim pitanjima. Hvala vam još jednom i pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  44. @ zvuci kao dobar plan :) kokosovo ulje naravno nije neophodno, koristite svinjsku mast i maslac za przenje a maslinovo ulje za salate i kao dodatak juhama a za dinstanje mozete pomijesati maslac i maslinovo ulje, okus je odlican. lijepi pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  45. Lijep pozdrav Anita!
    Evo, dala sam se u potragu za kokosovim uljem i našla ova dva web shopa - za sve one koji ga traže:
    http://www.terra-organica.hr/kokos-cocos-nucifera-kokosovo-biljno-ulje-kokosa-lamotte.html

    http://www.herbarom.hr/webshop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=776&category_id=11

    Molim vas malo prokomentirajte, je li ovo dobra kvaliteta ulja i je li ok ta cijena? Meni se čini da oba web shopa imaju isto ulje u ponudi... Postoji li neko drugo mjesto za narudžbu s povoljnijom cijenom možda?

    I evo, danas mi je prvi dan po lchf načinu prehrane, sutra krećem na zelenu kuru, danas je još bilo malo mlijeka... :) Pojela sam jutros još onaj jedan preostali dukan muffin sa zobenim pahuljicama (znam da to nije lchf, a nije ni po dukanu jer on traži mekinje, ali ih ja nisam imala, bilo mi ga je žao baciti, a i u njemu je bila samo žlica zobenih) i šalicu mlijeka, onda kavu s malo mlijeka, za ručak sam si napravila nešto tipa omlet sa cvjetačom i tikvicom (od jedne glavice cvjetače, male tikvice i tri jaja, sve na maslacu), uz to sam pojela nekoliko šnita šunke ali omlet nisam mogla pojesti odjednom pa sam pojela dio poslijepodne i dio sada... I još jednu šaku lješnjaka. Jako sam sita pa mi se čini kao da je previše to što sam pojela i neka me mala krivnjica od sitog stomaka muči. :/
    Pravila sam i mlijeko od jaja za popodnevnu kavu ali mi se nije baš svidjelo, tako da izbacujem kavu od sutra, pit ću radije neki biljni čaj...
    Našla sam recept za neke fine kiflice u koje ide samo bjelanjak, stevia i orasi, pa me zanima smijem li se kojom zasladiti i tijekom zelene kure? Mislim, ne deset odjednom, naravno, nego 1 - 2 u danu u kojem me baš jako uhvati želja za slatkim... Suhe su pa ih se može dugo čuvati i imati zalihu :)
    Evo i recepta, ako tko želi probati:

    KIFLICE

    2 bjelanjka
    14 dkg šećera (adekvatno tome stevie)
    30 dkg oraha (ili badema, lješnjaka)

    2 bjelanjka lupati na pari sa šećerom/steviom, zatim dodati 20 dkg sjeckanih oraha, 10 dkg mljevenih oraha. Sve izmiješati i kad se ohladi praviti roščiće, uvaljati u mljevene orahe i sušiti u pećnici na 150 stupnjeva oko 20 minuta. Ako je smjesa mekana dodati još oraha. :)

    Pripremit ću si i dobar jutarnji kruh i jedva ga čekam, ali mislim prvo tjedan dana stroge zelene kure pa onda bez ikakvih sjemenki, badema, lješnjaka... Do tada i bez spomenutih kiflica, naravno... :)

    Ispričavam se ako sam vas zagnjavila i šaljem vam topli pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  46. @ draga bivsa dukanko, napisite ime da znam kako da vam se obratim, i da znam slijedeci put kad pisete da ste to vi :))

    kokosovo ulje koje ste pronasli mi djeluje dosta skupo. ne svidja mi se sto ga propagiraju samo kao kozmeticko sredstvo i nemaju pojma o njegovoj vrijednosti kao prehambene namirnice. ne svidja mi se prva recenica gdje pisu da je "nezasluzeno" proglaseno svelijekom. ovo naravno ne znaci da ulje nije dobro. ako je hladno presano i ako je organski uzgoj onda je dobro.

    isprobano dobra ulja u hr su santa maria, koja se moze kupiti u ovim prodavaonicama http://www.cocolocori.com/trgovine.html po cijeni oko 105 kuna za 500 ml

    kao i royal green http://www.biovega.hr/index.php/hr/distribucija/hrana/royal-green ja sam ga platila 83 kn za 325 ml u biljnoj apoteci.

    potrazite ima li ovih vrsta kupiti preko interneta ako ih ne mozete naci u prodavaonicama u blizini gdje zivite.

    sitost je divna stvar na lchf prehrani. zato se i moze prihvatiti kao nacin prehrane i ne samo kao dijeta. jer tko bi izdrzao gladan na duge staze :) slobodno jedite do sitosti ali se ne prejedajte.

    spomenute kiflice su sasvim okej. javite kako su vam ispale kad se zamjeni secer sa stevijom.

    zvucite mi dobro informirana i dobro motivirana. sretno i javljajte rezultate!

    OdgovoriIzbriši
  47. Zaboravila sam se potpisati, bivša dukanka = Julija. :))
    Puno sam vas čitala ali još uvijek ima mjesta poboljšanju moje informiranosti. :)
    Nekako sumnjam da kod mene ima kokosovog ulja, ali uvijek mogu pitati, onda barem ne bih morala plaćati poštarinu. :))
    Kad objektivno pogledam, to zaista nije tako puno hrane, za nekim međuobrocima nisam imala potrebu, ovi su mi bili raspoređeni na 8 sati, pola 12, 5 i pola 8 (dobro, ovaj zadnji mi možda nije trebao, ali čeka me učenje pa se onda tješim) a osjećaj krivnje je valjda ostatak od osjećaja koji bi se javljao kad bih ovakvu sitost postigla s većom količinom hrane u koju je bio uključen i krumpir, riža, kolači i sve ono što je loše...
    Valjda će me proći kad se naviknem da je to normalan osjećaj i da ne trebam imati grižnju savjesti... :)
    Uz to što želim dovesti organizam u balans, želim i smršaviti 4-5kg, ne više, tako da ću se sutra natašte izvagati, izmjeriti obujam grudi, struka i bokova pa vam javim rezultate nakon tjedan - dva zelene kure. :)
    Pročitala sam i da je kokosovo ulje jako dobro za štitnjaču i to me toliko veseli da jedva čekam da ga nabavim... :)
    Čim kiflice budu napravljene i isprobane poslat ću vam i sličicu, pa ih možete uvrstiti u recepte ako poželite.
    Hvala vam na podršci i savjetima, to mi jako puno znači! :))
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  48. Julija, lijevo gore, iznad Anitine slikice i naslova "O autoru bloga" imate link za Novi forum o LCHF ishrani. Lijepo se registrirajte i bit ćete u veselom društvu lchfista s podužim iskustvom. Sve žene koje su pisale svoja iskustva na Anitinom blogu aktivno pišu na forumu, pa možete s njima razmjenjivati iskustva, a i savjetovati se oko eventualnih nedoumica.
    Na forumu imamo i podforum s receptima :-)

    OdgovoriIzbriši
  49. Draga Anita,
    na lchf-u sam 3 tjedna i u prvih tjedan dana sam smršavila neke 3 kile (nisam se ni vagala ni mjerila na početku), ali se u ova 2 tjedna nisam pomakla ni grama ni centimetra, a stalno sam u visokoj ketozi (tamno ljubičasta). Trebala bih skinuti još 5 kila i znam da je tih 5 najteži dio posla, ali mi je svejedno malo čudno da organizam stalno troši masne naslage, a nema nikakvog pomaka 14 dana.
    Inače, sve pohvale na izvrsnom blogu!

    OdgovoriIzbriši
  50. @ vodite računa o unosu UH, ne jedite orašaste plodove, mlječno svedite na minimum. ne jedite između obroka. jedite 2 ili 3 obroka, jedite do sita i ništa između. ako ste gladni između obroka popijte kavu ili čaj sa kokosovim uljem. i imajte strpljenja. moguće da će potrajati jer nemate puno viška a već su 3 kile spale u kratko vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  51. Ej Anita, ja imam problema s premalom težinom, pa me zanima mogu li s ovim savjetima postići veću težinu ili imate možda neki poseban savjet? A inače puno jedem, pa ne znam možda krivo jedem... Hvala unaprijed :-))

    OdgovoriIzbriši
  52. pa ovo je i Montignacov princip samo što on kaže da se izbjegavaju namirnice visokog glikemijskog indeksa što opet dođe na isto

    OdgovoriIzbriši
  53. da li neko zna smije li se batat upotrebljavati u lchf ishrani?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita, molim vas, moze li odgovor? Hvala

      Izbriši
    2. nisam Anita ali batat ima istu količinu uh kao i krompir, ako ne ide krompir - ne ide ni batat ;)

      Izbriši
  54. draga ana/anita,
    nigde nisam videla da se pominje povišeni krvni pritisak? ja ga imam, mada se dosta prirodno regulisao od kada sam (totalno!) prestala da pijem kafu i prešla na crni čaj. ipak, ako pojedem više od jednog jaja nedeljno, ili parče slanine, pritisak mi se poveća, a jaja mi smetaju - muka mi bude od njih. opet, jednom davno sam probala atkinsovu dijetu i vrlo brzo sam skinula višak od nekih 5kg (i još brže vratila jer sam se vratila na staro, sa ishranom). u poslednjih par meseci sumnjam da imam kandidu u crevima (zbog "bezrazložno" retke stolice groznog "mirisa", koja traje više od 3 meseca), gastritis koji mi je dijagnostikovan još pre 15ak godina, astmu od puberteta (koju dobro kontrolišem uz nove lekove) i pre 5 godina mi je utvrđen problem sa metabolizmom: bila sam u americi tri meseca, i za to vreme sam se ugojila skoro 30 kilograma koji neće da siđu! čak sam pila i tablete Glukofaž godinu i po dana, i uz izmenjenu ishranu, smirla nizak šećer u krvi. javljala sam se raznim nutricionistima, ali mi se čini da ništa ne deluje tako dobro kao što je taj atkins, zato mi se i čini da bi LCHF ili još bolje Zelena kura, imala rezultata. pošto i dalje pijem tablete za snižavanje krvnog pritiska, zanima me da li bih smela da je probam, a da ne završim u hitnoj službi zbog jako visokog pritiska?
    još nešto: da li zbog gastritisa, od kad mi je konstatovan, imam gasove i podrigivanja, i jako, ali ja-ko mi smetaju svi jogurti, sa ili bez probiotika (ili već?), imam kiselinu u želucu i naduvavam se. do pre ovih proliva (više nesvarena, malo tečnija stolica) sam imala odličnu probavu i urednu stolicu.
    nadam se da moj slučaj nije prekomplikovan, ali sam prilično očajna svojim izgledom (a i zdravstvenim stanjem), jer mi se ništa ne menja iako jedem integralni hleb i pirinač, ne jedem krompir i pasulj, i jedem na svakih 6 sati. visoka sam 161cm, imam 42 godine i za mene (nekada supercicu :( neverovatnih 80kg! :(((((
    hvala na savetima unapred.

    OdgovoriIzbriši
  55. opet ja :) kako čitam tekstove, tako mi se nameću pitanja. ono što me nekako onespokojava je:
    1. što se (ako ovo prihvatiimo kao "način života") ne uzima dovoljno vlakana koja su dobra za varenje i što mi je nezamislivo da se ne jede voće, samo zbog šećera(??). da li bi jedna breskva, ili 300gr višanja tako loše uticalo na naš organizam?? takođe, u žitaricama ima i dobrih stvari za naš organizam (ne kažem da treba preterivati u unosu)
    2. što još uvek nije dokazan takav način ishrane na duge staze. sva istraživanja nisu starija od 10ak godina
    3. nisam nigde videla je elaborat o soli, koji povećava krvni pritisak/celulit?
    4. svi moji prijatelji vegetarijanci su prilično mršavi, a nisu gladni(?)

    OdgovoriIzbriši
  56. Poštovana,

    Sve pohvale za blog, ovo je stvarno prvi blog o ishrani koji mi je privukao pažnju i osvestio, jer je funkcionisanje ljudskog organizma kod ishrane objašnjem na jedan drugačiji i meni logičniji način. Zbog toga sam LCHF način ishrane počeo da primenjujem pre dve nedelje, i hranio sam se namirnicama koje se smatraju OSNOVNIM kod LCHF načina ishrane, s tim što sam nekoliko puta koristio i mesne prerađevine i mlečne proizvode ali u umerenim količinama.

    Imam 26 godina, visok sam 178 cm. Celog života sam se hranio nezdravom hranom, pretežno namirnicama sa velikim udelom ugljenih hidrata, slatkiša ali i OSNOVNIM namirnicama po LCHF,jednom rečju jeo sam šta god sam želeo. Moram da napomenem da sam u srdnjoj školi imao 94 kg, i jako povišen krvni pritisak, i od tada sam počeo da se vežbam i da se hranim pravilnije (uglavnom sam izbacio slatkiše, alkohol i sokove i jeo sam 4 količinski umerena obroka). Smršao sam na 85 kg i krvni pritisak mi se normalizovao. Na kraju fakulteta, imao sam oko 80-82 kg.

    Moj problem je taj što mi se masne naslage NAJVIŠE skupljaju na pojasu stomaka i pri kilaži od 80-82 kg, obim struka mi se kretao od 100-102 cm, što nije dobro. To mi je jako smetalo u estetskom smislu. Od kako sam počeo sa LCHF, obim struka je spao na 96 cm, ali mi je i kilaža pala na 76 kg. Tako da mislim da meni LCHF najviše odgovara, nisam više umoran i težak, nije mi više nadut stomak (jer sam izbacio namirnice sa visokim udelom UH) i imam više energije, jedem tri obroka na dan i uvek sam sit.

    Ono što me muči je sledeće: Da li ima šanse da skinem i taj višak masnih naslaga sa stomaka, a da mi mišična masa ostane ista ili veća? Pored primene LCHF i vežbanja sa tegovima(svaki drugi dan u trajanju od 40 min), počeo sam i da trčim (svaki drugi dan u trajanju od 20-25 min). Meni nije cilj da mi se vide trbušnjaci, već samo da imam ravan stomak. Još jednom, sve pohvale za blog :).

    Srdačan pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  57. Postovana, mene ovaj nacin prehrane pretezito zanima jer muku mucim sa candidom. Obzirom da volim fino papati odlucila sam krenuti polako. Slatko izbacujem u potpunosti, krumpir cu za sad smanjiti, voda, cesnjak kao dodatak jelu... molim Vas samo da li se mogu konzumirati salame, hrenovke ili to isto treba izbaciti?

    OdgovoriIzbriši
  58. anticandida program je ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/02/anticandida-program.html
    prerađevine se ne jedu, to nije prava hrana.

    OdgovoriIzbriši
  59. Molim vas savjet, prije dvije godine sam operirala karcinom dojke estrogenski ovisan, na terapiji sam nolvadexom, da li je meni preporycljiva lchf prehrana i sto sa kefirnim zrncima buduci da se rade u mlijeku,a jedino dostupno mi je mlijeko s mljekomata, kravle

    OdgovoriIzbriši
  60. Svaka čast Anita, upravo sam iščitala Vaše postove na coolinarici na temi koja je nažalost zaključana, iščitala sam i ovaj blog, a pre nedelju dana sam započela ovaj režim ishrane i za sada sam prezadovoljna. Obrok po lchf-u me drži sitom po 8 sati, nemam nadutost kao dok sam jela UH-e, imam toliko energije i snage da mogu volu rep da iščupam :-D a i kilogrami će valjda krenuti na dole iako nemam veliki višak, možda 3-5kg. Još jednom, hvala puno na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  61. Postovana, interesuje me ukoliko se (polu)profesionalno bavimo kardio sportom, svakodnevno treniramo, a hocemo da minimalizujemo zitarice, da li moze da nam se desi da izgubimo veci deo misicne mase ukoliko drasticno smanjimo slozene UH? Takodje, da li beskvasni hleb koji se recimo pravi od jedne vrste brasna, tipa bademovo ili mlevene golice, moze da pruzi adekvatnu zamenu, ili je to isto kao da smo uneli istu kolicinu sirovih badema/golice? Mozda je dovoljno eliminisati samo zitarice sa glutenom za mrsavljenje i poboljsanje performansi po Vasem misljenju? Hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
  62. Poštovana ga.Anita,imam multiplu sklerozu i hipotirozu.
    Teče treči tjedan moje auto imune paleo prehrane,ukinila nisam jedino crnu grenku kavu(sada vidim,da je LCHF isto kao paleo i sam baš oduševljena,što sam vas našla!)
    Zanima me,dali možem jesti goitrogeno povrče pošto imam hipotirozu?Čula sam,da nije dokazano,da bi goitrogeno povrče još više usporavalo rad štitinjače,šta vi kažete?
    Šta preporučujete kod multiple skleroze?
    A treče pitanje je,zašto imam jako velike i smrdljive "vjetrove"(ispričavam se,neznam kako vi kažete)otkad sam promjenila prehranu?
    Za odgovore se vam ljepo zahvaljujem,ispričavam se na pravopisnim greškama,ja sam naime iz Slovenije,tako da...Ali razumem sve!Pozdrav do branja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se tiče goitrogenog povrća mišljenja su podijeljena, no s obzirom da se goitrogeni neutraliziraju kuhanjem a to povrće (kupusasto) ionako jedemo kuhano, ne treba se zabrinjavati.
      Za MS autoimuni paleo protokol i puno zelenog lisnatog i kupusastog povrća i drugog povrća raznih boja, uz obavezno kokosovo ulje i ulje jetre bakalara i pravi domaći kefir.
      Neugodan miris obično znači da se neka hrana nije pravilno razgradila. Pratite malo od čega vam se to događa..

      Izbriši
    2. Zahvaljujem vam na tako brzom odgovoru!!
      Zanima me,sa čim da napravim pravi kefir,kad moram u AI paleo izbaciti mlječne proizvode?
      I još jedno pitanje; dali mogu nakon mjesec-dva...zapravo,kad se stanje popravi,dali mogu onda opet postupno unositi oraške,jaja,kavu(koju ču izbacit sutra) i ostalu dozvoljenu hranu?Hvala!

      Izbriši
    3. @:
      Kefir se pravi uz prava kefirna zrnca i sirovo mlijeko pasnih zivotinja, a u autoimunom protokolu se preporuca surutka mlijecnog kefira ili vodeni kefir o kojemu imate instrukcije kako se pravi na internetu i kiseli kupus kao jos jedan izvor probiotika.

      Nekad je potrebno vise od dva mjeseca ove prehrane, ovisno koliko je dugo i koliko tesko organizam bio u upalnome stanju i kad zacijeli, mogu se uvoditi i ostale namirnice PALEO, medjutim, uvijek se treba paziti pasteriziranih namirnica (sirevi, mlijeko i drugo), dok se u sirovom stanju mogu konzumirati bez straha.

      Pozdrav.

      Izbriši
    4. Kefir se može raditi i od kokosovog mlijeka, ja nisam probala ali kažu da je odličan.

      Izbriši
    5. @Anita:
      U potpunosti sam zaboravila na to, jer ni ja nisam jos probala.
      Bas sam procitala malo, u kokosovome mlijeku, bademovom, ljesnjakovom i drugom mlijeku bez laktoze.

      Pozdrav.

      Izbriši
  63. Vrlo niska vrijednost Trombocita u krvi

    Postovana Anita,

    Prije nekoliko tjedana zapoceo sam sa primjenom LCHF prehrane, kako radi mrsavljenja tako i radi kompletne promjene nacina prehrane jer se u biti slazem sa tezama procitanim u vasoj knjizi i na blogu. Zadovoljan sam rezultatima i dobro se osjecam.
    Prema zadnjim nalazima krvi trombociti su mi bitno smanjeni (57, a normalna minimalna vrijednost je oko 150). To je i inace bio slucaj ali su se kretali oko 100, sto je ipak bilo puno prihvatljivije.
    Zanima me da li se u prirodi ili LCHF prehrani moze nesto naci da bi se vrijednost trombocita povecala?
    Zahvaljujem i pozdravljam

    OdgovoriIzbriši
  64. Ja nisam ni približno pun energije kao što svi vi ovde pričate. :( Ne znam zašto, već 5 meseci sam na LCHF, nisam isključio UH u potpunosti, ne ulazim u ketozu, već sam na 40% kalorija iz UH 50% iz masti a 10% iz proeina... Ne osećam se baš lepršavo, a sve radim kako je napisano! Jedem povrće, jedem voće (žitarice ne jedem) jedem prave kvalitetne masnoće. Jednostavno su mi noge teške, boli me ponekad glava, osećam se umorno, da li će to proći? Kada će proći? Koliko još treba da se privikavam? Da li je ketoza neophodna da bi imao više enerije? Puno pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :D
      kako očekujte da budete puni energije kao mi na LCHFu akd vi uopšte niste na LCHFu - 50% kalorija iz UH NIJE LCHF
      Smanjite Uh i javite se nakon cca mjesec dana.
      Sretno!

      Izbriši
  65. Moze li mi neko reci dali je LCHF pogodan za one koje su operativno izvadili zucni mehur.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:

      Organizmu su neophodne masti i vitamini topivi u mastima, pa, bez obzira je li zučna vrećica odstranjena ili ne, masti se moraju konzumirati. S odstranjenom žučnom vrećicom ide malo teže, ali je u potpusnosti moguće i potrebno.

      U tekstu (na engleskome jeziku) s bloga The Healthy Home Economist savjeti su koji upućuju kako jesti i što činiti na LCHF-u s odstranjenom žučnom vrećicom.

      Uglavnom, preporučljivo je imati tri obroka i rasporediti masti kako ne bi bilo previše u jednome obroku te koristiti začine koji pomažu u probavljanju masti, a u krajnjem slučaju i preparate s enzimima za probavu masti. Hladno prešano maslinovo ulje bogato je enzimima, jer je sirovo, a i gorko je što pogoduje probavi, pa je pored masnijih riba, idealno za osobe bež žučne vrećice.

      Pozdrav.

      Izbriši
  66. Poštovani,drzim se ove prehrane vec nesto vise od godinu dana(bez ikakvih izleta u nezdravo) jer sam zeljela zadrzati idealnu liniju,povratiti energiju i poboljsati zdravlje nakon izgladnjujucih dijeta koje sam prije 2 godine sprovodila i ugrozila zdravlje.Uzgred,imam 19 godina.
    Naime,izgladnjivanjem sam dosla na zabrinjavajucu kilazu nakon cega sam izgubila ciklus.Posjeta ginekologu nije bila od velike pomoci,na ultrazvuku je sve bilo normalno nakon svake kontrole.Doktor je samo pripisao hormonske tablete za izazivanje ciklusa i rekao mi da izbjegavam tešku i masnu hranu!!(mozete zamisliti u onakvom stanju) Srecom,ubrzo nakon toga sam otkrila ovaj blog,procitala knjigu i sve se promijenilo. Kilaza je bila idealna(vratili su se samo misici) energija zadivljujuca, koza i kosa sjajni.Ovom prilikom se zahvaljujem gdji Aniti,jer mi se zivot potpuno promijenio. Čak se i ciklus nakon prva 2 mjeseca lchf-a spontano javio i sledecih nekoliko mjeseci je bio redovan.Medjutim,sredinom godine opet je izostao na mjesec dana,i zadnji je bio u avgustu nakon cega vise nisam dobijala.Jako sam zabrinuta jer znam da je to ozbiljna stvar,a posto sam mlada i zdrava osoba (jos uz godinu dana lchf)smatram da nema nekog zdrav.problema zbog kojeg bih morala otici doktoru.Iskreno,nemam ni zelju jer sam do sada uvijedjela koliko zapravo malo znaju o ishrani i porazavajuca je cinjenica da samo lijece simpotome a nikako ne traze uzrok problema.
    Zato bih Vas zamolila za savjet,ukoliko znate sta moze biti problem? Da li je mozda neko imao slicno iskustvo?
    Inače drzim se nekog srednje rigoroznog lchf.Voce 2 puta nedeljno,mlijecno nesto vise (kefir,tvrdi sir,grcki jogurt) Nista od skrobastog povrca,sve fino zamašćeno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aleksandra,
      ako si već više od godinu dana na srednje-rigoroznom LCHF, kako to ti nazivaš, onda je to ipak predugo, a i nepotrebno. Poneko korjenasto i škrobno povrće trebala bi uvrstiti u jelovnik, zbog lučenja inzuina, koji pak utječe na hormone štitnjače, za koju znamo da je ključna žlijezda za hormonalnu ravnotežu. Možda ti je zbog toga izostala menstruacija. S druge strane, možda si pod stresom, to također ima jak utjecaj na hormone. Da te malo utješim, moj ciklus je ispočetka , kad sam započela sa LCHF prehranom, bio neuredan, 4-5 mjeseci je to trajalo, a prije je bilo još gore. Sad imam redovito, svakih 28-30 dana, skoro bez pms-a. Znam sigurno da je prehrana na to utjecala.
      Sretno!
      Sanja B.

      Izbriši
    2. Sanja,hvala Vam puno na brzom i iscrpnom odgovoru.Ne znam da li sam se ispravno izrazila,ali svoj rezim sam nazvala srednje-rigoroznan u poredjenju sa opuštenom varijantom,gdje vidim da se jedu i med,mahunarke,voce sa vecim sadrzajem secera...itd nakon cega moj onda izgleda srednji,Ali zaista,po mom misljenju unosim dovoljnu kolicinu UH.Na rigoroznom rezimu nisam bila duze od 5 dana zaredom .Stvarno nikada ne kalkulisem unos hrane(kalorija), UH ,vec sve radim po nekim okvirnim smjernicama i odoka (vecinom prema fineli tablici). Razlog zasto sam izbacila korjenasto i skobno povrce je zato da bih uzivala u 'malo vecim' kolicinama mlijecnog.Isto tako,volim kolicinski da pojedem puuno povrca (i kuvanog i sirovog) tako da,ako se ne varam,time i nakupim dovoljno uh za insulin.Čak se i u kaficu ne odricem male kafe sa mlijekom.
      Da,pomislila sam i na stres i upravo u ova 3 mjeseca bilo je priprema oko faxa,selidba i pocetak predavanja,Ali zaista nisam bila pod nekim vecim pritiskom,osim ako nije nesto podsvjesno ali opet da je razlog za ovoliku pauzu?! Sta mislite? :/ .Bas sam u konfuziji. Pomislila sam i na to da mozda nemam odredjeni postotak masnog tkiva pa se tijelo 'cuva' jer kada stegnem misice butine uglavnom se nema mnogo sta 'štipnuti'-a opet u ogledalu se cini da me ima 'dosta' tj da ne trebam ni mrsati ni ugojiti se....

      Izbriši
    3. Aleksandra,
      Ulogu ovdje ima i tvoja građa tijela, imaš na internetu o ektomorfima, mezomorfima i endomorfima. Stres ima vrlo jak utjecaj, kod mene razoran recimo, i bez obzira na sve, na strogi LCHF, kilogrami se ne tope, dapače, dobivam nove. Kako selidba, upis na faks, odlazak od obitelji, nije stres?
      Mliječno je također problem, meni koči gubljenje masnih naslaga i izaziva glad koje ne bi trebalo biti i kad je ne bi trebalo biti. Korjenasto povrće i mliječno nije isto.
      Ako si u ogledalu dobro izgledaš, onda se nemaš potrebe opterećivati. Nastoj, koliko možeš, hraniti se i kad studiraš, prema LCHF. Prehrana u studentskoj menzi je nikakva, znam to, imam kćer studenticu. Kuha si sama kad stigne, a namirnice joj mi dovezemo, često i gotova, kod kuće pripremljena jela, domaća jaja, sir, vrhnje, mast...
      Jako dobro bi bilo da se baviš i nekom sportskom aktivnosti, nevezanom za studij.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    4. Sanja,baš ste me utješili!
      Da,citala sam o tome,ja mislim da spadam pod mezomorfe. Pa eto,sigurno jeste stres ali zaista ga nisam osjecala,zato sam to i iskljucila kao uzrok, jer sam u zivotu imala i stresnijih situacija pa mi je ciklus uvijeek bio redovan.
      Da,da,znam da nije isto,Mlijecno koliko god malo laktoze imalo ,tu je kazein koji izaziva lucenje insulina.Nego sam ja nekako smatrala da bar jedno smanjim,jer mliječno obozavam pa sam se vodila time da mom mladom metabolizmu nece smetati.Mislim da mi tezina ne varira,bila ja na zelenoj kuri ili jela malo vise mliječnog sto mi je nelogično?!
      Pa,prilicno sam zadovoljna odrazom u ogledalu,ali jako zelim jos malo u butinama smrsati.Malo mi je konfuzno sto su mi se veoma zategle od kad sam na ovoj ishrani,a opet mislim da moze to bolje :)
      Da,drago mi je da ste to spomenuli.Srecom pa mi je stan tacno pored trznice tako da svakog dana mogu naci domaca jaja,slaninu,povrce i sirovo mlijeko za kefir.A posto vec godinu dana sama sebi spremam lchf jela,nije mi problem.
      Mogu li vas samo jos pitati sta mislite o pecenim paprikama?Sada im je sezona ,najukusnije su(crvene) pa mi nema nista ljepse nego ispeci ih,zaliti masl uljem i posuti persunom.Tako da cesto za obrok pojedem 3 paprike a znam da one imaju oko 5g UH pa ne znam da li smijem ubuduce toliko?Generalno,kolicinski volim pojesti puno povrca koje raste iznad zemlje,...
      Veliki Pozdrav!

      Izbriši
    5. Aleskandra,
      Pravi je užitak vidjeti da postoji netko tako mlad i toliko upućen i zainteresiran za svoju prehranu i zdravlje!

      Pečene paprike su super! To što pojedeš malo više UH, nije nikakav problem. Možeš ponekad pojesti i kuhani, ohlađeni krumpir, kao i poneku bananu, sve u cilju da dobiješ i otporni škrob, koji je jako bitan za dobre bakterije u debelom crijevu.

      Postoji jedan odličan recept s paprikama, zove se "povrće na provansalski", radi se s paprikama, patlidžanom i rajčicom, uz to ide neko meso. Znaš li za to jelo? Ne znam, ima li recept na internetu, ja ga imam u knjizi.

      Korjenastog povrća ne trebaš se bojati: mrkva, celer, peršin. Povrća općenito ne može biti previše na tanjuru, podjednako kuhanog kao i sirovog.

      Sretno!
      Poz od Sanje B.!

      Izbriši
    6. Sanja,hvala Vam na divnim riječima,sada sam jos vise motivisana,ukoliko je to i moguce s obzirom da mi je lchf postao zivotni stil. :)

      Mislite da banana i krompir nece smetati za insulin.Pitam jer ne znam da li se onda taj dan kontrolisati sa masnocama,jer je gdja Anita te namirnice stavila na 'zabranjenu' listu.:)

      A kako stojite sa voćem?Rekli ste da vam mliječno koči mršavljnje,a da li vam voce odgovara? Znam da je to sve individualno ali me baš interesuje šta je po vama bolje uzeti kao 'dnevnu dozu' UH. Ja ga tretiram kao poslasticu,te pojedem za dorucak 1 vocku (jabuku ili činiju malina,mandarinu... ..)
      Super,to me baš radujee.Odmah ujutro idem za novu turu crvenih paprika :D Ne,nemam taj recept.Na netu sam jedino naisla na neku varijantu sa tikvicama,ali to nije to :/ Da ne znate gdje ga mogu naci?

      Pozdrav!

      Izbriši
    7. Aleksandra,
      ponekad pojedem pokoju domaću jabuku sada kad ih ima, a ljeti bobice koje imam iz vlastitog uzgoja. Na ljetovanju jedem smokve, to ne propuštam. Banane, i to čim zelenije, ako takve nađeš, ne smetaju ako se ne mršavi, utječu na inzulin, što je i potrebno radi štitnjače, ali ne utječu previše na šećer u krvi ako se pojedu iza obroka, koliko sam čitala, obroka s nešto masnoća. Kuhani ohlađeni krumpir sadrži otporni škrob, a on je hrana za dobre bakterije u debelom crijevu. Tu postoji jedna iznimka, nije dobar za one s lošom crijevnom florom i sa prepropusnim crijevima, jer neće imati učinka, možda će čak i smetati. Ja sam crijeva najprije liječila temeljcem od kostiju, potrajalo je to oko dvije godine, tada sam počela ubacivati i škrobne namirnice.
      Koji su UH dobri, svi oni koji su, ustvari, prava hrana, neprerađena.
      Još uvijek eksperimentiram, istražujem, isprobavam. Trenutno se liječim od adrenalnog umora do kojeg je došlo zbog višemjesečnog stresa. Uslijed toga se skupilo par kg, no, svejedno nisam na strogom LCHF-u, nego pazim da imam tri obroka dnevno, s doručkom kao najjačim obrokom. Također pazim da mi je barem 70 % udio masti.
      Recept je iz knjige "Jedem, dakle mršavim", autor M. Montignac. Potraži na engleskom jeziku.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    8. Sanja,hvala Vam jos jednom na ovako isrpnim informacijama. Ujedno sam mnogo novih korisnih stvari čula od vas.za koje ranije nisam znala.
      Svakako cu potraziti ,eksperimentisati.Veliki pozdrav! Aleksandra

      Izbriši
  67. Pozdrav svima! Znajte da sam iščitala cijeli blog i sve komentare te se prepoznala u mnogima od vas. Nisam mogla odoljeti, a da ne podijelim također komadić svoje priče s vama o jednoj ljubavi između mene i LCHF. S viškom kilograma vodim borbu zadnje dvije-tri godine otkad sam počela raditi u jednome poduzeću od jutra do mraka. Po cijele dane bih se hranila stresom i kavom, a nakon toga kad bih navečer otvorila vrata doma samo bi mi nebo bila granica u mome prejedanju. Da stvar bude još gora, to nije bilo dosta, nego sam po noći nesvjesno ustajala/mjesečarila i tražila hranu (uglavnom slatko) te se ujutro budila s praznim vrećicama ili otvorenim kutijama od raznih slatkiša, voća i slično. Situacija na poslu je još više pogoršala moju situaciju s kilažom s obzirom da je stres bio svakodnevno prisutan, zahtjevi nadređenih su postajali sve veći i nesnošljiviji, toliko prekovremenih bačenih u vjetar; postala sam sva rastrešena i bilo je grozno. Nikome nisam mogla objasniti od čega se toliko debljam te su me svi promatrali kao nekoga tko se izvlači, kao što to uobičajeno društvo oko nas pomisli kada nas vidi negdje. K tome svemu pri jednom posjetu ginekologu prvi put u životu sam čula da imam PCOS (inače oduvijek redovito idem na preglede i nikad nisam imala niti najmanjih naznaka o tome), poslana sam na pretrage i nalazi su svi bili u granicama normalne. Međutim, ginekolog mi je propisao Metformine uz naznaku da konzumiram više povrća i voća i propisao mi dijetu, ali to naravno nije išlo kod mene; pokušala bih, ali već sljedećeg jutra bih vidjela kutiju keksa sa mnom u krevetu. Grozno, zar ne? Vodu skoro uopće nisam pila (a ni sokove), maksimalno jednu čašu dnevno. Svaki put kad bi htjela popiti flašu vode kao da bih gutala kamenje, kao da je postojala blokada u jednjaku, jednostavno nije išlo. Konfekcijski brojevi su bivali sve veći, a sa mnom i moja frustracija. Kada bih došla doma samo bih ležala, nisam imala snage niti volje za bilo kaj... Shvatila sam da neće imati smisla ako nastavim tako i krenula u potragu za prehranom koja bi mi odgovarala. Znala sam (iz iskustva) da brzoexpresne dijete neće paliti na meni, a vjerujte mi probala sam mnoge od njih (uključujući i akupunkturu), ništa mi nije pomoglo. Ponekad sam se u samoći pitala zar sam ja tako slab karakter, nikako mi nije išlo u glavu kako sam mogla u svim drugim domenama života pobjediti samu sebe osim u prehrani. Osjećala sam se tako glupo kad bih vidjela tolike ljude koji izgledaju normalno i pitala se kaj nije u redu sa mnom. Dugo mi je trebalo, ali konačno sam se susrela s LCHF prehranom. Moram priznati da mi je na prvu bio veliki šok ono kaj sam vidjela i pročitala! Na prvu sam bila užasno skeptična, bojala sam se da se budem zdebljala još više. Pitala sam se kaj još mogu zgubiti, al' sam znala da u dublji ponor nemrem opasti. Jako mi je drago da sam se prevarila!!! i hvala vam na tome! O pozitivnim stranama bi se moglo do sutra pisati. Toliki val energije, ruke su se prestale tresi, nema više mjesečarenja, tijelo ne da spavati po danu, tjera na pješačenje, planinarenje, aktivnosti, teretanu (po 90 minuta na aerobnim vježbama), spremanje... ne trebam ni reći da mi kuća nikada nije bila urednija. Ja sam jednom rječju PRESRETNA. Ljudi, imajte strpljenja, ne posustajte, rezultati će doći. Od prvoga dana nisam niti jednom nikaj prekršila i ne pada mi na pamet. Pijem puno tekućine svaki dan jer mi tijelo to traži, nema one težine u trbuhu nakon obroka, nema one grižnje savjesti jer se fino jede... a kilogrami se samo tope!

    OdgovoriIzbriši
  68. Uživam u zelenjavi, mastima i mesu, a posebno oduševljenje je što toliko vježbam i treniram nekoć omražene aktivnosti. Za kraj vam želim poželjeti puno sreće u daljnjem radu i želim vam svako dobro u vašem životu; mora da je divan osjećaj znati da ste pomogli tolikim ljudima (sličnima ili istima poput mene)! Debljina je zaista ponor bez dna, tko to nije proživio ne zna o čemu govorim, ne ponovilo se više. I također jedna poruka za ove ljude koji pokušavaju isfilozofirati ovu prehranu: ljudi, slušajte Anitu, žena vam lijepo ponavlja i kaže kaj da radite i kako,a vi bi uporno sve okolo samo ne kako treba. Lijepo vam je rekla jedite da jedete do sitosti, kaj da izbacujete, kak da to provodite. Malo bolje iščitajte blog i budete vidjeli da su vam tu skoro svi odgovori na vaša pitanja. Ne bojte se, ak sam mogla ja onda može svatko :-) pozdrav vam svima, pratim vas i nadalje!!!

    OdgovoriIzbriši
  69. Da li je dozvoljen med,umesto secera?Zelim smrsati 7-8kg.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je dozvoljen, kao i žitarice, ali to onda nije LCHF i nećeš smršati

      Izbriši
    2. Ne, med nije dozvoljen. Može se koristiti stevija npr. u tableticama. Brezin šećer također nije dozvoljen jer je to prirodni ugljikodrat.

      Izbriši
  70. da li je dozvoljen proso

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prijasnje zdravstveno stanje? Trenutni metabolni status? Ciljevi i planovi sa LCHF ? Koliko cesto i dugo i kako spremljen?Domaci ili uvozni ?

      Izbriši
  71. Pozdrav 2 mjeseca sam na lchf i vidno sam smrsao imam 20 god.ono sto me brine na lchf je kronicni zatvor i pad testosterona znakovi koji mi to pokazuju su pad libida i erektilna disfunkcija manjak zelje za sexom puno manji nego kada sam u prehrani unoaio vise uh

    OdgovoriIzbriši
  72. Zdravo smije li se jesti lubenica kada ste na LCHF ishrani.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.