ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

Veličanstveni magnezij


Tekst napisala: Katherine Czapp

S engleskog prevela: Olja Prelec 

Zanemareni mineral, bez kojeg ne možemo živjeti

Magnezij je zemnoalkalijski metal, osmi najzastupljeniji mineral nađen u Zemljinoj kori. Zbog lake topljivosti u vodi magnezij je treći najzastupljeniji mineral u morskoj vodi, nakon natrija i klorida. U ljudskom je tijelu magnezij, prema masi, jedanaesti najobilniji element – ima ga otprilike 57 grama. Najveći dio magnezija sadržanog u tijelu nađen je u kosturu i zubima – najmanje 60 do 65 posto ukupne količine. Gotovo čitava preostala količina nalazi se u mišićnim tkivima i stanicama dok je samo jedan posto sadržan u krvi.

Teško je pretjerati u pridavanju važnosti ionima magnezija za svaki oblik života kao i za cjelokupno optimalno zdravlje. Magnezij je potreban kako bi dao „iskru života“ metaboličkim funkcijama koje sudjeluju u stvaranju energije i njenom prijenosu (prijenos ATP-a, osnovne energetske valute tijela), te pri stvaranju bjelančevina – te kemije života nukleinskih kiselina – RNK i DNK, u svim poznatim živim organizmima. Kod biljaka se ion magnezija nalazi u središtu svake molekule klorofila, važne za proizvodnju energije od Sunčeve svjetlosti. Magnezij je prijeko potreban element i za životinje i za biljke i uključen je u doslovno stotine enzimskih reakcija koje utječu na gotovo sve životne pojave.

Svaka pojedina stanica ljudskog tijela zahtijeva dovoljno magnezija jer u suprotnom propada. Čvrste kosti i zubi, uravnoteženi hormoni, zdrav živčani i kardiovaskularni sustav, dobro funkcioniranje detoksifikacijskih puteva i još puno toga ovisi o dostatnoj količini magnezija u stanicama. Meka tkiva koja sadrže najveće koncentracije magnezija u tijelu uključuju mozak i srce – dva organa koja stvaraju veliku električnu aktivnost te koji mogu biti osobito osjetljivi na nedostatak magnezija.

Magnezij djeluje usklađeno s kalcijem pri upravljanju električnim impulsima u stanici – koncentracija magnezija u zdravoj je stanici deset tisuća puta veća od one kalcija, te postoje važni razlozi za ovu zaštitnu mjeru. Stanični kanali kalcija dozvoljavaju tom mineralu ulazak u stanicu samo toliko dugo koliko je potrebno za provođenje impulsa; u trenutku kada je njegov zadatak ispunjen, magnezij ga odmah izvodi van. Ovaj je oprez potreban kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u stanici, što bi moglo uzrokovati opasnu prekomjernu neuravnoteženost, kalcifikaciju, staničnu disfunkciju, pa čak i staničnu smrt. Kada u stanicu zbog manjka magnezija uđe višak kalcija stezanje mišića se predugo podržava pa u blažim slučajevima trpimo primjerice trzaje i grčeve,. Kada nedostatak magnezija postane kroničan, patimo od simptoma srčane bolesti, kao što je angina pectoris, hipertenzija i aritmija ili napadaja i grčeva karakterističnih za astmu, migrenu ili bolne menstrualne grčeve.

Magnezij djeluje kao prirodna barijera kalcijevog kanala i odgovoran je - za opuštanje – nasuprot kalcijevu učinku stezanja. Prema tome, magnezij je iznimno važan za zdravo funkcioniranje našeg parasimpatičkog živčanog sustava. Može biti teško povjerovati, ali naše je tijelo zapravo prije konstruirano za djelovanje u pretežito mirnom, opuštenom parasimpatičkom stanju, nego u stanju u kojem je lupanje srca te prezamorenost stresom i adrenalinom dominantan režim simpatičkog živčanog sustava, što je u današnjici u velikoj mjeri konstanta za mnoge od nas koja crpi velike količine magnezija.


Magnezij je važan za toliko mnogo vitalnih tjelesnih funkcija, a njegov je manjak upleten u toliko mnogo bolesti da su istraživači magneziju više puta pripisali čudotvornost zbog njegove moći u otklanjanju ili poboljšanju brojnih poremećaja. Trenutno, popis poremećaja koji imaju izravnu i potvrđenu vezu s kroničnim i akutnim nedostatkom magnezija je dugačak te uključuje mnoge bolesti čije se ustaljeno medicinsko liječenje obično ne usmjerava na manjak magnezija (vidi ispod). Ovo će istraživanje otkriti daljnje poveznice između nedostatka magnezija i drugih bolesti.

Manjak magnezija je endemičan

Nažalost, teško je pouzdano opskrbiti tijelo dostatnom količinom magnezija, čak i dobro uravnoteženom, cjelovitom prehranom. Prije svega, moderni poljoprivredni postupci podupiru opću uporabu NPK gnojiva (dušik, fosfor i kalij). I kalij i fosfor predstavljaju suparnike magneziju u tlu te na vapnenastim tlima stvaraju razmjerni manjak magnezija (prisutni magnezij je vezan i stoga, nedostupan usjevima). Na pješčanim ili glinastim tlima koja su blago kisela često postoji stvarni manjak magnezija jer se magnezij ispire iz tla i zbog toga je također nedostupan usjevu. Ovo se otjecanje događa i kao posljedica kiselih kiša. Magnezij je zapravo jedan od najiscrpljenijih minerala u obradivim tlima. Kao sol na ranu, neprekidno nam se uvode nove hibridne biljke koje su uzgojene kako bi preživjele na tim mineralno iscrpljenim tlima. Naravno, kada životinje ili ljudi jedu mineralima siromašne plodove, to će prije ili kasnije uzrokovati bolest. Iako bi s aspekta hranjivosti organski uzgojeni usjevi trebali biti bolji ulog, to nije uvijek tako a dok ne saznate kako vaš farmer nadoknađuje minerale na svojim poljima, plaćate vlastitim zdravljem.

„Da li znate da danas većina nas pati od određenih opasnih nedostataka u prehrani koje se ne može ukloniti sve dok se iscrpljena tla s kojih naša hrana potječe u potpunosti mineralno ne uravnoteže? Uznemirujuća je činjenica da nas hrana (voće, povrće, žitarice) koju se u ovom trenutku uzgaja na milijunima jutara zemlje a koja više ne sadrži dovoljno pojedinih minerala izgladnjuje – neovisno o tome koliko je pojedemo. Istina je da se naše namirnice vrijednosno silno razlikuju te neke od njih, kao hrana, nisu vrijedne konzumiranja.“ Ove upozoravajuće riječi potječu iz senatskog dokumenta br. 264 s druge sjednice 74. zasjedanja iz 1936. Uistinu je otrežnjujuće doznati da je pad mineralne ravnoteže tla bio predmet ozbiljne nacionalne zabrinutosti prije više od sedamdeset godina, te da je taj manjak imao utjecaj na nas – u međuvremenu postepeno bivajući gorim – još od naraštaja naših djedova.               

Magnezij i ostale hranjive tvari smanjuju se ili gube iz ploda nakon žetve rukovanjem, hlađenjem, prijevozom i skladištenjem čak i ako se svi ovi koraci „pravilno“ provedu. Višednevnim pohranjivanjem proizvoda u hladnjaku nakon kupovine nastavlja se gubitak hranjivih tvari neovisno o tome potječe li proizvod iz supermarketa ili s obližnje tržnice.

Prerada namirnica kao što su lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice uzrokuje golemi gubitak magnezija premda su u pravilu njegov vrlo dobar izvor. Najveća količina magnezija iz žitarica – koja se nalazi u mekinjama i klicama – gubi se u procesu mljevenja cjelovitih žitarica radi bijelog brašna, koje se gotovo isključivo koristi u stotinama beživotnih prerađenih prehrambenih artikala. Kada pržimo orašaste plodove i sjemenke ili ekstrahiramo njihova ulja, magnezij se gubi. Kuhanje zelenog povrća uzrokuje izdvajanje zaliha magnezija u vodu za kuhanje bez obzira na njihovo obilje. Namirnice su podložne gubiti manje kalcija nego magnezija navedenim postupcima obrade, što doprinosi zabrinjavajućem prehrambenom preopterećenju kalcijem, o čemu ćemo uskoro govoriti.

Fluor iz pitke vode veže se s magnezijem čime se stvara gotovo netopljiv mineralni spoj koji završava pohranjen u kostima gdje njegova krhkost povećava rizik prijeloma. Voda bi zapravo mogla biti izvrstan izvor magnezija – kada bi potjecala iz dubokih bunara na čijem je izvoru prisutan magnezij ili iz ledenjačkih potoka koji su bogati mineralima. Gradski izvori vode za piće obično potječu iz površinskih voda, kao što su rijeke i potoci koje imaju nisku količinu magnezija. Čak i mnoge boce mineralne vode imaju prilično nisku količinu magnezija ili imaju vrlo visoku koncentraciju kalcija, ili oboje.

Prehrana prerađenim, sintetičkim namirnicama, visoki udio šećera, alkohol i gazirana pića, svaki zasebno „rasipaju“ magnezij pošto je za metabolizam i detoksikaciju od tih većinom umjetnih namirnica potrebno puno magnezija. Prema dr. Natashi Campbell-McBride, tijelu treba najmanje dvadeset i osam molekula magnezija da bi preradilo jednu molekulu glukoze. Fosfati u gaziranim pićima i prerađenom mesu (narescima i hrenovkama) spajaju se s magnezijem čime nastaje netopivi magnezij-fosfat koji je tijelu neupotrebljiv.

I tanini i oksalati i fitinska kiselina, svaki pojedinačno, spajaju s magnezijem čineći ga nedostupnim tijelu ukoliko se pri pripremi hrane posebno ne pripazi na neutraliziranje nekih od spomenutih sastojaka. Zanimljivo je spomenuti da namirnice koje općenito sadrže magnezij (uz pretpostavku da su uzgojene na tlu bogatom mineralima) također sadrže i mnogo ovih antinutrijenata kao što su špinat (oksalati) i cjelovite žitarice (fitati).

Mnogi često propisivani farmaceutski lijekovi poticanjem mokrenja uzrokuju gubitak magnezija u tijelu, kao što su diuretici za hipertenziju; kontracepcijske pilule; inzulin; digitalis; tetraciklin i neki drugi antibiotici; te kortikosteroidi i bronhodilatori za astmu. Gubljenjem magnezija svaki simptom koji navedeni lijekovi „liječe“ s vremenom postaje teži.

Korištenje dodataka željeza ometa apsorpciju magnezija. Ako uzimate dodatke kalcija, vaša potreba za magnezijem raste i štoviše, kalcij neće biti pravilno apsorbiran niti probavljen ako nedostaje odgovarajuća količina magnezija te će uglavnom završiti opasno pohranjen u mekim tkivima. Magnezij je odgovoran za pretvorbu vitamina D u aktivni oblik koji dozvoljava apsorpciju kalcija te također upravlja otpremom kalcija do čvrstih tkiva gdje i pripada. Laktoza je još jedna prepreka apsorpciji magnezija (mlijeko prije svega nije dobar izvor tog minerala), zajedno s viškom kalija, fosfora i natrija.

Duševni i fizički stres i pripadajuća neprekidna proizvodnja adrenalina brzo iscrpe magnezij pošto adrenalin utječe na srčani ritam, krvni tlak, suženje krvnih žila i mišićnu kontrakciju – funkcije koje zahtijevaju stalne zalihe magnezija za rad bez teškoća. Živčani sustav ovisi o dostatnoj količini magnezija zbog njegovog umirujućeg djelovanja, uključujući miran san. Usput rečeno, hibernirajuće životinje održavaju vrlo visoke zalihe magnezija. Manjak magnezija ubrzat će začarani krug te proširiti učinke kroničnog stresa što dovodi do daljnje anksioznosti, razdražljivosti, umora i nesanice – mnogih simptoma adrenalinske iscrpljenosti – kao i do povišenog krvnog tlaka i srčanih bolova – simptoma srčane bolesti.

Depresija je također povezana sa stresom i manjkom magnezija. Za ravnotežu otpuštanja i prihvaćanja serotonina, hormona „zadovoljstva“, iz moždanih stanica potreban je magnezij. Samo kada su prisutne dostatne zalihe magnezija možemo uživati duševnu i emocionalnu uravnoteženost.
Zbog još nepoznatih razloga, ljudsko tijelo ne zadržava osobito dobro magnezij; zasigurno ne tako dobro kao što na primjer zadržava kalcij ili željezo. Pojačano znojenje kod sportova izdržljivosti kao što su maratonsko trčanje ili naporne rutine vježbanja mogu opasno iscrpiti zalihe magnezija i ostalih elektrolita – doduše kalcij se tako ne gubi – rezultirajući drhtavicom, nesvjesticom te čak i napadajima i smrću. Oblivi znoja od kojih pate pojedine žene u menopauzi – također uzrokuju gubitak magnezija pa te opadajuće razine magnezija pogoršavaju njihove kratke živce, smetnje pri spavanju, napadaje panike, bolove u tijelu i depresiju. Ako te žene dođu u iskušenje da isprobaju moderne sojine proizvode da bi zavedene pokušale ublažiti svoje simptome, one će zapravo izgubiti još više magnezija jer će se on vezati s obilnim količinama fitata iz tih preparata.


Za pravilnu apsorpciju magnezija iz prehrane neophodna je zdrava crijevna flora. Sindrom iritabilnog crijeva, sindrom propusnosti crijeva, kandidijaza i drugi crijevni poremećaji mogu jako ograničiti količinu magnezija koju će tijelo moći apsorbirati. Starije odrasle osobe često pate zbog smanjene proizvodnje želučane solne kiseline što općenito može oslabiti apsorpciju minerala. A kod toliko onih koji svoju „žgaravicu“ liječe antacidima crijevnu je floru teško održati zdravom.

Suradnja kalcija i magnezija

Za zdravo tijelo potrebni su i kalcij i magnezij – u odgovarajućoj ravnoteži jednog u odnosu na drugi, kao i u odnosu na ostale potrebne minerale. Budući da ih se smatra biokemijskim suparnicima, prvi ne može djelovati da ne izazove suprotnu reakciju drugoga. Pa ipak i kalcij i magnezij moraju biti prisutni u uravnoteženim količinama kako bi u tijelu normalno djelovali. Pojedini istraživači predlažu da bi zdrav omjer kalcija i magnezija iz prehrane trebao iznositi 2:1. Drugi uvažavaju odnos 1:1 koji odražava proporcije iz prehrane uz koje smo se razvili, prije pojave poljoprivrede. U današnjim, industrijaliziranim zemljama taj omjer iz prehrane iznosi od 5:1 do gotovo 15:1. Neravnoteža ovih dvaju iznimno važnih minerala stvara u tijelu brojne strašne posljedice koje medicinski stručnjaci često previđaju kada liječe bolesna stanja koja ona uzrokuje.

Osim zamršenog električnog plesa koji kalcij i magnezij izvode zajedno, magnezij je potreban i kako bi održavao kalcij u nestaloženom stanju u tijelu sprječavajući time njegovo neprimjereno taloženje u mekim tkivima. Dokle god imamo dovoljno klorovodične kiseline u želucu moći ćemo rastopiti kalcij iz hrane koju jedemo. Međutim, nakon što kalcij napusti kiselo želučano okruženje te dospije u lužnato okruženje tankoga crijeva, magnezij je taj koji je potreban kako bi kalcij održao topljivim. Bez dovoljne zalihe magnezija, može nastupiti cijelo mnoštvo fizioloških poremećaja, zajedno s ozbiljnim posljedicama za zdravlje.


Kao što dr. Carolyn Dean, autorica knjige „Magnezijevo čudo“ objašnjava „kalcij nataložen u debelom crijevu škodi peristaltici što ima za posljedicu konstipaciju. Kada se kalcij istaloži u bubrezima i spoji s fosforom ili oksalnom kiselinom nastaju bubrežni kamenci. Kalcij se može taložiti na sluznici mokraćnog mjehura i onemogućavati mu da se potpuno opusti, te na taj način čitav ispuni urinom. To dovodi do učestalih poteškoća s mokrenjem, osobito u starijih ljudi. Kalcij se može istaložiti iz krvi i naslagati na stijenke arterija, uzrokujući otvrdnuće (aterosklerozu)… Kalcij može prekriti i ukrutiti… arterijski plak… te može prouzročiti rast krvnog tlaka kao i povećati rizik od srčanog infarkta i moždanog udara. Kalcij se može nataložiti čak i u mozgu. Mnogi istraživači to ispituju kao mogući uzrok demencije te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Kalcij se može taložiti na stijenkama bronhijalnih kanala i prouzrokovati simptome astme. Kalcij u izvanstaničnoj tekućini… može umanjiti propusnost staničnih membrana. Sve to otežava glukozi (koja je velika molekula) prolazak kroz staničnu membranu kako bi se u staničnim mitohondrijima pretvorila u ATP. Visoka razina glukoze stvorena viškom kalcija može se krivo dijagnosticirati kao dijabetes.“


Magnezij je moćan detoksikator

Magnezij se u tijelu koristi za mnoge vrste detoksikacijskih puteva i nužan je pri neutralizaciji otrovnih tvari, prekomjerno kiselih uvjeta koji se pojavljuju u tijelu, te u zaštiti od teških metala. Igra životno važnu ulogu u zaštiti tijela od navale sveprisutnih kemikalija koje je stvorio čovjek. Glutation, antioksidant kojeg tijelo prirodno proizvodi i detoksikator koji između ostalog uklanja živu, olovo i arsen treba magnezij za svoju sintezu. Prema Marku Sircusu, u knjizi „Transdermalna terapija magnezijem“, manjak magnezija povećava stvaranje slobodnih radikala u tijelu i „uzrokuje propadanje glutationa što si ne smijemo priuštiti jer glutation pomaže u obrani tijela od štete uzrokovane pušenjem cigareta, izlaganjem radioaktivnom zračenju, kemoterapijom karcinoma te otrovnim tvarima kao što je alkohol i gotovo sve ostalo.“

Kada naše tijelo obiluje magnezijem (koji je u ravnoteži u odnosu na zalihe ostalih minerala), zaštićeni smo od taloženja teških metala i razvoja povezanih neuroloških bolesti. Dr. Carolyn Dean tako objašnjava da „istraživanja ukazuju na to da obilne zalihe magnezija štite moždane stanice od štetnih utjecaja aluminija, berilija, kadmija, olova, žive i nikla. Isto tako znamo da niske razine magnezija u mozgu doprinose taloženju teških metala u mozgu, što najavljuje Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest. Čini se da se ti metali natječu s magnezijem da uđu u moždane stanice. Ako je zaliha magnezija niska, metali imaju puno lakši pristup.“


„U tankom crijevu također postoji nadmetanje u apsorpciji metala. Ako postoji dostatna zaliha magnezija, aluminij neće biti apsorbiran.“


Manjak magnezija kod propadanja zubi i osteoporoze

Upitajte bilo koga – vašeg susjeda ili čak vašeg zubara ili liječnika – što je potrebno kostima i zubima da bi bili čvrsti i zdravi pa ćete nesumnjivo čuti odgovor - „puno kalcija.“ Kosti i zubi svakako trebaju i kalcij – isto kao i fosfor i magnezij ali bez odgovarajuće količine ovog drugog, kalcij se neće taložiti u tim čvrstim tkivima pa njihova struktura neće biti čvrsta. „Kada svoj organizam preopteretite viškom kalcija“ - piše William Quesnell u knjizi „Minerali: važna karika zdravlja“ - „isključujete sposobnost magnezija da pusti u pogon tireokalcitonin, hormon koji bi u uobičajenim okolnostima otpremio kalcij u vaše kosti.“ Umjesto da pruži koristi tijelu, raseljeni kalcij zapravo postaje otrovan, uzrokujući već spomenute teškoće u mekim tkivima.

Brojna su istraživanja naime utvrdila činjenicu da magnezij iz prehrane, a ne kalcij, (a svakako ne fluor) stvara stakleno čvrstu zubnu caklinu koja sprečava truljenje te čvrste i gipke kosti. Bez obzira na količinu kalcija koju pojedete, vaši zubi mogu razviti čvrstu caklinu samo ako je magnezij raspoloživ u dovoljnoj količini.

Prema J. I. Rodale, u knjizi „Magnezij: hrana koja bi mogla promijeniti vaš život“, „godinama je postojalo uvjerenje da visoki unosi kalcija i fosfora jačanjem zubne cakline sprečavaju propadanje. Novi dokazi, međutim, pokazuju da je povećanje količine ovih dvaju elemenata beskorisno ukoliko istovremeno ne povećamo svoj unos magnezija. Primijećeno je da se zubna građa, ispod površine, može rastvoriti kada se dodatne količine kalcija i fosfora, različitim stopama, rašire kroz zubnu caklinu. Prema tome, mlijeko siromašno magnezijem, ali bogato ostalim dvama elementima, ne samo da se sukobljava s metaboličkom izmjenom magnezija, već se suprotstavlja mineralu odgovornom za sprečavanje propadanja.“

Kako bi ponovno razmotrio teksaški okrug Deaf Smith i njegove pravedno poznate žitelje čiji zubi nisu podlegli truljenju, Rodale citira opažanja dr. Lewisa Barnetta, predstavljena na raspravi pred Teksaškom medicinskom udrugom u Dallasu, 1952. godine. Dr. Barnett, ortopedski kirurg, iznio je svoje primjedbe o niskoj učestalosti propadanja zubi i brzom cijeljenju slomljenih kostiju među tim stanovnicima, te pružio ovo objašnjenje: „Lokalne zalihe vode i hrane sadrže vrlo visoki udio magnezija i joda a nedavno smo dokazali da su svi važni minerali u tragovima prisutni u vodi i hrani uzgajanoj u tom kraju.“ Nadalje, dr. Barnett je ustanovio da je udio magnezija u kostima prosječnog stanovnika okruga Deaf Smith do pet puta viši od onoga kod stanovnika Dallasa, dok je koncentracija kalcija i fosfora bila otprilike ista u obje skupine. Ta su ga opažanja dovela do stava da je „jedan od najvažnijih čimbenika osteoporozne bolesti bio gotovo potpuno previđen. Taj je čimbenik uloga koju igra magnezij.“ Rodale ističe podatak da je dr. Barnett najveću zaslugu za ove zdravstvene dobrobiti pridao visokom udjelu magnezija u područnim zalihama vode, te je zabilježio mnogobrojne značajke kvalitetnijeg razvoja kosti kod ljudi iz tog područja: „Dr. Barnett napominje činjenicu da ljudi starije dobi često zadobivaju prijelome vrata bedrene kosti, te da oni u mnogim krajevima vrlo teško zacjeljuju. On je međutim zabilježio da se takav prijelom u okrugu Deaf Smith rijetko javlja, dok je naprotiv, čest u teksaškom okrugu Dallasa u kojem je također vršio praksu. Kada bi se prijelom i zbio u Deaf Smithu, ozdravljenje bi bilo lako i brzo čak i kod ljudi starih od osamdeset do sto godina. Nasuprot tome, prijelomi u Dallasu bili su uobičajeni i vrlo su teško zacjeljivali, ako se to uopće događalo.“

Prije više od pedeset godina dr. Barnett je ispitao razinu magnezija u pet tisuća ljudi i ustanovio je da je u šezdeset posto njih ona nedovoljna. Koliko je danas veći udio stanovništva s manjkom, kada su svi uvjeti koji tom manjku doprinose zasigurno povećani?


Izvori magnezija iz hrane


Kao što je već spomenuto, ako su poljoprivredna zemljišta dovoljno zasićena mineralima, lisnato zeleno povrće, sjemenke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice predstavljaju prilično vrijedne izvore magnezija. Međutim, određena se samonikla krmna hrana doista ističe, kao što su kopriva (860 mg na 100 grama) i mišjakinja (529 mg na 100 g) i pruža mnogobrojne krijepeće i hranjive koristi i u ljudskoj i u stočnoj prehrani, ponajviše zahvaljujući njihovu visokom mineralnom sadržaju. Alge, stari morski stanovnici, sadrže izvrsnu razinu kao i većina morskog bilja. Prisjetite se da su one neprestance oplakivane otopinom čiji je treći najzastupljeniji mineral - magnezij. I izvorna, neprerađena morska sol predstavlja vrlo vrijedan izvor magnezija, skupa s mineralima u tragovima. Svakodnevno korištenje temeljca od kosti pružit će još jedan izvrstan izvor minerala uključujući i magnezij, u obliku koji se brzo apsorbira.


Strategije nadopune magnezijem

Čak i uz idealne probavne uvjete samo se dio magnezija iz hrane apsorbira – manje kada su tjelesne zalihe dovoljne a više ako u tijelu postoji manjak. Ovo također vrijedi i za dodatke magnezija, a na tržištu ih postoji mnogo što Vas može zbuniti. Za prosječnu je osobu samostalna nadopuna magnezija bezopasna pogotovo ako znate da imate simptome koji bi mogli biti povezani s manjkom magnezija ili ste pod većim stresom, i tako dalje. Višak magnezija se izlučuje urinom ili stolicom, a najuobičajenija reakcija na previše magnezija je rijetka stolica. Pojedinci sa zatajenjem bubrega ili bubrežnim oboljenjem, izrazito usporenom srčanom frekvencijom ili začepljenjem crijeva trebali bi izbjegavati terapiju magnezijem.

Uobičajene preporuke za doziranje protežu se otprilike od 6,6 do 22 miligrama po kilogramu tjelesne težine ovisno o tjelesnom stanju, potrebama za rast (kod djece) i zastupljenosti simptoma.

Oralni dodaci magnezija raspoloživi su u organskim solnim kelatima kao što su magnezij-citrat i magnezij-malat. Oni se prilično dobro apsorbiraju, osobito oni u obliku praška kojemu se dodaje voda i koji se može prilagoditi vašoj dozi. Važno je tokom dana raspodijeliti dozu kako ne biste svakom pojedinom dozom preopteretili tijelo s previše magnezija. Carolyn Dean savjetuje da prvu dozu uzmete rano ujutro a sljedeću kasno popodne – one se podudaraju s periodom kada je razina magnezija u tijelu niska. Da li je to samo slučajnost da se ovi periodi niskih zaliha magnezija i slabe snage podudaraju s kulturološkim obredima ispijanja jutarnje kave i popodnevnog čaja?

Prorijeđene stolice pokazuju da niste apsorbirali magnezij već da on djeluje kao laksativ. Kada magnezij putuje crijevima manje od dvanaest sati on se prije potpuno izluči nego što se apsorbira. Ako primijetite da mijenjanjem doza ne možete izbjeći laksativni učinak, mogli biste iskušati oralni dodatak koji je keliran u aminokiselinu, kao što su magnezij-taurat i magnezij-glicinat za kojeg mnogi smatraju da se bolje apsorbira od onoga u obliku soli te da je manje vjerojatno da će uzrokovati rijetku stolicu. Pojedinci koji trebaju malo pomoći s probavom kao što su djeca, stariji odrasli, te bilo tko sa smanjenom želučanom kiselinom ili crijevnom disbiozom, trebaju razmotriti homeopatski magnezij, zvani i tkivna sol ili biokemijska sol. Odgovarajuća je 6x doza magnezij-fosfata i djeluje tako da uvodi magnezij u stanice, gdje i pripada. Propisuje se također i kao lijek za mišićne grčeve i grčeve drugih vrsta. Magnesia phosphorica može pomoći u smanjenju ili uklanjanju rijetke stolice dok uzimate oralni dodatak magnezija pružajući vam pozitivni znak da vaše tijelo doista prima magnezij u stanice.

Još jedan izbor kod oralne nadopune magnezijem je ionski magnezij u tekućem stanju kao što je onaj koji nudi Trace Minerals Research. To je natrijem reducirani koncentrat slane vode koja potječe iz Velikog slanog jezera u Utahu. Potrebna je otprilike samo jedna čajna žličica da bi se poslužilo približno 400 miligrama magnezija (zajedno sa sedamdeset i dva preostala minerala u tragovima), koju bi trebalo uzimati u raspodijeljenim količinama tijekom dana. Preporučam da ga dodajete u juhe (naravno, pripremljene na temelju bujona od kosti), pošto je jak metalni okus teško uzimati izravno. Također ih možete dodavati u izvorsku ili drugu vodu za piće kako biste povećali sadržaj magnezija, te koristiti u kuhanju. Na taj način, „mikro-doziranjem“ vaše hrane i vode znatno umanjujete bilo kakav laksativni učinak koji bi velika doza magnezija mogla izazvati.

Drugi mogući način da uvedete više magnezija u svoj organizam je putem ugodne metode namakanja u kupki od magnezij-sulfata inače znanim i kao Epsomove soli. Obično korišten za ublažavanje mišićnih bolova i napora, magnezij-sulfat također značajno pomaže kod detoksikacije kada je tijelu za tu svrhu potreban sumpor. Kada se koristi intravenozno magnezij-sulfat može spasiti život u teškim stanjima, kao što su akutni astmatski napadaji, početak infarkta miokarda te eklampsija u trudnoći.

Nekoliko šalica Epsomove soli dodane u vruću kupku potaknut će znojenje i detoksikaciju; nakon što se voda malčice ohladi, tijelo će apsorbirati magnezij sulfat. Prema Marku Sircusu, u knjizi „Transdermalna terapija magnezijem“, koristi kupke od Epsomovih soli su kratkoročne iako su ugodne jer je magnezij-sulfat u organizmu teško asimilirati te se brzo gubi urinom. Magnezij-klorid koji se također može koristiti u kupkama lakše se asimilira i metabolizira pa ga je manje potrebno za apsorpciju. 


Konačno, magnezij se može primijeniti lokalno u obliku općenito zvanom magnezijevo „ulje“. To doduše uopće nije ulje već prezasićena koncentracija magnezij klorida i vode. Kada se nanosi na kožu doista daje mastan i klizav osjećaj, ali se brzo upija, ostavljajući blago ljepljivi talog, nalik talogu morske soli, koji se može isprati. Postoje mnoge prednosti transdermalne magnezijske terapije, budući da je gastrointestinalni trakt u cijelosti zaobiđen pa ne postoji laksativni učinak. Pored intravenoznog davanja magnezija, transdermalna terapija omogućava apsorpciju magnezija u količini većoj i od one kod najbolje podnošljivih oralnih dodataka te može u nekoliko tjedana obnoviti unutarstanične koncentracije, za razliku od mjeseci potrebnih kod oralne nadopune.

Karika koja nedostaje?

Izjaviti da bi većina ljudi imala korist od povećane količine magnezija u prehrani, po svoj je prilici neškodljivo, posebno u ovom vremenu mnogobrojnih prehrambenih, okolišnih i društvenih uzroka stresa. Dakako da nijedna pojedinačna hranjiva tvar ne djeluje samostalno u odnosu na tijelo, te da je osnovni prioritet jesti raznolika jela od cjelovitih biljnih i životinjskih namirnica koje potječu iz vama najbližih i najboljih izvora. Međutim, dodavanje  dodatnog magnezija bi mogla biti nestala hranjiva karika koja nam može pomoći u zaštiti od srčanih oboljenja, moždanog udara, depresije, osteoporoze i mnogih drugih poremećaja. Kod prevencije i ublažavanja ovih bolesti magnezij može uistinu biti čudotvoran.


Mnogobrojne posljedice manjka magnezija:
(dodatak)
 • poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD)/deficit pažnje (ADD)
 • Alzheimerova bolest
 •  angina pectoris
 •  anksiozni poremećaji
 • srčana aritmija
 •  artritis – reumatoidni i osteoartritis
 • astma
 • autizam
 • autoimuni poremećaji
 • cerebralna paraliza, kod djece čije su majke imale manjak magnezija
 •  sindrom kroničnog umora
 •  kongestivno zatajenje srca
 • zatvor
 • iskrivljeni zubi/uska vilica, kod djece čije su majke imale manjak magnezija
 •  zubni karijes
 • depresija
 • dijabetes, tip I i II
 • poremećaji prehrane – bulimija i anoreksija
 • fibromijalgija
 • crijevni poremećaji, uključujući peptički ulkus, Chronovu bolest, kolitis
 • srčane bolesti
 • povišeni krvni tlak (hipertenzija)
 • hipoglikemija
 • nesanica
 • bubrežni kamenci
 • Lou Gehrigova bolest ili amiotrofična lateralna skleroza (ALS)
 • migrene
 • prolaps mitralne valvule
 • multipla skleroza
 • mišićni grčevi, slabost, umor
 • miopija (kratkovidnost) – u djece, čije su majke imale manjak magnezija
 • pretilost – osobito povezana s prehranom bogatom ugljikohidratima
 • osteoporoza
 • Parkinsonova bolest
 • predmenstrualni sindrom (PMS) – uključujući menstrualne bolove i neredovitosti
 • primarna plućna hipertenzija (PPH)
 • Raynaudov sindrom
 •  sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)
 •  moždani udar
 • Sindrom X, ili sindrom inzulinske rezistencije (IRS)
 • poremećaji štitnjače

Izvor: „Primal Body – Primal Mind“, Nora Gedgaudas

Udio magnezija u mlijeku

Općenito, mlijeko nije bogat izvor magnezija. Ipak mnoge su kulture vjekovima ovisile o mliječnim namirnicama, kao osnovici uravnotežene, zdrave prehrane koja je pružala otpornost i životnu snagu. Weston Price je, primjerice, proučavao stanovnike švicarskih Alpa kao i afričke Masaije čiji su snažni pojedinci otporni na bolest imali malo ili ništa pokvarenih zubi. Ipak, možemo li replicirati takve načine ishrane uz jednaka svojstva koja nam pružaju zdravlje, ako ovisimo o današnjem industrijaliziranom modelu namirnica?  

Mineralni sastav mlijeka ovisi o mnogobrojnim čimbenicima uključujući pasminu životinje, laktacijsku fazu, učestalost mužnje, uvjete okoline, vrstu sijena, sastav tla i stupanj onečišćenja tla. Pašna je tetanija, primjerice, ozbiljno i potencijalno smrtonosno stanje u goveda, okarakterizirano izrazito niskim razinama magnezija u serumu. Još zvana i „pašno teturanje“ ili „trovanje pšeničnom pašom“, ona je posljedica ispaše goveda na brzorastućoj, mladoj travi u proljeće ili jesen na tlu koje je jako siromašno magnezijem, što se može dogoditi kada se pašnjake tretira gnojivima koja su bogata dušikom i kalijem. Pri akutnom trovanju životinju se može spasiti ubrizgavanjem magnezij sulfata; međutim, subklinički manjak magnezija kod stada može neprimjetno napredovati.

Za razliku od toga, pašnjaci koji pašnim životinjama daju veliku biljnu raznolikost, raznolikost daju i ekološkim uvjetima tla, kao i preživaču hranjivu raznolikost. U švicarskoj studiji kojom je ispitano trideset biljnih vrsta alpskih pašnjaka, istraživači su otkrili da „botanički sastav alpskih pašnjaka ima znatan utjecaj na hranjivu vrijednost krmiva… U usporedbi s travnim vrstama mahunarke i aromatično bilje pokazali su manji udio staničnih stijenki ali i viši udio sirovog proteina kao i četverostruko veći udio kalcija i dvostruko veći udio magnezija.“ Švicarci koje je dr. Price posjetio vodili su svoju stoku na ispašu na alpske obronke nastanjene brojnim biljnim vrstama i natapane ledenjačkim potocima bogatim mineralima – vodom koju su mještani također koristili za piće i kuhanje.

Brojni stresovi mogu imati nutritivni utjecaj na mlječne životinje i time na kvalitetu njihova mlijeka. Zbijenost, zatočenje, prljavština i neprirodna hrana za stoku dolaze u obzir kao očigledni krivci, međutim prečesta mužnja – češća od jedanput dnevno – može rezultirati smanjenjem koncentracije hranjivih tvari u mlijeku. Dnevna proizvodnja jest veća ali hranjivih je tvari po obujmu manje.

„Mineralni sadržaj mlijeka i omiljenih vrsta mesa u posljednjih je 60 godina znatno opao prema novoj analizi javnih podataka o kemijskom sastavu svakodnevnih prehrambenih proizvoda“, započinje članak u Guardianu o usporedbi prehrambenih navika iz 1940. i 2002., koju je proveo istraživač David Thomas. Istraživanje je provedeno za jednu udrugu za zaštitu potrošača u Velikoj Britaniji, tzv. Komisiju za hranu, te je objavljeno u njenom tromjesečnom časopisu - Časopisu o prehrani. Pad minerala u mliječnim proizvodima pokazao je da je mlijeko izgubilo 60 posto svog željeza, 2 posto svog kalcija, te 21 posto svog magnezija. U usporedbi s 1940., trenutno je „većina sireva pokazala pad razina magnezija i kalcija. Prema navedenoj analizi, sir Cheddar danas pruža 9 posto manje kalcija, 38 posto manje magnezija i 47 posto manje željeza, dok parmezan pokazuje najstrmiji pad hranjivih tvari, uz pad razine magnezija od 70 posto.“

Moguće je da je zanemarivanje opadajućeg udjela magnezija u hrani kao što su mliječni proizvodi omelo analize uzroka bolesti kod velikih populacija. Protivnici životinjske masnoće za raširenu učestalost srčanih bolesti među Fincima okrivljuju njihovo veliko konzumiranje mliječnih proizvoda. Međutim, prema dr. Mildred Seeling iz Medicinskog centra Njujorškog sveučilišta - „u Finskoj, gdje postoji vrlo visok stupanj smrtnosti od ishemijske bolesti srca (IHD-a) postoji vrlo jasna povezanost između srčanih bolesti i količine magnezija u obradivim tlima. U Istočnoj i Sjevernoj Finskoj, gdje udio u tlu iznosi otprilike trećinu onoga nađenog u Jugozapadnoj Finskoj, stopa smrtnosti od ishemijske bolesti srca dvostruko je viša od one na jugozapadu. Ho i Khun promotrili su čimbenike koji bi mogli doprinositi rastu učestalosti kardiovaskularnih bolesti u Europi i padu razine magnezija u tlu i u prehrambenoj ponudi. Napomenuli su da je u Finskoj koja ima najviši stupanj kardiovaskularne smrtnosti u Europi, prehrambena zaliha magnezija do 1963. spala na trećinu unosa uobičajenog 1911. godine.“

Današnji Finci koji žive u gradovima naravno jedu pasterizirane mliječne proizvode koji za početak ne samo što imaju manje magnezija zahvaljujući suvremenim poljoprivrednim praksama, već imaju također i slabije topljiv kalcij kao rezultat denaturiranja enzima fosfataze tijekom pasterizacije. Kalcij koji nije topiv taloži se u mekim tkivima kao što je krvni sustav i može sudjelovati u kaskadi prijetećih događaja povezanih sa srčanim bolestima.

Na temelju ovih opažanja mogli bismo dakle pretpostaviti da se mliječne proizvode mora proizvoditi s poštovanjem, ne samo prema samoj stoci nego i prema tlu koje hrani pašnjake i koji prehranjuju stoku. Kada su sve hranjive tvari u međusobnoj ravnoteži možemo očekivati da će hrana imati sposobnost da nas zaista okrijepi.
Bezbrojni uzroci stresa u današnjem svijetu povećavaju potrebu organizma za magnezijem – zbog opterećenja našeg endokrinog sustava, otrova iz okoliša koji moraju biti onesposobljeni, obilja ugljikohidrata u našoj prehrani, da spomenemo nekolicinu. Ravnoteža hranjivih tvari nađena u hrani zajednica koje je dr. Price posjetio bila je također u blaženoj ravnoteži s tjelesnim, emocionalnim i društvenim uvjetima tih ljudi. Međutim, mi kao potrošači i kao proizvođači prehrambenih proizvoda, možemo samo težiti tome da postignemo takvu ravnotežu na prostorima koje nastanjujemo.

Prehrambeni izvori magnezija

U miligramima na 100 grama


Morske alge 760
Pšenične mekinje 490
Pšenične klice 336
Bademi 270
Indijski oraščići 267
Organska crna melasa 258
Prehrambeni kvasac 231
Heljda 229
Brazilski oraščići 225
Crvena alga 220
Lješnjaci 184
Kikiriki 175
Proso 162
Cjelovito pšenično zrno 160
Pekan orah 142
Orasi 131
Raž 115
Tofu usiren Mg nigirijem 111
Suho kokosovo meso 90
Kelj 57
Škampi 51
Kukuruz šećerac 48
Avokado 45
Sir Cheddar 45
Peršin 41
Suhe šljive 40
Suncokretove sjemenke 38
Slatki krumpir 31
Repa 25
Brokula 24
Cvjetača 24
Mrkva 23
Celer 22
Govedina 21
Šparoge 20
Piletina 19
Zelena paprika 18
Puter tikva 17
Dinja 16
Patlidžan 16
Rajčica 14
Mlijeko 13 

Nadoknađivanje manjka magnezija može biti zamršeno

Čak i kada se čini razumljivim da se dodatke magnezija traži kako bi ublažili tipične simptome deficita kao što su anksioznost ili srčane palpitacije, pronaći odgovarajuće sredstvo koje će povisiti unutarstanične zalihe može biti teško. Oralni dodaci vrlo često će uzrokovati laksativne učinke pri razinama koje su preniske da bi nadoknadile staničnu opskrbu magnezijem gdje je to potrebno. Marina, čiji se suprug Alex oporavljao od operacije srca, morala je biti uporna. „U bolnici sam primijetila da su mu tijekom intenzivne njege intravenozno davali magnezij ali kasnije kad je Alex bio shrvan napadajima panike, naletima slabosti, povišenim krvnim tlakom i aritmijom, doktori nikad nisu spominjali magnezij. Za sva su nam ova stanja bili ponuđeni lijekovi ali oboje smo željeli izbjeći te lijekove ukoliko je to bilo moguće, iako to isprva nismo uspjeli. Nekoliko liječnika alternativne medicine spomenulo je magnezij skupa s ostalim suplementima koji bi mogli pomoći ali bez posebnog naglaska na magnezij pa smo na principu pokušaja i pogreške otkrili koliko djelotvoran magnezij može biti. Međutim, najprije smo morali pronaći najbolji način na koji bi ga Alex mogao uzimati.“

„Kapsule magnezij-citrata kao i magnezij-taurata uzrokovale su proljev pri samo četvrtini preporučene doze. Uvidjela sam da kronični manjak magnezija može, nažalost, uzrokovati značajno oslabljenu sposobnost crijeva za apsorpciju i bilo je očigledno da je Alex dugo vremena imao manjak. Isprva mi je to bilo teško prihvatiti pošto je godinama imao sjajnu prehranu – punu mineralima bogatih temeljaca od kosti, juha od morskih algi i koprive te bez šećera i kofeina. Međutim, njegova je anamneza uključivala desetljeća žestokih napora i jasne znakove iscrpljenosti nadbubrežne žlijezde.“

„Zatim sam pokušavala s tekućim ionskim magnezijem koji je uključivao minerale u tragovima koji se nalaze u Velikom slanom jezeru u Utahu. Smatrala sam da izolirani magnezij ne bi mogao biti najbolji način da ga se pokuša apsorbirati. Počevši sa samo nekoliko kapi u njegovoj juhi, s vremenom je Alex mogao tako uzimati više magnezija iako smo i dalje morali biti vrlo oprezni da ne premašimo određenu količinu inače bi se proljev vraćao. Pa i pored toga počeli smo primjećivati pozitivne rezultate. Najprije je nastupio bolji san. Alex se prije tijekom noći budio svakih devedeset minuta – ustajao bi da mokri, vraćao se u krevet i mučio se da usne da bi se za devedeset minuta opet probudio kako bi ponovio postupak. Bio je siguran da mu je prostata slabila ali nakon oko mjesec dana s ionskim magnezijem mogao je nesmetano spavati u rasponu od tri, zatim četiri, pa onda šest sati. Uvidjeli smo da je njegova prostata dobro ali njegove su traumatizirane nadbubrežne žlijezde redovito otpuštale navalu adrenalina koja bi ga razbudila. Kad su se počele smirivati, njegov je san konačno postao miran; sada se obično budi samo jedanput tijekom noći i može zaspati bez muke. I, usuđujem se reći, ovih dana spava bolje nego što je godinama spavao. Također, uz dobar san, njegova je dnevna razina energije znatno unaprijeđena.“

„Alex je i dalje imao nalete aritmije koje su ponekad bile vrlo zastrašujuće a iako se njegova hipertenzija poboljšavala uz energetsko iscjeljivanje i cvjetne ekstrakte, znali smo da postoji neki hranjivi sastojak kojemu se trebalo okrenuti. Dogodilo se da je prijateljica predložila uporabu homeopatskog magnezija koji bi trebao pomoći s apsorpcijom – ona je osobno započinjala s primjenom dodataka magnezija i jednako je doživljavala uobičajene probleme s rijetkom stolicom, kada joj je ovo rješenje sinulo. Zamisao je bila sjajna – trebao nam je način da mirno navedemo stanice da preuzmu magnezij pa smo počeli koristiti tkivne soli Magnesia phosphorica, potencije 6X. Već nakon prve doze, Alex je osjetio poboljšanje u stolici i mogao je uzimati jednake doze ionskog magnezija. Bilo je to kao da je ključ otključao bravu pa je zatim magnezij ulazio u stanice, gdje je mogao pružati svoje koristi.“

„Jednog je dana Alex slučajno spomenuo da u tjedan dana nije imao niti jedan trenutak aritmije. To je bila veličanstvena novost, pošto je mjesecima prije toga svakodnevno imao barem blagu aritmiju. Svi su nam govorili da je to sasvim uobičajeno nakon operacije srca, pa smo mislili da ćemo se morati pomiriti s tom činjenicom. Zatim sam, ohrabrena ovim napretkom, nabavila nešto magnezijeva „ulja“ kako bismo imali još jedan način unosa magnezija, bez ikakvog uključivanja crijevnog trakta.“

Naš trenutačni protokol uključuje uzimanje magnezijeva ulja jednom dnevno. Dodajem kapi ionskog magnezija u našu vodu za piće i kuhanje kao i u svaki lonac juhe, zdjelu pirjanog povrća, pladanj punjenih paprika. Ovo nazivam „mikro-doziranjem“ i to je dodatak uz korištenje morskog povrća i obilja temeljca od kosti. Uz magnezijev fosfat Alex uzima tkivne soli Kali phosphorica (kalijev fosfat) koji se propisuje za sva stanja neurološke iscrpljenosti; zajedno čine jako dobar tonik za srce. Oko vremena za spavanje Alex uzima jednostruku dozu magnezij citrata, zajedno s hranjivim praškom kompleksa C vitamina. Ovo je opuštajući večernji ritual i sada ne uzrokuje nikakav crijevni nadražaj.“

„Jedini lijek koji Alex još uvijek uzima je beta blokator za hipertenziju – malu dozu koju ćemo, nadamo se, uskoro moći ukinuti. Ako uzimate dodatke magnezija i imate hipertenziju trebate obratiti posebnu pozornost na vaš krvni tlak. Trebat ćete smanjivati dozu vašeg lijeka na odgovarajući način, inače bi vaš tlak mogao prebrzo pasti! Međutim, to morate činiti postupno kako biste tkivu krvnih žila dali vremena da se oporavi i povrati elastičnost – što i hoće.“

„Naposljetku, Alex je osobno htio da spomenem da mu je terapija magnezijem omogućila da preusmjeri intenzitet svoje pažnje s njegovog fizičkog stanja na njegov duhovni život, te je potakla u njemu novu kreativnost. Počeo je pisati a početkom sljedeće godine izdat će prve iz serije svojih zapisa. Zaista, tko bi pomislio da će tolika mjera iscjeljenja biti pokrenuta konačnom nadoknadom toga zanemarenog minerala?“ 

Izvor: Magnificent Magnesium

Oljin prevod objavljen je i na stranici Weston A. Price Foundation: Magnificent Magnesium - Croatian Translation 

Pročitajte: Mnoge uloge vitamina DBroj komentara: 95:

 1. Ok ajmo ovako,znam da je svatko individualan međutim opčenito koliko bi čega trebalo dnevno uzimati da se namire potrebe tijela ? HVALA. E da Super Blog.

  OdgovoriIzbriši
 2. @ 300 - 600 mg magnezija je dnevna doza.

  OdgovoriIzbriši
 3. baš me zanima hoću li i u našim ljekarnama pronaći nešto drugačije suplemente magnezija od onih na koje sam do sada nailazila. za mene bi to bilo otkriće, jer doslovno sve što sam do sada imala u rukama, bilo je u obliku magnezijevog citrata, i kod mene je izazivalo, khm, trčkalicu :D
  da ne govorim da je 90% toga bilo u obliku šumećih tableta koje su sadržavale i umjetna sladila (aspartam), što je stvaralo dodatne probleme.
  ne znam jesam li možda nepažljivo čitala tekst, ali ne spominje se još jedna dobrobit magnezija, koja je opće poznata svim majkama - to je mineral "čuvar trudnoće". sve trudnice sa odjela patologije trudnoće, koje su imale raznih komplikacija i opasnosti od prijevremenog poroda, uzimale su magnezij po preporuci doktora. tako su i meni preporučili, kako bi se "maternica opustila i izbjegli prijevremeni trudovi", doslovno tim riječima.
  inače, povremno sam uzimala magnezij radi grčeva u listovima. od sad ću ga uzimati redovito, bez bojazni da će to biti previše za moj organizam.
  hvala na prijevodu teksta!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Za slucaj da jos neko naidje na ovaj tekst, da podijelim svoje iskustvo ... u tekstu je vec spomenuta veza izmedju kalcija i magnezija, pa da ne objasnjavam ...

   U svakom slucaju, od samog kalcija je tvrda stolica, od samog magnezija - vec ste pisale, nadutost, diareja ...

   Ja pijem pola kalcija i pola magnezija i nemam nikakvih problema ... probajte tako, ili uzmite u obzir omjere spomenute u tekstu :D

   Izbriši
 4. Anita, hvala ti što si objavila prijevod na svom prekrasnom blogu. Upravo su me tvoja pomoć i tvoj altruizam, te nevjerojatni trud koji si uložila u ovaj pro bono projekt, inspirirali da uložim malo vremena i napravim ovakvu sitnicu. Hvala ti!

  OdgovoriIzbriši
 5. hm a gdje bi se taj ionski magnezij u tekućem stanju mogao naći kod nas u Hrvatskoj? pretpostavljam nigdje

  OdgovoriIzbriši
 6. Kupite mineralnu vodu DONAT koji sadrži dosta magnezija 1-litar je više nego dovoljan za dnevne potrebe po magneziju

  OdgovoriIzbriši
 7. U ljekarnama postoji Magnezij direkt u prahu - jedna vrećica zadovoljava dnevne potrebe. Uzimao sam i već drugi dan sam se bolje osjećao. Osim toga, moguće je uzimati i MgCl (magnezijev klorid) koji sprečava i liječi niz bolesti koštanog sustava (artritis, osteoporozu i sl.). Još istražujem MgCl, a može se kupiti u biljnim ljekarnama (npr. Lavanda Mia u Zagrebu). LP

  OdgovoriIzbriši
 8. Ima u Bio&Bio magnezijev klorid pod imenom "Nigari" i košta 25 kn za paket od 1/2 kg.
  Ako imate vagu koja mjeri male količine, možete sami napraviti otopinu.
  Čujem da je magnezijev klorid u apotekama preko 100 kuna.

  OdgovoriIzbriši
 9. magnezij klorid, pod imenom 'nigari' je povoljan i dobar.. ja koristim otopinu magnezij klorida i zadovoljna sam.. magnezij u prehrani dolazi u inonskom obliku te se pretvara u zelucu u magnezij klorid tako da je odlicno uzimati odmah otopinu magnezij klorida.

  OdgovoriIzbriši
 10. Svakom svaka cast. Smatram da je u mesu,ribi,piletini,jajima i salatnom povrcu dovoljno vitamina i minerala da ne zelim ulijenivati stomak extra dodacima. Jer kako god zvucali prirodni,dobri i povoljni tu je otac kemicar i majka laborotorija umijesani. Svako dobro zelim

  OdgovoriIzbriši
 11. @ da, do prije 100 godina je tako nekako i bilo, sve hranjive tvari potrebne čovjeku nalazile su se u ovim namirnicama. međutim danas je zemlja toliko iscrpljena i osiromašena konvencionalnim uzgojem i umjetnim gnojivima da u povrću i voću više nema niti 50 % vitamina i minerala u odnosu na prije 100 godina. o mesu da ne govorim - masovna proizvodnja, gdje se životinje šopaju sa žitaricama, sojom, hormonima i antibioticima drastično je smanjila kvalitetu i sadržaj hranjivih tvari u mesu, jajima i mlijeku. nažalost.

  OdgovoriIzbriši
 12. Na zalost ali je sve tako pa cak i gore. Meso i jaja nabavljam od lokalnih farmera, povrce gledam da je eko ili organskog uzgoja i obavezno ga sirovo ili sa minimalnom obradom jedem. Neka cudna paleo slow coocking raw food LCHF. Ne pijem do duse smoothie sa sirovom iznutricom i jajima :-)

  Googlajte ili pokusajte naci film "Food INC".. Sve ovo do sad izgovoreno zabiljezeno i na filmu i konkretnim dokazima i izjavama proizvodjaca

  OdgovoriIzbriši
 13. @ da, film je odličan, bernard.

  OdgovoriIzbriši
 14. Kupila sam nigari u bio&bio. Kako da napravim "ulje" i koja koncentracija se koristi kao kupka za noge? Navodno je takva kupka vrlo učinkovita. Hvala unaprijed za informacije

  OdgovoriIzbriši
 15. Ja sada uzimam čisti magnezijev klorid, koji sam dobila od prijateljice iz Slovenije. Danas je četvrti dan i razlika je nevjerojatna. Unatoč voću i povrću sa domačeg vrta nedostajao mi je magnezij, što su potvrdili i laboratorijski nalazi. Hvala Katherini Czapp i Olji Prelec.

  OdgovoriIzbriši
 16. Prije mjesec dana nabavila sam magnezijevklorid iz Slovenije putem interneta za tatu. Mogu samo reci velicanstveno,koristi ga mjesec dana i rezultati su jako dobri. Ovo mi je potvrda da sam nabavila pravi magnezijevklorid i koliko je vazan za nase zdravlje i tijelo.
  Hvala autorici na iscrpnom prijevodu teksta.
  Vesna

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I ja sam koristila taj magnezij i jako sam zadovoljna rezultatima

   Izbriši
 17. Tko mi može pomći?Kad sam pročitala što sve manjak magnezijevog klorida izaziva shvatila sam da suprug ima polovicu gore navedenih bolesti.Ja imam "znojenja".Tražila u apotekama magnezij klorid u kristalima i sve bi bilo dobro da mi nisu rekli da je to otrov da ga mogu kupiti uz potpis i osobnu iskaznicu i nikako nije za piće.A za Nigari da nije baš preporučljiv jer nije pročiščeni i isključivo je za raditi tofu.Molim vas pomozite da riješim ovu dilemu.Hvala svima koji su sudjelovali u pisanju ovog predivnog članka.Da li mi autorica može odgovoriti na moje pitanje.I mene zanima da li mogu sama napraviti ulje ili gdje kupiti,još nešto čitala sam o vodi iz bunara da ima magnezij,imam sreće da imam na dvorištu običnu pumpu za vodu u dubini 7 metara, a na vrtu izvor vode s malim jezercem.Da li je bolje biti samo tu vodu ili ipak treba rastopiti kristale magnezijevog klorida?Oprostite na veličini pisma.Srdačan pozdrav i nadam se pravom odgovoru.Ljiljana

  OdgovoriIzbriši
 18. Poštovana Anita,

  imam ulcerozni kolitis, te me zanima koji oblik magnezija bi mi bio najprihvatljiviji.. naime htjela sam konzumirati magnezij klorid ali ''nigari'' nije bas najsigurniji http://www.organic.nl/pdf/57060.pdf
  Analytical properties
  MgCl2
  . 6 H2O > 95%
  Arsenic (As2O3) < 4 ppm
  Lead (Pb) < 20 ppm
  Zinc (Zn) < 70 ppm
  pa bih vas molila ako znate mozda gdje se moze naci cisci mg klorid, ili mozda netko od vasih citaoca.. te da li je mozda netko probao mg klorid tvrtke Kemika d.d. naisla sam negdje na informaciju da je sa min udjelom od 99% Mg klorida. Pakiran je po 33g što je doza za 1 litru napitka sa cijenom od 19,54 kn.
  unaprijed zahvaljujem na odgovoru :)

  OdgovoriIzbriši
 19. @ nina ovo je najkvalitetniji proizvod što ja mogu naći. neznam kakve su mogućnosti dostave, pokušajte ih kontaktirati i upitati.
  http://www.ancient-minerals.com/products/

  OdgovoriIzbriši
 20. Poštovana Anita,

  najljepse zahvaljujem na brzom odgovoru
  lijep pozdrav :):)

  OdgovoriIzbriši
 21. Dali neko zna recept za pripremu ulja magnezijevog klorida,
  Unaprijed zahvaljujem,Beba

  OdgovoriIzbriši
 22. Pohvale Olji na prijevodu - zaista zanimljiv clanak!
  Razlog zbog kojeg sam planirala nabaviti magnezijev klorid je suprugova srcana aritmija (sinus bradycardia) i nizak krvni tlak. Ima 41 godinu i prilicno stresan posao. No, iz clanka iscitavam da u slucaju niske srcane frekvencije (pretpostavljam da se misli na mali broj otkucaja srca) ne treba davati magnezijev klorid.
  Sada sam u nedoumici... ima li netko savjet/iskustvo u vezi ovoga?
  Hvala!

  Jasmina

  OdgovoriIzbriši
 23. Pozdrav svima.Jako sam zbunjena svime što sam pročitala tu i na drugim stranicama o Mg.kloridu.Danas sam več nabavila Mg klorid Nigari pola kg...a posle pročitanog nisam sigurna dali je taj Nigari u redu.U stvari, u čemu se razlikuje od drugih oblika magnezija.Dali je slabiji, bolji, ništa više ne znam.Na Vašim odgovorima bih Vam bila jakooo zahvalna.Srdačan pozdrav i svako dobro.

  OdgovoriIzbriši
 24. Pozdrav Anita,

  Ja sam na LCHF-u (malo strožem od onog normalnog, ali opet ne na ZK-u) već nekih dva mjeseca, a od nove godine pazim što jedem, sve je super, skinula sam oko 8 kila.. Već sam vam pisala pod temom Zelena kura i tada ste mi savjetovali da mi ne treba ZK, polako vrhnje ulazi u moju prehranu, maslo sam napravila sama...... Ali sada, zadnja dva dana, me hvataju grčevi u listovima, počela sam uzimat magnezij, ali me zanima vaše mišljenje? Postoji li još što? Trčim 3 do 4x tjedno i jednom tjedno idem na boks...
  Hvala
  Hv

  OdgovoriIzbriši
 25. Petra,naravno da ima do manjka magnezija i povecane aktivnosti. Ne ulazim u aktivnosti prije lchf ali ako se ne radi o nekom previse ostrom obliku ishrane ja bih preporucio nesto mlijecno a punomasno direktno nakon treninga uz dobar strech da se misicna vlakna vrate na mjesto i ne preporucuje se prebacivanje noznog prsta preko noznog palca dok se istovremeno ispruza stopalo. Hoce grc i od toga :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prebacivanje nožnog prsta preko nožnog palca:) ok...A Magnezij meni se čini pomaže, rekli mi i babanane, ali to mi onda više nije baš u sklopu lchf-a... Streching radim i to dobar jer bez toga nema ništa, ali mene ne hvataju grčevi za vrijeme napora, nego sljedeći dan... Kako sam gore navela, nisam na ZK-u, ali ipak više se probavam držat bliže ZK-u, nego normalnom lchfu jer bih htjela skinut još par kilica...Ništa kupit ću kiselo vrhnje i poslije trčanja žlicu toga pojest:D

   Izbriši
  2. Petra pretpostavljam da su vam grčevi od nedostatka magnezija, njega svi imamo manjak. Nije problem zelena kura niti lchf, nego što je zemlja iscrpljena masovnom proizvodnjom pa ga više nigdje nema... Pomoći će vam suplement, ali treba proći koji tjedan da se osjeti razlika.
   Bernard ima pravo, uzimajte orašaste plodove - oni su puni minerala.
   Lijep pozdrav!

   Izbriši
 26. Petra, banane jesu ok ali zbog secera nisu preporucljive. Uvodjenje vise brokule,karfiola i badema u svakodnevnu ishranu a mileram ili sta masnije nakon treninga. Sve dok je omjer masnoca,proteina i lchf UH u ravnotezi nece biti grceva.
  Masnoce / ( proteini + uh) = 1. Naravno da uh dolaze iz lchf povrca.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prvo puuunooo vam hvala na savjetima, već sad nakon 4 dana uzimanja magnezija je puno bolje tj. grčeva gotovo da nema...Brokulu, karfijol jedem. Priznajem da ne jedem bademe tj. kupila sam ih i potrošila za dobri jutarnji kruh. Ali uvest ću ako vi kažete :) Ja trčim ujutro, prije posla, znači za doručak pojest orašaste plodove? Ili još i doručak poslije? Jer kavu s kokosovim uljem popijem obavezno i to me dosta zasiti... MA ja se stvarno još uvijek lovim sa svom tom ishranom i zato sam vam vrlo zahvalna za pomoć, jer je ovo skroz nešto druge, nego što sam dosad jela, ali se osjećam super, što je najbitnije i dalje tjedno gubim kilu do kilu i pol...

   Izbriši
  2. Petra to vama super ide. Ako ste bademe upotrebiti za kruh onda ih jedete kroz kruh, ne morate ih ekstra uzimati. Doručak jedite kad ogladnite, ali doručak nije obavezan. Najbolje je da jedete kad ste gladni ;)

   Izbriši
  3. Nije točno da doručak nije obavezan, to je najbitniji obrok za cijeli dan!..bez njega metabolizam ne radi kako treba, usporava se i pri unosu idućeg obroka tijelo stvara zalihe, najidealniji način za udebljat se..

   Izbriši
  4. Mozda je dorucak vazan onima izvan LCHF i ovisnima o UH


   www.warriordiet.com
   http://www.eatstopeat.com/
   http://www.leangains.com/
   www.bezizgovora.wordpress.com

   Breakfast - prekid posta sto znaci pocetak perioda jela bez obzira na doba dana/noci

   Izbriši
 27. Draga Anita, kao prvo puno vam hvala na vašem trudu da nam približite sve one načine na koje možemo pomoći sebi bez da se trujemo razno raznim otrovima, koje nam nudi farmaceutska industrija. Puno sam saznala iz vašeg bloga, pa zato odmah par pitanja za vas, možda samo da raščistim neke svoje nedoumice:
  1. kupila dam nigari u Biobio i napravila otopinu. Namjeravala sam je uzimati prema uputama koje sam pročitala na jednom mailu koji je kružio netom, a napisao ga je navodno jedan svećenik, otac Schorr! On daje količine magnezij klorida prema godinama, a za moje godine je to 50 mg. Vi preporučujete 30 mg. Što mislite o tome? Inače prije godinu dana mi je dijagnosticirana polymialgija reumatica, koja mi je zaista znatno narušila kvalitetu života, jer su bolovi u mišićima takvi da mi puno stvari čine bolnim, počevši od spavanja!
  2. Nevezano za magnezij, kako koristiti u zelenoj kuri maslinovo ulje? Kažu da se ne smije pržiti na njemu. Da li onda meso treba peći u svinjskoj masti, jer na sreću mogu doći do domaće nesoljene masti!
  Zahvaljujem! Suzana Delić

  OdgovoriIzbriši
 28. Poštovana Anita, spominje se MgCl, tj konzumacija, spominje se dobrobiti, spominje se NIGARI, spominje se MgCl Pro Analys (koji zapravo nije prirodan proizvod, već proizveden u laboratoriju i najčešće za laboratorijsku upotrebu), ali nigdje se ne spominju znanstveni argumenti o možebitnoj štetnosti...zna se da je Nigari pun nečistoća i raznih primjesa teških metala (nažalost neznam tko je kompetentan za odobrenje puštanje u promet takovog proizvoda za korištenje u prehrani, i to još za pripremu tofua, kao poželjnoj namirnici u makrobiotici, a zapravo se prodaje najviše za tobožnju zdravstvenu dobrobit kao napitak) Nebi li ipak neki autoriteti konačno u HR poduzeli ponešto ili barem priupitali neke kompetente, npr u Ministarstvu Zdravlja?
  Na vašoj preporuci linka http://www.ancient-minerals.com/products može se jako puno isčitati i bilo bi super kada bi se našao netko tko bi preveo barem važniji dio onog što tamo piše...(neznam dali mi je promaklo, ali tamo nisam vidjela da se može kupiti MgCl u čistom obliku za oralnu konzumaciju)
  Ima nekoliko tema na forumima ali nigdje nema čvrstih i utemeljenih pisanih preporuka za sigurno oralno korištenje, uglavnom se svi ograđuju, a svojevremeno se u apotekama vodio na ljestvici otrova I opet ispada, sve na vlastitu odgovornost...uz mnoštvo zabluda
  Puno vrijednih informacija za prijevod i daljnju diskusiju našlo bi se i ovdje http://www.zechsteinmagnesium.com/ Možda pokretanje teme posvečene baš MgCl ...lijepi pozz i puno uspjeha u radu

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. ja več mjesec dana pijem magnezij ujutro na tašte dvije male štamplice ko za rakijicu jer me je svakodnevno probadalo srce sada probadanja više nema sve nemogu vjerovat ali eto čuda se događaju

   Izbriši
 29. Postovana Anita,
  zbog nedostatka energije i bujanja trbuha, prije dva tjedna promjenila sam prehranu na lchf prema preporuci prijateljice koja je slucajno naisla na vas blog i mene uputila na njega. Za nas je ovo stvarno otkrice! S obzirom da sam sama uvidjela stetu koji radi prevelik unos ugljikohidrata, imate moje puno povjerenje. Jedino sto mi stvarno fali je kruh (zamjenila ga kruhom od sjemenki, naravno 1 povremena kriska) i tople, hruskave kokice. Inace se osjecam odlicno osim sto u zadnjih 4 noci imam grceve u obje noge. Ne vjezbam, dapace jedem bademe, punomasni kefir i jogurt i pijem sumeci magnezij, pa se pitam zasto sada grcevi? Jedino sam u svojoj prvoj trudnoci imala malih problema s grcevima, ali nakon sumeceg mg - sve ok (u drugoj trudnoci nista). Molim vas za vase misljenje. I mozete li mi, molim vas, sumarizirati koje sve dodatke bi preorucili (vitamin D, omega3, magnezij...). Kupila sam vasu knjigu u pretplati - bas se veselim novim saznanjima!
  Puno hvala i lijepi pozdrav,
  Mirjana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mirjana, na početku LCHF prehrane se obično više mokri zato što inače glukoza (šećer) na sebe vezuje vodu, pa kad prestanemo jesti šećer i škrob tijelo otpuša tu vodu. Pri tome može doći do nedostatka minerala i to najviše magnezija jer je njegov nedostatak inače vrlo uobičajen. Zato je važno da pijete dosta tekućine, juhe od kostiju i nastavite uzimati magnezij, iako nisam sigurna u kvalitetu magnezija u šumećim tabletama, možda bi trebalo nabaviti neki kvalitetniji preparat. D vitamin ne treba u sunčanoj polovici godine, dovoljno je svakodnevno izlaganje suncu. No zimi ako ne boravite na otvorenom, nije loše uzeti dodatak D vitamina i to oblik D3 iz životinjskog izvora, npr ovčje vune. Ili, ako se odlučite na ulje jetre bakalara proizvođača Green Pasture, iz tog ulja dobivate i važne omega 3 masnoće, kao i prirodni D i A vitamin.
   http://svetahrana.blogspot.se/2011/01/proizvodi-green-pasture.html

   Izbriši
  2. Pozzz gdje kupit taj Magnezij u BiH hvala moze odg pozzz..lp

   Izbriši
 30. Draga Anita, evo, javljam neke rezultate uzimanja dodatka magnezija. Od magnezijevog klorida, kupljenog u bio-bio trgovini, čistog, bez ikakvih primjesa, napravila sam otopinu, 30 g magnezijevog klorida na litru prokuhane vode. Uzimam pola šalice za kavu ujutro i navečer. Već nakon tri doze, koje su bile duplo veće prvih par dana, prošli su bolovi i slabost u mišićima, prestala me boljeti ruka, koljeno i palčani zglob na desnoj ruci. Kako se do sada bolovi nisu vratili, zaključila sam da djeluje. Ostali su mi bolovi u palčanom zglobu lijeve ruke i povremena glavobolja. Mislim da za to treba još vremena. Magnezij uzimam kojih 20 dana. Zanimljivo je i to da ga slažem i svojoj mami, a i preporučila sam ga još nekim ljudima, s istim ili gorim problemima kao ja, i došla sam u trgovinu neki dan, a oni rasprodali magnezijev klorid! Veli prodavač, planuo zadnjih par dana, kao pojavili se neki napisi na internetu i oni sve rasprodali! Velim ja njemu da možda je tako, ali da sam im poslala neke ljude po magnezijev klorid! Samo se nasmijao.

  Vjerujem, Anita da znaš tko piše, Sanja B. Pokušavala sam uz tvoju pomoć pokrenuti mršavljenje, postovi su bili zadnji tvoj savjet. Radim ih dva puta tjedno, do sada oko 4-5 postova, ne znam točno, i jučerašnji cjelodnevni svatovi, u kojima sam jela samo meso, jedva sam našla nešto što ima nešto masnoga, umaci su otpali, bilo je brašno u njima, malo salate uz meso i tako da sam kući došla s pola kg manje i jedva dočekala punjenje s masnoćama, pečena jaja sa slaninom sve rješavaju.

  Inače, i imam uz to pola kg manje, to je od svega podiglo moje raspoloženje najviše. To se jako vidi na meni, i po odjeći.

  Kako sam na AC dijeti, tako imam i simptome toga, sad već podnošljive, no, nakon tjedan dana sam povremeno osjećala užasnu mučninu po par sati, a kad sam bila gladna, nisam mogla jesti, jer i pomisao na hranu mi je dizala želudac. Znojenje, a opet, hladne ruke, koža cijelog tijela hladna. To traje još uvijek. Mučnina više nemam. Moja AC dijeta uključuje dnevno 1 dl kefira od kozjeg mlijeka, 30 g jabuke u smootyju ujutro, povrće samo uz ručak, uglavnom kiselo zelje, oko 100 g, a sve ostalo su masnoće i proteini, tako da dnevno uzmem između 5 i 10 g UH. Kako pijem kavu, jednu dnevo, umiješam u nju žlicu kokosovog ulja i žlicu slatkog vrhnja. Pijem i sodu bikarbonu, dodajem češnjak u hranu, čak i LCHF kruh jedem samo ponekad, recimo, jednu krišku u par dana. Omjeri su mi oko 5% UH, 65% masnoća, 30% proteina, kako koji dan.

  LCHF prehrana je oslobođenje. Ako i ne možemo negdje jesti, preskakanje obroka nije nikakav problem. Oslobođenje od gomile nezdravih i suvišnih UH za mene je fascinantno, gledati ljude kako se trpaju s tjesteninom, krumpirom, kolačima, masnoća nigdje, a većina ljudi debela i bolesna. Kad se sjetim sebe kako sam se trpala sa UH, kako sam bila gladna već nakon dva sata nakon obroka, a sada sam mirna 5 i više sati, oslobođena slatkog okusa, to je divno! Čak ni steviju ne koristim.

  Zanima me samo jedno za sada: mogu li i dalje uzimati kefir od kozjeg mlijeka i malo slatkog vrhnja, ne smeta li to, budući da sam na AC dijeti?

  Nadam se da nisam dosadila s tolikim komentarom...

  Hvala na strpljenju, Anita. Pozdrav od Sanje B.!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nisi dosadila Sanja, baš mi je drago čitati tvoja pozitivna iskustva. Mislim da si u potpunosti savladala LCHF prehranu i da ti dobro ide, zato nastavi i dalje sve tako kako radiš. Kefir od kozjeg mlijeka je sigurno koristan a malo vrhnja u kavi ne vjerujem da ti smeta, važno je i to uživanje u nekim svojim malim ritualima :)

   Odlične vijesti da ti se povlače bolovi u zglobovima i mišićima, zasigurno si imala nedostatak magnezija (nije to čudno jer ga većina ljudi ima bez obzira na kojoj su vrsti prehrane).

   Puno pozdrava i sretno :)

   Izbriši
  2. Hvala, Anita, na podršci, malo je imam u zadnje vrijeme, osim od muža, od drugih imam samo podršku u obliku zadirkivanja i nevjerice. To mi je tek podstrek i daje mi energiju za dalje.

   Dosta mojih poznanika ima slične probleme mojima, no sad kad znaju da su moji sve manji, uviđaju da njihov pristup nije dobar. Svi kreću s umanjivanjem simptoma, a ne uklanjanjem uzroka. Troše brdo novaca za različite preparate od kojih nema puno koristi ako se ne mijenja prehrana. Jedna moja poznanica danas je izračunala koliko novaca potroši mjesečno na nekoliko vrsti biljnih kapi koje, navodno, pomažu u nizu problema, s nadutošću, slabokrvnošću, kod stresa, napetosti i sl., uglavnom, svaki tjedan ostavi kod travara oko 160 kn! Nevjerojatno dokle seže ljudska naivnost i neznanje! Više puta smo razgovarale o tome, no, ona i dalje radi po svome. S tim da ona ima 25 godina, a ja 46, a njezini problemi su jače izraženi, već sad joj se zubi kvare, ima nepodnošljive bolove u koljenu, ne može pokrenuti mršavljenje, ima 65 kg, a visoka je oko 165 cm, neprestano je naduta, govorim joj da izbaci sve što sadrži gluten i da vjerojatno ima candidu razmnoženu, da joj fali magnezij, rekla je da će sutra kupiti magnezijev klorid. Nije ona jedina s tim problemima. Problem kod ljudi je taj što se boje napraviti promjenu u životu, započeti s nečim drugačijim. Ja nailazim na različite komentare, no, sve podnosim i govorim kako ću ja, bez obzira što rekli, i dalje raditi kao i do sada, jer vidim da mi je sve bolje. Najbolji mi je komentar bio kako se dnevno ne smije jesti 8 jaja i nikako ne više od dva u jednom obroku! Kako poznajem dobro osobu, rekla sam joj da isto tako nije dobro pojesti pola kilograma napolitanki u jednom obroku, što ona radi. Obožavam jaja i mogu ih jesti za bilo koji obrok. Ljudi svašta pročitaju i za to se zalijepe. Pogotovo se zalijepe za "savjete" liječnika o tome kako neka izbace jaja i masnoće iz prehrane. Bitno da započnu s "lijekovima", da čovjek ne povjeruje koliko tableta dnevno su ljudi u stanju progutati! Kad im velite da je 80% problema u hrani koju jedu, i da će i toliko problema najmanje riješiti ako promijene prehranu, ali ne na bilo koju, onda ispadaš smiješan... Svi onda misle kako ta promjena znači izbaciti meso, postati vegetarijanac, jesti samo sirovo voće i povrće.

   Razina energije mi je puno veća, nego prije LCHF prehrane, stanje kože mi se popravlja, kosa mi je sjajnija i manje ispada, a ravan trbuh mi je već bio samo san, sad kad se pogledam u ogledalo, samo se nasmješim, pomislim da možda sanjam.

   Hvala, Anita i pozdrav od Sanje!

   Izbriši
  3. Draga Sanja, najteže je, gotovo nemoguće, promijeniti mišljenje ljudi iz svoje najbliže okoline, jednostavno vas (nas) ne uzimaju za ozbiljno. Jedino što možemo učiniti je mijenjati sebe i dati dobar primjer :)

   Izbriši
 31. Ne znam da li je ovaj navod ''nigari'' nije bas najsigurniji http://www.organic.nl/pdf/57060.pdf
  Analytical properties
  MgCl2
  . 6 H2O > 95%
  Arsenic (As2O3) < 4 ppm
  Lead (Pb) < 20 ppm
  Zinc (Zn) < 70 ppm" odgovoran za sms koji sam danas dobila da ne dajem djetetu nigari,da je toksican i zabranjen u Sloveniji??
  Koliko sam uspjela pohvatati arsena ima i u vodi koju pijemo,ali se kontrolira te u piletini i ostalim prehrambrenim izvorima.
  Da li je gore navedena kolicina drasticno toksicna ili kolicinski spada pod normalu koju ionako unosimo hranom i picem?
  Da pojacamo konzumaciju probiotika koji pomazu uklanjanju teskih metala?

  Gore pise da sami magnezij nas stiti od teskih metala : Dr. Carolyn Dean tako objašnjava da „istraživanja ukazuju na to da obilne zalihe magnezija štite moždane stanice od štetnih utjecaja aluminija, berilija, kadmija, olova, žive i nikla. Isto tako znamo da niske razine magnezija u mozgu doprinose taloženju teških metala u mozgu, što najavljuje Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest. Čini se da se ti metali natječu s magnezijem da uđu u moždane stanice. Ako je zaliha magnezija niska, metali imaju puno lakši pristup...

  Piše da tanini sprjecavaju apsorpciju magnezija,osobno uglavnom uzimam pola cajne zlicice nigarija umijesano u caj od koprive ili mente,pretpostavljam da se to tanini odnosi na crni i zeleni caj,ne na ove biljne infuze?

  unaprijed zahvaljujem na odgovorima i pozdrav od Alme

  OdgovoriIzbriši
 32. U biljnim ljekarnama može se kupiti MgCl u čistom obliku pod nazivom Mg Cl heksahidrat,krist. bez gore navedeni sastojaka, za one koji su sumnjičavi prema Nigariju.Doduše, od 500g, ali s obzirom na to da ga je potrebno uzimati dulje vrijeme, isplati se.

  OdgovoriIzbriši
 33. Pozdrav svima.

  Primijetila sam da u tekstu stoji da KOPRIVA ima 860 mg na 100 grama, dok na fineli-u stoji da ima 86mg na 100g. Je li riječ o tipfelleru...ili? http://www.fineli.fi/food.php?foodid=334&lang=en
  Ukoliko je preporučljiva doza 300mg, treba li se pojesti cca 40g koprive dnevno ili preko 300g?
  S druge strane, na popisu namirnica koje su bogate magnezijem nije navedena kopriva (slučajno je izostavljena...?)
  Kopriva je odlična za čaj, kao i prilog umjesto špinata, sa svega 1,3g UH na 100g. A 100g je jakooo velika količina.

  Nadalje, pitanje za NIGARI. Popila sam zadnju tabletu Magnezija iz DM-a, pa ću se sad prebaciti na NIGARI.
  Znači, pola kg u BIO&BIo cca 30tak kn, dostatno je za cca 17 litara napitka. (30g*17L=510g)
  Ako se dnevno pije po pola decilitra, ta jedna litra je dostatna za 20 dana.
  Pripremate li cijelu litru napitka i čuvate u frižideru 20 dana..ili?
  Pijete li odmah ujutro na tašte pola decilitra, ili malo ujutro, malo poslijepodne?

  Također, imam pitanje u vezi omjera UH:M:P. Znam, tema je o magneziju, a kako sam naišla na Bernardov komentar o omjeru; Masnoce / ( proteini + uh) = 1, pitati ću odmah usput.
  Ako unosim dnevno 5g UH, i proteini bi mi trebali biti 60-65g (s obzirom da tu težinu želim postići), masti bi trebale biti max 65-70g dnevno. Jesam li u pravu?

  Hvala svima koji će uložiti trud i odgovoriti mi na brojna pitanja.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Candy, uključit ću se samo s onim što znam, ostalo neka se jave znalci. Nigari ili magnezijev klorid, košta u bio-bio 30 kn 300 g. Priprema se ovako: prokuha se litra izvorske vode, ohladi i u nju umiješa 30 g mg klorida. Ta otopina se ulije u bocu i ima na vidljivom mjestu. Pije se ujutro pola od pola dl i toliko navečer. Stariji od 70 g uzimaju pola dl dva puta dnevno. Nigdje nisam pročitala je li bitno piti natašte, ja ga umiješam ujutro u kašasti sok, a navečer razrijedim vodom. Od 300 g nigarija napraviš 10 l otopine, 1 l imaš 20 dana.

   Što se omjera tiče, pročitaj o optimalnoj dijeti, ja sam na njoj od početka. Ako ćeš uzimati oko 70 g masnoća kroz dan, mogla bi i gladna ostajati. Moja količina masnoća kroz dan je oko 150 g, a kad postim oko 120 g. Količina proteina mi je oko 60 g, kad postim oko 40. UH su mi 5-15 g, uglavnom do 10 g. U tim omjerima sam se našla, osjećam se fantastično, nisam gladna između obroka, a sitost me drži i do 7 sati!

   Pozdrav od Sanje!

   Izbriši
 34. Da li mineralna voda MIVELA ILI donat mg može da zameni magnezijum hlorid jer na flaši piše Mg2+ 333.2,Na+123.4,Ca2+ 25.2 K+9.5, HCO3 2002.8, CI 2.1, F0.4? Šta su ovi drugi dodatci?Pošto ne mogu nabavim magnezijum hlorid ja pijem minetalnu vodu. Jako me bole zglobovi na rukama, nogam, IMAM GRČEVE U LISTOVIM NOGU.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vesna...
   ne ulazim u količine i sastav mineralne vode, valjda su podaci točni, vjerujmo proizvođačima.
   Osvrnuo bi se na plastičnu bocu u kojoj se nalazi voda.
   S obzirom na dokazanu štetnost plastiče boce, jer u sebi sadrži kemikaliju BPA, Bisphenol.
   http://hr.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
   Generalni je savjet ne piti ništa iz plastike, boce, čaše, plast slamke, limenke...itd.
   A ni jesti.
   Koristite isključivo staklenu ambalažu.
   Općenito lagano razgibavanje zglobova neće štetiti, a listovi se moraju redovito istezati jer imaju tendenciju skraćivanja, pogotovo kod dugog sjedenja.
   LP
   Neno

   Izbriši
  2. Sve plasticne boce ne sadrze BPA i sumnjam da Donat boce sadrze BPA.

   Izbriši
  3. Samo da dodam. Boce Donat su radjene od PET, HDPE i PP plastike koja nije toksicna i smatra se jako dobrom alternativom. Pgledajte link: http://www.leg.state.co.us/clics/clics2012a/commsumm.nsf/b4a3962433b52fa787256e5f00670a71/b7596d337a7bfb09872579ab0066c303/$FILE/120221AttachC.pdf

   ili: http://www.care2.com/greenliving/which-plastics-are-safe.html

   Dakle svaka plastika nije opasna. Tek toliko da ne bismo unosili nepotrebnu paniku medju ljude.

   Izbriši
 35. Upravo sam u kvartu našla na MgCh u Kemigovom pakiranju od 33grama.
  Na Vrbanima, neka nova biljna ljekarna MALČI VIOLA, odma kraj onog novog konzuma u ljubičastim zgradama.
  Čak mislim da je jeftiniji nego što sam našla prije.
  Simpatična magistra, čak mi je dala i neke papire o magneziju, čini mi se ko da puno zna.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno, koja je cijena tog pakiranja magnezijevog klorida od 33g? Poz, Sanja.

   Izbriši
  2. Ja bi isto molila koja je cijena,jer ispada da je kod nas skuplje nego kod Slovenca?

   Izbriši
  3. Danas sam zvao. Paketić od 33g košta 12kn. Po meni je to prilično skupo. Vjerojatno je to neka kvalitetnija. Dobro je sto se zena dosta kuzi i sve sto želite pitat lijepo objasni. Jos mi je rekla da se dosta prodaje i da se nazove (kome apoteka nije blizu) da ne dolazi nepotrebno ako je sve prodano. Njihov broj je 01 / 5530 473. Volio bi da netko napise kakva su iskustva bas s tim MgCh. Provjerite pa javite nama. Pozz

   Izbriši
  4. Odgovor za Mravac: pijem mjesec dana baš taj magnezij-klorid, nemam grčeva u nogama, mogu se bezbolno protegnuti nakon spavanja, onako još u krevetu a prije sam jaukala od bolova i ostajala zgrčena.I da, jedna bradavica na ruci mi je nastala, tomu se nisam ni nadala. Moja majka pije isto malo dulje od mjesec dana, isti (ljekarna dostavlja i van Zagreba)i kaže da joj se popravila koža, nema prhutanja kože i da su joj nestale gljivice, eto. Ja nisam osjećala nikakve nuspojave kao ni ona.Pa preporučam. Da, manje sam umorna, imam više energije.
   Pozdrav.

   Izbriši
  5. Skuplje je ako naručimo u Sloveniji,nadopunjujem odgovor.

   Izbriši
 36. Počela sam piti magnezij klorid-nigari- evo ima 8 dana i jako sam naduta.Jeli to normalno???(to bi bio minus zasada...)A pozitivno bi bilo da osjećam manje trnce u lijevoj ruci...Pijem MG ujutro natašte pola male kavene šačice.Molim savjet!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Malo Skeptična, na ovom postu sam napisala svoje prve promjene uzimanja MG klorida-nigarija. Pročitajte!

   Budući da ga uzimam, evo, nešto više od 2 mjeseca, mislim da mogu biti sigurna u rezultate, koji su sve bolji.

   Najprije, zanima me kako uzimate magnezijev klorid, onako, na suho, kristale direktno? Budući da pišete da uzmete jednu žličicu?

   MG klorid se napravi kao otopina, pa se uzima s vodom ili sokom ili u juhi. Ja ga nikad ne pijem natašte, a imam rezultate. Pijem otopinu i to 4 puta dnevno, jer sam isprobavala i tako mi ne izaziva probavne smetnje, jer ga uzmem u vrlo malim količinama, a ukupno dnevno 70 ml. Također sam pročitala da ako ga se odjednom uzme veća ili cijela doza, apsorpcija je jako mala, a ako uzmete u jednoj dozi jako malo, postotak apsorpcije se povećava drastično.

   Moji rezultati do sada: prestanak bolova i slabosti u mišićima, koja se ponekad vrati, no začas nestane. Ruke me ne bole više, a bol je znala biti nepodnošljiva, palčani zglob desne ruke više me ne boli, a lijeve sve manje, glavobolje se za sada ne javljaju, a trajale su i po 3 dana, mada mislim da na to utječe općenito LCHF prehrana. I štitnajča, koja mi je usporeno radila, aktivirala se, da tako kažem, no, za nju ne mogu tvrditi je li zbog MG-a ili zbog nečeg drugog, jer osim prehrane ima još toga što sam pokrenula i promijenila.

   Ako pijete otopinu i izaziva Vam nadutost, možda i neke druge smetnje, onda smanjite dozu i povećajte njihov broj, barem 3 u danu. Kod mene je to djelovalo.
   Nadam se da sam nešto pomogla. Pozdrav od Sanje!

   Izbriši
 37. Mislila sam na pola male kavene šalice-lapsus u pisanju!
  I još jedno pitanje:
  Mogu li tu otopinu MG mješati sa nečim ,jer baš nije finog okusa- A da ne izgubi na vrijednosti???
  Unaprijed se zahvaljujem na savjetu!!!

  OdgovoriIzbriši
 38. Anita, moj problem je sindrom iritabilnog crijeva sa gotovo svakodnevnim grčevima i bolima te jako bolnim menstruacijama. Spala sam na nekoliko kuhanih namirnica i ništa svježe od povrća i voća ne uzimam što svakako nije dobro, ali od svega mi nije dobro...
  Molim savjet za uzimanje mg u omjeru i dozi koja mi moj problem ne bi pogoršala, a možda ublažila..
  Unaprijed hvala

  Ana

  OdgovoriIzbriši
 39. Tek pročitano ovo na kraju

  OdgovoriIzbriši
 40. Poštovana ekipo !
  Danas sam popila svoju prvu čašicu MgCl (Nigari razmućen u vodi-sve po receptu)....ajme užasa, ali moram izdržati jer imam strašne bolove u kičmi i svim zglobovima...
  S obzirom da sam u preuranjenom klimakteriju,počinju i problemi sa osteoporozom....
  Od kad znam za sebe ovisnik sam o svim mogućim mliječnim proizvodima
  Prijateljica koja je unazad 4 mjeseca na MgCl kaže da se preporodila-nema nikakvih bolova u zglobovima,nema glavobolju,zaobišle su ju proljetne alergije, a i terapija koju je uzimala za štitnjaču joj je drastično smanjena....ali ona je potpuno izbacila unos mliječnih proizvoda..
  Ja ih se nemam namjeru odreć,jer mi taj sistem nema logike....
  Ipak trebam kalcij za kosti, a magnezij je tu da ga veže u kosti,zube,nokte...a ne u zglobove....

  Da li sam u pravu ??????????

  OdgovoriIzbriši
 41. Anita, moj problem je srcana aritmija tj. lupanje srca.Bila sam kod kardiologa i on kaze da je sve OK.Dao mi je ormidol da pijem i kontrola za mjesec dana.Inace ne volim piti lijekove ako stvarno nije potrebno.Ne javlja se ovo meni svaki dan nego povremeno.Citajuci vas blog,pomislila sam da mi mozda cak nedostaje magnezij jer imam i losu probavu. koji oblik magnezij preporucujete ?

  OdgovoriIzbriši
 42. Ja sam nedavno, na preporuku frendice koja radi u ljekarni, počela uzimati Magnezij 300 Direkt. Nadam se da nisam pogriješila u odabiru. Možda netko ima dulje iskustvo u korištenju tog preparata pa pozivam da svoja iskustva podijeli s nama.. Jedino kaj mene muči su povremeni grčevi u listovima. Neki od sastojaka "mojeg" magnezija su: magnezij oksid, natrij citrat i magnezij stearat. Jednom dnevno jednu vrećicu mikro granula rastopim u ustima.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Imala sam kronican bol u donjem dijelu leđa. Kupila sam magnezij direkt i iako je dnevna doza 1 vrecica odlucila sam 5 dana udarno piti 2 vrecice na dan, jednu ujutro nataste i drugu popodne. Nakon 4-5 dana bolovi su se drasticno smanjili, skoro nestali. Sad nastavljam piti po jednu dnevno.

   Izbriši
 43. Ja pijem nigari nepunih mjesec dana. Ne vidim neke promjene, a najveći problem mi je sindrom nemirnih nogu i insomnia (između ostalag), kao i artroza. Isto sam malo zbunjena vezano za Nigari, je li ok ili nije. Možda pažljivo ne čitam. Inače koliko dugo taj napitak trebam piti i je li u redu što ga uzimam natašte. Hvala na odgovoru!

  OdgovoriIzbriši
 44. Nemirne noge su vam, bar kod mene, kada navečer legnem i umirim organizam, noge se nekontrolirano pučmu trzati i bacati. Na to ne možete utjecati. Molila bi korisnike nigaria da mi odgovore kakva su im iskustva i nakon koliko vremena konzumiranja su osjetili poboljšanje ili suprotno. Ja nakon mjesec dana pijenja istog, baš ništa ne osjećam, čak mi se čini da me sve još više boli. Mislila sam da je to možda neka reakcija tih središta boli. Vidim da ste puno više educiraniji od mene, pa bi mi svaki savjet dobro došao, jer sam počela piti na nagovor mame, a malo sam pre površna da bi prije sve proučila. Ponovno napominjem da su mi najveće boljke insomnia i artroza. Mozak je stalno u nekom pripremnom stanju opreza i bez normabela i sanvala spavanja neeeeemaaaaa....Hvala svima unaprijed na odgovoru!

  OdgovoriIzbriši
 45. odlican clanak! ja imam sindrom "hladnih ruku" i preporucili su mi da uzimam magnezij kao dodatak prehrani - prerano je da potvrdim, no cini mi se da ima blagi pozitivan efekt

  OdgovoriIzbriši
 46. Je li onda nigari ok ili ne, ja ga pijem deset dana i bolovi u ledjima i nogama su nestali.

  OdgovoriIzbriši
 47. Draga Anita,

  moj muž ima kamence na bubrezima, koje je prošle godine operirao i nakon operacije ultrazvučno razbijao. Još uvijek su prisutni. negdje sam pročitali da s korištenjem magnezij klorida treba biti oprezan ako osoba ima problema s bubrezima. Da li ga on u ovom slučaju smije koristiti?
  LP

  OdgovoriIzbriši
 48. KAL magnezij-glicinat

  OdgovoriIzbriši
 49. Da li je nigari od "Okinava" dobar (zbog zračenja u Japanu)- kupljen u ljekarni.

  OdgovoriIzbriši
 50. Imam jedno pitanje. Pijem MgCl vec 3 mjeseca i ta 3 mjeseca imam zatvor. Prestala sam ga piti na tri dana i zatvor je nestao. Znam da MgCl ima laksitivna svojstva, pa ne znam od kuz datvor i radim li sto krivo.
  Pijem 3g u 2dcl vode svaki dan.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ipak smo svi različiti, slušajte svoje tijelo. Ako vas zatvara ne uzimajte ga. Možete ga nanositi preko kože, još je bolja apsorpcija http://istineilaziohrani.blogspot.com/2014/03/sportske-ozljede-i-transdermalna.html

   Izbriši
 51. Postovanje! Molila bih vas pomoc/savijet.Naime, deset dana sam na lchf prehrani,izgubila sam 2kg,medutim mucime i daljnje pojacano lupanje srca te manjak energije.
  Molim vas da mi odg . dali je to normalno ili u necem grijesim?
  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
  Karmen

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Karmen, povećajte malo unos UH iz zdravih izvora (voće, povrće, korjenasto povrće), pijte dosta tekućine, limunadu sa malo prirodne soli i juhe od kostiju (zbog minerala, elektrolita). Uzmite magnezij suplement.

   Izbriši
 52. Hvala puno na brzom odgovoru!

  OdgovoriIzbriši
 53. Draga Anita,
  zanima me da li se smije uzimati Mg kod niskog krvnog tlaka (90/60) ????
  Hvala unaprijed,
  Ivana

  OdgovoriIzbriši
 54. Draga Anita,
  Rekretivno se baviš sportom i potreban mi je magnezij za oporavak mišića (teretana 3x tjedno). Uzimam dražeje iz DMa s nekih 400mg MG. Koliko je iskoristivost magnezija iz tih dražeja? Koliko su one dobre u odnosu na MG citrat? Što je vaša preporuka? Uzimao sam MgCl iz BioBio, ali je okus užasno odvratan.

  Hvala na odgovoru,
  Stipe.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne znam kakav je taj iz DM-a, ali magnezij citrat od Solgara je dobar. MgCl napravite otopinu i nanosite preko kože, više ovdje:
   http://istineilaziohrani.blogspot.com/2014/03/sportske-ozljede-i-transdermalna.html

   Izbriši
 55. Blog je sjajan, ali na blogu nema ništa o ZEOLITU, zašto? To je jedan takođe vrlo lekovit mineral, Anita bi mogla da kaže nešto i o tom mineralu, pozz.

  OdgovoriIzbriši
 56. Sjemenke CHIA imaju dosta magnezija ,omega 3 i 6 ...Mogu se nabaviti na www.naturacereal.de

  OdgovoriIzbriši
 57. Dali smijem upotrebljavati magnezijev klorid kod kalcifikacije vena i arterija

  OdgovoriIzbriši
 58. U Bio&Bio nabavio MgCl od Sallant-a,piše dodatak prehrani,zna li tkogod koliko je pouzdan...?
  Hvala

  OdgovoriIzbriši
 59. Magnezijev klorid od 33 g pakiranje po cijeni od cca 11 ili 12 kuna ili pola kg po mislim 50 kn u apoteci u španskom W. Korajca 3

  OdgovoriIzbriši
 60. Mene zanima jel se može Mg Cl upotrebljavati u toploj kupki? U članku se spominju kupke sa magnezij sulfatom (epsom salts) al tog nema za kupiti u ljekarnama. Ima pod nazivom gorka sol, al prodaje se po 100 gr i to dosta naplaćuju. Jel netko možda uspio kupiti neko veće pakiranje mg sulfata i ako da, gdje?

  OdgovoriIzbriši
 61. Sve oblike magnezija i u raznim dozama možete naručiti i online na stranici iHerb (www.iherb.com). Provjereno najbolje cijene, kvalitetni proizvodii brza dostava. U Hrvatskoj su dodaci prehrani jednostavno preskupi!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. TOČNO - iHerb jr zbilja pouzdan , prihvatljive cijene i sjajan izbor suplimenata i dodataka

   Izbriši
 62. Trudna sam 19 tjedana i imam tzv braxton hicks kontrakcije, koje u ok dok se ne pretvore u prave trudove! Na pocetku trudnoce sma pila MgCl no odmah primjetila laksativni ucinak (iako sam inace suoceno s ozbiljnim problemima zatvora!). Doktor mi je preporucio da s tim prestanem No sad s grcevima, ne znam koji i bio idealan oblik magnezija za mene? Mozda ulje koji bi se nanijelo na donjem djelu trbuha?
  hvala na pomoci

  OdgovoriIzbriši
 63. Prvi put u životu pišem komentar ako negdje u nečemu griješim ,ispravite me.
  Imam 48 god i bolujem od pojasnog oblika mišične distrofije.Pokretna sam ,ali mi je hodanje otežano i užasno mi fali energije.Pročitala sam vašu knjigu(oduševila me)
  Da li mislite da bi prehranom mogla išta učiniti za svoje zdravlje?Magnezij?
  Kakvi se to kemijski procesi dešavaju u nom tijelu(nema prizvodnje energije)?
  Bila bih jako zahvalna na odgovoru.

  OdgovoriIzbriši
 64. Pijem kal glicinat mjesec dana i puno sam bolje

  OdgovoriIzbriši
 65. Pozdrav svima..Super članak 👍
  Anita hvala puno, mnogo ni je pomoglo da dođem do lijeka..
  Iskreno nisam znao da je Mg od ovolikog značaja

  OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.