četvrtak, 19. kolovoza 2010.

Evolucija nas je prilagodila određenoj vrsti hrane


Istraživanja tradicionalnih, predindustrijskih grupa naroda koje su početkom 20. stoljeća još uvijek postojale na zemlji, predstavljaju posljednje mostove između “primitivnih” i modernih vremena pa su dragocjen uvid u izvornu ljudsku prehranu prije nego je industrija prodrla i do najskrivenijih dijelova svijeta. Jedan od sveobuhvatnih izvještaja je Nutrition and Physical Degeneration (Ishrana i tjelesna degeneracija) dr. Weston A. Pricea, iz 30-tih godina prošlog stoljeća.

Istraživanja dr. Pricea, kao i drugih liječnika, istraživača i antropologa, svjedoče o snazi i zdravlju primitivnih lovaca/sakupljača prije nego što su prihvatili zapadnjačku procesiranu hranu. Najzdraviji i najotporniji su bili ljudi koji su jeli ribu i morske plodove, meso i masnoću životinja, jaja i iznutrice. Od biljne hrane jeli su ono što je bilo dostupno, ovisno o podneblju u kojem su živjeli. Jednostavno, jeli su hranu koja se proizvodi samo u prirodi, a ne u tvornicama. A što mi danas jedemo? Naša moderna prehrana temelji se na prerađevinama, industrijskim proizvodima prepunim šećera, pšeničnog glutena, rafiniranih i hidrogeniziranih biljnih ulja i kemijskih aditiva. Danas bez sumnje znamo da takva hrana djeluje inflamatorno, tj. izaziva upalne procese u tijelu, koji su uzročnici većine kroničnih bolesti modernog svijeta.

Ovom ozbiljnom poremećaju u ljudskoj prehrani pridonio je razvoj prehrambene industrije u 20. stoljeću, ali u novije vrijeme i strah od masnoće i kolesterola, radi čega smo prirodne zasićene masnoće životinjskog porijekla izbacili iz prehrane i zamijenili ih povećanim unosom ugljikohidrata (šećera i škroba) i biljnih ulja. No, strah od masnoće i kolesterola zapravo je neutemeljeni mit, proizašao iz loše provedenih zastarjelih istraživanja i iznad svega komercijalnih interesa. Moderna istraživanja ne pronalaze povezanost između masnoće i kolesterola i srčanih ili bilo kojih drugih bolesti. Prirodne masnoće nikada nisu bile opasne za čovjeka, već su od pamtivijeka sačinjavale vrlo važan dio ljudske ishrane, neophodan za normalan razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma.

Ljudsko tijelo (bez vode) uglavnom se sastoji od proteina i masti, oni su građevinski blokovi od kojih su izgrađene naše kosti, mišići, srce, pluća, jetra i svi ostali organi, pa je jasno da te građevinske blokove moramo dobiti iz hrane. No nisu svi proteini i masnoće istog sastava i kvalitete. Punovrijedni proteini i masnoće dolaze iz životinjske hrane jer sadrže sve esencijalne (životno važne) tvari koje ljudsko tijelo ne može stvoriti samo, a bez kojih ne može pravilno funkcionirati. Profil aminokiselina iz biljne hrane nepotpun je i neprikladan za ljudsku fiziologiju, jer u biljnim proteinima nedostaju mnoge esencijalne aminokiseline. Tako je i sa masnoćama: biljna ulja nemaju pravilan sastav masnih kiselina koje su potrebne ljudskom tijelu. 

Hrana životinjskog porijekla sadrži i vitamine topive u mastima kojih nema u biljnoj hrani, vitamine A, D i K2, koje trebamo za asimilaciju proteina, vitamina i minerala. Biljna hrana ne sadrži niti vitamin B12 čiji nedostatak dovodi do mnogih ozbiljnih bolesti. Problem su i važni minerali kao željezo i cink, koji se teoretski nalaze i u biljnoj hrani, ali ih ljudsko tijelo ne može dobro apsorbirati iz biljnih izvora.

Ona vrsta hrane za koju smo genetski i fiziološki prilagođeni optimalna je za naše dobro zdravlje, zaštitu od bolesti, vitalnost, izdržljivost, reproduktivnost i dug život. To je meso i masnoća iz riba i životinja, jaja i prirodni punomasni mliječni proizvodi. Od biljne hrane to su povrće, voće i orašasti plodovi. Ovakav način prehrane zadnjih je godina sve popularniji te poprima razmjer snažnog globalnog pokreta. Paleo i LCHF najčešći su nazivi načina prehrane koji je po svom sastavu najsličniji izvornoj prehrani naših predaka. Paleo ili paleolitska prehrana znači da biramo pravu hranu, namirnice u njihovom izvornom cjelovitom obliku, da odbacujemo industrijske prerađevine i hranu od brašna žitarica, te po mogućnosti biramo hranu iz organskog ili domaćeg uzgoja. Izraz LCHF znači Low Carb High Fat, tj. manje ugljikohidrata i više masnoće. To znači da odbacujemo hranu bogatu šećerom i škrobom, kao što su slatkiši, kolači, sokovi i zaslađena pića, žitarice, brašno, kruh, peciva i drugi proizvodi od brašna žitarica. To znači da vraćamo u prehranu zdrave prirodne masnoće koje smo bez razloga odbacili – životinjske i mliječne masti te hladno prešana ulja. Paleo - LCHF znači da odbacujemo novo i pogrešno, a vraćamo se izvornom i ispravnom.


Broj komentara: 36:

  1. anita, jel bi htjela iskomentirati par namirnica za koje ne znam da li su u redu za konzumaciju u sklopu LCHF: kakao/cokolada u prahu? mljeveni mak? kokosovo brasno? suho voce (ovo je pretpostavljam smrt?), med? limunada?

    imala sam fora recept za neke kao zdrave grikalice gdje se pomijiesaju sjeckani bademi i ljesnjaci s raznim vrstama suhog voca, veze bjelanjkom i zapece. sad sam htjela napraviti LHCF verziju, dakle bez voca, ali bi dodala barem kokos, aromu vanilije, mozda malo cokolade u prahu? ispadne ko corny plocice. bi to bilo ok za nas koji volimo prigrist nesto slatko iza rucka?

    imas neke LCHF ideje za umake? kad napravim meso + povrce obicno mi fali nesto.. .dok drugi jedu kruh, pire, krumpir, rizu, tijesto... meni je osjecaj nepotpunog obroka.

    kako je sa sirom? mozemo li ga tamaniti i treba li tu nesto paziti /izbjegavati? moze li se jesti zrnati/svjezi sir sa jogurtom/vrhnjem ili bez?

    imas ideju kako napraviti neku laznu pitu bez brasna, slanu ili slatku verziju?

    OdgovoriIzbriši
  2. kris, kokosovo brasno i kakao u prahu su sasvim okej ali cokolada u prahu mozda sadrzi secer. mozes slobodno napraviti plocice od bajama i ljesnjaka i dodati kosovo brasno, vaniliju, kakao, zasto ne sjemenke, a mozda i maslaca da bolje veze.

    mljeveni mak ti je okej, rogac isto ako volis, suseno voce nikako - to je sami secer, kao i med. limunada je okej bez secera. ako ti treba nesto povremeno zasladiti onda ti je stevija najbolji izbor. ali ja ne bi pretjerivala sa zasladjivanjem jer slatki okus sam po sebi stvara zelju za jos.

    i meni fale ideje za umake. svedi obavezno posluzuju umake uz ribu i meso a ja sam malo lijena u kuhinji, medjutim, moram poraditi malo na tome. nekidan sam vani jela fantastican umak: bearnaisesås od maslaca i zumanaca sa zacinima i lukom, cini mi se malo zeznut za napraviti ali cim skontam kako i isprobam napisacu recept.

    tvrdi sirevi su okej ako imas mjere. tvrdi sir bi trebao biti delikatesa, pa da se uzme jedna feta iza rucka. ja nemam mjere, mogu pojest tonu sira i to onda nema smisla. svjezi kravlji sirevi, zrnati sirevi obicno nemaju takav ucinak na apetit i sto se tice sastava vrlo su zdrava hrana. narocito jogurti, kisela vrhnja i drugi fermentirani proizvodi, oni su odlicni jer se dio mlijecnog secera razgradjuje u procesu fermentacije a posebno su dobre mlijecno-kisele bakterije iz ovih proizvoda za crijeva i za imunoloski sistem.

    nemam ideja za pite, ako nadjem neki recept napisacu ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. evo jedna ideja za umak uz šnicle, meni je super, jela sam ga i prije ovakve prehrane:
    kiselo vrhnje, (može i pola pola sa jogurtom), bijelog luka isickat ili začin, peršina isickat, malo soli, malo bibera, žličica majoneze, žličica senfa.
    a dobar mi je prilog i izrezat krastavce na kockice i prelit jogurtom i malo soli, bibera, senfa, bijeli luk, po želji majoneza
    nadam se da sam bar malo pomogla ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. hvala majo, svaka pomoc je dobrodosla :) i ja pravim slican hladni umak od 3 dijela vrhnja (milerama) i 1 dio majoneze, zacinim limunovim sokom, malo soli i papra. ovo dobro pase uz pecenu i przenu ribu.

    jos jedan dobar hladni umak je pola milerama pola ajvara, odlicno uz rostilj! i naravno guacamole umak sa avokadom: izdubite i zgnjecite jedan avokado, zgnjecite dva cesnjaka bijelog luka ili upotrebite bijeli luk u prahu, dodajte sok od 1/2 limuna, 1 dl milerama, sol i cayenne papar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Anita koju majonezu kupuješ ili je sama praviš....napiši recept ako je sama radiš. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. evo, ja našla neki recept za quiche bez brašna

    Quishe bez brašna

    namastiti lim za quiche (onaj za voćnu tortu i pite)
    po tome rasporediti naribani sir, preko pripremljeni nadjev i zaliti sa 6 jaja izmućkanih sa 1 punomasnim vrhnjem i pola žličice soli.
    peći 30ak min na 200°C

    za nadjev može ići svašta.
    luk, šampinjoni, meso, paprike...


    nadam se da pomaže, ovo nije moj recept nego iskopiran.

    meni probava jako šteka na ovom načinu prehrane pa sam se vratila na onaj raženi mokri kruh ujutro i voće :/
    samo onda me vuče na još slatkog pa ne ide baš najbolje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav.
    Zelim znati da li mozemo jesto preradjevine od mesa npr. purecu sunku, neke parizere, pastetu argetu, mesni narezak i dr.? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. imam jedno pitanje :) može li se jest kukuruz? i proizvodi od njega? i pistacije? hvala! ipak su tri pitanja :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Ines, ovdje u Svedskoj kupujem majonezu koja je napravljena od repicinog ulja. Ali dolje kod nas ovog ljeta sam trazila, i sve su majoneze napravljene od suncokretovog ulja. Problem je sto suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje sadrze previse visestruko nezasicenih masnih kiselina, sto je nepovoljno. Jedino repicino ulje i maslinovo imaju vise jednostruko nezasicenih masnih kiselina sto je povoljno.

    Evo dobar recept za majonezu:
    2 zumanjca
    2 cajne zlicice senfa
    sol i papar
    2-3 dl repicinog ulja

    Vazno je da su svi sastojci jednake temperature! Ili sobne ili sve ohladjeno. Izmiksati zumanjce, senf i sol u uskoj visokoj posudi. Polako dodavati ulje u tankom mlazu istovremeno dok se jaja i dalje mute mikserom. Zaciniti paprom, i probati treba li jos soli. Spremiti majonezu u staklenku i cuvati u frizideru do 7 dana.

    Sumomama, sto je to quiche, jel to pita?
    Za probavu bi vam trebala pomagati prehrana bogata masnocom, narocito kokosovo ulje, te dovoljno zelenog povrca i tekucine (vode). Da, kruh ce vam izazivati jos vise zelje za jelom, mozete li koristiti moj "dobar jutarnji kruh"? Sjemenke i masnoca iz kruha poticu probavu.

    Odgovor anonimnom: mozete jesti mesne preradjevine ali kontrolirajte da nemaju vise od 5 g ugljikohidrata na 100 g namirnice (citajte deklaraciju). Takodjer je dobro izbjegavati glutamate (pojacivace okusa E 621-625) koji se cesto stavljaju u suhomesnate proizvode, a nisu dobri jer izmedju ostalog izazivaju pojacani apetit. Nazalost Argeta sadrzi glutamate. Citajte deklaracije, mozda nadjete dobre izuzetke, znam da ima kobasica bez glutamata a i panceta je odlicna kao narezak.

    Nemojte jesti kukuruz ni proizvode od kukuruza. Pistacie, cashew i kikiriki imaju nesto vise ugljikohidrata nego bademi, ljesnjaci i orasi pa se zato ne preporucuju. Inace treba biti pazljiv s ovim grickalicama jer lako ih se prejesti!

    OdgovoriIzbriši
  10. je, quiche je ona francuska, zatvorena pita.
    što se tiče majoneze, ja radim od kuhanih žumanjaca.
    3 tvrdo kuhana žumanjka,
    čaša ulja (ja stavljam maslinovo),
    pola čaše mlijeka,
    žlica senfa,
    sok od manje od pola limuna,
    sol, papar.
    sve ubaciti u posudu i umiješati štapnim mikserom.

    probala sam jesti vaš jutarnji kruh, ali svejedno je probava štekala :(

    OdgovoriIzbriši
  11. sumomama, dobri recepti, morat cu ih pokupiti iz komentara i ubaciti u jedan post :)
    jeste li probali kokosovo ulje? ja sam citav zivot imala neurednu probavu dok nisam pocela uzimati kokosovo ulje (uz LCHF naravno) 3 x 1 jusna zlica rastopljeno u caju ili kavi. od tada stomak radi bez "stekanja" :)

    OdgovoriIzbriši
  12. nisam još probala, nadam se da će pomoći, budući da mu je cijena paprena :)

    sad sam na atkinsovim stranicama (jer su najbliže lchf-u što mogu naći na net-u) ipak našla da dojilje i trudnice ne smiju na taj režim zbog neprovjerenih utjecaja lučenja ketona na bebe/plod pa ću se držat svog mokrog kruha ujutro i voća.
    samo se poslije teško borit, do ručka, onda ide lakše. ipak tješim se da je i to dobro i mora dati neke rezultate, na mršavljenje i zdravlje.

    OdgovoriIzbriši
  13. sumomama ne trebate se bojati ketona to nije nista neprirodno. ali zapravo ako jedete dosta povrca, mlijecnih proizvoda, orasastih plodova i bobicastog voca onda unosite u organizam sasvim dovoljno ugljikohidrata da nema sanse da udjete u ketozu. kokosovo ulje jest skupo ali je vrijedno svake kune jer je zbilja fantasticno, i za probavu i za mrsavljenje i sto daje energiju.

    ako ste gladni iza dorucka to nije dobro. uzmite manje kruha a vise maslaca i masnog sira (kozji i ovcji sirevi su bolji od kravljih)

    OdgovoriIzbriši
  14. da, jedem puno povrća i mliječnih proizvoda, jedem bademe i čekaju me kupine. odlično, to mi je drago čuti da je ok.
    a i nagovorit ćete me na kokosovo ulje :)

    uzimam oko pola one male fete kruha i s tim jaja, pancetu, puno maslaca (MM okreće očima i ne može vjerovati da ću tako smršaviti), sira s punomasnim vrhnjem i tako.

    OdgovoriIzbriši
  15. onda ste na najboljem putu da postanete "tankamama" :)

    OdgovoriIzbriši
  16. haha, nadam se :))
    odmah mijenjam nick čim to postignem :)

    OdgovoriIzbriši
  17. zaboravila sam još nešto, nedavno sam čitala o gubitku omega3 kiselina prilikom kuhanja ribe pa sam se sjetila carpaccia od srdela i inćuna.
    tu se sigurno ne gubi, a izvrsno je.
    evo odličan recept
    http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=1424

    OdgovoriIzbriši
  18. Kod mene je bilo slično kao kod buduće "tankamame", okretanje očima, a sad padaju izjave: "Još tri kile i bit ću kao kad sam studirao."
    Moja susjeda (ima dijabetes tip-2) i pomalo prelazi na LCHF. Neki dan je dobila buču na poklon i smislila izvrsnu bučnicu bez tijesta.
    Ja ju radim s tikvicama, bez vage. Dobra je i topla i hladna.
    Narezala sa tikvice na kockice, posolila ih, popaprila i dodala kurkumu. Mogla sam usjeckati luka i češnjaka.
    Izlupala sam 3 jajeta i dodala im 1/4 kg svježeg sira i 1 dl vrhnja. I ovo sam posolila i popaprila.
    Na dno keramičkog pekača sam stavila maslinovo ulje, na njega tikvice i po njima sam rasporedila smjesu od sira i jaja. Od gore sam pobacala listiće maslaca.
    Kad je bilo gotovo posula sam vrećicu parmezana i posložila komadiće jedne mozzarelle i vratila u ugašenu pećnicu.
    Borka, izvrsno si ovo smislila.

    OdgovoriIzbriši
  19. gospodjo Vladka pa ja sam se vec bila zabrinula gdje ste :) znaci suprug je zadovoljan linijom? kako ide vama i kcerki?

    sumomama i Vladka, definitivno moram pokupiti recepte iz komentara pa ih objaviti u post pod recepte. vise mi citatelji pridonose blogu sa receptima nego ja, za sto sam vrlo zahvalna! ali moram se pohvaliti da sam danas iskemijala onaj kruh bez jaja i ispao je super, moram hitno promijeniti recept.

    OdgovoriIzbriši
  20. hvala na receptima! vidim da je vrijeme da otvorim novi LCHF fascikl :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala na pitanju, sve je izvrsno. Ja sam svaki dan kod Vas na blogu.

    Što mislite o posuđu u kojem kuhamo i čuvamo hranu? Tako npr. u posljednje vrijeme dobivamo sve više informacija o štetnosti teflonskog posuđa. Ja sam teflonske tave zamijenila tavama s keramičkim premazom, ali nigdje ne mogu pročitati ništa o njima.

    OdgovoriIzbriši
  22. pitanjce, nitko osim mene nema problema s probavom?
    kod mene je prilično bolno i to me jedino muči u ovoj prehrani :(

    OdgovoriIzbriši
  23. drago mi je da vam se recepti sviđaju :)
    moram probati bućnicu bez tijesta.

    OdgovoriIzbriši
  24. Posto je sad sezona sljiva...pa me zanima da li ih mozemo jesti?

    I kad je po vama najbolje da zavrsimo s unosom hrane..mislim na vrijeme poslije podne..da li u 16h , 18h ili??

    Hvalaaa..

    P.S. Evo cetvrti dan sam na LCHF ishrani..i ne mogu da vjerujem da poslije obroka mogu izdrzati po 4-5h da nista ne jedem !!! Prije samo 1,5h ...
    Hvala sto postojite i sto ste nam otvorili oci.
    Brcko_77

    OdgovoriIzbriši
  25. Kris79, svi osvijesteni po pitanju prehrane i zdravlja moraju imati LCHF mapu :))

    Vladka, mislim da su za cuvanje hrane bolje staklene i keramicke posude od plasticnih, posto plastika ispusta neke od kemikalija od kojih je napravljena. ja kuham u zepterovom posudju, neznam da li je to dobar izbor, nadam se... neznam nista specijalno o tavama sa keramickim premazom ali sigurna sam da su zdravije od teflona jer je teflon sinteticki proizvoden od raznih kemikalija a keramika je, ako se ne varam, prirodni materijal, od gline, kamena ili tako nesto? keramika se i koristi od davnina a ja definitivno vise vjerujem starinskim proizvodima i izumima nego modernim.

    OdgovoriIzbriši
  26. sumomama a da probate sa psyllium praskom? meni je jedino to pomagalo ranije dok nisam koristila kokosovo ulje. i probiotika, ili u tabletama ili fermentirani proizvodi kao jogurt, acidofil, kefir, kiseli kupus (ali ne kupovni vec domaci).

    brcko_77, koja sljiva iz rucka valjda nece smetati, probajte pa cete vidjeti, ako ste gladni za sat-dva to je od sljive, ako ste siti i iza sljive 4-5 sati onda je u redu. nema veze kad jedete zadnji obrok, ali mislim da nema razloga jesti iza 18-19 sati.

    OdgovoriIzbriši
  27. Nema kod nas u HR psyllium praška. Možda Donat mg pomogne. Čitala sam na jednom forumu da ujutro uzmu magnezij i da im je pomogao.
    A kad ništa od toga ne pomogne (iz iskustva) put pod noge pa do ljekarne i diskretno magistru zamoliti da preporuči neko sredstvo (Dulcolax ili nešto dr.). Bolje to nego trpiti.

    Kupila sam danas hladno prešano suncokretovo ulje. Impulsivna kupnja. I sad se pitam da li ga je dobro konzumirati.

    OdgovoriIzbriši
  28. Ovaj recept za dobru probavu sam upravo našla na Coolinarici:

    Sastojci:

    2 žlice sjemenki lana
    2 žlice sezama
    1 dl jogurta

    Mješavinu ostaviti da odstoji 15-1k minuta i konzumirati prije spavanja.

    OdgovoriIzbriši
  29. moja sestra je u HR kupila neki prasak u apoteci koji se zove nesto kao "Lepicol" i to je psyllium prasak sa lakto-bakcilima za probavu. naravno ako je akutno zacepljenje treba uzet nesto jace...

    suncokretovo ulje ima previse nezasicenih omega-6 masnih kiselina, onih koje ionako imamo previse u prehrani i koje trebamo smanjiti unos... hladno presano repicino ulje bi bio puno bolji izbor jer ovo ulje ima bolji sastav masnih kiselina...

    OdgovoriIzbriši
  30. Ostajem kod maslaca, maslinovog ulja i sv.masti.

    OdgovoriIzbriši
  31. divno,citam vas,sve sto pisete je istina,ja sam se ruzno osjecala dok nisam pocela spremati kruh sa sjemenkama i jesti jogurt sa lanenim sjemenkama..dosta mi smeta jogurt,stvara mi kiselinu,ali ga moram radi probave s vremena na vrijeme konzumirati.Kruhove sa ovog bloga i dalje prakticiram u ishrani i ja sam zadovoljna,ne mogu smrsati (iako mi je to potrebno )jer jedem i svu ostalu hranu..za sada mi je vazno da sam krenula ..Divan blog !!

    OdgovoriIzbriši
  32. Ruza123 hvala na pohvalama.. Vi imate krasnih recepata na svom blogu i sigurno ste izvrsna kuharica. Sa malo maste se mnogo recepata moze preurediti da pasu uz ovaj nacin prehrane, ako se smanji upotreba brasna, krumpira, tjestenine a umjesto toga se doda vise masnoce, jaja, vrhnja...

    OdgovoriIzbriši
  33. e super ti je stranica....iako mozda bi mogla napraviti i inacicu na engleskom jeziku da si prosiris krug citatelja :)
    ...pogotovo iz razloga sto su ljudi kod nas izrazito religiozni pa argumenti poput evolucije ne padaju na plodno tlo...

    probat cu malo promijeniti prehranu pa da vidim kako ce to utjecati na mene...pozitivno ili negativno...

    OdgovoriIzbriši
  34. Kod nas u HR se može kupiti majoneza koja je napravljena od repicinog ulja u Lidlu pod nazivom delikatesna majoneza Vita D or. Divan blog !

    OdgovoriIzbriši
  35. Pitanje.
    Molim vas vaše mišljenje o vitaminu B17 ako je to uopće vitamin ili već nešto drugo?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.