četvrtak, 3. lipnja 2010.

Omega 3, omega 6 i eikosanoidi

Omega 3 i omega 6 su višestruko nezasićene masne kiseline od kojih su neke podvrste esencijalne za zdravlje. To znači da su neophodne za određene funkcije u tijelu, ali ih tijelo ne može proizvesti samo, pa ih zato moramo unositi hranom. Pri tome je presudan njihov pravilan omjerNaime, omega 3 i omega 6 upravljaju hormonalnim sustavom eikosanoida, koji opet upravlja cijelim metabolizmom, jer nadzire, izravno ili neizravno, inzulin i druge endokrine hormone (glukagon, kortizol, adrenalin i druge) te njihovim posredovanjem i sve vitalne tjelesne sustave, tj. biokemijske procese u tim sustavima. 

Eikosanoidi su podijeljeni u dvije grupe, tzv. ”dobre” i ”loše”. EPA (eikosapentaenska kiselina), masna kiselina iz obitelji omega 3, upravlja grupom dobrih eikosanoida, dok AA (arahidonska kiselina) iz obitelji omega 6, upravlja lošim eikosanoidima. Oni imaju suprotno djelovanje, pa dobri eikosanoidi djeluju protuupalno i rastvaraju krvne ugruške, dok loši izazivaju upale i zgrušavanje krvi, što je normalno i potrebno radi zaštite od ozljeda, ali je bitno da obje grupe djeluju u ravnoteži. Međutim, problem nastaje kad loši eikosanoidi prevladaju nad dobrima, jer tada se normalni upalni procesi pretvaraju u kronične upale i dovode do srčano-žilnih i drugih kroničnih bolesti. To se događa kad kroz prehranu unosimo više omege 6 nego omege 3. One konkuriraju istim metaboličkim putevima, jer koriste isti enzim delta-6-dehidrogenazu, pa tako pretjerani unos omege 6 dovodi do nedostatka omege 3 i dobrih eikosanoida. 

AA, iz obitelji omega 6, koja upravlja lošim eikosanoidima, nastaje iz LA (linolne kiseline) koja prevladava u biljnim uljima, margarinu, žitaricama, orašastim proizvodima i sjemenkama. EPA, iz obitelji omega 3, koja upravlja dobrim eikosanoidima, potrebna je i za proizvodnju DHA (dokosapentaenske kiseline) koja izgrađuje stanične membrane mozga i nervnog sistema. EPA i DHA nalaze se samo u hrani životinjskog porijekla i to u plavoj ribi, mesu pašnih životinja i jajima slobodnih kokoši. EPA se teoretski može dobiti iz svog biljnog “predstadija” ALA (alfalinolenska kiselina), kojom su npr. bogate lanene sjemenke, ali u praksi je ta pretvorba vrlo ograničena. Dakle, omegu 3 dobivamo iz životinjskih masnoća, a omegu 6 iz biljnih masnoća. 

U prošlosti, dok su ljudi jeli pravu izvornu hranu, dobivali su dovoljno EPA i DHA iz ribe, mesa pašnih životinja i jaja slobodnih kokoši, a omjer omege 6 i omege 3 bio je pravilan, 1:1, dakle dobivali su jednaku količinu jedne i druge. No, u drugoj polovici 20. stoljeća značajno se povećala konzumacija biljnih ulja, margarina i žitarica pa je taj omjer danas 20:1, tj. hranom se unosi dvadeset puta više omege 6, nego omege 3. I upravo ova neravnoteža djeluje inflamatorno, odnosno izaziva upale. 

Dakle, omega 6 i omega 3, preko loših i dobrih eikosanoida, imaju suprotne funkcije. Omega 6 preko loših eikosanoida potiče upalne procese i zgrušavanje krvi. To su normalni tjelesni procesi, ali postaju štetni kad se pretvore u kronične. Omega 3 preko dobrih eikosanoida zaustavlja upalne procese i rastvara krvne ugruške. Nedostatak omege 3 u konvencionalnim namirnicama te pretjerani unos omege 6 iz žitarica i biljnih ulja, dovodi do prevladavanja loših eikosanoida i stvaranja kroničnih upalnih procesa koji su uzročnik upalnih bolesti. Kronične upale na arterijama dovode do začepljena žila i srčano-žilnih bolesti. 

Pravilan omjer između omege 3 i omege 6 nije važan samo za zdravo srce i žile, nego i za općenito tjelesno i psihičko zdravlje i imunitet. Čak je važan i za postizanje i održavanje normalne tjelesne težine, jer smanjuje signale u tijelu koji stvaraju masne zalihe, a poboljšava i osjetljivost prema inzulinu čime se smanjuje rizik od dijabetesa. 

Hormoni inzulin i glukagon usko su povezani s djelovanjem eikosanoida. Inzulin potiče loše eikosanoide tako što pomaže da se iz LA stvara AA, dok glukagon potiče dobre eikosanoide i stimulira proizvodnju EPA iz njenog predstadija ALA. No glukagon jedino može djelovati u odsustvu inzulina, jer su to dva hormona sa suprotnim djelovanjem. To znači da glukagon ne može djelovati ako se prehranom unosi previše šećera i škroba koji potiču izlučivanje inzulina. 

Šećer i škrob također imaju svoju ulogu u stvaranju upalnih procesa. Suvišne molekule šećera vežu se za različite proteine koji onda oštećuju stijenke krvnih žila. Ovo opetovano oštećenje na stijenkama pokreće upalni proces i predstavlja početak stvaranja naslaga na žilama. Zbog viška omege 6 upala postaje kronična i krv se počinje zgrušavati, pa tako nastaje ugrušak koji dovodi do začepljenja žila. 

Nesrazmjer između omege 6 i omege 3 (pretjerani unos omege 6 i nedostatak omege 3) uz prekomjerni unos šećera i škroba, predstavlja jedan od najvećih problema moderne prehrane. Postoji samo jedan način za suzbijanje kroničnih bolesti prouzrokovanih upalnim stanjima, a to je povratak izvornoj prehrani kojom, osim što smanjujemo unos šećera i škroba, dovodimo u ravnotežu unos omege 6 i omege 3. Prelaskom na Paleo LCHF prehranu smanjujemo unos omege 6 kroz smanjenu konzumaciju žitarica, margarina i biljnih ulja, a istovremeno povećavamo unos omege 3 putem ribe, mesa pašnih životinja i jaja slobodnih kokoši. Na taj način LCHF prehrana uspostavlja ravnotežu između eikosanoida čime se usklađuju i drugi hormonalni mehanizmi u tijelu. Osim toga, zbog smanjenog unosa šećera i škroba, ne dolazi do vezivanja šećera na proteine koji oštećuju krvne žile, a nizak inzulin omogućava djelovanje glukagona, koji potiče proizvodnju EPA i DHA kao i dobre eikosanoide, što sve djeluje protuupalno. 

Omega 3 neizmjerno je važna i za ljudski mozak, koji je s obzirom na ostale parametre, ogroman u usporedbi s mozgom životinja. Možda zato što se kod čovjeka ovaj organ sastoji od 60% masnoće, od čega 10% omege 6 i 10% omege 3, i to EPA i DHA. Mozak se najintenzivnije razvija u trećem tromjesečju trudnoće i u prvih 18 mjeseci djetetova života. Pokazalo se da djeca koja boluju od ADHD, DAMP sindroma, disleksije[1] i sličnih poremećaja, u mozgu imaju nedostatak omege 3. Zato je od velike važnosti da upravo trudnice i dojilje unose dovoljno omega 3 masnoće iz ribe, ulja riblje jetre i prirodnog mesa i jaja te da izbjegavaju margarine, biljna ulja i hranu od brašna. Ovakav način prehrane koristan je i za sve ostale koji žele očuvati zdravlje. 

Osobe s atopijskim ekcemom ili alergijama također imaju premalo omege 3 u odnosu na omegu 6. Nekada su djeca dobivala riblje ulje bogato omegom 3, sjećam se da sam ga i ja kao dijete uzimala u obliku malih crvenih kuglica. Ne znam zašto je ovo izašlo iz prakse, no ako u prehrani nije zastupljeno dovoljno ribe, posebice plave i to nekoliko puta tjedno, tada bi roditelji trebali svojoj djeci davati ulje jetre bakalara, kao npr. Green Pasture koje je dobiveno hladnim postupkom (nije rafinirano). 


[1] ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) deficit pažnje s hiperaktivnošću; DAMP (Deficits in Attention, Motor Control and Perception) nedostatak pažnje, motoričke kontrole i percepcije; disleksija: poremećaj u učenju, prvenstveno čitanju.



33 komentara:

  1. Dobar dan Anita,

    Sve pohvale za sajt, zaista mi je zadovoljstvo da napokon čitam analitične tekstove o ishrani bazirane na zdravoj logici (u moru manje ili više sektaški nastrojenih).
    Čitajući sve ovo shvatio sam koliko sam se nezdravo hranio (margarin, prženje na "jestivim" biljnim uljima, industrijski obrađena hrana bogata UH itd). Mada nikad nisam imao problem sa povišenom telesnom težinom što zbog sposobnosti da kontrolišem količinu unete hrane što zbog umerenog bavljenja sportskim aktivnostima ova nezdrava ishrana verovatno je uzrokovala (ili bar potpomogla) neke druge probleme - psorijazu i upalu zglobova (kolena, stopala, šake).
    Čitao sam dosta u vezi ishrane kod psorijaze i tu se zaista može naći sve i svašta (očito nedovoljno istražena oblast), vrlo često se spominje da treba izbegavati crveno meso a ponekad čak i da generalno treba izbegavati namirnice životinjskog porekla (što mi uopšte ne zvuči logično). Jedino zajedničko za sve te preporuke je da se jede što više plave ribe što se odlično uklapa i u ovu vašu priču o ulozi Omega-3 masnoća u smanjenju upalnih procesa. Moje pitanje je da li imate bilo kakva saznanja ili možda samo ideje u vezi toga da li bi LCHF ishrana (ili eventualno njoj slična paleo) mogla uticati na suzbijanje uzroka psorijaze (pretpostavlja se disfunkcija jetre) pa samim tim i na smanjenje ili potpuno nestajanje njenih spoljašnjih manifestacija?

    Pozdrav,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  2. dejan, koliko sam ja upoznata psorijaza je inflamatorna bolest sto znaci da je vjerojatno uzrokuju a sigurno pogorsavaju upalni procesi u tijelu. standardna prehrana koja nam se preporuca, a koja se bazira na ugljikohidratima i biljnim uljima je upravo ta koja izaziva upalne procese u tijelu, dijelom zbog stalnih visokih razina secera i inzulina u krvi, dijelom zbog viska omege 6. zato je potrebno izbaciti iz prehrane namirnice koje izazivaju upalne procese.

    lchf se prvenstveno radi o tome da se normalizira secer u krvi i smanji djelovanje inzulina sto je pozitivno za mnoga oboljenja pa tako i za psorijazu i upalu zglobova. osim ogranicavanja ugljikohidrata, trebalo bi voditi racuna o balansu izmedju omege 3 i omege 6, vidm da ste citali o tome u gorenjem postu.

    znaci prestati potpuno sa margarinima i biljnim uljima, sojino, suncokretovo, kukuruzno i sve vrste koje se nazivaju jestiva ulja jer su prepuna omege 6. takodjer i industrijski proizvodi koji sadrze biljna ulja, hidrogenizirana biljna ulja/masnoce treba izbaciti, to su peciva, keksi, kupovni kolaci, razni slatkisi, cokolade i sladoledi. uglavnom osobe koje idu na lchf prestaju sa svim ovim proizvodima prvenstveno stoga sto sadrze secere pa se i unos omege 6 smanjuje.

    nedostatak omege 3 je prisutniji nego sto mislimo, pa bi svakako trebali uzimati riblje ulje ili ulje jetre bakalara. osim toga lanene sjemenke, hladno presano laneno ulje i orasi su bogati drugim vrstama omege 3 pa se i ove namirnice preporucuju, ali u malim kolicinama.

    jos jedna stvar o kojoj bi se moglo povesti racuna, ako je to moguce, je izbor jaja i mesa. nazalost zivotinje koje se hrane zitaricama u masovnom uzgoju, imaju nepovoljniji omjer omege 3 i omege 6 u svom mesu i jajima. zato je uvijek bolje birati meso i jaja zivotinja koje su jele svoju prirodnu hranu, krave koje su pasle, koke koje su slobodno kljucale po dvoristu itd. znaci organski ili domaci uzgoj, koliko je to moguce.

    koliko pratim lchf krugove u svedskoj, mogu reci da mnoge osobe koje imaju psorijazu prijavljuju veca ili malja poboljsanja od kad su presli na lchf prehranu.

    i jos jedna napomena. D vitamin je vrlo vazna tvar koja regulira razmnozavanje stanica u tijelu. kod psorijaze se stanice koze krivo razmnozavaju, prebrzo i tako stvaraju debeli sloj stanica koji svrbi. vecina nas ima nedostatak D vitamina jer je ga ne dobivamo dovoljno u hrani i ne izlazemo se dovoljno suncu, a kad se izlazemo onda se mazemo kremama sa zastitnim faktorima. (D vitamin se stvara kad se izlazemo suncu)

    zato je pameto uzimati dodatak D vitamina sto moze pomoci u regulaciji ovog krivog razmnozavanja stanica koze. u svedskoj se koristi u terapiji za psorijazu. inace je jako vazan vitamin za puno drugih stvari, jaca imunitet i regulira rad hormona u tijelu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Anita puno na brzom i detaljnom odgovoru.
    Inače i supruga (koja je inače u četvrtom mesecu trudnoće) i ja se trudimo ovih dana da pribavimo što više prirodnih i zdravih namirnica i da se polako preorjentišemo na LCHF ishranu a trudimo se i da troipogodišnjoj ćerkici usađujemo što je moguće zdravije navike u ishrani. Puno hvala još jednom na vrlo korisnim savetima koje postujete ovde a naročito na trudu da se, kako kažete, razbiju mitovi o zdravoj i nezdravoj ishrani.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prvo da Vas pozdrav Anita...

    već par dana čitam sve što mi dolazi pod ruku i na ekran od LCHF-a. Sa svime sam oduševljena. Prije par dana sam počela jesti po ovim načelima. Na to sam se odlučila jer sam vidjela da sam u svakom pogledu pretjerala s ujetnom hranom koja me uništava na sve moguće načine, i samo traži još.

    Zanima me iz gore navedenog odgovora citiram ''nedostatak omege 3 je prisutniji nego sto mislimo, pa bi svakako trebali uzimati riblje ulje ili ulje jetre bakalara. osim toga lanene sjemenke, hladno presano laneno ulje i orasi su bogati drugim vrstama omege 3 pa se i ove namirnice preporucuju, ali u malim kolicinama.''-što to točno znači u malim količinama i gdje mogu pronaći detaljne informacije o potrebnim dnevnim unosima navedenih namirnicama.

    Zahvaljujem, Franka

    OdgovoriIzbriši
  5. franka, potrebu za omegom 3 DHA i EPA masnim kiselinama bi pokrili kad bi jeli plavu ribu svaki drugi dan. kako ovo malo tko radi, obicno se uzima kao dodatak prehrani u kapsulama. drugi tipovi omege 3 se nalaze u lanenim sjemenkama i orasima, nemogu reci tocno u gramima koliko nam treba ali ako ih redovito koristimo sto obicno radimo prema LCHF, onda su potrebe zadovoljene. mljevene lanene sjemenke koristimo za pecenje kruha, orasi su cesti kao medjuobrok. mogu se samljeveni dodati i u smoothije od povrca.

    molim vas pogledajte na ovaj sajt odlicne proizvode americkog proizvodjaca Green Pasture, koji se sada mogu nabaviti i kod nas. ovo su prirodni proizvodi koji osiguravaju i D vitamin i omega 3 i puno drugih hranjivih tvari koje su vazne za dobro zdravlje
    http://svetahrana.blogspot.com/

    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  6. Poštovanje Anita,

    Zanima me što je sa maslinovim uljem (djevičanskim i ne)? Biljnog je porijekla ali se uvijek navodi kao jako zdrava namirnica, dok se u Vašem tekstu ne spominje.

    Lijep pozdrav,
    Denis

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Denis, ovdje se ne spominje maslinovo ulje zato što u njemu prevladavaju jednostruko nezasićene masne kiseline s kojima nemamo ovih problema koje imamo sa višestruko nezasićenim masnim kiselinama o kojima se govori u ovom tekstu.

      Da, maslinovo ulje je vrlo zdravo i treba ga koristiti što više, naravno hladno prešano. Rafinirano nije ista stvar. U principu, sve što je rafinirano je uništeno. Maslinovo ulje najbolje je koristiti hladno, ali podnosi i srednje visoke temperature. Znači lagano dinstanje je u redu, ali ne treba pržiti na njemu.

      Izbriši
  7. Draga Anita, opet ja.
    Pripremam hranu na domaćoj svinjskoj masti ili maslacu, koristim maslinovo (extra djevičansko ulje)za majoneze, umake i salate + povremeno koristim kokosovo ulje. Znači držim se LCHF pravila.

    Međutim, događa mi se kada sam u gostima, da je za ručak/večeru ponuđeno meso, ALI je pripremano na biljnom/suncokretovom ulju. Također, roštilj pripreman na način da se meso prethodno mariniralo u biljnom/suncokretovom ulju.

    Na takvim događanjima izbjegavam rižu,, krumpir, salatu sa bućinim/suncokretgovim uljem, francusku salatu,kupljenu majonezu, kisele krastavce, ciklu, kruh, kolače itd...Odričem se svega i zapravo se veselim tom mesu koje jedino smijem konzumirati - kad ono, pripremano je sa uljima punim omega 6.

    Kako da se "nosim" sa takvim situacijama? Može li mi ozbiljno naštetiti takvo povremeno konzumiranje hrane? Pretpostavljam da po LCHF principu je to MOŽDA i OK, jer su u pitanju masnoće, ali takve masnoće uzrokuju upalne procese u organizmu i zapravo jako štete, zar ne?

    Isto tako, tunjevina iz konzerve - piše da je u maslinovom ulju, al uvijek se pitam kakvo je to maslinovo ulje (vjerojatno rafinirano)..i koliko mi to zapravo šteti?

    Doručkujem jaja na svinjskoj masti i to je mi ukusan doručak i duuuugo me drži, ali zato što stavim puuuno masti (2 velike žlice). čini mi se da (još uvijek) imam neopravdan strah prema svinjskoj masti. Može li mi naštetiti prevelika količina? Da li mi je svejedno pečem li jaja na maslacu, maslinovom ulju ili svinjskoj masti? Maslaca i maslinovog ulja se "ne bojim", a imam neki mali strah od svinjske masti ... (vjerojatno zato jer svi na sve strane pričaju o svinjetini kao lošoj namirnici - pa i mast poistovjećujem s time).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Candy, nema savršene hrane ni 100% pravilne prehrane. Ali ako težimo prema 100% a ostvarimo 80% i to je super. Ako ti se nudi meso pripremljeno u omega 6 uljima, imaš dva izbora: ili jedi to meso ili preskoči obrok, i jedno i drugo je u redu dokle god ne izabereš treće - jesti smeće koje sadrži šećere, brašno i margarine.

      Svinjska mast je odličan izbor, bila bi savršena da je od slobodne svinje koja je živjela prirodnim životom, ali i ako je od konvencionalne svinje još uvijek je bolja od svih raspoloživih ulja i umjetnih masti. Tako ti je i sa maslacem - ako je od svježeg mlijeka pašnih životinja - nema ništa bolje od njega, ali čak i ovaj kupovni je bolji od pahuljica, tijesta i umjetne hrane s kojom se većina hrani.

      Izbriši
    2. Draga Anita...

      u zadnje vrijeme sam često na roštiljadama (nikad se nisam toliko veselila roštilju ko sada). Osim ovih ulja sa omega 6 o kojima smo gore pisale, brine me i to što su obično na meniju kupovni ćevapčići i roštilj kobasice... Uživam u roštilju bez grižnje savjesti, i obožavam pancetu sa roštilja...
      I sad se pitam, što ima u tim ćevapčićima..jesu li i oni puni aditiva i pojačivača okusa kao i kupovne salame? Obično su to ćevapi kupljeni u marketima...

      Da li da i dalje bezbrižno uživam u roštilju, ili da se zapitam....?

      Izbriši
    3. PA JEDI ROSTILJ JE ZD
      RAV

      Izbriši
  8. Draga Anita,
    Dali je preporucljivo jesti bucine semenke? Recimo oko 30 - 40 grama dnevno? Dali su one bogate Omegom - 3?

    Srdacan pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  9. Poštovana,
    molila bih Vas za smjernice u prehrani kojima bih poboljšala svoje opće i zdravstveno stanje. Bolujem od hipotireoze (Hashimoto) i za to mi je propisana terapija od 75mg euthyroxa, uz to imam iznimno povećane vrijednosti kolesterola i bilirubina što nije posljedica prehrane, već neravnoteže metabolizma. U ranim sam 30-im godinama, srednje fizički aktivna.

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hashimoto je jedna od autoimunoloških bolesti koja se povezuje s nepodnošenjem glutena. Za vas je stroga bezglutenska dijeta, ali ne konvencionalna koja uključuje bezglutenske žitarice, nego prava Paleo prehrana bez ikakvih žitarica. Rezultati neće izostati ali treba vremena i nema kompromisa sa glutenom, nema "samo ću malo"...

      http://chriskresser.com/the-gluten-thyroid-connection
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/01/sindrom-propusnih-crijeva-je-li-gluten.html

      Izbriši
  10. Poštovana ja sam alergična na morsku ribu pa kako da unašam onda omegu,hvala...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Kroz meso (iznutrice i ostale masnije dijelove) pasnih zivotinja, a ne zivotinja iz konvencionalnoga uzgoja te kroz zumanjke domacih kokosiju koje nisu zatvorene u kavezima - sve ovo lijepo pise u tekstu iznad!

      Alergija na prirodnu izvornu nepreradjenu hranu najcesce predstavlja ostecenu crijevnu sluznicu i treba se lijeciti:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html?m=1

      Pozdrav.

      Izbriši
  11. Molim za pomoc .Moj sin boluje od poremećaja urata u krvi te mu se sa 27 g pojavio prvi put giht .Po savjetu liječnika promijenio je prehranu.Dali je za njega dobro da pije kapsule Omega 3-6-9?

    OdgovoriIzbriši
  12. Postovana Anita, koje je Vase misljenje o povezanosti omega 3 masnih kiselina i raka prostate? http://www.harvardprostateknowledge.org/high-intake-of-omega-3-fats-linked-to-increased-prostate-cancer-risk
    Srdacan pozdrav, Vesna

    OdgovoriIzbriši
  13. Prije svega veliki pozdrav, već sam 8 mjeseci na LCHF prehrani, bez gladovanja sam skinuo preko 20 kilograma i rekao bih da mi dobro ide. U mojoj prehrani se našao kefir, svinjska mast, maslinovo ulje ali i ostala hladno prešana ulja poput konopljinog, lanenog, bučinog i kokosovog ulja. Moje pitanje je u vezi s konzumacijom lanenog, konopljinog i bučinog ulja: je li ih u redu koristiti za salate, hladne umake i slično? (dosta se naglašava povoljan omjer omega 3 i 6 masnih kiselina).
    Voče sam potpuno izbacio iz prehrane, tek sam u zadnjih mjesec dana počeo s umjerenim unosom, jabuka, jagoda, sušenih brusnica, smokava i šljiva, ali vrlo umjereno. Prednost dajem povrću.
    dakle, nastojati ču se i dalje držati istog režima prehrane, jer imam u planu skinuti još 10 kila, no u potpunosti sam izbacio šečer, rafinirana biljna ulja, žitarice i njihove proizvode, krumpir, dakle, smanjeni unos ugljikohidrata ispod 20 posto (rekao bih ispod 10%).
    Uglavnom, jako sam Vam zahvalan na blogu i knjigama, te se nadam da čete održati predavanje i u Rijeci.
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za hladno prešana ulja kao bučino, konopljino, laneno i sezamovo vjerujem da su u redu za salate i umjereno. Iako neka imaju više omega 6 u odnosu na omega 3, nije to toliko kritično jer ipak jedemo i orašaste plodove i sjemenke. Bitno je da ulja nisu užegla i da ih koristite umjereno.
      Za ostalo čestitam, lijepi rezultati, samo nastavite.

      Izbriši
  14. Poštovani,u prodavnici zdrave hrane vec duze vrijeme kupujem organski majonez (ima sertifikat da je iz organske proizvodnje)ali na deklaraciji pise da je korisceno NErafinisano suncokretovo ulje.Sada me interesuje da li je u redu jesti do 2 kaš dnevno uz salatu u koju dodam maslinovo ulje? Citala sam vec da preporucujete domaci majonez sa maslinovim uljem ,ali vec sam imala 2 propala pokusaja i štetovala sam cijelu bocu kvalitetnog ulja.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da li bi bila ljubazna pa napisala cijeli sastav te "organske" majoneze iz prodavnice "zdrave" hrane.. Neki mi "insekt" govori da nije kvaka samo u suncokretovom ulju..

      Izbriši
    2. Probajte raditi majonezu sa štapnim mikserom, ima gomila videa na Jutjubu kako to uraditi. Ni jednom nema da neuspe, zaista. Puuuno je bolje, nego raditi majonezu sa klasičnim viljuškama i mikserom. Naravno, uz ulje koje izaberete i kupite, nije nužno da bude ulje koje je korišteno u nekom videu. Najbolje neko maslinovo ekstra djevišansko hladno prešano, ako Vam takav okus odgovara.

      Izbriši
    3. @LittleAlien:

      Prvo Vas moram ,,napasti" zbog bacanja kvalitetnoga ulja. Niste trebali baciti tu smjesu, jer se od nje moze napraviti majoneza ponovnim pokusajem istim postupkom: u cistu posudu staviti zumanjak i pomalo dodavati neuspjelu majonezu (kao sto se dodaje ulje) i miksati cijelo vrijeme. Vise ulja cini majonezu cvrscom.
      Osobno sam bez ijednoga neuspjeha napravila majonezu obicnom vilicom u salici nekoliko puta, a sada to uspjesno cinim i stapnom sjeckalicom (blenderom).

      Majoneza koju ste naveli moze se koristiti ukoliko je stvarno pravljena od hladno presanoga ulja i ostalih sastojaka bez kemikalija kao sto su konzervansi, ,,prirodne" arome, boje, brojevi E i slicno.

      Iako je suncokretovo ulje, u umjerenim kolicinama (primjerice, 2 zlice) nije stetno i sigurno je bolji izbor od ovih drugih majoneza u trgovinama.

      S obzirom na maslinovo ulje, od mene ipak prijedlog ponovno probati napraviti domacu: svi sastojci iste temperature i vrlo lagano dodavanje ulja u zumanjke su po meni jedina potrebna pravila za uspjeh (posto se na internetu moze dosta krivih podataka procitati).

      Pozdrav.

      Izbriši
    4. Hvala Vam puno na brzom i iscpnom odgovoru.Svakako cu ponovo pokusati,iako se malo plasim da mi se ukus nece dopasti.

      Izbriši
    5. Probajte prvo sa malom količinom ulja, dakle sa, recimo, jednim jajetom. Ako Vam se okus ne svidi, "razblažite" ga sa dodavanjem maslaca (i, ponovnim miksanjem, naravno), a ako ni to ne pomogne,neposredno pre konzumiranja umešajte malo punomasnog vrhnja. U svakom slučaju, kao što Nediljka već i reče, ne bacajte ništa, radije spasite smjesu i napravite je koliko toliko jestivom, a drugi put ćete drugačije. ;-)

      Izbriši
  15. Na deklaraciji piše : hladno cedjeno suncokretovo ulje,organska žumanca,sirće,organski šecer od š.trske,senf. Ovo mu je nutritivna vrijednost
    Nutritional Values per 100 ml
    Energy
    3155 kJ/ 757 kcal
    Fat
    82,5 g
    saturated fatty acids
    9,1 g
    Carbohydrate
    1,4 g
    Sugars
    1,9 g
    Protein
    2,0 g
    Salt
    0,93 g

    Prodavačica je rekla da imaju sertifikat da je iz organske proizvodnje.Jedna teglica košta oko 3.5e

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @LittleAlien:

      Mislim da je sastav dobar. Premda ima secernu trsku, ocito je u manjim kolicinama (seceri: 1.9/100 grama) uz umjereno kozumiranje.

      Mozda sam i naporna upornim predlaganjem pravljenja domace majoneze, jer Vam je samo trebalo misljenje o organskoj majonezi koju kupujete, no, samo razmotrite jos ovo: za oko 3.5 eura mozete kupiti jednu litru hladno presanoga suncokretova ulja (ako ne biste htjeli maslinovo) i napraviti litru majoneze bez, i to, bez secerne trske. :)

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Nediljka,hvala Vam puno,odlican predlog. Nisam ni razmisljala o tome,uvijek mi je lakse bilo uzeti teglicu iz marketa,bez bojazni da cu nesto upropastiti.Obavezno cu ponovo pokušati.
      Pitala bih vas jos jednu stvar,sto mislite o ribi u konzervi.Ponekad kad sam u zurbi oko skole,najlakse mi je uzeti konzervu skuše u maslinovom ulju (svjesna sam da ga mijesaju i da je rafinisano)ali pitala sam se da li takav obrok više steti ili koristi? Pozdrav

      Izbriši
    3. @LittleAlien:

      Moze riba u konzervi, ali u salamuri (slana otopina), pa dodajte svoje nerafinirano maslinovo ulje. Pokusajte izbjegavati ribu u ulju, jer cak i kad biste ju iscijedili, uvijek ce ostati dio tog stetnog ulja.

      Pozdrav.

      Izbriši
    4. Tako sam i mislila,hvala vam puno.Pozdrav!

      Izbriši
  16. Poštovana,
    dijagnosticiran mi je preddijabetes, uzrokovan vjerovatno hashimoto sindromom koji mi je napravio dar mar u tijelu (gastritis, žuć). U bolnici sam dobila dijabetiki jelovnik kojeg se jako teško pridržavam i u 3 mjeseca nisam sredila niti prehranu niti sam izgubila koji gram. koja su Vaša iskustva sa LCHF prehranom i preddijabetesom?

    Zahvalna

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovako kaze clanak koji sam skoro procitala:"Preporučeni unos omega-3 se razlikuje od države do države, a kreće se od 0,5 do 2% energije: preporučeni unos ALA između 0,6 i 1,2% energije ili 1-2 g / dan. Istraživanje unosa različitih vrsta masti korz ishranu pokazalo je da se stvarni unosi ALA razlikuju od oko 0,6 g / d (Francuska i Grčka) do 2,5 g / d (Island) kod muškaraca i 0,5 g / d (Francuska) do 2,1 g / d (Danska) kod žena. U većini slučajeva je unos premalen i povećanje unosa namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama je preporučljivo. Ovo se može postići na primjer uvrštavanjem masnih riba jednom ili dva puta nedeljno i povremene zamjene suncokretovog ulja sa ulje uljane repice."
    Njihov clanak:https://alternativnizivot.tk/clanci/omega-3-i-6-masne-kiseline-i-njihova-uloga-u-organizmu
    Da li je istina da se bas tolike kolicine moraju unijeti ili su nesto zeznuli?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.