utorak, 5. siječnja 2016.

Kefir - čudesan prirodni probiotik i supernamirnica

Iz knjige Istine i laži o hrani 

Kefir je prirodno fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa s laganom notom svježeg kvasca (ili veoma laganim okusom piva), koji se dobiva uz pomoć kulture kefira ili kefirnih zrnaca. Smatra se da je podrijetlom s Kavkaza, a star je i do 1 000 godina. Žitelji Kavkaza poznati su po svojoj dugovječnosti i dobrom zdravlju, žive gotovo bez bolesti, što se pripisuje njihovoj svakodnevnoj i neograničenoj konzumaciji kefira. Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive.

Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina proteina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mlijeku i nemaju rok trajanja, mogu živjeti vječno. Brojni pokušaji mikrobiologa da njegova zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspjehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala, ostaje bez znanstvenog odgovora. Legenda kaže da su kefirna zrnca dar od Boga, “mana s neba”, koju je Bog poslao Izraelcima kad ih je Mojsije izveo iz Egipta da bi ih poveo u obećanu zemlju.

Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci u sprečavanju velikog broja bolesti i bolesnih stanja, između ostalog smatra se da:

  • djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu;
  • djeluje kao prirodni antibiotik;
  • smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
  • jača imunološki sustav i ubrzava zacjeljivanje tijela;
  • poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane;
  • liječi bolesti crijeva kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost;
  • pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu;
  • čisti i detoksicira tijelo;
  • poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca;
  • pomaže kod srčano-žilnih oboljenja;
  • snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride);
  • liječi gljivična oboljenja;
  • pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica;
  • normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine;
  • pomaže kod nesanice i depresije;
  • pomaže kod bronhitisa i astme;
  • pomaže kod psorijaze i ekcema.

Kefirna zrnca možete nabaviti od nekoga tko ih već ima i sam pravi kefir kod kuće. Kontakt s takvom osobom najlakše je uspostaviti preko interneta, a zrnca se bez problema mogu spakirati u plastičnu vrećicu s malo mlijeka i poslati poštom. Brzo se razmnožavaju pa ih onda možete podijeliti drugima.

Kefir se lako priprema kod kuće. Malu količinu zrnaca stavite s mlijekom u staklenku, zatvorite poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi da fermentira 24 sata. Zrnca se hrane mliječnim šećerom i proizvode mliječnu kiselinu i CO2. Nakon 24 sata kefir procijedite kroz cjedilo miješajući ga žlicom. Kefirna zrnca koja su ostala u cjedilu stavite u novu količinu mlijeka, a procijeđeni kefir je gotov i spreman za piće. Možete ga piti odmah ili ga ohladite u hladnjaku.

Jedna puna velika žlica zrnaca dovoljna je za otprilike pola litre kefira. Za kefir je najbolje koristiti svježe domaće mlijeko (kravlje ili kozje), ali u nedostatku takvog, poslužit će i kupovno mlijeko. Kefir je gotov kad je mlijeko fermentiralo, tj. kada se zgusnulo i izgleda kao jogurt. Na dnu staklenke može se odvojiti tekućina – sirutka kefira, a napitak može biti gušći ili rjeđi, više vodenast ili više kremast, ovisno o vrsti mlijeka i temperaturi. Za cijeđenje kefira možete koristiti drvene, plastične i inox žlice i cjedila, no nemojte ga čuvati u plastičnim niti metalnim posudama jer plastika ispušta kemikalije, a metal reagira u dodiru s kiselim sadržajem. Najbolje ga je čuvati u staklenim posudama. Procijeđena zrnca ne treba ispirati vodom, dovoljno ih je staviti u novo mlijeko i ostaviti da miruju.

U terapijske svrhe, za poboljšanje zdravlja može se uzimati i litra kefira dnevno. No, za početak je dobro krenuti s manjom dozom, npr. decilitar dnevno, potom postupno povećavati količinu. Naime, kefir radikalno mijenja sastav crijevne flore – korisne bakterije uništavaju patogene i zauzimaju njihovo mjesto, a to kod nekih osoba može uzrokovati prolazne probavne smetnje. Osobe osjetljive na mliječne proizvode obično dobro podnose kefir, jer se procesom fermentacije teško probavljive komponente iz mlijeka razgrađuju i predprobavljaju. Bakterije iz kefira razgrađuju mliječni šećer laktozu, zato ga mogu koristiti i osobe koje ne podnose laktozu. Minerali iz mlijeka, npr. kalcij, procesom fermentacije postaju lakše biološki dostupni (organizam ih može lakše iskoristiti).

Osobe koje paze na unos ugljikohidrata (LCHF prehrana) mogu i više smanjiti sadržaj šećera u kefiru na način da ga nakon cijeđenja ostave još jedan do dva dana na sobnoj temperaturi da “sazrije”. Ovakav zreli kefir sadrži najmanje šećera, a sadržaj vitamina B1, B6 i B9 (folna kiselina) se povećava. Povećava se i sadržaj alkohola u kefiru koji može iznositi od 0,08% do 2%. Uobičajena količina alkohola u jednodnevnom kefiru iznosi 0,08 do 0,1%. Ostavi li se da zrije dva dana, treba označiti staklenke u različitim stadijima, npr. kefir sa zrncima, onaj jednodnevni i dvodnevni. Procijeđeni kefir, koji zrije, ne treba čvrsto poklopiti, nego se poklopac samo nasloni na teglu, a dobro ga je promiješati dva puta dnevno.

Želite li napraviti pauzu u pripremi kefira, možda odlazite na put ili slično, procijeđena zrnca isperite hladnom vodom, prelijte ih s malo mlijeka i spremite u hladnjak, tako ih možete čuvati oko 7 dana. Želite li ih pohraniti na duže vrijeme, isprana i osušena zrnca možete zamrzniti ili osušiti. Kada poželite zrnca ponovo aktivirati, stavite ih u malo mlijeka na sobnu temperaturu i čekajte da ”prorade”. Prvi i drugi dan dodajte samo malo mlijeka te ga nakon cijeđenja bacite. Treći dan možete raditi kefir kao i obično.

Višak zrnaca koja se razmnožavaju treba povremeno uklanjati. Ako ih nemate kome pokloniti, zamrznite ih za rezervu ili pojedite. Nisu baš neki doživljaj za žvakanje pa ih izmiksajte s drugim sastojcima u ukusni smoothie ili sladoled.

Smoothie od kefira i šumskog voća

  • 1 šalica kefira
  • višak zrnaca kad se razmnože
  • 2 žumanjka
  • 2 žličice kokosovog ulja
  • 1 šalica smrznutog šumskog voća
  • kad radite napitak za djecu, možete dodati 1 do 2 žličice meda
 Izmiksajte sve u multipraktiku i uživajte.


Sladoled od kefira i šumskog voća

  • 5 jaja
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 šalica kefira
  • višak zrnaca kad se razmnože
  • 200 do 250 g smrznutog šumskog voća
  • 2 žličice prave bourbon vanilije
  • malo stevije u prahu ili žlica meda
Istucite zasebno bjelanjke, žumanjke i slatko vrhnje. U multipraktiku izmiksajte šumsko voće s kefirom pa dodajte preostale sastojke i sve dobro izmiksajte. Zasladite prema okusu. Sladoled rasporedite u prikladne zdjelice i zamrznite. Izvadite ga pola sata prije posluživanja.




Saznajte više o hrani koja ubija i hrani koja liječi, o zdravoj probavi, mršavljenju bez gladovanja i kako se hraniti kod određenih zdravstvenih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani koja je u našim krajevima pokrenula pravu malu prehrambenu revoluciju za povratak prirodnoj izvornoj prehrani.

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za
regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.



Broj komentara: 40:

  1. Interesira me da li smiju ovaj kefir piti trudnice i dojilje.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Anita, da li se umesto kravljeg mleka moze koristiti kokosovo i kakav je postupak?

    OdgovoriIzbriši
  3. KEFIRNA ZRNACA (JAPANSKI KRISTALI kako su meni rekli da se zovu) koristim preko 20 godina , te kefir upotrebljavam normalno i redovno isto kao jugurt (jogurt vise ne kupujem). Ko god je hteo da prihvati davala sam kefirna zrnca; sada sam saznala da se visak nemora uvek bacati, nego se mogu upotrebljavati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Aita, imam pitanje koje glasi: zasto zrnca kefira bivaju nekada sitna poput rize! U cemu je problem? Da l ije to dobro za kvalitet napitka i sta uraditi da postanu kao karfiol? Hvala :)

      Izbriši
  4. draga Anita,postavljam isto pitanje kao i imenjakinja iznad: moze li se kefir napraviti od kokosovog mlijeka ili cak nekog drugog napitka,kao sto su rizin, bademov,ljesnjakov ili zobebi? To je zbog toga sto mi je test intolerancije pokazao pozitivna antitjela na mlijeka: kravlje,kozje i magarece! Uz to, pokazao mi je i intoleranciju na kvasce, i pivski i pekarski, a nutricionistica mi je zabranila unos bilo kakve fermentirane hrane i tekucine! Zanima me na koji nacin da reguliram crijevnu floru kad prirodni nacin,kefir,ne smijem!? A osobno ne vidim boljeg nacina od prirodnog! Ne znam sto da radim, jer nadutost,losa probava i tezina i bol u crijevima me muci vec 3 god. Sto god da ucinila! (gastroskopija i kolonos.uredni,temeljce redovito konzumiram i Paleo-LCHF prehrana vec 3 god.,cak sam bila na zelenoj kuri 2mj.ne bi li "resetirala" crijeva i nista!Cak mi je zelena kura donijela probleme,bolne grceve!) Ako tko ima kakav savjet,rado slusam i prihvacam jer sam na rubu zivaca!
    Hvala svima na savjetima i Aniti na odlicnom blogu i svim divnim clancima i savjetima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I mene zanima da li se može raditi od zobenog mlijeka?
      Marija

      Izbriši
    2. Probajte sa kombuhom
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kombucha

      Izbriši
    3. Adi, puno hvala na savjetu. Probat cu :)

      Izbriši
  5. Anita, da li netko prodaje baš domaći kefir tj. da ga je doma radio i od domaćeg mlijeka? Možda negdje u Zg na placu? Kćer ima intoleranciju na laktozu, zar je to sigurno da smije koristiti?
    Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako nešto se ne prodaje na placu, nego se pravi kod kuće. Zašto ste toliko lijeni nabaviti zrnca i sami praviti?

      Izbriši
  6. Poštovana Anita,
    moglu li osobe s dijagnosticiranom autoimunom bolesti (lupus) konzumirati kefir (napravljen od kravljeg mlijeka) ako slijede autoimuni protokol?
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ima li tko kefirna zrnca da bi ih poslao za Sl.Brod? Hvala unaprijed
    nada.sinko@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  8. Molim ako netko ima kefirnih zrnaca za poslati. kresimir33@gmail.com Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Anita, kakvo je Vaše mišljenje o maca prahu kao dodatku prehrani?
    Lp, Leda

    OdgovoriIzbriši
  10. Molim ako netko ima kefirnih zrnaca za poslati nek se javi na mail katarina2712gabric@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Molim, možda ima netko zrnca u VG? milly01077@gmail.com pozz

    OdgovoriIzbriši
  12. Prvi put cujem za ovo a kefir obozavam jer sam ga jela kao mala kod bake. Molim takoder ako netko ima kefirna zrnca da me kontaktira na mail:albina.pd@gmail.com , unaprijed hvala!pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav, možete li mi reći može li se koristit mlijeko bez laktoze za izradu kefira od gljivica?

    OdgovoriIzbriši
  14. zanima me da li se može raditi sa kokosovim mlijekom jer sam alergićna na sva životinjska mlijeka,hvala

    OdgovoriIzbriši
  15. Is kefir high in protein. It seems like it would be good for bodybuilding

    OdgovoriIzbriši
  16. Prevedi ovo sa svedskog o stevija , hvala!!!! Professor Göran Peterson på Chalmer kemi och biotekning har nyligen gjort en ny studie om sötningsmedel, den är nu publicerat
    Citat ur studien:
    ”Socker efterliknas: En farlig trend är nu att högintensiva sötningsmedel blandas med fyllmedel som erytritol och maltodextrin för att efterlikna strösocker. Till farligt hög sötma läggs då riskabelt höga intag av sockeralkoholen erytritol eller den effektivt blodsockerhöjande söta glukospolymeren maltodextrin.

    Steviolglykosider från Stevia
    Steviolglykosider (E 960) är ett för Sverige helt nytt högintensivt sötningsmedel. De extraheras från blad av den sydamerikanska örten Stevia rebaudiana. Antalet steviasötade produkter ökar snabbt efter att medlet 2011 godkändes av EU.” Prof. Göran beskriver vidare om Stevia..

    ”Extraherade extremt söta steviolglykosider är däremot ungefär lika lite naturliga som extraherat kokain och kan i värsta fall kanske bli en ännu större global hälsofara via diabetes och fetma.”

    Idag finns det många intressenter bakom produkter sötad med stevia. Tom i Sveriga har ett företag tagir fram ‘Real Stevia’. Coca Cola vill oxå marknadsföra deras drycker med stevia, för att fånga upp och bevara människors beroende av sötma.

    För att lätt kunna hitta i sötningsdjungeln så finns dessa E nummer:

    Aspartam E951
    Stevia E960
    Sukralos E955
    Erytritol E968
    Maltodextrin (används som bärare av starka sötningsmedle som stevia och aspartam.

    Xylitol E967
    Den (ovan) enligt Prof. Göran ska man tänka till innan man använder.

    På hemsidan sund.nu kan vi också läsa om Stevia. Stevia marknadsförs som en ren och naturlig produkt. ICA har egna produkter sötat med stevia, men det är inte ren stevia utan steviolglykosider.

    ”Torkade gröna steviablad eller steviapulver finns att köpa men marknadsförs i Sverige inte som livsmedel utan för kosmetiskt bruk. De som ändå använt torkat pulver eller torkade blad tycker att smaken påminner svagt om anis eller lakrits och att den lämnar en bitter eftersmak.
    För att göra produkten mer lockande smakmässigt har industrin raffinerat produkten i olika steg för att utvinna de söta ämnena, steviolglykosiderna.”

    Den naturliga steviaörtens blad ger 30-40 gånger sötare smak än socker men steviglykosider (som finns att köpa) ger ca 300ggr mer söt smak än socker.

    Dagens populära stevia produkter är inte så likt den ursprungliga örten. Den kemiska processen gör att det finns inte så mycket naturligt kvar.
    På sund.nu står följande om processen som steviabladen genomgår för att ge oss en ersättning för socker:
    Stevialöven blandas med 50-60 graders hett vatten i 20-30 minuter. Detta upprepas två till tre gånger innan de torkas.
    Extraktion med lösningsmedel. Löven blandas med butanol eller isubutanol eller i sämre fall med bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen.
    Filtrering genom pressning vilket ger en fastare massa.
    Förändring av konsistensen med hjälp av alkohol, metanol, i en hartsprocess.
    Under kylning formas steviolglukosid-kristaller. Dessa separeras från vatten genom tvätt med alkohol i form av metanol.
    Rening och separation av vatten och joner.
    Ytterliggare filtrering och rening med alkoholer.
    Sterilisering genom upphettning till 120 grader under en minut.
    Spraytorkning.
    Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.
    Det går inte att få de gröna steviabladen till ett vitt sockerliknande pulver eller vätska på ett skonsamt och naturligt sätt även om det är det som reklambudskapen vill få oss att tro.

    OdgovoriIzbriši
  17. Da li Anita znas nesto o surutci ( surutka) molim te objavi , koliko je dobra i kako se pravi, unapred hvala !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. kefir zrnca u Zagrebu ? ima li netko saznanja, rado bi ih udomila. hvala, Marijana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da li Anita, Vi ili tko drugi ima saznanja , kako i koliko upotrebljavati u " našoj prehrani
      konopljino brašno?

      Izbriši
  19. Na facebooku imate grupu za besplatnu razmjenu kefirnih zrnaca, tamo se javite svi koji imate ili trebate kefirna zrnca.

    OdgovoriIzbriši
  20. Poštovana Anita,
    znam da ovo pitanje ne spada u temu o kefiru, ali nisam sigurna gdje bih ga postavila. Našla sam u trgovini tjesteninu (taglatelle) od biljke konjac. Na proizvodu piše:
    Ingredients: Water, spinach powder 5%, Konjac powder 5%, acidity regulator: calcium hydroxide.Nutritional values :Average analysis For 100 g

    Energy
    106 kJ 25 kcal
    Fats0,3 g
    of which saturated sugars 0 g
    Carbohydrates 3,2
    of which sugars 0,24 g

    Fibres 4 g

    Proteins 0,4 g

    Salt 0,07 g

    Budući da sam duže vrijeme na LCHF, moram priznati da mi ponekad nedostaje tjestenina. Je li tjestenina s ovakvim sastavom prihvatljiva za nas, barem kao rijetka poslastica?
    Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  21. Dobar dan,

    radim lchf nekih 3 tjedna i sve sto sam smrsavila -- sa 69 na 67 - vratilo se nakon jedne veceri kad se malo vise vina popilo. tjedan dana sam se ponovno natezala i nisam vise nikako stigla na kilazu od 67. Centimetri su pokazali tocno 1,5 cm vise, nakon tog lapsusa sa vinom. To jako deprimira i dovodi do nediscipline, tako da sam ja i jucer i danas na "normalnoj" prehrani. da li netko ima slicna isustva, jer koliko god mi lchf bila ugodna, nedostaje mi jabuka ili slicno, ali to se da prezivjeti dok ima koristi, ali ovako... i ne tretiram tu prehranu kao dijetu, vec bih to rado zadrzala kao neki osnovni princip, a kad se nekad z alomi slavlje kao jucer, to da bude iznimka. jako sam depri zbog tog neuspjeha, pa eto, ukoliko netko ima slicno iskustvo ili kakav savjet bilo bi odlicno da mi se javi.

    Puno pozdrava
    Beatricia

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko zelite da izgubite kilazu morate da vodite racuna o kolicini kalorija koju unosite. Bilo koji nacin prehrane ne moze dovesti do gubitka kilograma ukoliko niste u kalorijskom deficitu, odnosno da trosite vise kalorija nego sto unesete hranom na dnevnom nivou. To je zakon termodinamika i to tako funkcionise bez obzia koji nacin ishrane je u pitanju. Po mom misljenju to je jedan od vjerovatnih razloga zasto ne gubite na kilazi.
      Nadam se da ste imali uspjeha od kada ste napisali komentar.

      Pozdrav :)

      Izbriši
    2. Količina kalorija NIJE presudan faktor. NE zamarajte se brojkama i držite se LCHF, ne odustajte i rezultati će se pojaviti. Naravno, ne preko noći, nego upornim radom na promjeni NAVIKA na putu ZDRAVLJA

      Izbriši
  22. Pozdrav svima,

    obzirom da je prošlo dosta od zadnjeg komentara, zanima me ima li neka dobra duša koja bi mi poklonila malo kefirnih zrnaca? Imala sam svoja godinama, ali sam ih u jednom trenutku zanemarila i propala su, a rado bih ga opet pravila ... veliko hvala unaprijed!

    Karolina iz Zagreba

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. rado ću vam darovati, javite se, Melita, Zg, 01-2420190

      Izbriši
  23. Imam. Ostavite mail pa ću vam se javiti.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  24. Smije li se jesti kupovni kefir iz dućana? npr vindija

    OdgovoriIzbriši
  25. Pitanje. Da li sirovo mljeko treba prokuhati za izradu kefira? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  26. Dali ima tko kefir zrnca u Vinkovcima ako ima jel moze adresa i kontakt broj in

    OdgovoriIzbriši
  27. Molila bih kefirna zrnca ako ima tkogod iz okolice Našica; kontakt na mail: katarina.ocelic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  28. Ne znam šta je bolje, uvod ili recept (probam već sutra). Uživanje je čitati i pratiti vaš blog :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Pozdrav,može li se za izradu kefira i jogurta koristiti starter kultura za iste koje se mogu nabaviti u Bio&Bio trgovinama?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.