Vjerujem da će se mnogi prepoznati u ovoj priči. Hvala Marijane što ste se javili i odlučili podijeliti svoje iskustvo s drugima.
– Ja sam čovjek u svojoj 49-oj godini. Hrani nikada nisam
pridavao neku osobitu pažnju, dapače, desetljećima sam živio stihijski i nisam
po cijeli dan ništa jeo, a zatim bih se “natovario” navečer i, kao da sam
drogiran, hipnotički zaspao, često u nekom nemogućem položaju na dvosjedu pred
TV-om.
Bio sam siguran da sam relativno zdrav, a sve eventualne
promjene koje bi mi se dešavale kao što su gojaznost oko pasa, učestalije
mokrenje, nedostatak sline u ustima, gastritis koji je naveo moju doktoricu da
mi zauvijek prepiše Xanax 1 mg nakon svih mogućih pregleda i tome slično,
pripisivao sam jednostavno svom “datumu proizvodnje”.
Osim toga, smatrao sam da ono što pojedem ili da ono što
izaberem kada sam se nalazio u mogućnosti da biram, jedem i biram dobro – naravno
prema poznatim smjernicama, te da mi na taj način, “pravilnim izborom
namirnica”, ništa organizmu ne može nauditi.
Kao što je bilo i za očekivati, nisam uopće bio u pravu.
Štoviše, zbog svog uvjerenja da sam super zdrav, sve češće sam si dozvoljavao
jesti brzu hranu i pri tome nisam niti primjećivao da je to postalo prečesto da
bih to i dalje nazivao “jednom tjedno”. Činjenica je da moja radna okolina i dalje upravo tako jede,
a odnos naše bliske okoline prema hrani nekako automatski bitno utječe i na naš
vlastiti odnos prema hrani, jer sve izvan toga počnemo smatrati nenormalnim
ponašanjem.
Uglavnom, potkraj veljače, nakon trodnevnog jačeg stresnog
perioda na poslu, jednog jutra sam osjetio takvu snažnu suhoću u ustima da sam
zamolio kolegicu dijabetičarku tipa 1 na poslu da mi izmjeri šećer – bio je
17.6. Dva sata nakon što sam nešto pojeo izmjerio sam ga ponovno i, kako je
tada bio 14, nazvao svoju doktoricu. I tu počinju moje drame.
Nalaz krvi pokazao je visoke vrijednosti hemoglobina,
ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL kolesterola, HDL mi je bio granično
dobar, a funkcija bubrega i jetre u redu, odnosno ustanovljeno je da oboje
“radi”. Doktorica me je odmah stavila na Gluformin i Statex, dala mi jelovnik
za dijabetičare od 1500 kalorija dnevno, glukometar i dnevnik za upisivanje
izmjerenih vrijednosti šećera. Također me je obavijestila da sam dijabetičar
tipa 2 i da se to ne može izliječiti, samo staviti pod kontrolu.
Uopće ne trpim niti pomisao da sam bolestan, pa me to
poprilično dotuklo, tim više što u mojoj obitelji dijabetesa nije bilo osim kod
tatine najstarije sestre i jedne njene pretile kćeri. U svakom slučaju, to me
ponukalo na to da se striktno pridržavam tog jelovnika od 1500 kalorija dnevno.
Pažljivo sam ga iščitao, uhvatio njegovu logiku i smisao, i shvatio da neću
moći to provoditi kuhajući prema ponuđenim, prekompliciranim receptima. Krenuo
sam sa svojim, prilagođenim stilom: 6 obroka dnevno, s tim da su 2 međuobroka
zapravo po jedna voćka, a obrok prije spavanja ”light” mliječni napitak.
Munjevito sam uhvatio naporni ritam svakodnevnog kuhanja
popriličnih količina povrća, te se striktno držao uputa o tome da niti u jednom
obroku ne bude više od 8 dag krtog mesa, više od 2 žlice kuhanih cjelovitih
žitarica i više od jedne žlice maslinovog ili repičinog ulja.Tako sam se hranio
puna 3 mjeseca, nadopunjavajući prehranu chia sjemenkama, ”light” svježim
sirom, ”light” kefirom i malom dnevnom količinom preporučenih orašastih
plodova, ne više od 7 badema npr. i to u jutarnjoj kašici, odnosno doručku koji
se sastojao od zobenih pahuljica s tim dodacima.
Kile i masti su se s mene vrlo brzo počele topiti, pa sam
već nakon mjesec dana imao čisto zadovoljavajući nalaz krvi, ali je doktorica
sugerirala da nastavim s takvom prehranom jer, kako je rekla, “što god da
radite, radite dobro i nemojte mijenjati, ali za pravi nalaz krvi mora proteći
još najmanje 3 mjeseca”.
Dobro, nije da mi nije bilo naporno, ali nekako ću i to
izdržati, rekao sam sam sebi. Naime, ono što nisam tada rekao doktorici, jer nije imala
vremena saslušati što konkretno jedem, je da me jako bole leđa i da mi je teško
kuhati cijelo popodne svakoga dana. U sljedeća 2 mjeseca odnosno do kraja
svibnja bol u leđima postala je toliko nesnosna da sam kuhao na način da sam
se, nakon svake pojedine kuhinjske aktivnosti od 5 minuta, morao prileći na
najmanje 15 minuta pa tek onda nastaviti s kuhanjem, jer naprosto nisam mogao
stajati dulje od 5 minuta!
Naravno da sam, sluđen od bolova, bio jednom i kod
doktorice, ali ona mi je samo htjela propisati neke jake tablete protiv bolova!
To mi uopće nije bilo prihvatljivo jer, ako se ispravno hranim, što će mi
tablete protiv bolova, da mi unište crijevnu floru? Gluformin i Statex nisam isto tako htio piti nakon prve,
inicijalne terapije, naročito Statex kad sam pročitao da bi taj lijek trebalo
piti cijeloga života!
Bio sam na 100 muka, bolovi nisu prestajali nego su sada
postajali sve jači i leđa su me otkidala od jutra do navečer svakoga dana,
jedini trenutak mira bilo je 6 sati noćnog sna u ležećem položaju.
Dobronamjernici su mi govorili da bih trebao općenito malo više jesti ili
pojačati količinu tog maslinovog i tog repičinog ulja (“kad već ništa drugo ne
smiješ”), ali to su bila nestručna i ničim potkrijepljena laička mišljenja.
Stao sam čitati sve i sva po Internetu i tako sam nekako
potkraj svibnja nabasao i na Vaš blog “Istine i laži o hrani”. Potpuno iskreno
ću Vam reći da je moja prva reakcija bila da ste Vi neka fanatična luđakinja
koja ljudima preporučuje da jedu svinjsku mast, užas! Malo po malo,
iščitavajući članak po članak na blogu, došao sam do zaključka da će biti
najbolje da si ja u knjižnici posudim Vašu knjigu pa da je kompletno pročitam i
o tome zauzmem nekakav konkretniji stav, s obzirom na moje godine možete i sami
zaključiti da sam skloniji čitanju knjiga nego klikanju po blogovima i buljenju
u osvijetljeni ekran.
Knjiga me je zapanjila!
Cijeli život, pa i nastavno, varaju nas pričama o
blagotvornosti žitarica, a sada ovo?
Nakon prvotnog oduševljenja, koliko god ono veliko bilo, i
dalje me progonila latentna skepsa prema pročitanom, međutim rekao sam si
jednostavno “Što imaš za izgubiti, ako te prestanu boliti leđa – to je već puno
samo po sebi, a ako skori nalaz krvi pokaže dobre rezultate, bar ćeš stvarno
dokazati da li je žena u pravu ili nije i jesi li ti stvarno bolestan ili
nisi”.
Točno 1. lipnja samoinicijativno sam prešao na LCHF
prehranu, što mi nije predstavljalo neki preveliki problem, naime: izbacio sam
one 4 žlice cjelovitih žitarica dnevno iz prehrane, povećao količinu mesa s 8
dag na cca 15 dag, što je zapravo normalna porcija mesa u jednom obroku, od
prijateljice sam dobio na poklon 2 kg svinjske masti i kefirna zrnca, nabavio
sam teglicu guščje masti, u Samoboru na mljekomatu (jer ja stanujem u Svetoj
Nedelji), počeo kupovati sirovo, nepasterizirano mlijeko, počeo nabavljati
kokošja jaja slobodnih koka u Svetoj Nedelji, uključio sam se u GSR Vestigium
na Vrbanima, počeo paziti na to da kupujem samo masnije meso s kožom i kostima,
te da juhu kuham od kosti s koštanom srži.
Stanje ketoze sam osjetio po (ponovljenoj) jakoj suhoći u
ustima, no šećer mi je bio nizak, ali i po promjeni mokraće, međutim o tome Vam
neću previše pisati jer, kada čovjek počne osluškivati svoj organizam,
doživljava konstantno takve sitne drame i otkrivenja svakoga dana da tim sitnim
spoznajama nema kraja! Ono što je važno, to ću Vam napisati: već nakon tjedan
dana jači simptomi ketoznog stanja su zapravo prošli, a mene su prestala boliti
leđa!
8. lipnja sam odlučio prestati piti Xanax 1 mg, jer sam
pročitao da LCHF pridonosi i zdravlju i jačanju nervnog sustava. Ovo se
pokazalo 100% točnim, naime, za alprazolam
će vam svi liječnici jednoglasno reći da naglo skidanje s njega prouzrokuje
tešku apscinencijsku krizu, pa čak i mogući prekid rada srca i smrt. Nemojte misliti da nisam probao i prije, u vrijeme kada sam
bio na onoj nezdravoj svakodnevici, međutim apscinencijska kriza je tada bila
toliko jaka da se nisam usudio voziti auto, a stvarnost oko mene izgledala mi
je potpuno nestvarno, kao svijet Walta Disneya!
Ovoga puta nije bilo ničeg od toga, moj organizam reagirao
je kao da u njemu nikada nije niti bilo alprazolama i ja na taj lijek od tada
do danas niti u jednom trenutku (osim ovog sada) nisam niti pomislio! Također
nisam postao niti nervozniji prema okolini, upravo suprotno, od nove prehrane
danas sam puno snošljiviji nego što sam ikada bio! Druge pozitivne promjene su
mnogobrojne, od čiste i prekrasne kože pa do ponovnog vraćanja osjećaja gladi
kojeg se također više nisam niti sjećao, sve postupno ali dostižno.
Preostao je još samo posljednji, krunski test: vađenje krvi.
Naime, bez obzira na sve već nabrojene dobrobiti ove prehrane, čovjek kojem su
već ranije bile ustanovljene zdravstvene tegobe nekako ne vjeruje u potpunosti
da se možda ipak ne radi samo o subjektivnoj reakciji organizma (ili mozga), te
da nije u organizmu došlo do nekog sasvim drukčijeg poremećaja ili bolesnog
stanja. No, to će utvrditi nalaz krvi i urina.
S doktoricom nisam previše razgovarao, pitala me koliko sam
smršavio jer je vidjela da me “pola fali”, pa sam joj rekao ono što je
činjenica, u 3 mjeseca s “njenom” prehranom skinuo sam 18.5 kg. Nisam joj rekao
da me je tada bilo strah dalje nastaviti tu prehranu jer sam i dalje gubio na
težini čak 2 kg u tjedan dana, a leđa su me otkidala! Ona me je pitala da li i
dalje imam učestala mokrenja, imam, rekoh, ali danas mislim da je riječ o mom
psihičkom stanju – ona je, to sam shvatio kasnije, bila sigurna da bolujem od
hipotireoze.
Poslala me je da vadim krv “na lipide”, a nije mi uopće
rekla da 3 dana prije takvog vađenja krvi moram prestati jesti sve vrste masti
i ulja. To mi je rekla tek laborantica u Samoboru kad mi je vadila krv, pa sam
bio uvjeren da će mi lipidi biti katastrofa jer bez 2 dobre žlice svinjske
masti ili maslaca nije bilo nijednog dana. Kada sam odmah sutra ujutro došao do
doktorice da mi pročita nalaz, ona je, gotovo oduševljeno, nekoliko puta
uzastopce uskliknula “Pa vama je hormon štitnjače ODLIČAN!!!” Dakle, LDL jest
malo povišen, on je 4.6, međutim HDL je 1.7, a trigliceridi su 1.3, pa je takav
rezultat zapravo odličan! Svakako nije za liječenje, kaže ona.
Pored činjenice da se ja danas osjećam normalno i kudikamo
bolje nego što sam se ikada osjećao, da me ne bole leđa, da mogu neprekidno
stajati na nogama 3, 4 sata u kuhinji svakoga dana, da imam energije i snage
bezgranično mnogo i da mi više ništa nije teško napraviti, ja sam zapravo drugi
čovjek u odnosu na ono što sam bio.
Ako to uopće jest negativna popratna pojava, za svoju
okolinu koja me pozna kao “simpatičnog bucka”, ja danas izgledam kao strašilo,
vješalica i tome slično, a moja uža obitelj na mene gleda kao na teškog bolesnika.
Tome, na žalost, nema pomoći, jer je ovdje riječ o društvenom poremećaju
percepcije zbog kojeg se u našem društvu zdravim percipira samo muškarac koji
ima masu, a kako ja po svojoj prirodnoj konstituciji nisam neki mišićavko,
izgledam svima “slabo”. Oni ne mogu shvatiti da sam zapravo jači nego ikad, ali
to me niti ne zanima niti ne zabrinjava previše, dokazi su tu.
Zbog svega opisanog osjećam veliku želju da Vam se puno
zahvalim. Ono što ste Vi za mene učinili Vašom knjigom “Istine i laži o hrani”,
to je nešto najveće što sam ikada dobio od bilo koje knjige do sada, jer
zdravlje se ne može ničim dovoljno zahvaliti!
S najdubljim poštovanjem,
Marijan Jambrović
Draga Anita, puno hvala što ste objavili moju priču! Nadam se da će pomoći i drugim muškarcima, a volio bih i da svi shvate da svoje zdravlje oni sami drže u svojim rukama i da im u tome nitko ne može pomoći koliko si mogu i trebaju pomoći sami. Aludiram na činjenicu da većina muškaraca prepušta svoju prehranu i svoje zdravlje isključivo svojim ženama, pri čemu zaboravljaju da žena ne može cijeli dan biti uz njih i umjesto njih paziti na to što oni jedu i piju. Jučer sam ispekao Vaš kruh "Rustica" i jako mi je fini, ali ja ga doživljavam više kao kolač, a manje kao kruh, kokosovo brašno sam kupio u Bio&Bio u Areni, oni kažu da je pravo.
OdgovoriIzbrišiLp,
Marijan
G. Marijane, i ja sam nakon Anitinog režima prehrane izgubila bolove u leđima. Radim uredski posao i godinama me bole leđa. Trčala sam , vježbala, odmarala i nije bilo rezultata. Tek nakon nešto više od mjesec dana prehrane po ovim savjetima i bol u leđima mi je nestala. Omršavila sam , ali imam snage kao nikad u životu. Bolje spavam i više radim. Nisam umorna i nemam probavnih problema. Već sam se bila zahvalila Aniti za njezin rad, a drago mi je da je i Vama pomoglo pa samo da Vam kažem da niste jedini i da nastavite dalje! Sretno! Pozdrav
IzbrišiIvana, hvala što ste mi se javili sa svojim iskustvom tako sličnom mojem, ja sam još uvijek sav začuđen i još uvijek ne mogu vjerovati kako sada uživam u životu u odnosu na nekadašnje stanje. Nosim ponovno traperice Levi's 501 iz 1989. godine, možete si misliti, čak su mi i one malo velike! Jedino mi je žao što ljudi kojima to pričaš i koji jadni i sami stvarno imaju hrpu takvih problema, ne možeš nikako dočarati da se stvarno radi o dvije različite osobe, onoj PRIJE i onoj POSLIJE, oni odmah misle da sam luđak i da će me sve to proći i ta tema im je dosadna. Ne mogu oni shvatiti taj novi osjećaj poleta, pa i meni onom PRIJE da je netko to išao pričati, ne bih mu vjerovao, to je moć kvalitetne knjige. Eto, pričao sam ja o tome jednoj svojoj dobroj prijateljici, ali ništa, a sad kad je uzela knjigu u ruke točno vidim kako mijenja stavove na putu do nove prehrane. Puno hvala, sretno i vama!
IzbrišiDraga Anita,
OdgovoriIzbrišiu jednom od Vaših komentara pročitala sam da sljedeće knjige koje mislite objaviti su vezane za prehranu djece. Da li te knjige namjeravate skoro objaviti? Naime, imam bebu koja za 2 mjeseca kreće sa krutom hranom, pa bih voljela uvoditi hranu prema paleo-lchf principima.
Dodatno bih se nadovezala na temu.... u bolnici su mi za gestacijski dijabetes davali prehranu od 1800kcal sa 4 šnite bijelog kruha dnevno, na granici da mi uvedu inzulin. Srećom, već sam jako puno čitala o paleo-lchf i nisam se pridržavala njihove light prehrane sa kruhom, već paleo-lchf.... riješila sam i trudnički visoki tlak i trudnički dijabetes, težinu, umor u čitavom tijelu i nakupine vode, lijepša kosa, ten, više energije.... samo mi je odjednom postalo lakše. Sada se već 2 god prebacujem na paleo-lchf i iako još nisam u potpunosti se prebacila, već 2 god ne koristim šećer, brašno niti žitarice. Nedopuštene namirnice pojedem samo koji puta u hrani koju netko drugi pripremi, a nije mi zgodno odbiti ili izgleda primamljivo pa i ne želim odbiti. Kod mene je prelazak postepen, ali siguran. Može se!
Julija, promjene koje ste uveli su izvrsne, tome su dokaz vaši rezultati. Nije bitna definicija, da ste 100% Paleo ili LCHF, nego su bitne te postepene, a dugoročne promjene koje daju stvarne rezultate. To je baš zdravi, zreli pristup.
IzbrišiObećane knjige su još u fazi prevođenja, ide sporo, ali ide :)
Puno pozdrava!
Iz nekog razloga ne dozvoljava mi da komentarišem ispod Marijanovog komentara.
OdgovoriIzbrišiDa, i meni bude žao i teško kad vidim da se neko pati, da je očajan, zbog bolesti, prevelikog tereta kilograma a samim tim i negativnim uticajem na zdravlje i fizičko i psihičko ... ali moje riječi, moja priča o prehrani ne dolazi do te osobe. Više vjeruju ljekarima, zvaničnim prehrambenim smernicama, nekim starijim "mudrim" koji kaže "najedi se hljeba" ... i tonu sve više u propast. Jednostavno mi bude žao. Ljudi iz moje okoline, koji su me poznavali i prije, vide pozitivne promjene u svakom pogledu, i iole mi vjeruju, i dalje su fascinirani promjenom, i dalje mi često to govore. Ali ljudi koje tek upoznajem vide veselu, energičnu, dinamičnu, osobu koja nema ni manjak ni višak kilograma, ima normalan apetit ... i misle da je lako meni i da ih ja ne razumijem. I ne insistiram. Svako mora imati svoj lični "AHA momenat" kako to Oprah kaže :)
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišimožete li mi savjetovati koje brašno upotrijebiti u receptu za banana bread?
recept
Sara, ja koristim kokosovo ili bademovo .
IzbrišiPosrovani Marijane procitala Sam Vasu pricu o LCHF u I predivna je. ja Sam otkrila slucajno(nissta nije slucajno) Anite Supe jer Sam ja gojazna I imam insulinsku rezistenciju I krenula da zivim I da se hran po lchf u. mislim da Sam shvatila da se of rodjenja hranim pogresno. takodje patim od bolova u ledjima I misicnog spazma pa sad dajem sebi vremena da ovakav nacin ishrane deluje. jako ste me inspirisali I ulili nadu!!! Bravo za Vas I hvala na Vasem iskustvu!!!
OdgovoriIzbrišiPoštovana Jelena, prošlo je sada već dosta vremena pa da Vas pitam kako ste? Jeste li uspjeli? Ja sam i dalje odlično, ne odustajem od ovog načina prehrane i zadovoljan sam, a nalazi su mi i dalje dobri. Bit će mi drago znati ukoliko Vam je moja priča koja Vas je inspirirala pomogla i na duže staze. Srdačan pozdrav!
OdgovoriIzbriši