Osnovna ideja LCHF modela prehrane je smanjivanje unosa
ugljikohidrata i povećavanje unosa masti i ljudi najčešće kreću s LCHF
prehranom radi mršavljenja. No, ako ne povedemo računa o kvaliteti i raznolikosti namirnica, i
ako nam je cilj isključivo skidanje nekoliko kilograma a ne zdravlje, onda LCHF
može biti isto toliko nezdrav način prehrane kao i svaki drugi. Kupovna
kobasica prelivena kupovnom majonezom ima malo ugljikohidrata i puno masti, ali
predstavlja krajnje nezdrav obrok.
Zato koristim i naziv Paleo prehrana. Paleo sigurno ne
znači da ćemo jesti i živjeti kao da smo u kamenom dobu, nego znači da biramo
hranu koja je u skladu s našom genetikom. Glavna ideja Paleo prehrane je izbacivanje
namirnica koje izazivaju upalne procese, iritiraju crijeva, dovode do
neravnoteže hormona i inzulinske rezistencije. To znači da se izbacuju iz
prehrane sve žitarice, sve mahunarke (grahorice), industrijski procesirani
mliječni proizvodi, te šećer, industrijska biljna ulja, margarini i općenito
procesirana hrana iz supermarketa.
To znači da biramo pravu neprocesiranu hranu u njenom izvornom
cjelovitom obliku, te da jedemo povrće (puno više povrća nego što je uobičajeno), meso, ribu, jaja, voće u količini koju podnosimo, domaće prirodne
mliječne proizvode ako ih podnosimo, a kruhove i peciva pečemo od brašna
orašastih plodova i sjemenki. Koristimo prirodne masnoće kao što su
maslinovo ulje, maslac, svinjska mast (i druge životinjske masnoće) te kokosovo
ulje (iako nije lokalna namirnica uključujemo ga u prehranu zbog njegove
ljekovitosti i odličnih učinaka na metabolizam i sagorijevanje masti). Težimo
nabavljati prirodno uzgojenu ekološku hranu kako bismo smanjili unos toksina
koji se koriste u masovnom i konvencionalnom uzgoju.
Paleo prehrana je već sama po sebi LCHF, jer odbacuje žitarice, tj hranu od brašna žitarica, tijesto, mahunarke i šećer, pa se time već
ozbiljno smanjuje unos ugljikohidrata, a kako se hrana jede u cjelovitom obliku (ne uklanjaju se masnoće koje prirodno dolaze u hrani i ne izbjegavaju se prirodno masne namirnice)
tako je i unos masti povećan. Dakle Paleo jeste LCHF, iako ne uvijek strogi LCHF, ali LCHF ne mora biti
Paleo. Ako samo mislimo na smanjivanje unosa ugljikohidrata jer želimo skinuti
nekoliko kilograma i ako jedemo bez da razmišljamo o kvaliteti i raznolikosti namirnica, onda
to može biti nezdravo kao što može biti nezdrav i bilo koji drugi model prehrane koji nije LCHF.
Dakle neka vam ne bude cilj samo smanjivanje unosa ugljikohidrata
pod svaku cijenu i natrpavanje tanjura mastima, nego neka cilj bude prvenstveno
vaše zdravlje. Čak i ako mislite da ste zdravi, a imate višak kilograma, zapravo
niste potpuno zdravi, jer gomilanje kilograma pokazuje da nešto u tijelu nije u
redu i da je zdravlje krenulo u krivom smjeru.
Hranu bismo prvenstveno trebali birati prema njezinom
nutritivnom sadržaju, odnosno razmišljati što unosimo u svoje tijelo od nutrijenata koji
su nam potrebni za dobro zdravlje, dug život i vitalnost. A kad smo učinili pravilan izbor namirnica, možemo slobodno eksperimentirati i kreirati jela koja će nam izgledom i okusom biti privlačna.
Ograničenja
Ograničenja
No i u okviru Paleo LCHF prehrane, ipak ne možemo svi jesti sve
namirnice, već trebamo pronaći svoj optimalan način prehrane u skladu sa svojim
zdravstvenim stanjem i tjelesnim predispozicijama. Namirnice koje spadaju u
tzv. "sivu zonu" su orašasti plodovi i sjemenke, mliječni proizvodi, povrće iz
skupine Solanaceae (nightshades) i jaja. Ove ili neke od ovih namirnica mogu
biti problematične kod osoba sa autoimunim bolestima i kod osoba sa disbiozom crijevne flore i sindromom propusnih crijeva.
Orašasti plodovi i sjemenke sadrže male količine saponina
koji mogu djelovati iritirajuće kod osoba sa osjetljivim crijevima, te nešto
antinutrijenata – fitinsku kiselinu koja se može neutralizirati namakanjem i dehidracijom. Oni također sadrže nešto više omege 6 nego omege 3, o čemu trebaju
povesti računa osobe koje se bore protiv upalnih bolesti, ali ni ostali koji
teže pravilnom omjeru omege 3 i omege 6 u svojoj prehrani ne trebaju
pretjerivati s konzumacijom orašastih plodova i sjemenki.
Mliječni proizvodi mogu djelovati iritirajuće na razne
načine. Mlijeko i mliječni proizvodi mogu izazvati izlučivanje inzulina neproporcionalno sadržaju šećera. Npr sir koji praktički nema šećera već sadrži samo protein i masti ipak može potaknuti izlučivanje inzulina, što je nepovoljno za osobe s inzulinskom rezistencijom, i može sprečavati gubitak kilograma onima koji žele smršaviti. Mnoge osobe su intolerantne na laktozu i/ili osjetljive na mliječni protein kazein – najčešće kod disbalansa crijevne flore, propusnih crijeva i autoimunih bolesti. Mutirani kazein A1 iz mlijeka novijih vrsta krava može biti problematičan i djelovati na imunološki sustav slično kao gluten iz pšenice. Kazein A2 iz mlijeka starijih vrsta krava (npr Jersey), te kozjeg i ovčjeg mlijeka nema negativnog utjecaja na zdravlje. Proizvodi od domaćeg mlijeka pašnih životinja, naročito kozjeg, puno su lakši
za probavu i nutritivno su bogatiji jer mlijeko pašnih životinja sadrži
vrijednu CLA – konjugiranu linolnu kiselinu i više omege 3 nego konvencionalno
mlijeko.
Povrće iz skupine Solanaceae (nightshades) – krumpir,
paprika, rajčica i patliđan – sadrži male količine toksičnih alkaloida
(solanin, tomatin i dr.) koji mogu djelovati iritirajuće, posebice su
osjetljive osobe s autoimunim bolestima.
Jaja, zapravo bjelanjak, može biti problematičan za neke
osobe, posebice one sa autoimunim bolestima. Žumanjak je vrlo hranjiv i lagan
za probavu i zapravo je vrlo rijetka intolerancija žumanjka, ali nije isključena.
Kava i druga pića koja sadrže kafein podižu nivo kortizola
(hormona stresa) koji onda djeluje i na šećer u krvi i na inzulin. Stres je sam
po sebi neprijatelj zdravlja i definitivno može biti razlog zašto neke osobe ne
mogu smršaviti bez obzira koliko smanjuju unos ugljikohidrata. Savjet: umjesto da
ganjate svaki gram šećera i odričete se voća probajte se odreći kave na neko
vrijeme i vidjeti što će se dogoditi.
Dakle, promjena prehrane nije jednokratni posao već proces koji traje. Ako ste već na LCHF – Paleo prehrani i izbacili ste većinu
loših stvari a ipak se još uvijek ne osjećate najbolje ili niste ostvarili svoj
cilj, istražujte dalje. Izbacite neke ili sve namirnice iz sive zone na dva
mjeseca i pratite kako se osjećate. Kad dođe do poboljšanja pomalo vraćajte u
prehranu jednu po jednu namirnicu i pratite reakciju, samo tako ćete otkriti
što vam zaista smeta a što ne.
Prehrana je individualna stvar. LCHF – Paleo je model, okvir,
unutar kojeg trebamo pronaći što je optimalno za nas, a to ćemo uspjeti stalnom
edukacijom, isprobavanjem i osluškivanjem svog tijela. Jednostavno ne možemo više pasivno očekivati da će taj posao za nas odraditi netko drugi.
Postovana Anita,
OdgovoriIzbrišiPrije nekoliko tjedana zapoceo sam sa primjenom LCHF prehrane, kako radi mrsavljenja tako i radi kompletne promjene nacina prehrane jer se u biti slazem sa tezama procitanim u vasoj knjizi i na blogu. Zadovoljan sam rezultatima i dobro se osjecam.
Prema zadnjim nalazima krvi trombociti su mi bitno smanjeni (57, a normalna minimalna vrijednost je oko 150). To je i inace bio slucaj ali su se kretali oko 100, sto je ipak bilo puno prihvatljivije.
Zanima me da li se u prirodi ili LCHF prehrani moze nesto naci da bi se vrijednost trombocita povecala?
Zahvaljujem i pozdravljam
Valter
Poštovana
OdgovoriIzbrišiMolim vas za savjet prehrane kod curice od 12g. slabog je imuniteta, intolerancija na gluten, alergije, tsh 6, treba detox organizma, pokušali smo 2tjedna na aip, međutim teško je to zbog limitiranog izbora hrana, uveli smo mliječno recimo...ali zbilja ne znam dali smo na pravom putu.
LP
MIa
Poštovana,
OdgovoriIzbrišimolim Vas za savjet. Kupila sam obje Vaše knjige no i dalje nisam pametna. Patim od kroničnih migrena i glavovolja i ne znam što da učinim s prehranom.Kao migreničar, mnoga hrana se ne preporuča ( citrusno voće, jaja, nikakvo orašasto voće i sušeno voć itd, pogledajte migraine dirty dozen), a zbog bolesti sam vrlo ograničena s kuhanje i pripremanjem sama.Sve što pojedeš na poslu ima glutena i teško je pojesti nešto zdravo. Imate li kakakv savjet? Pokušala sam ketogenu dijetu i nisam mogla izdržati.
Hvala unaprijed na savijetima, Andrea
Sve sto se mora nije tesko
IzbrišiMozete li reci sta smatrate pod ketogenu ishranu i kako ste je prakticno primjenjivali?
Zbog cega niste izdrzali? Sta vas je pokolebalo ?
Unknown,
OdgovoriIzbrišijeste li i pročitali te knjige? Ali, stvarno pročitali? Što ste do sada učinili s prehranom? Što se migrena tiče, potrebno je pronaći uzrok, a to ne ide lako. Nema tog popisa namirnica koje izazivaju migrenu, a da vrijedi za svakoga. Pišem Vam iz vlastitog iskustva, dakle, ne zanimaju me nikakvi popisi namirnica koji su eventualni uzrok migrenama. Uz migrene, godinama sam patila od bolova u mišićima, ispadala mi je kosa, imala sam i niz drugih problema. Prije skoro 4 godine našla sam se na Anitinom blogu, tražeći uzroke bolovima u mišićima. Pročitala sam tada sve tekstove i sve komentare na blogu. Nakon 6 mjeseci LCHF-a, ustanovila sam da su migrene sigurno prestale, jer bih imala napadaje svaki mjesec po nekoliko dana, a to je izostalo. Što je bio mogući uzrok? Ja bih rekla šećer i gluten u tandemu. Nakon skoro 4 godine ja ne znam niti što je glavobolja, a kamoli migrena. Uz jaja svakodnevno, limun redovito, orašasto ponekad.
Zašto biste na poslu jeli što Vam serviraju? Ne možete se nikako dogovoriti, ili ponjeti hranu od kuće, ili se najesti ujutro kod kuće?
Ako na ketogenoj prehrani niste mogli izdržati, tada su moguća dva uzroka: ili ste jeli općenito premalo; ili ste količinski jeli dovoljno, ali s premalo dobrih masti. Masti daju sitost. Ako ste dovoljno jeli, sitost potraje 4-7 sati, ali i dulje, ako se, recimo, posti.
Poz, Sanja B.
Sanja i Bernard hvala na komentarima. Ketogenu sam provodila by the book no kako cesto lezim doma u migreni ili radim na terenu a zivim sama izuzetno mi je tesko organizirati od nabavke do pripreme namirnica. Vjerojstno je kod ketogene bilo premalo masti no mozda cak i kolicinski premalo, a po svemu procitanom kandidat sam i za anti candida program i lchf. Migrene imam i genetski a glavobolje od prometne nesrece no vjerujem da je i prehrana jedan aspekt koji igra ulogu, iako moji doktori nuzno ne misle. Ja bih sa svakim pomakom bila zadovoljna. Nabavila sam kefirna zrnca i kokosovo ukje, citrofit imam i polako krecem. Javiti cu update. Andrea
OdgovoriIzbrišiPoštovani imam previsoke trombocite i probleme sa žući ...zanima me po Vašem mišljenju da li mi ovaj tip prehrane može pomoći u mojim tegobama...nisam još počela no poznanica me uputila da pročitam vaš blog..
OdgovoriIzbriši