četvrtak, 28. lipnja 2012.

Bojimo se žumanjka, a čvarci su postali prosta riječ - Interview za portal Naturala

Preuzeto s Naturala - Portal za zdravlje

INTERVIEW s Anitom Šupe – razgovarali smo s nutricionistkinjom nakon promocije njenog prvijenca Istine i laži o hrani, održane u prepunoj dvorani knjižare Profil u Zagrebu

Objavljeno: 27.06.2012.

U četvrtak, 14. lipnja, u večernjim satima, prvi kat knjižare Profil u Bogovićevoj bio je prepun znatiželjnika zainteresiranih za promociju prvijenca Anite Šupe - Istine i laži o hrani. Anita Šupe je šibenčanka koja živi u Švedskoj, a njena nutricionistička filozofija do hrvatskih je građana došla prvo zahvaljujući blogu Istine i laži o hrania sada i knjizi jednakog naziva koja, kako i sama Anita kaže – “preokreće naopako sve što smo do sada znali, ili vjerovali da znamo, o utjecaju prehrane na zdravlje”.
Što je tu revolucionarno?
LCHF prehranu, Paleo prehranu ili Low Carb High Fat (malo ugljikohidrata, mnogo masnoće) sačinjava prava izvorna hrana: riba, meso, jaja, mnoštvo raznolikog povrća i prirodne masnoće. Sada nam je već poznato da je strah od zasićenih masti životinjskog podrijetla i kolesterola jedan neutemeljeni mit pa nema straha od prirodnih masnoća u prehrani. U praksi to podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i sl. Koriste se i mliječni proizvodi, te orašasti plodovi i voće. Naglasak je stavljen na čiste prirodne namirnice u njihovom izvornom obliku, koliko je to moguće iz domaćeg ili organskog uzgoja. Osim šećera i škroba izbjegavaju se rafinirana i hidrogenizirana biljna ulja i druge industrijske prerađevine koje su prepune umjetnih dodataka i štetnih kemikalija. LCHF je prirodan i zdrav način prehrane, najsličniji izvornoj prehrani naših predaka kojoj smo genetski prilagođeni i koja je optimalna za očuvanje dobrog zdravlja i normalne tjelesne težine." - objasnila je nutricionistkinja Anita Šupe na početku promocije, kojoj su, osim nje, prisustvovali i Palmina Dujmešić - nakladnica knjige, Domagoj Džojić - recenzent knjige i predstavnik Zaklade Weston A. Price, Nataša Živković - stručnjakinja za upravljanje sigurnošću hrane. Promociju je  moderirao Nenad Maljković, socijalni poduzetnik i kulturni kreativac.
Strpljivo se čekalo u redu na kratki razgovor i potpisivanje knjige
Sudionici zagrebačke promocije knjige Istine i laži o hrani imali su prilike čuti i pričuMaje Kirić iz Međimurja koja se, zahvaljujući prelasku na ovu vrstu prehrane, riješila alergija, učestalih infekcija, kandide i manjka energije, a o koristima prelaska na LCHF posvjedočilo je i još nekoliko prisutnih, između ostalih i mlada liječnica Ana B. kojoj standardna bezglutenska prehrana nije pomogla kod celijakije, ali je zahvaljujući LCHF prehrani značajno popravila svoje cjelokupno zdravstveno stanje.
Nakon završene promocije i potpisivanja primjeraka knjige, zamolili smo Anitu Šupe za kratki intervju – udovoljila je našoj želji iako je žurila na druženje s prijateljima i čitateljima u restoranu Tratoria Al Pittor u Bogovićevoj 3, gdje su za uzvanike bila pripremljena jela prema LCHF - Paleo receptima.
N: Anita, nadam se da ste zadovoljni zagrebačkom promocijom, recite nam kako vas se dojmilo ovo iskustvo?
Anita Šupe: Da, jako sam zadovoljna promocijom, atmosfera je bila opuštena, a odaziv sudionika zaista fantastičan. Posebno mi je bilo drago uživo susresti i dosta velik broj ljudi koje sam od ranije poznavala preko internet komunikacije.
N: Neupućeni često shvaćaju način prehrane koji promovirate kao pretjerani unos masnoće u organizam pa biste li nam, za početak, rekli što ste sve pojeli tijekom jučerašnjeg dana?
Anita Šupe: Za doručak sam popila smoothie od svježe cikle, jagoda, malo mljevenih badema, žumanjka jajeta iz organskog uzgoja, malo celera i korijandera te onoliko vode da se sve može smiksati. Za ručak je bila salata od svježeg povrća (rotkvice, krastavci, paprika, rukola), sa nasjeckanim tvrdo kuhanim jajetom i sirovim kozicama i dresingom od maslinovog ulja, soli, papra i limunovog soka, a za večeru sam pojela šniclu na maslacu i tikvice popržene isto na maslacu sa češnjakom.
N: Zanima nas prihvaća li i cijela vaša obitelj LCHF način prehrane ili za djecu kuhate posebno? Može li se uopće LCHF preporučiti djeci?
Anita Šupe: Naravno da može, iako djeca ne trebaju toliko ograničavati unos ugljikohidrata kao mi odrasli. Ugljikohidrati daju turbo energiju, a kako su djeca normalno jako tjelesno aktivna tako oni i potroše tu energiju. To znači, da ako djeca jedu pravu hranu – svježu ribu, meso, jaja, punomasne mliječne proizvode, povrće i voće, tada njihova prehrana može sadržavati i škrob iz pravilno pripremljenih žitarica kao npr. kruh od kiselog tijesta, zobene kašice, rižu, palentu i sl. Važno je djeci dati dosta prirodne masnoće kako bi dobili hranjive tvari koje trebaju za razvoj i kako bi bila sita i zadovoljna što onda smanjuje njihovu potrebu za junk hranom i slatkišima. Npr. za doručak u zobenu kašicu ili palentu ja djeci dodam žumanjak i žlicu maslaca. Sendvič je tanka šnita kruha i debeli namaz maslaca ili kajmaka, sirnog namaza ili sl. Međuobrok su orašasti plodovi, voće, punomasni jogurt ili smoothie od kefira i voća sa žumanjkom, kokosovim uljem ili sl. 
N: Često se ovoj prehrani prigovara da uz masnoće podrazumijeva i prevelik unos proteina porijeklom iz mesa, je li to točno?

Anita Šupe: Ne, to nije točno. U LCHF se ne jede ništa više mesa nego u standardnoj prehrani. Kalorije iz ugljikohidrata nadoknađuju se kalorijama iz masnoće, dakle jede se više masnoće, a ne proteina. To ”više masnoće” znači da se ne odstranjuje masnoća koja se prirodno nalazi u hrani kao npr. masni dijelovi s mesa, kožica s piletine, da se koristi masnoća u pripremi hrane koliko treba da jelo bude ukusno, da se ne koriste light nego punomasni mliječni proizvodi, i da se ne suzdržava od upotrebe jaja, orašastih plodova i drugih masnih namirnica. Kad se smanji unos ugljikohidrata koji pobuđuju apetit i kad se poveća unos masnoća koje daju hranjive tvari i sitost, tada se obroci spontano smanjuju i jede se količinski manje, a osoba se osjeća sitije. LCHF ne znači obavezno mesojedstvo jer i mnogi vegetarijanci jedu LCHF. Važno je da prehrana sadrži neke namirnice životinjskog porijekla jer životinjski proteini i masti daju neophodni građevinski materijal za tijelo i tjelesne funkcije, ali to ne mora obavezno biti iz mesa; dovoljna su jaja i mliječni proizvodi ili riba.
N: Nije li cijela ova priča pomalo kontradiktorna jer se zna da novije nutricionističke i medicinske smjernice uglavnom podrazumijevaju smanjeni unos masnoće zbog velikog straha od porasta kolesterola - prema onome što smo čuli na promociji, čini se da su vaša iskustva drugačija, a vidim i iz ovoga što ste nam ispričali da se ne “bojite” niti jaja niti maslaca.
Anita Šupe: Upravo je fantastično kako smo uspjeli, kao civilizacija, doći do toga da se bojimo jajeta, maslaca, a čvarci su nam postali gotovo prosta riječ, ali zato serviramo djeci croissaint ili krafnu koja može stajati dva tjedna zapakirana u celofanu i dajemo im sokove umjetnih aroma krcate šećerom. Pogledajte samo sastav na poleđini jednog takvog proizvoda – krcat je E-brojevima i šećerima!
N: Slažem se apsolutno s vama, ne znam zbog čega – zaposlenosti ili lijenosti, skloni smo tražiti instant rješenja za sve segmente našeg života, žalosno je da to činimo i u prehrani, a najžalosnije da takve “prečice” primjenjujemo na najmlađima. Spomenuli ste čvarke – smatrate doista da njihovom učestalom konzumacijom neće doći do povišenja kolesterola, ako osoba uz njih ne konzumira ugljikohidrate?
Anita Šupe: Danas se skoro svakoj zdravoj osobi može ustvrditi ”povišen” kolesterol zato što se referentne vrijednosti stalno snižavaju. Prije 10 – 20 godina ukupan kolesterol od 7 – 8 jedinica se smatrao normalnim, a danas se i onaj od preko 5 jedinica snižava statinima, lijekovima na kojima farmaceutska industrija obrće milijarde dolara. Pri tome se ne vodi računa o brojnim opasnim nuspojavama ovih lijekova koji se ljudima nameću potpuno bez potrebe. Brojne kontrolirane studije pokazale su da povećani unos zasićenih masnoća nema utjecaja niti na ukupni kolesterol niti na LDL kolesterol niti na stvaranje srčano-žilnih bolesti. Također je pokazano da su ljudi s niskim kolesterolom imali začepljene žile u jednakoj mjeri kao i oni s visokim kolesterolom. Totalni kolesterol i LDL kolesterol nisu pokazatelji rizika, ali visoki trigliceridi jesu jednako kao i nizak HDL – zaštitni kolesterol. Sa LCHF prehranom se svima snižavaju trigliceridi i povećava HDL. Cijela ta priča o kolesterolu je potpuno krivo nasađena jer ono što je znanstveno potvrđeno uopće se ne primjenjuje u liječnikoj praksi. U znanstvenoj literaturi  je poznato da se povišeni trigliceridi i masna jetra stvaraju od šećera i škroba, a ne od masti iz prehrane a ipak liječnici u svakodnevnoj praksi kod ovih poremećaja savjetuju smanjenje masnoće u prehrani i povećani unos žitarica (koje su krcate škrobom koji je čista glukoza). 
N: A što je s antioksidansima, dobiva li ih osoba dovoljno ako je na ovoj prehrani?
Anita Šupe: Sa LCHF se dobiva puno više antioksidansa nego kroz standardnu prehranu. Jede se šumsko voće (npr. borovnice, brusnice, kupine) koje je od sveg voća najbogatije antioksidansima. Jede se puno više raznog povrća (npr. brokula i zeleno lisnato povrće su krcati antioksidantima) nego u standardnoj prehrani gdje volumen obroka sačinjavaju škrobaste namirnice (tijesto, riža, krumpir) siromašne hranjivim tvarima. Naročito se vodi računa da se koristi češnjak i druge vrste luka, riba ili riblje ulje, maslinovo ulje, kurkuma, đumbir, kajenski papar, čili i slične namirnice i začini koje imaju jaka antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. 
N: I za kraj – prva knjiga vam je izašla, možemo li u skorije vrijeme očekivati i kuharicu?
Anita Šupe: Kuharica je u pripremi i planirana do kraja ove godine, a onda slijedi  knjiga o prehrani za djecu.
S Anitom Šupe razgovarala je Andrea Šitum.



Broj komentara: 16:

  1. Draga Anita, ljudi trebaju slušati i čitati na temu LCHF prehrane, treba nam i više takvih inetervjua, bilo na TV-u, bilo na internetu. Sve je puno laži i izmišljotina, pa malo istine svakome treba.

    Većina misli, čak je uvjerena, da su masnoće štetne, da povisuju kolesterol, jer tako je doktor rekao, a on, jadnik, tako mora reći, mada zna da je istina drugačija. Moja mama, svekrva, dakle, ljudi otprilike 70-75 godina starosti, pola svojeg života nisu razmišljali o štetnosti masnoća životinjskog porijekla, niti su mjerili "dobar" i "loš" kolesterol, niti su se opterećivali odlascima k liječniku za bilo kakvu boljeticu, sad su upravo tim stvarima opterećeni, jednostavno im je mozak ispran. Ne shvaćam ih, jer oni bi mene trebali učiti što je dobro, a ne ja njima govoriti kako su oni nekad jeli, prirodne, čiste, domaće namirnice. Sad ne mogu bez rafiniranog brašna, šećera, keksa, bijelog kruha, a nekad se doma pekao, u krušnim pećima.

    Nadam se da će se ljudi početi sve više okretati izvornoj prehrani, tako da na taj način potičemo i podržavamo lokalne proizvođače mesa, mlijeka, jaja itd. Jedino tako možemo biti sigurni da jedemo svježe, zdrave i čiste proizvode.

    Anita, puno uspjeha u daljnjem radu i jedva čekam slijedeće dvije knjige!

    Pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja bi imala jedno pitanje,nije vezano uz ovu temu,ali ne znam gdje se izjadati i tražiti za savjet.Riječ je o prehrani,točnije o AC prehrani.Ja sam jedan komplicirani slučaj koji bitku vodi sa crijevima već 10-ak god...prebacila sam se na lchf prehranui vidjela sam poboljšanja,ali nakon nekog vremena je sve krenulo naopako.Stalno imam neke revolucije,već po drugi put proljeve i nesnosne bolove u želucu..sve izlazi iz mene van,i u takvimn trenucima,ovakva prehrana mi uopće ne odgovara.Na rubu sam snaga i sto pitana imam,pa me zanima kako si pomoći i da li mogu nekako doći do Anite,jel bi imala o svojoj situaciji pisati i pisati....(ne trošim ništa od pomočnih sredstava,osim juhe od kostiju,jel moja crijeva naprosto luduju...a i ove vručine su nesnosne,tako da me masnoće doslovno ubijaju).Ako je moguće nekakav savijet...puno hvala!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srčeko, Anita ima mail na koji joj se svatko može obratiti, i individualna savjetovanja, da to tako nazovem. Možda da joj se tako obratite?

      Pozdrav, Sanja.

      Izbriši
    2. Srceko, pa nemoj se držati AC... ko pijan plota dok ne riješiš probavne probleme. Evo spiska koji ti može pomoći. Hrana koja otvara i zatvara. Pa kad riješiš, možeš opet na AC...
      Ja imam problem sa gastritisom i previše kava dnevno, i kad želudac prolupa, riža na bijelo sa maslinovim uljem, mrkva...smanjuju kiselinu i kiselost tijela. Samo bi dodao na ACdijetu, da povećana kiselost tijela omogućava razvoj Candide. Znači uz prehranu bi trebalo upražnjavati najvažnije, a to je pravilno disanje koje jedino omogućava snižavanje kiselosti tijela. Glavno čišćenje tijela je disanje...LP Neno.
      OTVARA:
      Kruska,
      Šljiva
      Palenta
      Dosta vode
      Kamilica
      Marelice
      Kukuruz
      Blitva
      Špinat
      Tikvica
      Koraba
      Karfiol
      Maslinovo ulje
      Citrusi

      ZATVARA:
      Riza (rizine pahuljice)
      Mrkva
      Jabuka
      Šipak
      Banana
      Griz
      Krumpir

      Izbriši
  3. Retoricka pitanja:

    1. Zasto koristite AC za IBS i slicne stomacno crijevne tegobe??

    2. Pratite AC sa ovog bloga??

    3. Zasto smatrate da vam je "novi" nacin ishrane vratio "stare" simptome" ??

    4. Probali zamjeniti masnoce onim "laksima" iz ribe,jaja i maslinovog ulja ??

    5. Pokusali zamjeniti "dorucak" za "veceru" i obrnuto ??

    Anitina adresa je istineilaziohrani@gmail.com

    Sretno i ustrajno naprijed

    OdgovoriIzbriši
  4. Borim se sa kandidom,pa naravno da si onda tom dijetom nastojim pomoći...sve sam već probala,ali nije bilo pomoći.Odbacivanjem žitarica u bilo kojem pogledu i lchf prehranom sam po prvi puta vidjela neka poboljšanja...ali nakon nekogvremena kao da je sve krenulo naopako.
    Umorna sam već od kombinacija i toga što smijem i ne smijem...naprosto nekad kao da ništa ne pomaže.Uz sve to kad krene bol u želucu,totalno sam obeshrabrena.Borila sam se sa tim kilama i sad opet nakon proljeva i želuca fali koja kila.Ako pojačam obroke,crijeva se bune,a o želucu da ne pričam.
    Proučila sam sve ovo na blogu,sve savjete,komentare,iskustva....na kraju ostajem frustrirana jer se svi osjećaju poletno i puni snage,a ja na rubu očaja i bez energije.
    Možda sam ga zakomplicirala,ali moji problemi su i više nego takvi.

    p.s.ja ne znam kako se vi ne umorite od mesa,jaja i povrča(meni još uvijek fale laganije stvari,a problem je,dok sam jela žitarice,to sam to imala).
    Planirala sam pisati Aniti,samo nikako da sve to suvislo sročim i izbacim iz sebe...morat ću!Hvala svima :-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srčeko, I ja se borim s candidim ozbiljno oko 2 mjeseca, a imam ju u prevelikoj količini od prošle godine, prije toga sam ju nekako "sredila". Ovo je, znači, druga borba. Niste jedini s problemima, samo što mnogi o njima ne pišu - rješavaju ih. Često imam napadaje mučnine, vrtoglavice, bolove u jetri, umor, nesanicu, sve od candide, napadaje "gladi", odnosno potrebu za nečim slatkim, znam da candida luduje. Osim što sam na AC dijeti prema ovom blogu, koristim jedan uređaj, zove se zapper, a radi na principu frekvencija, onesposobljava parazite u tijelu, tako da još i time djelujem unazad 10-ak dana. Rezultati: test je jučer pokazao puno manje candide nego prije 2 mjeseca.

      Nikako mi nisu dosadila jaja, čvarci, maslac, mesa ne jedem puno, a i ne svaki dan, povrće jedem koliko mi paše, ne pretjerujem, a voća skoro da niti nemam trenutno u prehrani, zbog candide, a i polako dolazim k sebi što se tiče količine hrane. Imam par kg viška i nikako da odu, no, ide polako, samo treba strpljenja, u svemu, sa svime.

      Žitarice su mi stvarale velike probleme, nadutost i probavne smetnje općenito. Kad sam otkrila LCHF, započela s tim, onda nisam više ni probala žitarice, mahunarke, voće sam smanjila, a ujutro pijem smoothie (kašasti sok od zelenog lisnatog povrća).

      Da biste dobili na težini, koristite više namirnice iz tzv. druge grupe, koje su samo dodatak, a to su mliječni proizvodi, orašasti plodovi i sjemenke, npr. kruh od sjemenki (recepata ima na ovom blogu), a mi koji želimo smršaviti, to trebamo izbjegavati. Ako ste na AC dijeti, voće ste već valjda izbacili, osim limuna i avokada.

      Ne odustajte! Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  5. .....Nakon 5 mj LCHF/AC moji kg nikako da se pokrenu. +2kg gore-1kg dolje..i tako u krug...
    ..... m.ciklus sam igubila još tamo u veljači, kada sam počela sa LCHF i istovremeno prestala sa hormonskom terapijom koja mi je (umjetno) regulirala ciklus.
    .....jučer sam pokušala preskočiti večeru (ručak je bio u 12.30h, standardno malo mesa sa karfiolom i dosta masnoće). Jednostavno nisam mogla izdržati i pojela sam malo povrća oko 20h, jer mi je bilo užasno teško.
    ...bojim se posta u smislu, da je tijelo gladno i tada počne kočiti mršavljenje, jer misli da neće više dobiti hrane...

    Sanja B., voljela bi se s Vama čuti preko e-maila, u vezi m.ciklusa, posta, vježbanja, kočenja mršavljenja.... da ne zamaramo druge detaljima ovdje na blogu.

    p.s. da se razumijemo, od kad sam na LCHF osjećam se puno bolje, smanjile su mi se prvenstveno glavobolje..tako da LCHF potpuno podržavam...samo mi očito nešto smeta, vjerojatno hormoni...


    Lijepi pozdrav,

    C.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Candy, možemo razmjenjivati iskustva preko maila, moj mail je: sanja.bregovic@gmail.com

      Što se posta tiče, moje iskustvo je: postim 24 sata onda kad mi je ručak bio kasno, poslije 13 sati i kad "izračunam" da sam pojela malo više, tj. previše. No, na postu nisam bila već par tjedana, osim što sam preskočila puno večera i smanjila količinu hrane kroz dan, ne znam kako mi to uspijeva...

      Pozdrav, S.

      Izbriši
    2. Pozdrav Sanja B.
      Čitam vaše komentare već mjesec dana. Pomogli ste mi da i ja krenem na Anticandida dijetu.
      Što se tiče prehrane na njoj, nemam problema, sve je pod kontrolom. Mene muči da kroz ovih
      15 dana nisam smršala ni dekagram, iako se držim svih pravila prehrane. Uzimam i hladno prešano ulje kokosa i kima, jedem češnjak (bljak-sama sebi smrdim) juhu od kostiju, mesa,jaja, salate, slaninu, domaću mast, povrće. Ništa drugo. 3 puta tjedno lagano trčim po 25 minuta i 2 putapješačim (brzi hod) po 4 km. Sve to je dobro i lijepo, ali ja imam 57 godina, 155 cm, i trenutno 80 kg. Najveća kilaža mi je bila 86. Kad sam prestala pušiti(prije 5 godina) dobila sam 12 kg. Nešto sam uspjela skinuti niskokaloričnim dijetama. Često sam na nekim dijetama,jako teško smršavim nekoliko kg, ali mi se nakon par mjeseci opet vrate.
      Ova dijeta mi jako odgovara (iako mislim da mi je ponekad premasna) moram dalje nastaviti
      zbog kandide, ali bih naravno htjela i smršaviti, jer zaista ne jedem puno kroz dan.
      Znam da su tu krive i moje godine, jer čim si stariji sve je teže mršaviti. Čak sam i dva
      puta postila od 24 sata. Ali kile ni makac.
      Hvala na svim savjetima koje je dala gđa. Anita, vi i Bernard.

      Izbriši
    3. MEC, hvala. Takve poruke su i meni podrška! Trenutno sam na postu od 72 sata. Moji kg također stoje, no, zdravlje je krenulo velikim koracima na bolje, a to mi je bio cilj. Štitnjača, koja je usporeno radila, probudila se! Mislim da sad tijelu treba dati još malo vremena... Možda kod Vas baš štitnjača radi usporeno? Mislim također da si trebate dati vremena što se mršavljenja tiče, jer ste godinama izgladnjivali tijelo, kao i ja, uostalom, na neki način. Samo naprijed, ne dajte se omesti u svojim namjerama!
      Puno pozdrava od Sanje!

      Izbriši
  6. Vecina nas ne jede samo 5 stvari (secer,krompir,kruh,tjesteninu,rizu te ni njihove proizvode ) a ostalo sve po mogucnosti i volji a da ne govorim o inspiraciji u vezi spravljanja obroka. Shvatam frustraciju i ogorcenje kad rezultati izostanu mada je u krajnjem slucaju do vas i da odlucite sta i kako dalje a samim time i koliko dalje. Ne znam kako pojacavate hranu, da li je kolicinski ili sa masnocama, jedite vise manjih obroka.

    Koja vam je uopste sluzbena dijagnoza? Nisu li to ipak siptomi die off candide?
    Nesto vise u vezi zdravlja bi vam lokalno ljekar mogao reci a za hranu imate ovaj blog,sve korisnike a prije svega Anitu.


    PS

    Sve dok ima mesa,ribe,piletine,jaja,punomsnim mlijecnih proizvoda, povrca sa niskim GI i sumskog voca nema da dosadi kad je zdravlje u pitanju.

    Samo ustrajno i sretno naprijed

    OdgovoriIzbriši
  7. Dragi svi,
    Ponešto drukčije pitanje. u godinu dana lchf izgubio sam 10ak kg i došao do po nekim autorima svoje idealne težine za 27-godišnjaka (172,5cm = 67.5kg). jedem dosta voća u zadnje vrijeme sezonskog (marelice, breskve, lubenice, kruške) itd, al i dalje gubim kilograme pa me zanima koji bi najzdraviji način bio da ne gubim dalje kilograme? da jedem krumpir, još više voća, med? kiseli kruh (iako je prevruće za peći kruh sada)?

    lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Matija, što i koliko jedete? Napišite svoj tipičan jelovnik.

      Izbriši
  8. draga Anita,odlican blog i hvala vam na trudu u ime svih nas koji ga citamo. Zanimalo bi me da li ima nekakvo ogranicenje u kolicini pojedenih jaja npr.tjedno?
    Hvala, Duke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Duke, nema ograničenja za količinu jaja, samo preporuka da pokušate nabavljati domaća.

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.