ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Paleo - LCHF i okoliš


Da bi postigli optimalne uvjete za dobro zdravlje i vitalnost, neminovno je da se vratimo na izvorni način prehrane za koji smo od prirode i prilagođeni. To podrazumijeva život u suradnji s prirodom, tako da je ideja o zaštiti okoliša usađena u Paleo - LCHF koncept. Čovjek ne može uništiti planetu a da pri tome ne uništi i samoga sebe pa zapravo ne postoji mogućnost izbora. Osim što je čista izvorna hrana povoljnija za čovjeka, ona također pogoduje okolišu i klimi. Zato s Paleo - LCHF načinom prehrane nastojimo birati namirnice iz organskog i lokalnog domaćeg uzgoja:


  • Meso i masnoću životinja koje slobodno pasu travu, a ne životinja koje se hrane žitaricama i sojom, hormonima rasta i antibioticima.
  • Jaja koja su snijele kokoši koje slobodno trčkaraju i kljucaju travu i crviće po dvorištu, a ne kokoši koje žive zbijene u kavezima i hrane se koncentratima.
  • Ribu koja slobodno živi u morima i rijekama, a ne ribu iz uzgajališta koja se hrani koncentratima i pliva u vlastitom izmetu.
  • Povrće i voće iz organskog uzgoja koje nije špricano pesticidima niti gnojeno umjetnim gnojivima. Lokalno, zrelo ubrano povrće i voće, a ne importirano sa druge strane zemaljske kugle.

Životinje koje žive u svom prirodnom okruženju i hrane se onom hranom za koju su i same genetski prilagođene daju meso, masnoću, mlječne proizvode i jaja takvog sastava koji je optimalan za čovjeka. Lokalno proizvedeno i zrelo ubrano voće i povrće iz organskog i biodinamičnog uzgoja, ima neuporedivo veći sadržaj vitamina i minerala važnih za dobro zdravlje. Osim toga ovakav uzgoj pridonosi ravnoteži u prirodi i čuva biološku raznolikost na zemlji.

LCHF koncept štedi okoliš, klimu i prirodne resurse:

  • LCHF naglašava važnost biranja namirnica iz organskog uzgoja.
  • LCHF ne znači da se jede više proteina niti više mesa, nego se jede više masnoće.
  • LCHF znači da se iskorištava veći dio životinje. Ne konzumiraju se samo skupi fileti od nemasnog mišićnog mesa, već se koristi masnoća, loj, kosti, koža, koštana srž – sve ono što se inače baca.
  • Iznutrice kao jetra, bubrezi, žlijezde, jezik i mozak koriste se za ljudsku prehranu, umjesto da se bacaju ili daju kao hrana životinjama koje uopće nisu mesojedi.
  • Smanjeni unos ugljikohidrata koji potiču apetit i povećani unos masnoće koja daje sitost, dovodi do spontanog smanjivanja obroka i smanjenog unosa kalorija, što pridonosi štednji prirodnih resursa.
  • LCHF znači smanjenu konzumaciju slatkog voća koje se transportira preko polovice zemaljske kugle, pri čemu se zagađuje okoliš i troše fosilna goriva.

Osim toga se prema Paleo - LCHF ne konzumiraju žitarice ni soja. Opće je poznato da su za uzgoj žitarica i soje sasječene ogromne površine šuma i prašuma, preorani ogromni travnjaci i isušene močvare, što je dovelo do uništenja i istrebljenja brojnih vrsta iz životinjskog i biljnog svijeta. Za uzgoj žitarica potrebne su ogromne količine fosilnog goriva, nafte koje možda uskoro više neće biti, umjetnih gnojiva i pesticida. Masovni uzgoj žitarica uništava zemlju i iscrpljuje hranjive tvari iz nje bez da zemlji išta vraća. Uzgajanje jednogodišnjih monosadnica ili monokultura dovelo je do uništavanja biološke raznolikosti na zemlji, istrebljenja mnogih živih vrsta i nestašice vode u mnogim dijelovima svijeta.

Masovni uzgoj hrane uništava planetu i čovjeka. Moramo postati svjesni da smo ovisni o resursima i da se održivi put ovog planeta može postići samo kroz suradnju svih živih bića međusobno i sa prirodom. Svaka biljka i životinja ima svoju ulogu u prirodi. Prirodu treba shvatiti a ne pokušavati savladavati. Rješenje je ekološka, biodinamička, lokalna proizvodnja, permakultura i samoodržive zajednice na lokalnom nivou. Ideja i inicijative ima, samo se treba pokrenuti.


Broj komentara: 56:

  1. Prije navale mediteranske piramide, prije 40g, djeci se na kruh mazala svinjska mast, 2.3 zrna šećera i trka cijeli dan... debljine nije bilo. Prije poplave zamrzivača, čuvanja hrane u ledu, hrana se čuvala u svinjskoj masti... Mediteranska prehrana koja propagira puno voća i povrća, je u biti glavni krivac debljine u svijetu.
    Pohvala za temu, ali teško je ljude promijeniti.
    LP.
    Neno

    OdgovoriIzbriši
  2. najviše mi se sviđa ovo zadnje - PAUZA ! Itekako zaslužena, dala si nam i previše, svatko tko hoće nešto primijeniti i promijeniti ima dovoljno informacija ( + knjiga !)taman da više nikad slova ne napišeš :o) HVALA TI NA SVEMU Anita! i nadam se da će ti se tvoj nesebičan trud bar 100struko vratiti... obitelj Kirić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, zvrstan blog!

      Zahvaljujući Vašim tekstovima Anita započela sam zdravije jesti i razmišljati.

      Hvala Vam,

      Ivana

      Izbriši
  3. Vidim da sam ja kasno pronašao ovaj blog...
    Pokušavam pronaći u kojim postocima ti preporučaš unos
    Masti
    Proteina
    Ugljikohidrata
    Možda negdje piše ali nisam našao... hvala.
    Lp
    Neno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neno mislim da ce te ovdje naci sve odgovore..:) http://istineilaziohrani.blogspot.com.au/search/label/piramida%20prehrane

      Izbriši
    2. Ako sam dobro shvatio, to bi bilo to...
      Proteini 16 %
      Masti 74 %
      Ugljikohidrati 10 %
      Zaista je neobičan omjer, ja sam već godinama na Zoni, i moram priznati da priča djeluje,
      čim se smanje Uglj.
      Ali šteta što blog ne ulazi u problematiku kiselosti tijela, jer je to nerazdvojivo...
      Lp
      Neno

      Izbriši
    3. U LCHF se ne važe hrana i ne računaju kalorije, što je jako oslobađajuće. Jedeš kad si gladan, i jedeš do sita. Ne uklanjaš masnoću sa hrane i uživaš.
      A u vezi kiselosti, znam da je Anita pisala o tome često, možda u komentarima, da LCHF ne zakiseljava tijelo kako to neki misle, jer se ne jedu žitarice koje zakiseljavaju, mesa se ne jede ništa više nego inače, i jede se dosta povrća i sirovih ulja koja djeluju protiv kiselosti odnosno lužnato.

      Izbriši
  4. Neno imas i ovu formulu
    masnoce / (proteini+UH)= 1 gdje su proteini (bioloska vrijednost proteina) izmedju 0,8 do 1,5 grama po kilogramu tjelesne tezine a UH iz povrca koje raste iznad zemlje i bobicastog / jagodicastog voca.
    Sretno!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bernarde, jedno pitanje, u vezi s omjerom o kojem govoriš, masnoće / (proteini+UH)=1, već si o tome pisao na jednom postu, ne razumijem to baš. Nisam neka matematičarka. Ako želim smršaviti 10 kg, taj omjer mi treba biti 1, zar ne? Samo 1 dolazi u obzir ili može biti i veći, recimo, 1,5 ili 2? Inače, mršavljenje mi se još nije pokrenulo, na LCHF prehrani sam mjesec dana, jedino je otišlo par cm u struku. Smanjila sam mliječno prije par dana za polovicu. Količina UH mi je 15 g dnevno. Pozdrav od Sanje B.!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma on ti to govori o potrebnoj dnevnoj količini unosa P. prema trenutnoj težini, za održavanje mišićne mase... a ne formula za skidanje tezine, odnosno ako unosiš više od toga vjerojatno čes se debljati.
    Ma dnevnu prehranu, količina jednog obroka, treba pojednostaviti po sistemu oko x Pi...
    1 tanjur jedan obrok, i njemu sve tri familije hrane u određenim postocima.
    Sve van tanjura je višak...
    I da visina tanjura ne bude 20cm... šala mala...
    LP
    Neno

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovaj odnos izmedju proteina,masnoca i uh je u Svedskoj poznat kao Skaldemans ratio i govori o individualnosti u Lchf-u. Naravno da osoba od 65 kg ne treba jesti kao osoba od 92 kg. Skaldeman veli da osobe sa 50+ kg viska mogu imati ratio od 1.25 do 1.5, a kao u slucaju vas Sanja B vama bi omjer mogao biti izmedju 0.7 do 0.85. Sad ne bih o idealnim nego optimalnim tezinama govorio, Ne obracajte paznju na vagu nego na traku centimetra. Mozda vasa gustoca kostiju i anatomija tijela ne dozvoljava idealnu nego za vas optimalnu tezinu. Misici ipak vazu vise od potkoznog masnog tkiva. Ako vas mlijeko deblja znaci da ste osjetljivi na laktozu, ali ne znaci da se trebate odreci punomasnih sireva i vrhnja. Druga stvar je da ste tek mjesec dana na lchf ,upitajte se koliko ste mjeseci/ godina bili izvan vama idealne tezine? Sad tezite da preko noci vratite kilazu iz pubertetskih dana ili slicnog perioda u zivotu. "Zivot nije sprint na 100 metara nego maraton sa preprekama". Ako vam je do ulaska u omiljenu haljinu ili kupaci kostim postoji extremna verzija lchf zvana fakir dijeta. Naime radi se o tome da se u periodu od 14 dana jede samo meso,riba,piletina i jaja a od tekucine voda, a kavu i caj oplemenite kokosovom mascu. Kasnije posteno ubacivati povrce i mlijecne proizvode kako bi znali sta je to sto vas deblja ili nadima stomak. Naravno da je zalud bilo kakva lchf verzija ako se nakom dolaska na idelanu tezinu vratite "starom" nacinu zivota / ishrane,misleci s time onaj zivot prije lchf. "Vodu grij vodu hladi". Sretno kako god.

    OdgovoriIzbriši
  8. Bernarde i Neno, hvala na pojašnjenjima. Moja namjera nije pošto-poto smršaviti, već poboljšati zdravlje, koje mi je lagano narušeno posljednjih godina. O višku kilograma odlučuje moje tijelo, i to znam, a ja sam rekla da bih trebala ili htjela smršaviti oko 10 kg, no, da je to i 5 kg, dovoljno je. I ja mislim da sam prekratko vrijeme na LCHF prehrani, a i nisam se na nju odlučila iz hira, već sada polako i obitelj postepeno privikavam na nju. Sretna sam što sam sve to uopće i otkrila! Zanimljiva mi je fakir-dijeta... Pozdrav od Sanje B.!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...o višku kg odlučuje moje tijelo...
      Ne bi se složio u tome. Ovisi o znanju, i kad jednom glava spozna znanje, tijelo je sluša. Problem je što u 8g + 4g obaveznog školovanja, potrošimo brdo sati učeći biologiju, kemiju, tjelesni...itd. I od svega toga o hrani, koju unosimo 3 puta dnevno, ništa. Još je Domaćinstvo bilo najbolje. Kile se ne skidaju iz hira nego se dobivaju iz hira. Kad jednom naučiš razmišljati i jesti, kile idu dole. Ali hrana je 30%problema, trebaš naći neku fizičku aktivnost, moja preporuka je Tai Chi, jer je idealan za početnike, koji nisu u kondiciji. Tai Chi te nauči da je prava energija u disanju a ne u hrani... Samo promjena načina disanja skida kile. Ima ona narodna, tako sam se najeo da ne mogu disati... narod sve zna ali shvaća što zna...lp Neno

      Izbriši
    2. Neno, uvijek prihvaćam da netko ima svoje mišljenje. Kilogrami će se početi topiti, kad-tad, vjerojatno neće još neko vrijeme, jer nisam na strogom LCHF (recimo, da izbacima sve mliječno, samo sam smanjila na oko 100 g mliječnog). Evo, da ti velim koliko u prosjeku kroz dan uzmem UH, M i P. Ugljikohidrata samo 15 g, masnoća oko 160g, a proteina 65g. U početku, prije tek mjesec dana, količine su bile: 20-25 g UH, 190-200g M i oko 60-70g P. Anita mije rekla da sam ustvari bila na optimal dijeti. Mislim da mi je količina hrane prva 3 tjedna bila "prevelika", budući da sam prije par dana smanjila količinu za oko 30%. No, ja sam bila gladna, kao da se nisam mogla najesti masnoća svih vrsta. Nikad se ne prejedam, na to uvijek pazim. Što se tiče vježbanja i kretanja, ja bih drugima mogla dijeliti savjete, jer vježbam redovito, i to s utezima, prema knjizi namijenjenoj ženama (3 puta tjedno po sat vremena), hodam oko 5 km svaki dan, a to već traje mjesecima, a kondicija mi je solidna. Uz to bavim se i jogom, redovito. Mislim da se krećem dovoljno. Javit ću se kad se pokrene topljenje kilograma. Neno, hvala i pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    3. Sanja, nije neobično da si na početku bila gladna i jela više, to se događa svima koji su ranije unosili premalo masti. Sada kod tebe, kao i kod drugih, dolazi do spontanog smanjivanja količine hrane. Mislim da bi se sada nešto trebalo pokrenuti kod tebe. Ako ti ne krene mršavljenje kroz tjedan-dva, javi mi se pa ćemo smisliti neki "trik". Reci mi koliko imaš godina, koliko si visoka i koliko imaš kg?

      Izbriši
    4. Draga Anita, hvala na komentaru. Do sada sam se javljala više puta...I nikad nisam rekla svoje podatke, jednostavno, propust. Imam 46 godina, 174 cm i 70 kg. Nisam se vagala odmah u početku, no, imala sam više kg, jer mi je odmah prvi tjedan otišlo par cm u struku. Moj višak masnih naslaga je oko struka i bokova. Opseg struka mi je 84 cm (bio je 88-89) i to je previše. Ipak, bez obzira što kg stoje, ja si izgledam drugačije, kao da se popunjavaju mišići. Osjećam se fantastično od kad sam na LCHF prehrani, nema gladi po 6-7 sati nakon obroka, probava mi je super, nemam probavne poteškoće kao prije i mislim da ne podnosim gluten. Kako sam prestala jesti žitarice i mahunarke, tako sam došla "k sebi". Vjerujem da mi je gluten radio probleme. Sad pokušavam sama odgonetnuti što je kočilo mršavljenje, i mislim da je to bila količina hrane u prvim tjednima. No, ja sam bila gladna i slušala sam svoje tijelo. Kako si sve pišem, tako mogu pratiti količine nutrijenata, i naravno da sam smanjenje uočila, i to tek kad se ponavljalo neko vrijeme. Što bi bio tvoj savjet ili "trik" Anita? Je li moguće da imam candidu? Prošle godine se bila naglo razmnožila. Na neko vrijem sam ju smirila, možda se aktivirala. Mislila sam krenuti s AC dijetom, znači, izbaciti i voće i kavu i vrhnje (ostaviti kefir i maslac), suhomesnato i gljive, sir sam već izbacila iz jelovnika prije par dana, kad sam smanjila mliječno. Napravit ću ipak po tvom prijedlogu. Hvala i pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    5. Sanja, pitam za godine zato što kad krene menopauza hormoni se mijenjaju i mršavljenje ne ide više lako kao prije, pogotovo kad se radi o tako malo kila viška kako kod tebe. Ja mislim da si ti zapravo na svojoj optimalnoj težini što se zdravlja tiče i to je najvažnije da se osjećaš tako dobro. Ali razumijem da želiš skinuti koje kilo, pa ako ne krene sada kad si smanjila količine hrane, možeš isprobati "trik". Ne, ne mislim da imaš candidu, nego bih predložila periodični post (Intermittent fasting, IF), npr jednom tjedno. Izaberi npr jedan dan kad ćeš jesti doručak i ručak a večeru preskoči. Slijedeći dan preskoči doručak pa jedi ručak i večeru. Na taj način si postila 24 sata bez da si gladovala jedan cijeli dan. Lakše je postiti pola dana nego cijeli ako razumiješ što hoću reći - od polovice jedog dana pa do polovice slijedećeg dana.

      Ovo je lako izvodivo za nas koji smo na LCHF i koji smo se prešaltali na sagorijevanje masnoće za energiju, zato jer više ne ovisimo o obrocima za nadopunu energije kao oni koji jedu i troše šećere. Za vrijeme posta troši se čisto naslagano salo dok se probavni sistem odmara što je fantastično. Šećer u krvi je stabilan a sagorijevanje ketona smanjuje osjećaj gladi pa nema nervoze i treskavice kao kad gladuje netko tko je na šećerima.

      Za vrijeme posta treba piti dosta vode da se tijelo pročisti a u slučaju gladi se može popiti čaj ili kava sa kokosovim uljem, na taj način malo potpirimo vatru - sagorijevanje masti.

      Periodični post se može raditi na razne načine i nema nekog pravila. Možeš jednostavno nekad preskočiti obrok ako nisi nešto specijalno gladna. Ili provoditi 24-satni post jednom ili dva put tjedno. Ili možeš planirati dva obroka unutar 6 sati pa postiti 18 sati - npr jesti ručak u 12, večeru u 18, pa onda ništa do slijedećeg ručka sutradan u 12. Na ovaj način se probavni sistem odmara i salo troši punih 18 sati. Raspored obroka ne mora biti svaki dan isti, kao ni kalorijski unos hrane. Ni naši preci nisu imali redovne obroke i često su gladni odlazili u lov i sakupljanje hrane. Preskakanje obroka je vrlo zdravo, ako su ostali obroci koji se jedu LCHF.

      Što misliš o ovome prijedlogu Sanja?

      Izbriši
    6. Anita, hvala na savjetima. Post mi nije stran, znam kako je u postu. Postila sam i po 10 dana, držala se savjeta iz jedne dobre knjige, mada sad ne bih više krenula s tim, možda sam tijelo mučila tako.

      Već mi se dogodilo da sam preskočila večeru od kad sam na LCHF, tako da isplanirati si jedan takav post nije problem. Kako ne odlazim na posao, evo, i takvih nas ima, mogu si pripremati svu hranu svježu i kad god mi odgovara.

      Što se tiče kilograma, govore mi da ja ne trebam ništa mršaviti, no, moj struk mi govori drugačije. Znam da sam jako blizu idealne težine i da ću teško početi gubiti kilograme, tim više što sam ih "skupljala" godinama, malo-pomalo. Sa 65 kg sasvim sam solidno izgledala. Teško je pogoditi i količinu hrane s kojom ću pokrenuti masne naslage. Odgovara mi da ne ne idem na AC dijetu, radije ću s tim "trikom" krenuti, koji mi preporučuješ.

      Hvala, Anita, na trudu, već sam napisala jednom da je teško danas naći ljude koji žele drugima pomoći, a ti spadaš u tu malu skupinu. Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    7. Sanja... 70kg ne djeluje puno, ali kg i nisu važni, profil da, a naročito naslage na određenim mjestima. ako 3 x tjedno vježbaš sa utezima normalno je da kile idu gore, jer mišić je ipak teži od masti... Svim bodibilderima je san imati što više kila, jer je to znak da dobro rade. Imam svoje mišljenje o tom bildanju mišića, koje i nije baš pozitivno... Mislim da bi trebala probati tai chi... ja imam 55g, kad me ljudi vide, svi mi daju 95-100kg... a kad im kažem da imam 120kg svi se šokiraju... A nekad sam imao 135kg, koje su djelovale kao 150kg... Tai chi je jako dobar za skidanje a još bolji za održavanje težine. Joga je za tropske krajeve idealna a za hladnije tai chi. lp

      Izbriši
    8. Neno, hvala na komentaru i savjetima. Bavila bih se ja koječime, sli mi je nedostupno u mojem malom mjestu u kojem živim. Imam na raspolaganju izbor između dvije aktivnosti, prenapuhanu zumbu, koja prelazi sve moje granice i aerobik, koji se održava u dvorani s konstantnim propuhom.

      Vjerujem da kilogrami ustvari i ne stoje, već i da na mišićnoj masi dobivam, no, struk mi je usprkos svemu prevelik. Ipak, od kad sam na jednodnevnim postovima, po Anitinim savjetima, nešto se pokrenulo, 1.5 kg manje. Kad ljudima kažem koliko imam kg, ne vjeruju mi, kažu, pa nemaš toliko! A kad dođem u trgovinu s odjećom, svi bi mi prodali veličinu 38, najviše 40, a ja ima kažem da neću ući niti u 42, jedva možda.

      Kad sam razmišljala kojim se aktivnostima baviti, odlučila sam se na vježbe s utezima, jer se lijepo formiraju mišići, naravno, kako koji kod nas žena, i znam da se tako treniraju samo određene skupine mišića, dok se neki "zapostavljaju". U svakom sportu neki je nedostatak. Hodanje mi je zadovoljstvo, jer sam tako na svežem zraku i suncu. S jogom sam započela iz čiste znatiželje, da vidim, koliko se mogu svijati i biti u određenom položaju, naravno da nisam u početku mogla skoro ništa.

      Vidjet ćemo kako će ići dalje s gubitkom kg.

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    9. Shvaćam Sanjo... ni laka bi mi rekli. Mi nemamo naslijeđenu naviku kao kinezi, od malih nogu da upoznamo tijelo kroz Qi Qung ili Tai Chi... Ali nikad nije kasno za to početi. Zumba i aerobik su dobri za ljude koji ne znaju što si time rade, brzi ritam bez pravilnog disanja je katastrofa. Probao sam to u mladim danima na Tae Kwon Do.u... Dizanje utega uz pravilno disanje i male težine, ok. Ali računaj da veće težine i brzi ritam dižu mliječnu kiselinu u tijelu i time dižu kiselost tijela. Kiselost tijela ti ne da da gubiš težinu, masti... A dobivaš i na mišićnoj masi... Tai Chi imaš na yt puno spotova. Tai Chi ne stvara mliječnu kiselinu, tonira pravilno tijelo, daje osjećaj energije, stvaraš je... i pada osjećaj gladi. Energija = Tai Chi. Hrana = energija... vrlo jednostavno. Ali kad nam to znanje naši djedovi nisu prenijeli.
      Evo jednog dobrog spota za zagrijavanje, trebati 1m2...
      http://www.youtube.com/watch?v=Ro8HMutA5vw
      Ima i drugi dio... lp neno

      Izbriši
    10. Neno, pokušat ću neke stvari promijeniti, trenutno ne vježbam, samo hodam nekoliko km dnevno, da vidimo što će biti s kilogramima. Trenutno stoje, ni gore, ni dolje. Težina mojih utega je 1,5 i 2,5 kg, ništa teže. Pazim na disanje prilikom svake vježbe. Mislim da nije kod mene "problem" u vježbanju, već u stresu pod kojim sam zadnjih par godina. Teško je "isključiti" ga, na neki način pomiriti se s nekim stvarima.

      Uz sve to mislila sam da se hranim pravilno, a ispostavilo se, do otkrića LCHF prehrane, da je sve obrnuto, da imam posljedice nedostatka masnoća i proteina životinjskog porijekla, i veliki nedostatak magnezija, što sad sređujem s magnezijevim kloridom.

      Uz sve to i candida se razmnožila, tako da sam i na AC dijeti.

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    11. Sanja, shvaćam "problem"... Ali to ti je sve u paketu. Jedan veliki krug u kojem se koprcamo, a ne znamo da ne znamo. Roditelji ne prenose informacije, jer ni oni ih nisu dobili u nasljeđe...
      Dugo se bavim nutricionizmom, vježbama i dugo mi je trebalo da posložim kockice. I to slučajno. Naime baveći se tai chijem, tek nakon par godina došao sam do tkz. TC za svaki dan, za svaki trenutak. Ne pričam o pokretima koje svi zovu " ono što Kinezi rade ujutro u parkovima"... Ko to zna odlično... ali ja pričam o "običnom" hodanju kojeg radimo svaki dan... moj savjet je da noge koristiš kao opruge, jer za to su i stvorene. Mi "bijelci" hodamo ukočeno, na vanjskim dijelovima stopala( pete cipela trošimo sa vanjske strane ) i noge koristimo kao štapove. Zašto je ovo bitno? Proučavajući hodanje, došao sam do zaključka da nepravilno hodanje direktno utiče na disanje, i zbog toga nepravilno dišemo, ukočeno tijelo diše vrhom pluća, a način disanja utiče na naš način ishrane. Postoji ona narodna " tako sam se najeo, da ne mogu disati...". Ukratko, kad hodaš probaj hodati po sistemu, peta pa prsti a koljena uvijek blago savijena, nikad ravne noge. Time se amortiziraju udarci u zemlju, aktiviraju se svi nožni mišići, time i cirkulacija, a i najvažnije, trbušno disanje... Smanjuje se kiselost tijela ( candida ), stres, visoki tlak..itd.
      To trenutno prodaju kao walkmansice, ali ljude ne uče ovu tehniku. Jer kad naučiš trebaju ti normalne tenisice. Marketing prodaje poluinformacije...lp. neno

      Izbriši
    12. Sanjo...B. A i ostalima koji se bore sa candidom...
      Vidim da ste svi u brizi i pokušavate riješiti problem hranom, vodom, lijekovima, detoksikacijom jetre, itd...
      Ajde jedno pitanje za sve...?
      Da li znate kako se tijelo čisti... svakodnevno...?
      U postocima koliko otpada na mokraću, stolicu, znoj i disanje...???
      LP
      Neno

      Izbriši
  9. Zanimljiv tekst! Većinom kupujem iz raznoraznih trgovina te ne treba uvijek vjerovati proizvodima koji nose etiketu 'Sa hrvatskih pašnjaka' te se trudim kupiti neke osnovne, a i povoljne namirnice kod kumica na pijaci kao što su kravlji sir, med i sl. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. još malo pa će brojač pokazati prvi milijun prikazivanja bloga :-). bravo, Anita.

    OdgovoriIzbriši
  11. što nam se desilo s forumima, nijednog više ne mogu otvoriti

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Anita, htjela sam upravo pročitati zadnji tvoj komentar ili savjet na postu "Anticandida dijeta i bezglutenska prehrana - iskustvo", no zbog više od 200 komentara ne mogu učitati sve, na nikakav način.

    Možda da se s tog posta premjestimo na ovaj?

    Pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, da, zagušili smo tamo stranicu sa komentarima. Možemo nastaviti ovdje :)

      Izbriši
    2. Anita imam 49. godina,čvorastu štitnjaču i policistične jajnike. što god pojedem trbuh mi se napuše kao da sam progutala balon. evo 7 dana sam ma zelenoj kuri. Jedem pečena jaja , slaninu ,crveno meso i puno zelene salate, ali ništa kao da sam dobila 1 kg i napuhana sam stalno. šta da radim , da li da nastavim sa ZK. Visoka sam 164 cm a imam 67-68 kg. Bila sam na raznim dijetama ali sve slabo . pomoć....

      Izbriši
    3. Marice prvo trebate imati strpljenja. Da li ste napuhani samo sada ili ste bili napuhani i ranije? Kakva vam je probava? Da li ste izbacili mlječne proizvode? Kako izgleda dnevni jelovnik?

      Izbriši
    4. Anita, hvala na odgovoru. Napuhana sam bila i prije . Probava mi se malo poremetila. Tvrda stolica. Mliječne proizvode sam izbacila. Inaće sam jela veče količine sira svježeg ili tvrdog. Mlijeko nevolim.
      Ovih zadnjih 10-tak dana jedem kajganu (samo jaja izmutim bez ičega), zelenu salatu krastavci, paprika ,šampinjoni, slanina, piletina , mješano mljeveno meso(malo posolim i pečem na masti).
      Prije sam jela puno voća pa sam mislila da su problemi od njega. Pozdrav.

      Izbriši
    5. Marice nabavite hladno prešano kokosovo ulje, pomoći će vam za probavu i općenito za stomak. Osim toga prelijte svaki dan po jednu žlicu cijelih lanenih sjemenki sa malo vode i ostavite par sati da sjemenke puste sluz pa to pojedite navečer prije spavanja sa dosta tekućine. Jedite dosta zelenog lisnatog povrća sa dosta maslinovog ulja. Budite strpljivi i sve će se regulirati :)

      Izbriši
    6. Anita hvala. Pokušat ću i javiti rezultate. pozdrav

      Izbriši
  13. Pohvale za trud i količinu informacija, evo i mene konkretno zanima jedna info za AC dijetu.
    Recimo danas kupljeno pakovanje mljevenog mesa, a u sastojcima piše da sadrži E 301, E 302, regulator kiselosti i da može sadržavati u tragovima mlijeko ili celer.
    Da li će to šta pomagati candidi u rastu ili ipak mogu sada to iskoristiti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mina26, evo mog savjeta u vezi s mljevenim mesom: kupim meso u mesnici (maloj, privatnoj), samelju mi ili ja sameljem sama kod kuće, tako izbjegnem aditive i druge primjese. Nikad ne kupujem zapakirano mljeveno meso, pogotovo ne u velikim trgovačkim centrima. Oni imaju meso iz uvoza, koje se transportira od tko zna odakle i još k tome mora stajati u trgovini barem nekoliko tjedana i da bi to moglo, meso se tretira s nekoliko konzervansa i nama nepoznatim tvarima. Niti boja tog mesa nije prirodna!
      Aditivi i ostale štetne tvari nikako nisu dio LCHF prehrane, koja promovira organske ili barem domaće namirnice!
      Mislim da je najbolje ne hraniti candidu, već sebe.
      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  14. preuzeto sa
    http://www.24sata.info/lifestyle/zdravlje/99894-Nutricionisti-tvrde-Mast-ipak-super.html

    Nutricionisti tvrde: Mast je (ipak) super!


    (24SI) - Potrebno je što prije u prehranu vratiti zloglasnu masnu hranu jer je to pravi zlatni rudnik ljudske prehrane, dok masti pomažu pri apsorbiranju vitamina, piše Daily Mail.

    [24 sata info]
    Objašnjeno jednostavnim rječnikom, masti su lanci ugljikovih atoma za koje su pričvršćeni atomi vodika. Kad u organizam unesemo mast, ona se probavlja i ulazi u naš krvotok gdje služi za transport u masti razgradivih vitamina A, D, E i K. Zbog te činjenice smiješno je u potpunosti izbaciti mast iz prehrane. Najbolji primjer je punomasno mlijeko koje u sebi sadrži sva četiri spomenuta vitamina. Ako se izbaci mast, izbacuje se i sustav koji će organizmu dostaviti te vitamine, prenosi Index.

    Nutricionisti vjeruju da su proizvodi izmišljeni od strane čovjeka, kao što su sirevi, jogurti i razni namazi niske masnoće, jedan od razloga zašto ljudima kronično nedostaje vitamina A. Vitamin A osobito je bitan za zdravlje kože, kose, očiju i imunološkog sustava, a slična stvar je i s vitaminom E, kalcijem, magnezijem, cinkom i željezom.

    Masnoća naš organizam opskrbljuje energijom, pa će vam komad slanine pružiti dulji osjećaj sitosti nego zobena kaša. Također, masnoća igra ključnu ulogu u stvaranju vanjskih slojeva stanica organizma, pa se preporučuje da svaku vrstu povrća (špinat, mrkva, kelj, itd.) prelijete maslacem.

    Prema mišljenju nekih nutricionista, unošenje masti u organizam ne bi se trebalo ograničiti, jer ne postoje dokazi da se zbog masti povećava tjelesna težina. Istraživanje provedeno davne 1956. dokazalo je da tijelo apsorbira masti u količinama koje su mu potrebne, a ostalo se izbaci tjelesnim izlučevinama.

    Iz prehrane nije potrebno izbaciti ugljikohidrate, budući da glukoza energijom opskrbljuje mozak, ali zato nije potrebno jesti kruh koji povećava razinu šećera u krvi što pospješuje povećanje tjelesne težine ako osoba nije previše aktivna. Potrebno je izbaciti hranu baziranu na škrobu, jer su krumpir i riža vrlo slabi izvori vitamina i početi jesti "pravu" hranu poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda i povrća.

    Ipak, ovo ne bi trebalo doživjeti kao zeleno svjetlo za prežderavanje slaninom jer već idućeg tjedna mogli bi se razočarati kada pročitate da su masti (ipak) štetne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobar članak, pročitao sam ga u 24sata, ali i drugi su se aktivirali oko masti.

      Problem je u tim savjetima oko hrane, što se svi uhvate oko jedne vrste i onda je ili hvale ili kude. Umjesto da se pokaže cijelovita slika onoga što se u biti jede, jer to što ljudi jedu ih deblja...
      Naišao sam na jedan vrlo zanimljiv članak, http://www.suvremena.hr/20750.aspx, u kojem su objavili statističke podatke za potrošnju hrane u 2010.g.
      Dao sam si truda i zbroijo te količine. Rezultat je STRAVA...
      Ugljikohidrata oko 250kg, kad se doda i laktoza iz mlijeka...
      Proteina oko 74,8kg, u kojem ima manji postotak masti, ali masti kao takve
      Masti 0kg...
      To je prosjek po glavi stanovnika u 2010g, što znači da su ti podaci i veći kod dijela ljudi a negdje i manji.
      Ali kao kompletna slika je vrlo jasna, što se jede i što u biti deblja...

      Vezano za slaninu...treba se zapitati zašto dijelimo hranu na tešku i laku...
      LP
      Neno

      Izbriši
    2. Kada se uvodila nova stopa PDV 25%, ljudi se se zgražali da se stopa povećava na sve osim na jestiva ulja i masti, dječja hrana (u skladu s posebnim propisima), isporuka vode, bijeli šećer i dr. (10%). Kao ono, tko još kupuje mast u današnje vrijeme????

      Izbriši
    3. Počeli su u EU neke zemlje dizati PDV na hranu koja po njima deblja ili je nezdrava.
      E sad koja koga deblja...???
      Ali moje mi iskustvo govori, da sva hrana deblja ako se pretjera...
      ...a istovremeno se zanemari redovita rekreacija, razgibavanje, disanje...
      LP
      Neno

      Izbriši
    4. Neno, PDV u EU zemljama nije podignut na masnu hranu zato da bi se potrošači zaštitili od "nezdrave" masnoće, nego da bi se zaštitila industrija koja na žitaricama i pahuljicama ostvaruje puno veći profit nego na mesu, maslacu i jajima kojima je kraći rok trajanja i koji moraju biti pod neprekidnim hlađenjem. Pročitajte ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/06/zasto-nas-oni-mrze-paleo-pokret.html

      Izbriši
    5. Ma kužim ja to Anita... treba samo pogledati koje subvencije u EU idu u poljoprivredu. To je sistem koji stimulira overprodukciju voća, povrća, mlijeka, šećera... I na kraju daju subvencije i izvoznicima šećera iz EU... Kaos... Odakle izlazi sav taj novac? A sa druge strane se guraju klasične med-teorije o mediteranskoj prehrani, kineski sindrom, itd... I ljudi slušaju, jer ko ne voli jesti voće... Kaže onaj vic o jabuci:jedna jabuka svaki dan tjera doktora van, a jedan klinac kaže da ih mora pojesti 8...,jer u njegovom gradu ima 8 doktora!
      Ja samo znam da je moja baka svinje hranila sa mekinjama, kukuruzom, jabukama, šljivama, cukama. Nije ih hranila špekom i masnoćom. U masnoći je čuvala kobasice i meso, i bilo je odlično. KInezi kažu da treba jesti tešku hranu, da bi se tijelo održalo u formi...da se troši...a sad svi pričaju da jedu rižu i da su zato mršavi. Ali rižu su jeli jer drugog nije bilo... Treba ljudima objasniti točno što je jedan obrok u postocima PUM...lp Neno

      Izbriši
    6. Neno, ja nisam pristalica računanja ni vaganja hrane. Stvar je u tome što, kad se vratimo izvornoj prehrani i pravoj hrani, regulira se apetit i prirodni osjećaj sitosti i gladi. Nekad se jede laganije, više povrća i juhica a nekad konkretnije, masnije... Nekad se preskoči obrok, kad je fešta pojede se više, i to je sve u redu. Čovjek nije robot i ne mora svaki obrok biti jednak količinski i u postocima. Samo opušteno i slušati svoje tijelo :)) Puno pozdrava,

      Izbriši
    7. Anita, slažem se potpuno... i ja tako jedem već godinama. Ali želim reći da neki standard mora biti, jer najgore što su ljudima rekli za određenu hranu da je mogu jesti koliko žele, i tu je problem, jer tijelo nema prirodnu kočnicu, obranu od viška hrane... kila. Moj savjet je teorija dlana, znači 1 obrok u toj veličini i u nekim razumnim postocima, sve cca, jer nitko od nas nema mjerač kalorija na vrhu prsta, ali znamo da li smo u jednom obroku pojeli 2-3 tanjura npr pašte, povrća, voća i uz to pola štruce kruha...itd. Dlan vam je cca veličina stomaka, znači max veličina jednog obroka. I što je još bitnije i jetra je negdje veličine dlana. A o njoj u biti sve ovisi... Opušteno... mi se sviđa, ali ja bi ga usmjerio na disanje. lp Neno

      Izbriši
    8. Slažem se, ali ono o čemu ja pričam je slijedeće: samo ako jedemo tjesteninu, kruh, slatkiše i druge ugljkohidrate gubimo kontrolu nad apetitom. Probajte jesti ribu i zelene mahune pripremljene na maslacu i maslinovom ulju pa ćete vidjeti da nema šanse da se prejedete. Jednostavno to nije hrana koja vuče na još kao što nam to radi tjestenina, krumpir, kruh i sl.

      A da su disanje i pravi izbor treninga radi kontrole stresa jako važni, slažem se naravno i s tim. Iako se ovdje najviše piše o hrani, to ne znači da druge stvari nisu bitne. Jako su bitne tjelesna aktivost, boravak u prirodi, kontrola stresa, kvalitetan san, a iznad svega pozitivan stav prema životu...

      Izbriši
    9. Ima razloga zašto hrana zasiti ili ne..., nisam stigao pročitati cijeli tvoj blog, pa mi je neke stvari teško komentirati, ne želim se praviti pametan. Ali u dugogodišnjem proučavanju vlastite prehrane i puno knjiga o prehrani, došao sam do jednog zaključka, a to je da mi ne slušamo receptore okusa koji nam sve govore.
      Ne znam da li ti to negdje obrađuješ ili ne...???
      Naime sva hrana nas brzo zasiti, jedan okus....ali je pitanje kako tijelo na tu vrstu hrane reagira nakon pola sata ili sat... Da li sa pojačanom gladi ili je i dalje sito i nakon 2-3 sata...
      Želim da tvoju knjigu kupi što više ljudi, pa da makar i mali broj prihvati novestare ideje o ishrani, već je dobro...

      Izbriši
    10. Neno, ovdje ima o važnosti slušanja svog tijela i svojih osjetila koji su unutarnja inteligencija tijela :)
      Ako si kroz obrok dobio ono što tvom tijelu treba, onda ćeš biti sit i zadovoljan satima, bez brze ponovne gladi i bez želje za slatkim.
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/05/hrana-koja-hrani-hrana-koja-cisti-ili.html

      Izbriši
    11. Anita, nije problem slušati tijelo, nego je problem što tijelo, (unutarnja inetigencija), javlja da je gladno, ali ne kaže koja familija hrane mu treba u datom trenutku. Osjećaj gladi ljudi utaže sa prvim jelom koji im dođe pod ruku. Jer ne poznaju podjelu hrane.
      I tu je problem, jer ljudi u 8-12g školovanja o vlastitoj prehrani ne uče, a kad padnu doktorima u ruke, onda kreće poznata spika," puno voća i povrća ".
      Ljude treba naučiti što je koja familija hrane, jer svi hranu dijele na voće, povrće, riba, meso, tjestenina, mliječni proizvodi,itd... Ljudima je teško uopće shvatiti da i zdrava hrana, voće i povrće, je u biti UGH... Ma još dobro i funkcioniramo s obzirom na znanje, haha. Moj savjet je de da slušamo receptore okusa i da svako nauči osnovu. UGH P M... pa tek onda dalje o pojedinom jelu, receptima i tako dalje.
      Ali kao što bi rekla moja mama da već 40 godina sluša o tome da se žuto od jaja ne jede, i sad promijeni ti to. Kad ljudi napišu što jedu u dnevnik, shvate da jedu 80-90% UGH.
      Ne znanje o hrani je dovelo do toga da 50% ljudi ima kardiovaskularne probleme i da su pretili. A da o ostalim bolestima ne pišem...
      Školstvo i Medicina bi se trebali zapitati što su radili 50g... " dobro " su nas naučili...

      Izbriši
  15. Evo nakon 20-tog dana AC dijete, su počeli neki znakovi... prvo su počele hladne ruke i noge i to sad već traje 4-5 dana, znači kroz cijeli dan osjećaš ozeblosti i jučer se pojavio herpes na usnici, znači u pitanju je pad imuniteta.
    Uzimam kokos ulje, uzimam i citrofit, koristim kiseli kupus, 1500mg vitamina C, probiotike u tabletama i čudno mi je da je imunitet tako oslabio ili se radi o die-off simptomima.
    Što raditi, izdržati i čekati da prođe ili povećati doze, dodati nešto?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tea to je die-off, tijelo sad izbacuje toksine koje proizvodi candida koja ugiba. Možete izabrati da ublažite simptome tako da smanjite količinu citrofita ili da izdržite. Ostalo nastavite uzimati kao i dosad, dodajte još i češnjak. Pomognite tijelu u izlučivanju toksina tako da pijete dosta tekućine (vode, biljnih čajeva i juhe od kostiju), odmarate, odete u saunu, na masažu ili radite suho četkanje tijela. Pozdrav i sretno :)

      Izbriši
    2. hvala na podršci i objašnjenjima.
      Ne znam koliko je pametno izbaciti recimo citrofit, a zamijeniti ga s nekim drugim antifungalnim preparatom, jer negdje piše da se u 2-3 tjedna candida polako navikakva na jedan i postaje otporna pa da ju treba zbuniti i sa promjenama kroz svaka 2-3 tjedna.
      Ma da mislim da je citrofit tu najjači zbog držanja imuniteta, da se herpes ne bi širio.

      Izbriši
  16. Draga Anita, samo da se javim sa lepim vestima: po prvi put nakon 10 meseci mi je nalaz stolice na kandidu NEGATIVAN! Posle 2 meseca dosledne AC dijete (sa Vašeg posta http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html) bila sam prinuđena prekršiti dijetu zbog putovanja, ali kad sam se testirala, nalaz je (ipak) bio negativan. E, sad, pošto sam jako smršala (7 kg od prošle godine) sledeći cilj mi je vratiti kilažu (bar 5 kg). Znam da treba postepeno vraćati namirnice u upotrebu, i da bez uglj. hidrata nema gojenja (jer nema ni insulina), pa bih samo da pitam - koje ugljene hidrate prvo da uvedem i u kojoj količini? Hvala unapred i veliki pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Lana

    Iskrene cestitke od srca iz vise razloga.Pravo da si se rijesila candide i bila dosljedna u pracenju AC kure. Druga stvar je "priznas" da vazes premalo i jedna od rijetkih koja zeli dobiti na tezini. Mozes li ovako javno preppricati svoje jelovnike i izbor namirnica??

    Sto se tice UH i dalje vazi da nema brzih i ultra brzih UH (kruh,tjestenina,riza,krompir,slatkisi i kupovni sokovi).Polako ubacuj i povecavaj karfiol i brokuli,punomasne mlijecne proizvode. Jedi i vise i cesce sve kako ti organizam trazi.Mada bih ja na tvom mjestu produzio AC kuru jos koji mjesec da potvrdim da je bestija izbacena

    Jos jednom cestitke i ustrajno naprijed.

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala na čestitkama! :)
    Počela sam malo više povrća jesti, i lagano jogurt, i prestala sa upotrebom origano ulja i probiotika, pa ćemo videti. Ako se kandida vrati, ništa lakše nego opet 2 meseca na AC kuru! ;)
    Moj jelovnik je u suštini: za doručak jaja kuhana i/ili tunjevina + dobar jutarnji kruh sa dosta maslaca + čaj ili kafa, plus kiseli kupus i/ili mladi luk
    užina bademi i/ili kafa sa malo kokosovog ulja
    ručak: domaća juha od kostiju + neko meso + bareno povrće + maslac i kruh
    užina 2 (ako je bude): kafa plus komadić onog kruha sa maslacem / bademi
    večera: slično kao doručak ili ostatak od ručka
    Šta znam, nikad nisam gladna, imam utisak da stalno nešto jedem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čestitam i ja Lana, od srca ♥ Odlične vijesti!
      Vraćaj pomalo punomasne mliječne proizvode (vrhnje, sireve, jogurte), sezonsko voće i korjenasto povrće (osim krumpira).

      Izbriši
  19. Pozdrav svima!
    Proučavam vaš blog već neko vrijeme i imam nekih pitanja.
    Ja sam mama dojilja, imam 34 god i bebu od 7 mj i aktivno vježbam.
    Kilažu sam sredila, cilj mi nije mršavljenje nego rješavanje napuhnutog trbuha. Prije 4 mjeseca odlučila sam skroz izbaciti slatkiše i šećere iz prehrane jer sam ih jela u velikim količinama. U tome sam uspjela i ne jedem ništa slatko. Voće obožavam i to nisam ograničavala. Vježbom sam došla na super kilažu, mislila sam da se zdravo hranim, puuno voća, puuno mliječnih proizvoda i puuno žitarica a malo masti. Trbuh i dalje jako napuhan čim nešto pojedem ili popijem pa sam tražeći uzrok tome otkrila vaš blog i promjenila neke stvari u prehrani. Ne jedem šećere,žitarice niti škrobne namirnice, povećala sam zdrave masnoće, tj. ne jedem zabranjene namirnice po LCHF-u 15 dana ali trbuh i dalje napuhnut čak zadnjih par dana još i jače. To jako primjetim jer nemam ni kapi sala pa me izluđuje stalna lopta u trbuhu. Izbio mi je i herpes. Dojim pa nisam izbacila voće i mliječne proizvode ali sam ih drastično smanjila. Gdje griješim, čitam da ostalima uglavno trbuh nije više napuhnut nakon nekog vremena na LCHF-u. Molim savjet!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.