utorak, 15. studenoga 2011.

Manje šećera - više beba: Trudnoća i LCHF

U Švedskoj svaka četvrta odrasla osoba jede prema LCHF principu. Kako popularnost LCHF prehrane u zadnje vrijeme brzo raste tako je naravno sve više i žena koje prelaze na ovaj način prehrane pa i ostaju na njemu i za vrijeme trudnoće. Zapravo, najbolje što jedna trudnica može učiniti za sebe i svoju bebu je da jede prirodnu i zdravu hranu i da izbaci industrijske prerađevine. Bebe se lijepo razvijaju, rađaju se normalne tjelesne težine, mame ne dobivaju masu suvišnih kilograma za vrijeme trudnoće, ne nakupljaju vodu u tijelu, izbjegavaju trudnički dijabetes a one koje su ga ranije imale, drže šećer pod kontrolom i ne trebaju inzulinske injekcije. 

Prehrambena piramida kaže da trebamo 60% svojih kalorijskih potreba zadovoljiti iz ugljikohidrata (šećera i škroba). Uzmemo li npr neku minimalnu potrebu od 2000 kcal dnevno, to znači da bismo 1200 kalorija trebali uzimati iz ugljikohidrata tj konzumirati 300 grama šećera i škroba dnevno. I tako jedemo industrijsku hranu nakrcanu ugljikohidratima, brašno, šećer, peciva, torte, kolače, pahuljice, kruh, tjesteninu, slatkiše, sokove i gazirana pića, a povrh svega još i margarin, soju, GMO hranu, glutaminate, umjetne boje i arome i razne druge kemikalije u procesiranoj hrani. Procesirana hrana je štetna a ugljikohidrati koji se u njoj nalaze nisu esencijalne tvari, nisu građevinski materijal za tijelo, hormone, mišiće, mozak, kao što su to proteini i masnoće - ugljikohidrati su turbo energija koju ako ne potrošimo, taložimo u obliku masnih naslaga na tijelu. 

Prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata (LCHF – Paleo – Primal – Low Carb – Optimal) zdrava je prehrana za sve, pa tako i za trudnice. Šećer, brašno, kruh i tijesto nutritivno su siromašne namirnice i ne gubimo ništa kad ih izbacimo iz prehrane. Upravo suprotno, kad jedemo manje praznih kalorija iz šećera i škroba, tada unosimo više nutritivno bogatih namirnica koje su građevinski materijal za naše tijelo čime osiguravamo bolje zdravlje i jači imunitet. Osim vrste namirnica i njihova kvaliteta igra vrlo važnu ulogu: zdravije je meso, mlijeko i jaja životinja iz organskog uzgoja, domaćeg uzgoja ili divljači nego meso životinja iz masovnog uzgoja gdje se životinje hrane koncentratima i sojom i gdje se tretiraju hormonima rasta i antibioticima. Zdravija je riba iz mora koja slobodno pliva i jede svoju prirodnu hranu nego riba iz uzgajališta koja se tovi žitaricama i pliva u vlastitom izmetu. Zdravija je prava slanina ili panceta nego salame pune konzervansa, pojačivača okusa i drugih kemijskih aditiva.

Prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću, nego upravo suprotno, može pomoći kod neplodnosti. Nova istraživanja pokazuju da je prehrana čest uzrok neplodnosti, a prema danskom ginekologu Bjarne Stygsby postoji jednostavan način da se neplodnost izliječi. Zadnjih godina su naučnici otkrili povezanost između inzulina i plodnosti, ali je do sada pažnja bila usmjerena na snižavanje inzulina pomoću lijekova. U svojoj knjizi Spis dig gravid (Jedi da zatrudniš) Bjarne Stigsby zajedno sa dijetistkinjom Charlotte Hartvig piše kako se šanse da se zatrudni mogu povećati uz pomoć metode koju on naziva KISS Klinisk InSulin Sænkende kost - Prehrana za snižavanje inzulina. Radi se o tome da se jede manje ugljikohidrata. Previše ugljikohidrata dovodi naime do visoke razine inzulina koji može pogoršati funkcije jajnika i smanjiti fertilitet. 

Prema statistici koju ginekolog Bjarne Stigsby vodi u svojoj klinici od 56% žena koje su zatrudnile, više od polovice su to uspjele uz pomoć promjene prehrane koja snižava razinu inzulina – potpuno bez hormonske terapije ili potpomognute oplodnje. Dr Stigsby izvještava da svaka sedma žena koja posjeti njegovu kliniku ima tako visoke razine inzulina da je to direktan uzrok njihove neplodnosti. Ove žene zato dobivaju upute da drastično smanje unos šećera, brašna, krumpira, te da umjesto toga jedu više proteina i masnoće kroz meso, perad, ribu, jaja, povrće i orašaste plodove. Nakon promjene prehrane često dobiju normalnu menstruaciju i ovulaciju čime se omogućava prirodno začeće, kaže Stigsby… Istom metodom dr Stigsby liječi PCOS - Sindrom policističnih jajnika. 

Na slici je supruga švedskog doktora Andreasa Eenfeldta, autora knjige Matrevolutionen (Prehrambena Revolucija), u devetom mjesecu trudnoće. Iako je Andreas švedski LCHF guru, njegova ga supruga Kristin baš i nije najozbiljnije shvaćala (tipično) pa je u trudnoću krenula sa ”balansiranom” prehranom koja se bazira na ugljikohidratima. Kao i mnoge trudnice, i nju je mučilo nakupljanje vode u tijelu i jaka natečenost, naročito u potkoljenicama. Preokret se dogodio na low carb cruisingu, kad je Kristin srela doktora Michael D. Foxa, specijalistu za fertilitet koji, kao i danac Stigsby,  liječi neplodnost i PCOS uz pomoć promjene prehrane - na low carb naravno. Dr Fox je objasnio Kristin da će natečenost nestati kad smanji unos ugljikohidrata i da je to sasvim bezopasno. On smatra da su trudnice još više osjetljive na šećer i škrob nego ne-trudnice. Kada je izbacila sav šećer, kruh, tjesteninu, rižu i krumpir iz prehrane otečenost je nestala u roku dva dana. Nastavila je do kraja trudnoće sa LCHF i sve je bilo u redu. Početkom rujna rodila se Klara 3610 grama i 51 cm, savršena beba koja lijepo raste i napreduje.

Napomena: Ovaj post nije zamjena za medicinski savjet trudnicama.


44 komentara:

  1. Anita, ne mogu ti opisati koliko sam presretna što sam preko tebe došla do ovih zlata vrijednih informacija prije svoje prve trudnoće! Sad
    lijepo od počekta mogu uživati (i vjeruj mi, stvarno uživam) u svojoj prvoj LCHF-paleo- primal-lo carb-optimal trudnoći. Pri kraju sam prvog tromjesečja i osjećam se odlično, trudnoća je školska, beba lijepo raste i vrlo je živahna i dinamična svaki put kad je gledamo na ultrazvuku :-)))
    Hvala ti do neba po tisućiti put!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Irena, nadam se da ces pogledati onaj moj komentar. Ja planiram trudnocu negdje u maju ove godine. Zanima me koliko je dobro i sigurno biti u ketozi a biti trudna? Ima li to kakvih stetnih posljedica na razvoj fetusa? Posto vidim da si si praktikovala LCHF tokom trudnoce zanima me koliko si ogranicila unos ugljenih hidrata na koliko grama dnevno?
      Drugo jesi li imala problema sa doktorom? Da li je doktorica/doktor prihvatili cinjenicu da si na LCHF i nisu ti nista rekli?
      Ovdje u Americi cesto pisu da ketoza nije dobra za trudnice. Ja ne znam koliko su pravu.
      Ja sam na LCHF od ljetos i stvarno mi odgovara. Voljela bih da nastavim ovaj nacin prehrane i u trodnoci. Kakva su tvoja iskustva?

      Izbriši
    2. Anita mozes li malo napisati vise o svom iskustvu LCHF tokom trudnoce. Na koliko si grama ogranicila unos ugljenih hidrata tokom trudnoce. Ovdje u Americi cesto pisu da je ketoza opasna za razvoj fetusa, ja znam da nisu u pravu. Kakva su bila tvoja iskustva sa doktorom koji je pratio tvoju trudnocu vezano za LCHF? Ja ocekujem da cu imati nesporazume sa mojom doktoricom jer u principu nemaju dokaza da je ketoza lose stanje sa trudnicu.

      Izbriši
  2. Draga Anita,
    sve si lijepo napisala ... ja nemam šta dodati... Ja sam također LCHF-Paleo-Primal trudnica..:)) Moje osobno iskusto je da sam s LCHF prehranom smršavila 20 kg ali i utjecala na PCOS, s kojim se neuspješno borim već godinama... također se već 2 godine borim i s neplodnošću...nakon ) mj. LCHF-iranja ja sam 20 kg lakša i trudna!!!! evo i moj slučaj može ići u prilog ovom objavljenom Švedskom istraživanju...sve objavljeno potpisujem...
    Draga Anita, hvala ti puno... tvoj blog i savjeti su me spasili...

    OdgovoriIzbriši
  3. @ irena i mikice, hvala na lijepim riječima ♥
    želim vam sretnu i lijepu trudnoću i da sve protekne u najboljem redu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav svima...ja sam smršavila tek kad sam poćela proucavat fiziologiju i izbacila ugljikohidrate...jedino jedem grahorice i mahunarke jako rijetko...bila sam aktivni sportaš i zbog zdravstvenih problem asam prestala sa sportom,prehrana je ostala ista apotrošnja minimalna...tako da je došlo do debljanja...sad sam 23 kile lakša...shvatila sam da sam se hranila po principima lchf a da nisam ni znala.Nutricionizam me jako zanima pa sam slučajno došla do vaših stranica i ostala oduševljena...zdrav razum i logika,malo knjiga i znanosti me dovelo do ovakvog nacina prehrane...sad napokon svojoj dijeti mogu dati ime...pozdrav iz Splita!

    OdgovoriIzbriši
  5. @romano 74
    Biti na LCHF-u ne znači nužno biti u ketozi. Pročitaj ovaj Antitin tekst još jednom i bit će ti jasnije :-). Znam, puno je informacija na ovom blogu i to nešto sasvim drugačije od onog čim su nam cijeli život punili i još uvijek pune glavu. Ja nikad nisam bila u ketozi jer moj cilj i prije trudnoće nije bio mršavljenje već poboljšanje zdravlja. Znači, u mom slučaju opušteni LCHF. Jedem i korjenasto povrće poput mrkve i cikle, nešto voća na dnevnoj bazi, krumpir - rijetko. Ali žitarice izbjegavam ko kugu. Još 2 i pol mjeseca do poroda, 6,5 kg u plusu (možda se čini malo, ali da se trpam škrobom, nakupljala bi više vode pa bi i kilograma bilo više). Ovako nema natečenih zglobova i ostalih popratnih pojava vezanih za trudnoću. Imam odličnu doktoricu, ali uopće mi nije padalo na pamet pitati je da li je ovaj način prehrane za mene ok. Ja znam da je. Pa što ima loše u tome što jedem zdrave masnoće, ribu, meso, voće, povrće? Da li moja beba u trbuhu stvarno pati što se njena mama ne pretrpava kruhom, tjesteninom i kolačima? Da li joj zbog toga stvarno nešto nutritivno nedostaje? Već znaš odgovor :-) Želim ti sretnu trudnoću ;-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Anita zanima me smije li se u trudnoci koristit Stevia kao zamjena za secer? Na LCHF-u sam 4 mjeseca i navikla sam se na ovaj nacin prehrane i zeljela bi nastavit s njim i u trudnoci (trudna sam 1,5 mjesec).Unaprid hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  7. samo da kažem, ja sam rodila prije 1,5mj i hranila sam se prema opuštenom lchf-u s time da sam više jela namirnice iz 1.skupine. dobila sam svega 7-8kg, bez oteklina po cijelom tijelu kao u prve 2 trudnoće, u nakon poroda sam imala 2kg manje nego na početku trudnoće. dakle otišlo je više nego što sam dobila. beba je super, velika i zdrava, a ja se super osjećam jer ne trebam skidat kile. možda sam malo pretjerala i trebala drugačije jesti no u mome slućaju je sve bilo super

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav svima,ja sam na AC dijeti,pokušavam ostati trudna i zanima me da li je AC dijeta štetna u trudnoći,jer je dosta strožija od LCHF(ne smem ni mlečno,ni voće)? Ps.imam crevnu kandidijazu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Anita, evo da Vam se javim.
    U 7 mjesecu sam trudnoće i hranim se po opuštenom LCHF-u.
    Osjećam se odlično i nisam se previše udebljala.
    Uzimam i ulje jetre bakalara kako ste mi preporučili.
    S obzirom da se hranim organski uzgojenom hranom, moj je liječnik smatrao da mi suplementi ne trebaju jer gotovo svi sadrže soju na koju sam alergična, a i znamo što je soja.
    Još jednom hvala Vam na blogu:)
    Imam i jedno pitanje-naime, nadam se da ću imati mlijeka i da ću dijete dojiti što duže, no interesira me imate li kakav link gdje bih mogla pogledati prihvatljive formule za djecu? Možda neki recept za domaću formulu ili slično, čisto da imam i backup:)
    Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,
    Ivana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivana to su sve baš lijepe vijesti, čestitam :)
      Sigurno ćete imati mlijeka, budite bez brige :) To je najprirodnija stvar na svijetu. Ako zatreba, Rode daju podršku http://www.roda.hr/article/category/dojenje-i-zastita-dojenja

      Ovo je dobra stranica za dohranu beba http://svetahrana.blogspot.com/2011/05/sveta-hrana-za-najmanje-meu-nama.html

      Lijep pozdrav i sretno :)

      Izbriši
    2. http://www.westonaprice.org/health-topics/formula-homemade-baby-formula/

      Izbriši
  10. draga kolegice Anita,

    imam slicno pitanje kao i Jana ali ne vidim nigdje odgovor...
    naime, trudna sam 27 tj. i prije par dana zapocela sam AC dijetu... dali je to pametno u trudnoci, i to tako naglo? nisam prije bila na LCHF prehrani... stalno sam gladna i tijelo zudi za slatkim... moje tijelo "pati" pa se bojim kako je bebi...
    borim se sa candidom vec 4 godine... prvu sam trudnocu uspjela kontrolirat koristeci koloidno srebro, ali pod kraj trudnoce se ipak pojavila (vise nisam ispirala koloidnim srebrom), te sam nakon poroda dobila vaginalnu upalu te upalu savova...
    nikako ne zelim da se taj scenarij ponovi...

    koliko dugo nebi smjela voće jesti?!... koliko treba da se gljivice izgladne?! moj je plan izgladnit gljivice, dotuc ih vaginaletama, te kasnije jos ispirat koloidnim srebrom, naravno uz probiotike i ostale pripravke za obnovu crijevne flore, kao i vaginalne flore...

    bila bi Vam vrlo zahvalna na odgovoru...

    S poštovanjem

    Valentina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Valentina, 27. tjedan trudnoće nije dobro vrijeme za započinjanje tako rigoroznog programa kao što je anticandida dijeta, ne preporučam vam to. Kad candida ugiba, ispušta razne toksine koje vaše tijelo treba izbaciti van, i ne znamo kako to može djelovati na bebu. Moja preporuka je da candidu zasada ne pokušavate istrijebiti već samo kontrolirati:
      - smanjite unos loših ugljikohidrata, tj izbacite šećer, pšenično brašno, slatkiše i pekarske proizvode - dakle hranu u kojoj nema nikakve hranjive vrijednosti
      - povećajte unos zdravih prirodnih masnoća da biste dobili potrebne hranjive tvari za sebe i bebu
      - uzimajte probiotike u kapsulama i domaći kefir, kako biste izgradili bolju crijevnu floru što će automatski smanjiti prerast candide
      - NE uzimajte antifungalne pripravke
      - jedite sve vrste voća i povrća i punomasne mliječne proizvode
      - vaginalno koristite kantarionovo ulje, mažite se s njim i možete namočiti tampon u ulje i držati preko noći
      Za sve ostalo, čekajte neki bolji trenutak.
      Lijep pozdrav i sretno!

      Izbriši
    2. Ja sam trudna 12 tj i imam problema s gljivicama. Doktorica mi je dala vaginalete koje me je strah primjenjivati- geonistin, pa sam se smoinicijativni odlučila za korištenje češnjaka kao prirodnog antibiotika. Koristila sam ga oko 5 dana i sekret mi je postao žućkasto zelenkast, vagina mi je izvana iziritirana i svrbi za poludit, osječam neku nelagodu u di+onjem predjelu trbuha i čini mi se ko da mi kreće upala mjehura. :/ Kopajući po internetu naišla sam na informaciju da je ulje gospine trave ne preporučljivo vaginalno u trudnoći, znate li netko nešto o tome? Mislila sam probati s acidosalus vaginaletama no zaista sam preplašena i neznam što da radim. :( Može li neka pomoć, savjet, bilo što?

      Izbriši
  11. Draga Anita, interesuje me da li pozitivni ketoni u urinu u trudnoći štete bebi, iako ne znam zbog čega se pojavljuju s tim da se hranim opuštenom LCHF prehranom. Takođe, i kod mojeg dvogodišnjeg sina ketoni u urinu su pozitivni, a ostali parametri su u redu. Molim vas za odgovor.
    Srdačan pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  12. Veliki pozdrav,namjeravam preci na LCHF rezim prehrane,inace imam problema sa PCOS i na hormonskoj terapiji sam vec duzi period, pa me zanima da li ce doci mozda do neke negativne reakcije na organizam zbog hormonske terapije? Na zadnjoj kontroli mi je ustanovljena i inzulinska rezistencija.

    Molim Vas da mi odgovorite.
    Unaprijed zahvalna.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Anita,

    Evo već neko vrijeme pratim blog i čitam knjigu te sam pomalo pohvatala sve o LCHF-u. Vež se dugo borim sa PCOS i doista mogu reći da je malo toga što nisam probala! Međutim, problemi sa menstruacijom i akne su još uvijek prisutni kao moji osnovni problemi!
    Već sam se nekako bila pomirila da moji problemi nikada neće prestati kada sma naletila na vaš blog i doista vjerujem da bi mi ovaj način prehrane mogao napokon pomoći, jer sam zbog dugotrajnosti postupka borbe sa PCOS, menstruacijom i aknama već izgubila nadu da se to može popraviti...samo ću napomenuti, npr., da sam 8 godina pila hormonsku terapiju, a tek sam u svojim dvadesetima :(
    Tek kada sam postala dovoljno odrasla da sama shvatim da mi to ne pomaže, odlučila sam uzeti stvar u svoje ruke i već se zbog te inicijative bolje osjećam, a vjerujem da će LCHF donjeti pozitivne rezultate!

    Moje pitanje je da li postoje neka ispitivanja koja su dala pozitivne rezultate na primjenu LCHF prehrane kod aknaste kože? S obzirom da ne trebam gubiti težinu, koji oblik LCHF-a biste preporučili??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tina_tincy, nisam to još isprobala (planiram), ali moja sestrična kaže da ona stavlja kefir/jogurt na lice, jer u njemu ima puno dobrih bakterija i to pomaže kod upaljenih akni.

      Izbriši
  14. Draga Anita. Na LCHF prehrani sam već 4 mjeseca i ostala sam trudna. Sad muku mučim s jutarnjim mučninama, a sve masno me odbija, čim to ugledam. Trebam pomoć kako da unesem 60-70% kalorija iz masnoća, ako mi je teško pojesti komadić slanine ili jaja. Dobra vijest je da mi voće i povrće ne škodi, a začudo ni kikiriki (mogao je bebač izabrati zdravije oraščiće). Inače sam isto imala PCOS, pa sam jako ponosna što mi se tako brzo na LCHF prehrani ostala trudna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čestitam, krasne vijesti :) Nemojte se prisiljavati jesti nešto što vam ne prija i što vas odbija. Ne zove se trudnoća bez razloga "drugo stanje". Slušajte svoje tijelo i jedite ono što vam prija, naravno od prave hrane, ako tijelo traži neki junk food, ne treba ga slušati :))
      Lijep pozdrav i sretno!

      Izbriši
  15. Draga Anita, nisam se dugo javljala jer je sve ok. kod mene :) Nego, i ja imam lepe vesti - trudna sam, evo vec drugi mesec...Iako su mi lekari jos ranije konstatovali policisticne jajnike i hteli da me salju na razne hormonske analize... ja sam to samo izignorisala i eto, desilo se na prirodan nacin i bez "strucne pomoci"... :) Nego, juce sam bila na prvom UZ pregledu i ginekologica me pita uzimam li folnu kiselinu, vitamin C, vitamin E... Ja reko´ ne uzimam... "E, pa treba da pocnete!"... I prepisa mi sve to, valjda po principu, ne moze da skodi... Ali, ja se sad mislim, posto se hranim po LCHF-u (doduse, opustenom), verovatno unosim svega toga vise nego prosecna trudnica (jedem jetricu, i jaja, i bademe, i limun, i zeleno povrce...) i nekako, mislim da te tabletice nisu neophodne... Ili mozda gresim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Lana, čestitam ti od srca, to su krasne vijesti!
      Ja bih samo dodala ulje jetre bakalara, a sintetički vitamini ti ne trebaju...
      Puno pozdrava i sretno!

      Izbriši
    2. Hvala puno! :) Da, da, to sam zaboravila... Dodaću ga obavezno! Inače sam vadila krv, sve super, trigliceridi 0,4, HDL 2,6, LDL 2,9, ja prezadovoljna - a i inace se dobro osecam, nikakve mucnine za sada... Jos jednom - hvala za sve i naravno, LCHF rules! :)

      Izbriši
    3. Draga Anita, evo mene ponovo, prošla trudnoća se nažalost završila spontanim u 8. nedelji, no kažu da se dešava, naročito kod prve trudnoće... Prebrodila sam to i krenula dalje, i nakon nekih 6-7 meseci ponovo zatrudnih! Sad sam u 11. nedelji, i za sada je sve kako treba. Uskoro ulazim u 4.mesec i to bi trebalo da bude kraj "rizičnog" perioda. Nego, zanima me da li je u redu ako kao trudnica ne unosim baš često mlečne proizvode, naprosto sam se odvikla od njih, ponekad uzmem jogurt ili sir ali ne konzumiram ih svakodnevno. Uzimala bih sirovo mleko kad bih imala pouzdanog nabavljača, ali ovako je to rizik, zbog eventualnih štetnih bakterija. Da li je dovoljno da u trudnoći jedem zeleno povrće i sve ostalo što inače po LCHF-u jedemo ili da ipak uključim i mleko? P.s. ulje jetre bakalara (blue ice) uzimam već 7 meseci i mislim da mi doprinosi zdravlju, ne pamtim kad sam bila bolesna... :)

      Izbriši
  16. Postovana Anita,
    Ja se mucim sa insulinskom rezistencijom od 2011.Do prosle godine su mi rezultati ogtt-a bili katastrofalni. Zahvaljujuci LCHF i Vasem blogu sam mnogo bolje, a dozu lekova 3x manje pijem. Sad sam u 4 nedelji trudnoce i ne znam da li bi i dalje trebala da izbegavam mlecne proizvode a ja sam ih do sada jako malo i koristila. Umesto toga koristim Tahini, susamovu pastu. Ja se za sad hranim po istom principu samo vise povrca unosim. Da li je to uredu i da li trebam nesto da promenim sobzirom da i dalje imam insulinsku rezistenciju? U napred zahvalna Marija! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mliječni proizvodi podižu inzulin pa budite s njima umjereni, osim maslaca, njega možete slobodno.

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru. Divni ste :)

      Izbriši
  17. Poštovana Anita,
    krenula sam s LCHF prehranom prije nekih 6 mjeseci i bila dva mjeseca i onda posustala...ali mi je bilo super (osim u glavi, nikako svladati želju za slatkim). Uglavnom, sad sam opet krenula s LCHF prehranom i planiram nastaviti na duži period naročito zato jer planiram trudnoću. Molila bih mišljenje što i kako za vrijeme trudnoće s LCHF prehranom? trebam li češće jesti zbog trudnoće ili mogu ostati dva puta dnevno? Trebam li štogod povećati (mliječno, ili sl.)? Je li problem što sad krećem i odmah planiram trudnoću? Bilo koji savjet za trudnice bi dobro došao...
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ste u vrijeme kad zatrudnite već par mjeseci na LCHF ne treba mijenjati ništa. Ali nemojte prelaziti na LCHF kad ste tek zatrudnjeli. Ritam obroka ćete prilagoditi osjećaju, vjerujete jako se mijenja u trudnoći.

      Izbriši
  18. I još pitanje jedno sam zaboravila: u periodu dok ne zatrudnim mislim biti na ketogenoj dijeti odnosno malo strožiji LCHF bez voća i minimalno mliječnog. Zanima me smeta li to trudnoći ili s time mogu i nastaviti kad zatrudnim? Možda se pitanja čine glupa, ali vjerujte da nije lako osobama koje kreću s tim načinom prehrane, a još k tome planiraju i trudnoću i htjeli bi najbolje za svoje dijete.
    Hvala i pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  19. Mislila sam da bi mozda bilo bolje sad prije trudnoce da se uz pomoc ketogene dijete prije i brze presaltam na lchf prehranu, a kad zatrudnim (a to svi znamo da moze biti sutra i za mjesec i dva i sest) sam mislila jesti sve normalno u skladu sa tzv. opustenim lchf (vise mlijecnog i sjemenki i voca i kvalitetnije cokse i deserata i sl.). Mozda rijec dijeta zvuci grubo, ali pojasnila sam sto sam mislila pod tim. Brkam i ja jos pojmove i cinjenice sto je ok a sto nije... Ugl, moze li teoretski da danas zatrudnim (a na lchfu sam tjedan danatek), taj nacin prehrane ikako lose utjecati na trudnocu i ako da, sto savjetujete u tom slucaju?
    Puno hvala na odgovorima

    OdgovoriIzbriši
  20. Imala bih još nekih pitanja vezano za općenito lchf, pa bi mi vrlo dragocjeno bilo Vaše mišljenje koje iznimno cijenim. Surfajući bespućima interneta i čitajući razne članke i knjige o "zdravoj" prehrani, jedino što mi je osim LCHF prehrane zapelo za oko i stvarno čini vrlo logičnim i zdravim je sirova hrana. I poznajem već dosta ljudi koje je prakticiraju i iznimno su zadovoljni. No, ono što me muči je što većina činjenica koje proizlaze iz takvog načina prehrane su u koliziji s LCHF-om: npr. jaja, meso bilo kakvo, termička obrada hrane općenito (tu su uključene naravno i duuuuuuugo nakuhavane juhice koje Vi preporučate kao iznimno zdrave)... S druge strane, LCHF kao glavni dio svakog obroka preporuča povrće u svim oblicima (osim termičke obrade), svakako izbacuje žitarice i šećer kao i sirova hrana. Tako da te tri stvari definitivno smatram uljezima u današnjoj prehrani. Uglavnom, da ne duljim, totalno sam zbunjena s tim svim činjenicama i kao totalni laik uopće se ne razumijem u te prehrambene priče i vrijednosti, pa bi mi puno značilo Vaš pogled na tu usporedbu.

    Hvala puno na dosadašnjim odgovorima!

    OdgovoriIzbriši
  21. Poštovana Anita, dugo pratim Vaš blog i puno toga korisnog prakticiram iako nikad nisam u potpunosti prihvatila sve standarde LCHF-a. U prvoj sam trudnoći ( ne znajući ništa o LCHF-u niti bilo čemu pametnom :)) dobila nevjerojatan broj kilograma imala velike edeme i komplikacije s tlakom. Sada sam u drugu trudnoću ( 12 tjedana) ušla s viškom kilograma i doktor je preporučio standardnu dijetu kako se ne bi ponovio scenarij prve trudnoće, a ta dijeta naravno sadržava i ugljikohidrate (kruh,rižu, krumpir), ali i nemasnu hranu i liječnik je kazao da tokom trudnoće mogu dobiti max 9- 10 kg, a ja sam u prva tri mjeseca liječnikove dijete već dobila 3 kg. Što biste mi Vi preporučili? Strogi LCHF? Laganiji LCHF? U potpunosti bez UH ili voće ipak da?Strah me je puno toga mijenjati i s promjenama i novim načinom ishrane početi baš u trudnoći, naravno zbog djetetovog zdravlja i razvoja, pa Vas najljepše molim za savjet. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  22. Zaboravila sam spomenuti da me posebno zbunjuje gore postavljeni Vaš odgovor "Ako ste u vrijeme kad zatrudnite već par mjeseci na LCHF ne treba mijenjati ništa. Ali nemojte prelaziti na LCHF kad ste tek zatrudnjeli." pa više nisam sigurna trebam ili išta mijenjati ili nastaviti doktorovom "standardnom dijetom" koja se u prvom tromjeseču, budući sam dobila 3 kg, pokazala neuspješnom.Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izbacite šećer, rafinirane ugljikohidrate i prerađevine. Ne treba biti ništa rigorozno, samo birajte pravu hranu.

      Izbriši
  23. Poštovana Anita,

    prošle su 2,5 godine otkako sam prešla na LCHF/paleo režim prehrane, osjećam se dobro i planiram živjeti tako i dalje. Sada sam trudna sa svojim trećim djetetom i budući da mi je ginekolog preporučio uzimanje vitamina za trudnice malo sam u nedoumici što uzeti? Čitam sastav od Solgara, Elevita i nisam sigurna... Trebaju li trudnicama na LCHF/paleo režimu uopće neki dodaci? Ja bih uzela Blue Ice Royal mješavinu, ali ne znam jel' to dovoljno? Molim vas za mišljenje vezano za te vitamine za trudnice.

    Što mislite o savjetima dr. Weston A. Price Foundation vezanim za trudnoću (http://www.westonaprice.org/childrens-health/diet-for-pregnant-and-nursing-mothers/)? Tamo piše da treba izbjegavati kofein pa pretpostavljam da se ne preporuča piti kavu. Zašto ne kava? Ako imate neko objašnjenje bila bih vam zahvalna.

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
    Lp,
    Josipa

    OdgovoriIzbriši
  24. Draga Anita,
    pise vam mama 4 mjesecne bebe...kako sam u trudnoci zbog nekih upala mokracnih puteva bila tri dana u bolnici na antibioticima tri puta dnevno preko infuzije,situacija se smirila i pustena sam kuci na dalje uzimamje antibiotika jos 4 dana,ali vec sutradan sam osetila peckanje i svrab u vaginalnom dijelu,ponovo sam se javila u bolnicu da bi ultrazvukom vidjeli da sa skoro pa otvorena a na pregledu utvrdjeno i gljivicna infekcija,naravno od antibiotika.to se desavalo sve u 30 sedmici dobila sam neke infuzije da se smire kontrakcije,injekcije da se bebi razviju brze pluca ako bi doslo do porodjaja i dalje antibiotik jos 4 dana kroz infuzije.sve se to smirilo da bi u 37 sedmici se porodila,normalno,vaginalno beba je rodjena ziva,zdrava bez ikakve infekcije.ja sutrdan posle porodjaja osecam da su mi usne suve,jezik cudan teze gutanje i sve to pripisujem porodojaju.kako se stanje nije promijenilo nakon izlaska sa bebom odma se javljam kucnom doktoru koji samo pogleda grlo i kaze antibiotik mora infekcija.popijem ja i taj antibiotik i malo bude bolje ali eto opet isto nisam se htjela vise obratit kucnom doktoru,odem kod koznog doktora,reko je da se radi sigurno o gljivicnoj inf.i dobijem nystatin i uradi bris usne supljine,rezultati su pokazali da je gljivicns infekcija i ono njihovo nije nista samo nystatin u ustima duze i onda progutas,i da trebam koristiti dugo kako bi doslo do izlecenja.ali stvari su isle samo gore konstatno osecaj pecenja u ustima,prominjen ukus hrane,suve vise lepljive usne,strah,sve to i dalje traje,nikakvig pomaka na bolje.ponovo se javim specijalisti za uho grlo nos da bi mi reko da nije to nista,ustvari da je normalno porodila sam se imam bebu od 4 mjeseca koju dojim,da zene imaju milion hormona i ako jedan ne stima dodje do te promene organizma i da pojacam vitamine.ja sam onda naisla hvala bogu na vas blog i informisala se o svemu,pocela sam da se pridrzavam antikandida dijeti,izbacila sam kruh,voce jedem puno salate mesa ,jaja, sama pravim sokove od povrca,napravila sam domaci jogurt,uzimam limun i sodu ispiram usta,koristim ulje crnog kima,sve sto bi mogla a da ne utice na kvalitet mlijeka moje bebe.on je jedna sretna nasmijana i razigrana bebica koja se samo smije,guce,doji i spava.a ja sam na rubu sloma,nemogu da spavam,moj zivot se totalno promijenio,neznam sta da radim sta da jedem,sta da uzmem da bi se ove gljivice rijesila,samo placem jer niko me ne razumije i ne shvata a za doktore i poznanike sam luda,cak mi projatelji savjetuju da uzimam nesto za smirenje.molim vas da mi odgovorite i da mi kazete sta smijem raditi obzirom da dojim bebu,kupila sam kokosovo brasno da bi pravila kruh,drugih stvari se vec pridrzavam bez slatkog,kruha i voca... Jel smijem uzimati jos nesto protiv gljivica ,..domaci jogurt pijem i sama pravim sir pa pijem surutku a sir ne jedem. Hvala vam unaprijed od srca i topli pozdrav od Maje iz Njemacke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Maja,
      nemojte očajavati, ako je bebica zdrava i zadovoljna, onda joj ništa ne fali... E, sad, nadam se da će Vam Anita odgovoriti na pitanje šta još možete uzimati protiv gljivica, a do tada, pokušajte se pridržavati antikandida dijete, samo treba strpljenja i istrajnosti, gljivice su uporne. Ja sam se sa kandidom mučila pre nekoliko godina, isto zbog antibiotske terapije, ali sam uspela da je pobedim. I da, ne obraćajte pažnju na okolinu, samo budite dosledni i uporni. P.s. Pomažu i probiotici u kapsulama, i to povremeno promenite marku, jer sadrže različite vrste probiotskih bakterija.
      Svako dobro!

      Izbriši
  25. Draga Anita,
    mjesec dana sam na LCHF prehrani i puno se bolje osjećam iako nemam zdravstvenih problema. Smršavila sam dosada 6 kg što je super iako ne pazim striktno, nego sam više orijentirana na to što jedem, ako je čokolada onda što kvalitetnija pa makar i 3 reda, isto je i s lješnjacima, ako me baš uhvati pojedem cijelu šaku, ali radije to nego neku glupost. No to samo kad me ulovi šiza. Kuhanje sam u potpunosti prilagodila LCHF-u i trenutno su mi najveće muke nabavka domaćeg mesa, povrća i mliječnih proizvoda. Budući da sam tek saznala da sam trudna, zanima me mogu li bez ikakvih promjena tako nastaviti jesti ili trebam što dodati u prehranu i trebam li uzimati ikakve dodatke prehrani u vidu prenatalnih kombinacija osim folne kiseline? Presretna sam što sam otkrila Vaš blog, sve pohvale na trudu koji ulažete u zdravlje i obrazovanje drugih.

    OdgovoriIzbriši
  26. Dobro vece. Zelimo bebu vec dve godine, ali ne ide. Sada smo odlucili da promenimo nacin ishrane ali ne znamo sta je najbolje niti odakle da pocnemo. Da li lchf ishrana moze pomoci kod zaceca? Odakle da pocnemo? Hvala puno na savetima i predlozima. <3 Lidija

    OdgovoriIzbriši
  27. Kefir gljiva u trudnoći... Koliko se smije i ima li ikakvih mjera opreza.?
    Hvala
    Elvira

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.