četvrtak, 1. rujna 2011.

Zašto su nam potrebni ugljikohidrati?


Kaže se da moramo unositi 55-60% kalorija iz ugljikohidrata, ali zašto? Ugljikohidrati nisu građevinski materijal za tijelo, kao što su to proteini i masnoće, ugljikohidati nisu esencijalne tvari, kao što su to neke masne kiseline i neke aminokiseline. Zapravo ih možemo upotrebiti samo kao energiju, onu koju trošimo sada, ili onu koju spremamo za kasnije (u obliku masnih naslaga). Ali mozak, kaže se da nam trebaju ugljikohidati za mozak? Pa i ne baš. 

Gorivo koje naše tijelo troši za energiju zapravo nisu ni glukoza (koju dobivamo iz ugljikohidrata) niti masnoća, već kemijski spoj koji se zove adenozin trifosfat (ATP). Milijarde molekula ATP-a troše se i ponovo stvaraju svakih par minuta, u svakoj stanici našeg tijela. Postoji nekoliko različitih načina proizvodnje ove važne molekule, odnosno tri su izvora iz kojih ljudske stanice mogu dobiti energiju: 

  • Glukoza, koja dolazi iz ugljikohidrata (ali se u nedostatku ugljikohidrata može dobiti iz proteina i masti). 
  • Masnoće ili masne kiseline, kako one iz hrane tako i one iz masnih naslaga na tijelu; 
  • Ketoni ili ketonska tijela, koji nastaju iz metabolizma masnoće.

Ne upotrebljavaju sve stanice u tijelu isto gorivo. Neke stanice mogu koristiti sva tri izvora: glukozu, masne kiseline i ketone, neke trebaju glukozu ili ketone, a neke samo glukozu. Mozak, srce i mišići primjerice, troše glukozu, ali u nedostatku glukoze vrlo se rado prebacuju na ketone, na koje još bolje i učinkovitije rade. No, postoje stanice, kao npr crvena krvna zrnca ili neke stanice mozga, koje ne mogu trošiti ketone već trebaju glukozu. 

No, treba znati da i tu potrebnu glukozu ne moramo obavezno unositi hranom. U toku ljudske povijesti nije uvijek bilo hrane kao danas i glad je bila česta pojava. Pogotovo nije uvijek bilo hrane bogate ugljikohidratima, jer je u razdobljima kad je zemlja bila prekrivena snijegom i ledom bilo nemoguće naći neku biljnu hranu. Da nemamo mehanizme pomoću kojih tijelo dolazi do potrebne glukoze, ljudska bi vrsta odavno izumrla, ali kako vidimo, još smo tu. Dakle, glukozu koja nam je potrebna proizvodi naša jetra, prvenstveno iz masnoće ali po potrebi i iz proteina, u procesu koji se naziva glukoneogeneza. To je jedan od osnovnih mehanizama kojim čovjek i gotovo sve životinje održavaju vrijednosti glukoze u krvi konstantnom u slučaju manjka ugljikohidrata. Ovim procesima upravlja glukagon, hormon zadužen za proizvodnju šećera koji ujedno izaziva razgradnju masti. Glukagon može djelovati samo u odsustvu inzulina, jer ova dva hormona imaju suprotno djelovanje: inzulin spušta šećer kad je visok i zaključava masnoće, a glukagon diže šećer kad je nizak i otključava masnoće. Naša jetra može proizvesti i do 130 g glukoze dnevno i spremiti je u rezervama glikogena. To je više nego dovoljno za opskrbu stanica koje trebaju glukozu, čak i ako ne bismo unosili ni grama glukoze kroz prehranu. 

No glukoza kao glavni izvor energije zapravo ima velika ograničenja. U tijelu možemo spremiti samo nekih 250 – 400 grama glukoze u obliku glikogena u jetri i mišićima, što iznosi nekih 1 000 – 1 600 kalorija. Aktivni sportaši mogu spremiti možda 100 – 200 grama više zahvaljujući većoj mišićnoj masi. Međutim, masnoće možemo spremiti u neusporedivo većim količinama. Čak i osobe normalne tjelesne težine imaju na svom tijelu najmanje 10-15 kg masnoće, što iznosi najmanje 100 000 kalorija rezerve. Izračunajte sami, ako su vaše dnevne potrebe između 2 000 – 3 000 kalorija, koliko biste dugo preživjeli sa 2 000 kcal iz glikogena, a koliko sa 100 000 kcal iz masnoće? Zapravo su glikogenske zalihe toliko malene, da nikad ne bismo preživjeli kao vrsta, da smo bili ovisni o glukozi kao gorivu. 

Osim toga, iz masnoće dobivamo puno više energije (ili molekula ATP-a) nego iz iste količine ugljikohidrata, jer su mitohondriji, malene tvornice energije unutar naših stanica, upravo građeni za iskorištavanje energije iz masnoća. Očito da je priroda zamislila masnoću kao naš glavni izvor energije, a ne ugljikohidrate.  Onda, zašto trebamo ugljikohidrate? Trebamo ih za debljanje. 

Pročitajte:

Broj komentara: 35:

  1. uh, ja imam problem što sa LCHF stalno mršavim (a držim dijetu zbog kandide), pretpostavljam da to onda znači da ne unosim dovoljno masnoća? napisali ste koliko bi proteina trebalo uneti u toku dana, ali imate li neku preporuku za masnoće? orijentaciono? :) imam 48-49kg, pre dijete sam imala 52,a na moju visinu (162) stvarno ne bih više da mršavim...

    OdgovoriIzbriši
  2. pozdrav, molila bi Vas za jedan savjet ako ga ima uopce ..bliskoj mi osobi ( ženskoj ) 50 god. je otkrivena multipla skerloza i lagano joj propadaju mišići tako da više nemože na noge sama ...zanima me ima li kakvog ljeka ,pomoći kroz promjenu prehrane ili bilo što što bi joj popravilo stanje? HVALA.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Multiplo sklerozo se zdravi z dlšimi cikličnimi posti.
      - Med enim in drugim postom se uživa presna hrana.
      - Ko traja post se pije voda in malo! sveže narejenih zelenjavnih sokov.
      - Post mora trajati nekaj tednov.
      - Pred postom je treba biti vsaj 10 dni na LCHF dijeti, da se telo privadi na novo gorivo-ketone.

      Glej na internetu: fasting and multiple sclerosis

      Gregor

      Izbriši
  3. @ neka googla na engleskom "multiple sclerosis" i "gluten sensitivity", sigurno ce otkriti interesantne stvari.

    OdgovoriIzbriši
  4. Anita, zadnja rečenica ti je totalni fail u logici. Ljudsko tijelo sprema kalorije u obliku masnoća ne zato jer je evolucija čovjeku namjenila masnoće kao glavni izvor kalorija, nego zato jer masnoće sadrže 9 kalorija po gramu a potrebuju bitno manje količine vode da bi se skladištile u tijelu, pa omogućavaju znatno veće zalihe kalorija, nego što bi to bio slučaj da skladištimo kalorije u obliku glukoze, u kojem slučaju bismo trebali imati pet puta snažniji kostur, kako bismo mogli podnijeti svu tu težinu.

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Lana

    Kamo srece da i drugi imaju vas "problem" sa tezinom :))

    Nije mi poznato koliko sta jedete u toku dana ali nadam se da ce vam "Skaldeman omjer" unosa namirnica biti od koristi..

    Naime za vasu tezinu je preporucljivo unijeti 1 do 1,5 grama cistih proteina po kilogramu tjelesne tezine.Znaci u vasem slucaju bi to trebalo biti oko 100 do 115 grama proteina.

    Prema Skaldeman omjeru i "formuli" : masnoce / (proteini + UH)= Skaldeman omjer.. Za vas bi onda vrijedilo masnoce / (110g + UH)<=>1.

    Ako vam je rezultat formule unosa namirnica 1 ili negdje u blizini onda ste odista dosljedni LCHF..Laicki bih vam preporucio da povecate unos proteina i ultra sporih UH..Masnoce da se prema omjeru srazmjerno unose..Dobiti ce te na cistoj misicnoj masi koja ce se samo primjetiti na vagi ali ne i na ogledalu...Sretno

    OdgovoriIzbriši
  6. Poštovana Anita, zbog skoro svakodnevnih glavobolja sam radila test intolerancije na hranu, da li znate nešto o tome? ispalo je da mi smetaju sva brašna osim zobi i heljde (to nije problem jer već neko vrijeme se trudim to izbacit iz prehrane i hranit po LCHF), problem je jer pise i da mi smetaju sve vrste mlijeka (kravlje,kozije,ovčije) i proizvodi od mlijeka kao maslac sir jogurt... jaja, bademi, lješnjaci, kikiriki, grašak,.... imate li ikakav savijet u vezi prehrane i da li ste čuli za tu vrsu testiranja? hvala vam puno

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Slavka

    Procitajte tekst o zelenoj kuri. Malo stroza kura olaksava ciscenje organizma a kasnije unosite postepeno ono "bez cega ne mozete". Vjerujem da ste intolerantni prema industrijskim polu proizvodima koji sadrze alergente (E supstance i glutamat). Glavno da niste intolerantni prema mesu ribi i salatnom povrcu. Kokosovo i djevicansko presano maslinovo ulje neka zamjene masnoce. Ne zaboravite piti dovoljno vode jer dehidracija zna izazivati migrenske napade i mucne glavobolje. Ako niste vodopija onda pravite zacinski jacu hranu koja ce vas "tjerati" da pijete vise vode. Neka vas ne bude sramota oznojiti se. Tako se organizam cisti od alergenata. Sretno!!

    OdgovoriIzbriši
  8. ej hvala puno :) samo me muči što ne mogu maslac (sve sam pekla zdnjih mjeseci na njemu, ponešto na svinjskoj masti) i jaja (domaća imam) i sir i orašasto :( vode inače pijem puno, a sutra imam razgovor sa nutricionistom pa nadam se da će reć da nakon koji mjesec ovoga počnem vraćat tu hranu po malo..

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne trebate se vracati nego nastaviti sa LCHF. Spoznati ce te prednosti lchf kao nacina zivota a ne kao privremenu kuru. Ne govorite koliko dugo imate glavobolje, pazite se klima uredjaja i promaje. Sami ste sebi najbolji doktor,slusajte tijelo i po tome postupajte.Svako dobro i sretno

    OdgovoriIzbriši
  10. već godinu ipo skoro svaki dan glavobolje, bila sam kod neurologa eeg ok, malo kralježnica kriva pa me poslao fizijatru, bila na terapijama ni od tog velike pomoći, a imam i kritične promjene raspoloženja, i ekcem na ruci koji se polako širi već 6 godina, takođe već nekolko gopdina problemi sa pamćenjem i koncentracijom, već sam se pokušavala po malo naviknit na LCHF dosta toga uspila ali kad budu fešte ili se osjetim bolje pokleknem i sve tako, ali sad je krajnje vrijeme da čvrsto odlučim i ustrajem! nikad mi zelena kura nije pala na pamet jer mi se činila preteška,a sad ću izgleda morat tako :D i bolje! da se dobro očistim a onda lagano LCHF.. to će bit poslastica nakon zelene kure.. kila imam 2,3 viška,ali to mi je manje bitno glavno da prestanu glavobolje i imam snage za tjelovježbu i ostale obaveze.. hvala puno i vama i Aniti! javit ću rezultate :)

    OdgovoriIzbriši
  11. @ slavka, zelena kura nije teska, samo izdrzite prvih par dana i onda ce vam biti super, kad vidite kako se dobro osjecate. pijte puno vode i pazite da dovoljno spavate. lezite rano navecer da se stignete naspavati do jutra.

    kuhajte juhe od kostiju - ljekovite su i pomazu crijevnoj stijenci da zacijeli, sto je vrlo vazno bas zato da hrana ne bi izazivala alergijske reakcije. uzimajte cesnjak uz svaki obrok da ojacate imunitet. za pecenje mozete koristiti svinjsku mast, a sigurno mozete i procisceni maslac ghee. u slucaju alergije na mlijeko, problem je alergija na mlijecni protein ili netolerancija mlijecnog secera. ni jednog ni drugog nema u prociscenom maslacu - to je cista mlijecna mast.

    puno pozdrava i sretno!

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala puno! kaže mi doktorica da trebam bar tri godine se ovako hranit pa onda opet vidit nalaze ima li promjene, jel štetno tako dugo bit na zelenoj kuri? Spominjala je sojine proizvode kao zamjenu ali to nema šanse da uzimam, i probiotike dva mjeseca da uzimam dok se organizam navikne na novu ishranu.. a ovo nije obična alergija nego neki test intolerancije na hranu preko krvi, tu nema nagli reakcija kao kod alergije, a kaže da ne mogu ni maslac ali nema veze svinjsku mast imam pa polako, a i kokosovo i maslinovo.. baš mi je mama rekla da svako jutro progutam česam bijelog luka sa maslinovim :) hvala vam puno jo š jednom i čujemo se uskoro

    OdgovoriIzbriši
  13. Ne razumijem na kojoj kuri 3 godine? Zelenoj? Masaje Tibetanci pra stanovnici Juzne Amerike i Australije rode se i zive a i nazive se prema slicnom nacinu ishrane. Domaca i neobradjena (industrijski) hrana nikad nikome naskodila pa zasto bi i vama. Googlajte ghee i vidjeti ce te i sta sastoji i kako se pravi. Mlijecni secer (laktoza) i mlijecni protein (kasein) ne postoje u ghee nego cista mlijecna masnoca. Zato vam se i preporucuje zelena kura da ocistite organizam od svih alergenata unesenim dugi niza godina. Kasnije (nakon 3 mjeseca a ne 3 godine) mozete introducirati ono za cim patite a "doktorica" tvrdi da ste intoleratni. Sasvim ispravno da izbjegavate soju a najbolji prirodni probiotik je kiseli kupus.

    Glavobolje dolaze od stresa,neravnoteze hormona i dehidracije. Za kraljesnicu koristite obucu ravnih dzonova, ljeti bosi i svakom prilikom hodajte sumom i neravnim terenom. Jacaju se misici koji regularnim kretnjama ne mogu. Stabilinija kilaza,hormoni pod kontrolom,opste zadovoljstvo bez glavobolja. Svako dobro i samo ustrajno. Sretno

    OdgovoriIzbriši
  14. @ slazem se. takodjer mislim da slavki ne bi smetao ni domaci kefir koji se pravi uz pomoc kefirnih zrnaca od domaceg nepasteriziranog mlijeka. osim kiselog kupusa kefir je najbolji izvor probiotickih kultura a alergije na mlijeko su alergije na industriijski degenerirano mlijeko u kojem proteini mijenjaju svoju strukturu i postaju tesko probavljivi, u kojem su unisteni enzimi i probioticke bakterije koje se prirodno nalaze u mlijeku.

    kad se tijelo dovede u ravnotezu uz pomoc prirodne i zdrave hrane onda prestaju alergijske reakcije. ali tijelu treba dati sansu da se oporavi - smanjiti unos UH, povecati unos prirodnih masnoca, obavezno juhe od kostiju jer one pomazu da crijevna stijenka zacijeli, obavezno probioticki bogate namirnice kako bi se uspostavila normalna crijevna flora, i obavezno cesnjak za jacanje imuniteta.

    uz duzno postovanje medicinskoj struci, ali oni za vrijeme svog obrazovanja ne uce o povezanosti prehrane i zdravlja, odnosno o povezanosti krive prehrane i bolesnih stanja. ne pada nam na pamet da u motor benzinac lijevamo diesel, a mislimo da u svoje tijelo mozemo trpati svakakvo industrijsko smece i ostati zdravi :/

    toliko su nam mozgovi isprani agresivnim reklamama i krivim prehrambenim preporukama, da zivimo u strahu i pitamo se da li je prirodna i zdrava prehrana kao sto je zelena kura stetna a ne pitamo se jeli stetna coca cola, vegeta, praskovi i glutamati, umjetni zasladjivaci, margarini, keksi, slatkisi i peciva koji su puni umjetnih boja i okusa, hrenovke i salame pune kancerogenih konzervansa :/

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Anita, hvala za predivan blog. Muz i ja smo na lchf i on je oslabio 4kg, smanjio los holesterol i trigliceride, zbog cega smo jako srecni.Zamolila bih vas da mi kazete da li mozemo da koristimo fritezu i koje ulje da koristimo.Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  16. Po lchf se koristi hladno presano djevicansko maslinovo ulje,maslac,maslo,svinjska mast i kokosovo ulje/mast. Ako mozete to u fritezu ne vidim zasto ne.Ostala ulja su previse preradjena i bez termickog zagrijavanja su stetna a pogotovo u fritezi. Sa duznim postovanjem vam ne bih preporucio fritezu uopste a jos manje kombinirianje prijasnjeg nacina ishrane sa lchf jer bi jednog dana ispalo da je lchf krivica a ne do bijelog kruha,slatkisa i ulja prepunih omega 6.Imate na ovom blogu puno materijala sa korisnim informacijama. Cestitke muzu na uspjehu i nadam se da je lchf i vama osobno dosta olaksala svakodnevnicu..

    OdgovoriIzbriši
  17. Poštovana,

    zanima me ako nisam u stanju nabaviti provjereno domace pilice i meso da li se u tom slucaju trebaju jesti kozica i masnoce ili ne? obzirom da se toksini, antibiotici i dr. lose stvari taloze z kostima i masnom zkivu

    u receptima među sastojcima nalazim maslac, sireve, slatko vrhnje, vrhnje za kuhanje, jogurti...
    da li se tu radi o proizvodima koje smo sami pripremili ili kupovni maslac, jogurt, vrhnje, sir nisu toliko losi kao mlijeko?

    Hvala!

    P.S. vec par dana citam vas blog i odlican je, namjeravam cijelu obitelj poceti hraniti u skladu sa LCHF ukljucujuci i bebicu od 6 mjeseci koja je do sada iskljucivo dojena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Senka, ako i nema 100% domaćeg ipak nešto moramo jesti, pa je bolje jesti maslac, meso, jaja i povrće nego tijesto, šećer i hidrogenizirana biljna ulja. Kupovni mliječni proizvodi su lakši za probavu nego samo mlijeko, ali trebate vidjeti da li ih podnosite, kako se osjećate kad ih jedete.

      Izbriši
    2. hvala na odgovoru,

      samo bi me još zanimalo da li sa takvih (neprovjerenih) mesnih proizvoda treba skinuti kožicu i mano ili ne?

      Hvala :)

      Izbriši
  18. Draga Anita,
    Kada sam pomenula ljudima LCHF pristup ishrani, demantirali su me argumentom da su mozgu za rad iskljucivo potrebni seceri, a da se danasnji covjek mnogo vise bavi umnim aktivnostima nego li aktivnim kretanjem, radom u polju i sl, kao sto je to bilo ranije. Zaista, koje je 'gorivo' za mozak, da li su njemu potrebni iskljucivo ugljeni hidrati?
    Hvala na odgovoru!
    Tekstovi su vam super!
    Milica

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Anita,

    Nakon više od mjesec odlučio sam ostati na LCHF. No imam pitanje, budući da udio masnoća na prema proteinima treba da bude 70% naprema 30%, spoznao sam da mi to jako teško ide uskladiti, jer većina namirnica koje jedem imaju više proteina nego masti. Trebao bih na svaki obrok konzumirati 50-100 gr masti u obliku maslaca i ulja da bi se sve poslozilo. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga Anita, da li je LCHF ishrana u redu i za osobe koje imaju kamen u bubregu? Ako jeste, da li bi u tom slučaju unos proteina trebalo da bude manji od ovog preporučenog (1-1,5 gr po kg telesne mase) ili je to adekvatan unos proteina?

    Pitam jer mi ovakva ishrana jako prija, ali mi je nedavno dijagnostifikovan kamen u bubregu srednje veličine, ništa posebno zabrinjavajuće ali nisam sigurna da li treba nešto da menjam u ishrani.

    OdgovoriIzbriši
  21. I ja molim odgovor na Alisino pitanje - vezano za kamen u bubregu. Unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
  22. @Alisa @Josipa

    Prije odgovora par pitanja?

    Kakve veze ima meso / proteini sa naznakom low carb high fat?
    Kakve veze ima proteini/meso sa kamencom u bubrezima?

    Sad odgovori
    Smjernice spomenute kolicine amino kiselina su za aktivne sportase
    Kamenac u bubrezima je nasljedno/steceno stanje bubrega zbog prevelike konzumacije skroba/secera/fruktoze gdje bubrezi ne stizu preraditi izlucevine bogate kristalizovanim urinom. Jedan dio zastane u bubrezima,drugi uzrokuje giht. Uzgred receno i voda bogata sedimentima pogorsava stanje.

    Za zenske osobe je preporucljivo (ako nisu elitni sportasi i slicno) konzumacija proteina izmedju 0,5 do 0,8 grama po kilogramu optimalne tezine uz redovnu komzumaciju vitamina C iz prirodnih izvora (limun,limeta,karfiol,brokula) i cirka 3,5 litra tekucine. Vitamin C pospjesuje proteinsku sintezu i povecava biolosku vrijednost unesenih bjelancevina samim time smanjujuci kolicinu nusproizvoda rastvaranja proteina (amonijak) a samim time i lakse ciscenje organizma/bubrega

    @Adi

    Nisam Anita ali eto

    Kao prvo pogresan ti je omjer makronutrijenata jer ne spominjes uopste UH. To nije LCHF to je bodybuilderska ketogena dijeta (deff period).

    LCHF je cirka 75% masnoca , oko 15% do 20% proteina i do 5 % UH

    Ako znas kolike su ti energetske potrebe u toku dana onda je relativno lako i shodno spolu,godinama,aktivnostima naci omjer i osmisliti obroke.

    Ako koristis masno meso ne treba ti toliko maslaca, ako se furas na ribu i piletinu onda pravi domacu majonezu i umake od jaja i ghee-a, zamasti salate maslinovim uljem a kad osjetis li manjak energije ti onda smiksaj koji bulletproof napitak i tako povecaj kolicinu potrebnih zdravih masnoca

    OdgovoriIzbriši
  23. Hvala Bernard :) Još je ponešto bitno kod bubrežnih kamenaca:
    1. Problem vitamina topivih u masti: Nedostatak vitamina A i K2, kao i pravilan omjer A i D vitamina, bitni su za pravilan metabolizam kalcija (bubrežni kamenci su najčešće kalcij). A vitamin: jedite iznutrice (jetru), žumanjke, punomasne mliječne proizvode. K2 vitamin: jedite maslac i punomasni sir od mlijeka pašnih krava. Preporučam suplement - fermentirano ulje jetre baklara i maslačno ulje (mješavina) Green Pasture koje sadrži A, D i K2 vitamine u savršenom omjeru.

    2. Smanjiti unos alkohola (smeta apsorpciju vitamina A).

    3. Citrat iz limuna vezuje kalcij iz urina i sprečava stvaranje kamenaca i sprečava rast već postojećih kamenaca. Pola šalice soka limuna pomiješati s vodom i popiti u toku dana. Može se dodati i malo jabučnog octa u limunadu.

    4. Može pomoći magnezij, 400 mg dnevno (magnesium citrat). Također jesti bučine sjemenke i bademe, bogate magnezijem.

    5. Smanjiti unos natrija iz obične kuhinjske soli. Koristiti prirodnu sol bogatu i drugim mineralima (Ninska, Himalajska). Previše natrija dovodi do izlučivanja previše natrija i kalcija kroz urin.

    6. Više kalija: Jesti dosta zelenog lisnatog povrća i bananu.

    OdgovoriIzbriši
  24. Molim za pojašnjenje.
    U tekstu se kaže da glukozu možemo skladištiti u mišiće i u jetru do nekih 400 grama, što nam daje energije da preživimo nekoliko dana. To mi je jasno. A masti možemo skladištiti više, znatno više i preživeti duže... Ok, ali šta je sa mehanizmom debljanja? Zar nas šećer ne deblja? Zar upravo iz šećera ne dobijamo trigliceride koji se pohranjuju u telo kao masne naslage i onda imamo energiju? Ako masti ne goje, gde se onda masti skladišti u tolikim količinama? Nije mi jasno?

    OdgovoriIzbriši
  25. Jedni kažu da smo dizajnirani da trošimo šećere kao gorivo, drugi kažu da treba da trošimo masnoću, treći kažu da treba proteine, četvrti gledaju u Sunce i ništa ne jedu, peti ništa ne rade, samo dišu vazduh i tako žive...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbitnija je zdrava psiha. Ovo je samo jedan dio zdravlja-zdrava prehrana.

      Izbriši
  26. Glukoza iz krvi, uz pomoć insulina, ulazi u ćelije i daje energiju... Glukoza se može skladištiti u jetri, mišićima i masnim naslagama na telu u vidu sala... Onda bi gojazni ljudi trebali bez problema lako preživeti 40 dana i duže bez hrane? A šta je sa mastima? Ako masti ne goje, ako se ne možemo nadebljati od masnoća, gde se mast skladišti? Gde 10-15kg masti se skladišti? Nije mi to jasno? Znam za ljude koji jedu mnogo voća i nsiu gojazni, ali zato imaju povišene trigliceride kojie izbacuju u urinu, zašto se njima mast ne taloži? Zašto šećer iz voća ne deblja? Meni ništa nije jasno? Šta nas onda ziasta deblja? Mast ili šećer ili oboje zajedno?

    OdgovoriIzbriši
  27. Čitao sam da kozje mleko ne sadrži kazein! Da li je to tačno, da li ga mogu piti s obzirom da sam alergičan na kazein! Da li neako mogu pronaći neo mleko koje ga ne sadrži ili nekim postupkom neutralisati kazein?

    OdgovoriIzbriši
  28. Ne bih se složio sa vašim mišljenjem da su UH potrebni za debljanje, čak i ako pojedemo malo više proteina jetra će proizvoditi glukozu i izbacivati iz ketoze, jer glukoza je primarno gorivo za mozak. Takođe, glukoza se skladišti u mišićima kao glikogen da bi mišićima obezbedila brzu nadopunu energijom. Glukoza je odlična i neophodan za te stvari, za mišiće, mozak i neke stanice koje trebaju glukozu. Slažem se da lukoza ne treba da bude primarni izvor energije, ali, uravnotežena ishrana i zdravi izvori glukoze poput zrelog voća, zaista su nužni i neophodni za čovekov organizam i normalno funkcionisanje. Pouzdrav.

    OdgovoriIzbriši
  29. Da li životinje mesojedi imaju glikogenske rezerve u mišićima? Gledao sam mačku kako jede miša, a miš je izvesno od masti i proteina, pa sam pomislio, kako je mačka živahna bez UH! Da li mačkina jetra proizvodi glukozu potrebnu za mozak?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.