ponedjeljak, 9. rujna 2019.

Knjiga Nulta točkaDragi svi,

Moja prijateljica Morena Andačić napisala je i izdala knjigu Nulta točka, za koju vjerujem da će mnogima biti korisna. Stoga ovom prilikom dijelim svoju recenziju njezine knjige zajedno s toplom preporukom za čitanje. Morenu Andačić možete zapratiti na FB stranici Morena Andarte i knjigu naručiti na njezin mail morenaandacic@gmail.com

---Ubrzano vrijeme u kojem živimo s velikom razinom stresa, željom za raznim postignućima i promjenama te frustracijom zbog nemogućnosti njihova ostvarenja, doveli su do preplave self-help knjiga i raznih metoda samopomoći i osobnog razvoja. Želimo shvatiti i naučiti zašto smo takvi kakvi jesmo i zašto nam se događa to što nam se događa, u čemu nam mogu, više ili manje, pomoći brojni autori sa svojim teorijama i metodama. No nekako nas najviše inspiriraju osobne priče i iskustva ljudi u kojima se i sami možemo prepoznati. Jedna takva priča je Nulta točka Morene Andačić, koja nam potpuno iskreno i otvoreno prenosi svoje iskustvo s anksioznim poremećajem te put kojim se izvukla iz začaranog kruga sputavajućih obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Suočena s takvim stanjem, našla se pred odlukom: identificirati se s dijagnozom i krenuti ustaljenim putem uzimanja antidepresiva, antipsihotika i sredstava za smirenje ili krenuti na drugačiji put upoznavanja sebe i otkrivanja dubokih uzroka svojih tegoba te traženja rješenja koja će biti trajna i koja će nam vratiti osjećaj sreće, ispunjenja i zadovoljstva sobom i svojim životom. Ovaj drugi put je teži put, ali i onaj kojim mijenjamo sebe i svoj život.

Početi upoznavati sebe, postati promatrač svojih misli i svojih reakcija, osvijestiti svoje strahove, proniknuti u svoju dušu – veliko je i važno putovanje na koje kreće sve veći broj ljudi, jer smo zakoračili u novo doba buđenja i osvještavanja. Neki na ovo putovanje kreću kada se susretnu s problemima, bolešću, raskidom/razvodom, otkazom ili nekom drugom krizom u životu. No mnogi koji naizgled nemaju neki veliki problem, ipak osjećaju da im u životu nešto nedostaje, kao da ne žive život punim plućima, kao da nisu povezani sa svojim stvarnim ja, kao da im nedostaje mir, spokoj i onaj spontani osjećaj radosti življenja. Kada krenemo na putovanje otkrivanja i upoznavanja stvarnog sebe, vode nas putokazi i shvaćamo da su svi odgovori u nama samima. Inspiracija nam dolazi u pravom trenutku, kao čitanje baš te knjige, slušanje baš tog predavanja, susret s baš tom osobom, slučajna emisija na televiziji, kao da se nešto dogodi u baš onom pravom trenutku da nas potakne i otvori za promjene.

Početi voljeti sebe, upravo onakvu kakva jesam, ne osuđivati druge već ih razumjeti, na krize ne gledati kao na probleme, već kao na prilike i lekcije, prestati kontrolirati i početi se prepuštati, osloboditi se straha i početi djelovati iz povjerenja, ne okrivljavati druge već preuzeti odgovornost za sebe, naučiti reći „ne“ – o svemu tome čitamo i bombardirani smo porukama „budite pozitivni“, od kojih često osjećamo još veću frustraciju jer ne znamo kako. Čitajući Moreninu ispovijest, dobivamo uvid u to što rad na sebi može donijeti u stvarnom životu, sa svojim usponima i padovima, zabludama i njihovim otkrivanjima. Ova knjiga ne nudi „još jednu novu metodu“ već opisuje svu slojevitost procesa sazrijevanja i preobrazbe jedne stvarne osobe koja može biti bilo tko od nas, koja se uspjela osloboditi robovanja sustavima te pronašla i prigrlila istinsku sebe. 

Moderan način života otuđio je čovjeka, istisnuo ga iz njegova prirodnog bivstvovanja u zajednici s drugima i u skladu s prirodom i pretvorio nas u usamljene, frustrirane konzumente s poremećenim osjećajem životnih vrijednosti. U svojoj knjizi Morena dijeli različite crtice iz svog života i zanimljiva razmišljanja o različitim društvenim temama i situacijama, što i čitatelja navodi da počne propitivati smisao onoga što nam sustav određuje, a zapravo nas sputava. Vrijeme u kojem živimo je za čovjeka surovo, ali također je puno mogućnosti za preobrazbu i povratak istinskoj sreći kojoj zapravo svi težimo.

Možda će vas baš ova knjiga potaknuti na promjene. Možda će ovo biti vaša nulta točka od koje ćete krenuti na svoje vlastito putovanje otkrivanja i spoznavanja sebe. U tome niste sami, jer svi smo mi povezani i dio nečeg većeg i prekrasnog, jedne univerzalne energetske „juhe“ u kojoj sve postoji i sve je isprepleteno. Živimo u vrlo uzbudljivom dobu velikih promjena, koje počinju na najvažnijem mjestu na svijetu – u nama samima.

Anita Šupe
autorica knjige Istine i laži o hrani---

1 komentar:

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.